COSCO, και κάποιοι… ασήμαντοι αριθμοί

το ανορθολογικά παραπειστικό: [«Ξεπούλημα» του ΟΛΠ]

amno_logo3 «[…]όσοι γνωρίζουν τι θα σήμαινε ένα ναυάγιο της συμφωνίας θυμίζουν πως με βάση μελέτες του ΙΟΒΕ και της Εθνικής Τράπεζας η ιδιωτικοποίηση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ΑΕΠ, να προσθέσει πάνω από 31.000 νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες και να προσθέσει αξία έως και 20,7 δισ. ευρώ στην οικονομία μέχρι το 2025.

Αυτό ήταν το κυρίως διακύβευμα, πέραν των 368,5 εκατ. ευρώ που καταβάλλει η Cosco για το 67% της εισηγμένης εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε., πέραν των επενδύσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί συμβατικά να υλοποιήσει και πέραν των άλλων έργων 230 εκατ. που ήδη ολοκληρώνει η θυγατρική της στο δυτικό τμήμα του λιμανιού.»

~~~*~~~

Άποψη/θέση: Αυτά είναι τα ασήμαντα της COSCO -και προς τους κολλημένους με το δήθεν «ξεπούλημα» έχουμε να πούμε ότι με το σημερινό πελατειακό δημόσιο το λιμάνι του Πειραιά θα ακολουθούσε τη μοίρα των αρνητικών δεικτών της υπόλοιπης οικονομίας.

Μια και το έφερε η κουβέντα, ας φέρουμε λίγο ένδοξο, με λίγο «αριστερό» αλαλούμ βεβαίως, παρελθόν στο ζήτημα που προέκυψε με την υπογραφή Τσιγκολελέτας:

twnamnoerifiwnΗ επίσημη εμπλοκή της COSCO ορίζεται για την 1η Οκτωβρίου 2009, τρεις μέρες δηλαδή πριν τις εκλογές που οδήγησαν στη ήττα του Καραμανλή Β’ του σουβλακοφάγου. Ένα 24ωρο μετά, και με το ΣΕΜΠΟ σε αποκλεισμό από τους συνδικαλιστές, ο νέος τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., μαζί με τα κλειδιά του Μαξίμου, παραδίδει και τα κλειδιά του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους. Η σύμβαση εκποίησης του λιμανιού πρέπει να ακυρωθεί«

Αυτά για να μην μας περνάνε για χρυσόψαρα.

[τα στοιχεία του κειμένoυ από ©kathimerini.gr]

 

 

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to COSCO, και κάποιοι… ασήμαντοι αριθμοί

 1. Ο/Η Redlib λέει:

  ΑΔΟΛΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ Η ΔΟΛΙΑ ΚΑΙ “ΑΡΙΣΤΕΡΗ”;

  (Πέμ. 30/6/16 – 09:13)
  Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
  Και σε αντιπερισπασμό επιδίδονται και τα – συνήθη – ψεματάκια τους λένε. Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα μεθοδεύει σχετικά με τον εκλογικό νόμο.
  Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του δεν παύουν να ομιλούν περί «απλής αναλογικής». Αλλά όλα δείχνουν ότι η αναλογική τους θα είναι τόσο «απλή», «ανόθευτη» και «άδολη» όσο ακριβώς «αριστερή» είναι και η εν γένει πολιτική τους.
  Ακούσαμε, για παράδειγμα, προχτές τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται τα εξής για να δικαιολογήσει την διαφαινόμενη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταργήσει το όριο του 3% στον εκλογικό νόμο που ετοιμάζει. Δήλωσε:
  «Εμείς αυτό (σ.σ. την κατάργηση του 3%) το είχαμε προτείνει στο παρελθόν σε μια λογική πολυφωνικότητας του Κοινοβουλίου, διότι θα θυμάστε ότι ιδίως στη δεκαετία του ’80 και του ’90 ήταν τα τρία μεγάλα κόμματα και όσες φορές έμπαινε στη Βουλή το ΚΚΕ Εσωτερικού, αργότερα ο Συνασπισμός, μετά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πλέον έχουμε ένα πολυφωνικό Κοινοβούλιο, μετέχουν οκτώ κόμματα, δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα αντιπροσώπευσης (…)».
