Ένα… πετυχημένο μοντέλο Δημοσίου που συνεχίζει απτόητο την πορεία του

[μερικές σκέψεις λίγο πάνω από 666 λέξεις]

dimosio12oct15

Από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει πάνω από 240.000 επιχειρήσεις και αυτό μεταφράζεται σε περίπου 900.000 θέσεις εργασίας. Κατάρρευση. Η φούσκα έσκασε. Και ενώ το μοντέλο αυτό του κρατικοδίαιτου παρασιτικού καπιταλισμού made in Greece με αμαρτίες δεκαετιών παρασύρει ολόκληρη την κοινωνία, εξακολουθεί, έστω και σερνάμενο να μην αλλάζει, να λειτουργεί ως έχει. Το βαρύ πελατειακό κράτος συνεχίζει να λειτουργεί, όπως περίπου λειτουργούσε και πριν από το 2009. «Λειτουργεί» δίχως να μειώσει τη γραφειοκρατία του, δίχως τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό/εξορθολογισμό αν και έχει απορροφήσει €κατοντάδες €κατομμύρια για την μηχανοργάνωσή του από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Οι στοίβες των φακέλων συνεχίζουν να κατακλύζουν πατώματα και διαδρόμους ανάμεσα στα γραφεία των δημοσίων υπαλλήλων και· σε ορισμένες περιπτώσεις οι πυραμίδες των εγγράφων φτάνουν μέχρι το ταβάνι κρύβοντας ακόμα και παράθυρα. Οι βρώμικοι γκρίζοι τοίχοι μετατρέπονται σε μία απροσδιορίστου χρώματος βαριά κι απελπιστική σκοτεινιά –κι αυτό ονομάζεται «χώρος εργασίας», «χώρος εξυπηρέτησης» των φορολογούμενων πολιτών. Ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχουν και οι υπολογιστές. Ναι υπολογιστές που έχουν τη δυνατότητα να ψηφιοποιήσουν όλο αυτό το χαρτομάνι, να το αφαιρέσουν από τα πατώματα, τους διαδρόμους, να πάψει να κρύβει τα παράθυρα, να στοιβάζεται στα γραφεία. Αυτή είναι η δουλειά της τεχνολογίας που τόσο ακριβά πληρώνει και προμηθεύεται (και μέσω Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης) το Ελληνικό Δημόσιο, ακόμη και εν μέσω μιας αμφίβολης… διαφάνειας.

Το πετυχημένο αυτό μοντέλο παραμένει ως έχει. Παραμένει αναλλοίωτο. Βαρύ και πελατειακό. Σαν να μη πέρασε μια μέρα από τότε που «εντοπίστηκε» (my ass) η κρίση και ήρθαν τα κακά, αντεθνικά (my ass) μνημόνια.

Φίλος χρειάστηκε να υποβάλλει 33 έγγραφα για τη σύνταξη του· και θα χρειαστεί τουλάχιστον 2-3 χρόνια έως ότου, οριστικά τη λάβει, ξοδεύοντας δύο ολόκληρους μήνες της σύντομης ζωής του… Φωτοτυπίες επί φωτοτυπιών. Υπεύθυνες δηλώσεις ξανά-μανά κ.α. δηλώσεις παντός είδους. Ο πολίτης ούτε να πληρώσει φυσιολογικά το φόρο του δεν μπορεί δίχως την αναγκαία ταλαιπωρία. Πας στον ταμεία να πληρώσει κι αυτός σε στέλνει πρώτα στο απέναντι να βγάλεις «τριπλότυπο αποδείξεως και να ξανάρθεις» και η άχρηστη χαρτούρα να τυπώνεται, να χαλά μελάνι, να δουλεύει ο εκτυπωτής, να απασχολείται με άχρηστα/άχαρο «καθήκοντα»  ολόκληρος υπάλληλος, ενώ ένας μόνο ταμίας αρκεί, βλέπει το ΑΦΜ του πολίτη που χρωστά, έχει στην οθόνη όλα του τα στοιχεία, δεν θα μπορούσε να εκτυπώσει μια απλή απόδειξη και να πάει ο πολίτης σε μερικά λεπτά στο καλό; Όχι. Χρειάζεται απαραιτήτως «τριπλότυπο». Όχι, χρειάζονται να πληρωθούν τόνοι μελάνι, τόνοι χαρτιού, εκατοντάδες συντηρητές του εκτυπωτή, αγορά εκατοντάδων εκτυπωτών ανά την επικράτεια. Όλα αυτό το υπέρογκο κόστος πολλών €κατομμυρίων για ένα άχρηστο στο φινάλε Τριπλότυπο.

