Η σταθερή στρατηγική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και Ακροδεξιάς, δια στόματος Κούλογλου

[Μια αποκαλυπτική επιπόλαιη δήλωση ενός «σοβαρού» του ΣΥΡΙΖΑ]

syriza-akrodexia1

του Αναγνώστη Λασκαράτου
O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ.Κούλογλου δήλωσε (17.3) στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ: «… αναμενόταν πως ενδεχομένως στις ολλανδικές εκλογές αν έβγαινε ο ακροδεξιός, πιστεύω, θα τους ταρακουνούσε πιστεύω τους Ευρωπαίους να κλείσουν την αξιολόγηση. Η συνολική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, εγώ ήλπιζα, πως θα συνέτιζε τους Ευρωπαίους για να κλείσουν ένα θέμα όπως το ελληνικό, που είναι μικρό. Ούτε αυτό έγινε. Άρα στο μέλλον δεν βλέπω να δημιουργούνται καλύτερες, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις». Αριστερός Ευρωβουλευτής που επικαλείται μια μικρόνοη, εγωκεντρική, επαρχιώτικη αντίληψη. Να καεί η Ολλανδία, να στραπατσαριστεί η Ε.Ε. για να σωθεί η Ελλάδα. Και να πεις πως υπάρχει έστω η ελάχιστη λογική σε αυτή την ελληνοκεντρική ονείρωξη, λες και η άνοδος της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, δεν θα είχε φοβερά αρνητικές επιπτώσεις και εδώ.

Έχουμε από το 2012 επισημάνει την ύπουλη τότε προσέγγιση του κ.Τσίπρα και του κλειστού ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, με την Ακροδεξιά «Ο κ.Καμμένος και ο ΣΥΡΙΖΑ» (12/12/2012) και πολύ πριν και με την φιλοχουντική και ρατσιστική, εθνική κρατική Εκκλησία («O Aλέξης Τσίπρας σε Ιεραποστολή»-2009). Αργότερα μιλήσαμε και για την προσέγγιση με την καραμανλική (του μικρού) πτέρυγα της ΝΔ («Αλεξίου Τσίπρα: Κωνσταντίνου Καραμανλή του Α΄ εγκώμιον», 7.3.2013), που έφερε μετά Παπαγγελόπουλους και Παυλόπουλους για προίκα. Ακολούθησαν επαφές με ολιγάρχες και θεωρητικούς της ρωσικής φιλοχρυσαυγίτικης Ακροδεξιάς, κινήσεις που έγιναν χωρίς να αντιδράσει κανείς μέσα από τον τότε ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2014 εκδηλώθηκε η ανοιχτή ψηφοθηρική-τυχοδιωκτική (για μερικούς υπάρχουν και ισχυρές ενδείξεις συνάφειας ιδεολογίας, συμφερόντων και στόχων) υποστήριξη ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ προς τη Χ.Α. που εκδηλώθηκε ποικιλότροπα, με κορυφαίους τους Γλέζο-Κωνσταντοπούλου-Βούτση-Μητρόπουλο. Εντελώς ενδεικτικά από μια σωρεία στοιχείων, μπορείτε να δείτε εδώ: «Οι παράξενες σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή». Όταν έγιναν κυβέρνηση, αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις στελεχών τους με Ρώσους ακροδεξιούς και ολιγάρχες: «Die Zeit: Το δίκτυο της Ρωσίας στην Ελλάδα», στη βάση ανομολόγητων πόθων απόσπασης της Ελλάδας από τον υπαρκτό πολιτισμένο κόσμο σε ανατολίτικες ολοκληρωτικές ατραπούς, που θα αναδείκνυαν ισόβιους φεουδάρχες, τύπου Αζερμπαϊτζάν ή Κούβας.

Πρόσφατα επισημάναμε και την κρυφή χαρά για τη νίκη Τραμπ των ολοκληρωτικών ανθρώπων της ΛΑΕ, που όχι μόνο δεν έχουν ζητήσει ποτέ συγνώμη για την υποστήριξη που προσέφεραν στους πολιτικούς αυτουργούς της σφαγής από Σέρβους Ορθόδοξους φασίστες των παιδιών και των ομήρων της Σρεμπρένιτσα (χωρίς την ελάχιστη αυτοκριτική μέχρι σήμερα), αλλά δεν κρύβουν το όραμά τους για μια εξαθλιωμένη και αντιδυτική Ελλάδα της δραχμής, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να σύρουν τη χώρα χωρίς αντιδράσεις από τους απελπισμένους πολίτες, σε πολιτική και οικονομική συνεργασία με τα αυταρχικά και προσωποπαγή καθεστώτα της Ανατολής.  Μερικοί από αυτούς, έχοντας εξασφαλίσει  μισθό στο Λονδίνο, μεθυσμένοι από την καταστροφή που προκάλεσαν, αυτοαποκαλύφθηκαν και με τρόπο που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ψυχανάλυσης:  «Προκλητικός Λαπαβίτσας: Ο κόσμος συνηθίζει τα capital controls» (Το Ποντίκι, 30.6.2015).

Είχαμε επισημάνει και τις επαφές του κ.Τσίπρα με τον προταθέντα από τη Χ.Α. ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό («Χρυσή Αυγή: Ιδανικός για πρωθυπουργός ο Βασίλης Μαρκεζίνης», 14.5.12): «Ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης ενώνει τους υγιώς σκεπτόμενους». Είχαμε υποδείξει και επαφές με πολλούς ακόμη ακροδεξιούς παράγοντες («Μια μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει ακροδεξιό Στρατηλάτη»), και Τουρκοφάγους συμβούλους: («Πατριώτες σύμβουλοι του κ.Τσίπρα», «Πως φτάσαμε στον αυτοκαταστροφικό εθνολαϊκισμό» κλπ).

Ο ηγετικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε προς την ακροδεξιά όχι τόσο από συμπάθεια (σε μερικούς όπως οι Τσίπρας-Παππάς, υπήρχε και αυτό το στοιχείο), όσο από νομοτελειακή ανάγκη, από τη στιγμή που η ολότελα εξωπραγματική τυφλή και ισοπεδωτική αντιμνημονιακή πολιτική, η επιλογή της υπόσχεσης ενός νέου πελατειακού παράδεισου, ενός νέου 1981 και μιας νέας μεταπολίτευσης του 1974, δεν μπορούσαν να στηριχτούν με λογικούς συμμάχους και με λογικά επιχειρήματα. Η αλήθεια είναι πως η κούφια δημαγωγική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ (Αντιμνημόνιο χωρίς αντιπρόταση, δεν υπάρχει), αν δεν συνοδευόταν με πατριωτική περιχαράκωση, με υποδαύλιση φτηνιάρικων αισθημάτων «εθνικής υπερηφάνειας», με ενοχοποποίηση μυστηριωδών  ξένων «σκοτεινών» κέντρων, με κολακείες στο σοφό και φοροκλέφτη κακομαθημένο πελάτη «λαό» και με λούμπεν συμμαχίες, δεν θα μάζευε ψήφους, γιατί ήταν «ένα πουκάμισο αδειανό». Αλήθεια επίσης είναι πως χωρίς καλλιέργεια αισθήματος εθνικής περικύκλωσης από την κακιά Δύση και από γείτονες εχθρούς, δεν εξασφαλίζεται η αναγκαία ποσότητα συλλογικής παράνοιας και για να μπορεί ο κ.Τσίπρας να μπουρδολογεί και να επωφελείται ασταμάτητα. Φανερό επίσης είναι, πως  χωρίς ακροδεξιούς συμμάχους και χωρίς ακροδεξιό παρακράτος και περιβάλλον, δεν μπορεί να στηθεί αυτό το σκηνικό, που σκοτεινιάζει τη σκέψη των πολλών. Τίποτα δεν έγινε τυχαία, άλλα με σχεδιασμό και άλλα χωρίς, μπήκαν όλα στην κοίτη του ακροδεξιού ρεύματος, που τα παρέσυρε στη δική του ανεξέλεγκτη «λογική».  Αχρείαστος να ’ναι, αλλά καλός είναι ο Κασιδιάρης, πρόωρα αποφυλακισμένος επί ΣΥΡΙΖΑ, να ορμάει που και που με στειλιάρια, παραβιάζοντας προκλητικά και ατιμώρητα τους όρους της αποφυλάκισης («Με ρόπαλα στα χέρια φυγαδεύτηκαν Ηλιόπουλος και Κασιδιάρης»-10.3.2017, «Και ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν στα επεισόδια στον Πειραιά»-9.4.2016). Εμείς έχουμε έγκαιρα ζητήσει την εφαρμογή του Νόμου: «Να προφυλακιστεί πάλι ο Κασιδιάρης»-13.4.2016).

Η δήλωση του κ.Κούλογλου προκαλεί μικρή μόνον έκπληξη λοιπόν και όχι διότι προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο επειδή ο συγκεκριμένος ήταν από τους ελάχιστους μέσα σε αυτή τη σφηκοφωλιά άγνοιας, αδιαφορίας, τυχοδιωκτισμού, προσωπικής καλοπέρασης και παράνοιας, που διατηρούσαν ίχνη σοβαρότητας, φτάνοντας μάλιστα πρόσφατα να παραδεχθεί αυτό που λέγαμε και εμείς από το 2014, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να βιαστεί να κυβερνήσει και μάλιστα με τόσο άθεσμο και αυτοκαταστροφικό τρόπο («Κούλογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά»),που έδειχνε περιφρόνηση στο πνεύμα του Συντάγματος, από τη στιγμή μάλιστα που οι Σαμαράς-Βενιζέλος ήταν πρόθυμοι να προτείνουν Κωνσταντόπουλο για Πρ.τ.Δημοκρατίας (είχε όμως αποφασιστεί από το δίδυμο Καραμανλή-Τσίπρα, ο Πάκης).

Έχουμε επισημάνει πως, πέρα από τον χωρίς την ελάχιστη ελπίδα και ανταπόκριση μονομερή και επιδεικτικό έρωτα Καμμένου με Τραμπ, πολλοί τυχοδιώκτες και παλαβοί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-Πλεύση, έχουν επενδύσει στην άνοδο του Αμερικανού ημιπραράφρονα  «(Ο Ομπάμα και η ελληνική Αριστερά…. παράκρουση και οπισθοδρόμηση»), στο Brexiit, στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά και στο καταστροφικό μπάχαλο που θα προκύψει. Προσδοκούν πως μέσα από έναν διεθνή κατακλυσμό θα λησμονηθούν οι τεράστιες ευθύνες τους και ακόμη καλύτερα πως θα τους δοθεί η ευκαιρία να στήσουν ένα ολοκληρωτικό προσωποπαγές καθεστώς τύπου Κάστρο ή Τσάβες, με τη βοήθεια όλων των πτερύγων της ελληνικής  Ακροδεξιάς. Δεν εντάσσω ασφαλώς τον κ.Κούλογλου σε αυτόν το σχεδιασμό, αν όμως αυτός, από τους λογικούς εκεί μέσα, επενδύει στην άνοδο της Ακροδεξιάς, μπορούμε να υποθέσουμε σε τι ελπίζουν άνθρωποι σαν τους Τσίπρα-Παππά- Σκουρλέτη, αλλά και Κοτζιά κλπ, την μουλωχτή συμμαχία του οποίου με τον κ.Τσίπρα, ο οποίος δεν τόλμησε να τον εκθέσει στα πρώτα ψηφοδέλτια του 2015, επισημάναμε τότε από τους πρώτους («Εκλεκτέ υποψηφιότητε»-4.1),  γράφοντας: «…δεν θα προσθέσω απολύτως τίποτα, πέρα από την εντύπωσή μου πως ο νεαρός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητεί,  μανιωδώς συμβούλους, μέντορες ή πολιτευτές, με κριτήριο κυρίως τον μεγάλο πατριωτισμό τους, παρά το γεγονός ότι ενίοτε η αναζήτηση αυτή κατέληξε σε δημόσιο ατύχημα  (Κωνσταντίνος Γρίβας, Γεώργιος Αϋφαντής, Θεόδωρος Καρυπίδης) ή χωρίς δημόσια συνέχεια (sir Βασίλειος Μαρκεζίνης-υιός). Νομίζω πως η στιβαρή παρουσία του κ.Κοτζιά, θα αποτελέσει σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ή όπερ κάθε πατριώτης εύχεται, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΕΛ, o κ.Κοτζιάς πάντως το έχει εισηγηθεί προ έτους), … την εγγύηση της πατριωτικής πορείας της». Αργότερα είχαμε την αποκάλυψη των επαφών Κοτζιά με το Ρώσο ναζιστή και Ορθόδοξο θεωρητικό του Ευρασιατισμού (συνομιλητή της Κου Κλουξ Κλαν) Ντούγκιν, που συνοδεύτηκε από τις αποτυχημένες προσπάθειες του ίδιου, να τις διαψεύσει (Financial Times 18.1) για να αναγκαστεί μετά από τη δημοσίευση φωτογραφιών, να τις ομολογήσει (Spiegel, 9.2). H κυβέρνηση του κ.Τσίπρα αλλά και το σιωπηλό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-Κωνσταντοπούλου, έδιναν έτσι πολύπλευρα το ηθικό, πολιτικό αλλά και πολιτισμικό τους στίγμα. Είναι χαρακτηριστική η σιωπή όλων τους, όταν ήλθαν «Οι εθνικιστές «Λύκοι της νύχτας» στο Άγιο Όρος».

Ενώ λοιπόν ο ηθοποιός-Συνταγματολόγος (της φαντασιακής Αναθαιόρεισοις του Συντάγματος) κ.Κιμούλης, προδίδει την εμπιστοσύνη του Αλέξη, καλό θα είναι να μελετήσουμε μια δήλωση του κ.Κουτσούμπα. Το ΚΚΕ με το οποίο έχουμε θεμελιώδη διαφωνία, δεν παύει να είναι ένα κόμμα  με απόλυτα σταθερή στάση, που μελετά πολύ σοβαρά κάθε φορά την πολιτική κατάσταση και βοηθάει όποιον ξέρει να διαβάζει και πίσω από τις γραμμές, να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Είναι το κόμμα που δεν έπαιξε με τη δραχμή, αλλά ενέταξε το θέμα αυτό από την αρχή σε ένα δικό του πλαίσιο, που δεν έκρυβε την τεράστια και καταστροφική δοκιμασία που θα σήμαινε η δραχμή στην Ελλάδα των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, διεθνών συμμαχιών και οικονομικής δομής, κι εγώ θα πρόσθετα και κοινωνικών συμπεριφορών και λαϊκών αντιλήψεων. «Αλέκα Παπαρήγα: Καταστροφική η λύση «έξω από το ευρώ» τώρα», ‘Ελευθεροτυπία’, 30 Μαΐ 2011-από συνέντευξη στον Aντέννα-tv).

