Μια απάντηση σε αυτούς που μισούν τους πρόσφυγες

[Απεγνωσμένες Ελληνίδες που έριξαν τα παιδιά τους στα άγρια νερά]

François-Émile de Lansac-Μουσείο Μεσολογγίου

François-Émile de Lansac-Μουσείο Μεσολογγίου

Tου Αναγνώστη Λασκαράτου
Λένε πολλοί ανίεροι, ανάμεσά τους και γυναίκες, χωρίς να φοβούνται την οργή του Θεού των «ξένων», στον οποίο υποκρίνονται πως πιστεύουν.  «Που παίρνεις κυρά μου τα παιδιά σου και τα πας για πνίξιμο στο Αιγαίο;».  Δεν ξέρουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με άλλο τρόπο από το μίσος. Άλλωστε οι όμοιοί τους, έτσι αντιμετώπισαν και τους «Τουρκόσπορους» Ορθόδοξους Ρωμιούς, ελληνόφωνους και τουρκόφωνους, αδιάκριτα, που ήλθαν εδώ ικέτες στα 1922. Έτσι αντιμετώπισαν και με την ίδρυση του ελληνικού Κράτους τους «ετερόχθονες» Έλληνες. Ο ρατσισμός τους είναι απέναντι στους δυστυχισμένους, θα σέρνονταν στη γη για να κολακέψουν τον πιο άξεστο Αφγανό ή Πακιστανό ή Τούρκο εκατομμυριούχο, αν προσδοκούσαν από αυτόν οικονομικό όφελος. Το τι κάνει μια μάνα, Χριστιανή, Μουσουλμάνα, Ελληνίδα ή Σύρια, για το παιδί της όταν βρεθεί στη μαύρη ανάγκη, όλοι το ξέρουμε.

Όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι μπροστά στη συμφορά, φέρονται το ίδιο. Οι λίγοι Έλληνες που μπορούσαν έφευγαν στα δυτικοκρατούμενα Επτάνησα και στη σφαγή της Χίου, στο τοπικό προξενείο της Γαλλίας. Καταφεύγω σε όχι πολύ γνωστές σελίδες της Επανάστασης του 1821, στην περίοδο της εισβολής των αιγυπτιακών ορδών του Ιμπραήμ στο Μωριά, όπως έχουν καταγραφεί αξιόπιστα εγγράφως αλλά και στην τοπική παράδοση: Στις 3 Ιουλίου του 1825: «Παρά τω ποταμώ Λάδωνι ευρεθείσα η εκ Δημητσάνης (σημ.Λασκ.: άλλοι λένε από τα Λαγκάδια) ωραία Τρισεύγενη, θυγάτηρ μεν Π. Καζή, ανεψιά δε εξ αδερφής του Τριπόλεως Δανιήλ και σύζυγος Π. Ντελή Βοριά, μήτηρ τριών τέκνων μικρών, ων το μεν έφερεν εν αγκάλαις, το δ’ εκράτει εκ της χειρός, και κινδυνεύουσα να αιχμαλωτισθεί, εις τον ποταμόν ρίψασα τα δύο της μικρά, ερρίφθη και αυτή κατόπιν εν αυτώ. Το δε μεγαλύτερον κοράσιον φυγός προς το δάσος και κρυβέν εσώθη» (Μιχαήλ Οικονόμου Καζής-γραμματέας Κολοκοτρώνη: «Ιστορικά Ελληνικής Παλιγγενεσίας»-1873).

