Πανεπιστήμια σε εξάρτηση από ανεξέλεγκτη βούληση ομάδων ή και πολιτικών πατρώνων

Α π ο ψ ή μας: [Αυταρχικοί είναι όσοι αυθαίρετα εισβάλουν σε ΑΕΙ προκαλώντας ζημιές, και όχι τα ΜΑΤ που προσκαλούνται από πανεπ. αρχές για τα προστατέψουν. Καμία ανοχή στο μπάχαλο «των παιδιών»!]

Επεισόδια μεταξύ ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου με δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. (φωτο: Καθημερινή)

Γράφει ο πρύτανης κ. Αχιλλέας Ζαπράνης:

Το ΠΑΜΑΚ δεν θα υποκύψει στην εξαλλοίωση του ρόλου του

Έχει καταστεί κοινή συνείδηση ότι η κατάσταση στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο έφτασε στο μη περαιτέρω, όσον αφορά τη λειτουργία του και την εκπλήρωση του σκοπού του. Ουσιαστικά, συγκρούονται δύο αντιλήψεις. Αφενός, εκείνη της τήρησης κανόνων βασισμένων σε ένα σχέδιο επικυρωμένο από την ιστορική πείρα και το παράδειγμα των μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπου η διδασκαλία γίνεται και η μάθηση κερδίζεται μέσα από μια διασταύρωση της εύλογης τάξης με την έλλογη ελευθερία, και, αφετέρου, εκείνη που διαμορφώθηκε υπό περιστάσεις ξεπερασμένες προ πολλού στη χώρα μας. Και εννοώ την καθιέρωση του πανεπιστημιακού ασύλου ως μέτρου δημοκρατικής προστασίας σε ένα καθεστώς ανελευθερίας.

Αποτέλεσμα αυτού του ετεροχρονισμού του ασύλου είναι αυτό μεν να έχει υποστεί κακοήθη μετάλλαξη σε θεσμό επιβολής της αυθαιρεσίας και της βίας μειοψηφικών ομάδων, οι δε λειτουργίες του Πανεπιστημίου να περιπέσουν σε κατάσταση εξάρτησης από την ανεξέλεγκτη βούληση των εν λόγω ομάδων ή και των πολιτικών πατρώνων τους, μη εξαιρουμένης ίσως καμιάς απόχρωσης του πολιτικού φάσματος.

Στις συνθήκες αυτές, οι οποίες, πέραν των άλλων συνεπειών, οδηγούν σε εκτροπή του Πανεπιστημίου από τον ρόλο του, αφού η τέτοια πολιτικοποίησή του δεν έχει καμιά σχέση με τη λειτουργία του εκείνη που, μέσω της ελευθερίας και της άμιλλας των ιδεών, συντελεί στη διάπλαση των ελεύθερων, σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών, είχαμε πλήθος θλιβερών αποτελεσμάτων, ένα εκ των οποίων καταγράφηκε αυτές τις ημέρες εις βάρος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την κακοποίηση πράγματι εμβληματικών εκδηλώσεων υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών από εκείνους που… επαγγέλλονται όχι μόνον τους προμάχους τους, αλλά και μετατρέπουν το άσυλο της ελευθερίας σε προαγωγό της ασυδοσίας.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν πρόκειται να υποκύψει στην εξαλλοίωση του ρόλου του. Αλλά όταν τα πράγματα φτάνουν στην κόψη του ξυραφιού, είναι η ώρα να λαμβάνονται οι αναγκαίες και γενναίες αποφάσεις.

* Ο κ. Αχιλλέας Ζαπράνης είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Πανεπιστήμια σε εξάρτηση από ανεξέλεγκτη βούληση ομάδων ή και πολιτικών πατρώνων

 1. Ο/Η Τζιμάκος λέει:

  Όσο παραμένουν τα κόμματα μέσα στα πανεπιστήμια, καμιά φορά δεν θα κάνουμε χαίρι.

