«Με ενδιαφέρει το έργο αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου γιατί είμαι και μηχανικός»

Miss Sexy Υφήλιος 2016

Miss (Sexy) Υφήλιος 2016

[Η έκτακτη του Τσιπρός Θεία Κωμωδία]

«Αυτό το έργο θα μείνει στην ιστορία», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

«Είναι ευλογία που έγινε επί των ημερών σας αλλά κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που συνδράμαμε όσο μπορούσαμε. Και πάρα πολύ χαρούμενος είμαι για το πολυτεχνείο και την ανάδειξή του ως ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα με διάσταση διεθνή», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, όπου τους ξενάγησε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, η οποία τους ενημέρωσε με λεπτομέρειες για τις εργασίες που γίνονται και τους έδειξε και τα εργαστήρια συντήρησης που λειτουργούν στον Πανάγιο Τάφο.

Πηγή

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to «Με ενδιαφέρει το έργο αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου γιατί είμαι και μηχανικός»

 1. Παράθεμα: “Με ενδιαφέρει το έργο αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου γιατί είμαι και μηχανικός” | tolmima

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Λαμπρός νέος με μόρφωσις και με όραμα.
  Το έργον μεγαλεπήβολον και theάρεστον (αγγλική προφορά εδώ), με άξιους συνεργάτας.
  Η κυρία Αντωνία Μοροπούλου (Τόνια το πάλαι ποτέ), έχει προϊστορίαν:

  http://www.iapopsi.gr/%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%AC/

  Θυμήθηκαν ακόμα και τον… Κοσκωτά
  Θ. Π. 21 Μάρτιος 2014, 15:45 Πολιτική 426 Προβολές

  «Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλος. Δεν είναι ο δικός μου. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν με χωρά». Η απόφαση ειλημμένη για τον συνομιλητή μας. Μετά από 10 και πλέον χρόνια αγώνα για τη δημιουργία του χώρου, αποχωρεί. Οι κινήσεις σε διάφορα επίπεδα των οργάνων, εκτιμά πως, έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του κόμματος όπως αυτές είχαν διατυπωθεί.

  Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

  Οι λάθος επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Τελευταίο κρούσμα οι εκλογές στο ΤΕΕ. Πρόταση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρος της αντιπροσωπείας ήταν η Τώνια Μωροπούλου. Και σε όσους το όνομα δεν λέει τίποτε, θα πρέπει να πάνε αρκετά χρόνια πίσω, σε εκείνα της παντοκρατορίας του Γιώργου Κοσκωτά. Η κα Μωροπούλου, σύμφωνα με τα σχόλια της εποχής, είχε προσωπικές σχέσεις με τον επιχειρηματία μέχρι που εκείνος βρέθηκε στη φυλακή.

  Εκείνη συνέχισε τη ζωή της κυρίως μέσα από το σύστημα του ΠΑΣΟΚ με πορεία συνδικαλιστική και ακαδημαϊκή, μέχρι τη στιγμή που η κα Πέρκα από τον ΣΥΡΙΖΑ (σύζυγος του γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Βίτσα) είδε στο πρόσωπό της την ιδανική υποψήφια και την πρότεινε.

  Μάλιστα, η κα Μωροπούλου στηρίχθηκε ανεπίσημα και από τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη απόπειρα… συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων. Παρ’ όλα αυτά, απέτυχε να εκλεγεί, αλλά πέτυχε να δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου. Η κα Μωροπούλου ανήκε στο παρελθόν στην ΠΑΣΚ, Μηχανικών, από χρόνια όμως έχει ανεξαρτητοποιηθεί και δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της παράταξης ΔΗΠΑΜ.

  Μάλιστα η κα Μωροπούλου κατά το παρελθόν και μέχρι το 2006, οπότε διαχώρισε τη θέση της, είχε επιχειρήσει αρκετές φορές να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα. Μόνο που οι αντιπάθειες που είχε σε τοπικό επίπεδο δεν επέτρεψαν ποτέ να δοκιμαστεί η τύχη της σε εκλογές.

