Να σταματήσει η τρομοκράτηση των δημοσιογράφων από ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ-ΑΝΕΛ

[Να καταργηθεί το αυτόφωρο των «εγκλημάτων» του Τύπου]

Του Πέτρου Ζερβού, για την κυβερνητική «πολιτική κατευνασμού της Χ.Α.» στην «Εφημερίδα των Συντακτών»-20.01.2017

Του Πέτρου Ζερβού, για την κυβερνητική «πολιτική κατευνασμού της Χ.Α.» στην «Εφημερίδα των Συντακτών»-20.01.2017

Του Αναγνώστη Λασκαράτου
Στο άρθρο 242 παρ.3 του Κ.Π.Δ. αναφέρεται ότι τα δια του Τύπου «εγκλήματα» θεωρούνται πάντοτε αυτόφωρα. Βεβαίως για τον Τυποκτόνο αυτό νόμο φταίνε πρωταρχικά οι αμαρτίες του παλιού δικομματισμού. Η τεράστια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο ότι, παρά τις διακηρύξεις του υπέρ της ελευθεροτυπίας, όχι μόνο δεν τον κατήργησε, αλλά τον χρησιμοποιεί, και μάλιστα εμφανώς καταχρηστικά, μαζί με τους ΑΝΕΛ και τη Χ.Α.

Σαν να μην έφτανε η υπόγεια συναλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ με τον Άρχοντα Πρωτονοτάριο του πατριαρχείου Σ.Ψυχάρη, τ.Διοικητή του Αγ.Όρους, όπου με το δέλεαρ της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης να ενεργήσει εναντίον του τα δέοντα (ΝΔ: «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δικαστικές εκκρεμότητες και εκβιάζει»), τον υποχρέωσε να διορίσει τον κομισάριο Μουλόπουλο στον ΔΟΛ, έχουμε και τη ‘Δαμόκλειο σπάθη’ του Νόμου που επισείεται κατά δημοσιογράφων, είτε παλιότερα από τη Ραχήλ Μακρή, είτε τώρα από τη Χ.Α. και από τον ένστολο συνεπιβάτη του υιού Παππά στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο,   κατά φαντασίαν προσκεκλημένων αμφοτέρων του Τραμπ (Βαρυσήμαντη δήλωση Τραμπ: «Δεν ορκίζομαι αν δεν έρθουν στην Ουάσιγκτον Π. Καμμένος και Ν. Παππάς»).

Η πρώην σύντροφος των Καμμένου-Τσίπρα-Λαφαζάνη-Κωνσταντοπούλου είχε καταφέρει (6.4.2014) να συλληφθεί η δημοσιογράφος Δέσποινα Κονταράκη,  γιατί είχε γράψει όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συνέλαβε Χρυσαυγίτες βουλευτές και υπήρξαν οι γνωστές αντιδράσεις στη Βουλή: «Η αχαρακτήριστη στάση του προέ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η αλήστου μνήμης κραυγή της ανεκδιήγητης Ραχήλ Μακρή των ΑΝ.ΕΛ., ότι ‘βάζετε αθώους στη φυλακή’, είναι το λιγότερο τραγική. Ανερυθρίαστα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, συντασσόμενος εγκληματικά με την επιχειρη­ματολογία της Χρυσής Αυγής ότι η δίωξη των μελών της εί­ναι πολιτική! Ανερυθρίαστα, η Ραχήλ Μακρή βάφτισε αθώ­ους εκείνους που έδιναν εντο­λές ή συμμετείχαν στα τάγμα­τα εφόδου, που ξεχύνονταν τις νύχτες στους δρόμους προς αναζήτηση θυμάτων. Εκείνους που έθρεψαν το μί­σος και οδήγησαν στις δολο­φονίες του Παύλου Φύσσα και του Σάχζαντ Λουκμάν».

Τα κατορθώματα του Στρατάρχη της Τω κατά δημοσιογράφων, με τη συναίνεση του Προέδρου και χωρίς την αποδοκιμασία ούτε ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συναίνεση ιδιαίτερα κραυγαλέα όταν πρόκειται για τον παλιό τους σύντροφο και εξαιρετικό Δημοσιογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη, τον οποίο αντιπαθούν διότι δεν τους ακολούθησε στο δρόμο της πολιτικής μεταμφίεσης, είναι πρόσφατα και γνωστά, αλλά μοιάζουν πταίσματα μπροστά στην απόπειρα σύλληψης μιας γυναίκας δημοσιογράφου, με την κατηγορία ότι έκανε σωστά τη δουλειά της και υπερασπίστηκε την αλήθεια, την επαγγελματική αλλά και την προσωπική της αξιοπρέπεια, μη δίνοντας την ευκαιρία στον Δεβελέκο της «σποράς των νικημένων του ‘45» (αυτών που εκδράμουν στα σύνορα με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτών που την προσέγγισή τους ήθελε ο Οιπουργώς Παρασκεβώπουλως), να υποδυθεί τον αγανακτισμένο ρατσιστή γονιό (Ναζιστική φαρσοκωμωδία: ο Δεβελέκος υποδύεται τον “αγανακτισμένο γονέα” Περάματος).

