Απάντηση στους Γλέζο-Άδωνι-Αρχ. Ιερώνυμο

[Οφειλόμενο στα θύματα της Κατοχής και της ελληνοχριστιανικής Χούντας]

glezos-adwnis-jeronymo

Tου Αναγνώστη Λασκαράτου
Ξιφούλκησε το βαρύ πυροβολικό της εθνικής κρατικής Εκκλησίας, για να απαντήσει σε έναν υπουργό που βρήκε το θάρρος να πει δυο μεγάλες αλήθειες. Δεν ξέρω που να αποδώσω την αναλαμπή του  αριστερoύ ψάλτη-υπουργού του αγ.Αθανασίου Πολυδρόσου: 1. «Η εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας». 2. «Με ποιο μέρος ήταν η εκκλησία και που ήταν στη Χούντα και στην Κατοχή;». Αν δεν ήξερα σε ποιο κόμμα και σε ποια κυβέρνηση με ακροδεξιούς θρησκοκάπηλους αγκαλιά, μετέχει ο κ.Φίλης, θα του αναγνώριζα πολλές αρετές. Όμως όποιος έχει για αρχηγό τον άθεο Αρχιταρτούφο θαυμαστή της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο, που παριστάνει πως προσεύχεται σε κάποια αφορολόγητη εικόνα των «Ζαπατίστας» του Αγ.Όρους και ως πρωθυπουργός χαρίζει εκατομμύρια στα ανεξερεύνητα από το ΣΔΟΕ δεσποτικά συγγενολόγια με τις πισίνες και τις βίλες, στα μαύρα ταμεία των παγκαριών και των εμπορευόμενων «μυστηρίων» ή στην (ακόμη προκλητικά φυγόδικη) «Αλληλεγγύη» του Φουρλεμάδη, για να μην μιλήσω για τα υπόλοιπα κάθε λογής ιερά σκάνδαλα, που κουκουλώνονται σωρηδόν, είναι το λιγότερο αναξιόπιστος. Αλλιώς θα αναγνώριζα στον κ.Φίλη την ιδιότητα του πρώτου υπουργού σε αυτή τη χώρα, που τόλμησε να πει τη γνώμη του για τον κλήρο, γιατί βεβαίως και άλλοι προκάτοχοί του θα μπορούσαν να τα είχαν πει αυτά και πολύ περισσότερα ακόμη, ειδικά για τον Χριστόδουλο του Γλέζου, που αλληλογραφούσε με τον φαντάρο Παττακό: ««Στρατηγέ (ο Παττακός είχε ήδη εκπέσει του αξιώματός του, λόγω εσχάτης προδοσίας), με ιδιαίτερη χαρά έλαβα το πόνημά σας και σας ευχαριστώ πολύ. …υπήρξατε εκφραστής ξεχωριστών προσόντων και αρετών και γράψατε ιστορία. Μετ’ ευχών διαπύρων, ο Αθηνών Χριστόδουλος».

Ο Γλέζος, δεν τόλμησε να μιλήσει για τη στάση της Ιεραρχίας στη Χούντα. Ζουν πάρα πολλοί που θυμούνται κι έτσι ο πρόθυμος συνήγορος πολλών αχαρακτήριστων ανθρώπων και καταστάσεων μίλησε για την Κατοχή, επειδή οι επιζώντες σήμερα είναι ελάχιστοι και η βιβλιογραφία για τα έργα των δεσποτάδων εκείνη την περίοδο πολύ φτωχή. Άλλωστε έχει εξασφαλίσει πως ο Υπουργός δεν θα του απαντήσει, ούτε άλλος κανείς από τους συντρόφους του κι ας το χρωστούν, αν μη τι άλλο από ντροπή για το δράμα των τριών μητροπολιτών του ΕΑΜ και δεκάδων τίμιων κληρικών, που η Εκκλησία καταδίωξε άγρια, με την κατηγορία πως πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. «Έξεστι Γλέζω ασχημονείν», το έχουμε τεκμηριώσει αυτό με καμιά δεκαριά δημοσιεύματα (για Χρυσή Αυγή, Ενβέρ Χότζα, Κάρατζιτς, Στάλιν, Χουντόδουλο, φιλοναζιστή Κύπριο Αρχιεπίσκοπο, κλπ κλπ κλπ), σχετικά με τον πρώην συνεργαζόμενο με το αντρεϊκό ΠΑΣΟΚ συναγωνιστή του Λαφαζάνη.  Παραπέμπω λοιπόν, σε μια σειρά τεσσάρων δημοσιευμάτων μας, με τα οποία απαντήσαμε σε παρεμφερείς ισχυρισμούς του, την εποχή που Προκαθήμενος ήταν ο φίλος του ο Χρ. Παρασκευαϊδης, τον οποίο η «Αυγή» είχε περιποιηθεί δεόντως δυο φορές για την ευαγή δράση του σε κάποιο οικοτροφείο αρρένων (Αυγή 29/05/2007, «Μας θύμισε το θέμα ο αγαπητός σύντροφός μας Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η παράνομη «Αυγή» του 1970-31.8.1970-έχει ανοίξει τον λογαριασμό με τον κ. Χριστόδουλο….Αποκαλύφθηκαν ενέργειαι από μακρού χρόνου και κατ’εξακολούθησιν, ασελγών πράξεων, επί των νεαρών τροφίμων..».), αλλά ο Γλέζος δεν θα διαβάζει φαίνεται την «Αυγή», γιατί ούτε υπερασπίστηκε το φίλο του, ούτε άλλαξε ρότα, πρόσφατα καυχήθηκε για την αφιέρωση που του είχε γράψει σε βιβλίο για την Κατοχή, ο Αρχιεπίσκοπος που «διάβαζε» επί Χούντας και αν και αποδέκτης των εκκλήσεων δυστυχισμένων μανάδων φυλακισμένων ως Γραμματέας της Συνόδου, δεν ήξερε ο ψεύτης πως γινόντουσαν βασανιστήρια.  

Έλεγα λοιπόν («Οι επίσκοποι στην Κατοχή [4], 1/11/2010Απάντηση στους Μ. Γλέζο-Χριστόδουλο, ΜΕΡΟΣ 4ο-τελευταίο)

«O συμπολεμιστής του Άρη Βελουχιώτη, αρχιμανδρίτης Γερμανός Δημάκος (παπα-Ανυπόμονος), είναι μάρτυρας αδιάψευστος που τινάζει στον αέρα τους ισχυρισμούς του κ. Γλέζου πως οι επίσκοποι πήραν μέρος στην Αντίσταση κλπ. Κάθε άλλο. Στην καλύτερη περίπτωση εγκατέλειψαν τις έδρες τους και το ποίμνιό τους. Ο κ.Γλέζος αναφέρει και “πάρα πολλούς” μητροπολίτες που πήγαν στο βουνό. Δυο ήταν όλοι κι όλοι κι αυτοί κυνηγήθηκαν όπως είπαμε από την Εκκλησία. Αναφέρει και μητροπολίτες που πήραν τα βουνά με τον ΕΔΕΣ. Αυτό θα συνέβη πολύ διακριτικά γιατί δεν βρήκα κανένα. Αν κάποιος ξέρει έστω έναν, ας μας τον υποδείξει. Εκτός αν εννοεί τη ντροπιαστική περίπτωση του πλιατσικολόγου συμμαχητή του Ζέρβα μητροπολίτη Παραμυθίας Δωρόθεου ή τον ΕΔΕΣίτη (αρχιμανδρίτη όμως) Σεραφείμ τον μετέπειτα χουντικό Αρχιεπίσκοπο, που κατέλαβε τον θρόνο πραξικοπηματικά χάρις στη φιλία του με τον αρχιβασανιστή Ιωαννίδη. Ο Γερμανός Δημάκος λες και έγραψε τις αναμνήσεις του για να βγάλει ψεύτη τον κ.Γλέζο…….Ο αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Καλύβας, ένας φανατικός ιερωμένος, που όμως έζησε λιτά χωρίς να αναμιχθεί σε σκάνδαλα, εντάχθηκε για λίγο στο ΕΑΜ της Καστοριάς από το οποίο αποχώρησε όταν αντιλήφθηκε πως κυριαρχείται από κομμουνιστές. Αυτό δεν εμπόδισε να πέσει θύμα διώξεων που έφτασαν μέχρι ξυλοδαρμού του από ακροδεξιούς στρατιωτικούς. Στα βιβλία του, (“Ανορθώσατε την Εκκλησία”, “Φως ή Φωτιά”, “Έτσι σπουδάζουν οι φτωχοί”) είναι καταπέλτης κατά της δεσποτικής διαφθοράς και καταγγέλλει πως κανείς επίσκοπος δεν πείνασε στην Κατοχή “πολλοί όμως επαχύνθησαν λαμβάνοντες όλας τας βιταμίνας του λατινικού αλφαβήτου” όταν το ποίμνιο πέθαινε της πείνας……».

Παραπέμπω επίσης και στα παρακάτω ποστ, για όποιον αντέχει την ακροδεξιά εκκλησιαστική δυσωδία:

 1. «Το ρομάντζο του Αγ. Όρους με τον Αδόλφο» (ε δ ώ), «Φασίστες ορθόδοξοι κληρικοί»[2], ε δ ώ: «Σαδιστής και φασίστας μητροπολίτης, βασανιστής σκύλων, αναφωνεί «παρούσα» στη Σύνοδο», ε δ ώ:
 2. Προτείνω και ένα δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» (Τάσος Κωστόπουλος-(7.2.2016), ε δ ώ:

«Αγκυλωτός, αλλά σταυρός….Οσο κι αν η εξομοίωση του Αδόλφου Χίτλερ με τον (αγιοποιημένο από τη χριστιανοσύνη) Μεγάλο Κωνσταντίνο ξαφνιάζει σήμερα τον ανυποψίαστο αναγνώστη, την εποχή εκείνη αποτελούσε μάλλον συνηθισμένη παραβολή. Ακόμη πιο προωθημένες ήταν άλλωστε οι δηλώσεις κάποιων άλλων μητροπολιτών της Βόρειας Ελλάδας που παρατίθενται στο ίδιο φυλλάδιο……Η επικρότηση αυτή αντανακλούσε τη συνολικότερη στάση της Εκκλησίας ως προασπιστή του κοινωνικού καθεστώτος: όπως λίγο νωρίτερα ο ιταλικός φασισμός, έτσι και ο γερμανικός ναζισμός έγινε, αρχικά τουλάχιστον, δεκτός ως μια ιδεώδης απάντηση των παραδοσιακών ευρωπαϊκών κοινωνιών στον (κοινό) εσωτερικό εχθρό και στην (εξίσου κοινή) «κρίση αξιών» που επέφερε η νεωτερικότητα..».

Την πολύ δύσκολη δουλειά, για την σχετικά πρόσφατη εποχή της Χούντας, την ανέλαβε ο τηλεπλασιέ του εντιμότατου Καρατζαφέρη  και τώρα παρά τω Κυριάκω, απαντώντας σε έναν άλλο περίεργο τύπο του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρύτανη Πελεγρίνη, που μόλις προχτές είχε μιλήσει όπως θα μιλούσε ένας Αντισημίτης. Άλλωστε το κοινό του Αδώνιδος  είναι απόλυτα δεκτικό και δεν θα του δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, όποια σαχλαμάρα κι αν πει, ενώ τα 14χρονα, που φροντίδι Αλέξη, θα ψηφίσουν το 2019, δεν έχουν ιδέα. Ομίλησε λοιπόν ο κ.αντιπρόεδρος της Ν.Δ.: «…Όταν είναι γνωστό πως όταν έπεσε, η Εκκλησία άλλαξε σχεδόν το σύνολο της Ι.Συνόδου για όλους εκείνους που είχαν διοριστεί επί χούντας. Τα πανεπιστήμια έκαναν το ίδιο κ. Πελεγρίνη;»

Κάθε στοιχειωδώς ενημερωμένος άνθρωπος ξέρει πως την πιο δραστική αποχουντοποίηση στο Δημόσιο, την έκαναν τα Πανεπιστήμια χάρις στον υφυπουργό Παιδείας Δ. Τσάτσο της ΕΔΗΚ και πως η Εκκλησία δεν έδιωξε κανέναν ως χουντικό. Οι εκθρονίσεις 12 όλων κι όλων παπαδοπουλικών χουντικών μητροπολιτών, σχεδιάστηκαν επί Χούντας Ιωαννίδη από χουντικότερους μητροπολίτες, που δεν μπόρεσαν να συγχωρήσουν στους «12», πως για χάρη τους η τάχα καθαρτήριος Χούντα είχε διώξει ομοφυλόφιλους δεσποτάδες. Άλλωστε ούτε έναν από όσους είχαν εκθρονιστεί από τους «12», δεν αποκατέστησαν όταν έπεσε η Δικτατορία, βιάστηκαν να βολέψουν στις έδρες τους, τύπους σαν τον άρπαγα Χουντόδουλο, μητροπολίτη του Βώλου,  γραμματέα της χουντικής Συνόδου, ο οποίος κατέλαβε το θρόνο του διωγμένου (όχι για πολιτικούς λόγους) από τη Χούντα Δαμασκηνού, ο οποίος ζούσε ακόμη και δεν τον άφησαν να επιστρέψει! Για τη στάση της Εκκλησίας στη Χούντα, υπάρχουν οκτώ δικά μας δημοσιεύματα:

 1. «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»-2, ε δ ώ.
 2. «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» [2-B], ε δ ώ.
 3. «Ο χουντικός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ [2]-Η απόπειρα ξεπλύματός του με τη συνενοχή της Αριστεράς», ε δ ώ.
 4. «Αρχιεπίσκοπος με αποθήκη όπλων!», ε δ ώ.
 5. «Oι ναζιστικές ιδέες του Χριστόδουλου», ε δ ώ.

«Μέσα από χρόνο ο λόγος της αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κατάρ, Σιβιτανιδείου και Βουλιαγμένης, της Εκκλησίας της οποίας ιερείς ευλογούν τα εγκληματικά ορμητήρια της «σποράς των νικημένων του ’45», απαντώντας στον κ.Φίλη, αναφερόμενος στη δράση κληρικών στην Κατοχή. Όμως για τους Χριστιανούς «Λόγος» και «Αλήθεια» είναι ο Χριστός και η επίκληση του ονόματός του στην εκκλησιαστική τραγωδία της Κατοχής, υπόθεση για την οποία η κρατική Εκκλησία ψεύδεται κρύβοντας τα αίσχη πάρα πολλών ανώτατων κληρικών της και τους διωγμούς που η ίδια διενήργησε σε βάρος έντιμων πατριωτών ρασοφόρων, συνιστά πράξη βλάσφημη. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκαταστήσει ηθικά τον θαυμάσιο ΕΑΜίτη δεσποτη Ιωακείμ της Χίου, που πέθανε πάμπτωχος, αυτοί που στη θέση του έβαλαν τον ακροδεξιό, αισχρό από κάθε πλευρά Παντελεήμονα Φωστίνηπου επιστράτευε φτωχά αγοράκια, τα έκανε σαν τα μούτρα του και τα ανύψωνε σε σκανδαλοποιούς μητροπολίτες, με τελευταίο το γνωστό Αττικής Παντελεήμονα.

Αυτά δεν τα ξέρει ο Γλέζος;

 

This entry was posted in «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

31 Responses to Απάντηση στους Γλέζο-Άδωνι-Αρχ. Ιερώνυμο

 1. Ο/Η IASONAS λέει:

  «Ἀφάνισαν ὅλως διόλου τὰ μοναστήρια καὶ οἱ καημένοι οἱ καλόγεροι, ὁποῦ ἀφανίστηκαν εἰς τὸν ἀγῶνα, πεθαίνουν τῆς πείνας μέσα στοὺς δρόμους, ὁποῦ αὐτὰ τὰ μοναστήρια ἦταν τὰ πρῶτα προπύργια τῆς ἀπανάστασής μας. Ὅτι εκεῖ ἦταν καὶ οἱ τζεμπιχανέδες μας (πυριτιδαποθῆκες) κι ὅλα τὰ ἀναγκαῖα τοῦ πολέμου· ὅτ᾿ ἦταν παράμερον καὶ μυστήριον ἀπὸ τοὺς Τούρκους. Καὶ θυσίασαν οἱ καημένοι οἱ καλόγεροι καὶ σκοτώθηκαν οἱ περισσότεροι εἰς τὸν ἀγῶνα. Καὶ οἱ Μπαυαρέζοι παντήχαιναν, ὅτ᾿ εἶναι οἱ Καπουτζινοι τῆς Εὐρώπης, δὲν ἤξεραν ὅτι εἶναι σεμνοί, κι ἀγαθοὶ ἄνθρωποι καὶ μὲ τὰ ἔργα τὼν χεριῶν τους ἀπόχτησαν αὐτά, ἀγωνίζοντας καὶ δουλεύοντας τόσους αἰῶνες καὶ ζοῦσαν μαζί τους τόσοι φτωχοί καὶ ἔτρωγαν ψωμὶ… καὶ χάλασαν (οἱ Μπαυαρέζοι) καὶ ρήμαξαν ὅλους τοὺς ναοὺς τῶν μοναστηριῶν».
  Μακρυγιάννης

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Επικαλείστε τον Μακρυγιάννη ως μάρτυρα υπεράσπισης της Εκκλησιας; Δεν βρήκατε κάποιον λιγότερο τοκογλύφο, μισαλλόδοξο, αρχαιοκάπηλο, συμφεροντολόγο και ανισόρροπο;

   https://roides.wordpress.com/2011/03/21/21mar11/

   Μακρυγιάννης: Ένας (μισαλλόδοξος) Ρωμιός [2]

   ………………….
   Ο Αμερικανός φιλάνθρωπος Ιωνάς Κινγκ (εικ.1, ως καθηγητής & ιεραπόστολος στη Συρία), ήλθε το 1828 εδώ, παντρεύτηκε μια Ελληνίδα, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τον Καποδίστρια και άρχισε το ανθρωπιστικό του έργο, ιδρύοντας παράλληλα σχολεία και διδάσκοντας το Ευαγγέλιο, προσέχοντας να μην προσβάλλει την λαϊκή πίστη. …………Σε επιστολή του (1827) στην Αμερική, απευθύνει συγκινητική έκκληση: «Εάν ο Αμερικανικός λαός, ηδύνατο να ίδη τους δυστυχείς Έλληνας καθημένους εν τω κονιορτώ εν μέσω των ερειπίων του παρελθόντος μεγαλείου των…εάν ηδύναντο να ακούσωσι στεναγμούς των….να αντιληφθώσι τα μαρτύρια μυριάδων εν δουλεία…θα ήρχοντο εις βοήθειάν των». Ο Κινγκ είχε βιώσει το θρησκευτικό φανατισμό της υποανάπτυκτης «χριστιανικής» Ανατολής βλέποντας στη Συρία το λόγιο προσύλητό του Asaad es Shidiak να φυλακίζεται στο καστρομονάστηρο του Κάνομπιν παλιά έδρα του Μαρωνίτη πατριάρχη της Αντιόχειας και να πεθαίνει στο υγρό και στενόχωρο κελί του από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια των καλογριών και των προσκυνητών που τον τραβούσαν με σχοινί δεμένο στο λαιμό του.

   Το 1834 ο μητροπολίτης Αθηνών Νεόφυτος Μεταξάς (εικ.2 του 1ου μέρους) απειλεί με αφορισμό τους γονείς που θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο του Κινγκ. Το υπερσυντηρητικό φιλορωσικό κόμμα των «Ναπαίων», που συσπείρωνε τους φανατικούς Ορθόδοξους και τους έμμισθους πράκτορες του τσάρου σαν τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Οικονόμου (εικ.2) πήρε τη σκυτάλη. Με όργανο την εφημερίδα «Αιών» και τη μυστική εταιρεία των Φιλορθοδόξων που έλεγχε, προσπάθησε να σπιλώσει την τιμή και την υπόληψή του με δημοσιεύματα τιτλοφορούμενα «Τα Οργια». Εκεί ο Κινγκ εμφανίζεται ως δήθεν τελετάρχης σε γάμο ημίγυμνων νέων, και διοργανωτής συναθροίσεων όπου καίγονταν εικόνες και βλασφημείτο η «παρθένα» της Ναζαρέτ και οι άγιοι. Συγγραφέας αυτών των συκοφαντιών ήταν ο διαβόητος πλαστογράφος χειρογράφων του Αγίου Όρους (είχε κατηγορηθεί για απόπειρα δολοφονίας των γονιών του) Κ.Σιμωνίδης (αργότερα υποψήφιος μητροπολίτης Αιθιοπίας), που κατόρθωσε να ξεσηκώσει την κοινή γνώμη. Το 1845 ο Κίνγκ εκδίδει την «Απολογία» του. Η ελλαδική Σύνοδος και ο πατριάρχης τον αφορίζουν. Το 1846 στήθηκε δίκη εναντίον του στη Σύρο από όπου γυρίζοντας δέχτηκε το πλοίο επίθεση από πιστούς, που τον απείλησαν ότι θα τον δολοφονήσουν. Λίγο μετά κατασχέθηκαν 100 αντίτυπα της «Απολογίας» και κάηκαν. Οι διωγμοί του αποδοκιμάστηκαν από την ολιγάριθμη ελληνική διανόηση και πήραν μεγάλη δημοσιότητα στη Δύση. Αργότερα καταδικάστηκε με την κατηγορία του προσηλυτισμού, και εκδιώχθηκε για να αποκατασταθεί τελικά. Παρ’όλ’ αυτά σήμερα στις προτεσταντικές ΗΠΑ επιτρέπεται η ελεύθερη δράση της κακόφημης ρωμιορθόδοξης Αρχιεπισκοπής των Ελλήνων μεταναστών, που πληρώνει τεράστιες αποζημιώσεις και κλυδωνίζεται από παιδεραστικά σκάνδαλα που τα κουκουλώνει το πατριαρχείο με πιο πρόσφατο και κραυγαλέο αυτό της Χρυσοβαλάντου………..Ο Μακρυγιάννης ζητά να θαφτεί ο Κινγκ στη φυλακή του Μεντρεσέ (πρώην οθωμανικού Ιεροδιδασκαλείου) που κλείνονταν οι κακούργοι ενώ τα βόλια του παίρνουν και τους μαθητές του σοφού ορφανοτρόφου Καϊρη: ……………

   Ο Μακρυγιάννης έχει τα απωθημένα του αγράμματου φτωχοδιάβολου, του άρπαγα που πλούτισε αλλά Παιδεία δεν απόκτησε, και εναντιώνεται σαν ιθαγενής φύλαρχος στους μορφωμένους Έλληνες της διασποράς που θέλησαν να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό.

   Στενόκαρδος, κοντόθωρος και μικρόψυχος στο ζήτημα των «ετεροχθόνων» δηλώνει ως πληρεξούσιος Αθηνών στη σχετική συζήτηση: , “Αυτοί εκάθησαν τόσα χρόνια και έτρωγαν ψωμί και έφεραν την πατρίδα μας άνω-κάτω. Ας καθίσωμεν τώρα και ημείς να φάγωμεν ψωμί”. Ούτε χριστιανός λοιπόν ήταν, ούτε Έλληνας, καμιά αίσθηση της οικουμενικότητας του ελληνισμού και του χριστιανισμού δεν είχε, ένας σπαγγοραμένος Ρωμιός χωριάτης που δεν ήθελε να μοιραστεί με τους κατατρεγμένους πρόσφυγες το παντεσπάνι του……………….

   Ο Μακρυγιάννης, λίγο μετά τη συγγραφή των «Απομνημονευμάτων» του, ξεπέφτει στην εξιστόρηση επαναλαμβανόμενων ασυνάρτητων οραμάτων στα οποία «συνομιλούσε» με την Παναγία και τους αγίους και προβάλλεται τώρα γι’αυτήν του τη φρεναπάτη, ως πρότυπο λαϊκής ευσέβειας. Το, ακόμη και κατά τον Βλαχογιάννη, «έργο ενός τρελού», εκφράζει τον απελπισμένο θρησκοληπτικό παραλογισμό ενός ξεπεσμένου ήρωα, μιας αρσενικής Ζαν ντ’Αρκ και γεννά ίσως τη συμπάθεια, αλλά όχι τον θαυμασμό μας. Αν πράγματι άκουγε φωνές τότε θα ήταν σχιζοφρενής, από εκείνους που η νόσος εκδηλώνεται ασυνήθιστα αργά:…………..

   ΥΓ1
   Ομιλεί ο κ. Γιώργος Μεταλληνός εις το πατριωτικόν «Αντίβαρον»: «Ο Μακρυγιάννης του Γένους» (26/11/2010): «….Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της θρησκευτικής συνείδησης του Μακρυγιάννη είναι η ανεξιθρησκεία του. Αίτημά του αμετακίνητο είναι, κάθε άνθρωπος να μπορεί ελεύθερα να λατρεύει το Θεό σύμφωνα με τη θρησκεία του…» ……….

   https://roides.wordpress.com/2011/03/18/18mar11/
   ………………..

   Για να ξεκινήσω από την τσέπη του Μακρυγιάννη, που ήταν αυτή μάλλον που κυριαρχούσε ακόμη και πάνω στις ιδεοληψίες του, από τα βιβλία των Γερ.Κακλαμάνη «Η Ελλάς ως κράτος δικαίου» και Β.Ραφαηλίδη «Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974», αναδύεται ο ήρωάς μας ως ο καταφερτζής Ρωμιός που έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη περιουσία, τη γη κάτω από την Ακρόπολη κλπ με τρόπο αδιευκρίνιστο, μάλιστα ο δεύτερος τον κατηγορεί για αρχαιοκάπηλο. Είναι βέβαια γεγονός πως την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας ήταν έμπορος και δανειστής (επί το ειλικρινέστερο, τοκογλύφος) και πως οι Βαυαροί που σκοπό είχαν να φτιάξουν σχέδιο πόλης για την Αθήνα, (όπως έκαναν το 1834 στη σεισμόπληκτη Σπάρτη που σήμερα τους ευγνωμονεί για τη ρυμοτομία της), σίγουρα δεν θα άφηναν ανενόχλητα τα τσιφλίκια της σκιάς του Ιερού Βράχου. Το πως βρέθηκε ο (ανιδιοτελής χριστιανός και πατριώτης) Μακρυγιάννης να γίνει από φτωχόπαιδο γαιοκτήμων, όταν η Ελλάδα ήταν φτωχή και δοκιμαζόμενη, όταν άλλοι αγωνιστές πέθαιναν της πείνας και τα ορφανά περίμεναν ψωμί από τους ξένους Ιεραπόστολους, δεν μας το λέει η Εκκλησία των ελεημόνων Μιτροφόρων. Θα είναι κι αυτό ένα θαύμα. O τοκογλύφος είναι ένα χυδαίο είδος ανθρώπου, αλλά υπάρχει η εποχή και το κλίμα της, υπάρχει επίσης και η συνηγορία του Βλαχογιάννη, στο βαθμό που δεν αποτελεί ομολογία τοκογλυφίας και στο βαθμό που μεταφέρει την αλήθεια, πως κάποτε δηλαδή ο τοκογλύφος μας χάρισε και χρέη, όπως ο ίδιος όμως και μόνον αυτός ισχυρίζεται: «Σώφρων και ευφυής ηυδοκίμησεν ο Μακρυγιάννης από δε του 1815,ότε φαίνεται το πρώτον ίχνος των εμπορικών αυτού εργασιών…εργασθείς επί εξαετίαν μέχρι των αρχών του 1821,απέκτησεν ικανήν περιουσίαν, ήν αυτός λέγει ποσουμένην τω 1821 εις γρόσια 41,664.Τούτων 23,100 ήσαν η αξία των ακινήτων οικίας και αμπέλου,αι δε 18,564 ήσαν διατεθειμέναι είς δάνεια. Ητοι ο Μακρυγιάννης,αρχομένου του αγώνος είχε και εν χερσί μετρητά χρήματα, ών, άγνωστον το ποσόν. Εκ δε των οφειλομένων αυτώ, δύο μεν χιλιάδας γροσίων είχε χαρίση ήδη προ της εξ Αρτης φυγής,επιστρέψας τας ομολογίας εις τους οφειλέτας…»χάρη οτ’είναι φτωχοί», τα δε λοιπά πάντα μετά των ακινήτων απώλεσαν εσαεί…». Στο Μακρυγιάννη χρεώνεται (Γ.Κακλαμάνης) μια φράση από ομιλία του στη Συνταγματική Εθνική Συνέλευση του 1843: “Αν είναι να μείνουμε εμείς νηστικοί, ας πάει στο διάβολο η ελευθερία. Έφαγαν αυτοί, ας φάμε και εμείς τώρα” (από το βιβλίο “Η Ελλάς ως κράτος δικαίου”). Ο λόγιος κομμουνιστής Ραφαηλίδης που ποτέ του δεν αυτολογοκρίθηκε ούτε στρογγύλεψε τα λόγια του (αυτό που κάνει δυστυχώς σήμερα συστηματικά σε αυτά τα θέματα η Αριστερά) θεωρούσε το ξεβράκωμα του Μακρυγιάννη ζήτημα δημοκρατικής και πατριωτικής αναγκαιότητας. Άλλωστε η «αποκαθήλωση» του μύθου του εκφραστή της ρωμιορθόδοξης ψυχής είναι «εύκολη δουλειά», αφού «είχε βάλει την κουτάλα του στη χύτρα με τις πολιτικές αμαρτίες μέχρι τη λαβή. Το τι ανακάτευε…πάντως δεν μεριμνούσε για τον χορτασμό των πεντακισχιλίων» (Ευγ.Αρανίτσης-Ελευθεροτυπία-30-1’04)
   ………………..

