Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ θα μπορεί να κάνει η Τράπεζα Αττικής…

[Π ε λ ά α α α τ ε ς Μου!]

attica-bank

Χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, θα μπορεί πλέον να προχωρά ευέλικτα σε προσλήψεις η Τράπεζα Αττικής. Σε ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο άρθρο 142 του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, ορίζεται ρητά ότι ο χρηματοπιστωτικός όμιλος με την επωνυμία «Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία» δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου Πεπονή (Ν2190/19944), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αίρεται μια «στρέβλωση», που είχε δημιουργηθεί λόγω νομικών ερμηνειών, και οδηγούσε στο να είναι η Attica Bank, η μόνη ιδιωτική τράπεζα η οποία κατ ́ εξαίρεση υπάγεται στις διατάξεις του νόμου Πεπονή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προτείνοντες τη ρύθμιση αναφέρουν ότι αυτό δεν μπορεί συνεχισθεί, καθώς δημιουργεί ανισότητες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα σημειώνουν ότι δυσχεραίνονται οι διαδικασίες στελέχωσης της τράπεζας, με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο , όπως αναφέρουν, στην τρέχουσα δημοσιονομική -οικονομική συγκυρία συνιστά σημαντικό παράγοντα για την απρόσκοπτη συνέχιση της ορθολογικής λειτουργίας της.

Η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 142 με τίτλο «Μη ισχύς του ν. 2190/1994 για την Attica Bank », στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών («Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις»), αναφέρει τα εξής:
«Με την προωθούμενη διάταξη του άρθρου 142, αίρεται η ερμηνευτική στρέβλωση που είχε δημιουργηθεί από τη συνδυαστική ερμηνεία των νόμων 2190/1994, 3812/2009 και 3429/2005.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 του ν. 3429/2005 και το εδάφιο β του άρθρου 15 (Κεφάλαιο Β’), η Attica Bank , ως υπαγόμενη στο πεδίο εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, ευρίσκεται εκτός του δημοσίου τομέα. Παρά ταύτα, λόγω της καθολικής διατύπωσης του άρθρου 15 του νόμου 3812/2009, ερμηνευτικά έχουμε οδηγηθεί στο να εφαρμόζονται υποχρεωτικά οι διατάξεις του ν. 2190/1994 ακόμα και στον κατά τα ως άνω μη υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα όμιλο. Η στρέβλωση αυτή έχει οδηγήσει στο παράδοξο η Attica Bank , παρά το ότι είναι η μόνη ιδιωτική Τράπεζα, καθώς πέτυχε την ανακεφαλαιοποίησή της χωρίς προσφυγή του ΤΧΣ και μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια, να είναι ο μόνος τραπεζικός όμιλος που υποχρεούται να εφαρμόζει τον ν. 2190/1994 με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσλειτουργίες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα πιστωτικά ιδρύματα, ως ανώνυμες τραπεζικές εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, υπάγονται στο νομοκανονιστικό πλαίσιο για τις ανώνυμες εταιρίες καθώς και τις ειδικότερες διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία τους. Με δεδομένη λοιπόν την ενιαία αντιμετώπισή τους από τον Έλληνα νομοθέτη, η κατ ́ εξαίρεση υπαγωγή της Attica Bank στις διατάξεις του ν. 2190/1994, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δεν μπορεί συνεχισθεί, καθώς δημιουργεί ανισότητες, δυσχεραίνοντας τις διαδικασίες στελέχωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό, που στην τρέχουσα δημοσιονομική -οικονομική συγκυρία συνιστά σημαντικό παράγοντα για την απρόσκοπτη συνέχιση της ορθολογικής λειτουργίας της».

πηγή

***

ΥΓ: Το επταήμερο του Διόδωρου
‘Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η αυγουστιάτικη είδηση πως με νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο (ομογάλακτος του Χρήστου Σπίρτζη) Παναγιώτης Κουρουμπλής καταργείται η υποχρέωση της Τράπεζας Αττικής να προσλαμβάνει προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ – αυτό έλειπε, να μην μπορεί ο υπερυπουργός και η παρέα του να διορίζουν όποιον θέλουν! Για το ΔΣ εμπόδιο είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, για το δεύτερο το ΑΣΕΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα ελίτ της εξουσίας, ημερολόγιό μου. Και για να μην αποτελέσουν παρένθεση, εφαρμόζουν βιαστικά και βάναυσα όλα τα τερτίπια της παλιάς ελίτ. Το ΑΣΕΠ δικό τους είναι, ό,τι θέλουν κάνουν – αλλά η ΕΚΤ ενδιαφέρεται σφόδρα για την ΤτΕ και δεν θα γίνει δική τους, όσους «ακατάληπτους δεσμούς» και αν κάνει ο πρωθυπουργός μας.’

