«Σέβομαι τον Ιερώνυμο- Καμία απολύτως αλλαγή στα θρησκευτικά» (Ευτυχώς, η κατήχηση παραμένει)

Μεγάλη προσωπικότητα ο υπουργός [«…ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Φίλη και τον Πρωθυπουργό για το τι θα ακολουθήσουμε και βεβαίως θα το ακολουθήσουμε, όπως έχει συμφωνηθεί»]

gavroglou

Θρησκεία η Αριστερά -Θρησκεία κι η Ορθοδοξία

«Καμία απολύτως αλλαγή» δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, σημείωσε ο νέος υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και διευκρίνισε:

«Το εννοώ, καμία απολύτως αλλαγή, γιατί και ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Φίλη και τον Πρωθυπουργό για το τι θα ακολουθήσουμε και βεβαίως θα το ακολουθήσουμε, όπως έχει συμφωνηθεί».

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με τον οποίο σήμερα είχε μία πρώτη άτυπη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε: «Τον σέβομαι, έχει μία καίρια θέση, που παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας και για λόγους ιστορίας και για λόγους συγκυρίας και ελπίζω να είναι αμοιβαία τα αισθήματα».

λινκ

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων. Bookmark the permalink.

41 Responses to «Σέβομαι τον Ιερώνυμο- Καμία απολύτως αλλαγή στα θρησκευτικά» (Ευτυχώς, η κατήχηση παραμένει)

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αμβρόσιος: Γλυκιά ελπίδα η Χρυσή Αυγή…

  Θεοφιλογιαννάκος, Αμβρόσιος – Επικήδειοι για Ντερτιλή

  Επαρχιωτόπουλα και φτωχόπαιδα, που οι ανάγκες της ζωής τους τα έφεραν να στεγαστούν στα οικοτροφεία της θεοσκότεινης θρησκευτικής φαρισαϊκής ακροδεξιάς Μαφίας, που κατατρόπωσαν τα κακομαθημένα αστόπαιδα, τους αδίστακτους τυχοδιώκτες, καλοπερασάκηδες και λουφαδόρους της υποκριτικής Αριστεράς, χωρίς να πέσει μισή τουφεκιά.

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=842149

  Οι σχέσεις… «Ζωής» Ιερωνύμου – Αμβροσίου

  Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος κάλυψε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και συντάχθηκε με τους ακραίους της Εκκλησίας
  06/11/2016

  Βίοι παράλληλοι

  Επί πολλούς μήνες ο Αρχιεπίσκοπος φαινόταν ότι είχε εναγκαλιστεί τις θέσεις των συντηρητικών της Εκκλησίας και η δήλωσή του στην τηλεοπτική εκπομπή, ότι «αυτά που επισημαίνει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος που τα λέει. Αν ψάξουμε τα κείμενά του και τα ψηλαφίσουμε, θα δούμε ότι για το θέμα το κεντρικό που θίγει δεν κάνει λάθος», αποτέλεσε την πλήρη επιβεβαίωση. Για όσους όμως γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Εκκλησία, ο κ. Ιερώνυμος ουδέποτε θα «άδειαζε» τον κ. Αμβρόσιο. Οι δύο άνδρες μεγάλωσαν μαζί, έζησαν μαζί, μοιράστηκαν το ίδιο αναγνωστήριο και τον ίδιο θάλαμο οικοτροφείου. Οι ζωές τους είναι σχεδόν παράλληλες. Τον Μάρτιο του 1938 στα Οινόφυτα γεννιέται ο Γιάννης Λιάπης και μόλις τέσσερις μήνες αργότερα στην Πάτρα ο Αθανάσιος Λενής. Και οι δύο ζουν φτωχικά παιδικά χρόνια και δουλεύουν από μικροί. Ο Γιάννης βοηθάει τους γονείς του στις αγροτικές δουλειές και στην εκτροφή των προβάτων. Ο Θανάσης ασχολείται με δουλειές του ποδαριού και στηρίζει τη μοδίστρα μητέρα του.

  Το 1956 και σε ηλικία 18 ετών συναντιούνται για πρώτη φορά στην οδό Βουρνάζου και στον αριθμό 4 στους Αμπελοκήπους, όπου η Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή» διατηρούσε οικοτροφείο στο οποίο ζούσαν περισσότεροι από 200 νέοι της ελληνικής επαρχίας που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Αθήνας. Ο Γιάννης σπουδάζει Φιλολογία και ο Θανάσης Θεολογία. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται από την πρώτη στιγμή ένας αμοιβαίος σεβασμός, μια φιλία που με την πάροδο των χρόνων ενισχύθηκε. Ετσι οι δυο τους βρέθηκαν να μένουν στον ίδιο θάλαμο, μαζί με άλλους έξι φοιτητές από το 1956 ως το 1960.

  Το σταυροδρόμι της Χρυσοπηγής
  Το 1959 ο Θανάσης μαζί με τον τότε Αρχιμανδρίτη και αργότερα Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο Καρούζο και τον Χρήστο Παρασκευαΐδη, τον μετέπειτα Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ιδρύουν την Αδελφότητα Θεολόγων «Παναγία Χρυσοπηγή». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, την τελευταία στιγμή ο Γιάννης Λιάπης αποφεύγει να προσχωρήσει στη νέα αυτή προσπάθεια, παραμένοντας πιστός στον πνευματικό του καθοδηγητή και επίλεκτο στέλεχος της «Ζωής», Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Γραικό, μετέπειτα Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας.

  (Σημ. Λασκ.: η δημοσιογράφος αποφεύγει να γράψει πως ο Νικόδημος ήταν στρατιωτικός παπάς, γιός ενός φούρναρη, που διορίστηκε δεσπότης από την παράνομη χουντική Σύνοδο, δυο μήνες μετά την εγκαθίδρυση της Δικτατορίας, τον Ιούνιο του 1967).

  Ο Αθανάσιος Λενής χειροτονείται το 1961 από έναν διακεκριμένο ιεράρχη που βρίσκεται κοντά στη «Ζωή», τον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο Πλατή, και λαμβάνει το όνομα Αμβρόσιος. Ο Γιάννης Λιάπης φεύγει στο εξωτερικό, επιστρέφει το 1967 και χειροτονείται λαμβάνοντας το όνομα Ιερώνυμος προς τιμήν του επίλεκτου κληρικού της «Ζωής», του τότε Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α’ Κοτσώνη.

  Οι δύο νέοι πάντα διατηρούσαν σχέσεις. Και όταν το 1978 ο κ. Αμβρόσιος εκλέγεται Μητροπολίτης Καλαβρύτων, στη θέση του αρχιγραμματέα που κατείχε από το 1976 ως Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ταλαντίου τον διαδέχεται ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Λιάπης ως το 1981, οπότε εκλέγεται Μητροπολίτης Θηβών στη θέση του πνευματικού του πατέρα. Οι δύο φίλοι ουδέποτε σταμάτησαν τις σχέσεις τους. Και η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου γέμισε με χαρά το περιβάλλον του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, διότι μπορεί στη θέση του οικοτροφείου της «Ζωής» σήμερα να βρίσκεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά οι φιλίες εκείνης της εποχής ουδέποτε έσπασαν…

  ΕΞΗΚΟΝΤΑΕΤΗΣ ΦΙΛΙΑ

  Το 1956 και σε ηλικία 18 ετών συναντιούνται για πρώτη φορά, στην οδό Βουρνάζου και στον αριθμό 4 στους Αμπελοκήπους, όπου η Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή» διατηρούσε οικοτροφείο στο οποίο ζούσαν περισσότεροι από 200 νέοι της ελληνικής επαρχίας που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι δύο φίλοι ουδέποτε σταμάτησαν τις σχέσεις τους. Η εκλογή του Ιερωνύμου στη θέση του Αρχιεπισκόπου γέμισε με χαρά το περιβάλλον του Μητροπολίτη Καλαβρύτων διότι οι φιλίες εκείνης της εποχής ουδέποτε έσπασαν…

  «Αλλαγή ρότας»

  «Δεν κάνω πίσω στις αρχές μου»

  Η αλλαγή ρότας του κ. Ιερωνύμου φάνηκε ξεκάθαρα τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή τις αποφάσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών και την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Και τον Μάιο μιλώντας σε κληρικούς της Θεσσαλίας δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί σε αυτόν τον τόπο που κινούνται επιπόλαια, αλλά εμείς θα τολμήσουμε, και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε», δίνοντας με σαφήνεια το στίγμα της νέας πορείας του. Τον Οκτώβριο από του βήματος της Συνόδου της Ιεραρχίας προειδοποίησε την κυβέρνηση, όπως το έπραξε και προχθές όταν είπε: «Εγώ δεν πιστεύω στα αίματα. Δεν πιστεύω στις συγκρούσεις. Πιστεύω στη συνεργασία. Και αυτό το έδειξα σε όλη μου τη ζωή. Αλλά δεν κάνω πίσω στις αρχές μου. Θα βρω τρόπο, έστω και επικίνδυνο τρόπο, αλλά θα μείνω στις βασικές μου αρχές, στη θέση μου και θα τις υπερασπιστώ μέχρι τέλους (…) Αν τα πράγματα πάνε σε αδιέξοδο, ασφαλώς δεν θα μείνουμε με κλειστά τα μάτια και με δεμένα τα χέρια».

  Ο Αρχιεπίσκοπος πίστευε ότι από τη μάχη θα βγει κερδισμένος – όπως και συνέβη μετά την απομάκρυνση Φίλη από το υπουργείο Παιδείας. Οπως είπε ο φίλος του Μητροπολίτης Καλαβρύτων στην Ιεραρχία, «στις μάχες πέφτεις πολεμώντας· δεν παραδίδεις τα όπλα σου»…

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο Τσίπρας τρέμει τον Αμβρόσιο:

  2012: O Tσίπρας στα Καλάβρυτα, δέχεται την επίθεση και τις διαταγές του Αμβρόσιου, ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης και υπακούει:

  https://roides.wordpress.com/2012/12/24/24dec12/

  Ο κ.Τσίπρας ντροπιάζει την Αριστερά

  24/12/2012

  Δουλικός προς χουντικό Χρυσαυγίτη μητροπολίτη

  ……………………….
  ο κ.Τσίπρας χτίζει στην άμμο, όταν ψηφοθηρεί με παλαιοκομματικό τρόπο κολακεύοντας ακροδεξιούς.

  « ‘Άνθρωπος χωρίς Θεό, είναι άνθρωπος επικίνδυνος’ είπε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς ο Μητροπολίτης έχοντας το βλέμμα του στραμμένο προς τον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο δεν τρέφει και ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα. Είναι γνωστή η κόντρα του ιεράρχη με τον ΣΥΡΙΖΑ και η χθεσινή συνάντηση του κ. Αμβρόσιου με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη.Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος πρόβλημα χρόνου θέλησε να αποχωρήσει από την συνεστίαση λίγο πριν την ομιλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας λέγοντας «ο Θεός συγχωρεί. Άρα και εσείς πρέπει να με συγχωρέσετε» για να λάβει την απάντηση του κ. Αμβρόσιου «αν φύγετε, θα εκληφθεί σα να μη θέλετε να με ακούσετε». Κάτι που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να ξανακαθίσει στη θέση του. Ο Μητροπολίτης έκανε λόγο για «δεξιό και αριστερό ολοκληρωτισμό» αλλά και για τα λεγόμενα «άκρα» αφήνοντας συνεχώς αιχμές για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας αφού αναγκάσθηκε να ακούσει το «κήρυγμα» Αμβρόσιου λίγο πριν μιλήσει στους δημοσιογράφους αστειευόμενος είπε «τώρα που πήρα την ευλογία του Αμβρόσιου μπορώ να σας μιλήσω» και συμπλήρωσε χαμογελώντας «δεν ξέρω βέβαια αν ήταν ευλογία ή αφορισμός».

  Η «Αυγή» (Σφέτσα Δάφνη, 14/12) στο ρεπορτάζ του μνημόσυνου κατέφυγε στη παλιά της τέχνη τη λογοκρισία. Δεν γράφει λέξη για το συμβάν, προφανώς γιατί αντιλαμβάνεται πως η στάση του κ.Τσίπρα ήταν αξιοθρήνητη. Προτείνω η «Αυγή» που επιδίδεται συστηματικά στο σπορ, να μετονομασθεί σε «Λαϊκή Ημερησία». Ως ιδιώτης ο κ.Τσίπρας έχει το απόλυτο δικαίωμα να αυτοεξευτελίζεται. Σήμερα όμως δεν είναι πρόεδρος του 15μελούς του 10ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων. Ως αρχηγός της αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπροσωπεί τον κόσμο της Αριστεράς και ένα κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό του Κράτους, θέση για την οποία πληρώνεται αδρά. Έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά μας δικαιώματα από τις επιθέσεις ναζιστών θεοκρατών. Αν ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης υπακούει στις απειλές ενός τέτοιου ανθρώπου, που είναι μάλιστα και ανώτερος κρατικός υπάλληλος, δεν του απαντάει, αλλάζει το πρόγραμμά του, «κάθεται σούζα», του ζητάει να τον συγχωρήσει και ακούει τις επιθέσεις του κατά των άθεων και του ίδιου αδιαμαρτύρητα, τότε τι μπορούμε να περιμένουμε από μια χωρική των Καλαβρύτων; Ποιος θα την ενθαρρύνει, ποιος θα τη διαφωτίσει ποιος θα την εμπνεύσει, ποιος θα την κάνει καλύτερη; Ποια είναι η αποστολή της αριστερής πολιτικής; Να καλλιεργεί την υποταγή στους Μάγους της φυλής και την υποκρισία;
  —-Δεν πάει καιρός που ο Θανάσης Λενής έβρισε τον Τσίπρα: «Αμερικανικό σχέδιο προώθησης του Α.Τσίπρα στην εξουσία.. οι Εφιάλτες ποτέ δεν έλειψαν από την μαρτυρική Ελλάδα μας» (defencenet.gr, 14/6). Η φοβισμένη στάση του κ.Τσίπρα απογοήτευσε ακόμη και ανθρώπους του πατριάρχη (εχθρού του μητροπολίτη Καλαβρύτων), όπως ο προοδευτικός πατρινός θεολόγος κ.Ανδριόπουλος, που ειρωνεύεται τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ……………

  http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2012/12/blog-post_15.html

  Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012
  Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ,

  – Ο λαλίστατος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατάπιε τη γλώσσα του μπροστά στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Στο γεύμα που ακολούθησε μετά τις εκδηλώσεις της 13ης Δεκεμβρίου για το ολοκαύτωμα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την …άδεια από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο να αποχωρήσει, αλλά ο Σεβ. δεν τον άφησε με τον τρόπο του, υποδεικνύοντάς του να καθίσει να ακούσει τι έχει να πει. Και «τα άκουσε» για τα καλά ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφού οι γνωστές Αμβροσιανές μπηχτές έδωσαν και πήραν! Οπότε καλά κάνουν και ο Καλαβρύτων και ο Πειραιώς και όποιος άλλος ιεράρχης και ξεσπαθώνουν. Βρίσκουν και τα κάνουν! Αφού και οι αριστεροί που υποτίθεται πως αμφισβητούν την Εκκλησία, σα μαθητούδια μπροστά τους… Ας μη μιμούνται μετά τους ιεράρχες μας στις …κορώνες. Άλλωστε οι ιεράρχες είναι πιο εξειδικευμένοι σ’ αυτές.
  _________________

  https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/03/28/ekklisia-xa-amvrosios-rigas/

  Εκκλησία και Χρυσή Αυγή: Συγχωροχάρτια κι Ευλογίες για τα θεάρεστα έργα, τα πογκρόμ και τα μπραβιλίκια. Ανήμερα του Ευαγγελισμού. » 2014-03-25 – Αγία Λαύρα – H Χρυσή Αυγή τίμησε τους ήρωες οπλαρχηγούς στην Αγία Λαύρα – Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο – Ρήγας Χρήστος


  Στιγμές χριστιανικής ευλάβειας και πραότητας και εθνικής ανατάσεως, με την ευλογία της επίσημης Εκκλησίας. Εικόνα από το μέλλον (;;;)


  Αγία Λαύρα, Χρυσή Αυγή και Ρήγας Χρήστος, συνάντηση με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο

  ___________

  http://www.newsbomb.gr/prionokordela/news/story/247449/epistoli-mitropoliti-amvrosioy-eylogei–hrysi-aygi–aforizei-syriza#ixzz4PlkfrFi

  Οδηγίες» για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να δώσουν τον «καλύτερο εαυτό» τους δίνει προς τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος μέσα από μια επιστολή 13 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα με αφορμή την υπόθεση των εγκαινίων του κόμματος στο Αίγιο.

 3. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Ο Αμβρόσιος θεωρεί ότι η ΧΑ είναι γλυκιά ελπίδα. Ταυτόχρονα είναι σίγουρο πως αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση υποχωρεί μπροστά στο ιερατείο χωρίς μάχη. Το ότι ο Τσίπρας δηλώνει άθεος δεν τον ενοχλεί, γιατί και ο ίδιος είναι κρυφά,άθεος. Με την επιθετικότητα του στον Τσίπρα και στην Αριστερά, από την μία, ασκεί πίεση στην κυβέρνηση ώστε να την υποχρεώνει σε υποχωρήσεις απέναντι στις απαιτήσεις της εκκλησίας και από την άλλη εκδηλώνει το παραδοσιακό μίσος του προς την Αριστερά. Αυτό που επιθυμεί και το δείχνει καθαρά, είναι ένα ακραία βίαιο καθεστώς, όπου θα μπορεί να «αλωνίζει» όπως επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται να κρατά τα προσχήματα. Καθεστώς τύπου ΧΑ, χούντας, Βασίλειου βουλγαροκτόνου, Ιουστινιανού κλπ.
  Ο Ιερώνυμος, συμφωνεί με τον Αμβρόσιο, απλά «είναι ο τρόπος που τα λέει». Συμφωνεί μαζί του, επειδή τους συνδέει πολύχρονη φιλία αλλά και γιατί ταυτίζονται απόλυτα ιδεολογικά. Ο Ιερώνυμος, είπε ότι «δεν κάνω πίσω από τις αρχές μου και θα βρω τρόπο έστω επικίνδυνο».. Πρόκειται για μεταμφιεσμένη απειλή. Είναι άλλο να μην κάνεις πίσω από τις αρχές σου και να το πληρώνεις και άλλο να το πληρώνουν άλλοι. Όπως συμβαίνει τώρα, που το πληρώνει για αιώνες η ελληνική κοινωνία (αλλά και ο Φίλης). Η απειλή γίνεται κατανοητή, αν την φράση του Αρχιεπίσκοπου, μας την έλεγε ο Αμβρόσιος με δικά του λόγια, που τα λέει ωμά. Νομίζω θα μας έλεγε: «Ορθοδοξία ή θάνατος» ή «Οποιος δεν είναι μαζί μου (μας) θα σκορπίσει» Ευαγγέλιο Ματθ. ΙΒ΄ 30. Γιατί αυτό μας είπε με «τρόπο» ο Ιερώνυμος. Η ιστορία μας δείχνει ότι οι ιερείς, ιδιαίτερα οι ανώτεροι, είναι αυταρχικοί, αδίστακτοι και ακραία εξουσιομανείς.
  ΤΟ πρόβλημα είναι ότι πολλοί είτε συμφωνούν με το ιερατείο είτε αδιαφορούν για την αγαστή συνεργασία της Αριστεράς μαζί του, αξιολογώντας αυτά τα συμβάντα ως ασήμαντα, που δεν έχουν επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή τους.
  Τι είναι για την Ορθοδοξία και γενικότερα για τις θρησκείες ο κάθε άνθρωπος; Μέρος ενός θεικού σχεδίου, ώστε να επιτευχθεί και να ευδώσει το σχέδιο του Θεού, ό στόχος του και το νόημα που του έδωσε. Αφού, το θεικό σχέδιο και τους στόχους τα γνωρίζουν μόνον οι ιερείς, επειδή σ’ αυτούς το έχει εκμυστηρευθεί, τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρέπει να τους υπακούμε τυφλά, ειδάλλως η κόλαση.
  Η Αριστερά βέβαια στα λόγια αρνείται την ύπαρξη του Θεού και τον ρόλο του στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά στην πράξη αποδέχεται την μεταφυσική αυτού του ισχυρισμού, δεχόμενοι ότι υπάρχει κάποιο νόημα στην ύπαρξη του ανθρώπου, κάποιος σκοπός, ο οποίος (άνθρωπος) οφείλει να υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Μιας και είναι δύσκολο, για τον κοινό θνητό να γνωρίζει αυτό το νόημα, υπάρχει το κόμμα-τα-της Αριστεράς βεβαίως- που θα καθοδηγήσουν την κοινωνία, προς αυτόν, συνεπικουρούμενα από την πολιτική επιστήμη (μαρξισμός και παρόμοια), όπου η κοινωνία πρέπει να βαδίσει προς μία δοσμένη κατεύθυνση, προκαθορισμένη από την αλήθεια της επιστήμης, χωρίς αμφισβητήσεις, λοξοδρομήσεις-κάτι που αρέσει να κάνει η φύση- έως ότου επιτευχθεί ο στόχος-οι.
  Τώρα ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, κανένας στόχος ούτε κάποιο νόημα, για το οποίο υφίσταται ο άνθρωπος. Αυτό και μόνον, είναι αρκετό, να κατανοήσει ο κάθε ένας ότι είναι αναντικατάστατος, ο μόνος υπεύθυνος για τον εαυτό του, να δώσει νόημα ο ίδιος για την θέση του μέσα στην κοινωνία, στον κόσμο και πώς θα χειριστεί το τόσο σύντομο πέρασμα του μέσα από την ζωή. Τώρα ξέρουμε πως δεν υπάρχει κανένας «θεός», κανένα κόμμα, καμιά εξουσία που να μας κομίζει κάποιο νόημα και στόχο. Ο καθένας, ας αρχίσει από τον εαυτό του και ας αποφασίσει τι ρόλο θα αναλάβει απέναντι σ’ αυτόν, αλλά και στους συμπολίτες και συνανθρώπους του.
  Εκκλησιαστική εξουσία και Αριστερά, συνεννοούνται, γιατί τους ενώνει η μεταφυσική αντίληψη, δηλαδή η απέχθεια ή έστω η αδιαφορία για την αλήθεια της φύσης. Είμαστε στον 21ο αιώνα, αλλά σκεπτόμαστε συχνά, με τον τρόπο που μας υπέδειξε αυτή η διαστροφική ιδιοφυία, που άκουγε στο όνομα, Παύλος ο απόστολος των εθνών.