Δήλωσε λοιπόν πρόσφατα ο κ.Κουτσούμπας κάτι που αξίζει να μετρηθεί και να ακουστεί σοβαρά: «στην Ευρώπη και στη χώρα μας αναπτύσσεται ένα “ευρωσκεπτικιστικό” ρεύμα από αντιδραστικές, ακροδεξιές, φασιστικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και από δυνάμεις που ορκίζονται στην Αριστερά». Η δήλωση δεν ειπώθηκε τυχαία ούτε κατά λάθος, άσχετα αν κατά τα ειωθότα δεν δημοσιεύτηκε στον ‘Ριζοσπάστη’, και προκάλεσε την οργή των αποδεκτών της, των ανερμάτιστων και βολονταριστών γραφικών, της αντιευρωπαϊκής Αριστεράς που στεγάζονται στο κόμμα Λαφαζάνη, ο οποίος έκλεψε τον τίτλο του κόμματος Καρατζαφέρη (Ο λαός της Ορθοδοξίας είναι για κάποιους και λαός της πατριωτικής Αριστεράς), φέροντάς τον στην κλητική: «Σοκ από Δ. Κουτσούμπα: Δεν είναι ο ρόλος μου να προτείνω νόμισμα. Μπορεί να είναι και ευρώ, μπορεί και δραχμή» (Iskra – 20/02/2017).

Το ΚΚΕ, για μια ακόμη φορά ενεργεί πατριωτικά και με αίσθημα ευθύνης. Ριψοκινδυνεύει να ακούσει όλες τις ακροαριστερές και χρυσαυγίτικες καταγγελίες πως δήθεν στηρίζει το σύστημα, για να πει όσο πιο καθαρά μπορεί, πως η δραχμή με αυτήν την ηγεσία, με αυτήν την κοινωνία, με αυτήν την παραγωγική μηχανή και με αυτά τα διεθνή πλαίσια, ισοδυναμεί με βιβλική καταστροφή. Δεν απευθύνει αυτές τις προειδοποιήσεις στο στενό κομματικό του ακροατήριο, αλλά μόνο στο ευρύτερο κοινό, δεν το κάνει δηλαδή με κομματική σφραγίδα και επισημότητα, το λέει όμως στο εθνικό ακροατήριο με τον τρόπο και στο βαθμό που μπορεί. «Όποιος έχει αυτιά να ακούει, ας ακούσει».

 

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

25 Responses to Η σταθερή στρατηγική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και Ακροδεξιάς, δια στόματος Κούλογλου

 1. Ο/Η Antifa2 λέει:

  2016
  http://www.svouranews.gr/2016/10/blog-post_160.html
  14 Οκτ 2016

  Στην πρώτη σειρά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Θόδωρος Καρυπίδης – Η αγκαλιά και τα φιλιά με τον Πρωθυπουργό

  2014
  http://www.iefimerida.gr/news/141746/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AE#ixzz4bqIWh6hL

  ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  Ποιoς είναι ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Καρυπίδης, με το χρυσαυγίτικο και αντιεβραϊκό παραλήρημα, που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας [εικόνες]
  05|02|2014 10:02

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=564679
  Οριστικό διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Θ. Καρυπίδη στη Δ. Μακεδονία
  06/02/2014

 2. Ο/Η Antifa2 λέει:

  http://www.efsyn.gr/arthro/oi-ypogeioi-ellinorosikoi-agogoi
  Εφημερίδα των Συντακτών

  Οι υπόγειοι ελληνορωσικοί «αγωγοί»

  Συντάκτης: Δημήτρης Ψαρράς
  28.05.2016
  Μπορεί να αλλάζουν τα πολιτικά καθεστώτα (τσαρικό, σοβιετικό, ολιγαρχικός καπιταλισμός), αλλά δεν παύει η Ρωσία να αντιμετωπίζεται από μερίδα του ελληνικού κατεστημένου ως η Μέκκα μιας νεοελληνικής αναγέννησης.

  Αλλά και η Ρωσία δεν παύει να αναθερμαίνει το ενδιαφέρον της να αποκτήσει ερείσματα στην Ελλάδα που θέλοντας και μη κρατά στα χέρια της το κλειδί της ευρωπαϊκής και μεσογειακής πόρτας για τη μεγάλη χώρα του Βορρά.

  Μόνο που επειδή το καραμανλικό δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν» δεν έχει αμφισβητηθεί σοβαρά από καμιά κυβέρνηση, η ελληνορωσική προσέγγιση περνά υποχρεωτικά από δαιδαλώδεις διαδρόμους και υπηρετείται από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους, καθώς και από κάποια μερίδα του πνευματικού κόσμου, των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης.

  Σ’ αυτό το περιβάλλον εμπλέκονται σε ένα συχνά αξεδιάλυτο κουβάρι οραματιστές και ειλικρινείς ιδεολόγοι με κάθε λογής καιροσκόπους ή φαντασιόπληκτους ή ακόμα και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών πολλών κρατών.

  Αναλύοντας το φαινόμενο αυτό, ήδη από το 2013, η σλαβολόγος Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θυμίζει το ιστορικό βάθος της υπόθεσης και περιγράφει τον τρόπο που εξαιτίας της κρίσης αναβιώνει η θεωρία περί πολιτιστικής και πνευματικής υπεροχής των Ελλήνων απέναντι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους και κατά συνέπεια αποκτά ερείσματα η στροφή προς την «ομόδοξη» Ρωσία.

  «Από την αρχή της κρίσης», γράφει η Αλ. Ιωαννίδου, «πολλά μέσα ενημέρωσης προώθησαν την ιδέα πως για την κρίση ευθύνεται η «Δύση», και πιο συγκεκριμένα ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας.

  Ως αντίβαρο και εναλλακτική λύση, συχνά προβαλλόταν η Ρωσία και κυρίως ο Πούτιν ως δυναμικός ηγέτης που θα μπορούσε να προσφέρει άμεσες λύσεις, αρκεί να το ήθελαν οι Ελληνες» («Ο νέος ελληνικός εθνικισμός», περ. Foreign Affairs, 12.7.2013, http://goo.gl/GeZ59C).

  Τα παραδείγματα δεν λείπουν. Εκτός από την «αυταπάτη» των 5 δισ. που θα μας έδινε προκαταβολή ο Πούτιν για τον αγωγό, όπως ακόμα πιστεύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπάρχει πολύ νωρίτερα και η επιμονή του γνωστού επιχειρηματία και βουλευτή της ρωσικής κρατικής Δούμας Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ισχυριζόταν σε συνέντευξή του στα «Επίκαιρα» τον Ιούλιο του 2011 ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν έτοιμος να σώσει την Ελλάδα πριν από το ΔΝΤ.

  Υποτίθεται ότι λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Φεβρουάριο του 2010, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προσεγγίσει τον Ιβάν Σαββίδη, για να του εμπιστευτεί πως ήταν πρόθυμος να δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση το ποσό των 25 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1%.

  Σύμφωνα με τον Σαββίδη, η πρόταση του Πούτιν μεταφέρθηκε αμέσως στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο Παπανδρέου την απέρριψε επειδή υπηρετούσε τα αμερικανικά και τα δυτικοευρωπαϊκά συμφέροντα στη βαλκανική χερσόνησο.


  Ο Ντούγκιν μιλά σε ελληνικό κοινό οπαδών του (Δεκέμβριος 2013)

  Ο ίδιος ο Πούτιν φρόντισε λίγα χρόνια αργότερα να «αδειάσει» τον Σαββίδη και τα λεγόμενά του. Τον Αύγουστο του 2013 ο Ρώσος πρόεδρος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του που ορισμένοι επιχειρηματίες επενδύουν στο εξωτερικό και όχι στη χώρα και φωτογράφιζε τον Σαββίδη χωρίς να τον κατονομάσει:

  Μεταξύ άλλων, με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. […] Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει χρηματιστικά προβλήματα υπάρχουν εκεί.

  Ο «σερ» Μαρκεζίνης

  Η Αλ. Ιωαννίδου αναφέρεται και στους διανοούμενους που υπηρετούν αυτό το ρεύμα της ελληνορωσικής προσέγγισης και προσβλέπουν ιδιαίτερα στην ιδιόμορφη προσωπικότητα του Πούτιν. Ξεχωρίζει ως βασικό απολογητή της νέας ρωσοφιλικής και συγχρόνως αντιευρωπαϊκής τάσης τον «σερ» Βασίλειο Μαρκεζίνη, ο οποίος στηρίζεται από μεγαλοεπιχειρηματίες και έχει εξασφαλίσει την ιδιαίτερη προβολή των μέσων ενημέρωσης.

  Σύμφωνα με τον Μαρκεζίνη, το συμφέρον της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί περισσότερο η Ρωσία μέσα στην Ευρώπη και εν ανάγκη να προσαρτήσει την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

  Από κοντά και ο θεωρητικός της «εκπούστευσης» του έθνους μας, Σαράντος Καργάκος, ο οποίος οραματίζεται τη ρωσική κυριαρχία ύστερα από δέκα χρόνια μέσω της γλώσσας, αλλά και τη μετατόπιση του κέντρου της Ορθοδοξίας από την (τουρκική) Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα (http://goo.gl/cPjwUC).

  Ο Χρήστος Γιανναράς που εκπροσωπεί τον ορθόδοξο κλάδο της ελληνορωσικής προσέγγισης έφτασε να γράψει άρθρο για την ανάγκη να υπάρξει ένας «Ελληνας Πούτιν», ο οποίος «να καταφέρει όσα κατάφερε ο Ρώσος», δηλαδή «μέσα σε δύο τετραετίες να αναστήσει (κυριολεκτικά) μια κοινωνία πεθαμένη, αποσυντεθειμένη, ώς το μεδούλι διεφθαρμένη και ξεπουλημένη από τον Ηρόστρατο που λεγόταν Γέλτσιν – παραλίγο να γράψω συνειρμικά: Ανδρέας Παπανδρέου!» (εφ. «Καθημερινή», 14.9.2008, http://goo.gl/zIfVlH).

  Οπως πάντα, εκείνος που αποκάλυψε με πιο ανοιχτό τρόπο τις μύχιες σκέψεις αυτού του ρεύματος ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Σε κείμενό του με τίτλο «Ρωσία», ο κ. Θεοδωράκης συμφώνησε με τη διατύπωση περί «ξένης κατοχής» του Γ. Κασιμάτη (ο οποίος τώρα συμπλέει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου): «Πάνω στη φράση αυτή χτίστηκε η ιδεολογία, η στρατηγική και η τακτική της Σπίθας.

  Αργότερα στα Χανιά διατύπωσα την άποψη ότι το πλοίο Ελλάς θα πρέπει να αλλάξει πορεία. Χωρίς να τολμήσω να πω τη λέξη «Ρωσία», για να μην τρομάξω το ακροατήριο. Ομως όλος ο κόσμος το είχε καταλάβει». Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η Ελλάδα πρέπει να συνεκμεταλλευτεί με τη Ρωσία τον εθνικό της πλούτο, κάτι που θα της προσφέρει «πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ» (http://goo.gl/mf77TW).

  Πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ελληνορωσικές επαφές τρίτου τύπου μάς παρέχει η μελέτη 714 ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενός στελέχους της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τη διερεύνηση των διαθέσεων της ελληνικής κοινής γνώμης, των πολιτικών στελεχών, αλλά και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Η ύπαρξη αυτών των e-mails έγινε γνωστή από ρεπορτάζ της «Ντι Τσάιτ» που έφερε τον τίτλο «Στο δίχτυ των Ρώσων ιδεολόγων» (6.2.2015).

  Η κατά τα άλλα σοβαρή γερμανική εφημερίδα είχε σαφή στόχο να πλήξει την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., λίγες μόλις μέρες μετά τη συγκρότησή της, εμφανίζοντας τα στελέχη της ως συνεργάτες αν όχι υποχείρια των Ρώσων και επομένως εν δυνάμει εχθρούς της Δύσης. Περιττό να επισημάνει κανείς τη βαρύτητα μιας τέτοιας καταγγελίας τη στιγμή που ξεκινούσε η απόπειρα της κυβέρνησης Τσίπρα να διαπραγματευτεί με την τρόικα.

  Η είδηση αναπαράχθηκε σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μελετήσει τα e-mails, που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τις 2.12.2014 και είναι ακόμα και σήμερα προσβάσιμα (http://goo.gl/1Hu5I8). Αρκέστηκαν όλοι στην επιλογή των ελάχιστων μηνυμάτων που αξιοποίησε η «Ντι Τσάιτ».

  Και έτσι, λ.χ., όλοι μετέδωσαν την είδηση ότι το ζεύγος Καμμένου ήταν καλεσμένο στη Μόσχα, στον γάμο δύο Ελλήνων, γόνων μεγαλοεφοπλιστών, με κουμπάρο τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πούτιν, και στον οποίο απαγορεύεται να ταξιδέψει στη Δύση, επειδή χρηματοδοτεί τις φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

  Αλλά στην ίδια λίστα καλεσμένων φιγουράρουν και άλλοι, όπως λ.χ. το ζεύγος Θοδωρή Ρουσόπουλου και Μάρας Ζαχαρέα, κάτι το οποίο αποσιώπησε η γερμανική εφημερίδα, εφόσον δεν ταίριαζε με το προφίλ που είχε φιλοτεχνήσει για τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

  Τα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν υποκλαπεί από τον υπολογιστή του Γκεόργκι Γκάβρις, ο οποίος υπηρέτησε στη ρωσική πρεσβεία της Αθήνας από το 2009 έως το φθινόπωρο του 2013, αλλά συνέχισε να αλληλογραφεί με Ελληνες και από τη Μόσχα. Ο Γκάβρις διατηρεί στενές σχέσεις με τον γνωστό θεωρητικό της «Τέταρτης Πολιτικής Θεωρίας» και ηγέτη του «Ευρασιατικού Κινήματος» Αλεξάντερ Ντούγκιν.

  Ο Ντούγκιν υπήρξε μέλος της αντισημιτικής ομάδας Παμιάτ και στη συνέχεια του ακροδεξιού Εθνικομπολσεβικικού Κόμματος. Εχει αρθρογραφήσει υπέρ της εγκαθίδρυσης ενός «φασιστικού φασισμού στη Ρωσία» και έχει υιοθετήσει πολλές από τις αποκρυφιστικές αντιλήψεις του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού.

  Ο ίδιος ο Γκάβρις μεσολαβεί μεταξύ των Ελλήνων συνεργατών του και του Ντούγκιν, ο οποίος συχνά εμφανίζεται να προβάλλει κείμενα ή βιβλία ακόμα και ακροδεξιών Ελλήνων συγγραφέων.

  Ο Γκάβρις μιλάει για τον «κοινό αγώνα» και απευθύνεται στους Ελληνες συνεργάτες του για να τους μεταδώσει την αίσθηση ότι μαζί έχουν αναλάβει το «Μεγάλο Εργο». Η απάντηση ενός απ’ αυτούς είναι να στείλει τις ευχές του και την πίστη του στον «Ρωσικό Θρίαμβο», εφόσον κι αυτός κοιτά «σταθερά προς τον ίδιο Σκοπό» και αισθάνεται «στρατιώτης του κοινού Αγώνα».

