Το κερκυραϊκό κάζο του δρος Ήχου Ιερώνυμου Λιάπη

[Διδάκτωρ με τα ΜΑΤ του ΣΥΡΙΖΑ]

jeronymo-doctor

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Πίεζε μέρες πριν ο πρωτοσύγκελος την πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου να κανονίσει τη φιέστα του μωροφιλόδοξου καλόγερου από τις Στανιάτες, ενός αφιλοχρήματου Αρχιερέως που ο ελληνορθόδοξος θεός, του ευλόγησε το συγγενολόι και αυτό πλούτισε με τον τίμιο ιδρώτα του, στο ευλογημένο Βοιωτοπέδιο, που το ποτίζει το ρέμα του Βουργένι.

Η εκλογή ως βουλευτή της Χ.Α. στην Κέρκυρα, ενός συμπολεμιστή του Βίτσα στο Καστελόριζο (που θα μετανοήσει συντόμως και θα λάβει άφεσιν από τον Παρασκευόπουλο) και η αναγόρευση σε επίτιμο δημότη του φιλοχρυσαυγίτη αρχιεπισκόπου Κύπρου από τον δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ανοίξει το δρόμο για τη σεμνή τελετή του μετριόφρονα και ταπεινού Αρχιεπισκόπου, «ου ο έπαινος ουκ εξ ανθρώπων αλλ’ εκ του Θεού». Το πανηγύρι εκκρεμούσε από παλιά, επί προηγούμενης πρυτανείας της Νεοδημοκράτισσας  κας (Δια Χριστόν;) Σαλής Παπασαλή. Προτιμούσε ασφαλώς ο καλόγερος, που τη σοφία του έχει δημόσια επαινέσει ο κ.Τσίπρας μιλώντας στον ενικό με τον φιλοχρυσαυγίτη Τράγκα (βλ. 2012: Η ανήθικη σχέση του κ.Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο ), το Τμήμα της Ιστορίας, αλλά δεν προεδρεύει εκεί ο κ.Γαβρόγλου και έτσι βολεύτηκε με το Τμήμα Ήχου (πλάγιου) και εικόνας (θαυματουργής).

Τι τις θέλει τις τιμές ο γέρος Αρχιερέας, που είναι ήδη διδάκτορας της Θεολογικής στην πόλη των ευσεβών Ψωμιάδη-Παπαγεωργόπουλου (απεφυλακίσθη, Νόμος Παρασκευοπούλου κλπ)-Παπαθεμελή και του διαδόχου του τελευταίου, του παλιού λαφαζανικού Αμανατίδη; Δεν του φτάνει αυτή η μάταιη Δόξα ενός διδακτορικού τίτλου; Δεν παραδειγματίστηκε από το πάθημα του υποψήφιου διδάκτορα της αναξιοπρεπέστατης Ιατρικής Σχολής της ίδιας πόλης, του Χουντόδουλου το 2001; Είχε τότε αντιδράσει ο ΣΥΝ και οι προσκείμενοι καθηγητές, αλλά ήταν στην αντιπολίτευση, τώρα είναι αλλιώς. Τον δύστυχο ακροδεξιό αρχιεπίσκοπο του ναζιστικού «Στόχου» δεν μπόρεσε να τον σώσει το 2008 ούτε ο κενός ιατρικός τίτλος του, ούτε οι κομπίνες του για να αρπάξει πανικόβλητος το μόσχευμα που δεν δικαιούνταν. «Μας προστατεύει η δεξιά του Θεού», είχε δηλώσει με στόμφο στο αεροδρόμιο για Θεσσαλονίκη πηγαίνοντας να αρπάξει και την τήβεννο, αλλά δεν απέφυγε το ρεζιλίκι από τη μαζική διαμαρτυρία φοιτητών που εισέβαλλαν την ώρα της σεμνής τελετής, η οποία κατέληξε σε απόλυτο φιάσκο, πρωτοστατούντος του Κουράκη, στιχοπλόκου των αιδοίων. Τώρα τα «οστά του τα γεγυμνωμένα» είναι στο χώμα και ο ποιητής ζεσταίνει τη βουλευτική του έδρα και το αντιπροεδριλίκι της Βουλής και κάνει την πάπια. [Με την ευκαιρία βλ.: Τάσος Κουράκης: Το αριστερό «εναλλακτικό» βάψιμο (και με κοτσίδα)]. Άλλωστε οι αγώνες του, δικαιώθηκαν, οι δικοί μας όχι. Προς το παρόν ασφαλώς όλα αυτά, που είναι «ονείρων απατηλότερα», όπως θα σας πει και ο κ.Λιάπης, που-φως φανάρι-δεν πιστεύει ούτε λέξη από όσα λέει.

Γιατί ούτε η ρατσιστική ομοφοβία του Αρχιεπισκόπου, του οποίου ο προ-προκάτοχος Σεραφείμ ομολογούσε κάτω από την πίεση των αποκαλύψεων σκανδάλων, τάχα αγανακτισμένος,  «κατάντησα Αρχιεπίσκοπος πούστηδων» (βλ. ε δ ώ) είναι ειλικρινής, ούτε πιστεύει πως «ο τόπος μας μας περνάει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και στον αποχριστιανισμό». Όλα αυτά εντάσσονται σε μια πολιτική δηλητηρίασης των αφελών με φόβο και μίσος και αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να του είχε απαγορεύσει και μια απλή επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο.

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

24 Responses to Το κερκυραϊκό κάζο του δρος Ήχου Ιερώνυμου Λιάπη

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ετυμηγορία δεν υπήρξε ακόμη, αλλά την ξέρει από τώρα και βιάζεται να δηλώσει παρών, ο γνωστός Βρεσθένης και παραδικαστικού (τ.Θεσσαλιώτιδος) των σκανδάλων του 2005.
  Έχει πολύ θράσος ο δεσπότης της Αντωνίας Ηλία, του Χουντόδουλου, του Κουλουσούσα και του Γιοσάκη, ξέρει πως σήμερα το πολιτικό κλίμα τον βοηθάει να μιλάει.

  http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/12049-bresthenis-i-etumigoria-gia-tin-imbatopaidiou-apodeiknuei-oti-to-adikon-ouk-eulogeitai
  Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

  Βρεσθένης: »Η ετυμηγορία για την Ι.Μ.Βατοπαιδίου αποδεικνύει ότι το άδικον ουκ ευλογείται»

  http://www.kathimerini.gr/210692/article/epikairothta/ellada/skoteines-diadromes-dikastikwn—ierwmenwn

  02.03.2005
  Σκοτεινές διαδρομές δικαστικών – ιερωμένων
  Της Φωτεινης Καλλιρη

  Ανάμειξη και πολιτικών προσώπων στις σκοτεινές διαδρομές δικαστικών λειτουργών με ιερωμένους, προκύπτει, κατά πληροφορίες, από τη μαραθώνια κατάθεση του μητροπολίτη (πρώην) Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου χθες στον Αρειο Πάγο, ενώ σε κομβικό πρόσωπο της «διαπλοκής» αναδεικνύεται ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης, στις… ικανότητες του οποίου ως φαίνεται πίστευαν πολλοί, προορίζοντάς τον για υψηλή διοικητική θέση στην Ιερά Σύνοδο. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Θεόκλητος φέρεται να κατέθεσε ότι ο ίδιος δεχόταν πιέσεις για να μεσολαβήσει στον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο για την ανάρρηση του έγκλειστου σήμερα στις φυλακές του Κορυδαλλού κ. Γιοσάκη…

  Κατ’ ουσίαν, με την κατάθεσή του ο παραιτηθείς μητροπολίτης προσφέρει κάλυψη στον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν προήλθε απ’ αυτόν η υπόδειξη και στήριξη του αρχιμανδρίτη, αλλά αντιστρόφως σε αυτόν απέληξε. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η… λεπτομέρεια ότι ο κ. Γιοσάκης διοργάνωνε ταξίδια στο εξωτερικό με ανώτερους και ανώτατους δικαστές. Παραλλήλως, (και συμβολικά θα έλεγε κανείς…) και ενώ κατέθετε επί τρεις ώρες ο κ. Θεόκλητος Κουμαριανός, ασκήθηκαν τρεις ποινικές διώξεις εις βάρος ισάριθμων δικαστικών λειτουργών με αιχμή την παράλειψη δήλωσης των περιουσιακών τους στοιχείων, ως όφειλαν. Εως σήμερα διώκονται ποινικά τέσσερις δικαστικοί, ενώ κομβικό πρόσωπο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε παράνομη δραστηριότητα και συναλλαγή φέρεται ο κ. Γιοσάκης, «συμπαρασύροντας» όλους όσοι επιχείρησαν παντί τρόπω, να τον βοηθήσουν στις πολυποίκιλες ενασχολήσεις του… H κατάθεση του κ. Θεόκλητου αποτυπώνει τα όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα περί υπογείων διασυνδέσεων Εκκλησίας και Δικαιοσύνης, αλλά και μεροληπτικής αντιμετώπισης ιερωμένων σε πλειάδα δικαστικών αποφάσεων που τους αφορούν. Οι τρεις ποινικές διώξεις στρέφονται κατά των κ.κ. Παν. Τσέβη, πρωτοδίκη (είχε λησμονήσει να υποβάλει επί τέσσερα χρόνια πόθεν έσχες), Γεωργίας Λαμπροπούλου, προέδρου Πρωτοδικών και N. Ποταμιάνου, επίσης προέδρου Πρωτοδικών και συζύγου της κ. Λαμπροπούλου. O κ. Ποταμιάνος φέρεται να όρισε ταχεία δικάσιμο σε υπόθεση του παραιτηθέντος μητροπολίτη, με τη σύζυγό του στη σύνθεση του δικαστηρίου.

