«Die Zeit»: O Αλ. Ντούγκιν αναζητούσε συμμάχους σε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή…

[Όπως διαβάζουμε σε ένα εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στη γερμανική «Zeit», το δίκτυο των επαφών του περιλάμβανε τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή]

Φωτο Τα Νεα 28.05.16

Φωτο Τα Νεα 28.05.16

Μιχάλης Μητσός: Αλεξάντρ Ντούγκιν, Ενας υπερεθνικιστής «φιλόσοφος»
[Α’ δημοσίευση: © Τα Νέα 28.05.16]

O Γκεόργκι Γκάβρις είχε επιστρέψει μόλις πριν από λίγους μήνες στη Μόσχα από την Αθήνα, όπου είχε αποδυθεί για μια τετραετία σε μια φρενήρη προσπάθεια να στρατολογήσει ανθρώπους κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπέρ της Ρωσίας. Το e-mail που έλαβε λοιπόν εκείνη την ημέρα του Φεβρουαρίου του 2014 παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο αποστολέας, συμπατριώτης του και καλός του φίλος, του πρότεινε έναν κατάλογο προσώπων από όλη την Ευρώπη που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν έναν «επίλεκτο όμιλο» με στόχο να στρέψουν την ενημέρωση προς φιλορωσική κατεύθυνση. Από την Ουγγαρία ξεχώριζε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Από τη Γερμανία, ο πολιτικός σχολιαστής Γιούργκεν Ελσέσερ. Από την Ελλάδα υπήρχαν τρία ονόματα: ο Αλέξης Τσίπρας, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Μίκης Θεοδωράκης. Και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Ο Γκάβρις υπηρέτησε ως τρίτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα από το 2009 ώς το φθινόπωρο του 2013. Όπως διαβάζουμε σε ένα εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στη γερμανική «Zeit», το δίκτυο των επαφών του περιλάμβανε τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή. Εκεί αναζητούσε συμμάχους. Και στην προσπάθεια αυτή είχε πολύτιμο σύμμαχο τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, έναν ρώσο υπερεθνικιστή, γνωστό ως πατέρα του «νεο-ευρωασιατισμού». Σε αυτόν ανήκε το e-mail. Και γνωρίζουμε το περιεχόμενό του επειδή οι Anonymous χάκαραν τον Δεκέμβριο του 2014 την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Γκάβρις.

Ο 54χρονος Ντούγκιν έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα. Η πιο γνωστή του επίσκεψη ήταν τον Απρίλιο του 2013, για να δώσει δύο διαλέξεις την ίδια ημέρα. Η μία είχε τίτλο «Διεθνής πολιτική και το ευρωασιατικό όραμα» και δόθηκε στο Πανεπιστήμιο kotzias-duginτου Πειραιά. Τη σχετική πρόσκληση είχε στείλει ο τότε καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο και σημερινός υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος και φωτογραφήθηκε μαζί του. Η δεύτερη διάλεξη είχε τίτλο «Η γεωπολιτική της Ρωσίας» και δόθηκε στο Πάντειο, με οικοδεσπότη τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη.

Στην ίδια εκείνη επίσκεψη, ο Ντούγκιν είχε δώσει συνέντευξη στον Κωνσταντακόπουλο και του είχε εξηγήσει πως η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη Χερσαία Δύναμη (Ευρασία) και στη Θαλάσσια Δύναμη (τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ). Οταν επέστρεψε στη Μόσχα, έγραψε: «Στην Ελλάδα, οι σύμμαχοί μας θα μπορούσαν να είναι κάποιοι αριστεροί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που απορρίπτει τον ατλαντισμό, τον φιλελευθερισμό και την κυριαρχία των δυνάμεων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Κατά σατανική σύμπτωση, την ίδια περίοδο ο Κοτζιάς παρήγγειλε διάφορες έρευνες με αντικείμενο τις σχέσεις των Ελλήνων με τη Ρωσία. Μία από αυτές περιελάμβανε το ερώτημα «Ποια χώρα είναι πιο φιλική προς την Ελλάδα;», με τη Ρωσία να βγαίνει πρώτη με 40%. Πάντα σύμφωνα με την «Zeit», τον Ιούνιο του 2013 ο Κοτζιάς έστειλε τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών στον Γκάβρις, επισημαίνοντάς του ότι «για τους Ελληνες, η Ρωσία είναι ένας δυνητικός στρατιωτικός και οικονομικός σύμμαχος τον οποίο σέβονται και φαίνεται να γνωρίζουν σχετικά καλά».

Η τελευταία επίσκεψη του Ντούγκιν στην Ελλάδα ήταν πιο περιπετειώδης. Πριν από δέκα ημέρες συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου είχε φτάσει για να καλύψει (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) το ταξίδι του Πούτιν στο Αγιο Ορος. Του είπαν ότι περιλαμβάνεται σε κατάλογο αξιωματούχων των οποίων απαγορεύεται η είσοδος στην Ουγγαρία (άρα και στην ΕΕ), ύστερα από λίγες ώρες όμως τον άφησαν ελεύθερο λέγοντας ότι επρόκειτο για συνωνυμία. Το όνομα του Ντούγκιν δεν φιγουράρει πράγματι σε καμιά ευρωπαϊκή λίστα. Περιλαμβάνεται, αντίθετα, σε κατάλογο που έχει συντάξει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και αφορά persona non grata στην Αμερική.

Αφορμή για την απαγόρευση ήταν μια ανάρτηση στο facebook στις 24/8/2014, ενώ δηλαδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν σε πλήρη εξέλιξη, με την οποία ο Ντούγκιν τασσόταν υπέρ «της γενοκτονίας των ουκρανών κρετίνων». Ο ρώσος «φιλόσοφος» έχει όμως από παλιά λογαριασμούς με την Ουκρανία. Στο βιβλίο του «Τα θεμέλια της γεωπολιτικής», που εκδόθηκε το 1997, χαρακτήριζε την ανεξάρτητη Ουκρανία «τεράστια απειλή για την Ευρασία» και καλούσε τη Μόσχα να αναμειχθεί ενεργά «στην αναδιοργάνωση του ουκρανικού χώρου με βάση το μόνο λογικό και φυσικό γεωπολιτικό μοντέλο». Τον Αύγουστο του 2006, οργάνωσε ένα θερινό camp όπου δεξιοί εξτρεμιστές από το Ντονιέτσκ εκπαιδεύτηκαν στο αντάρτικο εναντίον του ουκρανικού στρατού. Οκτώ χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι αυτοί θα πρωταγωνιστούσαν στις αυτονομιστικές δραστηριότητες στην Ανατολική Ουκρανία.

 Ο Ντούγκιν δεν κατάφερε να εμπλακεί ευθέως στη ρωσική πολιτική ζωή, αν και το προσπάθησε δύο φορές: το 1995, όταν ίδρυσε μαζί με τον Εντουάρντ Λιμόνοφ το Εθνικο-Μπολσεβίκικο Κόμμα και έλαβε μέρος στις εκλογές (για να λάβει κάτω από 1%), και το 2002, όταν ίδρυσε μαζί με άλλους το κόμμα της Ευρασίας (αλλά τον επόμενο χρόνο τον πέταξαν έξω). Πέτυχε όμως να προκαλέσει στην Ουκρανία το χάος που ήθελε. Εγινε καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Παίζει επιτελικό ρόλο στο ορθόδοξο κανάλι Tsargrad, ιδιοκτησίας του ρώσου μεγιστάνα Κονσταντίν Μαλοφέγεφ. Και κέρδισε τη φιλία ανθρώπων όπως ο Τσίπρας, ο Καμμένος, ο Κοτζιάς, ο πρώην ηγέτης της Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ και διάφοροι ευρωπαίοι φασίστες. Πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος.

 

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Θεωρίες Συνωμοσίας, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

19 Responses to «Die Zeit»: O Αλ. Ντούγκιν αναζητούσε συμμάχους σε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή…

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ρώσοι Σταλινοφασίστες
  Το μίσος για τη Δύση, τους ενώνει με ακροαριστερούς και ακροδεξιούς ή απλά τυχοδιώκτες αντιδυτικούς των Βαλκανίων, καθώς και με ανυποψίαστους επιστήμονες διεθνούς κύρους όπως ο κ.Κοτζιάς, προσωπική επιλογή του κ.Τσίπρα.

  Ο κ.Κοτζιάς, μέχρι που δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες και βίντεο από την (καθαρώς επιστημονικήν) συνεργασία του με τον συνομιλητή της Κου Κλουξ Κλαν και της ΧΑ, αρνιόταν πως είχε επαφή μαζί του
  http://www.protothema.gr/politics/article/450091/strofi-180-moiron-apo-kotzia-paradehetai-tin-prosklisi-ston-roso-fasista-dougin/

  (9.2.2015-“Συνέντευξη στο Spiegel). Στροφή 180 μοιρών» από Κοτζιά: Παραδέχεται την πρόσκληση στον Ρώσο εθνικιστή Ντούγκιν”,

  Για τον παλαιοημερολογίτη, ομοφοβικό και αντισημίτη Σαλαμινομάχο πάλι έχουμε διαβάσει:
  http://www.iefimerida.gr/news/189233/oi-financial-times-katigoroyn-kotzia-kai-kammeno-oti-ehoyn-sheseis-me-akrodexioys-kai
  (29.1.2015)-«Οι Financial Times κατηγορούν Κοτζιά και Καμμένο ότι έχουν σχέσεις με ακροδεξιούς και δισεκατομυριούχους Ρώσους-Ανυπόστατο, απαντά ο ΥΠΕΞ»),

  Oρθοδοξία-Πανσλαβισμός, ρωσικός Ναζισμός
  Oρθόδοξος Ευρασιανισμός, ενάντια στην «φιλελεύθερη θεωρία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των σεξουαλικών μειονοτήτων» (against liberal theory of human rights and protection of sexual minorities):

  https://openrevolt.info/2014/09/01/alexander-dugin-orthodox-eurasianism/


  Orthodox Eurasianism – Alexander Dugin

  Translated for Open Revolt by Venator

  1 – The term “Orthodox Eurasianism” is increasingly used by the junta in Kiev to describe the worldview of the Republic of Novorossia. While it is clear that this element of language was designed in Washington, it is however, in my view, quite correct.

  2 –Almost all historical Eurasists were Orthodox Russian patriots. However,unlike Slavophiles and Leontiev, they were skeptical about the possibility of uniting all Slavs because they felt that cultural, religious and historical differences between them were more important than their ethno-linguistic proximity. At the same time, they emphasized that Russian civilization had integrated into a unity of destiny a number of non-Slavic peoples (Turks, Caucasians, people of Siberia) which were in geographical contact us.

  3 – As early as the 1990s, under our influence, Eurasianism integrated into its corpus geopolitics (thalassocracy against tellurocracy, Eurasia against the Atlantic world, Eurasians against Atlanticist) and traditionalism (Tradition against the modern and postmodern world).