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

16 Responses to Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ θα μπορεί να κάνει η Τράπεζα Αττικής…

 1. Ο/Η Παλιός λέει:

  ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ
  http://www.kathimerini.gr/848707/article/oikonomia/epixeirhseis/ereyna-gia-thn-ay3hsh-kefalaioy-ths-attica-bank-dienergei-h-ekt
  09.02.2016
  Ερευνα για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank διενεργεί η ΕΚΤ
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
  Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών βρίσκεται η Attica Bank, καθώς ο τρόπος κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου αλλά και η γενικότερη κατάσταση της τράπεζας έχουν προκαλέσει πολλές αιτιάσεις και προβληματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα για το πώς καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου, καθώς υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις για ανάμειξη της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθεί το ποσό της αύξησης.

  Πέραν του κ. Πόλσον, που έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει με 20 εκατ. ευρώ στην αύξηση της Attica Bank, αντιδρούν επίσης οι Καναδοί μέτοχοι του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην απόφαση της διοίκησης να μετέχει στην αύξηση, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής στην απόφαση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να τοποθετήσει 55 εκατ. ευρώ στην αύξηση, κ.ά. Παράλληλα υπάρχουν πολλές υπόνοιες ότι στην αύξηση μετείχαν, κατόπιν κυβερνητικών πιέσεων, και πολλές άλλες ΔΕΚΟ και οργανισμοί, χωρίς να έχουν ενημερώσει σχετικά. Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής πραγματοποιήθηκε στα 0,30 ευρώ και χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,093 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες κατά 69%. Ετσι, η ΕΥΔΑΠ καταγράφει λογιστικές απώλειες 14 εκατ. ευρώ από τα 20 εκατ. που επένδυσε, ενώ τα 55 εκατ. ευρώ του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχουν τρέχουσα αποτίμηση 17 εκατ. ευρώ. Τεράστιες είναι οι απώλειες για το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Αττικής, ελέγχοντας το 56,25%. Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην Τράπεζα Αττικής περίπου 650 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ το 2007, 200 εκατ. ευρώ το 2013 και 384 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου) και με βάση το χθεσινό κλείσιμο η αποτίμηση της Τράπεζας Αττικής διαμορφώνεται στα 217 εκατ. ευρώ και η αξία του μεριδίου του ΤΣΜΕΔΕ σε… 122 εκατ. ευρώ.

  Οι υπό διερεύνηση κινήσεις στην Τράπεζα Αττικής συζητήθηκαν και σε Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου μάλιστα προτάθηκε από ορισμένους υπουργούς η εποπτεία της τράπεζας να περάσει απευθείας στον SSM για να «ξεσκονίσει» ξανά τα μεγέθη της. Η πρόταση δεν υλοποιήθηκε, καθώς υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ευρωπαϊκές αρχές, εκτός του ελέγχου για την αύξηση, έχουν αποστείλει επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, από την οποία ζητούν πρόσθετα στοιχεία, να ολοκληρωθεί άμεσα η αύξηση κεφαλαίου (καθώς η Αττικής συγκέντρωσε 681 εκατ. ευρώ από το 748 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν), να αξιολογηθεί η διοίκηση και να ενισχυθεί η εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας.

  Οπως έχει γράψει η «Κ» (28/1), η διοίκηση της τράπεζας προσπαθεί να προσελκύσει funds για να καλύψουν το υπόλοιπο των 70 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου. Η επιδείνωση των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές διεθνώς και ειδικά η επιδείνωση του κλίματος για την Ελλάδα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα για την προσέλκυση επενδυτών. Η διοίκηση της Αττικής ως δέλεαρ για την προσέλκυση επενδυτών, στο πλαίσιο της συμφωνίας, προσφέρει τη μεταβίβαση στους επενδυτές της διαχείρισης μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας, που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τέλος του εννεαμήνου του 2015 το σύνολο των –εντός και εκτός ισολογισμού– πιστωτικών ανοιγμάτων της τράπεζας ανήλθε στο 55,8% των συνολικών δανείων (η χειρότερη επίδοση της αγοράς), έναντι 44,8% που ήταν στο τέλος του 2014.