  Η προσέγγιση δεν έχει πάντως μόνο ιδεολογικά κίνητρα. Διάφοροι συνομιλητές του Γκάβρις πασχίζουν να τον πείσουν να χρηματοδοτήσει τις δικές τους επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης ή νέα θινκ τανκ και να μη στραφεί στην εξαγορά των ήδη υπαρχόντων. Κάποιοι ακροδεξιοί ή παράγοντες της Εκκλησίας τού ζητούν άμεσα βοήθεια για τους ίδιους ή για τις σπουδές των παιδιών τους.


  Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν έπειτα από διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με φοιτητές και τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά που τον είχε προσκαλέσει (Απρίλιος 2013) Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν έπειτα από διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με φοιτητές και τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά που τον είχε προσκαλέσει (Απρίλιος 2013)

  Ως προς την πολιτική ταυτότητα των Ελλήνων συνομιλητών του Γκάβρις και του Ντούγκιν, εδώ θα συναντήσουμε πραγματική ποικιλία. Κατ’ αρχάς τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος στέλνει μήνυμα στις 15.5.2014, με το οποίο εκφράζει την απογοήτευσή του που δεν μπόρεσε να συναντηθεί μαζί του κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

  Και στις 3 και τις 5.6.2013 τού στέλνει υλικό με θέμα «Σύγκριση και Αξιολόγηση Δημοσκοπήσεων για τη Ρωσία». Είχε προηγηθεί η αποστολή της φωτογραφίας του Κοτζιά με τον Ντούγκιν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

  Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος διατέλεσε γενικός γραμματέας της Σπίθας του Μίκη Θεοδωράκη, επικρίνει στις 21.10.2014 την εμμονή του Ντούγκιν με τη Δεξιά («γιατί αφήνει την Αριστερά στους άλλους;») και ζητά να του κανονιστεί επαφή «με τον Ιβάν από τη Θεσσαλονίκη».

  Προφανώς εννοείται ο κ. Σαββίδης. Δεν λείπει και ο γνωστός «εθνικομπολσεβίκος» Δημήτρης Κιτσίκης, ο οποίος στέλνει στον Γκάβρις ένα άρθρο του από το περιοδικό «Τρίτο Μάτι» και ζητά να μεταφραστεί και να προωθηθεί στον Ντούγκιν.

  Ενας άλλος συνεργάτης του Γκάβρις τον πληροφορεί στις 8.3.2014 ότι είχε επαφή με κάποιον άνθρωπο από το περιβάλλον του αρχιεπισκόπου και έμαθε ότι ο κ. Ιερώνυμος αρνήθηκε την πρόσκληση της Ρωσικής Εκκλησίας και της κυβέρνησης, «επειδή δεν ήθελε να φανεί ότι στηρίζει τη Ρωσία εν ώρα κρίσης και επειδή δεν ήθελε να ενοχλήσει το άλλο αμερικανικό πρακτορείο που ονομάζεται Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως». Ο Γκάβρις αναφωνεί σε άλλο μήνυμα «Ορθοδοξία ή Θάνατος» και λέει καλά λόγια για την περιβόητη Μονή Εσφιγμένου.

  Αντίθετα με όσα έγραψε η «Ντι Τσάιτ», ο Γκάβρις και οι συνομιλητές του εμφανίζονται απογοητευμένοι από τον Τσίπρα και τον Καμμένο. Ενα μήνυμα προς τον Γκάβρις στις 25.10.2014 αναφέρει ότι «ο Πάνος [Καμμένος] εμφανίσθηκε προ μηνός σχεδόν γεμάτος “ενθουσιασμό” ζητώντας τακτικότατες συνεργασίες, μετά πήγε στη Μόσχα για ιδιωτικούς λόγους, όπως μας είπε (τον γάμο κάποιου φίλου του) και μετά εξαφανίστηκε από προσώπου γης με αρκετά εντυπωσιακό τρόπο. […] Αντιλαμβάνομαι ότι συζητάει τώρα με τον “μικρό” [Τσίπρα] τι θα κάνουν. Είναι αυτάρκεις και δεν μας χρειάζονται. Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

  Ηδη από τις 19.11.2013, ο Γκάβρις είχε γράψει εμπιστευτικά ότι «ο Τσίπρας κατά το τελευταίο ταξίδι του στις ΗΠΑ συναντήθηκε με μέλη του “βαθέος αμερικανικού συστήματος” και του έγιναν πολιτικές “εξετάσεις” και “συστάσεις”.

  »Το βασικό ζήτημα που ετέθη από τους Αμερικανούς είναι ότι μπορεί να λέει περίπου ό,τι θέλει για ψηφοθηρικούς σκοπούς, αρκεί να ενοχοποιήσει την ελληνική κοινωνία ως μη αρκετά δυτική και να προωθήσει τον πολιτιστικό μονόλογο της Δύσης. Την εν λόγω μυστική συνάντηση του Τσίπρα οργάνωσε ο υπεύθυνος του αμερικανικού κατεστημένου για την Ελλάδα, Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τσακόπουλος».

  Ο νεοναζιστικός κόμβος

  Ο Γκάβρις πιεζόμενος από τον μέντορά του τον Ντούγκιν, ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς. Ζητά στις 19.11.2013 φορτικά πληροφορίες για το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας πανευρωπαϊκής Μαύρης Διεθνούς με την πρωτοβουλία της Λεπέν και αποκαλύπτει ότι η επαφή Ντούγκιν-Χρυσής Αυγής μπορεί να έγινε μέσω του ουγγρικού Γιόμπικ.

  Στις 16.5.2014 αποκαλύπτει: «Η σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και ο “φίλος” της κόρης του [Ματθαιόπουλος] επισκέφθηκαν τη Μόσχα (με τη δική τους πρωτοβουλία) σχεδόν συγχρόνως με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ηθελαν επαφές με τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Μεταξύ άλλων συναντήθηκαν και με τον Ντούγκιν. Από ό,τι ξέρω δεν πέτυχαν τίποτα και η κουβέντα περιορίστηκε στο θεωρητικό επίπεδο σχετικά με τη διεθνή κατάσταση και γεωπολιτική».

  Ενδιαφέρον έχει και μια σειρά άλλων μηνυμάτων, στις 24.11.2014. Ο ηγέτης της νεοφασιστικής ιταλικής Forza Nuova Ρομπέρτο Φιόρε απευθύνεται στον Αλεξέι Κόμοφ, Ρώσο ακροδεξιό, προπαγανδιστή του Πούτιν και χρηματοδοτούμενο από τον Μαλοφέγεφ, και του δίνει επαφή στην Κύπρο τον Στράτο Καρανικολάου, στέλεχος του ΕΛΑΜ, προβλέποντας μάλιστα την προσεχή είσοδο του κυπριακού παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

  Ο αρχηγός της ιταλικής νεοφασιστικής Forza Nuova ζητάει βοήθεια από Ρώσους ομοϊδεάτες του για να επισκεφτεί στη φυλακή τον Μιχαλολιάκο, εμπλέκοντας στην υπόθεση το κυπριακό ΕΛΑΜ και τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα |
  Επίσης του ζητά δικηγόρο στην Αθήνα για να βοηθήσει την είσοδό του στις φυλακές του Κορυδαλλού, προκειμένου να επισκεφτεί τους προφυλακισμένους της Χρυσής Αυγής. Ο Κόμοφ προωθεί αμέσως το αίτημα στον Γκάβρις. Δεν διαθέτουμε την απάντηση του στελέχους της πρεσβείας.

  Γνωρίζουμε όμως ότι λίγες μέρες αργότερα ο Φιόρε και ο Ούντο Φόιγκτ του γερμανικού NPD πραγματοποίησαν την επίσκεψη αυτή, συνοδευόμενοι από Ρώσο δικηγόρο!

  http://www.oakke.gr/antifasism/item/729-%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%B5%CE%BE-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BE%CE%B5%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%80%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-athens-review-of-books-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%88%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1

  Ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς θέλει να επιβάλει σιωπητήριο……

  Ο υ­πουρ­γός Ε­ξω­τε­ρι­κών Κο­τζιάς ξε­κί­νη­σε πρό­σφα­τα δια­δι­κα­σί­α κατά­σχε­σης κα­τά της ε­φη­με­ρί­δας Athens Review of Books (ARB) με διευ­θυ­ντή έκ­δο­σης το Μα­νώ­λη Βα­σιλά­κη α­φού πέ­τυ­χε μί­α σκαν­δα­λώ­δη α­πό­φα­ση στο Ε­φε­τεί­ο Α­θη­νών που ε­πι­βάλ­λει την κα­τα­βο­λή α­πό την ARB α­ποζη­μί­ω­σης δέ­κα χι­λιά­δων Ευ­ρώ (με τους τό­κους 18.000, ε­νώ πρω­τό­δι­κα ή­ταν 250.000 που μειώ­θη­κε, λό­γω της κα­τα­κραυ­γής, α­πό το ε­φε­τείο) για συ­κο­φα­ντι­κή δυ­σφή­μη­ση…….

  http://www.protothema.gr/politics/article/450091/strofi-180-moiron-apo-kotzia-paradehetai-tin-prosklisi-ston-roso-fasista-dougin/

  Συνέντευξη στο Spiegel
  «Στροφή 180 μοιρών» από Κοτζιά: Παραδέχεται την πρόσκληση στον Ρώσο εθνικιστή Ντούγκιν
  09/02/201518:33

 3. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Καλή εβδομάδα.
  Είναι ίδιον τών ανικάνων να προτιμούν την δημιουργία χάους, ώστε να μην υποστούν τις συνέπειες τής ανεπάρκειας τους.
  Και όσον αφορά την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», ο ΣυΡιζΑ δείχνει μία αδικαιολόγητη ανοχή· μεταξύ τών άλλων: πρωτοκλασάτα στελέχη της βρίσκονται έξω με περιοριστικούς όρους, τους οποίους παραβιάζουν καθημερινά, και όμως, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Και για την περίπτωση που τυχόν λεχθεί ότι η (Ελληνική) Δικαιοσύνη δεν είναι «διατεταγμένη», θα απαντήσω ότι αυτά είναι φληναφήματα (θέλει το «σπρώξιμο» της για να «πάρει μπροστά»). Βέβαια, είθισται η νέμεσις (που δεν υπάρχει) να τιμωρεί. Με αυτά και με άλλα, μην αποκλείετε, λοιπόν, στις εκλογές τής Κυριακής 26 Μαΐου 2019, στις οποίες η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα (και με αυτοδυναμία), η εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» να βγει δεύτερη (αξιωματική αντιπολίτευση)! Και καλά οι άφρονες κυβερνώντες, εμείς τι φταίμε;

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Εάν, οι εκλογές γίνουν στις 26 Μαίου 2019. Η εφημερίδα «Δημοκρατία», έχει ένα άρθρο του Καμμένου, το οποίο δεν διάβασα, αλλά αν κρίνω από τον τίτλο, ο Καμμένος, κατά την προσφιλή συνήθεια του να παρασιτεί, αρχίζει να γλείφει τώρα την ΝΔ. Αυτό, ίσως να δείχνει ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα. Η δε δήλωση του Κούλογλου, είναι ηλίθια. Ανάλογη του ισχυρισμού που υπήρξε με την εμφάνιση του AIDS: ο Θεός το έστειλε για να μας τιμωρήσει, για τις σεξουαλικές μας αμαρτίες. Μάλλον, αισθάνονται ότι θα χάσουν την καρέκλα της εξουσίας και τους παχυλούς μισθούς, οπότε οποιαδήποτε βοήθεια, είναι καλοδεχούμενη. Τυχοδιωκτισμός.

   • Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

    Απλά και μόνο διατυπώνω την εκτίμηση μου ότι αυτοί οι ανεπάγγελτοι (διευκρινίζω ότι αυτό δεν το θεωρώ κακό από μόνο του) δεν θα τολμήσουν (ούτε καν θα διανοηθούν) να απεμπολήσουν τα προνόμια τους όπως, μεταξύ τών άλλων, η βουλευτική σύνταξη (οι περισσότεροι, από τους συμπολιτευόμενους, δεν έχουν ακόμη στοιχειοθετήσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα), αλλά και ούτε θα ρισκάρουν να χάσουν τις βουλευτικές αποδοχές τους αφού (με το γνωστό καταποντισμό τους) το πιο πιθανό είναι να μη ξαναεκλεγούν. Γιατί να το διακινδυνεύσουν;
    Εάν τελικά οι εκλογές γίνουν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, παραθέτω τις προβλέψεις μου:
    α΄ η ΝΔ (με αυτοδυναμία), β΄ η εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» (αξιωματική αντιπολίτευση)! – εδώ ελπίζω, διακαώς, να «πέσω έξω» στις προβλέψεις μου, η γ΄ θέση θα κριθεί μεταξύ ΚΚΕ γραφείο εξωτερικού και ΠαΣοΚ και η ε΄ θέση θα κριθεί μεταξύ ΣυΡιζΑ και Λεβέντη.