 4. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Και γιατί στα ελληνικά σχολεία να μην γίνεται η κατήχηση στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία;Επειδή η μειοψηφία,δηλ.οι αριστεροί,γουστάρουν την αθεία;Οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας είναι ορθόδοξοι χριστιανοί.Η επίσημη θρησκεία αυτής της χώρας είναι το ορθόδοξο χριστιανικό θρήσκευμα,αλλά και το Σύνταγμα της Ελλάδος αναφέρται στην χριστιανική εκπαίδευση,την οποία πρέπει να λαμβάνουν οι μαθητές;Γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης να δικαιούνται την διδασκαλία του κορανίου από τον ιμάμη τους,αλλά οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί να μην δικαιούνται την διδασκαλία της Καινής Διαθήκης;Στην δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία.Οι αριστεροί όμως δεν είναι δημοκράτες.Είναι φασίστες.Θέλουν να επιβάλλουν τα θέλω τους.Ε όχι ρε,μάγκες.Δεν ψηφίστηκε το Σύριζα για την αλλαγή θρησκευτικών.Το Σύριζα ψηφίστηκε,γιατί ο λαός σιχάθηκε τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι σχεδόν όλοι εμείς που ζούμε σ’ αυτήν την χώρα, είμαστε ανατολίτες στον τρόπο σκέψης και στον τρόπο ζωής. Συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους μουσουλμάνους και έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις μαζί τους, για την ζωή, την πολιτική, την μοιρολατρία, το κοινωνικό γίγνεσθαι, την περιφρόνηση για την ελευθερία και τον πολιτισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο περιφρονούμε την Ευρώπη. Κατά τ’ άλλα βέβαια, αντιπαθούμε τον ισλαμισμό. Επειδή του μοιάζουμε. Καθ’ όλου δεν μας περνάει από το μυαλό, η αντίθετη σκέψη, ώστε να πούμε: Γιατί σε τόσα ευρωπαϊκά κράτη, όπου έχει πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας, όπου τα θρησκευτικά δεν αποτελούν μέσον προπαγάνδας του κυρίαρχου χριστιανικού δόγματος, οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν επιτρέπεται να επηρεάζουν και να επεμβαίνουν στην δραστηριότητα των πολιτικών και δεν πατάνε το πόδι τους στα κοινοβούλια και που αυτά τα κράτη, αν μη τι άλλο, βρίσκονται σε καλλίτερη μοίρα από εμάς, να μην τους «μοιάσουμε», να μην παραδειγματιστούμε; Προτιμάμε την σύγκριση με το Ισλάμ επειδή τυχόν σύγκριση με την Ευρώπη θα ‘ταν ασύμφορη για μας. Μας αρέσει να βλέπουμε τους «Χομεινί», να μπαίνουνε μέσα στην βουλή να ορκίσουν τους βουλευτές. Αυτός είναι ο λόγος που παριστάνουμε τους ανώτερους από τους ευρωπαίους και φαντασιωνόμαστε πως δήθεν μας ζηλεύουν και μας μισούνε.

 5. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Οι ορθόδοξοι χριστιανοί σκέφτονται σαν τους μουσουλμάνους;Ούτε μαντήλες φοράμε,ούτε μπουργκίνι και μπούργκα.Ούτε απεχθανόμαστε το χοιρινό κρέας.Ούτε λέει μέσα η Καινή Διαθήκη,[να σκοτώνετε τους απίστους,δηλ.αλλόθρησκους,για να πάτε στον παράδεισο.].Κι αν θέλουμε,πάμε στην εκκλησία ή κάνουμε νηστείες.Κανείς δεν σε εξαναγκάζει,να κάνεις κάτι,που εσύ ο ίδιος δεν θές.Κι ούτε δεχόμαστε βία από άντρες,όταν κρίνουν αυτοί,πως καταπατούμε κάποιους κανόνες[δές Ταλιμπάν και isis].Άσε που αν κάποιος μιλήσει άσχημα για την ορθοδοξία ή για ιερά πρόσωπα της Εκκλησίας,δεν τον αποκεφαλίζουν ή δεν τον φυλακίζουν,όπως θα έκαναν σε χώρα μουσουλμάνων.Και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη,πολλές χώρες της Ευρώπης δεν ανήκουν στο ορθόδοξο χριστιανικό θρήσκευμα.Κάποιες είναι καθολικές και κάποιες άλλες προτεσταντικές.Ό,τι κάνει η Ευρώπη,είναι και το σωστό και πρέπει να το ακολουθούμε;Η κάθε χώρα έχει τον δικό της πολιτισμό και την θρησκεία της.Τι να ζηλέψουμε από τις άλλες ευρωπαικές χώρες;Τους Χιτλεράδες της,τον Στάλιν της,το Μουουλίνι και τους Άγγλους,που όποτε έρχονται στα νησιά μας,ξεβρακώνονται,μεθάνε και μαστουρώνουν;Να ζηλέψω τον αρχαίο τους πολιτισμό,που ο δικός μας γέννησε σπουδαίους φιλοσόφους κι επιστήμονες;Να ζηλέψω,που αφήνουν μια φτωχή χώρα σαν την Ελλάδα,να σηκώσει το βάρος των λαθρομεταναστών;Να ζηλέψω τον θεσμό της οικογενείας,που είναι ανύπαρκτος;Μόνο στο θέμα της καθαριότητας,της ζωοφιλίας και στην συμπεριφορά μας δεν είμαστε σωστοί κάποιοι Έλληνες,δηλ.θα δείς Ούγγρους που΄ναι πιο ήσυχοι από εμάς.Εμείς είμαστε φασαριόζηδες,αλλά παρόλο που έχουμε οικονομική κρίση,συνεχίζουν να υπάρχουν φιλανθρωπικά ιδρύματα χάρη στην γενναιοδωρία του Έλληνα.Κι αν γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας-κράτους,αυτό σημαίνει,οτι δεν θα γίνεται η πρωινή προσευχή στα σχολεία και θα καταργηθούν τα θρησκευτικά,που αυτά εδώ και χρόνια υπάρχουν.Και γιατί να μην υπάρχουν αυτά;Εσείς,η μειοψηφία,ρε γαμώτο,θα επιβάλλετε τις απόψεις σας στην πλειοψηφία,που είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί και υπέρ των θρησκευτικών,της προσευχής,των εικόνων στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες;Το μουσουλμανάκι να έχει το δικαίωμα,να διδάσκεται το κοράνι σε ελληνικό σχολείο,αλλά το ελληνόπουλο να μην μαθαίνει για την θρησκεία του;

 6. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Κι αν γίνει χωρισμός Εκκλησίας-κράτους,το κράτος να δώσει πίσω όλη την περιουσία της Εκκλησίας,που έχει αρπάξει.Έχουμε τους φιλότουρκους.Έχουμε και τους φιλοευρωπαίους εδώ. Δές τον πύργο της βαβέλ,έτσι όπως τον σχεδίασε κάποιος και το ευρωπαικό κοινοβούλιο. http://redskywarning.blogspot.gr/2014/05/blog-post_6611.html Κάνένας φιλοαμερικανός ή φιλοασιάτης υπάρχει;Πολύ σωστά κάνει την δουλειά του ο μασονόκλεφταράς πολιτικός και δεν πρέπει ο ιερέας να επεμβαίνει στα πολιτικά ζητήματα. http://www.antibaro.gr/article/8756

 7. Ο/Η LA λέει:

  Για να καταλάβει η ΟΡΘΟΔΟΞΗ τι εννοεί στην πραγματικότητα όταν θεωρεί ότι σε θέματα τέτοια, οι αποφάσεις πρέπει να είναι θέμα πλειοψηφίας, ας σκεφτεί με την δημογραφική συρρίκνωση ότι σε 30-50 χρόνια οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα γίνονται το 51%, θα ήθελε πραγματικά τα παιδιά της να διδάσκονται το θρήσκευμα της πλειοψηφίας, ή τότε δεν θα ήταν σωστό και γιατί;

 8. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  La,ακόμη και τώρα οι μουσουλμάνοι της Ελλάδος έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται το Κοράνι στα σχολεία από τον ιεροκήρυκα τους,αλλά και ο κάθε μαθητής μπορεί να απαλλαχθεί από το μάθημα των θρησκευτικών.Αυτό δεν το θεωρείς δημοκρατικό;Ικανοποιεί άθεους,αλλόθρησκους και ορθόδοξους χριστιανούς.Στην περίπτωση όμως που οι μουσουλμάνοι γίνουν το 51 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας μας,να ισχύσει ό,τι ακριβώς ισχύει και τώρα.Θα ήταν δίκαιο κατά την άποψη σου,τα δικά μου παιδιά,τα παιδιά των μή μουσουλμάνων κι άθεων,να διδάσκονται με το ζόρι το Κοράνι;Να εύχεσαι,να μην γίνουν σε τούτη την χώρα περισσότεροι οι μουσουλμάνοι,γιατί αυτοί κάθε άλλο από δημοκρατικοί δεν είναι.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ακούστε μαντάμ για να τελειώνουμε.
   Τη χώρα μας δεν την απειλεί κανένας πρόσφυγας.
   Την κατέστρεψαν ο λαός της, η Εκκλησία της και τα δυο κόμματα που κυβερνούσαν και σε λίγο η ανεύθυνη και τυχοδιωκτική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ θα της ρίξει τη χαριστική βολή, με επιστροφή στη δραχμή.
   Θα δείτε τότε πόσο θα πληρωθεί η αδυναμία αυτοκριτικής, η συλλογική υποκρισία, οι ψευτοπαλληκαρισμοί, το θράσος και η αχαριστία σε βάρος της Ε.Ε.

 9. Ο/Η LA λέει:

  προς ΟΡΘΟΔΟΞΗ
  Μια χώρα δεν προχωράει με ευχές. Μια χώρα που σέβεται την δημοκρατία, σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων φροντίζει να απέχει από διακρίσεις και κατηχήσεις σε οποιοδήποτε θρήσκευμα.

  Καμιά θρησκευτική κατήχηση δεν πρέπει να γίνεται στα σχολεία, αφού η οποιαδήποτε πλειοψηφία θα καθορίζει και θα υποβάλλει και την θρησκευτική συνείδηση των υπολοίπων, δημοκρατικά όπως λέτε. Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν “πρόβατα” και αδυνατείτε να τα διδάξετε σε αυτό, να τα στέλνετε ιδιωτικά στο κατηχητικό και επίσης να πληρώνεται εσείς το παπαδιαριό σας, τις λιμουζίνες τους και τις πισίνες τους. Είναι το ελάχιστο δείγμα αγάπης που μπορείτε να δώσετε προς την κοινωνία που τόσο διαλαλείτε ότι έχετε, αλλά μόνο στα λόγια.

 10. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Και το ΚΚΕ που ανήκεις,δεν τάσσεται υπέρ της δραχμής;Γιατί θεωρείς κακό,το να μας οδηγήσει το Σύριζα στην δραχμή;Όσο για αυτό που είπες,οτι η χώρα καταστράφηκε από την Εκκλησία,εγώ ξέρω χώρες,πού όταν τις εξουσίαζε το ΚΚΕ,είχαν φτώχεια και ήταν αδύναμες[δές Βουλγαρία στην εποχή του κουμμουνισμού,Ρουμανία και Ρωσία,η οποία έγινε μεγάλη χάρη στον δεξιό Πούτιν.]Τι κακό έκανε η Εκκλησία,που το σώμα της θεωρείται το σύνολο των πιστών κι όχι μόνο οι ιερείς;Αυτή διαχειρίζεται σωστά τον οβολό του κάθε πιστού,βοηθώντας τους φτωχούς.Όσο για τις χειρότερες μέρες που θα μας έρθουν,συμφωνούμε.Τώρα σε αυτό περί αχαριστίας σε βάρος της Ε.Ε.,γιατί είμαστε αχάριστοι;Εσύ νομίζεις,οτι μας δίνουν χρήματα λόγω της καλοψυχίας τους ή για τα συμφέροντα τους;Θέλουν να ξεπουλήσουμε όλες τις κρατικές μας επιχειρήσεις και τον ορυκτό μας πλούτο.Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πόσα λεφτά έπαιρναν από εμάς,όταν αγοράζαμε τα όπλα τους;Οι πόλεμοι,οι πολιτικοί και τα δάνεια που έπαιρναν μερικοί για βλακείες,ευθύνονται για την κατάντια μας.όποτε ένα κόμμα κυβερνούσε,βόλευε στο δημόσιο τα δικά του παιδιά και μοίραζε επιδόματα για ψηφοθηρία.Όσο για τους πολέμους,πόσες χώρες επιτέθηκαν στην Ελλάδα;Πάντα επιθέσεις δεχόμασταν από τους ξένους,δηλ.από Τούρκους,Αλβανούς,Βούλγαρους και Γερμανούς.Οι Γερμανοί επί κατοχής δεν κατέστρεψαν δρόμους;Δεν κατέκλεψαν το κράτος μας,προκειμένου να συντηρήσουν τον στρατό τους;Δεν σφάγιασαν Έλληνες και δεν έκαψαν σπίτια;Πόσα λεφτά χρειάστηκαν για να ξανακτιστεί,ό,τι γκρεμίστηκε από αυτούς;Και μέχρι σήμερα έχουμε τους Τούρκους με τις συνεχόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας,που εξαιτίας τους δίνουμε μπόλικα ευρώ στα καύσιμα των πολεμικών αεροσκαφών μας.Τέλος,όσοι ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα,έχουν πόλεμο;Όλοι οι Πακιστανοί,οι Μαροκινοί και οι Αφγανοί έχουν πόλεμο στις περιοχές,που διέμεναν;Εσύ τι θέλεις;Να μας έρχεται εδώ ο κάθε ξένος,που δεν θα γίνεται δεκτός από τις άλλες ευρωπαικές χώρες και θα τον ταίζουμε εμείς,που δεν μπορούμε να ταίσουμε τους εαυτούς μας;Βρές τους δουλειά στην Ελλάδα,αν μπορείς.Κάναμε καταλύματα για τους λαθρομετανάστες,οι οποίοι τα καίνε,αφήνοντας τους Έλληνες άστεγους στον δρόμο.Αυτό είναι δίκαιο;Είδες,τι έπαθε η εθελόντρια των ΜΚΟ,που έπεσε ένα προσφυγόπουλο κάπου στον καταυλισμό και η κοπέλα ήθελε να μάθει,τι συνέβη και της επιτέθηκαν,γιατί ζητούσαν ασθενοφόρο κι αυτή δεν κατάλαβαινε,τι ακριβώς ήθελαν.Είδες,τι έπαθε η φοιτήτρια που βιάστηκε στην Θεσσαλονίκη από λαθρομετανάστες;Πολλοί ξέρουν να λένε,κρίμα είναι οι λαθρομετανάστες,ας τους βοηθήσουμε.Εσείς που τους λυπάστε,τι κάνατε για αυτούς,αλλά΄και τι έχετε κάνει για τους Έλληνες άστεγους;Εάν οι Έλληνες πήγαιναν λαθραία στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν,πώς νομίζετε οτι θα μας φέρονταν οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί;Θα μας προσέφεραν αγάπη;Θα μας γυρνούσαν πίσω,θα μας πετούσαν σε άθλιους χώρους για να μείνουμε.Δεν λέω οτι οι ΜΚΟ κάνουν σωστά την δουλειά τους.Μόνο να τρώνε λεφτά ξέρουν.Να είμαστε όμως ρεαλιστές.Όπως εμείς πάμε νόμιμα σε άλλες χώρες,Το ίδιο να κάνουν και οι Πακιστανοί,που μαζεύουν ένα σωρό λεφτά για ένα ταξίδι,στο οποίο υπάρχει ο κίνδυνος,να χάσουν την ζωή τους.Ούτε έκθεση να έγραφα.

  • Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

   «Και το ΚΚΕ που ανήκεις,»

   Κυρά μου πας καλά, εδώ ούλοι είμαστε δημοκράτες, κεντροαριστεροί, ουμανιστές, αναρχοκεντρώοι, σοσιαλδημοκράτες,αριστεροί φιλελεύθεροι.

 11. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  La,επειδή εσύ κι άλλοι δέκα γουστάρετε την αθεία,αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να καταργηθούν τα θρησκευτικά από τα σχολεία,που τα θέλουν οι περισσότεροι γονείς.Δημοκρατία είναι,να σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας κι όχι να είμαστε φασιστάκια,δηλ.να επιβάλλουμε τα θέλω μας σε ολόκληρο λαό.Όπως είπα και παραπάνω,οι κανόνες που υπάρχουν σήμερα περί απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών,είναι δίκαιοι για όλους.Γιατί να στείλω σε κατηχητικό το παιδί μου και το μουσουλμανάκι να κάνει στο σχολείο το Κοράνι,εφόσον το ζητήσει.Τι μας λές ρε,Πατακέ;Εάν εγώ είμαι πρόβατο θρησκευόμενο,εσύ είσαι πρόβατο άθεο.Δεν με καταπιέζει η θρησκεία.Ντύνομαι και φέρομαι,όπως εγώ θέλω.Είμαι μια μοντέρνα γυναίκα.Και βέβαια,δεν είμαι η καλή,η άγια χριστιανή.Θα ήταν αλαζονεία,να πώ κάτι τέτοιο για τον εαυτό μου.Κι αυτό το είμαστε χριστιανοί μόνο στα λόγια,εάν ίσχυε για όλους τους πιστούς,τότε πολλοί φτωχοί στην Ελλάδα θα πέθαιναν από την πείνα.Πάνε να δείς,πόσοι παίρνουν συσσίτιο από την Εκκησία.Πάνε να δείς,τις εθελόντριες που μαγειρεύουν για τους φτωχούς,αλλά και τα ρούχα που τους δίνουν.Πόσοι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί βοηθούν φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το χαμόγελο του παιδιού,όποτε τους ζητείται οικονομική βοήθεια από τα κανάλια;Εσείς οι άθεοι,τι καλά κάνετε για την ανθρωπότητα;Είστε όλοι φιλάνθρωποι;Αγγελούδια;Και τους ιερείς εμείς τους πληρώνουμε,αλλά και δεν ζούνε όλοι σε βίλες με πισίνα.Οι Γιάγκοι Δράκοι είναι,να πούμε;Παίρνουν εκατομμύρια ευρώ τον μήνα και δεν το ξέρω ή μήπως κυκλοφορούν με φεράρι και με ράσα υψηλής ραπτικής,που το καθένα στοιχίζει 2000 ευρώ;Λέτε μισαλλόδοξους τους άλλους,την ώρα που εσείς φέρεστε μισαλλόδοξα στους ορθόδοξους χριστιανούς,αποκαλώντας τους πρόβατα και βρίζοντας τους ιερείς τους.Το να έχεις διαφορετική άποψη από εμένα,δεν σε βάζει στην κατηγορία των ανώτερων ή των καλύτερων.Απλά διαφωνείς μαζί μου.Είσαι τυχερός κιόλας,που το φαρμάκι σου για την Εκκλησία πετιέται στην Ελλάδα.Στο Πακιστάν και στην Σαουδική Αραβία τόλμα να πείς ή ακόμη και να κάνεις γελοιογραφία με τον Μωάμεθ.Εκεί σε τραβούν από το μαλλάκι και σου παίρνουν το κεφαλάκι με την χαντζάρα.

 12. Ο/Η LA λέει:

  ΟΡΘΟΔΟΞΗ
  Τελικά δεν έχετε πρόβλημα αν κατάλαβα καλά στα σχολεία να διδάσκονται τα παιδιά το θρήσκευμα της πλειοψηφίας όποιο και να είναι αυτό ή μόνο αν είναι το ορθόδοξο χριστιανικό;

  Γιατί το να πρέπει το κάθε παιδί να στιγματιστεί για την μη θέλησή του να παρακολουθήσει τα θρησκευτικά σας είναι ακόμα πιο παράλογο, από το να υποχρεώνεται το κράτος να ασχολείται με κάτι που δεν είναι στην αρμοδιότητά του.

  Δεν ξέρω τι κάνουν στην Θράκη που ακόμα παράνομα και σε αντίθεση με την ισότητα του Συντάγματος, επιτρέπουμε να έχουν την σαρία, αλλά στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις για κανένα άλλο θρήσκευμα δεν υπάρχει δυνατότητα και θα ήταν παράλογο, όπως παράλογη είναι η θρησκευτική ιδεοληψία με την κρατική βούλα την στιγμή που κτίζεται η νόηση του παιδιού. Για φανταστείτε κάποια στιγμή να βγει μια νέα θρησκεία ή μια νέα αίρεση από τις χιλιάδες που έχετε και να απαιτήσει και αυτή να διδάσκετε σε όποιον το δηλώσει, για φανταστείτε τους δωδεκαθεϊστές να θέλουν και αυτοί το ίδιο. Η εποχή του Βυζαντίου που όλοι βαφτιζόντουσαν με το στανιό και θεωρούνταν χριστιανοί έχει παρέλθει, δέστε τις στατιστικές μόνο ένα 40% πιστεύει στην Ανάσταση, το βασικό δόγμα της θρησκείας σας και αφήστε τις εξυπνάδες περί πλειοψηφίας.

  Ακριβώς το να επιβάλλετε η θέληση της πλειοψηφίας σε θέματα θρησκείας είναι φασισμός όπως το λέτε. Για τον λόγο αυτό και δεν πρέπει να γίνεται θρησκευτική κατήχηση κανενός δόγματος ή θρησκείας στα σχολεία. Για τους παπάδες σας και τα προνόμια τους, ή τις απαιτήσεις τους, το παρόν ιστολόγιο έχει πολλά να σας πει, απολαύστε το εγγυημένα.

