Δημοκρατία των συμψηφισμών;

[Τα δημοσιεύματα για την Attica Bank]

sympsifismoi26sep16

Tου Αναγνώστη Λασκαράτου
Είναι σαφές σε κάθε νοήμονα άνθρωπο, πως οι επαπειλούμενοι και οφειλόμενοι θεσμικά έλεγχοι της  ‘Τράπεζας της Ελλάδας’ και οι αποκαλύψεις των ένοχων ιστοριών της Αττικής Τράπεζας, οι οποίες διαπράχτηκαν στην τρέχουσα ιστορική περίοδο (2015-2016) της εγκαθίδρυσης του αριστεροακροδεξιού καθεστώτος Παππά-Τσίπρα-Καμμένου, προκάλεσαν πιθανότατα, ως αντίδραση, τις γνωστές κινήσεις διαφόρων ενεργούμενων της εξουσίας σε βάρος του ζεύγους Στουρνάρα. Παράλληλα φιλοκυβερνητικοί κονδυλοφόροι ανακάλυψαν, όλως συμπτωματικά τώρα, και εξέθεσαν στην κοινή γνώμη παλαιότερα σκάνδαλα που αφορούν πάλι αυτό το ευαγές ίδρυμα, επί ηγεμονίας των ΝΔΣΟΚ. Η υπόθεση όπως εξελίσσεται έχει τη δυσοσμία μιας μαφιόζικης μάχης, όπου συγκρουόμενες συμμορίες αλληλοαπειλούνται με διακοπή της Ομερτά. Δεν έχω ιδέα αν ο κ.Στουρνάρας ή το περιβάλλον του έχουν κάποιες ευθύνες. Αν έχουν έπρεπε να είχαν αποκαλυφθεί σε χρόνο ανύποπτο και έγκαιρο. Αν το καθεστώς ΝΔ ή ΝΔΣΟΚ βαρύνεται και αυτό με ευθύνες, και όλα δείχνουν πως ενέχεται με το παραπάνω σε παροχές παρανόμων θαλασσοδανείων, τίθεται αυτόματα το (μυστηριωδώς απαγορευμένο) ερώτημα γιατί το καθεστώς Παππά-Τσίπρα τις συγκάλυπτε; Μήπως για να εξασφαλίσει μελλοντική ασυλία των δικών του άνομων πεπραγμένων; Βεβαίως και αυτές οι ευθύνες των προηγούμενων καταστάσεων πρέπει να αποκαλυφθούν, έστω και τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά και στις αστικές Δημοκρατίες ανατολικού και βαλκανικού τύπου, ένα μέρος των ατασθαλιών του κυβερνητικού προσωπικού έρχεται στο φως, όχι δυστυχώς από κινήσεις των θεσμικών οργάνων ελέγχου, που συνήθως υπνώττουν (τον ύπνο του αδίκου), αλλά ως απόνερα των σκυλοκαυγάδων μεταξύ αντιμαχόμενων συμφερόντων, ενώ η Δικαιοσύνη παρακολουθεί απαθής. Ο περίεργα μικρός για καθεστώς ελεύθερης αγοράς αριθμός «4», για τα νέα κανάλια, δεν σηματοδοτεί τίποτα άλλο από την επιθυμία του φιλόδοξου για μακροημέρευση καθεστώτος Παππά, να περιορίσει ακόμη και με κλείσιμο τηλεοπτικών επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων και απώλειες εκατομμυρίων για τα Δημόσιο, την ελεγκτική δυνατότητα των ΜΜΕ αυξάνοντας τη δική του εξουσία πάνω τους, μικραίνοντας το πεδίο του πλουραλισμού της ενημέρωσης και τις πιθανότητες εκδήλωσης «ατυχημάτων», δηλαδή εκρηκτικών αντιπαλοτήτων μεταξύ των «μίντια», που θα οδηγούσαν σε ανεξέλεγκτες αλληλοαποκαλύψεις σκανδάλων, πέραν των επιτρεπόμενων ορίων που ορίζουν οι άγραφοι κανόνες της Ομερτά.

