Η Μεγάλη Σύνοδος, μια εκκωφαντική αποτυχία

[Συμπεράσματα από μια κακή θεατρική παράσταση, χωρίς θεατές]

sunodos-ekklisia

Ο κ.Κοτζιάς, με δικαστική απόφαση, ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ (1918),  χαιρετίζει τη Μ.Σύνοδο

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Η Μεγάλη Σύνοδος που συγκάλεσε η ανυπόμονη μεγαλομανής άρνηση του πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης να παραδεχτεί την ωμή πραγματικότητα, πως η οικουμενικότητά του δηλαδή βρίσκεται μόνο στην φαρισαϊκή φαντασία του ελληνικού υπ. Εξωτερικών (και των μυστικών κονδυλίων του), έδειξε στο απειροελάχιστο τμήμα της Οικουμένης που ενδιαφέρθηκε για τις εργασίες της, πως η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι δέσμια της αυτοκρατορικής βυζαντινής εξουσιαστικής της παράδοσης, που την έχει καταστήσει σήμερα άθυρμα εθνικών κρατικών πολιτικών, ανίκανη να χαράξει μια κοινή πορεία, να στρατευθεί κάτω από κοινές βασικές αντιλήψεις και να υπηρετήσει ευαγγελικούς σκοπούς. Τα αυτόνομα καπετανάτα πατριαρχών και αρχιεπισκόπων δεν μπόρεσαν να κλείσουν ούτε ένα ραντεβού μεταξύ τους, πόσο μάλλον να συζητήσουν, να συνθέσουν και να αποφασίσουν. Τέσσερεις Εκκλησίες απουσίασαν. Τρεις σλαβικές και μια αραβική-Ρωσία-Βουλγαρία-Γεωργία και Αντιόχεια, αν θελήσουμε κι εμείς να μην μετρήσουμε και την κραυγαλέα απουσία της «Εκκλησίας της Μακεδονίας», η οποία ενοχλεί τους Ρωμιούς Μακεδονομάχους. Μάλιστα η πρώτη από αυτές με θεωρητικά (στην πράξη είναι πολύ λιγότεροι) 130 εκατ. πιστούς, διαθέτει πάνω από τους μισούς του θεωρητικού συνόλου των ανά τον Κόσμο Ορθοδόξων. Είναι λοιπόν πραγματική εθελοτυφλία να χαρακτηριστεί Πανορθόδοξη, γιατί οικουμενική δεν τολμούν να την πουν ούτε οι πιο υποκριτές από τους επισκόπους της.

