Τσίπρας-Φίλης, ένα κακέκτυπο των Παπανδρέου-Τρίτση

[Αριστεροί αγράμματοι λακέδες της Αρχιεπισκοπής, που παριστάνουν τους μεταρρυθμιστές]

Ο Γλέζος (ΛΑΕ), επιδεικνύει προσωπική αφιέρωση του Χουντόδουλου...

Ο Γλέζος (ΛΑΕ), επιδεικνύει προσωπική αφιέρωση του Χουντόδουλου…

Του Αναγνώστη Λασκαράτου
Πρέπει να είναι κάποιος αφελέστατα αισιόδοξος για να πιστέψει πως όλη αυτή η γελοία προσπάθεια Φίλη γύρω από τα ‘Θρησκευτικά’, αποσκοπούσε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπροβολή ενός ανθρώπου (που έχει εκτεθεί ήδη ανεπανόρθωτα με δουλόφρονες κινήσεις προς την Εκκλησία) και στη διάχυση της αντίληψης πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να φέρει αλλαγές, αλλά δεν την αφήνουν, «το παιδί (ο Αλέξης) προσπάθησε, αλλά ….». «Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, παρουσία του Σαλαμινομάχου αναρμόδιου υπουργού ελικοπτέρων και αγημάτων και κάθε νοήμων αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό.

Όμως, η αλλαγή στο μάθημα είναι ώριμη και απολύτως εφικτή. Πρέπει να έχει σαφέστατα επιστημονικό θρησκειολογικό και όχι μεταφυσικό χαρακτήρα, να εντάσσεται αυστηρά στο ιστορικό πλαίσιο, να ερμηνεύει το θρησκευτικό φαινόμενο, να το συνδέει με τη στάση των Φιλοσόφων και της Επιστήμης απέναντί του, να ενημερώνει για τις άλλες Θρησκείες και βεβαίως να μην αυτολογοκρίνεται. Όλα αυτά θέλουν ασφαλώς τα κατάλληλα βιβλία και όχι πρόχειρες σημειώσεις με προτάσεις για τραγούδια που μπορούν να απασχολήσουν την τάξη, στα πλαίσια ενός χαζοχαρούμενου δίωρου, με μια ανάλαφρη και ασαφή θρησκευτικότητα παρούσα και διανθισμένη με χίπικα χαρακτηριστικά του είδους make love not war κλπ. Τώρα οι κυβερνητικοί εγκάθετοι κονδυλοφόροι, θα γράψουν τις αφόρητα κλασσικές και γελοίες ερμηνείες πως «το timing δεν ήταν κατάλληλο» (γι’αυτούς και για τους όμοιους τους, δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ), κλπ. Επί της ουσίας άνθρακες θα αποδειχθεί ο θησαυρός και όλα θα εξελιχθούν σαν μια φάρσα που συγκρινόμενη με την περιπέτεια Τρίτση θα είναι φτωχή συγγενής της, γιατί ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπούσε, όπως και να τον δεις, πολύ ανώτερες ποιότητες από τον κ.Φίλη, άσχετα από την ταπεινωτική του κατάληξη σε συνεργαζόμενο της ΝΔ. Το που θα καταλήξει ο ευσεβής ενορίτης κ.Φίλης του αγ.Αθανασίου Πολυδρόσου άλλωστε, δεν το είδαμε ακόμη.

Πριν προχωρήσω, θα παραθέσω κάτι σχετικό με την δικαιοδοσία της κρατικής Εκκλησίας στο μάθημα των Θρησκευτικών, όπως αυτή θεσμοθετήθηκε επί της ναζιστικής Κατοχής, που το πήρα από την «Εφημερίδα των Συντακτών (3.10.2016, Αιμιλία Σαλβάνου) και το οποίο δείχνει ποιες είναι οι ιδεολογικές ρίζες της απαίτησης του αρχιεπισκόπου να παρεμβαίνει στο περιεχόμενο των βιβλίων:

Τι έκανες στον πόλεμο, πάτερ;…..Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας του 1943 (σημειώστε τη χρονολογία), η Ιερά Σύνοδος δικαιούται να προεγκρίνει τα θρησκευτικά εγχειρίδια των σχολείων καθώς και να προλαμβάνει την ετεροδιδασκαλία. Βέβαια, ο Χάρτης αυτός έχει αντικατασταθεί από το 1977 και ουδένα τέτοιο δικαίωμα/υποχρέωση προβλέπεται, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την Εκκλησία, η οποία εμμένει στη ρύθμιση της Κατοχής!…».

Η σύγκρουση με την Εκκλησία δεν είναι δύσκολη, όπως προπαγανδίζουν τα ενεργούμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε υπάρχουν πολλές δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως ακόμη και τώρα, που το σύνολο των κομμάτων, από την χιτλερική συμμορία μέχρι το σταλινικό ΚΚΕ, στηρίζει τον κλήρο με τρόπο σκανδαλώδη κάνοντας τα στραβά μάτια στα ιερά σκάνδαλα, η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί επιπλέον φορολόγηση (84%!), χωρισμό και μισθοδοσία του κλήρου από τα ταμεία του ιερού απύθμενου πίθου των Δαναϊδων. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που το δείχνουν ξεκάθαρα, όπως αυτή ε δ ώ και αυτή ε δ ώ.

Ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος, απλά αυτό το βήμα, απαιτεί από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό του και το κόμμα τους ηθικό, γνωστικό, πολιτικό και δημοκρατικό κεφάλαιο και ειλικρινή βούληση τα  οποία προφανέστατα απουσιάζουν. Ο Αρχιεπίσκοπος και οι θρασύτεροι από τους δεσποτάδες, αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν απέναντί τους ανιδιοτελείς οραματιστές της πολιτικής, αλλά ιδιοτελέστατους τυχοδιώκτες του αριστερού παλαιοκομματισμού κι έτσι επιδίδονται σε λεκτικούς παλικαρισμούς απέναντι σε ένα πολιτικό τσούρμο, που δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επιλέξει να συνεργάζεται με τον ακροδεξιό συρφετό των ΑΝΕΞΕΛ, βλέπει τα πάντα μέσα από μια παρακμιακή ατμόσφαιρα τακτικισμών, δοσοληψιών, παρασκηνίων και ανταλλαγμάτων. Ενδεικτικά επικαλούμαι μια είδηση που πέρασε απαρατήρητη:

(25/09/2016). Τροπολογία υπέρ της εκκλησίας πριν ξεσπάσει ο “πόλεμος” με τον Αρχιεπίσκοπο

***

Στις 31 Αυγούστου Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν , στη Βουλή τροπολογία υπέρ της εκκλησίας, την οποία ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, χωρίς να φέρει την όποια αντίρρηση την έκανε δεκτή αμέσως. Ίσως είναι η πρώτη που Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν τροπολογία που ζητά η Εκκλησία. Την επόμενη ημέρα, την 1η Σεπτεμβρίου ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε γεύμα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ειδικότερα η τροπολογία έχει ως εξής: Άρθρο 64

***

Οι δράσεις του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μπορούν να χρηματοδοτούνται από πόρους της Εκκλησίας …… καθώς και από εθνικούς πόρους, ευρωπαϊκά προγράμματα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ.Φίλης, προφανέστατα ενημερωμένος έσπευσε να δεχτεί ασμένως την ολότελα περίεργη αυτή βουλευτική παρέμβαση, που θυμίζει ανάλογες παλιότερες νομοθετικές εξυπηρετήσεις προς το ιερατείο βουλευτών της ΝΔ, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά, τα οποία απαθανατίζουν και τους τρεις άγνωστους στο πανελλήνιο άχρωμους βουλευτές (στις δικές μου παρενθέσεις τα πλήρη στοιχεία τους), που ανέλαβαν να γίνουν αγωγοί της κυβερνητικής εξευμενιστικής ευεργεσίας: «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ. Κάνουμε δεκτές τις εξής βουλευτικές τροπολογίες: … Των κυρίων Θηβαίου (σημ.Λ.: Νίκου, Βοιωτίας), Μιχελή (Θανάση, Φθιώτιδας) και Μπαξεβανάκη (Δημήτρη, Ηλείας) με γενικό αριθμό 647 και ειδικό 68, που αφορά το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως. ..». Αυτό ήταν λοιπόν το ψητό, για να αφεθεί ο κ.Φίλης να παίξει λίγο με τα Θρησκευτικά, να τον βρίσει ο πάντα ατιμώρητος Αμβρόσιος, να αλυχτίσει ο ιερός θίασος κλπ, χωρίς να υπάρξουν εκατέρωθεν απώλειες.

Όμως η Ιεραρχία και oι Zapatistas του Αγ.Όρους, δεν χορταίνουν ούτε ενδίδουν με μικροεξυπηρετήσεις, απλώς αντιλαμβάνονται την αδυναμία, αποθρασύνονται και πετάνε κατάμουτρα το γάντι στους ασήμαντους που κυβερνούν: «Η Εκκλησία, …δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό Της», ξεστόμισε με τόση θρασύτητα ο αρχιεπίσκοπος, υπονοώντας πως ο χωρισμός της από το Κράτος ισοδυναμεί τάχα με χωρισμό από το ποίμνιό της, μια σκέψη που δεν αντέχει στο λογικό έλεγχο. Λέγοντας όμως αυτό ο νοσταλγός της αποτρόπαιης Βυζαντινής Θεοκρατίας, αφ’ενός προσβάλει τη Δημοκρατία που απαιτεί Κράτος ανεξίθρησκο και ουδέτερο θρησκευτικά, αφ’ ετέρου υποτιμά τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες που δεν είναι ενωμένες με το Κράτος και απαξιώνει την ίδια την Αποστολική Εκκλησία που ήταν έξω και απέναντι από το Κράτος. Αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν υποκρινόταν και ήταν πραγματικά πιστός, θα φοβόταν να υπερασπιστεί τον τύπο μιας Εκκλησίας που ενδίδει στον πειρασμό του Διαβόλου στην έρημο και ορέγεται τα βασίλεια του Κόσμου. Αυτή η φράση του Αρχιεπισκόπου συνιστά εκκλησιολογικά μεν την αίρεση του Καισαροπαπισμού και βλασφημία και πολιτικά μια ολοκληρωτική αντιδημοκρατική πρόκληση κι όμως, κι αυτό είναι δείγμα μεγάλης παρακμής, δεν του απάντησε κανείς. Το Κράτος και οι πολίτες του, δεν ταυτίζονται με το σώμα των πιστών και  χωρισμός της Εκκλησίας από αυτό, αν μιλάμε για Εκκλησία και όχι για έναν παρακρατικό μηχανισμό εξουσίας και πλουτισμού, όχι μόνο δεν αποτελεί χωρισμό της από το λαό της, αλλά την φέρνει ελεύθερη από καισαρικά δεσμά κοντύτερα στους πιστούς της ενώ απομακρύνει όσους την ήθελαν προέκταση της κοσμικής εξουσίας.

Να καταλήξω με μια σημειολογία που δηλοί πολλά. Τον αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τρεις μητροπολίτες. Ο ένας (της Λούτσας) είναι αυτός που στην επαρχία του αποτολμήθηκε και πρωτοευλογήθηκαν από ιερείς (τέσσερεις παρακαλώ) τα γραφεία της «σποράς των νικημένων του ’45. Ο δεύτερος (της Αθανασίας του Αιγάλεω), έχει εκδηλωθεί με λόγια και με συναντήσεις με συμπάθεια υπέρ της χιτλερικής συμμορίας. Ο τρίτος (του αντισημίτη οσίου Νίκωνα) έχει επαινεθεί από τον φυρερίσκο πως υποχρέωσε γερόντια ενός γηροκομείου του να ψηφίσουν Χ.Α. και δεν τόλμησε να απαιτήσει από τον Μιχαλολιάκο να ανακαλέσει, ενώ ιερείς του (σε Σπάρτη και Σκάλα), έχουν ευλογήσει τις φωλιές των Νεοναζί. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του των Θρησκευμάτων (για τον άλλον που κυκλοφορεί με στρατιωτική στολή και έχει δηλώσει και παλαιοημερολογίτης, δεν αξίζει να γίνεται λόγος)  δεν ντράπηκαν να τους υποδεχτούν και για πολλοστή φορά προκύπτει πως κανείς δεν δικαιούται να προσποιείται πως δεν ξέρει τι καπνό φουμάρει ο κ.Τσίπρας και το συνάφι του. Ο χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι. Δεν  θα τον πραγματοποιήσει ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ασφαλώς η μεταρρυθμιστική δημοκρατική πολιτική δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Θα έλθουν πολύ καλύτερες μέρες.