Οι αρχές με την ίδια ευκολία που εφαρμόζουν καταφανώς άδικους νόμους κατά δημοσιογράφων, δυσκολεύονται να ενεργήσουν τα νόμιμα κατά των υπόδικων Ναζιστών, που έχουν αποφυλακιστεί υπό όρους, ο Κασιδιάρης μάλιστα έξι μήνες πριν κλείσει το 18μηνο, τους οποίους όμως παραβιάζουν με βιαιότητα μέρα μεσημέρι (Βλ. Αστική δικαιοσύνη και … Λαγός & Να προφυλακιστεί πάλι ο Κασιδιάρης)

Το αφανές αρχικά, αλλά μακροχρόνιο άτυπο μέτωπο Χ.Α.-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει, έχει αποθρασυνθεί και πρέπει να σπάσει. Όσοι λένε πως δεν το βλέπουν, είναι βέβαιο πως εξαπατούν, γιατί πλέον είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Ο Νόμος που οδηγεί σε συλλήψεις δημοσιογράφων, ακόμη και αυτών που ενοχλούν την υπόδικη συμμορία, απειλεί την ελευθερία του Τύπου, τρομοκρατεί δημοσιογράφους, λογοκρίνει προληπτικά τις εφημερίδες και είναι νάρκη στα θεμέλια του πολιτεύματος.

ΥΓ

 

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Να σταματήσει η τρομοκράτηση των δημοσιογράφων από ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ-ΑΝΕΛ

 1. Ο/Η doulosofos λέει:

  Κύριε Λασκαράτε,
  Όταν αναφέρεστε στα τάγματα εφόδου που ξεχύνονται στους δρόμους προς αναζήτηση θυμάτων, μην ξεχνάτε να μνημονεύετε εκτός του ονόματος του βάρδου της λυρικής ποίησης Παύλου Φύσσα,

  και τα θύματα των αριστερών ταγμάτων εφόδου στην Marfin:
  1.Αγγελική Παπαθανασοπούλου:
  Βρέθηκε νεκρή σε ένα «πατάρι», όπου είχε προστρέξει για να γλιτώσει από τις φλόγες. Δεν ήξερε όμως πως όσο πιο ψηλά πήγαινε, οι καπνοί θα γίνονταν εντονότεροι. Η Αγγελική πέθανε από τις αναθυμιάσεις, καθώς στο δέρμα της δε φάνηκαν εγκαύματα. Μαζί της πέθανε και το τεσσάρων μηνών έμβρυο που έφερε στην κοιλιά της. Ήταν 32 ετών και καταγόταν από το Αίγιο. Ήταν μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Δούλευε δύο χρόνια για την τράπεζα.
  2.Παρασκευή Ζούλια:
  Η Βιβή, όπως την φώναζαν, βρέθηκε κοντά στο μπαλκόνι του ορόφου χωρίς τραύματα κι αυτή. Αιθάλη και μονοξείδιο του άνθρακα βρέθηκαν στους πνεύμονές της. Ήταν 35 ετών και καταγόταν από τη Μήλο. Τελείωσε Διεθνείς κι Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πάντειο και συνέχισε στο Λονδίνο τις σπουδές της. Από το 2008 εργαζόταν κι αυτή στη Marfin.
  3.Επαμεινώνδας Τσακάλης:
  Βρέθηκε νεκρός στα σκαλιά μεταξύ δεύτερου και πρώτου ορόφου. Η ασφυξία ήταν η αιτία θανάτου του. Ήταν 36 ετών και καταγόταν από τη Λευκάδα. Δούλευε από πολύ μικρός, καθώς είχε χάσει τον πατέρα του σε ηλικία 10 ετών. Κατάφερε και σπούδασε οικονομικά κι έκανε και μεταπτυχιακό στη Σκωτία. Σχεδίαζε να παντρευτεί, αλλά δεν τα κατάφερε.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ποιος θα τολμούσε να έχει αντίρρηση στην καταδίκη και αυστηρή τιμωρία των καθαρμάτων που έκαναν αυτήν την πράξη;
   Πρέπει όμως να είναι οι πραγματικοί ένοχοι και όχι εξιλαστήρια θύματα «συνήθεις ύποπτοι»:

   http://www.protothema.gr/greece/article/624146/alert-diki-marfin-athooi-oi-katigoroumenoi-sipsas-kai-adreev/

   Ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού
   Δίκη Marfin: Αθώοι οι κατηγορούμενοι Σίψας και Αντρέεβ

   Κανείς από τους δεκάδες μάρτυρες δεν αναγνώρισε στα πρόσωπα των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες των επιθέσεων στη Marfin και στον Ιανό
   …………..
   _________________

   Επίσης υπήρχαν πολύ σοβαρές προφανέστατες ευθύνες στην εργοδοσία οι οποίες κουκουλώθηκαν προκλητικά:

   http://www.tovima.gr/society/article/?aid=356369

   ΠΟΡΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3 ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑRFΙΝ

   Οι παραλείψεις συνέβαλαν στην τραγωδία
   Κλειστή η μόνη έξοδος διαφυγής, άφαντο το κλειδί-τηλεχειριστήριο, χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας το κτίριο
   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2010 06:45


   …………….
   ______________

   Να προσθέσω πως εκτός του γεγονότος πως έπρεπε να είχε κλείσει εκείνη την ημέρα προληπτικά το υποκατάστημα, υπήρχε και μια πάγια τακτική της Τράπεζας, που συνέβαλε στο χαμό των ανθρώπων:

   http://ropewalker.pblogs.gr/2008/10/trapeza-marfin.html
   ΤΡΑΠΕΖΑ «ΜΑΡΦΙΝ» -Προληπτικός εκβιασμός για απεργοσπασία
   Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 9:41 μμ

   Μια μέρα πριν την πανεργατική απεργία της Τρίτης, ζητούσε τα ονόματα όσων θα απουσίαζαν από το πόστο τους λόγω της συμμετοχής τους στην κινητοποίηση

   Λίστες με απεργούς ζητούσε από την προηγουμένη της κινητοποίησης η διοίκηση της «Μάρφιν»
   ……………………………….