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Οι πατριώτες και καλοί Χριστιανοί ιερείς του κ.Ιερώνυμου και του Γλέζου,ελάχιστο δείγμα μόνο από τις δεκάδες, που αγιάζουν ατιμώρητοι από τη Σύνοδο, τα γραφεία των υπόδικων για εγκλήματα Ελλήνων χιτλερικών και Σατανιστών (κατά τον Πειραιώς Σεραφείμ και κατά τα κείμενά τους):

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Φίλης:«Η εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας».

  Ας ακούσουμε τι έλεγε και έγραφε, ο Άρχων Μέγας Οφικιάλιος των Ορθοδόξων Εκκλησιών της αποκρυφιστικής αντισημιτικής και ακροδεξιάς εφημερίδας, της συνεργαζόμενης σήμερα με την Αποστολική Διακονία, για τους «κίναιδους μητροπολίτες», με αφορμή ένα σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας 4 Ελλήνων μητροπολιτών του πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που αν και αναγκάστηκε η αιγυπτιακή κυβέρνηση να τους απελάσει, κουκουλώθηκε μετά και αυτοί αποκαταστάθηκαν.

  Για τον Μιχαλόπουλο και τους εκβιασμούς του εδώ:

  https://roides.wordpress.com/2012/02/25/25feb12/

  Ασχολούμαι με τον κ.Γρηγόρη Μιχαλόπουλο (στο εξής κ.Μ.), τον οποίο ο πατριάρχης προσφωνεί «Εντιμότατο» και για τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει «Τιμώ τον κ.Μ. και εκτιμώ το έργο του» («Νέοι Άνθρωποι», 16.12.2011), γιατί όποιος εντρυφήσει στα γραπτά του (προειδοποιώ, με κλειστή μύτη), θα σηκώσει το καπάκι του Υπόνομου που λέγεται Εκκλησία της Ελλάδας.
  ……………

  «Στο PALMIER γιόρτασε Επίσκοπος με τα δύο του τεκνά…Ντροπές, Ντροπές…το Άγιο Ράσο…το βρωμίζουν πανάθλια πρόσωπα» (4-10-2002). Στις αμέσως δυο επόμενες σελίδες δυο φωτογραφίες εγκάρδιου τετ-α-τετ Βαρθολομαίου-κ.Μ., με χαμόγελα, χειραψίες κ.λ.π. Σε άλλο τεύχος (6-10-2000) πάλι δημοσιεύεται συγχαρητήριος επιστολή μεταξύ πολλών άλλων (Χουντόδουλου, Πέτρου Αλεξανδρείας κ.ά.) για την εφημερίδα του κ.Μ. «Ορθόδοξη Κατάθεση«, του Ζιχνών Σπυρίδωνος στην οποία διαπιστώνεται: «Κύριε Μιχαλόπουλε, όλα τα έντυπά σας πλημμυρίζουν από Ηθικές Χριστιανικές Διδασκαλίες και από καθαρή πλούσια ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΝ ΕΘΝΙΚΟΝ» (sic). Πράγματι, ιδού τμήμα της ηθικοχριστιανικής πλημμύρας από το ίδιο τεύχος: Αφού επαναλαμβάνεται για εμπέδωση η ρήση «Κάθε πουτάνας κ.λ.π.», ακολουθούν αποκαλύψεις για ερωτική σχέση, με Μοσχοβίτισσα, επισκόπου του πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κουτσομπολιό του στυλ «ελέχθη για Μητροπολίτη Νήσου, λίαν αδελφής καραμπινάτης..«, κλπ κλπ
  ………………………

  https://roides.wordpress.com/2012/03/03/3mar12/  ……………………..
  Ο κ.Χρυσόστομος όμως «Άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Χριστόδουλος ήταν γνώστης της κατάστασης …..Αμέση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Επιφάνιου Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του Μητροπολίτη….. ο κ. Χρυσόστομος, …..μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι ‘από τους 80 Μητροπολίτες έχουν εκβιαστεί οι 180 και πως αν δεν μιλήσουν θεωρούνται ύποπτοι’. Ακόμη ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι όλοι οι Πατριάρχες έχουν εκβιαστεί….. Αναφερόμενος στον κ. Μιχαλόπουλο υποστήριξε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: ‘Ποιος από σας δεν ξέρει ότι τη μια μέρα έγραφε ελεεινολογήματα και την άλλη υπέρ’ («Νέα», 5.2.’03). Ο ιερός Ιερόθεος Ναυπάκτου, εκπρόσωπος Τύπου της Αγιοτάτης Συνόδου, απέδωσε όλο αυτό το υβρεολόγιο, τις προειδοποιήσεις, τις απειλές, τις πρωκτομετρήσεις και τις μεταλλάξεις τους σε ύμνους, σε «ανθρώπινες σχέσεις» που «δεν συνδέονται απαραίτητα με εκβιασμούς»…………

  _____________________
  Άνθρωπος της Εκκλησίας, γνωστός δημοσιογράφος, στέλεχος του υπ.Παιδείας και της ΕΣΗΕΑ, συνεργάτης του αρχ.Σεραφείμ ο μακαρίτης συγγραφέας:

  http://www.kalami.net/2005/ellada/ekkl_ellad_skandala.html

  Mε αφορμή τα σκάνδαλα στην Εκκλησία της Ελλάδος
  Μερικά ερωτήματα που δεν έχουν πάρει απάντηση

  Γράφει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Βασίλης Α. Λαμπρόπουλος

  Συγκλονίζεται καθημερινά η κοινή γνώμη με αποκαλύψεις για ιεράρχες, δικαστικούς και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής. Φυσικά τα σκάνδαλα στην Εκκλησία, ηθικής τάξεως και οικονομικά, ενοχλούν το λαό και τους πιστούς. Σκέφτονται πάρα πολύ τώρα οι εκκλησιαζόμενοι να αφήνουν χρήματα στα κουτιά των ναών. Γιατί διαπίστωσαν ότι τα χρήματα του λαού γίνονται βίλες, επενδύσεις στην Καραϊβική και σε τραπεζικά ομόλογα. Όσο για τα λεγόμενα ροζ σκάνδαλα από τις εκκλησιαστικές σχολές τα παιδιά «εκπαιδεύονται» στην αρσενοκοιτία! Πηγαίνετε σε μία εκκλησιαστική σχολή και δείτε μαζεμένα τα παιδιά. Είναι εύκολο να διαπιστώσετε πόσα απ΄ αυτά είναι κουνιστοί. Τα παιδιά αυτά οδηγούνται στην ιεροσύνη και στις κρεβατοκάμαρες υψηλόβαθμων στελεχών της Εκκλησίας, είτε για παθητική είτε για ενεργητική ομοφυλοφιλία.
  Ως παλαιός, και επί 28 χρόνια, εκκλησιαστικός συντάκτης, που παρακολουθεί και τα τωρινά τεκταινόμενα έχουμε να πούμε ότι:
  • Τίποτε απ΄ αυτά δεν ήταν άγνωστα στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Όλα είναι γνωστά και τα συζητούσανε μεταξύ τους οι μητροπολίτες. Όλοι ξέρανε για την Μπέμπα Μπλάνς, την Κάλας, τη Σούλα, τη Λέλα, τη Ρίτα, το Χωροφύλακα κ.λπ. Επομένως, ας μην απορούμε τώρα, απλώς βγήκε ένα σκάνδαλο και ακολούθησαν αποκαλύψεις για τα άλλα που σοβούσαν επί χρόνια. Τα θύματα μιλήσανε, έστω και καθυστερημένα. Πρόκειται για αναπαλαίωση.
  • Είναι άνανδρο να λέει ο Καλλίνικος ότι τον πολεμούσε ο Σεραφείμ, όταν εκείνος ανέδειξε την τρόικα της Χρυσοπηγής. Επί των ημερών του πήρανε αξιώματα και μεγάλες μητροπόλεις (Καλλίνικος, Αμβρόσιος, Χριστόδουλος), επί των ημερών του αποκτήσανε οφίκια και άδεια λειτουργίας της Χρυσοπηγής. Επί των ημερών του Σεραφείμ εκλεγήκανε στις μεγαλύτερες και πλουσιότερες μητροπόλεις. Ο Σεραφείμ συμφώνησε και εκτοπίστηκε από τη θέση του γενικού διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας ο επίσκοπος Ανδρούσης Αναστάσιος για να πάρει τη θέση του ο Καλλίνικος. Ο Σεραφείμ, παρά τις αντιρρήσεις πολλών συνεργατών του, έδωσε άδεια στον Καλλίνικο να εκδώσει την εφημερίδα «Εκκλησιαστική Αλήθεια», που ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος είχε αποκαλέσει «Εκκλησιαστικόν Ψεύδος»! Επομένως, είναι ασεβής ο Καλλίνικος να κατηγορεί έναν πεθαμένο και να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του, που είναι πολλές για τον ίδιο και το περιβάλλον του. Όλοι όσοι βγαίνουνε για υποστήριξή του, πολιτικοί, δικηγόροι, και άλλοι εμπλέκονται σε συμφέροντα με την τρόικα της Χρυσοπηγής.
  • Ειπώθηκε σε μία τηλεοπτική εκπομπή ότι μας έκανε το 1982 μήνυση για δημοσιεύματα και ένα βιβλίο με τίτλο «Αρσενοκοίτης;», πράγμα που δεν έκανε αργότερα στον κ. Τούμπα. Ουδέν αναληθέστερον. Ο κ. Καλλίνικος μας έκανε μήνυση όταν πρώτοι εμείς του κάναμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Εκείνος και η τρόικα δεν θέλανε να γίνει δικαστήριο, που κόστισε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όπως ήταν το σχέδιο της Χρυσοπηγής. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν αφορούσε το περιεχόμενο του βιβλίου –όπου ένας νεαρός κατήγγειλε στη Σύνοδο ότι τον χάιδευε στη διάρκεια της εξομολογήσεως, αλλά για το εξώφυλλο του βιβλίου, που είχε τη φωτογραφία του. Η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν στημένη με ανθρώπους των εκκλησιαστικών οργανώσεων και πιέσεις από την Ασφάλεια, για αποδυνάμωση των μαρτύρων. Ένας δικαστικός λ.χ. είναι ψάλτης στη μητρόπολη Αθηνών, από τότε κιόλας! Όσο για την καταγγελία στη ΔΙΣ μπήκε μέσα σε μία ώρα στο αρχείο, όπου ήρθε και η απάντηση του Καλλίνικου από τον Πειραιά, μεριμνεί του αρχιγραμματέα της ΔΙΣ επισκόπου Ταλαντίου Αμβροσίου, σημερινού Αιγιαλείας!
  • Η σύνδεση των ανθρώπων της Τρόικας και της Χρυσοπηγής γενικά με ύποπτα πρόσωπα με ακραίες ιδεολογικές αντιλήψεις, είναι γνωστή σ΄ όσους τους γνωρίζουν. Ακόμη και σήμερα στο στενό περιβάλλον του ο κ. Χριστόδουλος έχει σύμβουλο ένα «φιλόσοφο», ο οποίος μάλλον τον ωθεί στις εθνικές από άμβωνας εξάρσεις. Το πρόσωπο αυτό πριν 10-12 χρόνια εξέδιδε ένα φιλοσοφικό περιοδικό ακραίων αντιλήψεων, που προωθούσε το μάρκετινγκ του κ Χριστόδουλου. Ξαφνικά –το 1993;- εξαφανίστηκε μαζί με τη γυναίκα του στις ΗΠΑ, παίρνοντας μαζί του και το ταμείο πολλών εκατομμυρίων δρχ. Επέστρεψε αμέσως μετά την εκλογή του κ. Χριστόδουλου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και κατέλαβε υψηλόμισθη θέση. Στο περιοδικό κορυφαίος συνεργάτης του πολιτευτής, γόνος μεγάλης οικογένειας, βουλευτής σήμερα της Β΄ Αθηνών.
  • Οι τρεις τους ήρθανε από τα Τρίκαλα στη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας και πήρανε καλές θέσεις που μπορούσανε να συγκεντρώσουν χρήματα και να παρακολουθούν από μέσα στις εκκλησιαστικές εξελίξεις. Ο ένας ιεροκήρυκας στον Προφήτη Ηλία Παγκρατίου όπου έστησε την Χρυσοπηγή στην οδό Στέντορος 4, ο άλλος ταγματάρχης στη χωροφυλακή και ο τρίτος γραμματέας στη ΔΙΣ. Το πολιτικό περιβάλλον τους βοηθούσε να προωθούν τα σχέδιά τους, για τη συγκέντρωση πλούτου, δυνάμωμα της Χρυσοπηγής, αλίευση νέων και προώθησή τους σε θέσεις κλειδιά της Εκκλησίας, γεγονός που συνεχίζεται και σήμερα.
  • ’λλος επίδοξος σωτήρας, αγνώστου προελεύσεως, ήρθε –κληθείς από τον αρχιεπίσκοπο- από τη Ρουμανία και τοποθετήθηκε διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου Πέντελης με μεγάλες αποδοχές. Κι αυτός εκτόπισε το επίσκοπο-ηγούμενο Ιωάννη της Πεντέλης, που ήταν διευθυντής του Κέντρου. Το άτομο αυτό προωθεί τις σχέσεις του κ. Χριστόδουλου με τους Βλάχους των Βαλκανίων και, υποτίθεται, ότι τους πείθει να κάνουν επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις. Πού, άραγε; Οι κινήσεις του είναι ανεξέλεγκτες δεν υπόκειται σε κανένα έλεγχο.
  • Ποιόν έγγαμο κληρικό, που τον βάλανε να κάνει θεολογικές σπουδές, ετοιμάζουν να χειροτονήσουν επίσκοπο και η γυναίκα του έχει «αποσυρθεί» σε γυναικείο μοναστήρι;.
  • Και, τέλος, πού πήγε το αρχείο του Σεραφείμ; Ο ίδιος μας είχε πει ότι το προσωπικό του αρχείο (Ζέρβα κ.λπ.) το είχε δώσει στον ανεψιό του, αλλά υπήρχανε κι άλλα αρχεία στην αρχιεπισκοπή στο σπίτι του και στη Σύνοδο. Πού είναι όλ΄ αυτά; Ποιος τα εξαφάνισε;
  • Είναι καιρός να μπει το ΣΔΟΕ και ορκωτοί λογιστές στην Χρυσοπηγή, όχι ελεγκτές του δημοσίου, γιατί αυτοί προέρχονται, σε μεγάλη μερίδα, από τις χριστιανικές οργανώσεις.
  ____________________

  Για γέλια:

  http://www.freemonks.gr/index.php?page=news_info&lang=1&id=66

  Ο π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης απαντά μέσα από το Facebook για ένα δυσφημιστικό φωνομοντάζ που έκανε ο Σπ. Καρατζαφέρης και κυκλοφορεί στο Youtube
  Διάλογος με την κ. Νάσια Δεληγιάννη μέσα απ’ το facebook. (3/7/2009)

  Καλησπέρα σας πατέρα Νεκτάριε και σας ευχαριστώ για τις ευχές σας… Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:
  Υπάρχει μια συνομιλία σας με κάποιον Μητροπολίτη, που σας λέει ότι κυκλοφορείτε με ωραία παιδιά. Μάλιστα κάπου σε άλλο βιντεάκι χρησιμοποιείτε και μια ανήθικη λέξη..».π…ης»
  Δυστυχώς η εκκλησία μας, με έχει, όπως και πολλούς άλλους, απογοητεύσει οικτρά! Από που να κρατηθούμε δεν ξέρουμε πια!

  Αγαπητή μου κ. Νάσια Δεληγιάννη

  Κατάλαβα για ποιο βιντεάκι μου γράφετε. Είναι ένα κατασκευασμένο φωνομοντάζ που κάποιοι «φίλοι», για να με πλήξουν και συκοφαντήσουν το δημιούργησαν. Δυστυχώς έχουν πάρει και έχουν βάλει προτάσεις ή λέξεις μου που μιλώ για διάφορα θέματα και αυτοί με κατάλληλο φωνομοντάζ τοποθέτησαν όπου θέλησαν τις προτάσεις και τις λέξεις μου για να αποδώσουν τα νοήματα που αυτοί θέλησαν. Για παράδειγμα ενώ στο τηλέφωνο μου λένε ότι:

  «Σας είδαμε στην Αθήνα να περπατάτε με ένα ωραίο παιδί, ποιος ήταν αυτός ο νέος;»

  «Δεν κυκλοφορώ στην Αθήνα και ουδέποτε περπατώ, αν διέλθω μέσα από την Αθήνα θα είμαι με αυτοκίνητο και πάντοτε σύμφωνα με το τυπικό της Μονής μας με συνοδεύουν 2 μοναχοί».

  Ο δήθεν Μητροπολίτης Μάνης Παρθένιος (η Εκκλησία μας δεν έχει τέτοιο Μητροπολίτη) με ρωτά ξανά:
  «Όχι, ήταν ένα ωραίο παιδί».

  «Λέτε ψέμματα, τους απαντώ διότι σας επαναλαμβάνω δεν κυκλοφορώ με λαϊκούς. Σίγουρα ήταν οι μοναχοί μου οι οποίοι δεν είναι άσχημοι, αλλά είναι όμορφοι μοναχοί. Μην νομίσετε ότι στον Θεό αφιερώνονται όσοι είναι άσχημοι και δεν μπορούν να παντρευτούν;»

  Αυτός είναι ο τηλεφωνικός διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα, τον οποίον υποκλέπτανε με μηχάνημα και μετά με φωνομοντάζ αφαίρεσαν όσες λέξεις ή προτάσεις μου για να δημιουργήσουν το δικό τους διάλογο, τον οποίο έφτιαξαν στα μέτρα τους με σκοπό να με πλήξουν ηθικά. Κάτι που τελικά δεν κατάφεραν.

  Κάποια άλλη στιγμή ο δήθεν Μητροπολίτης Παρθένιος μου ξανατηλεφωνά και μου λέει ότι η τηλεόραση αναφέρει, για τον Μητροπολίτη Πειραιώς ότι είναι π….ης. Τότε του απαντώ είναι ντροπή τους να λένε π….η, ένα Γέροντα Μητροπολίτη 82 ετών ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά στην Εκκλησία, σας επαναλαμβάνω είναι ντροπή τους να λένε ότι ο Μητροπολίτης Καλλίνικος είναι π…ης. Ντροπή τους!
  Αυτός είναι ο διάλογός μου.

  Αγαπητή μου Νάσια, αν υπήρχε παιδάκι μου κάτι για το πρόσωπό μου και ηθικά μεμπτό να είσαι βέβαιη ότι τόσο ο Μητροπολίτης μου, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος αλλά και η Ιερά Σύνοδος θα με είχαν στείλει ξυρισμένο σπίτι μου.
  Οι δε δημοσιογράφοι από τηλεοράσεως και ραδιοφώνων θα με κατηγορούσαν καθημερινά καθ’ ότι είμαι δημόσιο πρόσωπο και αναγνωρίσιμο.
  Όλοι όμως γνωρίζουν ότι είναι φτιαγμένο φωνομοντάζ και δεν είναι αληθινό και ότι είναι μια στημένη συκοφαντία, δι’ αυτό και κανείς δεν δίνει σε αυτό το βιντεάκι που κυκλοφορεί στο Youtube σημασία.
  Αυτά κάνουν παιδάκι μου οι εχθροί της πίστεώς μας για να μειώσουν τους ανθρώπους που εργάζονται για τον λαό. Προσπαθούν να τους συκοφαντήσουν για να τους ρίξουν στα μάτια των ανθρώπων για να μην έχουν απήχηση τα λόγια τους στις καρδιές τους. Στην Εκκλησία είναι συνηθισμένες αυτές οι παγίδες, τέτοιες παγίδες έστησαν στον Άγιο Αθανάσιο αλλά και στον σύγχρονο Άγιο του αιώνα μας, τον Άγιο Νεκτάριο.
  Βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις που για όσα λέγονται δεν είναι συκοφαντίες αλλά είναι αληθινές ιστορίες. Θέλει μεγάλη προσοχή όμως, για να μην κατηγορηθούν αθώοι άνθρωποι. Πρόσεξε ότι στην δική μου περίπτωση δεν ακούγεται ούτε ολοκληρωμένο, ούτε τι με ρωτούν, ούτε το τι απαντώ. Αυτό γίνεται διότι κόβουν προτάσεις, λέξεις και φράσεις μου για να φτιάξουν ένα εντελώς διαφορετικό διάλογο από αυτόν που έκανα.
  Να γνωρίζεις ότι μέσα από την καρδιά μου προσευχήθηκα γι’ αυτούς και ζήτησα ο Θεός να τους ελεήσει και να τους συγχωρήσει. Διότι εμένα δεν μπόρεσαν να με βλάψουν διότι είναι ολοφάνερο το φωνομοντάζ, αλλά την ψυχή τους ήδη την έχουν βλάψει δι’ αυτό και ζητώ από τον Θεό να τους ελεήσει. Είμαι μέσα στο facebook για να βοηθώ ανθρώπινες ψυχές και να τους δείχνω τον δρόμο που οδηγεί στον Χριστό και στην σωτηρία. Όπου νομίσεις ότι θέλεις ή χρειάζεσαι την βοήθειά μου θα είμαι πάντοτε κοντά σου.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Φίλης: «Η εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας»

  https://roides.wordpress.com/2013/11/13/13noe13/

  Βροχή από ιερές παιδεραστίες

  …………………………….
  _______________

  Από το μπλογκ του διορισμένου στο υπ.Άμυνας συνεργάτη του ευσεβέστατου κ.Καμμένου
  Εννοείται πως το πόρισμα της «εξέτασης» που «διέταξε» από το 2011 ο Αρχιεπίσκοπος, δεν έχει βγει ακόμη

  https://olympia.gr/2011/07/12/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B2%CE%AF%CE%BD/

  Μετά τον μερακλή Αρχιμανδρίτη …..

  Posted by olympiada στο Ιουλίου 12, 2011

  Την διενέργεια επείγουσας ένορκης διοκητικής εξέτασης διέταξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος σχετικά με οπτικό υλικό που προβλήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή το βράδυ στην τηλεοπτική εκπομπή του Kontra Channel , «Mακελειό¨. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γνωστός αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στενός συνεργάτης αξιωματούχου της Ιεράς Συνόδου(και εκ των πιο άμεσων συνεργατών του Μακαριωτάτου)που προίσταται σε ιστορικό ναό της Αθήνας και συμμετέχει σε επιτροπή της Ελλαδικής Εκκλησίας, εικονίζεται ημίγυμνος να ερωτοτροπεί μπροστά σε web camera, να συνομιλεί με νεαρό και να αυτοικανοποιείται. Ο εν λόγω αρχιμανδρίτης και υποψήφιος μητροπολίτης που φέρεται να ανήκει σε λόμπι ιερών πατέρων με τα ίδια γούστα, να αναζητά ερωτικούς συντρόφους και να κλείνει διαδικτυακά ραντεβού για σαρκικές απολαύσεις, ……………..

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=179840
  ΤΟ ΒΗΜΑ
  Αντωνιάδου Μαρία

  Καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων από ιερείς συγκλονίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία
  Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στη δίνη των σκανδάλων παιδεραστίας
  Ολα για όλα στη μάχη για την επόμενη μετά τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο ημέρα
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2007 00:00
  …………………..

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=253211

  Νικολόπουλος Γιάννης

  Πώς ακόμη και άνθρωποι που έχουν αφιερωθεί στον Θεό φτάνουν ως τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
  Στα πλοκάμια της παιδοφιλίας
  Οι περιπτώσεις ρασοφόρων που έχουν καθήσει τα τελευταία χρόνια στο εδώλιο του κατηγορουμένου για βιασμούς παιδιών
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2009 07:11
  ………………

  Ο κατηγορούμενος ιερωμένος επικαλέστηκε ανήκεστο βλάβη της υγείας του που συντελέστηκε το διάστημα της κράτησής του, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί ποτέ η διαδικασία της δίκης. Οπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, που ασχολούνται για μακρό χρονικό διάστημα με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης ανηλίκων, οι παραπάνω περιπτώσεις είναι λίγες σε σχέση με τα πραγματικώς συμβαίνοντα κυρίως στην επαρχία. Εκεί όμως επικρατεί ο νόμος της σιωπής, ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού και επέρχεται συνήθως ένας «άκομψος» συμβιβασμός.
  ……………….

  ________________

  Ο ευσεβέστατος κ.Γιανναράς, αποκαλύπτει στην Καθημερινή

  http://www.kathimerini.gr/697622/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/eggyhths-ka8arshs-o-kyriws-ypologos

  Του Χρηστου Γιανναρα
  Εγγυητής «κάθαρσης» ο κυρίως υπόλογος
  27.02.2005

  Σε κοινωνίες προχωρημένης παρακμής χάνεται η αίσθηση του κωμικού και η επίγνωση του παραλόγου. Γι’ αυτό και η θεατρική παράσταση «αυτοκάθαρσης» στη γενική σύνοδο των μητροπολιτών της ελλαδικής εκκλησίας (τη λεγόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας), πριν από μια εβδομάδα, δεν προκάλεσε ούτε ηχηρό καγχασμό για το κωμικό θέαμα, ούτε φόβο για τον παραλογισμό.
  ……………

  Οικτρή φιγούρα ο πατριάρχης Ιεροσολύμων: τα όσα η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει σε βάρος του προκαλούν κατάπληξη και δέος, αλλά και δακτυλοδεικτούν ως κύριο συντελεστή της εκλογής του τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών. O τραγικής ανικανότητας κληρικός πρέπει να επελέγη από τη «Χρυσοπηγή» και να προωθήθηκε με μεθόδους μαφίας, για να έχει ο Αθηνών πατριαρχικό αντιστήριγμα στην προγραμματισμένη «κόντρα» του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι συμπερασμός λογικής προφάνειας.

  Σεραφείμ ……, ένα θλιβερό παιδί 26 χρόνων, θηλύγλωσσο, που εγκατέλειψε την ιερωσύνη όντας διευθυντής (ναι, διευθυντής!) του Ιδιαιτέρου Γραφείου του αρχιεπισκόπου Αθηνών. Αν αυτός ο αυτοαποσχηματισμός διερευνηθεί, οι συνέπειες για το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον θα είναι δυσμέτρητες. Ανάστημα και επιστήθιος του Θεσσαλιώτιδος, δωρήθηκε στον αρχιεπίσκοπο για να καταλάβει την πιο υπεύθυνη θέση κοντά του. Οι διαψεύσεις που συνόδευσαν την απόπειρα αυτοκτονίας του ήταν ελάχιστα πειστικές, όχι σοβαρές.
  …………………….
  _______________

  Διεθνές κράξιμο και αποκάλυψη της αποκρουστικής παράδοσης της ιερής συγκάλυψης, των παιδεραστών και υποκριτών κληρικών της Ορθοδοξίας, που οι υποθέσεις τους δεν έγινε εφικτό να κουκουλωθούν από τα πατριαρχεία και τις Συνόδους:

  http://www.pokrov.org/

  A Welcome to Survivors of Abuse

  Pokrov.org is a resource for survivors of abuse in the Eastern Rite churches, both Orthodox and Catholic. We are NOT affiliated with any church, nor is this site “blessed” by any hierarch. Pokrov.org is proud to be under the umbrella of SNAP, the Survivors Network of those Abused by Priests.
  ……………..
  _____________________________
  Ομολογία του Προέδρου του σωματείου Κληρικών:

  _______________

  Τι απέγινε με αυτήν την υπόθεση;

  http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/698150/sok-sto-panellinio-arximandritis-aselgoyse-se-5xrono-mesa-sto-monastiri

  21 Μαίου 2016 12:46 ΕΛΛΑΔΑ Ανανεώθηκε21 Μαίου 2016 13:39
  Σοκ στο Πανελλήνιο: Αρχιμανδρίτης ασελγούσε σε 5χρονο μέσα στο Μοναστήρι

  Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/698150/sok-sto-panellinio-arximandritis-aselgoyse-se-5xrono-mesa-sto-monastiri#ixzz4L4QPloKI
  ……………………
  __________________

  https://roides.wordpress.com/2015/03/30/30mar15/

  Δεσποτάδες
  30/03/2015

  Οι δεσποτάδες, κ. Τσίπρα, αντί να χρυσώνουν εκβιαστές, να πληρώνουν φόρους, οι κυβερνήσεις να μην υποθάλπουν τις ανομίες τους και η Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίζει τις ύποπτες εκκρεμείς υποθέσεις τους.