  Έντυπη

 2. Ο/Η Βουλευτικές ασυλίες, παραγραφές κοκ λέει:

  Τεχνογνωσίες σκανδάλων.
  2015, δημοσίευμα

  http://www.iapopsi.gr/%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7/

  «Κάλυψε με πράξεις και παραλείψεις την απάτη του Κοσκωτά»
  9 Απρίλιος 2015

  Έντονος είναι ο προβληματισμός στο Μαξίμου για το εάν πρέπει να ανάψουν το «πράσινο φως», ώστε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης να αναλάβει νέος πρόεδρος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

  Το δημοσίευμα της «Α» υπό τον τίτλο «Από τον Κοσκωτά στο ΤΧΣ» έχει αναγκάσει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την χρησιμότητα μία τέτοιας απόφασης. Ειδικά μάλιστα όταν πρέπει παράλληλα να καταθέσουν και νομοθετική ρύθμιση, καθαρά φωτογραφική, καθώς ο Ρουμελιώτης, ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση αντιπροέδρου της Τραπέζης Πειραιώς τον Φεβρουάριο δεν έχει συμπληρώσει εξάμηνο εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάτι που αναφέρει ρητά ο νόμος, που διέπει το ΤΧΣ.

  Όμως η ουσία του ζητήματος για τον πρώην Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ (με εντολή Γ. Παπανδρέου και απόφαση Γ. Παπακωνσταντίνου) έχει να κάνει και με την εμπλοκή του Π. Ρουμελιώτη στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ας μην λησμονούμε, ότι με 170 ψήφους το 1989 ο Ρουμελιώτης είχε παραπεμφθεί στο Ειδικό δικαστήριο για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Μία κατηγορία που ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα. Στις 5 Φεβρουαρίου 1987 έγινε υπουργός Εμπορίου, ενώ στο τέλος του ίδιου χρόνου (27 Νοεμβρίου 1987) και μέχρι το πέρας της κυβερνητικής θητείας (2 Ιουλίου 1989), διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

  Τότε, λοιπόν, είχε παραπεμφθεί για παράβαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης. Ως υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος των πιστωτικών ιδρυμάτων κάλυψε με πράξεις και παραλείψεις την απάτη του Κοσκωτά, αγνοώντας εντελώς την επιστολή του τότε Διοικητή της ΤτΕ, Δημήτρη Χαλικιά, που του έστειλε στις 21 Ιανουαρίου του 1988 για την άρση του απορρήτου προκειμένου να ελεγχθεί ο Κοσκωτάς και η Τράπεζά του. «Αγνόησε πλήρως ότι το 1987 ο Κοσκωτάς είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ για 64 αδικήματα (πλαστογραφίες, πλαστοπροσωπίες και ψευδείς βεβαιώσεις), και απεφάνθη ότι ο Κοσκωτάς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για είναι Πρόεδρος Πιστωτικού Ιδρύματος», αναφερόταν στο κατηγορητήριο.

  Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ποτέ δεν κάθισε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου σε αντίθεση με τους Μένιο Κουτσόγιωργα (υπέστη εγκεφαλικό κατά την διάρκεια της δίκης κι εξέπνευσε λίγα 24ωρα αργότερα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν), Δημήτρη Τσοβόλα (καταδικάστηκε), Γιώργο Πέτσο (καταδικάστηκε).

  Ο Ρουμελιώτης ένα μήνα πριν λάβει την απόφαση η Βουλή για παραπομπή του είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου τον είχε τοποθετήσει στην 4η θέση της λίστας. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν ήρε την ασυλία του Ρουμελιώτη και δεν βρέθηκε στην δεινή θέση με τους άλλους παραπεμφθέντες.