  Τέλος είναι παράλογο στον σκοταδισμό της μιας θρησκείας να προτάσσετε τον σκοταδισμό μιας άλλης. Η απάντηση στην ιδεοληψία δεν είναι μια άλλη ιδεοληψία, αλλά οι νόμοι, οι θεσμοί, οι δημοκρατικές διαδικασίες, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η επιστήμη. Και σε αυτά οφείλει ένα κράτος να στηριχτεί και να αντιδράσει στην οποιαδήποτε ιδεοληψία, για να μην ξεπέσει στον Μεσαίωνα.

 13. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  La,ζώ στην Ελλάδα κι αυτήν την στιγμή σου αρέσει,δεν σου αρέσει,η επίσημη θρησκεία είναι η ορθόδοξη και θέλω να διδάσκονται οι μαθητές αυτήν,όπως γίνεται τόσα χρόνια.Όποιος δεν θέλει να διδαχθεί τις θρησκείες,να απαλλαχθεί από το μάθημα των θρησκευτικών.Και είτε απαλλαχθεί ένας μαθητής από τα θρησκευτικά,είτε όχι,μπορεί να εισπράξει την λεκτική ή την σωματική κακοποίηση από κάποιον απαίδευτο συμμαθητή του.Πολλά παιδιά κοροιδεύονται στο σχολείο λόγω της εξωτερικής τους εμφάνισης και λόγω ζήλιας,γιατί μπορεί να διαθέτουν αυτά,που οι θύτες τους δεν έχουν και θα ήθελαν να κατέχουν.Έχεις ακούσει για πολλά περιστατικά μπούλινγκ σε μαθητές,που είχαν απαλλαχθεί από το παραπάνω μάθημα;Εγώ λέω,να καταργηθούν όλα τα μαθήματα στα σχολεία,γιατί κάποια παιδιά είναι κακοί μαθητές,αλλά και στιγματίζονται από τους συμμαθητές τους,που είναι καλοί στα μαθήματα.Και ποιος έχει πολλές θρησκείες κι αιρέσεις;Ο χριστιανισμός εννοείς;Επειδή μάλλον δεν γνωρίζεις περί θρησκειών κι αιρέσεων,να σου πώ,οτι χριστιανοί θεωρούνται οι Ρωμαιοκαθολικοί,οι Προτεστάντες και οι Ορθόδοξοι,αλλά οι δύο πρώτοι είναι αιρετικοί,γιατί έχουν παρερμηνεύσει χωρία της Καινής Διαθήκης και διαφωνούμε σε κάποια θέματα της πίστεως με αυτούς.Οι Προτεστάντες είναι αυτοί,που έχουν πολλές ομάδες.Όσο για τον νηπιοβαπτισμό,αυτός καθιερώθηκε πριν από αιώνες,γιατί τα παιδιά πέθαιναν σε μικρή ηλικάι από αρρώστιες και θεωρούσαν καλό,να είναι βαπτισμένα.Εσύ τι πρόβλημα έχεις ρε,με το πότε θα βαφτίσει ο άλλος το παιδί του,αλλά και το πώς θα το βαφτίσει;Εσύ ρώτησες το παιδί σου,για το αν θέλει ή όχι να το βαφτίσεις;Φυσικά και όχι.Έκανες αυτό,που εσύ γούσταρες.Πήγες στο δημαρχείο,βάζοντας του το άνομα της αρεσκείας σου.Έτσι και οι ορθόδοξοι χριστιανοί κάνουν στα παιδιά τους αυτό,που οι ίδιοι θέλουν.Άκου εκεί,τα βαφτίζουμε με το στανιό.Εάν το πάμε έτσι,όταν αρρωσταίνει το παιδί σου και δεν θέλει να πάει στον γιατρό και το πάς,τότε κι εσύ το πάς με το στανιό στον γιατρό.Το πάς με το στανιό και στο σχολείο,που δεν θέλει να πάει.Οι μεγάλοι παίρνουν αποφάσεις για τους ανήλικους,μέχρι αυτοί να μάθουν τι είναι σωστό και τι λάθος και να ενηλικιωθούν.Εάν κάποιος δεν θελήσει να ακολουθήσει την θρησκεία των γονιών του ή την αθεία,τότε έχει το δικαίωμα να αλλαξοπιστήσει ή να γίνει άθεος.Και τι στατιστικές βλέπεις και λές,μόνο το 40 τοις εκατό πιστεύει στην Ανάσταση του Χριστού;Τις στατιστικές των άθεων σαν και’σένα;Όλες οι εκκλησίες είναι γεμάτες από κόσμο της ημέρα της Ανάστασης του Χριστού.Οι δε ιερείς που λές,εκφράζουν τον λαό.Εγώ το είδα το ιστολόγιο,που είναι αριστερό,άθεο και ασεβέστατο προς την Εκκλησία.Κοίτα εσύ κάποιο άλλο ορθόδοξο ιστολόγιο,μήπως και μάθεις αλήθειες,που δεν σου έχουν μάθει οι αριστεροί.

 14. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Ζωζώ,κεριά και λιβάνια,μωρή.Όλες οι λέξεις που είπες,έχουν μέσα το αριστερό,δηλ.ΚΚΕ.Ας είσαι οτι θές,στα απ’αυτά μας.

 15. Ο/Η autenergos λέει:

  Τρίτσης-Φίλης:Θεατές ίδιων έργων! Όταν η θρησκευτική εξουσία υποτάσσει την Αριστερά! Προβληματικός Ιερώνυμος! Και…ΜπαλουρδΕλληνοΦρενία http://autenergos.blogspot.gr/2016/11/blog-post_12.html

 16. Ο/Η LA λέει:

  ΟΡΘΟΔΟΞΗ
  Απαντάτε σε άλλα βάζετε συνέχεια ταμπέλες στους άλλους σαν γνήσια χριστιανή που είστε και ανοίγετε συνέχεια άλλα θέματα και θεωρίες, νομίζοντας ότι απαντάτε στο βασικό από το οποίο ξεκινήσατε και

  Ο νηπιοβαπτισμός επιβλήθηκε δια νόμου επί Ιουστινιανού για να βαφτιστούν με το ζόρι όλοι χριστιανοί. Ο νόμος υπάρχει και είναι στο διαδίκτυο μπορείτε να τον διαβάσετε και να σταματήστε να λέτε χαζομάρες. Ο χριστιανισμός δεν επιβλήθηκε με “αγάπη” αλλά με δόλο, με φοροαπαλαγές, με τους νόμους και τα όπλα του Βυζαντίου και που κατέσφαζε ή φυλάκιζε οποιονδήποτε είχε άλλη γνώμη και δεν “μετανοούσε” και επιπλέον έκαιγε όλα τα βιβλία των “άλλων”.

  Αυτά είναι στην ιστορία όχι στην φαντασία μας και αν αντέχετε μπορούν να σας υποδειχθούν γιατί στα σχολεία δεν τα δίδαξαν και λογικό είναι να τα αγνοείτε. Μετά από τον Ιουστινιανό ήρθε ο Μεσαίωνας. Αποτέλεσμα αυτού του Μεσαίωνα είναι η πλασματική πλειοψηφία της φολκλορικής κοσμοσυρροής στην Ανάσταση και της πλασματικής που ονειρεύεστε και οι πλειοψηφίες όπως ίσως ξέρετε αλλάζουν, ειδικά αν είναι να βάλεις το χέρι στην τσέπη και να πρέπει να το χρηματοδοτήσεις, καταλαβαίνοντας την παραλογία που το έκανες μέχρι τώρα.

  Οπότε το ερώτημα παραμένει, είναι σωστό σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου, να διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο το θρήσκευμα της οποιασδήποτε πλειοψηφίας απομεινάρι του Μεσαίωνα και οι υπόλοιποι ή να το αποδέχονται ή να στιγματίζονται;
  Αν η δική σας θεώρηση ήταν μειοψηφία θα σας άρεσε;

  Ένα ναι ή όχι αρκεί για να καταλάβουμε πως χρησιμοποιείται και τι σημαίνει η λέξη “φασιστικό” από ανθρώπους αντίστοιχης νοοτροπίας.

 17. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Εγώ βάζω ταμπέλες σε εσάς;Ποια ταμπέλα σου έβαλα και προσβλήθηκες;Που σε είπα άθεα;Άθεα είσαι και δικαίωμα σου.Που σε χαρακτήρισα ΚΚΕ;Το ΚΚΕ δεν είναι αριστερό κόμμα;Εσύ δεν με θίγεις,που λές για πλασματική Ανάσταση του Χριστού,αλλά κι οτι οι Ορθόδοξοι βαπτίζουμε με το στανιό τα παιδιά μας;.Όλοι οι ορθόδοξοι είναι οι κουτοί,που πιστεύουν σε ψέματα κι εσύ η έξυπνη,ψηλομύτα;Σου απάντησα σε αυτά,που με ρώτησες.Και όσο για τον νηπιοβαπτισμό,είσαι ανιστόρητη,γλυκιά μου.Αυτά που έγραψες παραπάνω,τα βρήκες σε ιστολόγιο άθεων,ε;Είδες το λάθος σου;Μπαίνεις σε ιστολόγια ατόμων,που έχουν άγνοια περί ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας.Για να δούμε,από πότε ξεκίνησε ο νηπιοβαπτισμός.Ιστορική Ενημέρωση

  Τα παραπάνω λόγια του Τερτυλλιανού φανερώνουν ότι, για να αντιτίθεται στο βάπτισμα των νηπίων, πρέπει την εποχή εκείνη να ήταν ο νηπιοβαπτισμός διαδεδομένος. Για τους ιστορικούς του βαπτίσματος είναι σαφές ότι το βάπτισμα των παιδιών ετελείτο ήδη από την εποχή των Αποστόλων. Η σημερινή αντίληψη ότι ο νηπιοβαπτισμός καθιερώθηκε πολύ αργότερα είναι ανιστόρητη. Η παρεξήγηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχαίοι εκκλησιαστικοί συγγραφείς κάνουν κυρίως λόγο για το βάπτισμα των ενηλίκων, γιατί αυτό έπρεπε κυρίως τότε να ρυθμίσουν, λόγω της προσέλευσης στην πίστη μεγάλων στην ηλικία ανθρώπων. Ωστόσο οι μαρτυρίες για το βάπτισμα των μικρών παιδιών δεν είναι λίγες.

  Στη συνέχεια αναφέρουμε επιλεκτικά ορισμένες πληροφορίες. Η έκφραση που συναντάμε συχνά στην Καινή Διαθήκη (Πράξ. 16,15 – 16,31 – 18,8 – 1 Κορ. 1,16), ότι βαπτίστηκε «και ο οίκος αυτής» δεν σημαίνει μόνο τους υπόλοιπους μεγάλους που ζούσαν στο σπίτι, αλλά και όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας. Ανάλογο συμπέρασμα βγάζει κανείς αν διαβάσει την ιστορία της μεταστροφής του εκατόνταρχου Κορνηλίου (Πράξ. 10,2 – 24 – 44 – 47 – 48).

  Για τους μεταποστολικούς χρόνους, δηλαδή μέχρι τα τέλη του πρώτου αιώνα έχουμε την πληροφορία του μάρτυρα επισκόπου Σμύρνης Πολυκάρπου (†167 ή 168) που έδωσε στο δικαστήριο ότι «ογδοήκοντα και εξ έτη δουλεύω αυτώ (δηλαδή το Χριστό)»[2]. Αν βαπτίστηκε έστω και σε εφηβική ηλικία θα έπρεπε τη στιγμή που ανακρινόταν να είχε ξεπεράσει τα 100 χρόνια, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με το περιεχόμενο της διήγησης του μαρτυρίου του. Από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι η συνήθεια να βαπτίζονται μικρά τα παιδιά συνεχίστηκε και μετά την εποχή των Αποστόλων.

  Για τον δεύτερο αιώνα έχουμε πληροφορίες από τον άγιο Ειρηναίο, τον απολογητή Αριστείδη και από τον φιλόσοφο και μάρτυρα Ιουστίνο. Ο τελευταίος λέει στην πρώτη Απολογία του προς τον αυτοκράτορα: «…πολλοί άνδρες και γυναίκες 60 και 70 ετών από παιδιά υπήρξαν μαθητές του Χριστού»[3].

  Για τον τρίτο αιώνα, καθώς τα χριστιανικά συγγράμματα πολλαπλασιάζονται, αυξάνουν και οι μαρτυρίες για το βάπτισμα μικρών παιδιών. Αναφέρουμε επιλεκτικά μερικές: ο ΄Αγ. Ιππόλυτος σε μια οδηγία του για το βάπτισμα συνιστά να βαπτίζονται πρώτα τα παιδιά[4]. Ο Ωριγένης συχνά αναφέρεται στο βάπτισμα των παιδιών. Το δικαιολογεί με τη θεωρία του ότι «ουδείς καθαρός από ρύπου»[5]. Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι επιγραφές πάνω στους τάφους των μικρών παιδιών, που δείχνουν ότι βαπτίζονταν μικρά. Παραπέμπουμε τον αναγνώστη στο επόμενο κείμενό μας.

  Τον τέταρτο αιώνα οι μαρτυρίες για το νηπιοβαπτισμό γίνονται ακόμη πιο πολλές. Περιοριζόμαστε μόνο στις παρακάτω: «Ο Αστέριος ο Σοφιστής († μετά το 341) γράφει: «…τα τικτόμενα βρέφη μετά της μήτρας σπάργανα, και προ αυτών των αισθητών σπαργάνων, σφραγίζειν αυτά τω βαπτίσματι»[6]. Το ίδιο επαναλαμβάνει σε μεταγενέστερη ομιλία του, όταν λέει: «…προσφέρει τις παιδίον υπομάζιον βαπτισθήναι…»[7]. Ο Γρηγόριος Θεολόγος στην ομιλία του «Εις το άγιον βάπτισμα» συχνά τονίζει τη σημασία του βαπτίσματος των νηπίων. Απευθύνεται πρώτα στις μητέρες εκείνες που διστάζουν να βαπτίσουν τα παιδιά τους σε βρεφική ηλικία, επειδή είναι πολύ μικρά, και τους λέει: «Νήπιον εστί σοι; Μη λαβέτω καιρόν η κακία·εκ βρέφους αγιασθήτω, εξ ονύχων καθιερωθήτω τω Πνεύματι. Συ δέδοικας την σφραγίδα (δηλ. το βάπτισμα) δια το της φύσεως ασθενές· ως μικρόψυχος η μήτηρ και ολιγόπιστος»[8]. Και αλλού: «Κρείσσον γαρ αναισθήτως (δηλ. χωρίς συναίσθηση) αγιασθήναι ή απελθείν ασφράγιστα (δηλ. αβάπτιστα) και ατέλεστα». Κανονικά όμως προτιμούσε να βαπτίζονται γύρω στα 3 χρόνια: «Περί δε των άλλων δίδωμι γνώμην, την τριετίαν αναμείναντας ή μικρόν εντός τούτου, ή υπέρ τούτο… ούτως αγιάζειν και ψυχάς και σώματα τω μεγάλω μυστηρίω της τελειώσεως»[9]. Τέλος, ο Χρυσόστομος λέει: «Δια τούτο γουν και τα παιδία βαπτίζομεν καίπερ αμαρτίας ουκ έχοντα, ίνα προστεθή αγιασμός, δικαιοσύνη, υιοθεσία, κληρονομία, αδελφότης, το μέλη είναι Χριστού, το κατοικητήριον γενέσθαι του Πνεύματος»[10].

 18. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Ας πάμε τώρα στο,αν είναι σωστό ή όχι να βαφτίζουν οι γονείς τα παιδιά τους από την βρεφική τους ηλικία,αλλά και χωρίς την συγκατάθεση τους.Σου είπα και παραπάνω,οτι κι εσύ η ίδια σαν γονιός,για το παιδί σου κάνεις αυτό,που θεωρείς σωστό ή που θέλεις.Από τη σύντομη αναδρομή στην παράδοση της Εκκλησίας αρκετοί που ξεκινούν με προϋποθέσεις ιστορικές ή θεολογικές για να θέσουν το ερώτημα του νηπιοβαπτισμού θα μπόρεσαν ίσως να βρουν μια απάντηση στην απορία τους.

  Η αντίρρηση που απομένει και η οποία για την εποχή μας παρουσιάζεται ως η πιο σοβαρή είναι αυτή που έχει ως αφετηρία την ελευθερία του ανθρώπου. Ανακρίνοντας κανείς την αντίρρηση, σχηματίζει την εντύπωση ότι, παρά τη σαφήνειά της και τη λογικότητά της, τη διακρίνει μια μορφή νοητικής κατασκευής, εφόσον δεν παίρνει υπόψη της, από τη μια μεριά, την πραγματικότητα του ανθρώπου και, από την άλλη, την ελευθερία σε σχέση τόσο με τις άλλες αξίες όσο και με την οριακότητα του ίδιου του ανθρώπου.

  Μιλώντας πιο απλά λέμε ότι, σύμφωνα με το πνεύμα της αντίρρησης και προεκτείνοντας τη λογική της συνέπεια στα άκρα, δεν θα έπρεπε κανείς να φέρνει στον κόσμο παιδιά, αφού δεν έχει προηγουμένως εξασφαλίσει τη …συγκατάθεσή τους! Ανεξάρτητα όμως από τον όχι και τόσο παράδοξο αυτό συλλογισμό, η αντίρρηση μπορεί να προβληθεί και για μια ολόκληρη σειρά πράξεων των γονέων προς το παιδί αρχίζοντας από την απλή διατροφή και το είδος της, τη μέριμνα για την υγεία και τα εμβόλια, την αγωγή, την εκπαίδευση μέχρι τον οικονομικοκοινωνικό προσδιορισμό, τον αριθμό των αδελφών του και τέλος, γιατί όχι, την κληρονομικότητά του.

  Οι παραπάνω πράξεις, που σύμφωνα με το πνεύμα της αντίρρησης δεσμεύουν την ελευθερία, γίνονται αποδεκτές γιατί πραγματοποιούνται κάτω από το «καλώς εννοούμενο συμφέρον» για το παιδί. Η αποδοχή αυτή μαρτυρεί την αναγνώριση, στην πράξη, της ανθρώπινης πραγματικότητας, και την υποχώρηση της ελευθερίας, ως αφηρημένης έννοιας που παράγει «νοητικές κατασκευές», στο επίπεδο της ελευθερίας που ταιριάζει στην οριακότητα του ανθρώπου και γίνεται αντικείμενο συναλλάξιμο με τις άλλες αξίες της ζωής.

  Κάτω από αυτό το πνεύμα του «καλώς εννοούμενου συμφέροντος» τελείται και το βάπτισμα. Αλλά όχι μόνο κάτω από αυτό το πνεύμα. Κάτι πολύ πιο βαθύ κινεί τον αληθινό πιστό να βαπτίσει από νωρίς το παιδί του.

  Ο πιστός χριστιανός έχει ζωντανή την αίσθηση ότι ζει σε μια ιδιαίτερη κοινωνία, την κοινωνία των αγίων, που είναι η Εκκλησία. Ταυτόχρονα, ζώντας στην κοινωνία αυτή, έχει τη συνείδηση ότι είναι καλεσμένος μαζί με τους άλλους αδελφούς να συμβάλλει σε μια ιδιαίτερα σημαντική αποστολή. Και η αποστολή αυτή είναι η σωτηρία και ο αγιασμός του κόσμου. Ό,τι κάνει από το πιο σημαντικό μέχρι το πιο μικρό το κάνει μέσα από την προοπτική αυτή. Παντρεύεται και αποκτά απογόνους όχι για τους κοινούς ανθρώπινους λόγους, αλλά για να συνδημιουργήσει με το Θεό πολίτες της Βασιλείας των Ουρανών. Τι πιο φυσικό και τι πιο καλοπροαίρετο να θέλει ο χριστιανός τα παιδιά του, δημιουργήματα αγάπης και προσδοκίας, να τα φέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κοινωνία της Εκκλησίας, για να τους δώσει τη δυνατότητα από νωρίς να απολαύσουν τις πλούσιες δωρεές της!

  Η αντίρρηση για το νηπιοβαπτισμό με δικαιολογητικό το σεβασμό της ελευθερίας του ανθρώπου είναι επακόλουθο μιας ουμανιστικής θεώρησης του ανθρώπου, η οποία τον αντικρίζει ως μονάδα και τον θεωρεί ως μοναδικό. Κάτω όμως από τη χριστιανική θεώρηση του ανθρώπου, η οποία του αναγνωρίζει τη μοναδικότητά του όταν κοινωνεί με τους άλλους, ο νηπιοβαπτισμός παίρνει μια εντελώς άλλη διάσταση. Βαπτίζουμε το παιδί όχι από έλλειψη σεβασμού της ελευθερίας του, αλλά με σκοπό τη διασφάλιση της ελευθερίας του.