Πριν η σχισματική αυτή Εκκλησία αποκοπεί με τόσο σκανδαλώδη τρόπο, για να υπηρετήσει την κρατική βυζαντινή εξωτερική πολιτική και προσωπικές φιλοδοξίες, από την ενιαία Εκκλησία που διοικούσε ο «διάδοχος» του Απ. Πέτρου, επίσκοπος της Ρώμης, είχε καταφέρει κάτω από την αυτοκρατορική υψηλή εποπτεία να συγκαλέσει μαζί με τον πάπα από το 325 έως το 787 επτά αξιοθρήνητες Οικουμενικές Συνόδους. Λέω αξιοθρήνητες γιατί καμιά τους δεν αντέχει στην εκκλησιολογική και ευαγγελική εξέταση. Στημένες συνθέσεις, αποκλεισμοί, αιματηρή κρατική βία και καταστολή, συγκερασμός κοσμικών και καλογερικών συμφερόντων και πάνω απ’ όλα το παντοδύναμο χέρι του κακούργου Ρωμαίου αυτοκράτορα ή κάποιας μέγαιρας αυτοκράτειρας της Ανατολής που είχε διαδεχθεί το σύζυγο που δολοφόνησε, κατηύθυναν τις εργασίες τους και υπαγόρευαν τα περίτεχνα λεκτικά οικοδομήματα  των δογματικών αποφάσεων αρειμάνιων και υποτελών επισκόπων, μνημείων της διύλισης του κώνωπα και της αποθέωσης της όνου σκιάς. Το «αλάθητό» τους  δεν το σφράγισε κανένα περιστέρι, το υπέγραφε το βασιλικό φάσγανο, που τιμωρούσε με εξορία και διώξεις τους διαφωνούντες.  Ο λόγιος καλόγερος Αναστάσιος Γόρδιος (1654-1729), νοσταλγούσε στην εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας, «τον παλαιόν καιρόν όπου εξουσίαζαν οι ρωμαίοι βασιλείς εις την Κωνσταντινούπολιν, όταν ήθελεν φανή κανένας αιρετικός…ευθύς με ορισμόν βασιλικόν εσυναθροίζετο σύνοδος…τον αναθεμάτιζαν…και τον εξώριζαν εκεί οπού του έπρεπεν» (‘ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ’-Επιμέλεια Σπ.Τρωιάνος-Ιδρ. Γουλανδρή Χορν, 2.2001).
Ο συζυγοκτόνος και παιδοκτόνος Άγιος Μ.Κωνσταντίνος συγκάλεσε την Α΄ Οικ. Σύνοδο, έχοντας αυτοαναγορευθεί ανώτατος Άρχων της Εκκλησίας, «Επίσκοπος των εκτός» (Ευσέβιου, Βίος Κων/νου, 4, 24: «Εγώ, ο αυτοκράτωρ, υπό του Θεού καθιστάμενος επίσκοπος των εκτός αν είη») και «Επίσκοπος Επισκόπων». Ο Θεοδόσιος ο μικρός, αδελφός της αγίας μέγαιρας Πουλχερίας, επευφημήθηκε από την Σύνοδο του 448 με τη βλάσφημη κραυγή: «Πολλά τα έτη τω Αρχιερεί Βασιλεί» (‘Acta Conciliorum Oecumenicorum’ 2, 1,1,138,28), και ο «λευκός σύζυγος» της «παρθένας» στρίγγλας αυτοκράτορας Μαρκιανός έγινε δεκτός στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο με την συλλογική επισκοπική φωνή «Πολλά τα έτη τω ιερεί, τω βασιλεί» (ACO, 2,1,2,157,29). Οι κρατικοί επίσκοποι που συνέρχονταν στις εκκλησιαστικές Συνόδους ήταν κατά κανόνα άνθρωποι φανατικοί, άρπαγες, βίαιοι και στυγνοί εξουσιαστές. Στη δεύτερη Σύνοδο της Εφέσου, που την αναγνώρισε ως έγκυρη ο Ορθόδοξος αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Β΄ και αργότερα ονομάστηκε ληστρική,  ο μονοφυσίτης πατριάρχης Αλεξανδρείας Διόσκορος τραυμάτισε θανάσιμα με τις κλωτσιές τον πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Φλαβιανό.

Αυτή η ενιαία κοσμική και καισαρική Εκκλησία γνώρισε δυο σχίσματα, το ένα προσωρινό, το 867, οπότε ο αθεόφοβος πατριάρχης Άγιος Μέγας Φώτιος, κρατικός υπάλληλος διορισμένος από το βασιλιά με σκανδαλώδη τρόπο, πήρε τις ανατολικές επαρχίες και έφυγε, το άλλο μόνιμο, το 1054,  που προκάλεσε ο πατριάρχης Κηρουλάριος, ένας πολιτικός συνωμότης που καλογέρεψε για να γλυτώσει τη ζωή του.  Σήμερα οι πολιτικές και εθνικές ίντριγκες, πασπαλισμένες με αφόρητα ηλίθιες και υποκριτικές καλογερικές αντιπαπικές εκρήξεις, που αποβλέπουν στην ικανοποίηση του καραδοκούντος κοινού των φανατικών των Οργανώσεων, επισκίασαν τις συνοδικές εργασίες, για τις οποίες είναι οι μόνοι λαϊκοί παγκοσμίως (μαζί με την πανάσχετη αλλά προθυμότατη ΕΡΤ του κυρίου Τσίπρα) που ενδιαφέρονται. Στην ουσία ακρωτηρίασαν τη σύναξη, πριν ακόμη συγκληθεί. Το ομολογεί ο μητροπολίτης  Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Παρατηρώντας τήν σύγχρονη ἐκκλησιαστική κατάσταση διαπιστώνουμε ὅτι κινεῖται μέσα στίς «γεωπολιτικές στρατηγικές», σέ ἐθνικιστικές σκοπιμότητες, στήν «ψυχρή πολεμική» μεταξύ Ἀνατολῆς καί Δύσεως».

