Νίκη του αρχαϊκού κοινοτισμού και ήττα των πολιτικών επιλογών της ηγεσίας της Ε.Ε.

[H Βρετανία αποφάσισε Brexit]

euflag

O κύβος ερρίφθη: Στο ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, οι Βρετανοί διάλεξαν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο και ψήφισαν Brexit με διαφορά λίγο παραπάνω από τρεις μονάδες -και οδηγώντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Η χώρα γίνεται έτσι η πρώτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, μπαίνοντας η ίδια μαζί με την ΕΕ σε μία περίοδο αναζήτησης και δύσκολων προκλήσεων.

Με όλες τις ψήφους καταμετρημένες το πρωί της Παρασκευής, το «Φεύγουμε» έκλεισε στο 51,89% και η παραμονή στην ΕΕ στο 48,11%. Η εικόνα είχε ξεκαθαρίσει από αρκετά νωρίτερα, με την παραμονή να επικρατεί ως επί το πλείστον στην Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τις περιοχές γύρω από το Λονδίνο. Συνολικά, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν Brexit και 16.141.241 παραμονή στην ΕΕ.

πηγή: in.gr

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Νίκη του αρχαϊκού κοινοτισμού και ήττα των πολιτικών επιλογών της ηγεσίας της Ε.Ε.

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Με οχήματα τον εθνικισμό, τη νοσταλγία της γηραιάς Αλβιώνος, το αποικιοκρατικό αίσθημα ανωτερότητας απέναντι σε τρίτους λαούς όπως οι ευτελείς Έλληνες, τον αντιγερμανισμό της φιλοβασιλικής πλέμπας, και μια αυτιστική αίσθηση υπερεπάρκειας, μαζί με την ψευδαίσθηση πως το παλιό ανορθολογικά σπάταλο κοινωνικό κράτος των Εργατικών μπορεί να ξαναγεννηθεί, ψήφισε η μεγάλη μάζα, που πάντα ξέρει να μισεί, να εχθρεύεται, να στοχοποιεί αθώους να εφευρίσκει εχθρούς και να φθονεί.
  Τίποτα καλό δεν θα προκύψει, ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει.
  Άρχισε η εποχή των τεράτων.

  • Ο/Η Winston Smith λέει:

   πώς λέμε «πλυντήριο» στα Γερμανικά;

  • Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

   Δὲν βλέπω σχέσιν ἀρχαϊκοῦ κοινοτισμοῦ μὲ τοὺς «God save the Queen». Ὁ Κοινοτισμὸς σὲ θέτει ἀπέναντι καὶ μέσα στὴν πραγματικότητα· αὐτοὶ θέλουν μάννα ἐξ οὐρανοῦ καὶ πολλαπλασιαστὰς ἄρτων καὶ ἰχθύων, ὅπως ὅλοι βλέπουν.
   Μακάρι οἱ πολῖται νὰ ἀποφάσιζαν γιὰ τὸ μέλλον τους οἱ ἴδιοι καὶ ὄχι διὰ ἀντιπροσώπων καὶ νὰ μὴν ἀπασχολοῦντο μὲ γραφειοκρατία.
   Μὲ τὸν κοινοτισμὸ οἱ Ῥωμῃοὶ καὶ συντηροῦνταν καὶ συντηροῦσαν καὶ δύο βδέλλες, τὴν παπαδοκρατία καὶ τὴν Ὀθωμανοκρατία μὲ τὰ τσιράκια τους.

   https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

   «Ο Κοινοτισμός ως πολιτειακό σύστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια πολιτική ιστορία στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία και συνδέθηκε με την άμεση δημοκρατία (508 π.Χ.-326 π.Χ), σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Καραβίδα, τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Χρήστο Γιανναρά και τον Θεόδωρο Ζιάκα. Ο κοινοτισμός αποτελεί την κατά δήμο, κατά περιφέρεια και κατά κράτος καθολική λήψη αποφάσεων από τους πολίτες μέσα από θεσμούς που έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους πολίτες ως ενεργά υποκείμενα (κοινοτικές πολιτικοοικονομικές δομές και αρχές, δημοψηφίσματα και συνελεύσεις). Πρόκειται δηλαδή για την μόνη ιστορικά εκδοχή εφαρμοσμένης άμεσης δημοκρατίας, και προσλαμβάνει την αμεσοδημοκρατική οργάνωση σε κάθε μορφή πολιτειακής κοινότητας (χωριό, δήμος, περιφέρεια, κράτος, κοινότητα κρατικών οντοτήτων). Ο κοινοτισμός εδραιώνεται στις «πόλεις-κράτη» της ελληνικής κλασσικής εποχής και με τον ερχομό της ελληνιστικής περιόδου φθίνει ως πολιτική πρακτική μέχρι την παρακμή του κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κατά την μέση βυζαντινή όμως περίοδο αρχίζει να ακμάζει πάλι μέσα από τις οργανωμένες κοινότητες φθάνοντας στο απόγειο κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το 1833 και επίσημα ο βασιλιάς Όθωνας καταργεί κάθε μορφή κοινοτισμού προκρίνοντας ένα συγκεντρωτικού τύπου ελληνικό κράτος.»

