Tο φορολογικό «μακελειό» του 2016 και η σφαγή των μικρομεσαίων εισοδημάτων

[Ο πρωθυπουργός είπε δύο ψέματα σε μία φράση: ότι ο μοναδικός φόρος που αυξήθηκε ήταν ο ΦΠΑ κατά μια μονάδα, και ότι η φορολογία είναι ίδια σήμερα σε σχέση με την περίοδο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση στις αρχές του 2015]

Του Βασίλη Γεώργα στο Liberal.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Ant1, υπερέβη τα εσκαμμένα ενός πολιτικού που σε κάποια δεδομένη στιγμή δεν κρίνει ωφέλιμο να πει την αλήθεια. Ενώ υπάρχουν πλέον επίσημα στοιχεία για το φορολογικό «μακελειό» που συντελέστηκε το 2016 και την άλωση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης που παραδέχθηκε δημόσια ακόμη και ο εμπνευστής της Ευκλείδης Τσακαλώτος, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από τον παραμορφωτικό φακό της πραγματικότητας και να παίξει με τις εντυπώσεις ότι η κυβέρνηση χτύπησε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Ο πρωθυπουργός είπε δύο ψέματα σε μία φράση: ότι ο μοναδικός φόρος που αυξήθηκε ήταν ο ΦΠΑ κατά μια μονάδα, και ότι η φορολογία είναι ίδια σήμερα σε σχέση με την περίοδο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση στις αρχές του 2015.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον διαψεύδουν. Τα φορολογικά βάρη που έχουν φορτωθεί στο σαμάρι δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια με το 2014 και πολύ περισσότερο με το 2015. Έχουν αυξηθεί δραματικά, και ειδικά πέρυσι εκτοξεύτηκαν ως αποτέλεσμα της αύξησης ή της επιβολής περίπου 30 φόρων, επιβαρύνσεων και περικοπών.

Με το μείγμα της πολιτικής της η κυβέρνηση κατάφερε ταυτόχρονα να προκαλέσει μείωση στο ΑΕΠ (από τα 177,9 δισ. ευρώ το 2014 σε 175,8 δισ. ευρώ το 2016) και να αυξήσει τους φόρους ως ποσοστό από το 24% στο 27%.

Το 2015 ο κρατικός προϋπολογισμός είχε έσοδα 43,531 δισ. ευρώ  από άμεσους και έμμεσους φόρους και το 2016 είχε 47,519 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά των 3,988  δισ. ευρώ μας κάνει μια αύξηση κοντά στο 10% που είναι το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης χαμηλών, μεσαίων και υψηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων στο όνομα της επίτευξης αχρείαστα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αυτή η διαφορά λειτούργησε ως ταφόπλακα σε κάθε ικμάδα ανάπτυξης που μπορούσε να έχει η οικονομία το 2016, αλλά ακόμη χειρότερα, συνεχίζει να κόβει τα φτερά και φέτος, καθώς δεν υπάρχει κανείς πια που να πιστεύει πως η οικονομία μπορεί να ξεπεράσει το 1% με 1,5% σε ανάπτυξη το 2017.

Αναμφισβήτητα το 2016 συντελέστηκε ένα φορολογικό και δημοσιονομικό «θαύμα». Τα έσοδα ήταν υψηλότερα από τους στόχους, όμως προήλθαν αποκλειστικά σχεδόν από την αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας, την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων και τη μείωση των δαπανών του κράτους για τόκους.

Διαβάστε τη συνέχεια >>>

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), ανορθολογισμός. Bookmark the permalink.

3 Responses to Tο φορολογικό «μακελειό» του 2016 και η σφαγή των μικρομεσαίων εισοδημάτων

 1. Ο/Η Liberal λέει:

  http://www.liberal.gr/arthro/132644/apopsi/a-zampoukas/melanson-kai-lepen-apechthanontai-tin-astiki-dimokratia.html

  Α. Ζαμπούκας
  Μελανσόν και Λεπέν απεχθάνονται την αστική δημοκρατία

  Τον Απρίλιο και Μάϊο του 1940, στο Κατύν της Πολωνίας σφαγιάστηκαν από τη μυστική αστυνομία, Λαϊκό Κομισαριάτο, χιλιάδες Πολωνοί,αξιωματικοί, αστυνομικοί, διανοούμενοι, πολιτικοί κρατουμένοι και αιχμάλωτοι πολέμου. Η σοβιετική εισβολή από τα ανατολικά ξεκίνησε 16 μέρες μετά τη γερμανική εισβολή από τα δυτικά, τον Σεπτέμβριο του 1939 και στο πλαίσιο της εφαρμογής του Συμφώνου Μολότωφ Ρίμπεντροπ, οι κομμουνιστές του Στάλιν σε συνεργασία με τους ναζί του Χίτλερ, χώρισαν την Πολωνία στα δύο, κατακτώντας από κοινού, τα εδάφη τους.