Είχε κάποιο όφελος αυτή η σύναξη των χρυσών παγωνιών, εκτός από την προβολή του πανευτυχούς δάσκαλου κάποιου Δημοτικού της Καλαμαριάς κ.Αμανατίδη (υπουργού του κ.Τσίπρα, που αυτομόλησε από το μαντρί των Λαφαζαναρέων), αυτή η αλαλάζουσα φανφάρα  μιας απίστευτα διαιρεμένης εθνικά, πολιτικά, ημερολογιακά κλπ Εκκλησίας, που συχνά, ειδικά στη Δύση μπορεί να έχει 5 και 6 επισκόπους στην ίδια περιοχή; Νομίζω πως για εμάς είχε το εξής: Απέδειξε πως αυτή η Εκκλησία των μιτροφόρων μιμητών των στολών και των ηθών των σατραπών της Ανατολής, ελάχιστη η καθόλου έχει σχέση με την ευαγγελική διδασκαλία, πως δεν μπορεί να αποτινάξει τις αρχαίες και νεότερες αμαρτίες της και πως χωρίς το πυρωμένο σίδερο του αυτοκράτορα και το κνούτο του τσάρου, δεν μπορεί να συγκροτηθεί ούτε ως σώμα Αρχιερέων, γιατί συντίθεται από αλληλομισούμενους Αρχιερείς που υπηρετούν αλληλοσυγκρουόμενα κυβερνητικά συμφέροντα αυταρχικών πολιτικών ηγεσιών.

O κ.Αμανατίδης εξαγγέλλει υπερήφανα 14 συμμετοχές Εκκλησιών. Στην πραγματικότητα όμως προσήλθαν μόνο 10, εκ των οποίων οι 6 έχουν Έλληνα (!) προκαθήμενο. Τόσο οικουμενικά!

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Επάναστἀτες του Κώλου, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

17 Responses to Η Μεγάλη Σύνοδος, μια εκκωφαντική αποτυχία

 1. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  γγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγ………..

 2. Ο/Η chretienorthodox λέει:

  Κυριε Λασκαρατε,

  Παρακαλω πολυ να μου επιτρεψετε να κανω σε σας την ακολουθη ερωτηση γιατι ο κ. Ροΐδης κατοικει εκτος Πατριδας, (υποψιαζομαι οτι εφαρμοζει την ανθελληνικη παροιμια «οπου ζεις και Πατρις»).
  Μια κυρια που με μετεφερε, με το ΙΧ της, απο χωριου εις χωριον, μου ειπε οτι η κατασταση στην Eλλαδα ειναι terrible. Επειδη εξακολουθω να ζω στη Γαλλια (το παρακρατος της Πατρις με περιμενει για να με «καθαριση»), θα ηθελα να ρωτησω εσας που ζειτε στη Πατρις· Ετσι βλεπετε και σεις τη κατασταση εκει που εισαστε;

  Με εκτιμηση και φιλία
  Γεωργιος Θεοδοσιου

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   C’est tres, tres terrible κε Θεοδοσίου.
   Ένα πλεούμενο με παλαβούς και με τυχοδιώκτες για καπετάνιο και πλήρωμα.
   Προσευχηθείτε για την Σωτηρία της παρακαλώ, ευλαβέστατε των αναγνωστών μας.
   Υμέτερος.

   • Ο/Η chretienorthodox λέει:

    Κυριε Λασκαρατε,

    Παρακαλω πολυ δεχθειτε πρωτα τις ευχαριστιες μου για τη καλωσυνη σας να μου απαντησετε, και μετα να μου επιτρεψετε να σας πω οτι ο Κύριός μου και Θεος μου – ειναι ο Ιησους ο Ναζωραιος ο λεγομενος Χριστος – μου εχει πει, στη προσευχη μου να μην πολυλογω οπως κανουν οι εθνικοι (με την εννοια της λεξης στη Κ.Δ. που γνωριζετε πολυ καλα καιτοι αθεος) αλλα να λεω το γνωστο σε ολους: «Πατερ ημων …», στο οποιο δεν υπαρχει αιτημα υπερ σωτηριας της Πατρις.
    Τελος σας εκφραζω τις θερμες μου ευχαριστιες για τον χαρακτηρισμο: «ευλαβέστατο των αναγνωστών μας». Εχω συνηθισει σε αλλους χαρακτηρισμους που ντρεπομαι να αναφερω.
    Τους χαιρετισμους μου στο κ. Ροΐδη.

