1o Βήμα κατά του αντισυνταγματικού Νόμου Παππά: Δεκτές οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών

ste[με ισχυρή πλειοψηφία 16 υπερ και 9 κατά]

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι είναι παραδεκτές και βάσιμες οι προσφυγές για τις τηλεοπτικές άδειες, με αποτέλεσμα η διαδικασία να περνά πλέον δηλαδή στην εξέταση της υπόθεσης επί της ουσίας, που αφορά το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι της Επικρατείας τάχθηκαν υπέρ του παραδεκτού των προσφυγών με ισχυρή πλειοψηφία 16-9, κρίνοντας ότι όλες οι αιτήσεις των καναλιών είναι βάσιμες και οι ιδιοκτήτες τους έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Κατόπιν αυτών ο εισηγητής της υπόθεσης Γεώργιος Παπαγεωργίου ξεκίνησε να αναπτύσσει τη πρόταση προς τους συναδέλφους του.

Ο εισηγητής μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και τοποθετήθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παπά για λόγους «ανωτέρας βίας», όπως είπε χαρακτηριστικά . Τα επιχειρήματά του ήταν τα εξής:

«Έχουμε να σταθμίσουμε δύο αγαθά, είπε. Το πρώτο είναι η αδειοδότηση που δεν έγινε απο το ΕΣΡ. Το άλλο είναι η ανάγκη ύπαρξης αδειοδότησης, η οποία επιβάλλεται από τη νομολογία του ΣτΕ από το 2010 με αλλεπάλληλες σποφάσεις του σνωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.»

«Η ανυπαρξία του ΕΣΡ», δήλωσε ότι «οφείλεται σε υποκειμενική και όχι αντικειμενική αδυναμία. Δεν υπήρξαν νόμιμες προυποθέσεις για την άρνηση της συγκρότησης του ΕΣΡ. Επομένως στη στάθμιση των δυο συνταγματικών αγαθών πρέπει για λόγους ανωτέρας βίας να επιλεγεί η λύση της συνταγματικότητας του νόμου»…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσκεψη διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα λόγω της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων για αντιπρόεδρο του ΣτΕ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Η επόμενη διάσκεψη αναμένεται να οριστεί. Σε αυτή θα κριθεί το ζήτημα της συνταγματικότητας και της νομιμότητας του νόμου που μετέφερε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

πηγή: https://goo.gl/voZlyt

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to 1o Βήμα κατά του αντισυνταγματικού Νόμου Παππά: Δεκτές οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών

 1. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.lifo.gr/now/politics/118088

  Καταπέλτης η FAZ για τον Τσίπρα: Eκμεταλλεύεται σκανδαλωδώς τα ΜΜΕ, τις τράπεζες και τη δικαιοσύνη Σκληρή κριτική και κατηγορίες για σκάνδαλα με το ΣτΕ , τα μίντια και τη στρατηγική του Τσίπρα για έλεγχο των καναλιών

  «Η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε μέσα σε λίγες εβδομάδες μια ολόκληρη σειρά σκανδάλων γύρω από την τηλεόραση, τις τράπεζες και τη δικαιοσύνη. Ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας, που διακήρυσσε περισσότερη δημοκρατία και τον αγώνα κατά της διαφθοράς, κάθε άλλο παρά άμωμος αποδεικνύεται. Η αντιπολίτευση και ο κόσμος των μίντια στην Ελλάδα παραλληλίζουν τα πεπραγμένα του περισσότερο με τις μεθόδους κομμουνιστών που αναλαμβάνουν την εξουσία και θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την τηλεόραση. Η κυβέρνηση Τσίπρα προετοιμάζεται αυτό τον καιρό να κλείσει πέντε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με 2000 εργαζομένους και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία σε δύο φιλικά διακείμενους επιχειρηματίες να ανοίξουν δύο φιλοκυβερνητικούς σταθμούς, αν και οι δύο «νέοι» δεν είχαν μέχρι σήμερα την παραμικρή σχέση με τα ΜΜΕ. Ούτως η άλλως η ΕΡΤ που επανίδρυσε ο Τσίπρας με 1800 εργαζόμενους είναι από καιρό απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση.»