  Εμείς, πάλι, απλώς θυμίζουμε:
  Την πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική με κατάργηση του 3% δεν την έκανε τη δεκαετία του ’80 ούτε την δεκαετία του ’90. Τον Μάρτη του 2012 την έκανε (στις 14/3 για την ακρίβεια) και την επανέφερε τoν Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου.
  Και μπορεί τώρα να κάνουν τις κωλοτούμπες τους, αλλά τότε, όσον αφορά το θέμα του πλαφόν ήταν κάθετοι υπέρ της κατάργησής του, αφού όπως έλεγαν «δεν συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής αναλογικής». Τώρα… συμβιβάζεται;
  Κατά τα λοιπά, ας θυμηθούμε και τα παρακάτω:
  «(…) βασική θέση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου είναι η καθιέρωση ενός πάγιου εκλογικού συστήματος, με το οποίο θα επιτυγχάνεται η αντιστοιχία ψήφων του εκλογικού σώματος και βουλευτικών εδρών των κομμάτων και θα δίνει τη δυνατότητα εκπροσώπησης στη Βουλή όλων των υπαρκτών πολιτικών τάσεων και δυνάμεων που παίρνουν μέρος στις εκλογές.
  Τέτοιο εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Η απλή αναλογική μπορεί να αναδεικνύει Βουλή, που δεν θα βρίσκεται σε διάσταση με τη συγκεκριμένη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, ως
  θεμελιακής πολιτικής, νομικής και ηθικής αρχής.
  Ποτέ σχεδόν στα 170 χρόνια της ύπαρξης του νεώτερου Ελληνικού Κράτους ο εκλογικός νόμος δεν απέβλεψε στην πιστή αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. Και αυτό πάντοτε στο όνομα της εξασφάλισης αυτοδύναμης σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης.
  Για να είναι όμως πραγματικά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά και όχι μόνο τυπικά αυτοδύναμη μία κυβέρνηση πρέπει να έχει κερδίσει την πλειοψηφία της ψήφου του λαού. Κυβερνήσεις που στηρίζουν την αυτοδυναμία τους στην εκλογική τεχνική, ούτε αυτοδύναμες είναι ούτε ισχυρές. Υφίσταται, εξ αντικειμένου, η διάσταση ανάμεσα στην επιρροή τους στο λαό και στη δύναμή τους στη Βουλή. Η διάσταση ανάμεσα στην πολιτική τους και την εκφρασμένη θέληση του λαού.
  Η σταθερότητα μιας Κυβέρνησης δεν μπορεί να στηρίζεται στην εκλογική τεχνική, όση πλειοψηφία εδρών και αν της δώσει. Και η πολιτική ιστορία της χώρας έχει να παρουσιάσει χαρακτηριστικά παραδείγματα κυβερνήσεων, που αν και είχαν εξασφαλισμένη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία χάρη στο εκλογικό σύστημα, δεν μπόρεσαν ούτε σταθερότητα, ούτε δύναμη να αποκτήσουν.
  Γιατί η σταθερότητα μιας κυβέρνησης εξαρτάται από την πολιτική της και το κατά πόσο ανταποκρίνεται στους πόθους του λαού. Και μόνο τα κόμματα που ακολουθούν πολιτική που δεν υπηρετεί το λαό, έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους “σταθερότητα”».
  Τα προηγούμενα δεν είναι τίποτα λιγότερο από τα όσα ανέφερε στην πρόταση νόμου που κατέθεσε τον Μάρτη του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
  Ήταν μια πρόταση που υπογραφόταν από 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον ίδιο τον κ.Τσίπρα και από δυο ανεξάρτητους τότε βουλευτές. Η μια ήταν η κυρία Σακοράφα. Ο άλλος ήταν ο κ.Κουρουμπλής. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών. Που όμως, τώρα, τάσσεται κατά της απλής, άδολης και ανόθευτης αναλογικής…
  Λοιπόν; Αν εννοούν τα περί αναλογικής (και αύριο που λένε ότι θα καταθέσουν το σχέδιό τους στη Βουλή θα διαπιστώσουμε ακριβώς τι εννοούν), προς τι οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις.