    Με εκτιμηση και φιλία
    Γεωργιος Θεοδοσιου

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Κύριε Θεοδοσίου,
    νομίζω πως έχετε δίκιο. Μόνη πατρίδα του Χριστιανού είναι οι Ουρανοί.

  • Ο/Η Po λέει:

   chretienorthodox…
   Monsieur, μετακόμισα.
   Ζω εντός της πατρίδος. εις κάποιο προάστιο της Αθήνας.
   Άφησα πλέον το πολυαγαπημένο μου, ποιητικό Μοντεβιδέο μετά τεσσαράκοντα και πλέον έτη.
   Τα ειλικρινή σέβη μου ευλαβέστατε.

   • Ο/Η chretienorthodox λέει:

    Κυριοι Ροίδη και Λασκαρατο,

    Παρακαλω πολυ να μου επιτρεψετε εστω και με καθυστερηση να σας συστησω να εκαταλειψετε το πλεουμενο που ησαστε. Ημουνα καποτε Πλοιαρχος Γ’ Ε.Ν. και γνωριζω απο καραβια. Το καραβι «Montevideo» εχει ξενη σημαια αλλα ειναι ασφαλες.

    Με εκτιμηση και φιλία
    Γεωργιος Θεοδοσιου

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Kύριε Θεοδοσίου,
    αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε, όμως νομίζω πως μας προστατεύει η Θεία Πρόνοια.
    Σας ευχαριστώ.

   • Ο/Η chretienorthodox λέει:

    Κυριε Λασκαρατο,

    Παρακαλω πολυ να μου επιτρεψετε μια απαντηση στη δηλωση σας «… νομίζω πως μας προστατεύει η Θεία Πρόνοια.». Ο Κυριος ημων (των Χριστιανων) Ιησους Χριστος οταν του ειπε ο πειραζων να πειδηξη απο το ακροπτερυγιο του Ναου του Σολομωντα και τον διαβεβαιωσε οτι ο Θεος θα δωση εντολη στους αγγελους του να τον φυλαξουν, συμφωνα με το εδαφιο 12 του ψαλμου 90, ο Κυριος του απαντησε συμφωνα με το εδαφιο 16, κεφ. 6, του Δευτερονομιου: «“Οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου.’”». (κατα Ματθαιον 4:7).
    Βεβαια εσεις οι αθεοι δεν πιστευετε ουτε τη Παλαια ουτε τη Καινη Διαθηκη, λετε ομως οτι πιστευετε τη συνειδηση σας. Το αφηνω λοιπον στη συνειδηση σας.

    Με εκτιμηση και φιλια
    Γεωργιος Θεοδοσιου

 3. Ο/Η Nikolaos λέει:

  Κύριε Ρο, έχετε βγάλει την Ριζαρειο ή κάποια θεολογική σχολή? Η άνεσή σας σε θέματα εκκλησιαστικής ιστορίας και θεολογίας με οδηγεί σε αυτή την απορία αν όχι συμπέρασμα.
  Κατά τα άλλα ναι, η ορθοδοξία κατακερματιζεται συνεχώς, μόνο η Ελλαδα είναι διαιρεμένη στα 3, Εκκλησία της Ελλαδας, Εκκλησία Κρητης και τα Δωδεκανησα που υπάγονται απευθείας στο Πατριαρχείο. Φυσικά δεν πρέπει να αγνοούμε και τις εκκλησίες των παλαιοημερολογιτών τις οποίες ακολουθεί μεγάλο μέρος των ελλήνων χωρίς να δημοσιοποιούνται σκοπίμως επίσημα στοιχεία.

  Αλήθεια τί θα μαγειρεψετε αύριο? Σας προτείνω το μενού της πρώτης μέρας της συνόδου !

  “Κρίθινα ταρτάκια με τομάτα και μυζήθρα

  Φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι

  Φρέσκα παντζάρια με γιαούρτι

  Σπιτικά ντολμαδάκια

  Επιλογή κρητικών τυριών

  Σκιουφικτά μακαρόνια, με κρεμμυδάκι φρέσκο και τοματίνια

  Δροσερή σαλάτα με μαρούλι, ρόκα και σταμναγκάθι

  Γραβιέρα κρητική κρουτόν, λιαστή ντομάτα

  Αρνί οφτό με πατάτες

  Τυροπιτάκια με μυζήθρα και μέλι

  Φρέσκα φρούτα εποχής κομμένα

  Καλή όρεξη

  Το μενού των Αγίων της Πανορθόδοξης συνάντησης.”