Το πετυχημένο αυτό μοντέλο παραμένει ως έχει. Παραμένει αναλλοίωτο. Βαρύ, θλιβερό, πελατειακό και διεφθαρμένο, μάλιστα· συνεχίζει ακάθεκτα διορισμούς ημετέρων.

Ποια κρίση βρε αδερφέ.

Επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να προσλάβουν προσωπικό συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας,  αναμένουν απελπισμένα εγκρίσεις έναρξης λειτουργίας  μήνες ολόκληρους.

Το πετυχημένο αυτό μοντέλο παραμένει ως έχει. Παραμένει αναλλοίωτο. Βαρύ και πελατειακό

Η Βαθιά επιδείνωση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης αγγίζει πλέον τα όρια της αρνησιδικίας παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις για «fast track δικαιοσύνη» την τελευταία διετία…

Με βάσει τα στοιχεία από την ετήσια έκθεση που δημοσιεύει η Παγκόσμια Τράπεζα για την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης σε όλες τις χώρες του κόσμου, η fast track δικαιοσύνη ήταν απλώς λόγια. Κι αυτό γιατί τα τελευταία δυο χρόνια, από το 2012 έως το 2014, η χώρα μας έπεσε 68 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη καθυστερήσεων:

Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον στην 155η θέση των χωρών που καθυστερούν να δικάσουν τις υποθέσεις και να λύσουν τις διαφορές των πολιτών, με μέσο χρόνο απόδοσης Δικαιοσύνης που φθάνει κατά υπόθεση τις 1.580 ημέρες (!), δηλαδή περί τα 4,5 χρόνια ή 52,6 μήνες. Το 2012 οι ρυθμοί έκδοσης αποφάσεων από τα ελληνικά δικαστήρια έδιναν στην Ελλάδα την 89η θέση διεθνώς, με μέσο όρο 819 ημέρες ή 2,2 χρόνια ή 27 μήνες για την έκδοση μιας απόφασης. Το 2013 από το νούμερο 89 «ανέβηκε» στην 98η θέση, με μέσο όρο τις 1.300 ημέρες για την έκδοση αποφάσεων, δηλαδή περίπου 3,5 χρόνια. [capital.gr 15.06.15]

Και όμως, στην Δικαιοσύνη τα πράγματα παραμένουν ως έχουν. Σαν να μη πέρασε μία μέρα.

Αυτά τα ολίγα. Θα μπορούσα να επεκταθώ λεπτομερέστερα και σε άλλα ζητήματα, να τονίσω τις επιπτώσεις του πελατειακού κράτους στην απασχόληση, την ανέχεια και την γενικευμένη ανεργία….

Advertisements
This entry was posted in ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to Ένα… πετυχημένο μοντέλο Δημοσίου που συνεχίζει απτόητο την πορεία του

 1. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

  Αν νομίζετε ότι τη «λύση» στα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα την δώσει ο παρασιτικός, κρατικοδίαιτος, «της αρπαχτής» ελληνικός ιδιωτικός τομέας….είστε βαθιά νυχτωμένος.

  • Ο/Η Po λέει:

   δεν νομίζω τίποτα, ένα μέρος ενός γενικότερου (πετυχημένου μάλιστα) μπάχαλου καταγράφω.