Advertisement
This entry was posted in «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

24 Responses to Τσίπρας-Φίλης, ένα κακέκτυπο των Παπανδρέου-Τρίτση

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αριστερά ρεντίκολα, που βρίσκονται πολύ πιο πίσω από αστούς μεταρρυθμιστές: Πατώντας σε δυο βάρκες:

  Όπου ο μεταρρυθμιστής απτυχίωτος υπουργός Παιδείας της Αριστεράς βαφτίζει βρέφος με τη συμμετοχή δυο κρατικών υπαλλήλων μητροπολιτών σε μοδάτο εκκλησάκι. Πως γίνεται όμως ένας ευσεβής υπουργός της δημοκρατικής Αριστεράς να παίρνει μέρος σε μια τελετή ως συμπρωταγωνιστής όταν ο πρωταγωνιστής δεν έχει συναίσθηση της συμμετοχής του; Ο Τερτυλλιανός έλεγε για το βάπτισμα των ανήλικων «Fiant Christiani cum Christum nosse potuerint», δηλαδή να βαπτίζονται Χριστιανοί τα παιδιά όταν μπορούν να γνωρίσουν τον Χριστό. Μέχρι τον 3ο μ.Χ. αι. ο νηπιοβαπτισμός ήταν αδιανόητος. Το έθιμο του νηπιοβαπτισμού άρχισε να επεκτείνεται τον 10ο και 11ο αι. και καθιερώθηκε ως έθιμο τον 13ο αι. Στη διάδοση αυτού του κατάφωρα αντιευαγγελικού εθίμου, που τελείται σαν μια μαγική ασυνείδητη ιερουργία, όπου το «αμαρτωλό» βρέφος που κουβαλάει τις αμαρτίες των προπατόρων του, συμμετέχει βασανιζόμενο και κλαίγοντας, συνεισέφερε ο Αλβανός χασάπης αυτοκράτορας Ιουστινανός, που νομοθέτησε τον 6ο αι. τον υποχρεωτικό νηπιοβαπτισμό και τον βίαιο βαπτισμό των ενήλικων που δεν ήθελαν να είναι Χριστιανοί. Ο ίδιος ο Χριστός βαπτίστηκε στα 30 του.
  Για τη σημερινή Αριστερά τα δικαιώματα των παιδιών όταν παραβιάζονται από την κρατική Εκκλησία, παραμερίζονται. Με την ευκαιρία θα ήταν χρήσιμο να μας ενημέρωνε ο υπουργός για την υπόθεση της ιερής παιδεραστίας που καταγγέλθηκε από το γονιό πως συνέβη σε βάρος 5χρονου. Γιατί τόση σιωπή; Γιατί καμία εξήγηση; Θα κουκουλωθεί και αυτή;
  http://fonirodopis.gr/press/66092

  Κατάθεση – σοκ 5χρονου: Ο Γέροντας με φιλούσε στο στόμα και μου βαζε δάχτυλο!!!

  19 Μάιος 2016

  http://www.patranews.gr/news/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%89%C2%BB-%CF%83%CE%B5-%CE%B2%CE%AC%CF%80%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7

  Οκτ 2 2016

  Όταν ο Μητροπολίτης Πατρών γέλασε ακούγοντας τον Νίκο Φίλη να διαβάζει το «Πιστεύω» σε βάπτιση!

  Την ώρα που η κόντρα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας με τον Υπουργείου Παιδείας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία βρίσκεται το απόγειό της, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.
  Ο υπουργός βάφτισε στο γραφικό εκκλησάκι του στον λόφο του Φιλοπάππου.

  Όπως γράφει το ένθετο “Secret” της εφημερίδας «Παραπολιτικά» το μυστήριο τελέστηκε από δύο μητροπολίτες, οι οποίοι έχουν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις εναντίον του κ. Φίλη.

  Ο λόγος για τον μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσόστομο, και τον μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ. Κύριλλο. Ενδεκτικό είναι το γεγονός ότι την ώρα που ο Νίκος Φίλης έλεγε το «Πιστεύω», ο μητροπολίτης Χρυσόστομος μειδίασε με ικανοποίηση.

  Μια σοβαρή πρόταση:
  Ο κ. υπουργός να τελεί βαπτίσεις βρεφών φίλων του που αγαπούν τη δημοσιότητα, στην πισίνα των συγγενών του φιλόπτωχου Αρχιεπισκόπου:

  http://www.iefimerida.gr/news/86642/%CE%B7-%C2%AB%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AE%C2%BB-%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%87%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1


  iefimerida, 19|01|2013 14:30
  http://www.siriosfm.gr/2013/01/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7-%CE%B2%CE%AF%CE%BB%CE%B1-%CF%84/

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Θαυμάτων ρείθρα, ποταμοί Χαρίτων

  http://www.naftemporiki.gr/story/1155708/x-konidaris-o-n-filis-eksubrise-kai-sukofantise-tin-ekklisia-me-xudaio-tropo
  05 Οκτωβρίου 2016

  Χ. Κονιδάρης: Ο Ν. Φίλης εξύβρισε και συκοφάντησε την Εκκλησία με χυδαίο τρόπο

  http://www.iefimerida.gr/news/200056/friki-fernoyn-anilika-agoria-me-trena-apo-voylgaria-gia-na-kanoyn-piatsa-sti#ixzz4MH4rKvg0

  ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ
  Φρίκη: Φέρνουν ανήλικα αγόρια με τρένα από Βουλγαρία για να κάνουν πιάτσα στη Θεσσαλονίκη
  06|04|2015

  http://www.gayhellas.gr/gh/%CE%BF-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%8D%CE%BF/

  Ο ιερέας που βάζει στο αυτοκίνητο δύο – δύο τα ανήλικα αγόρια στην Αφροδίτης
  By GayHellas.gr – 6 Απριλίου 2015


  (σημ.Λασκ.: Από την ευσεβέστατη Espresso, που όμως δεν κρατάει, όπως η Αυγή π.χ. , το στόμα της πάντοτε κλειστό)
  Εννοείται πως ο γνωστός επιθετικός «ηθικολόγος» Άνθιμος δεν απάντησε ποτέ

  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/163808

  Τα Χρυσά Ράσα! 10 Μητροπολίτες ελέγχονται από το ΣΔΟΕ – Έχουν λογαριασμούς πάνω από 1 εκατ. ευρώ!

  03/12/2012

  Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

  http://www.vimaorthodoxias.gr/arxeio/item/88753-ipothesi-mko-allileggii-se-diki-o-fourlemadis-kai-alloi-treis

  Υπόθεση ΜΚΟ-Aλληλεγγύη: Σε δίκη ο Φουρλεμάδης και άλλοι τρεις
  Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2016

  http://www.capital.gr/story/3155981

  21-Σεπ-2016
  Εδώλιο για 104 γνωστά ονόματα στο παραδικαστικό πλειστηριασμών

  και ένας πασίγνωστος επικοινωνιολόγος, ξακουστός για τη σχέση του με την εκκλησία παραπέμπονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στις 5 Δεκεμβρίου για σωρεία κακουργημάτων
  __________

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Χάλασε ο κόσμος. Άνοιξε το στόμα του και το ευσεβέστατο πατριωτικό φιλορωσικό τσούρμο του Λαφαζάνη, αντιγράφοντας ένα σοβαρό άρθρο,

  http://www.imerodromos.gr/ieronymos/

  ανακαλύπτοντας έτσι επιτέλους την Αμερική. Η Αριστερά, με πρώτο και χειρότερο το ΚΚΕ, μέχρι τώρα κάνει πως δεν ξέρει πως Ιερώνυμος Β΄ πήρε το όνομά του προς τιμήν του Ιερώνυμου Α΄, του φασίστα Αρχιεπισκόπου της Χούντας, που μαζί με τον Χουντόδουλο δεν ήξερε πως γινόντουσαν βασανιστήρια.

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25385:ieronimos-karagiannis&catid=81:kivernisi&Itemid=198

  ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ …….
  (Τετ. 5/10/16 – 12:00)

  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ*
  *Πηγή: imerodromos.gr

  Έρχεται κάποια στιγμή που αποκαλύπτεται τι πραγματικά είναι ένας άνθρωπος είτε βασιλιάς είναι είτε στρατιώτης, είτε πλούσιος είτε πένης είτε δίκαιος είτε αμαρτωλός, που λένε και τα ιερά γράμματα…….
  ΜΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
  Κι όμως έφτασε η εισήγησή του στην πρώτη μέρα των εργασιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για να αποκαλυφθεί ο πραγματικός Ιερώνυμος. Μια εισήγηση που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες εισηγήσεις των χρόνων του Εμφυλίου Πολέμου και των «πέτρινων» μετεμφυλιακών καιρών. Κι όσο κι αν ο αρχιεπίσκοπος έξυπνα ( μην ξεχνάτε ότι είναι και αρβανίτης, από τα Οινόφυτα της Βοιωτίας) ………


  Η φωτογραφία είναι από το site της «Χρυσής Αυγής». Σ΄ αυτήν απεικονίζεται ο βουλευτής της Χ.Α, Χρήστος Παππάς, δίπλα στο μητροπολίτη Πειραιά, Σεραφείμ, στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. …….. …
  Παρατήρηση πρώτη: Ο αρχιεπίσκοπος «δανείστηκε σκέψεις» , υιοθετώντας τις βεβαίως, ενός μητροπολίτη γνωστού για τις αντισημιτικές ( έχει πει πως οι Εβραίοι χρηματοδότησαν τον Χίτλερ) και ομοφοβικές απόψεις του. Ένα κληρικό που υπέβαλε μήνυση για το θεατρικό έργο Corpus Christi, που ανέβηκε στο θέατρο Χυτήριο το 2012, συνοδευόμενος από Χρυσαυγίτες βουλευτές με επικεφαλής τον φυρερίσκο Παππά.

  ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΩΝ ΤΑΝΚΣ
  Παρατήρηση δεύτερη: Είναι ίσως γνωστή από παλιότερη ανάρτηση στον «Ημεροδρόμο», όμως θα την επαναλάβουμε εμπλουτισμένη αυτή τη φορά προς εμπέδωσιν. Με την ομιλία του στην Ιεραρχία ο αρχιεπίσκοπος «συνάντησε» ξανά το νεαρό φιλόλογο Γιάννη Λιάπη ( αυτό είναι το κοσμικό του όνομα) , καθηγητή του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης που χειροτονήθηκε διάκονος το Δεκέμβριο του 1967. Πνευματικός πατέρας του νεαρού διακόνου ήταν ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημος Γραικός.

  Νικόδημος Γραικός

  O Νικόδημος ήταν στέλεχος της παραεκκλησιαστικής οργάνωσης «Ζωή», με υπηρεσία στο Στρατό όπου υπηρέτησε ως διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου. Μετά το χουντικό πραξικόπημα τον Απρίλιο του 1967, την αναγκαστική απομάκρυνση ( ουσιαστικά εκπαραθύρωση) του γηραιού αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου και την άνοδο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, με την ωμή παρέμβαση της Χούντας, του πρωθιερέα των ανακτόρων, εξομολόγου της βασιλικής οικογένειας και στελέχους της «Ζωής» Ιερώνυμου Κοτσώνη, ο Γραικός ήταν ένα από τα πρώτα στελέχη της παραεκκλησιαστικής οργάνωσης που έγινε μητροπολίτης αναλαμβάνοντας τη μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας τον Ιούνιο του 1967. Από τους πρώτους που πήρε κοντά του ο Νικόδημος ήταν και ο νεαρός Γιάννης Λιάπης που όταν χειροτονήθηκε διάκονος, ο πνευματικός του πατέρας του έδωσε το όνομα Ιερώνυμος προς τιμήν του αρχιεπισκόπου των τανκς.

  ………..

  Από τελετή εγκαινίων στην περίοδο της χούντας. Δίπλα στο δικτάτορα Παπαδόπουλο, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης, το δίσκο κρατάει ο νυν μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, πίσω δεξιά διακρίνεται ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Η «Αγία Χουντική Τριάς» Παπαδόπουλος , Παττακός , Μακαρέζος με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Κοτσώνη. Το πιάτο με το ψαλίδι το κρατά ο τότε αρχιμανδρίτης και νυν μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Δεξιά διακρίνεται ο τότε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ήταν η εποχή που ο τελευταίος διάβαζε πολύ…

  ………

  (σημ.Λασκ.: παρά λίγο στα τέσσερα, για να μιλήσουμε στη γλώσσα του)
  Ο στρατηγός Καμμένος με πολιτικά αυτή τη φορά σε ειρηνευτική αποστολή. Μεταφέρει στον αρχιεπίσκοπο τους όρους παράδοσης της κυβέρνησης Τσίπρα μετά το «αμάρτημα» του Φίλη. Πριν από το χειροφίλημα ο ευσεβής υπουργός Άμυνας έκανε «μετάνοια» στον αρχιεπίσκοπο σκύβοντας τόσο που το μέτωπό του έφτασε στο δάπεδο του προθαλάμου του αρχιεπισκοπικού γραφείου.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το Βοιωτοπέδιο του φιλάνθρωπου Αρχιεπισκόπου του ελεήμονα Λαυρεντιάδη.
  Σοβαρές εξηγήσεις δεν δόθηκαν ποτέ, ούτε τις ζήτησε κανείς:

  http://archive.is/ZHIQk

  Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου

  Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

  Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του.