  4 – All of this is in fact the ideological foundation of the Republic of Novorossia. First, it is at the forefront of the Orthodox religious identity in a cultural sense (against Ukrainian nationalism and the Uniate Church and against liberal theory of human rights and protection of sexual minorities) .

  https://openrevolt.info/2014/12/17/alexander-dugin-eurasia-in-the-netwar-eurasian-networks-in-the-eve-of-2015/

  Alexander Dugin: Eurasia in the Netwar Eurasian Networks in the Eve of 2015
  by Alexander Dugin

  The stronger the Eurasian ideas become and the more clearly they are embodied in real political steps, the more they cause the West and its agents to hate Russia.
  …………..

  God is with us; understand, oh, infidels, and submit; God is with us!
  __________

  Ο τσάρος Πούτιν, ένας ευσεβής ερωτύλος που έχει συκοφαντηθεί ότι δολοφονεί πολιτικούς αντιπάλους, διοικεί την Εκκλησία:

  Ο ισχυρός εκπρόσωπος της Εκκλησίας του Πούτιν πρωτοπρεσβύτρος Βζέβολοντ Τσάπλιν, έπεσε σε δυσμένεια και εκπραθυρώθηκε όταν θεάθηκε να τρώει σε εστιατόριο Μακντόναλντς.
  http://www.rferl.org/content/russia-chaplin-interview-putin-kirill-orthodox-church-conservatism/27639946.html

  In Russia, An Outspoken Priest Falls From Grace

  By Tom Balmforth

  March 28, 2016

  MOSCOW — Archpriest Vsevolod Chaplin looked unassailable as a spokesman for the Russian Orthodox Church. A regular fixture across the Russian media for several years, Chaplin freely voiced ultraconservative, sometimes highly controversial opinions that his longtime patron, Patriarch Kirill, could not.

  And then suddenly, on December 24, Chaplin was out — relieved of his job when the church’s public relations department, which he had headed since 2009, was merged with another in the name of «optimization,» according to a terse church statement.

  Chaplin soon found himself marginalized, stripped of access to the state media that once eagerly broadcast his pronouncements to the people. His change of fortune is a lesson in the fickle winds of President Vladimir Putin’s Russia, where the staunchest allies of the Kremlin can find themselves out in the cold if they stray from the narrative of the day.
  ……………..
  A few weeks before his dismissal, Chaplin did something else that the Kremlin, church or both may have seen as a transgression: He had a meal at McDonald’s, perhaps the most prominent symbol of U.S. influence in Russia, in the middle of a strident state media campaign casting the United States as Russia’s main foe.
  _________________________________
  Ο Ντούγκιν με τον ζωγράφο Alexey Beliayev – Guintovt, στυλίστα της Ευρασιατικής νεολαίας.


  Ελληνικό Φαιοκόκκινο μέτωπο
  Ο ζωγράφος Alexey Beliayev – Guintovt.
  http://faiokokkinometwpo.blogspot.gr/2009/01/alexey-beliayev-guintovt.html

  http://www.artmargins.com/index.php/component/content/article?id=392:a-f

  Alexey Beliayev – Guintovt.

  Η μελλοντική Μόσχα, δύναμη και υπερκόσμιο μεγαλείο

  Παρουσίαση του καλλιτέχνη και σε ναζιστικό ελληνικό μπλογκ
  http://mavroskrinos.blogspot.gr/2009/01/alexey-beliayev-guintovt.html

  Τάιμς της Μόσχας:
  Kρυπτοφασίστας ο εθνικιστής καλλιτέχνης
  http://www.themoscowtimes.com/arts_n_ideas/article/373156.html
  Russian contemporary art has been no stranger to political scandal in recent years, but the award of the Kandinsky Prize to alleged «crypto-fascist» Alexey Belyaev-Guintovt at Winzavod on Wednesday may well be the biggest yet. His paintings «Patria-Figlia» and «Brothers and Sisters,» grandiose interpretations of Stalinist aesthetics, beat veteran Boris Orlov’s «Parade of Astral Bodies» and Dmitry Gutov’s «Used» to win the 40,000 euro award.

  ‘Crypto-Fascist’ Wins Prize
  By Max Seddon
  Dec. 12 2008 00:00

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ρουμάνοι φασίστες και Έλληνες ορθόδοξοι φονταμενταλιστές:

  http://eggolpio.blogspot.gr/2015/12/blog-post_23.html
  Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015
  Το μαρτυρικό τέλος του Κορνηλίου Κοντρεάνου.
  «Ο τελικός στόχος δεν είναι η ζωή. Είναι η ανάσταση. Η ανάσταση των εθνών στο όνομα του Ιησού Χριστού του Σωτήρα».

  Corneliu Codreanu (1899 – 1939)
  _______________

  Η κηδεία του φασίστα δολοφόνου αρχηγού της αντισημιτικής Σιδηράς Φρουράς «άγιου» της ρουμανικής ακροδεξιάς Κορνήλιου Κοντρεάνου

  _______________
  Οι σατανιστές και αποκρυφιστές της Χ.Α. υμνούν τον Ρουμάνο ναζιστή κακούργο άγιο Κοντρεάνου

  xryshaygh.com/enimerosi/view/sunergasia-pistoi-mechris-eschatwn#ixzz4ALBzc8lW

  Συνεργασία: Πιστοί μέχρις εσχάτων
  Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 – 07:27

  Ο Κορνήλιος Κοντρεάνου και η Σιδηρά Φρουρά στην σκέψη του Έβολα
  ……………………..

  Να είσαι πιστός μέχρι θανάτου και θα σου δώσω το στεφάνι της ζωής !
  (Αποκάλυψη του Ιωάννου 2: 10)
  __________________


  Ο Codreanu ήδη από το 1920 είχε δημιουργήσει την οργάνωση «Εθνικός Χριστιανικός Σοσιαλισμός» και στις 2 Σεπτεμβρίου 1920 δημοσίευσε στο Ιάσιο το «Πιστεύω του Χριστιανικού Εθνικοσοσιαλισμού», δείγμα του θαυμασμού, της αφοσιώσεως και της πνευματικής του επαφής με τον Αδόλφο Χίτλερ
  ………………………
  Στη Γερμανία ανέπτυξε εθνικιστική δράση και παρακολούθησε τις δραστηριότητες του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανών Εργατών, [NSDAP], καθώς και ομιλίες του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ μελέτησε τον εθνικοσοσιαλισμό και το φασισμό του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος, [Ρ.N.F.], της Ιταλίας και επηρεάστηκε από τον Μπενίτο Μουσολίνι. Λίγο καιρό μετά, διέκοψε τις σπουδές του και επέστρεψε στη Ρουμανία, όπου έγινε μέλος μιας τοπικής εθνικιστικής οργανώσεως «Φρουρά Εθνικής Συνείδησης» του σιδηρουργού Κωνσταντίν Πάνκου
  ………….
  Στη Ρουμανία κατοικούσαν 2.000.000 Εβραίοι, που με την αναθεώρηση του συντάγματος αποκτούσαν την ρουμανική υπηκοότητα, καθώς και πρόσβαση στην δημόσια και πολιτική ζωή. Μαζί με τον Ίωνα Μότα, εθνικιστή από την Τρανσυλβανία μέλος της οργανώσεως «Actiunea Romanesca» ο οποίος είχε εκδώσει στα ρουμανικά «Τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιων», μετέπειτα συνεργάτη του και υπαρχηγό του, άρχισε να σχεδιάζει τις δολοφονίες πολιτικών προσώπων όπως του πρωθυπουργού Ion I.C. Brătianu, …………….

  Σχέσεις με την Ελλάδα

  Τον Απρίλιο του 1934 αντιπροσωπεία της Ρουμανικής εθνικιστικής Λεγεώνας, επισκέφθηκε τα γραφεία της οργανώσεως «Εθνική Ένωσις Ελλάς», στη Θεσσαλονίκη και μετά το τέλος της επισκέψεως ο Ρουμάνος εκπρόσωπος και ο Σ. Πετρίδης, υπασπιστής της «Εθνικής Ενώσεως Ελλάδος», εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν κατά «…των Εβραίων και των κομμουνιστών που επιχειρούν να δηλητηριάσουν τις εθνικές κοινωνίες….».

  http://faiokokkinometwpo.blogspot.gr/2007/11/blog-post.html

  Δεσπόζουσα θέση έως μονοπώλιο στην ιστορία του ρουμανικού εθνικισμού κατέχει η Λεγεώνα. Ο δε Codreanu παρέμεινε ζωντανός στην μνήμη του ρουμανικού λαού σε τέτοιον βαθμό, ώστε η ρουμανική ελληνορθόδοξη εκκλησία το ανακήρυξε άγιο!!! (σημ. Λασκ. δεν είναι αλήθεια, το θέλουν αλλά δεν το αποτολμούν) Όταν στις 30 Νοεμβρίου του 1940 μεταφέρθηκαν τα οστά του σε μαυσωλείο, στην μεταφορά παρευρέθησαν περίπου 155.000 Ρουμάνοι.

 3. Ο/Η eklag λέει:

  Περιέργως πώς-εδώ μέσα-όσοι διαφωνούν με τους δυτικούς συσχετισμούς εξουσίας φέρονται σχεδόν πάντα και εξ ορισμού διαπλεκόμενοι με τον Σατανά!
  Αν είχα να κάνω με επίπεδο «Κα Λουκά» θα το καταλάβαινα.
  Δεν έχω όμως εξ ου και προβληματίζομαι καμιά φορά σοβαρά!

 4. Ο/Η Παλιός λέει:

  Προφητείες και ευσεβείς πόθοι στην Πράβντα:
  http://www.avgi.gr/article/2028341/konstantinos-filis-i-rosia-einai-apofasismeni-na-diakinduneusei-akomi-kai-eutheia-sugkrousi-gia-tin-oukrania

  Κωνσταντίνος Φίλης: Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να διακινδυνεύσει ακόμη και ευθεία σύγκρουση για την Ουκρανία
  Κυριακίδης Νίκος

  09.03.2014

  Το παζλ της Ουκρανίας είναι μπερδεμένο και δύσκολο. Δεν πρόκειται για μία ακόμη σύγκρουση στον χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, από τις πολλές που ακολούθησαν την ανιστόρητη διάλυσή της το 1991. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολύπλοκες διασυνδέσεις σ’ όλο το γεωπολιτικό στερέωμα της μεταψυχροπολεμικής Ευρώπης. Η Ουκρανία βρίσκεται γεωγραφικά στο μεταίχμιο των σφαιρών επιρροής Δύσης και Ρωσίας και αυτό μοιραία προκαλεί πολλά από τα σημερινά προβλήματά της.