  Αναλυτικά, ο κ. Θεόκλητος κλήθηκε να καταθέσει στον αρεοπαγίτη επιθεωρητή κ. Χρ. Μπαλτά για δήλωση ψευδούς διεύθυνσης στον Πειραιά, προκειμένου υπόθεσή του να εκδικαστεί στη δικαστική αυτή περιφέρεια. Φέρεται μάλιστα, να έχει δηλώσει ως διεύθυνση κατοικίας του την οικία της προϊσταμένης της γραμματείας του Πρωτοδικείου Πειραιά, με συνέπεια η μήνυσή του για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του άλλοτε μητροπολίτη Αττικής Νικόδημου να εκδικαστεί εκεί. Επιπλέον, φέρεται να αναφέρθηκε και στις κατηγορίες του πρώην μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Κωνσταντίνου, κατά τις οποίες συνελήφθη σε νυχτερινό κέντρο με τον πρώην αρχιμανδρίτη, Σεραφείμ Κουλουσούσα, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

  Συναφή:

  • Ο/Η Θεολόγος λέει:

   2013: Εκλογές νέων μητροπολιτών,βγήκαν μαχαίρια, μίλησαν γλώσσες
   Για τον Θεόκλητο τον Βατοπαιδινό

   http://agonasax.blogspot.gr/2013/02/blog-post_7926.html
   ΑΓΩΝΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

   Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

   ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ κατατρεγμένος ενίοτε έβρισκε φιλάδελφη παρηγοριά και φιλοξενία στον φίλο του Ιγνάτιο Λάππα της Λάρισας ;

   ΔΥΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΠΑΝ…

   ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟ:
   «Ἐμπλέκεται στὸ Παραδικαστικό»
   Ἦταν «τὸ κέντρο τοῦ “Τσουναμιοῦ” τὸ 2005»
   «Εἶναι “Ἀκατάλληλος” γιὰ Ἐπίσκοπος»

   Μ΄ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,
   ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ
   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ;

   Ἡ Ἱ. Σύνοδος ἔκανε ἕνα τερατῶδες λάθος καὶ τώρα ἀκούγεται ὅτι σκέπτεται νὰ τὸ διπλασιάσει. Ἀποδέχθηκε τὸ 2005 τὴν παραίτηση ἑνὸς Ἐπισκόπου, ποὺ τὸ ὄνομά του ἐνεπλάκη στὰ σκάνδαλα τῆς ἐποχῆς ἐκείνης, (παραδικαστικὸ κύκλωμα κ.λπ.), ἀρνούμενη νὰ προχωρήσει σὲ ἐκκλησιαστικὴ δίκη γιὰ νὰ διελευκάνει τὴν ὑπόθεση (ὅπως ἔχει καθῆκον κατὰ τοὺς Ἱ. Κανόνες καὶ τὴν ἐκκλησιαστικὴ δικαιοσύνη). Ἀποδέχτηκε, ὅμως ἡ Σύνοδος ἔτσι, ἢ ἄφησε ἔμμεσα νὰ περιπλανᾶται ἡ ἐνοχή του. Στιγμάτισε τὸν πρώην μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητο Κουμαριανὸ διαπαντός, ἀφοῦ δὲν θὰ ἔχει εἰς τὸ ἑξῆς τὴν δυνατότητα νὰ ἀποδείξει τὴν ἀθωότητά του –ὅπως θὰ εἶχε ἐὰν ἐδικάζετο. Οὐσιαστικὰ δηλαδή, ἔχασε τὴν «ἔξωθεν καλὴ μαρτυρία»· τὴν ἀποδοχὴ κλήρου καὶ λαοῦ (Α΄ Τιμ. γ’ 7).
   Τὸ γεγονὸς αὐτὸ φορτίστηκε τότε περισσότερο, καθὼς διέρρεαν στὶς ἐφημερίδες φῆμες περὶ πονηρῶν μεθοδεύσεων: παραίτηση τώρα, καὶ ὅταν ἠρεμήσουν τὰ πράγματα καὶ ξεχαστοῦν τὰ γεγονότα νὰ ἐπανέλθει ὁ παραιτηθεὶς μητροπολίτης σὲ ἄλλη μητροπολιτικὴ θέση.
   Καὶ νά, λοιπόν, ἐκεῖνα ποὺ τότε παρουσίαζαν οἱ γνῶστες τῶν ἐκκλησιαστικῶν παρασκηνίων δημοσιογράφοι καὶ τὰ Μ.Μ.Ε. ἀποδείχτηκαν «προφητικά»! Μετὰ ἀπὸ λίγο ἔγινε προσπάθεια νὰ χρησθεῖ μητροπολίτης Κορίνθου· ἀπέτυχε! Στὴν συνέχεια προσπάθησαν νὰ τὸν χρήσουν Μεσσηνίας· κι αὐτὴ ἡ μεθόδευση ἀπέτυχε. Κατόπιν φιλοξενεῖτο ὡς ἄτυπος βοηθὸς τοῦ μητροπολίτη Καλαβρύτων καὶ φάνηκε πὼς ἑτοιμάζεται καὶ γιὰ «διάδοχός» του. Καὶ τώρα διαδίδεται στὰ Μ.Μ.Ε. ὅτι ἑτοιμάζεται γιὰ μητροπολίτης Μαρωνείας (στὴν Κομοτηνή)!
   Βέβαια, ἔτσι κι ἀλλιῶς τὸ σύστημα ἐκλογῆς ἐπισκόπων εἶναι διαβεβλημένο. Θυμίζουμε τί ἔχει πεῖ ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἱερώνυμος: «Σήμερα δὲν πρέπει νὰ εἴμαστε ὑπερήφανοι γιὰ τὸν τρόπο ἐκλογῆς τῶν Ἀρχιερέων» (ἔγραφε πρὸς τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο). «Εἶναι διαβλητὸς καὶ ἀναξιόπιστος».
   Kαὶ ἀλλοῦ ἔλεγε: «Στὶς σχέσεις μας… βλέπω τὰ δαιμόνια τῶν μηχανορραφιῶν, ἀντιπαθειῶν, συκοφαντιῶν, φιλαργυρίας, ἀρχομανίας ποὺ μᾶς κατατρύχουν… (σ.σ. ἐννοεῖ: τοὺς ἐπισκόπους!). Κλονίζεται ἡ ἐμπιστοσύνη τῶν πιστῶν μας ἀπὸ τὶς ἴντριγκες καὶ τὶς μεθοδεύσεις μας. Τὰ ὑποστηριζόμενα ἐκ μέρους μας, ὅτι δῆθεν τὸ Ἅγιο Πνεῦμα λειτουργεῖ μέσα καὶ ἀπ’ αὐτοὺς τοὺς τρόπους, εἶναι λόγια ἀποενοχοποίησης»!!!
   Μετὰ ἀπ’ αὐτά, πρέπει οἱ ἐκλέκτορες «δεσποτικῷ δικαίῳ» Μητροπολίτες καὶ Ἀρχιεπίσκοπος, γιὰ νὰ διασώσουν καὶ τὸ τελευταῖο ἴχνος ἀξιοπρέπειας ποὺ τοὺς ἀπέμεινε, νὰ λάβουν ὑπ’ ὄψιν ὅσα ἔγραψαν τότε οἱ ἐφημερίδες καὶ δὲν μπόρεσε νὰ διαψεύσει ἡ ἔρευνα, ὅσα εἶπαν δημόσια ὁ τότε Ἀρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, οἱ μητροπολίτες Καλαβρύτων καὶ ὁ Ζακύνθου Χρυσόστομος γιὰ τὸν κ. Κουμαριανό.
   1. Ὁ μὲν ἀρχιεπ. Χριστόδουλος εἶχε πεῖ γενικὰ γιὰ τὰ σκάνδαλα, στὴν περίοδο τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ “τσουναμιοῦ”:
   «Εἴμαστε ὑπεύθυνοι (ἐμεῖς οἱ ἐπίσκοποι, γιατὶ) ὄχι μόνον ἐπροστατεύσαμε, ἀλλὰ καὶ ἀνεχθήκαμε νὰ ὑπάρχουν “ἐπίορκοι” Μητροπολῖται ποὺ κατελήφθησαν ἀπὸ “φιληδονία”, καὶ μετατρέψαμε τὶς Μητροπόλεις μας σὲ θερμοκήπια ἀθλιοτήτων…».
   Ἀπὸ ὅλα αὐτὰ τὰ τότε ὁμολογημένα σκάνδαλα, κανεὶς δὲν τιμωρήθηκε, παρὰ μόνο ὁ κ. Κουμαριανὸς «ἀναγκάσθηκε» σὲ παραίτηση γιὰ νὰ μὴ δικασθεῖ, ὅπως ἔγραψε ὁ Τύπος.
   2. Ὁ Καλαβρύτων Ἀμβρόσιος, ἐπίσης, εἶχε μιλήσει πιὸ συγκεκριμένα:
   α) Τὴ δεκαετία τοῦ 1990 εἶχε χαρακτηρίσει τὸν κ. Κουμαριανὸ ὡς «πρόσωπο ἀκατάλληλο» γιὰ νὰ γίνει Ἐπίσκοπος! Καὶ φαίνεται κάτι ἤξερε, γιατὶ εἶναι γνωστὸ πὼς τὰ κωλύματα ἱερωσύνης εἶναι συγκεκριμένα. Καὶ ἔκανε αὐτὴ τὴ δήλωση, παρόλο ποὺ ὁ τότε μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος ἦταν αὐτάδελφός του στὴν «Χρυσοπηγή», καὶ εἶχε ἐκφρασθεῖ ὑπὲρ τῆς ἐπισκοποιήσεως τοῦ κ. Κουμαριανοῦ, ἀφοῦ τὸν γνώριζε καλὰ ὡς πνευματικό του τέκνο. Πρᾶγμα ποὺ σημαίνει ὅτι τὰ στοιχεῖα τοῦ Καλαβρύτων ἦσαν τόσο ἰσχυρά, ὥστε οὔτε ἡ μαρτυρία τοῦ ἀδέλφοῦ του Χριστόδουλου τὸν ἔπεισαν γιὰ τὴν καταλληλότητα τοῦ κ. Κουμαριανοῦ!
   Καὶ β) Ὁ κ. Ἀμβρόσιος, τὴν περίοδο τοῦ 2005 εἶχε ἀποδεχθεῖ ὅτι ὁ «Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος εἶχε ἀναμειχθῆ εἰς τὸ ἐπικληθὲν “παραδικαστικὸν κύκλωμα”». (Βέβαια ἀργότερα, μὲ τὴν ἴδια εὐκολία ποὺ τὸ εἶχε παραδεχθεῖ, τὸ ξε-παραδέχτηκε, ποιός ξέρει γιὰ ποιούς λόγους. Ὅμως, οἱ ὑποψίες παραμένουν, ἡ ἔξωθεν καλὴ μαρτυρία ἀπέδρασε!
   Ἀλλὰ ἔχουμε καὶ δεύτερη σκληρὴ ἐπιβεβαίωση γιὰ τὴν δράση τοῦ κ. Κουμαριανοῦ ἀπὸ τὸν πρ. Ζακύνθου Χρυσόστομο. Μὲ ἐπιστολή του (11/3/2007) τάσσεται κατὰ τῆς ἐκλογῆς τοῦ κ. Θεοκλήτου Κουμαριανοῦ ὡς μητροπολίτου τότε Μεσσηνίας, θεωρώντας «ἀδιανόητο θράσος» οἱ ἔνοχοι καὶ οἱ σκανδαλοποιοὶ νὰ νομίζουν πὼς τὰ σκάνδαλα ξεχάστηκαν. Ἂν ὑποκύψουμε (γράφει πρὸς τοὺς συνεπισκόπους του) καὶ τὸν ψηφίσουμε γιὰ ἐπίσκοπο «δικαίως» ὁ λαὸς θὰ ἐπιρρίψει καὶ σὲ μᾶς τὶς ἴδιες ρετσινιὲς καὶ θὰ μουρμουρίζει φωναχτὰ πλέον «Ἄστους μωρέ, ὅλοι τους τὰ ἴδια εἶναι».
   «Ὁ Ζακυνθινὸς Ἱεράρχης ὑποστηρίζει συγκεκριμένα ὅτι ὁ Μητροπολίτης Βρεσθένης καὶ διατελέσας Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος εἶχε παραιτηθεῖ «ἐξαιτίας τῶν σκανδάλων, τὰ ὁποῖα ξεσπάσαν καὶ ταλάνισαν ἐπὶ μακρὸν τὴν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος. Σᾶς ὑπενθυμίζω ὅτι πρόκειται περὶ τοῦ κέντρου τοῦ ‘τσουναμιοῦ’, τὸ ὁποῖο ἔπληξε ἀποκλειστικῶς τὸ περιβάλλον τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Χριστόδουλου…», προσθέτει» (Θ. Τσάτση, Ἐλευθεροτυπία, 12/03/2007).
   Μετὰ ἀπὸ αὐτά, εἶναι δυνατόν, ἔστω καὶ ὡς ὑπόθεση νὰ συζητεῖται ἡ ἀνάδειξη τοῦ κ. Κουμαριανοῦ σὲ Ἐπίσκοπο Μαρωνείας;

