Μίκης: Έχει καθίσει στην πλάτη μας ένα αριστεροδεξιό πολιτικό μόρφωμα, λαϊκής μειοψηφίας

Πρόκειται δηλαδή για ένα τερατούργημα, έργο του σάπιου πολιτικού μας συστήματος με το οποίο κάποιοι καταπατούν την θέληση του ελληνικού λαού, φορώντας το ένδυμα μιας κουρελιασμένης νομιμότητας»]

theodorakis22.5.16

Αναλυτικά η δήλωσή του, η οποία αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα:

«Το γεγονός ότι σήμερα έχει καθήσει στην πλάτη μας ένα αριστεροδεξιό πολιτικό μόρφωμα συντριπτικής εκλογικής και λαϊκής μειοψηφίας, το οποίο υπακούοντας στις εντολές των ξένων καταστρέφει το παρόν και το μέλλον της χώρας μας αδίστακτα, άβουλα, υπεροπτικά και χωρίς ντροπή και έχοντας -όπως φαίνεται- συνείδηση, δηλαδή γνωρίζοντας απολύτως το κακό που προκαλεί, το γεγονός αυτό βασίζεται πάνω σε μια πρωτοφανή στρέβλωση της κοινοβουλευτικής τάξης.

Στο Σύνταγμα του 1974 υπήρχε άρθρο με το οποίο οριζόταν σαφώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε σε περίπτωση που υπήρχε δυσαρμονία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στη λαϊκή θέληση, να διαλύσει την Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Το άρθρο αυτό το έβγαλε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1986.

Όμως για να μπορέσει να το κάνει, χρειαζόταν και τις ψήφους του ΚΚΕ. Όταν μαθεύτηκε ότι προτίθεται να προχωρήσει σ’ αυτή την πρωτοφανή παραμόρφωση του Συντάγματος που είχε ως άμεση συνέπεια την κατάργηση του Λαού ως θεματοφύλακα της ουσιαστικής δημοκρατικής τάξης στην χώρα μας, θυμάμαι ότι βρισκόμουν στην Θεσσαλονίκη ως βουλευτής του ΚΚΕ για μια πολιτική εκδήλωση. Έσπευσα λοιπόν να δηλώσω στον τύπο ότι το ΚΚΕ θα έδινε την ψήφο του μόνο βάζοντας τους δικούς του όρους, ότι φυσικά δεν θα περιοριζόταν στην απόρριψη της μεταβολής του Πολιτεύματος από Προεδρικό σε Πρωθυπουργικό αλλά και θα έθετε ως όρο να καθιερωθεί η απλή Αναλογική, που ήταν και το πάγιο αίτημα της Αριστεράς.

Μόλις γύρισα στην Αθήνα, μου ασκήθηκε κριτική από το Π.Γ., γιατί μίλησα έτσι χωρίς να τους ρωτήσω. Ζήτησα να μου πουν, πού έκανα λάθος και τότε κατάλαβα ότι είχαν ήδη συμφωνήσει να ψηφίσουν ό,τι τους πει ο Ανδρέας, χωρίς όρους. Διαμαρτυρήθηκα και ζήτησα συνάντηση με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, που μου είπε ότι θεωρούν πως η δύναμη του κόμματος δεν ήταν τόση, ώστε να θέσει όρους στο ΠΑΣΟΚ. Διαφώνησα και είπα ότι παρά την κομματική γραμμή θα καταψηφίσω αυτές τις αλλαγές του Παπανδρέου, γιατί τις θεωρώ αντισυνταγματικές και αντιλαϊκές.

Ειδικά η αρχή ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει, υπήρχε κίνδυνος να αντιστραφεί και να βρεθούμε στην πρωτοφανή θέση να κυβερνά μια μειοψηφία και η πλειοψηφία απλά να ελέγχει, όπως τελικά γίνεται σήμερα. Όπου η πλειοψηφία του ελληνικού λαού για συνταγματικούς δήθεν λόγους παρακολουθεί χωρίς ουσιαστικά δικαίωμα να παρέμβει και εφαρμόζει τις όποιες αποφάσεις μιας μειοψηφίας ουσιαστικά, αποφάσεις που αφορούν την μοίρα μας, την μοίρα της πατρίδας μας και την μοίρα των εγγονών μας.

Πρόκειται δηλαδή για ένα τερατούργημα, έργο του σάπιου πολιτικού μας συστήματος με το οποίο κάποιοι καταπατούν την θέληση του ελληνικού λαού, φορώντας το ένδυμα μιας κουρελιασμένης νομιμότητας.

Και μου προξενεί πραγματικά κατάπληξη η ανοχή όχι μόνο του Λαού αλλά και όλων των υπολοίπων θεσμών και γενικά όσων κατέχουν κάποιο αξίωμα ή κάποια υπεύθυνη θέση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο προκάτοχός του, έχει δεμένα τα χέρια από την περίφημη αυτή αναθεώρηση που προήλθε από μια κωμικοτραγική συνεδρία της Βουλής, όπου οι Βουλευτές εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν με χίλιους δυο εκβιασμούς και γελοία μέσα.