  Έχουν έτοιμη πρόταση νόμου από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση. Γιατί δεν την εφαρμόζουν; Ή μήπως πρώτα θα περιμένουν να σκίσουν τα Μνημόνια σε ένα νόμο με ένα άρθρο;…
  *Δημοσιεύθηκε στο e-nikos.gr την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

  http://www.politicaldoubts.com/politics/item/803-o-vasilias-einai-ksetsipotos

  γράφει ο Τζήμερος Θάνος

  Αν είσαι σε ένα σπίτι στο κέντρο της Λάρισας και σου πει ο ιδιοκτήτης πως από το παράθυρο μπορείς να δεις τη θάλασσα, θα σκεφτείς ότι δεν στέκει στα καλά του, έτσι δεν είναι; Αν ο ιδιοκτήτης είναι ο δήμαρχος, υπάρχει περίπτωση, λόγω του αξιώματος, η θάλασσα να του έχει κάνει το χατίρι και να έχει έρθει πιο κοντά;
  Οι φυσικοί νόμοι είναι… ανάλγητοι: κανένα σπίτι καταμεσίς στον κάμπο δεν βλέπει θάλασσα, κι όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο έχει σοβαρό πρόβλημα νοημοσύνης. Το ίδιο ισχύει με τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά των κοινωνιών και των κρατών. Ο κανόνας ισχύει ερήμην σου. Αν τον αγνοείς δεν σημαίνει ότι τον παρέκαμψες. Το ότι τον αγνοείς, όμως, αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο που «σκέφτεσαι». Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή.
  Το 1990 οι τηλεθεατές είδαν έκπληκτοι έναν 16άχρονο μαθητή, να ζητάει στο όνομα της δημοκρατίας να κάνει κοπάνα από το σχολείο όποτε γουστάρει και όσο γουστάρει, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις. Το επίμαχο νομοσχέδιο προέβλεπε ότι το σχολείο θα ενημέρωνε τους γονείς για τις απουσίες των μαθητών, αλλά το παλληκαράκι δεν το ήθελε. Και για να το πετύχει αποφάσισε να καταλάβει το σχολείο του και να σταματήσει τα μαθήματα, εμποδίζοντας τους άλλους μαθητές που ήθελαν να κάνουν μάθημα. Σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος με ανεπτυγμένες τις προνοιακές δομές, την επόμενη ώρα, την περίπτωσή του θα την είχε αναλάβει ομάδα κοινωνικών λειτουργών και παιδοψυχολόγων. Διεκδικείς περισσότερη δημοκρατία με μια 100% φασιστική πράξη που είναι η κατάληψη; Απαιτείς δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις; Θεωρείς το σχολείο ως καφενείο όπου ο καθένας πάει όποτε θέλει και φεύγει όποτε θέλει; Αντιλαμβάνεσαι τον δάσκαλο και τον γονιό ως δύο εντελώς άσχετες οντότητες που δεν πρέπει να επικοινωνούν για την πρόοδό σου; Υπάρχει πρόβλημα! Μεγάλο πρόβλημα, που πολύ πιθανόν να συνδυάζει νοητική υστέρηση και ψυχική διαταραχή. Απαιτούσε συντονισμένη αγωγή.
  Δεν έγινε όμως κάτι τέτοιο. Και ο προβληματικός καταληψίας μαθητής του ’90, συνέχισε ως προβληματικός καταληψίας φοιτητής, ως προβληματικός μπαχαλάκιας πολιτικός, ως προβληματικός μπαχαλάκιας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, εκμεταλλευόμενος την οργή και την απελπισία του Έλληνα από την ανυπαρξία σοβαρού αστικού κόμματος, έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργικό θώκο.