   «Φιλορθόδοξος Ἕνωσις “Κοσμᾶς Φλαμιᾶτος”»
   καὶ «Ὀρθ. Χριστ. Ἀγωνιστικὸς Σύλλογος “Ἅγιος Θεόδωρος ὁ Στουδίτης”»

 2. Ο/Η atheofobos λέει:

  Σχετικά με το θέμα έγραψα στο facebook:
  Καλά ο πρύτανης που ήθελε να κάνει την φιγούρα του, ο Ιερώνυμος;
  Εάν με καλούσαν για να με τιμήσουν ως επίτιμο διδάκτορα στο τμήμα Εφαρμοσμένης Ζαμπονοκοπτικής θα τους έλεγα, Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω γιατί είμαι άσχετος με το θέμα.
  Ο αρχιεπίσκοπος όμως που και αυτός έχει την ίδια σχέση με τον Ήχο και την εικόνα όπως εγώ με την Ζαμπονοκοπτική, δεν σκέφτηκε καν να τους πει ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει ότι «Μανία τις εστιν η κενοδοξία» οπότε θα ήταν άκρως ματαιόδοξο να δεχτώ αυτή την τιμή;

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πότε γονάτισε η ανθρωπότητα μαζί με την κα Μοροπούλου και δεν το πήρε κανείς χαμπάρι, ποια ακριβώς είναι τα άγνωστα ευρήματα και τι αποδεικνύουν, εκτός από τη συγκίνηση της Τόνιας Μοροπούλου και την αύρα του μητροπολίτη Ησύχιου. Ποιά μηχανήμαα απενεργοποίηθηκαν ως δια μαύρης μαγείας;

  http://www.romfea.gr/diafora/12041-sugklonismenoi-oi-epistimones-me-ta-eurimata-ston-panagio-tafo

  Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

  Συγκλονισμένοι οι επιστήμονες με τα ευρήματα στον Πανάγιο Τάφο

  Η επικεφαλής της ομάδας, Αντωνία Μοροπούλου συγκλονισμένη από τα γεγονότα που ζει στον Πανάγιο Τάφο μας αποκάλυψε τα συναισθήματά της:

  «Όταν ανοίχτηκε ο Τάφος του Χριστού γονάτισα μπροστά του και μαζί μου ένιωθα ότι γονάτιζε όλη η ανθρωπότητα».

  Ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος που υπηρετεί τον Πανάγιο Τάφο πάνω από 50 χρόνια δε μπορεί να κρύψει την συγκίνησή του γι αυτό που έζησε:

  «Αποκαλύφθηκε ότι ο Τάφος είναι ζωντανός το λένε και οι άνθρωποι που εργάστηκαν διότι συνέβησαν γεγονότα τα οποία ανακοινώθηκαν. Είμαστε μπροστά στο άνοιγμα του Τάφου. Εκείνο το 48ωρο άλλαξε ακόμη πιο πολύ την ζωή μας, την πορεία μας, τα συναισθήματά μας. Όχι ότι πριν ο Πανάγιος Τάφος δεν σήμαινε κάτι αλλά τώρα σημαίνει ακόμη περισσότερα για όλους μας ακόμη και για μας που είμαστε μια χούφτα αγιοταφίτες και βρισκόμαστε εδώ για να τον φυλάμε. Δεν είναι μόνο γιατί όταν έβαλαν μέσα στον Τάφο, τα μηχανήματα αυτά απενεργοποιούνταν και όταν τα έβγαζαν, αυτά λειτουργούσαν πάλι, είναι γιατί υπάρχει η αύρα, η ενέργεια στον τόπο αυτό που δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει. Όταν βλέπεις μέσα στον Τάφο, ακόμη και την κλίνη, που είδαμε εμείς, εκεί δηλαδή που τοποθετήθηκε το σώμα του Χριστού μας, φτάνει και λέμε ευχαριστώ που αξιωθήκαμε και το είδαμε.»

  Ο Μητροπολίτης Γάζης Αλέξιος με δάκρια στα μάτια μιλάει για την ιστορική αυτή περίοδο που ζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, οι ίδιοι αλλά και όλοι οι άνθρωποι:
  …………………
  _____________________

  Συγκινήθηκε ο Ησύχιος, αλλά κάποτε συλλαμβανόταν να λέει ψέματα στην τηλεόραση πως δεν ήξερε τον Βαβύλη

  http://www.orthodoxia.gr/printer_friendly.cfm?id=483&obcatid=1
  Παρασκήνιο, βρωμιά και σκάνδαλα στην Εκκλησία του Χριστού
  Στο προσκήνιο φημολογία περί παραιτήσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου


  ………………………………
  Μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ανωτέρω ομάδας και σύμφωνα πάντοτε με τις μαρτυρίες τους ανήκει και το μοντάζ άσεμνων φωτογραφιών που έφεραν ως πρωταγωνιστές τους αντιπάλους υποψηφίους του Πατριάρχη Ειρηναίου. Συγκεκριμένα, ως ισχυρίζονται, από περιοδικά που απευθύνονται σε ομοφυλοφίλους επέλεγαν φωτογραφίες από τις οποίες αποσπούσαν με μοντάζ το κεφάλια και στη θέση τους έβαζαν τα κεφάλια του Μητροπολίτη Βόστρων Τιμοθέου και του υποστηρικτή αυτού Αρχιεπισκόπου Τιβεριάδος Αλεξίου αλλά και του Μητροπολίτη Πέτρας Κορνηλίου. Ελληνική ημερήσια εφημερίδα μάλιστα δημοσίευσε ορισμένες φωτογραφίες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ανωτέρω, οι οποίοι προσέφυγαν στην ελληνική δικαιοσύνη. Η αγωγή τους, ως ισχυρίζονται εκκλησιαστικοί κύκλοι αναμένεται να εκδικαστεί στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου.
  Πληροφορίες αποδίδουν στην ομάδα αυτή και το σχεδιασμό της δήθεν απόπειρας κατά της ζωής του Πατριάρχη Ειρηναίου, από άτομο που συνελήφθη από τις Παλαιστινιακές Αρχές. Το σενάριο απέβλεπε στο να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καθαίρεσή του!
  ………………………………………..

 4. Ο/Η άγιος Πίπης λέει:

  http://www.corfupress.com/v3/koinonia/48871-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7,-%CE%AD%CE%BE%CF%89-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%84

  Μέσα βράβευση, έξω φοιτητές και ΜΑΤ! (VIDEO)
  CorfuPress.com Ημερομηνία δημοσίευσης: Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου

  Στο χώρο συγκεντώθηκαν περισσότεροι από 100 φοιτητές που ανήρτησαν πανώ γύρω από την είσοδο του κτιρίου φωνάζοντας συνθήματα κατά της απόφασης (βλέπε σχετικό θέμα με την ανακοίνωση του συλλόγου τους σε άλλο ρεπορτάζ του CorfuPress.com).
  Επί τόπου μετέβησαν άνδρες της Αστυνομίας, οι οποίοι με χρήση χημικών απώθησαν τους φοιτητές. Σε λογαριασμούς φοιτητών στο facebook αναρτήθηκαν βίντεο που μετέδιδαν σε ζωντανή σύνδεση με το χώρο, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την αστυνομική επέμβαση με τη χρήση βίας, ενώ υποστηρίζουν ότι η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον μία προσαγωγή φοιτητή στην Αστυνομία.

  …Και μέσα, τελετή ανακήρυξης!

