Οι υπόγειοι ελληνορωσικοί «αγωγοί»

[Μπορεί να αλλάζουν τα πολιτικά καθεστώτα (τσαρικό, σοβιετικό, ολιγαρχικός καπιταλισμός), αλλά δεν παύει η Ρωσία να αντιμετωπίζεται από μερίδα του ελληνικού κατεστημένου ως η Μέκκα μιας νεοελληνικής αναγέννησης.]

Ο Ντούγκιν μιλά σε ελληνικό κοινό οπαδών του (Δεκέμβριος 2013)

Ο Ντούγκιν μιλά σε ελληνικό κοινό οπαδών του (Δεκέμβριος 2013)  -φωτο Εφημ. τ. Συντακτών

Ο Δημήτρης Ψαρράς στην Εφημ. των Συντακτών

Αλλά και η Ρωσία δεν παύει να αναθερμαίνει το ενδιαφέρον της να αποκτήσει ερείσματα στην Ελλάδα που θέλοντας και μη κρατά στα χέρια της το κλειδί της ευρωπαϊκής και μεσογειακής πόρτας για τη μεγάλη χώρα του Βορρά.

Μόνο που επειδή το καραμανλικό δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν» δεν έχει αμφισβητηθεί σοβαρά από καμιά κυβέρνηση, η ελληνορωσική προσέγγιση περνά υποχρεωτικά από δαιδαλώδεις διαδρόμους και υπηρετείται από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους, καθώς και από κάποια μερίδα του πνευματικού κόσμου, των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης.

Σ’ αυτό το περιβάλλον εμπλέκονται σε ένα συχνά αξεδιάλυτο κουβάρι οραματιστές και ειλικρινείς ιδεολόγοι με κάθε λογής καιροσκόπους ή φαντασιόπληκτους ή ακόμα και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών πολλών κρατών.

Αναλύοντας το φαινόμενο αυτό, ήδη από το 2013, η σλαβολόγος Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θυμίζει το ιστορικό βάθος της υπόθεσης και περιγράφει τον τρόπο που εξαιτίας της κρίσης αναβιώνει η θεωρία περί πολιτιστικής και πνευματικής υπεροχής των Ελλήνων απέναντι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους και κατά συνέπεια αποκτά ερείσματα η στροφή προς την «ομόδοξη» Ρωσία.

«Από την αρχή της κρίσης», γράφει η Αλ. Ιωαννίδου, «πολλά μέσα ενημέρωσης προώθησαν την ιδέα πως για την κρίση ευθύνεται η «Δύση», και πιο συγκεκριμένα ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας.

Ως αντίβαρο και εναλλακτική λύση, συχνά προβαλλόταν η Ρωσία και κυρίως ο Πούτιν ως δυναμικός ηγέτης που θα μπορούσε να προσφέρει άμεσες λύσεις, αρκεί να το ήθελαν οι Ελληνες» («Ο νέος ελληνικός εθνικισμός», περ. Foreign Affairs, 12.7.2013,http://goo.gl/GeZ59C).

Τα παραδείγματα δεν λείπουν. Εκτός από την «αυταπάτη» των 5 δισ. που θα μας έδινε προκαταβολή ο Πούτιν για τον αγωγό, όπως ακόμα πιστεύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπάρχει πολύ νωρίτερα και η επιμονή του γνωστού επιχειρηματία και βουλευτή της ρωσικής κρατικής Δούμας Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ισχυριζόταν σε συνέντευξή του στα «Επίκαιρα» τον Ιούλιο του 2011 ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν έτοιμος να σώσει την Ελλάδα πριν από το ΔΝΤ.

Υποτίθεται ότι λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Φεβρουάριο του 2010, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προσεγγίσει τον Ιβάν Σαββίδη, για να του εμπιστευτεί πως ήταν πρόθυμος να δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση το ποσό των 25 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1%.

Σύμφωνα με τον Σαββίδη, η πρόταση του Πούτιν μεταφέρθηκε αμέσως στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο Παπανδρέου την απέρριψε επειδή υπηρετούσε τα αμερικανικά και τα δυτικοευρωπαϊκά συμφέροντα στη βαλκανική χερσόνησο.

Ο ίδιος ο Πούτιν φρόντισε λίγα χρόνια αργότερα να «αδειάσει» τον Σαββίδη και τα λεγόμενά του. Τον Αύγουστο του 2013 ο Ρώσος πρόεδρος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του που ορισμένοι επιχειρηματίες επενδύουν στο εξωτερικό και όχι στη χώρα και φωτογράφιζε τον Σαββίδη χωρίς να τον κατονομάσει:

Μεταξύ άλλων, με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. […] Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει χρηματιστικά προβλήματα υπάρχουν εκεί.