 4. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.athensvoice.gr/politiki/i-kyvernisi-foraei-ti-haki-stoli-tis

  Η κυβέρνηση φοράει τη χακί στολή της
  Το νέο μεγάλο μέτωπο επικοινωνιακών επιδόσεων, αυτό της εθνικοπατριωτικής συσπείρωσης

  ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  15.03.
  Δεν είναι για να σπάμε πλάκα με όλα αυτά τα μιλιτέρ συνολάκια που φοριούνται τον τελευταίο καιρό ως συμπληρώματα ιδεολογικής και κοινωνιολογικής τροφής. Από τις στολές παραλλαγής των συγκυβερνώντων –που έδωσαν αφορμές για χαλαρά σχόλια περί εφηβικών απωθημένων και κατασκευές χιουμοριστικών memes– μέχρι την επιχείρηση «ανύψωσης του ηθικού των ενστόλων», την πρωθυπουργική εμφάνιση στην εκπομπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού και τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας περί «λαού και στρατού ενωμένου» η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και όχι σπαρμένη με συνθήματα ειρήνης από αυτά που υπηρέτησαν με πείσμα και θυσίες πολλά από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341359388-44341359388

  Μαζέψτε τον Καμμένο, προσοχή στην προβοκάτσια

  Αν ο Καμμένος θέλει να μαζέψει ψήφους παριστάνοντας τον Τουρκοφάγο, ας το κάνει ως αρχηγός των ΑΝΕΛ και όχι ως υπουργός. Το παιχνίδι της έντασης βολεύει μόνο την Τουρκία, η προβοκάτσια παραμονεύει

  Γιώργος Καρελιάς

  1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017, 08:03

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/4707282/?iid=2

  Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ηταν μια φορά κι έναν καιρό ο Πάνος Καμμένος…
  Υπόγειες διαδρομές με τα φρένα καμένα…

  Ο «Κένταυρος» που θα γινόταν αρχηγός, έχει πλούσιο βιογραφικό, από τη θητεία παρά τω Γρυλλάκη, μέχρι το Χρηματιστήριο και τις θεωρίες συνωμοσίας για το χρέος

  ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2012 20:00


  Επέλεξε το Μουσείο Θυμάτων του Διστόμου ως σκηνικό για την ίδρυση του κόμματός του. Είχε προηγηθεί η διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο facebook

  Ηταν μια φορά κι έναν καιρό ο Πάνος Καμμένος. Ο βίος και η πολιτεία του βουλευτή της Β’ Αθηνών έχει ως αφετηρία τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Η περίληψη είναι ότι ο Καμμένος έχει πάει με όλους τους αρχηγούς της ΝΔ, για να τους πουλήσει μετά όλους, και ότι του καταλογίζονται τα περισσότερα από αυτά που καταγγέλλει. Μπορεί να ψάχνει αρχηγικό μέλλον στις εκλογές που έρχονται με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Είναι όμως η κλασική περίπτωση πολιτικού που τον κυνηγά το παρελθόν του. Το ρεπορτάζ φέρνει στον αφρό όλα όσα λείπουν από την ιστοσελίδα του Πάνου στο facebook. Και μας υπενθυμίζει ότι όσο κι αν πλένονται διάφοροι φερέλπιδες «εθνοσωτήρες» στο αντιμνημονιακό μέτωπο, όλα όσα έχουν κάνει στην πολιτική δεν ξεπλένονται
  Ο καθένας θυμάται πότε άκουσε πρώτη φορά για τον Πάνο Καμμένο. Και έχει μια ιστορία να πει. Πληθωρικός, εκρηκτικός, ασυγκράτητος, μόνιμα επιρρεπής στον λαϊκισμό, σταθερά ακραίος, εκδικητικός και δικομανής, ο Καμμένος αναδύεται στο στερέωμα της ΝΔ στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ο πυρετός της πασοκικής αντισυσπείρωσης έχει χτυπήσει τη γαλάζια πανεπιστημιακή νεολαία. Το όνομα του Πάνου ακούγεται για πρώτη φορά στον αστερισμό των Ρέιντζερς και των Κενταύρων, την εποχή που μεσουρανεί στη Νεολαία της ΝΔ ο Βασίλης Μιχαλολιάκος. Ο Πάνος θεωρείται αβερωφικός. Παρ’ όλα αυτά, οι έχοντες μνήμη ελέφαντα σημερινοί σαραντάρηδες της ΝΔ επιμένουν ότι η πρώτη κοινοβουλευτική κατάδυση του – μανιώδους αυτοδύτη – Πάνου γίνεται με τη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου – χωρίς όμως επιτυχία.
  Η αντιπάθεια μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κωστή Στεφανόπουλου θα επιβιώσει όλων των μεταλλάξεων της ελληνικής πολιτικής. Και θα διαρκέσει είκοσι χρόνια. Μάλιστα, προς το τέλος της δεύτερης θητείας Στεφανόπουλου ο επίτιμος πλέον της ΝΔ θα πέσει θύμα δηλητηρίασης έπειτα από μια δεξίωση στο Προεδρικό – συμβάν που κουκουλώθηκε. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Πάνος έχει περάσει στο μητσοτακικό στρατόπεδο. Η ροπή του προς τα παρασυστήματα έχει εκδηλωθεί. Πηγές με γνώση της εποχής τον τοποθετούν στο δίκτυο Γρυλλάκη. Ο τότε «στρατηγός» πρωταγωνιστεί στο μητσοτακικό παρακράτος – που εκδηλώνεται παντού. Κοριοί, «παράλληλες» πρωτοβουλίες για το Σκοπιανό και επιτήρηση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Το σύστημα Γρυλλάκη είναι σε υπόγεια αντιπαράθεση με άλλα κομμάτια του μητσοτακικού στερεώματος – όπως οι κομματικοί Σγαρδέλης και Μπεχράκης, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ωστόσο, οι ελιγμοί του Πάνου αποδίδουν. Η χώρα σε φάση αποκρατικοποιήσεων κάποιων κρατικοποιημένων από το ΠΑΣΟΚ βιομηχανιών. Οι συνομήλικοι του Πάνου τον θυμούνται να διοικεί στη φάση αυτή την Ιζόλα.
  Το 1993 ο μητσοτακισμός γίνεται χίλια κομμάτια. Αλλά ο Καμμένος κατεβαίνει στη Β’ Αθηνών και, σε εκλογές δύσκολες για τη ΝΔ, βγαίνει βουλευτής. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υποστήριξη του βαρόνου της παράταξης Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Ο «Μπάρμπι» παίρνει τον Καμμένο από το χέρι στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας που είναι το σπίτι του. Αποτέλεσμα; Αμέσως μετά τις εκλογές, στην αναμέτρηση για τη διαδοχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο Καμμένος «πουλάει» τον Βαρβιτσιώτη και πάει με τον Μιλτιάδη Εβερτ που θα κερδίσει. Είναι ένα έργο που θα παιχτεί ξανά και ξανά τα επόμενα είκοσι χρόνια.

  Στην κούρσα της Σοφοκλέους

  Μπαίνει στη Βουλή το 1993. Αλλά η ΝΔ θα κάνει έντεκα χρόνια να δει εξουσία. Ακόμη περισσότερο: το 1997 εκλέγεται πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής. Είναι πανίσχυρος κομματικά και πολιτικά. Ούτε ο ίδιος ούτε οι άνθρωποί του θα ασχοληθούν ποτέ ιδιαίτερα με τον Καμμένο. Αυτός τοποθετείται στα άκρα. Ακραίος εθνικιστής, θα «ωσμωθεί» στα έδρανα με το «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» που κάνει σκληρή αντιπολίτευση στον Κώστα Σημίτη για τα εθνικά. Από το ΠΑΣΟΚ θα προκύψουν οι πρώτες προσπάθειες για δημιουργία κομμάτων με πολιτικά «έξαλλο» χαρακτήρα. Είναι η περίπτωση του ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα. Αντιθέτως, ο Στέλιος Παπαθεμελής δεν θα μπορέσει ποτέ να μπει αυτόνομος στη Βουλή.
  Τα χρόνια εκείνα αναφύονται σιγά σιγά οι εμμονές του Πάνου σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Δαπανά χρόνο και χρήμα ψάχνοντας τα αρχεία της Στάζι. Χωρίς αποτέλεσμα. Μετά είναι η φάση της εμμονής με τη 17Ν, την οποία ο Καμμένος ταυτίζει grosso modo με το ΠΑΣΟΚ, ώσπου έρχεται το 2002 και η εξάρθρωσή της από την Κατεχάκη επί Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ακόμη ένας μύθος καταρρέει. Ενδιαμέσως όμως ο Καμμένος ζει τον μύθο του στη Σοφοκλέους του 1999-2000.
  Ο Μιλτιάδης Εβερτ θα αναλάβει προσωπικά τη διαλεύκανση του «εγκλήματος του Χρηματιστηρίου», κατά τη διατύπωσή του. Ο άλλοτε εβερτικός Καμμένος όμως αφήνει τους πάντες σύξυλους όταν στο πόθεν έσχες του, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η Συγγρού, εμφανίζεται να έχει παίξει εννέα δισ. δραχμές αέρα. Ο ίδιος εμφανίζει εαυτόν ζημιωμένο κατά 105 εκατ. δραχμές, αλλά τα ποσά από πωλήσεις και αγορές δεν «τσεκάρουν» ακριβώς, με αποτέλεσμα η τότε ΝΔ να αγωνίζεται να τα δικαιολογήσει και να τον καλύψει.
  Οι χρηματιστηριακές δραστηριότητες του Καμμένου ανήκουν στο γαλάζιο φολκλόρ της εποχής, ενώ φέρεται να έχει εμπλέξει και άλλους βουλευτές της ΝΔ σε τοποθετήσεις σε μετοχές, όχι πάντοτε επωφελείς. Είναι αυτά που θα υπαινιχθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ο βουλευτής της Β’ Αθηνών Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Κάνουμε τώρα καταγγελίες αλλά δεν κοιτάμε την καμπούρα μας. Ας κοιτάξουν τα χρηματιστηριακά του 2000 και θα καταλάβουμε γιατί και ποιος είναι υπεύθυνος. Είναι πενήντα βουλευτές που το ξέρουν, δεν το ξέρω μόνο εγώ. Αν δει κανείς το πόθεν έσχες του Καμμένου την περίοδο 2000-2002, θα καταλάβετε. Τα κέρδη ήταν 280 εκατομμύρια δραχμές. Εγώ ξέρω ότι έχασα τα λεφτά μου όπως και άλλοι συνάδελφοι…».
  Κατά τα άλλα, όμως, ο Καμμένος είναι στο περιθώριο. Η ροπή προς τη συνωμοσιολογία κουράζει. «Το πρώτο λεπτό καταλαβαίνεις κάτι», λέει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, «μετά χάνεσαι…». Ο Πάνος καλείται να καταθέσει τα στοιχεία του σε διάφορα εισαγγελικά ή υπηρεσιακά γραφεία, αλλά οι κουβέντες, όταν δεν διανθίζονται με υπερβολή, είναι άγονες. Ο Καμμένος πρωταγωνιστεί στα γνωστά μεταμεσονύκτια talk shows καταγγελτικής τηλεδημοσιογραφίας, όπου είναι μόνιμος θαμώνας. Πρώην υπουργός της ΝΔ που τον συμπαθεί προσωπικά λέει ότι «ο Πάνος είναι καλό παιδί, αλλά ασταθής πολιτικά, με διάφορες μανίες με τα κατασκοπικά και τέτοιες μ*****ες». Με απλά λόγια, ο Καμμένος θεωρείται από τους συναδέλφους του γραφικός.
  Βουτώντας από τον «Ηλιάτορα»
  Το 2004, όταν ο Κώστας Καραμανλής κερδίζει τις εκλογές και η ΝΔ επανέρχεται θριαμβευτικά στην εξουσία, ο Καμμένος είναι στην απέξω. Μπορεί να έχει το «high life», τις κρουαζιέρες στο Αιγαίο με το σκάφος του «Ηλιάτορας» και τις εμμονές στις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά βρίσκεται σε απόσταση από την καρδιά του συστήματος. Βλέπει τον πρωθυπουργό μόνο μαζί με άλλους βουλευτές. Παρ’ όλα αυτά, εξασφαλίζει την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Στην Ελλάδα, η Επιτροπή είναι διακοσμητική. Αλλά, εξηγεί γνώστης, «οι ξένοι δεν το ξέρουν, της δίνουν σημασία, οπότε ο Καμμένος την προσανατολίζει σε ταξίδια και κάνει τον παράγοντα επί αμυντικών και εξοπλιστικών θεμάτων».
  Το 2007 όμως μπαίνει στην κυβέρνηση ελέω Ντόρας. Ολες οι ενδείξεις είναι ότι γίνεται υφυπουργός Αιγαίου λόγω πίεσης της Μπακογιάννη, της οποίας εμφανίζεται ως υποστηρικτής. Το Μαξίμου του Καραμανλή διασκεδάζει με τις λόξες του Πάνου που εμφανίζεται σε κάποια επίσημη τελετή έχοντας κι αυτός υπασπιστή – όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Αμυνας. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει ένας πλωτάρχης του Λιμενικού. Είναι η εποχή που ο Πάνος διατρέχει το Αιγαίο με τα ελικόπτερα και τα φουσκωτά του Λιμενικού, φροντίζοντας, σύμφωνα με την ανεκδοτολογία της εποχής, να είναι ένστολος. Καθότι μανιώδης αυτοδύτης, τον Καμμένο ακολουθεί πάντα μια μόνιμη φημολογία για το πού διαλέγει να κάνει καταδύσεις. Με ένα άρωμα παραδραστηριότητας θα αποχαιρετήσει ο Καμμένος την εξουσία. Το 2009 το όνομά του εμφανίζεται μαζί με πολλά άλλα στις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών μεταξύ των μελών της συμμορίας Βλαστού που έχει παρακολουθήσει η ΕΥΠ. Οπως πάντα, ο Καμμένος προκαλεί θόρυβο. Ως απλός βουλευτής προξενεί επεισόδιο στη Βουλή όταν αρνείται να περάσει από το μηχάνημα ελέγχου. Η φασαρία είναι τόση, που το θέμα φθάνει ώς τον φρούραρχο.

  Κυνηγώντας το φάντασμα των CDS

  Τo φθινόπωρο του 2009 ο Πάνος Καμμένος ξεκινά ως υποστηρικτής της Ντόρας. Η Μπακογιάννη έχει προβάδισμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ είναι και φαβορί. Αφήστε που πίεσε για να γίνει ο Πάνος υφυπουργός Αιγαίου το 2007-2009. Στις εβδομάδες όμως που θα ακολουθήσουν ο Καμμένος αλλάζει γνώμη. Αρκετές μέρες πριν από την 29η Νοεμβρίου είναι σκληροπυρηνικός οπαδός του Αντώνη Σαμαρά. Ακραίος και «υπερπατριώτης», θα κολλήσει αρχικά μια χαρά με την ομάδα του Αntinews και τα μπλογκ που λειτουργούν ως δορυφόροι του στενού πυρήνα των σαμαρικών. Το «όχι» της ΝΔ στο Μνημόνιο του έρχεται γάντι. Οπως πάντα, όμως, εκτρέπεται σε θεωρίες συνωμοσίας. Κάνει ερώτηση στη Βουλή, ως μοναχικός καβαλάρης, για το περίφημο ταξίδι Λούκας Κατσέλη, Νίκου Παπανδρέου και άλλων στο Κατάρ, όταν η κυβέρνηση ήταν σε φάση αναζήτησης αγοραστή για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
  Πολύ σύντομα όμως ο Καμμένος θα μπει σε μια προσωπική πολιτική βεντέτα με την οικογένεια Παπανδρέου. Ο Καμμένος φέρεται να μιλάει για CDS που φτάνουν τα 100 δισ. ευρώ και να ζητάει δράση από τη Συγγρού. Οπως αποδείχθηκε, βεβαίως, μετά το PSI, όλα κι όλα είχαν παιχθεί 2,5 δισ. Ο Καμμένος προσπαθεί να κάνει ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα και στοχοποιεί τον Αντρίκο Παπανδρέου. Η ΝΔ δεν τις υιοθετεί, με αποτέλεσμα να τα βάλει, με χοντροκομμένο τρόπο, ο Καμμένος με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστα Τασούλα στη Βουλή σε θέα τρίτων.
  Πέρσι το καλοκαίρι, εκμυστηρεύεται σε φίλο του βουλευτή «ότι ο Σαμαράς είναι ο καλύτερος αρχηγός που είχε ποτέ η ΝΔ». Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως κουνάει το κεφάλι με όρους συγκαταβατικής ευγένειας. Στη Συγγρού αρχίζουν να λένε ότι ο Καμμένος «δεν είναι στα καλά του» και ότι πολιτεύεται «με άναρθρες κραυγές». Η συνωμοσιολογική μανία του εκθέτει τη ΝΔ. Σε ένα από τα τελευταία επίσημα ραντεβού Παπανδρέου – Σαμαρά πριν από τη συζήτηση για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο πρώην πρωθυπουργός είναι εκνευρισμένος με τον Καμμένο. Ζητάει να μάθει αν τα περί CDS και οι επιθέσεις κατά μελών της οικογένειάς του είναι γραμμή της Συγγρού, ένα «βρώμικο 2011». Ο Σαμαράς είναι σε γραμμή αμφισβήτησης του Μνημονίου γιατί είναι αντιαναπτυξιακό και αποφεύγει τη χοντρή σκανδαλολογία ως πολιτικός. Κάπου εκεί, ελέω στυλ και χοντράδας, ο Καμμένος αρχίζει να θέτει εαυτόν εκτός ΝΔ.
  Στην πραγματικότητα, αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει από το καλοκαίρι του 2011. Ο Καμμένος δεν ψηφίζει τον εκτελεστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου. Χωρίς όμως να έχει συνέπειες. Οι άλλοι βουλευτές της ΝΔ στη Β’ Αθηνών είναι έξαλλοι, καθώς θεωρούν ότι η Συγγρού τον χαϊδεύει. Και ότι ο ίδιος παίζει ένα προσωπικό παιχνίδι με στόχο να βγει πρώτος βουλευτής στην περιφέρεια. Κάπου εκεί ξεκινάει, άλλωστε, η κούρσα του Καμμένου στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος παίζει δυνατά το χαρτί του facebook. Οπως εξηγεί παράγων της ΝΔ, «το Διαδίκτυο δεν είναι η Πνύκα. Είναι γεμάτο ακραίους. Ο Καμμένος βρήκε εκεί τον φυσικό του χώρο και χρησιμοποίησε τα social media σαν πολλαπλασιαστή».