  «Δεν φταίω που το μοναστήρι έχει ιδιοκτησία… Πρέπει να είστε ευγνώμονες, γιατί έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»
  Πρόκειται για επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ο αδελφός του Αλέξανδρος Λιάπης, ο ανιψιός του Αναστάσιος μαζί με τη σύζυγό του και οι σύζυγοι άλλων δύο ανιψιών του. Ο Ιερώνυμος πάσχισε επί χρόνια να κατοχυρώσει εκτάσεις που θεωρεί μοναστηριακές σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του Παρνασσού έως την Αράχοβα, στο όρος των Μουσών Ελικώνα και άλλες περιοχές προς τη Δαύλεια, τη Χαιρώνεια, τη Λιβαδειά και το Δίστομο έως τη θάλασσα στην Αντίκυρα.

  Μία από τις πιο ενδεικτικές κινήσεις είναι, ίσως, η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14 Μαΐου 2007 μέσω του «Κέντρου Οικολογικών-Βιολογικών Καλλιεργειών» της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών & Λεβαδείας. Σημειωτέον ότι το κέντρο αυτό ιδρύθηκε από τον Ιερώνυμο το 2001 με στόχο «την εμπέδωσιν των βιολογικών και οικολογικών καλλιεργειών για το γενικότερον όφελος». Ομως ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2005 σε τροποποίηση του καταστατικού του κέντρου θέτοντας πρώτο σκοπό την «καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας και οριθέτηση της μοναστηριακής περιουσίας». Λέει, λοιπόν, στην ανακοίνωση εκείνη:«Τα κτήματα που διεκδικούνται προς το παρόν είναι:

  1) Ακρινό Νερό

  2) Νεοχώρι-Καμάρα

  3) Λούγαρη-Διχάλα

  4) Ποιμνιοστάσιο Παρορίου

  5) Βόσκημα Ελικώνος

  6) Βόσκημα Λυκούρεσι

  7) Τσέρεσι

  8) Ζαλτσα

  9) Σκροπονέρια»

  Η ανακοίνωση παραθέτει τις εκτάσεις που «προς το παρόν» διεκδικούνται χωρίς αναφορά στην έκτασή τους, εκτός από το Νεοχώρι-Καμάρα. Χρειάστηκε μακρά έρευνα αρχείου και συζήτηση με τον πρόεδρο της «Εταιρείας Μελέτης Δημοτικών Προβλημάτων Δαύλειας» Γιάννη Πραγιάννη για να αντιληφθούμε έως ένα βαθμό την έκταση της διεκδίκησης.

  Νεοχώρι-Καμάρα

  Γιατί λοιπόν αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι 5.000 στρέμματα; Ισως διότι αναγγέλει αμέσως μετά τη συνεργασία στην αξιοποίηση της έκτασης με την Αδαμαντία Ματθαίου, σύζυγο του ανιψιού Αναστάσιου Λιάπη. Παρακάτω όμως, δηλώνει ότι δεν θέλει να απομακρύνει κανέναν «εκ των επιθυμούντων να βόσκουν εντός τα αιγοπρόβατά των». Καλεί μάλιστα άλλον ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο σε συνεργασία «με τον όρο ασφαλώς ότι θα δεχθεί την κυριότητα της μονής επί του αγροκτήματος»…

  «Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο Ζαχαρία Καρούζο», μας λέει ο κ. Πραγιάννης, μέλος οικογένειας που εδώ και χρόνια βόσκει τα πρόβατα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος ποτέ δεν αναγνώρισε την κυριότητα της μονής και είχε το θάρρος να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Λιάπη σε αγωγή που εκδικάστηκε την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008.

  Ζητούμε να γνωρίσουμε τον κ. Καρούζο και ξεκινούμε μαζί με τον κ. Πραγιάννη από τη Δαύλεια. Τον συναντούμε μαζί με τα γίδια του στο δρόμο για Παρόρι. Μας δείχνει ψηλά πίσω από το βουνό για να καταλάβουμε πού είναι η Καμάρα, «εκεί που έβοσκα τα ζωντανά από τότε που γεννήθηκα». «Από το 2005 ταλαιπωρούμαι, αλλά δεν το βάζω κάτω. Τα κρατώ εδώ, κουβαλώ νερό με το βυτίο για να τα ποτίζω. Ο Λιάπης ήθελε να περιφράξει ακόμη και την ποτίστρα που είχε φτιάξει η κοινότητα. Ηρθε, είπε ότι θα με διώξει, θα με λιώσει. Μαλώσαμε. Ηρθε μετά ο δεσπότης, είπε ότι θα τα κανονίσουμε. Επειτα από 10 μέρες, ήρθαν και με τρέχανε στον εισαγγελέα»… Τον ρωτούμε αν είναι ο μόνος κτηνοτρόφος που θίγεται.

  «Υπάρχουν και άλλοι. Αλλά δεν μιλάνε. Περιμένουν από τον δεσπότη να τους διορίσει τα παιδιά. Φοβούνται». Εκείνος δεν φοβάται; Μισό χαμόγελο. «Φοβάμαι μόνο που έχουν πλακώσει λύκοι και μου έφαγαν μόνο φέτος 70 ζωντανά». Μας μιλά για τα δύο παιδιά του, μαθητές. Μάλλον δεν πρέπει να ελπίζουν σε διορισμό…

  «Εγώ ήξερα ότι η Εκκλησία είναι κοντά στους φτωχούς ανθρώπους», μας λέει η Μαργαρίτα Αργυράκου-Miernik, αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας, η οποία κατάγεται από την Πολωνία αλλά ζει εδώ και χρόνια στην περιοχή: «Εδώ όμως κοιτάζει να μας στερήσει ακόμη και τα βασικά και ο δήμος δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό».

  Στον δρόμο για την Καμάρα όπου έχει το ποιμνιοστάσιο η οικογένεια Λιάπη, ο κ. Πραγιάννης μάς δείχνει χοντρούς ξύλινους πασσάλους και σίδερα: «Εδώ η οικογένεια επιχείρησε να περιφράξει δημόσια δασική έκταση. Θέλουν σιγά σιγά να βάλουν πόδι σε όλο τον Παρνασσό».

  «Εδώ και χρόνια οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας ζητούσαν από τους βοσκούς να υπογράφουν χαρτιά ότι πλήρωναν για να βάζουν τα ζώα τους ακόμη και αν δεν έδιναν δραχμή», συμπληρώνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δαύλειας Θανάσης Μπαϊρακτάρης.

  Δημόσιες-δασικές

  Πάντως, η έκταση «Νεοχώρι-Καμάρα» περιγράφεται ως «δημόσια» και «δασική» σε έγγραφα του Δασαρχείου Λιβαδειάς με χρονολογίες 22/6/1987, 22/8/1996, 12/9/2001, 6/11/2003, 10/4/2006 και 7/12/2007. Στα ίδια έγγραφα, ο δημόσιος χαρακτήρας αποδίδεται και στις εκτάσεις Λαπαθιάς, Ανω Τσέρεσι, Ακρινό Νερό, Λούγαρη που διεκδικεί η μητρόπολη. *

  Ιερώνυμος: Ζείτε από τα χωράφια μας…

  «Αν έχει το μοναστήρι ιδιοκτησία τόσο, δεν φταίμε εμείς. Το βρήκαμε. Το έχουμε. Τουναντίον πρέπει να είστε ευγνώμονες γιατί όλοι έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»…

  Μπορεί σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να εμφανίζεται σκεπτικός και να προτρέπει τον ηγούμενο Εφραίμ σε επίδειξη σύνεσης, λίγα χρόνια πριν όμως, ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας είχε ήδη εκδώσει μόνος του δικαστικές αποφάσεις, θεωρούσε εκκλησιαστικά δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στον Παρνασσό και ζητούσε λαλίστατος συνεργασία με τοπικούς φορείς.

  Η μονή Ιερουσαλήμ, μέσω της οποίας διεκδικούνται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στον Παρνασσό. Ο Ιερώνυμος ήθελε να μετατρέψει το προαύλιό της σε προπονητικό κέντρο
  «Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από κτήματα, να τα κάνουμε τι τα κτήματα ως Εκκλησία; Τα κτήματα παίρνουν αξία όταν μεταμορφώνονται στα χέρια των ανθρώπων. Οχι ποιος θα μαζέψει από 20 ρίζες ελιές να κάνει 5 κιλά λάδι. Αυτό είναι αστείο. Αλλά πώς μπορούμε να το κάνουμε μια μονάδα, η οποία θα έχει ενδιαφέρον (…). Ξέρετε τι μαγεία είναι αυτό, να μπορεί να έρθει ο εκδρομέας να δει το μοναστήρι, να πάει κάπου να φάει, να πιει τον καφέ του…».

  Τα παραπάνω λόγια του Ιερώνυμου μαζί με άλλα ακόμη περιλαμβάνονται στα επίσημα πρακτικά συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δαύλειας στις 13 Οκτωβρίου 2003. Χωρίς την περίσκεψη που τον χαρακτηρίζει σήμερα, ο νυν αρχιεπίσκοπος αρνείται κάθε συζήτηση για το αν είναι δημόσια τα κτήματα σε τεράστιες εκτάσεις του ανατολικού Παρνασσού αλλά και έως τη Χαιρώνεια, το Δίστομο και τη Λιβαδειά: «Να μην το κουβεντιάσουμε». «Δεν φταίω εγώ που είναι δικά μας». «Οι αιώνες το λένε». Με αυτές τις φράσεις αντικρούει κάθε αμφισβήτηση αλλά και τα έγγραφα του Δασαρχείου που χαρακτήριζαν τις εκτάσεις δημόσιες. Ο Ιερώνυμος μιλά σε «μια ιστορική βραδιά», όπως λέει, με αμεσότητα για τα σχέδια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, άλλοτε αυστηρά και άλλοτε «παιδευτικά»: «Εγώ, αν δεν κουβεντιάσουμε, μόνος μου δεν κάνω τίποτα. Εγώ βλέπω ότι αυτό το πράγμα είναι ένας ωραίος χώρος που πάει χαμένος» (σ.σ. μιλά για κατασκηνώσεις της Εκκλησίας στον Παρνασσό δίπλα στη Μονή Ιερουσαλήμ με αυθαίρετα -κατά την Πολεοδομία- κτίσματα).

  Αμέσως μετά όμως: «Εάν το δημοτικό συμβούλιο μου πει άστε μας ήσυχους, εγώ έχω τα σχέδιά μου. Ηδη έβαλα θέρμανση στο πάρκο, θα τον θερμάνω όλο τον χώρο και θα έρθω σε επαφή με τις ομάδες της επαρχίας μας. Ελάτε εδώ πέρα, έχει διανυκτέρευση, έχει εστιατόριο. Και ποια οργανωμένη ομάδα δεν θα θέλει τα παιδιά της να τα γυμνάσει εκεί πέρα;».

  Επίδειξη δύναμης

  Ο Ιερώνυμος αποδεικνύεται εξαιρετικά πολιτικός και ευέλικτος. Αλλοτε μιλά για τα αγαθά της συνεργασίας ανάμεσα στους τοπικούς παράγοντες: «Στην Ιστορία, είτε επίσκοποι είμαστε είτε δήμαρχοι είμαστε, είτε καλόγεροι στα μοναστήρια, όταν ο σκοπός που βάζουμε δεν έχει όραμα το γενικό συμφέρον αλλά έχει προσωπικές επιδιώξεις, πάντοτε αυτό θα αποτύχει, θα βυθιστεί και αντί να βοηθήσει αυτούς που εργάζονται θα γίνει μπούμερανγκ».

  Αλλοτε όμως κάνει ξεκάθαρα επίδειξη δύναμης: «Μπορώ αυτά τα χρήματα να πω στον κύριο Χριστοδουλάκη (τότε «τσάρο» της Οικονομίας), θα τα κόψεις από την περιφέρεια και θα μου τα δώσεις εμένα κατευθείαν. Το καταφέρνω»!!! (Η επιτυχία αφορά 20 εκατ.δραχμές για κατασκευή δεξαμενών.)

  Αμέσως παρακάτω, ο νυν αρχιεπίσκοπος πέφτει κάπως ιεραρχικά αν και τα ποσά ανεβαίνουν: «Είμαστε στη Λαμία, βλέπω τον κύριο περιφερειάρχη και του λέω «σας παρακαλώ πολύ θέλω να μου δώσετε 30 εκατομμύρια (δραχμές) για να φτιάξω τα γήπεδα της κατασκηνώσεως». Και μου λέει «ευχαρίστως τα έχετε» (…). Ξαναπάω στον περιφερειάρχη και του λέω, «σας παρακαλώ πολύ εκεί που θα βάλετε εμένα 30 εκατ. θα βάλετε -και είπε ναι- και 70 εκατ. για το γήπεδο της Δαύλειας»».