  Όπως λέει στην «Αυγή» ο δρ Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, ειδικός σε θέματα πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία θεωρεί την Ουκρανία ζωτικό χώρο της, φυσική προέκτασή της προς τη Δύση και μία απ’ τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες χάριν της οποίας θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ευθεία σύγκρουση με οιονδήποτε εταίρο της. Τα πράγματα, επομένως, δεν είναι καθόλου απλά…

  Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

 5. Ο/Η Ρωσίδα πόρνη στην Ελλάδα λέει:

  Η Εκκλησία και ο κόσμος . Μητροπολίτης Ιλαρίωνας και ο Αλέξανδρος Ντούγκιν .
  Церковь и мир. Митрополит Иларион и Александр Дугин.

  Μιλάει ο Ντούγκιν: ρωσικό Πάσχα


  Δημοσιεύτηκε στις 4 Μαΐ 2013
  Александр Дугин – «Русская Пасха»
  В видео использованы материалы фильмов: Старообрядчество, Раскол, Распечатанные алтари – записи старообрядческих служб ( ржевский, рогожские приходы итд), крестные ходы Пасхи,

 6. Ο/Η Ρωσίδα πόρνη στην Ελλάδα λέει:

  http://amagi.gr/content/pros-ti-o-enthoysiasmos

  Πρόδρομος Πύρρος

  Πέμ, 06/02/2016 – 16:23

  Προς τι ο ενθουσιασμός;

  (….)

  Από την άλλη μεριά, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Αθήνα ουδείς θεώρησε ότι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθεί για τη σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την προσάρτηση της Κριμαίας. Μόνη εξαίρεση η ΜΚΟ Colour Youth, η οποία θέλησε να καταγγείλει το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί για τα LGBTQ άτομα στη Ρωσία ως αποτέλεσμα της ανοχής αλλά και την ενεργού συμμετοχής της κυβέρνησης Πούτιν.

  Για να αντιληφθούμε τον βαθμό της απόκλισης που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την εικόνα που έχουν οι μεν και οι δε για τη Ρωσία, αξίζει κανείς να μελετήσει τα πορίσματα δημοσκοπήσεων που έχει διεξαγάγει το Pew Research Centre. Η Ελλάδα είναι με 66% η τρίτη χώρα στον κόσμο σε θετικές γνώμες για τη Ρωσία (μετά την Κίνα και το Βιετνάμ), όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι 20% και στην Ισπανία 18%. Είναι πολλοί και διαφορετικοί οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται αυτή η ελληνική «ιδιαιτερότητα». Οι εκ δεξιών βλέπουν στον Πούτιν τη νέα μεγάλη Αικατερίνη που, αφού τους χαρίσει τα χρέη, ίσως τους βοηθήσει να πάρουν ξανά την Πόλη, ενώ οι εξ αριστερών τον νέο Λένιν που, αφού αναβιώσει τη Σοβιετική Ένωση και μας χαρίσει τα χρέη, θα βοηθήσει την Αριστερά να κερδίσει επιτέλους τον Εμφύλιο.

  Ασχέτως όμως αυτών, υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για να επιδεικνύουν οι πάντες τέτοιον ενθουσιασμό για την επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα; Ακόμη και αν (κακώς, κάκιστα) παραβλέψουμε την επίθεση του καθεστώτος στην ελευθερία της έκφρασης, τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, το δημοκρατικό έλλειμμα, τη συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου που έφτασε στο αποκορύφωμα της με την επέμβαση στην Ουκρανία, τις σκιές που υπάρχουν πίσω από τη δολοφονία Πολιτκόφσκαγια και άλλων αντίστοιχων περιστατικών, αξίζει στο πλαίσιο μίας realpolitik προσέγγισης να υιοθετούμε μία τόσο ευμενή στάση προς το καθεστώς Πούτιν; Είναι η Ρωσία μία υπερδύναμη από την οποία αποκομίζουμε ή μπορούμε να αποκομίσουμε στο μέλλον σημαντικά οικονομικά οφέλη;

  Κάθε άλλο! Τα τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία έχουν οδηγήσει σε διαδοχικές κρίσεις, είτε δημοσιονομικής είτε νομισματικής φύσης. Η ανάκαμψη δε της οικονομίας της δεν φαίνεται στον ορίζοντα όσο οι τιμές των πρώτων υλών και ιδίως του πετρελαίου παραμένουν χαμηλές. (Οι τιμές του πετρελαίου, για την ακρίβεια, είναι πιθανόν να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό καιρό). Η απουσία οποιασδήποτε στρατηγικής επενδύσεων την εποχή των παχέων αγελάδων, όταν οι τιμές του πετρελαίου ξεπερνούσαν τα 100 δολάρια, υπονόμευσε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας. Συγχρόνως, και ενώ τα έσοδα από το πετρέλαιο διαμοιράζονταν μέσω μερισμάτων σε ένα κλειστό σύστημα εξουσίας, καμία προσπάθεια δεν επιχειρούνταν προκειμένου η οικονομία της να υπερβεί διαρθρωτικές αδυναμίες, τη γραφειοκρατία, την εκτεταμένη διαφθορά κ.ά., υποσκάπτοντας έτσι τις δυνατότητες ανάπτυξης άλλων τομέων. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η Ρωσία να διανύει τον δεύτερο χρόνο ύφεσης (τρίτο, αν συνυπολογίσουμε και τη σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το 2014).

  To 2014 o πρόεδρος Ομπάμα είχε εύστοχα χαρακτηρίσει τη Ρωσία «περιφερειακή δύναμη», προσθέτοντας ότι η στάση της στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι δείγμα αδυναμίας και όχι ισχύος

 7. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a87747de-a713-11e4-b6bd-00144feab7de.html#axzz4AS9TAtn8

  January 28, 2015 7:30 pm

  Alarm bells ring over Syriza’s Russian links

  Sam Jones in London, Kerin Hope in Athens and Courtney Weaver in Moscow

  Other members of Greece’s new government harbour similar views. Nikos Kotzias, the foreign minister, and Panos Kammenos, defence minister, have both been cultivated by figures close to Russian president Vladimir Putin’s inner circle.

  Mr Kotzias — a former Piraeus university professor — has espoused increasingly nationalist positions, developing a relationship with Alexander Dugin, the Russian nationalist philosopher, during several visits to Moscow, according to a colleague who declined to be identified.

  Mr Dugin, who is close to several figures in the Moscow security establishment and last August called for a “genocide” of Ukrainians, was invited by Mr Kotzias to speak at an event in the Piraeus campus in 2013, where he extolled the role of Orthodox Christianity in uniting Greeks and Russians.

  http://www.rferl.org/content/greek-syriza-deep-ties-russian-eurasianist-dugin/26818523.html

  Thursday, June 02, 2016

  H νέα ελληνική κυβέρνηση έχει βαθείς, μακροχρόνιους δεσμούς με τον Ρώσο φασίστα Ντούγκιν
  New Greek Government Has Deep, Long-Standing Ties With Russian ‘Fascist’ Dugin

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η ασυλία της Χ.Α. είναι άλλο ένα σκάνδαλο αυτής της κυβέρνησης

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/06/blog-post_65.html
  Σπαρακτική η κραυγή της χαροκαμένης μητέρας του Παύλου Φύσσα (Βίντεο)

  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016 | 7:48 μ.μ.

  Σπαρακτική η κραυγή της μητέρας του Παύλου Φύσσα σ ε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και το Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής.

  Ο αβάσταχτος πόνος για το εν ψυχρώ δολοφονημένο από χρυσαυγίτες παιδί της καθημερινά εντείνεται αφού εκτός των άλλων παρακολουθεί και την κτηνώδη συμπεριφορά των κατηγορουμένων, όποτε επαναλαμβάνεται η ακροαματική διαδικασία σε μια δίκη που καθυστέρει χαρακτηριστικά.
  Η χαροκαμένη μάνα απευθύνεται προσωπικά στον πρόεδρο της δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό να επέμβουν για να επιταχυνθεί η δίκη των ναζιστών δολοφόνων.
  __________________________

  και μια απάντηση στο σχόλιο της πάντοτε δηκτικής προς το μπλογκ αγαπητής eklag:
  http://www.nationalreview.com/article/380614/dugins-evil-theology-robert-zubrin

  Dugin’s Evil Theology
  Η Θεολογία του Κακού, του Ντούγκιν
  His Eurasianism is a satanic cult.
  Ο Ευρασιατισμός του είναι μια σατανιστική λατρεία

 9. Ο/Η του κώλου λέει:

  Ελληνορθόδοξοι κατά Ρωσορθόδοξων και στη μέση ο Δούγιν.
  http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2014/03/blog-post_5488.html
  15 Μαρ 2014
  Ἐνῶ οἱ Ρῶσοι τὸν γεωπολιτικό τους μέντορα τὸν λένε Ἀλεξάντερ Ντούγκιν, ἐμεῖς τὸν λέμε Δῶρο Θεοῦ καὶ Μαρμαρωμένο Βασιλιά…
  Γράφει ὁ Δρ. Κωνσταντῖνος Βαρδάκας

