Σκουπίδια-σκουπίδια Νο 2: Ο «καθημερινός» κυνισμός βλάπτει τη χώρα

[«Πληρώσαμε ακριβά τις ακρότητες και τη βιασύνη του κ. Τσίπρα, Τώρα (όμως) βγάζει το φίδι από την τρύπα[…] Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό»]

kathimerini2

Επιστολή από το Σωτήριο Έτος 1901 μ.Χ. εν μέσω «Ευαγγελικών» επεισοδίωντου Βλάση Γαβριηλίδη*

Στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» δημοσιεύθηκε το παρακάτω άρθρο του διευθυντή της Αλέξη Παπαχελά με τίτλο «Ο χουλιγκανισμός βλάπτει τη χώρα» (20 Ιουλίου 2016). Ο Παπαχελάς είναι γνωστός και ως «Ο Παράγων». Ο «Παράγων» που στηρίζει την εκάστοτε εξουσία «για λόγους εθνικούς», και προφανώς ανιδιοτελώς. Τώρα, σύμφωνα με τον «Παράγοντα», όποιος θεωρεί αναγκαία τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για αυτό που θα λέγαμε περίοδο Βαρουφάκη του ιστορικού ατυχήματος Τσίπρα, είναι χούλιγκαν! Ο ανιδιοτελής «Παράγων» λοιπόν τώρα στηρίζει Τσίπρα. Κι αύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. Σιγά την πρωτοτυπία, θα μας πείτε. Εκείνο που κάνει ξεχωριστό αυτό το «Καθημερινό» σκουπίδι της 20ής Ιουλίου 2016 είναι ο απίστευτος κυνισμός του. Με δυο λόγια μας λέει ότι ο εκάστοτε καταλληλότερος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο πιο αδίστακτος απατεώνας και εκβιαστής. Αφού γράφει ότι «Πληρώσαμε ακριβά τις ακρότητες και τη βιασύνη του κ. Τσίπρα», συμπληρώνει ότι «Τώρα (όμως) βγάζει το φίδι από την τρύπα και κάνει πράγματα που μια κεντροδεξιά κυβέρνηση δύσκολα θα μπορούσε να φέρει εις πέρας. Και το κυριότερο; Απελευθερώνει με τα λόγια και τα έργα την επόμενη και τη μεθεπόμενη κυβέρνηση από ταμπού και αγκυλώσεις δεκαετιών. Του έτυχε ο κλήρος να μάθει στους πολίτες ότι η διαμαρτυρία σκέτη δεν φέρνει δουλειές. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό».

Η εκπαίδευση του λαϊκού καθοδηγητή και παιδαγωγού Τσίπρα κόστισε περί τα 86-100 δισεκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό, σύμφωνα με τον Στουρνάρα και τον Ρέκλιγκ. (Βλ. «Ρέκλιγκ: Στα 100 δισ. το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη», Καθημερινή 23 Ιουνίου 2016, «Στουρνάρας: 86 δισ. το κόστος Βαρουφάκη», Καθημερινή 20 Μαΐου 2016). Όποιος όμως θυμίσει αυτό το τερατώδες κόστος των συνεπειών που είχαν οι εγκληματικές «αυταπάτες» του Τσίπρα και ζητήσει ευθύνες είναι χούλιγκαν (!), κατά τον Παπαχελά της καθημερινής φάκας της κεντροδεξιάς. Διότι περί φάκας πρόκειται: αυτή τη φάκα διαβάζουν όσοι θεωρούν τον εαυτό τους κεντροδεξιό νομίζοντας ότι ενημερώνονται από κεντροδεξιό έντυπο, και όχι από κάποιους απερίγραπτους τυχοδιώκτες, σαν τον… Παράγοντα. Ο «Παράγων» άλλωστε δεν έχει ταμπού. Αυτός πάντα με την κυβέρνηση είναι. Δεν φταίει αυτός που αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στήριζε τον ΓΑΠ, επί κυβέρνησης ΝΔ στήριζε τον Σαμαρά, επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον Τσίπρα. Το λέει κι ο Καβάφης: Aς φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί / να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό. / Μετά χαράς θα πήγαινα μ’ αυτόν. Ο «Παράγων» μετά χαράς εμμέσως συμβουλεύει και κολακεύει ήδη και ταυτοχρόνως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και φοβούμαστε πως και ο τελευταίος, όπως όλοι οι αναλώσιμοι πρωθυπουργοί της κρίσης, είναι επιρρεπής στην κολακεία, όταν μάλιστα προέρχεται από επαγγελματίες κόλακες των μέσων «ενημέρωσης». Τις ηγετικές του ικανότητες ένας πολιτικός τις δείχνει όταν πρωτίστως αγνοεί τους κόλακες. Κάπου κάπου όμως χρειάζεται και με κάποιο τρόπο να το αποκαλύπτει.

Παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο του «Παράγοντα»:

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ο χουλιγκανισμός βλάπτει τη χώρα

###

[*] Οι αγώνες του Βλάση Γαβριηλίδη για την ελευθερία της έκφρασης είχαν σκληρό τίμημα. Οι επιδρομές των εθνικοφρόνων τραμπούκων της εποχής του δεν τον έκαμψαν όμως, ακόμα κι όταν το 1894 κατέστρεψαν ολοσχερώς τα τυπογραφεία της εφημερίδας του («Ακρόπολις»)

 

Advertisements
This entry was posted in Ασμοδαίος, Βλάση Γαβριηλίδη, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

5 Responses to Σκουπίδια-σκουπίδια Νο 2: Ο «καθημερινός» κυνισμός βλάπτει τη χώρα

 1. Ο/Η Noor 1-TV λέει:

  Η «συνέντευξη» Τσίπρα στον Παπαχελά, πρέπει να διδάσκεται στις πανεπιστημιακές δημοσιογραφικές σχολές και στο Πάντειο, ως μνημείο διαπλεκόμενης και κακής δημοσιογραφίας.

  Τι έγραφε πέρσι ο Παπαχελάς, μέχρι να φτάσουμε στην τωρινή μοιρασιά Παππά και στην συνέντευξη:

  http://www.kathimerini.gr/821745/opinion/epikairothta/politikh/ta-moiraia-la8h-toy-k-tsipra
  Τα μοιραία λάθη του κ. Τσίπρα
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 01.07.2015

  Ο κ. Τσίπρας έκανε δύο πολύ μεγάλα λάθη. Ή μάλλον τρία. Το πρώτο ότι βιάστηκε να έλθει στην εξουσία. Τυφλώθηκε από τη σαγήνη της και έπεσε στον λάκκο με τα φίδια. Λίγη υπομονή να είχε κάνει θα ήταν πολύ καλύτερα για τον ίδιο, για τη χώρα και -ίσως το κυριότερο- για τους ταλαιπωρημένους πολίτες που τον ψήφισαν. Αν είχε πάρει την εξουσία τον Σεπτέμβριο θα είχε παραλάβει μία χώρα σε τάξη, η οποία θα είχε αφήσει πίσω της τον μεγάλο κάβο που ο ίδιος προσπαθεί να περάσει. Δεύτερο λάθος, η παντελής έλλειψη σχεδίου και σοβαρής τεχνοκρατικής ομάδας, ικανής να διαχειρισθεί τόσο κρίσιμες υποθέσεις. Για τ’ όνομα του Θεού, πού νόμιζε ότι πήγαινε ο κ. Τσίπρας; Γεωπολιτικές απειλές, θεωρίες παιγνίων, χρεοκοπίες, κλειστές τράπεζες και προ παντός τα PLAN B θέλουν σχέδιο και έμπειρους ανθρώπους. Τρίτο μοιραίο λάθος, το γεγονός ότι έβαλε απέναντι τους πάντες, έκοψε γέφυρες και δεν δημιούργησε καμία σοβαρή συμμαχία.

  Τώρα, όμως, φτάσαμε στο απόλυτο αδιέξοδο. Ασχέτως του τι θα γίνει σήμερα ή αύριο είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός μπήκε μόνος του σε μια τρύπα. Μαζί του και η χώρα.