  Διετέλεσε μέλος της αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ, ……
  ____________

  To δε πατριαρχείον, διάσημον δια την αγιότητά του

  http://www.haaretz.com/greek-fugitive-increases-pressure-on-patriarch-over-jerusalem-land-scandal-1.154262

  Greek Fugitive Increases Pressure on Patriarch Over Jerusalem Land Scandal

  ………………….

  Irineos also was criticized after his allies in Greece’s church became embroiled in sexual and corruption scandals,

  GREEK CHURCH ROCKED BY LATEST LAND SCANDAL

  Easter Week Old City Protests Demand Local Arab Rule
  By David Parsons

  http://www.pappaspost.com/a-decade-long-spat-between-a-current-patriarch-and-a-deposed-patriarch-in-jerusalem-appears-to-be-over/

  A Decade-Long Spat Between a Current Patriarch and a Deposed Patriarch in Jerusalem Appears to be Over

  ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ: Εκθρόνηση Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου. Ένα …
  attikanea.blogspot.com/2014/10/blog-post_407.html
  8 Οκτ 2014 – Εκθρόνηση Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου. Ένα τεράστιο εθνικό – στρατηγικό – διπλωματικό σκάνδαλο διεθνούς ενδιαφέροντος (βιντεο).
  O ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ!!! ~ Αnalysts for Change
  http://www.analystsforchange.org/2014/03/o.html
  14 Μαρ 2014 – Για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συνέβη, να θυμίσουμε τα γεγονότα του 2005, όταν ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων …
  Συνελήφθη ο Νίκος Παπαδήμας, οικονομικός διαχειριστής του …
  http://www.diaforetiko.gr/sinelifthh-o-nikos-papadimas-ikonomikos-diachiristis-tou-patriarc...
  Ο επονομαζόμενος και «φαντομάς» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, είχε φύγει από … ότι οι επισκέψεις του ήταν ελάχιστες ακόμη και πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο…
  Σκάνδαλο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου – σχετικά άρθρα – Το …
  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=167175
  10 Ιουλ 2005 – Με τις «ευλογίες» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μπορεί κάποιος να πληρώνει ενοίκιο λιγότερα από 60 ευρώ για σπίτι 100 τ.μ. Σκάνδαλο στην …
  Επάνοδος Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ Πάσης Παλαιστίνης Ειρηναίου …
  saveeirinaios.blogspot.com/
  Για τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. …. μεγάλο σκάνδαλο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και αφορούσε την διαχείριση της τεράστιας περιουσίας του.
  Παρασκήνιο, βρωμιά και σκάνδαλα στην Εκκλησία του Χριστού
  http://www.orthodoxia.gr/printer_friendly.cfm?id=483&obcatid=1
  Παρασκήνιο, βρωμιά και σκάνδαλα στην Εκκλησία του Χριστού … διαδικασιών που προηγήθηκαν της εκλογής του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου άρχισε να …
  Ο φυλακισμένος έκπτωτος Πατριάρχης που βγάζει τα χαλασμένα …
  http://www.iefimerida.gr/…/ο-φυλακισμένος-έκπτωτος-πατριάρχης-που-βγάζει-τα-χαλασμέν...
  24 Ιαν 2012 – … τον οποίο επιβιώνει ο αποπεμφθείς πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος στο … το Πατριαρχείο σε πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο με σημαντικές …
  «ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ.»
  cohen.gr › Home › Άρθρα › Μέση Ανατολή
  1 Μαρ 2009 – Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποτελείται μόνο από 120 … κακιάς συμπεριφοράς οδήγησε μόνο σε ακόμα χειρότερα σκάνδαλα, το πιο …

 3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=167175

  Με τις «ευλογίες» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μπορεί κάποιος να πληρώνει ενοίκιο λιγότερα από 60 ευρώ για σπίτι 100 τ.μ.

