Η ψευτοαναλογική της Ψευτοαριστεράς -2

[«Αυταπάτη» και η απλή αναλογική;]

apli2του Αναγνώστη Λασκαράτου
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Η κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ που είχε τάξει απλή αναλογική και μετά ψήφιζε ληστρικούς εκλογικούς νόμους, κατά το συγκυριακό του συμφέρον, βαπτίζοντάς τους «σύστημα» απλής αναλογικής, επαναλαμβάνεται πολύ χειρότερα. Πρώτον διότι η απλή αναλογική ήταν επίμονη, μακροχρόνια, αξιακή, δημοκρατικού ήθους, θεμελιώδης προγραμματική αρχή και μαχητική απαίτηση της Αριστεράς (την οποία τάχα την απασχολούσε ακόμη και η «άμεση Δημοκρατία» των κατρουγκαλογλέζων στο Σύνταγμα). Δεύτερον, διότι μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπατούσε πως την απλή αναλογική την ήθελε και συνταγματικά κατοχυρωμένη, δεν του αρκούσε, έλεγε, η απλή ψήφισή της.  Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τη Δεξιά ως τη μόνη συνεπή παράταξη στο θέμα αυτό, αφού παγίως αυτή μόνο υποστήριζε σχεδόν απροκάλυπτα, λόγοις και έργοις, την αρπακτικότητα και την συγκυριακότητα του εκλογικού νόμου. Το να αναλύσω τώρα τις ηθικές, πολιτικές κλπ παρενέργειες και το θανατηφόρο πλήγμα που και αυτή η ενέργεια του κ.Τσίπρα επιφέρει στην χαμένη αθωότητα της Αριστεράς και στις ήδη προβληματικές περί Δημοκρατίας και Πολιτικής αντιλήψεις του μέσου πολίτη, είναι ολότελα περιττό.

Στην πράξη το σύστημα Σκανδαλίδη (μέχρι 40 έδρες η κλοπή), όπως το χειροτέρεψε ο κ.Παυλόπουλος (μέχρι 50 έδρες η αρπαγή και ανταμείφθηκε με προεδρική ψήφο από τη ΛΑΕ-πλην της κας Γαϊτάνη-κόμμα που τώρα με περίσσιο θράσος ζητά απλή αναλογική), έκλεψε έως το πολύ 40 έδρες. Επί της ουσίας οι έδρες που με το σύστημα Σκανδαλίδη κατανέμονταν με απλή αναλογική ήταν 260, με τον νόμο Παυλόπουλου ήταν 250 και τώρα θα γίνουν 270. Αυτό βέβαια σημαίνει τροπολογία για λίγα ψίχουλα ακόμη, δεν συνιστά ούτε αλλαγή του εκλογικού συστήματος ούτε της φιλοσοφίας του ή απλά «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Στις τελευταίες εκλογές το επιδεινωμένο σύστημα Παυλόπουλου, λήστεψε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας στα σκουπίδια την ψήφο των αντίστοιχων πολιτών, 39 έδρες. Τώρα, χωρίς καμία απολογία ή έστω εξήγηση, απλά η λεία περιορίζεται εξ ορισμού στις 30 έδρες (9 λιγότερες για να δυσκολέψουν τον Κυριάκο να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως ακριβώς οι Ανδρέας-Μένιος στα 1990 τον πατέρα του) και αυτό το δόλωμα ονομάζεται με περίσσευμα θράσους «απλή αναλογική», με την χαμηλόφωνη επεξήγηση «για τις 270 έδρες» και όποιος καταλάβει κατάλαβε. Άλλωστε η περί ηθικής αντίληψη των περισσότερων ψηφοφόρων επιτρέπει τέτοιες απατεωνιές και θίγεται κατά κανόνα μόνο όταν θίγονται ορατά προσωπικά συμφέροντα, όπως τα αντιλαμβάνεται ο θιγόμενος.

Όπως φαίνεται αυτή η απάτη θα γαρνιριστεί με την αμφίσημη κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών (στα αρνητικά της το ότι μειώνει την αναλογικότητα-αυξάνει την επιρροή των ρουσφετιών-ενισχύει την μικροπολιτική, τον παραγοντισμό και τον τοπικισμό) και με το λαϊκίστικο αίσχος της παροχής ψήφου στους απολίτικους ανήλικους 17χρονους (αυτό θα σημάνει και μείωση του ορίου ενηλικίωσης, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις;), η γνώση και η εμπειρία των οποίων, θα διορθώσει υποτίθεται την ψήφο των ενηλίκων. Μια επικοινωνιακή «αλλαγή» που αποσκοπεί αφ’ενός στην καταγραφή μιας δήθεν προοδευτικής καινοτομίας (όταν δεν κάνεις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες) και αφ’ετέρου στην αλίευση αφελών νέων ψηφοφόρων, που η πολιτική απειρία τους και η μη επαφή με την αγορά εργασίας, τους κάνει ευεπίφορους αποδέκτες τέτοιων γελοίων και ψευδεπίγραφων πρωτοτυπιών.

