Στον πλανήτη Σείριο: Περισσότεροι οι Παπάδες από Γιατρούς και Δικαστές

[Υπήρχε μια αθώα και ανέμελη εποχή, κατά την οποία κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα, σχετικά με τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούσε το ελληνικό κράτος και πλήρωνε ο Έλλην φορολογούμενος]

To 2009 όμως, έγινε η πρώτη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας, ενώ από το 2013 και μετά, υπάρχει το Μητρώο Ανθρώπινου Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή), το οποίο καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όλες τις μεταβολές του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δημοσίευσε πολύ πρόσφατα, μελέτη στην οποία παρουσιάζονται οι μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2015 στο τακτικό προσωπικό, ενώ γίνεται και μια ποιοτική ανάλυση και κατηγοριοποίηση του συνόλου του τακτικού προσωπικού, των αποχωρήσεων και των προσλήψεων για τα έτη 2012-15.

Μια πρόχειρη ματιά στη συγκεκριμένη μελέτη, είναι υπεραρκετή για να γίνουν κατανοητά ορισμένα πράγματα για το ελληνικό παράδοξο: Όπως φαίνεται λοιπόν στον πίνακα 2.2, με τίτλο «Σύνολο τακτικού προσωπικού ανά κατηγορία προσωπικού», ο Έλλην φορολογούμενος πληρώνει τους μισθούς 9298 παπάδων, 7271 γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και 2827 δικαστών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και το άθροισμα των γιατρών του ΕΣΥ με αυτούς που απασχολούνται σε Κέντρα Υγείας (7271+800=8071), το σύνολο δηλαδή των γιατρών που απασχολεί το ελληνικό κράτος, είναι αισθητά μικρότερο από το σύνολο των παπάδων (9298) που δουλεύουν για δυο αφεντικά, τον Ιησού και το ελληνικό δημόσιο δηλαδή.

Επίσης, για λόγους που δύσκολα μπορούν να γίνουν κατανοητοί στη χώρα που το 90% του πληθυσμού ακούει αποκλειστικά και μόνο σκυλό-ποπ μουσική, το ελληνικό κράτος απασχολεί περισσότερους μουσικούς (434), απ’ ότι ερευνητές/ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες (405), ενώ υπάρχουν και όχι ένας, ούτε δυο, άλλα δεκατρείς χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εμπίπτουν στην πολύ βολική κατηγορία «Δεν έχει οριστεί κατηγορία προσωπικού».

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το άθροισμα στρατιωτικών και στελεχών σωμάτων ασφαλείας (78.183+68.111=146.294), είναι πολύ υψηλότερο από το άθροισμα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (67.761+67.651=135.412), καθώς και η ανάγκη του δημοσίου να απασχολεί 106 δημοσιογράφους, άλλα και 336 εκκλησιαστικούς υπαλλήλους.

Ίσως θα ήταν προτιμότερο και σίγουρα θα ήταν καλύτερο για τα νεύρα μας, αν γυρνούσαμε στην αθώα και ανέμελη εποχή που αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, κατά την οποία η γενική ιδέα που είχαμε για το δημόσιο, ήταν εξαιρετικά θολή και συγκεχυμένη, χωρίς όλα αυτά τα φοβερά εκνευριστικά νούμερα και στατιστικά. Υπάρχει άραγε τρόπος να τηλεμεταφερθούμε στο καλοκαίρι του 2009 και πάλι;

πηγή: Vice.com

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to Στον πλανήτη Σείριο: Περισσότεροι οι Παπάδες από Γιατρούς και Δικαστές

 1. Ο/Η eklag λέει:

  Δεν υπάρχουν λόγια όταν ένα παιδί μας (Παύλος Σωτηριάδης-lifo.gr)
  χάνει την μάχη με τον καρκίνο λόγω έλλειψης χρημάτων για μεταμόσχευση
  και την ίδια στιγμή ο στρατός της διαλυμένης χώρας πρέπει να λειτουργεί ως κέτερινγκ για όλες τις φυλές του Ισραήλ.
  Τι άραγε αυτό προοιωνίζεται;