  Σκάνδαλο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου

  Οικονομικοί επιθεωρητές ερευνούν τις συμβάσεις για εκατοντάδες σπίτια, θέατρα, ναούς και κτήματα στην Ελλάδα
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2005 00:00

  Συγγενείς, φίλοι, κουμπάροι και πνευματικά παιδιά «εκτελούσαν» επί χρόνια χρέη «βοηθών οικονομικών διαχειριστών» της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. H διαχείριση των τεσσάρων θεάτρων, των 130 και πλέον διαμερισμάτων, τα ενοίκια από τα εκατοντάδες στρέμματα με ελαιόδενδρα, ο οβολός των πιστών στα παγκάρια των 12 ναών που διαθέτει το Πατριαρχείο στην Αθήνα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εντός της εβδομάδος αναλαμβάνουν δουλειά. Τα όσα συνέβαιναν στη διαχείριση των οικονομικών της Εξαρχίας αποτελούσαν επί χρόνια αντικείμενο σχολίων και ψιθύρων, ουδείς όμως ήταν σε θέση να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβαινε. Σπίτια στη Γλυφάδα και στο Ελληνικό ενοικιάζονται ως και σήμερα έναντι του ποσού των 150 ευρώ, ενώ το μεγάλο ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι οικονομικοί επιθεωρητές μέσα από την έρευνά τους είναι τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τα τέσσερα θέατρα που διαθέτει το Πατριαρχείο στο κέντρο της Αθήνας.
  Το πρώην «Διονύσια», σημερινό θέατρο «Χορν», που βρίσκεται επί της οδού Αμερικής, το «Διάνα» στην Ιπποκράτους, το πρώην «Χατζηχρήστου» ­ ο «Ορφέας» όπως ονομάζεται σήμερα ­ στη στοά Χατζηχρήστου και το «Αμιράλ» επί της οδού Αμερικής αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης πολλών θεατρικών επιχειρηματιών και ηθοποιών.

  Τα ενοίκια που καταβάλλονται και οι συμφωνίες που έχουν κλειστεί παραμένουν ως και σήμερα άγνωστα στον νέο έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Αρχιεπίσκοπο Γεράσων κ. Θεοφάνη και στους δύο δικηγόρους του Πατριαρχείου κκ. Αλ. Λυκουρέζο και N. Καλιούρη.

  Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, τα τέσσερα θέατρα αποδίδουν στο Πατριαρχείο τουλάχιστον 270.000 ευρώ τον χρόνο, αφού μόνο από ένα παλαιό συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας που υπάρχει για το θέατρο «Διάνα» η Εξαρχία φαίνεται να εισπράττει ποσοστό 26% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων και το κατώτατο τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ως ενοίκιο ο θεατρικός επιχειρηματίας αγγίζει τα 65.000 ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί επιθεωρητές ήδη γνωρίζουν ότι για την εκμετάλλευση ενός από τα θέατρα υπάρχει κυπριακή υπεράκτια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων μέσω της οποίας εισπράττεται το ενοίκιο.

  Σε αυτή την εταιρεία φαίνεται ότι καθοριστικός είναι ο ρόλος παλαιάς συνεργάτιδος του Πατριαρχείου, το όνομα της οποίας είχε εμπλακεί και στην απόφαση για την έξωση από το σημερινό θέατρο «Ορφέας» του Κώστα Χατζηχρήστου.

  Οι δικηγόροι του Πατριαρχείου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να εκτιμήσουν τα ποσά που εισπράττονταν από τα ενοίκια των θεάτρων μέσα από τα οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν στην Εφορία.

  Επί επτά χρόνια όμως η Εξαρχία δεν έχει καταβάλει το χαρτόσημο που απαιτείται στην Εφορία, και είναι η μοναδική οικονομική υποχρέωση που έχει το Πατριαρχείο έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

  Ταυτόχρονα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από το 1979, όταν ο κ. Ειρηναίος ορίστηκε έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, ως και το 2001 που εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν υπέβαλλε ούτε μία φορά προϋπολογισμό ή απολογισμό της Εξαρχίας.
  Τα μετόχια και οι ναοί