 19. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Κοίτα την πηγή μου;Ορθόδοξη κι αληθινή.Ιδού http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro=%7B1868711A-6248-401A-82E9-D50AEC3BC717%7D

 20. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Ο χριστιανισμός ήταν εύκολο να διαδοθεί από τους αποστόλους των Εθνών,οι οποίοι καταδιώχθηκαν από εβραίους και ειδωλολάτρες,αλλά και γνώριζαν την ελληνική γλώσσα. http://www.apologitis.com/gr/ancient/diadosi.htm Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

  Η θρησκεία στην Ελλάδα είχε καταπέσει. Οι εκλεκτοί φιλόσοφοι, οι νέοι πυθαγόρειοι και οι νέοι πλατωνικοί έχουν αναλάβει να υποστηρίξουν την θρησκεία με την φιλοσοφία μετατρέποντάς την τελευταία σε θεολογία προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τους μύθους σε σύμβολα υψηλών αξιών. Αλλά επειδή στηρίζονταν σε βιβλία, αυτή η αναζωογόνηση ήταν ξένη προς το λαό και γι‘ αυτό και υπάρχει μια στροφή προς ανατολάς για νέους θεούς και ιδέες με συνέπεια να μεγαλώσει η σύγχυση.
  Ο πρώτος απόστολος στον Ελληνικό χώρο είναι ο Παύλος ο οποίος γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας, πόλη Ελληνικότατη της εποχής γι‘ αυτό και ο Παύλος γνώριζε τα Ελληνικά σαν μητρική του γλώσσα. Η πόλη της Χριστιανικής εξόρμησης γι’ αυτόν είναι η Αντιόχεια από όπου μετά θα περάσει στην Κύπρο. Μετά και κατά την 2η περιοδεία του περνά σε Ελληνικές και εξελληνισμένες πόλεις της Συρίας, Λυκαιονίας, Φρυγίας, Γαλατία, Μυσίας. Στην Τροία και ενώ ετοιμάζονταν να πάει στην Βιθυνία και στο Εύξεινο είδε ένα όραμα το οποίο τον καλούσε να περάσει στις Ευρωπαϊκές επαρχίες του Ελληνικού κόσμου. Έτσι πέρασε στην Νεάπολη (κοντά στην Καβάλα), στην Θεσσαλονίκη και στην Βέροια με τον Σύλλα, τον Τιμόθεο και τον Λουκά. Όπου και αν πήγε κυνηγιόταν με μανία από τους Ιουδαίους.
  Το 50 μ.Χ. φτάνει στην Αθήνα όπου επισκέπτεται την Ιουδαϊκή συναγωγή για κατήχηση. Την συναγωγή επισκέπτονται και Έλληνες. Μετά διδάσκει στην αγορά με σωκρατικό τρόπο όπου και θα δει τον βωμό αφιερωμένο στον «άγνωστο Θεό». Για την Αθήνα θα πει ότι είναι πλήρης ειδώλων (αγάλματα θεοτήτων) και ότι οι Αθηναίοι είναι θεοσεβούμενοι «δεισιδαιμονεστέρους» πάρα πολύ αλλά ο Θεός που δίδαξε ο Παύλος «όστις ουκ εν χειροποιήτοις ναοίς κατοικεί, ουδέ υπό χειρών ανθρωπίνων θεραπεύεται, προσδεόμενος τινός». Οι στωικοί φιλόσοφοι και οι επικούρειοι τον χαρακτήρισαν «σπερμολόγο» και ότι κηρύσσει «ξένα δαιμόνια». Αυτή η κατηγορία τιμωρούνταν με θάνατο αλλά παρόλα αυτά ο Παύλος δεν κατηγορήθηκε γι’ ασέβεια (όπως ο Σωκράτης). Η ομιλία του στον Άρειο Πάγο απευθύνεται προς τους άνδρες Αθηναίους και όχι προς δικαστές. Επίσης δεν αποτελεί δικανικό λόγο και είναι παρόντες εκτός από δικαστές, φιλόσοφοι και απλοί πολίτες. Απόδειξη ότι δεν δικάστηκε αποτελεί η διακοπή του λόγου του από τους φιλοσόφους, ενώ σε περίπτωση δίκης αυτό δεν θα ήταν δυνατό. Η διακοπή συνοδεύτηκε από χλευασμό και της περιφρονητικής φράσεως «ακουσόμεθά σου περί τούτου και πάλιν». Αυτός ο λόγος του απόστολου Παύλου θα δημιουργήσει τους πρώτους Χριστιανικούς πυρήνες στην Αθήνα καθότι παρευρίσκονταν και κόσμος περίεργος «Αθηναίοι πάντες και οι επιδημούντες ξένοι εις ουδέν ηυκαίρουν ή λέγειν τι και ακούειν καινότερον». Από αυτούς σύμφωνα με ότι λέει το ευαγγέλιο (Πρ. Αποστ. Ιιζ’ 34 «Τινές δε άνδρες προσεκολλήθησαν εις αυτόν και επίστευσαν, μεταξύ των οποίων ήτο και Διόνυσος ο Αρεοπαγίτης, και γυνή τις ονόματι Δάμαρις, και άλλοι μετ’ αυτών» )
  Το 51 μ.Χ. φτάνει στην Κόρινθο υπό ανθύπατου Γαλλίωνα, αδελφού του Σύλλα. Πρώτοι Χριστιανοί γίνονται ο Στεφανάς «η απαρχή της Αχαΐας» και οι εταίροι Φορτουνάτος και Αχαϊκός. Δημιουργούνται νέα επεισόδια με Ιουδαίους αν και ο Γαλλίωνας θα κρατήσει εχθρική στάση απέναντί τους . Φεύγει μετά από 18 μήνες και μετά την 3η περιοδεία του στην Ελλάδα η Κόρινθος θα είναι το επίκεντρο του Χριστιανισμού στην Ελλάδα για τους 3 μετά Χριστών αιώνες. Αυτό φαίνεται και από την Β’ επιστολή του Παύλου προς Κορίνθιους «τη Εκκλησία του Θεού τη ούση εν Κορίνθω συν τοις αγίοις πάσι τοις ούσιν εν όλη τη Αχαΐα». Ο Διονύσιος ο Κορίνθου θα στείλει επιστολές προς παροικίες Λακεδαίμονος, Αθηνών, Νικομήδειας, Γορτύνης της Κρήτης, Αμάστριδος του Πόντου, Κνωσού της Κρήτης, Ρώμης. Ο Διόνυσος μαρτύρησε στην Ρώμη το 183, όπως και ο προκάτοχός του. Τον διαδέχθηκε ο επίσκοπος Βακχύλιος.Κατά την παράδοση κι άλλοι απόστολοι θα διδάξουν τον Χριστιανισμό στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας θανατώθηκε μαρτυρικά το 66 μ.Χ. στην Πάτρα αφού δίδαξε πανταχόθεν και στο Βυζάντιο. Ο μαθητής του Τίτος θα διδάξει στην Κρήτη, ο Φίλιππος στην Αθήνα, όπου και θα του χτισθεί ναός ΒΔ του Θησείου, ενώ ο Λουκάς στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τον ίδιο καιρό ο Ιωάννης θα εξοριστεί στην Πάτμο όπου και θα γράψει την Αποκάλυψη.
  Αυτά τα χρόνια από ότι φαίνεται από επιγραφές και άλλες μαρτυρίες, οι Χριστιανικές παροικίες αυξήθηκαν στην Ελλάδα ιδίως σε Κόρινθο, Αθήνα, Μέγαρα, Σπάρτη, Πάτρα με δικούς τους επισκόπους. Στην Ήπειρο έχει πολύ μεγάλη διάδοση στην Νικόπολη, την Λάρισα επίσης στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου Μήλο, Τήνο, Πάρο, Θήρα, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Τένεδο, Λέρο, Χίο και στην Μακεδονία στους Φιλίππους και στην Θεσσαλονίκη. Αν και η διάδοση του Χριστιανισμού στην Ελλάδα ήταν αργή λόγο του συντηρητικού πνεύματος αντιθέτως στην Μ. Ασία και στην Προποντίδα είχε ευρύτατη διάδοση.
  Μεγάλο ρόλο στην διάδοση του Χριστιανισμού αποτελεί η Ελληνική γλώσσα τέτοια ώστε και η πρώτη εκκλησία της Ρώμης να την χρησιμοποιεί. Επίσης το ενδιαφέρον των Ελλήνων είναι πολύ μεγάλο καθώς ο Χριστιανισμός απάλυνε από τον πόνο του δυσβάστακτου Ρωμαϊκού ζυγού, όπως υπάρχει και στήριξη του Χριστιανισμού από Έλληνες φιλόσοφους, όπως η απολογία του Κοδράτου 125 μ.Χ., από τον αθηναίο φιλόσοφο Αριστείδη και από τον Αθηναγόρα με το «Περί Αναστάσεως» το οποίο θεωρείται το καλύτερο από αυτά που γράφηκαν. Οι απολογητές είναι και οι πρώτοι Χριστιανοί που συνδύασαν τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό. Στο πανεπιστήμιο των Αθηνών φοιτούσαν και Χριστιανοί όπως κι ο Πόντιος Γρηγόριος. Κατά το τέλος του α’ αιώνα αρχίζουν και οι πρώτοι διωγμοί.
  Το σημαντικότερο γεγονός στην διάδοση του Χριστιανισμού στην Ελλάδα αποτέλεσε η έλευση στον ελλαδικό χώρο του μεγάλου Αλεξανδρινού Θεολόγου Ωριγένη (251) και ο οποίος μετέβη στην Αθήνα για την επίλυση εκκλησιαστικών ζητημάτων. Κατά την δεύτερη επίσκεψή του στην Αθήνα τελείωσε το υπόμνημά του προς τον προφήτη Ιεζεκιήλ και συνέταξε και 5 βιβλία στο «Άσμα των Ασμάτων». Την εκκλησία των Αθηνών την παραβάλει με εκείνη την αρχαία «Εκκλησία του Δήμου Αθηναίων».

 21. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Κι επειδή αναφέρθηκες στην βίαια συμπεριφορά βυζαντινών αυτοκρατόρων,οι οποίοι έκαναν και σπουδαία πράγματα,που δεν γράφεις,η απάντηση είναι εδώ http://oode.info/neopaganismos/diogmoi/pateres2.htm Καταδίκη της βίας από τους Πατέρες της Εκκλησίας
  Πατερικά εδάφια με ρήσεις – απαντήσεις προς νέο-παγανιστές και λοιπούς νέο-ανιστόρητους προχειρολόγους, οι οποίοι δυστυχώς έχουν φτάσει στο σημείο να ερωτούν για τα αυτονόητα…

  Τού Papyrus 52

  Ποιος θα περίμενε άραγε να έχει λόγο ύπαρξης ένα τέτοιο άρθρο; Σίγουρα, πριν εμφανιστεί η ανεξέλεγκτη προχειρολογία του διαδικτύου, κανείς. Το μόνο εύκολο είναι άλλωστε να βρει κανείς ρήσεις Πατέρων που καταδικάζουν ευθέως τη βία.

  Παρά ταύτα, ως διαδικτυακά αντιχριστιανικά πυροτεχνήματα, βλέπουμε κάποιες θλιβερές συκοφαντίες (με τα γνωστά συστήματα των κομμένων, αποκομμένων ή αλλοιωμένων παραθεμάτων) οι οποίες έχουν σκοπό να μας πείσουν ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας επικροτούν και προτρέπουν στο κοινό έγκλημα!

  Ο λόγος ύπαρξης αυτών των συκοφαντιών (οι οποίες συχνά έχουν στόχο τον Ιωάννη Χρυσόστομο) είναι να δικαιολογήσουν οι νέο-ειδωλολάτρες την εξωφρενικά ανιστόρητη εμμονή τους ότι δεν υπάρχουν σήμερα πολλοί ειδωλολάτρες επειδή τάχα, σχεδόν όλοι …εκτελέστηκαν τον 4ο αιώνα από χριστιανούς! Βεβαίως, μετά από χρόνια επίπονης εργασίας, με μια αναζήτηση στην ΟΟΔΕ, μπορεί κάποιος να βρει εκατοντάδες άρθρα[1] που αποκαλύπτουν κάθε παραποίηση της ιστορίας που έχουν επιχειρήσει.

  Και φυσικά, ο ισχυρισμός περί «εξόντωσης» των ειδωλολατρών αποτελεί παραβίαση των ιστορικών δεδομένων σε τέτοιο βαθμό, που καταντά ευκολότερο να δεχτεί κάποιος ότι ο Τρωικός πόλεμος έγινε με διαστημόπλοια και ακτίνες λέιζερ[2]…

  Οι Πατέρες ενάντια στη βία

  Ιωάννης ο Χρυσόστομος #1

  Θα ξεκινήσουμε με ένα παράθεμα από τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, το οποίο αφορά ακριβώς τον πλανεμένο ισχυρισμό των νέο-παγανιστών:

  «…ουδέ γαρ θέμις Χριστιανοίς ανάγκη και βία καταστρέφειν την πλάνην αλλά και πειθοί και λόγω και προσηνεία την των ανθρώπων εργάζεσθαι σωτηρίαν»[3].

  Που σημαίνει:

  «Δεν επιτρέπεται στους Χριστιανούς να καταστρέφουν την πλάνη με τον εξαναγκασμό και τη βία, αλλά να απεργάζονται τη σωτηρία των ανθρώπων με την πειθώ, το λόγο και την ηπιότητα».

  Διαβάστε όμως με προσοχή και το υπόλοιπο κείμενο της ίδιας ομιλίας που πλαισιώνει την παράθεση αυτή, και παρατηρείστε την συνολική διάψευση των νέο-ειδωλολατρών:

  «Εκείνοι δηλαδή που δεν χορταίνουν ποτέ από τις συμφορές μας ούτε γνωρίζουν κάποιο όριο και τέλος του πολέμου τους προς εμάς [δηλ. οι ειδωλολάτρες], αλλά αιώνια λυσσομανούν εναντίον μας, σαν να μη έφθανε να ικανοποιήση το θυμό τους το ότι κατασφάζονταν επάνω στους βωμούς τους γυναίκες και παιδιά αντί προβάτων και βοδιών […] Η δύναμη της αλήθειας δεν έχει ανάγκη από καμιά βοήθεια, αλλά, κι αν ακόμη είναι μυριάδες εκείνοι που θέλουν να την σβήσουν, όχι μόνο δεν εξαφανίζεται, αλλά ανέρχεται σφοδρότερα σε μεγαλύτερα ύψη […] Όλα λοιπόν τα δικά μας… επεχείρησαν να τα εξαφανίσουν και τύραννοι και βασιλείς και ακαταμάχητοι στους λόγους σοφιστές […] τόσο γέλωτα προκαλούν τα γραφόμενά τους, ώστε να εξαφανισθούν προ πολλού τα βιβλία τους και πολλά να χαθούν αμέσως μετά τη δημοσιότητά τους. Κι αν έτυχε κάποιο να έχη διασωθή, αυτό μπορεί να το βρη κανείς στα χέρια Χριστιανών· τόσο πολύ απέχομε από το να πιστεύομε ότι είναι δυνατό να υποστούμε βλάβη από την επιβουλή εκείνων […] Η πίστη λοιπόν η δική μας έπαθε όλα αυτά, ενώ τα δικά σας δεν τα πολέμησε ποτέ κανείς γιατί δεν επιτρέπεται στους Χριστιανούς να καταστρέφουν την πλάνη με τρόπο αναγκαστικό και βίαιο, αλλά να φροντίζουν με την πειθώ και τη διδασκαλία και την πραότητα να οδηγούν τους ανθρώπους στη σωτηρία […] Αλλ’ όμως, αν και απόλαυσε τόση ησυχία και δεν ενοχλήθηκε ποτέ από κανένα η πλάνη της ελληνικής [δηλ. ειδωλολατρικής] δεισιδαιμονίας, όμως από μόνη της έσβησε και παρήκμασε […] Αν όμως πη κανείς, ότι και τώρα υπάρχουν πόλεις που παρουσιάζουν την ίδια δεισιδαιμονία ως προς την μανία των ειδώλων, κατά πρώτον αυτές που θ’ αναφέρη είναι πολύ λίγες που μπορούν εύκολα να μετρηθούν»[4].

  Τι να πρωτοπεί κανείς για τη μαρτυρία αυτή του Χρυσοστόμου, η οποία περιγράφει το πανθομολογούμενο:

  α) Κατηγορούν για βία τους Χριστιανούς οι βίαιοι ειδωλολάτρες που τελούν ανθρωποθυσίες, στις οποίες πολλές φορές θύτες είναι οι γονείς των μικρών τους παιδιών! Σε αυτή την κατάντια βρισκόταν ο ειδωλολατρικός κόσμος και άλλωστε, οι μαρτυρίες για ανθρωποθυσίες ειδωλολατρών είναι μυριάδες στις αρχαίες και βυζαντινές πηγές.

  β) Κατηγορούν για βία τους Χριστιανούς οι βίαιοι ειδωλολάτρες στους οποίους ο Χρυσόστομος καταλογίζει τους σκληρούς διωγμούς που υπέστησαν οι Χριστιανοί, χωρίς όμως να καταφέρουν να εμποδίσουν την εξάπλωση του Χριστιανισμού.

  γ) Σε αυτούς που μιλούν για την δήθεν καταστροφή της αρχαίας γραμματείας από χριστιανούς (ξεχνώντας ότι οι ειδωλολάτρες ήταν που κατέστρεψαν τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας[5]), απαντά ο Χρυσόστομος ότι ακόμα και τα βιβλία που μέσα γράφουν κατά του χριστιανισμού, όσα δεν χάθηκαν από την αδιαφορία των ίδιων των ειδωλολατρών, θα τα βρει κανείς να έχουν ΣΩΘΕΙ σε χέρια χριστιανών, διότι σε τίποτα το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να βλάψει την πίστη του χριστιανού!

  δ) Ο Χρυσόστομος μας θυμίζει πόσο διώχθηκε ο χριστιανισμός χωρίς παρ’ όλ αυτά να σταματήσει να εξαπλώνεται. Ταυτόχρονα η ειδωλολατρία παρακμάζει και εξαφανίζεται χωρίς πίεση, διότι απαγορεύεται στον Χριστιανό να ασκεί βία για την αλλαγή της πίστης κάποιου. Χρειάζεται άραγε να θυμίσουμε σε αυτούς που αναζητούν τη βία στην επίσημη μαρτυρία της εκκλησίας, ότι «σε όλο το σώμα των ιερών κανόνων (αυτών, δηλαδή, που διατυπώθηκαν ή επικυρώθηκαν από οικουμενική σύνοδο) απουσιάζουν απολύτως κανόνες που να επιβάλλουν τον ‘εκχριστιανισμό’ των εθνικών»[6]; Ο Χρυσόστομος επίσης, συμφωνεί με τα πορίσματα της επιστήμης[7] που μας βεβαιώνουν ότι στα τέλη του 4ου αιώνα οι Χριστιανοί ήταν η συντριπτική πλειοψηφία. Ο άγ. Ιωάννης, επιβεβαιώνει ότι ήδη στα 380 μ.Χ. οι πόλεις που ασπάζονται ακόμη την ειδωλολατρία είναι ελάχιστες.

  Τίποτε από τα παραπάνω δεν υπάρχει που να μην συμφωνεί ΑΚΡΙΒΩΣ με τα πορίσματα της επιστήμης. Για το θράσος που έχουν οι νέο-παγανιστές να λένε ακριβώς τα αντίθετα στα θύματά τους, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις φωνές που αμφισβητούν το χιτλερικό ολοκαύτωμα που συνέβη πριν από μόλις 60 χρόνια… Φανταστείτε λοιπόν το μέγεθος της κακοποίησης που μπορεί να υποστεί η ιστορία γεγονότων που συνέβησαν πριν από 16 αιώνες…

  Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα Πατερικά παραθέματα κατά της βίας:

  Ιωάννης ο Χρυσόστομος #2

  «Ουδείς γαρ ανάγκη γένοιτ’ αν αγαθός»[8].

  Δηλαδή:

  «Κανείς δεν γίνεται καλός με τη βία».

  Ιωάννης ο Χρυσόστομος #3

  «Μηδενί δίδου πολέμου και μάχης αφορμήν, μη Ιουδαίω, μη Έλληνι»[9].

  Που σημαίνει:

  «Σε κανέναν μη δίνεις αφορμή για συγκρούσεις και φιλονικίες, είτε Ιουδαίο, είτε ειδωλολάτρη».

  Ιωάννης ο Χρυσόστομος #4

  «Ουκ εννοείς ότι ύβρις εστίν εις τον Θεόν, το αιτείν κατά των εχθρών τον Θεόν; […] Ταύτα γαρ ποιών εις βάραθρον την οικείαν ωθείς σωτηρίαν»[10].

  Δηλαδή:

  «Δεν καταλαβαίνεις ότι είναι ύβρις προς τον Θεό το να του ζητάς πράγματα ενάντια στους εχθρούς σου; […] Με τέτοιες πράξεις οδηγείς σε γκρεμό τη σωτηρία σου»

  Όταν ο άγιος Ιωάννης δεν αποδέχεται από τον Χριστιανό ούτε καν να εύχεται το κακό του εχθρού του, φανταζόμαστε σε ποιο σημείο διαστροφής βρίσκονται τα λεγόμενα των νέο-παγανιστών κατά του Χρυσοστόμου…

  [Απαραίτητη σημείωση για τον όρο «Έλλην»/»Ελληνικός»: Δυστυχώς, μέσα από μια ακραία παραποίηση, οι σημερινοί αρχαιολάτρες αποκρύπτουν από τα θύματά τους ότι το «Έλλην» ή «Ελληνικός» στα Πατερικά κείμενα έχει ιδιωματική χρήση και σημαίνει απλώς τον ειδωλολάτρη! Φυσικά το κάνουν αυτό για να προσελκύουν οπαδούς, στους οποίους παρουσιάζουν τον παγανισμό του 4ου αιώνα μ.Χ. ως κάτι το «ελληνικό», ενώ στην πραγματικότητα αποτελούσε ένα θολό μίγμα από πρακτικές και λατρείες από κάθε απίθανη γωνιά της Ανατολής! Με αποκαλυπτικό τρόπο, ο Γρηγόριος ο Νανζιαζηνός, καταγγέλλει τον Ιουλιανό ότι παρέλαβε τη θρησκεία των μυστηρίων από τους Θράκες, τις θυσίες από τους Χαλδαίους, την αστρολογία από τους Βαβυλώνιους, τη γεωμετρία από τους Αιγυπτίους, τη μαγεία από τους Πέρσες, την ονειρομαντεία από τους Τελμησείς και την οιωνοσκοπία από τους Φρύγες: «…πόθεν σοι το μυείσθαι, και το μυείν, και το θρησκεύειν; Ου παρά Θρακών, και η κλήσις πειθέτω σε; Το θύειν δε ου παρά Χαλδαίων, είτ’ ουν Κυπρίων; Το αστρονομείν δε ου Βαβυλώνιον; Το δε γεωμετρείν ουκ Αιγύπτιον; Το δε μαγεύειν ου Περσικόν; Την δε δι’ ονείρων μαντικήν τίνων η Τελμησέων ακούεις; Την οιωνιστικήν δε τίνων; ουκ άλλων η Φρυγών, των πρώτων περιεργασαμένων ορνίθων πτήσίν τε και κινήματα; Και, ίνα μη μακρολογώ, πόθεν σοι το καθ’ έκαστον; ουχ εν εξ εκάστων; ων πάντων εις ταυτό συνελθόντων, εν δεισιδαιμονίας συνέστη μυστήριον;» (PG 35, 644-645).