 2. Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

  2012,

  http://www.iefimerida.gr/news/59436/%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-10-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BD-115-%CE%B4%CE%B9%CF%82#ixzz43dGVsnzk

  ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 10 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ 11,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
  Κυβέρνηση προς Εκκλησία: Πληρώστε το 50% του μισθού των ιερέων

  13|07|2012

  Ενα δύσκολο σταυρόλεξο καλείται να λύσει η κυβέρνηση, πώς δηλαδή θα καταφέρει να βάλει μαχαίρι στις δαπάνες του κράτους κόβοντας 11,5 δισ. και ταυτόχρονα να μη θίξει τα ειδικά μισθολόγια, να μην κάνει οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και να μην επιβάλει νέους φόρους (!).

  Το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του μελέτη του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), την οποία είχε παραγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία καταγράφονται κωδικό προς κωδικό όλες οι δαπάνες του Προϋπολογισμού. Ο χρόνος για να ευρεθεί από που θα γίνουν οι περικοπές είναι ασφυκτικός καθώς οι προτάσεις πρέπει να είναι έτοιμες στις 23 Ιουλίου, μια ημέρα πριν την έλευση της Τρόικα.

  Στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις έξω από τα συνηθισμένα. Η πλέον απρόβλεπτη είναι αυτή που θα ζητήσει από τους κληρικούς να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία. Οι δαπάνες μισθοδοσίας των κληρικών προσδιορίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι αποδοχές περίπου 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων. Ας σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έγινε απόπειρα να ζητηθεί από την Εκκλησία να συμμετάσχει στις θυσίες αλλά υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις.

 3. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Αὐτὰ νὰ τὰ βλέπουν οἱ ἀριστεροὶ ποὺ δὲν θρησκεύονται, ἀλλὰ θεωροῦν τὶς χριστιανικὲς ἑορτές, παράδοσιν τοῦ λαοῦ, ἐνᾧ ὁ λαὸς συνεχῶς ἀποκόπτει τὶς ἑορτὲς ἀπὸ τὸ ἐκκλησιαστικὸ περίβλημα.

  • Ο/Η Po λέει:

   θα συμφωνήσω μαζί σου, άλλο θρησκεία άλλο παράδοση…
   αν και η σημερινή τυφλωμένη αριστερά, διαφωνεί.

 4. Ο/Η του κώλου λέει:

  Μητροπολίτης Βέροιας: Να μην εκφωνούν πανηγυρικούς στην εκκλησία γυναίκες εκπαιδευτικοί!

  Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Μάρτιος, 2016

  Την αντίθεσή τους (και δικαίως) εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί του ν. Ημαθίας στη θέση και επιλογή του Μητροπολίτη Βέροιας να μην εκφωνούν πανηγυρικούς στην εκκλησία γυναίκες εκπαιδευτικοί.

  Εν αναμονή των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου το σωματείο των Καθηγητών του νομού (ΕΛΜΕ) σε ανακοίνωσή του αναφλερει τα αυτονόητα:»υποχρέωσή μας ως εκπαιδευτικοί -που με αγώνες το έχουν αποδείξει -να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε είδους διάκριση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε διαφορετική μεταχείριση των συναδελφισσών μας σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους».

  Παράλληλα η ΕΛΜΕ καλεί την Αντιπεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως διοργανώτρια αρχή να φροντίσει για την εκφώνηση του πανηγυρικού σε χώρο εκτός του ναού (ηρώο) – κάτι που ούτως ή άλλως γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας-, αλλά και τις Δ/νσεις Β΄θμιας και Α΄θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας να μη δίνουν εντολή ορισμού αποκλειστικά άνδρα εκπαιδευτικού στα σχολεία για την εκφώνηση πανηγυρικού στην περίπτωση που οι διοργανωτές επιμείνουν για κάτι τέτοιο.

