UPDATE -Υποχωρεί η Θάνου: επ’ αόριστον αναβολή της αυριανής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου

[Η είδηση: Υποχωρεί η Θάνου: επ’ αόριστον αναβολή της αυριανής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, μετά την απόρριψη των αντισυνταγματικών προτάσεών της και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.]

art88

Ένας παραπάνω λόγος δηλαδή να της ασκηθεί πειθαρχική δίωξη! Όλοι γνωρίζουμε ότι υποχώρησε λόγω της γενικής κατακραυγής. Αλλά και η δικαιολογία της είναι του επιπέδου της: ότι τάχα δεν ήταν έτοιμη η εισηγήτρια… Δηλαδή, όταν είναι έτοιμη η εισηγήτρια, θα συγκαλέσει η κ. Θάνου εκ νέου την Ολομέλεια; Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και οι αξιοπρεπείς δικαστές πρέπει να ζητήσουν την άσκηση πειθαρχικής δίωξης ώστε να απαλλαγεί η Δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν από την ηγεσία Θάνου. Η οποία ασφαλώς δεν έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί.

Στην προηγούμενη ανάρτησή μας γράφαμε:

Όλοι οι συνταγματολόγοι (και οι εν ενεργεία και οι ομότιμοι) αλλά και η Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδοκιμάζουν την προσπάθεια κατάλυσης της ρητής συνταγματικής διάταξης από την κ. Θάνου. Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οφείλει να αντιμετωπίσει την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως καθ’ έξιν παραβατική.

Συνέχεια Ανάγνωσης >>>

UPDATE 2 (25.01.2017): Ανυποχώρητη η Β. Θάνου, στον δρόμο που χάραξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Δεν κάνει πίσω η Θάνου απέναντι στον Κοντονή: Τα όρια ηλικίας θα συζητηθούν

Συγχαρητήρια και στην αντιπολίτευση που παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά τόσο καιρό τις προσπάθειες παραβίασης του Συντάγματος από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Κάθε λέξη ή πράξη της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το επίμαχο ζήτημα αποτελεί παραβίαση του άρθρο 88 του Συντάγματος. Τι άλλο περιμένουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και το Πειθαρχικό Όργανο του ΑΠ για να κινήσουν τη διαδικασία πειθαρχικής δίωξής της και καθαίρεσής της;

«Οπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, την ερχόμενη ή την μεθεπόμενη Πέμπτη θα ορίσει τη συζήτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ενώπιον της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Τόνισε, δε, πως η ακριβής ημερομηνία θα προσδιοριστεί όταν είναι έτοιμη η εισηγήτρια της υπόθεσης, αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρτσόγλου.

Το ζήτημα ήταν αρχικά να συζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ωστόσο, το πρωί της Τετάρτης, γνωστοποιήθηκε πως η συνεδρίαση αναβάλλεται επ’ αόριστον, καθώς η κ. Κιουρτσόγλου δεν ήταν έτοιμη.

Η αναβολή, ωστόσο, ερμηνεύτηκε ως υπαναχώρηση της κ. Θάνου, λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στον δικαστικό κλάδο.»

Advertisements
This entry was posted in φασισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to UPDATE -Υποχωρεί η Θάνου: επ’ αόριστον αναβολή της αυριανής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου

 1. Ο/Η Θέμις Αθέμιτη λέει:

  Τα μισθολογικά των δικαστών και η συναφής «αντιμνημονιακότητα» της Θάνου, την έφεραν στη θέση αυτή, ως αντιμνημονιακή πατριωτική και συντεχνιακή επιλογή του Μεγάλου Ηγέτη, που θέλει να μπορεί να διορίζει τοποτηρητές στις εφημερίδες και να παραχωρεί κανάλια σε ευσεβείς πλοιοκτήτες που διασχίζουν τα πελάγη με κοινωφελή εμπορεύματα και σε ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ύστερα από αυστηρό έλεγχο ου πόθεν έσχες τους. .

  https://insidestory.gr/article/thanoy?token=JS6HE73GV8
  (…..)

  Η σχέση με τη δεξιά

  H Θάνου δεν εμφανίστηκε στο δικαστικό συνδικαλισμό ξαφνικά, αλλά είχε ξεκινήσει την δράση της πολλά χρόνια προτού εκλεγεί στην προεδρία του οργάνου των δικαστών και εισαγγελέων. Ήδη από το 2000, συμμετείχε στο ΔΣ της Ένωσης. Στις εκλογές που τελικά κέρδισε το 2012, συμμετείχε με την ίδια παράταξη που συμμετείχε και ο Χαράλαμπος Αθανασίου, δηλαδή με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο –αν και ως γνωστόν δεν υπάρχει επίσημο κομματικό χρίσμα στις εκλογές των συνδικαλιστικών ενώσεων, όμως ο τρόπος που λειτουργούν αποτελεί κοινό μυστικό. Μάλιστα, η Θάνου και ο Αθανασίου είχαν άριστη σχέση, συμπλέοντας για χρόνια τόσο στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και στις απόψεις που εξέφραζαν. Η ίδια η Θάνου ήταν ευρέως γνωστή στους δικαστικούς κύκλους ως φίλα προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία, τόσο ως μετέχουσα στις εκλογές της ΕΔΕ όσο και στις πολιτικές τις απόψεις και τον κοινωνικό της περίγυρο. Οι σχέσεις της, βέβαια, με τον κύριο Αθανασίου άλλαξαν τα τελευταία χρόνια, καθώς ανάμεσα στους δύο δικαστές ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση, η οποία πλέον έχει μείνει παροιμιώδης και συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στα δικαστικά γραφεία. Η κόντρα αυτή μάλιστα, που δεν φαίνεται να είχε σχέση με πολιτικές αντιπαραθέσεις, δεν αποκλείεται να επηρέασε κι αυτήν την πολιτική στροφή της Θάνου και μαζί με αυτήν ολόκληρης της Ένωσης Δικαστών.