Νομίζω πως τώρα, η επαγγελματική κυβερνητική δημοσιογραφία, δηλαδή η κρατική των ΕΡΤ-ΑΠΕ, η έμμισθη διαδικτυακή, των μπλόγκερς που προσλήφθηκαν ως κυβερνητικοί σύμβουλοι, αλλά και η έντυπη φιλοκυβερνητική που τρέφεται με κρατικές διαφημίσεις και προσδοκά περισσότερους διορισμούς εκπροσώπων Τύπου δημοσίων οργανισμών, συνελήφθη να αντιδρά στις αποκαλύψεις για τα βοσκοτόπια αυτής της Τράπεζας, σπασμωδικά, με τρόπο κατευθυνόμενο άνωθεν. Είχαμε έναν ορυμαγδό ρεπορτάζ τα οποία ανακάλυψαν με αδικαιολόγητη καθυστέρηση την Αμερική, δηλαδή τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων στην υπόθεση της Attica Bank. Ταυτόχρονα όμως δεν είδαμε να διατυπώνεται το αυτονόητο ερώτημα τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για να αποκαλυφθούν έγκαιρα αυτά τα σκάνδαλα, για να αποδοθούν ευθύνες, για να επιστραφούν δάνεια κλοπιμαία και για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.  Αν για την πρώτο είδος δημοσιογραφίας, δηλαδή για τον εσμό κάποιων κρατικών υπαλλήλων δημοσιογράφων των ΣΥΡΙΖΕΛ,  είναι πρακτικά αδύνατο να παίξει αυτόν τον ελεγκτικό ρόλο, για το δεύτερο είδος, αυτό των προοδευτικών εφημερίδων, αυτό είναι εφικτό και χρεώνεται στη συνείδηση των δημοσιογράφων να είχαν ήδη θέσει τα επίδικα ερωτήματα. Επιπλέον είδαμε για πολλοστή φορά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να παραμένει θεατής. Προσωπικά τα ρεπορτάζ αυτά, μου δίνουν την εντύπωση πως είναι τμήμα μιας άνωθεν εκπορευόμενης  συγχορδίας και κραυγάζουν το εξής: Κλείστε το στόμα σας για τα τρέχοντα της Attica Bank γιατί θα βγάλουμε και εμείς τα δικά σας άπλυτα στη φόρα. Λυπάμαι πολύ, αλλά ακόμη και καλοί δημοσιογράφοι, συμπεριφέρονται σαν να έχουν μικροσυμφέροντα με το καθεστώς Παππά ή απλά κινούμενοι από ανιδιοτελή τυφλή ιδεοληψία και παραταξιακό συναισθηματισμό, υπηρετούν μια νέα βορβορώδη κατάσταση, που θα επιφέρει δεινό πλήγμα στη χώρα, στο πολίτευμα και στην ηθική των πολιτών και θανάσιμα τραύματα στην Αριστερά. Μας λυπεί βαθύτατα που δημοσιογράφοι που εκτιμούμε, φαίνονται σαν να υπηρετούν διεφθαρμένες καταστάσεις και άθελά τους γίνονται τμήμα της νέας ποδηγέτησης της ενημέρωσης. Δεν είναι ανήλικοι, ούτε ανόητοι, ούτε αμαθείς. Παίρνουν ευθύνες και εμπίπτουν σε αυτό που έλεγαν οι Λατίνοι:     «Corruptio optimi pessima» (‘Η Διαφθορά των καλύτερων, είναι η χειρότερη’).

Το τυχοδιωκτικό καθεστώς Παππά-Τσίπρα θέλει να μείνει. Το επεδίωξε αρχικά ποντάροντας στον εκβιασμό της Ε.Ε. και στον ρωσικό απολυταρχισμό, αλλά έσπασε τα μούτρα του. Φέρνουν την απόλυτη απελπισία γιατί αποκαθήλωσαν την ελπιδοφόρα αθωότητα της ριζοσπαστικής, δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής Αριστεράς.  Η μόνη σωστή δημοσιογραφική και πολιτική γραμμή, είναι η επίμονη και μαχητική απαίτηση να τηρηθούν Κανόνες, να βγουν όλα στο φως, παλιότερα και σημερινά σκάνδαλα, χωρίς συμψηφισμούς, να εκδικαστούν ταχύτατα από μια αξιόπιστη Δικαιοσύνη, να επιστραφούν τα αεροδάνεια, να εφαρμοστούν πραγματικά «Πόθεν Έσχες» και όλοι οι ένοχοι, παλιότεροι και φρέσκοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται να πληρώσουν όχι μόνο με την καταδίκη της ψήφου των ενημερωμένων πολιτών, αλλά και με ποινικό κολασμό. Αν η Δημοκρατία των έντιμων και απαιτητικών πολιτών και δημοσιογράφων δεν λειτουργήσει, η χώρα θα στριφογυρίζει σαν τρελός χαρταετός στον αέρα, για χρόνια.

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to Δημοκρατία των συμψηφισμών;

 1. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  2014:

  Την ευθύνη για τις αποφάσεις της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ έχουν οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγεται δε ότι σε όλη αυτή την επενδυτική στρατηγική του Ταμείου είναι μπλεγμένος ως σύμβουλος και ο Γιάννης Δραγασάκης. Μάλιστα, ακούγεται ότι το ΤΣΜΕΔΕ θέλει να σώσει την Attica εν αναμονή έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδίων του κ. Δραγασάκη για μετατροπή της σε επενδυτική τράπεζα…

  http://www.rizopoulospost.com/attica-bank-oikoumenikh-diaplokh-nobu-kai-sto/

  Attica Bank: «Οικουμενική» διαπλοκή, «Nobu» και στο βάθος… bail-in!