 5. Ο/Η του Χουντόδουλου λέει:

  http://www.dailythess.gr/o-christodoulos-o-ieronymos-ke-mia-anagorefsi-pou-den-egine-pote/

  10 Νοεμβρίου 2016 – 11:23

  Ο Χριστόδουλος, ο Ιερώνυμος και μια αναγόρευση που δεν έγινε ποτέ

  Φιλομήλα Δημολαΐδου

  Ήταν 5 Ιουνίου του 2001 όταν ο μακαριστός –πλέον- αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη. Το φορτωμένο πρόγραμμα του περιλάμβανε και αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του ιατρικού τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η τελετή αναγόρευσης επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών ενώ θα ακολουθούσε διάλεξη του αρχιεπισκόπου με θέμα «Ορίζοντες του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας». Παρά την προστασία του από τη… δεξιά του Θεού (σ.σ. είχε ερωτηθεί στο αεροδρόμιο για τις αντιδράσεις και απάντησε «Μας προστατεύει η δεξιά του Θεού») ο Χριστόδουλος εκείνη την ημέρα δεν αναγορεύτηκε ποτέ επίτιμος διδάκτορας. Ομάδα φοιτητών αριστερών παρατάξεων εισέβαλε στην αίθουσα τελετών και με έντονες αποδοκιμασίες και συνθήματα κατά του αρχιεπισκόπου –κυρίως για τη στάση του κατά την περίοδο της χούντας- υποχρέωσε τους διοργανωτές να αναβάλουν την αναγόρευση. Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο από τις προηγούμενες μέρες καθώς οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ εξέδιδαν ανακοινώσεις κατά της απόφασης του τμήματος ιατρικής να δώσει αυτόν τον τίτλο τιμής στον αρχιεπίσκοπο. Πήραν μέρος, μάλιστα, και στις διαμαρτυρίες της 5ης Ιούνη.
  Πρωταγωνιστής αυτών ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ, Τάσος Κουράκης (σημερινός βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής), ο οποίος είχε εκφράσει ανοικτά και τις θέσεις του πάνω σε ζητήματα βιοηθικής (σ.σ. διεξαγόταν έντονος διάλογος με την Ελλαδική Εκκλησία εκείνη την περίοδο γι’ αυτό το θέμα). Μάλιστα, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» της 6ης Ιουνίου 2001 με τίτλο «Κάποιοι δεν τον…πήγαν», ο κ. Κουράκης, μιλώντας για τη ματαίωση της αναγόρευσης, τόνισε ότι «δείχνει την ορθότητα των επιχειρημάτων μας και χαίρομαι γιατί έγιναν κατανοητά» ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις των πανεπιστημιακών του ΣΥΝ και των φοιτητών τις χαρακτήρισε «απόδειξη της δημοκρατικής ευαισθησίας της πόλης».
  Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά, ο διάδοχος του Χριστόδουλου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (στηρίχτηκε για την εκλογή του από το Φανάρι και όχι από το περιβάλλον του μακαριστού Χριστόδουλου) γίνεται επίτιμος διδάκτορας μιας άλλης σχολής του ΑΠΘ, της Θεολογικής (ώρα 18:30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ). Σε μια στιγμή, μάλιστα, που οι αιχμές Φίλη κατά του Τσίπρα, του Καμμένου και του Ιερώνυμου για την απομάκρυνση του από το υπουργείο Παιδείας λόγω της διαμάχης του με την εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών είναι ακόμα νωπές. Ενδιαφέρον, κατά συνέπεια, θα έχει ποια στάση θα κρατήσουν στη σημερινή τελετή οι καθηγητές του ΑΠΘ, που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα στελέχη της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν το τυπικό της διαδικασίας ή θα εκφράσουν έστω με την απουσία τους την αγανάκτηση τους για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο της παιδείας και όχι μόνο; Γιατί το χρόνιο αίτημα τους για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας μοιάζει αυτή τη στιγμή μάλλον όνειρο απατηλό.

  Υ.Γ. το ζήτημα της αναγόρευσης σε επίτιμους διδάκτορες πολιτικών (π.χ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και άλλων επιφανών ανδρών θα μας απασχολήσει μια άλλη φορά…

 6. Ο/Η Antifa2 λέει:

  http://www.tilegrafima.gr/ekklisia/ieronymos-amvrosios-i-schesi-zois/

  Ιερώνυμος – Αμβρόσιος: Η σχέση… «ζωής»

  Βίοι παράλληλοι
  Επί πολλούς μήνες ο Αρχιεπίσκοπος φαινόταν ότι είχε εναγκαλιστεί τις θέσεις των συντηρητικών της Εκκλησίας και η δήλωσή του στην τηλεοπτική εκπομπή, ότι «αυτά που επισημαίνει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος που τα λέει. Αν ψάξουμε τα κείμενά του και τα ψηλαφίσουμε, θα δούμε ότι για το θέμα το κεντρικό που θίγει δεν κάνει λάθος», αποτέλεσε την πλήρη επιβεβαίωση. Για όσους όμως γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Εκκλησία, ο κ. Ιερώνυμος ουδέποτε θα «άδειαζε» τον κ. Αμβρόσιο. Οι δύο άνδρες μεγάλωσαν μαζί, έζησαν μαζί, μοιράστηκαν το ίδιο αναγνωστήριο και τον ίδιο θάλαμο οικοτροφείου. Οι ζωές τους είναι σχεδόν παράλληλες. Τον Μάρτιο του 1938 στα Οινόφυτα γεννιέται ο Γιάννης Λιάπης και μόλις τέσσερις μήνες αργότερα στην Πάτρα ο Αθανάσιος Λενής. Και οι δύο ζουν φτωχικά παιδικά χρόνια και δουλεύουν από μικροί. Ο Γιάννης βοηθάει τους γονείς του στις αγροτικές δουλειές και στην εκτροφή των προβάτων. Ο Θανάσης ασχολείται με δουλειές του ποδαριού και στηρίζει τη μοδίστρα μητέρα του.
  Το 1956 και σε ηλικία 18 ετών συναντιούνται για πρώτη φορά στην οδό Βουρνάζου και στον αριθμό 4 στους Αμπελοκήπους, όπου η Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή» διατηρούσε οικοτροφείο στο οποίο ζούσαν περισσότεροι από 200 νέοι της ελληνικής επαρχίας που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Αθήνας. Ο Γιάννης σπουδάζει Φιλολογία και ο Θανάσης Θεολογία. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται από την πρώτη στιγμή ένας αμοιβαίος σεβασμός, μια φιλία που με την πάροδο των χρόνων ενισχύθηκε. Ετσι οι δυο τους βρέθηκαν να μένουν στον ίδιο θάλαμο, μαζί με άλλους έξι φοιτητές από το 1956 ως το 1960.

  https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/21/amvrosios-lenis-pirounakis/

  Ταγματάρχης Χωροφυλακής Αμβρόσιος Λενής: Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη


  Ο παπα-Γιώργης Πυρουνάκης

  http://www.antinazizone.gr/2013/05/blog-post_23.html

  Η ιστορία ενός βασανιστή χωροφύλακα Μητροπολίτη: Αθανάσιος – Αμβρόσιος Λενής
  Ποιός είναι τελικά ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων: σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.

  Ο βίος και η πολιτεία του ιεράρχη της… χωροφυλακής
  Εθνος,Τετάρτη, 22/5/2013

  Στα 74 χρόνια του βρήκε την ευκαιρία:
  • Να υμνήσει τη Χρυσή Αυγή και τα πρωτοπαλίκαρά της.

  https://symparataxi.wordpress.com/2008/10/02/ieresaftheresies/
  «Ιερές αυθαιρεσίες» – Ευαγγελίστρια

  Posted by symparataxi στο Οκτωβρίου 2, 2008

  Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ
  ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΙΣΜΟΥ

  Ένα τεράστιο μοναστηριακό συγκρότημα
  κτίζει αυθαίρετα o κ. Ιερώνυμος στο δάσος του Ελικώνα
  Η Μητρόπολη Θηβών ‐ Λεβαδείας κατέλαβε σταδιακά μία μεγάλη
  έκταση του όρους Ελικώνα πλησίον σημαντικών αρχαιολογικών χώρων
  [Άσκρης, Κοιλάδας Μουσών(*) κ.ά.]. Ο πρώην μητροπολίτης Θηβών
  Ιερώνυμος παρερμηνεύοντας τη νομοθεσία για την εκκλησιαστική
  περιουσία (νόμος Τρίτση) κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις πευκοδάσους γύρω
  από το νεοσυσταθέν μοναστήρι του Ζαγαρά ή Ευαγγελίστριας, χώρος, που
  σύντομα εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο μοναστηριακό συγκρότημα. Δίπλα
  του ανεγέρθηκε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, ενώ τώρα ετοιμάζεται
  και δεύτερο.
  Όλα αυτά γίνονται χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας ή πολεοδομικές άδειες
  μέσα σε δασικό χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ο οποίος σταδιακά
  υποβαθμίζεται με την ανοχή όλων των αρμοδίων φορέων του Κράτους
  (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δασαρχείου, Πολεοδομίας, Αρχαιολογικής
  Υπηρεσίας κ.ά.), που λειτουργούν υπό την ασφυκτική πίεση της Εκκλησίας.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/10/2008

  Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου

  Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

  Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του.

  Πρόκειται για επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ο αδελφός του Αλέξανδρος Λιάπης, ο ανιψιός του Αναστάσιος μαζί με τη σύζυγό του και οι σύζυγοι άλλων δύο ανιψιών του. Ο Ιερώνυμος πάσχισε επί χρόνια να κατοχυρώσει εκτάσεις που θεωρεί μοναστηριακές σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του Παρνασσού έως την Αράχοβα, στο όρος των Μουσών Ελικώνα και άλλες περιοχές προς τη Δαύλεια, τη Χαιρώνεια, τη Λιβαδειά και το Δίστομο έως τη θάλασσα στην Αντίκυρα.
  (…..)

  Γιατί λοιπόν αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι 5.000 στρέμματα; Ίσως διότι αναγγέλει αμέσως μετά τη συνεργασία στην αξιοποίηση της έκτασης με την Αδαμαντία Ματθαίου, σύζυγο του ανιψιού Αναστάσιου Λιάπη. Παρακάτω όμως, δηλώνει ότι δεν θέλει να απομακρύνει κανέναν «εκ των επιθυμούντων να βόσκουν εντός τα αιγοπρόβατά των». Καλεί μάλιστα άλλον ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο σε συνεργασία «με τον όρο ασφαλώς ότι θα δεχθεί την κυριότητα της μονής επί του αγροκτήματος»…

  «Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο Ζαχαρία Καρούζο», μας λέει ο κ. Πραγιάννης, μέλος οικογένειας που εδώ και χρόνια βόσκει τα πρόβατα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος ποτέ δεν αναγνώρισε την κυριότητα της μονής και είχε το θάρρος να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Λιάπη σε αγωγή που εκδικάστηκε την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008.