  Αναφέρω την περίπτωση του Συμφώνου γιατί είναι το πιο ενδεικτικό ιστορικό δείγμα προκειμένου να κατανοήσει κανείς την συνάφεια των δύο ολοκληρωτισμών. Πέρα από κει, στην πολιτική ιστορία, στην κοινωνιολογική προσέγγιση αλλά και στην ψυχολογία των οπαδών είναι ξεκάθαρες οι ομοιότητες μεταξύ αριστεράς και ακροδεξιάς ιδεολογίας.

  Η στάση του Μελανσόν, μετά την ήττα του στις εκλογές της Γαλλίας δεν εξέπληξε ασφαλώς κανέναν που μπορεί να διακρίνει την ιδιοσυγκρασία της Αριστεράς, όταν βρίσκεται τόσο κοντά στην εξουσία και ζαλίζεται από τη μέθη της φαντασιακής κυριαρχίας. Το ΚΚ Γαλλίας πήρε αμέσως θέση εναντίον της Λεπέν, εκ του ασφαλούς, αφού δεν διεκδίκησε ούτε κατά διάνοια με αξιώσεις το εκλογικό αποτέλεσμα.

  Κοινός στόχος και του Εθνικοσοσιαλισμού και του καθαρού Σοσιαλισμού είναι η αστική δημοκρατία και το φιλελεύθερο κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Ο λόγος είναι μάλλον απλός: Και οι δύο θεωρούν την ιδιωτική οικονομία και την ελεύθερη αγορά το μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνική συνοχή. Εκτός και αν οι ιδιώτες είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με το καθεστώς, λειτουργώντας υπό την πλήρη εποπτεία του. Όπως ακριβώς συνέβη στην ναζιστική Γερμανία- και στην ελληνική Επταετία- ή θα συνέβαινε στην ΕΣΣΔ με την «Νέα Οικονομική Πολιτική» του Λένιν, αν δεν τον είχαν καταβάλει τα εγκεφαλικά.

  Αλλά και στην ψυχολογία των ανθρώπων που καθοδηγούν την βιοθεωρία τους, δια μέσου του έθνους ή της κοινοκτημοσύνης, παρατηρεί κανείς ένα κοινό πρόταγμα: τον έλεγχο της κοινωνίας από το κράτος. Στην ουσία, φαντάζονται ότι μία «πεφωτισμένη ελίτ που θα γαλουχείται από το κόμμα θα μπορεί να εκπροσωπεί τον λαό και να κατανέμει τον πλούτο με σημαία πάντα, την ισότητα και την δικαιοσύνη. Βάλτε έναν ακροδεξιό στον ίδιο καναπέ με έναν αριστερό. Μετά από λίγες ντρίπλες σεμνοτυφίας θα καταλήξουν στην ίδια ρητορική και στην ίδια αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Αφού πρώτα εκφράσουν το αβυσσαλέο «μίσος τους» ο ένας για τον άλλον, στο τέλος θα στραφούν από κοινού, εναντίον σας…

  Η αστική δημοκρατία όμως και τα φιλελεύθερα συντάγματα δεν περιέχουν παρά μόνο μία διακριτική εποπτεία της ελεύθερης οικονομίας, της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής βούλησης. Εκεί ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να δράσει υπέρ των συμφερόντων του και να δημιουργήσει συλλογικότητες μόνο αν το επιθυμεί ο ίδιος και χωρίς την συγκατάθεση του κράτους.