  ………….
  «Ποιος και γιατί εκβίαζε τον Μητροπολίτη; – Ροζ ιστορίες με καταθέσεις χιλιάδων ευρώ!» (31.5.2013, lamiareport.gr).

  «Ακολασίες στις δεσποτικές αυλές»; …πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ σε λογαριασμό του εκβιαστή ! Πληθώρα από ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα παρά την καταδίκη του κατηγορουμένου για τα ιλιγγιώδη ποσά που πέταξαν από το Καρπενήσι για χάρη του Δεσπότη. Διαβάστε τις λεπτομέρειες που πραγματικά συγκλονίζουν …..Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε τον κατηγορούμενο για την απάτη και τον θεώρησε ένοχο για την εκβίαση, επιβάλλοντας 8 χρόνια φυλάκιση και δίνοντας αναστολή στην έφεση. Έτσι παρά το σκληρό κατηγορητήριο ουσιαστικά ο κατηγορούμενος έπεσε στα μαλακά. …η υπεράσπιση του ζητούσε επίμονα να παρουσιαστεί για να καταθέσει ο Μητροπολίτης, ο οποίος επίσης ήταν απών, γιατί όπως δήλωσε η υπεράσπιση ‘μόνο δύο άνθρωποι μπορούν να μας πουν τι ακριβώς έχει γίνει… ο κατηγορούμενος που …επικαλείται ερωτική και σαρκική σχέση με τον Δεσπότη και ο Μητροπολίτης’……Μπορεί να καταβλήθηκε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ένας εκβιαστής όμως, …είχε ιδιαίτερες σχέσεις με ιερωμένους. …Από το 2000 ήταν τρόφιμος στο μοναστήρι Προυσσού όπου εκεί ήταν ηγούμενος ο αδελφός του Δεσπότη. Εκεί όμως διακονούσε και η αδερφή του Δεσπότη. Όπως τουλάχιστον κατατέθηκε στο δικαστήριο, πριν αποκτήσει επαφές με τον Μητροπολίτη έπαιρνε διάφορα βοηθήματα από τον Ηγούμενο. Μάλιστα ο ίδιος κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι ‘τον βοηθούσε γιατί είχε ανάγκες…’ χωρίς όμως να αναφερθεί σε ποσά και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όπου παρά τις επίμονες ερωτήσεις υπογράμμισε ότι ‘όλα αυτά εντάσσονται στο απόρρητο των μυστηρίου τις εξομολόγησης’…». Αποφεύγω να αντιγράψω περισσότερες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες περιοριζόμενος στην εισαγγελική απορία: «..για το πως αντιμετώπισε το συγκεκριμένο θέμα η διοίκηση της Εκκλησίας σε σχέση με τον μητροπολίτη …», που είναι ένα εκκωφαντικό ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε δεκάδες ιερές δυσωδίες που κουκουλώνονται προκλητικά, μέρα μεσημέρι χωρίς να ανοίγει ούτε μύτη, έτσι για τα προσχήματα.

  Αυτό που με απασχολεί είναι το εξης: Αν ένας ασκητής μητροπολίτης της φτωχότερης επισκοπής της χώρας, μπορεί να βρει τέτοια ποσά ώστε να ελεήσει έναν αναξιοπαθούντα εκβιαστή, τι ποσά θα διέθεταν οι πλούσιοι μητροπολίτες σε ευσεβείς Οφφικιάλιους της Εκκλησίας, όπως ο τιμημένος, με δημόσια ιερά παινέματα και ιερούς τίτλους, από δεκάδες δεσποτάδες ακροδεξιός εκδότης Γρ.Μιχαλόπουλος, που καταδικάστηκε για εκβιασμούς επιχειρηματιών και καταγγέλθηκε αναπόδεικτα πως εκβίαζε πατριαρχαίους και μητροπολιτάδες: «Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι “οι Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομος και Θηβών Ιερώνυμος αναμένεται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ.Παπαγγελόπουλο μετά τις ευθείες αναφορές του κ. Χρυσόστομου στο ρόλο που έπαιζε ο Γρ.Μιχαλόπουλος ‘παίζοντας’ με τους Ιεράρχες και την ιδιωτική τους ζωή, μετατρέποντάς τους μέσα από τα άρθρα του στην εφημερίδα του από… Παπαφλέσσα σε Μπουμπουλίνα, αλλά και από Μπουμπουλίνα σε Παπαφλέσσα, όπως είπε ο Ζακύνθου” (bbc.co.uk/greek/press- 28.1.2003–«Tύμπανα πολέμου στον Tύπο»).
  ……………..

  1) «ΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ. Στο εξομολογητήριο του ΣΔΟΕ δέκα Μητροπολίτες. Νέες αποκαλύψεις για ‘μαύρο χρήμα’ αναμένεται να συγκλονίσουν τον χώρο της Εκκλησίας» (‘ΕΘΝΟΣ’, 1/12/2012).

  2) «Ο ιερέας με τα 3 εκατ. ευρώ μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ. Πολυτελής κατοικία, παγκάρια, περίεργες κλοπές και καταγγελίες για κακοδιαχείριση». (ΤΟ ΒΗΜΑ, Β.Γ.Λαμπρόπουλος-21/11/2012).

  3) «ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΜΗΤΗ-Ποιός είναι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος που έχει εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες… Στα 80 του τον έπιασαν με εκατομμύρια ευρώ αδήλωτα στην τράπεζα και δεν μπήκε στον κόπο ούτε να κάνει διάψευση. Κι αυτό γιατί πιστεύει ότι κανείς δεν πρόκειται να ερευνήσει τα εισοδήματά του και κανείς δεν πρόκειται να του επιβάλλει κάποια τιμωρία. Είναι η δεύτερη φορά που ο Περιστερίου ελέγχεται για λογαριασμούς εκατομμυρίων και μέτρα δεν έχουν ληφθεί εναντίον του..».(iefimerida.gr, 26|11|2012)

  4) «Οι ‘Ιερές’ αντιδράσεις της Εκκλησίας στο φορολογικό νομοσχέδιο….. Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ….» (reporter.gr, 23 3. 2010).

  5) «…Μητροπολίτες, που συγκαταλέγονται στους πλούσιους Έλληνες, αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο. Και μάλιστα ακριβά….» (inewsgr.com, 25/10/2011).

  6) «Έξαλλος με τον μητροπολίτη Μεσογαίας ο Ιερώνυμος για το ΣΔΟΕ- ‘Αυτά είναι φανφάρες’…» (inewsgr.com, 29/11/2012).

  7) «Ζητούν από τον Ιερώνυμο να παρέμβει στο ΣΔΟΕ να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τους κροίσους Αρχιερείς..» (news247.gr, 28.11.2012).

  8) «Κύπρος: «Μοναστήρια στην Ελλάδα πήραν χαριστικά δάνεια από την Λαϊκή Τράπεζα…» (20/05/2013-ΤΑ ΝΕΑ).

  9) «ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ. ‘Καμπάνα’ σχεδόν μισού εκατ. ευρώ σε μοναστήρι από το ΣΔΟΕ-Εκοβε πλαστά τιμολόγια» (iefimerida.gr, 23.10.2013)
  10) «Καλόγρια με φουσκωμένο λογαριασμό σε μοναστήρι της Κρήτης – Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ η υπόθεση!» (eirinika.gr, 20.12. 2014).

  11) «Ζητείται η παραπομπή έξι ατόμων για σκάνδαλα εκατομμυρίων στη μονή Αναστάσεως του Χριστού – Εμμαούς» ( ‘ΤΑ ΝΕΑ’, 23 Μαρτίου 2015).

  12) «Στα δικαστήρια ο Δήμος Λέρου και η Μονή της Πάτμου για την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα» (rodosalarm.gr, 1.3.2015)

  13) «Τι είναι η ΜΚΟ ‘Ο Κύκλος της Πάτμου’, οι κρουαζιέρες στο Νείλο και οι 600.000 ευρώ για παγοθραυστικό» (iefimerida.gr, 16|12|2012)

  14) “ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ‘ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ’. Ιδού το αμαρτωλό φαγοπότι», της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ. «Εκατομμύρια ευρώ, που επί χρόνια έρρεαν αφειδώς από τον δημόσιο κορβανά στα ταμεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθήνας ‘Αλληλεγγύη’”, (‘Ελευθεροτυπία’, 27.11.2010).

  15) «Παράνομο ‘δώρο’ στον κ. Χριστόδουλο. Η ΟΚΕ ζητεί να αποσυρθεί ‘πονηρή’ διάταξη του κ. Σ. Τσιτουρίδη με την οποία χαρίζονται στην Αρχιεπισκοπή ακίνητα-φιλέτα» (‘ΤΟ ΒΗΜΑ’-25/03/2007)

  16) «ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ο βιομήχανος Κων/νος Λούλης κατά του Μητροπολίτη Ιγνατίου… «Ιερά» φτερά έκαναν 100 εκατομμύρια δωρεάς του βιομήχανου προς την Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και αντί έργου για ηλικιωμένους στη μνήμη της μητέρας του, στήθηκε ίδρυμα που επιδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα, με ταμία την σύζυγό του, χωρίς η ίδια καν να το γνωρίζει….» (e-volos.gr, 1.7.2013).

  17) Βουλευτής, δήμαρχοι και… ιερείς στα κυκλώματα με τις παράνομες συντάξεις! (‘ΗΜΕΡΗΣΙΑ’, 16/9/2014).

  18) (‘Ιός-Ελευθεροτυπία’, 18/12/2005: “Αποφάσεις Αρείου Πάγου….1317/2001…. δικαιώνει τον ιερέα που βιντεοσκόπησε τους καταμετρητές των χρημάτων και των τιμαλφών, οι οποίοι έκλεβαν το «ιερό Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής Τεμπών» (σημ.Λασκ. ανάμεσά τους και ιερείς, που τελικά έμειναν ατιμώρητοι),.

  19) “..Δίχως τέλος αποκαλύπτονται τον τελευταίο χρόνο τα σκάνδαλα με ιερωμένους στα Φάρσαλα Λάρισας. Μετά τη μεγάλη μπίζνα με τις δωρεές – μαϊμού, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2012, το κύκλωμα τοκογλυφίας με πρωταγωνιστές ρασοφόρους τον περασμένο Μάιο, τη μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης 690.000 ευρώ από δύο ιερείς τον Ιούνιο 2012, προ ημερών ήρθε να προστεθεί στις ιερές κομπίνες στα Φάρσαλα η πώληση εικόνων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Ανεξάρτητα με τα σκάνδαλα, την κοινωνία των Φαρσάλων, απασχόλησε τελευταία η αυτοκτονία με απαγχονισμό ενός 45χρονου ιερέα για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί…” (taxydromos.gr, 2012-10-28-10-2012).

  20) “Υπεξαίρεση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου που φθάνει στα 3.691.800 ευρώ πραγματοποιούσαν ιερωμένοι από τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων” (Left.gr, 14.07.2013).

  21) Τον Μητροπολίτη Σύρου, εμπλέκει ο διαβόητος αρχιμανδρίτης Γιοσάκης στο παραδικαστικό κύκλωμα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την «έκθεση ανάλυσης» τηλεφωνικών συνομιλιών που έχει καταγράψει ο “αρχικοριός” της ΕΥΠ, προκειμένου να εντοπίσει μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες που λυμαινόταν το χώρο της Δικαιοσύνης. Η έκθεση αυτή … βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Ντογιάκου, …Τον Μητροπολίτη Σύρου “ανακατεύει” σε συνομιλίες που είχε με το Γιοσάκη ο …Σωτ.Τζούμας…. σύμφωνα πάντα με την «έκθεση ανάλυσης Γιοσάκης και Τζούμας είχαν διάφορες τηλεφωνικές συνομιλίες για μια δίκη που θα γινόταν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας. Κατηγορούμενοι, ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος …. και ένας ιερομόναχος ονόματι «Χάρης» οι οποίοι είχαν γνωριμίες με celebrities στο νησί της Μυκόνου και υπεξαιρούσαν εικόνες μεγάλης αξίας για να τις πουλήσουν στη Λαμία, όπου και συνελήφθησαν….ο Γιοσάκης λέει στο Τζούμα ότι … χρειάζονταν 100.000 ευρώ για να δοθούν στους δικαστές της έδρας (28-9-2011, directNEWS.gr).

  22) «….Το 2008 η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών πούλησε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων στην περιοχή Λιμανάκι Μαλτσινιώτη, στη Βουλιαγμένη, σε ιδιώτη αντί περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός … Ο ιδιώτης ήταν οδοκαθαριστής του Δήμου .. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αντ. Ζαμπέλης υποστήριξε ότι δεν ακολούθησαν τη διαδικασία του διαγωνισμού … καθώς ο ιδιώτης αγοραστής είχε καταπατήσει την έκταση και κρίθηκε ότι συνέφερε η πώληση αντί για συνέχιση της δικαστικής μάχης για την αποβολή του. … Όμως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι υπήρχε δικαστική απόφαση για οριστική έξωση του ιδιώτη, άρα δεν χρειαζόταν να επισπεύσουν τις διαδικασίες. .. Αυτό που κίνησε την περιέργεια των μελών της Ιεραρχίας είναι ότι ο υπάλληλος αγόρασε και έπειτα από μισή ώρα μεταπώλησε σε τρεις offshore εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο. Μέσα σε 30 λεπτά όχι μόνο κατάφερε να τη «σπρώξει» σε άλλο ιδιοκτήτη, αλλά και να την πουλήσει στην τιμή των 16 εκατομμυρίων ευρώ κερδίζοντας τουλάχιστον 2 εκατομμύρια. Ο νέος ιδιοκτήτης είναι γνωστός εφοπλιστής που βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για οφειλές στο Δημόσιο. .. ο εισαγγελέας, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου….» (dealnews.gr, 28. 3. 2011)

  23) (11.9.2013 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ) “Τα «φιλέτα» της Βουλιαγμένης, εφοπλιστές και Δικαιοσύνη…πολλά περίεργα συμβαίνουν με την εκκλησιαστική περιουσία … μετά μάλιστα την εκλογή του Ιερώνυμου Β’ ως αρχιεπισκόπου…. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, ο φάκελος «οικόπεδα της Εκκλησίας» στη Βουλιαγμένη όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει τον Αστέρα, οι δικαστικές αρχές έχουν πληροφορηθεί ότι το λεγόμενο «λόμπι νεο-εφοπλιστών» επιχειρεί πάλι να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να αγοράσει κοψοχρονιά τα οικόπεδα της Εκκλησίας που συνορεύουν με την έκταση του Αστέρα και με διαδικασίες που πιθανώς εγείρουν ζητήματα νομιμότητας και φορολογικών παραβάσεων. Και μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ…».

  24) (“Free Sunday”, 25-12-2011, συνέντευξη Δωδώνης-τ.Ζακύνθου Χυσόστομου): «…Τι έγινε με την «Αλληλεγγύη»; Τι έγινε με το Ίδρυμα Κόκκορη; Τι έγινε με τα… φιλέτα της Βουλιαγμένης, που τα πούλησαν αντί πινακίου άνευ φακής στη Σύνοδο; ..Έμεινε ατιμώρητος με τόσα εκατομμύρια που φέρεται ότι έχει καταχραστεί….Για τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φουρλεμάδη….Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά πίσω τα χρήματα και η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Δεν πρέπει να βρει τους ενόχους; Να σας φέρω ένα παράδειγμα από τα εκατοντάδες που όζουν. Η «Αλληλεγγύη» κάνει με μια εταιρεία … Το έργο κοστολογήθηκε 2 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά δεν γίνεται και η εταιρεία καλείται να πάρει την αποζημίωσή της, που ανήρχετο σε 1,2 εκατομμύρια! Το μεγάλο κακό όμως είναι αλλού: ότι μιλούσαν για πρόγραμμα που είχε ήδη λήξει! Για την «Αλληλεγγύη» έχω στείλει γράμμα εδώ και ενάμιση χρόνο στον εισαγγελέα του Αρ.Πάγου και του λέω: ‘Δεν μάθατε τίποτε περί “Αλληλεγγύης”, στην οποία αναμειγνύονται και πολιτικά πρόσωπα; Τι θα κάνετε;’. Νομίζω ότι το πάνε έτσι για να γίνει παραγραφή. ….Δημοσιογράφος: Επιτρέψτε μου να επιμείνω στην υπόθεση των οικοπέδων της Βουλιαγμένης…Μητροπολιτης: Είναι σαφέστατη υπόθεση αμέλειας ή εγκληματικής πράξης……..Δημοσιογράφος: Όταν μιλάτε για αρχηγούς που δεν έχουν κότσια… Μητροπολίτης : Εννοώ και τον Αρχιεπίσκοπο. Όταν έχεις αδυναμίες, πρέπει να κρύβεσαι. Να μην ανεβαίνεις σε σκαλοπάτια ψηλότερα από εκείνα που μπορείς…».

  25) «..Καταγγέλλουν ότι το κράτος δεν εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους όσον αφορά τα εθνικά κληροδοτήματα και ότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων διαχειρίζεται τα επίμαχα κληροδοτήματα ως εκκλησιαστική περιουσία. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Θεόκλητος τηρεί σιγήν ιχθύος…. Φιρμάνια του σουλτάνου και διατάγματα των τριών δικτατορικών καθεστώτων – Πάγκαλου, Μεταξά και Παπαδόπουλου…» (ΒΗΜΑ, 04/12/2005).

  26) «Άβατο στα ταμεία της εκκλησίας. (Της Αντας Ψαρρά) κλείνει και η πόρτα για τη διερεύνηση υποθέσεων με διαδρομές αγνώστου προελεύσεως χρημάτων που περάσανε και θα συνεχίσουν -ως φαίνεται- να περνούν από τα ιερά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι μονές του Αγίου Ορους όσο και οι Κύπριοι αδελφοί μας τραπεζίτες και ιδιοκτήτες offshore δεν θα έχουν πλέον κανένα λόγο να ανησυχούν για τον επίγειο παράδεισο. Σειρά… οι ιερές τροπολογίες…» (tvxs, 25.11.2013, από ‘Εφ.τ.Συντακτών’). Ναζιστικός «Στόχος»-27/11/13: Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΣ ΨΑΡΡΑ… ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Δ. ΨΑΡΡΑ ΣΤΗΝ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»… Ἡ τροπολογία ἀφορᾶ στούς διαχειριστικούς – δημοσιονομικούς ἐλέγχους καί ὄχι στούς φορολογικούς ἐλέγχους ..γιά τούς ὁποίους ποτέ δέν χρειαζόταν ἄδεια Ὑπουργοῦ, οὔτε καί τώρα κάτι τέτοιο προβλέπεται».

  27) ‘Εφ.τ.Συντακτών’, 21/11/13 Χ.Ιωάννου «Α λα Βατοπαίδι!». «Με διάταξη που ψήφισαν χθες στη Βουλή, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά χαρίζουν για 30 χρόνια δημόσια γη σε μονή της Μητρόπολης Καλαβρύτων. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος δεν μπορούσε χθες στη Βουλή να κρύψει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την ψήφιση της σχετικής διάταξης…».

  28) «Χωρίς άδεια το χλιδοξενοδοχείο «Σήμαντρον» του Αμβρόσιου..» (<a href="http://citypress-gr.blogspot.com/2008/10/bollywood-greece.html,7.10.2008)

  29) “Έλεγχος του ΣΔΟΕ για την τεράστια κληρονομιά στην Μητρόπολη Ρεθύμνου… ο εκλιπών διέθετε καταθέσεις ύψους 5,9 εκ. ευρώ, καθώς και ακίνητα (τρία καταστήματα, ένα σπίτι και ένα οικόπεδο), τα οποία περιέρχονται στην τοπική εκκλησία” (e-kriti.gr, 09.11.2014)

  30)«Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του… Πρόκειται για επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ο αδελφός του ο ανιψιός του μαζί με τη σύζυγό του και οι σύζυγοι άλλων δύο ανιψιών του…» (‘Ελευθεροτυπία’, 4-10-2008- ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ).

  31) «Στο στόχαστρο δημοσιευμάτων η «βίλα» του Ιερώνυμου- τι απαντά η Αχιεπισκοπή. Η εξοχική κατοικία δεν ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο αλλά στον ανιψιό του,… «Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας σας «Παραπολιτικά», με τίτλο «Ησυχαστήριο με πισίνα – τρούλο …»,..».Το δημοσίευμα της εφημερίδας: ‘Σε ένα μικρό, παραθαλάσσιο οικισμό της Βοιωτία περνά τα καλοκαίρια του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος απολαμβάνοντας μεταξύ άλλων την ηρεμία της εξοχικής του κατοικίας την εντυπωσιακή πισίνα του σε σχήμα τρούλου και με θέα τη θάλασσα.Το σπίτι είναι διώροφο, διαθέτει τεράστιο σαλόνι με τζάκι, τρία υπνοδωμάτια, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο και αυλή με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού…Πρόκειται για ένα οίκημα που εύκολα θα χαρακτήριζαν κάποιοι ως βίλα, αφού διαθέτει τεράστιο κήπο, ξενώνες και τη μεγάλη πισίνα …Το σπίτι, σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, χτίστηκε από την εποχή που ο κ. Ιερώνυμος ήταν μητροπολίτης Θηβών…..Όπως λέγεται, τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει κατά καιρούς από εκεί ισχυροί επιχειρηματίες που διατηρούν στενές σχέσεις με την Εκκλησία, ανάμεσά τους και ο κύριος Λαυρεντιάδης…» (www.siriosfm.gr20 1. 2013).

  32) ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΕΣ Το real estate της… αγίας οικογένειας….Ιδιαίτερη αίσθηση δε προκάλεσε η δημοσιοποίηση των καταγγελιών σχετικά με τη δράση της «αγίας οικογένειας» της Νίκαιας, κοινώς του μητροπολίτη Αλεξίου και ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος, μεταξύ αυτών του αδελφού του, αρχιλογιστή της Μητρόπολης, και του ανιψιού του…. Αντίστοιχης πολυτέλειας και αξίας είναι και η εντυπωσιακή κατοικία που χρησιμοποιούν ως έδρα τους ο αδελφός και ο ανιψιός του μητροπολίτη. Πρόκειται για ένα ακίνητο εμβαδού περίπου 300 τ.μ. στα σύνορα Ν. Ερυθραίας και Εκάλης, τη διεύθυνση του οποίου μάλιστα δηλώνει στους τηλεφωνικούς καταλόγους ο γιος του αρχιλογιστή της μητρόπολης. Πρόκειται για την περιοχή όπου έχουν τα σπίτια τους γνωστοί επιχειρηματίες και άλλοι επώνυμοι. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Νικαίας, στην οργισμένη απάντησή του στο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, χαρακτήρισε «ψευδέστατες και συκοφαντικές (τις) καταγγελίες», απείλησε με αγωγές και μηνύσεις ….Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει επί των καταγγελιών που αφορούν στα περιουσιακά στοιχεία του αδελφού και του ανιψιού του, οι οποίοι επίσης θα ελεγχθούν αφού ο οικονομικός εισαγγελέας … ζήτησε από τους «ράμπο» να προχωρήσουν σε πλήρη έλεγχο όλων των προσώπων που αναφέρονται στις καταγγελίες, δείχνοντας με τη στάση του ότι αξιολογεί την υπόθεση ως άκρως σοβαρή….Οι καταγγελίες των ιερέων. Αφαίμαξη και στα παγκάρια των ενοριών…» (Έθνος 9/12/2012 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ).

  33) Tελειώνω με μια ξεχασμένη υπόθεση, που ξέσπασε στα πλαίσια του πολέμου μεταξύ Χουντόδουλου-Ιερώνυμου, στο κλίμα της αρχιεπισκοπικής εκλογής του 1998: «Ο κατηγορούμενος που έγινε προκαθήμενος» (Ν. Παπαχρηστου-‘Καθημερινή’, 10.2.2008). «Η υπόθεση που επέδρασε καταλυτικά στην εκλογή….Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο Θηβών Ιερώνυμος, οι Κερνίτσης Λεόντιος και Διαυλείας Δαμασκηνός, τρεις κληρικοί και ένας λαϊκός. Ολοι μέλη μιας επιτροπής που συνεστήθη το 1995 με πρωτοβουλία του μακαριστού Σεραφείμ για την επισκευή και αναστήλωση παλαιών μονών και εκκλησιών. Με την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε και εκταμίευσε κονδύλι ύψους 4 δισ. δραχμών. Χρήματα που προορίζονταν για τις μελέτες και τις επισκευαστικές εργασίες στα μνημεία. Χρήματα που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, γιατί χάθηκαν κάπου στη διαδρομή…….‘Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε αυτή η ιστορία ήταν να ανακινηθεί ένα δήθεν οικονομικό σκάνδαλο και αυτοί που τη μεθόδευσαν είχαν δύο στόχους’, θα δηλώσει o κ. Αλ. Κούγιας για να προσθέσει: ‘Κατά την άποψή μου, τον Ιερώνυμο, ο οποίος ήταν ο βασικός αντίπαλος,..’… Τον Απρίλιο, ο Σεραφείμ πεθαίνει. Το σκάνδαλο απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και μέσω αυτών ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Ο Ιερώνυμος χάνει την αρχιεπισκοπική εκλογή και κάνει λόγο για στημένη υπόθεση… ‘…Βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. Με δικαίωσε. Επομένως από αυτήν την πλευρά το δικαστήριο έχει μιλήσει και είπε ότι δεν έχω καμία ανάμειξη στο θέμα της διαχειρίσεως των 4 δισεκατομμυρίων’, θα πει τότε ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος…»…………………
  __________________

  http://www.koutipandoras.gr/article/sto-skamni-to-dekembrio-104-atoma-gia-to-paradikastiko-no2

  Στις 5 Δεκεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα διεξαχθεί η δίκη για το «παραδικαστικό Νο2».

  21 Σεπτεμβρίου 2016 19:30

  Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Hot Doc για το παραδικαστικό κύκλωμα ΕΔΩ

  ____________________

  http://www.koutipandoras.gr/article/sto-hot-doc-poy-kykloforei-lathremporio-hrysoy-kai-ekviasmoi-i-emploki-ekklisias-kai

  Στο HOT DOC που κυκλοφορεί: Λαθρεμπόριο χρυσού και εκβιασμοί – Η εμπλοκή Εκκλησίας και ΣΔΟΕ
  11 Νοεμβρίου 2015

  __________________

  Mια υπόθεση χωρίς συνέχεια

  http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/to_sdoe_eksomologei_deka_ierarxes-63746913/

  ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΡΑΣΑ
  Το ΣΔΟΕ «εξομολογεί» δέκα ιεράρχες
  Νέες αποκαλύψεις για «μαύρο χρήμα» αναμένεται να συγκλονίσουν τον χώρο της Εκκλησίας καθώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δέκα μητροπολίτες ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση αφού στους λογαριασμούς τους βρέθηκαν ποσά καταθέσεων που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.
  ΕΘΝΟΣ
  7:26, 2/12/2012
  …………….

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://roides.wordpress.com/2016/08/01/1aug16/

  Ο αντισημιτισμός του Χριστιανοσοσιαλιστή Ν.Ψαρουδάκη
  Posted on 01/08/2016 by Po
  [Με αφορμή το αντιδυτικό Μέτωπο ΛΑΕ-ΧΔ]
  …………………..