  Ο σερ και ο… Λαρισέρ

  Ο Καμμένος δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου τον Νοέμβριο του 2011 και βγαίνει εκτός ΝΔ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτό γίνεται βελούδινα, ώστε να ξαναμπεί στις εκλογές. Δεν διαγράφεται, άλλωστε, από το κόμμα. Κάπου εκεί αρχίζει να βλέπει τον εαυτό του ως Καρατζαφέρη στη θέση του Καρατζαφέρη ως νέος χαλίφης Ιζνογκούντ. Αλλωστε, είναι φανερό ότι ο ΛΑΟΣ κάνει λάθος στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου και το διπλασιάζει αποχωρώντας από αυτήν τον Φεβρουάριο. Στο ακραίο δεξιό περιθώριο οι ζυμώσεις είναι περίεργες και θα κορυφωθούν πριν από τη δραματική ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση στις 12 Φεβρουαρίου 2012. Ο Καμμένος πρωτοστατεί σε νομική επιχειρηματολογία για το χρέος. Το επιχείρημα ότι θα ισχύσει το βρετανικό δίκαιο σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης αντικρούεται με οργή τόσο από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και από τον κορυφαίο νομομαθή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Ωστόσο, οι καλά πληροφορημένοι επιμένουν ότι η επιχειρηματολογία Καμμένου έχει απώτερο εμπνευστή τον νομικό του Κέμπριτζ, σερ Μπάζιλ Μαρκεζίνη. Η Βουλή βουίζει ότι ένα ραντεβού με τον Μαρκεζίνη, που οργάνωσε ο Καμμένος, έχει πείσει και τον Χρήστο Ζώη – που μέχρι χθες εθεωρείτο σοβαρός – να ψηφίσει «όχι». Ζώης και Καμμένος συνδέονται από εποχής που ταξίδευαν μαζί για να μετάσχουν στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΟΑΣΕ. Ο Ζώης σηκώνεται και πάει κόντρα στον Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, παραμονές της ψηφοφορίας.
  Νάρκισσος και σπουδαιοφανής, ο Μαρκεζίνης θεωρείται επιρρεπής στο να του δίνουν προσοχή. Συνομιλητής αρχικά του Σαμαρά τους μήνες αφότου έγινε πρόεδρος της ΝΔ, ο «σερ Μπιλ» – όπως αποκαλείται χαϊδευτικά – δεν έχει μετά την προσοχή που θέλει από τη Συγγρού. Τώρα εμφανίζεται ως eminence grise και ιδεολογικός ινστρούχτορας του κόμματος Καμμένου, των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σπεύδουν να πάνε εκεί Ζώης, Κώστας Μαρκόπουλος, Κουντουρά, Ιατρίδη και άλλοι από τους διαγραμμένους και τις διαγραμμένες της 12ης Φεβρουαρίου 2012. Κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ τούς αποδίδει πολιτική ιδιοτέλεια. «Αν ο Καμμένος περάσει το εκλογικό μέτρο του 3%, τότε θα χρειαστούν 1.500-2.000 ψήφους για να εκλεγούν στη Βουλή, εκεί που μ’ εμάς θα ήθελαν 15.000 με 20.000». Η Συγγρού στοχοποιεί πολιτικά τον Καμμένο ως πρόσωπο «που θέλει να στερήσει την αυτοδυναμία από τη ΝΔ». Τον ξέρουν, άλλωστε, καλά όπως αποδεικνύουν οι αποκαλύψεις φιλικών τους εφημερίδων για τα πηγαινέλα με ελικόπτερο που ανήκει σε offshore.
  Επιτελικό στέλεχος της ΝΔ δεν έχει εντυπωσιαστεί με τον Καμμένο. «Οταν κάτσει η σκόνη και πρέπει να μιλήσει πολιτικά, θα φανεί λίγος – ήδη έχει συμβεί αυτό στην τηλεόραση. Πώς αυτός, ο Ζώης κι ο Μαρκόπουλος μιλάνε για παράνομο χρέος τώρα, ενώ δεν ασχολήθηκαν με το θέμα τα δύο χρόνια που ήταν υφυπουργοί; Από το 2007 ώς το 2009 υπήρξε δημόσιος δανεισμός πάνω από 100 δισ.».
  Στους Ανεξάρτητους Ελληνες αναγνωρίζεται μια διεισδυτικότητα στους κάτω των 40 ετών οργισμένους ψηφοφόρους – αλλά αυτή είναι η ίδια δεξαμενή από την οποία τραβάει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραδοσιακά δεμένοι με το κόμμα τους και προσηλωμένοι στην εξουσία, δύσκολα οι ψηφοφόροι της ΝΔ, ιδίως στην περιφέρεια, θα της γυρίσουν την πλάτη για να δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας. Παρ’ όλα αυτά, ο ΛΑΟΣ καταρρέει – κι αυτό δημιουργεί ένα κενό στα δεξιά της ΝΔ. Τριγμούς όμως εμφανίζει και το σύμπλεγμα προσώπων που συνδέθηκε με το εγχείρημα Καμμένου. Σε δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα ο Μαρκεζίνης κινήθηκε σε στυλ «απεταξάμην τω Καμμένω» και αρνήθηκε εμπλοκή στους Ανεξάρτητους Ελληνες ή συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σύμφωνα με τα κουτσομπολιά, η δήλωση εστάλη με φαξ στο γραφείο Σαμαρά στη Συγγρού. Μεγάλη πίεση στον Καμμένο ασκούν, με δηλώσεις τους, και βουλευτές της ΝΔ που τον ξέρουν. Η γραμμή είναι: «Θα του απαντήσουμε με δικά του λόγια…».
  Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο Καμμένος έχοντας εγκλωβιστεί στα δεξιά κινείται σε άλλη κατεύθυνση, με τους ψιθύρους στη Βουλή να επιμένουν για σύμπλευση με τον Γιάννη Δημαρά. Μένει να φανεί αν η Ελλάδα του Μνημονίου θα γίνει μια Δημοκρατία των Ακρων.

 5. Ο/Η Psycho λέει:

  http://www.iefimerida.gr/news/325774/koylogloy-ilpiza-na-vgei-o-akrodexios-stin-ollandia-gia-na-tarakoynisei-tin-eyropi#ixzz4bqTO0z6h

  ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  Κούλογλου: Ηλπιζα να βγει ο ακροδεξιός στην Ολλανδία για να ταρακουνήσει την Ευρώπη! [βίντεο]

 6. Ο/Η Psycho λέει:

  http://www.altsantiri.gr/parapolitika/otan-iskra-panigyrise-gia-ti-niki-trab/

  Όταν το Ίσκρα πανηγύρισε για τη νίκη Τραμπ
  10-11-2016 – 11:30πμ

  Με ένα παραληρηματικό άρθρο στο οποίο επιχαίρει για τη νίκη Τραμπ η οποία «ξεφτίλισε στην κυριολεξία δημοσκόπους και δημοσκοπικές εταιρείες καθώς και τις προβλέψεις όλων των κατεστημένων κέντρων στις ΗΠΑ και στον κόσμο», ενώ «ξεφτίλισε και όλους τους αγύρτες και πολιτικούς απατεώνες του εγχώριου μνημονιακού κατεστημένου σε όλες τις μορφές του», ο ιστότοπος Ίσκρα, που πρόσκειται στη Λαϊκή Ενότητα, σχολιάζει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

  Στο κλίμα που κινήθηκε και η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο αρθρογράφος του κειμένου -που κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και τα ελαστικά όρια του λαϊκισμού, φλερτάροντας με τον απόλυτο αυταρχισμό- «τα βάζει» με τους δημοσκόπους, τις δημοσκοπικές εταιρείες και τα κατεστημένα κέντρα που «απεδείχθησαν για άλλη μια φορά κοινοί πολιτικοί απατεώνες».

  Ακόμα, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να «πιαστεί» από κάπου για να υποστηρίξει ότι ο… καπιταλισμός καταρρέει, ο αρθρογράφος καταντά να γράφει ότι με τη νίκη Τραμπ «κλονίζονται οι παλιές σταθερές της νεοφιλελεύθερης ‘παγκοσμιοποίησης’ και η παγκόσμια τράπουλα ανακατεύεται πολύ δραστικά».

  «Αυτό το βρώμικο κατεστημένο, κυβέρνηση και μνημονιακή ‘αντιπολίτευση’, μαζί με τους αγύρτες των στημένων δημοσκοπήσεων και όλα τα κυρίαρχα και βαθύτατα παρακμιακά μέσα ενημέρωσης, όχι μόνο υποστήριζαν με νύχια και δόντια την Χ. Κλίντον αλλά προεξοφλούσαν κατηγορηματικά την άνετη νίκη της, θεωρώντας την ιδανική, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα στην ίδια πεπατημένη της λεηλασίας, της καταστροφής και της εξυπηρέτησης των αφεντικών της ΕΕ και του Ατλαντισμού», συνεχίζει το άρθρο.

  Για να μην κατηγορηθεί μάλιστα για υποστήριξη του Τραμπ ο αρθρογράφος προσπαθεί να «σώσει τα προσχήματα» λέγοντας ότι «η νίκη Τραμπ κινείται στον αντίποδα της (της αριστεράς) και στο τόξο ενός βαθιού νεοσυντηρητισμού» (sic).

  Το μόνο που αξίζει να ειπωθεί είναι ένα «συγχαρητήρια» στο μνημείο αυτό «αριστερού πατριωτισμού» τον οποίο επικαλείται η ΛΑΕ για να πείσει -μάλλον τον εαυτό της- ότι οι πολιτικές που ευαγγελίζεται βρίσκουν εφαρμογή ανά την υφήλιο, πολλώ δε μάλλον στις ΗΠΑ.

 7. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Αγαπητέ Epaminondas Papayannis,
  πολύ καλά έκανες, και εξέφρασες την άποψη σου. Μακάρι να το κάνουμε όλοι, και να πάρουν φωτιά τα σχόλια και οι.. Χριστοπαναγίες. Σκοπός μου, δεν ήταν να αποδείξω, ότι έχεις άδικο στην πρόβλεψη σου, η οποία έχει και λογική και είναι πιθανόν να επαληθευτεί. Ηθελα να κάνω ένα σύντομο σχόλιο και το έκανα σαν απάντηση στο δικό σου, μάλλον, για να το «συμπληρώσω», να δείξω και μία άλλη πιθανότητα.

 8. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/05/a.html

  Aποκάλυψη: Ο Βασίλης Μαρκεζίνης είναι πίσω από το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα


  http://www.pronews.gr/portal/20160626/world/eyropaiki-enosi/56/ser-vasileios-markezinis-i-ee-dialyetai-tha-akoloythisoy-soyidia
  Βασίλειος Μαρκεζίνης: «Το Brexit θα ξεσηκώσει και τους Έλληνες που τώρα κάθονται στον καναπέ»! (vid)
  22:5526/06/2016

  Βασίλειος Μαρκεζίνης: «Άνοιγμα προς την Ρωσία η μόνη … – Χρυσή Αυγή
  http://www.xryshaygh.com/…/basileios-markezinhs-anoigma-pros-thn-rwsia-h-monh-lush-h...
  21 Οκτ 2013 – Το άνοιγμα προς τη Ρωσία είναι η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα. Αυτό υποστηρίζει ο Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο Έλληνας με τη διεθνή ακαδημαϊκή …

  Χρυσή Αυγή: Ιδανικός για πρωθυπουργός ο Βασίλης Μαρκεζίνης …
  http://www.parapolitiki.com/2012/05/blog-post_1052.html
  14 Μαΐ 2012 – Τον Βασίλη Μαρκεζίνη για τη θέση του πρωθυπουργού πρότεινε χθες στον Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος …

  Β.Μαρκεζίνης: «Μόνο ένα άνοιγμα πρoς τη Ρωσία μπορεί να σώσει την …
  http://www.pronews.gr/…/βμαρκεζίνης-μόνο-ένα-άνοιγμα-πρός-τη-ρωσία-μπορεί-να-σώσει-...
  20 Οκτ 2013 – Β.Μαρκεζίνης: «Μόνο ένα άνοιγμα πρoς τη Ρωσία μπορεί να σώσει την Ελλάδα» … από την κρίση για την Ελλάδα. Αυτό υποστηρίζει ο Βασίλειος Μαρκεζίνης, ….. Ωραίος ο Μαρκεζίνης, θυμάμαι τον είχε αναφέρει και η χρυσή αυγή.

  https://roides.wordpress.com/2011/01/15/14jan11b/
  Ομιλεί ο Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης
  15/01/2011
  Εγγύησις δια την ανανέωσιν της πολιτικής ζωής

  Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

  Κύριε Ροΐδη,
  Εδώ και κάμποσους μήνες, ένα νέο πρόσωπο έχει εισβάλει στην πολιτική μας ζωή, απότομα και ανεξήγητα, «ως αερόλιθος», που θα έλεγε και η «Εστία». To όνομά του, το στυλ και η φωνή του μοιάζουν με φαντάσματα μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο σερ Βασίλειος Σπ.Μαρκεζίνης. Ενθουσίασε ακόμη και την «Αυγή» (!) που αρχικά του πήρε συνέντευξη κυριακάτικα.

