Ελλάς 21ος αι.: Κ α ν ε ί ς δεν τολμά να σταθεί απέναντι στην Εκκλησία [Ο Μητσοτάκης στην «Αποστολή»]

[Ο Μητσοτάκης στην «Αποστολή»: Δεν θα συναινέσουμε στον διαχωρισμό Πολιτείας – Εκκλησίας]

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Εξήρε τον φιλανθρωπικό ρόλο της Εκκλησίας στην περίοδο της κρίσης και επιτέθηκε σε όσους βάζουν στο στόχαστρο την Εκκλησία για να εξυπηρετήσουν πολιτικούς στόχους.

Τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

O πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου, η Ελλάδα βρήκε στήριγμα στην Εκκλησία και υπογράμμισε πως «η Εκκλησία δεν εκπλήρωσε μόνο τον πνευματικό ρόλο της, αλλά επαναβεβαίωσε και την κύρια κοινωνική αποστολή της».
Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το έργο της «Αποστολής» που διανέμει δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού κάθε μέρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ χιλιάδες δέματα αγάπης με όλα τα απαραίτητα φθάνουν κάθε μήνα στα σπίτια χιλιάδων οικογενειών.
Τόνισε ότι εκατοντάδες ιδρύματα και αναρίθμητες φιλανθρωπικές και κοινωνικές οργανώσεις της Εκκλησίας απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, χωρίς διακρίσεις και συχνά χωρίς κρατική βοήθεια, αλλά με εξειδικευμένο και αφοσιωμένο προσωπικό σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Εκκλησία ως «κιβωτό αρχών, αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας, θεμέλιο ανθρωπιστικών αξιών στην πράξη», όπου ήταν και παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή. «Διαφύλαξε και σμίλεψε τις παραδόσεις μας, σημάδεψε τις ατομικές και συλλογικές μνήμες μας, συνδιαμόρφωσε την ταυτότητα του νεότερου Ελληνισμού. Και κρατάει ακόμα και σήμερα δεμένους μεταξύ τους, αλλά και με το εθνικό κέντρο τούς απανταχού Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως υποκρισία και Εκκλησία δεν συμβαδίζουν.

Επιπλέον εμφανίστηκε πολέμιος όλων όσοι εξαπολύουν επιθέσεις στην Εκκλησία για να εξυπηρετήσουν τους πολιτικούς στόχους τους.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, επισήμανε ότι η Εκκλησία υπήρξε πάντα για τη ΝΔ ένας εθνικός εταίρος και ένας κοινωνικός σύμμαχος, ο πιο κοντινός, ο πιο αποτελεσματικός κοινωνικός σύμμαχος και όχι ένας σύμμαχος στα δύσκολα, και μαζί ένας ιδεολογικός εχθρός για να υπηρετούνται παρωχημένες ιδεοληψίες.

Συνέχεια ανάγνωσης >>>
***

Υποχρεωτικές αναγνώσεις:
Ελλάς-Αποτέφρωση 21ος αι.: Κ α ν ε ί ς δεν τολμά να σταθεί απέναντι στην Εκκλησία…
Ελλάς 21ος αι.: Κ α ν ε ί ς δεν τολμά να σταθεί απέναντι στην Εκκλησία [2]

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερή» Εξουσία, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

12 Responses to Ελλάς 21ος αι.: Κ α ν ε ί ς δεν τολμά να σταθεί απέναντι στην Εκκλησία [Ο Μητσοτάκης στην «Αποστολή»]

 1. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Εξήρε τον φιλανθρωπικό ρόλο της Εκκλησίας στην περίοδο της κρίσης και επιτέθηκε σε όσους βάζουν στο στόχαστρο την Εκκλησία για να εξυπηρετήσουν πολιτικούς στόχους.

  Ποιοι είναι αυτοί, γιατί δεν υπάρχει ούτε μισό κόμμα στη Βουλή που να το κάνει;

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Ακριβώς! Είναι προφανές, ότι ο Κ. Μητσοτάκης στόχευε με την δήλωση του, αφενός να επιτεθεί -όχι στους πολιτικούς, αφού κανείς τους δεν τολμά να σταθεί απέναντι στην εκκλησία- αλλά προς άλλους.. και αφετέρου, να φανεί βασιλικότερος του βασιλέως.
   Και βέβαια, για ¨ψηφουλάκια».. Κατά τα άλλα, μας φταίνε οι άλλοι.
   ΥΓ
   Πάντως, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχούν, μήπως εννοεί αυτούς. Εχουν γλείψει, τους ρασοφόρους, με το παραπάνω.
   Και ο πονηρός Ιερώνυμος, «κάνει παιχνίδι».

 2. Ο/Η laskaratos λέει:


  http://www.amen.gr/article/ierarxia-sta-prothura-neurikis-krisis-gia-ta-xrusa-rasa

  Ιεραρχία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης… για τα «Χρυσά ράσα»

  http://www.iefimerida.gr/news/78420/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-35-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82#ixzz4fH1NqR

  ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΜΗΤΗ
  Ποιός είναι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος που έχει εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες

  https://roides.wordpress.com/2015/01/29/29jan15/
  Τι συνέβη με τους μητροπολίτες που ξετρύπωσε το ΣΔΟΕ;
  29/01/2015

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=228143

  Ελευθεροτυπία, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

  Ιδού το αμαρτωλό φαγοπότι
  Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

  Εκατομμύρια ευρώ, που επί χρόνια έρρεαν αφειδώς από τον δημόσιο κορβανά στα ταμεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθήνας «Αλληλεγγύη», προκειμένου να υλοποιήσει συγκεκριμένα ανθρωπιστικά προγράμματα, κατασπαταλήθηκαν σε πολυτελείς αγορές, ταξίδια και άλλους «ανοίκειους σκοπούς», αφήνοντας μια τεράστια «μαύρη τρύπα» (9,5 εκατομμύρια ευρώ) στα ταμεία της ΜΚΟ, ανάλογη του χρέους της προς το ελληνικό Δημόσιο.
  Το σκάνδαλο με τα σάπια κοτόπουλα ήταν το κερασάκι στην τούρτα
  Το σκάνδαλο με τα σάπια κοτόπουλα ήταν το κερασάκι στην τούρτα
  Το μέγεθος του σκανδάλου ξεπερνά κατά πολύ το φιάσκο με τους τόνους των σάπιων πουλερικών που ποτέ δεν έφτασαν στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές (το 2006). Οπως προκύπτει από τα πορίσματα των διαχειριστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν και αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», το «μενού» των ατασθαλιών είχε πολλά… εδέσματα ελέω των χορηγιών της πολιτείας.

  Η υπόθεση έχει φτάσει στην ποινική αλλά και στην αστική Δικαιοσύνη και σύμφωνα με το συγκλονιστικό περιεχόμενο αγωγής που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας από τη «ΜΚΟ Αγάπη» (όπως εξαγνιστικά μετονομάστηκε η μη… κερδοσκοπική «Αλληλεγγύη», περνώντας πλέον επί ημερών αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος), οι επί τέσσερα χρόνια «διαχειριστές» των λεόντειων κονδυλίων που διέθετε το υπουργείο Εξωτερικών για ανθρωπιστικό έργο δεν εκτέλεσαν ποτέ τα σχετικά προγράμματα.

  Αντίθετα, φέρεται να κατασπατάλησαν εκατομμύρια για άσχετες προς το καταστατικό της Οργάνωσης πράξεις, όπως δωρεές ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Μητροπόλεις αλλά και για ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του αειμνήστου αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Κόσοβο, ο οποίος με απόφασή του είχε εκχωρήσει υπερεξουσίες στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ (η οποία τότε ανήκε αποκλειστικά στην Αρχιεπισκοπή Αθήνας), Δημήτρη Φουρλεμάδη.

  Στο μεγάλο αμαρτωλό φαγοπότι στην «Αλληλεγγύη», για το οποίο τώρα εγκαλείται από την «Αγάπη» ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, φέρεται να θυσιάστηκαν ακόμη και χρήματα -εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ- που είχαν συγκεντρωθεί από εράνους υπέρ σεισμόπληκτων, επιδοτήσεις για την κατασκευή σχολείων και ορφανοτροφείων στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, αλλά και χρήματα της Ιεράς Συνόδου για τα θύματα του Λιβάνου.

  Σύμφωνα με τα πορίσματα των διαχειριστικών ελέγχων (της εκκαθάρισης προεδρεύει ο Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός), η συνολική ζημιά για τη ΜΚΟ της Εκκλησίας ανέρχεται στα 9.505.200 ευρώ! Από αυτό το τεράστιο ποσόν το ΥΠΕΞ ζητεί σήμερα με τις καταλογιστικές του πράξεις την έντοκη επιστροφή των προκαταβολών που εκταμίευε για τις φιλανθρωπίες που δεν γίνονταν, συνολικού ύψους με τις προσαυξήσεις 7.490.456,99 ευρώ.

  Παρά όμως το ηθικό, οικονομικό και προφανώς ποινικό μέγεθος του πολύκροτου σκανδάλου της Αλληλεγγύης, μια παρωνυχίδα του οποίου ήταν τα… σάπια κοτόπουλα, η σχετική αγωγή σε βάρος των φερομένων ως υπευθύνων που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο τον Αύγουστο του 2010 προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 10 Ιανουαρίου του… 2013!

  Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 μετά την αποστολή -σε Εισαγγελία και υπουργείο Εξωτερικών- των τελικών πορισματικών ελέγχων και όλων των σχετικών αποδεικτικών εγγράφων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

  Σε ό,τι αφορά το ΥΠΕΞ, οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ κατέθεσαν και τον περασμένο Ιούνιο συμπληρωματικά στοιχεία, πλην όμως από πλευράς του υπουργείου δεν έχει κινηθεί καμιά διαδικασία καταλογισμού σε βάρος του φερόμενου ως πραγματικού υπεύθυνου της υπόθεσης.

  Πρόσφατα μάλιστα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγκάστηκε να απευθυνθεί με επιστολή του στην Εισαγγελία της Αθήνας, παρακαλώντας για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους. Καθώς, πέραν όλων των άλλων, το σκάνδαλο της «Αλληλεγγύης» έχει μπλοκάρει και το φιλανθρωπικό έργο της «Αγάπης», αφού το Δημόσιο δεν δίνει πλέον χρήματα για το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» (πρόγραμμα περίθαλψης ασθενών και ηλικιωμένων), συμψηφίζοντας το ποσό από τα κονδύλια που εξανεμίστηκαν.