 2. Ο/Η Psycho λέει:

  http://www.antinews.gr/action.read/politiki/fora-partida-i-diaploki-marinaki-kubernisis/2.111193

  Φόρα παρτίδα η διαπλοκή Μαρινάκη – Κυβέρνησης

  H είδηση λέει τα εξής: «Γεύμα εργασίας στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρίας “CAPITAL” του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με προσκεκλημένους τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο, τον αντιπρόεδρο της ALTER EGO, Γιάνη Βρέντζο, τη στενή συνεργάτιδα του εφοπλιστή με επιτελικό ρόλο στο τηλεοπτικό του εγχείρημα Εύη Κουτσαφτάκη, τον εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη , τον εκδότη της Real News Νίκο Χατζηνικολάου, και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μιχαλέλη.

  Το γεύμα είχε διάρκεια περίπου δύο ώρες, ενδεικτικό του καλού κλίματος στο οποίο έγινε. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο , στις οποίες κυρίαρχο ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει η ALTER EGO με το νέο κανάλι που θα βρίσκεται σύντομα στον «αέρα».

  Το μενού του γεύματος εκτός από τις τηλεοπτικές εξελίξεις περιελάμβανε ψάρι με Κρητικό σταμναγκάθι».

  Προφανώς το γεύμα είναι στο πλαίσιο της περατζάδας που κάνει ο υπουργός – καναλάρχης μαζί με το «γιουσουφάκι» του από τα κανάλια. Πήγε από τον Αλαφούζο και ω του θαύματος ξεκίνησε η κωλοτούμπα. Για να δούμε, το νέο κανάλι του Μαρινάκη θα είναι… ανεξάρτητο; Όμως, έχει μεγάλη σημασία η παρέα. Το Antinews ήταν από τα πρώτα site που έγραψαν ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου κατηφορίζει προς τον Πειραιά. Μάλιστα γράφαμε ότι θα μπορούσε να είναι κι ένα σχέδιο σωτηρίας του καταρρέοντος ομίλου της Real. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το γεύμα ήταν και εορταστικό αφού ο γνωστός δημοσιογράφος αναλαμβάνει (αφού πρώτα έστειλε τον κολλητό του Μιχαλέλη) να… εξαγνίσει το αφεντικό του. Αναλαμβάνει με το προφίλ του σοβαρού, αντικειμενικού, δεξιού (μην ξεχνάτε ότι κάποιοι τον προόριζαν και για πρόεδρο της ΝΔ ή άλλου δεξιού φορέα) και κλασσικού αστού να «ημερέψει» τον Β. Μαρινάκη και να τον βάλει στα μεγάλα σαλόνια της τηλεόρασης.

  Λένε οι πληροφορίες ότι το κασέ του Χατζηνικολάου ανέβηκε κοντά στα 35 χιλιάρικα, όσα παίρνει ο τελευταίος παίκτης του Ολυμπιακού δηλαδή. Θα είχε ενδιαφέρον βέβαια να δούμε πόσα θα «σπρώξει» ο πρόεδρος για να σώσει τον όμιλο Real. Το να σώσει ας το βάλουμε σε εισαγωγικά γιατί σώσιμο σημαίνει ότι ο Μαρινάκης αποκτά ένα ακόμη «πόστο» στα μέσα ενημέρωσης. Ελέγχει με λίγα λόγια υπό σύσταση κανάλι, τον όμιλο Κουρτάκη (συγγνώμη είναι αυτοδημιούργητος, είχε και επτά δουλειές!), έχει ποσοστό στο Πρώτο Θέμα, θα έχει και την Real με την Αγορά, έχει τον Ολυμπιακό με τους οπαδούς του, έχει το δήμο Πειραιά τι του έμεινε για να γίνει… Μπερλουσκόνι; Μα βεβαίως να κατέβει στην πολιτική σκηνή και να διεκδικήσει και το Μαξίμου.

  Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε αν ο πρόεδρος ρώτησε τον Παππά τι γίνεται μ’ εκείνη την πρόταση του εισαγγελέα Ντογιάκου για προφυλάκισή του. Που έχει χαθεί εκείνο το αίτημα; Γιατί δεν συζητείται στο Συμβούλιο Εφετών; Και γιατί άραγε δεν κλείνει αυτή η υπόθεση μέχρι ο υπόδικος καναλάρχης να πάει σε δίκη; Μήπως κάποιοι δημιούργησαν τετελεσμένα με κανάλια, συνεργασίες με «τίμιους» και «ηθικούς» δημοσιογράφους που έλεγαν συκοφάντες όποιους έγραφαν για την είδηση αυτή;

 3. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Εχουμε δύο δεδομένα. Το ένα, είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί όλους εκείνους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που πιθανόν, να μην στηρίξουν την πολιτική που επιβάλλει και θα επιβάλλει στο μέλλον, ώστε να υπάρχουν μόνο φιλοκυβερνητικοί (θυμίζει απόλυτα καθεστώτα). Το άλλο, είναι ότι και τα κανάλια που επιδιώκει να κλείσει, δεν στοχεύουν σε ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά μάλλον στην παραπληροφόρηση της. Ετσι έχουμε μεγαλοδημοσιογράφους που έγιναν πλούσιοι, όπως λόγου χάρη: Χατζηνικολάου, Πρετεντέρης, Τρέμη, Τσίμας, Τριανταφυλλόπουλος- δεν μου ‘ρχονται άλλοι στο μυαλό. Ολοι αυτοί βέβαια, δεν καλοπληρώθηκαν επειδή μας πληροφορούνε με αλήθειες, αλλά γιατί μαζί με άλλα κέντρα εξουσίας, μας έχουν μετατρέψει σε μόνιμο θύμα τους.

 4. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Γιαυτό,αγαπητέ Γιάννη,ποτέ δεν παρακολουθώ τις λεγόμενες «ενημερωτικές εκπομπές»!!Επίσης και τα άλλα σκουπίδια,πρωινά,απογευματινά και βραδινά σιχαινόμενος μέχρι αηδίας τους προσφέροντες!!Όσο για τα μέχρι τούδε λειτουργούντα,αλλά και τα μέλλοντα να λειτουργήσουν ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να προσφέρουν ούτε πλουραλιστική ούτε αντικειμενική ενημέρωση!!Έτσι μπορεί κανείς να «δικαιώσει» ως ένα βαθμό το γέρο Καραμανλή,που δεν ήθελε επ’ ουδενί την ιδιωτική ενημέρωση!!Την θυμήθηκε όμως η παράταξή του,Έβερτ και Κ(λ)ούβελας μετά το ’86,όταν πήραν τους μεγάλους δήμους!!Και τώρα πίσω από το νταβαντούρι που γίνεται κρύβεται η ΒΡΩΜΟΔΕΞΙΑ και όλοι οι υποστηριχτές της,που μας κατάντησαν εδώ που είμαστε!!

 5. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπήρχε κάτι μεμπτό κατά κάποιου Αντιπροέδρου ΣτΕ και (αν και ήταν γνωστό εδώ και μία 2ετία) δημοσιοποιήθηκε τώρα επειδή, σύμφωνα και με τα διδάγματα τής κοινής πείρας, προφανώς δεν υπέκυψε σε απόπειρα εκβιάσεως*.
  Εάν τυχόν και οι πληροφορίες είναι αληθείς και το συμπέρασμα ορθό, θα ήταν υπερβολικό να πιθανολογήσουμε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποιοι άλλοι από τους 9 μειοψηφήσαντες που είναι θύματα εκβιάσεως;
  * δεδομένου ότι καλό είναι να ακριβολογούμε, στη Νομική ορολογία το ακριβές είναι εκβίαση (και όχι … «εκβιασμός»!)