 2. Ο/Η Psycho λέει:

  Εισβάλλεις σε σχολείο στο Πέραμα και δε σε κυνηγάει κανείς. Σε λέει μια δημοσιογράφος «τραμπούκο» και κυνηγάνε τη δημοσιογράφο. via @athensvoice


  http://www.athensvoice.gr/politiki/o-kammenos-ta-vazei-me-tin-omogeneiaki-efimerida

  O Καμμένος τα βάζει με την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας»
  Απειλεί με μηνύσεις

  Με μηνύσεις απειλεί ο Πάνος Καμμένος τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας Α.Η Διαματάρη, επειδή έγραψε πως πήγε στις ΗΠΑ για διακοπές.
  Από την πλευρά του, ο κ. Διαμαντάρης απάντησε με το εξής άρθρο:
  Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, μου τηλεφώνησε την Πέμπτη, αργά το απόγευμα, απαιτώντας -και απειλώντας- να ανακαλέσω το σχόλιό μου –με τίτλο «Κοροϊδία χωρίς όρια»– ισχυριζόμενος ότι είναι ανακριβές και ότι «δημιουργώ αρνητικό κλίμα» για την εδώ επίσκεψή του.
  Εξυπακούεται -για όσους τουλάχιστον γνωρίζουν τον «Εθνικό Κήρυκα»- ότι θα έσπευδα όχι μόνο να ανακαλέσω, αλλά και θα ζητούσα και συγγνώμη δημόσια, αν όντως το σχόλιο περιείχε ανακρίβειες, κάτι το οποίο βέβαια και του τόνισα.
  Ο Υπουργός όμως επέμενε ότι διέθετε στοιχεία που επιβεβαίωναν τις ανακρίβειές μου. Επέμενα λοιπόν να μου τα στείλει. Οντως, μου έστειλε την πρόσκληση που έλαβε -από το Greek American Inaugural Reception- για να παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν των ομογενών αξιωματούχων.
  Θα αποφύγω -από σεβασμό στη θέση του- να χαρακτηρίσω τα… στοιχεία.
  Αν διάβαζε προσεκτικά το σχόλιό μου θα διαπίστωνε ότι εγώ δεν έγραψα ότι δεν είχε πρόσκληση. Εγραψα ότι αυτοπροσκαλέστηκαν – με τον Νίκο Παππά. Επίσης έγραψα ότι κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό διασπείροντας με τα «παπαγαλάκια τους» πληροφορίες ότι δήθεν θα έχουν συνομιλίες ουσίας με στελέχη της νέας κυβέρνησης.
  Για λόγους δικαιοσύνης παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από το επίμαχο σχόλιό μου για να μπορεί ο κάθε ένας να κρίνει μόνος του:
  «Οταν, όπως είναι φυσικό, οι διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στην Αμερική πληροφορήθηκαν για τη δεξίωση -προσθήκη: προς τιμήν των ομογενών- ζήτησαν -και πώς θα γινόταν- και εξασφάλισαν θέσεις στη δεξίωση και για δυο υψηλόβαθμα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης: Τους κ. Νίκο Παππά, δεξί χέρι του Πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.
  Θα μου πείτε, γιατί όχι;
  Θα συμφωνούσα, υπό τον όρο ότι δεν θα επιχειρούσαν την παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού, ότι δήθεν… θα έχουν συσκέψεις με στελέχη του Λευκού Οίκου και ότι θα θέσουν επί τάπητος θέματα όπως το ΔΝΤ και το Κυπριακό – όπως τα «παπαγαλάκια» τους μεταδίδουν στην Ελλάδα. Τέτοια συμπεριφορά είναι ανάξια της Ελλάδας.
  Οτι θα βγάλουν κάποια φωτογραφία με τον κ. Πρίμπους και τον κ. Τζιτζίκο στη δεξίωση -τι το πιο εύκολο- θα βγάλουν. Ολοι θα βγάλουν μια φωτογραφία μαζί τους στο σύντομο χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν εκεί».
  Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι όντως διέπραξα ένα λάθος: Δεν φαντάστηκα ότι σε μια άσχετη δεξίωση, έτσι στο πόδι, ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας θα απένειμε βραβείο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του σε κάποιον.
  Κατ’ αρχήν δεν κατάλαβα γιατί βράβευσε τον κ. Πρίμπους. Μήπως έχει προλάβει να προσφέρει καμιά υπηρεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας;
  Δεύτερον, θα σκεπτόταν κανείς ότι υπάρχει ο τόπος και ο χρόνος για την απονομή βραβείων.
  Ο τρόπος που το έκανε δείχνει «επαρχιωτισμό» ανεπίτρεπτο για υπουργό Αμυνας. Μα, επιτέλους, έχασε ο Ελληνας την αξιοπρέπειά του;
  Τώρα, όσον αφορά την απειλή ότι αν δεν ανακαλέσω θα μου κάνει μήνυση: Θα το θεωρούσα άνευ σημασίας, ως μια έκφραση εν βρασμώ ψυχής, αν δεν ήταν υπουργός, αν δεν είχε το προηγούμενο που έχει με δημοσιογράφους στην Ελλάδα, κι αν δεν ήταν μέλος μιας κυβέρνησης που είναι πέρα έως πέρα φανερό ότι επιχειρεί να εκφοβίσει -και άρα να ελέγξει- τα ΜΜΕ.
  Προφανώς ο κ. Καμμένος δεν γνωρίζει ούτε εμάς, ούτε και την αμερικανική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, «η αλήθεια αποτελεί την απόλυτη άμυνα» σε κάθε περίπτωση και περισσότερο όσον αφορά τα δημόσια πρόσωπα.
  Αν κάτι λοιπόν επιβεβαιώνει αυτή η θλιβερή ιστορία, είναι οι τάσεις αυταρχισμού της δήθεν αριστερής κυβέρνησης της χώρας μας, απόδειξη μικρών ανθρώπων που δυστυχώς κατέχουν υψηλές θέσεις.