  Η απόδοση ευθυνών

  Η αγωγή με την οποία διεκδικούνται τα απολεσθέντα εκατομμύρια στρέφεται σε βάρος των:

  * Δημήτρη Φουρλεμάδη, διευθύνοντος συμβούλου της «Αλληλεγγύης» από της ιδρύσεώς της το 2002 μέχρι τις 13/5/2008, στον οποίο είχαν περιέλθει όλες οι εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου ύστερα από εντολή του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου.

  * Γεωργίας Λυμπέρη, πρώην επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αμισθί εργάστηκε στην «Αλληλεγγύη» από 13/9/2005 έως τον Ιούνιο του 2008 και της είχε ανατεθεί ο εσωτερικός έλεγχος των οικονομικών της ΜΚΟ και η παρακολούθηση της εκτέλεσης των διαφόρων προγραμμάτων των υπουργείων και μάλιστα του υπουργείου Εξωτερικών. Συνεπέγραφε τις επιταγές εξόδων της «Αλληλεγγύης» και γενικά ήταν το νούμερο 2 στην Ιεραρχία της.

  * Βασίλη Μαχαίρα, λογιστή και οικονομικού διευθυντή της «Αλληλεγγύης», ο οποίος ήλεγχε και συνυπέγραφε τις πληρωμές της «Αλληλεγγύης».

  Οπως αναφέρεται στην αγωγή, ο πρώτος εναγόμενος «ενήργησε με την άμεση και αναγκαία σύμπραξη των άλλων δύο».

  Ασύλληπτες ατασθαλίες

  Μετά τους διαχειριστικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν κι αφού ήδη το υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει λεπτομερή απολογισμό διαχείρισης, συγκροτήθηκε επιτροπή (στην οποια συμμετείχαν και οι Μητροπολίτες Ηλείας, Γερμανός και Σιδηροκάστρου, Μακάριος) ακροάσεως διατελεσάντων μελών του Δ.Σ. «Αλληλεγγύης» και λοιπών εμπλεκόμενων προσώπων. Στην επιτροπή δεν παρουσιάστηκαν οι Φουρλεμάδης (απέστειλε επιστολή), Λυμπέρη (απέστειλε εξώδικη δήλωση) και Μαχαίρας.

  Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της επιτροπής και το σχετικό της πόρισμα, που επισυνάπτονται στην αγωγή, καταλογίστηκαν ευθύνες στον:

  * Δημήτρη Φουρλεμάδη για:

  – Τον καταλογισμό από το ΥΠΕΞ των περίπου 6.700.000 ευρώ σε βάρος της «Αλληλεγγύης» από το πρόγραμμα των κοτόπουλων στο Ιράκ, καθώς το ποσόν των 5.600.000 ευρώ που έλαβε η «Αλληλεγγύη» ως πρώτη δόση από το ΥΠΕΞ και το οποίο ανέλαβε ολόκληρο δεν φαίνεται πού δαπανήθηκε.

  Λέγεται μάλιστα ότι δόθηκε ολόκληρο σε εφοπλιστή από τον οποίο λίγες ημέρες νωρίτερα είχε λάβει ισόποσο δάνειο προκειμένου η «Αλληλεγγύη» να επιστρέψει το ποσό στο ΥΠΕΞ, το οποίο είχε λάβει νωρίτερα ως προκαταβολή για παρόμοιο πρόγραμμα το οποίο επίσης δεν πραγματοποιήθηκε.

  Ευθύνεται λοιπόν και για τη δεύτερη προκαταβολή που έλαβε για δαπάνες εκτός προγράμματος «διά ανοίκειες δαπάνες», με συνέπεια η ΜΚΟ να μην έχει το ποσόν για να εκτελέσει το πρόγραμμα ή να επιστρέψει την προκαταβολή. Δεν ενημέρωσε μάλιστα τη νέα διοίκηση της «Αλληλεγγύης» για τον καταλογισμό του ΥΠΕΞ ώστε να πράξει τα δέοντα.

  – Ευθύνεται γιατί ενώ παρέλαβε κι άλλες προκαταβολές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το ΥΠΕΞ για διάφορα άλλα προγράμματα δεν εκτελέστηκαν τα έργα, τα χρήματα δεν επιστράφηκαν στο ΥΠΕΞ ούτε βρέθηκαν στους λογαριασμούς της «Αλληλεγγύης».

  Ο κ. Φουρλεμάδης:

  – Προέβη -κατά τους ενάγοντες- σε αγορές υλικών ή εξοφλήσεις τιμολογίων δαπανών ξένων προς το έργο και τους καταστατικούς σκοπούς της «Αλληλεγγύης», όπως αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και δωρεά τους στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ή εξοφλήσεις τιμολογίων του Διορθόδοξου Κέντρου. Δαπανήθηκαν ακόμη μεγάλα ποσά άνω των 100.000 ευρώ για ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του μακαριστού Χριστόδουλου στο Κόσοβο, αγορά αρχιερατικών εγκολπίων, σταυρών και ποιμαντικών ράβδων, κεριού εκκλησιών, ημερολογίων, έντυπων βιβλίων κ.λπ.

  – Αγόρασε 371.093 κιλά πουλερικά, αξίας 742.186 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν στα ψυγεία χαλασμένα και δαπανήθηκαν κι άλλες 100.000 για την καταστροφή τους.

  – Το ίδιο συνέβη και με την αποστολή 70 τόνων ζυμαρικών στη Συρία απ’ όπου επιστράφηκαν ως ακατάλληλα.

  – Ελαβε από την Ιερά Σύνοδο 345.000 ευρώ για τα θύματα του Λιβάνου που τα χρησιμοποίησε για άλλους σκοπούς αλλοιώνοντας τα παραστατικά είσπραξης των επιταγών.

  – Μίσθωσε ακίνητα χωρίς να υπάρχει ανάγκη και τα ποσά κατέβαλλε η «Αλληλεγγύη».

  – Αγόρασε τέσσερα πολυώροφα ακίνητα δαπανώντας και τεράστια ποσά για τη διαρρύθμισή τους.

  – Ενώ ο έρανος για τα θύματα του τσουνάμι απέφερε 1.663.900,63 ευρώ, η «Αλληλεγγύη» παρέδωσε στο ΥΠΕΞ μόνο 1.355.000 ευρώ και δεν φαίνεται τι έγινε το υπόλοιπο των 308.000 ευρώ.

  – Στα έργα και τις ημέρες της «Αλληλεγγύης» επί ημερών Φουρλεμάδη προστίθενται -σύμφωνα με την αγωγή- προκαταβολές για προγράμματα όπως κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Β. Σουμάτρα Ινδονησίας, που δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς και η είσπραξη προκαταβολής για κατασκευή σχολείου-ορφανοτροφείου στην ίδια περιοχή, έργο που επίσης δεν εκτελέστηκε ποτέ. *

  https://roides.wordpress.com/2015/05/13/13may15b/
  Oι πέντε αφορολόγητοι και γαλακτοφόροι μαστοί της «Βαρβάρας»
  13/05/2015
  [Ο χορός της υποκρισίας γύρω από τα λείψανα της Οικονομίας]

  Ο Χριστόφορος Μυτιληναίος ήταν βυζαντινός αξιωματούχος και ποιητής που έζησε στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα, προερχόμενος από πλούσια οικογένεια με πολιτική επιρροή. Ήταν άνθρωπος με καλλιέργεια, χιούμορ, θάρρος και εντιμότητα, αρετές που λείπουν από τον ευσεβή πρωθυπουργό μας Αλέξιο, που απαιτεί από την Ευρώπη να πληρώνει στην Ελλάδα τους φόρους, τους μισθούς και τις χορηγίες, που η κυβέρνησή του χαρίζει στο παπαδαριό. Σατιρίζοντας την αισχρή, αφορολόγητη και κερδοφόρα λειψανεμπορία της (και τότε κρατικής) Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Χριστόφορος έγραψε μια έμμμετρη σάτιρα με τίτλο «Ποίημα προς τον μοναχό Ανδρέα», που αρχίζει ως εξής:

  Πολλοὶ λέγουσιν (ει δ᾿ αληθείς οι λόγοι
  ουκ οίδα) πλὴν λέγουσι και πείθουσί με,
  πως σφόδρα χαίρεις, ω μοναστά και πάτερ,
  ότε σεπτοίς δεξιούσαι λειψάνοις ανδρών μαρτύρων,
  θήκας δε πολλάς λειψάνων έχεις,
  ας εξανοίγων τοις φίλοις σου δεικνύεις:
  Του Προκοπίου μάρτυρος χείρας δέκα,
  Θεοδώρου δε πέντε και πέντε γνάθους,
  και Νέστορος μεν άχρι των οκτώ πόδας,
  Γεωργίου δε τέσσαρας κάρας άμα,
  και πέντε μαστούς Βαρβάρας αθληφόρου,
  […]».

  http://www.topontiki.gr/article/8840/ekklisiastika-glentia-me-ta-oikopeda-tis-voyliagmenis
  22.8.2010
  Εκκλησιαστικά γλέντια με τα οικόπεδα της Βουλιαγμένης

  Θα το πούμε καθαρά από την αρχή: Αυτή η ιστορία με την άσκηση διώξεων (in rem προς το παρόν) για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση της πώλησης τεσσάρων στρεμμάτων – εκκλησιαστικών φιλέτων στη θέση «Λιμανάκι Μαλτσινιώτη» Βουλιαγμένης απειλεί να τινάξει στον αέρα την ηρεμία στην Εκκλησία και να εμπλέξει το ίδιο το κέντρο της εκκλησιαστικής διοίκησης σε μια υπόθεση που μπορεί να εξελιχθεί σε Βατοπέδι νούμερο δύο, αυτή τη φορά στον χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Θυμίζουμε εν συντομία την ιστορία, για όσους έλειπαν ή δεν τη θυμούνται.

  Στις 15 Ιουνίου του 2009 η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών πούλησε τα 4 στρέμματα σε ιδιώτη έναντι 14 εκατ. ευρώ χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Η αγοραπωλησία έγινε στα γραφεία της Υπηρεσίας. Οι υπεύθυνοι της ΕΚΥΟ υποστήριξαν ότι δεν ακολούθησαν τη διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά της «συμβιβαστικής εκποίησης», επειδή ο ιδιώτης αγοραστής είχε καταπατήσει την έκταση και κρίθηκε ότι συνέφερε η πώληση αντί για συνέχιση της δικαστικής μάχης για την αποβολή του.

