Να αποσυρθεί άμεσα ο Νόμος περί Βλασφημίας

Ανθρώπινα δικαιώματα [Άθεοι από Όλο τον Κόσμο Ζητούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την Απόσυρση του Νόμου περί Βλασφημίας]

Σε μία περίοδο που η συζήτηση για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας έχει μπει βαθιά στο συρτάρι για τον ΣΥΡΙΖΑ και το φλερτ ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία καλά κρατεί, συνολικά 54 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άθεων και ουμανιστών από όλο τον κόσμο, φέρνουν στο προσκήνιο ξανά ένα ξεχασμένο θέμα. Με κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν όλοι και την οποία έστειλαν σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου, στον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Κωστή Παπαϊωάννου, ζητούν την κατάργηση του νόμου περί βλασφημίας από τον ελληνικό ποινικό κώδικα. Υπενθυμίζεται ότι με τον συγκεκριμένο νόμο διώκεται ο blogger Φίλιππος Λοΐζος για την σατυρικού περιεχομένου σελίδα «Γέροντας Παστίτσιος». Η επιστολή που δημοσιεύει το VICE αναφέρει αναλυτικά:

«Αξιότιμε Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Οι οργανώσεις μας έχουν εκτιμήσει το γεγονός ότι, στην καταληκτική δήλωσή σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης της Ελλάδας από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 20 Οκτωβρίου 2015, με την ιδιότητα του επικεφαλή της ελληνικής αντιπροσωπείας, δεσμευτήκατε αυτοβούλως ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει την εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, θα αναγνωρίσει νομικά την ταυτότητα φύλου, καθώς και θα καταργήσει παρωχημένες ποινικές διατάξεις, όπως την περί της παρά φύση ασέλγειας (347 Ποινικού Κώδικα) και τα άρθρα για τη βλασφημία (198 και 199 Ποινικού Κώδικα).

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι με το Νόμο 4356/2015 το σύμφωνο συμβίωσης επεκτάθηκε στα ζευγάρια του ιδίου φύλου και το έγκλημα της παρά φύση ασέλγειας καταργήθηκε, ενώ συστάθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να συντάξει σχέδιο νόμου σχετικά με την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας, ωστόσο, γιατί τα άρθρα περί βλασφημίας δεν καταργήθηκαν, τη ίδια στιγμή που νέες ποινικές διώξεις για βλασφημία ασκούνται από τις εισαγγελικές αρχές, για παράδειγμα την 1 Φεβρουαρίου 2016, και η δίκη επί της έφεσης του blogger Φίλιππου Λοΐζου (γνωστού και ως «Γέροντα Παστίτσιου»), που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για βλασφημία σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με αναστολή στις 16 Ιανουαρίου 2014, δεν έχει ακόμη, σχεδόν δυόμισι χρόνια αργότερα, προγραμματιστεί.

Συνεπώς, εκτιμήσαμε το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία της οποίας ήσασταν επικεφαλής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την Καθολική Περιοδική Εξέταση της Ελλάδας εξέφρασε στις 9 Μαΐου 2016 την υποστήριξή της, μεταξύ άλλων, προς τη σύσταση της Βραζιλίας στην Ελλάδα «να εξασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία και ανοχή, με μέτρα όπως η αποποινικοποίηση της βλασφημίας, και την προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων, των άθεων και τους αγνωστικιστών».

Τώρα σας καλούμε να διασφαλίσετε ώστε η κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο την κατάργηση των δύο άρθρων περί βλασφημίας 198 και 199 από τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα και οι εισαγγελείς ή τα δικαστήρια να παύσουν όλες τις σχετικές ποινικές διώξεις που εκκρεμούν ενώπιόν τους.

Άρθρο 198 Ποινικού Κώδικα: «Κακόβουλη βλασφημία. 1.Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό. 2. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, εκδηλώνει δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία, τιμωρείται με κράτηση έως έξι (6) μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.»
Άρθρο 199 Ποινικού Κώδικα: «Καθύβριση θρησκευμάτων. Όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.»

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας σε αυτήν την έκκληση και προσβλέπουμε στην απάντησή σας».