  Ζητούμε να γνωρίσουμε τον κ. Καρούζο και ξεκινούμε μαζί με τον κ. Πραγιάννη από τη Δαύλεια. Τον συναντούμε μαζί με τα γίδια του στο δρόμο για Παρόρι. Μας δείχνει ψηλά πίσω από το βουνό για να καταλάβουμε πού είναι η Καμάρα, «εκεί που έβοσκα τα ζωντανά από τότε που γεννήθηκα». «Από το 2005 ταλαιπωρούμαι, αλλά δεν το βάζω κάτω. Τα κρατώ εδώ, κουβαλώ νερό με το βυτίο για να τα ποτίζω. Ο Λιάπης ήθελε να περιφράξει ακόμη και την ποτίστρα που είχε φτιάξει η κοινότητα. Ήρθε, είπε ότι θα με διώξει, θα με λιώσει. Μαλώσαμε. Ηρθε μετά ο δεσπότης, είπε ότι θα τα κανονίσουμε. Έπειτα από 10 μέρες, ήρθαν και με τρέχανε στον εισαγγελέα»… Τον ρωτούμε αν είναι ο μόνος κτηνοτρόφος που θίγεται.

  «Υπάρχουν και άλλοι. Αλλά δεν μιλάνε. Περιμένουν από τον δεσπότη να τους διορίσει τα παιδιά. Φοβούνται». Εκείνος δεν φοβάται; Μισό χαμόγελο. «Φοβάμαι μόνο που έχουν πλακώσει λύκοι και μου έφαγαν μόνο φέτος 70 ζωντανά». Μας μιλά για τα δύο παιδιά του, μαθητές. Μάλλον δεν πρέπει να ελπίζουν σε διορισμό…

  «Εγώ ήξερα ότι η Εκκλησία είναι κοντά στους φτωχούς ανθρώπους», μας λέει η Μαργαρίτα Αργυράκου-Miernik, αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας, η οποία κατάγεται από την Πολωνία αλλά ζει εδώ και χρόνια στην περιοχή: «Εδώ όμως κοιτάζει να μας στερήσει ακόμη και τα βασικά και ο δήμος δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό».

  Στον δρόμο για την Καμάρα όπου έχει το ποιμνιοστάσιο η οικογένεια Λιάπη, ο κ. Πραγιάννης μάς δείχνει χοντρούς ξύλινους πασσάλους και σίδερα: «Εδώ η οικογένεια επιχείρησε να περιφράξει δημόσια δασική έκταση. Θέλουν σιγά σιγά να βάλουν πόδι σε όλο τον Παρνασσό».

  «Εδώ και χρόνια οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας ζητούσαν από τους βοσκούς να υπογράφουν χαρτιά ότι πλήρωναν για να βάζουν τα ζώα τους ακόμη και αν δεν έδιναν δραχμή», συμπληρώνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δαύλειας Θανάσης Μπαϊρακτάρης.

  Δημόσιες-δασικές
  (…)

 7. Ο/Η Antifa2 λέει:

  http://luben.tv/politix/72426
  Γιατί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δε θα μπορούσε να είναι ηγέτης ούτε σε περίπτερο
  Εδώ που τα λέμε μπορούμε και χωρίς αυτόν

  03.02.2016 · Από: Τσαγκ

  Μια λιγότερο γνωστή ιστορία του φιλολαϊκού θρησκευτικού ηγέτη , ήταν η συνεργασία του με τον κ. Παναγιώτη Δρακόπουλο , έναν σκληροπυρηνικο νεοφιλελευθερο επιχειρηματία – γνωστό φοροφυγά της εποχής (Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου, η Ζηνοβία Δρακοπούλου (που υπέγραφε ως εκδότης της “Εποπτείας”) “απέκρυψε πωλήσεις συνολικού ύψους 553.413.000 δρχ και δεν απέδωσε ΦΠΑ 60.705.000 δρχ”.

  Το ζεύγος Δρακόπουλου κατέφυγε για τέσσερα χρόνια στις ΗΠΑ, από όπου επέστρεψε το 1998). Η επιστροφή τους συνέπεσε με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Μάλιστα ο Δρακόπουλος ανέλαβε με τις “ευλογίες” του πατριάρχη την δημιουργία του site της Εκκλησίας και όχι μόνο την δημιουργία άλλα είχε και την δυνατότητα να απαντάει ενυπόγραφα σε ερωτήσεις ιδεολογικού- πνευματικού περιεχομένου που γίνονταν στο site.

 8. Ο/Η του κώλου λέει:

  https://www.alfavita.gr/apopsin/%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%AF

  Μακάριοι οι σαλοί
  Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Δεκέμβριος, 2013 – 23:59

  Για να δείξει τις προθέσεις του η πειθαρχική διαδικασία για τον πρύτανη να γίνει με απόλυτη αντικειμενικότητα και σοβαρότητα, ο υπουργός φρόντισε να διορίσει ως μέλος του τριμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου την περιβόητη Πρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστημίου κ. Αναστασία Σαλή-Παπασαλή.

  ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
  http://fanarion.blogspot.gr/2014/12/blog-post_13.html
  12/13/2014
  Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ  ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΑ

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   «Σε μία συγκινητική εκδήλωση..» γράφει ο ιστότοπος, αλλά εμένα το φωτογραφικό υλικό, μου θυμίζει σκηνικό από κινηματογραφική ταινία της Αγκαθα Κρίστι, στο οποίο επικρατεί μία τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι θα διαπραχθεί φόνος, αλλά δεν γνωρίζουν ποιος, πότε και από ποιόν.
   Ο Πατριάρχης στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα, είπε: Η μουσική της πίστης, δεν επιδιώκει την πρόκληση ευχαρίστησης στον πιστό, αλλά τον καθοδηγεί να κατανοήσει το νόημα των ύμνων.
   Αυτό μου φαίνεται, κάπως σαν ψέμα. Οι θρησκευτικοί ύμνοι είναι γραμμένοι στα αρχαία Ελληνικά και η συντριπτική πλειονότητα των πιστών, δεν τα γνωρίζει. Πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος το νόημα που υπάρχει σε κάτι που είναι γραμμένο, σε μία γλώσσα που δεν κατανοεί; Εχει τέτοιες μαγικές ικανότητες η Βυζαντινή μουσική; Τότε, ας μη μαθαίνουμε ξένες γλώσσες, αλλά μουσική της πίστης.

 9. Ο/Η Σαλή δια Χριστόν λέει:

  http://kefalonianews.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BA/

  Ένα δωράκι που αποκόμισε ο καθηγητής κ. Π. Καρύδης με την πολυήμερη παρουσία του στο νησί μας.

  Mε το θέμα της ανάθεσης του έργου αντισεισμικού ελέγχου στα TEI μερικά αλιεύματα που έκανα από το ιντερνετ :
  Η εταιρεία carydis partners sa, όπως γίνεται αντιληπτό από την επωνυμία της είναι εταιρεία του γνωστού πλέον στους σεισμόπληκτους κεφαλονίτες από την παρουσία του την περίοδο μετά τους δύο σεισμούς στο νησί καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη.
  Φαίνεται ότι η εν λόγω ανάθεση – σύμβαση είναι ένα δωράκι (από τα πόσα άραγε;) που αποκόμισε ο καθηγητής με την πολυήμερη παρουσία του στο νησί μας.
  Τα στοιχεία της εταιρείας έχουν αντληθεί από το site του εθνικού τυπογραφείου (συνημμένο α) και το ΦΕΚ απ’ όπου προκύπτει σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη εταιρεία.

  Περιληπτικά ιδρύθηκε το 1996-97 με μέλη στο Δ.Σ. αρχικά τον Π. Καρύδη, τον Σαλή Παπασαλή (πεθερό του) την Αναστασία Σαλή Παπασαλή (σύζυγο του Π. Καρύδη). Αργότερα ο Καρύδης αποχωρεί και παραμένει η σύζυγός του Σαλή Παπασαλή Αναστασία και από το ΔΣ περνούν και άλλα μέλη της οικογένειάς τους (γονείς, παιδιά, γαμπρός αργότερα) έως το 2004 οπότε και παραιτείται η Σαλή Παπασαλή Αναστασία και παραμένουν άλλα μέλη της οικογένειας και ως πρόεδρος ο Γιαννόπουλος Βασίλειος (που υπογράφει και την εν λόγω σύμβαση με το ΤΕΙ).
  Το εξ ίσου ενδιαφέρον είναι το ποια είναι η Σαλή Παπασαλή Αναστασία. Είναι η γνωστή πρύτανης σε πολλούς του Ιονίου Πανεπιστημίου (με έδρα την Κέρκυρα) και ιδίως στους ακαδημαϊκούς κύκλους.

  Παρακάτω υπάρχουν κάποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις με πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις για την κυρία αυτή, όχι για λόγους κουτσομπολιού αλλά για να θαυμάσουμε καθηγητές και πρυτάνεις πανεπιστημίων που αντί να υπηρετούν τις επιστήμες τους και το λειτούργημα της διδασκαλίας βρίσκονται με θέσεις καλοπληρωμένες, αγκαλιά με το πολιτικό κατεστημένο το οποίο εξυπηρετούν ποικιλοτρόπως και επιβιώνουν παρασιτώντας.

  http://ergasiakodeltio.wordpress.com/2013/01/18/

  http://unfollow.com.gr/web-only/6386-sali/

  http://eaak-ioniou.blogspot.gr/2013/07/blog-post_9.html

  http://www.mediasoup.gr/node/66065#.VCW_uGd_tFt

  ANAZHTHΣH ΣΕ ΕΘΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

  ΣΥΣΤΑΣΗ 1ΟΥ ΔΣ 1997 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΣΑΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡ ΠΑΠΑΣΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

  συσταση δσ 04071998 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΛΗ ΠΑΠΑΣΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ Π

  1997 ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΡΥΔΗ

 10. Ο/Η Σαλή δια Χριστόν λέει:

  https://ergasiakodeltio.wordpress.com/2013/01/18/

  18/01/2013

  Η πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου δι’ αντιπροσώπου μήνυσε φοιτητές και κάλεσε μπάτσους
  Προσαγωγή πάνω από 25 φοιτητών/τριών με εντολή της πρυτάνεως Αναστασίας Σαλή-Παπασαλή καθώς πήγαν στην Πρυτανεία την ημέρα της ορκωμοσίας να μιλήσουν μαζί της για θέματα που αφορούν τα τμήματα Ξένων γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας και Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Η πρύτανης ως συνήθως αρνήθηκε να τους ακούσει και να συζητήσει μαζί τους και κλειδώθηκε στο γραφείο της δίνοντας εντολή για προσαγωγή τους.

  http://eaak-ioniou.blogspot.gr/2013/07/blog-post_9.html
  Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013
  Άλλο ένα κατόρθωμα της πρυτάνεως Σαλή-Παπασαλή…
  «Η πρύτανης του Ι. Πανεπιστημίου «έκοψε» εκδήλωση υπέρ της ΕΡΑ Κέρκυρας!