  4 Νοεμβρίου, 2014 Δημοσιεύθηκε από Ceteris Paribus Print this article

  Όποιος περάσει το κατώφλι κάποιου υποκαταστήματος της Attica Bank θα ακούσει τον διευθυντή του να λέει περιχαρής πως η εν λόγω τράπεζα δεν είναι «συστημική», πως δεν έχει σχέση με μνημόνια και δανειστές και πως είναι …αμιγώς ελληνική! Δυστυχώς, οι διευθυντές των υποκαταστημάτων έχουν δίκιο. Είναι μια τράπεζα με αμιγώς «ελληνικά» χαρακτηριστικά: διαπλοκή, εξυπηρετήσεις, πελατειακές σχέσεις και χλιδή. Κι ο λογαριασμός που πάει; Αυτό ακριβώς θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε στις γραμμές που ακολουθούν.

  Ενώ λοιπόν όλο το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις 4 συστημικές τράπεζες, ελάχιστοι προσέχουν τις εξελίξεις στη μη συστημική Attica Bank, που δίνει αγώνα επιβίωσης με «όλα τα μέσα». Τα stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στις αρχές του έτους, επί διοίκησης ακόμη Γιώργου Προβόπουλου, την υποχρεώνουν να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει κεφαλαιακά κενά σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, ποσό τεράστιο και… δυσεύρετο για τα δεδομένα της τράπεζας, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2013 η τράπεζα υποχρεώθηκε σε αύξηση κεφαλαίου και έκδοση ομολογιακού δανείου για να εξοικονομήσει άλλα 400 εκατ. ευρώ.

  Το προφανές είναι ότι η τράπεζα «ζορίζεται» να βρει αυτά τα 400 εκατ. ευρώ (που ούτε λίγο ούτε πολύ αντιστοιχούν στο 1/10 της συνολικής σημερινής αξίας της τράπεζας!). Αυτό που δεν είναι προφανές, είναι τα «παιχνίδια» που γίνονται στο όνομα του να εξευρεθούν. Η τράπεζα διέκοψε την Α’ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της 13.10.2014 με αντικείμενο τους όρους αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου επικαλούμενη τις συζητήσεις με ξένα funds που έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν «μερικώς» (αυτό το «μερικώς» έχει τη σημασία του, όπως θα δούμε παρακάτω) στην αύξηση κεφαλαίου. Η διακοπείσα Γενική Συνέλευση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, για να τεθούν υπόψη της τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων ώστε να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

  (…….)

  Την ευθύνη για τις αποφάσεις της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ έχουν οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγεται δε ότι σε όλη αυτή την επενδυτική στρατηγική του Ταμείου είναι μπλεγμένος ως σύμβουλος και ο Γιάννης Δραγασάκης. Μάλιστα, ακούγεται ότι το ΤΣΜΕΔΕ θέλει να σώσει την Attica εν αναμονή έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδίων του κ. Δραγασάκη για μετατροπή της σε επενδυτική τράπεζα…
  Αν τα πράγματα με την Attica πάνε άσχημα, θα ξεσπάσει «οικουμενικό» πολιτικό σκάνδαλο…

 2. Ο/Η του κώλου λέει:

  ΣΥΡΙΖΕΛ

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=831301

  Κρουστάλλη Δήμητρα

  Ο εντιμότατος κύριος Νικολόπουλος

  Ο βίος και η πολιτεία του πρώην γαλάζιου πολιτικού, που μεταβλήθηκε σε «ιεροεξεταστή της διαπλοκής» και κήρυκα κατά της «κατοχής των δανειστών – δυναστών» – Οι μηνύσεις, οι συνωμοσιολογίες, οι «εχθροί» και οι ύβρεις
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2016 05:45

  Πώς να περιγράψει κάποιος τον βίο και την πολιτεία του Νίκου Νικολόπουλου; Ακόμα και όσοι τον γνωρίζουν από μικρό παιδί δυσκολεύονται να μείνουν σε μια αφήγηση με αρχή, μέση και τέλος. Η ρευστή προσωπικότητα του ανεξάρτητου βουλευτή, ο οποίος εξελέγη με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και πριν με τη ΝΔ, αχρηστεύει τις ταμπέλες. Είναι ο άνθρωπος με το απατηλό προσωπείο. Ενας γραφικός που γίνεται επικίνδυνος επειδή είναι αδίστακτος· ένας βουλευτής της διπλανής πόρτας που γίνεται μοχθηρός και εκδικητικός απέναντι σε οποιονδήποτε τον ενοχλεί· ένας ιεροεξεταστής που πολεμά τη διαπλοκή όντας ομοτράπεζός της· ένας οικογενειάρχης που αδιαφορεί αν προκαλεί το πανελλήνιο ανεβάζοντας στα social media φωτογραφίες της νεκρής μητέρας του στο φέρετρο ή μετατρέποντας σε σίριαλ τον θάνατο της δεκαεπτάχρονης κόρης του. Ολα θυσιάζονται για λίγη δημοσιότητα, ακόμα και η στοιχειώδης ευπρέπεια.