  Στὶς 9 Μαρτίου ὁ γεωπολιτικὸς μέντορας τοῦ Β.Πούτιν, ὁ Ἀλεξάντερ Ντούγκιν δημοσίευσε στὴν ἰστοσελίδα του στὸ facebook τὶς σκέψεις του γιὰ τὸ τί μέλλει γενέσθαι ἀπὸ ἐδῶ καὶ στὸ ἑξῆς στὴν Κριμαία, στὴν Ἀνατολικὴ Οὐκρανία, ἀλλὰ καὶ σὲ ὁλόκληρη τὴν Εὐρώπη. Φανατικὸς Ὀρθόδοξος καὶ ἴδιος πιστεύει στὴν δημιουργία τῆς Εὐρασιατικῆς Ἕνωσης πάνω στὶς ἀρχές της, μιὰ ἐπιστροφὴ στὴ σοβιετικὴ ἰσχὺ ἀλλὰ μὲ θρησκευτικὸ ὑπόβαθρο. Ὁ Ἀλεξάντερ Ντούγκιν ὁ γεωπολιτικὸς σύμβουλος τοῦ Β. Πούτιν καὶ δημιουργός της Εὐρασιατικῆς Ἕνωσης, αὐτὸς ποὺ καθορίζει τὴν γεωπολιτική της Ρωσικῆς Ὁμοσπονδίας μὲ ἄρθρο του ποὺ ἀναρτησε στὴν ἰστοσελίδα τοῦ ξεκαθαρίζει ὅτι, ἡ Ρωσία δὲν ἔχει ἄλλη ἐπιλογὴ ἀπὸ τὸ νὰ….
  ἐπέμβει στὴν Αν. Οὐκρανία ἀμέσως μετὰ τὸ δημοψήφισμα στὴν Κριμαία, μέχρι τὶς ὄχθες τοῦ Δνείπερου ποταμοῦ, πρὸς ἀνάκτηση τῆς ἀνατολικῆς Οὐκρανίας. Ὁτιδήποτε δεξιά του Δνείπερου θὰ περιέλθει στὴν ρωσικὴ ἐπικράτεια. Ἐὰν ὁ Β.Πούτιν προχωρήσει καὶ θεμελιώσει αὐτὸ τὸ σχεδιασμό, στὸ ἄμεσο μέλλον ἡ Εὐρώπη θὰ ἀποαμερικανοποιηθεῖ καὶ θὰ στραφεῖ στὴν Ὀρθόδοξη Ρωσία. Τελικὸς στόχος γιὰ τὸν Α.Ντούγκιν εἶναι ἡ ἀπορρόφηση τῆς Εὐρώπης ἐντός της Εὐρασιατικῆς Ἕνωσης, καὶ κρίσιμο σημεῖο γιὰ αὐτὸ ἀποτελοῦν οἱ ἐξελίξεις στὴν Οὐκρανία. (defencenet.gr)
  Καὶ ἐμεῖς θέλουμε κ. Ντούγκιν μία Εὐρώπη δίχως ἐξαρτήσεις καὶ στραμμένη στὴν μοναδικὴ ΑΛΗΘΕΙΑ καὶ ὄχι ἐναγκαλισμένη μὲ τὴν Ὀρθόδοξη Ρωσία ἀλλὰ διαπνεόμενη ἀπὸ τὶς ἀξίες τῆς ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ καὶ τῆς ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑΣ ποὺ εἶναι οἰκουμενικὲς καὶ ὄχι οἰκουμενιστικές. Ἄραγε κ. Ντούγκιν εἶδες τὴν τελετὴ ἀνάληψης τῶν προεδρικῶν καθηκόντων τοῦ κ. Πούτιν;
  Σὲ παραπέμπουμε στὸ σχετικὸ σύνδεσμο-βίντεο γιὰ νὰ δεῖς τὸ ἀφεντικό σου σὲ ποιοῦ ΠΑΠΆ- ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ὁρκίσθηκε!!
  Μᾶλλον ὁρκίσθηκε στὸ Σύνταγμά σας καὶ καλὰ ἔκανε, ὅμως μὴν μᾶς τὸν διαφημίζεις γιὰ παγκόσμιο ἀναμορφωτὴ τοῦ κόσμου μὲ βάση τὸ Θρησκευτικὸ ὑπόβαθρο τῆς Ὀρθοδοξίας. Τὰ σύμβολα τῆς Ὀρθοδοξίας μαζὶ μὲ τὰ σφυροδρέπανα δὲν πᾶνε μαζί. Ἐμεῖς τιμᾶμε τοὺς Ἅγιους καὶ μάλιστα τοὺς Νεοφανεῖς Ρώσους Λαμπτῆρες τῆς Οἰκουμενικῆς Ὀρθοδοξίας μὲ ὕμνους καὶ ὠδὲς πνευματικὲς καὶ διαδίδουμε τὸ ἔργο τους. Ἐσεῖς ὅμως τί κάνετε;
  Ρίχνετε ΑΓΙΑΣΜΟ στοὺς πυραύλους σας ποὺ φέρνουν πυρηνικὲς κεφαλὲς γιὰ νὰ σκορπίσουν μὲ «ἐπιτυχία» τὸν θάνατο: ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ: Ρῶσοι ὀρθόδοξοι ἱερεῖς εὐλογοῦν πυρηνικὸ βλῆμα Topol-M
  Τώρα πλέον ὁλοφάνερα ἐξηγεῖται αὐτὸ ποὺ ἔλεγε ὁ Γέροντας Παίσιος πρὶν τριάντα χρόνια γιατί, «ὅποιος πάρει μέρος σ΄ αὐτὸν τὸν πόλεμο (ἐν. τὸν εὐρωπαϊκό), χάθηκε…»… («Γέροντας Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης, 1924 – 1994»).
  Ἀκριβῶς γιατί οἱ ἀντιτιθέμενοι μόνο πνεῦμα Ὀρθοδοξίας δὲν θὰ ἔχουν ἀλλὰ θὰ διακατέχονται ἀπὸ πνεῦμα καταστροφῆς καὶ ἐγωπαθοῦς ὑπεροχῆς.
  κ. Ντούγκιν σὲ αὐτὰ ποὺ ἔγραψες ξέχασες νὰ τονίσεις κάτι γιὰ νὰ καταλάβουν καὶ οἱ ἀναγνῶστες ὅτι ἡ Συμφωνία τῆς Γιάλτας ποὺ ἴσχυε ἔστω καὶ ἀτύπως μέχρι τὰ γεγονότα τοῦ Κιέβου- Οὐκρανίας απ’ ἐδῶ καὶ πέρα δὲν ἰσχύει πλέον. Γι’ αὐτὸ καὶ ὁ πρόεδρος Πούτιν λίγες μέρες πρὶν ἀποκορυφωθοῦν τὰ γεγονότα στὸ Κίεβο ἔστειλε ἕνα παράξενο μήνυμα στὴν «συντροφιὰ» τῶν G8:
  Β.Πούτιν πρὸς ΕΕ: «Μακριὰ ἀπὸ Οὐκρανία γιατί θὰ ἀναμιχθοῦμε σὲ Ἑλλάδα καὶ Κύπρο»!
  Μᾶλλον καταλάβαινε ὁ Ρῶσος πρόεδρος ὅτι πᾶμε γιὰ «σπάσιμο» τῆς ἄτυπης συμφωνίας τῆς Γιάλτας. Καὶ ἐδῶ μπαίνει τὸ καίριο ἐρώτημα. Γιατί τώρα κ. Πούτιν;
  Τὰ Δεκεμβριανά των Ἀθηνῶν, οἱ ἀνθρωποκτόνες φωτιὲς στὴν Ἠλεία, ἡ εἴσοδος τῆς ὁμόδοξης Ἑλλάδας στοὺς τοκογλυφικοὺς μηχανισμοὺς ποὺ φτιάχνουν νεόκοπους δισεκατομμυριούχους ὄχι μόνο στὴν Δύση ἀλλὰ καὶ στὴν Ἀνατολὴ, τὸ μεῖζον πρόβλημα τῆς κατεχόμενης Κύπρου γιατί δὲν ἔκαναν πιὸ ἀποφασιστικὸ τὸν Ρῶσο πρόεδρο νὰ ἀναμειχθεῖ ἐνεργητικά;
  Ἀλλὰ ἀπλώς ΕΡΙΧΝΕ διὰ τοῦ τύπου καμιὰ παρηγορητικὴ δήλωση ἐνῶ ὅλος ὁ κόσμος ἔβλεπε τὴν ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ δηλ. τὴν Ἑλλάδα νὰ πονάει, καλύτερα νὰ σπαράζει. Καὶ αὐτὸ γιατί θέλετε τὴν ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ἀποκλειστικὰ ὑπόθεση Ρωσικὴ καὶ ἐπικοινωνιακὸ ἐργαλεῖο ἐπεκτατικῆς πολιτικῆς ὅπως εἰσηγεῖσθε στοὺς σχεδιασμούς σας.
  Ὅπως εὐχηθήκατε στοὺς Οὐκρανοὺς καλὴ τύχη μετὰ τὴν ἀπόσχισή τους, τολμᾶμε καὶ ἐμεῖς νὰ ποῦμε Καλὴ Τύχη στοὺς ἀδόκιμους σχεδιασμοὺς τοῦ κ. Ντούγκιν καὶ νὰ συμπληρώσουμε μὲ κάτι πιὸ σίγουρο…
  «Οῦτοι ἐν ἄρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἴπποις, ἠμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἠμῶν μεγαλυνθησόμεθα. 9 αὐτοὶ συνεποδίσθησαν καὶ ἔπεσαν, ἠμεῖς δὲ ἀνέστημεν καὶ ἀνωρθώθημεν. 10 Κύριε, σῶσον τὸν βασιλέα, καὶ ἐπάκουσον ἠμῶν, ἐν ἢ ἂν ἡμέρα ἐπικαλεσώμεθά σε.» (ψαλμὸς τοῦ Δαυΐδ)
  Τελικὰ κ. Ντούγκιν ἡ νέα Γιάλτα θὰ γίνει στὴν Κωνσταντινούπολη, θὰ εἶναι πνευματικὴ συμφωνία ποὺ δὲν θὰ διαχωρίζει τὸν κόσμο ὅπως ἡ παλιὰ ἀλλὰ θὰ τὸν ἑνώνει μὲ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥ.
  Θὰ εἶναι τέτοιου εἴδους Εἰρήνη ποὺ θὰ ξεμα-μαρμαρώσει τὶς ἀνθρώπινες συνειδήσεις γιὰ νὰ ψηλαφήσουν τὸ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ.

 10. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ: Ρώσοι ορθόδοξοι ιερείς ευλογούν πυρηνικό βλήμα Topol-M – Η Μόσχα δείχνει έτοιμη για όλα
  Σκηνές που θα προκαλέσουν σοκ στον παγκόσμια κοινή γνώμη αναδεικνύειτο defencenet.gr: Αργά τη νύχτα υπήρξε ενημέρωση από την Μόσχα για την μεταφορά αυτοκινούμενων διηπειρωτικών πυρηνικων πυραύλων πολλαπλών κεφαλών Topol-M σε περιοχές κοντά στην Μόσχα τις τελευταίες ώρες Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε Ρώσους ορθόδοξους ιερείς να ευλογούν τα «όπλα της Αποκάλυψης» λίγο πριν αυτά αφιχθούν στις περιοχές διασποράς τους. Είναι ένα ντοκούμέντο που δείχνει ότι μπορεί να βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στον όλεθρο απ’ότι πιστεύουμε.
  Έτσι παρουσίαζαν τα γελοία ελληνικά εθνικιστικά σάιτς για να φτιάξουν με τρομολαγνεία το ανώμαλο ακροατήριό τους, έναν αγιασμό ρουτίνας των Ρώσων στρατόκαβλων ιερέων, τα οποία μεταφέρθηκαν για την παρέλαση της 9ης Μαϊου, μέρας της Νίκης.
  05:53
  02/03/2014
  Priests bless Topol-M ICBMs
  https://www.youtube.com/watch?v=DAKPgu5yDrM 1

  ht Δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβ 2014
  RT-2UTTKh ‘Topol-M’ missiles arrived in Moscow Friday amid a military convoy. The missiles will be stored in a military base at Alabino until they are rolled out for Victory Day celebrations May 9.
  comments

  Justin PedenΠριν από 3 μήνες
  This is the most Russian thing I have ever seen.

  Απάντηση78

  VarietyGamer Πριν από 3 εβδομάδες (τροποποιήθηκε)
  Dear Santa; OH santa, please make this missile and the 6 warheads it carries hit their mark. Please let each one incinerate everything within a 10km radius. Please let each one irradiate a region of 30km for 20,000 years and please let each missile induce 3rd degree burns and blindness on those up to 80km away from ground zero.

  Ιερούς πολέμους στην Συρία και την Ουκρανία ήθελε ο αρχιπάτερ

  http://www.theguardian.com/world/2015/dec/25/russian-orthodox-church-sacks-father-vsevolod-chaplin

  Russian Orthodox church sacks ultra-conservative senior priest

  Father Vsevolod Chaplin, who recently referred to Russian intervention in Syria as a holy war, relieved of his duties

  The Russian Orthodox church has sacked one of its most high-profile priests, an ultra-conservative who had called for the church to play a stronger and more independent role in public life.

