Ελληνικό: βρέθηκαν Καρέτα-Καρέτα και ροζ πάνθηρες -να παραμείνει χωματερή

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού (η συμμετοχή της Νάντιας Βαλαβάνη περιγράφει το ιδεολογικό στίγμα της Επιτροπής), προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που δεν χαρακτηρίζει ως μνημεία κτίρια εντός του πρώην αεροδρομίου.]

λίγο παλαιότερες φωτογραφίες από την Ελληνική Ριβιέρα του Ελληνικού. ©Φωτογραφίες: William Faithful /Πρώτο Θέμα

λίγο παλαιότερες φωτογραφίες από την… Ελληνική Ριβιέρα/Ελληνικό Μονακό, του Ελληνικού. ©Φωτογραφίες: William Faithful /Πρώτο Θέμα

 

«Ακραίοι κρατιστές, ιδεοληπτικοί αρχιτέκτονες με χρόνια θήτευσης στο «προοδευτικό πάλκο», υπηρεσιακοί παράγοντες με κατάχρηση και παρερμηνεία της εξουσίας τους, εφευρίσκουν διαρκώς προσκόμματα».

Του ©Νίκου Βατόπουλου στην Καθημερινή

 Οι διαρκείς καθυστερήσεις, με σοβαρή και ρεαλιστική πιθανότητα να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην επένδυση, προσεγγίζουν ήδη τον στόχο: δηλητηρίαση επενδυτικού κλίματος διά της εφεύρεσης προσκομμάτων.

Η προσφυγή που κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 13 Φεβρουαρίου «κατά της απόφασης της κ. Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να μη χαρακτηρίσει ως διατηρητέα νεότερα μνημεία πολύ σημαντικά κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού» δεν εξέπληξε όσους παρακολουθούν το κλίμα γύρω από την επένδυση. Ηταν γνωστή η μεθόδευση που, με μοχλό τα νεότερα κτίρια που δεν κηρύχθηκαν διατηρητέα, θα πλαγιοκοπούσε διά της χρονοτριβής την υποχρέωση της κυβέρνησης να παραδώσει τον Ιούνιο το Ελληνικό στους επενδυτές. Η «Επιτροπή Αγώνα» (ποιους εκπροσωπεί άραγε πέρα από την ομάδα κρούσης και τους χειροκροτητές τους;) έχει στόχευση. Οσο η υπόθεση θα είναι νομικά εκκρεμής, δεν θα είναι εφικτή η παράδοση του Ελληνικού, καθώς η σύμβαση ορίζει ότι η έκταση θα πρέπει να παραδοθεί ελεύθερη από κάθε χρήση και με επιλυμένα όλα τα διαδικαστικά και νομικά ζητήματα. Επιπλέον, είναι σαφές ότι θα πρέπει να έχει εκδοθεί η άδεια για το καζίνο, το οποίο, «εντελώς συμπτωματικά», έχει χωροθετηθεί στο σημείο όπου βρίσκονται τα κτίρια του Κολεγίου, τα οποία η «Επιτροπή Αγώνα» θέλει διατηρητέα.

Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Αν το ΣτΕ δικαιώσει την «Επιτροπή Αγώνα», δεν θα είναι μόνο η χρονοτριβή που θα είναι ένα αντικειμενικό «πρόβλημα», καθώς όλα θα αρχίσουν από την αρχή. Θα είναι το «μήνυμα» ότι στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι σίγουρο, τίποτε δεν είναι σαφές και διασφαλισμένο, ακόμη και αν έχουν πέσει υπογραφές. Γιατί πάντα μπορεί να εμφανιστεί μια επιτροπή αγώνα σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αυτός είναι και ο στόχος. Οσο, βεβαίως, εκκρεμεί η υπόθεση νομικά, δεν μπορεί τυπικά να γίνει καμία συζήτηση στο ΥΠΠΟ, διότι αυτό θα συνιστά παρατυπία εφόσον υπάρχει εκκρεμοδικία. Πέραν αυτού, η έκταση του Ελληνικού πρέπει να παραδοθεί ώς τον χρονικό ορίζοντα του Ιουνίου κενή χρήσεων. Μπορεί αυτό να γίνει; Είναι κάτι εφικτό; Εχει δοθεί πλήρης κατάλογος των υπηρεσιών που ακόμη και σήμερα βρίσκονται μέσα στην υπό παραχώρηση έκταση και έχουν άραγε δρομολογηθεί βάσει χρονοδιαγράμματος οι κινήσεις μεταστέγασής τους; Πού θα πάνε άραγε τα αρχαία που βρίσκονται στην αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά, πότε θα μεταφερθεί ο σταθμός της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το αμαξοστάσιο τραμ… Οι εικόνες από την επίσκεψη Μουζάλα στους πρόσφυγες συνετέλεσαν και αυτές στον ίδιο σκοπό. Μια έκταση όχι κενή, μια έκταση που γεννά προβλήματα, μια έκταση όπου οι κανόνες μπορούν εύκολα να παραβιάζονται, να ξεχειλώνουν ή απλώς να υπονομεύονται.

Επιπλέον, η επίσης εσκεμμένη φιλολογία που σέρνεται επί μήνες περί πρόθεσης κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ή τμήματος αυτού είναι θεσμικά έωλη. Αν προχωρούσε μια τέτοια λογική, θα προσέθετε απλώς γραφειοκρατικά προσκόμματα. Θα συνέβαλλε δηλαδή ως μια μείζων πράξη του δράματος στο «μεγάλο κάδρο». Τα όποια αρχαία βρεθούν καλύπτονται νομικά και θεσμικά από τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο και από τον αναπτυξιακό νόμο 4072/12, άρθρα 5-10, του 2012, όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου. Αλλωστε, με τους ισχύοντες αυτούς νόμους προστατεύονται όσα αρχαία βρίσκονται σε κατασκευαστικά έργα (π.χ. οι Δεσμώτες του Φαλήρου).

*

ΥΓ του Ανδρέα Στασινού από αντίστοιχο κείμενό του στο protagon:

Στο τέλος βρίσκεσαι να υπερασπίζεται τη λογική ενώ κάποιοι από τη γαλαρία σε εγκαλούν για συστράτευση με οικονομικά συμφέροντα κλπ. Το θέμα είναι πιο απλό από όσο δείχνει: πέρα από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, το Ελληνικό φέρει πλέον έναν ισχυρό συμβολισμό. Η εκκίνηση του έργου θα στείλει θετικό σήμα προς όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Βέβαια σε αυτόν τον τόπο πάντα θα υπάρχει η ιδεοληπτική γραφικότητα που ταυτίζεται με τα μικροσυμφέροντα. Οχι ότι δεν επιτρέπεται κανείς να διαφωνεί με αυτά τα σχέδια, όμως μπορεί να αρχίσει με πιο απλά πράγματα. Ας πούμε, με τις ρημαγμένες εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και τα ολυμπιακά ακίνητα. Στέκονται εκεί, σαν φαντάσματα, περιμένοντας δημιουργικές ιδέες προς αξιοποίηση.

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Θεωρίες Συνωμοσίας, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Ελληνικό: βρέθηκαν Καρέτα-Καρέτα και ροζ πάνθηρες -να παραμείνει χωματερή

 1. Ο/Η Ένας λέει:

  http://www.protothema.gr/politics/article/337646/valavani-enohloun-ta-pososta-mas-ohi-oi-trapezikes-mas-katatheseis/

  Διευκρινίσεις για τα περιουσιακά της στοιχεία
  Βαλαβάνη: Από πώληση ξενοδοχείου του πατέρα μου οι 800.000 σε καταθέσεις

  http://tvxs.gr/news/ellada/oi-epitheseis-sti-nantia-balabani-ta-200000-eyro-kai-ta-erotimata