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341329759-44341329759

  Καίει σανό το τζετ για την Ουάσιγκτον;

  Ο Πάνος Καμμένος απονέμει το βραβείο των Ενόπλων Δυνάμεων στον Ρενς Πρίμπους, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Για ποιο λόγο; Τι έχει προσφέρει στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις;

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ένα εξαιρετικό άρθρο, ευχάριστη έκπληξη, από πολιτευτή της ΝΔ, το οποίο αναδεικνύει τον αντιδραστικό συντηρητισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να διατηρεί έναν καταφανώς αντιδημοκρατικό και λογοκριτικό Νόμο.

  https://e-thessalia.gr/ep%CE%84aftoforo-fimosi-tou-typou/

  Η « επ΄αυτοφώρω » φίμωση του Τύπου
  21 Ιανουαρίου 2017

  του Μιχάλη Μιτζικού*

  Το 1874, ο Χαρίλαος Τρικούπης δημοσιεύει το ιστορικό άρθρο « Τις πταίει ; » με το οποίο ζητούσε τον σεβασμό από το Στέμμα της Αρχής της Δεδηλωμένης. Με την « αυτόφωρη διαδικασία » ο Τρικούπης συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται. Αυτά τον 19ο αιώνα.

  Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, 143 χρόνια μετά τη σύλληψη του Τρικούπη, αναζητούνται με την αυτόφωρη διαδικασία, συλλαμβάνονται και οδηγούνται με χειροπέδες σε αστυνομικά τμήματα και δικαστήρια, δημοσιογράφοι εναντίον των οποίων στρέφονται μηνύσεις (εγκλήσεις) από δημόσια, και κυρίως πολιτικά πρόσωπα.

  Το Σύνταγμά μας, μέχρι την αναθεώρηση του 2001, χαρακτήριζε τα αδικήματα του Τύπου ως αυτόφωρα. Μετά το 2001, πλέον δεν ορίζει ούτε τον αυτόφωρο ούτε τον μη αυτόφωρο χαρακτήρα των αδικημάτων του Τύπου, αλλά το άφησε στην κρίση του νομοθέτη.

  Φωτεινή εξαίρεση το Σύνταγμα του 1927, ένα από τα πιο φιλελεύθερα Συντάγματα που γνώρισε η Χώρα μας, για το οποίο « τα αδικήματα του τύπου δεν θεωρούνται ως επ΄αυτοφώρω» (άρθρο 16).

  Μέχρι σήμερα η Ελληνική Βουλή έχει αφήσει χωρίς αλλαγές τη διάταξη του Κώδ. Ποιν. Δικ., σύμφωνα με την οποία « τα εγκλήματα που τελούνται διά του τύπου θεωρούνται πάντοτε αυτόφωρα » (άρθρο 242 § 3). Αδικήματα τα οποία τελούνται διά του τύπου, είναι τα εγκλήματα κατά της τιμής και ειδικότερα η εξύβριση, η δυσφήμιση και η συκοφαντική δυσφήμιση (άρθρα 361, 362, 363 ΠΚ).

  Το αυτόφωρο ως Δικαïκός Μεσαίωνας ;

  Πέραν του σοβαρού ζητήματος της αποστέρησης θεμελιωδών εγγυήσεων διά του ακρωτηριασμού του σταδίου της προδικασίας για τον πολίτη στα επ΄ αυτοφώρω συλλαμβανόμενα εγκλήματα, τίθεται το ερώτημα της συμβατότητας της αυτόφωρης διαδικασίας με την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου (άρθρο 14 Συντάγματος) ιδίως όταν υποβάλλεται έγκληση κατά δημοσιογράφων από πολιτικά πρόσωπα και ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου (έργο-καθήκον-υποχρέωση των αστυνομικών για σύλληψη και προσαγωγή).

  Κατά πολλούς, το αυτόφωρο είναι Δικαïκός Μεσαίωνας για την ελληνική έννομη τάξη.

  Με το άρθρο 14 Συντάγματος, ο νομοθέτης προσπάθησε να αναχαιτίσει κάθε προσπάθειας χειραγώγησης του Τύπου μέσω των κρατικών παρεμβάσεων, για να μπορούν οι ασκούντες το επάγγελμα του δημοσιογράφου να αποκαλύπτουν σκάνδαλα και κρούσματα διαφθοράς, που αφορούν τους δημόσιους λειτουργούς, χωρίς να υφίστανται κυρώσεις.

  Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ο άδικος χαρακτήρας των πράξεων της εξύβρισης και της απλής δυσφήμισης (άρθρα 361 και 362 ΠΚ) αίρεται όταν οι σχετικές εκδηλώσεις γίνονται για διαφύλαξη (προστασία) δικαιώματος ή από άλλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον. Το δικαιολογημένο ενδιαφέρον πηγάζει από την προστατευόμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 14), την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ, βλ. άρθρο 10) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (άρθρο 19) ελευθερία έκφρασης και την κοινωνική αποστολή του Τύπου. Κατά το άρθρο 10 ΕΣΔΑ, ο Τύπος έχει καθήκον να ενημερώνει το κοινό για υποθέσεις και θέματα γενικού ενδιαφέροντος (δικαίωμα του πληροφορείν), αντιστοίχως δε το κοινό έχει δικαίωμα να ενημερώνεται για τα θέματα αυτά (δικαίωμα του πληροφορείσθαι).