  Μετά τον ξαναπαρουσίασε τιμητικά: «Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τακτικό μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας ο Β. Μαρκεζίνης που το 2005 του αποδόθηκε ο τίτλος του sir, θεωρείται αυθεντία στο Συγκριτικό Δίκαιο. Καθηγητής σε φημισμένα πανεπιστήμια, διετέλεσε νομικός σύμβουλος κορυφαίων ηγετών, του Χέλμουτ Κολ, του Ζακ Σιράκ και του Μπιλ Κλίντον, καθώς και επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου του Γαλλικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενώ φέρει τον τίτλο του επίτιμου νομικού συμβούλου της βασίλισσας της Αγγλίας!».

  • Ο/Η Antifa2 λέει:

   xryshaygh.com/enimerosi/view/basileios-markezinhs-anoigma-pros-thn-rwsia-h-monh-lush-h-thesh-ths-chrushs#ixzz4bteaMZLx
   Βασίλειος Μαρκεζίνης: “Άνοιγμα προς την Ρωσία η μόνη λύση!” – Η θέση της Χρυσής Αυγής
   Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 – 15:29

   http://www.antibaro.gr/article/10890
   Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Βασίλειος Μαρκεζίνης;
   Posted on 7 July 2014 by admin

   Ένας sir για τον… Τσίπρα!

   Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταλήγει στον Βασίλειο Μαρκεζίνη για την Προεδρία


   Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

   Οταν ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει στον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εάν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, δεν σημαίνει ότι δεν έχει υπολογίσει ότι μπορεί να υποστεί ανάλογο εκβιασμό λίγους μήνες αργότερα. Δηλαδή, στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες το φθινόπωρο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, καταφέρνοντας με δυσκολία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για σχηματισμό κυβέρνησης, και τον Φεβρουάριο, όταν ολοκληρώνεται η θητεία του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, κληθεί να υποδείξει ο ίδιος τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

   Οπως είχαν αποκαλύψει στο παρελθόν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι σκέψεις του Αλ. Τσίπρα επάνω σε αυτό το ενδεχόμενο κινούνται στη λογική του νέου ιστορικού συμβιβασμού: «Κυβέρνηση με κορμό της Αριστεράς, αλλά με Πρόεδρο της Δημοκρατίας προερχόμενο από τον πατριωτικό χώρο της Κεντροδεξιάς». Σε αυτή την περίπτωση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναζητήσει πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς με ευρεία αποδοχή, ώστε να μη διακινδυνεύσει την πτώση της κυβέρνησής του ως «αριστερής» παρένθεσης εξαιτίας της αδυναμίας του να εκλέξει αυτός Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη Βουλή.

   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Το πρόσωπο στο οποίο έχουν επικεντρωθεί τα φώτα της δημοσιότητας ως πιθανή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι αυτό του παγκοσμίου φήμης καθηγητή Βασιλείου Μαρκεζίνη, με τον οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις, έχουν τακτική επικοινωνία και τους τελευταίους μήνες έχουν συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές. Στις συναντήσεις που είχαν, ο Αλ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Β. Μαρκεζίνη στον αγώνα που πρέπει να δώσει η Ελλάδα διεθνώς προκειμένου να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία απέναντι σε όσους την έχουν μετατρέψει σε «αποικία χρέους» λόγω της οικονομικής κρίσης.

   ΔΙΑΨΕΥΣΗ. Στο ερώτημα εάν στα τελευταία ραντεβού που είχαν η συζήτηση επεκτάθηκε στην υποβολή πρότασης εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα για να είναι υποψήφιος για την Προεδρία, οι μεν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγουν να απαντήσουν, οι δε συνομιλητές του κ. Μαρκεζίνη διαψεύδουν ότι ο γνωστός καθηγητής τον συναντά με σκοπό να εξασφαλίσει τη στήριξή του για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

   Γεγονός πάντως είναι ότι μέχρι σήμερα ευνοημένος από τη σχέση αυτή είναι ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο Βασίλειος Μαρκεζίνης τον έχει βοηθήσει σημαντικά, ανοίγοντάς του πόρτες στο εξωτερικό με κυβερνήσεις και προσωπικότητες στις οποίες ο πρώτος δύσκολα θα αποκτούσε πρόσβαση εάν ανέθετε μια τέτοια αποστολή στο στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ.

   Οι πληροφορίες ότι για την τελευταία επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, όπου είχε σημαντικές επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Β. Πούτιν, υπήρξε παρασκηνιακή βοήθεια από τον Β. Μαρκεζίνη είναι αληθείς, ενώ το πρόσωπο που ανέλαβε για λογαριασμό του πολιτικού γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελικές συνεννοήσεις και τους χειρισμούς ήταν ο προερχόμενος από το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ διπλωματικός σύμβουλός του, Γ. Αϋφαντής.

   ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Β. Μαρκεζίνης το τελευταίο δεκαπενθήμερο βρισκόταν στην Κίνα, η οποία θα είναι και ο επόμενος σταθμός του Αλ. Τσίπρα. Εκεί ο γνωστός καθηγητής είχε σημαντικές επαφές με πολιτικούς, οικονομικούς και επιστημονικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν πρόκειται να αδιαφορήσουν σε μια εκ νέου διαμεσολάβησή του με σκοπό να καλωσορίσουν με θετικούς όρους την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
   Σε σχέση με το τι θέλει και τι επιδιώκει ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, άνθρωποι που συνομιλούν τακτικά μαζί του αναφέρουν ότι ο ίδιος εμφορείται από πατριωτικά χαρακτηριστικά και θέλει να αφιερώσει τη ζωή του στην ανάδειξη της Ελλάδος ως υπολογίσιμης δύναμης στα διεθνή φόρα.

   Θα τον ενδιέφερε η διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εφόσον η επιλογή του ήταν ευρύτατης αποδοχής και ο ίδιος δεν είχε διακοσμητικό και γραφειοκρατικό ρόλο, σε επίπεδο δράσης και ανάληψης πρωτοβουλιών. Δηλαδή να μην είναι «άβουλο παρακολούθημα» της όποιας πρωθυπουργικής διακυβέρνησης, αλλά να έχει την ευχέρεια της διπλωματικής και επικοινωνιακής αυτονομίας στις εκτός συνόρων συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις, πάντα με γνώμονα την ανάδειξη της «κοσμοπολίτικης διάστασης του Ελληνισμού».

 9. Ο/Η Red λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2017/01/blog-post_363.html
  Καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στρώνει το δρόμο στο φασισμό και στην Ακροδεξιά;
  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 | 3:41 μ.μ.

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-zoi-konstantopoyloy-anoigei-thema-me-ti-hrysi-aygi
  Συντάκτης:
  efsyn.gr
  05.03.2015
  Με μια τοποθέτηση που προκαλεί ερωτήματα και πυροδοτεί σφοδρές αντιδράσεις, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιμένει στο ζήτημα της μη νόμιμης λειτουργίας της Βουλής λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, θέτοντας επιπλέον και θέμα εγκυρότητας των «μνημονιακών» νόμων που έχουν ψηφιστεί την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

  Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου προειδοποίησε χθες ότι θα αναλάβει άμεσα τις σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ διευκρίνισε ότι αυτό αφορά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, και έχουν πάρει λιγότερες από 151 ψήφους, με απόντες τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2017/01/blog-post_36.html
  Προς Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι αθλιότητες και οι συκοφαντίες ποτέ δεν υπήρξαν στο οπλοστάσιο της αριστεράς.
  Από giorgis , Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 | 5:36 π.μ.

  Αναφέρομαι στις καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου που στόχευαν δημοσιογράφους του Unfollow και το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δέσποινα Κουτσούμπα τις οποίες έκανε στην τηλεόραση του Σκάι και στον ρ/σ της ertopen.

  http://www.newsit.gr/politikh/ANTARSYA-gia-Konstantopoyloy-Laspi-sykofantia-kai-politiki-katrakyla/689966
  ΑΝΤΑΡΣΥΑ για Κωνσταντοπούλου: Λάσπη, συκοφαντία και πολιτική κατρακύλα

  Στην ανακοίνωση – απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γίνεται λόγος για πολιτική κατρακύλα της Πλεύσης και προσωπικά της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

  Ταυτόχρονα η Πλεύση Ελευθερίας χαρακτηρίζεται “μόρφωμα -εφεδρεία διαχείρισης του συστήματος, που πλασάρεται σαν «αντιμνημονιακό»”, ενώ γίνεται λόγος για “φλέρτ με ακροδεξιούς προς άγραν ψήφων”.

  http://anemosantistasis.blogspot.gr/2017/01/blog-post_514.html

  Δέσποινα Κουτσούμπα: Για τις (συνεχιζόμενες) αθλιότητες της Ζωής Κωνσταντοπούλου

  Το δεύτερο συμπέρασμα φαίνεται πως είναι ότι το «αντιμνημόνιο» χωράει πολλούς και «τα ψήφια δεν βρωμάνε». Εδώ και καιρό εκπρόσωποι της Πλεύσης εμφανίζονται σε εκπομπές του φασιστοκάναλου Art, ενώ ο ίδιος ο Στέφανος Χίος αποκαλεί την κα Κωνσταντοπούλου «καπετάνισσα Ζωή», χωρίς καμία αντίδραση από την ίδια ή την Πλεύση. Αποκορύφωμα μιας μακράς πορείας ήταν το (προβοκατόρικο) πρωτοσέλιδο του Μακελειού στις 3/1/2017, το οποίο και σχολίασα δημόσια. Το πρωτοσέλιδο αυτό δεν απαντήθηκε ούτε καν με μια ολιγόλογη ανάρτηση, ούτε από την ίδια ούτε από τους δορυφόρους της, παρότι σε αυτό ο Σ. Χίος την καλούσε σε… πολιτειακή εκτροπή («μαζί με το στρατό», έγραφε). Κι όμως, εκείνη και την επόμενη μέρα οι σελίδες της Πλεύσης είχαν ως κύριο θέμα την συκοφαντία εναντίον στελεχών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ…

 10. Ο/Η Κάσυ Διάρη Συριζέλ λέει:

  http://www.kathimerini.gr/888415/opinion/epikairothta/politikh/giati-o-syriza-trofodotei-thn-kalph-ths-xryshs-ayghs

  ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ*
  Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί την κάλπη της Χρυσής Αυγής
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 18.12.2016

  http://www.enikos.gr/politics/425077/leventis-o-syriza-einai-etoimos-na-paei-me-ti-xrysi-avgi-video
  Λεβέντης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να πάει με τη Χρυσή Αυγή – ΒΙΝΤΕΟ
  10:29 πμ, Τετάρτη 14 Δεκ 2016

  http://www.enikos.gr/politics/424809/nd-aftapodeikti-i-symplefsi-syriza-xrysis-avgis
  ΝΔ: Αυταπόδεικτη η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής

  https://antispe.squat.gr/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82/%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CF%84%CE%B7%CF%82/

  Αντισπισιστική Δράση
  Σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσής Αυγής υπέρ της γούνας

  http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/124968
  Ο Ν. Παρασκευόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει σύγκλιση με μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή» και στήριξή της

  Πόλεμος ΕΣΗΕΑ- ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή

  «Την παγκόσμια ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέλεξε η «Χρυσή Αυγή», για να κάνει προκλητική και βίαιη εισβολή στην ΕΣΗΕΑ, στη διάρκεια εκδήλωσης για την προστασία των μειονοτήτων. Αφετηρία της επανεμφάνισής της ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πολιτική ευκαιρία που της έδωσε ο κοινοβουλευτικός χειρισμός της κυβέρνησης, με τη μετάβαση στο Καστελλόριζο και στη Ρω. Στη συνέχεια υπήρξε η πρωτοφανής δήλωση του τ. υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/evroekloges/kataggelia-pasok-syntagmatologos-ths-xryshs-ayghs-ypopshfios-eyrwvoyleyths-toy-syriza.2763347.html
  Καταγγελία ΠΑΣΟΚ: «Συνταγματολόγος» της Χρυσής Αυγής υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5122659/sygxwroxarti-toy-syriza-pros-th-xrysh-aygh-kataggellei-to-pasok/

  Κάλεσμα Σακελλαρίδη προς τους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη
  «Συγχωροχάρτι» του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή εν όψει β’ γύρου καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

  Lenin Reloaded: ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή στη Βουλή: Ένα χρονικό από …
  leninreloaded.blogspot.com/2015/03/2013.html
  7 Μαρ 2015 – Στις 13 Νοέμβρη 2013, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ Αυγή δημοσιεύει άρθρα των Κυρίτση …. του ΚΚΕ προσπάθησε να υπερασπιστεί βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. … Υπάρχει και η καταγγελία από την ΑΚ κομοτηνής για τα νταραβέρια του …

  http://www.enikos.gr/politics/315445/to-kke-katangellei-tin-konstantopoulou
  Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κωνσταντοπούλου
  Τη συμπεριφορά του Γιάννη Λαγού, την οποία χαρακτηρίζει «τραμπούκικη», αλλά και τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχετικά με την επίθεση που η Λιάνα Κανέλλη καταγγέλλει ότι δέχθηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
  Καταγγέλλει επίσης τη στάση της Προέδρου της Βουλής, η οποία με την συμπεριφορά της έδωσε κάλυψη σε αυτή την τραμπούκικη συμπεριφορά, καθώς αρνήθηκε η διάσκεψη των προέδρων να συζητήσει κα να καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό, «παραπέμποντάς το στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής».

  Καταγγελία ΚΚΕ για την «παρέα» της Ρω – efthia.gr
  efthia.gr › ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ › ΠΟΛΙΤΙΚΗ › Καταγγελία ΚΚΕ για την «παρέα» της Ρω
  6 Δεκ 2016 – Η σύνθεση τελικά της αποστολής, με τους κυβερνητικούς βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αγκαλιά με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, δείχνει …

  Ποτάμι: Ο Παρασκευόπουλος νομιμοποιεί πλήρως τη Χρυσή Αυγή
  http://www.protothema.gr/…/potami-o-paraskeuopoulos-nomimopoiei-pliros-ti-hrusi-augi/
  12 Δεκ 2016 – Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει όλο και περισσότερο στον κ. Καμμένο», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη …

  Η «Αυγή» …πανηγυρίζει για τη φωτό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με Κασιδιάρη …
  http://www.thetoc.gr/politiki/article/i-augi-panigurizei-gia-ti-fwto-suriza-anel-me-kasidiari
  6 Δεκ 2016 – Τσίπρα ακόμη και στο «ξέπλυμα» της Χρυσής Αυγής. … ανακοίνωση του το Ποτάμι που επικρίνει τους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ …

 11. Ο/Η του ξλεκωλου λέει:

  http://www.athensvoice.gr/politiki/al-mitropoylos-na-min-apagoreytei-i-hrysi-aygi
  Αλ. Μητρόπουλος: Να μην απαγορευτεί η Χρυσή Αυγή
  Δεν είναι ναζιστές

  22.01.2014

  Να μην ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν είναι ναζιστικό κόμμα, ζητά με γράμμα προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα βουλευτής κ. Αλέξης Μητρόπουλος, γράφει η εφημερίδα «Real News».