  Στην πραγματικότητα, το κοινό στοιχείο μεταξύ ενός ακροδεξιού και ενός ακροαριστερού είναι η βεβαιότητα του «ηθικού πλεονεκτήματος», προκειμένου να υπερασπιστούν ως «ιεραπόστολοι» την κοινωνία. Κάτι βεβαίως, που κανείς δεν τους ζήτησε. Απλά, και οι δύο είδαν τον προφήτη στον ύπνο τους να τους παρακινεί να σώσουν τον κόσμο. Κι έτσι ξύπνησαν στο ίδιο δωμάτιο αλλά με διαφορετικά όπλα στο χέρι…

  Στην Ελλάδα, την παραπάνω «συνάφεια» την πληρώσαμε πολύ ακριβά και την πληρώνουμε ακόμα. Ο ολοκληρωτισμός και των δύο δημιούργησε τον Εθνικό Διχασμό, τον Εμφύλιο και πρόσφατα, τον «αντιμνημονιακό αγώνα» που δίχασε και πάλι τους Έλληνες.

  Και όπως πάντα, τα συνήθη «υποζύγια» είμαστε εμείς οι μειοψηφικοί «φιλελέδες» που δεν έχουμε ούτε «θεό» ούτε «προφήτες» ούτε «εγχειρίδια σωτηρίας». Ούτε και πουλάμε κανέναν «Παράδεισο» με «αγίους».

  Ας ελπίσουμε, μετά τις γαλλικές εκλογές, σε μια Ευρώπη πιο φιλελεύθερη και με λιγότερους «μεσσίες» για την σωτηρία μας. Ας ελπίσουμε επίσης οι ψηφοφόροι να λειτουργούν περισσότερο με την λογική και όχι με το ένστικτο της αυτοκαταστροφής τους για να τιμωρήσουν τους άλλους…

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αυτός ο εξαιρετικός Γκι Φερχόφσταντ, o επικεφαλής της ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, ξέρει να ξεμπροστιάζει την ακροδεξιά και την αριστεροακροδεξιά πολιτική αλητεία. Την ουγγρική και την ελληνική.

  http://www.protagon.gr/epikairotita/44341400353-44341400353

  Το απολαυστικό κήρυγμα του Φέρχοφσταντ στον Ορμπαν

  Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «στήνει στον τοίχο» τον ούγγρο πρωθυπουργό με ένα κήρυγμα που έχει αρχή (το 1989), μέση (ένα κρεσέντο με αναφορά στον Στάλιν) και τέλος με μία υπαρξιακή ερώτηση που αφορά κάθε πολιτικό ηγέτη

  Κάθε κοινωνία χρειάζεται έναν Γκι Φέρχοφσταντ. Αν όχι για τις ιδέες του ή τη μεθοδικότητά του, τότε για τα κηρύγματά του. Είναι απολαυστικά.
  Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξέρει να στήνει έναν πολιτικό στον τοίχο και να τον φέρνει σε αμηχανία με λίγες μόνο φράσεις. Ολοι θυμούνται την επίθεση που είχε εξαπολύσει κατά του Αλέξη Τσίπρα, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πολυτάραχο καλοκαίρι του 2015.
  Αυτή τη φορά ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, στοχοποιεί τον Βίκτορ Ορμπαν, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας που αυτές τις ημέρες διεξάγει στη χώρα του μία αντιευρωπαϊκή εκστρατεία ως απάντηση στην επιμονή των Βρυξελλών να τον επικρίνουν για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών.
  ……….

  «Κυνηγάτε τις ΜΚΟ, κυνηγάτε τα κριτικά μίντια, χτίζετε φράχτες, προσπαθείτε ακόμη και να επαναφέρετε τη θανατική ποινή και τώρα απαιτείτε να κλείσει ένα πανεπιστήμιο!», λέει υψώνοντας τα χέρια του και τον τόνο της φωνής του. «Μα πού θα οδηγήσει αυτό; Μήπως θα κάψετε και βιβλία; Του Σάντορ Μαράι;», ρωτά αναφερόμενος στον κορυφαίο ούγγρο συγγραφέα.
  Και τώρα, ο βέλγος πολιτικός συνεχίζει προετοιμάζοντας ίσως τη μεγαλύτερη προσβολή που μπορείς να κάνεις σε έναν πολιτικό μίας χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ:
  «Τώρα πια δεν βλέπω έναν περήφανο συντηρητικό, γιατί αυτό είστε εδώ και καιρό. Βλέπω μία μοντέρνα εκδοχή της παλιάς, κομμουνιστικής Ουγγαρίας», λέει καταγγέλλοντας τον προστατευτισμό κι εθνικισμό που προωθεί ο ούγγρος πρωθυπουργός -ο οποίος εν τω μεταξύ έχει χάσει το χαμόγελό του κι έχει αρχίσει να εκδηλώνει την αμηχανία του παίζοντας με το στυλό του και κοιτώντας αριστερά και δεξιά.
  «Βλέπετε παντού εχθρούς, στην ενέργεια, στα μίντια, στις ΜΚΟ στους ακαδημαϊκούς. Είναι σαν να έχει επιστρέψει ο Στάλιν ή ο Μπρέζνιεφ αλλά στην Ουγγαρία αυτή τη φορά!», συνεχίζει ο Φέρχοφσταντ.
  Και επανέρχεται στο 2017. «Εχετε παραβιάσει κάθε ευρωπαϊκή αξία που έχετε προσυπογράψει με την εισχώρηση της χώρας στην ΕΕ το 2004. Αλλά παρ’ όλα αυτά, θέλετε να παραμείνετε στην ΕΕ. Σέβομαι περισσότερο τους ευρωσκεπτικιστές που έχουν τουλάχιστον την αξιοπρέπεια να ζητούν να βγουν από την ΕΕ», τονίζει στρέφοντας το βλέμμα προς τα πίσω έδρανα της αίθουσας.
  «Απορρίπτετε τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά παίρνετε τα ευρωπαϊκά χρήματα!», τον κατηγορεί. «Δεν θα το έλεγα πολύ θαρραλέο αυτό».
  …………………
  _________________