  Ο Τύπος ως « άγρυπνος φρουρός » της Δημοκρατίας

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει ορίσει ότι σε μία δημοκρατική κοινωνία ο Τύπος παίζει και τον ρόλο του «άγρυπνου φρουρού» [public watchdog], ελέγχοντας την πολιτική και οικονομική εξουσία.

  Με βάση τη νομολογία του ΕΔΑΔ έχει κριθεί ότι προστατεύονται από την ελευθερία του λόγου οξύτατοι χαρακτηρισμοί για δημόσια πρόσωπα.

  Ενδεικτικά έχουν κριθεί θεμιτοί χαρακτηρισμοί όπως «ηλίθιος» ( Oberschlick κατά Αυστρίας, 1997), «φασίστας» (Bodrozic κατά Σερβίας, 2009), «καραγκιόζης» (Kατράμη κατά Ελλάδος, 2007), «ψυχοπαθείς ψευτοπατριώτες» (Λιοναράκης κατά Ελλάδος, 2007).

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμά́ ότι μία ποινή́ φυλακίσεως η οποία επιβάλλεται για αδίκημα το οποίο ετελέσθη στον τομέα του Τύπου, είναι συμβατή́ με την ελευθερία της δημοσιογραφικής εκφράσεως, την οποία εγγυάται το άρθρο 10 της Συμβάσεως, μόνον υπό́ εξαιρετικές περιστάσεις και ειδικότερα όταν έχουν βάναυσα θιγεί́ άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως, π.χ., στην περίπτωση λόγου ο οποίος προωθεί́ το μίσος ή τη βία (Sürek και Özdemir κατά́ της Τουρκίας, 1999).

  Θεωρούμε ότι η αυτόφωρη διαδικασία στην ελληνική νομοθεσία αποτελεί κατασταλτικό μέτρο ικανό να αποθαρρύνει τον Τύπο από́ το να συμμετέχει στη συζήτηση ζητημάτων τα οποία παρουσιάζουν θεμιτό́ γενικό́ ενδιαφέρον και ότι ο δικονομικός καταναγκασμός της αυτόφωρης διαδικασίας συνιστά, στο πλαίσιο των άρθρων 10 ΕΣΑΔ και 14 Συντάγματος, μέτρο ικανό να λειτουργεί αποτρεπτικά́ κατά́ της ελευθερίας του Τύπου και εν γένει της εκφράσεως.

  Η επ΄ αυτοφώρω σύλληψη συνιστά de facto οιονεί αποδεικτό στοιχείο του υποτιθέμενου αδικήματος και διασύρει και στιγματίζει τον πολίτη και αν ληφθεί υπ΄ όψιν η επικοινωνιακή τακτική της εποχή μας, το αυτόφωρο μπορεί να « τύχει» μεγαλύτερης προβολής και δημοσιότητας απ΄ ότι το κακούργημα.

  Δεν νοείται το Σύνταγμα του 1927 να προστατεύει τον Τύπο και την ελευθερία της δημοσιογραφικής εκφράσεως εξαιρώντας τα αδικήματα δια του Τύπου από την αυτόφωρη διαδικασία και εν έτει 2017 η ελληνική νομοθεσία να προβλέπει ακόμη δικονομικά φίμωτρα στην ελευθερία την Τύπου.

  Η τήρηση του Συντάγματος (άρθρο 5A και 14) αλλά και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (άρθρο 10) αλλά γενικότερα το δικαιοπολιτικό καθεστώς της χώρας επιτάσσει άμεση νομοθετική ρύθμιση δηλ. ρητή διάταξη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η οποία θα ορίζει τη μη εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τα « αδικήματα δια του Τύπου».

  Και τούτο μέχρι την ολοκληρωτική και καθολική απαλοιφή της αυτόφωρης διαδικασίας από την ελληνική έννομη τάξη.

  *Επικεφαλής «Δύναμης Βόλου», Πολιτευτής της ΝΔ, Μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://theshadesmag.wordpress.com/2017/01/23/vironpolidoras/

  Bύρων Πολύδωρας, ο εκλεκτός του Ν. Παππά για το ΕΣΡ.

  Αποκαλούσε τον καταδικασμένο αρνητή του Ολοκαυτώματος David Irving, «Μύστη της Ιστορίας».
  Posted on January 23, 2017 by shadesmag

  Άρθρο άποψης του Λ.

  Mε την ευκαιρία της τωρινής προβολής στη χώρα μας, της ταινίας για τον τσαρλατάνο αυτοδίδακτο «ιστορικό» Ίρβινγκ, τον αρνητή του Ολοκαυτώματος και απολογητή του χιτλερισμού, αξίζει να θυμηθούμε την πρώτη άφιξή του στην Ελλάδα το 2003, για να παρουσιάσει την ελληνική μετάφραση του έργου του «Ο Πόλεμος του Χίτλερ» (εκδ. Γκοβόστη), τη στιγμή που ήταν ανεπιθύμητος σε ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ν.Αφρική, Ν. Ζηλανδία. Μια πρώτη εικόνα από την ταινία που αξίζει να τη δείτε ακολουθεί στο παρακάτω βίντεο. Το φιλμ διαπραγματεύεται τη μνημειώδη δίκη που έγινε το 2000 στην Αγγλία, με μηνυτή τον ίδιο. Είχε στραφεί κατά του εκδοτικού οίκου Πένγκουιν και της Αμερικανίδας ιστορικού Ντ. Λίπσταντ επειδή τον κατηγορούσε στο βιβλίο της «Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory» (1993), ως φιλοναζιστή. Η δίκη διήρκεσε πολλούς μήνες και ο απατεώνας καταδικάστηκε να πληρώσει τα έξοδα των αντιδίκων του.