  Father Vsevolod Chaplin, who, since 2009, had been head of the church’s department for cooperation with society, was relieved of his duties on Thursday. Chaplin had called for the church and the Russian government to take a more
  active role in east Ukraine, and recently referred to the Russian military intervention in Syria as a holy war. However, he had criticised the current Russian political elite for corruption.

  http://www.theguardian.com/world/2012/mar/25/pussy-riot-devils-work-kirill
  Howard Amos in Moscow

  Sunday 25 March 2012 17.40 BST
  A feminist punk band who staged an unsanctioned performance in Moscow’s principal cathedral were doing the work of the devil, according to the head of the Russian Orthodox church.

 11. Ο/Η Kάσυ Διάρη, μπράβο Σύριζα λέει:

  https://jailgoldendawn.com/2016/06/02/%ce%bc%ce%ac%ce%b3%ce%b4%ce%b1-%cf%86%cf%8d%cf%83%cf%83%ce%b1-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%bc%cf%8c%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd/

  Μάγδα Φύσσα: Οι αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις για την καθυστέρηση της δίκης

  jailgoldendawn / 16 hours ago

  Συνέντευξη Τύπου απο τους συνήγορους της Πολιτικής Αγωγής της Δίκης της Χρυσής Αυγής, μαζί με την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, στην ΕΣΗΕΑ, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016.

 12. Ο/Η Οι Kόκκινοι λέει:

  Εσείς ξυπνήσατε πέρσι, άλλοι φώναζαν από το 2013

  http://kokkinometerizi.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html
  Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

  Ο ρώσος νεοναζιστής – ευρασιάτης Ντούγκιν στο ελληνικό πανεπιστήμιο !

  Την Παρασκευή 12 του Απρίλη 2013, σε μια αίθουσα στην Πλάκα, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστήμιου, σε συνεργασία με το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιά (η παλιά Βιομηχανική) διοργανώσανε από κοινού μια εκδήλωση με θέμα «Η Γεωπολιτική της Ρωσίας».

  Σε ό,τι αφορά την επιλογή του βασικού εισηγητή για το θέμα, οι «κύριοι» αυτοί -που λυμαίνονται το ελληνικό πανεπιστήμιο και τα λεφτά με τα οποία το χρηματοδοτεί η εργατιά κι ευρύτερα η φτωχολογιά με τους φόρους της- έπεσαν «διάνα»: κάλεσαν τον κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο της σύγχρονης ρωσικής νεοναζιστικής, επεκτατικής ιμπεριαλιστικής γεωπολιτικής, το νεοναζιστή και θαυμαστή των Waffen SS «θεωρητικό» Αλεξάντερ Ντούγκιν.

  Αυτόν τον κανίβαλο οι ανεκδιήγητοι αυτοί «επιστήμονες» και «διεθνολόγοι» τον ονομάτισαν στην πρόσκληση της εκδήλωσής τους «διεθνούς εμβέλειας θεωρητικό».

  http://www.oakke.gr/esoteriki-politiki/item/473-%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
  Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

  Κοτζιάς και Ντούγκιν στο ΠΑΠΕΙ Κοτζιάς και Ντούγκιν στο ΠΑΠΕΙ

  Σε νέ­α ι­στο­ρι­κή φά­ση μπή­κε η Ελ­λά­δα με την ά­νο­δο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην κυ­βέρ­νη­ση. Αντί­θε­τα ό­μως α­πό ε­κεί­νο που ι­σχυ­ρί­ζε­ται ο ί­διος ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και οι πο­λι­τι­κοί του φί­λοι πα­ντού στον κό­σμο, το ι­στο­ρι­κά ση­μα­ντι­κό σε αυ­τήν την ά­νο­δο δεν βρί­σκε­ται στην ά­νο­δο της α­ρι­στε­ράς στην ε­ξου­σί­α, αλ­λά στην ά­νο­δο μιας α­κρο­δε­ξιάς νέ­ου τύ­που,

  μιας α­κρο­δε­ξιάς φαιο-”κόκ­κι­νου” τύ­που υ­πη­ρέ­τριας της νε­ο­να­ζι­στι­κής που­τι­νι­κής Ρω­σί­ας. Στην ου­σί­α, στις 25 του Γε­νά­ρη του 2015 ήρ­θε στην ε­ξου­σί­α, πα­τώ­ντας πά­νω σε έ­να ρεύ­μα λα­ϊ­κής ορ­γής και από­γνω­σης, μια συμ­μο­ρί­α ελ­λή­νων Κου­ί­σλι­γκ που ντύ­θη­καν α­ρι­στε­ροί πα­τριώ­τες. Μά­λι­στα δεν ήρ­θε στην ε­ξου­σί­α μό­νο ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλ­λά κά­τω α­πό τις φτε­ρού­γες του θα χω­θεί μέ­σα στο ευ­ρύ­τε­ρο κρά­τος, α­θό­ρυ­βα και χω­ρίς να ε­κτί­θε­ται στο λα­ό, έ­να ση­μα­ντι­κό κομ­μά­τι και α­πό τη ρω­σό­δου­λη και α­κό­μα πιο πο­λι­τι­κά α­πο­σταγ­μέ­νη φαιο-”κόκ­κι­νη” φα­σι­στι­κή α­ντί­δρα­ση των α­ντι­μαρ­ξι­στών του ψευ­τοΚ­ΚΕ και των να­ζί της Χρυ­σής Αυ­γής.

  (….)Παλιό το τέρας

  Αρ­κε­τά σύ­ντο­μα οι δη­μο­κρα­τι­κοί άν­θρω­ποι στη χώ­ρα μας και σε ό­λη την Ευ­ρώ­πη θα εκ­πλα­γούν για το τέ­ρας που θα δουν να α­να­δύ­ε­ται μέ­σα α­πό αυτή τη νέ­α ε­ξου­σί­α που προ­βάλ­λε­ται με το πρό­σω­πο ε­νός γε­λα­στού Τσί­πρα. Ή­δη έχουν εκ­πλα­γεί για την ε­νό­τη­τα του “φι­λο­ευ­ρωπαί­ου” και “α­ρι­στε­ρού” ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με το α­κρο­δε­ξιό α­ντι-ευ­ρω­πα­ϊ­κό Α­ΝΕΛ, ε­νώ πή­ραν και έ­να α­κό­μα πιο με­γά­λο σοκ με την υ­πο­στή­ρι­ξη της νέ­ας κυ­βέρ­νη­σης στους ρώ­σους ει­σβο­λείς και διαμε­λι­στές της Ου­κρα­νί­ας. Ε­κεί­νο που πι­θα­νά ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα προ­σπα­θή­σει να πουλή­σει στον ελ­λη­νι­κό λα­ό, στην Ευ­ρώ­πη και γε­νι­κά στη Δύ­ση εί­ναι ό­τι αυ­τή η α­νοι­χτή πο­λι­τι­κή στρο­φή της Ελ­λά­δας προς τη Ρω­σί­α εί­ναι μια ου­σια­στι­κά πρό­σφα­τη α­πά­ντη­ση στην κα­τα­στρο­φή και στην πεί­να που τά­χα έ­φε­ραν οι δυτι­κοί δα­νει­στές στη χώ­ρα. Έ­τσι ό­χι μό­νο θα κρύ­ψει το α­κρι­βώς α­ντί­θε­το, ό­τι δη­λα­δή τη χρε­ω­κο­πί­α την πεί­να και την κα­τα­στρο­φή την έ­φε­ρε έ­να 40χρο­νο σα­μπο­τάζ των ρω­σό­δου­λων το ο­ποί­ο κλι­μα­κώ­θη­κε και μέ­σα στην κρί­ση και στο ο­ποί­ο ο ί­διος ο ΣΥΝ-ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πρω­τα­γω­νί­στη­σε, αλ­λά θα α­παι­τή­σει οι­κο­νο­μικά και πο­λι­τι­κά α­νταλ­λάγ­μα­τα α­πό την Ε­Ε για να μην α­να­τι­νά­ξει ό­λο το ευρω­πα­ϊ­κό οι­κο­δό­μη­μα με μια α­νοι­χτή χρε­ω­κο­πί­α της Ελ­λά­δας και μια α­κό­μα πιο α­νοι­χτή προ­σχώ­ρη­σή της στη ρώ­σι­κη ε­πιρ­ρο­ή. Με αυ­τόν τον εκ­βια­σμό και με δε­δο­μέ­νη την ε­πί­σης μα­κρό­χρο­νη, με­θο­δι­κή διά­βρω­ση των κρα­τών και των ε­νωσια­κών θε­σμών της Ε­Ε και των Η­ΠΑ από η­γέ­τες υ­πο­τα­κτι­κούς ή και φι­λι­κούς προς τη Ρω­σί­α, η η­γε­τι­κή ο­μά­δα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα προ­σπα­θή­σει να βά­λει μια βα­θειά δι­πλή σφή­να: σφή­να στην ή­δη προ­χω­ρη­μέ­νη α­ντί­θε­ση α­νά­με­σα στα πιο ανε­πτυγ­μέ­να πα­ρα­γω­γι­κά κρά­τη της Ε­Ε και στα σχε­τι­κά πιο κα­θυ­στε­ρη­μέ­να, και σφή­να α­νά­με­σα στις υ­φε­σια­κές α­πέ­να­ντι στη Ρω­σί­α κυ­βερ­νή­σεις και σε αυ­τές που της α­ντι­στέ­κο­νται.

  Ο ρό­λος των ελ­λή­νων μαρ­ξι­στών εί­ναι να α­πο­κα­λύ­ψουν ό­τι το τέ­ρας που οι έλ­λη­νες και οι ευ­ρω­παί­οι δη­μο­κρά­τες θα δουν να α­να­δύ­ε­ται μπρο­στά στα μά­τια τους εκ­κολά­φθη­κε ε­δώ και πολ­λές δε­κα­ε­τί­ες α­πό τους νε­ο­τσα­ρικούς α­στούς νέ­ου τύ­που που πή­ραν την ε­ξου­σί­α στην ΕΣ­ΣΔ στα 1956.
  (….)
  Στε­λε­χι­κά πρα­κτο­ρι­κό κόμ­μα ή κόμ­μα με αρ­χη­γό πρά­κτο­ρα. Η βα­σι­κή δια­φο­ρά του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ α­πό τη ΝΔ και το ΠΑ­ΣΟΚ

 13. Παράθεμα: «Die Zeit»: Το δίκτυο της Ρωσίας στην Ελλάδα -Τα 700 «καυτά» mail | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 14. Ο/Η eklag λέει:

  Ε όχι και δηκτική!
  Αν και δεν θυμάμαι ποια,υπάρχει ΜΙΑ τουλάχιστον φορά που είπα για σας τα καλύτερα!
  Κατά τα λοιπά ημείς οι μυλωνάδες,μα με ευρωπαϊκή μα με ευρασιατική πιστοποίηση,
  αλεύρι αλέθουμε!