  Προσωπικά θα έλεγα εδώ, πως ο ήρωάς μας μιμήθηκε τον Κοσμά τον Αιτωλό, που αφού πότιζε με τυφλό μίσος τον όχλο πείθοντάς τον πως οι Εβραίοι πίνουν το αίμα των παιδιών των Χριστιανών (!), μετά καλούσε τους πιστούς να τους λυπηθούν τάχα, ξέροντας πως αυτό ήταν ήδη αδύνατο. Άλλωστε, για να ‘στηρίξει’ τις τερατώδεις συκοφαντίες των πλαστογραφημάτων της τσαρικής Ασφάλειας, που δεν αντέχουν στον πιο στοιχειώδη επιστημονικό ιστορικό έλεγχο, δεν δίστασε να αντιγράψει τον επαγγελματία Αντισημίτη, Ναζιστή και συνεργάτη των κατοχικών στρατευμάτων ηγέτη της ΕΣΠΟ (‘Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις’) Αριστείδη Ανδρόνικο, υπουργό προπαγάνδας, της φυγόδικης χιτλερικής κυβέρνησης δωσιλόγων του Τσιρονίκου στη Βιέννη. Ο Ψαρουδάκης καταφεύγει στην επιχειρηματολογία αυτού του ελεεινού, για να θεμελιώσει τον ψευδή ρατσιστικό και συνωμοσιολογικό ισχυρισμό της δήθεν εβραϊκής καταγωγής των ηγετών του Μπολσεβικισμού, ένα φτηνιάρικο στερεότυπο της Μαύρης Διεθνούς, που γίνεται εύκολα πιστευτό από τους ηλίθιους. Το πόσο παραλογίζεται και πόσο αδίστακτος είναι μέσα στο αντισημιτικό του πάθος ο Ψαρουδάκης, φαίνεται και από το γεγονός πως δεν ντράπηκε για να αποδείξει τον παρανοϊκό ισχυρισμό πως Εβραίοι τραπεζίτες χρηματοδότησαν την Επανάσταση των Μπολσεβίκων, να χρησιμοποιήσει παραπέμποντας ανοιχτά σε κείμενο του συνεργάτη του Γκαίμπελς Johann von Leers, σε βιβλίο του, που το είχαν εκδώσει στην Ελλάδα οι χιτλερικές αρχές Κατοχής («Δυνάμεις πίσω από τον Ρούζβελτ», Αθήνα-1941). Για να ολοκληρωθεί η εικόνα του «συγγραφέα», τον οποίο ο Ψαρουδάκης θεώρησε ως αξιόπιστη πηγή, να σημειώσουμε πως ο Leers μετά τη χιτλερική συντριβή, το έσκασε και βρέθηκε αρχικά στο πλευρό του Άιχμαν στην Αργεντινή, ενώ την ώρα που έγραφε τις επικίνδυνες ανοησίες του ο Ψαρουδάκης, βρισκόταν ήδη ως σύμβουλος του Νάσερ στην Αίγυπτο, συνεισφέροντας στην οργάνωση της αντισιωνιστικής εκστρατείας του, έχοντας καταφύγει εκεί χάρις στο υποστηρικτικό δίκτυο Ναζιστών φυγάδων και έχοντας επίσημα μεταστραφεί στο Ισλάμ με το όνομα Ομάρ Αμίν!
  …………………………

  http://archive.is/pspbj

  ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΗΣ Υ.Β.Ε.-Π.Α.Ο., Η ΕΣΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΣΙΩΝ

  Ήδη στην σελ. 7, φίλε αναγνώστη, είχαμε κάνει την πρώτη μας νύξη για το αντισημιτικό ασυνείδητο της μακεδονικής εθνικοφροσύνης στο οποίο απευθυνόταν η Π.Α.Ο.. Είχαμε όπως θα θυμάσαι, παρουσιάσει και μία σχετική προκήρυξη της Οργάνωσης, όπου ανάμεσα στα άλλα, οι συντάκτες της κατήγγειλαν πως στις γραμμές του ΕΛΑΣ, αγωνίζονταν Βούλγαροι, Αρμένιοι και Εβραίοι

  Το να καταγγέλλει βεβαίως η Π.Α.Ο. πως ανάμεσα στους ελασίτες που έπεσαν νεκροί από τα όπλα της, βρέθηκαν Βούλγαροι, είναι κατανοητό. Η αναφορά εντάσσεται πλήρως στην λογική της. Γιατί ωστόσο ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ρωτήσει και να μάθει, εάν στις γραμμές του ΕΛΑΣ πολεμούσαν Αρμένιοι ή Εβραίοι; Δεν γνώριζε η Π.Α.Ο. πως στη Μακεδονία υπήρχαν χιλιάδες Εβραίοι από την εποχή του Αποστόλου Παύλου κιόλας; Δεν γνώριζε πως σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν Αρμένιοι πρόσφυγες;

  Η απάντηση είναι απλούστατη: Για τους παοτζήδες, οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι δεν έχουν άλλα δικαιώματα στην Ελλάδα, πλην εκείνων του απλού φιλοξενούμενου. Το γεγονός δε, ότι υπάρχουν και Εβραίοι στις τάξεις του ΕΛΑΣ και που τολμούνε μάλιστα να σηκώσουν και το όπλο, στους «γνήσιους Έλληνες» της Π.Α.Ο., αποτελεί στοιχείο που πρέπει να καταγγελθεί.

  Φυσικά, η μία προκήρυξη δεν είναι το μόνο κρούσμα. Ο αρχιπραξικοπηματίας της Π.Α.Ο., ανερυθρίαστα παρουσιάζει και άλλη μία αφήγηση, όπου αφήνει να βγει η χολή και το μίσος του συντάκτη της απέναντι στον «Ισραηλίτη»…


  Διαβάζοντας τις αφηγήσεις των ανδρών της Οργάνωσης, συναντά κανείς συχνά την επιείκειά τους απέναντι στον παοτζή που αναγκάστηκε να «ομολογήσει» ψεύδη, ή να προσχωρήσει στο ΕΑΜ κατόπιν βασανιστηρίων. Στις περιπτώσεις αυτές μάλιστα, η Π.Α.Ο. υπερθεματίζει για τον μετεστραμμένο: Είναι ο αδελφός, ο συναγωνιστής που λύγισε στον «αγώνα κατά των διεθνιστών κομμουνιστών».

  Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο, στην περίπτωση του «Ισραηλίτη χωρίς όνομα», ο οποίος είχε ενταχθεί στο σώμα του Γουλγουντζή στην Πιερία – το σώμα που, όπως είδαμε (viewtopic.php?f=51&t=190505&start=135#p3103783) εξήλθε στο βουνό αντιδρώντας στις επιθέσεις του ΕΛΑΣ εναντίον αποσπασμάτων της κατοχικής Χωροφυλακής. Ο Ισραηλίτης χωρίς όνομα, συνελήφθη από τους Ελασίτες και χρεώθηκε το ρόλο του συκοφάντη. Στην περίπτωσή του ωστόσο, αυτό έγινε «κατόπιν πιέσεων», σκέτων πιέσεων, οπότε ο Ισραηλίτης χωρίς όνομα «εκθέτει ό,τι αποκυήματα της αθλίας φαντασίας του, του έρχονται». Ευτυχώς όμως, ο Ισραηλίτης χωρίς όνομα ξεσκεπάζεται και αναγκάζεται να πέσει γονυπετής και με «βροχή δακρύων» να ζητήσει συγγνώμη από τους άνδρες της Υ.Β.Ε., μπροστά μάλιστα στους Ελασίτες που εξετέθησαν.

  Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς. Το λένε ξεκάθαρα οι ιεράρχες της Υ.Β.Ε., με το σκυλολόι του μακεδονικού αντισημιτισμού να χειροκροτεί ασυγκράτητο:

  Ήδη στην σελ. 15 φίλε αναγνώστη, αναφερθήκαμε στην «πατριωτική δράση» του μυημένου στην Υ.Β.Ε. επισκόπου Ολύμπου, Καλλίνικου Χαραλαμπάκη και στην επίσκεψή του στην Ουκρανία, συνοδευόμενου από αξιωματικούς των ναζί, προκειμένου να διαπιστώσει τα εγκλήματα των «εβραιομπολσεβίκων». Είχαμε επισημάνει πως ο ιδρυτής της Υ.Β.Ε.-Π.Α.Ο. εκθειάζει στο βιβλίο του την πατριωτική δραστηριότητα του μυημένου Καλλίνικου, με τον οποίον άλλωστε, είχε περιοδεύσει και στην Φλώρινα, προκειμένου να υπάρξει «επέκτασις της οργανώσεως και η τόνωσις του εθνικού φρονήματος των κατοίκων της πόλεως Φλωρίνης, οι οποίοι σθεναρά ηγωνίζοντο με κάθε τρόπο εναντίον της βουλγαρικής προπαγάνδας».

  Τώρα, στο τέλος της αφήγησής μας, παρουσιάζουμε στον αναγνώστη, κάτι ακόμα καλύτερο: Μία ομιλία ενός μυημένου στην Υ.Β.Ε. ιεράρχη, του Μητροπολίτη Κασσανδρείας και Χαλκιδικής, Ειρηναίου, στην Έκθεση που διοργάνωσαν οι ναζί στην Ελλάδα, με τίτλο «Ο Σοβιετικός Παράδεισος». Υλικό από την Έκθεση και τις ομιλίες των «αντιστασιακών» ιεραρχών, δημοσίευσε η χιτλερόφιλη εφημερίδα της Μακεδονίας «Νέα Ευρώπη» σε ειδική έκδοσή της το 1943, με τίτλο «Ο Αγών της Ελλάδος εναντίον του Μπολσεβικισμού».

  Οι χιτλερικοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους πανηγυρίζουν στα 1943, για τις «Ελληνικές γνώμες» περί τον «Αγώνα ενάντια στον Μπολσεβικισμό» που οι ίδιοι διεξάγουν. Πρωτοπόροι στον Αγώνα, εμφανίζονται οι ιεράρχες της Υ.Β.Ε.. Οι επίσημοι απολογητές της Υ.Β.Ε. – Π.Α.Ο., παρότι ήσαν υποτίθεται ενάντιοι στις φιλοχιτλερικές αυτές εκδηλώσεις, παριστάνουν ότι αγνοούν την συμμετοχή των ιεραρχών που οι ίδιοι μύησαν…

  Οι… «άγιοι» Κασσανδρείας, Βερροίας, Εδέσσης, Καστοριάς και Ολύμπου μυούνται στην Υ.Β.Ε. και πιάνουν δουλειά, πάντα «για τον Ελληνικό Βορρά».

  Ο μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης Παντελεήμων, προσέρχεται ως ομιλητής στην ναζιστική Έκθεση «Σοβιετικός Παράδεισος». Η ομοιότητα του προσώπου που τον ακολουθεί, με τον νομάρχη Πέλλας Γ. Θεμελή, ίσως και να μην είναι συμπτωματική. Ας δούμε όμως και κάτι, ακόμα καλύτερο: Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Κασσανδρείας Ειρηναίο, την πατριωτική δράση του οποίου εκθειάζει στα απομνημονεύματά του ο Ιωάννης Παπαθανασίου:

  Ποιοι δεν γνωρίζουν την δράση του Σεβασμιοτάτου Κασσανδρείας Ειρηναίου, με τα κηρύγματά του και την διάσωση άγγλων αιχμαλώτων; Πολλοί είν’ αλήθεια! Έχουν περάσει από τότε 58 χρόνια και κανείς δεν θυμάται. Ή δεν θέλει να θυμάται. Πρώτος και καλύτερος, ο ίδιος ο Παπαθανασίου:

  Ειρηναίος Παντολέοντος (Χάλκη 1863-Πολύγυρος 1945). Ως πρώην Μητροπολίτης Μελένικου (Μέλνικ) στη Βουλγαρία, είχε κάθε λόγο προφανώς να μάχεται «Για τον Ελληνικό Βορρά». Πώς το έγραφε άλλωστε ο πολιτικός επίτροπος της Π.Α.Ο., Χρ. Νάλτσας; «Αι παροικίαι των εκ των επαρχιών Μελενίκου, Νευροκοπίου, Τζουμαγιάς κλπ, προσφυγόντων εις την ελευθέραν Ελλάδα (sic), είναι σημαντικαί, τόσον εν τη Βορείω Ελλάδι, όσον και εν τη Στερεά, αι οποίαι αναμένουν επί έτη τώρα, την τόσο ποθητήν παλιννόστησιν».
  (http://img847.imageshack.us/img847/5913/img182.jpg)
  https://archive.is/o/pspbj/img824.imageshack.us/i/89678809.jpg/
  https://archive.is/o/pspbj/img233.imageshack.us/i/29676911.jpg/

  Ο σεπτός «αντιστασιακός» ιεράρχης της Υ.Β.Ε., πάντα για τον «Ελληνικό Βορρά» (μην πάει ο νους σας αλλού!) ξεθάβει τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», το πλαστογράφημα αυτό, της τσαρικής Οχράνας, εκθειάζει τον αρχιπροδότη ηγέτη της ΕΣΠΟ, Αριστείδη Ανδρόνικο για την έκδοση των «Πρωτοκόλλων» και διατρανώνει: «Ευνόητος η χαρά και η ανακούφισις ην ησθάνθην ότε ο Μέγας Φύρερ του Γερμανικού Ράιχ, εκήρυξε τον κατά των Μπολσεβίκων πόλεμον, προς απαλλαγήν της Αγίας Ορθοδόξου Ρωσσίας, από των σκληρών και αφορήτων αυτής τυράννων και βασανιστών. Μπολσεβικισμός και Μασωνισμός ή κεφαλαιοκρατία, είναι δύο δυσώδεις πηγαί αι οποίαι εκβράζουσιν όλας τας δολοπλοκίας, ψεύδη, δυστυχήματα, συμπλοκάς, αιματοχυσίας, καταστροφάς, και δεινοπαθήματα υπό των οποίων πάσχει η σύγχρονος ανθρωπότης. Ο κατ’ αυτών πόλεμος, είνε φιλάνθρωπος, ευγενής και σωτήριος. Ας ευχηθώμεν εις τα γερμανικά όπλα επιτυχίαν, καίτοι αναλογιζόμενοι το μέγεθος του αναληφθέντος αγώνος ιλιγγιώμεν και σταματώμεν, διότι αναντιρρήτως, το ήμισυ του επί της επιφανείας της γης υπάρχοντος παντοδυνάμου χρυσού, ευρίσκεται εν τοις χερσί των Εβραίων, ο δε χρυσός είνε το ισχυρότερον των εν τω κόσμω τούτον υλικών όπλων».

  Η δικαιολογία, είναι πάντοτε έτοιμη: «Ο επίσκοπος δεν πίστευε τα όσα έλεγε, το έπραξε για να αποφύγει τα χειρότερα, ήθελε να σώσει αθώους από τα γερμανικά αντίποινα, να προφυλάξει την Μακεδονία από τους Βουλγάρους. Απόδειξη πως έσωσε ακόμα και άγγλους αιχμαλώτους».
  Απαξιούμε καν να απαντήσουμε σε τέτοιου είδους επιχειρήματα. Αν τα παραπάνω συνιστούν αντιστασιακή δραστηριότητα – και μάλιστα δραστηριότητα που «αντιτασσόταν στην νόμιμη δράση», όπως είδαμε στην σελίδα 15 να ισχυρίζεται η Υ.Β.Ε. για τον εαυτό της – ας βγουν οι επίγονοι της Οργάνωσης να τα προβάλλουν στην ελληνική κοινή γνώμη να τους χειροκροτήσει.

  Ένα μονάχα θα υπενθυμίσουμε αναγνώστη: Την ίδια ώρα που ο «μακαριστός» ιεράρχης της Υ.Β.Ε. εκφωνούσε τους πύρινους λόγους του κατά των Εβραίων και του χρυσού τους, κατά των περιουσιών τους που έπεσαν σαν τις μύγες να τις αρπάξει το σκυλολόι των δωσιλόγων της Θεσσαλονίκης, δεκάδες χιλιάδες εβραίοι συμπολίτες μας έπαιρναν τον δρόμο χωρίς επιστροφή για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων, τους θαλάμους αερίων και τους φούρνους των χιτλερικών. Λίγη τσίπα δεν είχε άραγε εκείνος ο άνθρωπος; Και ούτε ένας από τους παοτζήδες «συναγωνιστές» του, δεν βρέθηκε να ζητήσει μία συγγνώμη;

  Δεν βρέθηκε κανείς. Το δράμα των Εβραίων απουσιάζει παντελώς απ’ τις γνωστές εκθέσεις της Π.Α.Ο.. Αν όμως βρισκόταν ένα πιστόλι της ΟΠΛΑ να ξαπλώσει κάτω τον «αντιστασιακό» ιεράρχη με τα «πατριωτικά» του κηρύγματα, σύσσωμη η Υ.Β.Ε.-Π.Α.Ο. θα κατήγγειλε τους «αθέους κομμουνιστές που στρέφονται εναντίον της θρησκείας και των παραδόσεων»!

  ________________

  http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-chrush-augh-timhse-thn-mnhmh-tou-ethnikou-ierarchh-christodoulou-fwtorepo

  Η Χρυσή Αυγή τίμησε την μνήμη του Εθνικού Ιεράρχη Χριστόδουλου – Φωτορεπορτάζ, Βίντεο
  Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016 – 13:19
  …………….
  _____________________________
  O μοναδικός μητροπολίτης του ΕΔΕΣ.
  Η χριστιανική και αγαθοεργός του δράση:

  https://roides.wordpress.com/2015/05/25/25may15/


  Ο Ζέρβας μαζί με τον πλιατσικολόγο και συνένοχο στη σφαγή των Μουσουλμάνων Μητροπολίτη Παραμυθιάς Δωρόθεο (στα αριστερά του, με στρατιωτική στολή, φωτ. από τον ιστότοπο της Μητρόπολης).
  ………………

  Γ) Από τη φύση του μπλογκ μας είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε στην εθνική δράση του μητροπολίτη Παραμυθίας Δωρόθεου (Δημήτρη Νάσκαρη), για την εθνική δράση του οποίου καυχιέται μέχρι σήμερα η κρατική Εκκλησία. Η αγιότης του ήταν ένα ορφανό χωριατόπουλο από τη Λέλοβα της Πρέβεζας, που στα νιάτα του δούλεψε ως εργάτης στη διαβόητη ιερατική σχολή Κορίνθου, μέχρι που τον ανακάλυψε ο μετέπειτα αντιβασιλιάς, μητροπολιτης της πόλης Δαμασκηνός. Η εφημερίδα «Ήπειρος» (φ. 165 19/3/1914) έγραψε για την άφιξή του στην επισκοπή του ως πολέμαρχος: «Ἀφίκετο προχθὲς εἰς τὴν πόλιν μας τῆς ρωμαντικὴν πρωτεύουσαν τῆς Αὐτονόμου Πολιτείας ὁ Σεβ. Παραμυθίας ἡγούμενος πλείστων ὁπλιτῶν. … Θρησκευτικὸς ἀρχηγὸς Μητροπολίτης ἀλλὰ καὶ πολεμιστὴς … μὲ τὸν Σταυρὸν τοῦ Σωτῆρος καὶ τὸ ξίφος τοῦ Διάκου ἔρχεται νὰ ἐνθαρρύνη, … ἀλλὰ καὶ νὰ πολεμήση συνάμα». Το 1952 ο οπλαρχηγός που είχε περιφρονήσει το Σχήμα του, εγκατέλειψε τη νύμφη Μητρόπολή του και το κοπάδι του με αντικανονική μετάθεση-προβλεπόμενη ποινή και για αυτό, η καθαίρεση- και έγινε μητροπολίτης Τρίκκης.

  Ο Μαργαρίτης αναφερόμενος στον ελληνικό ισχυρισμό για σύμπραξη των Τσάμηδων στην επιλογή των προκρίτων θυμάτων της ναζιστικής εκτέλεσης σημειώνει πως «παραμένει αντικείμενο υποθέσεων, ιδιαίτερα μετά τις μυθοπλαστικές κατασκευές του –διαρκώς απόντος από την περιοχή-μητροπολίτη Δωρόθεου…». Για το Δωρόθεο υπάρχει άλλη μια αρνητική μαρτυρία: «Μοναδική θα μείνει, ωστόσο, η αναφορά του βρετανού ταγματάρχη Ουάλας (15.8.1944) για όσα ακολούθησαν την είσοδο του ΕΔΕΣ στα χωριά των Τσάμηδων, το Σεπτέμβριο του 1944 (σημ.Λασκ.: ο αρθρογράφος της «Ελευθεροτυπίας», θέλει να πει στις 11 Αυγούστου στο Μαργαρίτι, άλλωστε ο David John Wallace έπεσε ηρωικά λίγες ημέρες μετά, στις 17.8, στη μάχη της Μενίνας και θάφτηκε στην Παραμυθιά). Αν μη τι άλλο, στο πλιάτσικο φέρεται να πρωταγωνιστεί, αν και με αμφιλεγόμενες επιδόσεις, ο ίδιος ο τοπικός εκπρόσωπος του Υψίστου: «Οι αντάρτες επιδόθηκαν σ’ ένα όργιο αντεκδικήσεων, λεηλασιών κι εσκεμμένης καταστροφής των πάντων. Η όμορφη κωμόπολη Μαργαρίτι κάηκε ολοκληρωτικά. Ο μητροπολίτης Παραμυθιάς συμμετείχε στο ψάξιμο των σπιτιών για λάφυρα, βγαίνοντας από ένα σπίτι, ωστόσο, ανακάλυψε ότι το ήδη βαρυφορτωμένο μουλάρι του το είχαν ξαλαφρώσει κάτι αντάρτες«…», (‘Ιός’-‘Ελευθεροτυπία’, 27/4/2003).

  Σε κάθε περίπτωση ο Δωρόθεος είναι υπόλογος, αν όχι για πλήρη συμμετοχή του, το ελάχιστο για την απόλυτη σιωπή του στο φοβερό έγκλημα της άνανδρης σφαγής των άμαχων μουσουλμάνων συντοπιτών του. Η συμπεριφορά του μας θυμίζει επακριβώς τον μητροπολίτη Π.Πατρών Γερμανό, που σύμφωνα με τις περιγραφές του Κανέλλου Δελληγιάννη πλιατσικολόγησε την Τριπολιτσά με το μουλάρι του να γονατίζει από τα λάφυρα, πράγμα που του κόστισε μετά τη δολοφονία του από το γαμπρό του Γιώργο Καλαμογδάρτη, για να του αρπάξει τα 80.000 τάλληρα της λείας.

 6. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2011/06/h.html

  Μητροπολίτης Μεσολογγίου Ιερόθεος

  Το 1944 κόντρα σε κάθε διαμαρτυρία ανοίγει τον τάφο του προκατόχου του και με μεταφορικά μέσα Γερμανών μεταφέρει τα κόκκαλά του σε κενοτάφιο αφού πρώτα κλέψει την ποιμαντορική ράβδο και το εγκόλπιό του. Ο δημοσιογράφος Θέμος Κορνάρος που το 1945 θα φέρει το θέμα στην δημοσιότητα κατηγορείται για κομμουνισμό και στέλνεται στην Μακρόνησο. Ο Ιερόθεος στο δικαστήριο ισχυρίζεται ότι τον τάφο τον άνοιξε γιατί ο προκάτοχός του τον επισκέπτονταν στον ύπνο του και του έλεγε ότι δεν αισθάνονταν άνετα με τα δύο αυτά σκεύη που είχαν θέση πίσω στην εκκλησία. Το ίδιο έτος ο Ιερόθεος πουλάει τα άλευρα της αρχιεπισκοπής στον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού και αργότερα στον λαό του Μεσολογγίου δηλώνει ότι τα έκλεψαν. Σε μεταγωγή του για λειτουργία στο Αιτωλικό λιθοβολείται από τον κόσμο και εξαπολύει την γερμανική του φρουρά να διαλύσει το πλήθος. Ο Ιερόθεος είχε όμως και καλούς φίλους. Ιστορικά έχουν μείνει τα γλέντια που παρέθεσε στον Ιταλό στρατηγό Καζάλε Ματζάνι ενώ δίπλα στην αρχιεπισκοπή εδράζονταν οι φυλακές των πατριωτών. Ο Ιερόθεος επίσης είναι και ο υπαίτιος του «ξυρίσματος» του παπά Κωνσταντίνου Βαλή, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ΕΑΜική αντίσταση εκτελώντας απίθανες αποστολές και άθλους πατριωτισμού. Και η λίστα εγκλημάτων του είναι ακόμα μεγάλη. Η μητρόπολη Μεσολογγίου συντάσσει καταλόγους για τους ναζί με τα ύποπτα στοιχεία. Παράλληλα ο Ιερόθεος δημιουργεί την οργάνωση Εθνικός Συναγερμός που στελεχώνεται με γκεσταπίτες, ληστές μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας κτλ και έχει ως κύριο στόχο της την καταπολέμηση του ΕΛΑΣ. Η οργάνωση αυτή επιβιώνει έως και τον εμφύλιο όπου δρα ως παρακρατικό αντικομουνιστικό απόσπασμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική διοίκηση το 1943 μοίρασε κάποια κίτρινα φυλλάδια τα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων: « Ο αγών του γερμανικού στρατού εναντίον των ανταρτών και των αποτυφλωμένων συνενόχων του, ηυλογήθη υπό του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ιερόθεου…»

  Ιερέας Σπύρος Καραβιάς
  Ιερέας του χωριού Σπολάιτα και έμμισθος γκεσταπίτης μέλος της οργάνωσης Εθνικός Συναγερμός.
  Ιερέας του χωριού Δοκίμιο
  Ληστής, χαφιές και φασίστας πρώτης κατηγορίας. Λειτουργούσε με το αυτόματο κρεμασμένο στο στήθος.
  Ιερέας Σπύρος Παπαθανασίου
  Τιμητικός λοχαγός των Ταγμάτων Ασφαλείας με το παιδί του εθελοντή στον γερμανικό στρατό.
  Ιερέας Γιάννης Παπαποστόλου
  Πράκτορας στων ναζί στο Παναιτώλιο. Όταν τον αποκαλύφθηκε από το ΕΑΜ κινδύνευσε και έφυγε για το Αγρίνιο. Τα πράγματά του μετέφεραν εκεί γερμανικά αυτοκίνητα. Τρεις ημέρες μετά βοηθά στην οργάνωση επιδρομής των Γερμανών στο Παναιτώλιο. Συλλαμβάνονται 28 πατριώτες και εκτελούνται σε άγνωστη τοποθεσία
  Ηγούμενος της μονής Αγγελοκάστρου Θεόφιλος
  Διορισμένος από τον μητροπολίτη Ιερόθεο και δεξί του χέρι. Πούλησε την εκκλησιαστική περιουσία της μονής σε ντόπιο τσοπάνο με τον οποίο είχε έχθρα λόγω της σχέσης του με την κόρη του. Αργότερα διορίζεται επόπτης ιερέων και μοναστηριών. Σε αυτή την θέση καταληστεύει επιβάλλοντας φόρο τα γειτονικά μοναστήρια. Το χειμώνα του 1944 διαφθείρει κορίτσι 17 ετών και το κλέβει μεταφέροντάς το στο Αιτωλικό. Η σιωπή της οικογένειας εξαγοράζεται από τον Ιερόθεο. Τον Μάρτη του 1944 επιτίθεται σε δεύτερο κορίτσι μικρής ηλικίας. Τον δέρνουν και αιτιολογεί την πράξη του ως τεστ αρετής. Ο Θεόφιλος αργότερα στελεχώνει και την Χ.

  Μητροπολίτης Φιλάρετος
  Για τον Φιλάρετο δεν έχει γράψει ο Κορνάρος, είπαν όμως και έγραψαν άλλοι πολλοί. Ο Φιλάρετος επέστρεψε στην Ελλάδα το 1928 από τις ΗΠΑ, όπου είχε φύγει ως μετανάστης. Η βασιλοφροσύνη του στα χρόνια της Κατοχής τον κάνει να νομίζει ότι είναι πρίγκιπας γράφει στην Ελευθεροτυπία το 1998 ο Κώστας Μπέης. Ο Φιλάρετος επί Κατοχής κεραυνοβολούσε από άμβωνα. Φοβέριζε με την υπέργεια εξουσία του τους κομουνιστές, ενώ έφθανε στο σημείο να κηρύττει ότι οι κατακτητές είναι πολύ πιο άνθρωποι από αυτούς. Η δράση του που στην κατοχή αφορά το αντιπατριωτικό και φιλοναζιστικό κήρυγμα, λαμβάνει γιγάντιες διαστάσεις κατά την μεταγωγή του στην Μακρόνησο. Εκεί βρίσκεται σε εντεταλμένη θέση δίπλα σε βασανιστές των ΑΜ (αφού η Μακρόνησος ήταν στην επικράτειά του) για να δει και να δηλώσει τα παρακάτω «Στην Μακρόνησο συντελείται θεάρεστο έργο εθνικής αναγέννησης». Οι ναζί αφέντες του τώρα έχουν αλλάξει αλλά η γραμμή είναι ίδια. Γράφει στον Ριζοσπάστη η Μ. Κυριακίδου: «Στις 29-10-48 μας επισκέφθηκε ο επίσκοπος Κυκλάδων, Φιλάρετος, με το βοηθό τους αρχιμανδρίτη Κορνάρο. Επετέθηκε στους κρατούμενους εντελώς ανοιχτά. Είπε: «’Η θ’ αλλάξετε μυαλό, ή θα περάνετε – ο κομμουνισμός έσβησε». Και παρακάτω: «Αν έρθει ο κομμουνισμός στην Ελλάδα, εγώ πρώτος θα γίνω κομμουνιστής». Μας αποκάλεσε Σλάβους, εγκληματίες και μας κάλεσε να μετανοήσουμε ειλικρινά και έμπραχτα, αλλιώς θα ρημάξουμε στις φυλακές κλπ, κλπ». Ο επίσκοπος Φιλάρετος, ο πατήρ Προκόπιος, ο αρχιμανδρίτης Κορνάρος, οι θρησκευτικοί επισκέπτες μας, ούτε και αυτοί δεν ήλθαν ποτέ σ’ αυτό τον άξενο βράχο, κοντά μας, με λίγο ενδιαφέρον πραγματικό, με πόνο ή συμπάθεια στους συνανθρώπους τους. Δε μας είπαν ούτε δύο λόγια «παρηγορίας», τίποτε το ανθρωπιστικό, το χριστιανικό. Μόνο με τις επιθέσεις τους, την επίθεση των άλλων, κάναν τον πόνο μας πιο βαθύ και ολοκλήρωναν το μαρτύριό μας….».