  Σε καταγγελία προχώρησαν μαέστροι χορωδιών απ΄ ολη την Ελλάδα που συμμετείχαν στο ετήσιο σεμινάριο – συνέδριο που διοργανώθηκε από το Τμ. Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα: ενώ συγκέντρωσαν 45 υπογραφές από τους 46 συμμετέχοντες (!) υπέρ του να αφιερωθεί η τελική μεγάλη συναυλία τους υπέρ των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο και κατά της απόφασης να κλείσει η κυβέρνηση την ΕΡΤ, την πρόταση αυτή «μπλόκαρε» η ίδια η Πρύτανης Α. Σαλή Παπασαλή όχι για λόγους που έχουν να κάνουν με οποιοδήποτε ακαδημαϊκό θέμα, αλλά για πολιτικούς λόγους.

 11. Ο/Η Σαλή δια Χριστόν λέει:

  http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2013/03/blog-post_807.html

  ΚΕΡΚΥΡΑ: Η υποκρισία της πρυτάνεως Αναστασίας Σαλή Παπασαλή !!!
  11:00 Π.Μ. ΣΧΌΛΙΑ

  «Με πρωτοβουλία της Πρυτάνεως κ. Αναστασίας Σαλή – Παπασαλή, οι Κύπριοι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα – λόγω της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η…Μεγαλόνησος – θα σιτίζονται ΔΩΡΕΑΝ στο φοιτητικό εστιατόριο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Τη δαπάνη της χρηματοδότησης αυτής της πρωτοβουλίας, η Πρύτανις θα την καλύψει προσωπικά από τη μισθοδοσία της.

  «Πρωτοβουλία της πρυτάνεως» λοιπόν. Κάτι αντίστοιχο των «κατόπιν ενεργειών μου» των βουλευτών μας. Φαίνεται πως της κας Σαλή της έμεινε το κουσούρι του πολιτευτού, και προβάρει τον ρόλο της διαρκώς, έτσι για να είναι σε πολιτική / κομματική ετοιμότητα.

  Η λέξη «πρωτοβουλία» χρησιμοποιείται δύο φορές, έτσι για να μην ξεχάσουμε ποιον πρέπει να ευχαριστήσουμε.

  Η κυρία Σαλή όμως δεν πρωτοτυπεί στην έκφραση της μεγαλοαστικής φιλανθρωπίας της. Αντίθετα, αντιγράφει την κατάπτυστη ψηφοθηρική πρόταση της ΔΑΠ, φοιτητικής παράταξης της ΝΔ, η οποία θυμήθηκε τους φοιτητές από την μαρτυρική «Μεγαλόνησο» πριν λίγες μέρες και ζήτησε από όλους τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων να δώσουν ένα ξεροκόμματο και στους «Κύπριους αδελφούς», οι οποίοι ας μην ξεχνάμε ότι ψηφίζουν στις φοιτητικές εκλογές.

  ……..

  Οι Κύπριοι δεν θέλουμε την ελεημοσύνη της κας πρυτάνεως.

  Δεν είμαστε ζητιάνοι που θέλουμε ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με τους συμφοιτητές μας.

  Διεκδικούμε μαζί τους με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ δωρεάν σίτιση για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές, είτε Ελλαδίτες, είτε Κύπριους. Αν η κα πρύτανις θέλει να το παίξει φιλάνθρωπος και ελεήμων με τη μισθοδοσία της, ας πάει σε κάποιο κοινωνικό παντοπωλείο / συσσίτιο / ενορία / κλπ να καταθέσει εκεί το υστέρημα ή το πλεόνασμα μας, μακριά όμως από κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί αλλιώς εκμεταλλεύεται τον «πόνο του άλλου» για την δική της προβολή και μωροφιλοδοξία.
  http://www.alfavita.gr/apopsin/%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%AF#ixzz4TFi924Bd

  Μακάριοι οι σαλοί
  Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Δεκέμβριος, 2013

  Για να δείξει τις προθέσεις του η πειθαρχική διαδικασία για τον πρύτανη να γίνει με απόλυτη αντικειμενικότητα και σοβαρότητα, ο υπουργός φρόντισε να διορίσει ως μέλος του τριμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου την περιβόητη Πρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστημίου κ. Αναστασία Σαλή-Παπασαλή.

  http://www.palo.gr/politikh-nea/h-anastasia-sali-papasali-kaiei-ti-nea-dimokratia/4727633/

  H Αναστασία Σαλή-Παπασαλή καίει τη Νέα Δημοκρατία

  Τελικά όπως φαίνεται ο ΓΑΠ με την περίφημη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του έκανε και ένα καλό . Όποιος έχει υπομονή και χρόνο ψάχνοντας στις διάφορες υπηρεσίες και δημόσιους οργανισμούς μπορεί να ανακαλύψει εκπληκτικά πράγματα. Δείτε τι ανακαλύψαμε πρόσφατα. Είναι γνωστό σε όλη την Κερκυραική κοινωνία το τεράστιο πρόβλημα στέγασης των… φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου εξ’ αιτίας των περικοπών από το Υπουργείο Παιδείας. Για να δούμε όμως τι συμβαίνει στις Πρυτανικές Αρχές. Στις 23-9-2011 η νέα πρύτανης , κυρία Αναστασία Σαλή-Παπασαλή υπογράφει μια εντολή μετακίνησής της προκειμένου να της καλυφθούν οδοιπορικά μετάβασης, (δηλ. αεροπορικά εισιτήρια αλλά και ημερήσια αποζημίωση!!) στη Θεσσαλονίκη.Για ποιο λόγο λετε εσεις;;;- για να παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ!!!!!!!!!!!! Αλήθεια, ποια ανάγκη του Πανεπιστημίου εξυπηρετούσε αυτή η μετακίνηση; Στην απόφαση δεν αναγράφεται το ποσό της δαπάνης, ωστόσο ένα προγενέστερο έγγραφο μας…
  Fonaklas.blogspot.com · Πριν από 4 χρόνια, 7 μήνες ·

  http://politikotsunami.blogspot.gr/2012/04/h_28.html
  μας προϊδεάζει για τα ποσά που θα δαπανηθούν σε όλες τις μετακινήσεις της κυρίας πρυτάνεως για το οικ. έτος 2011 (δηλαδή για τους υπολοιπόμενους 4 μήνες από Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, εφόσον η θητεία της ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου).Το ποσό είναι 5.000 ευρώ (πέντε χιλιάδες)
  Προσοχή όμως! Τα 5.000 ΔΕΝ αφορούν μόνο αυτήν την μετακίνηση αλλά και άλλες που έγιναν ή θα γίνουν.Τελικά, μάλλον «Λεφτά Υπάρχουν» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο!

  https://national-pride.org/2012/04/24/%CF%84%CE%B1-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%BF%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84/
  Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων
  Posted on Απριλίου 24, 2012 by Δ.-Ι.
  ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς
  Νέα Δημοκρατία
  5. Αναστασία Σαλή – Παπασαλή
  Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου. Καθηγήτρια Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας.
  Διπλωματούχος Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ. Πτυχιούχος-Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων τεχνικών εκθέσεων, ερευνητικών εργασιών.
  Συμμετείχε σε σειρά αρχαιολογικών εργασιών και ερευνητικών προγραμμάτων.

 12. Ο/Η Student Εικονοκλαστικού Απόηχου λέει:

  Φταίει και ο σημερινός πρύτανης. Προσοχή ετοιμάζουν τμήμα αγιογραφίας στο άσχετο Ήχου και (σύγχρονης) Εικόνας, είναι επεκτατικό το παπαδαριό και έχει πολλούς διαθέσιμους.
  Υπάρχει ΘΡΑΣΟΣ

 13. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-katohi-i-diktatoria-kai-o-arhiepiskopos

  ΙΣΤΟΡΙΚΑ
  Η κατοχή, η δικτατορία και ο αρχιεπίσκοπος


  Παπαδόπουλος, Παττακός και Μακαρέζος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους στενούς συνεργάτες του Ανθιμο (Ρούσσα) και Χριστόδουλο (Παρασκευαΐδη)

  26.09.2016

  Συντάκτης: Δημήτρης Ψαρράς

  Δεν θα ’πρεπε να μας ξαφνιάσει το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να κηρύξει προσωπικό πόλεμο στον υπουργό Παιδείας.

  Ο κ. Ιερώνυμος ακολουθεί πιστά τη γνωστή τακτική των προκατόχων του, σύμφωνα με την οποία, όταν οι κυβερνήσεις έθιγαν τον σκληρό πυρήνα της εκκλησιαστικής εξουσίας σε οικονομικά ή πολιτικά ζητήματα, η Ιεραρχία ξεσηκωνόταν και μετέθετε το ζήτημα στον χώρο της «πίστης» ή της «παράδοσης».

  Μιλά πλέον ο «Θεός» απ’ τη μια μεριά και ο «Σατανάς» από την άλλη.

  Μόνο που έτσι ο δρόμος στρώνεται για τους φονταμενταλιστές, με τους οποίους μέχρι τώρα απέφευγε να ταυτιστεί ο αρχιεπίσκοπος.

  Πρώτος τον Μάιο ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ζητούσε να «σαπίσει και να ξεραθεί» το χέρι του κ. Φίλη, ενώ η καθηγήτρια Μαντουβάλου ευχόταν προχτές «να τον τρελάνει ο Θεός», από τη ραδιοσυχνότητα που διαθέτει ακόμα ο άλλος πιστός χριστιανός, ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

  Ο κ. Ιερώνυμος πιάστηκε από μια φράση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος τόλμησε να ξεστομίσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν τιμά την Εκκλησία ο ρόλος επιφανών στελεχών της σε δυο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, την κατοχή και τη δικτατορία.

  Φρονίμως ποιών, ο κ. Ιερώνυμος απέφυγε στην πρώτη του επιστολή κάθε αναφορά στη δικτατορία, εφόσον είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από αυτή την περίοδο.

  Και περιορίστηκε αρχικά σε μια συμβολική αλλά επιδεικτική κίνηση.

  Προσέφερε διά του προέδρου της Βουλής προς τους βουλευτές τον τόμο που είχε εκδοθεί επί Χριστόδουλου, με τον οποίο υποτίθεται ότι αποκαθίσταται η «αντιστασιακή» δράση της Εκκλησίας επί κατοχής (Χαραμαντίδης, 2000).