  Εκεί φάνηκε ότι το μυαλό του είχε σταματήσει στο επίπεδο του ’90: τα θέλω όλα γιατί έτσι μ’ αρέσει. Έτσι, το concept της κατάληψης του Λυκείου Αμπελοκήπων μεταφέρθηκε στη συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «θέλουμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε αλλά τα λεφτά θα μας τα δίνετε εσείς, δεν θα μας κάνετε κανέναν έλεγχο και θα μας διαγράψετε και το χρέος». Αν η Ε.Ε. είχε ψυχιάτρους θα έτρεχαν με την ένεση και τον ζουρλομανδύα στην αίθουσα συμβουλίων. Η Ε.Ε. όμως έκανε το λάθος να πιστεύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση εκλεγμένος πρωθυπουργός να είναι παράφρων. Πόσο λάθος έκανε! Όσο ο πρώην καταληψίας συνέχιζε να απαιτεί επικαλούμενος την νωπή εντολή του ελληνικού λαού (λες κι άλλοι λαοί δίνουν μπαγιάτικες), οι συνομιλητές του σκέφτηκαν αυτό που σκέφτηκαν και οι τηλεθεατές του ’90: «είναι βλαμένο το παιδάκι». Λέγεται όμως αυτό δημοσίως; Δεν λέγεται. Ειδικά αν ο διαταραγμένος είναι επιβάτης στην ίδια βάρκα με σένα, έχει αρπάξει με το χέρι του την τάπα και απειλεί να την τραβήξει στέλνοντας όλους στον πάτο. Και μάλιστα αν αυτό είναι το επίσημο επιχείρημά του:
  Γιατί θεωρείτε λογικό κ. Πρωθυπουργέ, να ενισχύει ο Σλοβάκος φορολογούμενος των 300 ευρώ την σύνταξη του ΔΕΗτζή που από τα 4.500 ευρώ κατέβηκε στα 3000; Γιατί θεωρείτε λογικό να συνεχίζουμε να σας δανείζουμε όταν ο διακηρυγμένος στόχος σας είναι να διαγράψετε το χρέος, και, τη στιγμή που μιλάμε, η Πρόεδρος της Βουλής έχει συστήσει επιτροπή με αυτό το ζητούμενο;
  Γιατί αυτό αποφάσισε ο ελληνικός λαός. Αν δεν μας δανείσετε θα γκεμίσουμε την Ευρώπη σαν τον Σαμψών: «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».
  Το τραγικό είναι ότι τα ίδια ακριβώς «επιχειρήματα» είχαν και όλοι στην παρέα του διαταραγμένου. Ματαίως οι ηγέτες της Ε.Ε. έψαχναν να βρουν έναν λογικό άνθρωπο στην ελληνική αντιπροσωπεία να τον ρωτήσουν με ανακούφιση: «Πλάκα μας κάνετε, ε; Δεν είναι δυνατόν αυτά να τα λέτε σοβαρά, ε;»
  Κι όμως δεν κάνουν πλάκα. Για λόγους που δεν είναι πολιτικού αλλά κοινωνιολογικού και ψυχιατρικού ενδιαφέροντος, ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους (δεν το λες και λαϊκή εντολή…) τον Ιανουάριο του 2015 πίστεψε ότι το σπίτι στη Λάρισα έχει θέα θάλασσα. Πίστεψε ότι μπορούν να ισχύουν τα εξής:
  Να μειωθούν οι φόροι αλλά να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες
  Να σου δανείσει κάποιος όταν του λες κατάμουτρα «δεν σκοπεύω να σου τα επιστρέψω»
  Να σου δανείσει όταν δεν δέχεσαι να υπογράψεις κανένα συμφωνητικό για το πότε και πώς θα επιστρέψεις το δάνειο
  Να μειώσεις τα χρήματα που δίνεις για τόκους του δανείου (πρωτογενές πλεόνασμα) αλλά να μειώσεις και το χρέος
  Να κάνεις όλα όσα οδήγησαν στην χρεοκοπία για να βγεις από αυτή
  Να χτυπάς τα νταούλια και να χορεύουν οι αγορές
  Να λες «go back» σε κάποιον που αύριο θα τον παρακαλάς να σε δεχτεί
  Να μην υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο κάποιος στην Ευρώπη να φωνάξει: ο βασιλιάς είναι γυμνός!