Είχαμε και εδώ πολύ έγκαιρα-από το 2012 και συχνά έκτοτε-επισημάνει, πως και στο θέμα αυτό ο κ.Τσίπρας είναι κοινός απατεώνας. Πολλοί όμως, που τάχα πέφτουν από τα σύννεφα τώρα (ανάμεσά τους και η αθώα παιδίσκη Ζωή Κωνσταντοπούλου), ορίζουν την εντιμότητα και την απάτη ως εξής: Έντιμο είναι ότι με συμφέρει και απάτη ότι με θίγει. Με αυτόν τον ορισμό ο κ.Τσίπρας ήταν εντιμότατος όσο πουλούσε ελπίδες (είχε λέει «αυταπάτες» και όμως δεν σηκώθηκαν και οι πέτρες, όταν το είπε) και απατεώνας όταν προσαρμόζεται όπως-όπως, αναγκαστικά πια,  στην αμείλικτη πραγματικότητα. Βαυκαλίζεται ο κουτός κοσμάκης να πιστεύει πως μπορεί κάποιος να είναι απατεώνας εκεί και τίμιος εδώ. Απλά το πόπολο έχει άλλη μια αυταπάτη ή το πιθανότερο κοροϊδεύει τον εαυτό του.

ΥΓ
Εμείς οι «φιλελέδες», όπως μας αποκαλούν όσοι δεν έβλεπαν και δεν βλέπουν τα προφανή, είχαμε μιλήσει έγκαιρα από το 2012 για όλα: Ρωτώντας (2.11.2012) πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση «Τι έγινε η απλή αναλογική κ.Τσίπρα;» και με τρία ακόμη άρθρα, «Που βρίσκεται η… υπόσχεση ΣΥΡΙΖΑ για Απλή αναλογική;», «Κορωνάκης, μαμά Κωνσταντοπούλου και απλή αναλογική» και «Η ψευτοαναλογική της ψευτοαριστεράς-1».

 

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

20 Responses to Η ψευτοαναλογική της Ψευτοαριστεράς -2

 1. Να μην ξεχνάμε την κατάργηση των συνιστωσών ακριβώς *για να* υφαρπάξουν τις 50 έδρες.

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Για να μην λένε πως δεν ήξεραν, για να μην λένε πως δεν τα προβλέπαμε, για να μην επικαλούνται την (υπαρκτή) ηλιθιότητά τους ως άλλοθι, ξεχνώντας πως εκτός από βλάκες είναι και πονηροί

  https://roides.wordpress.com/2012/11/02/2nov12/
  02/11/2012

  «Τι έγινε η απλή αναλογική κ.Τσίπρα;»

  …………………

  Θυμίζω ενδεικτικά μια δήλωσή του κ.Τσίπρα μετά τις εκλογές του Μάη, που φαίνεται πως την πήρε το ποτάμι: «Ο καλπονοθευτικός νόμος στερεί από την Αριστερά τη δυνατότητα να κυβερνήσει δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρας, λίγη ώρα αφού έλαβε τη δεύτερη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο κ.Τσίπρας μίλησε για κατάργηση του εκλογικού νόμου και αντικατάστασή του από απλή αναλογική, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση άρση της ασυλίας των βουλευτών».