Ο «σερ» Μαρκεζίνης

Η Αλ. Ιωαννίδου αναφέρεται και στους διανοούμενους που υπηρετούν αυτό το ρεύμα της ελληνορωσικής προσέγγισης και προσβλέπουν ιδιαίτερα στην ιδιόμορφη προσωπικότητα του Πούτιν. Ξεχωρίζει ως βασικό απολογητή της νέας ρωσοφιλικής και συγχρόνως αντιευρωπαϊκής τάσης τον «σερ» Βασίλειο Μαρκεζίνη, ο οποίος στηρίζεται από μεγαλοεπιχειρηματίες και έχει εξασφαλίσει την ιδιαίτερη προβολή των μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Μαρκεζίνη, το συμφέρον της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί περισσότερο η Ρωσία μέσα στην Ευρώπη και εν ανάγκη να προσαρτήσει την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Από κοντά και ο θεωρητικός της «εκπούστευσης» του έθνους μας, Σαράντος Καργάκος, ο οποίος οραματίζεται τη ρωσική κυριαρχία ύστερα από δέκα χρόνια μέσω της γλώσσας, αλλά και τη μετατόπιση του κέντρου της Ορθοδοξίας από την (τουρκική) Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα (http://goo.gl/cPjwUC).

Ο Χρήστος Γιανναράς που εκπροσωπεί τον ορθόδοξο κλάδο της ελληνορωσικής προσέγγισης έφτασε να γράψει άρθρο για την ανάγκη να υπάρξει ένας «Ελληνας Πούτιν», ο οποίος «να καταφέρει όσα κατάφερε ο Ρώσος», δηλαδή «μέσα σε δύο τετραετίες να αναστήσει (κυριολεκτικά) μια κοινωνία πεθαμένη, αποσυντεθειμένη, ώς το μεδούλι διεφθαρμένη και ξεπουλημένη από τον Ηρόστρατο που λεγόταν Γέλτσιν – παραλίγο να γράψω συνειρμικά: Ανδρέας Παπανδρέου!» (εφ. «Καθημερινή», 14.9.2008, http://goo.gl/zIfVlH).

Οπως πάντα, εκείνος που αποκάλυψε με πιο ανοιχτό τρόπο τις μύχιες σκέψεις αυτού του ρεύματος ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Σε κείμενό του με τίτλο «Ρωσία», ο κ. Θεοδωράκης συμφώνησε με τη διατύπωση περί «ξένης κατοχής» του Γ. Κασιμάτη (ο οποίος τώρα συμπλέει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου): «Πάνω στη φράση αυτή χτίστηκε η ιδεολογία, η στρατηγική και η τακτική της Σπίθας.

Αργότερα στα Χανιά διατύπωσα την άποψη ότι το πλοίο Ελλάς θα πρέπει να αλλάξει πορεία. Χωρίς να τολμήσω να πω τη λέξη «Ρωσία», για να μην τρομάξω το ακροατήριο. Ομως όλος ο κόσμος το είχε καταλάβει». Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η Ελλάδα πρέπει να συνεκμεταλλευτεί με τη Ρωσία τον εθνικό της πλούτο, κάτι που θα της προσφέρει «πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ» (http://goo.gl/mf77TW).

Πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ελληνορωσικές επαφές τρίτου τύπου μάς παρέχει η μελέτη 714 ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενός στελέχους της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τη διερεύνηση των διαθέσεων της ελληνικής κοινής γνώμης, των πολιτικών στελεχών, αλλά και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Η ύπαρξη αυτών των e-mails έγινε γνωστή από ρεπορτάζ της «Ντι Τσάιτ» που έφερε τον τίτλο «Στο δίχτυ των Ρώσων ιδεολόγων» (6.2.2015).

Η κατά τα άλλα σοβαρή γερμανική εφημερίδα είχε σαφή στόχο να πλήξει την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., λίγες μόλις μέρες μετά τη συγκρότησή της, εμφανίζοντας τα στελέχη της ως συνεργάτες αν όχι υποχείρια των Ρώσων και επομένως εν δυνάμει εχθρούς της Δύσης. Περιττό να επισημάνει κανείς τη βαρύτητα μιας τέτοιας καταγγελίας τη στιγμή που ξεκινούσε η απόπειρα της κυβέρνησης Τσίπρα να διαπραγματευτεί με την τρόικα.

Η είδηση αναπαράχθηκε σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μελετήσει τα e-mails, που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τις 2.12.2014 και είναι ακόμα και σήμερα προσβάσιμα (http://goo.gl/1Hu5I8). Αρκέστηκαν όλοι στην επιλογή των ελάχιστων μηνυμάτων που αξιοποίησε η «Ντι Τσάιτ».

