Η συμφωνία για το Ελληνικό

[Κάλλιο αργά παρά ποτέ]

από naftemporiki.gr

από naftemporiki.gr

«Η σημερινή συμφωνία, που συγκεκριμενοποιεί βασικές σχεδιαστικές προδιαγραφές και οικονομικές παραμέτρους του έργου, αποτελεί ορόσημο, καθώς δίνει το έναυσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης του έργου, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση, που θα πραγματοποιείται τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό, η Lamda Development.

«Η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα, που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων», προσθέτει η εταιρία, δίνοντας περαιτέρω λεπτομέρειες του βασικού της σχεδιασμού:

«Ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει αναβάθμιση της παραλίας, οικιστικές αναπτύξεις, υπερ-τοπικό και τοπικό εμπόριο, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής κοινού, αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων χώρων άθλησης, νέο γήπεδο γκολφ, χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα, κλπ. Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου, το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη δημιουργία, χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν έκταση 2.600.000 τ.μ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης», σημειώνει η Lamda Development και συνεχίζει:

«Tο επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει επιπλέον τη χρηματοδότηση και κατασκευή όλων των συγκοινωνιακών υποδομών, των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας, των αναγκαίων λιμενικών έργων, τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων, δημιουργώντας την αναγκαία συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς, την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, την αναπαλαίωση και λειτουργία των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου, την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς και τη δημιουργία 1 χιλιομέτρου παραλίας ελεύθερης προς χρήση στο κοινό».

«Η συμβολή του Έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ασφαλιστικό Σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε €10δις σωρευτικά. Οι επιπτώσεις του Έργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου 1.000.000 πρόσθετων τουριστών ετησίως», συμπληρώνει.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία ο Πρόεδρος κ. Τάσος Γιαννίτσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development δήλωσαν τα εξής:

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση των επενδύσεων, της απασχόλησης, της αξιοποίησης νέων ευκαιριών και της προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων στη χώρα μας. Το Έργο θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες, θα δημιουργήσει νέα τεχνογνωσία και μια ευρύτατη περιοχή θα αποκτήσει τεράστια χρηστική αξία για εκατομμύρια Έλληνες και ξένους πολίτες. Κυρίως όμως, η επένδυση αυτή λόγω μεγέθους και ποιοτικών χαρακτηριστικών θα προσθέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό άξονα στην οικονομία της χώρας και ιδίως του Λεκανοπεδίου Αττικής, που θα γίνει σημείο αναφοράς για πολλές δεκαετίες».

πηγή

Advertisements
This entry was posted in θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

18 Responses to Η συμφωνία για το Ελληνικό

 1. Ο/Η του κώλου λέει:

  Συμφωνώ μαζί σας, όμως δείτε και τον αντίλογο μιας γραφικής φιγούρας της Αριστεράς, του Ν.Μπελαβίλα, του ακροδεξιού-ακροαριστερού κινήματος των »Αγανακτισμένων»:
  Mισές αλήθειες και ένας εξωπραγματικός κόσμος:

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=406883
  «Είμαι με τους “Αγανακτισμένους” γιατί το λέει η ψυχή μου»

  Ο καθηγητής κ. Ν. Μπελαβίλας περιγράφει τη σύλληψή του και απαντά στις επικρίσεις για εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2011

  (…)
  Δεν θεωρεί μομφή την κομματική ταυτότητα, αλλά μιλώντας στο «Βήμα» ξεκαθαρίζει: «Εχω αδρανοποιηθεί ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια. Αλλά και να παρέμενα,τι με αυτό;Εγώ και άλλοι που πάμε στο Σύνταγμα είμαστε λυτρωμένοι από τον μικρόκοσμο και τις αδυναμίες του παρελθόντος της δικής μας Αριστεράς, που έγινε κομμάτια όχι για τις αγωνίες του κόσμου,αλλά για έδρες και θέσεις στα συμβούλια και στα κοινοβούλια». Και συμπληρώνει: «Ξέρεις τι λύτρωση είναι να είμαι ένας από τους χιλιάδες της πλατείας;». Μάλιστα, λέει ότι δεν έκανε ούτε θα κάνει τίποτε άλλο από το να προσφέρει τις τεχνικές γνώσεις του ως αρχιτέκτονας και τη βοήθειά του ως απλός «ανώνυμος» στον αγώνα των «Αγανακτισμένων». «Ηδη βοήθησα στην κατασκευή αποχωρητηρίων και μικρών χώρων υγιεινής, αλλά και σκούπισα,και μάζεψα σκουπίδια.Αυτό θα συνεχίσω να κάνω.Μας δίνουν μάθημα οι “Αγανακτισμένοι”» λέει. Μάλιστα δίνει με εικόνες παραδείγματα «μεγάλης διδαχής» από τους «Αγανακτισμένους»: «Οι λυράρηδες έπαιζαν την ώρα της επίθεσης των ΜΑΤ στο Σύνταγμα.