  Αυτή η καταγγελία όχι μόνο μας πληροφορεί για το περιεχόμενο της ΔΗΘΕΝ «Πατρώας θρησκείας των Ελλήνων» που ήταν τελικά ένας ανατολίτικος αχταρμάς, αλλά είναι και η πιο τρανή απόδειξη ότι αυτό το θρησκευτικό συνονθύλευμα που αντιμετώπισαν οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν το θεωρούσαν ΔΙΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ/ΕΛΛΑΔΙΚΟ ώστε να έχουν οποιαδήποτε δικαιολογία να τους ονομάζουν «ανθέλληνες» οι σημερινοί παγανιστές!].

  Πατερικά παραθέματα κατά της βίας, συνέχεια:

  Βασίλειος ο Μέγας

  «Και Θεώ τοίνυν ου το ηναγκασμένον φίλον, αλλά το εξ αρετής κατορθούμενον. Αρετή δε εκ προαιρέσεως, και ουκ εξ ανάγκης γίνεται. Προαίρεσις δε των εφ’ ημίν ήρτηται».

  Δηλαδή:

  «Ο Θεός δεν αγαπά αυτό που γίνεται αναγκαστικά αλλά αυτό που κατορθώνεται με την αρετή. Η δε αρετή επιτυγχάνεται με την ελεύθερη προαίρεση, κι όχι με τον εξαναγκασμό. Η ελεύθερη προαίρεση ανήκει σ’ αυτά που εξαρτώνται από μας»[11].

  Ισίδωρος Πηλουσιώτης

  «Ου γαρ βία και τυραννίδι, αλλά πειθοί και προσηνεία η των ανθρώπων σωτηρία κατασκευάζεται»

  Που σημαίνει:

  «Η σωτηρία των ανθρώπων δεν οικοδομείται με τη βία και την επιβολή, αλλά με την πειθώ και την προσήνεια»[12].

  Ιωάννης ο Δαμασκηνός #1

  «Η αρετή […] είναι αιρετή και θελητή, επειδή κάνομε αυτοπροαίρετα και θεληματικά το αγαθό, κι όχι χωρίς να θέλομε και αναγκαστικά»[13].

  Ιωάννης ο Δαμασκηνός #2

  «Το γαρ βία γινόμενον ου καλόν ουδέ αρετή».

  Που σημαίνει:

  «Αυτό που γίνεται με τη βία ούτε καλό είναι ούτε και αρετή»[14].

  Εκτός των παραπάνω, πως θα φαινόταν στους νέο-παγανιστές μια ακόμη διάψευσή τους για τα περί βιαιότητας -και ταυτόχρονα επαλήθευση των Πατέρων- από τον ίδιο τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανό, ο οποίος ομολογεί την αγιότητα των Χριστιανών;

  «Είναι ντροπή […] τη στιγμή που οι ασεβείς Γαλιλαίοι ΤΡΕΦΟΥΝ κοντά στους δικούς τους ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ, να στερούνται οι δικοί μας τη βοήθεια μας […] Δεν είναι σωστό ν’ αφήνουμε να συνεχίζουν τα ΚΑΛΑ μας ΕΡΓΑ άλλοι ζηλωτές»[15]!

  Μετά απ’ όλ’ αυτά, ας θυμούνται μια για πάντα, όχι μόνο το γεγονός ότι οι Πατέρες προφανώς τάσσονται κατά της βίας, αλλά και ότι οι διωκόμενοι επί τρεις αιώνες Χριστιανοί, φρόντιζαν και έτρεφαν μέχρι και τους σφαγείς τους και το γνωρίζουμε αυτό με ομολογία του πιο φανατικού ειδωλολάτρη, του Ιουλιανού!

  Σημειώσεις
  [1] Βλ. στις ιστοσελίδες της ΟΟΔΕ: http://www.oodegr.com/neopaganismos/index.htm .

  [2] Βλ. στον επίλογο του σχετικού άρθρου της ΟΟΔΕ, για τις αποδείξεις με πηγές και βιβλιογραφία, ότι μια πολύ σημαντική παράμετρος για την εξαφάνιση της ειδωλολατρίας ήταν η μακρά περίοδος θρησκευτικής αδιαφορίας των ειδωλολατρών: http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/thyrathen_2.htm#plgs .

  [3] «Λόγος εις τον μακάριον Βαβύλαν και κατά Ιουλιανού», PG 50,537.

  [4] «Λόγος εις τον μακάριον Βαβύλαν», κεφάλαια 1-3 [βλ. το πρωτότυπο στην PG 50,537 κ.ε.]. Η μετάφραση από το: Ιωάννης Χρυσόστομος, έργα #34 (σειρά Ε.Π.Ε.), «Λόγοι Δογματικοί-Πολεμικοί» (βιβλία Ζ΄-Ι΄), Πατερικαί εκδ. Γρηγόριος ο Παλαμάς, Θεσσαλονίκη 1988, σελ. 419-429.

  [5] Βλ. το σχετικό άρθρο της ΟΟΔΕ με πηγές και βιβλιογραφία: http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/alexandr_bibl_eidwl_1.htm.

  [6] Παπαθανασίου Θανάσης, «(Αυτο)Κριτική ερμηνεία της καταστροφής παγανιστικών ιερών από χριστιανούς» στο: περιοδ. «Σύναξη», τεύχ. 69 (Αθήνα 1999), σελ. 63.

  [7] Βλ. Rodney Stark, «Η Εξάπλωση του Χριστιανισμού», Άρτος Ζωής, Αθήνα 2005, σελ. 20-30 και κυρίως 20-21.

  [8] Ιω. Χρυσοστόμου, «Εις την προδοσίαν του Ιούδα», PG 49,377.

  [9] Ιω. Χρυσοστόμου, «Ερμηνεία εις την προς Ρωμαίους», PG 60,611.

  [10] Ιω. Χρυσοστόμου, «Περί του μη δημοσιεύειν τα αμαρτήματα των αδελφών, μηδέ κατεύχεσθαι των εχθρών», ια΄, PG 51,363.

  [11] Μ. Βασιλείου, «Ότι ουκ εστιν αίτιος των κακών ο Θεός», PG 31,345B.

  [12] Ισίδωρος Πηλουσιώτης, Επιστολαί Β΄, ρκθ΄, «Παύλω, περί Ιούδα του προδότου», PG 78,573B.

  [13] Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «Λόγος ψυχωφελής και θαυμάσιος», στο: «Φιλοκαλία των ιερών Νηπτικών» (μτφρ. Αντώνιος Γ. Γαλίτης), τόμ. 2ος, εκδ. Δ΄, εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, Θεσσαλονίκη 1998, σελ. 307.

  [14] Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «Κατά Μανιχαίων διάλογος», 32.

  [15] Ιουλιανός, Επιστολαί, #84: «προς τον Αρσάκιο, αρχιερέα της Γαλατίας», μτφρ. στο: Ιουλιανός, Άπαντα #4 (σειρά «Οι Έλληνες» #277), Κάκτος, Αθήνα 1993, σελ. 275.277.

 22. Ο/Η LA λέει:

  ΟΡΘΟΔΟΞΗ
  Για τον νηπιοβαπτισμό δεν αναφερόμουνα πότε πρωτοξεκίνησαν οι χριστιανοί να βαπτίζουν τα παιδιά τους, αλλά πότε ξεκίνησε υποχρεωτικά με νόμο του Ιουστινιανού να βαπτιστούν όλοι ανεξαιρέτως μαζί με τις οικογένειες τους και όλα τα μικρά παιδιά ανεξαιρέτως.

  Για να καταλάβαιτε τη σημασία του, όλη η νομοθεσία του Ιουστινιανού είναι στα λατινικά, το συγκεκριμένο εδάφιο είναι και στα ελληνικά μέσα στην νομοθεσία, διαβάστε το προσεκτικά από το Corpus iuris civilis εδω:
  https://www.archive.org/stream/corpusiuriscivil02krueuoft#page/64/mode/2up

  Το κείμενο ξεκινάει με τρεις λέξεις από την προηγούμενη σελίδα. Πατήστε το zoom και διαβάστε το με προσοχή, τόσο στο ύφος του όσο και στους χαρακτηρισμούς του, υπογεγραμμένο από τον Μέγα Ιουστινιανό όπως τον λέτε.

  Από τον συρφετό της oode και του apologitis θα σχολιάσω μόνο το
  “Ο άγ. Ιωάννης, επιβεβαιώνει ότι ήδη στα 380 μ.Χ. οι πόλεις που ασπάζονται ακόμη την ειδωλολατρία είναι ελάχιστες.”
  Σαν ένδειξη, αφού όλα αυτά που αναφέρονται εκεί, στηρίζονται στην Καινή Διαθήκη και την χριστιανική γραμματεία.
  Είναι σαν να δικαιολογείτε το Ολοκαύτωμα στηριζόμενη στο “αγών” μου του Χίτλερ.

  Το διάταγμα της Ανεξιθρησκίας που σταμάτησε τον διωγμό των Χριστιανών έγινε το 313. Ένα διάταγμα τέτοιας μορφής αντίστοιχο με τα σύγχρονα δικαιώματα του ανθρώπου, δεν προσπαθεί να προστατεύσει την πλειοψηφία αλλά την μειοψηφία και μάλιστα μεγάλη μειοψηφία. Αυτό το λέει η λογική.

  Θέλετε να πείτε ότι από μειοψηφία που είχε ανάγκη προστασίας το 313, μέσα σε 67 χρόνια ο χριστιανισμός έγινε απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία όπως λέει ο Χρυσόστομος;

  Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ιστορική αξία. Το ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα το δείχνει η ίδια η νομοθεσία του Βυζαντίου που μέχρι και το τέλος στην Εξάβιβλο του Αρμενόπουλου λίγο πριν σβύσει το Βυζάντιο, έχει μόνιμα αυστηρές ποινές, τόσο για όσους δεν ήταν ακόμα χριστιανοί ή ήταν κρυπτοεθνικοί, όσο και για όσους καταλάβαιναν λίγο διαφορετικά το θρήσκευμα και τους λέγατε και λέτε ακόμα αιρετικούς.

  Για το πως επικράτησε ο χριστιανισμός, μπορείτε να δείτε εδώ λοιπόν μια σελίδα από πρωτότυπες πηγές ή την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής, που έχει συγκεντρωμένη όλη την δράση των ορθοδόξων χριστιανών μάλιστα μέχρι και το 1453 κατά όποιου είχε διαφορετική άποψη για τον θεό από την κυριαρχούσα ορθόδοξη που δείχνει την ιδεολογία που είχε όλο τον Μεσαίωνα η θρησκεία σας και θέλετε να την ξεχάσετε.
  http://www.pare-dose.net/4793
  Διαβάστε με την ησυχία σας, αναλόγιστήτε την αγάπη με την οποία έγιναν όλα αυτά και περιμένω να μου πείτε μετά, ότι οι πηγές που τα αναφέρουν ήταν όλες άθεες όπως ας πούμε ή Άννα η Κομνηνή, ο Μάρκος Διάκονος που έγραψε τον Βίο του Αγίου Πορφυρίου, ή Αρβελέρ ή ο Παπαρηγόπουλος.

  Επειδή ο papurus λατρεύει από ότι βλέπω τον Χρυσόστομο και σας τον προτείνει σαν καλή πηγή πληροφοριών, σας παρακαλώ να διαβάστε με προσοχή τους 8 “Λόγους κατά Ιουδαίων”
  μπορείτε να τους βρείτε εδώ: http://el.wikisource.org/wiki/%CE%9B%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9_%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC_%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD
  και μετά να μας πείτε πως πιστεύετε ότι ξεκίνησε ο αντισημιτισμός.

  Για τον Χρυσόστομο έχω και άλλα καλά από το χρυσό του στόμα, διαβάστε αυτά και τα ξαναλέμε.

 23. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  La,δές τα παραπάνω γραφόμενα σου περί νηπιοβαπτισμού.Έγραψες αυτήν την κουβέντα [Ο νηπιοβαπτισμός επιβλήθηκε δια νόμου επί Ιουστινιανού για να βαφτιστούν με το ζόρι όλοι χριστιανοί. ]Κι εγώ σου απέδειξα,οτι ο νηπιοβαπτισμός υπήρχε από την εποχή του Χριστού,αλλά κι οτι δεν γινόταν με την βία,όπως ισχυρίζεσαι.Και τι μου αναφέρεις τον Ιουστινιανό,κούκλα μου;Ο Ιουστινιανός ήταν ένας από τους γνωστούς αυτοκράτορες του Βυζαντίου.Δεν ήταν όμως ο Χριστός.Δεν ήταν Πατέρας της Εκκλησίας όπως ο Μ.Βασίλειος,ο Νύσσης,ο Ιωάννης Χρυσόστομος.Απλά θές να δείξεις,οτι η θρησκεία μου είναι ο Κόναν,ο βάρβαρος.Τον κακό σου τον καιρό.Με κάποια άλλη θρησκεία έχεις εμμονή ή μόνο εμείς σου την βιδώνουμε;Ο Χριστός υπήρξε θύμα των σκληρόκαρδων Εβραίων και Ρωμαίων.Ποτέ δεν υπήρξε θύτης.Ο Απόστολος Παύλος ήταν αυτός,που δίδασκε την ισότητα,δηλ.οτι όλοι είμαστε ίσοι στα μάτια του Θεού ανεξαρτήτως φύλου,εθνικότητας και το αν είσαι ελεύθερος ή σκλάβος.Έλεγε,δεν υπάρχει άνδρας ή γυναίκα,Εβραίος ή Έλληνας,ελεύθερος ή δούλος σε μια εποχή,που οι αιχμάλωτοι πολέμου γίνονταν σκλάβοι,δουλεύοντας σκληρά και θεωρούνταν άνθρωποι κατώτεροι από τους άλλους.Δίδαξε σε μια εποχή,που υπήρχε η πορνεία των γυναικών και τα ηλίθια όργια των εθνικών.Η Ανάσταση του Χριστού έδινε την ελπίδα,οτι η ζωή δεν σταματάει στην γη κι οτι κάποτε θα υπάρξει ανάσταση όλων των κεκοιμημένων.Η Καινή Διαθήκη μεταφράστηκε στα εβραικά,ελληνικά και λατινικά.Ήταν δύσκολο να στραφούν κάποιοι άνθρωποι στον χριστιανισμό;Εάν το πάμε έτσι και η αθεία με την βία επιβλήθηκε σε κάποιους.Το ίδιο και το Ισλάμ,ο βουδισμός,ο ινδουισμός κ.α θρησκείες.Οι Απόστολοι του Χριστού εντυπωσίαζαν με το λέγειν τους,γιατί είχαν μέσα τηνχάρη του Θεου,που για εσάς είναι κάτι παράλογο αυτό και ήταν μορφωμένοιΌ,τι κακό κάνει ένας άθεος,θα το χρεωθούν κι όλοι οι υπόλοιποι;Ό,τι κακό κάνει ένας χριστιανός,θα το χρεωθεί ο Χριστός και θα θεωρήσουμε βίαιους όλους τους χριστιανούς;Και στην εποχή του Βυζαντίου υπήρχαν οι αιρέσεις,που προσπαθούσαν να τις αντιμετωπίσουν οι Πατέρες της Εκκλησίας με τις οικουμενικές συνόδους,όχι με λιθοβολισμούς και σταυρικούς θανάτους.Κόλλημα με τον Ιουστινιανό,να πούμε.Ο δέ Χίτλερ ήταν φάν του Νίτσε,που αυτός μήπως ήταν κάνας άθεος;Γιατί άνθρωπος της Εκκλησίας δεν ήταν.Μειοψηφία είσαι και μειοψηφία θα παραμείνεις.Εμείς πάντα θα είμαστε η πλειοψηφία και θα σκάς από την κακία σου.

 24. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Οι δικές σου σελίδες θα είναι άθεων.Προτιμώ τις σελίδες ανθρώπων,που είναι γνώστες της θρησκείας μου.Σε άτομα σαν και ‘σένα όχι μόνο δεν πρέπει να τα βάζουν,να κάνουν θρησκευτικά στα σχολεία,αλλά να τους βάζουν και για τιμωρία να γράφουν 2000 φορές κάθε μέρα το Πιστεύω.Εσύ κοίτα το δικό σου στόμα κι άσε του Χρυσοστόμου,που καταδιώχθηκε,αλλά αυτό δεν το λές.Το κρύβεις,άθεα γλωσσού.Από την μια είσαι άθεα κι από την άλλη ασχολείσαι όλο με θέματα και πρόσωπα θρησκείας.Κάνεις κάποια διατριβή και δεν το ξέρω; Μπορεί να κατέκτησε τις καρδιές του λαού, σύντομα όμως προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων εκ μέρους εκείνων που θίγονταν από το ελεγκτικό του κήρυγμα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα έντονο και ασφυκτικό αντι-Χρυσοστομικό κλίμα. Ιδιαίτερα δε, εξόργισε το περιβάλλον της Αυτοκράτειρας Ευδοξίας. Το αποκορύφωμα ώστε να ανάψει η θρυαλλίδα της συσσωρευμένης αντιπάθειας σε βάρος του, τόσο εκ μέρους των αρχόντων και πολιτικών, όσο και των εκκλησιαστικών παραγόντων της εποχής, ήταν ο έλεγχος στην Αυτοκράτειρα Ευδοξία, η οποία παρανόμως οικειοποιήθηκε το χωράφι μιας φτωχής χήρας[7]. Επιπρόσθετα, διάφορες τάξεις οι οποίες θίγονταν από το κήρυγμά του, έψαχναν διαρκώς αφορμές για να συκοφαντήσουν τον επίσκοπο, αλλά και να διατυμπανίζουν στην Αυλή αυτή την υποβόσκουσα δυσαρέσκεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του γεγονότος αυτού ήταν η ανέγερση ενός λεπροκομείου και η επίθεση που δέχτηκε από τη νομενκλατούρα της Πόλεως, εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που θα απολάμβαναν τα κτήματά τους[8]. Επίσης πολλοί ήταν εκείνοι που αποσκοπούσαν στο θρόνο του. Πρωτεργάτες της δυσαρέσκειας υπήρξαν ο Ευτρόπιος και ο Γάιος που ήταν αρχηγός των Γότθων στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από εκκλησιαστικής πλευράς, ο Σεβηριανός Γαβάλων, ο Ακάκιος Βεροίας και ο Αντίοχος Πτολεμαΐδας. Ο κορυφαίος όμως διώκτης του Αγίου ο οποίος συνύφανε τις σαθρές κατηγορίες σε βάρος του και συνάσπισε τους αντιχρυσοστομιστές για να τον αποπέμψουν, ήταν ο Θεόφιλος Αλεξανδρείας. Ο Θεόφιλος ήταν αυτός ο οποίος κατάφερε να πείσει την Αυτοκράτειρα, ότι όταν ο Ιωάννης αναφερόταν σε ομιλίες στην Ιεζάβελ, φωτογράφιζε αυτή, κάτι που συνεπάγετο ενοχή για εσχάτη προδοσία[9]. Δηλαδή είχε ως στόχο όχι μόνο την απομάκρυνσή του, αλλά και την εξόντωσή του. Τελικά συνήλθε σύνοδος-παρωδία[10], στην οποία παρευρέθησαν οι μισοί Επίσκοποι και τον εξόρισαν. Ο ίδιος μάλιστα δεν παρέστη, ενώ ανάμεσα στους κατηγόρους, ήταν και κληρικοί που είχαν αποπεμφθεί λόγω σιμωνίας. Προεξάρχων ήταν ο Θεόφιλος, κατηγορούμενος επίσης για αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά[11], για την οποία ποτέ δεν δικάσθηκε.

  Σύντομα, όμως, ο Ιωάννης επανήλθε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο λόγω του φόβου που προκάλεσε στην αυλή η αντίδραση του λαού, ενός μεγάλου κακού στο οικογενειακό περιβάλλον της Ευδοξίας και συνάμα ενός σεισμού, που συνέβη, ενώ ο Ιωάννης ταξίδευε για τη εξορία, που εξελήφθη ως θεϊκό σημείο[12]. Μετά από λίγο ήρθε και η ώρα της δεύτερης και μόνιμης εξορίας, του Αγίου. Αυτό συνέβη διότι ο Ιωάννης και πάλι δεν έπαψε το φλογερό κήρυγμα του. Υπήρξε ασυμβίβαστος προς τη ανηθικότητα, την ειδωλολατρεία, τον κοσμικό έκλυτο βίο. Αποκορύφωμα υπήρξε η νέα δριμεία κριτική που άσκησε ο Χρυσόστομος στην Ευδοξία για ένα άγαλμα της, το οποίο ανήγειρε στον περίβολο του ναού της Αγίας Σοφίας, στο οποίο τελούνταν και διάφορες Διονυσιακού τύπου εκδηλώσεις. Αυτή τη φορά, πάλι σύμφωνα με τους αντιπάλους του, εκφώνησε λόγους όπου αποκαλούσε την Ευδοξία Ηρωδιάδα[13], κάτι που τον έθεσε άμεσα στο στόχαστρο της αυτοκράτειρας, που τον εξόρισε οριστικά, με τη βοήθεια της συνόδου. Ο Ιωάννης όμως αρνήθηκε να φύγει παρά τη θέλησή του Αρκαδίου. Μάλιστα τις παραμονές της οριστικής του εξορίας, αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν δύο φορές[14]. Όμως ούτε και τότε τελείωσε ο διωγμός του. Αυτό φάνηκε από τα γεγονότα του Πάσχα του 404, όταν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά από ψευδή καταγγελία του Θεοφίλου στον Αρκάδιο, οι στρατιώτες του αυτοκράτορα επιτέθηκαν την ώρα της Λειτουργίας στο συναχθέν πλήθος, με την αιτιολογία ότι ήταν σύναξη οπαδών του Χρυσοστόμου. Ακολούθησαν βαρβαρότητες εκείνη την νύχτα καθώς και την επόμενη ημέρα από το στρατό και τους υπερασπιστές του Ιωάννη, που αποκλήθηκαν Ιωαννίται.