 15. Παράθεμα: Οι υπόγειοι ελληνορωσικοί «αγωγοί» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 16. Ο/Η Nomorecoal λέει:

  Πάντως μοιάζει πολύ με τον Alan Moore.

 17. Ο/Η sos Ευρασιανισμός λέει:

  https://goo.gl/XabAJG

  ΕΘΝΙΚΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΑΣΙΑΝΙΣΜΟΣ

  On Ιανουαρίου 17, 2011/ By zenithmag

  Η Νέα Ρωσική Επανάσταση;

  Μέσα στην γενικότερη παρακμή που γνώρισε η Ρωσία μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος, με την απώλεια της θέσης της υπερδύναμης, τη διάλυση της αυτοκρατορίας, τη διαφθορά, την εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της, την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος και της πορνείας, ήταν επόμενο να γεννηθεί μια κάποια αντίδραση των «υγιών δυνάμεων του Έθνους», με συγκεκριμένες αναφορές στο ρωσικό παρελθόν και σαφείς προεκτάσεις στο μέλλον. Αναπήδησαν έτσι δύο παλιές ακραίες ρωσικές θεωρήσεις, ξεχασμένες επί δεκαετίες, ο ευρασιανισμός και ο εθνικομπολσεβικισμός, εμπλουτισμένες όμως με νεότερα στοιχεία και προσαρμοσμένες στο πνεύμα των καιρών. Οι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές θεωρίες έχουν σαφέστατο πολιτικό στίγμα και μεταφυσικές διαστάσεις. Όλα αυτά μέσα στην πράγματι ξεχωριστή «μαγευτική» ρωσική ατμόσφαιρα…

  Γράφει ο Ησαΐας Κωνσταντινίδης

  Η «Παλαιά Διαθήκη» του Ευρασιανισμού

  Κύριος εκφραστής της ρωσικής αντίληψης της διαφορετικότητας υπήρξε ο Νικολάι Ντανιλιέφσκι (1822–1885). Στο κλασικό του έργο Ρωσία και Ευρώπη (1869), έθεσε τις επιστημονικές βάσεις τις ρωσικής ευρωφοβίας και ταυτόχρονα τις ρίζες της ευρασιανικής θεωρίας, που διαμορφώθηκε αρκετές δεκαετίες αργότερα. Το πλέον θεμελιώδες πόρισμα του προφήτη του ευρασιανισμού είναι φυσικά η σύλληψη της έννοιας της Ρωσίας ως γης με αυτόνομη γεω-πολιτισμική υπόσταση, διαφορετική και από την Ευρώπη και από την Ασία. Η Ρωσία δεν είναι παρά ο φορέας ενός πολιτισμού που έχει την δυνατότητα να απορροφά στοιχεία και από τον Δυτικό και από τον Ανατολικό κόσμο, χωρίς να «δυτικοποιείται» ή να «ανατολικοποιείται», καταφέρνοντας να διαφυλάξει την πλήρη αυτοτέλειά του. Η ιδιόρρυθμη ρωσική γεωγραφία οδηγεί κι αυτή στο ίδιο συμπέρασμα.

  Σ’ αυτό το σαφές πλαίσιο ο Ντανιλιέφσκι προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση στο ερώτημα που προκύπτει από τις θέσεις του βιβλίου του: γιατί η Ευρώπη είναι εχθρική προς τη Ρωσία; Την απάντηση ανακαλύπτει έχοντας υπόψη μία σειρά ιστορικών και ψυχολογικών φαινομένων. Κατ’ αυτόν, η ευρωπαϊκή εχθρότητα εναντίον της Ρωσίας είναι κάτι που ο ίδιος αποκαλεί «ασυνείδητο αίσθημα»: αυτό οδηγεί το ιστορικό ένστικτο της Δύσης σε αποδοχή καχύποπτης στάσης προς τη χώρα του. Η Δυτική εχθρότητα οφείλεται τόσο στην ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Ρωσίας, όσο και σε ιστορικούς, ίσως και φυλετικούς παράγοντες. Έτσι ο συγγραφέας φτάνει στο τελικό συμπέρασμα, πως η πραγματική αιτία για την οποία η Ευρώπη δεν θα αποδεχτεί ποτέ τη Ρωσία ως κομμάτι της, είναι ότι η Ευρώπη, ό, τι δεν μπορεί να «καταβροχθίσει», το θεωρεί όχι απλά ξένο, αλλά εχθρικό.

  Ο Ντανιλιέφσκι πίστευε πως και η Ρωσία με τη σειρά της δεν μπορεί να ανήκει σε μία Ευρώπη, η οποία εκφράζει μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία ζωής. Πρόκειται για δύο ασύνδετα άκρα, ουσιαστικά αντιτιθέμενους πολιτισμικούς χώρους που ακολουθούν διαφορετική ιστορική πορεία. Η άποψη του συγγραφέα είναι σαφέστατη: στα μάτια των Δυτικών η Ρωσία είναι εμπόδιο στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού…

  Ο Ντανιλιέφσκι θέτει σειρά ζητημάτων, που αφορούν τη χώρα και το λαό του και ευρύτερα τη σλαβική φυλή και το μέλλον της. Βασική ιδέα του αποτελεί η ανάπτυξη της θέσης περί του λεγομένου «σλαβικού τύπου», του οποίου η άνθηση σηματοδοτεί την παράλληλη παρακμή της Ευρώπης. Παρακμή που θεωρεί αναπόφευκτη και όταν αυτή επέλθει, θα διαφανεί η αξία του σλαβισμού, στα πλαίσια του οποίου η Ρωσία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο. Στη βάση του σλαβικού τύπου διαμορφώνεται το σλαβικό ιδανικό, η τελική μορφή του οποίου αποκρυσταλλώνεται στον πανσλαβισμό, απώτατος στόχος του οποίου είναι η ένωση όλων των σλαβικών εθνών με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη!

  Το Ευρασιανικό Κίνημα

  Το κίνημα των ευρασιανών παίρνει οριστική μορφή μερικές δεκαετίες μετά τον θάνατο του Ντανιλιέφσκι στις γραμμές των Ρώσων μετα-οκτωβριανών πολιτικών προσφύγων, γνωστών ως «λευκών προσφύγων». Ιδρυτές του, ο πρίγκιπας Νικολάι Τρουμπετσκόι (1890–1938) και ο γεωγράφος Πιότρ Σαβίτσκι (1895–1968). Η απαρχή του ευρασιανισμού, ως βασική κατεύθυνση της ρωσικής φιλοσοφικής σκέψης, εντοπίζεται στο έτος 1921, όταν στη Σόφια εκδίδεται το συλλογικό έργο Έξοδος στην Ανατολή, με άρθρα των θεμελιωτών του. Το 1922 στο Βερολίνο εκδίδεται δεύτερη συλλογή κειμένων, υπό τον τίτλο Εν οδώ.

  Κεντρική ιδέα των έργων αυτών είναι πως η Ρωσία αποτελεί ιδιαίτερο κόσμο, που σε πολιτισμικό-ιστορικό επίπεδο δεν ανήκει ούτε στην Δύση, ούτε στην Ανατολή. Κατά τον Σαβίτσκι ο κόσμος αυτός καταλαμβάνει τον μέσο χώρο του λεγομένου Παλαιού Κόσμου, από τον ποταμό Νέμαν στη Λιθουανία (Δύση) έως τα κινεζικά σύνορα και το Θιβέτ (Ανατολή). Οι λαοί σε αυτά τα εδάφη βρίσκονται σε συνεχή επαφή και μοιράζονται κοινή κοινωνικοϊστορική νομοτέλεια. Δεν εντάσσονται στον Δυτικό (ευρωπαϊκό) πολιτισμό, ούτε παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά βιο-γνωρίσματα των λαών της Άπω Ανατολής. Αυτό το ιδιόρρυθμο εδαφικό και πολιτισμικό σύνολο, στη βάση του οποίου ξεχωρίζει η Ρωσία, σηματοδοτεί το «τρίτο δεδομένο» (tertium datum), το οποίο δεν είναι ούτε το «ένα» (Ευρώπη), ούτε το «άλλο» (Ασία), αλλά το «διαφορετικό», η σύνθεση που συμπυκνώνεται στην Ευρασία.

  Ο Τρουμπετσκόι συγκρίνει δύο διαφορετικούς ορισμούς σχετικά με το «εθνικό ζήτημα»: τον σωβινισμό και τον κοσμοπολιτισμό. Πιστεύει ότι οι ορισμοί αυτοί στην πραγματικότητα αλληλοκαλύπτονται, εφόσον αμφότεροι προέρχονται από την ίδια πηγή, τον περίφημο «γερμανορωμαϊκό πολιτισμό», όπως ονομάζει τον πολιτισμό της Δύσης. Ο χαρακτήρας αυτού του τύπου πολιτισμού οδηγεί αναπόφευκτα στη γένεση επεκτατικής δυναμικής, που αργά ή γρήγορα παρεμβαίνει στη γενική του συμπεριφορά.

  Κατά τον Τρουμπετσκόι, ο γερμανορωμαϊκός πολιτισμός, με τον ακραίο εγωκεντρισμό του, οδεύει προς μία ουσιαστική πολιτισμική, αλλά και φυλετική, απομόνωση, αφού στα θεμέλιά του βρίσκεται η πεποίθηση ότι αποτελεί λίκνο του πανανθρώπινου πολιτισμού. Δημιουργείται έτσι το βασικό Δυτικό σχήμα-δόγμα που εμπεριέχεται στη φράση: ο Δυτικοευρωπαϊκός («αναπτυγμένος») πολιτισμός είναι ανώτερος σε σχέση με τον καθυστερημένο («υποανάπτυκτο») πολιτισμό της Ανατολής.

  Ο Ρώσος στοχαστής ερευνά τη δυνατότητα ο Δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός να είναι όντως πιο εξελιγμένος απ’ ότι οι υπόλοιποι. Καταλήγει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, εφόσον ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι τόσο πολύμορφος και πολύπλοκος, ώστε να μην μπορούμε εκ των προτέρων να βρούμε εντελώς όμοια πολιτισμικά συστήματα. Ουσιαστικά τα διαφορετικά συστατικά στοιχεία των πολιτισμών υψώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια κατά ενός μερικού ή ολικού συγκρητισμού. Υπό αυτές τις συνθήκες ο ισχυρισμός ότι ο γερμανορωμαϊκός πολιτισμός είναι σημαντικότερος από οποιονδήποτε άλλο είναι ανυπόστατος.

  Ο Τρουμπετσκόι είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν είναι μέρος της Δύσης και, το κυριότερο, ουδέποτε θα μπορέσει να γίνει. Ως χώρα ημι-ευρωπαϊκή και συνάμα ημι-ασιατική είναι η πραγματική γεωγραφική καρδιά της Ευρασίας. Όλα τα άλλα, ειδικά η τάση της να προσχωρήσει στην Ευρώπη, αποτελούν μιμητισμό χαμηλού επιπέδου, «πιθηκισμό» στα μάτια των Δυτικών.