Στο κοντινό Βυζίκι, ένας χωρικός Καραπανάγος, κρυβόταν στη Βάναινα μαζί με συγχωριανούς του, η εγγονούλα του όμως η Βγενισούλα έκλαιγε  και κινδυνεύανε να γίνουν αντιληπτοί. Με κατάμαυρη την καρδιά του από πόνο  αναγκάστηκε να την φουντάρει στο ποτάμι θυσιάζοντάς την για να σωθούν οι πολλοί. Ο Κανέλλος Δεληγιάννης, διηγείται δυο τραγωδίες.  Μια ανιψιά του έριξε έξι παιδιά της στον ποταμό και στη συνέχεια έπεσε κι αυτή κρατώντας στην αγκαλιά της το μικρότερο. Τα παιδιά της πνίγηκαν αλλά αυτή και το μωρό σώθηκαν, επειδή τους συγκράτησε ένας πλάτανος καταμεσής του ρέματος. Άλλος χωρικός κρατώντας τη γυναίκα του ρίχτηκε στο Λάδωνα. Ένας Oθωμανός πρόλαβε και τη βούτηξε από τα μαλλιά, αλλά ο άντρας της τα έκοψε με το γιαταγάνι του. “Συρόμενοι από την ροήν των υδάτων αρκετόν διάστημα, διεσώθησαν…”. Τέλος η Ελένη Λιαροπούλου από τη Βυτίνα έπεσε μαζί με το παιδί της στον ποταμό Λούσιο και πνίγηκαν για να γλυτώσουν την ατίμωση ή τη σφαγή.

Να μη λένε λοιπόν μεγάλες κουβέντες οι μαυρόψυχοι και δειλοί κρυφοί Χρυσαυγίτες χιτλερικοί και Ελληναράδες του γλυκού νερού, ας θυμούνται το ισοκρατικό: «Μηδενί συμφοράν ονειδίσης, κοινή γάρ ή τύχη και το μέλλον αόρατον».

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

53 Responses to Μια απάντηση σε αυτούς που μισούν τους πρόσφυγες

 1. Ο/Η Παλιός λέει:

  Φίλος τέως πρωθυπουργού, που έχει βαλθεί να μας κάνει να συμπαθήσουμε τον Αλεξίδη

  http://www.gazzetta.gr/plus/article/891672/hydaios-kranidiotis-o-idanikos-anthropos-gia-ton-tsipra-einai-gay-pakistanos-poy-ektrefei-kareta
  «Ο ιδανικός άνθρωπος για τον Τσίπρα, είναι gay Πακιστανός που εκτρέφει καρέτα – καρέτα και κάνει μπάχαλα»

 2. Ο/Η Αγάς λέει:

  Εσάς δηλαδή δεν σας προβληματίζει η όλη κατάσταση, παρά μόνο ανθρωπιστικά. Δεν υπάρχει καμία άλλη παράμετρος στην όλη υπόθεση, παρά μόνο η φιλοξενία μερικών εκατομμυρίων προσφύγων;;; Εμένα με προβληματίζει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μισώ τους πρόσφυγες.

 3. Ο/Η Διεθνιστής λέει:

  Δεν είμαι άνθρωπος της εκκλησίας, αλλά πέρσι τέτοιον καιρό, έπρεπε να πάω σε ένα μνημόσυνο, έτυχε να διαβάζεται το ευαγγέλιο για την «ημέρα της κρίσεως» όπου με έκπληξη άκουσα να απευθύνεται ο Χριστός στους καταδικασμένους και μεταξύ άλλων κατηγοριών, παρόμοιου τύπου, τους λέει «ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με», απορώ πως μπορούν οι επίσκοποι που κηρύσσουν το μισος προς τους ξένους και το «ευσεβές» ακροατήριο τους, να εξακολουθούν να πιστεύουν και να δηλώνουν, ότι είναι χριστιανοί.

 4. Ο/Η eklag λέει:

  Κανείς που ομοιάζει ελάχιστα με Άνθρωπο δεν μισεί τους πρόσφυγες.
  Έχει όμως κάθε δικαίωμα να απεχθάνεται τα τραγικά «παιχνίδια» που η Διεθνής Σκηνή παίζει εις βάρος αυτών και κατ’ επέκταση όλων μας.
  Η δακρύβρεχτη επίκληση της Ιστορίας κατά πώς βολεύει άμα τη απουσία στοχευμένων δράσεων απάλυνσης του πόνου στην πηγή του καταντά φεύ καταγέλαστη.
  Η προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης αποκλειστικά στο θυμικό της μάζας θα ήταν αστεία αν δεν ήταν επικίνδυνη.
  Στο μεταξύ οι ανεπαρκείς διαχειριστές της κρίσης-σε ό,τι αφορά στη χώρα μας τουλάχιστον -αλωνίζουν ανέμελα με τους ερασιτεχνισμούς τους(Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η Χώρα κ.τλ.).

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αγά και eklag,
  θα σας απαντήσω αργότερα λόγω έλλειψης χρόνου.