  Μητροπολίτης Σπυρίδωνας Ιωαννίνων
  Με επιστολή του στον ελληνικό λαό, την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Προτρέπει την άμεση υποταγή και συνεργασία των Ελλήνων με τους Γερμανούς. Η επιστολή συνεχίζει προτρέποντας το ποίμνιο να μην υποβοηθά ή υποθάλπει τους αντάρτες γιατί η δράση τους οδηγεί σε ολοκαυτώματα. Η λογική φυσικά πίσω από αυτό είναι ότι οι Γερμανοί δεν φταίνε κατ’ ουσίαν αλλά οι κακοί πατριώτες.
  (Πηγή: Hagen Flaischer, Στέμμα και Σβάστικα)
  Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Σερρών
  Αντικομουνιστής με εντεταλμένη θέση ενάντια στον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ. Οι σχέσεις του με το βουλγαρικό στρατό κατοχής αναφέρονται από τον Θέμο Κορνάρο ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

  Οι Ζαπατίστας του Τσίπρα

  http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/kornaros_agioi1.html

  Δημοσιεύω εδώ ένα απόσπασμα, τον Πρόλογο και τα δύο πρώτα κεφάλαια, από το εξαντλημένο έργο του Θέμου Κορνάρου «Οι άγιοι χωρίς μάσκα». Ο πρόλογος αναφέρεται και στο άλλο έργο του, τη «Σπιναλόγκα».
  (….)
  Σπιναλόγκα -Άγιον Όρος: Όταν θα γνωρίσεις τα δυο αυτά μέρη δεν μπορείς να θυμηθείς το ένα χωρίς να ξεπηδήσει στη μνήμη σου και τ’ άλλο.

  Και τα δυο αυτά μέρη τα επισκέφθηκα. Στο ένα -που είναι μια πελώρια σιδερόπετρα στη μέση του πελάγου- λιώνουνε σιγά-σιγά 300 άνθρωποι, σακατεμένοι, κομματιασμένοι από τη λέπρα του κορμιού.

  Στο άλλο -που είναι το πιο πλούσιο και το πιο όμορφο τμήμα του τόπου μας- 4 χιλιάδες ρασοφόροι σπουδάζουνε σ’ όλη τους τη ζωή, να δένουνε, να προσαρμόζουνε στο ανθρώπινο σύνολο την πιο βρώμικη λέπρα: τη λέπρα της ψυχής.
  (….)
  Από τα τρίγυρα μοναστήρια και κελιά, μαζευτήκανε σήμερα οι πατέρες, στις Καρυές.
  Χειροτονείται ένας νέος ρασοφόρος σε διάκο.
  Είναι μεγάλο μυστήριο η χειροτονία του Διάκου. Γι’ αυτό πανηγυρίζουνε οι πατέρες. Καμπάνες χτυπούνε γιορτάσιμα, λόγοι γίνουνται, τραπέζια στρώνουνται με πλούσια ποικιλία φαγητά.
  Χαρά στο γέροντα που θα μπορέσει να βγάλει ένα διάκο από τους υποταχτικούς, που θα περάσουνε απ΄τα χέρια του.
  Δεν είναι μικρό πράμα αυτό. Ο υποψήφιος ξεμολογιέται στον πνεματικό τού «Άξιον Εστί», έτσι λέγεται το κελί του πνεματικού.
  Και μια που τo ’φερε έτσι η σειρά, μάθετε, πως έχει το λόγο του που λέγεται Εστί το κελλί.
  Ο πνεματικός που κάθεται τώρα εκεί, λένε οι κακές γλώσσες, πως δολοφόνησε το γέροντα του, για να μη μείνει αιωνίως του υποταχτικός. Τον τρόπο του τον είχε ο γέροντας. Και φλουριά κρυμμένα είχε και λίρα στερλίνα με το καλημαύχι μετρούσε καθ’ αργά.
  Μα μ’ όλες τις ανασκαφές που γίνηκαν ύστερα απ’ το σκοτωμό του, δε βρέθηκε τίποτε απ’ το μεγάλο θησαυρό. Κι ο καλογεράκος σκεφτότανε τη φτώχια του ένα βράδυ, λυπημένος, κρατώντας βαρύ το κεφάλι του μέσα στις παλάμες.
  Κείνη τη στιγμή μια εικόνα, δεν ξέρω ποιανού αγίου, χτύπησε τρεις φορές στον τοίχο που κρεμότανε! Κι ύστερα μίλησε. Κι έπειτα το’ ριξε στην ψαλτική. Το κελί πλημμύρισε από μια πρωτάκουστη μελωδία. Ο καλόγερος – ο σημερινός πνεματικός – απόμεινε κόκκαλο! Η εικόνα έψαλλε το «Άξιον Εστί» τρεις φορές! Έτσι το ’μαθε καλά ο πνεματικός.
  Την επομένη κόσμος και κόσμος πλημμύρισε το κελί. Τη θαματουργή εικόνα την σκεπάσανε τ’ ασημικά και τα χρυσάφια.
  Αφιερώματα από παντού φτάνανε κάθε μέρα στο κελί τού «Άξιον εστί».
  Κι οι καλόγεροι κάμανε πνεματικό επίσημο του Όρους τον ιδιοχτήτη του κελιού.
  Και τι πνεματικός! Νικοδημήτης. Ο πρώτος Νικοδημήτης στο Άγιο Όρος. Δεν είναι μικρή δουλειά αυτό. Το εξομολογητάριο του αγιορείτη Νικόδημου είναι φωτιά, καταμόναχη φωτιά, για τον παραστρατημένο «Πατέρα».
  Τα τελευταία χρόνια κανένας πνεματικός του Όρους, δε χρησιμοποίησε αυτό το ξομολογητάρι ως οδηγό του. Μόνο ο γέρο Σοφρώνιος προσπάθησε, μα στο κεφάλαιο που πρόκειται για την εξομολόγηση του υποψήφιου διάκου τα μπέρδεψε. Τα βρήκε ζόρικα.
  Γι’ αυτό είναι τεράστιο πράμα το να ξομολογηθεί κανένας σήμερα στον αυστηρό Νικοδημήτη πνεματικό τού «Άξιον εστί».
  Δυο σελίδες από το ξομολογητάρι, που οι άλλοι τις καρφιτσώνανε μαζί-μαζί, τις απομονώσανε, αυτός τις άνοιξε, εφάρμοσε τις οδηγίες που ’ναι γραμμένες κι εκεί.
  Τιμή στο γέροντα που δεν τρομάζει, όταν θα στέκεται ο υποταχτικός του μπροστά στον πνεματικό που κρατά ανοιχτές αυτές τις σελίδες. Φαινόμενο, θάμα, είναι ο υποψήφιος διάκος που δε θα τρέμουνε τα ποδάρια του, όταν ακούει να διαβάζεται η σχετική περικοπή: «Ο υποψήφιος διάκονος πρέπει να ερωτηθεί παρά του πνευματικού εάν η ανθρωπίνη φύσις τριβήν εποιήσατο περί την οπισθίαν οπήν, ή εάν εισήλθεν εν αυτή και συνάμα ροήν εποιήσατο. Και εν μεν τη πρώτη περιπτώσει επιβάλλεται…κ.λ.π.».
  Λοιπόν, του διάκου που χειροτονείται σήμερα δεν τρεμουλιάσανε τα γόνατά του την ώρα της εξομολόγησης.
  Ο γέροντάς του έχει πεθάνει από χρόνια πολλά, δέκα μόνο μέρες ζήσανε μαζί. Μήτε «τριβές» μήτε «ροές» μήτε λυγίσματα και τρεμουλιάσματα τρομάρας εμποδίζανε τη χειροτονία.
  Πως πέθανε ο γέροντάς του νωρίς δε θα πει τίποτε. Εδώ πιστεύουνε και στην επέμβαση του νεκρού….όπως πιστεύουνε και στην άσπορη σύλληψη της Παναγιάς. Κι ο μακαρίτης, είναι γνωστό, πως δε σηκώθηκε από το μνήμα του.
  Τ’ άλλα καλογεροπαίδια με ζήλεια παρακολουθούνε το μυστήριο της χειροτονίας του καινούριου διάκου. Ποτέ δε θα μπορέσουνε αυτά να γίνουνε διάκοι. Κι αυτό που λένε συναμεταξύ τους κρυφά σιγανά, πως: «Έπρεπε να ρωτούνε το γιατρό πριν της χειροτονίας» το λένε από ζήλεια ασφαλώς και ποτέ δε θα θέλανε το γιατρό για δικό τους λογαριασμό.
  Πολλές φορές κατηγορήσανε τους αγιορείτες για «ντεμπελόσκυλα» που νοιάζονται μόνο για το στομάχι και το χουζούρι τους.
  Δεν είχανε δίκιο. Παραβλέψανε αυτό το αθάνατο εξομολογητάρι του δασκάλου Νικόδημου. Είναι ένα τρανό δείγμα της πνεματικής παραγωγής σε τούτο τον τόπο.
  Και μόνο αυτή η περικοπή, για τη χειροτονία του διάκου, αν είχε γραφτεί, θα ’ταν αρκετή για ν΄αντιπροσωπεύσει τη χώρα του Άθω στον κόσμο της σοβαρής πνευματικής δημιουργίας.

 7. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.enikos.gr/society/382829,O-Glezos-edeixe-ston-Ierwnymo-to-dwro-poy-toy-eixe-kanei-o-Xristodoylos-FWTO.html

  Ο Γλέζος έδειξε στον Ιερώνυμο το δώρο που του είχε κάνει ο Χριστόδουλος – ΦΩΤΟ
  Πρώτη καταχώρηση: 12/04/2016 – 16:32

 8. Ο/Η του κώλου λέει:

  Γλέζος κατά Φίλη: Βλαστημά όποιος κατηγορεί την Εκκλησία για την ‘αδράνειά’ της κατα τη διάρκεια της Κατοχής
  http://www.bankingnews.gr/…γλέζος…βλαστημά…εκκλησία…/271909-γλέζος-κατά-φίλη-βλ...

  Δ.Καμμένος για Φίλη: «Απαράδεκτες δηλώσεις για την Εκκλησία»
  http://www.vimaorthodoxias.gr/…/88517-d-kammenos-gia-fili-«aparadektes-diloseis-gia-tin...
  Πριν από 21 ώρες – Γλέζου για το γεγονός πως η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε απο την … για βλαστημά.

  Γλέζος: Όταν πήγαινα στο κατηχητικό

  Στη μακρόχρονη πολιτική διαδρομή σας διατηρούσατε άρρηκτες σχέσεις με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Ποιες είναι οι σημαντικότερες αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια;

  Από όσα γνωρίζω προσωπικά, οι σχέσεις Εκκλησίας και ΚΚΕ ήταν άριστες ιδιαίτερα στη διάρκεια της Κατοχής, αφού οι σχέσεις αυτές ήταν καθοριστικές για την εξέλιξη του απελευθερωτικού αγώνα.

  Η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε, επαναπροσδιορίζοντας τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, να ανοίξει έναν δρόμο συνεργασίας και διαλόγου με την Εκκλησία;
  Κάθε κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με την Εκκλησία, αλλά και να συνεργάζεται μαζί της για τη σωτηρία του τόπου και του ανθρώπου.

  Μου έχουν διηγηθεί ότι ορισμένοι ιερείς σάς βλέπουν στον δρόμο και σας φιλούν το χέρι, ειδικά μετά την επίσκεψή σας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τη δήλωσή σας ότι επιθυμείτε θρησκευτική κηδεία. Είναι αλήθεια;
  Από όσους το επιχειρούν δεν το δέχομαι και με φέρνει σε δύσκολη θέση. Μου λένε -και το γνωρίζω- ότι το κάνουν από σεβασμό. Αλλά ο σεβασμός έχει και άλλους τρόπους να εκδηλωθεί.

  «Ο Θεός έχει παντού τους ανθρώπους του, έλεγε ο Χριστόδουλος όταν διαφωνούσαμε»

  Με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο διατηρούσατε μια εγκάρδια σχέση. Τι θυμάστε από τις συναντήσεις που είχατε μαζί του; Υπάρχει κάτι που σας είχε εκμυστηρευτεί και θα θέλατε να μας το μεταφέρετε;
  Βρέθηκα δίπλα του λίγες ώρες προτού πεθάνει. Δεν πρόκειται, βέβαια, να σας εκμυστηρευτώ όσα μου έχει εξομολογηθεί, επειδή θα διαπράξω αδίκημα. Θυμάμαι ωστόσο τις συζητήσεις που είχα με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος, όταν διαφωνούσαμε, μου έλεγε: «Ο Θεός έχει παντού τους ανθρώπους του». Ο μακαριστός με είχε καλέσει και ήμουν ανάμεσα στους συμπαρουσιαστές με τους Μπαμπινιώτη και Πασαλάρη, το 2000, ενός βιβλίου που εξέδωσε η Μορφωτική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον τίτλο «Μνήμες και μαρτυρίες από το 1940 και την Κατοχή». Η δε ομιλία μου είχε προκαλέσει εντύπωση, επειδή σε αυτήν είχα χρησιμοποιήσει εκκλησιαστικούς όρους. Στη δε αφιέρωσή του στο βιβλίο ο Χριστόδουλος είχε γράψει για μένα: «Στον ανιδιοτελή, σεμνό αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης κατά του στρατού κατοχής. Με εκτίμηση και σεβασμό στους συνεπείς αγώνες του».

  πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/05/%ce%b3%ce%bb%ce%ad%ce%b6%ce%bf%cf%82-%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%80%ce%ae%ce%b3%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%87%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c.html#ixzz4L50AI7hB

 9. Ο/Η Φιλόπτωχον λέει:

  http://www.exapsalmos.gr/2016/09/16/ypopti-diarrixi-sto-spiti-tou-proin-attikis-panteleimonos-ke-aferesi-anektimiton-pragmaton-%E2%80%A2-mipos-tha-eprepe-na-erevnisi-isangelia-athinon-olo-thema/

  Ύποπτη διάρρηξη στο σπίτι του πρώην Αττικής Παντελεήμονος και αφαίρεση ανεκτιμήτων πραγμάτων • Μήπως θα έπρεπε να ερευνήσει η εισαγγελία Αθηνών το όλο θέμα;;

  Δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 από K. T.

  ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

  Είναι άδικο για έναν άνθρωπο μετά από τα τόσα που υπέστη εν ζωή- -έστω και αν τα περισσότερα ήταν με δική του υπαιτιότητα — να ταλαιπωρείται και να διασύρεται ακόμη και μετά θάνατον.
  Και είναι δυό φορές άδικο, ακόμη και οι δικοί του άνθρωποι να συμπράττουν σε αυτό τον διασυρμό,εξαιτίας της πλεονεξίας και της απληστίας που τους διακρίνει και συνήθως διέπει τα ανθρώπινα!
  Ο λόγος για τον αείμνηστο τελευταίο Μητροπολίτη υπό τον τίτλο Αττικής Παντελεήμονα (Μπεζενίτη),έναν ικανό και χαρισματικό Ιεράρχη, που άφησε, όμως,τα ελαττώματά του( πλεονεξία, τσιγκουνιά κλπ.) να υπερβούν τις αξίες του, γιαυτό και κατέληξε τόσο άδοξα.
  Και δεν τον έφταναν αυτά που πέρασε όσο ζούσε, έπρεπε να υποστεί και μετά θάνατον, νέον εξευτελισμό!
  Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στον «Εξάψαλμο»πριν λίγο καιρό, η οικία στην οποία διέμενε στην Αγία Παρασκευή και στην οποία εφυλάσσονταν μέχρι πρότινος, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο,ωσάν θησαυροφυλάκιο, όλα τα υπάρχοντά του, διερρήχθη όλως αιφνιδίως!
  Έτσι τουλάχιστον, εδήλωσαν στην Αστυνομία οι οικείοι του , δηλαδή η αδελφή του, η οποία διαμένει σε παρακείμενο οίκημα και οι δύο ανηψιοί του και απόλυτοι κληρονόμοι των εκατομμυρίων ευρώ που είχε ….μαζέψει για μία ώρα ανάγκης και είχε φροντίσει να περάσουν σε αυτούς, πρό του θανάτου του.
  Στο σημείο αυτό πρέπει να θίξουμε,έστω ακροθιγώς αυτή τη στιγμή, οτι την εποχή που μεταβίβασε τα αμύθητα ποσά που συνέλεξε στα ανήψια του, είχε περιπέσει με απόφαση της Συνόδου στην τάξη των Μοναχών και με βάση τους Ιερούς Κανόνες, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ευρίσκοντο στην κατοχή του(χρήματα,σπίτια,άμφια, εγκόλπια κλπ) θα έπρεπε να περάσουν στην Ιερά Μονή της μετανοίας του, δηλαδή στην Ιερά Μονή Μυρσινιδίου Χίου. Αλλά για το θέμα αυτό βάζουμε προς το παρόν άνω τελεία και θα επανέλθούμε!
  Για το θέμα της διάρρηξης οι πληροφορίες λένε οτι εντός του σπιτιού του, είχε δημιουργήσει ένα απροσπέλαστο θησαυροφυλάκιο με ξεχωριστή τεθωρακισμένη μεσόπορτα και διπλούς τοίχους.
  Εκεί μέσα εφυλάσσονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα εγκόλπια και οι Σταυροί,οι Μίτρες,οι πομαντορικοί ράβδοι και άλλα πολύτιμα και ιερά σκεύη που ευρίσκονταν στην κατοχή του καθ´όλα τα έτη της Αρχιερωσύνης του( από το 1976 που εξελέγη Ζακύνθου έως το τέλος του).
  Μεταξύ των σπουδαίων αυτών πραγμάτων περιλαμβάνονταν , δυστυχώς, το εγκόλπιο του μεγάλου Αγίου του αιώνα μας, του Αγίου Νεκταρίου (το οποίο είχε υφαρπάξει παρανόμως και παρατύπως από την Χίο, τα έτη της παντοδυναμίας του), το χρυσοκέντητο, μοναδικό σε κάλλος επιγονάτιον του Αγίου Ανθίμου του Χίου- έργο των πρώτων μοναχών της Μονής Βοηθείας( το οποίο είχε πάρει για να επιμεληθεί κάποιες φθορές του και έκτοτε δεν το επέστρεψε ποτέ προφασιζόμενος– άκουσον άκουσον– οτι δεν έχει ολοκληρωθεί η επισκευή του), η σπουδαία και με χρυσοκέντητους πόλους Μίτρα του Μακαριστού Χίου Παντελεήμονος Φωστίνη κ. ά. Εξαφανίστηκαν όλα!
  Σύμφωνα με πληροφορίες ευρέθησαν μόνον περί τις 80 πλήρεις Αρχιερατικές στολές και λοιπά άμφια .Ενώ οι στολές του,όπως ο ίδιος επαίρονταν μέχρι τας δυσμάς του βίου του, είχαν ξεπεράσει τις 140.
  Πού πήγαν οι υπόλοιπες; Και γιατί αυτοί που έκλεψαν τα εγκόλπια άφησαν επιλεκτικά τις 80 και γιατί δεν τις πήραν οι διαρρήκτες;
  Οι κληρονόμοι μετά το συμβάν αυτό και την γνωστοποίησή του στην Αστυνομία( για να διασφαλίσουν προφανώς τα νότα τους) εκάλεσαν δύο ιερείς που επρόσκειντο στον αείμνηστο Ιεράρχη και έκαναν αναλυτική καταγραφή των ….αμφίων, τα οποία ευρέθησαν ανέγγιχτα από τους διαρρήκτες. Τα άμφια αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες,μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονή Εισοδίων στον Ωρωπό, όπου έχει ταφεί ο αείμνηστος και θα αποτελέσουν αντικείμενο έκθεσης στο Μουσείο που θέλει να δημιουργήσει η αδελφή του και οι λοιποί οικείοι του.
  Ωστόσο, το όλο θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται!
  Η κακοφορμισμένη πορεία του έχει παρελθόν. Από την πρώτη στιγμή που εγνώσθη η εκδημία του Παντελεήμονος ενώ απολάμβανε το θαλάσσιο λουτρό του στην περιοχή Βγέθι, στην Κερατέα, έγινε λόγος για ύπαρξη διαθήκης και μάλιστα ενός μνημειώδους κειμένου δια του όποίου όριζε εκτελεστές της διαθήκης: τη μία εκ των αδελφών του , έναν κολλητό του κληρικό, ο οποίος υπηρετεί σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας και έναν καθηγητή Πανεπιστημίου.
  Μάλιστα στο ρεπορτάζ που δημοσίευσα τις ημέρες του θανάτου του έκανα αναφορά στην διαθήκη αυτή και σε όσα σπουδαία και συγχωρητικά έγραφε για όλους εκείνους που τον πίκραναν και τον οδήγησαν στην έκπτωση και στην καθαίρεση!
  Τη δική του συγνώμη πάντως, για τον σκανδαλισμό που προκάλεσε όπως δεν την ακούσαμε όσο ζούσε, έτσι δεν την είδαμε και γραμμένη κάπου!
  Πολύ γρήγορα, όμως, το σενάριο άλλαξε! Η διαθήκη δήθεν δεν ευρέθη ποτέ και επομένως δεν υπήρχαν και εκτελεστές της!
  Επομένως η περίφημη διαθήκη δεν ευρέθη για να πληροφορηθούμε εκτός από τα συγχωρητικά λόγια του προς αυτούς που τον πίκραναν ,τί άλλο έγραφε και περιλάμβανε για όλα αυτά που άφηνε πίσω του, δηλαδή τα άμφια, τα εγκόλπια, τις Μίτρες κλπ.
  Τα χρήματα που είχε ,τα πέρασε, όπως είπαμε στα δύο ανίψια του, όταν είχε ήδη καθαιρεθεί. Το σπίτι οπου διέμενε και το οποίο βάσει της διαθήκης- φάντασμα που κυκλοφόρησε για λίγο το άφηνε στην εν Αθήναις αδελφή του.Μετά όμως την εξέλιξη οτι δεν υπάρχει διαθήκη το σπίτι αυτό ανήκει στη Μονή της Μετανοίας του. Παρουσιάζουμε το θέμα αυτό και δεσμευόμαστε οτι θα το προχωρήσουμε με όλα τα ένδικα μέσα μας δίνει η Δικαιοσύνη.
  Είχαμε ζητήσει πολλές φορές και μάλιστα παρακλητικά και όχι απαιτητικά ως είχαμε το δικαίωμα να πράξουμε, να επιστραφούν στη Χίο το Εγκόλπιο του Αγίου Νεκταρίου και το Επιγονάτιο του Αγίου Ανθίμου( στην Ιερά Μονή της Παναγίας Βοηθείας απ´όπου τα πήρε) και η Μίτρα του αειμνήστου Παντελεήμονος Φωστίνη,στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος Χίου. Δεν το έπραξαν!
  Θα πρέπει να πληρώσουν ,λοιπόν, τόσο οι άμεσοι αυτουργοί όσο κσι οι θλιβεροί συνεργάτες τους. Το θέμα δεν θα μείνει εδώ! Έπεται συνέχεια!!

 10. Ο/Η Αntifa2 λέει:

  https://xyzcontagion.wordpress.com/tag/%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CF%81%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B5/

  Ταγματάρχης Χωροφυλακής Αμβρόσιος Λενής: Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη

  Λόγω της επετείου της Εθνοσωτηρίου, μπορούμε να δούμε μερικά από όσα γράφει ο Γιάννης Γκίνης, πως λ.χ. συγκλονιζόταν ο τότε Αγιος Ταλαντίου, όχι από το πόσο είχαν υποφέρει τα θύματα των βασανιστηρίων της προσφιλούς του Χωροφυλακής, αλλά από τα «ατυχή συμβάντα εν τη ενασκήσει του υπερησιακών του καθήκοντος» που τους αμαύρωναν τον υπηρεσιακό τους φάκελο.

  https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/03/28/ekklisia-xa-amvrosios-rigas/

  Εκκλησία και Χρυσή Αυγή: Συγχωροχάρτια κι Ευλογίες για τα θεάρεστα έργα, τα πογκρόμ και τα μπραβιλίκια. Ανήμερα του Ευαγγελισμού.

  Posted by Βασιλική Μετατρούλου στο 2014/03/28
  (…)
  Ολόκληρη η εκδήλωση των εγκαινίων της ΤΟ Αχαρνών-Θρακομακεδόνων, βρίσκεται εδώ:

  h**p://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/apopse-oloi-1930-sta-egkainia-ths-t.o.-acharnwn-thrakomakedonwn-zwntana-apo
  http://www.freezepage.com/1395943919RRAXHYNYAF

  και φυσικά, είναι απαραίτητη η παρουσία ιερέα, τώρα που οι παγανιστικοί και οι σατανιστικοί και οι δωδεκαθεϊστικοί σκελετοί μπήκαν προσωρινά στην ντουλάπα, για να κοροϊδέψουν τον μέσο Χριστιανό ψηφοφόρο.

  Ο αγιασμός εξελίσσεται ομαλά για 11 και πλέον λεπτά, ο ιερέας ψάλλει το ‘σώσον Κύριε τον λαόν σου’ (με κάποιες χρυσαβγίτικες αγριοφωνάρες να σκεπάζουν το τυπικό δικό του ‘Νϊκας τοις ευσεβεύσι κατ’ εναντίον […]‘ με το ακροδεξιό ‘Νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων […]‘), λέει το ‘υπέρ υγείας, σωτηρίας και βοηθείας’, το ‘δι’ ευχών των Αγίων’ και όλα τα υπόλοιπα, και δεν προλαβαίνει να δώσει την τελική του ευχή και να μαζέψει τα σύνεργά του με τον βασιλικό και το Ευαγγέλιο, όταν οι καραφλοί φουσκωμένοι με στεροειδή μαυροφορεμένοι ευλαβείς θεοσεβούμενοι μπράβοι αρχίζουν να φωνάζουν τα συνθήματά τους, με πρώτο εκείνο που ξεκινάει με το χριστιανικότατο ‘Αίμα’.
  Οποιος βάλει το βίντεο να παίξει και απλά ακούει, ίσως να παρασυρθεί επί 11 και πλέον λεπτά από το οικείο σε όλους και πράο άκουσμα των ψαλμωδιών και των ευχών του κληρικού, μέχρι που στο 15.20 του βίντεο, εμφανίζεται επίσημος ‘ομιλητής’, ένα τυπικό δείγμα χρυσαβγίτη των γυμναστηρίων, ο παλαιστής Κωνσταντινίδης Ιωάννης του Γεωργίου. ‘Ομιλητής’, ασφαλώς σημαίνει κάποιος που μιλάει, αλλά ο χρυσαβγίτης αθλητής της πάλης (κάτοικος Κορυδαλλού και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Παναγιώταρου Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στις επόμενες εκλογές, που πάντοτε μέσα στις ιδιότητες με τις οποίες συστήνεται, δεν ξεχνάει να τονίσει και την ιδιότητα του ‘Πόντιου’) το μόνο που δεν κάνει είναι το να … μιλάει. Τουλάχιστον σαν άνθρωπος και έλλογο ον.
  Λέει στην αρχή ένα ‘χρόνια πολλά συνάμα’, λόγω της ημέρας (είπαμε, Ευαγγελισμός και 25η Μαρτίου), και αμέσως μετά …

  … φωνάζει -τι ‘φωνάζει’ λέω;;;
  -κραυγάζει -τι ‘κραυγάζει’ λέω
  -μάλλον σκούζει σαν να τον σφάζουνε [Σ.Σ. προειδοποιούμε -άγριοι disturbing ήχοι και γρυλλίσματα]:

  «Ζούμε σε μια πόλη γεμάτη με ΓΥΦΤΟΥΣ, γεμάτη με ΑΛΒΑΝΟΥΣ, με ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ!!!

  ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!!!

  ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τα παιδιά μας!!!

  Πουλάνε ναρκωτικά!!!

  Και τι κάνουμε;;;!!!;;;!!!

  Τι κάνουμε εμείς γι΄αυτό;;;!!!;;;!!!

  Αλλά ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ!!!»