  Για κακή μας τύχη πλέον το φωνάζουν οι πάντες. Δεν είναι όμως, μόνο γυμνός. Είναι και ξετσίπωτος. Γιατί ξετσίπωτος είναι αυτός που δεν σκέφτεται πως δεν είναι επιχείρημα, αλλά αισχρός εκβιασμός το «θα το κάνουμε Κούγκι». Που δεν τον πειράζει να αποκαλεί κάποιον εγκληματία και να κάνει χαρούλες αύριο μαζί του. Που τον φτύνουν και νομίζει ότι ψιχαλίζει. Που τον χτυπάει ο Γιουνκέρ πατ-πατ στα μαγουλάκια και το αντιλαμβάνεται ως φιλοφρόνηση και όχι ως προσβολή. (Φαντάζεστε να έκανε την ίδια χειρονομία στον Ολάντ;) Που γράφει ο Guardian «Νοιώθεις τυχερός, αλήτη;» και νομίζει ότι ο αρθρογράφος είναι φαν του Ίστγουντ. Που λέει η Λαγκάρντ ότι δεν είναι ενήλικες και νομίζει ότι είναι «χαριτωμενιά». Που έχει κρυφό καμάρι την διαπραγμάτευση όταν οι άλλοι έχουν τούμπανο από την αρχή των μνημονίων τον απλό κανόνα: «θα ζείτε με όσα βγάζετε».
  Ο ξετσίπωτος δεν έχει πρόβλημα και με τους ψηφοφόρους που κορόιδεψε:
  – Είπαμε ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά γιατί βιάζεστε τόσο; Κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό!
  – Προτείναμε να ανέβει ο ΦΠΑ στα συσκευασμένα τρόφιμα, αλλά πόσα μακρόνια θα φάει κάποιος;
  – Υποσχεθήκαμε να σκίσουμε το μνημόνιο το παλιό, όχι το καινούργιο!
  – Είπαμε αφορολόγητο στα 12000 ευρώ, αλλά κι εσύ το πήρες τοις μετρητοίς;
  – Είπαμε ότι θα αυξήσουμε τον κατώτερο αμέσως αλλά θα το κάνουμε σε… βάθος τετραετίας. Τι βιάζεσαι;
  Ο ξετσίπωτος στην πραγματικότητα δεν επεξεργάζεται σωστά τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Εγκλωβισμένος στον ιδεοληπτικό του μικρόκοσμο πιστεύει ότι όλοι τού οφείλουν. Ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος και πρέπει να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν.
  Ας βρουν οι ψυχίατροι από ποιο ακριβώς σύνδρομο πάσχει. Δεν είναι δική μας δουλειά. Δική μας δουλειά είναι να τον απαλλάξουμε από έναν ρόλο που δεν μπορεί ούτε καν να κατανοήσει, πόσω δε μάλλον να ασκήσει. Οι άνθρωποι με νοητική υστέρηση έχουν όλη τη συμπάθειά μας. Όχι όμως και τις τύχες μας. Όχι και να τους κάνουμε βασιλιάδες. Είναι πολύ επικίνδυνο.

 2. Ο/Η vagelis λέει:

  Για να καταλάβετε η COSCO δεν πρόκειται να δημιουργήση 31000 θέσεις εργασίας.
  Θα δουλέψει όπως η θυγατρική της ΣΕΠ , με εργολάβους χωρίς να υπάρχουν εργασιακά και πολλά άλλα, ο κύριος εργολάβος είναι η ΔΙΑΚΗΝΗΣΗ ΑΕ που την έχει κάποιος Κούβελας.
  Όσο για το χρηματικό ποσό τα 368,5 εκ. είναι τίποτα παίρνει προίκα 89 εκ που έχει ο ΟΛΠ τώρα αποθεματικό και 200εκ. από το ΕΣΠΑ για έργα, 115 εκ. το ενοίκιο τις ΣΕΠ που ειναι τον χρόνο σύνολο 304 εκ αν θεωρείται ότι είναι αρκετά ζητώ συγγνώμη που θεωρώ ότι είναι τσάμπα,
  χωρίς να υπολογίσουμε μηχανήματα και εγκαταστάσεις.

 3. Ο/Η Κ Φ Rox λέει:

  Για να είμαστε δίκαιοι, δεν έχουμε αυταπάτες: το όφελος από αυτές τις συμβάσεις δεν θα είναι το αναμενόμενο. Όμως, εδώ που φθάσαμε, κάθε όφελος (όσο μικρό κι αν είναι) πάντα θα είναι ευπρόσδεκτο!
  Μόνον οι παλαβοί απεμπολούν οφέλη με την αιτιολογία ότι είναι μικρά, ενώ δεν προσδοκούν (εννοώ σοβαρά να προσδοκούν και όχι αερολογώντας) σε κάτι καλύτερο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.