  Το Πατριαρχείο είναι ιδιοκτήτης 12 ναών στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και εκατοντάδων στρεμμάτων χωραφιών, με ή χωρίς ελαιόδενδρα, στη Μάνη, στη Σπάρτη, στη Μυτιλήνη, στη Σίφνο, στην Τήνο, στη Χερσόνησο και στον Κρούσσωνα Ηρακλείου, στο Ρέθυμνο, στον Μαραθόκαμπο και στον Αγιο Βασίλειο Σάμου, στον Πύργο Ηλείας, στην Κέρκυρα και στον Τίρναβο της Λάρισας. Τα έσοδα όμως που φαίνεται να έχει απ’ όλη αυτή την περιουσία είναι ελάχιστα. Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια επιτροπή που συγκεντρώνει τα χρήματα που ρίχνουν οι πιστοί στα παγκάρια των ναών, αλλά ουδείς γνωρίζει πού πήγαν. Μεταξύ των ναών υπάρχουν σημαντικές εκκλησίες όπως είναι η Αγία Βαρβάρα στην Καλλιθέα, των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Παγκράτι, η Αγία Σκέπη Παλαιού Φαλήρου και η Παναγία Μυρτιδιώτισσα στην Ηλιούπολη.

  Ακόμη υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία ναών του Πατριαρχείου στη Μύκονο, στην Κεφαλλονιά και στην Κέρκυρα των οποίων η Εξαρχία θα έπρεπε να έχει διερευνήσει την τύχη τους, αλλά ουδείς ασχολήθηκε επί δεκαετίες ή δεν θέλησε να ασχοληθεί.

  Ο τρόπος διαχείρισης των κτημάτων προκαλεί εντύπωση. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα σημειώνονται για κάποιον από τους ενοικιαστές: «Ο κ. ….. στις 24 Φεβρουαρίου του 2004 απέστειλε δύο δοχεία λάδι. Εχει ενοικιάσει 480 ελαιόδενδρα στο χωριό … Καρδαμύλης + Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι ελιές απέδωσαν 1.500 κιλά ελαιόλαδο. 900 κιλά κρατά ο ενοικιαστής και 600 ο Πανάγιος Τάφος. H επιδότηση για το λάδι είναι 1.760,82 ευρώ και λαμβάνει ο καθένας 880,41 ευρώ». Για άλλον ενοικιαστή υπάρχουν οι εξής παρατηρήσεις: «…λέγει ότι έχει 300 ρίζες και στέλνει 200 λάδι. Παράγονται επομένως 1.500 κιλά λάδι, από τα οποία 900 κιλά ο ενοικιαστής και 600 ο Πανάγιος Τάφος. H επιδότηση είναι 1.760,82 ευρώ, από τα οποία παίρνει 880,41 ευρώ ο καθένας. Θα γίνει καινούργιο συμβόλαιο στο όνομά του, το παλαιό συμβόλαιο είχε γίνει στο όνομα του πατέρα του».
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ H Μαρίτσα και η κόρη της

  Δεκάδες είναι τα διαμερίσματα τα οποία οι πιστοί κληροδότησαν στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου. Σήμερα σε πολλά από αυτά κατοικούν συγγενείς και φίλοι και τα ενοίκια που καταβάλλουν είναι μάλλον για το τυπικό του πράγματος. Ετσι η κυρία Μαρία Χάλαρη – η γνωστή σε όλους κυρία Μαρίτσα – ενοικιάζει διαμέρισμα 94 τετραγωνικών που βρίσκεται επί της οδού Πρατίνου και καταβάλλει ενοίκιο 58,69 ευρώ. H κόρη της Δήμητρα φέρεται να ενοικιάζει διαμέρισμα 110 τετραγωνικών σε καινούργια οικοδομή, που βρίσκεται επί της οδού Πλαπούτα στο Ελληνικό, έναντι του ποσού των 147 ευρώ τον μήνα. Στην ίδια πολυκατοικία η Εξαρχία διαθέτει άλλα τρία πανομοιότυπα διαμερίσματα, το ένα ενοικιάζεται επίσης έναντι 147 ευρώ από κάποιον κ. Γ. Σίδερη, το δεύτερο για 300 ευρώ και το τρίτο είναι ανοίκιαστο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα διαμερίσματα που διαθέτει η Εξαρχία στη συγκεκριμένη οικοδομή είναι επιφανείας 110 τετραγωνικών.