  Εργοστάσιο μηνύσεων

  Η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ του έδωσε το βήμα που ονειρευόταν. Kατακεραυνώνει με λαρυγγισμούς, με ύβρεις και φύρδην μίγδην καταγγελίες από δημοσιεύματα, δικαστικές αποφάσεις, οι περισσότερες άσχετες με το θέμα των δανείων, και συνωμοσιολογίες, τους ιδιοκτήτες καναλιών και εφημερίδων. Οι εξηγήσεις ή οι διαψεύσεις τους δεν έχουν καμία σημασία, διότι στη συνέχεια ο Νικολόπουλος φτιάχνει ένα συμπίλημα μόνο των δικών του καταγγελιών και το καταθέτει ως μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Μέχρι στιγμής έχει καταθέσει μηνύσεις κατά του Γιάννη Αλαφούζου, του Δημήτρη Κοντομηνά και του Πάνου Ψυχάρη. Και οι τρεις διέπραξαν το ίδιο… «έγκλημα»: τον ειρωνεύτηκαν, τον αντιμετώπισαν με προκατάληψη. Κυρίως όμως εψεύσθησαν ενώπιον αυτού του διαπρύσιου υπερασπιστή της αλήθειας που ομνύει ακκιζόμενος στη «λατρεμένη θεία» του, «τη Θεία Δίκη». Οταν όμως συναντά τα πρόσωπα που δημοσίως υβρίζει σε κοινωνικές εκδηλώσεις, τρέχει να τους σφίξει το χέρι και να τους γεμίσει κολακείες.

  Show και από τηλεοράσεως

  Το show του Νικολόπουλου δεν σταματά στην Ευελπίδων. Συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο στο Kontra Channel στη μεταμεσονύκτια εκπομπή «Το Μαξίμου ακούει;», από την οποία στηρίζει αφειδώς την κυβέρνηση και τον εαυτό του. Ανάμεσα στις ιερεμιάδες κατά της «κατοχής των δανειστών – δυναστών», των εγχώριων «νεοταξιτών» και «ακραίων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που τους στηρίζουν» και στις σεμνότυφες εκκλήσεις για συλλογή υπογραφών στη μήνυση που κατέθεσε κατά του Γιώργου Παπανδρέου για εσχάτη προδοσία «ώστε να γίνει αδιαμφισβήτητη η λαϊκή βούληση» προβάλλονται τα βίντεο με τις παραστάσεις του στην Εξεταστική Επιτροπή και οι δηλώσεις έξω από την Εισαγγελία για την «νταβατζιδοκρατία».

  Δεν τα δείχνει όλα όμως ο Νικολόπουλος. Την αντιπαράθεση με τον Δ. Κοντομηνά την έφαγε ο δαίμων της λογοκρισίας. «Πριν από έξι μήνες με παρακαλάγετε να σας πάρω στο κανάλι… Είστε ο μόνος από τους 30 εδώ μέσα που έχει μαζέψει στοιχεία εναντίον μου… Μετά που σας είπα ότι δεν μπορώ να κάνω τέτοια εκπομπή γιατί θέλω δημοσιογράφους και όχι πολιτικά πρόσωπα άρχισε μια επίθεση» του είπε ο ιδιοκτήτης του Alpha.

  Ομοφοβικός και προσβλητικός

  Εκτός από τα μέσα ενημέρωσης έχει κι άλλους αγαπημένους στόχους: «το Κούλη και Σία», δηλαδή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όποιον γαλάζιο βουλευτή τον ενοχλεί, τη «Φωφώ» (Φώφη Γεννηματά), τον Σταύρο Θεοδωράκη, «τον θεληματάρη των καναλαρχών», τον Ανδρέα Λοβέρδο (μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής), «τον υπερασπιστή των νταβατζήδων». Το άχτι του όμως είναι «ο Γιαννάκης» (Γιάννης Στουρνάρας), «που είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους ξένους κατά της κυβέρνησης». Σε τέτοιο σημείο δεν τον αντέχει ώστε κλείνει την εκπομπή του λέγοντας «ο Θεός μαζί μας και να μας απαλλάξει γρήγορα από τον Γιαννάκη Στουρνάρα μήπως και σώσουμε τη χώρα!».
  Η δημοσιότητα τον θρέφει. Οταν ανήρτησε το tweet «Από την Ευρώπη των εθνών-κρατών στην Ευρώπη των… π@@@ιών!!!» με αφορμή την πρόταση γάμου που δέχθηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ από τον φίλο του Ντεστενέ Γκοτιέ και ακολούθησε ομοβροντία επικρίσεων, αντέδρασε συνεχίζοντας τις προσβολές. «Ωραία, ας μην το έλεγα πουσταριό. Θα έλεγα «η Ευρώπη των τοιούτων». Εχει πολύ μεγάλη δύναμη αυτό το κλαμπ των ομοφυλοφίλων. Αυτό κυβερνά. Αυτό διοικεί. Εχει δεσποτάδες, έχει βουλευτές, έχει υπουργούς, έχει νταβατζήδες και έχει πολλούς χαζοχαρούμενους που χειροκροτάνε» δήλωσε.