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο πατήρ Ευλόγιος στη Βέροια, θυμίζει τον κακό παπά του Καζαντζάκη (Ο Χριστός ξανασταυρώνεται) που μπαίνει επικεφαλής αυτών που δεν θέλουν τους (Ρωμιούς) πρόσφυγες.
  Κινδυνολογεί (από το 0:18 ακούγεται η φωνή του), υποθάλπει το φόβο των πνευματικών του τέκνων κατά των προσφύγων («ξένων, ελαχίστων αδελφών του», που τους χρωστάει φιλοξενία, τους θέλει ο Χριστός) και απειλεί πως όποιος πειράξει κάποια καλόγρια που μονάζει μόνη (χωρίς ηγούμενο;) και που κατά το μυαλουδάκι του (ή την πονηρία του) κινδυνεύει, θα γίνει χαμός».

  Δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρ 2016

  Ο βουλευτής Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης συνομιλεί με τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας λίγα λεπτά πριν το πρώτο λεωφορείο με τους πρόσφυγες μπει στο hot spot που δημιουργήθηκε στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου στο Φράγμα Αλιάκμονα
  ____________________
  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/veroia-apotropiasmos-gia-tis-goyroynokefales-kai-ton-papa-poy-apeilei-logw-prosfugwn.3975668.html
  …………..
  Αποτροπιασμός και αντιδράσεις στα social media για τις γουρουνοκεφαλές που έριξαν κάτοικοι σε hotspot στη Βέροια όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες.
  «Υπάρχει μια μοναχή δίπλα στον προφήτη Ηλία. Εάν πειραχθεί μια τρίχα από τα μαλλιά αυτά αυτής της μοναχής, θα γίνει χαμός», ακούγεται να λέει ένας ιερέας. Άλλοι φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα, όπως το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

  Κάποιοι μάλιστα πέταξαν και γουρουνοκεφαλές εναντίον των προσφύγων, σε μια επίδειξη μισαλλοδοξίας και απανθρωπιάς. Εικόνες ντροπής.

  • Ο/Η του κώλου λέει:

   http://www.newsit.gr/ellada/Veroia-Ta-mazeyei-sto-peripoy-o-papa-Eylogios-gia-tis-apeiles-Itan-Xrysaygites-kataggelei-o-dimarxos-Eikones-ntropis-me-goyroynokefales/596068

   Βέροια: Τα μαζεύει στο… περίπου ο παπα – Ευλόγιος για τις απειλές! «Ήταν Χρυσαυγίτες» καταγγέλει ο δήμαρχος! Εικόνες ντροπής με γουρουνοκεφαλές

   Ο παπά Ευλόγιος που προκάλεσε την αφοδρή αντίδραση του Παναγιώτη Κουρουμπλή απαντά πως δεν είναι τραμπούκος, χωρίς να αποφεύγει τις προχθεσινές του δηλώσεις…
   – Μία ομάδα ατόμων «υποδέχθηκε» πρόσφυγες από την Ειδομένη με… γουρουνοκεφαλές, γιουχαϊσματα, απειλές και αποδοκιμασίες
   – Ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης μίλησε για Χρυσαυγίτες

   «Δεν υπήρξε ενημέρωση και υπήρξε παραπληροφόρηση. Άλλοι λέγανε έρχονται Αφγανοί, άλλοι λέγανε άλλα. Η δουλειά του ιερέα ήταν να κατευνάσει τα πνεύματα όχι να τα οξύνει. Δεν είμαστε απάνθρωποι. Κι εγώ προέρχομαι από προσφυγική οικογένεια» απαντά ο παπά – Ευλόγιος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του skai.

   Click4more: Έκρηξη Κουρουμπλή για τον παπά της Βέροιας που δε θέλει πρόσφυγες! Απείλησε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ! (ΒΙΝΤΕΟ)

   «Δίπλα από το στρατόπεδο βρίσκεται ένα μοναστήρι που μένει μία μοναχή. Φανταστείτε ένας διεστραμμένος νους να πάει και να χτυπήσει την πόρτα, τι μπορούσε να συμβεί…» επανέλαβε ταυτόχρονα ο ιερέας, με τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά να του επισημαίνει πως αυτό θα μπορούσε να το κάνει ο καθένας, ανεξαρτήτων εθνικότητας…

   «Εκείνη τη στιγμή δεν ήμουν εκπρόσωπος ούτε της Μητρόπολης ούτε του καθενός, απλά ως κάτοικος του χωριού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s