  Μέχρις εδώ μπορεί να πει κανείς ότι επρόκειτο για έναν χειρισμό που συνηθίζεται, για να αποφεύγονται μακρόχρονοι δικαστικοί αγώνες και ταλαιπωρίες.

  Τα περίεργα αρχίζουν από εδώ και πέρα. Μέσα σε πέντε λεπτά από την αγορά, ο ιδιώτης, ένας απλός οδοκαθαριστής του δήμου, και η μητέρα του μεταπωλούν την έκταση σε τρεις οff shore εταιρίες με έδρα την Κύπρο έναντι περίπου 16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο ιδιώτης καταπατητής όχι μόνο πήρε την έκταση, αλλά μεταπωλώντας την έβγαλε μέσα σε λίγα λεπτά 2.186.000 ευρώ.

  Και να ήταν μόνο αυτό; Όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, υπήρχε οριστική και αμετάκλητη δικαστική απόφαση για έξωσή του και δεν υπήρχε κανένας λόγος να σπεύσουν οι διαχειριζόμενοι την περιουσία της Εκκλησίας στν λύση της «συμβιβαστικής εκποίησης.

  Αρχίζει ο θόρυβος, βγαίνουν τα πρώτα δημοσιεύματα στο «Παρόν», και τον περασμένο Αύγουστο καλεί η Ιερά Σύνοδος τον Αντώνη Ζαμπέλη, διευθυντή της ΕΚΥΟ και κυριότερο συνεργάτη του Ιερώνυμου, για εξηγήσεις. Ακούνε οι συνοδικοί τον Ζαμπέλη και μετά εκδίδεται επίσημη ανακοίνωση με ευχαριστίες της Συνόδου για τον επιτυχή και επ’ ωφελεία της Εκκλησίας χειρισμό της υπόθεσης τόσο στον πρόεδρο της επιτροπής των Οικονομικών μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο όσο και στον Ζαμπέλη.

  Κάποιοι στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον νόμιζαν ότι θα κλείσει εκεί η ιστορία. Όμως υπολόγιζαν χωρίς τον εισαγγελέα και την έρευνα που έγινε, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην άσκηση διώξεων για κακουργήματα και με τον κυριότερο λαϊκό συνεργάτη του αρχιεπισκόπου, τον Ζαμπέλη, στη δίνη του κυκλώνα. Και να ήταν μόνο αυτός; Τι θα γίνει με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων; Τι θα γίνει με τους μητροπολίτες που συγκροτούσαν τις συνθέσεις των δύο Διαρκών Ιερών Συνόδων (του 2009 και του 2010); Μαλλιά κουβάρια θα γίνουν, αδέρφια.
  ……………..

  http://www.dimokratiki.gr/24-05-2016/anapantechi-tropi-stin-ipothesi-tou-kiklou-tis-patmou/

  Αναπάντεχη τροπή στην υπόθεση του «Κύκλου της Πάτμου»

  Απρόσμενη τροπή λαμβάνει η πολύκροτη υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Ο Κύκλος της Πάτμου», καθώς παραπέμπεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μόνον μία εκ των 13 κατηγορουμένων, η κυρία Δάφνη-Λυδία Χάρη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ευάγγελος Καίσαρης έχει καταθέσει πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών, με βάση την οποία απαλλάσσονται ποινικών ευθυνών οι υπόλοιποι 12 εμπλεκόμενοι – η Μαρία Μπέκετ, η οποία ήταν επίσης κατηγορούμενη, έχει αποβιώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Δάφνη-Λυδία Χάρη είναι κόρη της Μαρίας Μπέκετ και παραπέμπεται για μερικότερες πράξεις, μεταξύ άλλων ξέπλυμα χρήματος για εγκληματικές δραστηριότητες.
  Με βαριές κατηγορίες για κακουργηματική απάτη, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η υπόθεση – κατά το αρχικό στάδιο διερεύνησής της – έχει καταγραφεί ως σκάνδαλο μεγατόνων μιας «αμαρτωλής» ΜΚΟ, που είχε στόχο «τη σύνδεση θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος», διοργανώνοντας εν πλω συμπόσια σε Δούναβη (1997), Αδριατική (2002), Βαλτική (2003), Αμαζόνιο (2006) και Μισισσιπή (2009), ακόμη και την Αρκτική (2007). Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, κυνικά σχόλια είχε προκαλέσει η πληροφορία περί ενοικίασης παγοθραυστικού για την πλεύση στα νερά του Βόρειου Πόλου.
  Με βάση το δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει κατά το παρελθόν η ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, «σε έλεγχο που έγινε στον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ, προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα 2000 – 2010 κατατέθηκε συνολικά ποσό ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ (9,5 εκατ. ευρώ), το οποίο όμως δεν αντιστοιχούσε με το ποσό που ήταν καταγεγραμμένο στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων (6,5 εκατ. ευρώ). Από τον λογαριασμό αυτόν είχαν πραγματοποιηθεί μεταφορές ποσών σε προσωπικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν μέλη της ΜΚΟ αλλά και συγγενείς τους, σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά, όπως διαπιστώθηκε, προορίζονταν για εξόφληση προσωπικών δανείων και ανακατασκευή ακινήτων, καθώς επίσης για τη λειτουργία off-shore εταιρείας που σχετίζεται με αγοραπωλησία και ανακαίνιση ακινήτων μελών της ΜΚΟ. Σε βάρος των κατηγορουμένων, ύστερα από πρόταση του Εισαγγελέα, εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων». Αξίζει να σημειωθεί ότι την ποινική δίωξη είχε ασκήσει ως εισαγγελέας Πρωτοδικών η κυρία Ευγενία Κυβέλου.
  …………………..

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://roides.wordpress.com/2015/03/30/30mar15/
  Δεσποτάδες
  30/03/2015
  Οι δεσποτάδες, κ. Τσίπρα, αντί να χρυσώνουν εκβιαστές, να πληρώνουν φόρους, οι κυβερνήσεις να μην υποθάλπουν τις ανομίες τους και η Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίζει τις ύποπτες εκκρεμείς υποθέσεις τους.


  ………….

  (31.5.2013, lamiareport.gr).
  _________________________________________________________________________________________________
  http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=75368:poios-kai-giati-ekbiaze-ton-mhtropolith-roz-istories-me-katatheseis-xiliadon-euro&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=68
  «Ακολασίες στις δεσποτικές αυλές»; …πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ σε λογαριασμό του εκβιαστή ! Πληθώρα από ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα παρά την καταδίκη του κατηγορουμένου για τα ιλιγγιώδη ποσά που πέταξαν από το Καρπενήσι για χάρη του Δεσπότη. Διαβάστε τις λεπτομέρειες που πραγματικά συγκλονίζουν …………..

  Ποιος και γιατί εκβίαζε τον Μητροπολίτη; – Ροζ ιστορίες με καταθέσεις χιλιάδων ευρώ!
  Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2013


  ………………
  ______________________________________________________________________________________________________

  Η ‘Καθημερινή’ (26.01.2003, «Τα ‘ροζ σκάνδαλα’ της Ιεραρχίας», του Γρ.Καλοκαιρινού), αναφέρεται στους εκβιασμούς Ιεραρχών και παραδέχεται πως «οι ελπίδες για άπλετον φως, είναι λίγες, αφού η Δικαιοσύνη στον τόπο μας δείχνει πάντα μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς την Εκκλησία, γι’ αυτό και δεν βάζει …το μαχαίρι στο κόκκαλο». Επειδή λοιπόν όχι μόνο τα έσοδα, αλλά και τα φιλανθρωπικά έξοδα, της Εκκλησίας είναι άδηλα και κρύφια, άπειρα όπως το έλεος του ορθόδοξου θεού, επειδή οι εκατοντάδες ενορίες, μονές, μητροπόλεις, εξωκκλήσια, προσκυνήματα κλπ εισπράττουν όχι μόνο από μισοπάλαβα γραϊδια αλλά και από κάθε λογής απλοϊκό, απελπισμένο, ετοιμοθάνατο, φοβισμένο αλλά και από επιδειξιομανή πλούσιο, φιλάνθρωπο εφοπλιστή ή πονόψυχο μεγαλοεπιχειρηματία που ορέγεται βαρύγδουπο τίτλο οφφικιάλιου, κλπ, από ιερά λείψανα, θαυματουργές εικόνες, διαθήκες, από ευρωπαϊκά προγράμματα και κρατικές χορηγίες, από κονδύλια που εξασφαλίζουν ψηφοθήρες πολιτευτές κλπ, νομίζω πως ήγγικεν η ώρα να ελέγξει στα σοβαρά ο ΣΔΟΕ τον ιερό Πακτωλό, χωρίς να παρέμβει το περιβάλλον του κληρικαλιστή και ταυτόχρονα άθεου, αλειτούργητου και συγχρόνως προσευχόμενου (σε αφορολόγητες εικόνες) πρωθυπουργού μας, που δεν κάνει βήμα αν δεν πάρει την ευχή του Αρχιεπισκόπου, ιδιαίτερα ο εξ απορρήτων του υπουργός Ν.Παππάς που αποφαίνεται πως «Η Εκκλησία έχει παράλληλο μήνυμα με την Αριστερά».

  Με αφορμή επίσης την πρόσφατη υπόθεση υπαλλήλου της Αρχιεπισκοπής που κατελήφθη να έχει 3,5 εκατ. ευρώ εξ… ουρανού, εντελώς ενδεικτικά, για να φανεί το μέγεθος των απαγορευμένων θησαυρών που διακινεί το ιερό τέρας Λεβιάθαν, επιλέγω συμβολικά 33 δημοσιεύματα, που έμειναν κατά κανόνα αιωρούμενα, ακόμη και όταν οι υποθέσεις τους τελεσιδίκησαν, αφήνοντας όμως κάποια αναπάντητα ερωτήματα:

  1) «ΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ. Στο εξομολογητήριο του ΣΔΟΕ δέκα Μητροπολίτες. Νέες αποκαλύψεις για ‘μαύρο χρήμα’ αναμένεται να συγκλονίσουν τον χώρο της Εκκλησίας» (‘ΕΘΝΟΣ’, 1/12/2012).