  Διεθνιστή,
  κάτι πολύ περισσότερο, ταυτίζει ο Χριστός τον εαυτό του με τους ξένους (ήταν και ο ίδιος προσφυγόπουλο στην Αίγυπτο) και απειλεί με τη φωτιά της Κόλασης, όποιον δεν τους φροντίζει σαν να ήταν ο ίδιος στη θέση των ξένων:

  «Τότε ἐρεῖ ὁ βασιλεὺς τοῖς ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ· δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου. Ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με. Τότε ἀποκριθήσονται αὐτῷ οἱ δίκαιοι λέγοντες· κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα καὶ ἐθρέψαμεν, ἢ διψῶντα καὶ ἐποτίσαμεν; πότε δέ σε εἴδομεν ξένον καὶ συνηγάγομεν, ἢ γυμνὸν καὶ περιεβάλομεν; πότε δέ σε εἴδομεν ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ, καὶ ἤλθομεν πρός σε; καὶ ἀποκριθεὶς ὁ βασιλεὺς ἐρεῖ αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε. Τότε ἐρεῖ καὶ τοῖς ἐξ εὐωνύμων· πορεύεσθε ἀπ᾿ ἐμοῦ οἱ κατηραμένοι εἰς τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον τὸ ἡτοιμασμένον τῷ διαβόλῳ καὶ τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ. Ἐπείνασα γάρ, καὶ οὐκ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ οὐκ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ οὐ περιεβάλετέ με, ἀσθενὴς καὶ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐκ ἐπεσκέψασθέ με. Τότε ἀποκριθήσονται αὐτῷ καὶ αὐτοὶ λέγοντες· Κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα ἢ διψῶντα ἢ ξένον ἢ γυμνὸν ἢ ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐ διηκονήσαμέν σοι; τότε ἀποκριθήσεται αὐτοῖς λέγων· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον οὐκ ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἐλαχίστων, οὐδὲ ἐμοὶ ἐποιήσατε. Καὶ ἀπελεύσονται οὗτοι εἰς κόλασιν αἰώνιον, οἱ δὲ δίκαιοι εἰς ζωὴν αιώνιον».
  ______________
  Εδώ Τούρκοι μουσουλμάνοι ή άθεοι, εφαρμόζουν τις εντολές του Χριστού, χτυπώντας τον κτηνώδη ομοεθνή τους, που άπλωσε χέρι να χτυπήσει προσφυγόπουλο, «λεπτομέρεια» που αρκετά ελληνικά τηλεοπτικά δελτία απέκρυψαν, παρ’ότι ήταν εμφανέστατη στο βίντεο που μετέδωσαν.
  (και μην πει κάποιος πως η Τουρκία δεν έχει ξεχειλίσει από πρόσφυγες)

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3488964/Shocking-video-shows-moment-young-Syrian-refugee-boy-brutally-slammed-ground-street-vendor-busy-Turkish-marketplace.html?ito=embedded

 6. Ο/Η Antifa2 λέει:

  http://www.ksm.gr/%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB-%CE%B1%CF%83-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF/

  Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΑΧΑΙΡΩΝΕΙ, Η ΕΛ.ΑΣ. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ…
  15 05 2011


  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ Χρυσής Αυγής μαχαιρώνει μετανάστες μέρα μεσημέρι στην Ομόνοια και στέλνει 30 στο νοσοκομείο. Τα ΜΑΤ παρακολουθούν το πογκρόμ διακριτικά. Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει 47 προσαγωγές, οι 42 φασιστών. Αλλά μόνο 1 σύλληψη κι αυτή αλλοδαπού! Ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» δηλώνει «εντυπωσιασμένος» από τα τεκταινόμενα.

  Ρωτάμε: Ποιανού ευθύνη είναι άραγε – όπως παραδέχθηκε ο κ. Παπουτσής – το δημοκρατικό έλλειμμα των ομάδων ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ αν όχι της κυβέρνησης και του ίδιου;

  http://jailgoldendawn.com/2016/03/15/%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%ae-%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%cf%80/

  «Οσμή» κεντρικού συντονισμού στις επιθέσεις ακροδεξιών κατά μεταναστών

  jailgoldendawn / 1 day ago

  Παναγιώτης Σπυρόπουλος, TheToc, 12/3/2016)

  «Προεργασίες» και εκδηλώσεις εμπρηστικών ακροδεξιών πογκρόμ, με καταδρομικές επιχειρήσεις ταγμάτων εφόδου σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Αττικής και επαρχίας, διαπιστώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας, με τάσεις κλιμάκωσης τέτοιων φαινομένων, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις «κεντρικού συντονισμού».