  Ζούμε ιστορικές ώρες. Νομίζω ότι πλέον μπορούν άνετα να συγκριθούν, από άποψη ιστορικής βαρύτητας και κρισιμότητας, με το καλοκαίρι του 1974 ή άλλες εξίσου ταραγμένες στιγμές. Ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Είναι απροετοίμαστοι, άπειροι, βαθιά διχασμένοι μεταξύ τους. Θα μπορούσαν, αν ήταν η επιλογή τους, να μας πάνε σε μια μη ευρωπαϊκή κατάσταση, που θα ήταν απολύτως στα μέτρα κάποιων εξ αυτών. Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο τα τελευταία 40 χρόνια για να την αφήσει αυτός ο λαός να βαδίσει σε τέτοια τριτοκοσμικά μονοπάτια και ψευτοεπαναστατικές χίμαιρες. Η Ευρώπη δεν θα κόψει τα σχοινιά. Ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει πού έχει μπλέξει και πως είναι παγιδευμένος. Το δημοψήφισμα ήταν μία λάθος ζαριά. Μέσα σε τρεις ημέρες η χώρα έζησε αυτά που οι παλαιότεροι ήθελαν πάντοτε να ξεχάσουν και να μη ζήσουν τα παιδιά τους. Η ηρωική έξοδος δεν είναι λύση, γιατί θα συνοδευτεί από μια καταστροφή. Οι εκλογές μπορεί να είναι μία άλλη πάλι ζαριά, που θα αποτελειώσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και θα μας παρατείνει την αβεβαιότητα.

 2. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  Οι επαγγελματικές-οικονομικες εξαρτήσεις των δημοσιογράφων έχουνε εξαφανίσει τον έλεγχο, το ρεπορταζ και τον κριτικό λόγο

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Δυστυχώς η απουσία στιβαρής ανεξάρτητης Δημοσιογραφίας που θα ελέγχει την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα (γιατί όλα τα κόμματα-και βεβαίως δεν περιλαμβάνω στα κόμματα τη Χ.Α. όπως κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση και η ΛΑΕ) που διαθέτουμε πάσχουν σοβαρά), είναι κάτι παραπάνω από ορατή.
   Η φτώχεια του δημοσιογραφικού λόγου, ειδικά του τηλεοπτικού, μακράν κατώτερου του έντυπου, είναι τραγική, ειδικά αν συνδυασθεί με τον λαϊκισμό, τις διαπλοκές, την προφανή ανεπάρκεια των βουλευτών και την αδιαφορία, άγνοια και διαφθορά ή ανοχή στη διαφθορά των συντριπτικά περισσότερων πολιτών.

 3. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Γιατί νὰ μὴν εἶναι μὲ τὴν κυβέρνησιν; Ἀρκεῖ νὰ ὑπάρχῃ μία γιὰ νὰ κάνῃ ὅτι οἱ περιστάσεις ἀπαιτοῦν. Ἡ νοοτροπία αὐτῆς τῆς χώρας ἀπαγορεύει τὴν ὕπαρξιν ἀνθρώπων ἱκανῶν γιὰ τὸ κάτι παραπάνω.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο μόνος σοβαρός υπουργός:

  Ο Γιάννης Μουζάλας ζήτησε συγγνώμη από τον Νίκο Δένδια, για το γεγονός ότι παλιότερα διαδήλωνε εναντίον του.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στο Βήμα FM παραδέχθηκε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι πίστευε τότε. «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Δένδια διότι κάποτε διαδήλωνα εναντίον του για τις συνθήκες στα προαναχωρησιακά κέντρα και χρειάσθηκε να γίνω υπουργός για να μάθω ότι υπήρχε εμπλοκή με το Ελεγκτικό συνέδριο και με τα οικονομικά και δεν έφταιγε ο κ. Δένδιας, δεν υπήρχαν λεφτά για να καλυτερέψουν οι συνθήκες εκεί. Είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα…», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.