  2) «Ο ιερέας με τα 3 εκατ. ευρώ μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ. Πολυτελής κατοικία, παγκάρια, περίεργες κλοπές και καταγγελίες για κακοδιαχείριση». (ΤΟ ΒΗΜΑ, Β.Γ.Λαμπρόπουλος-21/11/2012).

  3) «ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΜΗΤΗ-Ποιός είναι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος που έχει εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες… Στα 80 του τον έπιασαν με εκατομμύρια ευρώ αδήλωτα στην τράπεζα και δεν μπήκε στον κόπο ούτε να κάνει διάψευση. Κι αυτό γιατί πιστεύει ότι κανείς δεν πρόκειται να ερευνήσει τα εισοδήματά του και κανείς δεν πρόκειται να του επιβάλλει κάποια τιμωρία. Είναι η δεύτερη φορά που ο Περιστερίου ελέγχεται για λογαριασμούς εκατομμυρίων και μέτρα δεν έχουν ληφθεί εναντίον του..».(iefimerida.gr, 26|11|2012)

  4) «Οι ‘Ιερές’ αντιδράσεις της Εκκλησίας στο φορολογικό νομοσχέδιο….. Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ….» (reporter.gr, 23 3. 2010).

  5) «…Μητροπολίτες, που συγκαταλέγονται στους πλούσιους Έλληνες, αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο. Και μάλιστα ακριβά….» (inewsgr.com, 25/10/2011).

  6) «Έξαλλος με τον μητροπολίτη Μεσογαίας ο Ιερώνυμος για το ΣΔΟΕ- ‘Αυτά είναι φανφάρες’…» (inewsgr.com, 29/11/2012).

  7) «Ζητούν από τον Ιερώνυμο να παρέμβει στο ΣΔΟΕ να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τους κροίσους Αρχιερείς..» (news247.gr, 28.11.2012).

  8) «Κύπρος: «Μοναστήρια στην Ελλάδα πήραν χαριστικά δάνεια από την Λαϊκή Τράπεζα…» (20/05/2013-ΤΑ ΝΕΑ).

  9) «ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ. ‘Καμπάνα’ σχεδόν μισού εκατ. ευρώ σε μοναστήρι από το ΣΔΟΕ-Εκοβε πλαστά τιμολόγια» (iefimerida.gr, 23.10.2013)
  10) «Καλόγρια με φουσκωμένο λογαριασμό σε μοναστήρι της Κρήτης – Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ η υπόθεση!» (eirinika.gr, 20.12. 2014).

  11) «Ζητείται η παραπομπή έξι ατόμων για σκάνδαλα εκατομμυρίων στη μονή Αναστάσεως του Χριστού – Εμμαούς» ( ‘ΤΑ ΝΕΑ’, 23 Μαρτίου 2015).

  12) «Στα δικαστήρια ο Δήμος Λέρου και η Μονή της Πάτμου για την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα» (rodosalarm.gr, 1.3.2015)

  13) «Τι είναι η ΜΚΟ ‘Ο Κύκλος της Πάτμου’, οι κρουαζιέρες στο Νείλο και οι 600.000 ευρώ για παγοθραυστικό» (iefimerida.gr, 16|12|2012)

  14) “ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ‘ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ’. Ιδού το αμαρτωλό φαγοπότι», της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ. «Εκατομμύρια ευρώ, που επί χρόνια έρρεαν αφειδώς από τον δημόσιο κορβανά στα ταμεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθήνας ‘Αλληλεγγύη’”, (‘Ελευθεροτυπία’, 27.11.2010).

  15) «Παράνομο ‘δώρο’ στον κ. Χριστόδουλο. Η ΟΚΕ ζητεί να αποσυρθεί ‘πονηρή’ διάταξη του κ. Σ. Τσιτουρίδη με την οποία χαρίζονται στην Αρχιεπισκοπή ακίνητα-φιλέτα» (‘ΤΟ ΒΗΜΑ’-25/03/2007)

  16) «ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ο βιομήχανος Κων/νος Λούλης κατά του Μητροπολίτη Ιγνατίου… «Ιερά» φτερά έκαναν 100 εκατομμύρια δωρεάς του βιομήχανου προς την Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και αντί έργου για ηλικιωμένους στη μνήμη της μητέρας του, στήθηκε ίδρυμα που επιδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα, με ταμία την σύζυγό του, χωρίς η ίδια καν να το γνωρίζει….» (e-volos.gr, 1.7.2013).

  17) Βουλευτής, δήμαρχοι και… ιερείς στα κυκλώματα με τις παράνομες συντάξεις! (‘ΗΜΕΡΗΣΙΑ’, 16/9/2014).

  18) (‘Ιός-Ελευθεροτυπία’, 18/12/2005: “Αποφάσεις Αρείου Πάγου….1317/2001…. δικαιώνει τον ιερέα που βιντεοσκόπησε τους καταμετρητές των χρημάτων και των τιμαλφών, οι οποίοι έκλεβαν το «ιερό Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής Τεμπών» (σημ.Λασκ. ανάμεσά τους και ιερείς, που τελικά έμειναν ατιμώρητοι),.

  19) “..Δίχως τέλος αποκαλύπτονται τον τελευταίο χρόνο τα σκάνδαλα με ιερωμένους στα Φάρσαλα Λάρισας. Μετά τη μεγάλη μπίζνα με τις δωρεές – μαϊμού, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2012, το κύκλωμα τοκογλυφίας με πρωταγωνιστές ρασοφόρους τον περασμένο Μάιο, τη μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης 690.000 ευρώ από δύο ιερείς τον Ιούνιο 2012, προ ημερών ήρθε να προστεθεί στις ιερές κομπίνες στα Φάρσαλα η πώληση εικόνων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Ανεξάρτητα με τα σκάνδαλα, την κοινωνία των Φαρσάλων, απασχόλησε τελευταία η αυτοκτονία με απαγχονισμό ενός 45χρονου ιερέα για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί…” (taxydromos.gr, 2012-10-28-10-2012).

  20) “Υπεξαίρεση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου που φθάνει στα 3.691.800 ευρώ πραγματοποιούσαν ιερωμένοι από τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων” (Left.gr, 14.07.2013).

  21) Τον Μητροπολίτη Σύρου, εμπλέκει ο διαβόητος αρχιμανδρίτης Γιοσάκης στο παραδικαστικό κύκλωμα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την «έκθεση ανάλυσης» τηλεφωνικών συνομιλιών που έχει καταγράψει ο “αρχικοριός” της ΕΥΠ, προκειμένου να εντοπίσει μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες που λυμαινόταν το χώρο της Δικαιοσύνης. Η έκθεση αυτή … βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Ντογιάκου, …Τον Μητροπολίτη Σύρου “ανακατεύει” σε συνομιλίες που είχε με το Γιοσάκη ο …Σωτ.Τζούμας…. σύμφωνα πάντα με την «έκθεση ανάλυσης Γιοσάκης και Τζούμας είχαν διάφορες τηλεφωνικές συνομιλίες για μια δίκη που θα γινόταν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας. Κατηγορούμενοι, ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος …. και ένας ιερομόναχος ονόματι «Χάρης» οι οποίοι είχαν γνωριμίες με celebrities στο νησί της Μυκόνου και υπεξαιρούσαν εικόνες μεγάλης αξίας για να τις πουλήσουν στη Λαμία, όπου και συνελήφθησαν….ο Γιοσάκης λέει στο Τζούμα ότι … χρειάζονταν 100.000 ευρώ για να δοθούν στους δικαστές της έδρας (28-9-2011, directNEWS.gr).

  22) «….Το 2008 η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών πούλησε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων στην περιοχή Λιμανάκι Μαλτσινιώτη, στη Βουλιαγμένη, σε ιδιώτη αντί περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός … Ο ιδιώτης ήταν οδοκαθαριστής του Δήμου .. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αντ. Ζαμπέλης υποστήριξε ότι δεν ακολούθησαν τη διαδικασία του διαγωνισμού … καθώς ο ιδιώτης αγοραστής είχε καταπατήσει την έκταση και κρίθηκε ότι συνέφερε η πώληση αντί για συνέχιση της δικαστικής μάχης για την αποβολή του. … Όμως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι υπήρχε δικαστική απόφαση για οριστική έξωση του ιδιώτη, άρα δεν χρειαζόταν να επισπεύσουν τις διαδικασίες. .. Αυτό που κίνησε την περιέργεια των μελών της Ιεραρχίας είναι ότι ο υπάλληλος αγόρασε και έπειτα από μισή ώρα μεταπώλησε σε τρεις offshore εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο. Μέσα σε 30 λεπτά όχι μόνο κατάφερε να τη «σπρώξει» σε άλλο ιδιοκτήτη, αλλά και να την πουλήσει στην τιμή των 16 εκατομμυρίων ευρώ κερδίζοντας τουλάχιστον 2 εκατομμύρια. Ο νέος ιδιοκτήτης είναι γνωστός εφοπλιστής που βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για οφειλές στο Δημόσιο. .. ο εισαγγελέας, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου….» (dealnews.gr, 28. 3. 2011)

  23) (11.9.2013 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ) “Τα «φιλέτα» της Βουλιαγμένης, εφοπλιστές και Δικαιοσύνη…πολλά περίεργα συμβαίνουν με την εκκλησιαστική περιουσία … μετά μάλιστα την εκλογή του Ιερώνυμου Β’ ως αρχιεπισκόπου…. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, ο φάκελος «οικόπεδα της Εκκλησίας» στη Βουλιαγμένη όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει τον Αστέρα, οι δικαστικές αρχές έχουν πληροφορηθεί ότι το λεγόμενο «λόμπι νεο-εφοπλιστών» επιχειρεί πάλι να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να αγοράσει κοψοχρονιά τα οικόπεδα της Εκκλησίας που συνορεύουν με την έκταση του Αστέρα και με διαδικασίες που πιθανώς εγείρουν ζητήματα νομιμότητας και φορολογικών παραβάσεων. Και μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ…».