  • Ο/Η François-Marie Arouet-Voltaire λέει:

   Ο Μπελαβίλας και ο κάθε μπελαβίλας, μιλάνε εκ του ασφαλούς, πουλάνε φούμαρα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, χαϊδεύουν αυτιά για τζάμπα παράδεισους, το ίδιο το κόμμα τους, τους διαψεύδει. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, όλα γίνονται με ανταποδοτικότητα.
   Μακάρι να είχαμε κοινωνίες αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Αυτά μπορούν να γίνονται μόνο σε μικροκλίμακα κι εκεί ακόμη σπάνια πετυχαίνουν, όλες οι ουτοπικές κοινότητες διαλύθηκαν μέσα σε κρίσεις. Στην μακροοικονομία χρειάζεται ρεαλισμός και ασφαλώς διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος.

  • Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

   Τόκους 12 ημερών, δηλαδή εμείς οι πολίτες. Αυξάνουν την υπεραξία του Ελληνικού την οποία θα καρπωθούν οι επενδυτές. Δηλαδή, όχι μόνον δεν θα κερδίσει χρήματα το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά θα χάσει κιόλας! Βάσει του άρθρου 42 του νόμου 3943/2011, η Lamda Development ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΦΟΡΟΥ σχετίζεται με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία της εγκατάστασης που πωλείται. Η οικογένεια Λάτση, φόρτωσε στην πλάτη του ‘Ελληνα φορολογούμενου 2,5 δισ. ευρώ χρέος, λόγω της Τράπεζας Eurobank και τώρα έρχεται να αγοράσει το αεροδρόμιο του Ελληνικού ως επενδυτής.

 2. Ο/Η Ψυχ. λέει:

  Πολύ αισιόδοξο σάς βρίσκω. Δεν μιλάμε για την Ουρουγουάη, σάς θυμίζω ότι μιλάμε για την Ελλάδα. Ξεχνάτε ότι, αφού ξεκίνησε η κρίση, οι «κουτόφραγκοι» δανειστές διαπίστωσαν μετ’ εκπλήξεως ότι στην Ελλάδα δεν αρκεί να ψηφισθεί ένας Νόμος αλλά απαιτείται και η έκδοση εφαρμοστικών διατάξεων (προεδρικά διατάγματα και υπουργικές διατάξεις) για να υλοποιηθεί; Και πάλι, δεν σημαίνει τίποτα· υπάρχουν πολλοί ελληνικοί Νόμοι που ουδέποτε εφαρμόστηκαν στην πράξη (είτε σκόπιμα είτε λόγω ανοργανωσιάς) και πάμπολλοι που δεν τηρούνται.
  Ειδικά για το Ελληνικό, επισημαίνω ότι τμήματα του δεν ανήκουν στο δημόσιο, αλλά (ανήκουν) σε δήμους, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ (και μπορείτε να φαντασθείτε πόσα χρόνια θα χρειασθούν για να συνεννοηθούν). Επίσης, αγνοείτε ότι (τόσα χρόνια) τμήματα του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού έχουν καταληφθεί από Έλληνες λαϊκιστές που έχουν κτίσει και … αυθαίρετα! Σκεφθείτε όλους αυτούς να φωνάζουν (έχοντας και τη συμπαράσταση ΛαΕ, κλπ) ότι η «αριστερή» κυβέρνηση στέλλει τις μπουλντόζες να γκρεμίσουν τα σπίτια τους.
  Περιμένετε να δούμε πρώτα. Αλήθεια, από που αντλείτε αυτή την αισιοδοξία;

  • Ο/Η Po λέει:

   «Αλήθεια, από που αντλείτε αυτή την αισιοδοξία;»
   από το γεγονός ότι δεν έχει αναλάβει την ανάπλασή του ΑΥΤΟ το (ελληνικό και πελατειακό) Δημόσιο

   • Ο/Η Anem λέει:

    Όποιες και όποιοι αναλάβουν την ανάπλαση, εάν μεν είναι αλλοδαπές και αλλοδαποί θα «βλαστημήσουν την ώρα και τη στιγμή» που έμπλεξαν εάν δε είναι ημεδαπές και ημεδαποί θα πρόκειται για «λαμόγια» που θα καρπωθούν «μίζες» χωρίς να κάνουν τίποτα. Ακόμη κι αν έχουν αγαθές προθέσεις, έχουν το βασικό μειονέκτημα: παίζουν στο ελληνικό γήπεδο.
    Ο άνθρωπος ανέφερε ενδεικτικά το πρόβλημα των καταληψιών που έχουν κτίσει αυθαίρετα· εσείς, τί θα μπορούσατε να κάνετε; θα φέρετε ΜΑΤ από την … Ουρουγουάη;

 3. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΛΗΣΤΕΙΑ!!