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Η ίδια φοβερή κακοδαιμονία που κατατρύχει τα Ελληνικά πανεπιστήμια, κατατρύχει ολάκερη την κοινωνία, σε όλους τους ζωτικούς τομείς- πολιτική-κόμματα- οικονομία- Ορθοδοξία- πνευματικό κόσμο-παιδεία- επιστήμη-πολιτισμό. Με εκπληκτική υπομονή και αξιοθαύμαστη μονότονη μέθοδο, η ρωμιοσύνη, αναπαράγει τον εαυτό της, εδώ και 200 χρ. εκτελώντας την ίδια συνταγή: της κλίκας, της διαφθοράς, του κακοήθη ατομικισμού, των σκοτεινών σοκακιών, πισόπλατων κτυπημάτων, αναξιοκρατίας, ρουσφετιού, απέχθειας προς την δημοκρατία και την συλλογική προκοπή. Στόχος, η εξουδετέρωση του προσώπου ως βουλητικό ον και η περιχαράκωση του σε μαζικούς χώρους-μαντριά και η μετατροπή του σε άβουλο, φοβισμένο και υπάκουο πλάσμα. Πίσω από όλα αυτά, οι ίδιοι άνθρωποι, η ίδια, διαχρονικά, σκοταδιστική αντίληψη.
  Απέχω, από το να είμαι ειδήμων, όπως είναι ο κ. Ζαπράνης, αλλά η δυσοσμία που προέρχεται από τα πανεπιστήμια είναι τόσο έντονη και είναι τόσο παλιά ιστορία, ώστε να μπορεί να έχει άποψη και ο μη σχετικός με τον χώρο της ανώτατης παιδείας.
  Στον πανεπιστημιακό χώρο, κυριαρχούν τα κόμματα. Και τα κόμματα νοιάζονται για το συμφέρον τους, και όχι για την παιδεία. Το αντίθετο, θέλουν ανθρώπους μη ελεύθερους που να φοβούνται να σκέπτονται.
  Στα πανεπιστήμια, κυριαρχούν οι εχθροί της παιδείας, οι ρασοφόροι. Και αυτοί δεν θέλουν ανθρώπους ικανούς να σκέπτονται, συνεπώς βολεύονται από την επικρατούσα κατάσταση.
  Στα πανεπιστήμια κυριαρχούν, καθηγητές κλπ οι οποίοι ενδιαφέρονται για καλούς μισθούς, φήμη και καριέρα. Συνεπώς, βολεύονται με αυτή την χαώδη κατάσταση. Εξυπακούεται πως υπάρχουν καθηγητές και φοιτητές που μοχθούν και έχουν όραμα για μία άλλη, σύγχρονη κοινωνία. Πρόκειται για αφανείς ηρωικούς ανθρώπους, που όμως καταδικάζονται από το σύστημα σε αφάνεια και σχεδόν δεν μαθαίνουμε ποτέ γι’ αυτούς…
  Υπάρχουν οι φοιτητές, που είναι άβουλοι, ανώριμοι και στην πλειονότητα τους κακομαθημένοι άνθρωποι, που προσδοκούν από την παραμονή τους στο πανεπιστήμιο, όχι την ηδονή της γνώσης, αλλά σαν ευκαιρία «να τους χαμογελάσει η τύχη».
  Τέλος, το μεγάλο και αιώνιο θύμα: η κοινωνία, η οποία στο άκουσμα της λέξης «παιδεία», στρέφει αλλού το πρόσωπο της σηκώνοντας αδιάφορα τους ώμους..
  Είμαστε θεατές, στο ίδιο έργο για δεκαετίες. Η Ρωμιοσύνη, αναπαραγάγει τον εαυτό της, διαχρονικά, σε ένα επίπεδο που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ¨κλωνοποίηση».
  Αυτό το φαινόμενο, υπήρξε στην φύση πριν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Όταν κυριαρχούσε το κυκλικό dna, περιορίζοντας σημαντικά την ποικιλομορφία των ειδών. Η φύση έλυσε το πρόβλημα, σπάζοντας το «φαύλο» κυκλικό dna και υιοθετώντας το γνωστό μας dna- κορδόνι, που εξασφάλισε αυτήν απίστευτη ποικιλία των ειδών και ταυτόχρονα όρισε τα άτομα να έχουν σύντομη ζωή και μετά να πεθαίνουν. Ετσι, όρισε στον θάνατο μια ισότιμη συμμετοχή στην ζωή, επί ίσοις όροις.
  Αυτό κατά την γνώμη μου, χρειάζεται η δική μας κοινωνία. Να υποστηρίζει λύσεις, πολιτικά συστήματα και κυρίαρχες καταστάσεις, που θα χαρακτηρίζονται από ποικιλία, ελευθερία, αλήθεια, δικαιοσύνη και θα έχουν ημερομηνία γέννησης και θανάτου.
  Και όχι σαν το νεοελληνικό κράτος-απολίθωμα, που γεννά αιωνίως τον εαυτό του και που όταν και αν, επιχειρήσει κάτι καινούργιο το σκοτώνει πριν ζήσει. Σαν τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του.
  Και δεν υπάρχει ένας νούς, ένας «αδίστακτος» νους, να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ανικανότητας.