 6. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Αυτός ο «Αναγνώστης Λασκαράτος» με παρασύρει και φαίνεται ότι αρχίζω να γράφω γρήγορα (ανέκαθεν έλεγα ότι για το γράψιμο απαιτείται χρόνος ώστε το σχόλιο να είναι αφενός όσο πιο καλά διατυπωμένο γίνεται και αφετέρου όσο πιο πλήρες γίνεται).
  Στο θέμα μας: Το μεσημέρι ήμουν στο παραδοσιακό καφενείο «Η Μουριά» πίνοντας με τη γυναίκα μου και φίλους. Τέθησαν, λοιπόν, από συμπότες και άλλα ερωτήματα.
  Μόνον ο συγκεκριμένος Δικαστικός λειτουργός παρακολουθείται; Εκτός (βέβαια) αν ήταν θέμα τύχης (ή, γι’ αυτόν, ατυχίας). Και εάν μόνον αυτός, γιατί; Ή, μήπως, κάποια «κέντρα», από πχ ασφάλεια, κόμματα εξουσίας, εκκλησία, υπόκοσμο, κλπ, προσπαθούν να παρακολουθούν όσον το δυνατόν [στο μέτρο τού δυνατού, πάντα (μην έχουμε μανία καταδιώξεως)] περισσότερους ανώτατους Δικαστικούς λειτουργούς ώστε να μπορούν να τους εκβιάζουν;
  Καταλαβαίνετε ότι, μετά από αυτά, ανοίγει και ο «ασκός τού Αιόλου» και σε κάθε «κομβική» υπόθεση ενώπιον ανωτάτου Δικαστηρίου, θα έχουμε «πάτημα» να πιθανολογούμε ότι όσοι Δικαστικοί λειτουργοί ψήφισαν υπέρ τού «ισχυρού» πιθανόν να ήταν θύματα εκβιάσεως;

  • Ο/Η Κάποιος λέει:

   http://www.athensvoice.gr/politiki/apo-poion-kai-ti-kindyneyoyme

   Από ποιον και τι κινδυνεύουμε;
   Η «Αυγή» κάποτε έδινε αγώνα για την προάσπιση της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων…

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ

   Η λατρεία της βίας έπεσε πάνω σ’ ένα κοινωνικό χωράφι που διψούσε να τη δεχτεί. Πολλές μορφές ατομικής συμπεριφοράς έκαναν την κοινωνία ευεπίφορη στην ιδεολογία της βίας. Μερικά ήθη, λιγότερο σημαντικά πολιτικά, όπως η έλλειψη σεβασμού για τον δημόσιο χώρο και τον ιδιωτικό βίο των άλλων, η γενικευμένη απαξίωση της διαφορετικής από τη δική μας άποψη, η κοινωνία της αγένειας, οι «χρυσές καδένες» και τα ανοικτά πουκάμισα της κοινωνίας του κιτς, επίσης το προκλητικό πέταγμα των σκουπιδιών μας όπου μας βολεύει, το στριμωξίδι για να μπει κάποιος πριν από τους άλλους στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, η αδιαφορία μας για το πώς κινούμαστε είτε πεζή είτε εποχούμενοι, τα κινητά που μας μεταφέρουν την ιδιωτική ζωή των ομιλούντων, αλλά και η γενικευμένη πολιτική νομιμοποίηση συμπεριφορών τόσο παραβατικών (φοροδιαφυγή, εκβιασμοί, ρουσφέτια, διαφθορά στις διαπροσωπικές συναλλαγές, όπως και στις συναλλαγές με το Δημόσιο) όσο και ανομικών («δεν πληρώνω», γιαουρτώματα) μας προειδοποιούσαν για μια κοινωνία έτοιμη ιδεολογικά να μεταβεί από τον τηλεοπτικό και έντυπο αυριανισμό στον πολιτικά αυτόνομο αυριανισμό. Το ερώτημά μου αν είχε αυτόνομο μέλλον ο αυριανισμός ως νεοναζιστικό κίνημα, απαντήθηκε με την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Πού να ήξερα όμως, ότι υπάρχει και συνέχεια!!!