 4. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.kathimerini.gr/862845/gallery/epikairothta/politikh/kanto-opws-o-madoyro?platform=hootsuite

  Κάντο όπως ο Μαδούρο!

  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ

  Τις προάλλες ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε νέα επικοινωνιακή καμπάνια, που επιγράφεται «Γυρίζουμε σελίδα». Το σλόγκαν μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μοιάζει κενό περιεχομένου, όπως τόσα και τόσα που διαλέγουν οι πολιτικοί για να διαχειριστούν την κοινή γνώμη. Γραμματολογικά είναι μια μεταφορά, σχήμα προσφιλές στους πολιτικούς καθώς συνδυάζει την ασάφεια (που δεν τους δεσμεύει) με τη συναισθηματική απήχηση (που τους ευνοεί). Όμως το ποια μεταφορά χρησιμοποιεί ο πολιτικός λέει πολλά για την κατάσταση και τους στόχους του. Έτσι και το «γυρίζουμε σελίδα». Αν κοιτάξουμε βαθύτερα, αποκαλύπτει την ψυχική διάθεση της κυβέρνησης, που είναι ένας συνδυασμός κούρασης και πείσματος. Αλλά οδηγεί και στον καινούργιο της στόχο: την επιβίωση.

  Το μεγάλο ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη μεταφορά είναι ότι δεν παραπέμπει σε αξιακό περιεχόμενο, αφού μια νέα σελίδα δεν είναι αναγκαστικά καλύτερη από την προηγούμενη: το μόνο βέβαιο όταν γυρίζεις σελίδα είναι ότι πας σε μια άλλη. Κατά τούτο η επιλογή της ως σλόγκαν δείχνει την κούραση του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα την ειδικού τύπου κούραση που φέρνει η συναίσθηση της αποτυχίας. Γιατί όταν ένας πολιτικός νοιώθει έστω και λίγο πετυχημένος το διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία, στους ισχυρότερους τόνους.

  Το «γυρίζουμε σελίδα» είναι κατά τούτο αποκαλυπτικό. Σκεφτείτε το. Αν οι κυβερνώντες ένοιωθαν ότι είχαν πετύχει έστω και λίγο τα όσα τους έφεραν στην εξουσία, θα διάλεγαν ποτέ μια τέτοια μεταφορά; Όχι βέβαια. Στις επιλογές τους θα κυριαρχούσε η υπόσχεση της συνέχειας, κάποιο «ακόμη ψηλότερα», κάποιο «εμπρός για νέες νίκες», ένα «ο αγώνας δικαιώνεται», ή κάτι σχετικό.

  Ενώ όμως το «γυρίζουμε σελίδα» μαρτυρά επίγνωση αποτυχίας, δε δείχνει ηττοπάθεια. Η αίσθηση που αναδύει είναι ότι οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι χάθηκε μία, ή περισσότερες μάχες, αλλά όχι και ο πόλεμος. Καθώς όμως επίσης γνωρίζουν ότι το ποσοστό των πολιτών που είναι ικανοποιημένοι με το έργο τους είναι εξαιρετικά χαμηλό —όποιος αμφιβάλλει ας ξανασκεφτεί το σλόγκαν που επέλεξαν— με το «γυρίζουμε σελίδα» εκδηλώνουν το πείσμα τους, την επιμονή τους. Παρά την αποτυχία, δηλαδή, η κυβέρνηση βάζει τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα.

  Ο σκοπός της νέας προπαγανδιστικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κηδεύσει με τιμές τις προσδοκίες αυτών που πίστεψαν ότι θα άλλαζε την Ελλάδα, θα άλλαζε την Ευρώπη, κ.λπ., και ταυτόχρονα να τις τροποποιήσει επί το ρεαλιστικότερον.