Η απάντηση του υπουργείου στις 21 Ιουνίου: Διακηρυγμένο στόχο, η υλοποίηση του οποίου άπτεται του γενικότερου σχεδιασμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελεί η κατάργηση των άρθρων περί βλασφημίας, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστή Παπαϊωάννου στην επιστολή των οργανώσεων που ζητούν την κατάργηση τους.

[Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί αναπαραγωγή σχολίου του Αναγνώστη Λασκαράτου]

πηγή: vice.com

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, φασισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

14 Responses to Να αποσυρθεί άμεσα ο Νόμος περί Βλασφημίας

 1. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου δεν έχει διορίσει μόνο τη σύζυγό του Κλειώ Παπαπαντολέων!!!
  Πολλά θαυμαστικά!!

 2. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  Ο Σύριζα τότε οργάνωσε και λιτανεία-παρωδία, σήμερα σφυρίζει αδιάφορα.
  Δείτε τη συνέντευξη του μπλόγκερ

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Παρασκευόπουλος:

  http://www.koutipandoras.gr/article/ti-einai-arage-to-oesmiko-kyrie-paraskeyopoyle

  Του Κώστα Βαξεβάνη
  ………………………………

  Όσο καιρό είναι Υπουργός Δικαιοσύνης ο Νίκος Παρασκευόπουλος, το δικαστικό σκάνδαλο που εξελίσσεται με φόντο τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο είναι πρωτοφανές.

  Εισαγγελείς παίρνουν δικογραφίες παρανόμως και τις αρχειοθετούν. Άλλοι εισαγγελείς εισάγουν παράτυπα σε δικαστικά συμβούλια αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είναι αρμοδιότητα ενός Εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής και εξασφαλίζουν χρόνο στον ελεγχόμενο. Η Εισαγγελέας Τσατάνη έχει γελοιοποιήσει ακόμη και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ μια άλλη Εισαγγελέας η Θεοδωροπούλου, αναλαμβάνει υποθέσεις Βγενόπουλου και (όπως ακριβώς η Τσατάνη με την ίδια μέθοδο και τις ίδιες διαβολικές συμπτώσεις) τις αρχειοθετεί τη μέρα ακριβώς που πρέπει να ανακριθεί από Κύπριους.

  Μια βιομηχανία που επιχειρεί να ελληνοποιήσει τις διεθνείς δικαστικές εκκρεμότητες του Βγενόπουλου και να παράξει αθωωτικό δεδικασμένο λειτουργεί επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Παρασκευόπουλου. Επί ημερών Παρασκευόπουλου, ο Βγενόπουλος χτύπησε το θεσμό του Προέδρου του Αρείου Πάγου κατασκευάζοντας επικοινωνιακά την ενοχή της Προέδρου. Και επί ημερών Παρασκευόπουλου, χρειάστηκαν δημοσιεύματα, για να κάνει ο Παρασκευόπουλος το αυτονόητο, να δώσει εντολή ελέγχου για την απερχόμενη Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη μετά από αναφορά Εισαγγελέα Εφετών που διαβεβαίωνε πως σχεδόν τον χτύπησε για να μην προχωρήσει η υπόθεση Βγενόπουλου.

  Ο κύριος Παρασκευόπουλος περηφανεύεται πως είναι θεσμικός και προφανώς εννοεί, στη μέση όσων συμβαίνουν, χωρίς την ευθύνη για να τελειώνει αυτή η χώρα με τη Δικαιοσύνη που ταλαιπωρούν λίγοι αλλά ισχυροί. Όχι, Δικαιοσύνη δεν είναι η ανησυχία των «δικαιωματικών» νόμων που φέρνει ο κύριος Παρασκευόπουλος και οι οποίοι έχουν απελευθερώσει πολλούς εγκληματίες του λευκού κολάρου. Είναι η απρόσκοπτη απόδοση πραγματικής Δικαιοσύνης και κυρίως εκεί που υπάρχει έλλειμα. Ούτε η προσήλωση στην καθηγητική ανάλυση συνεδριακού τύπου. Μέχρι να γίνει αυτή η ανάλυση, οι βρώμικοι έχουν κάνει τη δουλειά τους και έχουν γίνει οι ίδιοι Δικαιοσύνη με τον τρόπο τους.

  Δικαιοσύνη πάνω απ’ όλα, είναι να βάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης το χέρι βαθιά μέσα στη βρωμιά που έχουν δημιουργήσει στη χώρα και να καθαρίσει.
  ………………………..