  Το ξεβράκωμα του Τσίπρα, ο οποίος δεν ήξερε που να κρυφτεί

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/ferxofstat-kata-tsipra-deikse-oti-eisai-hgeths-kai-oxi-pseydoprofhths.3565876.html

  Φερχόφστατ σε Τσίπρα: Δείξε ότι είσαι ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης
  Ιουλίου 08 2015

  «Προχωράμε υπνοβατώντας προς Grexit. Τους τελευταίους μήνες τρέχουμε. Και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. Αν θέλουμε να το αποφύγουμε πρέπει να υποβάλετε ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Να κάνετε έναν νομικό χάρτη με σαφές χρονοδιάγραμμα, όχι απλές προθέσεις. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Έρχομαι και στην Αθήνα να το συζητήσω, μαζί σας προσωπικά. Να τελειώσει το πελατειακό σύστημα, να μην εφαρμόζετε εσείς πελατειακά συστήματα. Ορίστηκαν τις τελευταίες μέρες 13 διευθυντές εκπαίδευσης, 12 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέφτετε στην ίδια παγίδα που είχε πέσει το ΠΑΣΟΚ.
  «Οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που θα υποστούν πλήγμα από το Grexit. Πρέπει να προχωρήσετε σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων. Δεν φτάνει να πείτε ότι θέλετε να πατάξετε το πελατειακό κράτος. Είμαι έτοιμος να έρθω στην Αθήνα να συζητήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για νομοθεσία. Ήταν τυχαίοι οι διορισμοί δικών σας στελεχών στα υπουργεία;» ρώτησε.
  Πρέπει να μειώσετε τον δημόσιο τομέα, ξέρω ότι είναι δύσκολο για τους αριστερούς, αλλά πρέπει να γίνει. Πρέπει να ανοίξετε τις αγορές. Θεσπίστε νομοθεσία για να ανοίξουν τουλάχιστον 10 επαγγέλματα. Προτείνετε να πάψουν τα προνόμια στις χώρες σας, των εφοπλιστών, της εκκλησίας. Τα προνόμια των νησιών και των κομμάτων, μην τα ξεχνάτε. Και το κόμμα σας παίρνει τέτοια χρήματα. Βάλτε τα όλα αυτά σε ένα πακέτο τις επόμενες ημέρες, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση».
  ________

  Την προηγούμενη μέρα τον είχε ξεμπροστιάσει που αρνιόταν να εμφανιστεί φοβούμενος το διεθνές ρεζιλίκι, αφού άλλο Χατζηνικολάου άλλο Φερχόφσταντ

  07 Ιουλ. 15 (

  «Αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι αρνείσαι να παραστείς στο Ευρωκοινοβούλιο, για μια συζήτηση για την Ελλάδα. Είσαι πρωθυπουργός της Ελλάδας, του λίκνου της δημοκρατίας».

  Δείτε το ύφος του πολιτικού απατεώνα που πιάνεται στα πράσα και που από την αρχή φοβόταν να πάει στο Ευρωκοινοβούλιο

  Τελικά την ανάγκη φιλοτιμία ποιών, πήγε και ο Βέλγος Φιλελεύθερος εξευτέλισε τον Ρωμιό κοτζαμπάση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.