  Ίσως να μας πει κάποιος, πως υπάρχουν καλές προθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αν αυτό το επιχείρημα είχε αξία το 1981 ή και το 2000, σήμερα είναι τραγικά ουτοπικό. Αν η ηθική και η συνέπεια δεν παίζουν ρόλο, αν η αυτογελοιοποίηση της Αριστεράς και η ηθική διάβρωση του λαού, που εθίζεται στην ανακολουθία, τώρα και από τη μεριά της Αριστεράς, δεν λένε κι αυτά τίποτα, τότε να μπω σε πρακτικά θέματα και να θέσω το απλό ερώτημα: Να γίνει αριστερή κυβέρνηση με το 38% του εκλογικού νόμου, χωρίς να χρειαστεί ο κ.Τσίπρας την ψήφο της κας Κουντουρά και των κ.κ. Καμμένου, Καπερνάρου, Δημαρά, Μαριά, Χαϊκάλη. Πολύ ωραία, αλλά πως θα κυβερνήσει; Ο κ.Λαφαζάνης, αν και μετά δυστυχώς ακολούθησε την κλασσική γελοία οδό της αναδίπλωσης (τι κι αν τον διαψεύδει το βίντεο;), είπε πρόσφατα δημόσια κάτι που το έχει πει πολλές φορές και σε μικρές συγκεντρώσεις στελεχών, κάτι που είναι προφανές: «δεν μπορώ να κοροϊδέψω τον κόσμο, δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε». Αρκεί λοιπόν το «όχι στο μνημόνιο»; Αρκεί η απογοήτευση από τον πρώην δικομματισμό και από την τρικομματική κυβερνητική του μετάλλαξη; Τι θα την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και μάλιστα με κλεμμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς λαϊκή αντιστοίχιση, σε μια τόσο τραγικά δύσκολη συγκυρία και μάλιστα χωρίς ξεκάθαρο πρόγραμμα, χωρίς δηλαδή κοινωνικό συμβόλαιο, με ευχολόγια, γενικότητες και αυτοσχεδιασμούς; Θα μας πουν πως ως κυβέρνηση θα κερδίσουν τις καρδιές και τη συναίνεση της πλειοψηφίας. Μπορεί όμως η Αριστερά σήμερα να ικανοποιήσει μια αμετανόητη κακομαθημένη πλειοψηφία αγανακτισμένων πελατών; –Δεν μπορεί και τολμώ να πω πως η απλή αναλογική θα της λύσει και το τεράστιο πρόβλημα της τωρινής της αδυναμίας να κυβερνήσει. Με τους υπάρχοντες διεθνείς και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, δεν μπορεί να κυβερνήσει η Αριστερά ως Αριστερά. Θα μπορούσε ως μεταρρυθμιστική, εξυγιαντική, εκσυγχρονιστική Κεντροαριστερά του δημοκρατικού Σοσιαλισμού (όσο σοσιαλισμό επιτρέπει το ασφυκτικό μνημόνιο, σοσιαλισμό έστω στις θυσίες και στις κοινωνικές προτεραιότητες), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς ή κακώς (για εμένα κακώς) δεν το θέλει. Διεκδικεί λοιπόν την εξουσία σε εχθρικό διεθνές περιβάλλον, χωρίς το δημοκρατικό προαπαιτούμενο της λαϊκής πλειοψηφίας, αλλά και χωρίς πιθανούς συμμάχους, χωρίς εσωκομματική ενότητα, χωρίς κυβερνητικό πρόγραμμα (ειδικά αν σταματήσει ο δανεισμός), χωρίς οργανωμένη και ενημερωμένη λαϊκή βάση, χωρίς προηγούμενες ειλικρινείς εξηγήσεις με την κοινωνία, επωφελούμενη από την αθλιότητα και την ανικανότητα των πολιτικών που κυβέρνησαν και κυβερνούν, με μόνο όπλο τον υποτιθέμενο εκβιασμό στην Ε.Ε.
  —Αν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να κυβερνήσει, ας φέρει επιτέλους στη Βουλή αυτό που χρόνια υποσχόταν, την τίμια, άδολη και δημοκρατική απλή αναλογική κι ας διεκδικήσει έντιμα και ξεκάθαρα το 50% συν μια ψήφο. Αυτή η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, στην οποία όμως θα έχει προηγουμένως πει τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν, χωρίς κουτοπόνηρες αποσιωπήσεις και χαμαιλεοντισμούς, θα είναι και η καλύτερη προίκα του. Αλλιώς ας χαμηλώσει τη φιλοδοξία του, ας αυτοπεριοριστεί στο ρόλο της σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χωρίς ηθικές εκπτώσεις και συμβιβασμούς με «πατριώτες», «θρησκευόμενους» φαρισαίους, λαϊκοδεξιούς και λαϊκιστές, θα αναλάβει το μακροχρόνιο έργο του Διαφωτισμού και της αλλαγής των συνειδήσεων, της οργάνωσης της κοινωνίας και των σοβαρών διεκδικητικών αγώνων. Τίποτα παραπάνω. Αν η Αριστερά κυβερνήσει τώρα με υποκλοπή της εξουσίας, απλά θα χρεωθεί, μόνη της ή ως συνένοχος, το αναπόφευκτο οικονομικό Βατερλώ της χώρας και θα στρώσει το δρόμο σε κατάμαυρες καταστάσεις, που το αδιέξοδο και η απελπισία θα φέρουν.
  —Έτσι κι αλλιώς κανένας μαρξισμός, κανένας λενινισμός, καμία αριστερή ουτοπική θεωρία, δεν προβλέπει την ανατροπή, την επανάσταση ή έστω απλά τη ριζοσπαστική αλλαγή, που θα την πετύχει μια μειοψηφία, που θα περιλαμβάνει και ένα συρφετό κακομαθημένων μικροαστών και αγροτών και μια απολιτική καλομαθημένη νεολαία, κάτω από κάποια χαλαρή «φωτεινή» καθοδήγηση μιας αναποφάσιστης, ανώριμης, παλινωδούσας και ετερόκλητης ηγεσίας, με τη χώρα μάλιστα μέσα σε μια διεθνή καπιταλιστική οικονομική και πολιτική συμμαχία όπως η Ε.Ε. Οι καλές προθέσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (αυτές τον διαφοροποιούν από το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, που θέλει να σώσει εαυτούς, ημέτερους και προνόμια) δεν αρκούν.

 3. Ο/Η του κώλου λέει:

  28 Νοεμβρίου 2012

  http://mao.gr/skoyrletis-analogiki/
  Π. Σκουρλέτης: Απλή αναλογική αλλά όχι τώρα

  Υπέρ της ανόθευτης, απλής αναλογικής αλλά …μετά τις εκλογές τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος που έδωσε πριν από λίγο ραδιοφωνική συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι σήμερα μια τέτοια πρόταση μόνο στόχο θα είχε να ψαλιδίσει τη διαφαινόμενη πρωτιά του και να αναστηλώσει ένα μνημονιακό συνδυασμό. Επίσης, ο Πάνος Σκουρλέτης έριξε το «μπαλάκι» στην Αλέκα Παπαρήγα, διερωτώμενος τι θα πράξει ο Περισσός αφού η εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου από τις επόμενες κάλπες εξαρτάται από τις δικές του ψήφους.

  28 Ιουνίου 2013
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=519895

  Αλ. Τσίπρας: Απλή αναλογική και υπό προϋποθέσεις άμεση εκλογή ΠτΔ

  «Η συγκυβέρνηση της παράγκας θέλει να φτιάξει αποικιακό Σύνταγμα» είπε στα Χανιά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

  Συνταγματική κατοχύρωση και παγιοποίηση της απλής αναλογικής για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων, κατοχύρωση των δημοψηφισμάτων και αλλαγές στις σχέσεις κράτους και δικαστικής εξουσίας, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, που παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Αλ. Τσίπρας σε πολιτική εκδήλωση στα Χανιά.