  Βέβαια, όπως είπαμε και πιο πάνω το αδίκημα του Ρουμελιώτη ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και η διάρκεια του ήταν για οκτώ χρόνια από την ημέρα της τέλεσης του αδικήματος. Εάν υπολογίσουμε ότι το αδίκημα είχε συντελεστεί στις αρχές του 1988 (με βάση το κατηγορητήριο), τότε ακόμη και μέχρι το 1996 μπορούσε να δικαστεί, καθώς από τον Ιούλιο του 1994 έπαψε να είναι ευρωβουλευτής και φυσικά δεν είχε την ασυλία.

  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το Ειδικό Δικαστήριο είχε ολοκληρώσει από το 1992 τις εργασίες του, με την απαλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1993 το ΠΑΣΟΚ είχε επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας μέσω των εθνικών εκλογών, ο Ανδρέας (έστω και με σοβαρά προβλήματα υγείας) ήταν πάλι πρωθυπουργός, ενώ στις ευρωεκλογές του 1994 το ΠΑΣΟΚ είχε κόψει πρώτο και πάλι το νήμα. Και όπως λένε οι νομικοί κύκλοι ο Ρουμελιώτης εκμεταλλεύτηκε το διάστημα που απέμενε ως την παραγραφή του αδικήματος του.

  Πάντως ο Γιάννης Βαρουφάκης στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη έκανε κίνηση να νομιμοποιήσει τον Ρουμελιώτη, καθώς αποδέχθηκε να τον συνοδεύσει. Κάποιες κακές γλώσσες εντός του ΣΥΡΙΖΑ έσταξαν χολή λέγοντας «ότι ο Βαρουφάκης πήρε τον Ρουμελιώτη μαζί του για να του δείξει τα κατατόπια και να τον συμβουλεύσει από το που πρέπει να πάρει ταξί για την έδρα του ΔΝΤ».

 3. Ο/Η Kάποιος λέει:

  http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/o-profulakismenos-mousas-einai-akomi-stin-attica-bank

  H Attica Bank διατηρεί ακόμα τη σύμβαση με τον Τάκη Μουσά!

  Ο προφυλακισμένος από τον περασμένο Φεβρουάριο για το σκάνδαλο των εκβιασμών δημοσιογράφος Παναγιώτης Μουσάς παραμένει μέχρι και σήμερα υπάλληλος της Attica Bank.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πολύ καλά κάνει η περίπου φιλοκυβερνητική Εφ.τ.Συντακτών και θυμίζει τς ενοχές του ΝΔΣΟΚ.
  Μόνο που:
  1. Οι παλιές αμαρτίες δεν συμψηφίζονται με τις νέες
  2. Τίθεται το ερώτημα τι έχει κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα για να επιστραφούν τα παλιά θαλασσοδάνεια της Τράπεζας. Αν δεν κάνει τίποτα, είναι απλά συνένοχη και σε αυτά, και οι ευθύνες της αυτές αθροίζονται μαζί με τις σημερινές καθαρά δικές της ενοχές.

  http://www.efsyn.gr/arthro/osa-xehasan-dol-kathimerini-star-kai-nd-gia-tin-attica-bank

  Οσα ξέχασαν ΔΟΛ, «Καθημερινή», «Star» και Ν.Δ.

  Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος, Αντα Ψαρρά

  H αμφιλεγόμενη εγγυητική της Attica Bank προς τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση στοιχείων του «πόθεν έσχες» του προσωρινού υπερθεματιστή, έδωσαν την ευκαιρία στον ΔΟΛ, στον όμιλο Αλαφούζου και στο «Star» συμφερόντων Βαρδινογιάννη με τη σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ. να ενώσουν για λίγο τις δυνάμεις τους, ανακαλύπτοντας όψιμα σκοπιμότητες και αδιαφάνεια στη συγκεκριμένη τράπεζα.

  Καταγγέλλοντας όμως την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου της Attica Bank, αποκαλύπτουν τα ίδια τα μέσα το πώς η συγκεκριμένη μη συστημική τράπεζα αποτέλεσε διαχρονικό πεδίο κυβερνητικών χειραγωγήσεων που μεταξύ άλλων δανειοδότησε με επισφαλείς εγγυήσεις ΜΜΕ και κόμματα. Όπως άλλωστε και οι συστημικές τράπεζες.

  Επιπλέον τα συγκεκριμένα μέσα βάλλουν εναντίον μόνο ενός εργολάβου, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες περί στρατηγικών επιχειρηματικών συνεργασιών δήθεν ορκισμένων ποδοσφαιρικά εχθρών.