  Ενοικιαστής του Πατριαρχείου είναι και το γνωστό τοπ μόντελ κ. N. Παπαδάκης, ο οποίος διαμένει στην οδό Τσάμη Καρατάσου. Ο κ. Παπαδάκης για διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου με θέα στην Ακρόπολη καταβάλλει ενοίκιο 110 ευρώ.

  Αν κανείς διαβάσει τη δήλωση που υπέβαλε ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκτιστος ως έξαρχος του Παναγίου Τάφου τον Μάρτιο του 2005 προκειμένου να καταβληθεί το χαρτόσημο που απαιτείται στην Εφορία διαπιστώνει τα χαμηλά ενοίκια αλλά και την αδυναμία τουλάχιστον στη διαχείριση των ακινήτων του Πατριαρχείου. Ετσι, για ένα διαμέρισμα που διαθέτει το Πατριαρχείο στη φορολογική δήλωση δεν αναγράφονται το ονοματεπώνυμο – αντιθέτως ο ενοικιαστής χαρακτηρίζεται άγνωστος – και το ποσόν που καταβάλλεται ως ενοίκιο…


  Ο γέροντας Δοσίθεος διώχθηκε από το μοναστήρι του στην Κανά από τον Πατριάρχη Θεόφιλο μεταφέρθηκε στα Ιεροσόλυμα και με εντολή του Πατριάρχη έφθασε και στην Αθήνα να φοιτήσει στην θεολογική σχολή Αθηνών.

  Του έδωσε ένα γράμμα ο Πατριάρχης για να το δώσει στον έξαρχο του Πατριαρχείου στην Πλάκα, μέσα στο οποίο έδινε εντολή να του δώσει ένα κελί στην εξαρχία όπως είθισται για να παρακολουθεί τις σπουδές του.

  Όταν έφτασε στην Εξαρχία όχι μόνο δεν τον δέχθηκε ο έξαρχος αλλά στην κυριολεξία τον πέταξε έξω στέλνοντάς τον σε ξενοδοχείο να διαμείνει και μετά σε άλλο ξενοδοχείο και σε άλλο ξενοδοχείο φτάνει να μην τον έχουν στην εξαρχία, η οποία διαθέτει 10 κελιά και μένει μέσα μόνο ο έξαρχος και άλλος ένας πατέρας που σπουδάζει.

  Δεν του έδωσαν καμία εξήγηση για την άρνησή τους να τον δεχθούν . Εκείνος εκλιπαρώντας έμενε για ώρες στην αυλή της εξαρχίας μη μπορώντας καν να δει τον έξαρχο που είναι νεαρός σε ηλικία, προσέξτε όχι γεροντότερος.

 4. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  http://www.kathimerini.gr/96780/article/epikairothta/ellada/olo-to-paraskhnio-sta-ierosolyma
  Ολο το παρασκήνιο στα Ιεροσόλυμα
  Του Γρηγόρη Καλοκαιρινού

  (…..)

  Είναι βέβαιο, ότι η «συνέχεια» θα γίνει αμέσως κατανοητή από τον αναγνώστη, ο οποίος, χωρίς γρίφους πλέον, θα ερμηνεύσει το «προβληματικό σήμερα» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

  Η «Πολιτεία» Διόδωρου

  Ο Πατριάρχης Διόδωρος -ο επιλεγόμενος «Βούδας» από τους αρχιερείς των ελληνορθοδόξων εκκλησιών- ανέβηκε στον θρόνο το 1981, έπειτα από ένα παζάρι συναλλαγών, πολιτικών και οικονομικών. Ηταν Μητροπολίτης Αμμάν, είχε σώσει λέγεται τη ζωή του μακαρίτη Χουσεΐν της Ιορδανίας και απολάμβανε της υποστηρίξεώς του. Εκτός από τη βοήθεια Χουσεΐν, για να γίνει Πατριάρχης ο Διόδωρος, «έταξε» και αρκετά «πακέτα» δολάρια στους μητροπολίτες. Η επιστολή του Μητροπολίτη Διοκαισαρείας Ιακώβου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, το 1983, αποκαλύπτει πολλά και λέγεται ότι την έχει η κ. Δήμητρα Λιάνη στο αρχείο της.