  Στους ενθουσιώδεις οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκείνο το 10% που δηλώνει ότι λατρεύει το κυβερνητικό έργο (αυτούς που οι αντιπολιτευόμενοι του διαδικτύου αποκαλούν «γίδια») το σλόγκαν δίνει έμμεσα το μήνυμα της συνέχειας, αφού έστω και γυρνώντας σελίδα παραμένεις στο ίδιο βιβλίο—οπότε επίκεινται νέες απολαύσεις. Για όλους τους άλλους, τους λιγότερο ενθουσιώδεις ή περισσότερο σκεπτικιστές προσφέρει καταρχήν την ικανοποίηση μιας κάποιας, έστω τοσοδούλας αυτοκριτικής εκ μέρους των κυβερνώντων (για να γυρίζουν σελίδα σημαίνει ότι δεν τους άρεσε η προηγούμενη) αλλά κυρίως την ελπίδα για το καλύτερο, που θα περιέχεται στη νέα σελίδα. Ξεχάστε τα όσα κάναμε, λέει το σλόγκαν. Περασμένα-ξεχασμένα. Από εδώ κι εμπρός θα κάνουμε άλλα. Ποια; Στηρίξτε μας εσείς και θα δείτε! Όσο πιο αισιόδοξος είναι κανείς, τόσο πιο ωραία πράγματα μπορεί να ελπίζει να βρει στη νέα σελίδα. Αλλά και ο απαισιόδοξος παίρνει από το σλόγκαν κουράγιο να κάνει υπομονή. Μπορεί πράγματι να είναι καλύτερη, που ξέρεις…

  Τα παραπάνω θα αρκούσαν ως ανάλυση αν η νέα καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ έμενε στο σλόγκαν. Δε μένει όμως. Αντίθετα, η έναρξη της καμπάνιας συνοδεύθηκε από ένα φυλλάδιο που εξέδωσε προ ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ και ήδη μοιράζεται (μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ). Οι έξι από τις οκτώ σελίδες του φυλλαδίου υποτίθεται ότι παρουσιάζουν τις μέχρι τώρα επιτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και λέω «υποτίθεται» γιατί δεν είναι διόλου σαφές ότι αυτά που παρουσιάζονται στο φυλλάδιο είναι όντως επιτυχίες.

  Η ειρωνεία που εμπεριέχει το φυλλάδιο είναι φανερή πριν καν γυρίσεις την πρώτη του σελίδα—αν μου επιτρέπεται το λογοπαίγνιο. Φαίνεται από τον ίδιο τον τίτλο του καθώς, εδώ που τα λέμε, όταν εκδίδεις ένα φυλλάδιο με σκοπό να διαφημίσεις τι μεγάλες επιτυχίες σου, δεν το τιτλοφορείς, όπως εν προκειμένω, «Γυρίζουμε σελίδα». Το λες ίσως «Να οι επιτυχίες μας», το λες «Δείτε τι πετύχαμε», το λες «Κοιτάξτε τι σπουδαίοι είμαστε», ό,τι να ᾽ναι τέλος πάντων, αλλά όχι αυτό. Ο άνθρωπος που θα πάρει με καλή διάθεση να διαβάσει το φυλλάδιο, έχοντας όμως δει πρώτα τον τίτλο του, μοιραία θα σκεφτεί ξεφυλλίζοντάς το: «Αν έχετε πετύχει όλα αυτά τα σπουδαία που μας λέτε εδώ μέσα, γιατί αλλάζετε σελίδα; Γιατί να μη μείνετε στην ίδια, που έχει τόσες ωραίες και μεγάλες επιτυχίες;»

  Αλλά βέβαια το φυλλάδιο δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει πραγματικές επιτυχίες. Μάλιστα, γνωρίζοντας κι εγώ, όπως όλοι μας, ότι οι κυβερνώντες δε χαρακτηρίζονται από μετριοφροσύνη ή σεμνότητα, εντυπωσιάζομαι από την απουσία κάθε τόνου πανηγυρισμού. Τα όσα γράφονται είναι σα να λέγονται για να ειπωθούν, με μισό στόμα.
  Δίνω μερικά παραδείγματα από τα (επιεικώς μη-εντυπωσιακά) υποτιθέμενα κατορθώματά που παρουσιάζει το φυλλάδιο, μαζί με κάποιες εύλογες απορίες:
  • «Λεωφορείο για τη φροντίδα άστεγων». («Λεωφορείο» ή «λεωφορεία»; Περισσότερα του ενός και αν ναι πόσα; Και τι «φροντίδα» είναι αυτή, μεταφορά των αστέγων ή κάτι άλλο; Και επιπλέον: αυτό έγινε ή «θα» γίνει;)
  • «Επιδότηση ενοικίου σε 21.198 δικαιούχους» (Ποιοι είναι οι δικαιούχοι; Πήραν την επιδότηση ή «θα» την πάρουν; Πόση είναι η επιδότηση; Αυτό δεν υπήρχε παλαιότερα;)
  • «Κατάργηση του των 5 Ευρώ στα νοσοκομεία» (Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς τώρα πληρώνουν υπερπολλαπλάσια των 5 Ευρώ για γάζες, φάρμακα, σεντόνια τρόφιμα, συχνά και χειρουργικά εργαλεία. Αυτό νομίζουν οι συντάκτες ότι δεν το ξέρει ο κόσμος;)
  • «Επενδυτικό ταμείο με 300 εκατομύρια για την έρευνα» (Έγινε ή θα γίνει; Τα 300 μπήκαν ή «θα» μπουν; Από που θα είναι; Η συνολική χρηματοδότηση της έρευνας αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;)
  • «6.900 θέσεις εργασίας σε 17 Δήμους» και από κάτω ακριβώς «12.600 εργασίας σε 34 δήμους» (Και τα δύο ή το ένα; Γιατί χωριστά; Οι 12.600 περιλαμβάνουν τις 6.900 θέσεις; Είναι χρήσιμες οι θέσεις ή επιβαρύνουν τον φορολογούμενο για να διορισμό ημετέρων; Συμπληρώθηκαν ή «θα» συμπληρωθούν;)