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Το ίδιο το κράτος, φρόντισε να είναι ένα μέρος του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, κρατικοδίαιτο και παρασιτικό, ώστε να τον ελέγχει και να τον ποδηγετεί, για να έχει τον πρώτο λόγο. Αυτό βέβαια, έφερε και το αντίθετο αποτέλεσμα. Και ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας, επηρεάζει και ασκεί πίεση, στο κράτος και στην εκάστοτε κυβέρνηση. Κάπως έτσι, προέκυψε η διαπλοκή και η διαφθορά. Χωρίς ισχυρή ιδιωτική πρωτοβουλία, που σημαίνει αποφασιστικά μέτρα για ανάπτυξη της βιομηχανίας, ενέργειας, ηλεκτρονικής, αγροτικού τομέα, τουρισμός κλπ, ιδιωτική αλλά και κρατική έρευνα στην τεχνολογία-καινοτομία και προπαντός αλλαγή νοοτροπίας, ότι δηλαδή ήρθε η ώρα να παράγουμε χειροπιαστά αγαθά και προιόντα, που είναι απαραίτητα στον άνθρωπο, που βελτιώνουν την ζωή του, παράγουν πλούτο και όχι αέρα κοπανιστό δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος. Από την μία οι διεθνείς συνθήκες και από την άλλη, οι συνθήκες αλλά και η νοοτροπία που επικρατούν, ανέκαθεν στην χώρα, σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν υπάρχει η θέληση, η δυνατότητα, η γνώση και ο χρόνος για να βελτιωθεί η κατάσταση. Είμαστε απρόθυμοι και άπειροι, την στιγμή πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, έχουν πείρα στον ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη του.

   • Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

    Ὑπάρχουν ἑλληνικὲς ἑταιρεῖες ποὺ παρασκευάζουν τμήματα μηχανῶν γιὰ τὸ ἐξωτερικό. Πρέπει ἁπλῶς νὰ πολλαπλασιαστοῦν.

 2. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Οἱ Βρεττανοὶ ξύπνησαν καὶ θέλουν νὰ φτιάξουν Brittelstand καὶ οἱ Σκῶτοι McMittelstand. Οἱ Ἕλληνες θέλουν Grittel- ἢ Hettelstand; https://en.wikipedia.org/wiki/Mittelstand

 3. Ο/Η Psycho λέει:

  Ο Τσίπρας τον διόρισε χωρίς να το ξέρει ούτε ο υπουργός!

  http://www.protothema.gr/politics/article/473636/xafnika-ufupourgos-dikaiosunis-o-dimitris-papaggelopoulos/

  Ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο
  Αιφνιδιαστικά υφυπουργός Δικαιοσύνης ο Παπαγγελόπουλος
  06/05/2015

  Πρώην διοικητής της ΕΥΠ της τελευταίας κυβέρνησης Καραμανλή διορίστηκε γγ στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 18 Μαρτίου και σήμερα αναβαθμίστηκε στη θέση του υφυπουργού – Άγνοια δήλωνε αρχικώς το γραφείο του Νίκου Παρασκευόπουλου – Τώρα λένε ότι είναι αρμοδιότητα του Μαξίμου

  Σε υφυπουργό του υπουργείου Δικαιοσύνης αναβαθμίστηκε σήμερα ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

  Ο κ. Παπαγγελόπουλος, πρώην διοικητής της ΕΥΠ και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας τοποθετήθηκε υφυπουργός Δικαιοσύνης υπό τον Νίκο Παρασκευόπουλο με προσωπική επιλογή, όπως λέγεται, του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

  Ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορκίστηκε το απόγευμα με θρησκευτικό όρκο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

  Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=63315
  Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

  ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΠ
  Ο εισαγγελέας με το ρεκόρ υποθέσεων στο… αρχείο

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500037384
  Δημοσίευση: 05 Νοε. 2015
  Ερώτηση στη Βουλή
  Παπαγγελόπουλος: Στο αρχείο η υπόθεση για τα δάνεια στα κόμματα

 4. Ο/Η Αντισταθείτε! λέει:

 5. Ο/Η eklag λέει:

  Τριπλότυπο!
  You give me reason to live!

 6. Ο/Η Ένας λέει:

  http://thecaller.gr/parapolitika/39085-papadimoulis-kata-syriza-oi-diorismoi-syggenon-stelnoun-lathos-minima/

  Παπαδημούλης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Οι διορισμοί συγγενών στέλνουν λάθος μήνυμα

  9 Ιανουαρίου 2016

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.