  Η Αχαϊκή Τράπεζα και τα δάνεια

  Στην Εξεταστική Επιτροπή ο Νικολόπουλος εμφανίστηκε λάβρος και κατά των εκπροσώπων των τραπεζών που χορήγησαν «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Στην Πάτρα απόρησαν, γνωρίζοντας ότι έχει στην αυλή του το σκάνδαλο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, μιας υπόθεσης που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και μεταξύ των 62 προσώπων που καλούνται από τον ανακριτή είναι ο πεθερός του Ανδρέας Μανωλόπουλος, πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας. Η τράπεζα στην οποία πρόεδρος ήταν ο Ευάγγελος Φλωράτος, μετέπειτα δήμαρχος Πατρέων, έχει 15.000 μεριδιούχους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, όλη τη μεσαία τάξη της Πάτρας, η οποία κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει τις οικονομίες της αλλά να κληθεί να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» που αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

  Οι Φλωράτος και Νικολόπουλος είχαν στενή πολιτική φιλία και οι «κακές γλώσες» λένε ότι διαφέντευαν την τράπεζα, η οποία χορήγησε δάνεια 60 εκατ. ευρώ συνήθως χωρίς εγγυήσεις σε λίγους και εκλεκτούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: δάνειο 4,5 εκατ. ευρώ με εγγύηση χωράφι στην Κομοτηνή πραγματικής αξίας 100.000 ευρώ. Δάνειο 1 εκατ. ευρώ με εγγύηση ένα κτίριο κατεστραμμένο από φωτιά μηδαμινής αξίας. Δάνειο 2 εκατ. ευρώ με εγγύηση οικόπεδα που πλειστηριάστηκαν για άλλη οφειλή και δεν έπιασαν ούτε 200.000 ευρώ. Η πατέντα με τα βοσκοτόπια έχει πλούσιο παρελθόν.

  Καμία εξωτερική παρέμβαση δεν έκανε τον Νικολόπουλο αυτό που είναι. Ετσι γεννήθηκε. Οι δυσκολίες της ζωής θα μπορούσαν να σφυρηλατήσουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Είναι το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά (γεννήθηκε το 1958) μιας φτωχής οικογένειας που ζούσε στη συνοικία της Αγίας Τριάδας στην Πάτρα, ορφάνεψε νωρίς από πατέρα και αναγκάστηκε να ψέλνει από 15 ετών για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του. Μαθητής οργανώθηκε στη ΜΑΚΚΙ, το μαθητικό όργανο της ΟΝΝΕΔ.

  «Ερχόταν και μας ρωτούσε τι προβλήματα είχαμε και ζητούσε την ψήφο μας» λέει ένας παλιός συμμαθητής του από άλλον πολιτικό χώρο. «Από τότε σκαρφιζόταν επικοινωνιακά κόλπα» προσθέτει. Οταν ήρθε η ώρα να υπηρετήσει στον στρατό, μετατέθηκε στη Χίο. Εκεί συνδέθηκε με τον τοπικό βουλευτή, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΝΔ και υπουργός Αιγαίου (1990-1991), Γιώργο Μισαηλίδη. Σε ηλικία 21 ετών ήταν πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου της ΟΝΝΕΔ. Οταν επέστρεψε στην Πάτρα, ο Μισαηλίδης φρόντισε να του βρει θέση στην Τράπεζα Πίστεως. Για μεγάλο διάστημα περιφερόταν στο περιβάλλον του αχαιού πολιτικού και μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

  Η σκιά της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα

  Στις εκλογές του 1986 ήταν πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος Πατρέων και στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ. Μελανή σελίδα στο πολιτικό μητρώο του αποτελεί η δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα τον Ιανουάριο του 1991 από τον Γιάννη Καλαμπόκα, ο οποίος ήταν πολιτικό τέκνο του Νικολόπουλου. Στην Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, τον Μάρτιο του 1991, αποκαλύφθηκε ότι ο βουλευτής της ΝΔ συμμετείχε σε σύσκεψη στην οποία ο Καλαμπόκας εισηγήθηκε την ανάληψη δυναμικής δράσης από την ΟΝΝΕΔ και ότι αργότερα χαρακτήρισε τις βιαιοπραγίες της ομάδας Καλαμπόκα «τοπικό έθιμο». Το 1981 μπήκε στα ΚΑΤΕΕ, από όπου αποφοίτησε το 1984. Το 1997, ενώ ήταν βουλευτής, ξεκίνησε ένα σαφάρι πανεπιστημιακών πτυχίων μέσω κατατακτήριων εξετάσεων -«βουλευτικών κατατακτήριων» λένε οι άσπονδοι φίλοι του. Εισήχθη στο Ποιμαντικό της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, που αργότερα μετονομάστηκε Σχολή Κοινωνικής Θεολογίας. Πτυχίο έλαβε το 2001 και συνέχισε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών), στην Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων (ΑΣΣΕ). Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και στη Θεολογική Σχολή με αντικείμενο τα «Οικονομικά της Εκκλησίας», ενώ είναι υποψήφιος διδάκτωρ στην Οικονομική Σχολή του Δημοκριτείου. Τόσες σπουδές, αντί να εκλεπτύνουν, εκτράχυναν τον δημόσιο λόγο του, ο οποίος βρίθει ανερμάτιστων προτάσεων και συντακτικών λαθών.