  Λεπτομερέστερα, ο κ. Μητρόπουλος λέει:
  · «Δεν πρόκειται περί κλασικού ναζιστικού κόμματος, αλλά ούτε και περί ναζιστικού εκλογικού σώματος. Ιστορικά, πρόκειται περί ενός φαινομένου που εξελίσσεται στα πλαίσια της ελληνικής καθεστωτικής Δεξιάς. Πρόκειται, δηλαδή, περί ενδοοικογενειακών διενέξεων»
  · «Η στάση της Αριστεράς πριν από τη σύλληψη της ηγεσίας της, η μονοθεματική επιθετική τακτική εναντίον της με αφορμή τραγικά περιστατικά του μεταναστευτικού, η απόλυτη ταύτιση με τη μνημονιακή κυβέρνηση στη δραστική, εσπευσμένη και απολυτοποιημένη πολιτική της δίωξη κ.τ.λ. προδίδουν ελλείψη ίδιας πολιτικής θέασης και ανάλυσης»
  · Αν τεθεί θέμα απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην το ψηφίσει

  http://www.altsantiri.gr/gnwmes/nikos-mora%CE%90tis-to-peristatiko-alexis-mitropoulos/
  Νίκος Μωραΐτης: Το περιστατικό «Αλέξης Μητρόπουλος»
  8-09-2015 – 14:29μμ

  Ο εργατολόγος – ανεμοδούρα, που παλιά ήταν ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο ΣΥΡΙΖΑ και τη Δευτέρα ΚΚΕ.

  του Νίκου Μωραΐτη

  Αν εξαιρέσεις τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τα χουντικά εξαπτέρυγα της ΝΔ, που εκ φύσεως έχουν την πρωτοκαθεδρία, δεν νομίζω ότι υπήρξε στην απερχόμενη βουλή περίπτωση βουλευτή πιο ντροπιαστική από τον Αλέξη Μητρόπουλο.

 12. Ο/Η Ρόζα Λουξεμπουργκ λέει:

  https://enosy.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html

  ΤΕΤΆΡΤΗ, 1 ΜΑΡΤΊΟΥ 2017
  Είναι η «πιο σοβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση», η πρόταση ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ;

 13. Ο/Η Eφραίμ ο Λιμνάρχης λέει:

  http://www.makeleio.gr/%CF%84%CF%89%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1/

  www. ΜΑΚΕΛΕΙΟ. γρ

  ΤΩΡΑ! Παρέμβαση ΒΟΜΒΑ από Κώστα Καραμανλή!

  «Έστω και αργά,

  το φώς στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι» αναφέρει –μεταξύ άλλων- ο Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του για την απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπέδι, που αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους και αποδόμησε τη σκανδαλολογία για την τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

  Στη γραπτή δήλωση του, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει πως «η σημερινή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου» και κάνει λόγο για μεθοδεύσεις που συκοφάντησαν και σπίλωσαν αθώους ανθρώπους για χρόνια αλλά και ζημίωσαν τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.

  Η δήλωση του κ. Καραμανλή:

  «Η σημερινή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.

  Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φώς στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

 14. Ο/Η laskaratos λέει:

  Aπό τον Λαφαζάνη στον Χίο ή από την Iskra στο Makeleio ο δρόμος είναι πολύ σύντομος

  http://www.iskra.gr/%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD/

  “Σας σφάζουν μπροστά στα μάτια του Πλανήτη”. Ανοιχτή Επιστολή στους Έλληνες
  Από Peter Koenig – 18/03/20173

  Λαέ της Ελλάδας! – Ξυπνήστε.

  Παύτε να πληρώνετε το χρέος σας- η δύση δεν μπορεί να κάνει τίποτα ενάντια σε αυτό.

  http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD/

  22|03|2017 01:07/MAKELARISA
  ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΦΩΤΙΑ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΤΗ ΔΕΙΞΟΥΝ ΠΟΤΕ… ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ «ΘΟΥΡΙΟ»!

  Λαέ της Ελλάδoς! – Ξ υ π ν ή σ τ ε.

  Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην νοσηρότητα της τρόϊκα με νοσηρή υποτέλεια συγκεκριμένα με πλήρη συμμόρφωση – για την καταστροφή εκατομμυρίων αποστερημένων και σκλαβωμένων συμπατριωτών της.
  Κανείς δεν κραυγάζει, κανείς δεν φωνάζει, κανείς δεν επαναστατεί, κανείς δεν παίρνει τους δρόμους, κανείς δεν μπλοκάρει τους δρόμους, τις γέφυρες, τους σιδηροδρόμους για ημέρες ή και εβδομάδες, κανείς δεν εμποδίζει το συνεχιζόμενο εμπόριο των ξένων επιχειρηματιών, με ότι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία της ΔΙΚΗ ΣΑΣ χώρας.

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  Peter Koenig: Η Ρωσία δεν επενέβη υπέρ του Τραμπ.

  http://www.muslimpress.com/Section-opinion-72/106839-russia-has-nothing-to-do-with-hacking-against-hillary-and-for-trump
  Peter Koenig
  ‘Russia has nothing to do with hacking against Hillary and for Trump’
  2016/12/17 22:19:43 / NO 106839

  In an interview with Muslim Press, geopolitical analyst Peter Koenig said, “I can say with deep conviction that Russia has nothing to do with ‘hacking’ against Hillary and for Trump.”

  In what follows, the full text of the interview has been presented.

  Muslim Press: What’s your take on the US hacking claims? Do you think Russia was behind the election of Donald Trump?

  Peter Koenig: As a first off, I can say with deep conviction that Russia has nothing to do with ‘hacking’ against Hillary and for Trump. This is all propaganda fabrication – outright lies. Russia did not interfere with US elections. This is a fact. Period. Everything else is a lie. If there has been any hacking, it was by the CIA. There is actually evidence that the CIA did hack into Trump data to favor Hillary.

 16. Ο/Η Ένας λέει:

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/mathhma-istorias-apo-koytsoumpa-se-tsipra-gia-to-oplo-toy-mpelogiannh.4595930.html

  ‘Μάθημα’ ιστορίας από Κουτσούμπα σε Τσίπρα για το όπλο του Μπελογιάννη


  Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ προσέφερε στο Μουσείο Μπελογιάννη το όπλο, τα γάντια και τη θήκη του όπλου του αγωνιστή και μίλησε για αυτό στον Αλέξη Τσίπρα (Vid)
  Χρήστος Δεμέτης
  Μαρτίου 27 2017 14:19

  Πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης», στην οικία του αγωνιστή, στελέχους του ΚΚΕ, στη γενέτειρά του, Αμαλιάδα.

  Την έκθεση εγκαινίασε ο πρωθυπουργός παρουσία του προέδρου της Βουλής και του δημάρχου Ήλιδας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην εκδήλωση, διαβάστηκε και κείμενο του γιου του αγωνιστή του ΚΚΕ. Η οικία Μπελογιάννη δωρήθηκε στον δήμο Ήλιδας από τον γιο του, ενώ λίγο αργότερα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.
  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Βουλή των Ελλήνων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Δήμου Ήλιδας συνεπικουρούμενου από τον γιο του Νίκου Μπελογιάννη, Νίκο Ν. Μπελογιάννη και τη βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, πριν από λίγους μήνες, αποφάσισε να συνδράμει στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης στην οικία Μπελογιάννη, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, συλλογή, οργάνωση, συντήρηση και τοποθέτηση ιστορικού υλικού που αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, από πλήθος αρχείων, βιβλιοθηκών και συλλογών. Στη Βουλή επίσης δωρήθηκαν από ιδιώτες διάφορα τεκμήρια τα οποία προορίζονται για την Έκθεση.
  Ο διάλογος Τσίπρα – Κουτσούμπα
  Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την έντονη κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης και τη μνημονιακή συμφωνία, είχε έναν διάλογο με τον πρωθυπουργό μέσα στο Μουσείο, σχετικά με το όπλο του Ν. Μπελογιάννη που εκτίθεται στον χώρο.
  Την ίδια ώρα, ακούγονταν συνθήματα από συγκεντρωμένα μέλη του ΚΚΕ έξω από το Μουσείο.
  Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσφερε στη συλλογή τα γάντια του Νίκου Μπελογιάννη, τη θήκη του όπλου του, αλλά και το ίδιο το όπλο του, ένα πιστόλι Walther του 1938, «που το είχε ως πολιτικός επίτροπος», όπως ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ.
  «Το πήραν κατά την Κατοχή από κάποιον Γερμανό και το είχε στον Δημοκρατικό Στρατό ως πολιτικός επίτροπος», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
  Τότε ο πρωθυπουργός ρώτησε τον γγ του ΚΚΕ, πώς βρέθηκε το όπλο στα χέρια του ΚΚΕ. «Είναι ολόκληρη ιστορία. Το κρύβανε οι αγωνιστές και γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να χαθεί», απάντησε ο Δ. Κουτσούμπας. «Το έκρυβαν πολλοί άνθρωποι. Και δεν έκρυβαν μόνο όπλα, έκρυβαν χαρτιά, προσωπικά στοιχεία κ.α.», πρόσθεσε. «Με κινδύνους τεράστιους για τη ζωή τους, πόσω μάλλον αν μιλάμε για όπλα, εκτελούνταν».

  Στη συνέχεια, ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για την κατασκευή των Walther που πέρασε μετά το τέλος του πολέμου, στα χέρια των Γάλλων.
  Η σχέση του Μπελογιάννη με την Αμαλιάδα
  Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα, στις 22 Δεκεμβρίου του 1915. Η οικογένεια του πατέρα του καταγόταν από την ορεινή Ηλεία και ειδικότερα από το χωριό Τσίπιανα.
  Στο χωριό αυτό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου υπήρχε κέντρο εκπαίδευσης του Δημοκρατικού Στρατού. Τα ερείπια του σπιτιού του προπάππου του Μπελογιάννη, Παναγή, βρίσκονται ακόμα στα περίχωρα του χωριού.
  Ο πατέρας του Νίκου Μπελογιάννη, Γιώργος, είχε ανοίξει ξενοδοχείο στην Αμαλιάδα. Η καλή οικονομική κατάσταση της οικογένειας έδωσε την ευκαιρία στον μικρό Νίκο να σπουδάσει. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο στην Αμαλιάδα, αναχώρησε για την Αθήνα, όπου εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου.
  Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι, από μαθητής του Γυμνασίου ακόμη, ήλθε σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες και με τις κομμουνιστικές οργανώσεις που δρούσαν στους κόλπους των αγροτών.
  Εκείνα τα χρόνια της νιότης του, το κύριο προϊόν που παρήγε ο κάμπος της Ηλείας ήταν η σταφίδα. Στην περιοχή της πεδινής Ηλείας και της Αχαΐας από τα τέλη του 19ου αιώνα είχε αναπτυχθεί ένα ιδιότυπο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα. Πολλές φορές οι αγρότες της Ηλείας είχαν ξεσηκωθεί, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.
  Στις αρχές του 20ού αιώνα, είχαν γίνει αρκετές εξεγέρσεις και πολλές φορές η κατάσταση είχε οδηγηθεί σε ένοπλη καταστολή. Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα, ο Νίκος Μπελογιάννης ήρθε σε επαφή με τα προβλήματα των αγροτών.
  Αν και γόνος σχετικά εύπορης οικογένειας, λάμβανε μέρος ενεργά στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Στα μαθητικά του χρόνια, εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και από το 1934 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Συνελήφθη από την αστυνομία για συμμετοχή σε αγροτικά συλλαλητήρια και μετά τον ορισμό της δίκης επέστρεψε στην Αθήνα για τις σπουδές του.
  Τον Μάη του 1936 καταδικάστηκε ερήμην στην Αμαλιάδα σε δύο χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας πια, συνελήφθη για δεύτερη φορά στην Αθήνα και εκτοπίστηκε στην Ιο.

  Από εκεί, πήρε χάρη τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου και στρατεύθηκε, για να υπηρετήσει τη θητεία του. Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου τον βρήκε στρατιώτη. Ο Νίκος Μπελογιάννης, ως στρατιώτης, ανέπτυξε δράση. Συνελήφθη και πάλι, κατηγορήθηκε για ανάπτυξη κομμουνιστικής δραστηριότητας στον στρατό και δικάστηκε σε τρεις μήνες φυλακή και έξι μήνες εξορία.
  Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, άρχισε ο κύκλος της παράνομης κομματικής δουλειάς του Νίκου Μπελογιάννη. Οι συνθήκες ήταν σκληρές και η καταστολή εκ μέρους του καθεστώτος ολοκληρωτική. Ήταν η εποχή που η Ασφάλεια έχει καταφέρει ισχυρά χτυπήματα στο Κομμουνιστικό Κόμμα.
  Τον Μάιο του 1938 συνελήφθη εκ νέου, καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση και δύο χρόνια εξορία. Φυλακίστηκε αρχικά στις φυλακές της Αίγινας και κατόπιν, όπως χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, μεταφέρθηκε στο κάτεργο της Ακροναυπλίας.
  Η γερμανική κατοχή τον βρήκε στη φυλακή. Το 1943, άρρωστος στο νοσοκομείο «Σωτηρία», κατάφερε να αποδράσει και βρέθηκε στην Πελοπόννησο ως ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ.
  Με την απελευθέρωση, τοποθετήθηκε επικεφαλής του Τομέα Διαφώτισης του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο και υπεύθυνος έκδοσης του εβδομαδιαίου εντύπου του Γραφείου Πελοποννήσου του ΚΚΕ με τον τίτλο «Ελεύθερος Μωριάς» και λίγο αργότερα, υπεύθυνος έκδοσης της καθημερινής εφημερίδας του ΕΑΜ στην Πάτρα με τίτλο «Ελεύθερη Αχαΐα».
  Κατά τον Εμφύλιο πόλεμο που επακολούθησε ήταν πολιτικός επίτροπος της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Μετά την ήττα του ΔΣΕ ήταν ένας από τους τελευταίους που εγκατέλειψαν τη χώρα τον Αύγουστο του 1949 και εγκαταστάθηκε σαν πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.
  Τον Ιούνιο του 1950 επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα με σκοπό να ανασυγκροτήσει τις οργανώσεις του παράνομου τότε ΚΚΕ στην Αθήνα, που είχαν διαλυθεί από τις συλλήψεις και εκτελέσεις πολλών στελεχών του. Στις 20 Δεκεμβρίου 1950 συνελήφθη και δικάστηκε με βάση τον Αναγκαστικό Νόμο 509/1947, που θεωρούσε εγκληματική οργάνωση το ΚΚΕ και το είχε κηρύξει παράνομο. Επίσης, κατηγορήθηκε ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.
  Ο Νίκος Μπελογιάννης έμεινε γνωστός ως «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», από ένα κόκκινο γαρύφαλλο που κρατούσε καθημερινά κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο Πάμπλο Πικάσο εμπνεύστηκε ένα διάσημο σκίτσο από την εικόνα του ανθρώπου με το γαρύφαλλο.