  24) (“Free Sunday”, 25-12-2011, συνέντευξη Δωδώνης-τ.Ζακύνθου Χυσόστομου): «…Τι έγινε με την «Αλληλεγγύη»; Τι έγινε με το Ίδρυμα Κόκκορη; Τι έγινε με τα… φιλέτα της Βουλιαγμένης, που τα πούλησαν αντί πινακίου άνευ φακής στη Σύνοδο; ..Έμεινε ατιμώρητος με τόσα εκατομμύρια που φέρεται ότι έχει καταχραστεί….Για τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φουρλεμάδη….Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά πίσω τα χρήματα και η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Δεν πρέπει να βρει τους ενόχους; Να σας φέρω ένα παράδειγμα από τα εκατοντάδες που όζουν. Η «Αλληλεγγύη» κάνει με μια εταιρεία … Το έργο κοστολογήθηκε 2 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά δεν γίνεται και η εταιρεία καλείται να πάρει την αποζημίωσή της, που ανήρχετο σε 1,2 εκατομμύρια! Το μεγάλο κακό όμως είναι αλλού: ότι μιλούσαν για πρόγραμμα που είχε ήδη λήξει! Για την «Αλληλεγγύη» έχω στείλει γράμμα εδώ και ενάμιση χρόνο στον εισαγγελέα του Αρ.Πάγου και του λέω: ‘Δεν μάθατε τίποτε περί “Αλληλεγγύης”, στην οποία αναμειγνύονται και πολιτικά πρόσωπα; Τι θα κάνετε;’. Νομίζω ότι το πάνε έτσι για να γίνει παραγραφή. ….Δημοσιογράφος: Επιτρέψτε μου να επιμείνω στην υπόθεση των οικοπέδων της Βουλιαγμένης…Μητροπολιτης: Είναι σαφέστατη υπόθεση αμέλειας ή εγκληματικής πράξης……..Δημοσιογράφος: Όταν μιλάτε για αρχηγούς που δεν έχουν κότσια… Μητροπολίτης : Εννοώ και τον Αρχιεπίσκοπο. Όταν έχεις αδυναμίες, πρέπει να κρύβεσαι. Να μην ανεβαίνεις σε σκαλοπάτια ψηλότερα από εκείνα που μπορείς…».

  25) «..Καταγγέλλουν ότι το κράτος δεν εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους όσον αφορά τα εθνικά κληροδοτήματα και ότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων διαχειρίζεται τα επίμαχα κληροδοτήματα ως εκκλησιαστική περιουσία. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Θεόκλητος τηρεί σιγήν ιχθύος…. Φιρμάνια του σουλτάνου και διατάγματα των τριών δικτατορικών καθεστώτων – Πάγκαλου, Μεταξά και Παπαδόπουλου…» (ΒΗΜΑ, 04/12/2005).

  26) «Άβατο στα ταμεία της εκκλησίας. (Της Αντας Ψαρρά) κλείνει και η πόρτα για τη διερεύνηση υποθέσεων με διαδρομές αγνώστου προελεύσεως χρημάτων που περάσανε και θα συνεχίσουν -ως φαίνεται- να περνούν από τα ιερά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι μονές του Αγίου Ορους όσο και οι Κύπριοι αδελφοί μας τραπεζίτες και ιδιοκτήτες offshore δεν θα έχουν πλέον κανένα λόγο να ανησυχούν για τον επίγειο παράδεισο. Σειρά… οι ιερές τροπολογίες…» (tvxs, 25.11.2013, από ‘Εφ.τ.Συντακτών’). Ναζιστικός «Στόχος»-27/11/13: Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΣ ΨΑΡΡΑ… ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Δ. ΨΑΡΡΑ ΣΤΗΝ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»… Ἡ τροπολογία ἀφορᾶ στούς διαχειριστικούς – δημοσιονομικούς ἐλέγχους καί ὄχι στούς φορολογικούς ἐλέγχους ..γιά τούς ὁποίους ποτέ δέν χρειαζόταν ἄδεια Ὑπουργοῦ, οὔτε καί τώρα κάτι τέτοιο προβλέπεται».

  27) ‘Εφ.τ.Συντακτών’, 21/11/13 Χ.Ιωάννου «Α λα Βατοπαίδι!». «Με διάταξη που ψήφισαν χθες στη Βουλή, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά χαρίζουν για 30 χρόνια δημόσια γη σε μονή της Μητρόπολης Καλαβρύτων. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος δεν μπορούσε χθες στη Βουλή να κρύψει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την ψήφιση της σχετικής διάταξης…».

  28) «Χωρίς άδεια το χλιδοξενοδοχείο «Σήμαντρον» του Αμβρόσιου..» (<a href="http://citypress-gr.blogspot.com/2008/10/bollywood-greece.html,7.10.2008)

  29) “Έλεγχος του ΣΔΟΕ για την τεράστια κληρονομιά στην Μητρόπολη Ρεθύμνου… ο εκλιπών διέθετε καταθέσεις ύψους 5,9 εκ. ευρώ, καθώς και ακίνητα (τρία καταστήματα, ένα σπίτι και ένα οικόπεδο), τα οποία περιέρχονται στην τοπική εκκλησία” (e-kriti.gr, 09.11.2014)

  30)«Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του… Πρόκειται για επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ο αδελφός του ο ανιψιός του μαζί με τη σύζυγό του και οι σύζυγοι άλλων δύο ανιψιών του…» (‘Ελευθεροτυπία’, 4-10-2008- ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ).

  31) «Στο στόχαστρο δημοσιευμάτων η «βίλα» του Ιερώνυμου- τι απαντά η Αχιεπισκοπή. Η εξοχική κατοικία δεν ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο αλλά στον ανιψιό του,… «Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας σας «Παραπολιτικά», με τίτλο «Ησυχαστήριο με πισίνα – τρούλο …»,..».Το δημοσίευμα της εφημερίδας: ‘Σε ένα μικρό, παραθαλάσσιο οικισμό της Βοιωτία περνά τα καλοκαίρια του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος απολαμβάνοντας μεταξύ άλλων την ηρεμία της εξοχικής του κατοικίας την εντυπωσιακή πισίνα του σε σχήμα τρούλου και με θέα τη θάλασσα.Το σπίτι είναι διώροφο, διαθέτει τεράστιο σαλόνι με τζάκι, τρία υπνοδωμάτια, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο και αυλή με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού…Πρόκειται για ένα οίκημα που εύκολα θα χαρακτήριζαν κάποιοι ως βίλα, αφού διαθέτει τεράστιο κήπο, ξενώνες και τη μεγάλη πισίνα …Το σπίτι, σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, χτίστηκε από την εποχή που ο κ. Ιερώνυμος ήταν μητροπολίτης Θηβών…..Όπως λέγεται, τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει κατά καιρούς από εκεί ισχυροί επιχειρηματίες που διατηρούν στενές σχέσεις με την Εκκλησία, ανάμεσά τους και ο κύριος Λαυρεντιάδης…» (www.siriosfm.gr20 1. 2013).

  32) ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΕΣ Το real estate της… αγίας οικογένειας….Ιδιαίτερη αίσθηση δε προκάλεσε η δημοσιοποίηση των καταγγελιών σχετικά με τη δράση της «αγίας οικογένειας» της Νίκαιας, κοινώς του μητροπολίτη Αλεξίου και ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος, μεταξύ αυτών του αδελφού του, αρχιλογιστή της Μητρόπολης, και του ανιψιού του…. Αντίστοιχης πολυτέλειας και αξίας είναι και η εντυπωσιακή κατοικία που χρησιμοποιούν ως έδρα τους ο αδελφός και ο ανιψιός του μητροπολίτη. Πρόκειται για ένα ακίνητο εμβαδού περίπου 300 τ.μ. στα σύνορα Ν. Ερυθραίας και Εκάλης, τη διεύθυνση του οποίου μάλιστα δηλώνει στους τηλεφωνικούς καταλόγους ο γιος του αρχιλογιστή της μητρόπολης. Πρόκειται για την περιοχή όπου έχουν τα σπίτια τους γνωστοί επιχειρηματίες και άλλοι επώνυμοι. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Νικαίας, στην οργισμένη απάντησή του στο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, χαρακτήρισε «ψευδέστατες και συκοφαντικές (τις) καταγγελίες», απείλησε με αγωγές και μηνύσεις ….Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει επί των καταγγελιών που αφορούν στα περιουσιακά στοιχεία του αδελφού και του ανιψιού του, οι οποίοι επίσης θα ελεγχθούν αφού ο οικονομικός εισαγγελέας … ζήτησε από τους «ράμπο» να προχωρήσουν σε πλήρη έλεγχο όλων των προσώπων που αναφέρονται στις καταγγελίες, δείχνοντας με τη στάση του ότι αξιολογεί την υπόθεση ως άκρως σοβαρή….Οι καταγγελίες των ιερέων. Αφαίμαξη και στα παγκάρια των ενοριών…» (Έθνος 9/12/2012 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ).

  33) Tελειώνω με μια ξεχασμένη υπόθεση, που ξέσπασε στα πλαίσια του πολέμου μεταξύ Χουντόδουλου-Ιερώνυμου, στο κλίμα της αρχιεπισκοπικής εκλογής του 1998: «Ο κατηγορούμενος που έγινε προκαθήμενος» (Ν. Παπαχρηστου-‘Καθημερινή’, 10.2.2008). «Η υπόθεση που επέδρασε καταλυτικά στην εκλογή….Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο Θηβών Ιερώνυμος, οι Κερνίτσης Λεόντιος και Διαυλείας Δαμασκηνός, τρεις κληρικοί και ένας λαϊκός. Ολοι μέλη μιας επιτροπής που συνεστήθη το 1995 με πρωτοβουλία του μακαριστού Σεραφείμ για την επισκευή και αναστήλωση παλαιών μονών και εκκλησιών. Με την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε και εκταμίευσε κονδύλι ύψους 4 δισ. δραχμών. Χρήματα που προορίζονταν για τις μελέτες και τις επισκευαστικές εργασίες στα μνημεία. Χρήματα που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, γιατί χάθηκαν κάπου στη διαδρομή…….‘Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε αυτή η ιστορία ήταν να ανακινηθεί ένα δήθεν οικονομικό σκάνδαλο και αυτοί που τη μεθόδευσαν είχαν δύο στόχους’, θα δηλώσει o κ. Αλ. Κούγιας για να προσθέσει: ‘Κατά την άποψή μου, τον Ιερώνυμο, ο οποίος ήταν ο βασικός αντίπαλος,..’… Τον Απρίλιο, ο Σεραφείμ πεθαίνει. Το σκάνδαλο απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και μέσω αυτών ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Ο Ιερώνυμος χάνει την αρχιεπισκοπική εκλογή και κάνει λόγο για στημένη υπόθεση… ‘…Βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. Με δικαίωσε. Επομένως από αυτήν την πλευρά το δικαστήριο έχει μιλήσει και είπε ότι δεν έχω καμία ανάμειξη στο θέμα της διαχειρίσεως των 4 δισεκατομμυρίων’, θα πει τότε ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος…».