  Κι αυτό όταν ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Attica (ο πρώην πλέον διευθύνων σύμβουλος Αλ. Αντωνόπουλος) στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής τον Ιούλιο κατέθετε ότι δεν υπήρχε καμιά ουσιαστική εξασφάλιση των «θαλασσοδανείων» (κομμάτων και ΜΜΕ) στη συγκεκριμένη τράπεζα.

  Όσο για τη Ν.Δ., χωρίς να έχει πληρώσει ούτε μία δόση από τα οφειλόμενα στη συγκεκριμένη τράπεζα, από την οποία έπαιρνε δάνεια με τις ίδιες εγγυήσεις που είχε δώσει σε άλλες τράπεζες, τώρα καταγγέλλει τον τρόπο που πήρε δάνειο ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας.

  Επιπλέον, όπως αποκαλύφθηκε στην ίδια εξεταστική, ενώ η εισήγηση του «Τμήματος έγκρισης και αξιολόγησης πιστοδοτήσεων» ήταν αρνητική για δάνειο προς τη Ν.Δ. (20.10.2011), εν τούτοις αυτό εγκρίθηκε από το ανώτερο εγκριτικό συμβούλιο πιστοδοτήσεων. «Υπήρχε διαφωνία για το δάνειο στο εισηγητικό επίπεδο.

  Ο εισηγητής στο κλιμάκιο είχε θετική άποψη. Υπήρχε διαφωνία μεταξύ του εισηγητή και του υφισταμένου του τμηματάρχη», αποκάλυψε ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Attica Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.

  Χθες ξαφνικά ο ΔΟΛ θυμήθηκε ελέω Καλογρίτσα τούς ελέγχους στην Attica, η οποία έχοντας διοικήσεις ορισμένες από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, έδινε επισφαλή δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων στον συγκεκριμένο από το 2011 και σε άλλους εργολάβους εδώ και χρόνια:

  «Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό που ανησυχεί τις εποπτικές αρχές είναι οι απαρχαιωμένες δομές έγκρισης και παρακολούθησης δανείων, στην τράπεζα ΑΤΤΙΚΗ», γράφει το χθεσινό «Βήμα».

  Αλέξανδρος Αντωνόπουλος Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι δεν υπήρχε καμία εξασφάλιση των δανείων που χορήγησε η τράπεζα προς ΜΜΕ και κόμματα |
  Κι όμως ήδη από το 2012 η έκθεση ειδικής έρευνας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στο εισαγωγικό σημείωμα ανέφερε ότι «οφείλει (η κάθε τράπεζα) να λαμβάνει υπόψη την ανάλυση της πιστοληπτικής ικανότητας των υποψήφιων πιστούχων και της τρεχούμενης εξασφάλισης».

  H ίδια έκθεση διαπίστωνε ότι στους κανονισμούς πιστοδοτήσεων όλων των τραπεζών -πλην της Attica Bank- γίνεται ειδική αναφορά πρόβλεψης για τον δανεισμό των πολιτικών κομμάτων.

  Εξυπηρετήσεις…

  Υπενθυμίζονται τα εξής:

  ■ Η μη συστημική Attica Bank βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΤτΕ και όχι του SSM.

  Αποτέλεσε διαχρονικό πυλώνα εξυπηρέτησης συμφερόντων προς επιχειρηματίες, κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου. Μετοχικά, τελεί υπό τον έλεγχο του ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείου ασφάλισης των μηχανικών, τα συνδικαλιστικά όργανα των οποίων την τελευταία πενταετία μιλούν για «καταλήστευση των αποθεματικών τους μέσω της Attica».

  Τώρα ξαφνικά τα μέσα θυμούνται τον υψηλό συντελεστή «κόκκινων» δανείων της τράπεζας που φτάνει σήμερα το 60%.

  ■ «10,2 εκατ. ευρώ είναι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. από την Attica και 12,6 εκατ. ευρώ τα δάνεια των ΜΜΕ.

  Οι μόνες διασφαλίσεις από τα κόμματα ήταν οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις τους από το κράτος», είπε ο Αλ. Αντωνόπουλος στη Βουλή. Εν μέσω κρίσης η τράπεζα έδωσε στις 31.12.2011 στο ΠΑΣΟΚ 2 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης και άλλα 3 εκατ. ευρώ έδωσε στις 31.12.2012, με εγγύηση την επιχορήγηση του… 2015.