  «Αποσυνάγωγος», ο κτηνοτρόφος Ζ. Καρούζος κινήθηκε δικαστικά κατά των συγγενών του αρχιεπισκόπου. «Οι άλλοι δεν μιλούν, περιμένουν διορισμούς για τα παιδιά τους», μας λέει
  Για να επανέλθει δριμύτερος μόλις τον ρωτούν γιατί δεν έφτασαν τα χρήματα στην πόλη: «Γράφω στον περιφερειάρχη και του λέω «σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνατε (!), τα λεφτά δεν τα χρειάζομαι, κρατήστε τα και δώστε τα στη Λαμία»».

  Ο τότε μητροπολίτης παίζει και σε άλλα σημεία δεξιοτεχνικά με τους τοπικούς ανταγωνισμούς. Λέει και λέει για τις προόδους που έχει πετύχει η Αράχοβα σε αντίθεση με τη Δαύλεια, παρά το γεγονός ότι κάποτε ήταν και τα δύο μικρά χωριά σε δύο διαφορετικά σημεία του Παρνασσού: «Η Αράχοβα μπροστά στη Δαύλεια δεν ήταν τίποτε. Η Δαύλεια ήταν ένα κόσμημα (…). Σήμερα δείχνει μια λεηλατημένη πόλη».

  Εμπορική περισυλλογή

  Την ευελιξία του δείχνει ο νυν αρχιεπίσκοπος και δίνοντας ορισμούς για το τι είναι ένα μοναστήρι: «Είναι μια οικονομική μονάδα. Οπως λέμε σήμερα η «Πεσινέ» ή η «Λάρκο», για την εποχή εκείνη (σ.σ. Τουρκοκρατία και περασμένος αιώνας) ήταν το αντίστοιχο γιατί είχε εκτάσεις πολλές, πολλούς εργάτες, μοναχούς, υπηρέτες (…) ήταν μια βιομηχανική μονάδα (…) ένα εμπορικό κέντρο». Τα λέει όλα αυτά καταλήγοντας ότι σήμερα είναι «ο τουρισμός που μπορεί να δώσει μια ελπίδα γι’ αυτόν τον τόπο». Οταν όμως παρακάτω ο τότε δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πραγιάννης αναφέρεται ειδικά στις περιφράξεις με τις οποίες έχει κλείσει παρανόμως δημόσιος δασικός χώρος γύρω από τη Μονή Ιερουσαλήμ, ο Ιερώνυμος αλλάζει ρότα: «Το μοναστήρι είναι τόπος αυτοσυγκεντρώσεως, τόπος προσευχής, τόπος περισυλλογής και έτσι πρέπει να το βλέπουμε»…

  «Να είστε ευγνώμονες»

  Ο τότε μητροπολίτης δεν σπεύδει απλώς να θεωρήσει δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας στα αμφισβητούμενα κτήματα. Μιλά απαξιωτικά για την κυβέρνηση: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση είναι πράσινη ή μπλε ή κόκκινη, κοιτάω να κάνω τη δουλειά μου». Επιτίθεται σε όσους σχολιάζουν τις παράνομες περιφράξεις στο δάσος: «Εσείς τα σπίτια σας τα φράζετε (…). Γιατί δεν το απελευθερώνετε και εσείς να μπορούμε να κάνουμε κάτι εκεί πέρα να περπατάμε; (…). Μας ρώτησες εμάς πώς έφτιαξες τη μάντρα σου; Αν έχει το μοναστήρι ιδιοκτησία τόσο, δεν φταίμε εμείς. Το βρήκαμε. Το έχουμε. Τουναντίον πρέπει να είστε ευγνώμονες γιατί όλοι έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»…

  Επαναστατικό δίκαιο

  Με αφορμή όσους αμφισβητούν την ιδιοκτησία της Εκκλησίας στα κτήματα, ο Ιερώνυμος δεν χάνει την ευκαιρία να «καρφώσει» τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό σημείο τριβής ήταν η εκλογή μητροπολιτών στις Νέες Χώρες (Θεσσαλονίκη κ.λπ.).

  Και ο νυν αρχιεπίσκοπος λέει ότι η Μονή Ιερουσαλήμ (μέσω της οποίας διεκδικούνται εκτάσεις) επιθυμεί κάποια συνεννόηση, «αλλά όμως όχι επαναστατικό δίκαιο όπως κάνουμε εμείς τώρα στο Πατριαρχείο (…). Γιατί είναι δικό του και αφού είναι δικό του πώς θα σ’ το δώσει;».

  Εκταση, τρεις ώρες περπάτημα!

  Τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας σε όλα τα σημεία του ορίζοντα μας δείχνουν η Μ. Αργυράκου – Miernik, ο Γ. Πραγιάννης και ο Θ. Μπαϊρακτάρης
  Αν και ο Ιερώνυμος δεν… πέτυχε όσα ο ηγούμενος Εφραίμ στο Βατοπέδιο, εκμεταλλεύθηκε ωστόσο στο έπακρο ένα κράτος που λειτουργεί με συνθήκες 19ου αιώνα και δεν έχει καταφέρει να οργανώσει σύγχρονο κτηματολόγιο. Πώς αλλιώς δηλαδή να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι το 2002, το τοπικό Υποθηκοφυλακείο παρέχει επίσημο έγγραφο και περιγράφει το μεν «βόσκημα Ακρινό Νερό» ως «έκτασης 3 ωρών περιφερειακώς», το δε «βόσκημα Διχάλια-Λούγαρη έκτασης 4 ωρών περιφερειακώς»; Ισως ότι θα πληρώσει φόρο 20 λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων… Το άλλο δεδομένο είναι ότι ο νυν αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε και με περιβολή επενδυτή στην τοπική κοινωνία: Στο δημοτικό συμβούλιο Δαύλειας στις 3/12/2003, η τότε δήμαρχος Κατερίνα Παπαβασιλείου θα πει μεταξύ άλλων: «Η πρότασή μας είναι να γίνει αυτή η συνεργασία (σχετικά σε διπλανό άρθρο) και επιτέλους να ξεκινήσουμε σε μια σωστή βάση με έναν επενδυτή, γιατί, αν προσέξατε, τον αναφέρω και ως επενδυτή τον μητροπολίτη εδώ, γιατί είναι από τους μοναδικούς επενδυτές που έχουμε στον δήμο»… Στις τότε εμφανίσεις του ο νυν αρχιεπίσκοπος θεωρούσε δεδομένο ότι η έκταση «Ακρινό Νερό», δηλαδή όλος ο ανατολικός Παρνασσός έως τη Δαύλεια όπως εξηγεί ο Γ. Πραγιάννης, είναι μοναστηριακή. Επικαλούνταν μάλιστα δικαστική απόφαση του 1992 που όμως «τον δικαίωνε μόνο για 1 στρέμμα και 250 τ.μ. από τα 38.000 στρέμματα που θεωρεί ότι είναι». Η δίκη του ’92 έγινε για εκκρεμότητα που υπήρχε από το 1952, αλλά ακόμη και γι’ αυτό το 1,25 στρ. δίπλα στη Μονή Ιερουσαλήμ, υπάρχει σε εκκρεμότητα δίκη σε δεύτερο βαθμό προσδιορισμένη για τις 3/5/2010.

  Λυκούρεση

  Μια άλλη δίκη είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Νοέμβριο και αφορά 17.000 στρέμματα (ίσως εγείρει διεκδικήσεις και για 14.000 ακόμη) γύρω από τη Μονή Λυκούρεση. Η συγκεκριμένη μονή είναι ανάμεσα σε εκείνες που είχαν υπογράψει με βάση τον νόμο Τρίτση (παραχώρηση εκτάσεων μονών) του 1987, αλλά τώρα ζητεί πίσω εκτάσεις που σε ένα βαθμό έχουν παραχωρηθεί ήδη από προηγούμενες δεκαετίες σε ακτήμονες με τίτλους. Στη Μονή Λυκούρεση, όπου και η κατοικία του εκάστοτε μητροπολίτη, ολοκληρώνουμε την επίσκεψη στην περιοχή. Πίσω από ψηλούς τοίχους η μονή, περικυκλωμένη από λοφάκια με χαμηλά δέντρα, γεννήματα αναδάσωσης ύστερα από πυρκαγιά. Περικυκλωμένη και από γίδια που βόσκουν ανενόχλητα χωρίς να νοιάζονται για δικαστική δικαίωση…

  arihadj@enet.gr

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/10/2008

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ούτε χριστιανική ούτε πατριωτική η κρατική Εκκλησία, που έχει ευλογήσει όλα τα γραφεία των Εωσφοριστών, χυδαιολόγων, υπόδικων για κακουργήματα χιτλερικών

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το ΚΚΕ πάντα απόν με τρόπο εύσχημο και διακριτικό

  https://avantgarde2009.wordpress.com/2016/10/05/ethnikia-ratsistes-papadario-vgikane-sergiani/

  ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ, ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ, ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΒΓΗΚΑΝΕ ΣΕΡΓΙΑΝΙ
  05/10/2016 · by kseeath

  ….το σκοταδιστικό παραλήρημα της Εκκλησίας και σύσσωμου του εθνικού κορμού για το Θρησκευτικά που κλιμακώθηκε (4/10) με το εμετικό και ανοιχτά αντικομμουνιστικό διάγγελμα του Ιερώνυμου………
  ……….
  Κάλπικα διλήμματα;

  Κι όμως ο Κουτσούμπας στη Βουλή εντοπίζει το όλο πρόβλημα στα «κάλπικα διλήμματα» του Φίλη: «Δεν μπορεί (ο Φίλης) να μιλά ανιστόρητα και απλουστευτικά, ενοχοποιώντας, για παράδειγμα, το σύνολο της Εκκλησίας, το σύνολο του λαϊκού κλήρου». Για να συμπληρώσει λίγο αργότερα: «Δε θα επιτρέψουμε, σας το λέμε, να στήσετε νέες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές του στιλ είσαι με τον Φίλη εναντίον της Εκκλησίας ή είσαι με την Εκκλησία και με τον Ιερώνυμο». [ert.gr 28/9]

  Μάλιστα. Το ΚΚΕ αρνείται τάχα μου να μπει σε διχαστικά ψευτοδιλήμματα. Υπεκφυγές της κακιάς ώρας………….
  Σύμφωνα λοιπόν με το ΚΚΕ αυτοί οι «κάποιοι αναχρονισμοί» στο μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι της ώρας να καταργηθούν και κάθε τέτοια προσπάθεια είναι απλά μια υποκρισία. Εδώ το ΚΚΕ ενώ μας λέει ότι δεν είναι ούτε με τον Φίλη ούτε με την εκκλησία, τελικά καταλήγει επί του συγκεκριμένου να είναι με την εκκλησία………….


  ………………..
  Άρες μάρες και τουμπεκί ψιλοκομμένο

  Ο Κουτσούμπας και κοντά ο Γλέζος κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται και μας λένε για τον παππού τους που ήταν κληρικός και πολέμησε στο ΕΑΜ. Με τις εξαιρέσεις επιχειρούν να διασκεδάσουν την πραγματικότητα και τον ρόλο της εκκλησίας ως πυλώνα της αστικής αντίδρασης και πνευματικό αρωγό της άρχουσας τάξης. Επ’ αυτού όμως θα επανέλθουμε αναλυτικά.

  Η αλγεινή στάση της αριστεράς που προτιμά να αποφύγει για ακόμα μια φορά τη μάχη με την αντίδραση που χαλάει τον κόσμο και διαμορφώνει το συσχετισμό είναι εντυπωσιακή αν όχι ύποπτη. Ακόμα και αν ο Φίλης και η κυβέρνησή του σκέφτηκαν να βάλουν ένα αριστερό πρόσημο στην ελεεινή φαρέτρα τους, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΚΚΕ και η υπόλοιπη αριστερά ξεχνάνε τις θέσεις τους για το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας ή το αν η εκκλησία θα επιβάλει τη θέλησή της στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων…………..
  Καμία ανοχή στα εθνορατσιστικά κηρύγματα μίσους
  ……………………


  ΥΣ. Και ω εκ θαύματος. Δεν προλάβαμε να ανεβάσουμε το άρθρο και ο κολοτούμπας Τσίπρας τα μάζεψε άρον άρον στη συνάντηση που έκανε προ ολίγου με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όπου επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία. «Η συζήτηση κατέληξε στη διπλωματική λύση του να συνεχίσει να γίνεται το μάθημα των θρησκευτικών με τα παλιά βιβλία φέτος, μέχρι να γραφτούν νέα……….