  Με δυο λόγια, τα όσα παρουσιάζονται στο φυλλάδιο είναι είτε ασαφή, είτε παραπλανητικά, είτε αστεία είτε προκλητικά, όταν παρουσιάζονται ως «επιτυχίες»—όπως ας πούμε η κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Άλλα ουσιαστικά δεν ισχύουν, άλλα δε σημαίνουν τίποτε, άλλα είναι μεταμφιεσμένες υποσχέσεις του τύπου «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», και άλλα εμπίπτουν στην περίπτωση της γνωστής φράσης του Μαρκ Τουέιν, ότι «υπάρχουν τριών ειδών ψέματα, ψέματα, μεγάλα ψέματα (damned lies) και στατιστικές».

  Καθώς κοίταζα με απορία το φυλλάδιο, κατάλαβα ότι κάτι με ξένιζε σε αυτό. Από τη μια μου έμοιαζε αρκετά πρωτότυπο ως σύλληψη και σχεδιασμός, με αυτές τις πολλαπλές συμπυκνώσεις πληροφορίας μέσα σε κάθε σελίδα, από την άλλη όμως μου φαινόταν απίθανο αυτή η πρωτοτυπία να οφείλεται στους υπεύθυνους προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ. (Θα πω απλά: δεν τους έχω για τόσο ικανούς). Και ξαφνικά είχα μια έμπνευση. Έστειλα το φυλλάδιο σε μια φίλη βενεζουελάνα με τη ερώτηση: «Σου θυμίζουν τίποτε οι εικόνες του;». «Φυσικά», μου απάντησε. «Αυτές είναι οι λεγόμενες infografías, της προπαγάνδας του Μαδούρο».
  Η παράθεση ενός δείγματος γραφής των βενεζουελάνων, με ένα αντίστοιχο των μιμήτων τους, των ελλήνων προπαγανδιστών, είναι διασκεδαστική:

  Κοιτάξε τις. Όχι μόνο η κεντρική ιδέα, το «κόνσεπτ» που λένε, αλλά η δομή της σελίδας, η μορφή των περιεχομένων, οι αριθμοί, τα χρώματα, τα βελάκια, ακόμη και η σημαία πάνω-πάνω είναι ίδια!

  Βλέποντας τις δυο σελίδες πλάι-πλάι καταλαβαίνεις ότι όσο ένα καταστροφικό καθεστώς χάνει τη δυνατότητα να κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου με την αλήθεια, τόσο στρέφεται μοιραία προς την προπαγάνδα και το ψέμα. Φυσικά, κάθε πολιτική επικοινωνία που χρησιμοποιεί στοιχεία και αριθμούς περιέχει την επιλογή (άρα τη σιωπηρή απόκρυψη) και την υπερβολή, που είναι και τα δύο ήπιες μορφές ψέματος. Αλλά σε μια πολιτεία υγιούς δημοκρατικής λειτουργίας, με ισχυρούς θεσμούς και κόμματα με εμπεδωμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά, υπάρχει πάντα ένα μέτρο, και στην επιλογή, και στην απόκρυψη, και στην υπερβολή. Αντίθετα, σε συνθήκες κρίσης, και με κόμματα που φλερτάρουν με ιδέες απολυταρχικές, πιστεύοντας ότι είναι κάτοχοι της μίας, μοναδικής και θεόσταλτης αλήθειας, το ψέμα βασιλεύει.