  Αλλά και οικογενειακά, η κυρία Θάνου είχε παραδοσιακά δεσμούς με τη δεξιά. Είναι σύζυγος του γνωστού δικαστή, αρεοπαγίτη ε.τ. Γιώργου Χριστοφίλου, που γεννήθηκε στα Χριστοφιλέικα Μεσσηνίας και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Όλη η οικογένεια Χριστοφίλου είναι πολιτικά τοποθετημένη στα δεξιά, όπως και όλος ο φιλικός/κοινωνικός τους περίγυρος. Οι σχέσεις της Θάνου με την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, είναι παραπάνω από στενές.

  Ιδιαίτερα φιλικές είναι και οι σχέσεις της με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Παυλόπουλος, ως συνταγματολόγος είχε κι αυτός διαχωρίσει τη θέση του για τις μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοζε ο Σαμαράς, και ήταν συχνότατα ομιλητής στις εκδηλώσεις της Ένωσης Δικαστών επί προεδρίας Θάνου. Εκτός από πολιτική συνάφεια όμως, οι δύο τους γνωρίζονταν ήδη πολύ καλά, αφού οι κόρες τους ήταν συμμαθήτριες και φίλες. Οι δύο οικογένειες μάλιστα έχουν παραθερίσει μαζί στο εξοχικό του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μύκονο.

  Η συνάφεια της Θάνου και της οικογένειάς της με το καραμανλικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, που σε μεγάλο βαθμό διαχώριζε τη θέση του από τον Αντώνη Σαμαρά, είναι εμφανής. Όμως και οι σχέσεις της με τον ίδιο τον Σαμαρά ήταν καλές. Η οικογένεια Χριστοφίλου περνούσε όλα τα καλοκαίρια της στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρεσβύτερου της οικογένειας, τη Μεσσηνία και οι σχέσεις τους με την Γεωργία Σαμαρά ήταν άριστες.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι σχέσεις της οικογένειας με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Οι δύο οικογένειες έχουν συμπέσει πολλές φορές στο ξενοδοχείο Theoxenia, με τον Χριστόφιλο να αναπτύσσει σταδιακά μια άριστη διαπροσωπική σχέση με τον επίτιμο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις άνδρες (Μητσοτάκης, Σαμαράς, Χριστόφιλος) έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι του πολυτελούς ξενοδοχείου στους Χράνους Μεσσηνίας. Η πρωτοβουλία φαίνεται πως ανήκε στον Χριστόφιλο και σκοπός της συζήτησης ήταν η επαναπροσέγγιση των δύο πολιτικών ανδρών.

 2. http://www.protagon.gr/epikairotita/stis-kalendes-i-syzitisi-ston-areio-pago-gia-ta-oria-ilikias-twn-dikastikwn-44341332513

  Στις ελληνικές καλένδες η συζήτηση στον Αρειο Παγο για τα όρια ηλικίας των δικαστικών

  Επισήμως, όπως γράφει ο ιστότοπος «kathimerini.gr», αιτία της αναβολής ήταν ότι η εισηγήτρια, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Πετρουλάκη-Κιουρτσόγλου, δεν ήταν έτοιμη, αν και πληροφορίες που επικαλείται ο ιστότοπος εκτιμούν ότι η πλειονότητα των δικαστικών ήταν τοποθετημένοι αρνητικά στην πρωτοβουλία Θάνου, καθώς θεωρούν ότι δημιουργήθηκε θέμα ηθικής τάξεως για τη δικαιοσύνη.

  Πρακτικά η απόφαση ερμηνεύεται ως επ’ αόριστον αναβολή, με δεδομένες και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

  Η πρόθεση της προέδρου να ανοίξει αυτή τη συζήτηση, εκδηλώθηκε κατά τη συνάντηση της ηγεσίας των τριών ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Οκτώβριο του 2016. Μάλιστα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας «έβλεπε το θέμα θετικά». Και τότε είχε προκληθεί έντονη αντίδράση από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και από νομικούς κύκλους που τόνιζαν ότι το Σύνταγμα ορίζει ρητά όριο ηλικίας και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για διαφορετική ερμηνείας και παράταση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.