Για τις σκανδαλώδεις και παράνομες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Θεσσαλονίκης

Προς ελεύθερη Διάδοση [Το στίγμα 1462/2005 του Αρείου Πάγου]

justice courtroom scenes "The Judges" by William Hogarth (1697 - 1764) copper engraving 1758 18th century graphic graphics

justice courtroom scenes «The Judges» by William Hogarth (1697 – 1764) copper engraving 1758 18th century graphic graphics

Εκτός ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού η Ελλάδα

Το παρακάτω κείμενο είναι το πρώτο μιας σειράς άρθρων που αναφέρονται στην εκτός ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε, ζητώντας δικαιοσύνη. Για τις σκανδαλώδεις και παράνομες αποφάσεις 1462/2005 του Αρείου Πάγου και την 1428/2003 του Εφετείου Θεσσαλονίκης ευθύνονται οι δικαστές: Δημήτριος Σουλτανιάς (Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου), οι αρεοπαγίτες Ιωάννης Βερέτσος, Χρήστος Γεωργαντόπουλος, Βασίλειος Ρήγας και Ιωάννης Παπανικολάου (Εισηγητής) και Σπυροφάνης Λούβρος (Πρόεδρος Εφετών) και οι εφέτες Χαρίλαος Αγγελόπουλος και Ευστάθιος Τσιούτσιας (Εισηγητής). Ουδείς εξ αυτών λογοδότησε, παρά την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) γι’ αυτές τις άδικες και αντίθετες στην νομολογία του αποφάσεις τους. Κάποιοι εξ αυτών είχαν συμμετάσχει για δεύτερη ή τρίτη φορά σε συνθέσεις δικαστηρίων που εξέδωσαν σκανδαλωδώς άδικες αποφάσεις για τις οποίες καταδικάστηκε η Ελλάδα. Αυτοί και όλοι οι άλλοι που αγνοούν ή περιφρονούν τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ θα πρέπει να ελεγχθούν και να λογοδοτήσουν. Και επιτέλους όλοι οι έλληνες δικαστές θα πρέπει να αναγκαστούν να σέβονται τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ και να συμμορφώνονται προς αυτές. Οι άδικες αυτές αποφάσεις θα αναρτηθούν με τον κατάλληλο σχολιασμό στην ιστοσελίδα της ARB. 

Ολόκληρο το κείμενο σε P D F

Από τον Μανώλη Βασιλάκη/The Athens Review of Books

Advertisements
This entry was posted in Δικαιοσύνη. Bookmark the permalink.

One Response to Για τις σκανδαλώδεις και παράνομες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Θεσσαλονίκης

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.thessalianews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=59824:dikastiria-anavoles&catid=76:koinonia&Itemid=110

  Ελληνική Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

  Τρίτη, 03 Μάιος 2016

  Περισσότερες από 400 καταδίκες μετρά το ελληνικό κράτος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.

  Οι καθυστερήσεις αγγίζουν πλέον τα όρια της αρνησιδικίας και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που η χώρα μας καταδικάστηκε για καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης 27 ολόκληρα χρόνια!

  Άλλωστε και η αποφυλάκιση του καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά είναι ενδεικτική του αργού ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης, αφού βγήκε από τη φυλακή, καθώς δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί η δίκη του μέσα στα όρια που θέτει ο νόμος για την προσωρινή κράτηση. Επιπλέον, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις παραγραφής αδικημάτων λόγω της βραδύτητας.

  Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 155η θέση των χωρών που καθυστερούν να εκδικάσουν τις υποθέσεις, με μέσο χρόνο απόδοσης δικαιοσύνης που φθάνει, κατά υπόθεση, τις 1.580 ημέρες, δηλαδή 4,3 χρόνια ή 51,6 μήνες! Στο Λουξεμβούργο χρειάζονται 321 ημέρες, στην Ισπανία 510, στη Μάλτα 505 και στην Ιρλανδία 650. Τις καλύτερες επιδόσεις στην απονομή δικαιοσύνης παγκοσμίως έχει η Σιγκαπούρη και στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο.

  Η Ελλάδα έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη σε ότι αφορά την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο, μετά τη Γουινέα-Μπισσάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν. Το θέμα μάλιστα έφθασε στη Βουλή με σχετικές ερωτήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.

  Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αφού, σύμφωνα με στοιχεία του 2015, στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία εκκρεμούν 356.498 υποθέσεις, με τις 67.678 φορολογικές, ενώ αν υπολογιστούν και αυτές του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεπερνούν τις 72.000. Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια. Στα ποινικά δικαστήρια, μάλιστα, εκτιμάται ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις υπερβαίνουν το 1.000.000! Υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες εξαρτά κάποιο έννομο συμφέρον από υπόθεση που εκκρεμεί στη δικαιοσύνη.

  Είναι κοινή πεποίθηση των επαγγελματιών πως οι καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη «σκοτώνουν» την επιχειρηματικότητα. Οι καθυστερήσεις, υποστηρίζουν, αποτελούν αντικίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων.

  Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάγκη της αλλαγής του συστήματος απονομής δικαιοσύνης αποτυπώθηκε και στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μάλιστα, ως προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνδέοντας την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης.

  Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς παραδέχονται πως το πρόβλημα είναι, πλέον, συστημικό και τείνει να γίνει μη αναστρέψιμο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η επιτάχυνση της κωδικοποίησης, η βελτίωση του συστήματος εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και των δικαστικών στατιστικών, η ολοκλήρωση του προγράμματος μηχανογράφησης των δικαστηρίων (e-justice) και η τήρηση των αρχών καλής νομοθέτησης για την πάταξη της πολυνομίας η οποία τελικά οδηγεί σε ανομία.

  Είναι ενδεικτικό πως το 50% των εργατικών αποφάσεων αναιρούνται λόγω αντικρουόμενων διατάξεων. Όπως λένε οι ειδικοί, οι αντιφατικές ρυθμίσεις, οι διατάξεις σε αχρηστία, τα νομοσχέδια «σκούπα» που παρέχουν πρόσκαιρες λύσεις, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και οι χιλιάδες εγκύκλιοι επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και είναι πληγές που δεν κλείνουν χωρίς πρωτοβουλίες και συνολικό ανασχεδιασμό.

  Newsbeast.gr (Μαρία Ζαχαροπούλου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.