  27.10.2014

  http://www.topontiki.gr/article/86368/glezos-o-syriza-tha-katargisei-mponoys-ton-50-edron-kai-tha-efarmosei-tin-apli

  Γλέζος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών και θα εφαρμόσει την απλή αναλογική

  Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ fm, είπε ότι «ο εκλογικός νόμος είναι ένας νομότυπος νόμος, δεν βλέπει την ουσία. Δεν βλέπει την αρπαγή των 50 εδρών; Εμείς θα επιδιώξουμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό να μην μας δώσει με το μπόνους. Εάν όμως κερδίσουμε τις εκλογές και τις κερδίσουμε με το μπόνους, το έχουμε δηλώσει, αμέσως θα προκηρύξουμε νέες εκλογές, καταργώντας αυτόν τον εκλογικό νόμο και πηγαίνοντας στην απλή και άδολη εκλογική μάχη».

  31 Οκτώβρη 2013
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=537296

  Η απλή αναλογική… μπέρδεψε τον ΣΥΡΙΖΑ

  Μιλώντας νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον ΒΗΜΑ Fm, ο κ. Δ. Παπαδημούλης, είπε για το συγκεκριμένο θέμα, εκφράζοντας ουσιαστικά τη θέση του κόμματος: «H αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η υιοθέτηση της απλής αναλογικής αποτελούν πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένουμε στην απλή, άδολη, καθαρή αναλογική, με πλήρη αντιστοιχία ψήφων και εδρών και γι’ αυτό το λόγο, επειδή δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε πόντο από αυτή τη θέση, αν έρθει τέτοια πρόταση, θα την ψηφίσουμε. Διότι ακριβώς δεν έχουμε μετακινηθεί από αυτή τη λογική. Η οριστική είσοδος της χώρας στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας και στην εξίσωση της ψήφου κάθε Έλληνα, είτε ψηφίζει μεγαλύτερο ή μικρότερο κόμμα, είναι μεγάλη θεσμική αλλαγή».

  http://www.presspublica.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-17-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AE-%CE%B1/

  14 Μαΐου 2016

  Νέος εκλογικός νόμος, με ψήφο στα 17, απλή αναλογική για 270 έδρες

  Η διαίρεση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε μικρότερε, η μείωση του μπόνους των σημερινού «μπόνους» των 50 εδρών στις 30 για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων, η καθιέρωση απλής αναλογικής για 270 έδρες μέσω τη καθιέρωσης μεικτού συστήματος σταυρού και λίστας, όπως και η καθιέρωση 12ετους θητείας για τους βουλευτές, είναι ανάμεσα στις φερόμενες αλλαγές.

 4. Ο/Η παλαιαί πουτάναι λέει:

  καλά εσύ είσαι σεσημασμένη περίπτωση
  προ μιας hour
  http://www.protothema.gr/politics/article/578453/kouroublis-eulogei-ton-kofti-kai-vlepei-ekloges-ton-marti-tou-19/
  Βλέπει εκλογές τον Μάρτη του ’19

  «Κωλοτούμπα» Κουρουμπλή: Με απλή αναλογική η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ

  16/05/2016 10:0911

  Ένας ένας, μη σπρώχνεστε
  Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για απλή αναλογική και κατάργηση του bonus των 50 εδρών

  02|06|2015 16:40

  Π. Λαφαζάνης: Εκλογές με απλή αναλογική, το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου

  Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 19:56

 5. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα κρατήσει το ξορκισμένο πάντα με τον απήγανο από την Αριστερά όριο του 3%, που τους του χάριζε 2% ο γερο Μητσοτάκης και λέγανε όχι, στο ο% το όριο.
  Απαντώ πως θα το κρατήσουν το 3 για να μην πούνε οι φασουλήδες του Λαφαζάνη και της Γκάου Μπίου στη Βουλή.
  Γλείφουν σε όλα τους εκεί που έφτυναν

  http://www.huffingtonpost.gr/giorgos-leonardos/-_1496_b_8123236.html

  Γιώργος Λεονάρδος
  Αριστερά και απλή αναλογική

  Δημοσιεύθηκε: 16/09/2015

  Στην τεσσαρακονταετή – και βάλε – σταδιοδρομία μου ως δημοσιογράφου, δεν θυμάμαι να μην έχει φέρει έστω και άπαξ, το θέμα της απλής αναλογικής ένα αριστερό κόμμα. Είτε αυτό ονομάζεται Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α) είτε Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.).

  Από τον αείμνηστο Ηλία Ηλιού μέχρι τον προχθεσινό Τσίπρα, για να προσπεράσω τον κ. Αλαβάνο, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, καταγγέλλονταν συνεχώς τα κόμματα στην εξουσία για καλπονοθεία επειδή δεν έφερναν προς ψήφιση το δίκαιο, αγνό και ανόθευτο, σύστημα της απλής, απλούστατης, αναλογικής, αλλά εφάρμοζαν συστήματα πλειοψηφικά για να «κλέβουν» τις ψήφους της αριστεράς.

  “Οπωσδήποτε αντικειμενικά αν θεωρήσουμε τα πράγματα η απλή αναλογική δεν βρίσκεται στα D.N.A. του Έλληνα, όπου ο καθένας μας θέλει να είναι αφεντικό του μαγαζιού του και να μην έχει κανένα πάνω από το κεφάλι του.

  Αυτά βέβαια όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Και ω του θαύματος (!) ήρθε ένα αριστερό κόμμα στην εξουσία και μάλιστα αυτοδύναμο με «πούρους» αριστερούς ιδεολόγους από κορυφής μέχρις ονύχων. Και τότε ξεχάστηκε η άμοιρη και βαριόμοιρη απλή αναλογική. Βρέθηκαν στην εξουσία για επτά μήνες, έστω, ανεξάρτητοι αυτοδύναμοι πανίσχυροι, αλλά απλή αναλογική όχι μόνο δεν είδαμε να εφαρμόζεται, αλλ’ ούτε και να ακούγεται, αν και είχαμε ξεκουφαθεί να ακούμε όλες αυτές τις δεκαετίες για την καλπονοθεία των πλειοψηφικών συστημάτων που εφάρμοζαν οι κυβερνώντες.