 2. Ο/Η Nikolaos λέει:

  Η Μεγάλη Βρετανία διακατέχεται ακόμα από το «ένδοξο» παρελθόν της ως αποικιοκρατικη Αυτοκρατορία. Σιγά μην αποδεχόταν τα φιρμάνια των Βρυξελλων. Δύσκολη η κατάσταση για την Ενωμένη Ευρωπη. Και αυτή η στάση της να τιμωρεί συλλογικά έναν ολόκληρο λαό επειδή ένα μέρος του κατασπαραζε τα κοινοτικά κονδύλια. Δεν είναι αυτοί που τιμωρούνται, είναι οι αδύναμοι που βουτανε τα χέρια τους στους κάδους απορριμμάτων, η αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, ο καρκινοπαθης που θα τον φωνάξουν 6 μήνες μετά για ακτινοθεραπεία όταν αυτός θα έχει πεθάνει. Η αδιαφορία τους για τα ισοδύναμα της κυβέρνησης.. αρκεί να μας φερετε τα λεφτά πίσω εντοκως. Κατά τα άλλα προτεραιότητα τους είναι η ευημερία των λαών, με κόστος την αύξηση της παιδικής θνησιμότητας? Άσε φίλε, δεν θα πάρω. Και ναι, μπορούμε να είμαστε ευρωσκεπτικιστές χωρίς να λιγουρευομαστε το μανούλι τον Κασιδιαρη με τη ζβαστιγκα στο λαχταριστο τρικέφαλο. Μακριά από μας ο ναζισμός. Και έτσι όμως, δεν παει άλλο…

 3. Ο/Η Διεθνιστής λέει:

  http://granazi.org/lexit_campaign/

  «Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ, αλλά μόνο 3,8 εκατομμύρια ψήφισαν το εθνικιστικό και ρατσιστικό UKIP στις προηγούμενες εκλογές» τονίζει η αριστερή καμπάνια για την έξοδο της Βρετανίας, Lexit σε ανακοίνωση της μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Προσθέτει ότι «είναι υπόθεση της Αριστεράς να συγκρουστεί με τους Συντηρητικούς και τη Δεξιά»
  Στην ανακοίνωση της, καμπάνια για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία συμμετέχουν αριστερά κόμματα και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βρετανίας, αναφέρει ότι «η ψήφος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ εκφράζει πάνω από όλα την απόρριψη ολόκληρου του πολιτικού κατεστημένου από εκατομμύρια ανθρώπους της εργατικής τάξης που έχουν υποφέρει από τη λιτότητα για δεκαετίες»
  Υπογραμμίζει την πολύ σημαντική ήττα της βρετανικής κυβέρνησης και συνολικά του κατεστημένου που «υποστήριξε την παραμονή. Το κόμμα των Συντηρητικών, παρ΄ όλους τους ισχυρισμούς για ενότητα, βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο. Είναι ένα μεγάλο σοκ για τον Κάμερον ενώ ο Όζμπορν ανήκει ήδη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.»
  Ασκεί παράλληλα δριμεία κριτική στους Εργατικούς και στον ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, που θα μπορούσαν να είχαν πρωτοστατήσει στην επιτυχία, αλλά η «Μπλαιρική» τάση τους ανάγκασε τον Corbyn να εγκαταλείψει την θέση του ενάντια στην ΕΕ.
  Αναφέρει επίσης ότι «αν δεν θέλουμε τους ρατσιστές να εκμεταλλευτούν το σημερινό αποτέλεσμα, τότε πρέπει να μην τους το επιτρέψουμε. Ένα σημαντικό κομμάτι όσων ψήφισαν έξοδο, στήριξε την αποδέσμευση από την ΕΕ για να εναντιωθεί στη λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είναι δομικό συστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχουν χειροτερέψει τις συνθήκες διαβίωσής τους. Δεν πρέπει να βιάζονται κάποιοι να χαρακτηρίσουν εκατομμύρια ανθρώπους ως ομοϊδεάτες του Farage.
  Πολλοί αριστεροί ψήφισαν την παραμονή στην ΕΕ για κατανοητούς λόγους σε ένα πολύ διχαστικό δημοψήφισμα. Είναι η ώρα να ενωθούμε στη βάση των πιο σημαντικών αιτημάτων τα οποία είναι έτοιμοι να στηρίξουν εκατομμύρια άνθρωποι της εργατικής τάξης.
  Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει η Αριστερά τώρα, είναι να συσπειρωθεί γύρω από το σημερινό αποτέλεσμα και να παλέψει κόντρα στους Τόρις.»

  • Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

   ##Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ, αλλά μόνο 3,8 εκατομμύρια ψήφισαν το εθνικιστικό και ρατσιστικό UKIP στις προηγούμενες εκλογές» τονίζει η αριστερή καμπάνια για την έξοδο της Βρετανίας

   Η καμπάνια αποφεύγει να πει πόσοι νομίζει πως θα ψηφίσουν το Γιουκίπι τώρα, που η Ιγκλαντέρα είναι πάλι ανεξάρτητη να δοξάσει τη βασίλισσα και τον εκλεκτό λαό της.

 4. ?ref_src=twsrc%5Etfw

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.