 4. Ο/Η του κώλου λέει:

  Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Καλαμαριάς Ιουστίνου

  Καλαμαριά | Χρήστος Καναρόπουλος (Φωτό: Τηλέμαχος Παππάς)
  ________________________________________
  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε σήμερα η μνήμη του Αγίου Ιουστίνου, Μάρτυρα, Φιλοσόφου και Απολογητού, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αρετσούς με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
  Ημέρα κατά την οποία άγει τα σεπτά του ονομαστήρια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και που σαν σήμερα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εις επίσκοπον χειροτονία του στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου.
  Του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιόππης κ. Δαμασκηνός ενώ της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο εορτάζων Μητροπολίτης και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Ατλάντας κ. Αλέξιος (Αρχιεπισκοπή Αμερικής), Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Λεμεσού κ. Αθανάσιος (Αρχιεπισκοπή Κύπρου), Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλπωπίας κ. Ιωήλ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Αλεξανδρούπολεως κ. Ανθίμου, Σισανίου και Σιατίσης κ. Παύλου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου, Θεσσαλιώτιδος και Φεναριοφαρσάλων κ. Τιμοθέου, οι Θεοφιλεστάτοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και Θερμών κ. Δημητρίου, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ενώ συμπροσευχήθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος και Πατάρων κ. Ιωσήφ.
  Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος,

 5. Ο/Η του κώλου λέει:

 6. Ο/Η Petros Nikolaidis λέει:

  η ελληνοεθνικιστική σφραγιδοσύναξη , χρηματοδοτημένη από το ελληνικό υπέξ, που αυτοονομάζεται ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ πατριαρχείο , αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία των ορθόδοξων του κόσμου, επειδή δεν είναι ελληνικής καταγωγής, από τις εργασίες της , παραβιάζοντας του δύο θεμελιώδεις κανόνες του ορθόδοξου εκκλησιαστικού δικαίου .
  σύμφωνα με τους οποίους οι λειτουργικές πράξεις οφείλουν να γίνονται στην ΜΗΤΡΙΚΗ γλώσσα , αν είναι δυνατόν ακόμα καλύτερα , στην τοπική διάλεκτο της μητρικής γλώσσας.

  συνεπώς ΠΟΥΘΕΝΑ στην νεκρή, αρχαϊζουσα εκκλησιαστική.ελληνική .

  και δεύτερο από ιερωμένους επιλεγμένους από τους πιστούς και προερχόμενους από το τοπικό ποίμνιο των πιστών. και όχι διορισμένους , ξενόφερτους, όπως συμβαίνει στις Νέες Χώρες…

  συνεπώς η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ορθοδοξία, προβλέπει ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ και ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΗ ορθόδοξη σύνοδο. και επακόλουθα πατριάρχη από όλες τις εθνότητες. και όχι ελληνοξενόφωνο συνεργάτη του υπέξ..

  ο ισχυρισμός του ελληνοπατριαρχείου, ότι είναι ΠΡΩΤΟ ανάμεσα σε ίσα πατριαρχεία , είναι κουτοπόνηρη , ελληνοεθνικιστική σοφιστεία , παντελώς αστήρικτη και γελοία.

  για αυτό οι πιστοί του ελληνοπατριαρχείου διαρκώς μειώνονται..και αν δεν ήταν το ελληνικό κράτος να υποχρεώνει τους πολίτες του να ανήκουν στο πατριαρχείο και στο αυτοκέφαλο παράρτημά του, η συντριπτική πλειοψηφία θα είχε αποχωρήσει..
  ακόμα και οι τούρκοι πατριαρχικοί, οι οποίοι κάνουν εκδηλώσεις στην μητρική τους τουρκική γλώσσα.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   https://roides.wordpress.com/2011/02/05/5feb11c/
   Εθνικισμός, το όνειδος της Ορθοδοξίας – Μέρος 2ο
   ………………..