  ■ Αγαπημένη της τράπεζας ως προς τη διαφημιστική δαπάνη ήταν η εφημερίδα «Ακρόπολη» του νεκρού εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, του οποίου το όνομα εμπλέκεται στην υπόθεση των εκβιαστών (παρά τις χαμηλές της πωλήσεις η «Ακρόπολη» έπαιρνε 7% του συνόλου της διαφήμισης, ενώ 5% έπαιρνε ο ΔΟΛ και 3% οι Καθημερινές Εκδόσεις).

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο Χίος μιλούσε με υβριστικότατο τρόπο για τον κ.Σαμαρά.
  http://www.makeleio.gr/a%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CE%B1/

  Ο πολύ δεξιός αστός πρωθυπουργός δεν τον ενόχλησε.

  Η αυταρχική αριστερή εξουσία τον έστειλε στο Αυτόφωρο, ούτε καν σε τακτική δικάσιμο!

  Παλικάρι Χίος ξεφτιλίζει ψυχοπαθή-πρεζάκια Σαμαρά

  • Ο/Η Μίμης ο σιδεράς λέει:

   Αυτόφωρα τα αδικήματα του Τύπου;
   Όποιος κι αν είναι ο δημοσιογράφος ή «δημοσιοκάφρος».
   Πολύ επικίνδυνο αυτό για τη Δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου.

 6. Ο/Η Πειραχτήρι λέει:

  Ροΐδη και Λασκαράτε, θέλω να προβληματιστείτε:
  – Ποιοί χτυπάνε την Τράπεζα ;
  – Γιατί χτυπάνε μια τράπεζα που είναι η μόνη ιδιωτική που υπάρχει ;
  – Γιατί χτυπάνε μια τράπεζα που δεν έχει πάρει ούτε ενα ευρώ από το ΤΧΣ;
  – Γιατί χτυπάνε μια τράπεζα που ο βασικός της μέτοχος ειναι το ισχυρότερο οικονομικά ταμείο, αυτό των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ);
  – Γιατί χτυπάνε μια τράπεζα που δεν ελέγχεται από τους Γερμανούς και κατά συνέπεια δεν έχουν και το δικαίωμα να βάλουν δικό τους ΔΣ;
  – Γιατί ο Στουρνάρας χτυπάει αυτή την τράπεζα όταν οι μεγαλύτερες ατασθαλίες έχουν γίνει στις τέσσερις συστημικές;
  – Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται συνέχεια στην Αττικής;
  – Γιατί ενώ τα πιο επισφαλή δάνεια δόθηκαν από την τράπεζα την περίοδο που διοικητής ήταν το δεξί χέρι της Ντόρας Μητσοτάκη-Κούβελου ο καθηγητής της ΑΣΟΕ Τρύφων Κολλίντζας ο γνωστός υπόδικος του Λαυρεντιάδη ο οποίος κρίθηκε και προφυλακιστέος δεν γίνεται καμία αναφορά;
  – Γιατί η τράπεζα εκβιάζονταν την περιόδο του ΓΑΠ να αγοράσει την PROTON BANK του Λαυρεντιάδη και δεν το έκανε;
  – Τι φοβούνται με τη συνέχιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης τράπεζας;
  – Γιατί η τράπεζα δεν έδινε δάνεια σε καναλάρχες και εκδότες;
  – Γιατί ο Στουρνάρας το 1995 σαν διοικητής της τότε Εμπορικής, από τότε ήθελε να διαλύσει την τράπεζα που ήταν στον όμιλο ΕΜΤΕ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΙΟΝΙΚΗ;
  – Γιατί το πέτυχε με τις τρείς και οχι με την Αττικής;
  – Γιατί ο Λάτσης απέτυχε να αγοράσει την τράπεζα που με αυτή ήθελε να ξεκινήσει την τραπεζική του πορεία;
  – Γιατί στην τράπεζα δεν πατάνε πόδι τα ξένα funds;
  – Ποιοί έχουν συμφέρον να οδηγήσουν την τράπεζα να σπάσει σε καλή και κακή;
  – Ποιοί θα γλυτώσουν δάνεια από μια τέτοια κίνηση;
  – Γιατί η τράπεζα δεν συμμετέχει σε μαζικούς πλειστηριασμούς;
  Αυτά και άλλα πολλά έτσι για προβληματισμό…