  • Ο/Η Po λέει:

   Ποιο ΚΚΕ, εδώ η Iskra.gr «ξύπνησε» και (τώρα!)ψελλίζει αυτά που φωνάζουμε εμείς εδώ και 11 χρόνια…

   Ποιο ΚΚΕ, εδώ οι LOL-Leftg7700 έφυγαν απ’ τη χώρα, (Τώρα!)μετακόμισαν στο Κουρδιστάν και ασχολούνται με τις εκεί ηρωίδες (είναι όντως, συμφωνούμε) αποφεύγοντας να πάρουν θέση στα εδώ κοσμογονικά που συμβαίνουν στη χώρα μας.

   Αριστερότερα δεν γίνεται πια αυτοί οι… αριστεροί.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://roides.wordpress.com/2015/11/21/21nov15/

  Σαδιστής και φασίστας μητροπολίτης, βασανιστής σκύλων, αναφωνεί «παρούσα» στη Σύνοδο
  [Ιστορικό ανάγνωσμα ιερής προδοσίας, μίσους, διαφθοράς και υποκρισίας]

  Αυτή είναι μια ιστορία που ξεπερνάει τις συνήθεις διαστροφές και ατιμίες κληρικών. Ο δεσπότης που πρωταγωνιστεί ήταν ένα πραγματικό θηρίο. Θα μπορούσε κάποιος υπερβολικά καλοπροαίρετος να ξεπεράσει την περίπτωσή του ως μια ατυχή μονάδα, αν η Εκκλησία δεν τον τιμούσε μέχρι σήμερα, αν δεν χρησιμοποιούσε τους παρακρατικούς μηχανισμούς της για να εξοντώσει αυτούς που τον κατήγγειλαν, αν είχε ζητήσει συγνώμη από τα θύματά του. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη κι έτσι η ενοχή είναι συλλογική, αφού φτάνει μέχρι του σημείου να παρουσιάζεται ως «άγιος» ένας από τους ρασοφόρους διαστροφικούς συνεργάτες του.

  Τον άγιο Ιερόθεο Β΄ (Παρασκευόπουλο) της Αιτωλοακαρνανίας, τον από Παροναξίας (φωτ 2 και 1), διώκτη έντιμων κληρικών, ιερόσυλο κλέφτη και άρπαγα ακόμη και του ψωμιού των πεινασμένων φτωχών, φασίστα, συνεργάτη των κατακτητών, σαδιστή βασανιστή ζώων, που ευλόγησε τον στρατό Κατοχής στις 10 Οκτώβρη του 1943 στην πλατεία του Αγρινίου, τον ξεσκέπασε ο αντιστασιακός κομμουνιστής συγγραφέας Θέμος Κορνάρος. Ο Ιερόθεος, όχι μόνο δεν λογοδότησε, αλλά καταδίκασε τον συγγραφέα σε δυο χρόνια φυλακή για δυσφήμηση με μια κλασσική δίκη-παρωδία, στα μετεμφυλιοπολεμικά δικαστήρια. Όμως την ευχή του «να είναι πάντα νικηφόρα τα γερμανικά στρατεύματα» την είχαν μεταφέρει το 1943 οι Ναζίδες σε όλα τα ορεινά χωριά με προκηρύξεις, που έριξαν από τα αεροπλάνα τους, όλοι την ήξεραν μαζί με το διαβόητο βίο του, αλλά το στημένο δικαστήριο δεν κράτησε κανένα πρόσχημα. Λένε πως η εικόνα του Χριστού έπεσε κάτω όταν ο Ιερόθεος κατέθεσε στο δικαστήριο, δεν ξέρω αν αληθεύει, αλλά έτσι έχει ειπωθεί. Ο Κορνάρος, που οι Ναζί τον είχαν βασανίσει στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και το ελληνικό Κράτος στον Αη Στράτη, παραθέτει μια σειρά ονομάτων από κληρικούς και λαϊκούς, πολλούς έμμισθους πράκτορες της Γκεστάπο, με τους οποίους ο δεσπότης επάνδρωσε την φασιστική του οργάνωση με σκοπό να εξουδετερώσει την τοπική Εθνική Αντίσταση, με επικεφαλής τον πρωτοσύγκελο Πούλο (Kωνσταντίνο, μετέπειτα φιλοχουντικό μητροπολίτη Διδυμοτείχου, που εκθρονίστηκε χωρίς δίκη από τον χουντικό αρχ.Σεραφείμ), τον άγιο βιαστή αρχιμανδρίτη Βενέδικτο και τον ερωτύλο διαφθορέα ηγούμενο Θεόφιλο. Τα στοιχεία είναι πολύ συγκεκριμένα και σαφή, έχουν ονοματεπώνυμο και είναι συντριπτικά. Από όλους τους θιγόμενους, μόνο ο δεσπότης τόλμησε να πάει στη Δικαιοσύνη, γιατί ήταν και ο μόνος που κατείχε τα εργαλεία της χειραγώγησής της. Οι υπόλοιποι κατάπιαν τις βαριές κατηγορίες αδιαμαρτύρητα.
  …………………………………
  Ο ανιψιός του δεσπότη, Αντρέας Παρασκευόπουλος, δικηγόρος, ληστεύει το 1937 όλο το λάδι, 2.700 οκάδες, της μονής Παναγίας της Κατερινούς και το κουβαλάει στην Αθήνα. Ο παιδεραστής Σπύρος Καραβιάς, έμμισθος γκεσταπίτης και μέλος του προειρημένου ‘Εθνικού Συναγερμού’, χειροτονείται παπάς, παρά την απόλυτη αντίδραση των ενοριτών του στο χωριό Σπολάιτα, οι οποίοι δεν παρακολουθούν τις λειτουργίες του. Ανάλογα συμβαίνουν και με τη χειροθεσία μιας μοναχής, για την οποία αναγκάζεται ο Φθιώτιδος Αμβρόσιος να τον μηνύσει στην Ι.Σύνοδο, χωρίς αποτέλεσμα. Όμοιος ομοίω πελάζει στη Σύνοδο, ποιος να τον δικάσει; Στον Άγιο Δημήτριο Αιτωλικού χειροτονεί και διορίζει εφημέριο τον Χρήστο Μπουρδούνη, που αποπλανεί ως ιερέας μια κοπέλα, την αφήνει έγκυο και την αναγκάζει να κάνει έκτρωση. Παραβιάζοντας προκλητικά τους Ι.Κανόνες διορίζει ηγούμενο έναν 24χρονο, τον Θεόφιλο Ζησόπουλο (απλή συνωνυμία με τον επικεφαλής της «Λυδίας»), παρά την αντίδραση των μοναχών. Ο νεαρός πιάνει ερωτικές σχέσεις με μια Βλαχοπούλα και χαρίζει στον πατέρα της τα 160 πρόβατα του μοναστηριού για να του κλείσει το στόμα. Ο ερωτύλος διορίζεται από τον Ιερόθεο αρχιερατικός επίτροπος και καταληστεύει τους παπάδες με τους φόρους και τα πεσκέσια που απαιτεί. Ο Κορνάρος παραθέτει ολόκληρο κατάλογο με τα ονόματα των ιερέων που έπεσαν θύματά του, αναλυτικά με το τι δωρεές τους ζητούσε. Ο δεσπότης, που έχει μεγάλη αδυναμία στο νεαρό, τον στέλνει να σπουδάσει Θεολογία στην Αθήνα, όπου αυτός διαφθείρει μια 17χρονη με την υπόθεση να διαρρέει στις τοπικές εφημερίδες χωρίς όμως καμία συνέπεια. Άλλη μια αδυναμία του Ιερόθεου ήταν ο αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Πετράκης, κυνηγημενος από τα Γιάννενα για διάφορες βρωμοδουλειές, που ο δεσπότης τον μαζεύει και του δίνει τον τίτλο του ιεροκήρυκα στο Αγρίνιο. Εκεί το Νοέμβρη του 1942 αποπειράται να βιάσει μια κοπέλα, ο κόσμος ξεσηκώνεται, ο παπάς αποσύρεται και κρύβεται στη Μητρόπολη, η υπόθεση κουκουλώνεται. Τον Μάρτη του ’44 επιτίθεται σε ένα μικρό κοριτσάκι, τον Απρίλη τρίτο κρούσμα, τρώει άγριο ξύλο από τον κόσμο και τις δυο φορές. Δικαιολογείται πως δοκίμαζε την αρετή τους, ο δεσπότης τον επαινεί στον κηροπλάστη Κ.Φαφούτη, που φτάνει απεσταλμένος του κόσμου από το Αγρίνιο για να διαμαρτυρηθεί και να απειλήσει πως θα σκοτώσουν τον τράγο. Η Εκκλησία παρουσιάζει σήμερα με επιμονή τον όσιο Βενέδικτο ως «σύγχρονο άγιο!».
  …………………….
  Ο Θέμος Κορνάρος ψυχαναλύει τον δεσπότη, ψάχνει απεγνωσμένα να του βρει λίγη ανθρωπιά και καταλήγει πως είναι νοσηρά σκληρόκαρδος, ανίκανος να αγαπήσει. Παραθέτει το βασανιστήριο ενός σκύλου, το οποίο υπεραρκεί κατά τη γνώμη μου για να σκιαγραφήσει την αρρωστημένη προσωπικότητα του μητροπολίτη: «Στην περίπτωση του Ιερόθεου, ένα σκυλί κρεμασμένο στη σκάλα της Αρχιεπισκοπής, ουρλιάζει και λέει πως άδικα ψάχνουμε. Ο ίδιος το κρέμασε με σπάγκο στη σκάλα γιατί υποψιάστηκε λέει πως του έπνιξε ένα κουνέλι. Ο κόσμος μαζεύτηκε, ζητούσε να γλυτώσει το ζώο κι αυτός γελούσε….: «Εδώ κρεμούνε ανθρώπους και δε λυπόμαστε και θα κλάψουμε για ένα σκύλο;».
  ………………….

  https://roides.wordpress.com/2010/11/01/1nov10b/

  Οι επίσκοποι στην Κατοχή [4]

  01/11/2010
  Απάντηση στους Μ. Γλέζο-Χριστόδουλο

  ΜΕΡΟΣ 4ο -τελευταίο


  ……………………

  Ευτυχώς δεν ακολουθούν όλοι στην Αριστερά την γραμμή δημόσιων σχέσεων του κ.Γλέζου, που είδε στο πρόσωπο του βασιλόφρονα & μεταξικού Χρύσανθου τον άνδρα που έθεσε την Εκκλησία απέναντι στους Ναζίδες (!). Με γράμμα του στον Χριστόδουλο ο ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. Β.Εφραιμίδης, είχε καλέσει τους Δεσποτάδες να ζητήσουν συγγνώμη για την ανάμιξή τους στην πολιτική ζωή, τονίζοντας πως η Εκκλησία «σηματοδότησε τη συνθηκολόγηση με τους χιτλεροφασίστες εισβολείς» και «ευλόγησε τις κατοχικές Κουϊσλινγκ κυβερνήσεις» («Ελευθεροτυπία», 14-4-2000). Αλλά και ο Αλέξης Ασ.Πανσέληνος με άρθρο του στην «Καθημερινή» (9-9-2001), κατηγόρησε την Εκκλησία ως «σύμμαχο και αρωγό όλων των καταπιεστικών και αντιλαϊκών δυνάμεων. Παπάς και χωροφύλακας κατατυράννησαν τον τόπο για δεκαετίες«, επισημαίνοντας πως στην Τουρκοκρατία, στις δικτατορίες, στον εμφύλιο, αλλά και ενδιάμεσα «η Εκκλησία έπαιξε ρόλο άθλιο«, και κατέλήγοντας: «η Εκκλησία να λογοδοτήσει, να ομολογήσει τις αμαρτίες της και να ζητήσει έμπρακτα και επίσημα» συγχώρηση.
  ______________
  http://www.kathimerini.gr/100157/article/politismos/arxeio-politismoy/o-antistrofos-eksygxronismos-ths-ekklhsias

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 09.09.2001
  Ο αντίστροφος εκσυγχρονισμός της Εκκλησίας
  Του Αλέξη Πανσέληνου
  …………………………..
  Η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες δεν είναι μια απλή έκθεση σε κοινή θέα της πίστης των πολιτών, που ασφαλώς εφόσον πιστεύουν δεν έχουν και κανένα λόγο να ντρέπονται να το δείξουν. Είναι ένας ωμός τρόπος να αστυνομεύεται η αναγκαστική συμμετοχή μας σε έναν χώρο -την Πίστη- όπου η προσέλευση υποτίθεται ότι γίνεται οικειοθελώς. Αλλά το ουσιωδέστερο αντίκρυσμα είναι καθαρά ταμειακό.
  ……………
  _________________
  ………………….

 8. Ο/Η Antifa2 λέει:

  http://www.protothema.gr/greece/article/336828/mihaloliakos-den-pisteuo-stis-ekloges-alla-ti-na-kanoume/

  Τρία νέα βίντεο μαρτυρούν τα «πιστεύω» του γενικού γραμματέα της ΧΑ
  Ποιους μητροπολίτες «καρφώνει» για συνεργάτες του ο Μιχαλολιάκος

 9. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  https://agrimologos.com/2016/10/06/6-10-16/

  Καληνύχτα Κεμάλ

  06/10/2016

  Αυτός ο τόπος δεν θα αλλάξει ποτέ

  «Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

  Ο κ. Καμμένος, τόνισε επίσης, ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος όπου εξετάστηκαν όλα τα θέματα και συμπλήρωσε: «διευκρινίστηκαν οι παρεξηγήσεις από το παρελθόν. Ο διάλογος συνεχίζεται».