Ποιος δεν θυμάται τα περίφημα χρωματιστά ψηφοδέλτια του Ανδρέα; Τις απειλές της Αυριανής; Την μεταβολή της αίθουσας της Βουλής σε πλατό γυρίσματος κινηματογραφικού έργου, με τους εκατοντάδες προβολείς -σχεδόν ένας σε κάθε βουλευτή για να φιλμάρονται οι κινήσεις του, ώστε τρομοκρατούμενος να βάζει το «καλό», έγχρωμο ψηφοδέλτιο;

Μια τραγική κωμωδία που πραγματικά είναι σαν να έγινε για να μπορεί σήμερα ο κ. Τσίπρας να κομπάζει δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, ενώ στην ουσία δεν τον ακολουθεί ούτε το 20% των Ελλήνων.

διαβάστε όλο το κείμενο στην προσωπική του ιστοσελίδα

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to Μίκης: Έχει καθίσει στην πλάτη μας ένα αριστεροδεξιό πολιτικό μόρφωμα, λαϊκής μειοψηφίας

 1. Στήν προκειμένη περίπτωση, ο πρόεδρος τής δημοκρατίας, εάν είχε έστω καί λίγη αξιοπρέπεια, θά μπορούσε νά δημιουργήσει πρόβλημα στήν κυβέρνηση καί νά αποτινάξει από πάνω του τά δεσμά που τόν δένουν καί τόν καθηλώνουν σέ μιά καρέκλα, άβουλο, καί αδρανή, καί νά βγεί καί νά κατακρίνει δημοσίως, τό καταστρεπτικό έργο τής παρούσης κυβέρνησης. Στήν καλύτερη βέβαια, περίπτωση, θά μπορούσε νά αποσυρθεί δηλώνοντας παραίτηση δηλώνοντας πως η πολιτική καί τό έργο τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ τόν βρίσκει ασύμφωνο καί καθώς η κατάργηση τού άρθρου που έδινε δικαίωμα στόν πρόεδρο νά διαλύσει τήν βουλή όταν τό έργο τής κυβέρνησης λειτουργει ενάντια στό καλό τού Ελληνικού λαού, άρθρο τό οποίο καταργήθηκε τό 1986 από τόν Ανδρέα Παπανδρέου, τότε δέν τού μένει άλλο παρα νά παραιτηθεί. Ζούμε μιά κατάσταση εκλεπτυσμένης δικτατορίας καί ο κάθε πρωθυπουργός, σήμερα ένας άσχετος χαβαλεντζής πρωθυπουργός, συγκεντρώνει εξουσίες καί δρά κατα τόν νοσηρό του νού καί κατα τό προσωπικό του συμφέρον. Η πολιτική κατάσταση θυμίζει ένα κακοσκηνοθετημένο καί κακόγουστο θέατρο μέ συντελεστές ανάξιους, ως επι τό πλείστον αγύρτες, κοινώς καθάρματα, κοινωνικά κατακάθια, μνηστήρες τής εξουσίας καί τού πλουτισμού. Η αλλαγή, εάν ποτέ έλθει, δέν πρόκειται νά έλθει από τόν χώρο τής πολιτικής στρατιάς τών τριακοσίων κακόβουλων μνηστήρων τής Βουλής, αλλά από έξω. Η άποψη αυτή εκφράζεται στήν λογοτεχνία π.χ. στήν τραγωδία «Ηλέκτρα», στήν τριλογία τού Αισχύλου καί από τόν Ομηρο στήν Οδύσσεια. Αναμένωμεν τόν Οδυσσέα, εξολοθρευτή τών μνηστήρων.

 2. Ο/Η Elias λέει:

  Εδώ ο πολύς Χάρη Κλυν βρίζει το Μίκη

 3. Ο/Η ΚΠ λέει:

  Ανατρέξτε καί σέ παλιότερες δηλώσεις και συνεντεύξεις τού Μ.Θεοδωράκη Θά δείτε οτι
  (σχεδόν) πάντοτε τά «ιστορικά» γεγονότα στά οποία αναφέρεται ΔΕΝ μπορούν νά διασταυρωθούν. Κανένας από τούς συμπρωταγωνιστές δέν βρίσκεται εν ζωή.

  Είναι αληθές (πολλαπλά διασταυρώσιμο) οτι (καί) ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν αναγνώριζε στο πρόσωπο του Θεοδωράκη ρόλο πολιτικό. Απεδείχθη κατ’επανάληψη οτι σωστά έπραττε.
  Τό οτι ο Μίκης Θεοδωράκης, μέ τεράστιο καλλιτεχνικό έργο, μέ πολιτική-ιδεολογική ταυτότητα, εκφέρει σέ κάποιες περιπτώσεις καί κάποια ορθή άποψη δέν είναι αρκετό ώστε νά αναιρέσει το γεγονός.