  Η εξορία και το τέλος της ζωής του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  Ο Χρυσόστομος το μόνο που πάντα ζητούσε ήταν να ακροασθεί από Οικουμενική σύνοδο. Αυτό όμως προσέκρουε στα συμφέροντα των αντιπάλων του, οι οποίοι γνώριζαν τη αντικανονικότητα της Εν Δρύ συνόδου, με αποτέλεσμα να μην δέχονται το αίτημά του[15]. Το βαρύ αυτό κλίμα τον υποχρέωσε σε εγκλεισμό στο επισκοπείο του για δύο μήνες. Όμως αυτό δεν αρκούσε στους αντιπάλους του, ήθελαν πάση θυσία το διωγμό του. Έτσι ο ανώτερος κλήρος με επικεφαλής τον Ακάκιο, άσκησαν έντονη πίεση στον Αρκάδιο και τον έθεσαν προ των ευθυνών του σε περίπτωση ταραχών. Εν τέλει εκδίδεται διάταγμα εξορίας του Ιωάννη, περί τις 20 Ιουνίου. Το κλίμα ήταν βαρύ. Οι υποστηρικτές του ήταν έτοιμοι να τον υπερασπιστούν, ενώ στρατιώτες είχαν εντολές να τον συλλάβουν και αν υπάρξουν αντιδράσεις, να κατασταλούν άμεσα. Τελικά παραδίδεται αφού εμφανίζεται στους υποστηρικτές του επισκόπους, ώστε με ειρηνικό τρόπο να τους αποχαιρετίσει και να εξέλθει κρυφά, ώστε να μην προκληθούν νέες αιματοχυσίες. Η διαθήκη του ήταν να διατηρήσουν ενωμένη την εκκλησία ώστε να μην προκληθεί σχίσμα.

  Ο εξόριστος επίσκοπος φτάνει στη Νίκαια της Βιθυνίας και εν συνεχεία οδηγήθηκε στο χωριό Κουκουσός, στα σύνορα Καππαδοκίας και Αρμενίας. Από εκεί συνεχίζει το ποιμαντικό του έργο. Γράφει πλήθος επιστολών, συμβουλεύει, κατευθύνει, ενισχύει, παρηγορεί και τονώνει πολλούς Χριστιανούς. Όπως μαθαίνουμε από το πλήθος επιστολών του, είναι ένα ταξίδι θριάμβου, πόνου, απογοητεύσεων και διωγμών. Όπου εμφανίζεται, πλήθος λαού και κλήρου τον υποδέχεται με θέρμη. Αντιθέτως σε πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς δέχεται επιθέσεις από φιλο-Θεοκλητικούς και αντι-Χρυσοστομικούς επισκόπους. Κάθε μέρα περπατεί πολλά χιλιόμετρα περνώντας πλήθος κακουχιών. Οι συνοδοί του είχαν εντολή πως αν πέθαινε θα έπαιρναν και πρόσθετο μισθό γι’αυτό του φέρονταν πολλές φορές βάναυσα. Στην Κουκουσό φθάνει μετά από ταξίδι επτά μηνών, σχεδόν ημιθανής.

  Αφού συνήλθε, το μέρος της εξορίας του, γίνεται πόλος έλξης πολλών πιστών. Αυτό το γεγονός όμως εξοργίζει περισσότερο το περιβάλλον του Αυτοκράτορα, το οποίο έβλεπε να αναπτύσσεται ένα ευρύτατο ενδιαφέρον υπέρ του εξορίστου επισκόπου. Ο Αρκάδιος – η Ευδοξία είχε πεθάνει- αποφασίζει περαιτέρω απομάκρυνση του στην Πιτυούντα, παρά τις προσπάθειες του Πάπα Ιννοκέντιου να επιστρέψει ώστε να ακουστεί από σύνοδο. Οδοιπορεί για τρεις μήνες προς τον τόπο της εξορίας του, υπό αυστηρή επιτήρηση, αλλά τελικά ποτέ δεν θα φθάσει, γιατί θα τον προλάβει ο θάνατος. Κουρασμένος από τις πολλές κακουχίες, την έντονη ασκητική ζωή και βαριά άρρωστος πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ στα Κόμανα του Πόντου.

  Παρέμεινε όμως ιδιαίτερα δημοφιλής και μετά το πέρας της ζωής του. Έτσι όταν το 434 Πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του Άγιος Πρόκλος, παρακάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β΄ να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε το λείψανο του μεγάλου αυτού πατέρα της Εκκλησίας να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 η λάρνακα με το λείψανό του μεταφέρθηκε με λαμπρή και συγκινητική πομπή στην βασιλεύουσα και τοποθετήθηκε στο Άγιο Βήμα του ναού των Αγίων Αποστόλων, ενώ ο λαός έμπλεος χαράς αναβοούσε: «Απόλαβε του θρόνου σου Άγιε»[16].

 25. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Όπα.Αγαπάμε κι Εβραίους;Ο αντισημιτισμός ξεκίνησε από την Εκκλησία;Έλα ρε;Η Ορθόδοξη Εκκλησία έβαλε τον Χιτλεράκο να τους καταδιώξει και μετά του’πε,Αδόλφε κυνήγησε και τους Έλληνες και Ρώσους,γιατί κι αυτοί είναι Εβραίοι;Ο αντιχριστιανισμός δεν υπάρχει;Γιατί δεν τον αναφέρεις.Εγώ βλέπω,οτι υπάρχει.Εσύ είσαι ο αντιχριστιανιστής στο μεγαλείο του.Ο αντισημιτισμός κατά την αρχαιότητα σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας φαίνεται πως είχε πολιτισμική και θρησκευτική βάση. Σύμφωνα με τον Πήτερ Σάφερ (Peter Schafer), καθηγητή των Εβραϊκών σπουδών, οι Έλληνες, επαναδιατυπώνοντας τις αιγυπτιακές προκαταλήψεις και διεκδικώντας έναν παγκόσμιας εμβέλειας πολιτισμό κατά την ελληνιστική περίοδο, μετέτρεψαν τον αντι-ιουδαϊσμό των Αιγυπτίων σε αντισημιτισμό. Ωστόσο, θεωρεί ότι η ελληνική επαναδιατύπωση ήταν απόλυτα εξαρτώμενη από το βαθύ αιγυπτιακό μίσος, έτσι όπως εκφράστηκε από τον Μανέθωνα, (Schafer, 208). Αναζητώντας τα κίνητρα θεωρεί ότι ο ιουδαϊκός λαός διακατέχεται από μια «διάθεση απομόνωσης και αποξένωσης», αλλά θεωρεί ότι οι Ελληνοαιγύπτιοι και Αιγύπτιοι συγγραφείς μετέτρεψαν την ιουδαϊκή ιδιαιτερότητα σε «τερατώδη συνωμοσία ενάντια στο ανθρώπινο γένος και τις αξίες του», (Schafer, 208).

 26. Ο/Η LA λέει:

  Πέρα από το ύφος, τις προσωπικές κρίσεις, την ταμπελοποίηση και την τσουβαλοποίηση σε συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, θεωρώ επίσης ανάγωγο να επισυνάπτετε σεντόνια από τις σελίδες αυτές, ή την wikipedia σε κάτι που μπορεί κάποιος να διαβάσει με ένα απλό link και μάλιστα σε θέματα που δεν έχουν σχέση με απάντηση, αλλά το να λέμε για να λέμε, όπως η ιστορία του Χρυσόστομου.

  Σας έκανα μια ερώτηση στην οποία δεν δώσατε ποτέ ξεκάθαρη απάντηση.
  Η ερώτηση ήταν αν είναι σωστό σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία να διδάσκονται όλα τα παιδιά το θρήσκευμα της πλειοψηφίας ή να στιγματίζονται.

  Το μόνο που είπατε ξεκάθαρα είναι η ιδέα – ευχή σας ότι εσείς οι ορθόδοξοι θα είστε πάντα πλειοψηφία στην χώρα μας.

  Αυτό λέει έμμεσα ότι
  Το θεωρείτε σωστό, επειδή έτσι συνηθίσατε, σας βολεύει και θέλετε να φροντίσετε να μείνει πάντα έτσι.

  Αυτό δεν χρειάζεται να το τονίσω ότι είναι αυτή καθ`αυτή η ουσία του φασισμού. Δηλαδή η ιδεολογική ηγεμονία της πλειοψηφίας και το σβήσιμο κάθε άλλης άποψης. Όχι άμεσα φυσικά, την τρίτη χιλιετία όπως γινόταν πριν 50 χρόνια τουλάχιστον, αλλά μέσω του απροκάλυπτου προσηλυτισμού στα μικρά παιδιά με την επιβολή και σφραγίδα του κράτους, που παρακάτω θα μου πείτε ότι οι πράξεις του, αν και σας ευνοούν, αν και υποδαυλίζονται από εσάς, δεν χαρακτηρίζουν την θρησκεία σας αν είναι καλή ή κακή.

  Από εκεί και πέρα, σας εξήγησα με ιστορικά στοιχεία και την νομοθεσία πως επιβλήθηκε ο χριστιανισμός και με την βία, σε απάντησή σας και σχετικά σεντόνια ότι “ο χριστιανισμός δεν επιβλήθηκε” (αλλά επικράτησε με αγάπη φυσικά).

  Το μόνο που ψελλίσατε από τα κατεβατά σας, είναι, ότι ο χριστιανισμός δεν φέρει ευθύνη για τον Ιουστινιανό ή όποιους ακόμα εκκλησιαστικούς και προφανώς ότι άλλο ακόμα δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία που δεν σχολιάσατε, δηλαδή καψίματα ή φυλακίσεις φιλοσόφων, αιρετικών, δολοφονίες, γενοκτονίες, αφορισμούς (που εκείνη την εποχή ήταν καταστροφή) κλπ.

  Άραγε τι είναι Εκκλησία για εσάς τους χριστιανούς; Δεν είναι κλήρος και λαός μαζί, κάπως έτσι δεν το λέτε; Η Εκκλησία δεν ήταν ο ένας από τους δύο πυλώνες του Βυζαντίου πέρα από τον αυτοκράτορα;
  Ο Ιουστινιανός δεν ήταν μέλος της Εκκλησίας σας και μάλιστα εξέχον και προβεβλημένο;
  Έκανε κάτι που ήταν αντίθετο με την “αγάπη” που πουλάει η Εκκλησία σας, όπως να βαφτίζει τους άλλους με το ζόρι; Και η Εκκλησία ο άλλος βασικός θεσμός του Βυζαντίου δεν αντέδρασε όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις; μήπως γιατί επωφελήθηκε; Για αυτό τον λόγο τον λιβανίζετε σαν μεγάλο;

  Λέτε ότι δεν κρίνεται ο χριστιανισμός αρνητικά από ότι κακό κάνει ένας χριστιανός.
  Όταν όμως ο χριστιανός κάνει κάτι καλό τότε κρίνεται ο χριστιανισμός θετικά και τον λέτε και άγιο ή κάνω λάθος;

  Από τι κρίνεται τελικά μια θρησκεία ή ιδεολογία;
  Μια θρησκεία, μια ιδεολογία μία θέση πως την κρίνετε εσείς, μόνο από αυτά που λέει ή και από αυτά που κάνει. Τα έργα δεν πρέπει να συμβαδίζουν με τα λόγια;

  Έργα δεν έκαναν οι ιδεολογίες και οι θρησκείες; Δεν υποτίθεται είπε και ο Ιησούς “ένα δένδρο κρίνεται από τους καρπούς του”; Μέσα στις Γραφές σας είναι. Αν κάνει 2 καλά μήλα και 100 σάπια πως θα το κρίνετε το δένδρο.

  Τέλος για τον Χρυσόστομο σας στέλνω να μελετήσετε δύο χωρία από τα βιβλία που δεν διαβάσατε.

  Το πρώτο είναι σχόλιο σε κομμάτι παραβολής της Καινής Διαθήκης που λέει:

  “πλὴν τοὺς ἐχθρούς μου ἐκείνους, τοὺς μὴ θελήσαντάς με βασιλεῦσαι ἐπ’ αὐτοὺς, ἀγάγετε ὧδε καὶ κατασφάξατε αὐτοὺς ἔμπροσθέν μου.” (Λουκάν, 19: 27)
  Είναι ένα κομμάτι παραβολής που οι χριστιανοί το ξεχνάτε στον σχολιασμό σας, δηλαδή ερμηνεύετε μόνο το πρώτο σκέλος και αυτό είναι σαν να μην ειπώθηκε.

  και το ξεκάθαρο σχόλιο του Χρυσόστομου είναι :

  “Ὡς δάμαλις παροιστρῶσα παροίστρησεν Ἰσραήλ. Ἕτερος δὲ αὐτὸν μόσχον ἀδίδακτον ἐκάλει. Τὰ δὲ τοιαῦτα ἄλογα, πρὸς ἐργασίαν οὐκ ὄντα ἐπιτήδεια, πρὸς σφαγὴν ἐπιτήδεια γίνεται. Ὅπερ οὖν καὶ οὗτοι πεπόνθασι, καὶ πρὸς ἐργασίαν ἀχρήστους ἑαυτοὺς καταστήσαντες, πρὸς σφαγὴν ἐπιτήδειοι γεγόνασι. Διὰ τοῦτο καὶ ὁ Χριστὸς ἔλεγεν· Τοὺς ἐχθρούς μου, τοὺς μὴ θελήσαντάς με βασιλεῦσαι ἐπ’ αὐτῶν, ἀγάγετε ὧδε, καὶ κατασφάξατε αὐτούς.” (κατά Ιουδαίων 1.β)

  https://el.wikisource.org/wiki/%CE%9B%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9_%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC_%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD/1#p.CE.B2.CA.B9

  Το δεύτερο είναι σχόλιο σε αντίστοιχο χωρίο της Παλαιάς Διαθήκης όπου δικαιολογεί και επικροτεί τον φόνο ανθρώπου κατ`εντολή του θεού του, μάλιστα ισάξιο φιλανθρωπίας.

  “Ὅτι ἐξαπέστειλας σὺ ἄνδρα ὀλέθριον ἐκ τῆς χειρός σου, καὶ ἡ ψυχή σου ἀντὶ τῆς ψυχῆς αὐτοῦ, καὶ ὁ λαός σου ἀντὶ τοῦ λαοῦ αὐτοῦ. Εἶδες φιλανθρωπίας οἵαν ἔδωκε δίκην; καὶ ἀντὶ τῆς ἀκαίρου φειδοῦς οἵαν ὑπέμεινε τιμωρίαν; Καὶ οὗτος μὲν σώσας κολάζεται, ἕτερος δὲ φονεύσας ηὐδοκίμησεν. Ὁ γοῦν Φινεὲς δύο φόνους ἐργασάμενος ἐν μιᾷ καιροῦ ῥοπῇ, καὶ ἄνδρα μετὰ γυναικὸς ἀνελὼν, ἱερωσύνῃ τιμᾶται· οὕτως οὐ μόνον οὐκ ἐμόλυνε τὴν χεῖρα τῷ αἵματι, ἀλλὰ καὶ καθαρωτέραν εἰργάσατο.”

  (κατα Ιουσαίων 4.β)
  https://el.wikisource.org/wiki/%CE%9B%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9_%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC_%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD/4#p.CE.B2.CA.B9

  Βλέπετε ο Ιερός πόλεμος των μουσουλμάνων που θεωρείτε αντιδημοκρατικούς, προφανώς σε αντιδιαστολή με τους χριστιανούς – εσάς δηλαδή, δεν έπεσε από τον ουρανό. Προϋπήρχε η αντίστοιχη ιδεολογία και εκφράζετε από τους πατέρες σας. Τα έργα σας και κομμάτι της ιδεολογίας σας που θέλετε να κρύψετε, σας τα έδειξα ξαναστείλτε μου σεντόνια τώρα.

  Την γνώμη του Χρυσόστομου για τις γυναίκες την ξέρετε ή να σας την στείλω και αυτή;
  Για την γυναίκα, οι χριστιανοί ταγοί σας έχουν πει πολλά καλά, να σας τα στείλω ή ούτε αυτά χαρακτηρίζουν τον χριστιανισμό;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Μαντάμ Ορθόδοξη,
   η φρασεολογία σας αποπνέει άγνοια, μίσος και αγένεια. Δεν πείθετε πως ασκείτε τα ευαγγελικά ήθη.

   Μου λέτε:
   @Όπα.Αγαπάμε κι Εβραίους;Ο αντισημιτισμός ξεκίνησε από την Εκκλησία;Έλα ρε;Η Ορθόδοξη Εκκλησία έβαλε τον Χιτλεράκο να τους καταδιώξει και μετά του’πε,Αδόλφε κυνήγησε και τους Έλληνες και Ρώσους,γιατί κι αυτοί είναι Εβραίοι;…».
   _________

   Βεβαίως και νιώθουμε φιλία για τους Εβραίους, όχι όλους, όσους είναι τίμιοι άνθρωποι και βεβαίως νιώθουμε φιλία για όλους ανεξαιρέτως τους καλούς ανθρώπους.

   Για τον αντισημιτισμό της Εκκλησίας:

   https://roides.wordpress.com/2014/11/22/22noe14/
   Αθλιότητες του νεοελληνικού Αντισημιτισμού
   Η ενοχή της Εκκλησίας, η ανάγκη για αυτοκριτική της


   1) M.V.Farmakovsky ‘Θύματα των πογκρόμς’, από το » Ζωγραφική για το σπουδαστή Μιχαϊλοφ » της «Φιλολογικής και καλλιτεχνικής συλλογής»-Οδησσός-1906. 2) Πογκρόμ πλάι στην ελληνική εκκλησία, του λαϊκού ζωγράφου Βασίλι Βαχρένοφ (1847-1885)- Οδησσός 1871.
   ………………

   https://roides.wordpress.com/2012/03/10/10mar12/
   Σελίδες από το Χριστιανορθόδοξο αντισημιτισμό
   Επί τη προσχωρήσει Τσεκουράτου και Μπουμπούκου στη ΝΔ

   https://roides.wordpress.com/2007/07/03/laskar30707/
   Οι Εβραίοι κι ο Αντισημιτισμός στην καθ’ημάς Ανατολή

   https://roides.wordpress.com/2015/11/26/26nov15/
   Ερωτήματα για Αντισημιτισμό, Ναζισμό, Σατανισμό, στη Μητρόπολη Σπάρτης

   https://roides.wordpress.com/2016/08/01/1aug16/
   Ο αντισημιτισμός του Χριστιανοσοσιαλιστή Ν.Ψαρουδάκη

   https://roides.wordpress.com/2010/11/26/26nov10/
   Όσιος Νίκων, η ντροπή της Σπάρτης

   https://roides.wordpress.com/2009/02/20/20feb09/
   Ορθόδοξη Λευκή Μαγεία(2)-Το μέντιουμ Κοσμάς Αιτωλός (Β)

 27. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Κι εσείς Λασκαράτε αποπνέετε μίσος για την Εκκλησία.Ο Χίτλερ ήταν φάν του Νίτσε,που έλεγε οτι ο δυνατός πρέπει να καταστρέφει τους αδύναμους,δηλ.για τον υπεράνθρωπο.Κάνω λάθος;Ο Χίτλερ και ο Νίτσε ήταν ορθόδοξοι χριστιανοί;Ξέρεις,δεν είναι χουντικοί και κακοί όλοι οι ιερείς.Ούτε εγώ είμαι κάποια αγία.Ούτε εσύ και η LA είστε φυσικά άγιοι..Όλοι είμαστε άνθρωποι με τα ελαττώματα μας.Τι να κάνουμε;La,φοβάμαι να σου απαντήσω για τα θρησκευτικά,για τα οποία πάνω έχω μιλήσει χίλιες φορές;Ναι.Να διδάσκονται τα θρησκευτικά σε όλα τα δημόσια σχολεία,ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν την θρησκεία τους,αλλά και γιατί αυτό επιθυμούν οι περισσότεροι γονείς.Μην λές συνέχεια,οτι στιγματίζονται τα παιδιά των άθεων,γιατί αν το πάμε έτσι και οι χριστιανοί στιγματίζονται σε κράτη,που η πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι.Εκκλησία είναι το σύνολο όλων των πιστών,που ανήκει στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία κι έχει ως κεφαλή της τον Χριστό.Εκκλησία δεν είναι μόνο ο κλήρος.Μου βάζετε συνέχεια σελίδες άθεων ανθρώπων.Ας δούμε και την άποψη κάποιου θεοσεβούμενου για τον αντισημιτισμό ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ; http://www.impantokratoros.gr/D04CBC8B.el.aspx

  Ο ρατσισμός, σε όλες τους τις εκφάνσεις, αποτελεί σήμερα ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα. Οι όντως δύσκολες οικονομικές και άλλες συνθήκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, ευνοούν την ανάδυση τέτοιων φαινομένων. Μια έκφανση του ρατσισμού είναι και ο αντισημιτισμός. Το εκπεφρασμένο με φράσεις και πράξεις μίσος κατά του εβραϊκού λαού, το οποίο εμφανίζεται, σύμφωνα με την ιστορία, ήδη στην προ Χριστού εποχή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

  Αφορμή για την παρούσα ανακοίνωσή μας πήραμε από πρόσφατο δημοσίευμα του κ. Δημήτρη Ψαρρά, στην εφημερίδα «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» (φύλλο: 30-3-2015), με τίτλο: «Πολλοί Εβραίοι αισθάνονται ταραγμένοι σήμερα από τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη». Ο συντάκτης στο δημοσίευμά του σχολιάζει μια έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σχετικά με τον αντισημιτισμό, η οποία παρουσιάστηκε στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα υπό την αιγίδα της βρετανικής προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Στην εκδήλωση αυτή κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βρετανός αναλυτής κ. Τζόναθαν Μπόιντ, του οποίου στη συνέχεια παραθέτει θέσεις και απόψεις πάνω στο εν λόγω θέμα.

  Ο κ. Μπόιντ, αφού προηγουμένως έδωσε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω το φαινόμενο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, στη συνέχεια, τελειώνοντας τη συνέντευξή του, είπε και τα εξής: «Τα φαινόμενα αντισημιτισμού δεν φαίνεται ότι θα εξαλειφτούν ποτέ. […] οι Εβραίοι έχουν συχνά παρουσιαστεί ως αουτσάιντερ, και δυστυχώς, μεγάλο μέρος αυτής της αντιπάθειας πηγάζει από τον τρόπο που παραδοσιακά τους έβλεπε η Εκκλησία. Μέχρι πολύ πρόσφατα, σε ένα μεγάλο μέρος της χριστιανικής παράδοσης, οι Εβραίοι δυσφημίζονταν ως δολοφόνοι του Χριστού, ως μια διεφθαρμένη δαιμονική παρουσία που τυφλά διατηρεί τις δικές της αρχαϊκές παραδόσεις, παρόλο που η διαθήκη του Θεού με τους Εβραίους έχει από καιρό αντικατασταθεί από τη νέα διαθήκη του Θεού -ή αλλιώς την Καινή Διαθήκη- με τους χριστιανούς. Αυτές είναι όλες φρικτές ιδέες, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να θυματοποιήσουν ποικιλοτρόπως, στιγματίσουν, παρενοχλήσουν, «χτυπήσουν», απομακρύνουν και σφαγιάσουν τους Εβραίους για αιώνες».
  Επειδή, προφανώς, ο κ. Μπόιντ δεν έδωσε τις σωστές διαστάσεις στις αιτίες που εξέθρεψαν τον αντισημιτισμό, εμπλέκοντας την Εκκλησία σε αυτή τη διαδικασία, θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε ορισμένες διευκρινήσεις επί των δηλώσεών του.