  Τέλος, σχολιάζοντας το θέμα των Θρησκευτικών ο Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι «τα βιβλία είναι τα ίδια, δεν έχει αλλάξει κανένα βιβλίο, του χρόνου θα δούμε».

  *

  Η φωτογραφία βασισμένη από το ©topontiki.gr

 10. Παράθεμα: Τσίπρας-Φίλης, ένα κακέκτυπο των Παπανδρέου-Τρίτση | tolmima

 11. Ο/Η ΞΗ λέει:

  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-skotadismos-os-epistimi-sti-theokratiki-ellada-tis-fonikis-litotitas

  στρατιές ολόκληρες αργόσχολων αγυρτών που συγκροτούνται σε σωτηριολογικές θρησκείες και παρηγορητικές Εκκλησίες ζουν παρασιτικά σε βάρος της εργαζόμενης κοινωνίας, σμιλεύουν θρησκευτικούς μύθους, αόρατες πνευματικές αλυσίδες, κολάσεις και παράδεισους, καίνε βιβλιοθήκες και επιστήμονες και κρατάνε τη γνώση μακριά από τα ποίμνιά τους, γιατί γνωρίζουν πως «αν τα θύματα, τα ψώνια και τα σύμβολα τα αιώνια ξυπνήσουν μονομιάς θα ’ρθει ανάποδα ο ντουνιάς».

 12. Ο/Η Ακραίος Κεντρώος λέει:

  http://www.topontiki.gr/article/188468/potami-kata-kyvernisis-gia-ta-thriskeytika-parapempei-sto-iran-ton-moyladon

  6.10.2016 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB
  Ποτάμι κατά κυβέρνησης για τα θρησκευτικά: Παραπέμπει στο Ιράν (των μουλάδων)

  Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού και υπουργών με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το Ποτάμι εξαπολύει «πυρά» κατά της κυβέρνησης.

  «Συνέβη και αυτό. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αφαιρούνται από την αρμοδιότητα του υπουργείου παιδείας και γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε νυχτερινές συναντήσεις στους διαδρόμους και στα γραφεία του Μαξίμου» αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

  Σύμφωνα με το Ποτάμι, «η εικόνα του πρωθυπουργού έχοντας εκ δεξιών τον υπουργό Άμυνας να συζητά με τους εκπροσώπους της εκκλησίας για την ύλη που θα διδάσκεται στα σχολεία, παραπέμπει στο Ιράν (των μουλάδων) κι όχι σε ευρωπαϊκή χώρα».

  Το Ποτάμι κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι «αναγόρευσε τον υπουργό Άμυνας ως υπερυπουργό Παιδείας» και ότι «διέγραψε εν μια νυκτί όσα λένε τόσα χρόνια οι επαΐοντες εκπαιδευτικοί και οι επιστημονικές επιτροπές του υπουργείου Παιδείας». «Οπισθοδρομικοί παντού κι αυταρχικοί όπου τους παίρνει, τα δίνουν όλα μήπως και κρατηθούν στην εξουσία. Δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο»,καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

 13. Ο/Η Ακραίος Κεντρώος λέει:

  http://alfeiospotamos.pblogs.gr/2012/04/o-hoyntikos-gewrgalas-kai-o-ethnikofrwn-kammenos.html

  «Σε λίγο θα πουν ότι συμμετείχα στο πραξικόπημα σε ηλικία 2 ετών» γράφει ο Πάνος Καμμένος στο twitter ως απάντηση στο δημοσίευμα για το το εξώδικο που κατέθεσε εναντίον του ο υφυπουργός της δικτατορίας, Γεώργιος Γεωργαλάς.

  «Έχουν κατατεθεί μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση» διευκρινίζει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341244768-44341244768

  Ολοι για τον σταυρό δουλεύουν

  Ο Αρχιεπίσκοπος αποχωρεί από το Μαξίμου. Θα μπορούσε, απλώς, να επαναλάβει τη ρήση του Ιούλιου Καίσαρα: «Ηρθα, είδα, ενίκησα»

  Η κυβέρνηση υποχώρησε μπροστά στην πίεση της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η ήττα, φυσικά, δεν είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Και η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης έθεσε για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση στοιχειώδεις όρους λειτουργίας ενός κοσμικού κράτους

  Κώστας Γιαννακίδης

  http://www.protagon.gr/epikairotita/patris-thriskeia-oikogeneia-a-la-syriza-44341245009
  «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» α λα ΣΥΡΙΖΑ

  Η ατμόσφαιρα στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη, με Πάνο Καμμένο και Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ήταν ενδεικτική: η επανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει, τα έσχατα ερείσματά του αναζητούνται πλέον στα τελευταία προπύργια του συντηρητισμού, τον Στρατό και την Εκκλησία

  Αγγελος Κωβαίος

  Το βεβιασμένο πρόγραμμα συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου συνιστά ομολογία: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν ζοριστεί πολύ…

  Με διαφορά λίγων ωρών, ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε εσπευσμένως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, θέλοντας δήθεν να ενημερωθεί για την πορεία και την έκβαση της άσκησης «Παρμενίων», ενώ λίγο αργότερα συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Οσοι έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία γνωρίζουν για τι ακριβώς μιλάμε και για το αν αξίζει τον κόπο η ενημέρωση στο Πεντάγωνο. Και όσοι παρατηρούν την έξαρση των παθών στην σχέση κυβέρνησης – Εκκλησίας καταλαβαίνουν.

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/deksia-tou-kyriou-aristera-tou-kammenou-44341244978

  Δεξιά του Κυρίου, Αριστερά του Καμμένου
  Ο Πάνος Καμμένος, εμφανώς ικανοποιημένος αποχωρεί από το Μαξίμου

  Ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει τον Νίκο Φίλη να παριστάνει τον θρησκευτικό αναθεωρητή, αλλά στο τέλος συντάσσεται με τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος φαίνεται ότι καθορίζει πλέον την κυβερνητική πολιτική…

  Γιώργος Καρελιάς

  Τώρα, λοιπόν, που «ήρθησαν οι παρεξηγήσεις», όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Τώρα που ο Νίκος Φίλης βρήκε σαν βρεγμένη γάτα από το μέγαρο Μαξίμου.

 14. Ο/Η Eωσφόρος λέει:

  http://www.lifo.gr/articles/opinions/116574

  Θα κατατρόπωνε τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό. Υπέκυψε τελικά στην ισχύ των δεσποτάδων

  Ο Τσίπρας για άλλη μια φορά έκανε τα πάντα για να μη στεναχωρήσει την Εκκλησία
  Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ

  http://www.athensvoice.gr/#sthash.AApqCHBX.dpuf
  Τελικά, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν είναι ο Δραγασάκης. Η θέση παίζεται μεταξύ Καμμένου – Ιερώνυμου.

  http://www.athensvoice.gr/politiki/tsipras-yposhetai-ayxiseis-stoys-dikastes

  Τσίπρας: Υπόσχεται αυξήσεις στους δικαστές
  Και σε άλλα ειδικά μισθολόγια, όπως ένστολοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και λοιποί

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/10/blog-post_46.html

  Εις πολλά φράγκα Δέσποτα.
  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016 | 11:45 μ.μ.

  Γράφει ο mitsos175.

  Αφού τηρούμε τις Παραδόσεις. Έτσι γίνονταν και στο Μεσαίωνα. Πάει ο Αρχιερέας, βρίσκει τον άρχοντα, του λέει τι θέλει ο Θεός, κι ο πολιτικός σκίζεται να τον εξυπηρετήσει. Ποιές 17 ώρες διαπραγμάτευση; Μια συνάντηση και σε μερικά λεπτά είχε παρθεί η απόφαση: Ότι διατάξει το παπαδαριό. Κι οι τοκογλύφοι. Μετά κάθισαν, έλεγαν ανέκδοτα να περάσουν οι δυο ώρες, να δώσουν λίγο σασπένς στους απέξω.

  Φίλη, φίλησες το χέρι του παπά; Τα πόδια; Ακόμα καλύτερα. Μα παρεξήγηση ήταν αγάπη μου. Πάντα με τη θεοκρατία ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάστε το περιστέρι; Λέγεται ότι το είχε μαζί του το Ιερόν emo να το δείξει στον πρωθυπουργό.

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/10/business.html

  Αντικομμουνισμός, ανιστόρητες τοποθετήσεις και «Ιερές» business από τον αρχιρασοφόρο

  Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας να μετατραπεί σε μακρύ χέρι του ελληνικού εθνικισμού και του ελληνικού κράτους. Γι’ αυτό το λόγο της δόθηκαν τα προνόμια που διατηρεί μέχρι σήμερα. Και αυτός είναι και ο λόγος που ταυτίστηκε σ’ ολόκληρο τον 20ο αιώνα, με τις πιο αντιδραστικές και σκοταδιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

  Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου αλλά και σε όλη την μεταπολεμική περίοδο είχε αναλάβει εργολαβικά το «πνευματικό» μέρος του αντικομουνιστικού αγώνος.

  Στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974) η Εκκλησία υπήρξε το κύριο ιδεολογικό στήριγμα της δικτατορίας. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήριζε τη δικτατορία, «φωτεινόν μετέωρον, το οποίον ωδήγησε την Ελλάδα εις την δόξαν και της εξησφάλισε τον παγκόσμιον θαυμασμόν και την εκτίμησιν»! Επιθυμούσε να ολοκληρώσει «τα μεγάλα επιτεύγματά της» όπως «ο Χίτλερ που και αυτός πολλά και μεγάλα είχε προσφέρει υπέρ της πατρίδος του»!! Η κατάπτυστη δουλοπρέπεια οδήγησε τον τότε μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παρασκευόπουλο να προσφωνήσει τη γυναίκα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Δέσποινα, ως εξής: «Δυο Δέσποινας έχομεν: Μίαν εις τους Ουρανούς, την Παναγία, και άλλην εις την γη, την κυρίαν Προέδρου»! Το 1968 η Εκκλησία απένειμε στον Παπαδόπουλο τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου», το ανώτερο παράσημό της, που κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα.

  Ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (που ήταν θαυμαστής του Ιερώνυμου, άλλωστε επί χούντας ήταν αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου) ήταν γνωστός για τις ακροδεξιές πολιτικές του θέσεις. Στα 1996 συνδιοργάνωσε με την ναζιστική φυλλάδα «Στόχος» του γνωστού χουντικού Γ. Καψάλη συνέδριο «για τους Έλληνες Νεομάρτυρες(!)». Σε γράμμα του ο Χριστόδουλος έγραφε, με ανατριχιαστικά ακροδεξιά ρητορική:

  «Θέλω να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον κ. Καψάλη, εκδότη και διευθυντή της γνωστής εφημερίδας «Στόχος» των Αθηνών, που είναι γνωστός Ελληνοκεντρικός και Ελληνόψυχος και, ταυτόχρονα, Χριστιανοκεντρικός και Ορθόδοξος. Επιτέλους έχουμε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους, από ανθρώπους που θα βάλουν σε ίδια μοίρα τα θρησκευτικά μας και τα εθνικά μας ιδεώδη»!

  Ιερές business

 15. Ο/Η Eωσφόρος λέει:


  Εδώ ο βασανιστής της Χούντας Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος στην κηδεία του στρατηγού Ντερτιλή.