  «Ο Νίκος είναι πολύ εκδικητικός»

  Ο Μισαηλίδης δεν βοήθησε μόνο πολιτικά τον Νικολόπουλο, τον πάντρεψε κιόλας. Ο βουλευτής Αχαΐας έκανε τρεις γάμους. Η πρώτη του σύζυγος ήταν κόρη εργοστασιάρχη. Η δεύτερη προερχόταν από εύπορη οικογένεια του Διακοφτού. Η σημερινή του σύζυγος, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά, είναι η Τασία Μανωλοπούλου, πρώην δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Ευάγγελου Φλωράτου «Αξία στον πολίτη» και υποψήφια ευρωβουλευτής με την Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό του Βύρωνα Πολύδωρα το 2014, όταν στο σχήμα μετείχε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος του συζύγου της. Το ζεύγος Νικολόπουλου έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία αποτελούμενη από 50 ακίνητα, ενώ η κυρία Μανωλοπούλου φέρεται ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας Νεοεκδοτική, η οποία εκδίδει βιογραφίες του συζύγου της για πολιτικά πρόσωπα, και μόνο πέρυσι έλαβε χρηματοδότηση περίπου 48.000 ευρώ από μεγάλη συστημική τράπεζα.

  Οι νύφες, όσο πλούσιες και όμορφες κι αν ήταν, δύσκολα θα επισκίαζαν τη λάμψη των κουμπάρων. Δύο από αυτούς ήταν ο Αθανάσιος Αθανασούλης, ιδιοκτήτη της Altec και του Αlter, ο οποίος μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’90, και ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος της Δέλτα. Οι καλεσμένοι, η αφρόκρεμα της Πάτρας, σκανδαλίζονταν όταν μάθαιναν ότι επιχειρούσε να ανταλλάξει τα δώρα του γάμου με χρήματα, αλλά όλα έμεναν ψίθυροι, γιατί, όπως λένε ευυπόλητοι πολίτες της αχαϊκής πρωτεύουσας, «ο Νίκος είναι πολύ εκδικητικός. Καλύτερα να μην μπλέξεις μαζί του». Είχαν λόγους να τον φοβούνται γιατί είχε στα χέρια του την ισχύ μέσων ενημέρωσης. Ηταν ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού «Νέος Λόγος» (1986-1996), ιδρυτής της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος της Ενημέρωσης» (1997-1998), ιδιοκτήτης ως το 1994 του ραδιοφωνικού σταθμού Μέλλον FM και του τηλεοπτικού σταθμού Μέλλον TV, καθώς και ιδρυτικό μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Πολιτικό Εντευκτήριο».

  Ο πανταχού παρών ψάλτης

  Η κουμπαριά με τον Καραμανλή και η ρήξη με τον Σαμαρά

  Κουμπαριά έκανε και με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος βάφτισε ένα από τα παιδιά του. Ο Νικολόπουλος τότε ήταν ένας από τους «λοχαγούς» του Καραμανλή μαζί με τους Σάββα Τσιτουρίδη, Γιώργο Καλό, Θανάση Νάκο, Αδάμ Ρεγκούζα, Τάκη Σκανδαλάκη. Επρόκειτο για μια φιλόδοξη ομάδα νέων πολιτικών οι οποίοι απέκτησαν κυβερνητικά πόστα εκτός από έναν. Ο Νικολόπουλος σε όλη την πρωθυπουργία Καραμανλή δεν έγινε ούτε υφυπουργός, έμεινε απλός λοχίας, παρότι συμμετείχε στις συναντήσεις στελεχών της ΝΔ, ακόμα και στην κρισιμότερη, στην οικία του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, όπου ερρίφθη ο κύβος για την ανάδειξη του Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος.