 3. Ο/Η Liberal λέει:

  http://www.liberal.gr/arthro/128397/apopsi/sunenteuxeis/giorgos-b-dertilis-apaideusia-akrisia-kai-amatheia-apeiloun-ti-dimokratia.html

  Γιώργος Δερτιλής: Απαιδευσία, ακρισία και αμάθεια απειλούν τη Δημοκρατία
  ……….
  – Μήπως θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα αστική δημοκρατία προϋποθέσεων, ανοιχτή σε όλους αλλά με πολιτικούς κανόνες και όχι με όρους life style;

  Δεν είναι θέμα «life style» αλλά «fake news». Πρόκειται, δηλαδή, για τα «ψευδονέα» και τις ψευδογνώσεις που απειλούν σήμερα τη Δημοκρατία μας καλλιεργώντας την αμάθεια και την ακρισία. Πρόκειται, επιπλέον, για το άθλιο εκπαιδευτικό μας σύστημα που ουδέποτε προσέφερε στους πολίτες την κρίση και τις γνώσεις που χρειάζονται για να απορρίπτουν τα ψευδονέα και τις ψευδογνώσεις και να αφήνουν τη Δημοκρατία έρμαιο των δημαγωγών και μιας κοινοβουλευτικής ημιδικτατορίας. Και υπεύθυνοι για το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας είναι, το επαναλαμβάνω, οι κυβερνώντες και οι πολίτες που τους ψηφίζουν.
  ……

 4. Ο/Η dimtris t λέει:

  Οι μπάτσοι στα πανεπιστήμια μόνο με εξετάσεις!

  • Ο/Η Po λέει:

   προς το παρόν «μπάτσοι-γουρούνια» είναι μ ό ν ο τα Αντι(my ass) Εξουσιομανή μπάχαλα, καταστροφείς των κόπων του κόσμου που στέλνει τα παιδιά του να σπουδάσουν, που δρουν για το… καλό μας (κι άλλο my ass!) που τους ακολουθεί μια ελάχιστη μειοψηφία μετρίων κούφιων καρυδιών.

   Φροντίζουμε να μην τους περάσει.
   Και δεν θα τους περάσει.

   • Ο/Η dimitris t λέει:

    Η αστυνομία που ψηφίζει κατά απόλυτη πλειοψηφία ΧΑ είναι επικίνδυνη μέσα στα πανεπιστήμια για όλους.

   • Ο/Η Po λέει:

    άρα αφήνουμε τους ΑντιΧατζηαβάτηδες να καταστρέψουν ό,τι γουστάρουν και δεν καλούμε αστυνομία λόγω του τι ψηφίζει.
    Κύριε, δεν είστε και τόσο λάτρης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

   • Ο/Η dimitris t λέει:

    Άσχετο αλλά αφού ήθελες να το πεις κανένα πρόβλημα από μέρους μου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.