Και έτσι, λ.χ., όλοι μετέδωσαν την είδηση ότι το ζεύγος Καμμένου ήταν καλεσμένο στη Μόσχα, στον γάμο δύο Ελλήνων, γόνων μεγαλοεφοπλιστών, με κουμπάρο τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πούτιν, και στον οποίο απαγορεύεται να ταξιδέψει στη Δύση, επειδή χρηματοδοτεί τις φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Αλλά στην ίδια λίστα καλεσμένων φιγουράρουν και άλλοι, όπως λ.χ. το ζεύγος Θοδωρή Ρουσόπουλου και Μάρας Ζαχαρέα, κάτι το οποίο αποσιώπησε η γερμανική εφημερίδα, εφόσον δεν ταίριαζε με το προφίλ που είχε φιλοτεχνήσει για τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν υποκλαπεί από τον υπολογιστή του Γκεόργκι Γκάβρις, ο οποίος υπηρέτησε στη ρωσική πρεσβεία της Αθήνας από το 2009 έως το φθινόπωρο του 2013, αλλά συνέχισε να αλληλογραφεί με Ελληνες και από τη Μόσχα. Ο Γκάβρις διατηρεί στενές σχέσεις με τον γνωστό θεωρητικό της «Τέταρτης Πολιτικής Θεωρίας» και ηγέτη του «Ευρασιατικού Κινήματος» Αλεξάντερ Ντούγκιν.

Ο Ντούγκιν υπήρξε μέλος της αντισημιτικής ομάδας Παμιάτ και στη συνέχεια του ακροδεξιού Εθνικομπολσεβικικού Κόμματος. Εχει αρθρογραφήσει υπέρ της εγκαθίδρυσης ενός «φασιστικού φασισμού στη Ρωσία» και έχει υιοθετήσει πολλές από τις αποκρυφιστικές αντιλήψεις του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού.

Ο ίδιος ο Γκάβρις μεσολαβεί μεταξύ των Ελλήνων συνεργατών του και του Ντούγκιν, ο οποίος συχνά εμφανίζεται να προβάλλει κείμενα ή βιβλία ακόμα και ακροδεξιών Ελλήνων συγγραφέων.

Ο Γκάβρις μιλάει για τον «κοινό αγώνα» και απευθύνεται στους Ελληνες συνεργάτες του για να τους μεταδώσει την αίσθηση ότι μαζί έχουν αναλάβει το «Μεγάλο Εργο». Η απάντηση ενός απ’ αυτούς είναι να στείλει τις ευχές του και την πίστη του στον «Ρωσικό Θρίαμβο», εφόσον κι αυτός κοιτά «σταθερά προς τον ίδιο Σκοπό» και αισθάνεται «στρατιώτης του κοινού Αγώνα».

Η προσέγγιση δεν έχει πάντως μόνο ιδεολογικά κίνητρα. Διάφοροι συνομιλητές του Γκάβρις πασχίζουν να τον πείσουν να χρηματοδοτήσει τις δικές τους επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης ή νέα θινκ τανκ και να μη στραφεί στην εξαγορά των ήδη υπαρχόντων. Κάποιοι ακροδεξιοί ή παράγοντες της Εκκλησίας τού ζητούν άμεσα βοήθεια για τους ίδιους ή για τις σπουδές των παιδιών τους.

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν έπειτα από διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με φοιτητές και τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά που τον είχε προσκαλέσει (Απρίλιος 2013)Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν έπειτα από διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με φοιτητές και τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά που τον είχε προσκαλέσει (Απρίλιος 2013) 

Ως προς την πολιτική ταυτότητα των Ελλήνων συνομιλητών του Γκάβρις και του Ντούγκιν, εδώ θα συναντήσουμε πραγματική ποικιλία. Κατ’ αρχάς τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος στέλνει μήνυμα στις 15.5.2014, με το οποίο εκφράζει την απογοήτευσή του που δεν μπόρεσε να συναντηθεί μαζί του κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Και στις 3 και τις 5.6.2013 τού στέλνει υλικό με θέμα «Σύγκριση και Αξιολόγηση Δημοσκοπήσεων για τη Ρωσία». Είχε προηγηθεί η αποστολή της φωτογραφίας του Κοτζιά με τον Ντούγκιν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος διατέλεσε γενικός γραμματέας της Σπίθας του Μίκη Θεοδωράκη, επικρίνει στις 21.10.2014 την εμμονή του Ντούγκιν με τη Δεξιά («γιατί αφήνει την Αριστερά στους άλλους;») και ζητά να του κανονιστεί επαφή «με τον Ιβάν από τη Θεσσαλονίκη».

Προφανώς εννοείται ο κ. Σαββίδης. Δεν λείπει και ο γνωστός «εθνικομπολσεβίκος» Δημήτρης Κιτσίκης, ο οποίος στέλνει στον Γκάβρις ένα άρθρο του από το περιοδικό «Τρίτο Μάτι» και ζητά να μεταφραστεί και να προωθηθεί στον Ντούγκιν.

Ενας άλλος συνεργάτης του Γκάβρις τον πληροφορεί στις 8.3.2014 ότι είχε επαφή με κάποιον άνθρωπο από το περιβάλλον του αρχιεπισκόπου και έμαθε ότι ο κ. Ιερώνυμος αρνήθηκε την πρόσκληση της Ρωσικής Εκκλησίας και της κυβέρνησης, «επειδή δεν ήθελε να φανεί ότι στηρίζει τη Ρωσία εν ώρα κρίσης και επειδή δεν ήθελε να ενοχλήσει το άλλο αμερικανικό πρακτορείο που ονομάζεται Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως». Ο Γκάβρις αναφωνεί σε άλλο μήνυμα «Ορθοδοξία ή Θάνατος» και λέει καλά λόγια για την περιβόητη Μονή Εσφιγμένου.