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Πολύ ωραία όλα αυτά, εγώ έβαλα λίγο παραπάνω και άρθρο της Εφ.τ.Συντακτών
   https://roides.wordpress.com/2016/09/20/20sep16/#comment-89682
   που θυμίζει σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με αυτήν την Τράπεζα. Έβαλα όμως και 2 ερωτήματα, που τα επαναφέρω μαζί με άλλα δυο ακόμη:
   Γιατί η κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα που επισημαίνεις και επί πλέον δεν ζητούν τα χρωστούμενα;
   Είναι σωστή η εν τοις πράγμασιν επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως τις οικονομικές ατασθαλίες των ισχυρών πρέπει να πληρώνουν οι Έλληνες αδύνατοι κα οι συνταξιούχοι της Ε.Ε.;
   Γιατί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν τιμωρήθηκε έτσι για τα μάτια, ένας άρπαγας των προηγούμενων καταστάσεων, γιατί η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να εφαρμόσει πραγματικό Πόθεν Έσχες σε πολιτικούς, εκδότες, δημοσιογράφους, δικαστικούς;
   Τα παλιά σκάνδαλα, δίνουν τα δικαίωμα να προστεθούν και καινούργια, αριστερά;

  • Ο/Η Left and Liberal λέει:

   http://www.athensvoice.gr/ellada/apokalypsi-star-me-daneio-tis-attica-bank-plirose-o

   Αποκάλυψη Star: Με δάνειο της Attica Bank πλήρωσε ο Καλογρίτσας για φοροδιαφυγή

 7. Ο/Η του κώλου λέει:

  ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΙΡΤΖΗ
  Στασινός (πρόεδρος ΤΕΕ): Η Τράπεζα Αττικής είναι ένα μαύρο κουτί -Θα αναζητήσουμε ευθύνες

  «Αν ο κ. Σπίρτζης, ως πρόεδρος του ΤΕΕ γνώριζε πράγματα για την Τράπεζα Αττικής και δεν ζήτησε την παρέμβαση της ΤτΕ, ενδεχομένως να έχει ευθύνες. Αν, όμως, ζήτησε την παρέμβαση της ΤτΕ, αλλά αυτή δεν το έπραξε, τότε δεν έχει ευθύνες».

  «Για μένα, η Τράπεζα Αττικής είναι ένα μαύρο κουτί και η νέα διοίκηση του ΤΕΕ θα αναζητήσει ευθύνες όπου κι αν υπάρχουν» ανέφερε ο κ Στασινός, ενώ διευκρίνισε ότι ο ίδιος είχε καταψηφίσει την απόφαση του ΤΕΕ, επί διοίκησης Σπίρτζη το 2014, να συμμετάσχει το Επιμελητήριο με 300 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού Κεφαλαιου της Attica Bank.

  Πηγή: Στασινός (πρόεδρος ΤΕΕ): Η Τράπεζα Αττικής είναι ένα μαύρο κουτί -Θα αναζητήσουμε ευθύνες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/289784/stasinos-proedros-tee-i-trapeza-attikis-einai-ena-mayro-koyti-tha-anazitisoyme-eythynes#ixzz4KvhMSjDn

 8. Ο/Η tetradisokairos λέει:

  Ροϊδη, ειχα επιθυμήσει τη γειτονια.

  • Ο/Η Po λέει:

   🙂

   Ευχαριστώ κ. Τετράδη.
   κι εγώ να πω την αλήθεια -άλλαξαν πολλά!
   αλλάξαμε κι εμείς, γίναμε άλλοι, δίχως πλέον ψευδαισθήσεις.

 9. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Οι ανθρωποι, αρα και οι ελληνες πολιτες και πολιτικοι ειναι ατελη οντα, μαλιστα δε οι περισσότεροι ειναι αχόρταγοι, ξεκινωντας απο χαμηλα, θελουν διακαως και αεναως -αν δεν υπηρχε ο θανατος- να αποκτουν περισσοτερα χρηματα, εξουσια ,…

  Συμπερασμα (γνωστο εκ των προτερων) για οσους με διαβαζαν ηδη απο το 2012.