  Την ίδια στιγμή, στα υψηλότερα κλιμάκια των δύο ομονοουσών οργανώσεων, της Εκκλησίας και της άλλης, της εγκληματικής …

  Κι αφού, λοιπόν, ένας χαμηλόβαθμος ιερωμένος δίνει άνετα καλωσόρισμα και πάσα σε έναν χαμηλόβαθμο χρυσαβγίτη (που προωθεί ‘χαμηλής έντασης’ επιχειρήσεις ‘για να ξεβρωμίσει ο τόπος’), και δίνει ταυτόχρονα έτσι και την έγκρισή του (το συγχωροχάρτι) σε όλους τους μισάνθρωπους, μισαλλόδοξους, ρατσιστές-‘ακτιβιστές’ (και παγανιστές/σατανιστές, να μην το ξεχνάμε αυτό), που ετοιμάζουν πογκρόμ και στρατόπεδα συγκέντρωσης, γιατί όχι, λοιπόν, και ένας υψηλόβαθμος ιερωμένος να μη δίνει την δική του πάσα-συγχωροχάρτι κι ευλογία σε έναν εξίσου υψηλόβαθμο χρυσαβγίτη, που αναλαμβάνει άλλου είδους ‘επιχειρήσεις’, τις χοντρές και τις δύσκολες -αλλά και τις πιο προσοδοφόρες -όπως είπαμε, ναι, ‘για να ξεβρωμίσει ο τόπος’.
  (…)


  Αγία Λαύρα, Χρυσή Αυγή και Ρήγας Χρήστος, συνάντηση με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Στη φωτογραφία, οι εκλεκτοί θεοσεβούμενοι καλεσμένοι του Μητροπολίτη Αμβρόσιου παίρνουν την ευλογία του Σεβασμιότατου για να συνεχίσουν τα θεάρεστα έργα τους. Ανάμεσα στον κ. Μπαρμπαρούση και στην υποψήφια κ. Γεωργία-Αρετή (Γιούλη) Κοκκότη, ο ενάρετος με τα θεάρεστα έργα κ. Χρήστος Ρήγας.

  Ονομάζεται Ρήγας Χρήστος του Ανδρέα,

  – γενν. το 1974 στο Μεσολόγγι,

  – ‘αυτοδημιούργητος’ και ‘ελεύθερος επαγγελματίας’

  – ιδιοκτήτης του μπαρ-φασιστικού στεκιού ‘Πύλες’, Αλκιβιάδους 91 στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα από τον Αύγουστο 2009 (γωνία στην πλατεία, ακριβώς απέναντι απ’ την εκκλησία, με άδεια που βγήκε ταχύτατα από τις δημοτικές και αστυνομικές αρχές), από το οποίο στις 08/06/2010 βγήκαν οι φασίστες που ξυλοκόπησαν τον Ναντίμ Ουαχίντ,

  – είχε κατηγορηθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2007 ότι έδωσε την εντολή (με τη διαμεσολάβηση του αδερφού του Θανάση Ρήγα) για τη δολοφονία του αντίπαλου μαφιόζου-ιδιοκτήτη του μπαρ ‘Caramela’ στη Λεωφόρο Συγγρού Γιάννη Βουτυράκου, στον υπαξιωματικό του ΠΝ και πορτιέρη Χρήστο Λουκόπουλο, για λογαριασμό του αργότερα δολοφονηθέντος ιδιοκτήτη νυχτερινών μαγαζιών Μπάμπη Λαζαρίδη [βλέπε Δικαστική Απόφαση 565/2009 (Ζ, Ποινικές), Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, 25/02/2009], μια υπόθεση στην οποία δεν υπήρξε άλλη συνέχεια,

  – είχε συλληφθεί στις 20/02/2010 στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα για παράνομη κατοχή όπλου,

  -είχε προφυλακιστεί στις 18/04/2011 για τη δολοφονία στις 26/02/2009 του αστρολόγου Μιλτιάδη Μουτάφη και της συνεργάτιδας του Παρασκευής Γκέζου, στην οδό Κισσάβου 4-6 στο Χαλάνδρι, ενώ στη δίκη που έγινε, τελικά, αθωώθηκε (κλικ εδώ)

  – είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ, τομεάρχης Αιτωλοακαρνανίας & Αχαΐας και υπεύθυνος της Περιφερειακής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος,

  – ήταν υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στις εκλογές του 2009,

  – ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στις εκλογές του 2010,

  – και είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στις επόμενες εκλογές του Μαΐου 2014

  (…)

 11. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  http://trifylianews.blogspot.gr/2009/01/blog-post_3045.html
  Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009
  ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Ο ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ…

  Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο Αρχιμανδρίτης που που κατηγορείται για συμμετοχή σε μεγάλο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας, το οποίο εξάρθρωσε την Τρίτη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας…………….

  Προφυλακιστέος, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα Πειραιά, κρίθηκε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης, που εμπλέκεται σε κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας.

  Ο 44χρονος Αρχιμανδρίτης, Φώτης Μακρυστάθης, κατηγορείται ότι εμπλέκεται μαζί με μια ομάδα πολιτών υπεράνω υποψίας σ’ ένα από τα σκληρότερα κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο και αντιμετωπίζει τις πολύ σοβαρές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για πορνογραφία ανηλίκων με χρήση Διαδικτύου κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια.

  http://fonirodopis.gr/press/66092
  Η «ΧΑΡΑ» ΤΩΝ ΠΑΙΔΟΦΙΛΩΝ
  Κατάθεση – σοκ 5χρονου: Ο Γέροντας με φιλούσε στο στόμα και μου βαζε δάχτυλο!!!

  19 Μάιος 2016

  http://attikanea.blogspot.gr/2012/03/blog-post_3267.html

  Ο ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΣ ΠΑΠΑΣ »ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ»

  Παιδεραστής ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος

  Ακόμη και σε νεαρά αγόρια με νοητική υστέρηση εμφανίζεται να ασελγούσε ο Αρχιμανδρίτης ο οποίος λειτουργούσε στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μενίδι.
  Από τη σχηματισθείσα δικογραφία αποκαλύπτεται ότι ο εν λόγω ιερωμένος ασελγούσε συστηματικά σε βάρος δυο ανήλικων αγοριών αλλά και ενός ενήλικα ο οποίος, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρά διανοητικά προβλήματα.

  Γνώριζαν αλλά σιωπούσαν οι Μητροπολίτες

  Ενήμερος για τις «επιθυμίες» του Αρχιμανδρίτη, προκύπτει ότι ήταν ο Μητροπολίτης Ιλίου και Αχαρνών, κ. Αθηναγόρας.
  Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ένας νεαρός άνδρας ονόματι Θ. Ρ., είχε επισκεφθεί τον Μητροπολίτη και του είχε εκμυστηρευτεί ότι ο Αρχιμανδρίτης τον είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά.
  Ο 28χρονος, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Αρχιμανδρίτη και συχνά ζητούσε τη συμβουλή του για διάφορα προσωπικά προβλήματα που τον απασχολούσαν.
  Όταν μάλιστα θέλησε να ακολουθήσει το δρόμο του Θεού, ο Αρχιμανδρίτης Ρενέσης μεσολάβησε ώστενα μεταφερθεί στον επίσκοπο της Πάτμου και να τεθεί κάτω από την πνευματική του καθοδήγηση, μιας και η διαδικασία προβλέπει πως ένας νέος που επιθυμεί να γίνει ιερέας πρέπει πρώτα να τεθεί υπό την καθοδήγηση ενός Μητροπολίτη.
  Ο επίσκοπος Πάτμου ωστόσο έστειλε πίσω τον νεαρό αναφέροντας στον Αρχιμανδρίτη ότι ο 28χρονος δεν θα μπορούσε να γίνει ιερέας διότι είναι αμόρφωτος. Εν συνεχεία, ο Αρχιμανδρίτης συμβούλεψε τον νεαρό να επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα ο οποίος όμως έστειλε επίσης πίσω τον νεαρό με την ίδια αιτιολογία.
  Οι σχέσεις μεταξύ του Αρχιμανδρίτη και του νεαρού επίδοξου ιερέα «πάγωσαν» όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη, κ. Αθηναγόρα και του κατήγγειλε ότι ο Αρχιμανδρίτης Ρενέσης τον παρενόχλησε σεξουαλικά.
  Η κατάληξη ήταν ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας να τον μεταθέσει σε άλλη ενορία της Μητρόπολης με το εκκλησίασμα να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για τη μετάθεση του Ιερωμένου.
  http://www.zougla.gr/greece/article/idou-o-arximandritis-teras

  Ο παιδοφιλος και διεστραμμένος ρασοφόρος ήταν διορισμένος στη Νάξο, στην Ζάκυνθο, και στην Άνδρο αλλά και σε άλλα μέρη. Στην Άνδρο τον έφερε αλλά αναγκάστηκε τελικά και τον έδιωξε ο Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου για τον ίδιο λόγο , αντι να τον ξυρίσει και να τον πετάξει έξω απο την Εκκλησία.
  Ήταν σίγουρο οτι θα τον συλλαμβανανε κάποια μέρα για τέτοιου είδους κακουργήματα.
  Απο παντού εκδιώχτηκε γιαυτό το πράγμα, και η επίσημη εκκλησία το έκρυβε.Οι Μητροπολίτες γνώριζαν .Ο άνθρωπος έκανε μπαμ απο μακρυά ,όπως και τόσοι άλλοι παπάδες και μερικοί μητροπολίτες κάνουν μπαμ . Όποιος γνωρίζει κατι σχετικό με αυτή την παράνομη δραστηριότητα ας ενημερώσει το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών 210 2478020.

  http://xairete.blogspot.gr/2010/02/blog-post_4298.html

  ΔΕΥΤΈΡΑ, 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2010
  Παιδεραστία στο Ίλιον: Ζήτησε παραδειγματική τιμωρία ο εισαγγελέας


  Ο εισαγγελέας εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος και για την ενοχή του ιερέα Σωτ. Παπαδόπουλου, για τον οποίο είπε:

  «Μπορεί στην ενορία του να επιδεικνύει φιλανθρωπικό έργο, όμως στην ψυχή του εμφιλοχωρούσε η ίδια η διαστροφή. Η διαστροφή της όρεξης για ηδονή για τη μικρή Μαρία. Την αρρωστημένη όρεξή του δεν δίστασε να την ικανοποιήσει ακόμη κα έξω από την εκκλησία.

  Μην έχοντας καμία ντροπή, καμία αιδώ, δεν μπόρεσε να καταπνίξει το αρρωστημένο πάθος του.»

  http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2016/05/blog-post_29.html

  .Κυριακή, 29 Μαΐου 2016
  Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΝΩΜΗ» ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΣΟΥΡΙ» ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

  Η στήλη Το Σήμαντρο της πατρινής εφημερίδας Η ΓΝΩΜΗ, στο φύλλο της 20ής Μαϊου 2016 (παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα), επαναφέρει το θέμα που πρώτη η Ιδιωτική Οδός έθεσε, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Ο ΚΟΣΜΟΣ της Πάτρας, σύμφωνα με το οποίο ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος φέρεται να είπε ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ομοφυλόφιλος (είχε το “κουσούρι” γράφει κατά λέξη το δημοσίευμα) και “προτιμούσε να χειροτονεί ιερείς που είχαν το κουσούρι”.

  http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF/%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B6/123868/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%8C%CE%B2%CE%B5%CF%82

  Αποδιοπομπαίος διάκος με στρας, γούνα και γόβες
  Πέμπτη, Νοέμβριος 28, 2013 – 14:00

  http://www.iefimerida.gr/news/200056/friki-fernoyn-anilika-agoria-me-trena-apo-voylgaria-gia-na-kanoyn-piatsa-sti#ixzz4L5tk60be

  ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ
  Φρίκη: Φέρνουν ανήλικα αγόρια με τρένα από Βουλγαρία για να κάνουν πιάτσα στη Θεσσαλονίκη

  http://xairete.blogspot.gr/2009/04/45-17.html

  ΤΡΊΤΗ, 21 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2009
  45χρονος αρχιμανδρίτης από χωριό της Κοζάνης, προέβη σε ακόλαστες πράξεις σε βάρος 17χρονου, σε ένα απόμερο σημείο του ναού.

  http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/29897/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%83%CE%AD%CE%BB%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%83%CE%B5-20%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

  Αρχιμανδρίτης ασέλγησε σε 20χρονο αγόρι με διανοητικά προβλήματα
  Κυριακή, Ιούλιος 26, 2009 – 19:42

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακρινόμενος ο αρχιμανδρίτης ομολόγησε ότι προσπάθησε να ικανοποιήσει τις ανώμαλες ορέξεις του στο 20χρονο αγόρι και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα της Λαμίας. Εκείνος του άσκησε δίωξη για ασέλγεια σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε στον ανακριτή, από τον οποίο πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο.

  ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=253211

  Πριν από δύο μήνες, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών καταδίκασε, σε δεύτερο βαθμό, σε ποινή κάθειρξης 11 ετών τον 65χρονο ιερέα Ανδρέα Παπαϊωάννου για τον βιασμό δύο αγοριών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ιερέας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 συμμετείχε σε εκδρομή στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ, που είχε διοργανωθεί από το πνευματικό κέντρο στο οποίο εκτελούσε χρέη συμβούλου. Στην ίδια εκδρομή είχαν πάρει μέρος και τα δύο αγόρια, αδέλφια μεταξύ τους, ηλικίας τότε 11 και 10 ετών. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο παιδιών, ο ιερέας τα είχε βιάσει στη διάρκεια αυτής της εκδρομής. Ο ίδιος ο Παπαϊωάννου είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, χωρίς όμως να πείσει τους δικαστές. Μάλιστα, είχε προξενήσει εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος ιερωμένος είχε εμφανιστεί στη διάρκεια της δεύτερης δίκης, μόνο για να απολογηθεί, χωρίς να παρακολουθήσει την υπόλοιπη ακροαματική διαδικασία.
  «Στο όνομα του Θεού,σας διαβεβαιώνω,κύριοι δικαστές, ότι είμαι αθώος» ήταν η αποστροφή του ιερέα Πέτρου Παπουτσάκη , τον Ιανουάριο του 2000, στη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χαλκίδας. Ο 82χρονος τότε ιερέας αντιμετώπιζε τη βαρύτατη κατηγορία ότι βίαζε ανήλικα κορίτσια τα οποία είχαν αναζητήσει στέγη, φροντίδα και αγάπη στο ομώνυμο ίδρυμα για ορφανά και άπορα παιδιά, που διηύθυνε ο υπερήλικας ιερωμένος στην Αγία Παρασκευή. Ολα ξεκίνησαν όταν ένα από τα κορίτσια εξομολογήθηκε την αντιμετώπιση που του επεφύλασσε ο Παπουτσάκης σε μία από τις παιδαγωγούς που απασχολούνταν στις σχολικές εγκαταστάσεις του, το 1995. Ακολούθησαν οι συζητήσεις με πέντε ακόμη οικότροφους, που διατύπωσαν την ίδια κατηγορία. Σύντομα, το θέμα απασχόλησε τη Δικαιοσύνη και ο κληρικός βρέθηκε κατηγορούμενος για βιασμό και απόπειρα βιασμού εις βάρος των έξι κοριτσιών. Στη διάρκεια της πρωτόδικης δίκης, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο Παπουτσάκης άκουσε ατάραχος τις καταθέσεις των έξι κοριτσιών. Κατά την απολογία του, ισχυρίστηκε ότι «όλα τα έχουν φανταστεί, με πληρώνουν με αυτό το φρικτό νόμισμα για όσα καλά έχω κάνει για αυτά τα παιδιά». Οι δικαστές καταδίκασαν τον ιερέα σε κάθειρξη 30 ετών, που συγχωνεύθηκε σε 20 έτη.

  Ο Παπουτσάκης οδηγήθηκε στις φυλακές, αφέθηκε όμως ελεύθερος σχετικά σύντομα, όταν επικαλέστηκε λόγους υγείας. Εν τω μεταξύ, είχε ασκήσει έφεση. Η δίκη στον δεύτερο βαθμό, δύο χρόνια αργότερα, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο κατηγορούμενος ιερωμένος επικαλέστηκε ανήκεστο βλάβη της υγείας του που συντελέστηκε το διάστημα της κράτησής του, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί ποτέ η διαδικασία της δίκης.

  Ιερωμένος εκδιδόταν στο Διαδίκτυο
  «ΠΟΤΕ θα σε συναντήσω, να μου αλλάξει η ζωή;» ήταν η φράση με την οποία ξεκινούσε την προσωπική του ιστοσελίδα αρχιμανδρίτης που πριν από τρία χρόνια σκανδάλισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπειτα από καταγγελία ότι εκδίδεται μέσω του Διαδικτύου. Η περίπτωση μάλιστα αυτή κατέδειξε την «επιρροή» και τον ρόλο του νέου μέσου επικοινωνίας στην «αποκάλυψη» των ιδιαίτερων προτιμήσεων και μύχιων σκέψεων κληρικών, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Φανάρι. Το… σερφάρισμα στην ιστοσελίδα αυτή οδηγούσε κατόπιν τον επισκέπτη σε φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές και μία ολόσωμη φωτογραφία του αρχιμανδρίτη με αδαμιαία περιβολή. Κάτω από αυτήν την πόζα αναγράφονταν οι… εντολές του προς τους ενδιαφερομένους: «Μόνο για ψαγμένους και αποφασισμένους» και «Παρακαλώ, όχι εύσωμοι, τριχωτοί ή θηλυπρεπείς». Ο συγκεκριμένος ιερωμένος είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εκκλησιαστικούς κύκλους της Εκκλησίας της Ελλάδος και με την… εξωεκκλησιαστική ζωή του, καθώς καταγγελίες τον ήθελαν τακτικό θαμώνα σε μπαρ όπου σύχναζαν ομοφυλόφιλοι. Στις παρέες του μάλιστα καυχιόταν για τις «υψηλές, εκκλησιαστικές του γνωριμίες», αλλά και τον «τολμηρό του βίο». Υστερα από αυτές τις εξελίξεις, ο αρχιμανδρίτης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Φανάρι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην παρούσα φάση υπηρετεί σε εκκλησία του εξωτερικού.

 12. Ο/Η Κάσυ Διάρη χιτλερικιά θεούσα λέει:

  Φάρσαλα εγκαίνια των νέων γραφείων της Χρυσής Αυγής

  Εγκαίνια των νέων γραφείων στα Τρίκαλα!


  Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με τον Κασιδιάρη και άλλον έναν δεσπότη


  Μέλη της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως έβαψαν τον ιερό ναό του χωριού Αυξέντιος στην Ξάνθη και ο ιερέας τους έδωσε τη δυνατότητα να μεταφέρουν την εικόνα του Αγίου Δημητρίου φορώντας στρατιωτικά παντελόνια και τις κλασικές, χαρακτηριστικές μαύρες μπλούζες που φέρουν το έμβλημα του κόμματος.


  Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στην λιτανεία της Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονα Αττικής
  Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012 – 16:07

  Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος αποδίδει τιμές στον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής


  Επίσκεψη-υποδοχή του Απ. Γκλέτσου, στη Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων

 13. Ο/Η Bολταίρος λέει:

  http://www.iefimerida.gr/news/290398/mathitis-arnithike-na-hairetisei-ton-alexi-tsipra-stin-astoria-vinteo#ixzz4L9HHfqxv

  ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΡΟΟΠΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ
  Μαθητής αρνήθηκε να χαιρετίσει τον Αλέξη Τσίπρα στην Αστόρια [βίντεο]

  23|09|2016

  Η λιποθυμία της μαθήτριας δεν ήταν το μόνο απρόοπτο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Αστόρια.

  Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο σχολείο «Αγιος Δημήτριος», κατά την είσοδό του χαιρετά τους μαθητές, που είναι παρατεταγμένοι στην αίθουσα.

  Ολοι οι μαθητές τον χαιρέτισαν, εκτός από έναν οποίος, όπως δείχνει το βίντεο, δεν του δίνει το χέρι του και συνεχίζει να μασάει την τσίχλα του.

 14. Ο/Η Red λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_625.html

  Εκκλησία – Κατοχή – Χούντα: Ας μιλήσουμε, λοιπόν…
  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016 | 4:35 μ.μ.

  Το εκκλησιαστικό ιερατείο έχει κριθεί. Και για την Κατοχή, τότε που όριζε «κυβερνήσεις» δοσίλογων. Και για την επταετία, τότε που «διάβαζε» υπηρετώντας τη χούντα.Κρίνεται από τη μαυρίλα που αποπνέουν εκλεκτοί μητροπολίτες – υμνητές του χρυσαυγιτισμού. Αφού, όμως, ο κ.Ιερώνυμος θέλει να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για την στάση της ιεραρχίας απέναντι στην Κατοχή και στην χούντα, πολύ ευχαρίστως.

  Πηγή: Του Νίκου Μπογιόπουλου – thepressproject.gr

  Ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής: Τα του Φίλη με τα θρησκευτικά είναι τριτεύουσας αξίας. Όχι γιατί δεν πρέπει να επέλθει η αντικατάσταση του κατηχητικού μαθήματος των θρησκευτικών με το μάθημα της θρησκειολογίας, αλλά γιατί η κυβέρνηση του κ. Φίλη αν ενδιαφερόταν για την ουσία του θέματος – κι αυτό είναι οι σχέσεις μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας – θα το είχαμε καταλάβει. Θα το είχαμε καταλάβει και όταν η παρούσα κυβέρνηση υποδεχόταν με τιμές αρχηγού κράτους τα… λείψανα της αγίας Βαρβάρας και κυρίως θα το είχαμε αντιληφθεί με τις θέσεις του κ. Τσίπρα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλά, όπως είδαμε, και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει το υφιστάμενο καθεστώς, που σημαίνει αναπαραγωγή της σύμφυσης Κράτους – Εκκλησίας.

  Ως εκ τούτου η υπόθεση με το μάθημα των θρησκευτικών δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την προηγούμενη υπόθεση με τις ταυτότητες, όπου εντελώς τριτεύοντα ζητήματα αξιοποιούνται στο πινγκ – πονγκ του ψευδοεκσυγχρονισμού με τον σκοταδισμό για να συγκαλυφθούν τα ουσιώδη, μέσω της συνδαύλισης αντιθέσεων δευτερεύουσας σημασίας που πλασάρονται σαν δήθεν «κυρίαρχες» για να απασχολείται η κατά τα άλλα γονατισμένη και εξανδραποδιζόμενη κοινωνία.

  Από εκεί και πέρα, όμως, αφού ο κ. Ιερώνυμος θέλει να μιλήσουμε για την στάση της ιεραρχίας απέναντι στην Κατοχή και στην χούντα, πολύ ευχαρίστως:

  Κατοχή

  Από τους 7.000 περίπου κληρικούς της εποχής της Κατοχής, πάνω από τους μισούς πήραν ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ενώ όμως οι απλοί κληρικοί, ως γνήσια παιδιά του λαού, έδιναν το πατριωτικό «παρών», το ιερατείο όχι απλώς «απουσίαζε», αλλά αποτελούσε και στήριγμα των κατακτητών και της εγχώριας αντίδρασης.

  Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος της εποχής, ο Δαμασκηνός, διορίστηκε στη θέση του από την κατοχική «κυβέρνηση» του Τσολάκογλου. Στις επιστολές του προς την «κυβέρνηση» των προδοτών, ο Δαμασκηνός ευλογούσε τους «Κουίσλιγκ», δηλώνοντας ότι «αποβλέπομεν μετά βαθείας εκτιμήσεως προς την τολμηράν πρωτοβουλίαν την οποίαν αναλάβατε», ενώ χαρακτήριζε τη συνθηκολόγηση με τους κατακτητές σαν «μέτρον ανάγκης»…

  Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής του Αγίου Όρους έστειλαν μέχρι και επιστολή προς τον Χίτλερ, με την οποία καλούσαν την «Υμετέρα Εξοχότητα» (σ.σ: τον Χίτλερ) να «αναλάβη υπό την υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν» το ΑγιοΟρος…

  «Εξοχότατε, οι βαθυσεβάστως υποσημειούμενοι Αντιπρόσωποι των Είκοσιν Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Ορους Αθω, λαμβάνομεν την εξαιρετικήν τιμήν ν’ απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα και παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον (…) Οι μοναχοί του Ορους Αθω οθενδήποτε και αν κατάγονται θα διατηρήσουσιν τα κτήματα και τα πρότερα αυτών δικαιώματα και θ’ απολαύουσιν, άνευ ουδεμιάς εξαιρέσεως, πλήρους ισότητος δικαιωμάτων και προνομίων (…). Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Ορειεν ασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς και εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν και την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν και ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίαν Αυτής. Τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και Κύριον των Κυριευόντων εξ όλης ψυχής και καρδίας ικετεύοντες, όπως επιδαψιλεύση τη Υμετέρα Εξοχότητιυγείαν και μακροημέρευσιν επ’ αγαθώ του ενδόξου Γερμανικού Εθνους. Υποσημειούμε θα βαθυσεβάστως».

  Η επιστολή έχει συνταχθεί «Εν Αγίω Ορει τη 13/26 Απριλίου 1941» και απευθύνεται «Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους ΚύριονΑδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον»…

  Πρόκειται για την επιστολή που έστειλαν προς τον Χίτλερ – μια μέρα πριν (!) η Βέρμαχτ μπει στην Αθήνα – οι μονές του Αγίου Ορους «ικετεύοντες» να τους θέσει «υπό την υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίαν» του!

  (σσ: Φοβόμαστε ότι εκτός από «χρυσόβουλα» βυζαντινών αυτοκρατόρων, φιρμάνια Σλάβων φυλάρχων και χοτζέτια σουλτάνων, δεν αποκλείεται οι «Αγιοι Πατέρες» να διαθέτουν και διατάγματα του …Χίτλερ που να «αποδεικνύουν» τα ιδιοκτησιακά τους «δικαιώματα» επί λιμνών, βουνών, θαλασσών και κυρίως οικοδομικών «φιλέτων» της ελληνικής επικράτειας…).

  Όσο για Μητροπολίτες, όπως ο Φλωρίνης, ο Εδέσσης, ο Αιτωλοακαρνανίας, ο Φθιώτιδας, υποδέχονταν τα Ες-Ες με δοξολογίες υπέρ «του μεγάλου γερμανικού έθνους» και με κηρύγματα ότι «τάσσεται ο ελληνικός λαός παρά τω πλευρώ των δυνάμεων του Αξονος»…

  Φυσικά, υπήρχαν και Μητροπολίτες που τίμησαν το σχήμα τους, όπως ο Κοζάνης Ιωακείμ ή ο Ηλείας Αντώνιος, που στάθηκαν δίπλα στο ΕΑΜ. Μόνο που αυτούς η Ιεραρχία τους κυνήγησε και τους καθαίρεσε…

  Ας επιστρέψουμε στον Δαμασκηνό. Αυτός είχε εκδιώξει από το θρόνο τον Χρύσανθο, ο οποίος με τη σειρά του ομολογούσε αργότερα ότι αυτός ήταν που καθοδηγούσε τον Γρίβα και τη φασιστική οργάνωση των Χιτών και αποκαλούσε τα Τάγματα Ασφαλείας σαν «τελευταία εφεδρεία» του Έθνους…

  Γνωστός είναι ο ρόλος του Δαμασκηνού ως συνεργάτης των Άγγλων, αφού πρώτα είχε ορκίσει τις «κυβερνήσεις» των γερμανοτσολιάδων, των Λογοθετόπουλου και Ράλλη. Οι Άγγλοι, μετά τη συνάντηση του Δαμασκηνού με τον Τσόρτσιλ στα «Δεκεμβριανά», τον όρισαν έως και αντιβασιλέα της χώρας.

  Η εξαργύρωση της στάσης του Δαμασκηνού στο ματοκύλισμα του λαού από τους ιμπεριαλιστές, υπήρξε πλήρης.Αλλά κι αυτός στάθηκε στο «ύψος» του. Υπό την ηγεσία του, το 1946, η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας εξέδωσε την ποιμαντορική εγκύκλιο για την καταδίκη της Αριστεράς.

  Υπό την καθοδήγησή του, η Ιερά Σύνοδος της 30/5/47 τασσόταν παρά τω πλευρώ του μοναρχοφασιστικούεμφυλιοπολεμικού κράτους και «αφόριζε» σαν «εθνικώς εγκληματικόν κίνημα» (!) τον αγώνα των μαχητών του ΔΣΕ.