 4. Οταν μιά κοινωνία ανακηρήτει τήν θρησκεία ως ιερό, τότε η κοινωνία αυτή είναι σέ πρωτόγονη κατάσταση. Η θρησκεία ίσον ο παραλογισμός, η δυσειδαιμονία, τό φαντασιώδες, μή αποδεικτέο κάτι που εμπεριέχει φόβο, πίστη καί υπακοή στό παράλογο, όταν αυτά χαρακτηρίζονται και διά νόμου θεωρούνται ιερά τότε κάτι σοβαρό συμβαίνει μέ αυτήν τήν κοινωνία. Ετσι κι αλλιώς, σήμερα η θρησκεία είναι μιά κενή έννοια η οποία δέν έχει αντίκρυσμα. Είναι μιά νεκρή κατάσταση, σήμερα καί δέν εκπροσωπεί κάτι. Τί θά πεί, νά μήν μπορώ νά βρίζω καί νά μην υποβαθμίζω τό παράλογο, καί η βρισιά μου αυτή νά θεωρείται βλασφημία καί νά τιμωρείται από τόν νόμο? Τουναντίον θά έπρεπε νά θεωρείται αξιέπαινη πράξη διότι καταργείς μέσω τής «βλασφημίας» τό ά-λογον.

  • Ο/Η makis λέει:

   Μακάρι να καταργηθεί ο νόμος. Ας βλαστημάνε όσο θέλουν.
   Θα πρέπει όμως την ίδια στιγμή, να καταργηθούν όλες οι θρησκευτικού χαρακτήρα απαιτήσεις. Πόσο μάλλον οταν οι απαιτήσεις μερικών, είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ίδια τη χώρα.
   Καταπατείται η απαίτηση των Ορθοδόξων να μην βλαστημάται ο Θεός τους δημόσια;
   Να καταπατηθεί και η απαίτηση των γιαχωβάδων να μην στρατεύονται.
   Κορόιδα είναι οι χριστιανοί να δίνουν τη ζωή τους για να απολαμβάνουν την ελευθερία τους οι αρνησιπάτριδες; Αν είναι ετσι;;; χίλιες φορές καταργείστε το νόμο περί βλαστημίας και επαναφέρετε τη δικαιοσύνη, δηλαδή οι γιαχωβάδες στο χακί.

  • Κώστας Κοροβίλας Είσαι σε λανθάνουσα κατάσταση και σε μεγάλη σύγχυση και το επιβεβαιώνεις με αυτά που γράφεις…Άρα σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, επειδή εγώ ας υποθέσουμε ότι σε θεωρώ Ά-λογον η Μουλάριον, η ζώον γενικότερα και οπωσδήποτε νεκρό πνευματικά, να σε αρχίσω στα μπινελίκια και αντί να τιμωρηθώ να πάρω και τα εύσημα… Αλλά δεν μου κάνει εντύπωση, διότι προφανώς έτσι σε μεγάλωσε η μητέρα σου και ο πατέρας σου και αυτά σου δίδαξαν και επομένως να αρχίσω και αυτούς στα μπινελίκια και να σας καταργήσω και τους τρείς.. Εκτός και αν έχεις και αδέρφια, οπότε μου το λες για να βάλω και αυτούς μέσα, χωρίς να έχω τον κίνδυνο να τιμωρηθώ…Που το είδες το παρ-άλογον?

 5. Ο/Η greekhelsinki λέει:

  Κυβέρνηση – Δημοκρατική Συμπαράταξη – Ποτάμι: Να καταργηθεί η ποινικοποίηση της βλασφημίας
  https://greekhelsinki.wordpress.com/2016/07/04/κυβέρνηση-δημοκρατική-συμπαράταξη/

 6. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Αποποινικοποιείται το έγκλημα της βλασφημίας http://www.presspublica.gr/αποποινικοποιείται-το-έγκλημα-της-βλ/

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κοροϊδεύει και προκαλεί ο απολυμένος υπουργός Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλος (συνεργάτης Παπαγγελόπουλου). Δυο χρόνια υπουργός δεν πρόλαβε να καταθέσει το σχετικό νόμο:

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/paraskeyopoylos-na-stamathsei-h-dhmosieysh-twn-fwtografiwn-me-tis-orothetikes.4417205.html
  Δεκεμβρίου 06 2016
  ………………….
  Νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει η δημοσίευση των φωτογραφιών με τις οροθετικές γυναίκες και συνολικά για να σταματήσει ο στιγματισμός με δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, προτείνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών.

