Υπάρχουν γυναίκες που επιλέγουν μαντίλα, όπως υπήρχαν και πολλοί νέγροι που ήταν υπέρ της δουλείας

[Στην Γαλλία: Μποϊκοτάζ των οίκων με τις μαντίλες]

από: borgenmagazine.com

από: borgenmagazine.com

Tης ©Βένα Γεωργακοπούλου

Οι Γάλλοι παίρνουν πολύ στα σοβαρά τα θέματα της ισότητας των γυναικών και δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάνε οι θρησκευτικές παραδόσεις. Η χώρα τους άλλωστε έχει απαγορεύσει και τις μαντίλες στα σχολεία.

Ετσι, δεν είναι καθόλου παράδοξο που πήρε τόσο μεγάλη έκταση το θέμα της μουσουλμανικής μόδας, την οποία λάνσαραν εσχάτως μεγάλοι οίκοι σαν τον Dolce&Gabbana, αλλά και πιο λαϊκές, πρετ α πορτέ φίρμες όπως οι Marks and Spencer, Uniqlo και Mango.

Προηγήθηκε μια προσωπικότητα από τον χώρο της μόδας, ο 86χρονος Πιερ Μπερζέ, ερωτικός σύντροφος και μέντορας του Ιβ Σεν Λοράν, συνιδρυτής του οίκου του, άνθρωπος των τεχνών, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και μεγαλομέτοχος της «Le Monde». «Νιώθω σκανδαλισμένος», δήλωσε.

«Εγώ που ήμουν σαράντα χρόνια στο πλευρό του Ιβ Σεν Λοράν, πάντα πίστευα ότι ένας σχεδιαστής μόδας είναι για να κάνει τις γυναίκες πιο όμορφες και ελεύθερες και όχι για να γίνεται συνένοχος μιας δικτατορίας, που τους επιβάλλει να κρύβονται». Και κάλεσε τους μόδιστρους αντί για τα «κέρδη» τους να υπερασπίζονται τις «αξίες». Από κοντά και η σχεδιάστρια Agnes b. «Δεν πρέπει να παρουσιάζουμε σαν κάτι απλό και κοινότοπο ένα ένδυμα που δεν είναι ακίνδυνο και χωρίς συνέπειες για τις γυναίκες», είπε.

Αυτές, όμως, που ανέβασαν τους τόνους ήταν δύο γυναίκες από τον χώρο της πολιτικής και της διανόησης. Πρώτα η Λοράνς Ροσινιόλ, Γαλλίδα υπουργός για θέματα Οικογένειας, Παιδιών και Δικαιωμάτων των Γυναικών, χαρακτήρισε «ανεύθυνους» τους οίκους που λανσάρουν τη μουσουλμανική μόδα, γιατί «προωθούν τον εγκλεισμό του γυναικείου σώματος». Εχασε, όμως, λίγο το παιχνίδι και προκάλεσε συγκέντρωση υπογραφών εναντίον της, γιατί μίλησε απαξιωτικά για τις μουσουλμάνες που επιμένουν να φορούν μαντίλες.

«Υπάρχουν, βέβαια, γυναίκες που κάνουν αυτή την επιλογή, όπως υπήρχαν και πολλοί νέγροι που ήταν υπέρ της δουλείας», είπε. «Πολλές από αυτές είναι και στρατευμένες στο πολιτικό ισλάμ». Αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη σύγκριση με τους νέγρους, αλλά όχι και τις υπόλοιπες δηλώσεις της.

Και, ξαφνικά, μια ηγετική φυσιογνωμία του γαλλικού φεμινιστικού κινήματος, η φιλόσοφος και συγγραφέας Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ (τα εμβληματικά βιβλία της «XY» και «Σε λάθος δρόμο» έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά), κάλεσε τις γυναίκες μέσα από τη «Μοντ» (3/4) σε μποϊκοτάζ των οίκων που λανσάρουν μουσουλμανική μόδα, υπερασπίστηκε την υπουργό Λοράνς Ροσινιόλ και κατηγόρησε τη γαλλική Αριστερά ότι εγκατέλειψε τη θέση που είχε τη δεκαετία του ’80, ότι δηλαδή υπάρχουν αξίες με παγκόσμια ισχύ και ότι οι ατομικές ελευθερίες και η ισότητα των φύλων αφορούν όλα τα ανθρώπινα όντα.