  Οι επιθέσεις στη Νάντια Βαλαβάνη, τα 200.000 ευρώ και τα ερωτήματα

  19 Ιουλ. 2015

  Αφορμή αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις και η παραδοχή εκ μέρους της μητέρας της πρώην υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη ότι ήταν αυτή που σήκωσε τις καταθέσεις της, ύψους 200.000 ευρώ, από τράπεζα του Ηρακλείου, λίγες ημέρες πριν την επιβολή των capital controls.

  http://www.nadiavalavani.gr/2015/07/2372015.html

  Νάντια Βαλαβάνη επί προσωπικού στην Ολομέλεια της Βουλής: «Αυτό που γίνεται είναι δολοφονία χαρακτήρα» (23.7.2015)

 2. «καίριο» πλήγμα κατά του μεγάλου κεφαλαίου

  Καμμένα Τρόλεϊ, happening -άρωμα της Νεοελληνικής Αντικαπιταλιστικής Ποίησης

 3. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Το θέμα της ανάρτησης δεν «πουλάει», δυστυχώς. Απαιτεί προβληματισμό, σκέψη, προγραμματισμό, συνεργασία της βουλής συνολικά. Ποιος έχει χρόνο για τέτοια; Πάνω απ’ όλα το συμφέρον του κόμματος, των συνδικαλιστικών παρατάξεων και προσώπων, των συμφερόντων της «γαλαρίας» και άλλων ομάδων. Θυμήθηκα, μία ανάλογη περίπτωση, πριν πολλά χρόνια, με την εταιρία Nissan, η οποία ήθελε να κατασκευάσει ένα μεγάλο εργοστάσιο στον Βόλο, που θα απασχολούσε 5000 ανθρώπους, αν δεν κάνω λάθος, διότι πέρασαν από τότε πολλά χρόνια. Αμέσως, κινητοποιήθηκαν οικολογικές οργανώσεις, ενάντια στην ίδρυση του, με διάφορες προφάσεις που δεν μπορώ να ανακαλέσω στην μνήμη μου. Τελικά, το εργοστάσιο κατασκευάστηκε στο Λονδίνο.
  Το κλίμα επενδύσεων στην Ελλάδα, είναι προ πολλού δηλητηριασμένο. Με τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές, αλλά και με την απαράδεκτη γραφειοκρατία. Κανείς δεν μας παίρνει στα σοβαρά, ούτε εμπνέουμε εμπιστοσύνη, παρά μόνο αμφιβολία. Και ως γνωστόν, η αμφιβολία δηλητηριάζει τα πάντα. Κόμματα και ψηφοφόροι απεχθάνονται τις προγραμματισμένες και μακροπρόθεσμες λύσεις, που θα δώσουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Ολοι θέλουμε ταχύτατα αποτελέσματα, διότι κανείς μας δεν θέλει να υιοθετήσει μέτρα που θα απολαύσουν τους καρπούς, οι μελλοντικές γενιές. Οι μελλοντικές γενιές προορίζονται να πληρώσουν τα δάνεια που σπαταλήσαμε, όχι σε επενδυτικά μέτρα, αλλά σε υψηλούς μισθούς, συντάξεις και άλλα απαράδεκτα προνόμια.
  Γι’ αυτό και κανείς δεν θα μας ακούσει να μιλάμε για τέτοια θέματα- που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανασάνουμε κάπως- στους δρόμους, στις καφετέριες, ταβέρνες, στα ΜΜΕ. Μόνο για συντάξεις, ανεργία (πρόβλημα που περιμένουμε να λυθεί με την μέθοδο Βουντού), κόκκινα δάνεια και τέτοια. Στην πραγματικότητα, λαός και οι εκάστοτε κυβερνόντες δεν έχουμε ιδέα από σοβαρές επενδύσεις και έτσι σχεδόν κανείς δεν ασχολείται.