  Δυστυχώς καί σήμερα μάς σερβίρει μαζί μέ τήν ορθή (αλλά καθυστερημένη) αξιολόγηση τού κυβερνητικού σχήματος «ιστορικά» ψεύδη καί κυρίως, έμμεσα πλήν σαφώς, στηρίζει τήν δήθεν αφελή άποψη «συγκρίνοντας» άσχετα πολιτικά μεγέθη. Η σημερινή δήλωση τού Μ.Θεοδωράκη έχει στόχο καί «αξία» μόνο σάν πλήγμα κατά (τής μνήμης) τού Α.Παπανδέου. Ιδίως με την υιοθέτηση της «σύγκρισης» πού υποτίθεται γίνεται μεταξύ ασχέτων μεγεθών. Μηδαμινή αξία γιά τό θέμα πού, υποτίθεται, οτι έγινε, της αξιολόγησης δήθεν της συμερινής συν-κυβέρνησης. Χάριν τού βασικού στόχου δέν διστάζει νά κατηγορήσει ένα ισορικό πολιτικό (καί φίλο του υποτίθεται) σάν αφελή. Αστήριχτη καί ασύμβατη άποψη άν αξιολογηθεί μέ τί προσέφερε ο Χ.Φλωράκης στό κόμμα του.

  Τελικά η πολιτική αξιολόγηση του Μ.Θεοδωράκη, με τόσα δεδομένα, δεν προϋποθέτει προχωρημένη οξυδέρκεια. Δεν πιστώνεται στον Ανδρέα Παπανδρέου, στο κάτω της γραφής, και άλλοι (πλήν Κ.Μητσοτάκη και αυτός ενδεχομένως για το δικό του σκοπό) είχαν την ίδια άποψη.

  Αξιολογώ τόν Μ.Θεοδωράκη σημαντικότατο, ικανό, εμπνευσμένο καί δημιουργικό καλλιτέχνη.
  Τό έργο του έχει σαφές πολιτικό-ιδεολογικό χρώμα. Η καλλιτεχνική επένδυση τών απόψεων έχει πολλά κοινά μέ αυτό πού ονομάζομε προπαγάνδα.

  Τήν προπαγάνδα επεχείρησε -καί επιχειρεί ακόμα- ο Μίκης Θεοδωράκης νά τήν αναγορεύσει σάν πολιτική δράση. Ακόμα και η επιδίωξή του να τοποθετείται και να τοποθετεί τον εαυτό του απέναντι σε σημαντικά πολιτικά πρόσωπα αποτελεί μία από τις τεχνικές προπαγάνδας.

  Τό ευτυχές γιά τόν Μίκη Θεοδωράκη (ελπίζω οτι θά) είναι ο κόσμος νά τόν συνδέει καί νά τόν θυμάται αποκλειστικά σχεδόν γιά τό καλλιτεχνικό του έργο.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Προσωπικά έχω πολύ καλή γνώμη για τον Μ.Θ. καλλιτέχνη και πολύ κακή για τον Μ.Θ. ως άνθρωπο, όσο για «πολιτικό», θεωρώ αυτονόητη την κατάταξή του στο χώρο του πατριωτικού λαϊκισμού κάπου στις παρυφές της ακροδεξιάς (γι’αυτό και αποφεύγει να χρεώσει τους συγγενείς του ΑΝΕΞΕΛ στην Ακροδεξιά και τους φορτώνει στη Δεξιά).
   Την έχω γράψει επανειλημμένα εδώ.
   https://roides.wordpress.com/2015/02/27/27feb15/
   https://roides.wordpress.com/2011/03/04/4mar11/
   https://roides.wordpress.com/2014/11/22/22noe14/
   Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη της δημοσίευσης των δηλώσεών του Μ.Θ., που αναδεικνύουν την ελαφρότητά του, οι οποίες πάντα χαϊδεύουν αυτιά, γιατί αποτελούν πολύτιμο υλικό ψυχανάλυσης της ελληνικής κοινωνίας.
   Επί της ουσίας, κατά κανόνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ετερόφωτος εκλεγμένος από τη Βουλή, είναι πολύ δύσκολο ηθικά και πολιτικά να την διαλύσει. Πολύ σωστά ο Ανδρέας του αφαίρεσε αυτό το προνόμιο, του άφησε όμως το δικαίωμα της παραίτησης, η οποία μπορεί να προκαλέσει εκλογές.
   Το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι οι εκλογές, τα περιθώρια έχουν πια στενέψει ασφυκτικά, αυτό που χρειάζεται είναι ένα μίνιμουμ συνεννόησης πάνω σε ρεαλιστική και κοινωνικά δίκαιη μεταρρυθμιστική-εξυγιαντική βάση, αλλά δεν υπάρχει το πολιτικό προσωπικό που θα το έκανε αυτό, ούτε πρόκειται να αναδειχθεί από το πουθενά με εκλογές η με θεία εξ ουρανών παρέμβαση. Η χώρα θα βράσει στο ζουμί της μέχρι να αλλάξουν οι άνθρωποί της μυαλά.
   Όποιος ο λαός αυτές και οι κυβερνήσεις του.
   _________
   Για να ευθυμήσουμε.
   Ο πολιτικός τζουτζές συναντιέται με τον «Πατριάρχη» της «Αριστεράς» και του «Ελληνισμού».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.