   Η «Αυγή» τότε έδινε αγώνα για την προάσπιση της ιδιωτικότητας και υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων. Μάλιστα πολλές φορές ο πολιτικός χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς, που τότε η εφημερίδα υποστήριζε, είχε εκλογικές απώλειες λόγω της σύγκρουσής του με το παραπάνω περιγραφόμενο κυρίαρχο πνεύμα της εποχής.

   Σήμερα η «Αυγή» σε αγαστή συνεργασία με ένα εκπρόσωπο της λούμπεν Δεξιάς στο Κοινοβούλιο, με αυριανιστικά site, εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, με άξιους φυσικούς και πνευματικούς συνεχιστές της τηλεοπτικής ναυαρχίδας του τότε αυριανισμού, όπως ήταν το «Επί του πιεστηρίου», σπιλώνει συνειδήσεις, καταργεί το δικαίωμα όχι μόνο στην ιδιωτικότητα, αλλά και στη διαφωνία.

   Δεν φανταζόμουν ότι ο αυριανισμός μπορεί να έχει «αυτόνομο» παρών στα πρωτοσέλιδα της «Αυγής». Δεν φανταζόμουν, όταν πριν 25 χρόνια, αναρωτιόμουν αν έχει αυτόνομο πολιτικό μέλλον ο αυριανισμός, ότι κάποιοι, φυσικά όχι όλοι, ούτε καν οι περισσότεροι στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον αναπαρήγαγαν στους κόλπους της ίδιας της «Αυγής».

   Είμαι κατάπληκτος αλλά και τρομοκρατημένος για το πού θα οδηγήσει όλο αυτό.

   Όχι, δεν φοβάμαι ότι ο αριστερός ολισμός ή δεσποτισμός (κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών) θα οδηγήσει στον ολοκληρωτισμό (κατάργηση του πολιτικού και ιδεολογικού πλουραλισμού). Αυτό που φοβάμαι είναι το τι θα έχει μείνει σ’ αυτήν εδώ τη χώρα, όταν ο ολισμός παραδώσει κάποια στιγμή την εξουσία. Γιατί τελικά δεν κινδυνεύουμε από τον Στάλιν και τον κομμουνισμό, αλλά από τον εκφασισμό της κοινωνίας μας.

   Υ.Γ. Με θλίβει η παρουσία στις εκπομπές του σημερινού αυριανισμού όχι τόσο πολιτικών προσώπων, αυτοί τη «δουλειά» τους κάνουν, αλλά διανοούμενων και επιστημόνων (δεν εννοώ τον Ζουράρι) που για λίγα «γραμμάρια» δημοσιότητας, παραχωρούν το κύρος τους σε χυδαίου πολιτικού περιεχομένου εκπομπές.

   • Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

    Αυριανισμός ή «αυγιανισμός»;
    Με την ενσκήψασα οικονομική κρίση (και όταν το ΠαΣοΚ ανέλαβε τα δύσκολα), η στερούμενη κάθε ιδεολογίας ωφελιμιστική ΠαΣοΚική «σαβούρα» τού ’φυγε [έτσι, άλλωστε, ανέβηκε (και) ο ΣυΡιζΑ]. Όταν ακούμε τον Πολάκη, θυμόμαστε Κουρή, Γιαννόπουλο, Κουτσόγιωργα, Τόμπρα, και άλλους αυριανιστές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.