  Διάκονος του Πατριαρχείου, πρώην γνωστός τραγουδιστής -έστειλε έχει πει, μάλιστα και σχετική επιστολή στο Οικουμενικό Πατραρχείο με αποκαλύψεις- πολλές φορές περιέγραψε δημοσίως και σε εκκλησιαστικούς κύκλους, τον καβγά Διοδώρου – Ιακώβου για τα «υπόλοιπα» που χρωστούσε ο πρώτος και τα είχε «ταμένα» στον δεύτερο για να τον ψηφίσει Πατριάρχη. Μόλις, λοιπόν, κάθησε στον θρόνο ο Διόδωρος, φαίνεται να έβαλε δύο στόχους, την συσσώρευση πλούτου και την… καλοπέραση. Περνούσε πολλούς μήνες τον χρόνο στην πατριαρχική βίλα του Αγίου Κωνσταντίνου Καμένων Βούρλων, όπου τον υπηρετούσαν Ρουμάνες καλόγριες. Μία από αυτές είχα μάλιστα, κακό τέλος. Στο μοναδικό προσκύνημα του Τάφου της Παναγίας στη Γεσθημανή ήταν κενή η θέση ηγουμένου. Ο αρχιμανδρίτης Συνέσιος ζητεί την τοποθέτησή του εκεί και ο Διόδωρος δίνει τη συγκατάθεση, έναντι… 80.000 δολαρίων, τα οποία και κατέβαλε ο Συνέσιος (άραγε πού βρίσκουν Αγιοταφίτες μοναχοί τόσο μεγάλα ποσά;). Ομως, ο Πατριάρχης, και τα χρήματα πήρε και τη θέση δεν του έδωσε. Θυμωμένος ο αρχιμανδρίτης, ήλθε στην Ελλάδα, πήγε στη βίλα Καμένων Βούρλων και επειδή γνώριζε «καλά» τα κατατόπια -είχε υπηρετήσει διάκονος εκεί- προσπάθησε να κλέψει χρήματα από το χρηματοκιβώτιο.

  Τον αντελήφθη η Ρουμάνα μοναχή Λάικα και εκείνος αναγκάστηκε για να διαφύγει να την χτυπήσει στο κεφάλι με ένα βαρύ αντικείμενο. Οταν διαπίστωσε ότι την είχε σκοτώσει, έβαλε φωτιά για να χαθούν τα ίχνη. Η δολοφονία, όμως, αποκαλύφθηκε και ο Συνέσιος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 ετών από τα ισραηλινά δικαστήρια. Ο φάκελος «Λάικα» βρίσκεται στα αρχεία της Μοσάντ, ενώ ο Συνέσιος δεν «μίλησε»ποτέ, παρά τις παροτρύνσεις, ακόμη και Ισραηλινών να κάνει αποκαλύψεις.

  Οι Ρουμάνες

  Φαίνεται ότι ο Διόδωρος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις Ρουμάνες. Λέγεται ότι πήγαιναν στα Ιεροσόλυμα να υπηρετήσουν από μοναστήρια τις πατρίδας τους και πολλές από αυτές το πρωί φορούσαν το σχήμα και προσεύχονταν και το βράδυ «εργάζονταν» σε καμπαρέ στο Τελ Αβίβ. Εντονες φήμες, που συζητείται, ότι και γι’ αυτές οι Ισραηλινοί έχουν στοιχεία, αναφέρουν πως ορισμένες από τις καλόγριες εκ Ρουμανίας «ετύγχανον της ιδιαιτέρας ευνοίας» του Πατριάρχου. Η τελευταία μάλιστα -συμπληρώνουν οι πληροφορίες- έφυγε από το Ισραήλ λίγες ώρες μετά το θάνατο του Διοδώρου με 6 εκατομμύρια δολάρια στη βαλίτσα της, με τα οποία άνοιξε επιχείρηση στην πατρίδα της. Λέγεται δε, ότι οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν την περίπτωση, αλλά την άφησαν να φύγει, για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, κάτι που το έχουν μετανοήσει τώρα.