  Το συστημα ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ ηταν διαχρονικα διεφθαρμενο, η εξουσια ειχε μοιραστει με ποσοστωσεις αναμεσα στις διαφορες παραταξεις και εργαζοταν μονον για ενα στενο διακομματικο κυκλο συνδικαλιστων μεγαλομηχανικων για την μεγιστοποιηση της διαρπαγης της πιττας των μελετων-εργων-και παροχης υπηρεσιων μεσω της πολιτικης εξουσιας και των μελων των επιτροπων διαγωνισμου .

  Μερικοι πρεπει να πανε φυλακη, διοτι επαιζαν τους τραπεζιτες στην Attica bank με τις ασφαλιστικες εισφορες μας.

 10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Τράπεζα Αττικής: Έργα και Ημέραι

  http://www.kathimerini.gr/876021/article/epikairothta/politikh/sth-voylh-to-porisma—fwtia-gia-thn-attikhs

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

  Μεγάλα δάνεια σε εταιρείες – σφραγίδα, ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου πιστοδοτήσεων, παραβιάσεις στοιχειωδών τραπεζικών κανόνων, πλουσιοπάροχες αμοιβές σε έναν μικρό στρατό συμβούλων και εξωτερικών συνεργατών, έκδοση εγγυητικών αξίας εκατομμυρίων ευρώ δίχως να εισπράττονται αμοιβές, διάτρητες δομές εταιρικής διακυβέρνησης και δανειοδοτήσεις για συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου είναι τα βασικά ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», των ελέγχων Τράπεζας της Ελλάδος – SSM για την Τράπεζα Αττικής, το πόρισμα των οποίων παραδόθηκε χθες στη Βουλή.

  Επίσης στο πόρισμα καταγράφεται σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους το 2015 και το 2016 παρά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, τη μεγάλη μείωση των καταθέσεων της τράπεζας και τις οδηγίες της ΤτΕ για αυτοσυγκράτηση.

  Το πόρισμα αποκαλύπτει ένα διαχρονικό πάρτι ημετέρων, με μια άνευ προηγουμένου κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των εισφορών των ασφαλισμένων στο ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ). Σταδιακά από το 1997 όταν το ΤΣΜΕΔΕ απέκτησε το 34% των μετοχών, και ειδικά μετά το 2000, υπό την επήρεια της γενικότερης ευφορίας, η Attica Bank προχώρησε σε μεγάλη αύξηση χορηγήσεων χωρίς να τηρούνται στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια, ενώ οι διοικητικές και άλλες αμοιβές πολλαπλασιάστηκαν, με την τράπεζα να αμείβει άμεσα και έμμεσα (μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών) πολιτικά πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα. Εν πολλοίς μετατράπηκε σε ένα παραμάγαζο καλά δικτυωμένων μηχανικών και συνδικαλιστών οι οποίοι με τα λεφτά των ασφαλισμένων έκαναν τους τραπεζίτες. Οι δομές εταιρικής διακυβέρνησης ήταν ανύπαρκτες: ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός πρόεδρος της Attica Bank κ. Ι. Γαμβρίλης ήταν αυτός που διοικούσε την τράπεζα και παράλληλα ως πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ ήταν και αυτός που έλεγχε πόσο καλά η διοίκηση της τράπεζας κάνει τη δουλειά της. Στελέχη με ταλέντο στη χορήγηση «κόκκινων» δανείων παρέμεναν ακλόνητα στις θέσεις τους.

  […]

 11. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.star.gr/Pages/Oikonomia.aspx?art=340358&artTitle=adeiazei_o_giounker_tin_kyvernisi__den_tis_zitisame_tin_polisi_ton_kokkinon_daneion_sta_funds

  Αδειάζει ο Γιούνκερ την κυβέρνηση: Δεν της ζητήσαμε την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds!

  23.09.2016 – 19.55


  Έκθετη είναι η κυβέρνηση από την απάντηση του προέδρου της Κομισιόν, που αποδίδει σε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο – και όχι σε «πιέσεις» της τρόικας – την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds!

  Κι αυτό την ώρα που τα funds ετοιμάζονται να αγοράσουν κόκκινα καταναλωτικά δάνεια στο 2 και το 5% της αξίας τους και πολλοί δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους έχουν χάσει τον ύπνο τους, όπως δηλώνουν στην κάμερα του Star.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.