Γιορτάζουμε τα 60χρονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

[Πριν από 60 χρόνια οι ηγέτες των έξι ιδρυτικών κ-μ, έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε η «Κοινή Αγορά»]

ΚΛΙΚ στην εικόνα για να δείτε την πορεία ενός από τα σημαντικότερα εγχειρήματα της κοινωνίας του ανθρώπου…

Η δημιουργία της ΕΕ οδήγησε στην μακροβιότερη ειρήνη στην ιστορία της Ευρώπης και σε έξι δεκαετίες σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό το σαββατοκύριακο ευρωβουλευτές και ηγέτες των κ-μ συμμετέχουν στους εορτασμούς που πραγματοποιούνται στην ιταλική πρωτεύουσα και συζητούν για τα το μέλλον της Ένωσης.

Η Συνθήκη στης Ρώμης υπογράφηκε στις 25 Μαρτίου το 1957 από έξι χώρες, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Έχοντας ως βάση την επιτυχημένη εφαρμογή της Συνθήκης Άνθρακα και Χάλυβα, οι έξι χώρες επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους οικονομικούς τομείς. Με δύο ξεχωριστές συμφωνίες αποφάσισαν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) που έχει στόχο την κατάργηση των εμποδίων στο εμπόριο και στην ενίσχυση της συνεργασίας για την χρήση της ατομικής ενέργειας.

Η οικονομική ολοκλήρωση μέσα από την κατάργηση των δασμών μεταξύ των κρατών μελών και την προώθηση της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων αποδείχθηκε τόσο επιτυχής που όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης εξέφραζαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στην Ένωση τα επόμενα χρόνια. Με την πάροδο των χρόνων οι τομείς συνεργασίας διευρύνονταν και αυτό οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, ανανεώθηκε πολλές φορές και σήμερα είναι γνωστή ως η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επέτειος 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, αντιπρόεδροι και κοσμήτορες ταξιδεύουν την Παρασκευή στη Ρώμη για να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το σαββατοκύριακο εκεί.

Το τελευταίο διάστημα το ΕΚ συζητάει για το μέλλον της ΕΕ, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως το προσφυγικό, η οικονομική κρίση και το Brexit και τις πολιτικές που θα πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου η Ένωση να εξελιχθεί. Τον Φεβρουάριο ενέκριναν τρεις εκθέσεις στις οποίες παρουσιάζουν το όραμά τους για την Ένωση. Μεταξύ άλλων προτείνουν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ετοιμότητά της, θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και θα καταστήσουν την οικονομία της ευρωζώνης πιο ανθεκτική στις κρίσεις. Επίσης συζήτησαν τα πέντε σενάρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της ΕΕ.

Η Ευρώπη είναι η ελευθερία μας, η Ευρώπη είναι το μέλλον μας και αυτό που πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας είναι ένα μέλλον με ευημερία, ειρήνη και ελευθερία», είπε ο πρόεδρος Ταγιάνι σε ομιλία του στο ΕΚ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Advertisements
This entry was posted in Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Πολιτισμός-Τέχνες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Γιορτάζουμε τα 60χρονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  ΟΑναμορφωτής της Ευρώπης, ο Επαναστάτης, ο λαϊκός ηγέτης:
  http://www.periodista.gr/politiki/article/42790/alexis-tsipras-sto-epikentro-to-koinoniko-kektimeno-tis-europis