 16. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  http://www.inred.gr/tsipras-filis-ena-kakektypo/
  Τσίπρας-Φίλης, ένα κακέκτυπο των Παπανδρέου-Τρίτση

  [ Αριστεροί αγράμματοι λακέδες της Αρχιεπισκοπής, που παριστάνουν τους μεταρρυθμιστές ]

 17. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Το 1985, το υπουργείο πολιτισμού χαρακτήρισε την περιοχή κοιλάδα των Μουσών στον Ελικώνα Βοιωτίας -μεγάλο πνευματικό κέντρο του Αρχαίου κόσμου- ως αρχαιολογικό χώρο. Κάποια χρόνια αργότερα, ο Ιερώνυμος που τότε ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδιάς, παραχώρησε (σαν να ήταν τσιφλίκη του) ένα μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου για οικοδόμηση κοινοβίων, όπου θα στέγαζε μοναχούς. Όταν αντέδρασε η Εφορία Προιστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων Βοιωτίας, αντέδρασε και αυτός με ύφος κατακτητή, λέγοντας: «Στην Θήβα κάνω κουμάντο εγώ!» Πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε μπροστά σε μαθητές: «Οσοι τα έβαλαν με την Ορθοδοξία, εξαφανίστηκαν». Προφανώς, κινείται στο αυταρχικό πνεύμα των βιβλικών φράσεων, «Εγώ είμαι Κύριος σου ο Θεός σου και ουκ έσονται άλλοι θεοί πλην εμού» δέκα εντολές και «Ο μη ων μετ εμού κατ εμού εστι και ο μην συνάγων μετ εμού σκορπίσει» Ματθαίος ιβ’ 30. Το χαμηλό και μειλίχιο προφίλ που προβάλλει, είναι συνηθισμένη μέθοδος των ιερέων, για να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις και επιθυμίες, που είναι όλες τους εξουσιαστικές αλλά και την μαύρη μαγεία τους.
  Η ίδια η ιστορία της Ορθοδοξίας, η στάση της απέναντι σ’ ότι είναι ελληνικό ή «Δυτικό», η στάση της στην διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, της Επανάστασης του ’21, της Γερμανικής κατοχής, της χούντας, αλλά και απέναντι στους αλλόθρησκους, υπήρξε αυταρχική και υπέθαλψε την αμάθεια, τον σκοταδισμό και την δεισιδαιμονία. Αιτίες, που μας έφεραν και μας διατηρούν σ’ αυτό το χάλι.
  Γιατί όμως, τόσος αυταρχισμός από τον Αρχιεπίσκοπο; Διότι, γνωρίζει ότι δεν έχει να κάνει με αληθινούς πολιτικούς και ηγέτες, που νοιάζονται για την πρόοδο, σ’ όλα τα επίπεδα της πολιτικής, σ’ αυτόν τον τόπο, αλλά με ψοφοδεείς πολιτικούς, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι, να παραμείνουν στην εξουσία πάση θυσία, έστω και αν αφήσουν πίσω τους περισσότερα ερείπια.
  Διότι, γνωρίζει ότι η εκκλησιά επηρεάζει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων και ότι τελικά, οι πολιτικοί θα προτιμήσουν την συνεργασία μαζί του και τελικά την υποταγή τους σ’ αυτόν και στο ιερατίο. Ας δούμε, πώς η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε στους συνταξιούχους και πώς στον Αρχιεπίσκοπο και γενικότερα στους ιερείς.
  Ο ισχυρισμός, ότι η Ορθοδοξία δεν αναμιγνύεται στην πολιτική, είναι ανυπόστατος και μία απόδειξη αποτελεί, η επέμβαση της στο μάθημα των θρησκευτικών. Αλλά ας θυμηθούμε το περίφημο «Ελλας Ελλήνων Χριστιανών», ή ότι η Μακρόνησος, αποκαλέστηκε «σύγχρονη…Ακρόπολις». Σαν μαθητής γυμνασίου, επί χούντας, θυμάμαι που αρνιόμουν πεισματικά να πηγαίνω εκκλησία, θεία κοινωνία, κατηχητικά κλπ, και ο παπάς- τότε οι παπάδες μπορούσαν να έχουν σαν δεύτερο επάγγελμα, αυτό του καθηγητή- έδωσε εντολή σε όλους τους καθηγητές, να με βαθμολογήσουν ‘κάτω από την βάση». Φυσικά όλοι τους, υπάκουσαν. Όλα αυτά με το μειλίχιο χαμόγελο της μαύρης μαγείας.
  Ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει επίσης, ότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας, που ψευδώς φέρουν το όνομα Ελληνες, στην πλειοψηφία τους διαμαρτύρονται για την πολιτική που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, φθάνοντας στο σημείο να τους αποκαλούν κλέφτες ή προδότες, αλλά ποτέ δεν θα διαμαρτυρηθούν για τον πλουτισμό της ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας, για το αφορολόγητο της τεράστιας περιουσίας της, μεγάλο μέρος από της οποίας αποκτήθηκε κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ κατά τα άλλα, ισχυρίζονται ότι η εκκλησία υπέφερε κάτω από τον τον Οθωμανικό ζυγό, ο οποίος -με την ευκαιρία- να πούμε ότι ήταν ηπιότερος από αυτό του Βυζαντίου.
  Κάποτε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οφείλουμε να γίνουμε ένα κοσμικό και σύγχρονο ευρωπαικό κράτος και όχι θεοκρατικό όπως είμαστε τώρα.
  Ότι είναι αδήριτη ανάγκη, να γίνει διαχωρισμός Κράτους και εκκλησίας .
  Να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία-ένα μεγάλο μέρος της να επιστραφεί στο δημόσιο και οι μισθοί και οι συντάξεις των ιερέων να πληρώνονται από την ίδια την εκκλησία, μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς που ζούμε.
  Ότι οι ιερείς δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επεμβαίνουν στο Υπουργείο παιδείας. Το μάθημα των θρησκευτικών αφορά το κράτος και καθόλου, την Ορθόδοξη εκκλησία.
  Το ερώτημα ήταν, είναι και παραμένει αδυσώπητο και συνάμα κορυφαίο:
  Με την γνώση, την λογική, τον πολιτισμό και με πολιτικούς που επιθυμούν να προσφέρουν ανιδιοτελώς λειτούργημα και έργο ή
  με την άγνοια, τον παραλογισμό, τον σκοταδισμό και ψοφοδεείς πολιτικούς, χωρία οράματα;
  Αν η δεύτερη επιλογή μπορούσε να δώσει θετικά αποτελέσματα, γιατί δεν το έχει κάνει τόσους αιώνες, αλλά αντίθετα, μας έφερε στο σημείο να είμαστε ο ουραγός της Ευρώπης και οι ζητιάνοι της;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Το μειράκιο υποχώρησε άτακτα χωρίς να ρίξει ούτε τουφεκιά και γελώντας όπως πάντα, δείχνοντας πως στερείται συναίσθησης.
   Ο Υπουργός του που εξευτελίστηκε και καπελώθηκε από τον Ψεκασμένο «συγγραφέα» του αντιτρομοκρατικού σκουπιδολογήματος, την πατρότητα του οποίου διεκδικεί ο Γεωργαλάς, αντί να παραιτηθεί, κάνει κι αυτός πως δεν καταλαβαίνει.

   Τρέμoυν έναν αρχιεπίσκοπο, που είναι τρομερά εύκολο να αντιμετωπιστεί

   https://roides.wordpress.com/2010/09/16/16sep10/

   Πολλές καταγγελίες για “σκάνδαλα” του κ. Αρχιεπισκόπου
   16/09/2010

   Βοιωτοπέδιο, Σιβιτανίδειος, Βουλιαγμένη, νεποτισμός, κλπ

   ____________________

   Tώρα αντιδρούν ακόμη και οι συνένοχοί του εθνικιστές του Λαφαζάνη, που όσο συγκυβερνούσαν έκαναν το κορόιδο:

   http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25390:pareksigisi-lafa&catid=81:kivernisi&Itemid=198

   ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ… ΠΕΡΑΣΕ ‘Η ΠΩΣ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β’ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΕ ΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΦΙΛΗ
   ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

   ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΩΣ ΣΤΙΓΜΑ Η ΕΜΠΑΘΗΣ ΑΝΤΙΑΡΙΣΤΕΡΗ ΨΥΧΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β’

   Παρεξήγηση ήταν η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και η αντικατάσταση του με τη θρησκειολογία.

   “Παρεξήγηση ήταν και λύθηκε” όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’.

   Αρκούσε μια δίωρη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ιεραρχίας με επικεφαλής τον Ιερώνυμο με τους Τσίπρα, Φίλη για να τους πάρει και τα “σώβρακα”.

   Ήταν πρώτη φορά, μάλλον, που σε συνάντηση και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, για το μάθημα των θρησκευτικών συμμετείχε και ο Υπουργός Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος, ως στρατιωτικός ακόλουθος του αρχιεπισκόπου, έτοιμος να αρπάξει την πελατειακή λεία από την κυβερνητική κωλοτούμπα.

   Η φαρσοκωμωδία μιας οπερετικής κυβέρνησης στο απόγειο της!………….

 18. Ο/Η Red λέει:

  https://enosy.blogspot.gr/2016/11/blog-post_18.html

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 18 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2016
  Μια απάντηση στο ερώτημα του Δ. Ψαρά: “Ποιος (συν)κυβερνά αυτόν τον τόπο;”

  του Γιώργου Καλαντζόπουλου

  Ο Δημήτρης Ψαράς αναρωτιέται στο άρθρο του στην εφημερίδα των συντακτών “Ποιος (συν)κυβερνά αυτόν τον τόπο;” με αφορμή την αποπομπή του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας ότι: «Και αυτή τη φορά δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Δεν μπορούσε κανείς να προσάψει κάτι άλλο στον αποπεμφθέντα υπουργό Παιδείας, εφόσον είχε να επιδείξει αξιόλογη αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς ευθύνης του. Χρειάστηκε να προηγηθεί η συνέντευξη του κ. Ιερώνυμου στον «Σκάι», αυτό που ο κ. Φίλης ονόμασε «συμβόλαιο πολιτικού θανάτου» σε βάρος του, και η υπαναχώρηση του πρωθυπουργού μπροστά στον ωμό εκβιασμό.»

  Χαρακτηρίζοντας αυτή την πράξη του πρωθυπουργού ως “ακραία στροφή” επισημαίνει ότι «Και πολύ σωστά συγκροτήθηκαν αυτά τα κομματικά όργανα. Μόνο που ο ανασχηματισμός απέδειξε ότι τα όργανα αυτά καταργήθηκαν προτού καν συγκληθούν»

  Μόνο που αυτό δεν συνέβη πρώτη φορά, έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν, πριν καν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «αρχηγικό» κόμμα και αυτός ο τρόπος πολιτικών χειρισμών δεν προκαλεί καμία έκπληξη σε κανένα, παρά μόνον σε όσους πιστεύουν ακόμα πως έχει κάποια σχέση με την Αριστερά. Γιαυτό και κανείς δεν έδωσε τώρα ιδιαίτερη σημασία για τον τρόπο που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.

  Το άρθρο του Δημήτρη Ψαρά καταλήγει με την εκτίμηση ότι: «Μας αρκούσε, νομίζω, ο κ. Καμμένος. Δεν χρειαζόταν να μπει στον «πρωινό καφέ» και ο κ. Ιερώνυμος». Κι εδώ θα διαφωνήσουμε.

  Ο Πάνος Καμμένος ήταν πάντα ειλικρινής ως προς αυτό το ζήτημα. Δεν έχει χάσει ούτε μια ευκαιρία για να παρουσιάζεται ως ο εκπρόσωπος της εκκλησίας στην κυβέρνηση «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Δεν πρόκειται λοιπόν για μια αλλαγή κατάστασης, αφού ο Καμμένος και ο Ιερώνυμος δεν διαφέρουν, αν και αυτή η ταύτιση μάλλον αδικεί τον …Ιερώνυμο. Με τον Καμμένο στην κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα.

  Πολλοί πολιτικοί σχολιαστές αναρωτιόνται αν και πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε μια κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας”, θεωρώντας ότι τώρα έχουμε μια «κυβέρνηση της Αριστεράς». Όμως και αυτό έχει συμβεί προ πολλού, από τότε που ο Α. Τσίπρας αποφάσισε να συγκυβερνήσει με τον Πάνο Καμμένο. Η «συγκυβέρνηση» αυτή έγινε βέβαια και με την σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των οργανωμένων ομαδοποιήσεων που διεκδικούσαν τότε το ρόλο μιας “αριστερής αντιπολίτευσης” εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως και τότε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κλήθηκαν να εκφράσουν καν την γνώμη τους σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα – αρκετά σοβαρότερο από την περίπτωση της απομάκρυνσης κάποιου υπουργού από τον πρωθυπουργό – αν και είχε τεθεί εκ των πραγμάτων από την στιγμή που άρχισε να σημειώνεται η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές του Γενάρη.

  Το σημαντικότερο είναι όμως άλλο. Δεν υπήρξε καμία διαφανής και δημόσια συμφωνία με τον Πάνο Καμένο με άξονα διατυπωμένες δημόσια προγραμματικές αρχές και στόχους. Αυτό που συνέβη ήταν κάποιες μυστικές συμφωνίες, σαν αυτές που κάνουν οι μαφιόζοι μεταξύ τους και στηρίζονται στον “λόγο της τιμής” τους. Ακόμα και η Μέρκελ, φαντάζει πολύ πιο δημοκρατική από τον Αλέξη Τσίπρα, αφού για να συγκυβερνήσει προηγήθηκε μακρόχρονη και επίπονη διαπραγμάτευση με τους συνεταίρους της ( με τους οποίους οι διαφορές της δεν ήταν τόσο μεγάλες όσες του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΛΕΛ), με διαφανή τα επίδικα της διαπραγμάτευσης, η οποία και κατέληξε σε ένα λεπτομερές πρόγραμμα που δεν άφηνε κανένα ανοικτό παράθυρο για τις κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ασκούσε ο κυβερνητικός συνασπισμός.