  Ισως έτσι θέλησε να «τιμωρήσει» και τον κ. Βούτση, ο οποίος είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι θέσεις του υπουργού Παιδείας είναι ώριμες κυβερνητικές θέσεις, στις οποίες μάλιστα συγκλίνει μια ευρύτατη πολιτική συναίνεση.

  Αστοχη η χειρονομία του αρχιεπισκόπου. Διότι ο τόμος αυτός παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2000 από τον Χριστόδουλο ως κίνηση αποκατάστασης των δύο μοναδικών αντιστασιακών μητροπολιτών, του Ιωακείμ Κοζάνης και του Αντωνίου Ηλείας, οι οποίοι είχαν καθαιρεθεί από την Εκκλησία ακριβώς για την αντιστασιακή τους δράση!

  Μάλιστα η έκδοση του τόμου χαρακτηρίστηκε «φαρισαϊκή πράξη» από τις τρεις βασικές αντιστασιακές οργανώσεις, οι οποίες κατήγγειλαν ότι «ο κ. Χριστόδουλος θεωρεί και σήμερα αμάρτημα το υψηλό και έμπρακτο παράδειγμα πατριωτισμού και αυταπάρνησης ιερωμένων, όπως οι αείμνηστοι μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιος, το οποίο αυτός ο οσφυοκάμπτης της χούντας μεγαλόψυχα συγχωρεί!» («Ριζοσπάστης», 25/11/2000).

  Μικρή λεπτομέρεια που έχει σήμερα κάποια σημασία.

  Ο γνωστός ακροδεξιός εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος δήλωσε τότε ότι δεν πήγε στην εκδήλωση αποκατάστασης των δύο μητροπολιτών διότι «υπήρξαν κομμουνιστές και μάλιστα κακής ποιότητος» και διότι ο Ιωακείμ «υπήρξε ο πρώτος που ζήτησε να καταργηθούν τα Θρησκευτικά» («Ελεύθερη Ωρα», 27/11/2000).

  Δωσιλογισμός και Εκκλησία


  Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός με τον πρωθυπουργό της πρώτης δωσιλογικής κυβέρνησης Γ. Τσολάκογλου

  Χωρίς, λοιπόν, τους δύο ΕΑΜίτες μητροπολίτες, η συνεισφορά της Εκκλησίας στην αντίσταση περιορίζεται στον κατώτερο κλήρο, με πιο εμβληματική την περίπτωση του αρχιμανδρίτη Γερμανού Δημάκου, συμπολεμιστή του Αρη Βελουχιώτη με το ψευδώνυμο παπα-Ανυπόμονος.

  Αντίθετα, για τους μητροπολίτες χρειάστηκε ακόμη και ειδικός αναγκαστικός νόμος για να μην το σκάσουν από τις επαρχίες τους, όταν άρχισε να διαφαίνεται η ήττα (Α.Ν. 2754/10/1/1941).

  Υπάρχει βέβαια ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, ο οποίος αρνήθηκε να μετάσχει στην παράδοση της Αθήνας στους κατακτητές και να ορκίσει την πρώτη δωσιλογική κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου.

  Αλλά αυτός απομακρύνθηκε αμέσως και τοποθετήθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ο εκλεκτός των Γερμανών Δαμασκηνός.

  Η εκλογή του ενθουσίασε τόσο τους γερμανόφιλους, ώστε τηλεγράφησαν την επιτυχία τους στον ίδιο τον Χίτλερ (Τσιρώνης, 2010, σ. 422).

  Ο Χρύσανθος αποκαταστάθηκε με τα χίλια ζόρια το 1949, λίγο προτού πεθάνει.

  Οσο για τον Δαμασκηνό, αυτός υποτίθεται ότι υπήρξε μέγας αντιστασιακός και προστάτης του εβραϊκού στοιχείου.

  Μόνο που όλα αυτά συνέβησαν από τα τέλη του 1943, όταν άρχισε να αποκαθιστά σχέσεις με την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση και τους Αγγλους, προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση.

  Εως τότε, η ηγεσία της Εκκλησίας «αποδείχτηκε ικανότερος συνεργάτης για τους κατακτητές από όσο οι δύο πρώτες ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις» (Ψαλλίδας, 2016, σ. 17).

  Ειδικά τα κείμενα διαμαρτυρίας του αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό και τις κατοχικές αρχές επιδόθηκαν κατόπιν εορτής και μόνο όταν είχαν ήδη αρχίσει οι εκτοπίσεις των Εβραίων προς τα στρατόπεδα του θανάτου (Μαργαρίτης, 2005, σ. 112-132).

  Ακόμα και μετά την απελευθέρωση, ο Τσόρτσιλ αποκαλούσε «Κουίσλιγκ» τον Δαμασκηνό και ήταν δύσπιστος στην ανάδειξή του σε αντιβασιλέα, διότι υπήρξε «όργανο των Γερμανών», τους οποίους «πρόδωσε» στη συνέχεια (H. Macmillan, «War Diaries», σ. 558 κ.ε., και Σπύρος Μαρκεζίνης, «Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος, τ. Β΄, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 1994, σ. 52).

  Οσο για τους λοιπούς μητροπολίτες, περισσεύουν οι εκδηλώσεις νομιμοφροσύνης προς τους κατακτητές.

  Ο μητροπολίτης Πατάρων Μελέτιος, ως επίτιμος πρόεδρος μιας «Κεντρικής Επιτροπής Λαού Αλεξανδρουπόλεως», έσπευσε ήδη από τις 10/4/1941 να απευθύνει «προς την Αυτού Εξοχότητα τον Φύρερ του Γερμανικού Ράιχ, Κύριον Κύριον Αδόλφον Χίτλερ, τας ολοψύχους ευχαριστίας και την εις το διηνεκές αναλλοίωτον ευγνωμοσύνην» του ποιμνίου του «διά την άκραν ευγένειαν και τον ιπποτισμόν τον οποίον επεδείξαντο απέναντί του τα ηρωικά στρατεύματα της κατοχής».


  Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Χίτλερ που υπογράφει ο Πατάρων Μελέτιος

  Εχουν διασωθεί και οι ομιλίες τεσσάρων ιεραρχών της Βόρειας Ελλάδας κατά την περιφορά της προπαγανδιστικής έκθεσης των ναζί «ο σοβιετικός παράδεισος».

  Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Κωνσταντίνος αναπολεί νοσταλγικά την «παλαιά ευτυχία των Ρώσων» επί τσάρου και διατυπώνει την άποψη ότι «ο μπολσεβικισμός δέον να θεωρηθή μία κίνησις παρά κατωτέρω λαώ, ανίκανος να ηλεκτρίση άλλους λαούς προηγμένους εις τον πολιτισμόν», όπως ο ελληνικός («Ο αγών της Ελλάδος», 1943, σ. 11-12).

  Ο Εδέσσης Παντελεήμων θα ταχθεί πιο ανοιχτά υπέρ των ναζί: «Ο Ελλην τάσσεται παρά το πλευρόν των δυνάμεων αίτινες καταπολεμούν το υλιστικόν τούτο σύστημα και ελπίζει ότι ούτω θα επιτύχη να εξασφαλίση εν ελεύθερον και ευτυχές μέλλον εν τω πλαισίω της νέας Ευρώπης».

  Ο Φλωρίνης Βασίλειος θα θεωρήσει τον Χίτλερ όργανο του Θεού κατά του διαβόλου:

  «Καθώς άλλοτε η Θεία Πρόνοια, εν τω προσώπω του Μεγάλου Κωνσταντίνου, εθριάμβευσε κατά των διωγμών της ειδωλολατρίας, τοιουτοτρόπως σήμερον, εν τω προσώπω του Μεγάλου Ηγέτου του ενδόξου Γερμανικού έθνους, θα θριαμβεύση και κατά του διωγμού τούτου» (στο ίδιο, σ. 8-9).

  Ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Ειρηναίος θα προσθέσει:

  «Ευνόητος η χαρά και ανακούφισις ην ησθάνθην όταν ο Μέγας Φύρερ του Γερμανικού Ράιχ εκήρυξε τον κατά των Μπολσεβίκων πόλεμον, προς απαλλαγήν της Αγίας Ορθοδόξου Ρωσίας από των σκληρών και αφορήτων αυτών τυράννων και βασανιστών. […] Ας ευχηθώμεν εις τα γερμανικά όπλα επιτυχίαν […] Οφείλομεν λοιπόν μεθ’ υπομονής και ησυχίας να επιδιδώμεθα εις τα ειρηνικά ημών έργα, παρέχοντες προθύμως την προσωπικήν ημών εργασίαν δι’ έργα οδοποιίας και οχυρωματικά τοιαύτα, αφ’ ου μάλιστα διά των τοιούτων ποικίλως ωφελείται και προάγεται η γλυκεία ημών Πατρίς, της οποίας την ελευθερίαν και διακυβέρνησιν υπό της ελευθέρας θελήσεως του Ελληνικού Λαού, μετά την πολυπόθητον ειρήνην ολοκλήρου της ανθρωπότητος, υπεσχέθησαν οι ευγενείς κατακτηταί μας, διά του γνωστού διαγγέλματος του σοφού και φιλοπάτριδου πρωθυπουργού ημών κ. Λογοθετοπούλου» (σ. 14-15).

  Οι Αγιοι Πατέρες και ο Χίτλερ


  Γερμανοί αξιωματικοί με ηγούμενους στο Αγιο Ορος Γερμανοί αξιωματικοί με ηγούμενους στο Αγιο Ορος
  Η πιο γλοιώδης συμπεριφορά προς τους κατακτητές υπήρξε δυστυχώς εκείνη του Αγίου Ορους.

  Οι εκπρόσωποι των είκοσι μονών έστειλαν στις 26/4/1941, μια μέρα προτού μπουν οι κατακτητές στην Αθήνα, επιστολή προς την «Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον», ζητώντας «όπως αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον».

  Με την επιστολή οι ηγούμενοι του Αγίου Ορους ζητούσαν να διατηρήσουν τα κτήματα και τα δικαιώματά τους.

  Και κατέληγαν:

  «Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Ορει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς και εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν και την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν και ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίαν Αυτής. Τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και Κύριον των Κυριευόντων εξ όλης ψυχής και καρδίας ικετεύοντες, όπως επιδαψιλεύση τη Υμετέρα Εξοχότητι υγείαν και μακροημέρευσιν επ’ αγαθώ του ενδόξου Γερμανικού Εθνους».