  • Ο/Η Po λέει:

   «Το θέμα της ανάρτησης δεν «πουλάει», δυστυχώς…»

   Το γνώριζα εκ των προτέρων, ότι δεν.
   Αλλά εμείς εδώ, καλώς-κακώς πολλές φορές, δεν γράφουμε ό,τι αρέσει στη πλειοψηφία.
   και συμφωνώ με τα λεγόμενά σας.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Στην πολιτική αλητεία ενός νέου δημοψηφίσματος, η αποχή της αντιπολίτευσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μόνο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΕΛ και Χ.Α. θα πάρουν μέρος και λόγω χαμηλής συμμετοχής θα ακυρωθεί.

  http://www.lifo.gr/articles/opinions/133907

  Oύτε για πλάκα νέο δημοψήφισμα.

  Από τον Άρη Δημοκίδη

  Υπήρξε έντονη φημολογία πως τη Δευτέρα ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα. Θα ήταν λάθος για δύο σημαντικούς λόγους

  Υπάρχουν διάφορα ενδεχόμενα σχετικά με τις διαρροές για την πιθανή ανακοίνωση Δημοψηφίσματος τη Δευτέρα από τον Πρωθυπουργό: Μπορεί, όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου να το διέρρευσαν οι εχθροί του, μπορεί όπως ισχυρίζονται οι εχθροί του να το εννοεί και να το κάνει (όχι πια μάλλον, αφού κάηκε τέτοιο ενδεχόμενο με τη δημοσιοποίησή του) μπορεί απλά να τεστάρει τα νερά, μπορεί και να χρησιμοποιεί την απειλή δημοψηφίσματος για να ‘εκβιάσει’ τους δανειστές και να κερδίσει κάτι, έστω και ψίχουλα. Τέτοιες κουτοπόνηρες τακτικές έχουμε δει άπειρες τα τελευταία δύο χρόνια. Όλες απέτυχαν παταγωδώς και στο τέλος βγήκαμε ακόμα πιο ζημιωμένοι. Όμως για την απίθανη περίπτωση που όντως σκεφτούν σε κάποια στιγμή να το ξανακάνουν, είτε τώρα ή σε λίγο καιρό, ας ειπωθούν δυο πράγματα. 1) Θα μοιάζει με φάρσα – που πάλι θα χειροτερέψει τα πράγματα Αν τη δεύτερη φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, εμείς ξεκινήσαμε απ’ την αρχή έτσι. Το Δημοψήφισμα του ’15 ήταν ό,τι πιο άχρηστο και διχαστικό μπορούσε να επινοήσει πολιτικός: Φάρσα και τραγωδία μαζί. Ο Τσίπρας ήθελε να βγει το Ναι, πόρωνε τον κόσμο εναντίον του Όχι, έκανε στο τέλος ό,τι ήθελε, φέρνοντάς μας εκτός απ’ τα capital controls και μια συμφωνία πολύ χειρότερη κι απ’ αυτήν του δημοψηφίσματος. Η δικαιολογία του για την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος του ’15 ήταν πως εξαιτίας της πίεσης που θα νιώσουν οι Ευρωπαίοι απ’ το Δημοψήφισμά θα ρεζιλευτούν και θα ταπεινωθούν – και θα κερδίσουμε στη διαπραγμάτευση. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ούτε το ευρώ καταστράφηκε, ούτε η Ευρώπη χρεοκόπησε επειδή εμείς «αντισταθήκαμε ηρωϊκά» και χάσαμε φριχτά και στη διαπραγμάτευση. Είναι χαζοί αυτοί οι εκβιασμοί κι οι μπλόφες. Κυρίως όμως δεν πιάνουν. (Στους ξένους τουλάχιστον, γιατί υπάρχουν ακόμα Έλληνες που τα χάφτουν και νιώθουν εθνική ανάταση…) Εδώ έχουμε τον Σόιμπλε να μας σπρώχνει υπογείως αλλά και δημοσίως προς το Grexit, και ακόμη νομίζουμε ότι θα τους τρομάξουμε αν απειλήσουμε με Grexit ή με δημοψηφίσματα.