  Αργότερα, το 1949, δήλωνε «υπερήφανος» για την «εθνικήν κολυμβήθραν» της Μακρονήσου… Εκεί, δε, στη Μακρόνησο, «μεγαλούργησε» σειρά από αρχιμανδρίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά χρόνια αργότερα, το 1984, το ένα τρίτο περίπου των μελών της Ιεράς Συνόδου είχε προϋπηρεσία στο στρατό κατά την περίοδο του Εμφυλίου…

  Ο Δαμασκηνός, επίσης, ήταν εκείνος που το ’48 ευλογούσε τα εκτελεστικά αποσπάσματα των στρατοδικείων, αφού, όπως έλεγε, για τους δολοφονηθέντες δημοκράτες, επρόκειτο για «καταδικασθέντες εις θάνατον κατόπιν νομίμου και δημοσίας διαδικασίας»…

  Φυσικά, δεν είναι μόνο το εν Ελλάδι ιερατείο που εκείνη την εποχή διακονούσε τη «μαυρίλα».Το Φανάρι, για παράδειγμα, εξέδωσε το ’49 δήλωση – προειδοποίηση αφορισμού των ομογενών που εμφορούνταν από κομμουνιστικές ιδέες, ενώ το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας έσπευδε να αποστείλει το ’49 συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Παπάγο «επ’ ευκαιρία οριστικής συντριβής των εχθρών της Πατρίδος και της Ανθρωπότητος» (σ.σ: των κομμουνιστών)…

  Και βέβαια δεν είναι μόνο το ιερατείο της Ορθοδοξίας.Το 1948 η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδος «καταδίκασε απεριφράστως τον άθεον κομμουνισμόν», ενώ ήδη από το ’44 ο Πάπας Πίος, συνεργάτης πολλών εγκληματιών ναζί, καταδικάζει τους κομμουνιστές, επειδή αρνούνται το «φυσικόν δικαίωμα της ιδιοκτησίας» και λίγο αργότερα απαγορεύει την ταφή των κομμουνιστών, εάν πριν το θάνατό τους δεν είχαν δώσει «δημοσία απόδειξη μετανοίας»…

  Χούντα

  Η ηγεσία της Εκκλησίας υπήρξε σταθερός βραχίονας επιβολής της αντιδραστικής πολιτικής του μετεμφυλιακού κράτους. Το επιστέγασμα της κοσμικής «μαυρίλας» που εκπροσωπούσε ήταν η στάση της κατά την περίοδο της χούντας.

  Παράλληλα με το επίσημο ιερατείο, καθοριστικός για την εμπέδωση του σκοταδιστικού κηρύγματος στη δημόσια ζωή ήταν ο ρόλος που έπαιξαν τα διάφορα παραθρησκευτικά σωματεία. Το κυριότερο από αυτά, η «Ζωή», ιδρύθηκε το 1907 και επιφανές της στέλεχος υπήρξε ο Ιερώνυμος, ο πρωθιερέας της Φρειδερίκης και κατοπινά ο εκλεκτός της χούντας των συνταγματαρχών στη θέση του Αρχιεπισκόπου.

  Το θεάρεστο έργο της «Ζωής», σε συνεργασία πάντα με τη Φρειδερίκη, ήταν να ηγηθεί στο «πνευματικό μέρος του αντικομμουνιστικού αγώνος». Για το σκοπό αυτό, το μοναρχοφασιστικό κράτος τής διαθέτει ένα πλατύ δίκτυο οργανώσεων και μηχανισμών. Σε αντάλλαγμα «των υπηρεσιών προς το έθνος» που προσφέρουν οι διάφορες χριστιανοφασιστικές οργανώσεις, το κράτος τούς παρέχει κάθε είδους διευκολύνσεις. Είναι ενδεικτικό: Εκείνη την εποχή μόνο τρεις οργανισμοί είχαν απαλλαγεί από το χαρτόσημο: Τα ανάκτορα, η πρεσβεία των ΗΠΑ και η «Ζωή»…Ας σημειωθεί ότι η «Ζωή» είχε στις τάξεις της τις ΧΜΟ, τις «Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες», στους στρατώνες των οποίων οι πνευματικοί καθοδηγητές των στρατωνιζομένων τους εξόπλιζαν με στόχο τον «αγώνα της χριστιανικής Ελλάδας κατά του άθεου κομμουνισμού».

  Ο ρόλος αυτών των σωματείων αντανακλάται περίφημα στην πολιτική διαδρομή των ατόμων που απάρτιζαν τα υψηλά τους κλιμάκια.Το «βαρύ πυροβολικό» της «Ζωής» ήταν οι πανεπιστημιακοί Τσιριντάνης και Ράμμος, ο ψυχίατρος Ασπιώτης, ο οικονομολόγος Μερτικόπουλος, οι αρχιμανδρίτες Ξένος και Παρασκευόπουλος, και οι θεολόγοι Παυλίδης και Μουρατίδης.Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  . Οι Τσιριντάνης και Μερτικόπουλος θα διοριστούν αργότερα μέλη υπηρεσιακών κυβερνήσεων, ενώ ο Τσιριντάνης, ειδικότερα, ήταν υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Δόβα, που έκανε τις εκλογές βίας και νοθείας, το ’61.
  . Οι Παρασκευόπουλος και Ξένος θα ενθρονιστούν μητροπολίτες από τον Αρχιεπίσκοπο της χούντας Ιερώνυμο. Ο Παρασκευόπουλος είναι αυτός που ως μητροπολίτης Θεσσαλονίκης «θα αφήσει εποχή», με την περίφημη προσφώνησή του στη Δέσποινα Παπαδοπούλου, τη γυναίκα του δικτάτορα, που την παρομοίαζε με την Παναγία. Ο Ξένος, δε, θα γίνει αργότερα μητροπολίτης Ενόπλων Δυνάμεων.
  . Όσο για τον Μουρατίδη, υπήρξε ο «ιδεολογικός καθοδηγητής» των τριών Κύπριων μητροπολιτών, στην προσπάθειά τους να εκθρονίσουν τον Μακάριο το 1972.

  Κάπως έτσι φτάσαμε στη χούντα, όταν δηλαδή «ο Αρχιεπίσκοπος ήταν τότε απορροφημένος στις μελέτες του», όπως δήλωσε για τον μακαριστό Χριστόδουλο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου (4/3/2001).

  Εντούτοις, κάθε άλλο παρά «απασχολημένο» με το …διάβασμα ήταν το ιερατείο την επταετία. Γνώριζε πολύ καλά και από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα της δικτατορίας. Το ομολογεί, άλλωστε, ο ίδιος ο Ιερώνυμος, ο αρχιεπίσκοπος της χούντας, ο οποίος στα απομνημονεύματά του κάνει λόγο για τις αναφορές που έφταναν στο γραφείο του για τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ – ΕΣΑ (αναφορές που προφανώς περνούσαν από τα χέρια τού τότε αρχιγραμματέα του και κατοπινού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου…

  Το τι έπραξε η ηγεσία της Εκκλησίας είναι γνωστό. Είναι χαμένος κόπος να αναζητήσει κανείς έστω και μια διαφοροποίηση από έστω και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Εκκλησίας εκείνης της περιόδου απέναντι στους συνταγματάρχες του «Ελλάς – Ελλήνων – Χριστιανών». Δεν το λέμε εμείς. Ήταν 15/7/1999 όταν ο μητροπολίτης Λέρου, μεταξύ των άλλων, ζητώντας συγνώμη γιατί την περίοδο της χούντας η Ιεραρχία της Εκκλησίας δεν στάθηκε στο ύψος της, δηλώνει:«Δεν υπάρχει ούτε ένα κείμενο της Ιεράς Συνόδου που να είναι αντάξιο της αποστολής της».

  Μεταπολίτευση

  Στα χρόνια της μεταπολίτευσης – και όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από την επταετία – η ιεραρχία προσπαθεί να φτιάξει την δική της «ιστορία» για την τακτική την περίοδο της χούντας. Όποιος, όμως, θέλει να διαπιστώσει το βαθμό της «αποχουντοποίησης» του ιερατείου, δεν έχει παρά να ανατρέξει στις φυλλάδες των αμετανόητων της χούντας, όπως ο «Ελεύθερος Κόσμος». Εκεί θα διαπιστώσει ποιοι αρθρογραφούσαν ακόμα και μετά από το 1974.Μέχρι και κατοπινοί αρχιεπίσκοποι…

  Η Εκκλησία «τους», λοιπόν, κρίθηκε για την επταετία. Τότε που «διάβαζε» υπηρετώντας τηχούντα. Κρίθηκε όταν το 1/3 των δεσποτάδων ανέβαινε τα σκαλιά της ιεραρχίας με εφόδιο τη θητεία των «Αγίων» στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Κρίνεται καθημερινά που η προσφορά των ταπεινών και φτωχών πιστών γίνεται παχυλό παγκάρι στα θησαυροφυλάκια της αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας. Κρίνεται στις χιλιάδες ιστορίες που σου διηγούνται στα χωριά για τους «πάπαρδους» και τους «Άγιους Πρεβέζης», κρίνεται από τα καραγκιοζιλίκια τύπου «παπαροκάδων» μέχρι τη μαυρίλα που αποπνέουν οι μητροπολίτες υμνητές του χρυσαυγιτισμού.

  Ναι, λέει ο νυν Αρχιεπίσκοπος, αλλά ο ρόλος της Εκκλησίας την επταετία ήταν «συνεπής και αδιάβλητος» διότι η χούντα είχε παρέμβει στο εσωτερικό της. Πράγματι: Το ανώμαλο εκκλησιαστικό καθεστώς είχε ξεκινήσει το 1967, όταν ηχούντα κατήργησε τη νόμιμη ιεραρχία και διόρισε οχταμελή Σύνοδο που εξέλεξε ως αρχιεπίσκοπο τον (τότε) Ιερώνυμο. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν άνθρωποι των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων σε πάνω από τριάντα μητροπόλεις. Το 1974, επί χούντας Ιωαννίδη, παραιτείται ο Ιερώνυμος και καλείται η παλιά ιεραρχία για να εκλέξει νέο αρχιεπίσκοπο. Εκλέγεται ο Σεραφείμ και στη συνέχεια απομακρύνονται οι 12 από τους αντικανονικά εκλεγμένους μητροπολίτες, ανάμεσά τους και αυτοί που έκαναν το 1993 την προσφυγή στο ΣτΕ.

  Όμως:
  . Δεν έχουν περάσει δα και πολλά χρόνια από τις 6/9/1998 όταν ο Χριστόδουλος τίμησε τον επί χούντας προκαθήμενο της Εκκλησίας τελώντας στην Τήνο τρισάγιο στον τάφο του Ιερώνυμου. Τι άλλο τίμησε τότε η ιεραρχία αν όχι τον εκλεκτό της χούντας του Παπαδόπουλου, την εποχή του οποίου (Ιερώνυμου) ο Χριστόδουλος διατέλεσε γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.
  . Ήταν στις 3/2/2002 όταν ο Χριστόδουλος τιμούσε (πάλι) τα έργα και τις ημέρες του χουντικού αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, μιλώντας για«παρεξηγημένο» αρχιεπίσκοπο και απευθύνοντας ύμνους για «το πνευματικό έργο και τα οράματά του».
  . Ήταν 2/5/2007 όταν ο μονίμως …αδιάβαστος Χριστόδουλος είχε επισκεφτεί την Κύπρο όπου διέπραξε το «θαύμα» να αποδώσει τιμές και να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Γρίβα… Η’ μήπως ο Γρίβας δεν ήταν συνεργάτης της χούντας,ο ιθύνοντας νους μιας σειράς από απόπειρες δολοφονίας κατά του Μακάριου, ο συνένοχος του φασιστικού πραξικοπήματος που έδωσε το πρόσχημα για την είσοδο του Αττίλα στο νησί, και φυσικά ο ιδρυτής των «Χιτών» επί Κατοχής;…

  Είναι, λοιπόν, από το θρόνο στον οποίο βρίσκεται σήμερα ο κ.Ιερώνυμος που μόλις πριν από λίγα χρόνια η παρούσα ιεραρχία τιμούσε την χουντική ιεραρχία από την οποία – πολύ καθυστερημένα – προσπαθεί να πάρει αποστάσεις το σώμα που εκπροσωπεί όχι ως πρόσωπο αλλά ως θεσμός ο νυν αρχιεπίσκοπος.

  Και κάτι ακόμα: Ήταν ο προκάτοχος του σημερινού αρχιεπισκόπου, ο Χριστόδουλος, που στη διδακτορική διατριβή του, που την υπέβαλε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, η χούντα των συνταγματαρχών εμφανίζεται σαν «Επανάστασις της 21ης Απριλίου». Και φυσικά αυτό έχει την πολυσήμαντη σημασία του καθώς η διατριβή δεν υποβλήθηκε τα χρόνια της χούντας (όταν ο Χριστόδουλος δεν ήξερε τι συνέβαινε γιατί… διάβαζε). Υποβλήθηκε το 1981. Εφτά ολόκληρα χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Όταν η αλήθεια υποτάσσεται στις άθλιες σκοπιμότητες του σταλινικού ΚΚΕ:
   Ο λαός είναι πάντα αθώος, δεν φταίει για τίποτα.
   Οι απλοί παπάδες είναι λαός, άρα είναι καλοί (κι ας διαψεύδει το αστυνομικό δελτίο, που είναι γεμάτο από τα κατορθώματά τους και οι δεκάδες αγιασμοί τους στα γραφεία της «σποράς των νικημένων του ’45».
   Γράφει ο κ.Μπογιόπουλος:
   «Από τους 7.000 περίπου κληρικούς της εποχής της Κατοχής, πάνω από τους μισούς πήραν ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ενώ όμως οι απλοί κληρικοί, ως γνήσια παιδιά του λαού, έδιναν το πατριωτικό «παρών», το ιερατείο όχι απλώς «απουσίαζε», αλλά αποτελούσε και στήριγμα των κατακτητών και της εγχώριας αντίδρασης».

   Πρώτα απ’όλα, γλώσσα λανθάνουσα τ’αληθή λέγει:
   «το ιερατείο όχι απλώς «απουσίαζε», αλλά αποτελούσε και στήριγμα των κατακτητών και της εγχώριας αντίδρασης».
   Θέλει προφανώς να πει το αρχιερατείο, αλλά είναι πάντα πρόχειρος.

   Θα ήμουν ευτυχής, αν ο κ.Μπογιόπουλος μας έδινε στοιχεία για την («απόρρητη;) στατιστική πως πάνω από τους μισούς παπάδες πήραν ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, πρώτοι μακράν γενναιότεροι από οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ή κοινωνική τάξη.
   Εκτός κι αν λέμε ότι θέλουμε για να υπηρετήσουμε τη γελοία λαϊκιστική πολιτική του κόμματος.
   Για όλα φταίει η Δύση, το Κεφάλαιο, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί.
   Ο σοφός λαός (που στέλνει συνεχώς το ΚΚΕ στα τάρταρα της κάλπης), δεν φταίει ποτέ.

 15. Ο/Η Elias λέει:

  Σαφώς και πρέπει να προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας, αλλά νομίζω ότι ο Φίλης θέτει το θέμα όχι για να το πετύχει κάτι αλλά για να μαζέψει απογοητευμένους αριστερούς και να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από τις άλλες αμαρτίες της κυβέρνησης. Λειτουργεί σα λαγός και μάλον στον επικείμενο ανασχηματισμό δεν θα είναι μέσα. Αποδομπιαίος τράγος και τίποτα παραπάνω, θυσιάζεται για να τη σωτηρία του αφεντικού και της συμμορίας. Κρίμα το θέμα είναι σοβαρό, ειδικά για όλους που δεν είναι χριστιανοί αλλά θέλουν να είναι μέρος αυτού του κράτους, και του άξιζε μια καλύτερη προσέγγιση.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ακριβώς έτσι,
   είναι και δική μου αίσθηση που πλησιάζει το βαθμό της βεβαιότητας.
   Ο Φίλης θα ενδυθεί δόξαν Τρίτση (ή έτσι νομίζει), το δε αφεντικό θα κερδίσει πόντους στην Εκκλησία για μελλοντική προσωπική χρήση και θα φανεί στην αριστερή μάζα ότι το παιδί προσπαθεί αλλά δεν το αφήνουν.

   Ήδη ο Φίλης απέσπασε δάφνες τιμής από το υβρεολόγιο του παλιού υμνητή του Τσίπρα Θανάση Λενή (Χωροφύλακα, στη φωτο, με τον Καλλίνικο και με Χρήστο Μεντζελόπουλο του Πειραιά)

   Πένθιμες καμπάνες για τον… Φίλη θα χτυπήσει ο Αμβρόσιος
   Αγριεύει η κόντρα του Μητροπολίτη με τον υπουργό Παιδείας

   23/09/2016

   «Ο εχθρός της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού Νικόλαος Φίλης πρέπει να απομακρυνθεί από την θέση του Υπουργού της Παιδείας! Παραμένει όχι μόνον αμετανόητος, αλλά και πολύ επικίνδυνος. Χωρίς αναβολή, χωρίς περιστροφές! Ο Φίλης πρέπει να φύγει από την θέση αυτή! Είναι εχθρός της Ελλάδος και Εκκλησίας! Εμείς, το προσεχές Σάββατο, εδώ στο Αίγιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ανάξιου Υπουργού, θα κτυπάμε πένθιμα τις καμπάνες των ενοριακών ναών»!

   Με τα λόγια αυτά ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος «ανεβάζει» επίπεδο στην κόντρα του με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη τον οποίο χαρακτηρίζει «υπέρμαχο της παραχάραξης της ιστορικής μνήμης με την τάχα μη Γενοκτονία των Ποντίων»!

   Παράλληλα, ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας μέσω του προσωπικού του blog αναφέρει πως: «όντας αποδεδειγμένα αστοιχείωτος, ασμίλευτος και προκλητικός, ΕΣΕΙΣ ο ίδιος, ο τέως ΝΕΩΚΟΡΟΣ στην Χρυσοσπηλαιώτισσα, καταδείξατε πως είσθε πλέον, ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ» ενώ του προτείνει να μάθει τι σημαίνει η αρχαία έκφραση: «παχεία γαστήρ, λεπτόν ου τίκτει νόον»!

   Υπενθυμίζεται πως τις ημέρες των Χριστουγέννων πέρσι, οι καμπάνες στο Αίγιο ήχησαν πένθιμα μετά από απόφαση του Μητροπολίτη Αμβροσίου, ως μέτρο διαμαρτυρίας κατά του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.

 16. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η Εκκλησία επί Χούντας


  Ο Αλεξανδρείας Νικόλαος ΣΤ’ παρασημοφορεί τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

  http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010422a.htm
  http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010422b.htm
  Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

  Τότε που μελετούσαμε
  1. 2.
  ……………………
  Στοιχεία και φωτογραφίες για την αισχρή διαγωγή της Ιεραρχίας επί Χούντας και εδώ:
  http://teddygr.blogspot.gr/2016/05/4.html

 17. Ο/Η του Γλέζου λέει:

 18. Ο/Η laskaratos λέει:


  Ο Αθηνών Σεραφείμ


  Ο Ιεροσολύμων Βενέδικτος


  Ο Αμερικής Ιάκωβος


  Ο Αθηνών Ιερώνυμος Α΄και οι Χουντόδουλος-Άνθιμος

 19. Ο/Η του κώλου λέει:

 20. Ο/Η Σιγά τα ωά λέει:

  http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=340581&artTitle=aron_aron_thelei_na_kleisei_i_kyvernisi_tin_kontra_fili_ieronymou

  Άρον-άρον θέλει να κλείσει η κυβέρνηση την κόντρα Φίλη-Ιερώνυμου

  «Άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν το σήμερα»

  α κλείσει το μέτωπο με την Εκκλησία που άνοιξε ο Νίκος Φίλης σπεύδει η κυβέρνηση.

  Στη σημερινή άτυπη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε και το θέμα της Εκκλησίας.

  Πηγές του Μαξίμου τονίζουν πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν το σήμερα και ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να εστιάσουν στα ζητήματα του παρόντος.

  Ήδη, ο κ. Φίλης είχε επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις περί του ρόλου της Εκκλησίας στη χούντα και την κατοχή, ωστόσο είχε φάει… πόρτα από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

  Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας είδε και τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, να τον αδειάζει μεγαλοπρεπώς, με τον Πάνο Καμμένο να στηρίζει ξεκαθάρα τις θέσεις της Εκκλησίας και -μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο- να συμφωνεί σε συνάντηση μαζί του την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 12.30.

  Η πίεση προς τον κ. Φίλη εντείνεται από το γεγονός ότι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, ζήτησε ανοικτά από τον υπουργό Παιδείας να αποσύρει τις αλλαγές που σκέφτεται για το μάθημα Θρησκευτικών και να είναι πιο προσεκτικός στις αναφορές τους στην εκκλησιαστική ιεραρχία.

  http://www.iefimerida.gr/news/266476/amvrosios-ton-fili-ton-ethrepse-i-ekklisia-itan-neokoros-kai-psaltis#ixzz4LOYtky99

  ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
  Αμβρόσιος: Τον Φίλη τον έθρεψε η Εκκλησία – Ηταν νεωκόρος και ψάλτης

 21. Ο/Η laskaratos λέει:

  Τα κατάφερε πάλι ο Γλέζος:

  http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/10621-siatistis-o-up-paideias-os-koinos-laspias-einai-akatallilos-kai-aparadektos

  Σιατίστης: »Ο Υπ. Παιδείας ως κοινός λασπιάς είναι ακατάλληλος και απαράδεκτος»

  του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου – Romfea.gr

  Ὁ Ὑπουργός Παιδείας κ. Φίλης τελείωσε. Τόν «ἀριστερό» Ὑπουργό τῆς Παιδείας κ. Φίλη τόν τελείωσε ὁ ἀληθινός ἀγωνιστής τῆς ἀριστερᾶς Μανώλης Γλέζος.

  Τόν εἶπε μετ’ἐπιτάσεως βλάσφημο καί ἐπί πλέον ὅτι τά λόγια τοῦ κ. Φίλη τά ὅσα ἐξεστόμισε εἶναι «γιά γέλια καί γιά κλάμματα», τόν εἶπε δηλαδή ἀνόητο καί ἐπικίνδυνο.

  Ἕνας ἄνθρωπος πού στούς πραγματικούς ἀγῶνες ἦταν παρών καί ὄχι στούς «ἀγῶνες» τῶν σαλονιῶν.

  Ὁ Μανώλης Γλέζος ἀναφερόμενος σέ πραγματικά γεγονότα τῆς Κατοχῆς εἶπε ξεκάθαρα ὅτι ἡ Ἐκκλησία ὑπῆρξε ὁ πρῶτος ἀντιστασιακός.

  Ὁ Μακαριώτατος ἐπίσης ἀναφερόμενος στά χρόνια τῆς Χούντας μἐ τέσσερις σαφεῖς τοποθετήσεις ξεκαθάρισε ὅτι ὁ πρῶτος πού ἀντιστάθηκε στήν δικτατορία ἦταν ὁ πολιός Ἀρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ἀρνούμενος νά παραιτηθεῖ.

  Δέν ξέρω ἄν τελείωσε ὡς Ὑπουργός, τελείωσε ὅμως ὡς ἀξιόπιστος ἄνθρωπος καί συνομιλητής.

 22. Ο/Η H Eλληνοφρένεια για τους θρησκέμπορες λέει:

  Η «Ελληνοφρένεια» για τους «εξουσιοδοτημένους εμπόρους πίστεως»

  «Συμπεριφέρονται στην πίστη λες και είναι ένα εμπορικό προϊόν που κάποιος ξαφνικά αποφάσισε να αποσύρει από την αγορά. Και όλα αυτά χωρίς καν να ρωτήσουν τους εξουσιοδοτημένους εμπόρους πίστεως» ακούμε να λέει μεταξύ άλλων ο Τσολιάς στον αρχιρασοφόρο.

 23. Ο/Η Red λέει:

  http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/170318/i-aristera-den-xekatharizei-ti-thesi-tis-apenadi-sta-apovrasmata-ton-metanaston

  «Η Αριστερά δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της απέναντι στα αποβράσματα των μεταναστών»
  Σκληρή γλώσσα από τον Μανώλη Γλέζο
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ13:21 • 16/05/2011
  «Η Αριστερά δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της απέναντι στα αποβράσματα των μεταναστών»

  50προσθήκη στα αγαπημένα
  Ο Μανώλης Γλέζος, η ηρωική μορφή της Εθνικής Αντίστασης που μαζί με τον Λάκη Σάντα κατέβασαν την ναζιστική σημαία από το λόφο της Ακρόπολης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «δημοκρατία» μιλάει για το πρόβλημα της μετανάστευσης αλλά και την οικονομική κρίση. Δεν διστάζει να κατακρίνει την Αριστερά για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους μετανάστες αλλά και να προτείνει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από την κρίση.

  Διαβάστε αναλυτικά, τις απαντήσεις που έδωσε ο Μανώλης Γλέζος:

  -Κύριε Γλέζο, η Αθήνα είναι ανάστατη από τα επεισόδια που γίνονται μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη από μετανάστες. Η Αριστερά δεν φαίνεται να εκφράζει με όσα λέει τους πολίτες που άρχισαν να κοιτάνε προς την Ακροδεξιά. Τι φταίει;
  «Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η κατάσταση σε ορισμένες συνοικίες είναι απαράδεκτη. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν αντιμέτωποι με όλο αυτό το κύμα που εκμεταλλεύεται τους μετανάστες. Οι μαφίες των μεταναστών, τα αποβράσματα των μεταναστών, δεν διστάζω να το πω, δημιουργούν προβλήματα σε βάρος όλων των κατοίκων.
  (…)
  -Και η Αριστερά;
  «Αυτά που λέω δεν τα λέει! Η αριστερά παίρνει άκριτα το μέρος των μεταναστών χωρίς να καταδικάζει τις μαφίες που δρουν μέσα στους μετανάστες, και δεν ξεκαθαρίζει το θέμα. Από κει και πέρα, αυτό το έδαφος βρίσκει ο φασισμός και αναπτύσσεται […]».

 24. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.efsyn.gr/arthro/ti-ekanes-ston-polemo-pater

  Τι έκανες στον πόλεμο, πάτερ;

  03.10.2016
  Αιμιλία Σαλβάνου*

  Οι προτεινόμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών είναι μετριοπαθείς. Δεν προτάθηκε η κατάργηση του μαθήματος και η αντικατάστασή του από μάθημα ηθικής, για παράδειγμα, ούτε από εμπλουτισμένα κεφάλαια στο μάθημα της Ιστορίας (ώστε τουλάχιστον να ενταχθεί η θρησκευτική πίστη στο ιστορικό της πλαίσιο).

  Παρ’ όλα αυτά, πυροδότησαν την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας, που ζητά αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας, επειδή τάχα με τη στάση του προσβάλλει τα ιερά και τα όσια του έθνους. Μέσα στην ανταλλαγή πυρών, έγινε λόγος και για τη στάση της Εκκλησίας στην Κατοχή.
  ………………………………………
  Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας του 1943 (σημειώστε τη χρονολογία), η Ιερά Σύνοδος δικαιούται να προεγκρίνει τα θρησκευτικά εγχειρίδια των σχολείων καθώς και να προλαμβάνει την ετεροδιδασκαλία.

  Βέβαια, ο Χάρτης αυτός έχει αντικατασταθεί από το 1977 και ουδένα τέτοιο δικαίωμα/υποχρέωση προβλέπεται, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την Εκκλησία, η οποία εμμένει στη ρύθμιση της Κατοχής!
  ……………………….

 25. Ο/Η Red λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/10/business.html

  Αντικομμουνισμός, ανιστόρητες τοποθετήσεις και «Ιερές» business από τον αρχιρασοφόρο

  Του Γ. Γ.

  Η κρατική Εκκλησία είναι πάντοτε στο πλευρό του δημίου -υπάλληλος του κράτους είναι και αυτός- και ποτέ στο πλευρό του θύματος, που είναι μια κάποια παραλλαγή του Σατανά και ως εκ τούτου η τιμωρία του είναι δίκαιη. .. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, σε αντίθεση με τη Ρωμαιοκαθολική, έχει δείξει τέτοιο σκοταδισμό στα λαϊκά δρώμενα που συγκρίνεται μόνο με τους φονταμενταλιστές του ακραίου Ισλάμ.

  Περικλής Κοροβέσης

  Απ’ τα κεντρικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας ήταν το μακροσκελέστατο τροπάρι που έψαλε χτες ο Ιερώνυμος στους ομοτράπεζους του στην «Ιερά» Σύνοδο. Τα δημοσιεύματα μας λένε ότι «στην πολυσέλιδη εισήγησή του ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα των σχέσεων εκκλησίας και κράτους από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα» και ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτός ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως».

  Αρχικά, μια και δεν τα πάω καλά με τα θρησκευτικά έψαξα στο μπλοκ μας να δω πώς καβατζάρουν το ισόβιο και πλουσιοπάροχα αμειβόμενο ραχατλίκι οι αρχιρασοφόροι. Ετσι, λοιπόν, τράκαρα μια ειδησούλα που είχε δημοσιευτεί στον «Κόσμο του Επενδυτή» το 2008 και μας έλεγε: «Κάποιος κληρικός “κατέθεσε” 300.000 ευρώ για να εκλεγεί δεσπότης. Πρόσφατα μάλιστα λέγεται ότι αγόρασε και ένα πολυτελές αυτοκίνητο αξίας 130.000 ευρώ. Λένε πως είναι σφόδρα ερωτευμένος με έναν αρχιμανδρίτη ονόματι Παϊσιο…».