  Η κατευθείαν μίμηση από τους δικούς μας της προπαγάνδας του καθεστώτος της Βενεζουέλας, δηλαδή ενός καταστροφικού καθεστώτος που έχει διαλύσει τη χώρα του και τώρα μένει στην εξουσία με τη βία, τη διαφθορά και την προπαγάνδα, είναι απόλυτα συνεπής με το νέο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ: την επιβίωση. Το κόμμα που μας κυβερνά προπαγάνδιζε φανερά το «βενεζουελάνικο πρότυπο» τότε που ακόμη πίστευε ότι θα εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα ένα νέο καθεστώς νεοκομμουνιστικού ή μετακομμουνιστικού τύπου, μιας λαϊκίστικης αριστερής ημιδικτατορίας. Τώρα που το καθεστώς Μαδούρο έχει δείξει με τον πιο δραματικό τρόπο το πραγματικό του πρόσωπο, και η κριτική εναντίον του κορυφώνεται, οι δικοί μας εξακολουθούν να εμπνέονται από αυτό—αυτή τη φορά όμως στα κρυφά. (Ας είναι καλά οι φίλοι και το διαδίκτυο, που δεν αφήνουν τίποτε αφανέρωτο.) Όταν τους υποστήριζαν φανερά τους είχαν ως πρότυπο για το μέλλον. Τώρα που τους κοπιάρουν, στα κρυφά, τους έχουν για δασκάλους στην επιβίωση μέσα σε ένα ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον.

  Ο σκοπός των προπαγανδιστών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να πείσουν τον κόσμο για τις επιτυχίες τους, αφού ξέρουν πολύ καλά—και ξέρουν ότι ξέρει ο κόσμος—ότι δεν έχουν επιτυχίες. Θέλουν απλώς να χτίσουν ένα επιφανειακό επίστρωμα, που από τη μια να χαϊδεύει τα αυτιά των πιο ευπίστων από τους ψηφοφόρους τους (των «γιδιών») ενώ δίνει στους πιο αποφασισμένους οπαδούς τους κάποια ψευτο-επιχειρήματα για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν δημόσια το κόμμα που τους κάνει συνεταίρους στη νομή της εξουσίας.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύνθημα «γυρίζουμε σελίδα», όπως και η αξιοθρήνητη μίμηση των βενεζουελάνων προπαγανδιστών, πηγάζει από τη βαθύτερη συναίσθηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της αποτυχίας του αρχικού τους σχεδίου. Είναι, με άλλα λόγια, λύση απελπισίας. Υπό άλλες συνθήκες, σε άλλο κόμμα, με άλλη νοοτροπία, η απελπισία των κυβερνώντων θα ήταν καλή είδηση για τους πολίτες. Αλλά στο συγκεκριμένο κόμμα, με τη συγκεκριμένη νοοτροπία και τα συγκεκριμένα πολιτικά πρότυπα, είναι είδηση που εμπνέει ανησυχία. Γιατί η βαθύτερη συναίσθηση της αποτυχίας δίνει στο πείσμα τους για επιβίωση τη διάσταση του πάθους. Και το πάθος στην πολιτική είναι επικίνδυνο, ιδιαίτερα όταν αυτοί που το διαχειρίζονται ερωτοτροπούν με καθεστώτα αντιδημοκρατικά.

  Στο χειρότερο σενάριο, το αξιακά ουδέτερο «γυρίζουμε σελίδα» μπορεί να προλειαίνει το έδαφος για αλλαγή πορείας προς περιοχές επικίνδυνες. Η χθεσινή αναφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και την πιθανότητα συνταγματικής αναθεώρησης εγείρει φόβους ότι ο Μαδούρο και το καθεστώς του μπορεί να συνεχίζουν να εμπνέουν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα πιο σοβαρά από την μορφή και την αισθητική της προπαγάνδας. Η τυχόν προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου από τις ερχόμενες εκλογές, η πιθανότητα να προταθεί το μοντέλο προεδρικής δημοκρατίας με κατευθείαν εκλογή από το λαό, και πάνω από όλα το ενδεχόμενο η αναθεώρηση του συντάγματος να τεθεί ως ερώτημα δημοψηφίσματος—πράγμα που θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του ισχύοντος συντάγματος—όλα τους παραπέμπουν σε υποψίες εκτροπής από το πνεύμα και το γράμμα της δημοκρατίας.

  Η νέα σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περιέχει άκρως δυσάρεστες εκπλήξεις.

 5. Ο/Η του Κοντομηνά λέει:

  Κοντομηνάς on air: their master’s voice

  6 Ιουνίου 2016

  Τα όρια της δημοσιογραφικής ελευθερίας αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο σήμερα σε μια τηλεοπτική εκπομπή, όταν ο πρόεδρος του Alpha, παρενέβη on air για να τραβήξει το αυτί ενός παρουσιαστή, του Δημήτρη Παπανώτα, και να απαιτήσει απ’ αυτόν να ζητήσει συγγνώμη επειδή έθιξε ή μάλλον δεν εξύμνησε τον επιχειρηματικό κόσμο. Και κυρίως για να υπενθυμίσει στους υπαλλήλους του ποιος είναι το αφεντικό.