  Τις βαθύτερες αιτίες του αντισημιτισμού, όπως και κάθε άλλης μορφής ρατσισμού, θα πρέπει να αναζητήσουμε όχι στην Εκκλησία, αλλά στην ίδια την πεπτωκυΐα και στα πάθη υποδουλωμένη ανθρώπινη φύση, η οποία αδυνατεί να αγαπήσει τον πλησίον του γνήσια και έμπρακτα. Ο ανθρώπινος εγωισμός, όταν αναπτυχθεί και καλλιεργηθεί σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, δημιουργεί, με την σειρά του, ιδεολογικές, φυλετικές, εθνικιστικές,ή θρησκευτικές προκαταλήψεις, που μπορεί να πάρουν την μορφή μίσους και αποστροφής απέναντι σε άλλους λαούς, ή να γεννήσουν την επιθυμία επιβολής και εκμεταλλεύσεως αυτών. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η αποικιοκρατία και η οικονομική εκμετάλλευση των χωρών του τρίτου κόσμου, (Αφρική, Ασία), κατά τους τελευταίους πέντε αιώνες από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η οποία υπήρξε καρπός ρατσιστικών αντιλήψεων των λαών των χωρών αυτών. Γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το ιδεολογικό υπόβαθρο των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ των λαών και των εθνών είναι ρατσιστικές αντιλήψεις και εθνικιστικές προκαταλήψεις.

  Ειδικότερα εις ό, τι αφορά τον εβραϊκό λαό παρατηρούμε, ότι από αρχαιοτάτων χρόνων βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τους γειτονικούς λαούς που τον περιβάλλουν. Πρώτοι οι Ασσύριοι το 722 π. Χ. κατέλυσαν το βασίλειο του Ισραήλ και στην συνέχεια οι Βαβυλώνιοι το 587 π. Χ., αφού κατέστρεψαν την Ιερουσαλήμ ολοσχερώς, οδήγησαν τους αιχμαλώτους Ιουδαίους σε εξορία στη Βαβυλώνα. Αργότερα οι Έλληνες κατά την ελληνιστική περίοδο υπό τον Αντιόχο τον Επιφανή (215-164 π. Χ.), εξαπέλυσαν σκληρότατο διωγμό εναντίον των Εβραίων, που έφθασε μέχρι βεβηλώσεως του ναού της Ιερουσαλήμ, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν στη συνέχεια οι ηρωϊκοί αγώνες των Μακκαβαίων για την απελευθέρωση του έθνους των. Κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Ρωμαίων μνημονεύουμε την μαζική απέλαση των Ιουδαίων από την Ρώμη επί Κλαυδίου Καίσαρος και την εκ νέου ολοσχερή καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τα στρατεύματα του Τίτου το 70 μ. Χ. Τέλος αναφέρουμε τη συστηματική εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων από την ναζιστική Γερμανία κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

  Η Ορθόδοξη Εκκλησία ουδέποτε είδε με «αντιπάθεια» τους Εβραίους, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπόιντ. Την αντιπάθεια θα πρέπει να την αναζητήσει από την πλευρά των Εβραίων και όχι από την πλευρά της Εκκλησίας. Οι Εβραίοι και πιο συγκεκριμένα η θρησκευτική ηγεσία του Ισραήλ, ήταν εκείνη που «αντιπάθησε» τον Χριστό και όχι απλώς τον «αντιπάθησε», αλλά τον μίσησε με θανάσιμο μίσος, μέχρις ότου τελικά τον οδήγησε σε σταυρικό θάνατο, καθ’ όν χρόνον Εκείνος δεν έπαυε επί τριετία να ευεργετεί τον λαό των Εβραίων με μια πληθώρα θαυμάτων, μοναδικών στο είδος τους, που απεδείκνυαν την μεσσιανική του ιδιότητα. Αλλά και όταν τον κάρφωναν πάνω στο σταυρό και τότε ακόμη Εκείνος έδειξε σ’ αυτούς τον ανεξάντλητο πλούτο της αγάπης και της ανεξικακίας του: «Πάτερ άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» (Λουκ.23,34). Το παράδειγμα της ανεξικακίας και της αγάπης του Κυρίου ακολούθησε κατόπιν και η Εκκλησία. Οι απόστολοι ουδέποτε καλλιέργησαν μεταξύ των μελών της Εκκλησίας μίσος κατά των Εβραίων. Αντίθετα μάλιστα θεώρησαν χρέος τους να κηρύξουν το ευαγγέλιο και να καλέσουν σε μετάνοια πρώτα τους Εβραίους και αργότερα, μετά από μερικά χρόνια, (γύρω στο 39 μ. Χ.) και τους εθνικούς, με πρώτο τον Κορνήλιο τον εκατόνταρχο. Τι θα έλεγε ο κ. Μπόιντ αν ζούσε την εποχή των αποστόλων και έβλεπε την παράδοξη αυτή τακτική των αποστόλων, να κηρύττουν δηλαδή τα έξι πρώτα χρόνια της ιεραποστολικής δράσεώς των αποκλειστικά μόνο στους Εβραίους και όχι ταυτόχρονα και στους εθνικούς και τους έκρινε με τα δικά του κριτήρια; Άραγε θα τους χαρακτήριζε ως σημίτες – ρατσιστές; Όταν αργότερα εκδηλώθηκε ο πρώτος μεγάλος διωγμός των Εβραίων εναντίον της Εκκλησίας, (βλ. Πράξεις 8ο κεφ.), μετά τον λιθοβολισμό του Στεφάνου, με αποτέλεσμα να διασκορπιστούν οι χριστιανοί από την Ιερουσαλήμ σ’ όλη την Παλαιστίνη και τότε ακόμη η Εκκλησία έδειξε μακρόθυμη στάση ανεξικακίας και αγάπης απέναντι στους απειθούντες και βλασφημούντες Ιουδαίους. Εξακολουθούσε να κηρύττει το Ευαγγέλιο τόσο προς τους Εβραίους, όσο και προς τους Εθνικούς. Ο απόστολος Παύλος σ’ όποια πόλη πήγαινε, θεωρούσε χρέος του να κηρύξει το ευαγγέλιο πρώτα στους Εβραίους, (στις εβραϊκές συναγωγές) και κατόπιν στους εθνικούς. Στην προς Ρωμαίους επιστολή του εκφράζεται με τέτοια αγάπη, αλλά ταυτόχρονα και με τόσο μεγάλη λύπη και οδύνη για τους συμπατριώτες του Εβραίους, ώστε θα προτιμούσε αυτός να χωρισθεί για πάντα από τον Χριστό, αρκεί να σωθούν οι συμπατριώτες του: «λύπη μοι εστί μεγάλη και αδιάλειπτος οδύνη τη καρδία μου. Ηυχόμην γαρ αυτός εγώ ανάθεμα είναι από του Χριστού υπέρ των αδελφών μου, των συγγενών μου κατά σάρκα» (9,2-3). Επίσης στην προς Εβραίους Επιστολή του, εξαίρει το ρόλο και τη διακονία του παλαιού Ισραήλ για την πραγματοποίηση της εν Χριστώ σωτηρίας και προφητεύει, ότι στα έσχατα «πας Ισραήλ σωθήσεται» (Ρωμ.11,26). Παραθέτουμε μερικές ακόμη χαρακτηριστικές περιπτώσεις από την ιστορία της Εκκλησίας: Στην περίφημη Βασιλειάδα του Μ. Βασιλείου έβρισκαν καταφύγιο και βοήθεια όχι μόνο χριστιανοί, αλλά και Ιουδαίοι, όπως και ειδωλολάτρες. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι «χριστιανοί» της Ευρώπης και φυσικά ο Ναζισμός έστελνε στα φονικά κρεμαντόρια τους Εβραίους της Ευρώπης, η Εκκλησία στην Ελλάδα τους έκρυβε. Ηρωικοί Επίσκοποι, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Δαμασκηνός, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κυρός Χρυσόστομος, εκατοντάδες κληρικοί, μοναχοί και απλοί πιστοί έκρυβαν με κίνδυνο της ζωής τους Έλληνες Εβραίους. Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός εξέδιδε χιλιάδες πλαστές ταυτότητες, παρουσιάζοντας πολλούς καταδιωκόμενους Εβραίους ως Ορθοδόξους Χριστιανούς! Δεν είναι τυχαίο ότι οι εν Έλλάδι Εβραίοι αναγνωρίζουν αυτή την υπέρτατη προσφορά της Εκκλησίας μας και τιμούν κάθε χρόνο τους αείμνηστους Ιεράρχες της ως «Δικαίους των Εθνών».Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε και άλλες πολλές παρόμοιες μαρτυρίες, ωστόσο περιοριζόμαστε σ’ αυτές για να μη μακρύνουμε πολύ τον λόγο.
  Επίσης ο ισχυρισμός του ότι «οι Εβραίοι δυσφημίζονταν ως δολοφόνοι του Χριστού, ως μια διεφθαρμένη δαιμονική παρουσία που τυφλά διατηρεί τις δικές της αρχαϊκές παραδόσεις», δεν αποδίδει την αλήθεια των πραγμάτων με αποτέλεσμα να φθάνει στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι «αυτές είναι όλες φρικτές ιδέες» και επομένως, κατά την άποψή του, απορριπτέες. Το ότι οι Εβραίοι εφόνευσαν τον Χριστό, με πρωταγωνιστές τους θρησκευτικούς ηγέτες του λαού, δεν αποτελεί δυσφήμιση, ούτε συκοφαντία, αλλά μια αναντίρρητη ιστορική αλήθεια. Μια απλή ματιά στα ευαγγελικά κείμενα αποδεικνύει τετραγωνικά του λόγου το αληθές. Παραθέτουμε δύο μόνον βιβλικές μαρτυρίες από τις πολλές, αντιπροσωπευτικώς: «Ην δε παρασκευή του πάσχα, ώρα δε ωσεί έκτη και λέγει τοις Ιουδαίοις, ίδε ο βασιλεύς υμών. Οι δε εκραύγασαν, άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν» (Ιω.19,14-15). «Τούτον (τον Ιησούν) τη ωρισμένη βουλή και προγνώσει του Θεού έκδοτον λαβόντες, δια χειρών ανόμων προσπήξαντες ανείλετε» (Πραξ.2,23). Εάν ο Βρετανός αναλυτής πιστεύει, ότι τα ευαγγελικά κείμενα δεν αποδίδουν την αλήθεια, ας το αποδείξει. Αν όμως δεν μπορεί να αποδείξει, ως ιστορικώς αναξιόπιστα τα ευαγγελικά κείμενα, τότε οφείλει να δει κατάματα την αλήθεια και να την παραδεχθεί. Να παραδεχθεί δηλαδή και να ομολογήσει, ότι ο λαός αυτός διέπραξε την μεγαλύτερη αμαρτία όλων των αιώνων και όλων των εποχών στην ιστορία της ανθρωπότητος. Και να μη προσπαθεί πονηρά, να παρουσιάσει την μεγίστη ευθύνη των Εβραίων για το φοβερό αυτό έγκλημα, ως μια άδικη συκοφαντική δυσφήμιση και ως μια «φρικτή ιδέα», που οφείλει να απορριφθεί. Εξ ίσου αληθές επίσης είναι το γεγονός, ότι ο Θεός απέρριψε και εγκατέλειψε τον λαό αυτό εξ’ αιτίας της απιστίας του να αποδεχθεί τον Χριστό ως τον προαναγγελθέντα και αναμενόμενο από τους προφήτες Μεσσία και ιδίως μετά το φοβερό έγκλημα, που διέπραξε,να σταυρώσει τον Χριστό: «Ιερουσαλήμ Ιερουσαλήμ, η αποκτέννουσα τους προφήτας και λιθοβολούσα τους απεσταλμένους προς αυτήν! ποσάκις ηθέλησα επισυναγαγείν τα τέκνα σου ον τρόπον επισυνάγει όρνις τα νοσσία εαυτής υπό τας πτέρυγας, και ουκ ηθελήσατε. ιδού αφίεταιυμίν ο οίκος υμών έρημος» (Ματθ.23,37-38). Ο Θεός δεν δίστασε να απορρίψει τον λαό Του και να αποσύρει την Χάρη Του από αυτόν, (εκτός βέβαια από το κατ’ εκλογήν λήμμα, που ήταν όλοι όσοι επίστευσαν σ’ Αυτόν), παρ’ όλο που μέχρι τότε και καθ’ όλη την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης ήταν ο εκλεκτός Του λαός: «και εμπεριπατήσω εν υμίν και έσομαι υμών Θεός, και υμείς έσεσθέμοι λαός» (Λευϊτ.26,12). «Και έσται η κατασκήνωσίς μου εν αυτοίς, και έσομαι αυτοίς Θεός, και αυτοί μου έσονται λαός» (Ιεζεκ.37,27). Τι λοιπόν; Με βάση την παρά πάνω εκλογή θα κατηγορήσουμε τον Θεό ως σημίτη -ρατσιστή; Άπαγε της βλασφημίας. Βέβαια αν σκεπτόμασταν με την λογική του κ. Μπόιντ, σε τέτοιο συμπέρασμα θα καταλήγαμε. Ο Θεός ούτε όταν εξέλεξε τους Εβραίους ως τον εκλεκτό Του λαό ήταν σημίτης – ρατσιστής, ούτε όταν τον απέρριψε έγινε αντισημίτης, αλλά όλες του οι ενέργειες και στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης και σ’ αυτήν της Καινής υπήρξαν θεοπρεπείς και κατά πάντα δίκαιες. Έχουμε ανάγκη θείου φωτισμού, διότι χωρίς αυτόν αδυνατούμε να εισχωρήσουμε και να κατανοήσουμε με την εμπαθή ανθρώπινη λογική μας τις θεοπρεπείς αυτές ενέργειες και να δούμε την εκλογή του εβραϊκού λαού μέσα στο σχέδιο της οικονομίας του Θεού για την σωτηρία όλης της ανθρωπότητος και όχι μόνον ενός λαού. Διότι όπως λέγει ο προφήτης, ή μάλλον ο ίδιος ο Θεός διά του προφήτου: «ου γαρ εισίν αι βουλαί μου ώσπερ αι βουλαί υμών, ουδ’ ώσπερ αι οδοί υμών αι οδοί μου, λέγει Κύριος. Αλλ’ ως απέχει ο ουρανός από της γης, ούτως απέχει η οδός μου από των οδών υμών και τα διανοήματα υμών από της διανοίας μου» (Ησ.55,8-9).

  Πέραν αυτών ο κ. Μπόιντ, αν ήθελε να είναι δίκαιος και αντικειμενικός απέναντι στην ιστορία, θα έπρεπε να παρουσιάσει και την άλλη πλευρά του θέματος. Να παρουσιάσει δηλαδή παράλληλα και τα φρικτά ταλμουδικά κείμενα, που ανασταυρώνουν τον Χριστό, τα οποία δεν είναι μόνον συκοφαντικά κατά του Κυρίου μας, της Εκκλησίας και των χριστιανών κείμενα, αλλά και άκρως ρατσιστικά. Να μας αναλύσει ο κ. Μπόιντ την δυσώνυμη Καμπάλα, που διδάσκεται στα Πανεπιστήμια του Ισραήλ. Να κάνει επίσης λόγο για τον εθνικισμό και ρατσισμό, ο οποίος καλλιεργήθηκε επί 20 και πλέον αιώνες μέχρι σήμερα, μέσα στους κόλπους του Διεθνούς Σιωνισμού, τον οποίον ο τότε αδέσμευτος Ο.Η.Ε. καταδίκασε το 1985 ως όντως ρατσισμό.

  Τελειώνοντας την αναφορά μας αυτή και με βάση όσα αναφέραμε παρά πάνω, θέλουμε να τονίσουμε και πάλι, ότι η Εκκλησία ουδέποτε εγκλωβίστηκε και παγιδεύτηκε σε ρατσιστικά, ή αντιρατσιστικά, σε σημιτικά, ή αντισημιτικά σύνδρομα. Τέτοιου είδους καταστάσεις που τροφοδοτούν έχθρες, αντιπάθειες και πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων και των λαών αποτελούν γνωρίσματα του παλαιού ανθρώπου, του μακράν της Εκκλησίας ευρισκομένου κόσμου. Αντίθετα η Εκκλησία καλλιέργησε στους κόλπους της την ανιδιοτελή αγάπη προς τον πλησίον ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, ή εθνικής καταγωγής, σύμφωνα με τον λόγο του αποστόλου Παύλου: «ουκ ένι Έλλην και Ιουδαίος, περιτομή και ακροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δούλος, ελεύθερος, αλλά τα πάντα και εν πάσι Χριστός» (Κολ.3,11). Αυτά για του λόγου το αληθές!

 28. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  La,εννοείται οτι ένας άνθρωπος που έχει θεάρεστη ζωή και έχει κάνει θαύματα με την χάρη του Θεού,είναι ένας άγιος.Εσύ πιάνεσαι από κακές ενέργειες,στις οποίες προέβη ο Ιουστινιανός,που λύσσα σε έπιασε με αυτόν και κατηγορείς την Εκκλησία,γιατί την θεωρείς υπεύθυνη για τις κακές πράξεις του προαναφερόμενου αυτοκράτορα.Για τους χριστιανούς ο Χριστός αποτελεί πρότυπο.Και ο χριστιανισμός δεν θεωρεί την γυναίκα μια σκλάβα.Δές τις χριστιανές και δές και τις γυναίκες σουνιτών μουουλμάνων.Καμία σχέση.Αυτές κρύβουν μέχρι και την μούρη τους,αλλά κι όλη την μέρα είναι κλεισμένες στο σπίτι.Άσε που οι άντρες τους μπορούν να έχουν πάνω από μια γυναίκες.Έναν καλό λόγο για την Εκκλησία δεν ξεστομίζεστε εσύ και ο Λασκαράτος.Είστε φούλ φανατισμένοι άθεοι και με χαρακτηρίζετε κι αγενή.Γιατί είμαι αγενής;Επειδή λέω την άποψη μου,με την οποία διαφωνείτε και σας την σπάω;Αυτό είναι δημοκρατία.Να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψη μας κι ας διαφωνούν μαζί μας οι συνομιλούντες.Λασκαράτε,εγώ δεν βλέπω να έχετε αγάπη για όλους τους ανθρώπους.Μισείτε όλους τους χριστιανούς και ειδικά αυτούς που φοράνε ράσα.

 29. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Νά τι λέει ο Χρυσόστομος για τις γυναίκες,La. http://o-nekros.blogspot.gr/2014/11/blog-post_13.html

 30. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Αυτό είναι Εκκλησία http://www.stgeorgestoronto.org/Files/Church_g.pdf Εσείς κοιτάτε,τι έκανε ο ένας αυτοκράτορας.Τι έκανε ο τάδε ιερέας.Τι έκανε η τάδε παπαδιά.Τι έκανε η κυρά Φωφώ,που λιβανίζει κάθε Κυριακή το σπίτι της.Τους άθεους σας μια ματιά δεν τους ρίχνετε.Αυτοί είναι αψεγάδιαστοι. Δές ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΡΩΣΩΝ
  ΚΑΤΑ ΤΟΝ 70ΕΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΙΩΓΜΟ 1917-1987 http://users.sch.gr/aiasgr/Ekklhsia/Ekklhsia_ths_Rwsias/To_olokaftwma_ths_Rwsikhs_Ekklhsias_1917-87.htm . Ας δούμε και την ειρωνεία των άθεων,αλλά και την συμπάθεια τους για εγκληματίες. http://www.oode.info/oode/a8eismos/eglimata/proskynisi_atheistwn_1.htm Ειρωνεύονται τα Ιερά Λείψανα των αγίων, όμως βαλσάμωσαν για να προσκυνούν, τους μεγαλύτερους άθεους εγκληματίες του 20ου αιώνα…

 31. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Καλό παλικάρι κι ο Κίμ.Οι άθεοι δεν επιβάλλουν τίποτα με την βία. 5. Κιμ Ιλ-σουνγκ: «Επιβολή του αθεϊσμού»[31]

  Η περίπτωση της Βόρειας Κορέας και του αθεϊστικού καθεστώτος του Κιμ Ιλ-σουνγκ, «παραμένει πεισματικά κλειστή και … μέχρι πολύ πρόσφατα, ελάχιστοι κατόρθωναν να διαφύγουν από τα σύνορα της. Τα κείμενα που ακολουθούν έχουν, λοιπόν, αναπόφευκτα το χαρακτήρα πρώτων προσεγγίσεων, εξαιρετικά αβέβαιων, ακόμη και όταν αφορούν βασικά δεδομένα όπως π.χ. ο αριθμός των θυμάτων». Φυσικά, οι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν στα υπόλοιπα αθεϊστικά καθεστώτα, «δεν αφήνουν περιθώρια για πολύ μεγάλες αμφιβολίες» ότι μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε και εκεί[32].

  Γνωρίζουμε ότι όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, «Ο αρχηγός του κόμματος Κιμ Ιλ-σουνγκ είχε ανυψωθεί σε επίπεδο σχεδόν θεϊκό και συχνά διοργανώνονταν μαζικές παρελάσεις χαρωπών πολιτών οι οποίοι εξυμνούσαν τα επιτεύγματα του και εξέφραζαν ευγνωμοσύνη για τη συνετή διακυβέρνηση του»[33]!

  Σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνει, «ο πιο έγκυρος ειδικός των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 του νομικού συστήματος της Βορείου Κορέας, ο Κανγκ Κου Τσιν … μεταξύ 1958-1960 … 9.000 άτομα είχαν διαγραφεί από το Κόμμα, είχαν δικαστεί και καταδικαστεί σε θάνατο … λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των γνωστών μαζικών εκκαθαρίσεων … καταλήγουμε στον αξιοσέβαστο αριθμό των 90.000 εκτελέσεων»[34].

  Χωρίς να έχουμε μεγάλες διαφορές από την Κίνα, υπάρχουν συνεχείς, «δημόσιες εκτελέσεις … Το πλήθος σε αυτές τις περιπτώσεις παρακινείται να υιοθετήσει μια στάση συνεργασίας και η καταδίκη συνοδεύεται από κραυγές, βρισιές, ακόμη και λιθοβολισμούς. Μερικές φορές οι παριστάμενοι ενθαρρύνονται σε αληθινό λιντσάρισμα, και τότε ο καταδικασμένος δέρνεται μέχρι θανάτου, ενώ το πλήθος κραυγάζει πολιτικά συνθήματα»[35].

  Στην Βόρεια Κορέα, «οι φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούν μέρος ενός τεράστιου θεσμικού οικοδομήματος με σκοπό την οργάνωση της καταστολής. Διακρίνουμε: Τα ‘’τμήματα ασφαλείας’’ … Τα ‘’κέντρα αναμόρφωσης’’ μέσω της εργασίας … Τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας … Οι ‘’ζώνες εκτοπίσεων’’ όπου μεταφέρονται στοιχεία που θεωρούνται αμφίβολης πίστης στο καθεστώς … Οι ‘’ζώνες ειδικής δικτατορίας’’, που είναι πραγματικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως … αριθμούν όλα μαζί 150.000 – 200.000 άτομα … Τα στρατόπεδα αυτά δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 για τον εγκλεισμό ‘’πολιτικών εγκληματιών’’ και αντιπάλων του Κιμ Ιλ Σουνγκ»[36].

  Θα ήταν περιττό να επεκταθούμε στις μαρτυρίες που έχουν ληφθεί από το καθεστώς του Κιμ Ιλ-σουνγκ στην Βόρεια Κορέα. Οι φόνοι, τα βασανιστήρια, οι εκτελέσεις, όπως και στα υπόλοιπα καθεστώτα, ήταν σε ημερήσια διάταξη:

  «Ποιοι αναλαμβάνουν τις εκτελέσεις; Η επιλογή αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των πρακτόρων της Ασφάλειας, οι οποίοι τουφεκίζουν όταν δεν θέλουν να λερώσουν τα χέρια τους ή σκοτώνουν με αργό τρόπο όταν θέλουν να απολαύσουν το ψυχορράγημα. Έτσι έμαθα, λοιπόν, πως μπορείς να σκοτώσεις με ραβδισμούς, με λιθοβολισμό ή με φτυάρι. Συνέβαινε να σκοτώνουν κρατούμενους παίζοντας, χάνοντας διαγωνισμό σκοποβολής, σημαδεύοντας τους στα μάτια. Συνέβαινε επίσης να υποχρεώνουν τους κατάδικους να μάχονται μεταξύ τους μέχρι τελικής αμοιβαίας εξόντωσης. […] Με τα ίδια μου τα μάτια είδα πολλές φορές πτώματα ανθρώπων που είχαν θανατωθεί αποτρόπαια. Οι γυναίκες σπάνια πεθαίνουν ειρηνικά. Είδα στήθη βγαλμένα με μαχαιριές, γεννητικά όργανα ξεριζωμένα με ένα παλούκι, σπασμένους αυχένες με χτυπήματα σφυριών»[37].

  Κλείνοντας, να προσθέσουμε την επιμονή του καθεστώτος, «στον οικογενειακό χαρακτήρα της ευθύνης: ολόκληρες οικογένειες βρίσκονται έγκλειστες σε στρατόπεδα εξαιτίας της καταδίκης ενός και μόνο μέλους τους … την εποχή των μεγάλων εκκαθαρίσεων των αντιπάλων του Κιμ Ιλ Σουνγκ, το 1958, η τιμωρία συχνά επεκτεινόταν μέχρι τρεις γενιές»[38].

  Ο Κιμ Ιλ-σουνγκ, είναι ένας ακόμα «άγιος» του αθεϊσμού, ένας άθλιος εγκληματίας που έχει βαλσαμωθεί και εκτίθεται σε προσκύνημα…

 32. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  http://oode.info/oode/koinwnia/thriskeft2.htm Ένα πονηρό επιχείρημα

  Μας λένε οι εχθροί της Ορθόδοξης πίστης: «Πρέπει τα παιδιά να μη διδάσκονται στο σχολείο θρησκευτικά, ούτε με κατηχητικό τρόπο, ώστε να μένουν ανεπηρέαστα και ελεύθερα να επιλέξουν τη θρησκευτική τους κατεύθυνση μεγαλώνοντας». Και αυτό φυσικά το λένε, για να είναι τα παιδιά άπειρα και εκτεθειμένα θρησκευτικά, ώστε αργότερα να μπορούν να πέσουν θύματα του κάθε απατεώνα αθεϊστή ή αλλόθρησκου. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα, πόσο λογικό είναι αυτό τους το επιχείρημα;

  Εφαρμογή της λογικής αυτής στην εκπαίδευση γενικά

  Εάν αυτό το εφαρμόσουμε στο θέμα των θρησκευτικών, για να είμαστε συνεπείς, πρέπει να το εφαρμόσουμε ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Για παράδειγμα, δεν πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν φυσική, για να μπορούν αργότερα απροκατάληπτα να παρατηρήσουν τη φύση, και να έχουν τη δική τους κοσμοθεώρηση. Ούτε πρέπει να μαθαίνουν ιστορία, επειδή πρέπει να μείνουν απροκατάληπτα, στο ποια ιστορική εκδοχή πρέπει να μάθουν. Μπορεί για παράδειγμα, να θέλουν να μάθουν την ιστορία από την άποψη της Τουρκίας, και όχι της Ελλάδος. Ή από την άποψη των Σκοπίων!

  Και εδώ θέλουμε να προλάβουμε την ένσταση των πιστών της θρησκείας του αθεϊσμού, ή των άλλων θρησκειών. Γιατί ίσως μας πουν: «Άλλο οι επιστήμες, που είναι κάτι αποδεδειγμένο, και άλλο η θρησκεία, που είναι κάτι υποκειμενικό, και ο καθένας πιστεύει ό,τι νομίζει». Όμως κι εδώ κάνουν σοβαρό λάθος.

  1. Γιατί ούτε οι θεωρίες της Φυσικής είναι τελικές, μια και χρειάζονται κάθε τόσο αναθεώρηση και επέκταση, και υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των φυσικών, και σε σημαντικά ακόμα ζητήματα. Και αν ανοίξουμε ένα από τα λεγόμενα περιοδικά «αναζήτησης», θα δούμε μια διαρκή ριζική αμφισβήτηση σε κάθε τομέα της επιστήμης, από πολύ κόσμο. Μήπως λοιπόν πρέπει να σταματήσουμε να διδάσκουμε στα παιδιά μας τις επιστήμες, επειδή κάποιοι τύποι τις αμφισβητούν ριζικά; Γιατί θα πρέπει λοιπόν να μη διδάσκουμε στα παιδιά μας τα θρησκευτικά, επειδή αθεϊστές ή αλλόθρησκοι δεν το επιθυμούν;

  Και ούτε η ιστορία διδάσκεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε έθνος. Αλλά άλλα διδάσκουν (π.χ. για τη Μακεδονία) οι ιστορικοί στην Ελλάδα, και άλλα στα Σκόπια! Μήπως λοιπόν πρέπει να θεωρήσουμε και το μάθημα της ιστορίας υποκειμενικό, για να μη προκαταλάβουμε τα παιδιά της Ελλάδος, εναντίον των όσων διδάσκουν τα Σκόπια;

  2. Αν και πράγματι, οι θρησκείες, τόσο του αθεϊσμού, όσο και των άλλων ομάδων, αποτελούν υποκειμενικές θεωρήσεις, η Ορθόδοξη πίστη, δεν αποτελεί υποκειμενική θεώρηση, ούτε θρησκεία με τη συνήθη έννοια του όρου, αλλά μέθοδο ψυχοθεραπείας. Και μάλιστα, με ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΡΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, στους θεραπευμένους της, τους αγίους της Εκκλησίας. Το αν λοιπόν κάποιοι έχουν άγνοια της Χριστιανικής επιστήμης ψυχοθεραπείας, δεν είναι επαρκής λόγος, για να θεωρηθεί ανεπαρκής και υποκειμενική η Χριστιανική ψυχοθεραπεία. Όπως δεν είναι επαρκής λόγος, να σταματήσουμε να διδάσκουμε ιατρική, επειδή μερικοί προτιμούν τους τσαρλατάνους από τους γιατρούς.

  Δεν είναι λοιπόν λογικό, να στερήσουμε από τα παιδιά μας, εμείς οι Χριστιανοί, τη ζωοσωτήρια διδασκαλία των θρησκευτικών, επειδή κάποιοι θρησκευτικοί τσαρλατάνοι, (αθεϊστές και αλλόθρησκοι), αμφισβητούν την αποδεδειγμένη εγκυρότητα της πίστης μας!

  Η αντιχριστιανική επιρροή στα παιδιά των Χριστιανών

  Εάν θεωρήσουμε ότι τα παιδιά μας εκτίθενται και προκαταλαμβάνονται από τη Χριστιανική πίστη, λόγω του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, (κάτι που φυσικά διδάσκονται με την επιθυμία των γονιών τους και των ιδίων), τότε τι θα πούμε για τις αντιχριστιανικές επιρροές και προκαταλήψεις, στις οποίες είναι διαρκώς εκτεθειμένα;

  Καθημερινά τα παιδιά των Χριστιανών, βομβαρδίζονται από ένα κοσμικό αντιχριστιανικό περιβάλλον, το οποίο (σε αντίθεση με τα θρησκευτικά), είναι ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ! Τρόποι ομιλίας και συμπεριφορές αντιχριστιανικές, παρέες και επαφές ξένες με το Χριστιανικό βίωμα, προκλήσεις και μεθοδείες που αποσκοπούν στο να τα οδηγήσουν μακριά από τις Χριστιανικές αξίες που επιθυμούν οι Χριστιανοί γονείς τους. Περίπτερα γεμάτα αντιχριστιανικά περιοδικά και πορνογραφία, τηλεοπτικές εκπομπές γεμάτες βία, σεξ και αθεϊστική προπαγάνδα, διαδικτυακές διευθύνσεις γεμάτες με αντιχριστιανικό περιεχόμενο.

  Ειδικά η τηλεόραση, την οποία τα παιδιά κατά κανόνα, παρακολουθούν πολύ περισσότερες ώρες από το μάθημα των θρησκευτικών, τα μαθαίνει αντιχριστιανικές ιδέες, όπως το ότι το προγαμιαίο σεξ δεν είναι κακό, ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια, ότι η απιστία και η αποξένωση από τον Θεό είναι «ο κανονικός τρόπος ζωής». Βλέπετε, οι τηλεοπτικοί αστέρες και παρουσιαστές, από τη φύση της δουλειάς τους, ζουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους μακριά από τις Χριστιανικές αρχές. Γιατί ένας Χριστιανός, δεν μπορεί να συμμετέχει σε τέτοιου είδους ακατάλληλες ταινίες, (όπως συνηθίζει ένας ηθοποιός για παράδειγμα). Γιατί συνήθως η πλειονότητα των ταινιών, των σειρών και των σώου, συμπεριλαμβάνουν αντιχριστιανική προπαγάνδα των ελευθέρων ηθών.

  Τα παιδιά λοιπόν, βλέποντας τόσες ώρες την ημέρα αυτούς τους ανθρώπους, νομίζουν ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ζωής και συμπεριφοράς! Και έτσι μια μικρή ομάδα ανθρώπων ελευθέρων ηθών, επιβάλλει τον αντιχριστιανικό τρόπο ζωής τους, στην πλειονότητα των Χριστιανών αυτής της χώρας, αποχριστιανίζοντάς τους! Είναι ο «κοσμικός», Δυτικός τρόπος ζωής, που ύπουλα διαδίδεται και προσηλυτίζει τα παιδιά των Χριστιανών, προς μεγάλη ικανοποίηση των «εκσυγχρονιστών», που είναι οι φορείς αυτής της αντιχριστιανικής νοοτροπίας. Και προκαταλαμβάνουν τα παιδιά των Χριστιανών, με αυτόν τον αντιχριστιανικό τρόπο ζωής, ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ τα ίδια τα παιδιά μας, τον τρόπο της ηθικής που θα επέλεγαν διαφορετικά!

  Στην πραγματικότητα λοιπόν, αυτό για το οποίο κατηγορούν οι άνθρωποι αυτοί τους Χριστιανούς, το κάνουν οι ίδιοι! Και ενώ οι Χριστιανοί διδάσκουν στα παιδιά τους τα θρησκευτικά ΕΚΟΥΣΙΩΣ, οι αντιχριστιανοί «εκσυγχρονιστές», διδάσκουν τον αντιχριστιανικό και ανήθικο τρόπο ζωής στα παιδιά μας, ΑΚΟΥΣΙΩΣ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ, δυτικόφερτα ανθελληνικά και αντιχριστιανικά μοντέλα ζωής! Και έρχονται μετά αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, και κατηγορούν τους Χριστιανούς, ότι δήθεν προκαταλαμβάνουν τα παιδιά τους υπέρ της πατρογονικής τους πίστης! Τι υποκρισία!

  «Μα δεν μπορούμε να αποστειρώσουμε τα παιδιά από τον κόσμο γύρω!» ίσως να μας πουν οι «εκσυγχρονιστές», για να δικαιολογήσουν τις αντιχριστιανικές επιρροές τους στα παιδιά μας.

  Ναι! Συμφωνούμε! Γι’ αυτό δεν εμποδίζουμε τα παιδιά μας να ζουν στον κόσμο που αυτοί οι αντιχριστιανοί έφτιαξαν κατά την εικόνα τους. Όμως παράλληλα, αυτοί οι ίδιοι, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αποστειρώσουν τα παιδιά των Χριστιανών, από τις πατρογονικές μας παραδόσεις, της Χριστιανικής πίστης! Δεν έχουν το δικαίωμα, να τους στερήσουν (όπως επιθυμούν), τα αντισώματα, ενάντια στον αντιχριστιανικό τρόπο ζωής που σερβίρεται καθημερινά από τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ μέσα μαζικής ενημέρωσης.

  Με άλλα λόγια, δεν έχουν το δικαίωμα, να ζητούν τη διακοπή της Χριστιανικής διδασκαλίας των παιδιών μας ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! Γιατί αυτό το έθνος υπήρξε ο φορέας της Χριστιανικής παράδοσης για δύο χιλιάδες χρόνια. Και άνθρωποι αυτού του έθνους, θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κυματοθραύστη των δυτικόφερτων και αντιχριστιανικών τρόπων ζωής του «εκσυγχρονισμού» και των τσαρλατάνων του.

 33. Ο/Η LA λέει:

  ΟΡΘΟΔΟΞΗ
  Ο γιατρός είπε να σας λέμε πάντα ναι, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση θεραπείας.
  Εγώ θα στείλω σαν τελευταία απάντηση στα παραληρήματα σας, τα παρακάτω:

  Είναι προφανές ότι δεν έχετε δική σας γνώμη, πρόβατο ποιμνίου ούσα, αλλά εξαρτώμενη από ότι βλακείες λένε τα χριστιανικά έντυπα και σελίδες των βοσκών σας, νομίζετε ότι δίνετε απάντηση με τα κατεβατά ιδεοληψίας, σε λογικές ερωτήσεις που σας έκανα, την στιγμή μάλιστα που συσκοτίζουν το τι είναι επιστήμη και τι δημόσια παιδεία μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της θρησκείας σας.

  Σε ένα δημοκρατικό ευνομούμενο κράτος κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τα παιδιά κανενός, να μην μάθουν την θρησκεία των ιδεοληπτικών γονιών τους, εφόσον αυτοί έτσι θέλουν, όχι όμως στο δημόσιο σχολείο. Αλλοίμονο αν τα παιδιά μαθαίνουν ιδεοληψίες και μαθαίνουν να χωρίζονται σε ιδεοληπτικές παρατάξεις που η κάθε μία ισχυρίζεται οτι “γνωρίζει” την “απόλυτη αλήθεια”, μέσα στο σχολείο. Μοναδική εγγύηση δημιουργίας φανατισμού και διχόνοιας σε τόσο τρυφερή ηλικία τώρα που η αλήθεια για το τι πραγματικά λένε οι γραφές σας και τα έργα που έχετε κάνει, δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί.

  Είναι εντυπωσιακό πως μια ιδεοληπτική προσέγγιση κάποιου που γνωρίζει την “Απόλυτη Αλήθεια” τον οδηγεί ξακάθαρα στον φασισμό και μάλιστα, τον δικαιολογεί ακόμα και σαν αντίδοτο στον φασισμό των μουσουλμάνων, που στιγματίζουν τα χριστιανόπουλα όπως λέτε, που τελικά και αυτό το θεωρείται σωστό, φασίστρια η ίδια ούσα.

  Το πρόβλημα το δικό σας και της Εκκλησίας, από την προσέγγιση αυτή, δείχνει ότι δεν είναι τα “δικά σας” παιδιά, αφού μπορείτε να τα στείλετε στο κατηχητικό ή να τους πείτε ότι θέλετε στο σπίτι σας, όσο των υπολοίπων ή των αδιάφορων, που θέλετε να υποστούν ντε και καλά τον ιδεοληπτικό απροκάλυπτο προσηλυτισμό σας, που ενισχύει την φασιστική σας διάσταση.

  Δεν έχει νόημα να σας στείλω άλλα κείμενα, γιατί ούτε αυτά που σας έστειλα, των ίδιων των Πατέρων σας, σας συγκίνησαν, ούτε η “αγάπη” που αποπνέουν και δείχνει να μην έχει σχέση με αυτό που λέτε και μας προβάλετε ως Εκκλησία σαν αγάπη, σας λέει κάτι
  που ενισχύει ακόμα περισσότερο την υποκρισία που σας κατέχει. Υποκρισία που το αφεντικό σας κατηγορούσε αντίστοιχα τους φαρισαίους.

  Είναι ξεκάθαρο ότι με ιδεοληπτικούς φασίστες και κατ`έξην υποκριτές, δεν υπάρχει περίπτωση λογικού διαλόγου, οπότε σας αφήνω στην θρησκευτική και ιδεολογική μιζέρια σας.

  • Ο/Η Po λέει:

   Αγαπητή Ορθόδοξη, μάλλον Αγαπημένη, διότι σας έχουμε συνηθίσει εδώ.
   Σας είπα «ναι» διότι προφανώς, ανήκετε σε αυτούς που πράγματι γνωρίζουν την απόλυτη αλήθεια.
   Δεν έχουν μείνει πολλοί σε αυτόν τον κόσμο με τη μέγιστη αυτή, σπουδαία κατάκτηση!
   Επομένως, μη μας αφήνετε.

 34. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  La,κατ’άλλα εσύ δεν κάνεις χαρακτηρισμούς ή δεν κολλάς ταμπέλες στους άλλους όπως πχ.σε’μένα,που δεν ανήκω στον αθειστικό χώρο,στον οποίο βρίσκεσαι.Με αποκάλεσες μπέ εσύ,που είσαι το μπέ της αθείας.Είπες οτι εγώ διαβάζω βλακείες,γιατί διαφωνείς με τα γραπτά μου.Δεν πάω σε ψυχιάτρους.Εσύ τους επισκέπτεσαι συχνά,λέγοντας το πρόβλημα,που σε βασανίζει,δηλ.πως δεν επιθυμείς την διδασκαλία των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία,γιατί στιγματίζεται η μειοψηφία;Ό,τι έχεις μάθει από τους άθρησκους,αυτά λές.Η τηλεόραση που είναι γεμάτες από ταινίες και σειρές με βία κι ανηθικότητα,δεν σε ενοχλεί.Σε εκνευρίζουν όμως τα θρησκευτικά,που διδάσκουν για την αγάπη.Εσύ καταπιέζεις το παιδί σου,που το έκανες σαν τα μούτρα σου κι αρνείται να μάθει θρησκευτικά,αλλά και να πάει στην εκκλησία,γιατί διδάχθηκε από την μάνα του οτι είναι κάτι κακό.Σε ένα δημοκρατικό κράτος δεν καταργούνται ξαφνικά τα θρησκευτικά,γιατί το ζητά η μειοψηφία.Και μην αρχίζεις πάλι τις παπαριές,[αν γίνονταν οι μουσουλμάνοι πλειοψηφία,θα ήθελες να διδάσκονταν το Ισλάμ τα παιδιά σου;]Αυτήν την στιγμή η πλειοψηφία είμαστε οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Καμάρωσε τους εγκληματίες του 20 αιώνα,που βαλσαμώσατε.Στο έβαλα και πάνω.Δές τι γλυκά φασιστόμουτρα http://www.oode.info/oode/a8eismos/eglimata/proskynisi_atheistwn_1.htm

 35. Ο/Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ λέει:

  Ρο,εσείς γνωρίζετε την απόλυτη αλήθεια;Είστε οι πανέξυπνοι και όσοι διαφωνούν με εσάς,έχουν έλλειψη μυαλού και είναι αμόρφωτοι;Το μόνο που ξέρετε να κάνετε οι άθεοι,είναι να αποκαλείτε πρόβατα τους ορθοδόξους χριστιανούς.Δεν είμαστε πρόβατα.Κανείς από εμάς δεν εξαναγκάζεται να κάνει κάτι,που δεν θέλει,όπως να νηστεύσει,να φοράει συγκεκριμένα ενδύματα,να ακούει συγκεκριμένο είδος μουσικής και να ακολουθεί κάποιον τρόπο ζωής.Στην θρησκεία μας δεν υπάρχει η τιμωρία.Ο άνθρωπος αποφασίζει,αν θέλει μια θεάρεστη ζωή ή όχι.Κριτικάρετε καθόλου την αθεία;Πού είναι τα άρθρα για τον Στάλιν,τον Κίμ,τον Λένιν;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s