  Οι «εθνικές κυβερνήσεις», όμως συγκροτούνται ακριβώς με αυτόν τον τύπο συμφωνιών με τον οποίο συγκροτήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μπροστά σε πραγματικούς ή φανταστικούς “εθνικούς κινδύνους” ο πολιτικός σχεδιασμός υπόκειται σε περιορισμούς “συνωμοτικότητας” και “αδιαφάνειας” ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο “εξωτερικός εχθρός”. Όμως εδώ, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στα χρόνια της κυβέρνησης “εθνικής σωτηρίας” των ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του “εξωτερικού”, αλλά μόνον του “εσωτερικού” εχθρού, δηλαδή, κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη και με τον «γύψο» του Παπαδόπουλου, ως ασπίδα προστασίας από τους “εθνικούς κινδύνους”.

  Πολλά άλλα ζητήματα και όχι μόνον το ζήτημα του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος, δεν ήταν καν μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Μια οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση είχε και συνεχίζει να έχει την ευχέρεια να τα διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση όμως τα διαχειρίζεται μέσα στα πλαίσια εκείνων των «συμφωνιών» που εξασφαλίζουν την κοινοβουλευτική της επιβίωση, πλαίσια που όπως αποδεικνύεται για πολλά από τα «έργα» της, είναι ακραία αντιδραστικά…

  (….)

  Μόνο που η ευθύνη του κ. Φίλη δεν περιορίζεται στο ότι δεν αντέδρασε μέχρι να έρθει η δική του σειρά, αλλά είχε συμετάσχει ενεργά σε όσα υπέστησαν οι προηγούμενοι απ’ αυτόν.

 19. Ο/Η laskaratos λέει:

  Τόσο θράσος!
  Όταν τους διώχνουν από την κυβέρνηση, ανοίγουν το στόμα τους και λένε αλήθειες:

  https://www.efsyn.gr/arthro/o-horismos-ekklisias-kratoys-ehei-orimasei

  Ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους έχει ωριμάσει

  13.03.2017,
  Συντάκτης:
  Νίκος Φίλης

  Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελευθερία της συνείδησης. Συνεπώς κατοχυρώνει το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με άλλες συνταγματικές διακηρύξεις, η πραγματικότητα συχνά είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα καθεστώτος «θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας».

  Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι αναγκαίο να προσδιορίσει τα βήματα μιας καθυστερούμενης εδώ και δεκαετίες αλλαγής στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Το άρθρο 3 του Συντάγματος παράγει συγχύσεις, παρότι η αναφορά στην «επικρατούσα θρησκεία» ερμηνεύεται ως διαπιστωτική και όχι κανονιστική διάταξη.

  Χρειάζεται πολιτική βούληση για να ρυθμιστούν εκκρεμότητες που συνιστούν αναχρονισμούς και συντελούν στη γενικότερη κρίση αξιών. Από την κρίση στην οποία έχουμε πέσει δεν θα βγούμε μόνο με οικονομικά προτάγματα.

  Αλλωστε θεσμοί όπως η Εκκλησία, με τον τρόπο τους, συνετέλεσαν στη σημερινή κρίση. Να θυμηθούμε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που αποκαλύφθηκε λίγο πριν και επισήμως ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

  Ουδείς αναμάρτητος! Οπως η πολιτική εξουσία επιβάλλεται να προχωρήσει σε αυτοκριτική και ανατροπές, με πρώτο βήμα την κατάρρευση του δικομματισμού, έτσι και οι άλλες εξουσίες πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη της αυτοκριτικής. Αλλωστε ο Χριστός δεν είναι που μίλησε για μετάνοια;

  Στα επίκαιρα ζητήματα τώρα. Η διδασκαλία των Θρησκευτικών, η καύση των νεκρών, η κατάργηση της βλασφημίας ως ποινικού αδικήματος, ο θρησκευτικός όρκος του ανωτάτου άρχοντα είναι επιβιώσεις αναχρονιστικές.

  Για το μάθημα των Θρησκευτικών σημειώνω την απαίτηση της Ιεραρχίας για «συναπόφαση», κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία (και όχι βέβαια συναπόφαση) με την Πολιτεία (άρθρο 2).

  Ελπίζω ότι η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, με τους «φακέλους των μαθητών» που θα διανεμηθούν με τη νέα χρονιά, θα δώσουν τη δυνατότητα στα Θρησκευτικά από ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών.

  Επίσης έχει καθυστερήσει η ίδρυση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων, ώστε να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις και να υλοποιηθεί η νομοθεσία για την καύση των νεκρών.

  Κομβικά και ευαίσθητα ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα των εκκλησιαστικών αντιδράσεων είναι η εκκλησιαστική περιουσία και η μισθοδοσία των κληρικών. Χρειάζεται σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων.

  Είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 ιατρών του ΕΣΥ. Και κάθε χρόνο να ασκείται πίεση για νέους διορισμούς κληρικών που ικανοποιείται από την Πολιτεία παρά τη γενικότερη κατάσταση ουσιαστικού παγώματος διορισμών στο Δημόσιο και ειδικότερα στην εκπαίδευση.

  Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει;

  Τουλάχιστον η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές. Πολύ περισσότερο που στην κοινωνία έχει ωριμάσει το αίτημα για τον σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, όπως έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 60%.

  *Βουλευτής Α’ Αθηνών, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και τ. υπουργός Παιδείας.

 20. Ο/Η Υπάρχει Θεός! λέει:

  Υπέροχο:


  Έριξαν καφέδες και νερά στον Φίλη και τον Ξυδάκη όταν τους είδαν στην διαδήλωση για την Ηριάννα Β. Λ στο Σύνταγμα Η φωτογραφία με τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φεύγουν μετά τους προπηλακισμούς 14.7.2017 Πηγή: http://www.lifo.gr

  • Ο/Η Liberal λέει:

   http://www.lifo.gr/articles/titivismata_blogs/153020

   Karma is a bitch!

   Πρόσφατα περιστατικά από μια χώρα που έχει μάθει να θυμώνει πολύ και να σκέφτεται ελάχιστα 17.7.2017 | 17:


   Έχω μια τρομερή όρεξη για όσους ψωνίζουν τις Κυριακές και για Γερμανοτσολιάδες

   Aπό τον aNameToCome

   Όλοι ξέρουμε τον τίμιο αγώνα που έδωσε η κυβέρνησή μας για να αποτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά όπως όλους τους υπόλοιπους τίμιους αγώνες τους οποίους έδωσε, τον αγώνα τον έχασε. Και έτσι νομοθέτησε το άνοιγμα των καταστημάτων την μέρα που θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στο branch και στην θεραπεία του hangover. Με μεγάλη στεναχώρια, όπως όλα τα άλλα που νομοθέτησε παρά τη θέλησή της, αλλά πάντως το ψήφισε. Πώς γίνεται να μην έχουν καταφέρει να επιβάλλουν ούτε μια από τις αρχικές τους θέσεις αλλά να συνεχίζουν να έχουν αυτό το αποφασιστικό ύφος δεν γνωρίζω αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό τώρα. Απορημένος ο Ελληνοαυστραλός τουρίστας προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβη και πως βρέθηκε να αιμορραγεί ενώ το μόνο που ήθελε ήταν να αγοράσει σουβενίρ και δωράκια χωρίς να ενοχλήσει κανέναν και κατάλαβε ότι μπορεί να συνεννοηθεί πολύ καλύτερα με τα καγκουρό παρά με τους κατά το ήμισυ συμπατριώτες του. Κάποιοι αδιόρθωτοι πάντως βγήκαν στα μαγαζιά χτες, κυρίως τουρίστες, μια και οι Έλληνες δεν έχουν λεφτά όχι για ψώνια, αλλά ούτε για να κλείσουν μια καθώς πρέπει ξαπλώστρα στην Ψαρού. Χαμός χτες στη Ερμού, δεν χωρούσες να περπατήσεις από το πλήθος που απολάμβανε τον πανβρώμικο πεζόδρομο και προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποφύγει τα κορίτσια που προσπαθούν να σε αρωματίσουν παρά τη θέλησή σου. Παρόντες και συνδικαλιστές διαφόρων οργανώσεων που αντιτίθενται στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές εκτός κι αν είναι εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, περίπτερα, ψιλικατζίδικα μια και εκεί οι εργαζόμενοι έχουν προφανώς κατουρήσει στο πηγάδι και δεν τρέχει κάστανο να δουλεύουν Κυριακάτικο. Για κάποιο λόγο είναι απολύτως φυσιολογικό να θες να φας κροκόδειλο τεμπούρα Κυριακή μεσημέρι αλλά αν θες να ψωνίσεις ένα σώβρακο, είναι απαράδεκτο. Κάποιοι συνάνθρωποί μας όμως είναι πιο θερμόαιμοι στην προσπάθεια υποστήριξης των απόψεών τους και θεώρησαν λογικό να γρονθοκοπήσουν ένα τυχαίο τουρίστα μπροστά στην οικογένειά του επειδή έκανε το έγκλημα να πάει σε ένα μαγαζί για ψώνια. Έβαλαν λοιπόν την κουκούλα τους και προχώρησαν μέρα μεσημέρι σε μια πράξη αγάπης στο κεντρικό σημείο της πόλης. Γιατί μη μου πείτε τώρα ότι το να φοράς κουκούλα και να χτυπάς απροειδοποίητα τυχαίους τουρίστες δεν είναι μια βαθιά, αγωνιστική πράξη αλληλεγγύης. Απορημένος ο Ελληνοαυστραλός τουρίστας προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβη και πώς βρέθηκε να αιμορραγεί ενώ το μόνο που ήθελε ήταν να αγοράσει σουβενίρ και δωράκια χωρίς να ενοχλήσει κανέναν και κατάλαβε ότι μπορεί να συνεννοηθεί πολύ καλύτερα με τα καγκουρό παρά με τους κατά το ήμισυ συμπατριώτες του.


   Karma is a bitch
   Ένα φαινομενικά άσχετο αλλά κατά τη γνώμη μας παρόμοιο περιστατικό συνέβη την Παρασκευή όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης θεώρησαν ότι είναι καλή ιδέα να παραστούν σε συγκέντρωση υπέρ της αποφυλάκισης της 29χρόνης Ηριάννας που έχει καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση για συμμετοχή της στους Πυρήνες της Φωτιάς. Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση δεν το βρήκαν και τόσο καλή ιδέα και έλουσαν τους Διόσκουρους της αριστερής διανόησης με καφέδες και νερά επειδή «ψήφισαν μνημόνια». Εμείς καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προσέρχεται και ειδικά όταν στρέφεται ενάντια σε αυτούς που την ανάθρεψαν για να γίνουν εξουσία. Όταν όμως εκπαιδεύεις μια κοινωνία να θεωρεί ότι μνημόνιο = προδοσία, είναι λίγο δύσκολο να πείσεις ότι εσύ μπορείς να διαπράττεις την ίδια προδοσία αλλά να παραμένεις άσπιλος και αμόλυντος. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι όταν δημιουργήσεις ένα τέρας το πιο πιθανό είναι να στραφεί πρώτα εναντίον σου. Ευχόμαστε μόνο να μην βράχηκαν τα πούρα του κυρίου Ξυδάκη. Όπως έλεγε και ο Τρότσκι, το να μην πιστεύεις στη βία είναι σαν να μην πιστεύεις στη βαρύτητα και είναι προφανώς αλήθεια, η βία θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι. Και όσοι παίζουν μαζί της, θα την βρουν σίγουρα μπροστά τους. Ελπίζουμε μόνο να είναι «κάνα γιαουρτάκι» όπως έλεγε σαρκαστικά ο Πρωθυπουργός σε όσους διαμαρτύρονταν για την κουλτούρα της βίας που διαμορφωνόταν με τις κρεμάλες στο Σύνταγμα, τις επιθέσεις στις παρελάσεις και τον ξυλοδαρμό του Κωστή Χατζηδάκη.

 21. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/158800

  Ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό και τρομακτικό:

  Η προσευχή στο Λευκό Οίκο Το βιντεάκι έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους 5.9.2017 | 19:21

  Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ

  Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο απ’ τους υποκριτές και τους ψευδο-θρησκευόμενους, που χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να πάρουν την εξουσία. Αυτούς που μπορεί να αφήσουν εκατομμύρια καρκινοπαθείς χωρίς ασφάλιση, αλλά να επικαλούνται τον καλό Θεούλη σε κάθε τους κίνηση. Αυτούς που είναι ρατσιστές και κηρύττουν το μίσος, αλλά πασπαλίζουν τις πράξεις τους με εδάφια απ’ τα ιερά βιβλία. Αυτούς που είναι ψεύτες και διεφθαρμένοι, αλλά για τα μάτια του κόσμου το παίζουν καλοί Χριστιανοί. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο απ’ τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.