  Παρά την παγκόσμια κινητοποίηση και συγκίνηση, το δικαστήριο αποτελούμενο αυτήν την φορά από τακτικούς στρατοδίκες, καταδίκασε τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του Έλλη Παππά, Νίκο Καλούμενο, Δημήτρη Μπάτση, Ηλία Αργυριάδη και Τάκη Λαζαρίδη ομόφωνα σε θάνατο, την 1η Μαρτίου 1952.
  Η θανατική καταδίκη δεν άλλαξε ποτέ, ούτε δόθηκε χάρη από τον βασιλιά Παύλο, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις. Τελικά, στις 30 Μαρτίου 1952, ημέρα Κυριακή και ώρα 04:10 τη νύχτα, οι τέσσερις μελλοθάνατοι, Μπελογιάννης, Νίκος Καλούμενος, Δημήτης Μπάτσης και Ηλίας Αργυριάδης μεταφέρθηκαν από τις φυλακές της Καλλιθέας στο στρατόπεδο του Γουδή και εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού. Η Έλλη Παππά δεν εκτελέστηκε λόγω του παιδιού του Μπελογιάννη που γέννησε μέσα στη φυλακή και ο Τάκης Λαζαρίδης λόγω του νεαρού της ηλικίας του.
  Με τον θάνατό του ο Μπελογιάννης έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της ελληνικής Αριστεράς. Λίγες μέρες μετά την εκτέλεση το όνομά του δόθηκε σε πλατείες και δρόμους σε διάφορες σοσιαλιστικές χώρες, καθώς και σε χωριό στην Ουγγαρία που στέγαζε Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες. Το χωριό Μπελογιάννης υπάρχει μέχρι σήμερα.

 17. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ουδέτερος ο ελεεινός Μελανσόν, όχι όμως και η Ουμανιτέ:

 18. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/404521/to-akel-katadikazei-ekdilosi-ga-ton-giba

  Το ΑΚΕΛ καταδικάζει εκδήλωση για τον Γρίβα

  05 Ιουνίου 2017, 12:56 μμ

  Την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ προκαλεί Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «προσπάθεια εξαγνισμού του Γρίβα». Το ΑΚΕΛ επικρίνει τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας για την παρουσία του στην εκδήλωση.

  Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό και τον τόπο, οι κυβερνώντες, μαζί με τους αμετανόητους λάτρεις του Γριβισμού, επιλέγουν να προκαλέσουν τα δημοκρατικά αισθήματα του κυπριακού λαού. Επιλέγουν τον διχασμό και την ανάξεση πληγών του παρελθόντος. Επιλέγουν να επιχειρήσουν να παραχαράξουν και να βιάσουν τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου, για ακόμα μια φορά. Αποδίδοντας για πολλοστή φορά τιμές στον ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β και ολετήρα της Κύπρου Γρίβα. Χιλιάδες παθόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής, η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, παρακολουθούμε ακόμα μια φορά από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού τις αφόρητες προκλήσεις σε βάρος της Ιστορικής Αλήθειας. Δυστυχώς για αυτούς και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, η σημαία της ντροπής στον σκλαβωμένο Πενταδάχτυλο θυμίζει καθημερινά τα έργα και τις ημέρες του Γρίβα».

  Περαιτέρω το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη και απορία πως ένας υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα μπορεί να συμμετέχει και να αποδίδει τιμές σε μια Ημερίδα για τον ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β. Θυμίζουμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο Γρίβας υπήρξε και ιδρυτής της οργάνωσης “Χ” στην Ελλάδα γράφοντας και εκεί ντροπιαστική ιστορία για τον ελληνικό λαό. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να διορθώσει άμεσα τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον επιχειρούμενο βιασμό της σύγχρονης κυπριακής αλλά και της ελλαδικής Ιστορίας».

 19. Ο/Η laskaratos λέει:

  TVXS
  http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/sputnik-i-ellada-edose-mathimata-istorias-i-esthonia-allakse-keimeno-toy-synedrioy

  Sputnik: Η Ελλάδα έδωσε μαθήματα Ιστορίας, η Εσθονία άλλαξε το κείμενο του συνεδρίου

  Η αλήθεια:
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/08/23/i-esthonia-diorthose-episimo-kimeno-gia-synedrio/

  Η Εσθονία διόρθωσε επίσημο κείμενό της μετά την άρνηση της Ελλάδας;

  Τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναδημοσιεύουν την προπαγάνδα των Ρώσων.

  In Fake news, Hoax, Γκάφες by Θοδωρής Δανιηλίδης

  23 Αυγούστου 2017

  Κυκλοφόρησε η είδηση που βασίζεται σε δημοσίευμα του ελεγχόμενου από τη Ρωσική κυβέρνηση πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, πως μετά την άρνηση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή μέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, η Εσθονία αναγκάστηκε να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο. Όμως, οι ισχυρισμοί που έχουν δημοσιευθεί, ακόμα και από το κρατικό ΑΜΠΕ και την ΕΡΤ, είναι τουλάχιστον ανακριβείς και παραπλανητικοί. 
  ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ
  Παραδείγματα μπορούμε να δούμε στο ert.gr, AMΠE, tribune.gr, enikos.gr και newsit.gr

  Λίγα λόγια για το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Έχει σημασία. 

  Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, τα ελληνικά δημοσιεύματα βασίζονται στο άρθρο του Sputnik, που είναι γνωστό ως πλήρως ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο. Το Ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik είναι ο διάδοχος (για το εξωτερικό) του Ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «RIA Novosti» που υπήρχε μέχρι το 2013. Στις 9 Δεκεμβρίου 2013 το RIA Novosti διαλύθηκε με διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας και δημιουργήθηκε ένα νέο ρωσικό διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, το Rossiya Segodnya, ένα οργανισμός που ανήκει εξ ολοκλήρου και λειτουργεί από τη Ρωσική κυβέρνηση. Αυτός ο οργανισμός εγκαινίασε το Sputnik στις 10 Νοεμβρίου 2014. Το ραδιόφωνο του sputnik είναι η συνέχεια της «Φωνής της Ρωσίας«. Το Sputnik όπως και το RT, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για ψευδείς ειδήσεις και Ρωσική προπαγάνδα. Κανένα σοβαρό ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν επικαλείται το Sputnik «at face value», δηλαδή ως έγκυρη πηγή ενημέρωσης, εάν πρώτα δεν διασταυρώσει την είδηση και από άλλες πηγές.

  Η άρνηση Κοντονή να μεταβεί στην Εσθονία προκάλεσε «διεθνές σκάνδαλο»;

  Για να κατανοήσουμε την έκταση του «σκανδάλου» που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια άκομψη και, εν πολλοίς, περίεργη προσπάθεια ηρωοποίησης του κ. Κοντονή, θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
  Στο άρθρο του Sputnik ισχυρίζεται ότι το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της 2 Απριλίου 2009 με τίτλο «Ευρωπαϊκή συνείδηση και ολοκληρωτισμός» δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «κομμουνισμός». Πρόκειται για κραυγαλέο ψέμα. Το κείμενο αναφέρει τη λέξη «κομμουνισμός» 8 φορές, και την 23η Αυγούστου ως «ημέρα ανάμνησης εγκλημάτων του Ναζισμού και του Σταλινισμού».

  Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως (ορθά) το ψήφισμα δεν εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό.
  Το ίδιο ψήφισμα στα Ελληνικά:

  Στις 8 Αυγούστου 2017, η ιστοσελίδα της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ, εκδίδει δελτίο τύπου με τίτλο «European Day of Remembrance for Victims of Communist and Nazi Regimes takes place on 23 August» δηλαδή «Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Κομμουνιστικών και Ναζιστικών Καθεστώτων, θα Εορταστεί στις 23 Αυγούστου». Το δελτίο τύπου δεν έχει αλλάξει. 

  Το ίδιο δελτίο τύπου επισυνάπτεται και στο κείμενο που υποτίθεται πως άλλαξε λόγω Κοντονή.
  Media Invitation eng
  Η επίμαχη «αλλαγή»
  Το Sputnik μάς παρουσιάζει την εικόνα του αρχικού κειμένου (τίτλος – υπότιτλος)

  Σήμερα, το αντίστοιχο κείμενο έχει ως εξής:

  Οι Εσθονοί, το μόνο που τροποποίησαν ήταν τον υπότιτλο της νέας δημοσίευσης γιατί υπήρχε συντακτικό λάθος («μια άνω και κάτω τελεία» όπως παραδέχεται το Sputnik) και άφηνε να εννοηθεί πως ο ναζισμός είναι μια μορφή του κομμουνισμού. Κανένα άλλο σημείο δεν έχει τροποποιηθεί, όπως και το αρχικό δελτίο τύπου που είδαμε παραπάνω. Το Sputnik πάτησε πάνω σε αυτή την διόρθωση της λανθασμένης διατύπωσης για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Άλλωστε το αναφέρει το ίδιο το Sputnik, αναφερόμενο στις αλλαγές : «αυτές δεν αλλάζουν την ουσία της ερμηνείας της Εσθονίας για την ιστορία του περασμένου αιώνα.» Ο τίτλος παραμένει ο ίδιος «European Day of Remembrance for Victims of Communist and Nazi Regimes takes place on 23 August» όπως και το υπόλοιπο κείμενο της ανακοίνωσης.

  Μτφ:
  Έκτοτε (2/4/09), η διεθνής ανάμνηση των θυμάτων ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων έχει λάβει χώρα σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στις 23 Αυγούστου 2017 θα πραγματοποιηθούν στο Ταλίν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.
  Παραδοσιακά, μια συνάντηση υπουργών δικαιοσύνης ή εκπροσώπων των υπουργείων δικαιοσύνης θα πραγματοποιηθεί το πρωί, ακολουθούμενη από την τελετή στο μνημείο ανεξαρτησίας στην πλατεία Ελευθερίας. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη με κεντρική ομιλία του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της πλατφόρμας της ευρωπαϊκής μνήμης και συνείδησης Tunne Kelam, ακολουθούμενη από ανοιχτή συζήτηση. Στο πάνελ θα συγκαταλέγονται οι Tunne Kelam, Anna Kaminsky (Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, Γερμανία), Andres Kasekamp (Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά), Igor Caşu (κρατικό πανεπιστήμιο της Μολδαβίας) και Bartosz Dziewanowski-Stefańczyk ). Η συζήτηση θα συντονιστεί από τον Olaf Mertelsmann (Πανεπιστήμιο του Tartu, Εσθονία). Το βράδυ θα ανοίξει στο Ναυτικό Μουσείο η έκθεση «Ο κομμουνισμός στην εποχή του», επιμελημένη από τον Γερμανό Gerd Koenen, και θα ακολουθήσει δείπνο για τους συμμετέχοντες. Οι εκδηλώσεις διάσκεψης και εορτασμού θα διοργανωθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Εσθονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης της Εσθονίας.
  https://www.eu2017.ee/news/press-releases/european-day-remembrance-victims-communist-and-nazi-regimes-takes-place-23
  Συμπέρασμα:
  Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik με αφορμή μια λανθασμένη διατύπωση σε κείμενο της Εσθονικής Προεδρίας, βάπτισε την διόρθωση «παγκόσμιο σκάνδαλο». Το μόνο σκάνδαλο που υπάρχει είναι το γεγονός ότι κάποια Ελληνικά ΜΜΕ -ανάμεσά τους το ΑΜΠΕ και η ΕΡΤ- κατάπιαν αμάσητη και αναδημοσίευσαν την προπαγάνδα των Ρώσων.

  Θοδωρής Δανιηλίδης – Θάνος Σ. Επαχτίτης

 20. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο Ευρωβουλευτής (!!!) Κούλογλου πιστεύει πως μπορεί να μπαίνει σε δημοψήφισμα η απόσχιση επαρχιών του Κράτους;
  Το πιστεύει μόνο για την Ισπανία ή για όλες τις ευρωπαίκές χώρες;

  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=637478&catID=14

  Κούλογλου από την Καταλονία: Αν είχε κάνει τα ίδια ο Μαδούρο θα είχε ξεσπάσει διεθνές σκάνδαλο

  1/10/2017

  Από την Καταλονία όπου βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, δήλωσε ότι «οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ελέγχουν τι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο, χωρίς βέβαια να είναι παρέμβαση υπέρ κάποιας πλευράς. Δεν γίνεται να κωφεύουν, καθώς αυτά που συμβαίνουν εδώ είναι απαράδεκτα. Εάν είχε κάνει το ίδιο Μαδούρο στη Βενεζουέλα, έχει ξεσπάσει διεθνές σκάνδαλο».
  Όπως περιέγραψε ευρωβουλευτής, που βρίσκεται εκεί ως εκλογικός παρατηρητής, άκουσε από Καταλανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον ίδιο τον πρόεδρο Πουιγκεμόντ «μόνο παράπονα για ωμές παραβιάσεις των δημοκρατικών διαδικασιών από την κυβέρνηση της Μαδρίτης: συλλήψεις δημοσίων λειτουργών υπεύθυνων για την διεξαγωγή των εκλογών, κατασχέσεις εκλογικού υλικού, κλείσιμο 140 εκλογικών κέντρων, οικονομικές κυρώσεις, ομάδες που θέλουν να προκαλέσουν βία για να δικαιολογήσουν την παρέμβαση της αστυνομίας. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή!»

  «Θα ήθελα να να δω τις Βρυξέλλες να λαμβάνουν πρωτοβουλίες για ειρηνικές διαδικασίες και διαπραγματεύσεις», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου.

  Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ελπίζει την Κυριακή να γίνει μάρτυρας μίας ειρηνικής διαδικασίας, όμως εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το αν το δημοψήφισμα, κατόπιν όσων έχουν συμβεί, θα είναι «ένα πραγματικό δημοψήφισμα». Μάλιστα, δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του καταλανικού δημοψηφίσματος και του αντίστοιχου της Σκωτίας, καθώς «οι Βρετανοί φέρθηκαν πολύ πιο έξυπνα από τον κ. Ραχόι που αποφάσισε να καταστείλει το δημοψήφισμα εδώ.

  Οι κινήσεις του έχουν πλήξει καίρια τις σχέσεις της Βαρκελώνης με την υπόλοιπη Ισπανία, σχέσεις που θα κάνουν καιρό να βελτιωθούν».

 21. Ο/Η του κώλου λέει:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s