  Μετά τις εμπρηστικές επιθέσεις σε υπό διαμόρφωση στρατόπεδα των Γιαννιτσών, τις γουρουνοκεφαλές σε Σχιστό και Σκύδρα, το όργωμα του Αεροδιαδρόμου Αξιού όπου θα δημιουργείτο άλλος χώρος φιλοξενίας, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αποκαλύπτουν στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” τον εντοπισμό εμπρηστικής «καβάντζας» με εθνικιστικό… άρωμα δίπλα από το κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού, όπου έχουν καταλύσει 1.700 πρόσφυγες.

  Γκαζάκια με… DNA

  Πριν από περίπου οκτώ ημέρες, ένας νεαρός Ρομά, κινούμενος κοντά στο κέντρο φιλοξενίας Σχιστού, διέκρινε το «εμπρηστικό οπλοστάσιο» επιμελώς κρυμμένο σε δασώδες σημείο της περιοχής και ειδοποίησε την αστυνομία. Λίγο αργότερα, συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και αξιωματικοί της αστυνομίας, εντόπιζαν μέσα σε πλαστικές σακούλες, περίπου 15 φιάλες προπανίου των 500 γραμμαρίων, μαζί με μπιτόνια εύφλεκτου υγρού, κομμάτια υφασμάτων εμποτισμένα με βενζίνη και άλλα υλικά που συνέθεταν ένα «οπλοστάσιο» για την εκδήλωση εμπρηστικής επίθεσης, η οποία εικάζεται πως θα γινόταν στο κέντρο φιλοξενίας.

  Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, από την εξερεύνηση των οποίων φαίνεται να έχουν προκύψει «ορφανά» αποτυπώματα και δείγματα DNA, που ενδεχομένως ανήκουν στους κατασκευαστές ή τουλάχιστον στα άτομα, τα οποία τα μετέφεραν στο συγκεκριμένο σημείο. Ένα δείγμα της σοβαρότητας της υπόθεσης, είναι το γεγονός πως οι αστυνομικοί θέλοντας να εξαντλήσουν όλα τις ερευνητικές πτυχές έχουν προβεί στις διαδικασίες άρσης τηλεφωνικού απορρήτου και σάρωσης της περιοχής.

  Υψηλόβαθμα στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενημερώσει τις δικαστικές αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή για διεύρυνση των αστυνομικών ερευνών και σύμπτυξη όλων των υποθέσεων επίθεσης σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχει ενιαίο «κέντρο καθοδήγησης» στην εκδήλωσή τους.

  Εμπρησμοί στα Γιαννιτσά

  Στελέχη του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θεωρούν πως δεν είναι τυχαίες ή «αυθόρμητες» οι εμπρηστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στα στρατόπεδα Καψάλη και Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά. Η πυρκαγιά στο στρατόπεδο Φιλιππάκου ξέσπασε ενώ έξω από την πύλη ήταν συγκεντρωμένα περίπου 300 άτομα, τα οποία στην πύλη είχαν κρεμάσει πανό με το σύνθημα «Έξω από την πόλη τα hotspots», ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών. Η φωτιά είχε καταστρέψει την οροφή του κτιρίου η οποία και κατέρρευσε.

  Η δεύτερη φωτιά, στο στρατόπεδο Καψάλη, είχε ξεσπάσει το πρωί της επόμενης μέρας, η οποία σβήστηκε πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στα κτίρια που εκδηλώθηκε. Σημειώνεται πως ένα 48ωρο πριν τις επιθέσεις είχε διεξαχθεί δημοτικό συμβούλιο κατά το οποίο εκφράστηκαν ακραίες απόψεις για την φιλοξενία των προσφύγων ενώ αποφασίστηκε αντιπροσωπεία αιρετών να συναντηθεί άμεσα με τους αρμόδιους για το μεταναστευτικό υπουργούς, προκειμένου να εξηγήσει ότι είναι εντελώς λανθασμένη η απόφαση να στηθεί μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών ένας χώρος φιλοξενίας τεσσάρων χιλιάδων μεταναστών.