  …………..

  http://www.iospress.gr/ios2005/ios20051016.htm
  Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΙΡΒΙΝΓΚ

  Η Ιστορία στο εδώλιο
  …………….

  Έχουμε αναφερθεί σ’ αυτή την πολιτική μέθοδο που αποδίδει, διότι ο φόβος μιας εξοντωτικής χρηματικής ποινής τρομοκρατεί τους δημοσιογράφους, τους συγγραφείς και τους εκδότες, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την ανοιχτή έκφραση των δικών τους απόψεων. Το εφάρμοσε με επιτυχία στη Γαλλία ο Λεπέν, ο οποίος κατόρθωσε να εμποδίσει τους αντιπάλους του να χρησιμοποιούν τον όρο ακροδεξιός ή ρατσιστής εις βάρος του. Ανάλογη προσπάθεια έκαναν στην Ελλάδα στελέχη ακροδεξιών κομμάτων (σημ.Λασκ.: και πρόσφατα ο συγκυβερνήτης Καμμένος, επωφελούμενος από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει με επιμονή το τρομοκρατικό αυτόφωρο για αδικήματα του Τύπου, το οποίο υποτίθεται πως θα καταργούσε). Ο φίρερ της 4ης Αυγούστου Κωνσταντίνος Πλεύρης υπέβαλε αγωγή στο συγγραφέα Νίκο Κλειτσίκα και τον εκδότη του βιβλίου «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία», ενώ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπέβαλε αγωγή στην εφημερίδα το ‘Βήμα’, μετά την επιτυχία του στις Ευρωεκλογές του 2004. Ειδικά στην Ελλάδα, όπως απέδειξε και η υποδοχή του Ιρβινγκ κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα πριν από δυο χρόνια, υπάρχει ένα κλίμα ιδιαίτερα «ανεκτικό» για κάθε νέα αντισημιτική πρωτοβουλία, για κάθε αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος. Θα περίμενε κανείς ότι το αναμφισβήτητο γεγονός της μαζικής εξόντωσης των Εβραίων συμπολιτών μας θα δυσκόλευε την αναπαραγωγή του ψεύδους. Συμβαίνει το αντίθετο. …. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Δύσης όπου εξακολουθούν να εκδίδονται από ποικίλους (και όχι μόνο περιθωριακούς) εκδοτικούς οίκους τα κατασκευασμένα ‘Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών’ (βλ. «Ιός» 17/9/95). Κυκλοφορούν εκατοντάδες βιβλία και ολόκληρα κανάλια εναλλάσσουν την προβολή τσόντας με ακροδεξιά κηρύγματα και τηλε-προώθηση αντισημιτικών βιβλίων….

  …………………..

  Στο ΣΥΡΙΖΑ, ήξεραν και αυτό το συμβολικό γεγονός (που δυστυχώς πέρασε τον περασμένο Οκτώβρη που άρχισε η συζήτηση για το ΕΣΡ απαρατήρητο), μαζί με πολλά ακόμη επιβαρυντικά στοιχεία, που ειπώθηκαν τότε και συνόδευαν τον τ.υπουργό της ΝΔ., αλλά δεν δίστασαν να τον προτείνουν σε μια τόσο εμβληματική θέση, που είχε να κάνει με την ελευθερία και την ποιότητα του δημόσιου δημοσιογραφικού Λόγου. Όποιος πει πως δεν πρέπει να ανησυχούμε θα είναι η αφελής ή κακόβουλος.

 5. Ο/Η της Ραχήλ λέει:

  http://www.kathimerini.gr/761625/article/epikairothta/politikh/antidraseis-prokalesan-oi-mhnyseis-ths-raxhl-makrh-kata-dhmosiografwn

  07.04.2014
  Αντιδράσεις προκάλεσαν οι μηνύσεις της Ραχήλ Μακρή κατά δημοσιογράφων

  Αντιδράσεις Κεδίκογλου-Γεωργιάδη για τη σύλληψη της Δέσποινας Κονταράκη

  (….)

  «Είναι απαράδεκτο για ένα πολιτικό πρόσωπο να απαντά στην κριτική δημοσιογράφων με μηνύσεις και συλλήψεις. Η λογική της κατρακύλας είναι ο πάτος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή τις μηνύσεις εναντίον δημοσιογράφων από τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ κ. Ραχήλ Μακρή, που οδήγησαν στη σύλληψη της δημοσιογράφου του Ελεύθερου Τύπου, Δέσποινας Κονταράκη, το απόγευμα της Κυριακής, στα γραφεία της εφημερίδας.

  «Την πρωτοφανή σύλληψη της συναδέλφου Δέσποινας Κονταράκη», κατήγγειλε με ανακοίνωσή του και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

  «Η συνάδελφος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα έπειτα από μήνυση της Βουλευτού των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Ραχήλ Μακρή, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον του δικαιώματος του δημοσιογράφου να σχολιάζει την επικαιρότητα και να ενημερώνει τον πολίτη…», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από μηνύσεις και απειλές. Αντίθετα, διακηρύσσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα αγωνιστούμε σθεναρά εναντίον εκείνων, οι οποίοι επιχειρούν να φιμώσουν τους δημοσιογράφους με απειλές και μηνύσεις. Οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες και θα τις καταγγείλουμε αμέσως στη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων».

  Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατηγόρησε την Ραχήλ Μακρή για υποκρισία.