Αντίθετα με όσα έγραψε η «Ντι Τσάιτ», ο Γκάβρις και οι συνομιλητές του εμφανίζονται απογοητευμένοι από τον Τσίπρα και τον Καμμένο. Ενα μήνυμα προς τον Γκάβρις στις 25.10.2014 αναφέρει ότι «ο Πάνος [Καμμένος] εμφανίσθηκε προ μηνός σχεδόν γεμάτος “ενθουσιασμό” ζητώντας τακτικότατες συνεργασίες, μετά πήγε στη Μόσχα για ιδιωτικούς λόγους, όπως μας είπε (τον γάμο κάποιου φίλου του) και μετά εξαφανίστηκε από προσώπου γης με αρκετά εντυπωσιακό τρόπο. […] Αντιλαμβάνομαι ότι συζητάει τώρα με τον “μικρό” [Τσίπρα] τι θα κάνουν. Είναι αυτάρκεις και δεν μας χρειάζονται. Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Ηδη από τις 19.11.2013, ο Γκάβρις είχε γράψει εμπιστευτικά ότι «ο Τσίπρας κατά το τελευταίο ταξίδι του στις ΗΠΑ συναντήθηκε με μέλη του “βαθέος αμερικανικού συστήματος” και του έγιναν πολιτικές “εξετάσεις” και “συστάσεις”.

»Το βασικό ζήτημα που ετέθη από τους Αμερικανούς είναι ότι μπορεί να λέει περίπου ό,τι θέλει για ψηφοθηρικούς σκοπούς, αρκεί να ενοχοποιήσει την ελληνική κοινωνία ως μη αρκετά δυτική και να προωθήσει τον πολιτιστικό μονόλογο της Δύσης. Την εν λόγω μυστική συνάντηση του Τσίπρα οργάνωσε ο υπεύθυνος του αμερικανικού κατεστημένου για την Ελλάδα, Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τσακόπουλος».

Ο νεοναζιστικός κόμβος

Ο Γκάβρις πιεζόμενος από τον μέντορά του τον Ντούγκιν, ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς. Ζητά στις 19.11.2013 φορτικά πληροφορίες για το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας πανευρωπαϊκής Μαύρης Διεθνούς με την πρωτοβουλία της Λεπέν και αποκαλύπτει ότι η επαφή Ντούγκιν-Χρυσής Αυγής μπορεί να έγινε μέσω του ουγγρικού Γιόμπικ.

Στις 16.5.2014 αποκαλύπτει: «Η σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και ο “φίλος” της κόρης του [Ματθαιόπουλος] επισκέφθηκαν τη Μόσχα (με τη δική τους πρωτοβουλία) σχεδόν συγχρόνως με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ηθελαν επαφές με τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Μεταξύ άλλων συναντήθηκαν και με τον Ντούγκιν. Από ό,τι ξέρω δεν πέτυχαν τίποτα και η κουβέντα περιορίστηκε στο θεωρητικό επίπεδο σχετικά με τη διεθνή κατάσταση και γεωπολιτική».

Ενδιαφέρον έχει και μια σειρά άλλων μηνυμάτων, στις 24.11.2014. Ο ηγέτης της νεοφασιστικής ιταλικής Forza Nuova Ρομπέρτο Φιόρε απευθύνεται στον Αλεξέι Κόμοφ, Ρώσο ακροδεξιό, προπαγανδιστή του Πούτιν και χρηματοδοτούμενο από τον Μαλοφέγεφ, και του δίνει επαφή στην Κύπρο τον Στράτο Καρανικολάου, στέλεχος του ΕΛΑΜ, προβλέποντας μάλιστα την προσεχή είσοδο του κυπριακού παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

###

Nota Bene:

 1. «Die Zeit»: Το δίκτυο της Ρωσίας στην Ελλάδα -Τα 700 «καυτά» mail
 2. «Die Zeit»: O Αλ. Ντούγκιν αναζητούσε συμμάχους σε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή…
 3. Ρωτάμε: Αληθεύει ότι ο ΥΠΕΞ κ.Κοτζιάς διαθέτει «παράγκα» μέσω της ΜΚΟ ‘Πράττω’ με κρατικό χρήμα;
 4. Κοτζιάς προς κα Μπακογιάννη: «Δεν υπάρχουν τέτοιες απαντήσεις κυρία Ντόρα» (Βουλή 23.11. 2015)
 5. Απάτη επί Δικαστηρίω του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά
 6. Μυστικά κονδύλια και ιερά παράσημα ευκαιρίας
 7. Ο Κοτζιάς δηλώνει Καθηγητής στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Μαρβούργο!
 8. (Κύριε ελέησον ημάς) Ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ -από το 1924- ο Κοτζιάς με τελεσίδικη δικαστική απόφαση!
 9. Γιατί δεν αλλάζει ο κ.Κοτζιάς το αμαρτωλό καθεστώς των μυστικών κονδυλίων;
 10. Κοτζιάς, Κωνσταντοπούλου σε νέες περιπέτειες με τη Χ.Α.
 11. Τρυφερό ποίημα του Νίκου Κοτζιά για τον έρωτα και την επανάσταση
 12. Ο κ.Κοτζιάς δεν ήξερε τι σημαίνει Ντούγκιν;
 13. Ο Σεβαστάκης παρομοίαζε στην Αυγή τη ρητορική Κοτζιά με αυτή του Τράγκα (και ο Κοτζιάς τον έβριζε)
 14. (Υποψήφιος ΥΠΕΞ ΣΥΡΙΖΑ) Τότε που ο Ν. Κοτζιάς ήταν γκαουλάιτερ δύο σταλινικών δικτατοριών
Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Θεωρίες Συνωμοσίας, ανορθολογισμός. Bookmark the permalink.