  Την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαιώνει και ο τόμος που παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής ο αρχιεπίσκοπος, χωρίς βέβαια να αναφέρει το περιεχόμενό της (σ. 355).

  Η χούντα και η Εκκλησία

  Πιεσμένος προφανώς από τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς παράγοντες που θεώρησαν ανεπαρκή την πρώτη του επιστολή, ο κ. Ιερώνυμος επανήλθε με νέα, στην οποία κατονομάζει τον κ. Φίλη και επιχειρεί να ανατρέψει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: ότι δηλαδή η διοικούσα Εκκλησία συντάχθηκε πλήρως με τη δικτατορία.

  Και εδώ δεν υπάρχει καμιά εξαίρεση. Ισχύει αυτό που δήλωνε ο αντιστασιακός πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Θ. Πυρουνάκης μετά την πτώση της δικτατορίας:

  «Ολοι τους [οι μητροπολίτες] υπηρέτησαν και υπέθαλψαν τη χούντα. Σημειώστε: μηδενός εξαιρουμένου. Ολοι αναγνώρισαν το καθεστώς και όλοι έσπευσαν να το υπηρετήσουν. Και συναγωνίζονταν μάλιστα ποιοι θα είναι περισσότερο εξυπηρετικοί» (συνέντευξη στον Κ. Χαρδαβέλλα, «Τα Νέα», 19/10/1978).

  Ο κ. Ιερώνυμος το γνωρίζει πολύ καλά. Και έτσι απλά διατυπώνει κάποια ερωτήματα, υπονοώντας ότι η χούντα επιβλήθηκε με τη βία στην Εκκλησία.

  Βασικό του επιχείρημα, το ότι υπήρξε συνεχής αναβολή της σύγκλησης της Ιεραρχίας.

  Το τραγικό είναι ότι οι ίδιοι οι δεσποτάδες ζητούσαν αυτή την αναβολή.

  Ο μητροπολίτης Κωνστάντιος Αλεξανδρούπολης έγραφε στον Παπαδόπουλο:

  «Με το θάρρος που μου δίδει η αφοσίωσίς μου προς το πρόσωπόν Σας και η ειλικρινής αγάπη μου προς το έργον της Επαναστάσεως, έρχομαι να θέσω υπ’ όψιν Σας την αγανάκτησιν και τον αναβρασμόν, ο οποίος επικρατεί εις την παράταξιν των Αρχιερέων που προήλθαν μετά την Επανάστασιν της 21ης Απριλίου […] Φρονώ ότι εν όψει του Δημοψηφίσματος, διά την επιτυχίαν του οποίου όλοι μας εργαζόμεθα, επιβάλλεται η αναστολή των εργασιών της Ιεράς Συνόδου».

  Ολοι οι μητροπολίτες είχαν ένα καλό λόγο για τους χουντικούς:

  ■ Ο Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνος δήλωνε: «Η Εθνική Κυβέρνησις έχει επιτελέσει τεράστιον εθνικόν έργον. Το σύνθημα του Προέδρου της Εθνικής Κυβερνήσεως “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” μοναδικόν και ιστορικόν, ήχησεν ως εγερτήριον σάλπισμα».

  ■ Ο Σάμου Παντελεήμων χτυπούσε τις καμπάνες όταν τον επισκεπτόταν ο Παττακός και είχε αναρτήσει τη σημαία της χούντας στη μητρόπολή του.

  ■ Ο Κιλκισίου Χαρίτων δήλωνε ότι «η Επανάστασις εδώ είμεθα ο κ. Νομάρχης, ο κ. Διοικητής, και εγώ».

  ■ Ο Καστοριάς Δωρόθεος χαρακτήριζε την 21η Απριλίου «λαμπροφόρο νύκτα» και καλούσε τους πιστούς να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της χούντας («Φωνή της Καστοριάς», 15.9.1968).

  ■ Ο Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Κωνσταντίνος ανακοίνωσε την «περίλαμπρον νίκην» του χουντικού δημοψηφίσματος.

  ■ Ο Λαρίσης Θεολόγος με εγκύκλιό του αποφαινόταν ότι όσοι δεν ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα δεν είναι χριστιανοί (6/1207/20.9.1968).

  ■ Ο Ζακύνθου Απόστολος, καταπατώντας την παράδοση, έδινε στον Παττακό το σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου κατά τη λιτανεία.

  ■ Ο Καβάλας Αλέξανδρος θεωρούσε το χουντικό Σύνταγμα «το καλύτερο, αρτιώτερο, σαφέστερο και πλέον δημοκρατικό και φιλελεύθερο από κάθε προηγούμενο του τόπου μας».

  ■ Ο Ζιχνών (και μετέπειτα Πατρών) Νικόδημος είχε συντάξει παρόμοια εγκύκλιο (576/20.9.1968).

  Ο θλιβερός κατάλογος δεν έχει τέλος. Αν εξαιρέσουμε τον Χρυσόστομο Πειραιώς, οι υπόλοιποι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας δέχτηκαν μετά χαράς να αναλάβουν τον ρόλο εκφωνητή της χουντικής προπαγάνδας.

  Ο πρώτος που τα γνωρίζει από πρώτο χέρι όλα αυτά είναι ο ίδιος ο σημερινός αρχιεπίσκοπος.

  Και είναι πράγματι κρίμα που για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας επιχειρεί να τα συσκοτίσει και έτσι ταυτίζεται με τον Αμβρόσιο, ο οποίος βέβαια επί χούντας ήταν ταγματάρχης της χωροφυλακής.

  Πηγές
  ● Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης (επιμ.), «Μνήμες και μαρτυρίες από το ’40 και την κατοχή. Η προσφορά της Εκκλησίας», Κλάδος Εκδόσεων Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 2000.
  ● «Ο αγών της Ελλάδος κατά του μπολσεβικισμού», Νέα Ευρώπη, Θεσσαλονίκη 1943.
  ● Γρηγόρης Ψαλλίδας, «Συνεργασία και ανυπακοή. Η πολιτική της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην κατοχή (1941-1944), εκδ. Εστία, Αθήνα 2016.
  ● Θεοδόσης Αθ. Τσιρώνης, «Εκκλησία πολιτευομένη. Ο πολιτικός λόγος της Εκκλησίας της Ελλάδος (1913-1941)», εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2010.
  ● Γιώργος Ν. Καραγιάννης, «Η Εκκλησία από την κατοχή στον εμφύλιο», εκδ. Προσκήνιο, Αθήνα 2001.
  ● Γιώργος Δ. Καρανικόλας, «Ρασοφόροι. Συμφορά του Εθνους», εκδ. Θουκυδίδης, Αθήνα 1985 [1976].
  ● Γιώργος Μαργαρίτης, «Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες. Στοιχεία για την καταστροφή των μειονοτήτων της Ελλάδας», Βιβλιόραμα, Αθήνα 2005.

 14. Ο/Η laskaratos λέει:

  Συμφωνώ. Είναι και μια απάντηση στους άθλιους ισχυρισμούς του πλυντηρίου των επισκόπων Μανώλη Γλέζου.

  https://roides.wordpress.com/2010/11/01/1nov10b/
  Απάντηση στους Μ. Γλέζο-Χριστόδουλο

  https://roides.wordpress.com/2016/09/23/23sep16/
  Απάντηση στους Γλέζο-Άδωνι-Αρχ. Ιερώνυμο
  [Οφειλόμενο στα θύματα της Κατοχής και της ελληνοχριστιανικής Χούντας]
  …………………………

  Ο Γλέζος, δεν τόλμησε να μιλήσει για τη στάση της Ιεραρχίας στη Χούντα. Ζουν πάρα πολλοί που θυμούνται κι έτσι ο πρόθυμος συνήγορος πολλών αχαρακτήριστων ανθρώπων και καταστάσεων μίλησε για την Κατοχή, επειδή οι επιζώντες σήμερα είναι ελάχιστοι και η βιβλιογραφία για τα έργα των δεσποτάδων εκείνη την περίοδο πολύ φτωχή. Άλλωστε έχει εξασφαλίσει πως ο Υπουργός δεν θα του απαντήσει, ούτε άλλος κανείς από τους συντρόφους του κι ας το χρωστούν, αν μη τι άλλο από ντροπή για το δράμα των τριών μητροπολιτών του ΕΑΜ και δεκάδων τίμιων κληρικών, που η Εκκλησία καταδίωξε άγρια, με την κατηγορία πως πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. «Έξεστι Γλέζω ασχημονείν», το έχουμε τεκμηριώσει αυτό με καμιά δεκαριά δημοσιεύματα (για Χρυσή Αυγή, Ενβέρ Χότζα, Κάρατζιτς, Στάλιν, Χουντόδουλο, φιλοναζιστή Κύπριο Αρχιεπίσκοπο, κλπ κλπ κλπ), σχετικά με τον πρώην συνεργαζόμενο με το αντρεϊκό ΠΑΣΟΚ συναγωνιστή του Λαφαζάνη.
  ……………..

 15. Ο/Η Φαίαξ λέει:

  http://enimerosi.com/details.php?id=17511

  Στον Εισαγγελέα ο φάκελος για τον μαρμάρινο θρόνο στη Μητρόπολη!

  ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αντίδραση πιστών και εκπροσώπων κερκυραϊκών πολιτιστικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η εγκατάσταση στον μητροπολιτικό ναό της Αγ. Θεοδώρας, δυο μαρμάρινων εικονοστασίων κι ενός θρόνου.

  08 Ιανουαρίου/ 2018

  Το θέμα ανέδειξε στο κυριακάτικο ρεπορτάζ του ο Start TV, αποδίδοντας τις τρεις αυτές μαρμάρινες κατασκευές σε δωρεά Ρώσου πιστού. Οι καταγγελίες προκάλεσαν την εμπλοκή της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η όποια επέμβαση στα μνημεία, συμπεριλαμβανομένων και των ναών. Σημειωτέον ότι και γι ‘ αυτήν την περίπτωση απαιτείται η έγκριση της παρέμβασης και η έκδοση άδειας. Κάτι το οποίο δεν συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση και γι’ αυτό η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε την απομάκρυνση των ογκωδών μαρμάρινων εγκαταστάσεων ενώ έστειλε τον φάκελο στον Εισαγγελέα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο θρόνος και τα εικονοστάσια μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στον μητροπολιτικό ναό, στα μέσα Δεκεμβρίου. Από τη Μητρόπολη Κερκύρας Π & Δ.Ν. αρνήθηκαν κάθε σχόλιο για την υπόθεση.

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.