  Ακόμα και κεντρώα κόμματα από τον Βενιζέλο, το Σοφοκλή βεβαίως, και τον Παπανδρέου τον Γεώργιο βεβαίως, όχι τον Γιωργάκη, που διακήρυσσαν την πίστη τους στο αναλογικό σύστημα όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, σίγησαν, ξέχασαν, ξαστόχησαν ως προς το θέμα αυτό, μόλις βρέθηκαν στην εξουσία.

  Γιατί; Γιατί απλούστατα το σύστημα της απλής αναλογικής είναι ένα δικαιότατο εκλογικό σύστημα, που όμως… δεν κάνει για την Ελλάδα, για την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Και για να θυμηθώ τον αείμνηστο Κώστα Χατζηχρήστο που σε μια επιθεώρηση βρέθηκε στο… Φεγγάρι πριν από τον… Νηλ Άρμστρονγκ, που μόλις είχε πατήσει το πόδι εκεί, τον υποδέχθηκαν δύο Έλληνες (Κεφαλλονίτες ήταν λέει) που τον ρώτησαν με ποιον θα πάει. Γιατί αυτοί, αν και μοναδικοί ζώντες στον δορυφόρο αυτό, είχαν δύο κόμματα, δύο εφημερίδες και δύο καφενεία.

  Το σύστημα λοιπόν αυτό στην Ελλάδα δεν φτουράει. Όσο και να το θέλουμε, όσο και να το επιζητούμε. Παράδειγμα: Όταν ο κ. Τσίπρας έχει όλες τις ενδείξεις, από σφυγμομετρήσεις μέχρι κομματικές συγκεντρώσεις, ότι η προσεχής Βουλή θα είναι οκτακομματική και βάλε, και ότι οπωσδήποτε δεν κερδίζει την αυτοδυναμία ίσως και την πρώτη θέση, και συγχρόνως επιμένει και διαβεβαιώνει ότι δεν θα συνεργασθεί με κανένα άλλο κόμμα πλην ΑΝΕΛ του κ. Καμένου, που κατά πάσα πιθανότητα μένει εκτός Βουλής, τότε τι να μιλήσουμε για το αγνό αυτό σύστημα – κατά παλαιότερο χαρακτηρισμό της Αριστεράς – της απλής αναλογικής;

  Μια ή δύο φορές νομίζω ότι άκουσα τον κ. Λαφαζάνη, μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, να αναφέρεται παρεμπιπτόντως στην απλή αναλογική, αλλά μετά σιώπησε. Προφανώς φοβήθηκε την ερώτηση γιατί τόσο καιρό που ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα και παράγων στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανακίνησε το θέμα αυτό, αλλά προτίμησε τη σιωπή;

 6. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Ὁλόσωστον:
  «Άλλωστε η περί ηθικής αντίληψη των περισσότερων ψηφοφόρων επιτρέπει τέτοιες απατεωνιές και θίγεται κατά κανόνα μόνο όταν θίγονται ορατά προσωπικά συμφέροντα, όπως τα αντιλαμβάνεται ο θιγόμενος.»

  Τὸ ἄλλο μὲ τοὺς 17χρονους δὲν τὸ καταλαβαίνω. Οἱ φοιτητὲς ἔχουν ἐπαφὴ μὲ τὴν ἀγορὰν ἐργασίας; Οἱ δημόσιοι ὑπάλληλοι;
  Ἀπ’ὅτι θυμᾶμαι ἡ ἐπαγγελματικὴ πορεία προδιαγράφεται ἀπὸ τοὺς γονέας. Οἱ αὐταπασχολούμενοι ἔφερναν τὰ παιδιὰ στὴν δουλειὰ ἀπὸ τὰ 12 γιὰ νὰ δοῦν «πῶς βγαίνει τὸ καρβέλι». Κάποιοι ἄλλοι εἶχαν θείους ἢ θεῖες νὰ τοὺς μάθουν κάτι, ἢ νὰ τοὺς βάλουν κάπου.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Οι 17χρονοι δεν έχουν παρά ελάχιστη επαφή με τις όποιες παραγωγικές διαδικασίες (πολλοί φοιτητές εργάζονται) και όσο κι αν ξέρουν πως τους περιμένει η ανεργία, η ψήφος τους κολακεύει, κάμποσοι θα δελεασθούν από το χάιδεμα, αν και ο απατεώνας στην ουσία το κάνει απλά σαν «προοδευτικό» αντιπερισπασμό στη νέα κωλοτούμπα του.

 7. Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για απομάκρυνση από τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του ευρύτερου χώρου της αριστεράς για τις καρέκλες της εξουσίας, εξαπολύει η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για την απλή αναλογική και ότι αν αυτή καθιερωθεί η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ.

  «Άραγε θυμάται κανείς ποιος εξήγγειλε και ζητούσε με επιμονή συνταγματική κατοχύρωση και παγιοποίηση της απλής αναλογικής για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις; Μήπως είχαν και εδώ αυταπάτες;» διερωτάται σε σχετική ανακοίνωση.