  Στη βάση της γεωπολιτικής θέσης των ευρασιανών υπάρχει η έννοια του «αναπτυξιακού περιβάλλοντος». Ο Σαβίτσκι θεωρεί ότι κάθε έθνος είναι οργανικά συνδεδεμένο με το αναπτυξιακό του περιβάλλον. Πρόκειται για την ιδέα του «landschaft» (τοπίο). Σύμφωνα με τον Σαβίτσκι ο ορισμός του γεωγραφικού χώρου, σε αντίθεση με τον γεωμετρικό, είναι όχι μόνο ποσοτικός, αλλά και ποιοτικός. Η κοινωνικοϊστορική εξέλιξη των λαών διαδραματίζεται όχι μέσα σε κάποιον άμορφο χώρο, αλλά μέσα σε ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο γεωγραφικό περιβάλλον, με δική του γεωλογική σύσταση, κλίμα, ποιότητα εδάφους και ιδιάζουσα βλάστηση. Οι λαοί, στην κοινωνικοϊστορική τους εξέλιξη, προσαρμόζονται σε ορισμένο γεωγραφικό περιβάλλον. Με τη σειρά του αυτό προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες εκάστου λαού.

  Το συμπέρασμα του Σαβίτσκι, για τον καθορισμό της «προσωπικότητας» των λαών από τη γεωγραφία, είναι πολύ σπουδαίο για την επιστήμη της γεωπολιτικής. Από γεωγραφική οπτική γωνία ο διαχωρισμός του Παλαιού Κόσμου στα δύο (Ευρώπη και Ασία) δεν στέκει. Ο φυσικός διαχωρισμός, με γεωγραφικά κριτήρια, ξεχωρίζει όχι δύο ηπείρους, αλλά τρεις υπο-ηπείρους, υποσύνολα της ίδιας γιγαντιαίας μάζας: την Ευρώπη, την Ασία και την Ευρασία, εφόσον με αυτόν τον τρόπο διαφαίνονται το ακριβές αναπτυξιακό περιβάλλον, το διαφορετικό σε κάθε έναν από τους τρεις αυτούς γεωγραφικούς χώρους.

  Ο Ευρασιανισμός Προσχωρεί στον Σταλινισμό

  Κατά τραγική ειρωνεία, μετά τη διάλυση εκ των έσω του ευρασιανικού κινήματος, πολλοί οπαδοί και πρωταγωνιστές του προσχώρησαν στην επίσημη σταλινική εξουσία της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή στους πρώην διώκτες τους, επιστρέφοντας από την εξορία. Δεν ήταν συνεπώς ο ευρασιανισμός ανύπαρκτος επί σοβιετικής αυτοκρατορίας (όπως πιστεύονταν επί δεκαετίες), αφού αποτέλεσε στην ουσία τη βασική παράμετρο εξωτερικής πολιτικής του σταλινισμού.

  Η τραγικότητα της περίπτωσης του Στάλιν (ηγέτη της κεντρικής Ευρασίας για τρεις δεκαετίες) βρίσκονταν στο ότι δεν κατανόησε πως το όλο πολιτικο-γεωστρατηγικό του σύστημα εξυπηρετούσε την προοπτική ενοποίησης της Ευρασίας. Αν ο Στάλιν είχε συλλάβει το νόημα της θέσης της Ρωσίας στην ευρασιατική ήπειρο, ίσως η πορεία του κόσμου να ήταν σήμερα διαφορετική…

  Παρ’ όλα αυτά, και μόνο το γεγονός της κεντρικής θέσης του ευρασιανισμού στη γενική σταλινική θεώρηση αποδεικνύει το ότι η ευρασιανική ιδέα θριάμβευσε και μέσα στις συνθήκες του Ψυχρού Πολέμου, οριοθετώντας τον σοβιετικό ηπειρωτισμό απέναντι στον αμερικανικό ατλαντισμό.

  Το Έργο του Λιεφ Γκουμιλιόφ

  Ο εθνογράφος Λιεφ Γκουμιλιόφ (1912–1992) είναι ο άνθρωπος που στη δεκαετία του 1960 ανέπτυξε περαιτέρω την ευρασιανική θεωρία. Καθοριστική υπήρξε η γνωριμία του Γκουμιλιόφ με τον ίδιο τον Σαβίτσκι το 1966. Με τις μελέτες του Γκουμιλιόφ ο ευρασιανισμός εισήλθε σε μια νέα φάση, που συμβατικά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως «μεταβατική» και που προετοίμασε το ιδεολογικό έδαφος για τη μελλοντική του εξέλιξη.

  Κεντρική θέση στην θεωρία του Γκουμιλιόφ καταλαμβάνει η ιδέα του πασιοναρισμού («passion» πάθος). Κατά τον στοχαστή, οι πασιοναρικές ωθήσεις είναι εκείνες ακριβώς που ορίζουν τους ρυθμούς της Ευρασίας. Αυτές προσέδωσαν το ιστορικό προβάδισμα στην μία ή την άλλη εθνοτική ομάδα του χώρου, στις διάφορες περιόδους. Συνεπώς η Ευρασία αποτελεί ενιαίο «γεω-χώρο».

  Ο Γκουμιλιόφ θεωρεί ότι οι διαφορές μεταξύ των εθνών δεν καθορίζονται από χαρακτηριστικά, όπως η «κουλτούρα», ή η «ικανότητα παραγωγής». Τα έθνη διαφοροποιούνται βάσει του στερεοτύπου της συμπεριφοράς τους. Στο έθνος, σε αντίθεση με την κοινωνία, λειτουργούν όχι συνειδητές αποφάσεις, αλλά αισθήσεις και συμβατικές αντιδράσεις. Όπως ο άνθρωπος προσαρμόζεται στο εθνικό περιβάλλον, το έθνος προσαρμόζεται στο γεωγραφικό. Κάθε έθνος συνεπώς χαρακτηρίζεται από τον πασιοναρικό παράγοντα, τον λεγόμενο «παράγοντα Χ», που έχει την αρχική του ώθηση ως «πλήρη άνθηση», ύστερα περνά στην «ήρεμη φάση» και στο τέλος στη «φάση της μνήμης». Αυτά τα τρία στάδια (ακμή, πτώση και θάνατος) χαράζουν την ζωή ενός έθνους.

  Ο Νέο-ευρασιανισμός στη Μετά-Κομμουνιστική Εποχή

  Η πτώση του κομμουνιστικού συστήματος στη Σοβιετική Ένωση απελευθέρωσε φυγόκεντρες δυνάμεις, που επί δεκαετίες ελλόχευαν εντός του σοβιετικού υπερκράτους. Μετά το 1989 η εξάπλωση του νεοευρασιανισμού ήταν ραγδαία. Εκδόθηκαν έντυπα που προωθούσαν την ευρασιανική ιδέα, όπως οι εφημερίδες Ημέρα και Αύριο και το περιοδικό Στοιχεία.

  Ήταν εμφανής η έντονη αντίθεση των νεοευρασιανιστών στον Δυτικό καπιταλισμό-φιλελευθερισμό, με ταυτόχρονη υποστήριξη ενός «στενά εθνοτικού» εθνικισμού. Κεντρική τους θέση η πάγια ευρασιανική αρχή: η Ρωσία αποτελεί τον άξονα του γεωπολιτικού μεγάλου χώρου. Αποστολή της στον κόσμο η δημιουργία της πολυπόθητης αυτοκρατορίας του ευρασιατικού σοσιαλισμού, αντίστοιχου και διαδόχου του βυζαντινού προτύπου διακυβέρνησης δια της άμεσης δημοκρατίας.

  Κορωνίδα του νεοευρασιανισμού στη σημερινή Ρωσία αποτελεί η δράση και το συγγραφικό έργο του γεννηθέντος το 1962 διδάκτορα φιλοσοφίας Αλεξάντρ Ντούγκιν, θεωρητικού της ρωσικής «Νέας Δεξιάς», που εξέδωσε το βασικό έργο της σύγχρονης ρωσικής γεωπολιτικής παραγωγής, υπό τον τίτλο Οι βάσεις της γεωπολιτικής, το 1997.

  Οι βασικές ιδέες του Ντούγκιν, πιστές στην παλιά ευρασιανική παράδοση, είναι σε γενικές γραμμές οι κάτωθι:
  1.ο νεοευρασιανισμός είναι εξ ολοκλήρου βασισμένος στον ευρασιανισμό των Τρουμπετσκόι-Σαβίτσκι. Πρόκειται για το θεμελιώδες «tertium datum», που μάλλον συμπληρώνει αφενός τον χαρακτηρισμό για τους νεοευρασιανιστές ως «ορθόδοξων μπολσεβίκων» και αφετέρου τον παραλληλισμό τους με τους ιδεολόγους της «συντηρητικής επανάστασης» στη Γερμανία.
  2.το ρωσικό έθνος προσδιορίζεται πράγματι από αυτό που ο Τρουμπετσκόι είχε χαρακτηρίσει ως «συνθετική φύση» του και αποτελείται από δύο βασικούς ανθρωπολογικούς τύπους, τον άριο σλαβισμό και τα τουρανικά έθνη.
  3.το ρωσικό έθνος είναι φορέας μιας μεγάλης αποστολής στον πλανήτη, της ενοποίησης της Ευρασίας, με το δικό της ιδιόμορφο πολιτικο-κοινωνικό σύστημα, που θα απορρίπτει την καπιταλιστική Δύση, με όλα της τα παράγωγα.
  4.ειδικά στις νεωτερικές συνθήκες (Νέα Εποχή) ο όρος «Ευρασία» αποκτά καθαρά γεωπολιτική έννοια. Αντιπροσωπεύει την ηπειρωτική γεωπολιτική αρχή, σε αντίθεση με τον ωκεάνιο ατλαντικό πολιτισμό, που εκφράζεται εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα από τους Αγγλοσάξονες.
  5.η παγκοσμιοποίηση δεν είναι παρά μία μονοπολική ατλαντική επικράτηση, που προωθεί το αμερικανικό μοντέλο σε τομείς, όπως ο κοινωνικο-οικονομικός και ο πολιτικός, με συνέπεια τον αμερικανικό έλεγχο επί των λαών της Γης. Ο νεοευρασιανισμός είναι φυσικά αρνητικός σ’ αυτήν την παγκοσμιοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει το «κλείσιμό» του ή την περιθωριοποίησή του σε ιδέες και πρακτικές απομόνωσης.