8 Responses to Οι υπόγειοι ελληνορωσικοί «αγωγοί»

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το καημένο το παιδί, τόσο καιρό δεν είχε αντιληφθεί πως αποφυλακίζονται φασίστες (ο Κασιδιάρης πρόωρα, επί ΣΥΡΙΖΑ) και πως η δίκη καρκινοβατούσε (μεταξύ άλλων γιατί ο υπουργός του δεν βρίσκει λέει αίθουσα). Ήταν απασχολημένος ο αδιάφθορος να φτιάχνει (και να δημοσιεύσει εν ριπή οφθαλμού) τον νόμο για να βολέψει αμετάκλητα πιά, τις παλιότερες οffshore των πολιτικών προσώπων.
  Αυτός ο καθηγητής Παρασκευόπουλος είναι ολότελα άχρηστος και έκανε του κεφαλιού του, ερήμην του Αλέξη. Τίποτα σωστό δεν γίνεται σ’αυτόν τον τόπο αν δεν επέμβει ο Μεγάλος Τιμονιέρης, ο θαυμαστής του Μάο και του Μαδούρο:

  http://tvxs.gr/news/ellada/parembasi-tsipra-gia-na-ksemplokarei-%C2%A0i-diki-tis-xrysis-aygis

  Παρέμβαση Τσίπρα για να «ξεμπλοκάρει» η δίκη της Χρυσής Αυγής

  Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε η δημόσια έκκληση της μητέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα….
  ___________________
  Βέβαια υπάρχουν και καχύποπτοι που πέρα από ιδεολογικές (αντιμνημονιακότητα, αντιδυτικισμός, μίσος για την αστική Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντιευρωπαϊσμός, φιλορωσισμός, θρησκοκαπηλεία κλπ)
  ή προσωπικής σκοπιμότητας εκφρασμένες συμπάθειες έξι τουλάχιστον μεγαλοστελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (μόνο ο Βούτσης από όλους αυτούς έχει παραμείνει στο κόμμα) προς την Χ.Α, είδαν και τον αντικειμενικό λόγο της εξασφάλισης της στρατηγικής σκοπιμότητας, εκλογικής πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ψαλλιδίσματος της ΝΔ:
  http://www.efsyn.gr/arthro/etsi-adeiazei-o-firer
  (Εφημερίδα των Συντακτών, 22.4: Γιάννης Μπασκάκης-«Ετσι αδειάζει ο φίρερ»):

  «Λανθασμένη γραμμή. Ο Αντώνης Νταβανέλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι είναι απολύτως λανθασμένη η γραμμή τμήματος της Αριστεράς ότι η Χ. Α. κόβει ψήφους από τη Ν.Δ. ή ότι μέσω της δικαστικής δίωξης της ναζιστικής οργάνωσης νομιμοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα και επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν στη Βουλή να απαντάμε και να συζητάμε με αυτούς που τη μέρα φορούν γραβάτα και τη νύχτα άρβυλα».

 2. Ο/Η doulosofos λέει:

  Σε αυτό το άρθρο ο Δ. Ψαρράς απλά αποτυπώνει τους φορείς αγάπης ανάμεσα στις δύο χώρες.
  Θέση παίρνει;
  Θα είχε ενδιαφέρον να είχαμε και την δική του άποψη.
  Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε την άποψη του παρόντος ιστολογίου, για το πόσο μπορεί να επηρεαστεί η γραφίδα ενός δημοσιογράφου, όταν χρηματοδοτείται από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Προσωπικά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το γερμανικό υπ.Εξ. έχει την παραμικρή ανάγκη να ξοδέψει έστω και ένα ευρώ για να εξαγοράσει έστω και Έλληνα δημοσιογράφο.
   Οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που απολαμβάνουν τα αγαθά της φιλοξενίας της γερμανικής Δημοκρατίας, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση της ελληνογερμανικής φιλίας.
   Προσωπικά δεν ξέρω ούτε έναν Έλληνα που να θέλει να ζει στη Ρωσία, ξέρω πολλούς που θα ήθελαν να ζούσαν στη Γερμανία. Όταν πρόκειται για το ατομικό τους συμφέρον, οι άνθρωποι παραμερίζουν την υποκρισία τους και η ελληνορωσική φιλία είναι η φιλία ενός λαγού με έναν βόα.