   ……………
   Συχνά ο Μπεράρ, μπερδεύεται από τη σχιζοειδή διάσταση γλώσσας και εθνικής συνείδησης: «Στη Τζούρα Βλάχοι που μιλούσαν τα καθαρότερα μωραϊτικα ελληνικά, μας καταπλήσσουν με το κατηγορητήριό τους κατά των Ελλήνων…στη Ρέσνα άνας σλάβος παπάς που κουτρουβαλά τα ελληνικά σαν βουλγάρικος αραμπάς χαρακτηρίζει…καταραμένο την Αυτού Αγιότητα τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος» (Σλάβο): «Είναι αιρετικοί γιατί λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιείται στη λειτουργία η βουλγαρική γλώσσα, λες και η επιγραφή πάνω στο Σταυρό…δεν ήταν στα εβραϊκά, τα ελληνικά και τα λατινικά και λες και δεν είναι οι τρεις αυτές γλώσσες οι μόνες που…καταλαβαίνει ο Θεός!». Έτσι λοιπόν, σε αυτό το κλίμα δεν είναι περίεργο που για πρώτη φορά εκφωνήθηκε στην αλβανική η ορθόδοξη ακολουθία σε αλβανικό έδαφος μόλις στις 10 Μαρτίου του 1914 από το λόγιο ιερέα Φαν (Θεοφάνη) Νόλι, τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο και σοσιαλιστή πρωθυπουργό (για λίγους μήνες μόνο) της Αλβανίας, έναν φιλέλληνα Ιεράρχη, που συστηματικά συκοφαντείται από τους Έλληνες ορθόδοξους εθνικιστές, που αν και παριστάνουν τους χριστιανούς, δεκάρα δεν δίνουν για τη διάδοση του Ευαγγελίου, ούτε έστω της Ορθοδοξίας. Η τέλεση της λειτουργίας σε ακατάληπτη για το εκκλησίασμα, γλώσσα, την υποβιβάζει από συμμετοχική ενσυνείδητη ιεροπραξία σε μαγική τελετή που τα εκφωνούμενα είναι ικανά σαν ξόρκια από την ακατανόητη ακρόασή τους και μόνο να παράγουν σωτήρια αποτελέσματα.
   ………………………

   O πρωτοπρεσβύτερος Σμέμαν, που δεν αποδεχόταν το σύστημα των πολλών εθνικών ορθόδοξων Εκκλησιών στις ΗΠΑ και πίστευε σε μια ενωμένη ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική ομολογεί: «Τα ίδια παντού-ένα άθλιο παράλογο μίσος από τους Ρώσους, όχι μόνο για την Αγγλική γλώσσα στην εκκλησία-ούτε μια λέξη στα Αγγλικά……ο πατήρ Δημήτριος Γκριγκόριεφ στην Ουάσιγκτον, μου μιλά για τη Ρωσία, όπου πηγαίνει αρκετά συχνά. Ο ίδιος άθλιος εθνικισμός και αντισημιτισμός….

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η ιερή ρωσική Μαφία ομίλησε:

  _______________
  Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 04 Ιούλιος 2016

  Βλαδιβοστόκ Βενιαμίν: »Πιθανόν η Σύνοδος να εκπλήρωσε πολιτικούς στόχους των ΗΠΑ»

  Δηλώσεις σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, έκανε σε ρωσικό περιοδικό ο Μητροπολίτης Βλαδιβοστόκ και Πριμόρσκι κ. Βενιαμίν.

  Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την Αγία Σύνοδο ένα Συμβούλιο των Ορθοδοξών Εκκλησιών, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πραγματοποιήθηκε όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

  «Το Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί για Πανορθόδοξη Σύνοδο, πολύ πιθανόν να εξυπηρέτησε πολιτικούς στόχους των ΗΠΑ» δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βλαδιβοστόκ κ. Βενιαμίν.

  Επίσης ο Ιεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τόνισε: «Υπάρχει μια υποψία ότι η συνάντηση στην Κρήτη δεν είχε μόνο εκκλησιαστικό ενδιαφέρον, αλλά ίσως κρύβονται και πολιτικά συμφέροντα από πίσω.»

  «Είδαμε την ισχυρή επιρροή που έχουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και στην διεξαγωγή της Συνάντησης αυτής» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βενιαμίν.

  Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Βλαδιβοστόκ ο Πατριάρχης Μόσχας και η Σύνοδος, πήραν μια σοφή απόφαση στο να μην συμμετάσχουν τελικά στην λεγόμενη Αγία Συνόδο της Κρήτης.

  «Δεν θα μας αναγκάσει κανείς να λάβουμε αποφάσεις, που αποκλίνουν από την ορθή πίστη» συμπλήρωσε κλείνοντας ο κ. Βενιαμίν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s