  Νομίζω όμως, πως το ερώτημα ποιός διαχειρίστηκε και πως τα 4δις, έμεινε αναπάντητο.

  Κλείνω το δημοσίευμα με μια υπενθύμιση: «Oι Αγιορείτες πατέρες ευχαρίστησαν τον κ.Τσίπρα για την στήριξη που τους προσέφερε στα αιτήματα για την φορολογική αντιμετώπισή της Μοναστικής Πολιτείας» (amen.gr, 7.8.2014). Aναρωτιέμαι πόσο θράσος χρειάζεται για να απαιτεί ένας «αριστερός» πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, να καταβάλλουν λύτρα για τα διάφορα Βατοπαίδια, που η Δικαιοσύνη συνήθως ξεχνά ή καθυστερεί υπερβολικά να ξεκαθαρίσει, ενώ τα κόμματα σωπαίνουν και η Εκκλησία υποκρίνεται πάντα πως αγνοεί τι κρύβεται πίσω τους.

 4. Ο/Η το πουλέν λέει:

  Σύμφωνα με την παρακάτω ενδεικτική λίστα (βλ. λινκ του The Press Project https://www.thepressproject.gr/article/56866/Apokleistiko-Oles-oi-MKO-ta-idrutika-meli-tous-kai-ta-posa-ton-epidotiseon ) για ένα μόνο έτος, η ΜΚΟ Αλληλεγγύη – Αθήμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (δεν ξέρω αν σχετίζεται με την σημερινή ΜΚΟ Αποστολή) ήταν πρωταθλήτρια κρατικής επιχορήγησης με 7.099.634,00 €. Πενταπλάσια από τούς Γιατρούς του Κόσμου ή τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα!
  Αν ισχύει, αναρωτιέμαι, πόσα ζεστά χριστιανικά γεύματα μαγειρεύεις με 7 ζεστά εκατομμύρια το χρόνο πάτερ;
  https://www.thepressproject.gr/article/56866/Apokleistiko-Oles-oi-MKO-ta-idrutika-meli-tous-kai-ta-posa-ton-epidotiseon

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ελάχιστα γεύματα σας διαβεβαιώ για τα οποία δεν δίνουν τον παραμικρό λογαριασμό.

   https://roides.wordpress.com/2014/05/16/16may14/
   Ποια είναι η αλήθεια για τα συσσίτια της Εκκλησίας;
   16/05/2014
   Αντικρουόμενα στοιχεία-απουσία λογοδοσίας-ύποπτα πρόσωπα-ξένα κόλλυβα-σιωπή.

   Πόσοι σιτίζονται από την Εκκλησία, με τίνος τα λεφτά και κάτω από ποιόν έλεγχο; Διαβάζω: “Περίπου 250.000 άτομα τρέφονται καθημερινά μέσω των συσσιτίων, αλλά και των πακέτων με τρόφιμα που παρέχουν σε σπίτια ευπαθών συμπολιτών μας η Αρχιεπισκοπή και οι μητροπόλεις, τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πατέρας Βασίλειος Χαβάτζας, διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών” (skai.gr-27/12/2011 20:02)

   Έξι μήνες μετά όμως, ο μητροπολίτης ‘Χρυσής Αυγής’ (Λούτσας, Κορωπίου, Αναβύσσου και Ραφήνας) και Μεσογαίας κ.Νίκος Χατζηνικολάου (εκδότης εγκυκλίων προς ψηφοφόρους), μειώνει τον αριθμό αυτό στο ένα τέταρτο περίπου! Η διαφορά είναι τεράστια και χρήζει διευκρίνισης: «Σήμερα σιτίζονται από την Εκκλησία περίπου 60.000 άτομα ημερησίως.…». Δεν πρόκειται για λάθος, δημοσιεύθηκε στο μαθητικό λυκειακό περιοδικό «ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ» του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδας (τ.113, Ιούνιος 2012, στο 5. της συνέντευξης). Αναδημοσιεύτηκε στη ιστοσελίδα της Μητρόπολης, σε πολλούς ιερούς ιστότοπους και δεν επανορθώθηκε.

   Ρωτάω ευθέως: Που και πότε γίνονται αυτά τα συσσίτια; Τι πληρώνει για αυτά η Εκκλησία του (ιερέα τώρα) κ.Φουρλεμάδη (της δικαστικά ακαταδίωκτης «Αλληλεγγύης» των σάπιων κοτόπουλων και των χαμένων εκατομμυρίων) από τις δικές της τραπεζικές καταθέσεις (δίνει έστω και ένα ευρώ;), τι πληρώνουν οι πιστοί, τι τα αφορολόγητα παγκάρια, τι οι διάφοροι επιχειρηματίες (που διαφημίζονται έτσι) και το κυριότερο, πόσα δίνει το πελατειακό Κράτος του ΝΔΠΑΣΟΚ με την ανοχή και τη συνενοχή (όχι μόνο σιωπή αλλά και διαφήμιση) των πονηρών πολιτευτών της «αριστερής» αξιωματικής αντιπολίτευσης των ακριβοπληρωμένων 71 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος έλεγχος ασκείται για να πιστοποιήσει πως τα κρατικά λεφτά πηγαίνουν στον προορισμό τους; Γιατί το Κράτος διεκπεραιώνει αυτό το κοινωνικό του έργο μέσω της Εκκλησίας, δεν διαθέτει δικό του μηχανισμό ή και το μηχανισμό των Δήμων; Τι οικονομικά κέρδη έχει η κρατική Εκκλησία από αυτές τις ετεροχρηματοδοτούμενες αφορολόγητες «φιλανθρωπικές» της επιχειρήσεις; Γιατί κανείς δεν ρωτάει τα αυτονόητα;

   Για να μπορέσει ο αναγνώστης να σχηματίσει πληρέστερη εικόνα, παραθέτω ασχολίαστες κάποιες ειδήσεις:
   ……………………………….
   __________________________________

   Όσο για το ερώτημά σας για τη σχέση «Αλληλεγγύης»-«Αποστολής», είναι ακριβώς η ίδια οργάνωση, ανήκουν και οι δυο στην Εκκλησία και όπως όλοι οι απατεώνες,αλλάζουν ονόματα, όταν τους πιάσουν στα πράσα.
   Η πρώτη υποτίθεται ότι θα δικαστεί, έχει ανακοινωθεί από το Σεπτέμβρη μετά 10 χρόνια «έρευνες» η δίκη, αλλά τίποτα δεν ξανακούστηκε κάτω από τη γενική ανοχή. Φταίει ο Σόιμπλε; Δεν νομίζω. Σίγουρα πάντως φταίνε το ΚΚΕ, και οι «αγανακτισμένοι» Κωνσταντοπούλου και Λαφαζάνης που κάνουν το κορόιδο.

   http://www.vimaorthodoxias.gr/nea/ipothesi-mko-allileggii-se-diki-o-fourlemadis-kai-alloi-treis/

   Υπόθεση ΜΚΟ-Aλληλεγγύη: Σε δίκη ο Φουρλεμάδης και άλλοι τρεις
   ……………………………….

 5. Ο/Η Πουτανιές λέει:

 6. Ο/Η Πωλίνα Γεμιστού λέει:

  Μού κάνει εντύπωση ότι κανείς δεν ανέφερε πως το επταώροφο κτήριο της «Αποστολής» στον Νέο Κόσμο που επισκέφτηκε σήμερα ο κ. Κούλης (και θαυμάζει στην φωτογραφία που αναρτώ, παρέα με τον διαβόητο κ. Δήμτσα) είναι δωρεά του υπόδικου για κακουργήματα κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από τα κλεμμένα.
  ΕΡΩΤΩ, κ, Ροΐδη: Οι Ιεροί Κανόνες επιτρέπουν την αποδοχή προϊόντων εγκλήματος; Κι αν δεν θίξετε εσείς το θέμα (που υποτίθεται γνωρίζετε τα εκκλησιαστικά), ποιός θα το θίξει;

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Προσωπικά αν δεν κάνετε λάθος, με συλλάβατε αδιάβαστο. Θα το δούμε το θέμα, αλλά διαφωνώ καθέτως με το επίθετον διαβόητος. Εάν δεν ήτο απολύτως ενάρετος, δεν θα τον επέλεγε ο αυστηρός περί τα ζητήματα της ηθικής κ. Αρχιεπίσκοπος.
  Θα σας παρακαλούσα να είσθε δικαία.

  • Ο/Η Άρπα Βούτα λέει:

   Οι http://www.efsyn.gr/arthro/oi-eylogimenes-toxikes-mpiznes-toy-layrenti-layrentiadi

   Οι «ευλογημένες» τοξικές μπίζνες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη


   Λιπάσματα Καβάλας
   18.02.2017

   Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος

   Ενα διαρκές σκάνδαλο, στα τελευταία επεισόδια του οποίου εμπλέκεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκτυλίσσεται γύρω από την υπόθεση των Λιπασμάτων Καβάλας, ουσιαστικών συμφερόντων του υπόδικου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

   Με χρέη που ξεπερνούν συνολικά τα 240 εκατομμύρια ευρώ, προς τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, το ΙΚΑ, τους εργαζόμενους και τις τράπεζες, επιχειρείται τους τελευταίους μήνες μια μεθόδευση από τα εταιρικά σχήματα που σχετίζονται με τα Χημικά και Λιπάσματα Καβάλας ώστε να αποφύγουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

   Βιομηχανία ομαδικών απολύσεων, 180 απλήρωτοι επί οκτώ μήνες εργαζόμενοι, δημιουργία διαδοχικών εταιρειών με κρυφή ατζέντα και καινούργιους ΑΦΜ, απόπειρα παραπλάνησης των συναρμόδιων υπουργείων, «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι χωρίς την απαραίτητη εμπειρία, πειραματική λειτουργία ενός εργοστασίου που δεν πληροί βασικούς περιβαλλοντικούς κανόνες με σοβαρούς κινδύνους για όλη την περιοχή της Καβάλας συνθέτουν το μωσαϊκό της υφιστάμενης κατάστασης.