  Αφού βγήκα από την άγνοια μου γι’ αυτό το θέμα, προχώρησα στα εύκολα. Ποια ήταν η στάση της εκκλησίας στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κ. Ιερώνυμε; Προφανώς θα έχουμε διαβάσει άλλη ιστορία. Εγώ ξέρω ότι, όπως γράφει ο Γ. Σκαρίμπας ότι «το Ιερατείο, οι Φαναριώτες και οι κοτζαμπάσηδες» ήταν «όλη η πανούκλικη κατάρα του καιρού» και ότι η επανάσταση τους 1821 «δεν έγινε μόνο για τους Τούρκους. (Δεν ήσαν χειρότεροι…). Έγινε ενάντια και στο γδάρσιμο και τον κατατρεγμό απ’ τους προκρίτους – δηλαδή για το ξερίζωμα σύξυλου του «Τριαδικού» Τουρκοπαπαδοκοτσαμπάσικου καθεστώτος».

  Επίσης γνωρίζω ότι όταν ξέσπασε η επανάσταση του ’21 πατριάρχης έλαχε να είναι ο Γρηγόριος ο E’, το άγαλμα του οποίου έχουμε και καμαρώνουμε στα Προπύλαια.
  Aυτός, λοιπόν, έστειλε ένα φιρμάνι σε όλους τους ραγιάδες όπου οι επαναστάτες χαρακτηρίζονται: «αγνώμονες, φυγάδες, κακόβουλοι, τέρατα εμψύχου αχαριστίας, αλαζόνες, δοξομανείς, ανόητους», και προτρέπει τους σκλαβωμένους: «εκείνους τους ασεβείς προταιτίους ολεθρίους αποστάτας να τους μισήσετε καθότι και η εκκλησία τους έχει μισήσει ως μέλη σεσηπότα (σάπια) αφορισμένοι υπάρχειεν και κατηραμένοι και μετά θάνατον άλυτοι και τυμπανιαίοι και τω αιώνιο αναθέματι και αυτοί και όσοι ακολουθήσωσι του λοιπού να γίνουν τα τέκνα αυτών ορφανά, άγγελος Kυρίου καταδιώξαι αυτούς εν πυρίνη ρομφαία».

  Aυτά, που λέτε έλεγε ο αρχιτράγος της εποχής και οι δεσποτάδες του τα υλοποίησαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα του Πορφύριου στην Aρτα που αφόρισε τους Σουλιώτες και στρατολόγησε μισθοφόρους για να πολεμήσει στο πλευρό των Tούρκων.
  Ηταν η εποχή που βλέποντας αυτή την κατάσταση ο Oδυσσέας Aνδρούτσος με γράμμα του στον Kολοκοτρώνη ζητούσε να κλαδέψουν τα κεφάλια των αρχιρασοφόρων.

  O Γ. Kορδάτος τα γράφει πολύ παραστατικά: «γύρω από τον πατριαρχικό θρόνο μαζεύτηκε μια συμμορία καλοθρεμένων ρασοφόρων που μετέβαλε το πατριαρχείο σε χρηματιστήριο αξιωμάτων και διέθεταν τους καλύτερους επιβήτορες που και τα σουλτανικά χαρέμια ζήλευαν». Στο βιβλίο του μάλιστα «Η Κοινωνική Σημασία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821» ο Κορδάτος ο ιστορικός που αντιπροσωπεύει τις ρίζες της μαρξιστικής σκέψης στην Ελλάδα, ξεσκεπάζει αλύπητα τα προνόμια και τον ρόλο των αρχιρασοφόρων, όπως και των λοιπών πυλώνων του συστήματος, των «κοτζαμπάσηδων» για παράδειγμα. Γράφει: «Η Εκκλησία έπαιρνε μάλιστα από κάθε χριστιανό ραγιά ειδικό φόρο, που λεγόταν ρόγα ή ζητεία. Πολλές φορές με ασπλαχνία Σάϋλωκ έκανε κατάσχεση στο αλέτρι ή τα άλλα γεωργικά εργαλεία του αγρότη, αν τύχαινε και δεν πλήρωνε τον παραπάνω φόρο». Και συμπεραίνει: «Μ΄ όλον τον αγώνα και τον τυραγνισμό του [ο μικροαγρότης] τίποτε δεν του απόμεινε, επειδή ερχόταν ο φορατζής, ο δεσπότης, ο κοτζάμπασης κι ο τσορμπατζής και του το έπαιρναν. Δεν ήταν τόσο ο Τούρκος αγάς που ερχόταν σε επαφή με τον αγρότη, ούτε ο σούμπασης, ήταν ο χριστιανός προύχοντας και ο δεσπότης που, με το να είναι με την τουρκικήν εξουσίαν, με χίλιους δυο τρόπους έγδυναν τον ραγιά γεωργό και δουλευτή».

  Και για να ρθούμε στο σήμερα και στην πρόσφατη ιστορία μας. Πέρα από την πολύ καλή απάντηση που έδωσε στα λεγόμενα του αρχιρασοφόρου ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, την οποία ακούμε σ’ αυτό το ηχητικό να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από δημοσίευμα της ιστοσελίδα aformi.gr:

  Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας να μετατραπεί σε μακρύ χέρι του ελληνικού εθνικισμού και του ελληνικού κράτους. Γι’ αυτό το λόγο της δόθηκαν τα προνόμια που διατηρεί μέχρι σήμερα. Και αυτός είναι και ο λόγος που ταυτίστηκε σ’ ολόκληρο τον 20ο αιώνα, με τις πιο αντιδραστικές και σκοταδιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

  Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου αλλά και σε όλη την μεταπολεμική περίοδο είχε αναλάβει εργολαβικά το «πνευματικό» μέρος του αντικομουνιστικού αγώνος.

  Στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974) η Εκκλησία υπήρξε το κύριο ιδεολογικό στήριγμα της δικτατορίας. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήριζε τη δικτατορία, «φωτεινόν μετέωρον, το οποίον ωδήγησε την Ελλάδα εις την δόξαν και της εξησφάλισε τον παγκόσμιον θαυμασμόν και την εκτίμησιν»! Επιθυμούσε να ολοκληρώσει «τα μεγάλα επιτεύγματά της» όπως «ο Χίτλερ που και αυτός πολλά και μεγάλα είχε προσφέρει υπέρ της πατρίδος του»!! Η κατάπτυστη δουλοπρέπεια οδήγησε τον τότε μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παρασκευόπουλο να προσφωνήσει τη γυναίκα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Δέσποινα, ως εξής: «Δυο Δέσποινας έχομεν: Μίαν εις τους Ουρανούς, την Παναγία, και άλλην εις την γη, την κυρίαν Προέδρου»! Το 1968 η Εκκλησία απένειμε στον Παπαδόπουλο τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου», το ανώτερο παράσημό της, που κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα.

  Ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (που ήταν θαυμαστής του Ιερώνυμου, άλλωστε επί χούντας ήταν αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου) ήταν γνωστός για τις ακροδεξιές πολιτικές του θέσεις. Στα 1996 συνδιοργάνωσε με την ναζιστική φυλλάδα «Στόχος» του γνωστού χουντικού Γ. Καψάλη συνέδριο «για τους Έλληνες Νεομάρτυρες(!)». Σε γράμμα του ο Χριστόδουλος έγραφε, με ανατριχιαστικά ακροδεξιά ρητορική:

  «Θέλω να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον κ. Καψάλη, εκδότη και διευθυντή της γνωστής εφημερίδας «Στόχος» των Αθηνών, που είναι γνωστός Ελληνοκεντρικός και Ελληνόψυχος και, ταυτόχρονα, Χριστιανοκεντρικός και Ορθόδοξος. Επιτέλους έχουμε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους, από ανθρώπους που θα βάλουν σε ίδια μοίρα τα θρησκευτικά μας και τα εθνικά μας ιδεώδη»!

  Ιερές business

  Με τέτοιες ελεεινής μορφής υπηρεσίες προς το «έθνος» η εκκλησία της Ελλάδας απέκτησε μια περιουσία που (μετριοπαθώς) εκτιμάται σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, και παρ’ όλα αυτά, τους παχυλούς μισθούς των αρχιερέων τους πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους «δεν υπάρχουν χρήματα».
  Πως γίνεται αυτό;

  Η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας είναι (ταυτόχρονα με την ιδεολογικοπολιτική της λειτουργία) και ένας συλλογικός μεγαλοκαπιταλιστής και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Θα πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην ιδεολογική και την πρακτική πλευρά της ορθοδοξίας. Ιδεολογικά η ορθόδοξη εκκλησία είναι όντως σκοταδιστική, εθνικιστική, ρατσιστική και μεσαιωνική. Αλλά σε επίπεδο διοίκησης και συμφερόντων, είναι ένας μοντέρνος, νεοφιλελεύθερος καπιταλιστικός οργανισμός. Και όπως κάθε μεγαλοκαπιταλιστής μπορεί να εκβιάζει και να εξασφαλίζει προνόμια από το κράτος.

 26. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://anemosantistasis.blogspot.gr/2016/10/blog-post_683.html

  Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016
  Ο Παττακός και το «μυστρί»
  Νίκος Μπογιόπουλος

  Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2016/10/blog-post_683.html#ixzz4NiSCni8v

  ………………………….

 27. Ο/Η του Γλέζου λέει:

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-katohi-i-diktatoria-kai-o-arhiepiskopos

  ΙΣΤΟΡΙΚΑ

  Η κατοχή, η δικτατορία και ο αρχιεπίσκοπος


  Παπαδόπουλος, Παττακός και Μακαρέζος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους στενούς συνεργάτες του Ανθιμο (Ρούσσα) και Χριστόδουλο (Παρασκευαΐδη)

  26.09.2016
  Συντάκτης: Δημήτρης Ψαρράς
  Δεν θα ’πρεπε να μας ξαφνιάσει το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να κηρύξει προσωπικό πόλεμο στον υπουργό Παιδείας.

  Ο κ. Ιερώνυμος ακολουθεί πιστά τη γνωστή τακτική των προκατόχων του, σύμφωνα με την οποία, όταν οι κυβερνήσεις έθιγαν τον σκληρό πυρήνα της εκκλησιαστικής εξουσίας σε οικονομικά ή πολιτικά ζητήματα, η Ιεραρχία ξεσηκωνόταν και μετέθετε το ζήτημα στον χώρο της «πίστης» ή της «παράδοσης».

  Μιλά πλέον ο «Θεός» απ’ τη μια μεριά και ο «Σατανάς» από την άλλη.

  Μόνο που έτσι ο δρόμος στρώνεται για τους φονταμενταλιστές, με τους οποίους μέχρι τώρα απέφευγε να ταυτιστεί ο αρχιεπίσκοπος.

  Πρώτος τον Μάιο ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ζητούσε να «σαπίσει και να ξεραθεί» το χέρι του κ. Φίλη, ενώ η καθηγήτρια Μαντουβάλου ευχόταν προχτές «να τον τρελάνει ο Θεός», από τη ραδιοσυχνότητα που διαθέτει ακόμα ο άλλος πιστός χριστιανός, ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

  Ο κ. Ιερώνυμος πιάστηκε από μια φράση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος τόλμησε να ξεστομίσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν τιμά την Εκκλησία ο ρόλος επιφανών στελεχών της σε δυο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, την κατοχή και τη δικτατορία.

  Φρονίμως ποιών, ο κ. Ιερώνυμος απέφυγε στην πρώτη του επιστολή κάθε αναφορά στη δικτατορία, εφόσον είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από αυτή την περίοδο.

  Και περιορίστηκε αρχικά σε μια συμβολική αλλά επιδεικτική κίνηση.

  Προσέφερε διά του προέδρου της Βουλής προς τους βουλευτές τον τόμο που είχε εκδοθεί επί Χριστόδουλου, με τον οποίο υποτίθεται ότι αποκαθίσταται η «αντιστασιακή» δράση της Εκκλησίας επί κατοχής (Χαραμαντίδης, 2000).

  Ισως έτσι θέλησε να «τιμωρήσει» και τον κ. Βούτση, ο οποίος είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι θέσεις του υπουργού Παιδείας είναι ώριμες κυβερνητικές θέσεις, στις οποίες μάλιστα συγκλίνει μια ευρύτατη πολιτική συναίνεση.

  Αστοχη η χειρονομία του αρχιεπισκόπου. Διότι ο τόμος αυτός παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2000 από τον Χριστόδουλο ως κίνηση αποκατάστασης των δύο μοναδικών αντιστασιακών μητροπολιτών, του Ιωακείμ Κοζάνης και του Αντωνίου Ηλείας, οι οποίοι είχαν καθαιρεθεί από την Εκκλησία ακριβώς για την αντιστασιακή τους δράση!

  Μάλιστα η έκδοση του τόμου χαρακτηρίστηκε «φαρισαϊκή πράξη» από τις τρεις βασικές αντιστασιακές οργανώσεις, οι οποίες κατήγγειλαν ότι «ο κ. Χριστόδουλος θεωρεί και σήμερα αμάρτημα το υψηλό και έμπρακτο παράδειγμα πατριωτισμού και αυταπάρνησης ιερωμένων, όπως οι αείμνηστοι μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιος, το οποίο αυτός ο οσφυοκάμπτης της χούντας μεγαλόψυχα συγχωρεί!» («Ριζοσπάστης», 25/11/2000).

  Μικρή λεπτομέρεια που έχει σήμερα κάποια σημασία.

  Ο γνωστός ακροδεξιός εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος δήλωσε τότε ότι δεν πήγε στην εκδήλωση αποκατάστασης των δύο μητροπολιτών διότι «υπήρξαν κομμουνιστές και μάλιστα κακής ποιότητος» και διότι ο Ιωακείμ «υπήρξε ο πρώτος που ζήτησε να καταργηθούν τα Θρησκευτικά» («Ελεύθερη Ωρα», 27/11/2000).

  Δωσιλογισμός και Εκκλησία

  Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός με τον πρωθυπουργό της πρώτης δωσιλογικής κυβέρνησης Γ. Τσολάκογλου

  Χωρίς, λοιπόν, τους δύο ΕΑΜίτες μητροπολίτες, η συνεισφορά της Εκκλησίας στην αντίσταση περιορίζεται στον κατώτερο κλήρο, με πιο εμβληματική την περίπτωση του αρχιμανδρίτη Γερμανού Δημάκου, συμπολεμιστή του Αρη Βελουχιώτη με το ψευδώνυμο παπα-Ανυπόμονος.

  Αντίθετα, για τους μητροπολίτες χρειάστηκε ακόμη και ειδικός αναγκαστικός νόμος για να μην το σκάσουν από τις επαρχίες τους, όταν άρχισε να διαφαίνεται η ήττα (Α.Ν. 2754/10/1/1941).

  Υπάρχει βέβαια ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, ο οποίος αρνήθηκε να μετάσχει στην παράδοση της Αθήνας στους κατακτητές και να ορκίσει την πρώτη δωσιλογική κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου.

  Αλλά αυτός απομακρύνθηκε αμέσως και τοποθετήθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ο εκλεκτός των Γερμανών Δαμασκηνός.

  Η εκλογή του ενθουσίασε τόσο τους γερμανόφιλους, ώστε τηλεγράφησαν την επιτυχία τους στον ίδιο τον Χίτλερ (Τσιρώνης, 2010, σ. 422).

  Ο Χρύσανθος αποκαταστάθηκε με τα χίλια ζόρια το 1949, λίγο προτού πεθάνει.

  Οσο για τον Δαμασκηνό, αυτός υποτίθεται ότι υπήρξε μέγας αντιστασιακός και προστάτης του εβραϊκού στοιχείου.

  Μόνο που όλα αυτά συνέβησαν από τα τέλη του 1943, όταν άρχισε να αποκαθιστά σχέσεις με την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση και τους Αγγλους, προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση.

  Εως τότε, η ηγεσία της Εκκλησίας «αποδείχτηκε ικανότερος συνεργάτης για τους κατακτητές από όσο οι δύο πρώτες ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις» (Ψαλλίδας, 2016, σ. 17).

  Ειδικά τα κείμενα διαμαρτυρίας του αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό και τις κατοχικές αρχές επιδόθηκαν κατόπιν εορτής και μόνο όταν είχαν ήδη αρχίσει οι εκτοπίσεις των Εβραίων προς τα στρατόπεδα του θανάτου (Μαργαρίτης, 2005, σ. 112-132).

  Ακόμα και μετά την απελευθέρωση, ο Τσόρτσιλ αποκαλούσε «Κουίσλιγκ» τον Δαμασκηνό και ήταν δύσπιστος στην ανάδειξή του σε αντιβασιλέα, διότι υπήρξε «όργανο των Γερμανών», τους οποίους «πρόδωσε» στη συνέχεια (H. Macmillan, «War Diaries», σ. 558 κ.ε., και Σπύρος Μαρκεζίνης, «Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος, τ. Β΄, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 1994, σ. 52).

  Οσο για τους λοιπούς μητροπολίτες, περισσεύουν οι εκδηλώσεις νομιμοφροσύνης προς τους κατακτητές.

  Ο μητροπολίτης Πατάρων Μελέτιος, ως επίτιμος πρόεδρος μιας «Κεντρικής Επιτροπής Λαού Αλεξανδρουπόλεως», έσπευσε ήδη από τις 10/4/1941 να απευθύνει «προς την Αυτού Εξοχότητα τον Φύρερ του Γερμανικού Ράιχ, Κύριον Κύριον Αδόλφον Χίτλερ, τας ολοψύχους ευχαριστίας και την εις το διηνεκές αναλλοίωτον ευγνωμοσύνην» του ποιμνίου του «διά την άκραν ευγένειαν και τον ιπποτισμόν τον οποίον επεδείξαντο απέναντί του τα ηρωικά στρατεύματα της κατοχής».


  Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Χίτλερ που υπογράφει ο Πατάρων Μελέτιος

  Εχουν διασωθεί και οι ομιλίες τεσσάρων ιεραρχών της Βόρειας Ελλάδας κατά την περιφορά της προπαγανδιστικής έκθεσης των ναζί «ο σοβιετικός παράδεισος».

  Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Κωνσταντίνος αναπολεί νοσταλγικά την «παλαιά ευτυχία των Ρώσων» επί τσάρου και διατυπώνει την άποψη ότι «ο μπολσεβικισμός δέον να θεωρηθή μία κίνησις παρά κατωτέρω λαώ, ανίκανος να ηλεκτρίση άλλους λαούς προηγμένους εις τον πολιτισμόν», όπως ο ελληνικός («Ο αγών της Ελλάδος», 1943, σ. 11-12).

  Ο Εδέσσης Παντελεήμων θα ταχθεί πιο ανοιχτά υπέρ των ναζί: «Ο Ελλην τάσσεται παρά το πλευρόν των δυνάμεων αίτινες καταπολεμούν το υλιστικόν τούτο σύστημα και ελπίζει ότι ούτω θα επιτύχη να εξασφαλίση εν ελεύθερον και ευτυχές μέλλον εν τω πλαισίω της νέας Ευρώπης».

  Ο Φλωρίνης Βασίλειος θα θεωρήσει τον Χίτλερ όργανο του Θεού κατά του διαβόλου:

  «Καθώς άλλοτε η Θεία Πρόνοια, εν τω προσώπω του Μεγάλου Κωνσταντίνου, εθριάμβευσε κατά των διωγμών της ειδωλολατρίας, τοιουτοτρόπως σήμερον, εν τω προσώπω του Μεγάλου Ηγέτου του ενδόξου Γερμανικού έθνους, θα θριαμβεύση και κατά του διωγμού τούτου» (στο ίδιο, σ. 8-9).

  Ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Ειρηναίος θα προσθέσει:

  «Ευνόητος η χαρά και ανακούφισις ην ησθάνθην όταν ο Μέγας Φύρερ του Γερμανικού Ράιχ εκήρυξε τον κατά των Μπολσεβίκων πόλεμον, προς απαλλαγήν της Αγίας Ορθοδόξου Ρωσίας από των σκληρών και αφορήτων αυτών τυράννων και βασανιστών. […] Ας ευχηθώμεν εις τα γερμανικά όπλα επιτυχίαν […] Οφείλομεν λοιπόν μεθ’ υπομονής και ησυχίας να επιδιδώμεθα εις τα ειρηνικά ημών έργα, παρέχοντες προθύμως την προσωπικήν ημών εργασίαν δι’ έργα οδοποιίας και οχυρωματικά τοιαύτα, αφ’ ου μάλιστα διά των τοιούτων ποικίλως ωφελείται και προάγεται η γλυκεία ημών Πατρίς, της οποίας την ελευθερίαν και διακυβέρνησιν υπό της ελευθέρας θελήσεως του Ελληνικού Λαού, μετά την πολυπόθητον ειρήνην ολοκλήρου της ανθρωπότητος, υπεσχέθησαν οι ευγενείς κατακτηταί μας, διά του γνωστού διαγγέλματος του σοφού και φιλοπάτριδου πρωθυπουργού ημών κ. Λογοθετοπούλου» (σ. 14-15).

  Οι Αγιοι Πατέρες και ο Χίτλερ


  Γερμανοί αξιωματικοί με ηγούμενους στο Αγιο Ορος

  Η πιο γλοιώδης συμπεριφορά προς τους κατακτητές υπήρξε δυστυχώς εκείνη του Αγίου Ορους.

  Οι εκπρόσωποι των είκοσι μονών έστειλαν στις 26/4/1941, μια μέρα προτού μπουν οι κατακτητές στην Αθήνα, επιστολή προς την «Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον», ζητώντας «όπως αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον».

  Με την επιστολή οι ηγούμενοι του Αγίου Ορους ζητούσαν να διατηρήσουν τα κτήματα και τα δικαιώματά τους.

  Και κατέληγαν:

  «Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Ορει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς και εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν και την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν και ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίαν Αυτής. Τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και Κύριον των Κυριευόντων εξ όλης ψυχής και καρδίας ικετεύοντες, όπως επιδαψιλεύση τη Υμετέρα Εξοχότητι υγείαν και μακροημέρευσιν επ’ αγαθώ του ενδόξου Γερμανικού Εθνους».

  Την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαιώνει και ο τόμος που παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής ο αρχιεπίσκοπος, χωρίς βέβαια να αναφέρει το περιεχόμενό της (σ. 355).

  Η χούντα και η Εκκλησία

  Πιεσμένος προφανώς από τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς παράγοντες που θεώρησαν ανεπαρκή την πρώτη του επιστολή, ο κ. Ιερώνυμος επανήλθε με νέα, στην οποία κατονομάζει τον κ. Φίλη και επιχειρεί να ανατρέψει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: ότι δηλαδή η διοικούσα Εκκλησία συντάχθηκε πλήρως με τη δικτατορία.

  Και εδώ δεν υπάρχει καμιά εξαίρεση. Ισχύει αυτό που δήλωνε ο αντιστασιακός πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Θ. Πυρουνάκης μετά την πτώση της δικτατορίας:

  «Ολοι τους [οι μητροπολίτες] υπηρέτησαν και υπέθαλψαν τη χούντα. Σημειώστε: μηδενός εξαιρουμένου. Ολοι αναγνώρισαν το καθεστώς και όλοι έσπευσαν να το υπηρετήσουν. Και συναγωνίζονταν μάλιστα ποιοι θα είναι περισσότερο εξυπηρετικοί» (συνέντευξη στον Κ. Χαρδαβέλλα, «Τα Νέα», 19/10/1978).

  Ο κ. Ιερώνυμος το γνωρίζει πολύ καλά. Και έτσι απλά διατυπώνει κάποια ερωτήματα, υπονοώντας ότι η χούντα επιβλήθηκε με τη βία στην Εκκλησία.

  Βασικό του επιχείρημα, το ότι υπήρξε συνεχής αναβολή της σύγκλησης της Ιεραρχίας.

  Το τραγικό είναι ότι οι ίδιοι οι δεσποτάδες ζητούσαν αυτή την αναβολή.

  Ο μητροπολίτης Κωνστάντιος Αλεξανδρούπολης έγραφε στον Παπαδόπουλο:

  «Με το θάρρος που μου δίδει η αφοσίωσίς μου προς το πρόσωπόν Σας και η ειλικρινής αγάπη μου προς το έργον της Επαναστάσεως, έρχομαι να θέσω υπ’ όψιν Σας την αγανάκτησιν και τον αναβρασμόν, ο οποίος επικρατεί εις την παράταξιν των Αρχιερέων που προήλθαν μετά την Επανάστασιν της 21ης Απριλίου […] Φρονώ ότι εν όψει του Δημοψηφίσματος, διά την επιτυχίαν του οποίου όλοι μας εργαζόμεθα, επιβάλλεται η αναστολή των εργασιών της Ιεράς Συνόδου».

  Ολοι οι μητροπολίτες είχαν ένα καλό λόγο για τους χουντικούς:

  ■ Ο Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνος δήλωνε: «Η Εθνική Κυβέρνησις έχει επιτελέσει τεράστιον εθνικόν έργον. Το σύνθημα του Προέδρου της Εθνικής Κυβερνήσεως “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” μοναδικόν και ιστορικόν, ήχησεν ως εγερτήριον σάλπισμα».

  ■ Ο Σάμου Παντελεήμων χτυπούσε τις καμπάνες όταν τον επισκεπτόταν ο Παττακός και είχε αναρτήσει τη σημαία της χούντας στη μητρόπολή του.

  ■ Ο Κιλκισίου Χαρίτων δήλωνε ότι «η Επανάστασις εδώ είμεθα ο κ. Νομάρχης, ο κ. Διοικητής, και εγώ».

  ■ Ο Καστοριάς Δωρόθεος χαρακτήριζε την 21η Απριλίου «λαμπροφόρο νύκτα» και καλούσε τους πιστούς να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της χούντας («Φωνή της Καστοριάς», 15.9.1968).

  ■ Ο Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Κωνσταντίνος ανακοίνωσε την «περίλαμπρον νίκην» του χουντικού δημοψηφίσματος.

  ■ Ο Λαρίσης Θεολόγος με εγκύκλιό του αποφαινόταν ότι όσοι δεν ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα δεν είναι χριστιανοί (6/1207/20.9.1968).

  ■ Ο Ζακύνθου Απόστολος, καταπατώντας την παράδοση, έδινε στον Παττακό το σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου κατά τη λιτανεία.

  ■ Ο Καβάλας Αλέξανδρος θεωρούσε το χουντικό Σύνταγμα «το καλύτερο, αρτιώτερο, σαφέστερο και πλέον δημοκρατικό και φιλελεύθερο από κάθε προηγούμενο του τόπου μας».

  ■ Ο Ζιχνών (και μετέπειτα Πατρών) Νικόδημος είχε συντάξει παρόμοια εγκύκλιο (576/20.9.1968).

  Ο θλιβερός κατάλογος δεν έχει τέλος. Αν εξαιρέσουμε τον Χρυσόστομο Πειραιώς, οι υπόλοιποι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας δέχτηκαν μετά χαράς να αναλάβουν τον ρόλο εκφωνητή της χουντικής προπαγάνδας.

  Ο πρώτος που τα γνωρίζει από πρώτο χέρι όλα αυτά είναι ο ίδιος ο σημερινός αρχιεπίσκοπος.

  Και είναι πράγματι κρίμα που για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας επιχειρεί να τα συσκοτίσει και έτσι ταυτίζεται με τον Αμβρόσιο, ο οποίος βέβαια επί χούντας ήταν ταγματάρχης της χωροφυλακής.

  Πηγές
  ● Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης (επιμ.), «Μνήμες και μαρτυρίες από το ’40 και την κατοχή. Η προσφορά της Εκκλησίας», Κλάδος Εκδόσεων Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 2000.
  ● «Ο αγών της Ελλάδος κατά του μπολσεβικισμού», Νέα Ευρώπη, Θεσσαλονίκη 1943.
  ● Γρηγόρης Ψαλλίδας, «Συνεργασία και ανυπακοή. Η πολιτική της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην κατοχή (1941-1944), εκδ. Εστία, Αθήνα 2016.
  ● Θεοδόσης Αθ. Τσιρώνης, «Εκκλησία πολιτευομένη. Ο πολιτικός λόγος της Εκκλησίας της Ελλάδος (1913-1941)», εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2010.
  ● Γιώργος Ν. Καραγιάννης, «Η Εκκλησία από την κατοχή στον εμφύλιο», εκδ. Προσκήνιο, Αθήνα 2001.
  ● Γιώργος Δ. Καρανικόλας, «Ρασοφόροι. Συμφορά του Εθνους», εκδ. Θουκυδίδης, Αθήνα 1985 [1976].
  ● Γιώργος Μαργαρίτης, «Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες. Στοιχεία για την καταστροφή των μειονοτήτων της Ελλάδας», Βιβλιόραμα, Αθήνα 2005.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.