  Αφορμή για να ακουστεί η οργισμένη φωνή του προέδρου ήταν το σχόλιο του Δ. Παπανώτα σχετικά με τη φιλανθρωπική δραστηριότητα ενός επιχειρηματία στους Φούρνους της Ικαρίας ο οποίος έχει αναλάβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παιδιών του νησιού: «Αυτό μας κάνει περήφανους τώρα ως χώρα; Όπου η υγεία των παιδιών ενός ελληνικού νησιού εξαρτάται από την ελεημοσύνη ενός επιχειρηματία;… Με τόσα λεφτά που φαγώθηκαν θα έπρεπε να είναι όλα τέλεια σαν χώρα!»

  Ο Δ. Κοντομηνάς φάνηκε να αποδέχεται ότι πράγματι οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας έχουν τα χάλια τους, όμως ταυτόχρονα καταδίκασε την… αχαριστία του παρουσιαστή που δεν ανέδειξε το μεγαλείο ψυχής όχι μόνο του συγκεκριμένου φιλάνθρωπου επιχειρηματία, αλλά όλων των Ελλήνων επιχειρηματιών που «πληρώνουν 70% έως 80% και 90% φόρο».

  Κάτι πήγε να μπαλώσει, κάτι πήγε να συμβιβάσει η παρουσιάστρια, αλλά ο πρόεδρος τη διέκοψε. Αν και η τύχη του αεροδρομίου του Ελληνικού δεν ήταν στα θέματα της συζήτησης, ο Δ. Κοντομηνάς μίλησε για την κατάντια της περιοχής που «έχει γεμίσει μετανάστες, απατεώνες και πορνεία» και γι’ αυτούς που εμποδίζουν το μεγάλο αυτό έργο, αυτή την επένδυση δισεκατομμυρίων, που θα δώσει δουλειά σε 10.000 Έλληνες εργάτες και θα μετατρέψει την περιοχή σε «Μόντε Κάρλο» ή «Κυανή Ακτή» της Ελλάδας (διαλέγετε και παίρνετε).

  Gerasimos Livitsanos ‎@gerlivitsanos

  ‘Οτι και να λέτε ο #kontominas άνοιξε δρόμο. Να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά ή «Ωρα του Καναλάρχη» τέρμα με τους υπάλληλους & τις απομιμήσεις

  7:43 PM – 6 Jun 2016

  Δεν έχει νόημα να πούμε ποιος από τους τρεις παρουσιαστές που βρίσκονταν στο πάνελ βάρεσε προσοχή, ποιος έκλασε μαλλί, ποιος κατέβασε το κεφάλι και ποιος προσπάθησε να διασώσει την αξιοπρέπειά του. Η παρέμβαση του ιδιοκτήτη του καναλιού ήταν ταπεινωτική όχι μόνο για εκείνους που τη λούστηκαν αλλά για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης (αν υποτεθεί ότι ακόμα ισχύουν αυτά τα πράγματα). Kαι μας θύμισε τη σοφία της ελληνικής παροιμίας «τ’ άσπρα μιλούν, τ’ άσπρα λαλούν, τ’ άσπρα είν’ που κουβεντιάζουν» (όπου άσπρο ένα παλιό τουρκικό νόμισμα, μια υποδιαίερεση του γροσιού).

  • Ο/Η γλυφτρόνια λέει:

   Δήμος Βερύκιος: Έβαλε τα κλάματα στον αέρα από το μήνυμα του Δημήτρη Κοντομηνά

 6. Ο/Η του Παπαδημούλη λέει:

  Tι έλεγε ο Παπαδημού

 7. Ο/Η Ένας λέει:

  Ο δήμαρχος Χρ.Κορτζίδης του ΣΥΡΙΖΑ, γιός του παλιού δήμαρχου Ελληνικού (ΚΚΕ), που από αδιαφορία του σκοτώθηκε ένα παιδάκι και τραυματίστηκε ένα άλλο, έφαγε φούμο στις εκλογές

  Χρήστος Κορτζίδης ( Δήμαρχος Ελληνικού) : ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

  19 Απριλίου 2013

  «Θέλουμε να ακουστεί η αλήθεια για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Όπως και σε άλλα θέματα τελευταία, υπάρχει διαστρέβλωση. Αυτή η έκταση δεν πάει για ξεπούλημα, αλλά για χάρισμα. Μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο θα ξοδέψει και χρήματα για το παραδώσει καθαρό στους επενδυτές» είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα υπερασπιστούν τον χώρο απέναντι σε κάθε σχέδιο τσιμεντοποίησης. «Θα μας βρουν εκεί. Απέναντί τους» τόνισε.