  Αν ήταν άλλος στη θέση του, ίσως έχανε την αυτοπεποίθησή του. Ο Νικολόπουλος όμως είναι πολιτικός survivor. Από το 1989 μόνο μία φορά έχασε εκλογή και αυτή ήταν από τη Νατάσα Ράγιου το 2007. Και πώς να χάσει ο άνθρωπος που θρυλείται ότι κάθε Μεγαλοβδομάδα και ειδικά τη Μεγάλη Πέμπτη πηγαίνει από χωριό σε χωριό, ψέλνει από ένα ευαγγέλιο και συνεχίζει στο επόμενο δίνοντας την εντύπωση ότι είναι πανταχού παρών; Ο πολιτικός που ύφαινε με συνέπεια και με όλα τα μέσα το δικό του πελατειακό δίκτυο διορίζοντας ολόκληρες οικογένειες και φτιάχνοντας στρατιά πιστών οπαδών;

  Στη Βουλή βρήκε διέξοδο η καταγγελιομανία του. Είναι ρέκορντμαν στον αριθμό των ερωτήσεων, τις οποίες καταθέτει με ρυθμό πολυβόλου, υιοθετώντας τα πάντα αλλά κυρίως ρεπορτάζ εφημερίδων. Εξαιτίας του το Υπουργικό Συμβούλιο επί ΝΔ εξέδωσε εγκύκλιο που απαγόρευε στους υπουργούς να απαντούν σε δημοσιεύματα αλλά μόνο σε πρωτότυπες ερωτήσεις βουλευτών. Εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με πρώην συντρόφους του, ένα ήταν το ερώτημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ: τον χρησιμοποιούν διάφορα συμφέροντα για να προωθεί ή για να χαλάει δουλειές; Ο Νικολόπουλος ήταν μέσα στους 117 βουλευτές που ζήτησαν αναδρομικά τον διπλασιασμό των αποδοχών τους, αλλά μετά την κατακραυγή δήλωσε ότι είχε ήδη παραιτηθεί κάθε αξίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο.
  Τον Ιούνιο του 2012 έγινε υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Πολλοί υπουργοί τον θυμούνται την ημέρα της ορκωμοσίας να τους σπρώχνει για να φωτογραφηθεί δίπλα στον πρωθυπουργό – η φωτογραφία έγινε ημερολόγιο που μοιράστηκε σε χιλιάδες ψηφοφόρους -, ίσως για να ξεχαστεί η κακή προϊστορία των δύο πολιτικών, όταν ο Νικολόπουλος πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις δυσαρέσκειας κατά του Σαμαρά που μόλις είχε ιδρύσει την Πολιτική Ανοιξη.

  Στις 9 Ιουλίου ο Νικολόπουλος παραιτήθηκε. Επίσημη αιτία; Η διαφωνία του για την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Πραγματική αιτία; Δεν πήρε την αρμοδιότητα της ΓΓ Κοινοτικών και άλλων πόρων, ένα εργαλείο άσκησης (και πελατειακής) πολιτικής. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε στελέχη του υπουργείου Εργασίας αλλά και της ΝΔ η χρησιμοποίηση απόρρητων και εμπιστευτικών πληροφορίων για τα εργασιακά θέματα προκειμένου να καταθέτει ερωτήσεις στη Βουλή βλάπτοντας τη ΝΔ, η οποία τον είχε ήση διαγράψει από την ΚΟ.

  Οσο έμεινε στο υπουργείο, οι συχνότεροι επισκέπτες του ήταν ιερείς, ενώ η πρώτη του συνάντηση ως υφυπουργού ήταν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Πάντοτε διαφημίζει τους ισχυρούς δεσμούς του με την Εκκλησία και το Αγιον Ορος. Παλαιότερα παρουσιαζόταν ως στενός φίλος του Χριστόδουλου, αν και πρόσωπα εμπιστοσύνης του μακαριστού αρχιεπισκόπου επισημαίνουν ότι «δεν είχαν καμία ιδιαίτερη σχέση. Ηταν από εκείνους που κολλούσαν δίπλα του σε κάθε ευκαιρία». Μετά τον θάνατό του ο Νικολόπουλος επιχείρησε να φτιάξει το «Σωματείο των Φίλων του Χριστόδουλου», αλλά η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε γρήγορα επειδή «δεν ήταν σοβαρή», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 3. Ο/Η Red λέει:

  Μιλάμε για ανοχή, συνενοχή και αφασία

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_901.html

  Τα ανέκδοτα της… διαπλοκής
  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 | 10:56 μ.μ.

  Πηγή: Ματίνα Παπαχριστούδη – Hot Doc

  Και ενώ στο τηλεοπτικό -πολιτικό σκηνικό γίνεται το έλα να δεις, μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, στην Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ συνεχίζονται οι καταθέσεις των ιδιοκτητών και έως χθες απρόσιτων ισχυρών της ενημέρωσης.

  Και ναι, η διαδικασία είναι μακροσκελής, έχει τους δικούς της κοινοβουλευτικούς κανόνες, και ναι, για να βγει μια είδηση οφείλεις να αντέξεις πολλές ώρες ερωτήσεων και κενών περιεχομένου απαντήσεων.
  Από αυτό το σημείο ωστόσο μέχρι την παραδοχή του εκδότη της Αυριανής, ιδιοκτήτη του Alter και τώρα μετόχου στο Kontra, πως στο κανάλι του έκλεβαν εν γνώσει του και το επιβράβευε κιόλας, πάει πολύ.