  Πρόσθεσε εξάλλου, ότι πράγματι η βουλευτής των ΑΝΕΛ έκανε τις θετικές αναφορές για τη Χρυσή Αυγή στην επιτροπή της Βουλής, αλλά όσα ανέφερε τα είπε εκτός μικροφώνου, (δεν ήταν ομιλήτρια) και δεν έχουν καταγραφεί στα πρακτικά.

  Για τη μηνυτήρια αναφορά της κ. Μακρή σε δημοσιογράφους, βάσει της οποίας συνελήφθη η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ραχήλ Μακρή ανέβαινε στα κάγκελα της ΕΡΤ και μας κατηγορούσε, μας έλεγε φασίστες, γιατί κλείσαμε την ΕΡΤ και γιατί πλήτταμε την ελευθερία των δημοσιογράφων και τώρα παει να βάλει στη φυλακή τρεις. Να καταλάβουμε το μέγεθος της υποκρισίας».

  Η δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια στο ελεύθερο ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», Δέσποινα Κονταράκη, συνελήφθη για άρθρο που δημοσιεύεται στο φύλλο του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής». Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε δηλώσεις της Ραχήλ Μακρή, σχετικά με τη σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, το οποίο, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, δεν άρεσε στη βουλευτή, η οποία θεωρεί ότι τη θίγει. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» αναζητούνται για να συλληφθούν για τον ίδιο λόγο και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας Αλέξης Σκαναβής.

  Η δημοσιογράφος Δέσποινα Κονταράκη, η οποία συνελήφθη μέσα στην εφημερίδα, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Νέου Ηρακλείου χωρίς να κάνει καμιά προσπάθεια να αποφύγει το αυτόφωρο.

  (…)

 6. Ο/Η του κώλου λέει:

  2012
  όλα του κώλου

  http://www.iefimerida.gr/news/38371/%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CF%83%CE%B5-bild-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-spiegel-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%C2%AB%CE%B1%CE%BE%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82%C2%BB#ixzz4Wcm1fEjS

  «ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ»
  Αγωγή Τσίπρα σε Bild και Spiegel για τον χαρακτηρισμό «αξεστος εκβιαστής»

  24|02|2012

  Αγωγή τόσο κατά της γερμανικής εφημερίδας «Bild», όσο και κατά του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για υβριστικά δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που αναφέρονταν στο πρόσωπό του.

  Προ ημερών η γερμανική εφημερίδα «Bild» είχε δημοσιεύσει σε άρθρο της πως «ο μεγάλος φόβος για την Ελλάδα είναι τα υψηλά ποσοστά της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία είναι σχεδόν συνυφασμένη με την τρομοκρατία», ενώ το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» κινούμενη στο ίδιο πλαίσιο είχε γράψει πως ο Αλέξης Τσίπρας «σκέφτεται σαν ένας άξεστος, εκβιαστής», ενώ δεν δίστασε να γράψει πως «χρηματοδοτεί όλες εκείνες τις οργανώσεις που καίνε την Αθήνα».

  Όπως δημοσιεύει το protothema.gr, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή κατά των γερμανικών εντύπων. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας σε μία άτυπη προαναγγελία πρόσφατα, δήλωσε πως «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεταφυσικού χαρακτήρα επιθέσεις λάσπης, που δεν θα μείνουν αναπάντητες», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «θα λογοδοτήσουν όσοι επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο».

  Στην ερώτηση πώς ακριβώς θα απαντήσει, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος: «Θα απαντήσουμε και στο θεσμικό και στο νομικό και στο πολιτικό πεδίο, με κάθε τρόπο, διότι ξέρουμε ότι αυτή η επίθεση θα ενταθεί».

 7. Το πάρτι του Βαξεβάνη στην ΕΡΤ με το 1,5 εκατ. ευρώ

  Πήρε 1,5 εκατ.ευρώ από την κυβέρνηση Παπανδρέου την ώρα που από το μνημόνιο κόπηκαν μισθοί και συντάξεις – Έπαιρνε χοντρές αμοιβές και επί Σημίτη – Δείτε τα αποκαλυπτικά έγγραφα

  Επειδή πολλή συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό, για τον ρόλο και τα κίνητρα δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που συναλλάσσονται με την εξουσία, ήρθε η ώρα να θυμίσουμε ορισμένα περιστατικά που αποκαλύπτουν ανάγλυφα την προϊστορία ορισμένων εξ αυτών, που έχουν αυτοαναγορευτεί σε «τιμωρούς της διαπλοκής» και «διώκτες των ύποπτων συναλλαγών στο παρασκήνιο».

  Με αφορμή την επίθεση που υπέστησαν λοιπόν οι δημοσιογράφοι του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» την περασμένη Κυριακή από τον γνωστό Βαξεβάνη, σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια κυβερνητικών κύκλων για να απαξιωθεί η δουλειά μας, αλλά και η επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε, έχουμε μια σειρά από ρεπορτάζ, τα οποία θα φωτίσουν αρκούντως, τα πρόσωπα που τον τελευταίο καιρό εξαπολύουν -κατ εντολήν προφανώς- τέτοιες επιθέσεις…

  Την εποχή που η χώρα εισερχόταν στην περίοδο της λιτότητας και των μνημονίων, μια ομάδα δημοσιογράφων υπέγραφαν παχυλά συμβόλαια με εξωφρενικές αμοιβές, ως εκλεκτοί της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου και τακτικοί συνδαιτυμόνες του, σε εστιατόρια των βορείων προαστίων.