  ΑΛΛΟ ΕΝΑ… ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ – Π. Κουρουμπλής: Εάν καθιερώσουμε την απλή αναλογική η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ

  16. Μαΐου, 2016

  Όπως διευκρίνισε απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος για να μπει πλαφόν στην βουλευτική θητεία στα 12 έτη

  Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

  H απλή αναλογική, η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ (Toυ πολίτη Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου)

  Θυμίζω στον ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. το αίτημα αυτό το οποίο υπέβαλε ο τότε Πρόεδρος της ΕΔΑ αείμνηστος Γιάννης Πασαλίδης, ο οποίος, μετά τη νίκη της ΕΔΑ στις δημοτικές εκλογές του 1954, πήγε στα Ανάκτορα και ζήτησε τις εθνικές εκλογές «με το σύστημα της απλής αναλογικής» (περισσότερα για το θέμα αυτό και τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1954 βλ. στο έργο μου: «Κριτικά Κείμενα, εκδ. «Πελασγός» – Γιαννάκενας – Αθήνα 2012, σελ. 293-297, όπου το άρθρο μου: «Ο πολιτικός χαρακτήρας των δημοτικών εκλογών και ο Γεώργιος Παπανδρέου»).

  http://www.avgi.gr/article/4622483/suriza-i-apli-analogiki-pagia-thesi-tou-kommatos
  ΣΥΡΙΖΑ: Η απλή αναλογική πάγια θέση του κόμματος
  30.10.2014

 8. Ο/Η Χαλαρώστε λέει:

  Μην μας τα πρήζετε μωρέ.
  Πάμε γιάλλα
  Ξεκολλάτε, η ζωή είναι αλλού
  Όλα τα μωρά στην πίστα

  Φλαμπουράρης: Τα χρέη είναι αέρας – Θα τους πληρώσουμε με… αέρα
  14 Μαρ. 15

  Αέρα κουβέντες, έγινε τίποτα;

  «ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
  Τσίπρας:Θα φορολογούνται οι μισθοί των βουλευτών -Μειώσεις στους υπουργούς

  Τσίπρας:Θα φορολογούνται οι μισθοί των βουλευτών -Μειώσεις στους υπουργούς
  10|08|2015 15:01

 9. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η εθνική μας τύφλωση
  Συλλογική υποκρισία.
  Η ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης, είναι θεμιτή όταν εφαρμόζεται από Ρώσους Ορθόδοξους ή Ρώσους κομμουνιστές ή Σέρβους Ορθόδοξους ή Σέρβους κομμουνιστές αρκεί να μην εφαρμόζεται σε βάρος Ελλήνων

  https://nomadicuniversality.wordpress.com/2016/05/15/%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ac%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%81%cf%8e%cf%83%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%ad/

  Ρωμιούς συνεργάτες των Ρώσων εισβολέων τιμά η Ελλάδα στις 19 Μαΐου

  του Άκη Γαβριηλίδη

  Η νίκη της Ουκρανίας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, πυροδότησε μία εθνική ομοψυχία που θυμίζει λίγο την αλήστου μνήμης «παραδοσιακή ελληνοσερβική φιλία» που επινοήθηκε εν μια νυκτί τη δεκαετία του 90, βάσει της οποίας σύσσωμο το ελληνικό πολιτικό φάσμα –με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις- εξανίστατο για τον καημένο τον Μιλόσεβιτς, τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς που η σατανική Νέα Τάξη δεν τους αφήνει να ολοκληρώσουν κι αυτοί τη γενοκτονιούλα τους σαν άνθρωποι.

  Κατά τον ίδιο τρόπο, τώρα, σύσσωμος ο ελληνόφωνος κυβερνοχώρος εξεγείρεται κατά της «υποκριτικής απόφασης των ισχυρών της γης» (για τους Εβραίους δεν ακούσαμε ακόμα κάτι, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί κάποιος να διακρίνει τον δάκτυλό τους πίσω απ’ όλα αυτά) να τιμήσουν ένα τραγούδι που θρηνεί για τα βάσανα των Τατάρων της Κριμαίας. Τόσο ακροδεξιά όσο και ακροαριστερά σάιτ (άλλωστε δεν είναι πάντα εύκολο να τα ξεχωρίσει κανείς) ξεσπαθώνουν υπέρ του «θεμιτού δικαιώματος του Στάλιν» να τιμωρήσει συλλογικά τους Τατάρους διά εκτοπισμού για τη στάση τους στον πόλεμο. Σε τίτλους όπως Ένας «ύμνος» στους Τούρκους συνεργάτες των ναζί κέρδισε την Eurovision είναι προφανής αυτή η απολογητική λειτουργία: αφού ήταν όχι μόνο συνεργάτες των Ναζί, αλλά επιπλέον και Τούρκοι, τότε καλά τους έκανε τους πούστηδες ο Στάλιν, δεν θα κλάψουμε κιόλα για πάρτη τους.

  Και όλα αυτά, ενώ το ελληνικό κράτος ετοιμάζεται να τιμήσει μεθαύριο τη «μέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας», και ακόμα περισσότερο ενώ απέστειλε στον ίδιο ακριβώς διαγωνισμό ένα τραγούδι που αναφέρεται στους Ρωμιούς του Πόντου και τα βάσανά τους.

  Ποια είναι η διαφορά των βασάνων που υπέστησαν οι Ρωμιοί του Πόντου από εκείνα που υπέστησαν οι Τάταροι; Με ποια λογική μπορούμε να θεωρήσουμε τα μεν εύλογα και ανάξια να πενθούνται, ενώ τα δε απαράδεκτα και αξιομνημόνευτα;

  Προφανώς με καμία.