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η παλιά κακή υποκριτική,αντιδημοκρατική και αυταρχική Δεξιά, που θέλει να προστατεύσει τον Πανάγαθο, τον οποίο παρουσιάζει ως συμπλεγματικό και εκδικητικό, με τον δικαστή και με τον Χωροφύλακα

  https://www.iefimerida.gr/politiki/allages-ston-poiniko-kodika
  11|11|2019

  ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας -Φυλάκιση ακόμη και για βλασφημία των Θείων!

 9. Παράθεμα: [Ντροπή στη ΝΔ!] Κατά της Ελευθερίας του Λόγου, η επαναφορά του Νόμου περί βλασφημίας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 10. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  η Εσπρέσσο του παπαδαριού
  https://www.espressonews.gr/cover-story/249611/salos-me-vlasfimoys-animera-ton-christoygennon/
  Σάλος με βλάσφημους ανήμερα των Χριστουγέννων

  27-12-2019 | 13:26μμ

  Την εικόνα του Ιησού με κατακόκκινο κραγιόν, σκιές στα μάτια και κρεμαστά σκουλαρίκια χρησιμοποίησε μπαρ του Ναυπλίου για να προμοτάρει… πάρτι που οργάνωσε ανήμερα τα Χριστούγεννα!

  Οι εμπνευστές της αφίσας δεν δίστασαν να αλλοιώσουν τη χαρακτηριστική εικόνα του Χριστού και να «βάψουν» το πρόσωπό του, προσδίδοντάς του γυναικεία όψη, προκειμένου να κάνουν «ντόρο» εν όψει των γιορτών. Η προκλητική αφίσα-κάλεσμα για την εορταστική βραδιά που απεικονίζει τον Χριστό μακιγιαρισμένο συνοδεύτηκε με μία εξίσου προκλητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από πιστούς και όχι μόνο!

  Μάλιστα το «πάρτι βλασφημίας», όπως έγραφαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης στην επίμαχη ανάρτηση, απευθυνόταν στους «αμαρτωλούς του κόσμου», τους οποίους προσκαλούσαν να συμμετάσχουν σε μια «εξευτελιστική παρτάρα»!

  «Γιορτάζουμε τα 2019α γενέθλια του ανθρώπου που έφερε στον κόσμο το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης προς όλους με μια κλασική εορταστική εξευτελιστική παρτάρα όπως κάθε χρόνο. Μουσικάρες για μας διαλέγει η Μαρωφυλλιά από τα παλιά. Αμαρτωλοί του κόσμου ελάτε» έλεγε χαρακτηριστικά η προσβλητική ανάρτηση.

  Διαμαρτυρίες

  Τόσο η αφίσα-παρωδία του Θεανθρώπου όσο και η βλάσφημη ανάρτηση ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυρίας και οδήγησαν σε φραστικό επεισόδιο μεταξύ των υπευθύνων του μπαρ και του εφημέριου του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου, πατέρα Διονυσίου, ο οποίος κατήγγειλε τη συγκεκριμένη αφίσα, που διακωμωδεί απροκάλυπτα τον Ιησού και προσβάλλει τα ιερά ήθη.

  Την ίδια ώρα η είδηση που έκανε τον γύρο του διαδικτύου προκάλεσε πληθώρα αποδοκιμαστικών σχολίων και στο facebook, με εκατοντάδες πιστούς να κάνουν λόγο για «ντροπιαστική αφίσα».

  «Ρόδα είναι και γυρίζει, οι άπιστοι θα τιμωρηθούν», «Ντροπή σας, ξεφτίλες», «Αίσχος!» ήταν μερικά από το σχόλια που γράφτηκαν κάτω από την ανάρτηση, ενώ αρκετοί απείλησαν πως θα κινηθούν ποινικά για προσβολή συμβόλων. Πάντως, ακόμα και… άθεοι σημείωσαν ότι «δεν πρέπει να προσβάλλεις την πίστη του άλλου, όποια και αν είναι αυτή», ενώ οι διοργανωτές απάντησαν με εξίσου σκληρούς χαρακτηρισμούς στους επικριτές τους, χαρακτηρίζοντάς τους «βλάκες» και «μπετόν αρμέ»!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.