  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδος, η οποία πέρασε άσχημες ώρες με την υγεία της. Οταν οι Ισραηλινοί γιατροί τη διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει καλά, ιδιαίτερα συγκινημένη, πήγε στον Πανάγιο Τάφο να προσκυνήσει. Εκεί θέλησε, να αφιερώσει ακριβό κόσμημα που είχε στον λαιμό της. Τότε παρενέβη κληρικός Αγιοταφίτης που τη συνόδευε και της είπε: «Κυρία…, αν πράγματι αισθάνεσθε ότι πρέπει να αφιερώσετε το κόσμημά σας στον Χριστό, ως ευγνωμοσύνη που σας έσωσε, καλύτερα πουλήστε το και δώστε τα χρήματα σε φτωχούς. Εάν το αφήσετε εδώ, σε δυο – τρεις ημέρες θα κοσμεί τον λαιμό κάποιας Ρουμάνας».

  Το χρήμα

  Η σχέση με το χρήμα, φαίνεται να ήταν επίσης ξεχωριστά έντονη για τον Διόδωρο. «Ο Χιώτης ήταν παραδόπιστος», μας είπε χαρακτηριστικά Αγιοταφίτης. Είχε «ιδιαίτερες σχέσεις» με Μητροπολίτες που διαχειρίζονταν προσκυνήματα και περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου. Από παντού έπαιρνε «μίζες». «Νοίκιασε» για 90 χρόνια μεγάλες εκτάσεις στους Ισραηλινούς, κάτι που εξόργισε τους Παλαιστινίους, ενώ δεν δίστασε να κάνει και πλαστογραφίες εις βάρος Εβραίων, υπογράφοντας συμβόλαια που τελικά δεν ίσχυαν, αφού όμως πρώτα είχε εισπράξει τα χρήματα. Σε αυτές τις «ιστορίες» συμμετείχαν και Αγιοταφίτες. Υποθέσεις τέτοιες βρίσκονται στα ισραηλινά δικαστήρια, όπως και η τελευταία με την εξαφάνιση τεράστιων ποσών ακόμη και από τράπεζες της Ελβετίας, μετά το θάνατό του. Εχει αρχίσει ειδική έρευνα για 20 περίπου εκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης γνωστή στους Ελληνες πολιτικούς η περίπτωση που συνελήφθη ο Διόδωρος από την αστυνομία του Ισραήλ, με πλάκες λαθραίου χρυσού. Επενέβη η ελληνική κυβέρνηση και έκλεισε το θέμα. Ομως ο φάκελος έμεινε στα αρχεία της Μοσάντ, όπως και εκατοντάδες άλλοι φάκελοι.

  Κλείνοντας τη «σταχυολόγηση» των έργων και του βίου Διοδώρου, θα καταθέσουμε, ίσως την πιο χαρακτηριστική μαρτυρία, που φανερώνει το μέγεθος της εξαρτήσεως του εκδημήσαντος Πατριάρχου με το χρήμα.