   Τι σημαίνει γερμανική Δημοκρατία:

   http://www.onalert.gr/stories/germanikes-ekloges-vouleytes-tourkikis-katagogis-mia-elliniki-ypikootita/28942

   Γερμανικές εκλογές: 11 βουλευτές τουρκικής καταγωγής μια εκ των οποίων με ελληνική υπηκοότητα

   25.09.2013 Έντεκα βουλευτές τουρκικής καταγωγής – μία εκ των οποίων έχει Ελληνική υπηκοότητα – έχουν εκλεγεί στην Γερμανική Βουλή μετά από τις γενικές εκλογές της χώρας στις 22 Σεπτεμβρίου.

   Με το Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Ανγκελα Μερκελ ένας ( γυναίκα , η Cemile Yusuf),με τους Σοσιαλδημοκρατες (SPD)του Πέερ Στάινμπρουκ πέντε,με τους Πράσινους τρεις και και δυο με το κόμμα της ( άκρας) αριστεράς Linke Die.

   Η Cemile Yusuf έχει Γερμανική και Ελληνική υπηκοότητα.Γεννήθηκε το 1978 στο Λεβερκούζεν από μετανάστες γονείς, οι οποίοι μετανάστευσαν εκεί στη δεκαετία του 1970 από την Ελλάδα , όπου ζουσαν ως μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη . Λίγο μετά τη γέννησή της, είχε σταλεί πίσω στον θείο της στην Ελλάδα. Στην ηλικία των δύο, η Γιουσούφ επέστρεψε στην οικογένειά της στη Γερμανία. Έχει έναν αδελφό. Τα μέλη της μουσουλμανικής οικογένειας είναι τουρκόφωνοι στο σπίτι.

   Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης της στο Λυκειο στο Λεβερκούζεν , σπούδασε πολιτικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες και Ισλαμικέ επιστημώεςστο Πανεπιστήμιο της Βόννης .Είναι η πρώτη μουσουλμανα μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), που εξελέγη στην Bundestag.

   http://meropbird.blogspot.gr/2011/10/blog-post_07.html

   Κοίταζα στην τηλεόραση το Γερμανό Υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ (Philipp Roesler) και αναρωτιόμουνα. Τυπικός Γερμανός και βέβαια δεν είναι. Εντελώς διαφορετικός απ’ αυτό που θα χαρακτήριζε κάποιος ως Άρια φυλή. Άραγε είναι Κινέζικης καταγωγής, Κορεάτικης, μιγάς, τι είναι? Τελικά έμαθα. Είναι Βιετναμικής καταγωγής. Με το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, το 1973, τον βρήκαν, βρέφος ακόμα, οι Γερμανοί γονείς του (οι Roesler) σ’ ένα ορφανοτροφείο στη Σαϊγκόν και τον πήγαν στη Γερμανία, όπου τον υιοθέτησαν και τον βάφτισαν Philipp. Τον μεγάλωσαν σαν Γερμανόπουλο. Σπούδασε γιατρός και έφτασε μέχρι το βαθμό του αρχίατρου στο γερμανικό στρατό. Κατόπιν στράφηκε στην πολιτική, εντάχτηκε στο Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πρόεδρός του! Σήμερα είναι όχι μόνο Υπουργός Οικονομίας, αλλά και αντικαγκελλάριος! Και μου φαίνεται τόσο νέος!

   http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/33820/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%82-gay-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1

   Ενας gay υπουργός στη Γερμανία!

   Δευτέρα, Οκτώβριος 26, 2009 – 19:14

   Μετά τους δημάρχους του Παρισιού και του Βερολίνου, που δεν έκρυψαν ποτέ πως είναι γκέι, αλλά και την πρωθυπουργό της Ισλανδίας, που έχει δηλώσει ότι είναι λεσβία, άλλο ένα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος -και πάλι στη Γερμανία- δεν κρύβει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

   Ο λόγος για τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών Γκουίντο Βέστερβελ

   http://www.thetoc.gr/diethni/article/germania-diki-gia-na-tethei-ektos-nomou-to-nazistiko-komma
   Γερμανία: Δίκη για να τεθεί εκτός νόμου το ναζιστικό κόμμα

   01 Μαρ. 16
   ____________

   Το τελευταίο να το συγκρίνετε παρακαλώ με την άθλια στάση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ: Γλέζου-Κωνσταντοπούλου-Βούτση-Μητρόπουλου- Παναγούλη -Ηλία Νικολόπουλου- Ραχήλ Μακρή, ανοιχτής στήριξης στη Χ.Α.

 3. Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

  Ο αιώνιος ρωμιός…

  Μη όντας ικανός να χωρίσει δυο γαϊδάρων σανό, κατά τα άλλα αυτο-θεωρείται ανώτερος πνευματικά από τους άλλους λαούς της Ευρώπης! Τους έδωσε, λέει, τον πολιτισμό! Ο …ρωμιός!!!!