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Ευχαριστούμε που μας την θυμίσατε, διότι ελάχιστες αναρτήσεις είδα με αυτό το θέμα.
  Η ΕΕ ένωση, πράγματι δεν είναι αυτή που ονειρευτήκαμε. Αλλά, το ερώτημα είναι πώς ονειρεύεται ο καθένας την ΕΕ. Κάποιοι την ονειρεύονται σαν τον πλούσιο θείο από την Αμερική, που θα βοηθάει εσαεί, χωρίς ανταλλάγματα και εν λευκώ. Ειδάλλως, την χαρακτηρίζουν σαν ένα στυγνό φερέφωνο των τραπεζιτών, που «έβαλε στο μάτι» το καλά οικόπεδα του Νότου.
  Το θέμα είναι, ότι ένα τέτοιο τεράστιο εγχείρημα, όπως αυτό της ΕΕ, δεν μπορεί να έχει μεγάλη σχέση με όνειρα, έστω και αν είναι όνειρα της Αριστεράς (ή μήπως ακόμη περισσότερο της Αριστεράς;), αλλά με τις δυνατότητες που μας παρέχει η πραγματικότητα.
  Η ευρωπαική ένωση, έχει κάνει αρκετά και οφείλει να κάνει αυτά που επισήμανε ο πρόεδρος Ταγιάνι, και ακόμα πολύ περισσότερα. Ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαικού πληθυσμού δεν νιώθει και ευρωπαίος και δεν ενδιαφέρεται για τα συμβαινόμενα σ’ αυτήν. Δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τους ευρωπαϊκούς νόμους και κατευθύνσεις, από αυτούς της χώρας του. Η ΕΕ οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή αλλαγή, να εξασφαλίσει την παραπέρα σύσφιξη των λαών της και την ενσωμάτωση του Δυτικού πολιτισμού στην καθημερινή ζωή, των κατοίκων της.
  Εδώ στην χώρα μας, έχουμε δυστυχώς χάσει πολύτιμο χρόνο, μ’ αποτέλεσμα να απέχουμε ανησυχητικά, από τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες του Βορά. Και σαν μην έφθανε αυτό, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις, που προέρχονται σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα, που στο όνομα των στενών κομματικών και προσωπικών φιλοδοξιών καλλιεργούν, ένα αντιευρωπαισμό, επιχειρώντας να επιστρέψουμε σε ένα καταστροφικό και παρωχημένο παρελθόν, αυτό της εθνικής περιχαράκωσης και απομόνωσης, με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας. Ας ευχηθούμε να καθηλωθεί ή και να μειωθεί η επιρροή τους και αυτή η ευχή, στο όνομα του μέλλοντος που διεκδικεί τα δικαιώματα του, στο παρών μας.

 3. Ο/Η Lawyer λέει:

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341378807-44341378807

  Πόση εκκλησία αντέχει μια ευρωπαϊκή χώρα;

  Η ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν προβολή του έργου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας στους σταθμούς του μετρό. Κατήχηση κανονική δηλαδή. Το πρόβλημα όμως αυτής της χώρας είναι ότι παράγει περισσότερη Ορθοδοξία απ’ όση χρειάζεται

  Λίλα Σταμπούλογλου

  25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

  Φαντάσου να μπαίνεις στο μετρό του Λονδίνου ή του Παρισιού και απέναντί σου να παίζει βίντεο της προτεσταντικής Εκκλησίας ή των Μορμόνων ή των Εβραίων. Ν’ ακούς ψαλμούς και κηρύγματα που σε προσκαλούν ν’ ακολουθήσεις έναν Θεό την ώρα που περιμένεις τον συρμό. Είναι τόσο αταίριαστο σκηνικό για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όσο το να δεις τον Ντόναλντ Τραμπ να καλωσορίζει μετανάστες στα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

  Αυτά για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βέβαια. Γιατί στη δική μας, μια χαρά συμφωνία έγινε μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και της Εκκλησίας, και αν μετακινείσαι με μετρό, πρόκειται να ζήσεις αυτό που περιέγραψα πριν. Συγκεκριμένα, η ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν προβολή του έργου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας στους σταθμούς του μετρό, από τις 2 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου 2017. Θα προβάλλονται βίντεο και θα διατεθεί και δωρεάν χώρος στα διαφημιστικά πλαίσια των σταθμών για αφίσες που θα αναδεικνύουν το έργο της.

  (….)
  ΥΓ. Αν μια άλλη θρησκεία θέλει να προβληθεί στο μετρό της Αθήνας, με παρόμοιο τρόπο με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας, θα της το επιτρέψουν; Ή μήπως τότε θα πρόκειται για προσηλυτισμό;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.