  Τον Ντούγκιν απασχολεί πολύ και το ζήτημα του σλαβικού κόσμου. Διαχωρίζει τον σλαβισμό σε Ευρασιάτες και Ευρωπαίους Σλάβους, που αντιστοιχούν σε δύο ξεχωριστές πολιτισμικές ζώνες και που διασώζουν σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας την σλαβική ταυτότητα. Οι Σλάβοι της Ανατολής (ορθόδοξοι χριστιανοί), έχοντας συνδέσει το πεπρωμένο τους με το Βυζάντιο αποτελούν τον άξονα ισχύος της Ευρασίας. Αντίθετα οι Σλάβοι της κεντρικής Ευρώπης υπάγονται στην καθολική σφαίρα επιρροής και εξελίσσονται μέσα στα πλαίσια και στην περιφέρεια της Δύσης.

  Ο Εθνικομπολσεβικισμός

  Η γέννηση της θεωρίας του εθνικομπολσεβικισμού άγεται στη Γερμανία της δεκαετίας του 1920, ως παράλληλο εναλλακτικό κίνημα με τον ρωσικό ευρασιανισμό. Ο γερμανικός εθνικομπολσεβικισμός έχει δεδομένες τοποθετήσεις και δομή, που αφορούν τις συνθήκες και τις ανάγκες της εποχής κατά την οποία έδρασε και από όπου ξεπήδησε ο μαζικός εθνικοσοσιαλισμός. Από αυτόν ξεπήδησε και ο ρωσικός εθνικομπολσεβικισμός, με κύριο θεωρητικό το Νικολάι Ουστριαλόφ (1890–1937).

  Για να δούμε όμως τη δράση του εθνικομπολσεβικισμού, όπως αυτή εκδηλώνεται και θα εκδηλωθεί στο μέλλον, πρέπει να την εντάξουμε στο σύνολο των επαναστατικών (κατ’ άλλους τρομοκρατικών) κινημάτων και ιδεών του κόσμου που έρχεται. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ πως μία επαναστατική ή ριζοσπαστική ιδέα, που αποσκοπεί στην κοινωνική ή πολιτική αλλαγή δεδομένου χωροχρόνου, δεν συνεπάγεται πως φέρει άμεση ευθύνη για τρομοκρατικές πράξεις, όπως αυτές προκύπτουν από «ακραία» ή «ασυμβίβαστα» στοιχεία τους. Έτσι, δεν μπορεί να υποστηριχθεί από κανέναν σοβαρό επιστήμονα η θέση ότι π.χ. το επίσημο Ισλάμ ευθύνεται άμεσα για τις ενέργειες ισλαμιστικών, όπως αυτές εκδηλώνονται σε πολλά σημεία του πλανήτη.

  Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατατάσσουν τον εθνικομπολσεβικισμό στις επαναστατικές ιδεολογίες και απειλές για μια μελλοντική αμερικανική ηγεμονία. Υφίστανται μάλιστα λόγοι για τους οποίους η CIA θεωρεί τον εθνικομπολσεβικισμό ως τον υπ’ αριθμό 1 εχθρό των ΗΠΑ για το άμεσο μέλλον. Ο μοναδικός πολιτικός χώρος στη Ρωσία που ανταγωνίζεται σε μαχητικότητα τους εθνικομπολσεβίκους στις κατά του φιλελευθερισμού διαδηλώσεις είναι εκείνος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), του Γκενάντιι Ζιουγκάνοφ.

  Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι:
  1.το ΚΚΡΟ είναι κόμμα εκλογικά δυνατό και άρτια οργανωμένο, όμως η μεγάλη μάζα του προέρχεται κύρια από άτομα με ηλικία που κυμαίνεται μεταξύ 50-65 ετών. Αντίθετα οι εθνικομπολσεβίκοι και ο πολιτικός τους φορέας, που αποτελείται από ηλικιακά νέους ανθρώπους μόλις τώρα ανδρώνονται πολιτικά, κατορθώνοντας λίγα μόλις χρόνια από την πτώση του κομμουνισμού να αποκτήσουν μια μοναδική μαζικότητα.
  2.το ΚΚΡΟ απεδείχθη ότι χρηματοδοτούνταν από κάποιους εκ των περιβόητων «ολιγαρχικών κύκλων» που –κατά το ρωσικό λαό– απομυζούν εις βάρος της κοινωνίας. Μεγαλοκαπιταλιστικοί παράγοντες, συνδεόμενοι με τον τεκτονισμό, όπως ο εβραϊκής καταγωγής Μπερεζόφσκι, βοήθησαν επίσημα με οικονομικά κονδύλια το κόμμα του (ωστόσο αξιόλογου πολιτικού στοχαστή) Ζιουγκάνοφ.
  3.παρά τις κατά καιρούς συγκλίνουσες επιδιώξεις μεταξύ των οπαδών του εθνικομπολσεβικισμού και του ΚΚΡΟ, είναι εντούτοις αλήθεια ότι οι Ρώσοι κομμουνιστές ακολουθούν την πεπατημένη οδό όσον αφορά την πολιτική τους προοπτική κι έτσι δεν αποκλείεται μία ημέρα το μεν ΚΚΡΟ να σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί, ο δε Ζιουγκάνοφ να αναδειχθεί πρόεδρος της Ρωσίας.

  Από τις αντιδράσεις και τις θέσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, εξάγουμε το συμπέρασμα ότι στόχος της CIA είναι η εξάλειψη του εθνικομπολσεβικικού κινήματος, προτού αυτό μαζικοποιηθεί περαιτέρω, ωριμάσει πολιτικά και πιθανόν διαχειριστεί εξουσία. Πρόκειται για πολύ λογική επιδίωξη, δεδομένου ότι προκαλώντας σοβαρό κλονισμό στο εθνικομπολσεβικικό κίνημα θα σταματήσει μια σημαντική κινητήρια επαναστατική δύναμη του ρωσικού μέλλοντος. Για κάποιους Αμερικανούς ειδικούς ο εθνικομπολσεβικισμός κινδυνεύει να γυρίσει την Ευρώπη πίσω στα χρόνια της ανόδου του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία.

  Ουσιαστικά οι Ρώσοι εθνικομπολσεβίκοι ανήκουν ιδεολογικά στον φασισμό, όμως χωρίς να αγνοούν το ιστορικό υπόβαθρο της χώρας τους, δημιουργώντας έτσι σύνθεση χιτλερισμού – σταλινισμού… Το παράδοξο αυτό οφείλεται σε καθαρά τοπικιστικές αιτίες: οι εθνικομπολσεβίκοι αναγνωρίζουν το όποιο θετικό έργο παρήγε ο Στάλιν όσο κυβερνούσε με αρκετά θετικά λαϊκά μέτρα, καθώς και τις πατριωτικές του θέσεις (αν και Γεωργιανός στην καταγωγή!) με συνεπή αντιεβραϊκό αγώνα. Πιστεύουν επίσης ότι ο θάνατος του, το 1953, οφειλόταν σε δολοφονικό σχέδιο της CIA! Κύρια όμως ο αντιεβραϊσμός του Στάλιν οδηγεί τους εθνικομπολσεβίκους στην αποδοχή του ως «μάρτυρα» της Πατρίδας και της Λευκής Φυλής. Η αξιοπερίεργη αυτή σύνθεση χιτλερικού και σταλινικού ιδεώδους αποτυπώνεται στο εντυπωσιακό επίσημο σύμβολο του κινήματος: μαύρο σφυροδρέπανο εντός λευκού δίσκου σε κόκκινο φόντο (όπως δηλαδή η σβάστικα του Γ΄ Ράιχ)…

  Θα ήταν παράβλεψη, αν δεν έκλεινε το κείμενο αυτό με την παράθεση μιας προφητείας του μέλλοντος (του 21ου αιώνα), που είναι διάχυτη και εμπνέει τον σημερινό εθνικομπολσεβικισμό. Ο θρύλος λοιπόν θέλει εντός του 21ου αιώνα να ξεπηδά ένας νέος πολιτικοκοινωνικός ηγέτης, ο οποίος θα ενώσει σε προοπτική την Ευρασία. Αυτός ο ηγέτης, που η χριστιανική εκκλησία αποκάλεσε (σύμφωνα με μια ερμηνεία) «Αντίχριστο», πιστεύεται από εθνικομπολσεβικικούς και παράπλευρους κύκλους ότι έχει ήδη γεννηθεί και αναμένεται η άνδρωσή του και ο πόλεμος που θα εξαπολύσει κατά της Δύσης, με σκοπό την ολική της καταστροφή.

  Έτσι αυτό που αναμένουν οι εθνικομπολσεβίκοι σήμερα είναι η εμφάνιση του δικού τους «Μεσσία», που μετά από δεκαετίες παρακμής θα οδηγήσει στην κήρυξη της αντικαπιταλιστικής Επανάστασης. Το όνομα και η θέση του ηγέτη αυτού είναι βέβαια υπαρκτά και δεδομένα, αν και αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό της νέας αυτής μυστικής κοινότητας. Είναι «σε γνώση των φυλάκων» η πρόθεση της CIA να σπάσει αυτή τη μυστικότητα, εμφυτεύοντας επιστήμονές της στο εσωτερικό των εξελίξεων…

  Ο Ησαΐας Κωνσταντινίδης έχει σπουδάσει φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες και αρθρογραφεί στον ειδικό Τύπο κυρίως για θέματα γεωπολιτικής.

  Η Ευρώπη, ό, τι δεν μπορεί να «καταβροχθίσει», το θεωρεί όχι απλά ξένο, αλλά εχθρικό.

  Ο περίφημος πολιτισμός της Δύσης, έχει χαρακτήρα που οδηγεί αναπόφευκτα στη γένεση επεκτατικής δυναμικής, που αργά ή γρήγορα παρεμβαίνει στη γενική του συμπεριφορά.

  Ο «γερμανορωμαϊκός» πολιτισμός, με τον ακραίο εγωκεντρισμό του, οδεύει προς μία ουσιαστική πολιτισμική, αλλά και φυλετική, απομόνωση, αφού στα θεμέλιά του βρίσκεται η πεποίθηση ότι αυτός αποτελεί το λίκνο του πανανθρώπινου πολιτισμού.

  Ο Τρουμπετσκόι είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν είναι μέρος της Δύσης και, το κυριότερο, ουδέποτε θα μπορέσει να γίνει. Ειδικά η τάση της να προσχωρήσει στην Ευρώπη, αποτελούν μιμητισμό χαμηλού επιπέδου, «πιθηκισμό» στα μάτια των Δυτικών.

  Οι Σλάβοι της Ανατολής (ορθόδοξοι χριστιανοί), έχοντας συνδέσει το πεπρωμένο τους με το Βυζάντιο αποτελούν τον άξονα ισχύος της Ευρασίας.

  Ουσιαστικά οι Ρώσοι εθνικομπολσεβίκοι ανήκουν ιδεολογικά στον φασισμό, χωρίς όμως να αγνοούν το ιστορικό υπόβαθρο της χώρας τους, δημιουργώντας έτσι σύνθεση χιτλερισμού – σταλινισμού.

 18. Παράθεμα: Για τις αντιθέσεις στο ρωσοκινεζικό άξονα: Προβλεψιμότητα vs. Χάος | παρα ποδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.