   Μία από τις δεκάδες κινητοποιήσεις των απλήρωτων εργαζομένων των Λιπασμάτων Καβάλας

   Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή.

   Tο 1961 η εταιρεία ιδρύθηκε ως Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, αποτελώντας θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος.

   Το 1965 ξεκίνησε τη λειτουργία του το εργοστάσιο της εταιρείας στην ανατολική παράκτια περιοχή της Καβάλας.

   Λαυρέντης Λαυρεντιάδης- ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
   Το 2009, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Ν.Δ., πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της εταιρείας από την ELFE S.A., ιδιοκτησίας του ισχυρού εκείνη την εποχή Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, και μετονομάστηκε σε Ελληνικά Λιπάσματα ELFE.
   Ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος εμπλέκεται σε πλήθος υποθέσεων που απασχολούν ακόμα τη Δικαιοσύνη (σκάνδαλο Alapis-ΤΤ, Νεοχημική κ.ά.), μέσω των κινήσεών του έχει οδηγήσει σε δυσμενή θέση τόσο το προσωπικό όσο και το ίδιο το εργοστάσιο.

   Η ΔΕΠΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου λόγω των υπέρογκων οφειλών της εταιρείας, που ξεπερνούν σήμερα τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

   Εταιρείες-σκιές

   Το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εργασίας και το συναρμόδιο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξετάζοντας παράλληλα σειρά καταγγελιών από την πλευρά των εργαζομένων, διαπίστωσαν πλήθος παρατυπιών εκ μέρους της μητρικής εταιρείας ELFE ΑΒΕΕ.

   Μια από τις σημαντικότερες αφορά τη διαδικασία μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε., καθώς εξακριβώθηκε ότι η μητρική ELFE ABEE δεν είχε άδεια λειτουργίας σε ισχύ.

   Πριν δημιουργηθεί η εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, είχε προηγηθεί η σύσταση τριών διαφορετικών εταιρικών σχημάτων, της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ (χονδρικό εμπόριο φωσφορικών λιπασμάτων και χημικών προϊόντων), της PFIC Ltd (επίσης χονδρικό εμπόριο λιπασμάτων) και της Centrofaro Services Ltd Αthens (μηχανολογική και ηλεκτρολογική συντήρηση του εργοστασίου)

   Η δημιουργία αυτών των τριών θυγατρικών, όπως φαίνεται σήμερα, εξυπηρετούσε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό από την πλευρά της εργοδοσίας, ο οποίος ξεκίνησε από τις αρχές του 2015.
   Ηταν η χρονιά που η μητρική ELFE μεταβίβασε το σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητάς της στις δύο πρώτες θυγατρικές (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC Ltd).

   Η πρώτη παράγει νιτρικά λιπάσματα και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται από τη δεύτερη για την παραγωγή σύνθετων λιπασμάτων.

   Το εργοστάσιο στην πραγματικότητα είναι ένα, όμως οι δραστηριότητες έχουν «σπάσει» σε διαφορετικές εταιρείες.

   Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εργαζόμενοι μεταφέρονται με τρίμηνες συμβάσεις δανεισμού από την καταχρεωμένη ELFE στις νέες εταιρείες.

   Ενώ θα έπρεπε να μεταφερθούν σε αυτές με το ίδιο συμβατικό καθεστώς, διατηρώντας τις εργασιακές σχέσεις που είχαν καθοριστεί από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυτό δεν συνέβη ποτέ.

   Πρόγραμμα εθελουσίας

   Τον Μάρτιο του 2016 ολοκληρώνεται η σύμβαση εργασίας και η εταιρεία ξεκινά ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με την παράλληλη δεσμευτική πρόταση προς τους εργαζόμενους να μεταφερθούν με 14μηνες συμβάσεις στις άλλες τρεις εταιρείες που είχαν «εκμισθώσει» κτίρια και μηχανήματα ξεχωριστών κλάδων παραγωγικής δραστηριότητας της αρχικής-μητρικής εταιρείας.

   Από τους 326 εργαζόμενους, οι 35 αποζημιώθηκαν και έφυγαν με σύνταξη, 70 εργάτες και ειδικευμένο προσωπικό δέχτηκαν την εθελούσια και υπέγραψαν τις 14μηνες συμβάσεις με τις τρεις εταιρείες, ενώ 182 εργαζόμενοι αρνήθηκαν την εθελούσια και παρέμειναν στην ELFE, ζητώντας τη μεταφορά τους στις νέες επιχειρήσεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

   Σε αυτό το σημείο συναντούν την αδιαλλαξία των επιχειρήσεων προφανώς γιατί, όπως εξηγεί το υπουργείο Εργασίας, αν το δέχονταν θα τεκμηρίωναν ότι η όλη διαδικασία δεν ήταν τίποτε άλλο από καθαρή μεταβίβαση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

   Φυσικά, αυτό ήθελαν να το αποφύγουν γιατί στο σημείο αυτό υπάρχουν σοβαρές νομικές δεσμεύσεις για την ιδιοκτησία της μητρικής επιχείρησης.

   Λαβύρινθος


   Εγγραφο του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών)
   με ημερομηνία 3/1/2017 προς το υπουργείο Εργασίας και προς το γραφείο διοικητή ΕΦΚΑ προκύπτει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν την ίδια δραστηριότητα, λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο και απασχολούν κατά περιόδους κοινό προσωπικό. Συνεπώς, όπως αναφέρει το ΚΕΑΟ, «οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται ότι υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα»

   Σύμφωνα με έγγραφο του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) με ημερομηνία 3/1/2017 προς το υπουργείο Εργασίας και προς το γραφείο διοικητή ΕΦΚΑ, που παρουσιάζουμε σήμερα, προκύπτει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν την ίδια δραστηριότητα, λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο και απασχολούν κατά περιόδους κοινό προσωπικό.

   Συνεπώς, όπως αναφέρει το ΚΕΑΟ, «οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται ότι υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα».

   Οπως εξηγεί και πρόσφατη, σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η εταιρεία, «ενώ αποφεύγει συστηματικά και επί σειρά ετών να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταβιβάζει διαρκώς μέσα από αμφιλεγόμενες και λαβυρινθώδεις διαδρομές τις εγκαταστάσεις και την άδεια λειτουργίας σε διάδοχα εταιρικά σχήματα».

   Παραμονές Χριστουγέννων του 2015, απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας αδειοδοτεί την εταιρεία PFIC Ltd και της χορηγεί την άδεια λειτουργίας λόγω αλλαγής φορέα και παραγωγικής δραστηριότητας.

   Σε επισυναπτόμενο έγγραφο κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης, που είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.», αναφέρεται ρητά πως από τον Νοέμβρη του 2015 η άδεια λειτουργίας της μητρικής ΕLFE παύει οριστικά να ισχύει.

   Από τότε έως σήμερα η ELFE δεν έχει κάνει ποτέ ξανά αίτηση να λάβει την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου, ούτε βέβαια πληροί τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

   Σε αυτό το σημείο έρχεται η σκανδαλώδης απόπειρα των τελευταίων δύο μηνών να πάρει την άδεια λειτουργίας η νεοσυσταθείσα εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.

   Η πρώτη παρατυπία έγκειται στο γεγονός ότι η νέα εταιρεία δεν ζητά την άδεια, όπως όφειλε, από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία είχε πάρει το άλλο μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας της ELFE, αλλά από την ίδια την ELFE.

   Ακολούθως, ζητεί από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας να της μεταβιβάσει την άδεια από την ΕLFE (την άδεια που, σύμφωνα με απόφαση της ίδιας της Περιφέρειας, έχει πάψει να ισχύει από το 2015)!

   Αίτημα ελέγχου

   Στις 3 Ιανουαρίου 2017, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, αντιλαμβανόμενος τι εξελίσσεται, στέλνει ερώτημα προς το αρμόδιο τμήμα χορήγησης αδειών της Περιφέρειας, ζητώντας διευκρινιστικά στοιχεία.

   Στις 16 Ιανουαρίου έρχεται η επίσημη απάντηση, στην οποία η Περιφέρεια αναφέρει πως η εταιρεία από την οποία ζητείται η άδεια δεν είναι η ELFE αλλά η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

   Η απόδειξη γι’ αυτό κρύβεται σε έγγραφο με ημερομηνία 17 του ίδιου μήνα (την επόμενη μέρα) όπου η αιτούσα νέα εταιρεία ζητά την άδεια από τον παλαιό φορέα, δηλαδή την περιβόητη χρεοκοπημένη ELFE.

   Πρόκειται για σοβαρό υπηρεσιακό λάθος ή για σκόπιμη προσπάθεια παραπλάνησης του υπουργείου, με στόχο να ωφεληθεί ο επιχειρηματίας;

   Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο κ. Νεφελούδης έχει ήδη στείλει αίτημα ελέγχου της υπόθεσης στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.

   Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της επιτελικής του λειτουργίας, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η νομιμότητα θα τηρηθεί αυστηρά και το δημόσιο συμφέρον όπως επίσης και τα δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν μέχρι κεραίας.

   «Οι μέρες της ασυδοσίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, τονίζοντας πως «δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε πρακτικές που παρακάμπτουν τους νόμους, μολύνουν το περιβάλλον και καταπατούν τα εργατικά δικαιώματα».

   Προσφυγές

   Αν αδειοδοτηθεί η νέα εταιρεία με τον τρόπο που πάει να γίνει με τη μεταβίβαση της παραγωγικής δραστηριότητας, τότε οι 182 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν, εκτός από τις δουλειές τους, τα χρωστούμενα και το δικαίωμα των αποζημιώσεων.

   Εχουν ήδη προσφύγει με ομαδικές αγωγές κατά των εταιρειών, ενώ έχουν προσδιοριστεί δύο δικαστήρια (28 Φεβρουαρίου και 28 Μαρτίου 2017).

   Παράλληλα, σαν να μην έφτανε η απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πλήθος (πάνω από 200!) παραπλανητικών, όπως ισχυρίζονται, μηνύσεων από την πλευρά της εργοδοσίας, για υποτιθέμενες δολιοφθορές στο εργοστάσιο, παράνομη βία, μέχρι και εμπρησμό.