  Βαριά άρρωστος τα τελευταία 2 χρόνια -ήταν περίπου 140, 150 κιλά, με μειωμένη όραση, είχε υψηλό σάκχαρο, καρδιά και υπεβάλλετο σε αιμοκάθαρση- ενώ μιλούσε, έγερνε το κεφάλι και κοιμόταν αφήνοντας τον συνομιλητή του αμήχανο, ειδικά όταν δεν υπήρχε άλλος μπροστά και μάλιστα Αγιοταφίτης. Ακόμη και δημοσιογράφοι που του έχουν πάρει συνέντευξη, είχαν γίνει μάρτυρες αυτού του γεγονότος. Ομως το να ξυπνούσε ο Διόδωρος και να συνέχιζε τη συζήτηση ήταν απλό και το συνέστηναν στους συνομιλητές του Αγιοταφίτες: «Την ώρα που τον παίρνει ο ύπνος, ρώτησέ τον, πόσο πάει σήμερα η τιμή του δολαρίου Μακαριότατε; Αμέσως θα ξυπνήσει και θα σου απαντήσει οπότε και θα συνεχίσετε να μιλάτε, μέχρι να επαναληφθεί η ίδια σκηνή».

  Οι συνέπειες

  Από τα λίγα -γιατί είναι λίγα μέσα στα 20 χρόνια Πατριαρχίας του Διοδώρου- που αναφέραμε, καθίσταται σαφές, ότι επί των ημερών του το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο έπεσε σε μαρασμό. Ικανοί κληρικοί απομονώθηκαν ή απογοητεύθηκαν και έφυγαν, ή εκδιώχθηκαν. Οσοι προσπάθησαν να αντισταθούν, απειλήθηκε η ζωή τους. Εμειναν όσοι αναγκάστηκαν να συνεργαστούν μαζί του, αφού -βάσει του ισχύοντος καθεστώτος- ο Πατριάρχης κάνει ό,τι θέλει και δεν δίδει λογαριασμό σε κανέναν, γιατί στα Ιεροσόλυμα δεν ισχύει η Συνοδικότητα. Εμειναν επίσης οι πιο υπομονετικοί που περίμεναν επί χρόνια «καλύτερες μέρες». Ομως, οι «καλύτερες μέρες» δεν είναι μια εύκολη υπόθεση να γίνουν πραγματικότητα, γιατί τα πάντα έχουν «ξεχαρβαλωθεί», παράλληλα με την όποια μορφή διαφθοράς ενδημεί πλέον εκεί, στον Τάφο του Χριστού. Γι’ αυτό και σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο, να αλληλοκατηγορούνται οι Αγιοταφίτες, να επεμβαίνουν στα εσωτερικά τους ξένες δυνάμεις και να γίνεται λόγος για κάθε είδους και μορφής συναλλαγές για την εκλογή Πατριάρχου. Το γεγονός ότι επί 20 χρόνια, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων «χώνευε» κάθε αποδιωγμένο κληρικό ή μοναχό από οποιαδήποτε ελληνική εκκλησία, έχει, δυστυχώς, το κόστος του. Η ευθύνη όμως, δεν ανήκει μόνον στον Διόδωρο, αλλά και σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1981, οι οποίες όχι μόνον «γνώριζαν», αλλά και τον βοηθούσαν να ξεπερνά τις όποιες «κακοτοπιές».

  Οι «επίγονοι»

  Είναι λοιπόν, πολύ φυσικό, οι «επίγονοι» του Διοδώρου, να αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα και τα κράτη που έχουν συμφέροντα στον ευαίσθητο αυτό, ιστορικό χώρο της Ιερουσαλήμ, να προσπαθούν να τα διαφυλάξουν, το καθένα βλέποντας από τη δική του σκοπιά.

  Το Ισραήλ δεν θέλει φιλοάραβα Πατριάρχη, ούτε φιλορώσο, ενώ επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ανήκει στο Πατριαρχείο, ώστε αυτό να μην περιέλθει στους Παλαιστινίους, αλλά να παραμείνει στους Ελληνες Αγιοταφίτες, οι οποίοι όμως -με καθαρά χαρτιά- θα το νοικιάζουν σε Ισραηλινούς.

 5. Ο/Η του κώλου λέει:

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   O tempora o mores
   1:16 στο βίντεο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, η κυρία αυτή του μιλάει στον ενικό, σε επίσημο δημόσιο χώρο.

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  Τι έλεγε ο αρχικαραγκιόζης για το «πλεόνασμα» που «μοίραζε», όπως κάνει τώρα ο Τσίπρας, ο Σαμαράς:

  Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας, αίματος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s