  Ένας από αυτούς, ο Κώστας Βαξεβάνης, που συχνά αυτοαποκαλείται «μαχητής της δημοσιογραφίας» και «πολέμιος της διαπλοκής» επέστρεφε από τους πρώτους στην ΕΡΤ, για να ξανακάνει την εκπομπή που είχε επί κυβέρνησης Σημίτη και διέκοψε η διοίκησή της το 2004, λόγω της μηδενικής θεαματικότητας που σημείωνε.

  Αλλά ενώ η εκπομπή του είχε κοστολογηθεί από την διοίκηση της ΕΡΤ το 2003 περίπου στις 130.000 ευρώ τον χρόνο, όταν ο Βαξεβάνης επέστρεψε στην ΕΡΤ με εντολή Παπανδρέου, το κόστος της εκπομπής του σε εποχή κρίσης και τεράστιων ελλειμμάτων για την κρατική τηλεόραση, εκτοξεύτηκε στις 716.217 ευρώ τον χρόνο, εισπράττοντας συνολικά για την διετία 1.447.388 ευρώ!

  Και επί εποχής σκληρού πρώτου μνημονίου -όταν έκοβαν συντάξεις και μισθούς- η εκπομπή του Βαξεβάνη πήρε 1.447.388 από την κρατική ΕΡΤ

  Τα στοιχεία είναι επίσημα και κατατέθηκαν στη Βουλή, από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη.

  Ο διώκτης της διαπλοκής δημοσιογράφων με την πολιτική εξουσία, Κώστας Βαξεβάνης, κατόρθωσε την εποχή του Καστελόριζου, να εξασφαλίσει για μια εκπομπή που κατέγραφε μονοψήφια ποσοστά τηλεθέασης, ένα κόστος που στοίχιζε στην ΕΡΤ 25.000 ευρώ το επεισόδιο, προκαλώντας διαφωνίες και έριδες ακόμη και μεταξύ των τότε στελεχών της κρατικής τηλεόρασης.

  Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, ο Κώστας Βαξεβάνης «φυτεύτηκε» στην ΕΡΤ με εντολή του τότε πρωθυπουργικού γραφείου και εισέπραξε για την εκπομπή του, 362.786 ευρώ για το 2010, 716.217 ευρώ για το 2011 και 368.385 ευρώ για το 2012.

  Το παχυλό συμβόλαιο Βαξεβάνη, περιελάμβανε 13 επεισόδια των 45 λεπτών, από τα οποία το καθένα κόστισε 24.772 ευρώ, επειδή μεταξύ άλλων κοστολογούσε 500 ευρώ για κάθε επεισόδιο για χρήση αρχειακού υλικού και 3.200 ευρώ για αποστολές στο εξωτερικό.

  Για την εποχή αυτή, το κόστος αυτής της παραγωγής ήταν τόσο προκλητικό, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και από μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ, οι οποίοι απαίτησαν και επέβαλλαν τελικώς το 2012 την διακοπή της παραγωγής.

  Αλλά αυτή δεν ήταν η μοναδική περίπτωση προνομιακής μεταχείρισης του Κώστα Βαξεβάνη από την κρατική τηλεόραση. Το 2003 κι ενώ πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Σημίτης, η ΕΡΤ εγκρίνει 14 επεισόδια εξωτερικής παραγωγής με τίτλο «το Κουτί της Πανδώρας» στον Κώστα Βαξεβάνη με κόστος κάθε επεισοδίου τα 15.973 ευρώ. Η τηλεθέαση της εκπομπής όμως είναι σχεδόν μηδενική και η εκπομπή κόβεται την άνοιξη του 2004, επειδή κρίνεται πολύ ακριβή για το παραγόμενο αποτέλεσμα.

  Ο Βαξεβάνης ανεβαίνει στην ΕΡΤ και εισβάλλει τότε στο γραφείο του τότε προέδρου Χρήστου Παναγόπουλου, απαιτώντας εξηγήσεις και φωνάζοντας οτι «του έκοψε την εκπομπή με προσωπική του εντολή ο Καραμανλής».

  Στην έρευνα όμως που ακολουθεί, διαπιστώνεται οτι ο Κώστας Βαξεβάνης έπαιρνε κι άλλα χρήματα από την ΕΡΤ, με την ιδιότητα του «πολεμικού ανταποκριτή». Όπως αποκαλύπτεται από τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, μόνο το 2003 εισέπραξε 18.341,63 ευρώ, (χωρίς παραστατικά!) για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ. Είναι η υψηλότερη αμοιβή που έλαβε μεταξύ των επτά δημοσιογράφων που είχαν τότε μεταβεί στο Ιράκ, παρότι παρέμειναν στην εμπόλεμη ζώνη το ίδιο διάστημα…

  Και 18.341 ευρώ σαν… εκκαθάριση δαπανών χωρίς παραστατικά: Ό,τι ήθελε έβαζε

  Αυτά προς το παρόν από την πολυσχιδή δημοσιογραφική πορεία του Κώστα Βαξεβάνη στην κρατική τηλεόραση. Προσεχώς θα ακολουθήσουν ρεπορτάζ για την δραστηριότητα του στην ιδιωτική τηλεόραση και για την πρόσπαθειά του να γίνει κάποια στιγμή μέχρι και καναλάρχης…

  Πολεμώντας σταθερά την διαπλοκή δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, όπως και την διαπλοκή δημοσιογράφων και πολιτικών…

  Υπερπαραγωγή Βαξεβάνη με κρατικό χρήμα για το «κουτί της Πανδώρας». Σύνολο 223.622 ευρώ (14 εκπομπές προς 15.973 ευρώ το κάθε επεισόδιο) εις υγεία των κορόιδων

  Η έγκριση της παραγωγής για «το κουτί της Πανδώρας»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.