   Η «μάσκα» των κυπριακών εταιρειών


   Εγγραφο της Αρχής καταπολέμησης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2014
   ↳ Σύμφωνα με το έγγραφο της Αρχής καταπολέμησης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2014 και με την υπογραφή του τότε προϊσταμένου της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει στην κατοχή του μια σειρά ακινήτων στο όνομα της εταιρείας του με την επωνυμία Ελληνικά Λιπάσματα ELFE (μητρική εταιρεία)

   Το όνομα του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δεν αναφέρεται επισήμως σε κανένα από τα διοικητικά συμβούλια των τριών θυγατρικών επιχειρήσεων, ούτε της εταιρείας Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.

   Ως μέλη του Δ.Σ. της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία δημιουργήθηκε στις 21/12/2016 και έχει ως αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο χημικών προϊόντων, παρουσιάζονται τρία φυσικά πρόσωπα από την Πάφο της Κύπρου: ένας πρώην αστυνομικός, ένας μηχανικός αυτοκινήτων και κάποιος που ασχολείται με θερμοσίφωνες.

   Η έδρα της συγκεκριμένης εταιρείας είναι στην οδό Παπαφλέσσα 9 στην Καλλιθέα.

   Η «Εφ.Συν.» επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη διεύθυνση και βρήκε μια άδεια πολυκατοικία.

   Οσο για τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC Ltd, και οι δύο έχουν έδρα στην Πεντέλης 34 στο Παλαιό Φάληρο.

   Πρόκειται για το παλαιό κτίριο των χρεοκοπημένων εταιρειών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη Alapis και Νεοχημική.

   Είναι το ίδιο μέρος όπου οι υπό απόλυση εργαζόμενοι των Λιπασμάτων Καβάλας συνάντησαν τον ίδιο τον επιχειρηματία το 2016, όταν ο τελευταίος επιχείρησε να τους διαβεβαιώσει ότι «όλα θα πάνε καλά».

   Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζουμε σήμερα, της Αρχής καταπολέμησης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2014 και με την υπογραφή του τότε προϊσταμένου της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει στην κατοχή του μια σειρά ακινήτων στο όνομα της εταιρείας του με την επωνυμία Ελληνικά Λιπάσματα ELFE (μητρική εταιρεία).

   Μόνο σύμπτωση δεν είναι πως έδρα και της συγκεκριμένης εταιρείας δεν είναι άλλη από την οδό Πεντέλης 34 στο Παλαιό Φάληρο.

   Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος απαγορεύει – με το συγκεκριμένο έγγραφο – ρητά την εκποίηση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβαση όλων των ακινήτων της ELFE, μεταξύ των οποίων και το εργοστάσιο των Λιπασμάτων της Καβάλας.

   Αγοράστρια του ενεργητικού της πτωχευμένης εταιρείας του Λαυρεντιάδη Νεοχημική είναι ακόμα μία κυπριακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία TRIPKO CONSULTING LIMITED.

   Ως διαχειρίστρια της συγκεκριμένης εμφανίζεται η Ζωή Κοκκώνη.

   Η ίδια εντελώς τυχαία είναι υπεύθυνη και μέλος του Δ.Σ. της Centrofaro LTD, μιας εκ των τριών θυγατρικών που σχετίζονται με τα Λιπάσματα.

   Η Κοκκώνη επίσης είναι διευθύντρια της Cioppani Holdings Ltd, η οποία με τη σειρά της διαχειρίζεται την άλλη θυγατρική των Λιπασμάτων, την PFIC Ltd.

   «Δεν μπορεί πάνω στις πλάτες της ELFE να στήνονται μαγαζιά και παραμάγαζα. Θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο οικονομικός εισαγγελέας και να ελεγχθούν όλες οι εταιρείες που δημιουργήθηκαν από το 2009 έως σήμερα. Οταν το 2009 ο κ. Λαυρεντιάδης αγόρασε την εταιρεία, τα χρέη ήταν 120 εκατ. ευρώ, κατά την παρουσία του τα χρέη διπλασιάστηκαν, ενώ η εταιρεία έχει εμπλακεί και στο σκάνδαλο της Proton Bank. Ολα αυτά σε εποχές που οι τιμές των Λιπασμάτων ήταν άκρως ικανοποιητικές διεθνώς και οι πωλήσεις κερδοφόρες.Υπάρχουν εταιρείες που δημιουργήθηκαν μόνο για έναν χρόνο και διακίνησαν τόνους λιπασμάτων χωρίς να ξέρουμε με τι κεφάλαια και προς τα πού κινήθηκαν τα χρήματα και τα λιπάσματα αυτά» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων, Νίκος Βογιατζίδης.

   Ο Λαυρέντης, η Ν.Δ. και η Eκκλησία


   ELFE

   Τους τελευταίους μήνες στο πλευρό των εργαζομένων, εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία, έχουν βρεθεί τα περισσότερα κόμματα (ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), πλην της Ν.Δ., η οποία κρατά μια ύποπτη σιωπή.

   Αξιο προσοχής είναι ότι την τελευταία πενταετία μέλος του Δ.Σ. της ELFE διετέλεσε ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Διονύσης Μπεχράκης, ο δε αδελφός του, Νίκος Μπεχράκης, είναι μέλος στο Δ.Σ. της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, ενώ ο γιος του πρώτου συμμετέχει στην άλλη θυγατρική, την PFIC.

   Εκτός από τις προαναφερθείσες, εντοπίζουμε ακόμα μια εταιρεία που σχετίζεται με τα ίδια πρόσωπα και η οποία μοιάζει έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί σε αυτό το ταχυδακτυλουργικό παιχνίδι εμφάνισης και εξαφάνισης εταιρειών.

   Πρόκειται για την εταιρεία BFS-Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών, που αποτελεί διαδοχή της εταιρείας SINTRA AEBE.

   Εδρα της έχει στην οδό Θεοφάνους 12 στους Αμπελόκηπους, στην ίδια διεύθυνση με την εταιρεία Centrofaro.

   Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως οι διαχειριστικές εκθέσεις των εταιρειών ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και BFS είναι πανομοιότυπες.

   Στον ισολογισμό της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, ο Μιχαήλ Χρηστάκης εμφανίζεται ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ., ενώ στην BFS ως σύμβουλος.

   Ο δε Γαληνός Παπάζογλου παρουσιάζεται ως λογιστής τόσο στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ όσο και στην BFS.

   Ο ίδιος βέβαια είναι υπεύθυνος στο Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

   Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο σχετικά άγνωστο περιστατικό.

   Τον περασμένο Δεκέμβρη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην Ελευθερούπολη της Καβάλας, ένας από τους πρώτους που τον υποδέχθηκαν στον ναό του Αγίου Ελευθερίου ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ., Γιώργος Καλαντζής.

   Σε βίντεο που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα kavalapost.gr, ο Καλαντζής ενημερώνει τον αρχιεπίσκοπο για πρόσφατη συνάντηση που φέρεται να είχε με τον Λαυρεντιάδη: «Μίλησα με τον Λαυρέντη, όλα είναι πολύ καλά».

   Ο αρχιεπίσκοπος χαμογελά και προχωρά προς τον κυρίως ναό. Είναι η ίδια περίοδος που γίνεται η αίτηση να αδειοδοτηθεί η νέα εταιρεία των λιπασμάτων.

   Ομως και η Ζωή Κοκκώνη, συνδεόμενη με πολλές από τις εταιρείες του Λαυρεντιάδη, διατηρεί στενές σχέσεις με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά και γενικότερα με την Ορθόδοξη Εκκλησία σε υψηλό επίπεδο.

   Δεν πρέπει πάντως να προκαλεί εντύπωση η στενή σχέση του Λαυρεντιάδη με την Εκκλησία.

   Την εποχή που μεσουρανούσε στα μέσα ενημέρωσης ακόμα, ο Λαυρεντιάδης (επιχειρηματίας της χρονιάς το 2007, σύμφωνα με την Ernst & Young), μαζί με τον τότε συνεταίρο του Κυριακίδη, διατηρούσε στενούς δεσμούς με πατριαρχεία και μητροπόλεις, ενώ πολύ συχνά εμφανιζόταν ως «χορηγός» ή «ευεργέτης» κάθε λογής εκκλησιαστικών δραστηριοτήτων.

   Μια από αυτές ήταν και η χρηματοδότηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμιοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

   Ευλογημένες δουλειές.

   Περιβαλλοντικός κίνδυνος
   http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/wysiwyg/2017-02/lipasmata_kavalas.jpg?
   Λιπάσματα Καβάλας

   Αυτή τη στιγμή τα Λιπάσματα Καβάλας (οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει την παραγωγή) διατηρούν ένα καθεστώς που συνιστά σχεδόν παγκόσμια πρωτοτυπία: μια βαριά βιομηχανία, που υπόκειται στην κοινοτική οδηγία SEVEZO 3-μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων, λειτουργεί με προσωρινό προσωπικό, μειωμένης εμπειρίας και εξειδίκευσης, με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις εργασίας.

   Μόλις 7,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Καβάλας και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από δύο κατοικημένα χωριά, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθεί το σημερινό προσωπικό στην απευκταία περίπτωση διαρροής αμμωνίας.

   Βάσει της συγκεκριμένης κοινοτικής οδηγίας, αν έστω και ένας περιβαλλοντικός όρος δεν εφαρμόζεται, αναστέλλεται η λειτουργία του εργοστασίου.

   Σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του υπουργείου Εργασίας, που βασίστηκε σε σχετικές μελέτες ασφάλειας των εγκαταστάσεων εκπονημένες από το ΕΜΠ, η οποία κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εντοπίζονται σοβαρά κενά ασφάλειας ήδη από την ίδρυση της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

   Μέσα στο 2016 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ στις εταιρείες για παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
   Βιομηχανία… απολύσεων
   Λιπαίνονται με τα δεδουλευμένα
   Ενα φαγοπότι που… φορτώθηκε στο χρέος

 8. Παράθεμα: Επιτρέπεται ο αυριανός πρωθ/γός να συναγελάζεται με οργάνωση-αποδέκτρια προϊόντων εγκλήματος; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 9. Ο/Η Aπατημένη γκόμενα λέει:

  http://www.athensvoice.gr/politiki/skoyrletis-ta-epsale-ston-ieronymo-gia-ti-synantisi

  Σκουρλέτης: Τα «έψαλε» στον Ιερώνυμο για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
  «Ύβρις και ασέβεια» απαντά η Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.