  Ταυτόχρονα, έχοντας χρεωκοπήσει (ηθικά και οικονομικά) για πολλοστή φορά σε διακόσια χρόνια, ο «ανώτερος», περήφανος ρωμιός ζητιανεύει δεξιά κι αριστερά, μπας και βρεθεί κάποιος να τον ελεήσει, αφού μονίμως τα κάνει θάλασσα…

  Μιλάει τώρα για «κατοχή των ξένων» και «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» ο ρωμιός, που πάντα εκλιπαρούσε τους ξένους να τον σώσουν από τον εαυτό του και να διαιτητεύσουν τους σκυλοκαβγάδες του, που δεν έδειξε ποτέ τον ελάχιστο σεβασμό στη δημόσια περιουσία και την έκλεβε για να καλοπερνάει!

  Αυτός, ο ρωμιός, που έχτιζε Παρθενώνες όταν οι άλλοι λαοί έτρωγαν βελανίδια, δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει ένα πραγματικό κράτος Δικαίου, αντίθετα η Ελλαδάρα είναι βουτηγμένη μέχρι τα μάτια στη διαφθορά και την αναξιοκρατία και το απολαμβάνει, όπως το γουρούνι που κυλιέται ευτυχισμένο στη λάσπη και τα περιττώματά του. Μισεί και φθονεί τους άλλους λαούς επειδή έχουν επιτεύγματα που ο δυστυχής ούτε στον ύπνο του δεν τα έχει δει.

  Προσβλέπει τώρα, αφού σχεδόν εξάντλησε το ρεπερτόριό του με τη Δύση, στη Ρωσία για να τον σώσει με τα δανεικά. Πάντα χαμερπής, ο δουλοπρεπής ρωμιός γλύφει εκεί όπου έφτυνε, αρκεί να βρεθεί πάλι για λίγο με δανεικά στην τσέπη…

  Ακόμα όμως κι αν τον ελεήσει η Ρωσία, ο ρωμιός θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Μπροστά στη μανία του για δανεικά, ξεχνάει πώς φέρονται ΚΑΙ οι Ρώσοι εκεί όπου πιάνουν πάτημα. Θα είναι λοιπόν ακόμα ένα καλό μάθημα, το οποίο δυστυχώς ο «ανώτερος πνευματικά» ορθόλοξος ρωμιός δεν πρόκειται να εμπεδώσει…

  • Ο/Η doulosofos λέει:

   Πολύ σωστά τα λες Επαναστάσιε.
   Για να μαθαίνει ένας λαός από τα παθήματα του, θα πρέπει να έχει για πυξίδα του τον ορθολογισμό.
   Και ο Ρωμιός, χθες απόσωσε τον τελευταίο του εμφύλιο και ήδη έχει ξεκινήσει να ετοιμάζεται για τον επόμενο.
   Τόσο ορθολογιστής ο Ρωμιός.
   Τα κακά τελειώσανε. Έρχονται τα χειρότερα.

 4. Ο/Η Red λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/06/blog-post_9.html

  Η Χίος στην «αγκαλιά» της Χρυσής Αυγής

  Την Τετάρτη 8 Ιουνίου γύρω στους πενήντα ανεγκέφαλους συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο του νησιού έπειτα από πρόσκληση του γνωστού μπράβου και πληροφοριοδότη της Ασφάλειας Χίου, Ματθαίου Μερμηγκούση ο οποίος, αν και σε βάρος του υπήρχε μήνυση, δεν συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου για τον σοβαρό τραυματισμό του νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη στη διάρκεια της πυρκαγιάς στη Σούδα της Χίου .

  Η όλη υπόθεση δείχνει χωρίς περιστροφές το πόσο η μπάτσοι στη Χίο συνεργάζονται και καλύπτουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

  Ο νοσηλευτής Γιάννης Κουτσοδόντης κακοποιήθηκε άγρια την περασμένη Δευτέρα από τον Ματθαίο Μερμηγκούση μπροστά στα μάτια του Αστυνομικού Διευθυντή Χίου Δημήτρη Αυγερινού ο οποίος όπως και όλη η αστυνομική δύναμη απολάμβανε την κακοποίηση του νοσηλευτή χωρίς να παρεμβαίνει .

 5. Ο/Η Ζήτω ο Παρασκευόπουλος λέει:

  http://www.koutipandoras.gr/article/katadikh-gia-gnwsto-dhmosiografo-epeidh-apokalese-dhlwmeno-eonososialisth-nazi
  12 Ιουλίου 2016 12:44

  Καταδίκη για γνωστό δημοσιογράφο επειδή αποκάλεσε δηλωμένο εθνοσοσιαλιστή, νεοναζί

  Για άλλη μια φορά το διάτρητο νομικό πλαίσιο που παρέχει εύκολη στοχοποίηση στο δημοσιογραφικό λόγο έγινε εμφανές και εντοπίσημο. Ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας, καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκισης επειδή επισήμανε το προφανές. Δηλαδή, χαρακτήρισε έναν εθνοσοσιαλιστή, ναζί.

  Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ο δημοσιογράφος δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Αιγαίου, καθόσον είχε το… θράσος να προσφωνήσει με τον πολιτικό χαρακτηρισμό «νεοναζί» και «Γυμνασιάρχη της Χρυσής Αυγής» διευθυντή Γυμνασίου στη Μυτιλήνη, ο οποίος από μόνος του αυτοπροσδιορίζεται «εθνικοσοσιαλιστής» και προτρέπει σε «ουσιαστική σχέση» με τη Χρυσή Αυγή.

  Ειδικότερα, κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 2013, ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βασίλης Μακρυπούλιας, είχε αναρτήσει στον προσωπικό του ιστότοπο άρθρο με τίτλο: «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973».

  Εξαιτίας της ιδιότητας του κ. Μακρυπούλια ως γυμνασιάρχη, ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας είχε τότε ασκήσει κριτική στο συγκεκριμένο άρθρο, αποδίδοντας στον διευθυντή τον πολιτικό χαρακτηρισμό του «νεοναζί» και του «Γυμνασιάρχη της Χρυσής Αυγής» και γράφοντας γι’ αυτόν ότι επανέρχεται με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

  Ο κ. Μακρυπούλιας όμως προχώρησε σε μήνυση εναντίον του δημοσιογράφου με τον ισχυρισμό ότι συκοφαντήθηκε και εξυβρίστηκε από τις φράσεις αυτές.

  Και κάπως έτσι ο Στρ. Μπαλάσκας βρέθηκε να συλλαμβάνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου και έπειτα να οδηγείται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης. Το δικαστήριο έκρινε τότε ότι ο δημοσιογράφος δεν διέπραξε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου. Τον καταδίκασε όμως για «απλή εξύβριση», εξ ου και τώρα η υπόθεση εκδικάστηκε στο Εφετείο.

  Δηλαδή, έχουμε το εξής παράδοξο: Αν ένας δημοσιογράφος χρησιμοποιήσει έναν μη αρεστό όρο για κάποιον, ο οποίος έχει αποδεχτεί τη συγκεκριμένη ιδιότητα και την έχει δηλώσει δημόσια αλλά δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη προσφώνηση, τότε ο δημοσιογράφος διώκεται ποινικά ως συκοφάντης.

  Έτσι, αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται -αλλά δεν δείχνει να είναι και τόσο- ευαίσθητος περί τα νομικά και τα δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου είναι ναρκοθετημένη από έναν συντηρητικό νόμο περί συκοφαντικής δυσφήμισης. Επομένως, το ερώτημα είναι πώς μπορεί ο δημοσιογράφος να λειτουργεί απρόσκοπτα, όταν επικρέμεται η σύλληψη και η διαπόμπευση από ένα καθεστώς που λειτουργεί εκ των προτέρων εξευτελιστικά.

  https://www.efsyn.gr/arthro/yvristiko-neonazienohos-o-mpalaskas
  Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση στο ανώτατο δικαστήριο, αφού θεωρεί απαράδεκτο να θεωρείται εξύβριση ο όρος «νεοναζί» ή «ναζί» για κάποιον που αποδεδειγμένα είναι οπαδός της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, πόσο μάλλον όταν όλα τα λεξικά αποδίδουν τον όρο αυτό στα αρχικά του National Socialism, της θεωρίας δηλαδή του εθνικοσοσιαλισμού που εφηύρε ο Χίτλερ.

 6. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.kathimerini.gr/960040/article/epikairothta/ellada/to-makry-ta3idi-yeydwn-eidhsewn-sto-facebook

  ΕΛΛΑΔΑ 20.04.2018 : 18:52
  Το μακρύ ταξίδι ψευδών ειδήσεων στο Facebook
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


  Ο Αλέξιος Μαντζαρλής, επικεφαλής του International Fact-Checking Network, μιλάει για τις ψευδείς ειδήσεις σε πρόσφατο συνέδριο στην Ιταλία.

  Ηταν ζήτημα χρόνου να ταξιδέψει η ψευδής είδηση και στην Ελλάδα. Λίγο πριν από τις επτά το πρωί της 15ης Απριλίου, χρήστης του Facebook στην Αθήνα ανήρτησε στο προφίλ του πέντε φωτογραφίες από τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι «η ρίψη χημικών είναι μύθος που χαλκεύτηκε από τα δυτικά ΜΜΕ». Στις εικόνες, όπως έγραψε, διακρίνονταν ηθοποιοί που υποδύονταν τα θύματα της υποτιθέμενης επίθεσης. Οι ίδιες εικόνες, με παρόμοιους ισχυρισμούς, είχαν προβληθεί από ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό και αποδομήθηκαν πλήρως στις 13 Απριλίου από την ιστοσελίδα Bellingcat. Επρόκειτο για φωτογραφίες από τα γυρίσματα της συριακής ταινίας «Επαναστάτης».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.