  Το κόστος των συνοδών έργων, των μεταστεγάσεων, της κατασκευής και ανακατασκευής σημαντικών υποδομών που θα επωμισθεί το Ελληνικό Δημόσιο «θα υπερβεί το πενταπλάσιο των εσόδων πλησιάζοντας τα 2,5 δισ. ευρώ», όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Πολεοδομίας και επιστημονικός υπεύθυνος της Ερευνητικής Ομάδας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κ. Νίκος Μπελαβίλας. Δηλαδή, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, «το Ελληνικό δεν πωλείται αλλά δωρίζεται, “με προίκα”».

  Κι αυτό την ίδια στιγμή που η πώληση του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά θα φέρει το ένα πέμπτο ή και λιγότερο της αξίας των εσόδων που είχαν προβλεφθεί προ διετίας. Τότε τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση των 6.300 στρεμμάτων ήταν 5 δισ. ευρώ ενώ οι σημερινές προσδοκίες μόλις που αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

  «Αυτό δεν είναι ένα σενάριο άγνωστο στην Ελλάδα. Έχουμε την όχι μακρινή εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τη μόλις χθεσινή εμπειρία των εθνικών οδικών αξόνων, οι οποίοι χρηματοδοτούνται εκ νέου λόγω της αδυναμίας των ιδιωτών να αντεπεξέλθουν στο κόστος κατασκευής τους» δήλωσε ο καθηγητής.

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Χρήστος Σπίρτζης επεσήμανε ότι ένας σωστός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός θα εικοσαπλασίαζε την προίκα του Ελληνικού. Μάλιστα, σημείωσε ότι το ΤΕΕ θα προχωρήσει σε μελέτη ώστε να εκτιμηθεί η πραγματική αξία του πρώην αεροδρομίου.

 8. Ο/Η ataktos λέει:

  Έχουμε ακόμα την ίδια κυβέρνηση ή πουλήθηκε από μόνη της;

 9. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Νὰ ἐνθουσιαστοῦμε; Τὸ ΠΑΣΟΚ εἶναι ἐδῶ, ἑνωμένο δυνατό!

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82_%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B7%CF%82

  «Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι Έλληνας πολιτικός, ακαδημαϊκός και στέλεχος επιχειρήσεων.

  Γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα και αποφοίτησε απο την Γερμανική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε Νομική και Οικονομικές-Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (1974).

  Διετέλεσε σύμβουλος στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και σε διάφορες άλλες επιχειρήσεις. Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΟΣΑ (1993-2000) και Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού στο διάστημα 1994-2000. Υπήρξε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2000-2001), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-2004) και Υπουργός Εξωτερικών (2004). Είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Το Δεκέμβριο του 2009 παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη για να αναλάβει Πρόεδρος του ΔΣ στα Ελληνικά Πετρέλαια. Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

  Το Μάρτιο του 2015 ανέλαβε πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας LAMDA Development.[1]»

 10. Ο/Η kitmi λέει:

  Παρακαλώ πολύ την διαχείριση να μην μου στέλνετε στο εξής Email όταν κάνετε μια νέα δημοσίευση. Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η Po λέει:

   δεν σας στείλαμε εμείς ποτέ, μάλλον έχετε γραφτεί στο αυτόματο newsletter -ξεγραφτείτε μόνο σας.

 11. Ο/Η eklag λέει:

  Στοχαστές της Νέας Αριστεράς:Μωροί,απατεώνες και δημεγέρτες
  (Ρ. Σκρούτον,The Athens Review of books).

 12. Ο/Η του Ψινάκη λέει:

  Μαζί με την αποστολή του Τσίπρα στην Κίνα θα βρίσκεται και ένας δήμαρχος, ο οποίος όπως γνωστοποίησε ο ίδιος θα τον βοηθήσει να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα .

  Πρόκειται για τον δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη που αποκάλυψε σήμερα πως θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Πεκίνο προκειμένου να υπογράψει τα όσα έχει προσυμφωνήσει με τους συνομιλητές του στην μακρινή χώρα και που αφορούν στην σύσφιγξη των Δήμων των δύο χωρών.

  «Η Κίνα θαυμάζει τον πολιτισμό μας, θεωρώντας την Ελλάδα μια πύλη εμπορίου και πολιτισμού στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Κίνας είχε την ευφυέστατη ιδέα να αναβιώσει ‘’ο δρόμος του μεταξιού’’. Αυτό από θαλάσσης έγινε, τώρα πρέπει να γίνει και μέσω «ξηράς». Ο κ. Ηλίας Ψινάκης σχηματοποιώντας την προσέγγιση αυτή, είπε ότι «η Κίνα θέλει να φτάσει στην Ευρώπη και εμείς είμαστε τα διόδια. Αυτό, βολεύει πάρα πολύ τη χώρα» είπε με έμφαση σε συνέντευξη τύπου που έδωσεστο στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του υπουργού Παν. Κουρουμπλή και του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.