«Η ανεκτικότητα στράφηκε εναντίον αυτών που νομίζαμε ότι βοηθάμε», κατέληξε η Μπαντεντέρ, η οποία -μη σας φανεί αντιφεμινιστικό- είναι σύζυγος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ρομπέρ Μπαντεντέρ, που κατάργησε την ποινή του θανάτου και αποποινικοποίησε τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις όταν τα άτομα είναι πάνω από 16 χρόνων.

πηγή

Advertisements
This entry was posted in φασισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Πολιτισμός-Τέχνες, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Υπάρχουν γυναίκες που επιλέγουν μαντίλα, όπως υπήρχαν και πολλοί νέγροι που ήταν υπέρ της δουλείας

 1. Ο/Η Ροβεσπιέρ λέει:

  Όξω οι μαντήλες και οι Σταυροί από τα σχολειά μας!

  • Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

   Ακριβώς έτσι, έξω σταυροί μαντήλες, λαϊκό κράτος, σεβασμός στη γυναίκα

   http://www.bbc.co.uk/greek/specials/1841_immigration/page10.shtml

   Αποστολή, έρευνα, επιμέλεια: Δόξα Σιβροπούλου

   Η περίπτωση της Γαλλίας

   Θρησκευτικά σύμβολα

   Πρόσφατα ο προβληματισμός αυτός επικεντρώθηκε στη μουσουλμανική μαντίλα.
   Η υπόθεση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που είχαν απαχθεί από Ιρακινούς οι οποίοι απειλούσαν ότι θα τους σκοτώσουν εάν δεν αποσύρετο ο νόμος που απαγορεύει στους μαθητές και μαθήτριες να πηγαίνουν στο σχολείο φορώντας θρησκευτικά σύμβολα, όπως χριστιανικοί σταυροί και μουσουλμανικές μαντίλες, συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

 2. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Νοσηρὴ φιλαργυρία καὶ ἀνακλαστικὰ τύπου σκύλου τοῦ Παβλώφ, εἶναι κυρίαρχα στὶς …ἐλὶτ τῆς Ἐσπερίας.

  • Ο/Η Po λέει:

   δηλαδή;

   • Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

    Γιὰ τὴν νοσηρὴ φιλαργυρία, χρηματοπιστωτικὲς ἀγορές.

    Γιὰ τὰ ἀνακλαστικὰ ἔχουμε εἴτε λόγῳ χαμηλοῦ ἐπιπέδου, εἴτε λόγῳ ἄλλων πραγματικῶν πεποιθήσεων, ἀντιδράσεις σὲ λέξεις-κλειδιά. Ὅσο καὶ ἀρνητικὴν εἰκόνα νὰ ἔχῃ κάποιος γιὰ τὸν Χίτλερ, ἐὰν δὲν πιστεύει στὸν Σατανᾶ, δὲν μπορεῖ νὰ κάνῃ σὰν νὰ ἦρθε ὁ ἐν λόγῳ ἀπὸ τὴν Κόλασιν. Ἀλλὰ σὲ πολλοὺς δὲν συμφέρει νὰ ψάχνουν τὰ αἴτια τῆς ἀνόδου τοῦ Ναζισμοῦ.
    Δὲν τοὺς συμφέρει ἐπίσης νὰ λένε τὸ γιατί ἦταν ἐπιτρεπτὸ οἱ δοῦλοι νὰ εἶναι Ἀφρικανικῆς καταγωγῆς.
    Λένε «συγγνώμη» καὶ «ντρεπόμαστε» καὶ ἐκεῖ τελειώνει ἡ συζήτησις.
    Ἡ πολιτικὴ ὀρθότητα δὲν εἶναι ὄπλο φιμώσεως; Πολιτικῶς ὀρθὸν εἶναι ὅτι ἀποφασίσουν οἱ ἰεροδικαστὲς τῆς πολιτικῆς ὀρθότητος. Κάθε ἄλλη πρότασις εἶναι τοῦ …Κακοῦ!

 3. Ο/Η eklag λέει:

  Τι δεν καταλαβαίνει κάποιος;
  Το τρένο γέμισε φασκιωμένες κολοκύθες!
  Αντί να τις τραβάμε για να αναπνεύσουν επιτέλους οι γυναικούλες,
  εμείς σχεδιάζουμε trendy φασκιές!
  Έλα αυτό στον τόπο σου!

  p.s.
  Στο αυτό πνεύμα ο Φίλης θα βάλει δασκάλους στα βρόμικα και υποσιτισμένα προσφυγόπουλα-μεταναστόπουλα δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα καλλιτεχνικά και τη γυμναστική.
  Ξαναέλα αυτό στον τόπο σου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.