  Όπως πάει πολύ κι η αποκάλυψη, σαν σε ανέκδοτο, πως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τηλε-αστέρας χρόνων Άδωνις Γεωργιάδης πλήρωνε στον Γ. Κουρή 17.000 ευρώ το μήνα για την
  εκπομπή του ως… πωλητής βιβλίων. Η οποία αντιμετωπίστηκε μόνο σε ό,τι αφορά τον βουλευτή, με ερωτήματα αν δικαιολογείται το ετήσιο ποσό στο Kontra από το πόθεν έσχες του.

  Κανείς δεν διερωτήθηκε για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, Γιώργο Κουρή, που πουλάει καθημερινά ενημέρωση από το κανάλι του, πώς πουλάει τηλεοπτικό αέρα σε πελάτες. Και σε πόσους ακριβώς πουλάει τον αέρα του. Πώς πληρώνεται για αυτόν, αν αποδίδονται οι φόροι στο Δημόσιο, το αγγελιόσημο, αφού πρόκειται για διαφημιστικές εκπομπές, κλπ.

  Φάνηκε δηλαδή απόλυτα φυσιολογικό σε όλους, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, πως οι καναλάρχες, που κατέχουν ή δεν κατέχουν τηλεοπτική άδεια, μπορούν να πουλάνε τηλεοπτικό αέρα χωρίς κανόνες, όρια και με καθαρό κέρδος.

  Σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση η παραδοχή αυτή, αντιθέτως γελάσανε κιόλας με την «ειλικρίνεια» του Κουρή, ο οποίος περιέγραφε παραστατικά και απόλυτα φυσιολογικά τα φέσια του Alter στις τράπεζες, τις διαδρομές επιχειρηματιών και πολιτικών για την εκπομπή ενός ιδιωτικού καναλιού, εν
  προκειμένω του Alter.

  Και ούτε ένας, εντός και εκτός Βουλής πάλι, εννοώντας και τα ίδια τα ΜΜΕ, δεν αναρωτήθηκε το εύλογο. Αν για τη λειτουργία ενός καναλιού γίνονταν αυτά στο παρελθόν, δεν γίνονται και σήμερα
  με άλλα κανάλια; Δίνουν επιχειρηματίες απευθείας χρήματα στο Κontra; Όχι, δεν έγινε αυτή η ερώτηση.

  Όπως δεν έγινε και για τον τρόπο λειτουργίας του τηλεοπτικού μάρκετινγκ στους σταθμούς. Μια ευρεία απάτη, στα όρια του θεσμικού πλαισίου. Και έτσι δεν έμαθαν βουλευτές και πολίτες για τους
  πλασιέ τηλεοπτικού χρόνου, που κάθε τηλεοπτική σεζόν παίρνουν σβάρνα τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
  Τους προσφέρουν 2ωρο ή 3ωρο αέρα (εκπομπή το λένε) την οποία αναλαμβάνουν οι ίδιοι. Έναντι βέβαια αμοιβής. Ο Άδωνις Γεωργιάδης πλήρωνε 17.000 το μήνα. Για πώληση δαχτυλιδιών ή χαλιών
  το ενοίκιο είναι φθηνότερο. Και έτσι βγάζει το κανάλι καθαρά λεφτά. Χωρίς κανένα έλεγχο.

 4. Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

  Μωρ τι μας λες!

  http://www.huffingtonpost.gr/2016/09/10/politiki-media-pothen-esxe-kanalarxon_n_11950308.html

  Πέρασαν επιτυχώς τον έλεγχο πόθεν έσχες, οι Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού και Μαρινάκης

 5. Ο/Η Left λέει:

  17.09.2016 | 12:51
  Αλαβάνος: Μαφιόζικο στυλ στην λειτουργία της κυβέρνησης

  «Έχουμε πολλές συμπτώσεις και ανησυχητικά φαινόμενα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το θέμα Στουρνάρα που δείχνουν ένα μαφιόζικο στυλ το οποίο υπεισέρχεται στην λειτουργία της Κυβέρνησης» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τη Ζηνοβία Σαπουνά ο Πρόεδρος του κόμματος “Σχέδιο Βήτα”.

  Τόνισε ότι “ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ όπως οι 53 πιστεύουν ότι θα αποκτήσουν λευκό μητρώο επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αφηρημένες διατυπώσεις, δεν του σώζει όμως τίποτα είναι συνένοχοι και καταδικασμένοι από τον λαό για την υπογραφή του σκληρότερου μνημείου».
  Ο κ. Αλαβάνος εκτίμησε πως είναι πάρα πολύ πιθανή αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ αλλά είναι ουσιαστικό ότι δεν θα αλλάξει το πλαίσιο της πολιτικής όπως συνέβη και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
  Επέμεινε στη θέση ότι «πρέπει να γίνει στάση πληρωμών και η Ελλάδα να προχωρήσει προσωρινά σε εθνικό νόμισμα που θα τις δώσει κυρίως τη ρευστότητα για να κινηθεί η οικονομία.

 6. Ο/Η Βολταίρος λέει:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.