  Δεν έχει πετύχει με αυτές τις κουτοπόνηρες τακτικές ποτέ τίποτα. Ποτέ. Και παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να κάνει τα ίδια πιστεύοντας κάθε φορά πως τώρα όλα θα είναι διαφορετικά

  Με τη βοήθεια της δημιουργικής ασάφειας (δηλαδή της ψευτιάς) του Βαρουφάκη, ο Τσίπρας τελειοποίησε την τακτική του «τα λέω της νύφης για να τ’ ακούσει η πεθερά», της παγίδας, του chicken game, του «μη φοβάστε, δεν εννοώ αυτά που λέω αλλά θα μας βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση». Δεν έχει πετύχει με αυτές τις κουτοπόνηρες τακτικές ποτέ τίποτα. Ποτέ. Τίποτα. Και παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να κάνει τα ίδια, χωρίς να διδάχτηκε τίποτα. Κάθε μπλόφα του Τσίπρα, κάθε καθυστέρησή του, κάθε κολπάκι του μας ζημιώνει ακόμα περισσότερο. Μετά τη γελοιότητα του πρώτου δημοψηφίσματος δεν θα περίμενα να έχει κανείς τους τα μούτρα έστω και να σκεφτεί -ακόμα και για πλάκα- να κάνει δεύτερο… (Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC) 2) Οι κυβερνήσεις είναι για να κυβερνούν. Ο Τσίπρας δε δικαιούται να ζητήσει τη βοήθεια του κοινού και πάλι. Γιατί; Γιατί απλούστατα εξελέγη για να κυβερνήσει όπως νομίζει. Εξελέγη για δεύτερη φορά αφότου είχε διαστρεβλώσει τη λαϊκή εντολή του Όχι, πράγμα που σημαίνει πως όσοι τον ψήφισαν ήξεραν ότι αλλάζει θέσεις όποτε τον συμφέρει. Το ήξεραν και δεν τους πείραξε, τον ψήφισαν παρόλα αυτά. Οπότε, ο κ. Τσίπρας, όπως και ο κάθε Πρωθυπουργός, έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι νομίζει, φυσικά μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Έχει τη λαϊκή εντολή να κρίνει και να πράξει και δεν είναι δυνατόν να ρίχνει πάλι το μπαλάκι σε μας επειδή δεν κατόρθωσε να κάνει τίποτα απ’ όσα υποσχέθηκε. Χρησιμοποιεί την απειλή/υπόσχεση μόνο για λόγους τακτικής, και καταφεύγει σ’ αυτό για να μην πάρει την ευθύνη των πράξεών του. Θέλει κατά βάθος να φέρει τη δραχμή; Ας την φέρει, αναλαμβάνοντας όμως ο ίδιος την ευθύνη. Θέλει να συμβιβαστεί οδυνηρά με τους δανειστές; Ας τελειώνει επιτέλους, χωρίς όμως να ρίχνει την ευθύνη στον κόσμο, στην αντιπολίτευση ή στην κακιά στιγμή. Καλώς ή κακώς αυτός έχει το τιμόνι και πρέπει να οδηγήσει. Αν δεν μπορεί, ή αν δε θέλει να πάρει την ευθύνη, ας αποχωρήσει οικειοθελώς κι ας αφήσει άλλον του κόμματός του να κυβερνήσει, ή ας πάει και σ’ εκλογές. Ίσως έτσι να κάνει, επιτέλους, το πρώτο πραγματικό καλό από τότε που ανέλαβε. Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά θα χαιρόμουν ένα τέτοιο ανειλικρινές δημοψήφισμα να το σνομπάραμε όλοι μας. Να πήγαιναν μόνο οι βολεμένοι του να ψηφίσουν, και να κηρυχθεί, τελικά, άκυρο.

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Aν αυτό δεν είναι πολιτική αλητεία, τότε ποιο είναι;
  Έχουν κάνει να φαίνεται ο Άδωνης ως η ενσάρκωση του ορθού λόγου στην Ελλάδα

  Τσιρώνης: Αν δεν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ το Φεβρουάριο του 2015 θα είχαμε δραχμή
  Η δήλωση του αναπλ. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

  18.02.2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.