  Τόσο οι μεν, όσο και οι δε –όπως και πολλοί άλλοι πληθυσμοί- υπήρξαν θύματα μίας πανάρχαιας αυτοκρατορικής πρακτικής: του Sürgün, όπως λεγόταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, της μετακίνησης πληθυσμών χάριν της διαφύλαξης της ειρήνης και της ασφάλειας. Μόνο που τώρα το Sürgün λάμβανε χώρα υπό συνθήκες εθνών κρατών, τα οποία βασίζονται στην εθνική καθαρότητα και ομοιογένεια, και επίσης διαθέτουν πολύ πιο αποτελεσματικές μεθόδους εξόντωσης. Με αποτέλεσμα να είναι απείρως πιο φονικό.

  Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί και να μην προσυπογράφουμε τη ναζιστική λογική της συλλογικής ευθύνης (και μάλιστα –ω της ειρωνείας- όταν θέλουμε να καταγγείλουμε συνεργασία με τους Ναζί).

  Ο Χίτλερ ασφαλώς επιδίωξε να υποδαυλίσει εθνοτικές αντιθέσεις παντού και να προσεταιριστεί υποτελείς πληθυσμιακές ομάδες. Και αρκετοί ενδιαφερόμενοι «τσίμπησαν». Από την άλλη, όμως, πολλά εθνικά κράτη χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα αυτή την πραγματική ή φανταστική, συνολική ή μερική συνεργασία κάποιων μειονοτήτων για να προωθήσουν τις δικές τους εθνοκαθάρσεις. Αυτό έκανε και η Ελλάδα με τους Τσάμηδες και εν μέρει με τους Μακεδόνες. Οι δε Βλάχοι τη γλίτωσαν για το «Πριγκηπάτο της Πίνδου», αλλά με αντίτιμο να το βουλώσουν και να μην ξαναμιλήσουν για την ιδιαιτερότητά τους παρά μόνο με πολλή προσοχή και αυτολογοκρισία. Ακόμα και σήμερα βγαίνουν βιβλία που προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι Βλάχοι «είναι πιο Έλληνες από τους Έλληνες».

  Όποιος αποδέχεται σε επίπεδο αρχής ότι είναι εύλογο και αναμενόμενο ένα κράτος να εκτοπίζει συνολικά μία εθνοτική ομάδα επειδή κάποια μέλη της, έστω τα περισσότερα, συνεργάσθηκαν, ή υπήρχε ενδεχόμενο να συνεργασθούν, με μία εχθρική δύναμη, καλό είναι να αναλογισθεί ότι την ίδια περίοδο οι τουρκόφωνοι Πόντιοι της Μακεδονίας επίσης συνεργάσθηκαν μαζικά με τους εισβολείς και πολλοί απ’ αυτούς φόρεσαν τη στολή των Ες Ες. Και ότι θα χρειασθεί ιδιαίτερη επινοητικότητα για να πείσει ότι «εδώ ήταν αλλιώς» και ότι δικαιολογούνται τα δύο μέτρα και σταθμά.

  Ακόμη πιο δύσκολο, δε, θα του είναι να πείσει ότι αυτό που ήταν δικαιολογημένο για τον Στάλιν το 40 ήταν αδικαιολόγητο για τον Κεμάλ το 20. Οι Ρωμιοί της Μαύρης Θάλασσας –κάποιοι απ’ αυτούς- είχαν συνεργασθεί με ενθουσιασμό με το ρωσικό στρατό εισβολής, και είχαν εργασθεί δραστήρια για να προκαλέσουν και ελληνική εισβολή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αν οι απόγονοι των Τατάρων δεν πρέπει να παραπονιούνται για όσα υπέστησαν, τι θα συνεπαγόταν αυτό για τους απογόνους των Ποντίων;

  • Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

   1) Ναζιστικὴ εἶναι ἢ Ἰουδαϊκὴ καὶ Χριστιανικὴ ἡ συλλογικὴ εὐθύνη; Εὔα, Ἀδάμ, μῆλο…

   2) Φυσικὰ καὶ ὑπάρχει πολιτικὴ στὴν Eurovision, καὶ ἀπὸ τοὺς Ῥώσσους καὶ ἀπὸ τοὺς Δυτικούς.

   3) Γιὰ τοὺς Ποντίους καὶ τὶς Σταλινικὲς Ἐκκαθαρίσεις ἀπὸ τὸ 1934, στὸ 31:40 παρεμβαίνει τηλεφωνικῶς ὁ Μάκης Μαΐλης τοῦ ΚΚΕ, τότε ἐκπρόσωπος Τύπου, τώρα δὲν γνωρίζω…

   4) Κάπου νὰ τοὺς καταλαβαίνουμε καὶ ὅλας, τοὺς ἀναξιοπαθόντας:
   https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1#.CE.99.CF.83.CF.84.CE.BF.CF.81.CE.AF.CE.B1
   «Στο διάστημα 1921-1923 πέθαναν από την πείνα περίπου 5 εκατομμύρια Ουκρανοί, λόγω των επιτάξεων που ελάμβαναν χώρα την περίοδο εκείνη. Το ίδιο επαναλήφθηκε 10 χρόνια μετά με τον Μεγάλο Λιμό, το 1932-1933, όταν 6 εκατομμύρια Ουκρανοί λιμοκτόνησαν ως αποτέλεσμα μιας εσκεμμένης κρατικής πολιτικής που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση υπό την ηγεσία του Στάλιν και ειδικότερα του προγράμματος κολεκτιβοποίησης που εφαρμόστηκε.»

   5) Οἱ Νοτιοσλάβοι ἔγιναν «Μακεδόνες», χάρις τὰ «ἀδέρφια» μας τοὺς Σέρβους.

   6) Τελικὰ τὸ ῥητό: «Οἱ Βλάχοι εἶναι πιὸ Ἕλληνες ἀπὸ τοὺς Ἕλληνες», μεταφράζεται ὅτι οἱ Βλαχόφωνοι εἶναι πατριαρχικότεροι ἀπὸ τοὺς Γραικοφώνους-Ρωμῃοφώνους. Σκοτωνόντουσαν οἱ πατριαρχικοὶ μὲ τοὺς ἐξαρχικούς.

 10. Ο/Η ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/05/blog-post_22.html

  Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν κάτσει στην καρέκλα για τον εκλογικό νόμο; «Συνταγματικά κατοχυρωμένη απλή αναλογική «. «Κλοπή οποιοδήποτε άλλος νόμος». «Για εμάς η απλή και άδολη αναλογική είναι αξιακό θέμα». (Κι επειδή τα βίντεο μένουν δείτε εδώ, εδώ,

 11. Ο/Η Απατεώνες λέει:

  Ν. Βούτσης: «Για εμάς η απλή και άδολη αναλογική είναι αξιακό θέμα», Ολομέλεια, 6-11-13

 12. Ο/Η Ψευταράδες λέει:

  ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

 13. Ο/Η Λησταρχέοι λέει:

  Να ο Πρόεδρος της Βουλής της Ελληνικής Δημοκρατίας

  http://www.zoomnews.gr/voutsis-i-apli-analogiki-tha-erthi-ke-tha-ine-ntala-mesimeri/

  Βούτσης: Η απλή αναλογική θα έρθει και θα είναι ντάλα μεσημέρι

  Posted on 06/06/2015


  Απορρίπτει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καθιερώσει την απλή αναλογική και θα είναι ντάλα μεσημέρι. Αλλά σε βάθος τετραετίας. Δεσμευόμαστε μάλιστα στη συνταγματική αναθεώρηση να κατοχυρώσουμε πάγιο εκλογικό σύστημα για τη χώρα ώστε να μην γίνονται συνεχώς παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο».

 14. Ο/Η Έλεος! λέει:

  http://www.protagon.gr/scripta/editorial/poios-grafei-ston-tsipra-atakes-gia-gelia-44341135683

  Ποιος γράφει στον Τσίπρα ατάκες για γέλια;

  Ορισμένες αναφορές στις ομιλίες, αλλά και κάποιες αναρτήσεις στα social media, εκθέτουν τον Πρωθυπουργό που οφείλει να επανεξετάσει την επάρκεια των συνεργατών του…

  Όμως τι είναι οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα μετά τη στροφή στο ρεαλισμό; Τρολιές με επίφαση σοβαρότητας. Για ένα νηφάλιο ακροατή, η πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, αποτελεί δοκιμασία λογικής ανάμεσα στη φάρσα και στην αλήθεια. Ποιος, λοιπόν, τα γράφει όλα αυτά; Μήπως, τελικά, αντί να υπηρετεί τον Πρωθυπουργό, έχει κρυφή ατζέντα υπονόμευσης του; Μην είναι σαν τον στιλίστα της Θεοδώρας Τζάκρη; Σαν τον κομμωτή της Σίας Αναγνωστοπούλου;

  Διαβάστε τι έγραψε ο άνθρωπος στην ομιλία του Πρωθυπουργού προς εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας. «Η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης, της σεμνής προσφοράς στον συνάνθρωπο.» Όλα αυτά για τους τουρίστες που τους πουλάμε χωριάτικη. Ο Ξένιος Δίας και η χριστιανική αγάπη δεν φτάνουν, για παράδειγμα, ως την Ειδομένη. Μένουν Μύκονο και Σαντορίνη. Κάποιοι στο ακροατήριο γέλασαν, χαμηλοφώνως.

 15. Ο/Η Κάποιος λέει:

  Aξιοπιστία

  Θα αυτοκτονήσει κάποιος από ντροπή;

 16. Ο/Η του Γλέζου λέει:

  Με μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα «Ενεργοί Πολίτες» ο Μανώλης Γλέζος ξεσπαθώνει εναντίον των αλλαγών που προωθούνται στον εκλογικό νόμο.

  Η δήλωση του Μανώλη Γλέζου με τίτλο «H κυβέρνηση Μαξίμου φορολογεί και την απλή αναλογική» αναφέρει:

  «Από τότε που ο Γιάννης Πασαλίδης ως Πρόεδρος της ΕΔΑ διακήρυσσε την απλή και άδολη αναλογική, ως το μόνο γνήσιο αντιπροσωπευτικό της βούλησης του Λαού εκλογικό σύστημα, έως σήμερα, όλα τα κόμματα της Αριστεράς το είχαν ως πρωταρχικό αίτημα.

  Όμως “Ουκ εά με καθεύδειν το της εξουσίας τρόπαιον».

  Η Λαϊκή κυριαρχία, την οποία αναφέρει το Σύνταγμα (άρθρο 1 παράγραφος 2) και την οποία είχαν καταπατήσει, όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις, στραγγαλίζεται και πάλι και μάλιστα από ένα κόμμα, που το είχε προμετωπίδα στις διακηρύξεις του.

  Η κυβέρνηση Μαξίμου αφού δέχθηκε όλες τις περικοπές που επιβάλλουν οι δανειστές, αποδέχεται και τις περικοπές της γνήσιας αντιπροσώπευσης της Λαϊκής βούλησης».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.