  Τη στήριξή της στις κινήσεις εναντίωσης στα κέντρα μεταναστών είχε εκδηλώσει με ανακοινώσεις και αναρτήσεις στον ιστότοπό της η Χρυσή Αυγή. Μάλιστα τον γύρο του διαδικτύου έκανε το βίντεο από το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο ακούγονταν κάτοικοι να προτρέπουν να καεί το στρατόπεδο…! Στο βίντεο ακούγεται ξεκάθαρα πολίτης που λέει: «Να το κάψουμε». Σε ό,τι αφορά τα αίτια των συμβάντων, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας δεν εντόπισαν σημαντικά ευρήματα, και τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για χρήση εύφλεκτου υγρού και πυρπόληση.

  Στις 3 Μαρτίου, στον Αεροδιάδρομο Αξιού στην περιοχή των Αθύρων Πέλλας, αξιωματικοί του στρατού κατά τη διάρκεια αυτοψίας για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας εκεί, βρήκαν τον χώρο… οργωμένο! Κάποια άτομα το πρωί εκείνης της μέρας χτυπούσαν τις καμπάνες της εκκλησίας καλώντας τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση, για να ματαιώσει τα κυβερνητικά σχέδια δημιουργίας καταυλισμού 3.000 προσφύγων.

  Οι γουρουνοκεφαλές

  Τα εθνικιστικά-ρατσιστικά «προεόρτια», είχαν γίνει αντιληπτά στις 23 Φεβρουαρίου, όταν άγνωστοι, νυχτερινές ώρες είχαν πάει στο κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού και κρέμασαν μια γουρουνοκεφαλή στον φράχτη, ώστε να καταστήσουν τον χώρο «μολυσμένο» για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες.

  Οι δράστες εκτός από την γουρουνοκεφαλή, κρέμασαν και έναν σταυρό, πότισαν τη γή με αίμα γουρουνιού και ανάρτησαν ένα χαρτί που έγραφε: «Η Ελλάδα έχει ιδιοκτήτη την υπερμάχο στρατηγό, την προστάτιδα του γένους των Ελλήνων». Ήταν μία κίνηση «μόλυνσης» του εδάφους με αίμα χοίρου, σε μία προσπάθεια επιβολής άρνησης των μουσουλμάνων να μείνουν εκεί, θεωρώντας ακάθαρτο τον χώρο. Το κρέμασμα γουρουνοκεφαλής σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης με παρόμοιες επιδιώξεις αποτροπής εγκατάστασης προσφύγων σε αυτούς.

  Σημειώνεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου στο Σχιστό είχε εξελιχθεί συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, στην οποία είχε δώσει σύσσωμη το παρόν η κοινοβουλευτική της ομάδα, αντιδρώντας στη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας, ενώ υπήρξε και αντιδιαδήλωση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων εξωκοινοβουλευτικών αριστερών σχηματισμών. Μετά το τέλος των συγκεντρώσεων είχαν εξελιχθεί συμπλοκές στον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στον Πειραιά.

  Αντίστοιχου τύπου ρατσιστικό περιστατικό καταγράφηκε στις 5 Μαρτίου, όταν άγνωστοι πέταξαν κομμένα κεφάλια γουρουνιών στο στρατόπεδο Δούμτσα Μαργαρίτη στη Σκύδρα Πέλλας, με την υποψία ότι ο χώρος θα μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας. Και σε αυτή την περίπτωση οι δράστες εκτίμησαν πως επειδή οι μουσουλμάνοι θεωρούν το γουρούνι ακάθαρτο ζώο, θα απέτρεπαν τη διαμονή τους εκεί.

  Ο βουλευτής Πέλλας, Γιάννης Σηφάκης, αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο δεν προορίζεται να φιλοξενήσει πρόσφυγες, έκανε λόγο για «προφανώς συντονισμένες» ενέργειες από ένα «ενιαίο κέντρο ανθρώπων και οργανώσεων που αντιτίθενται στη φιλοξενία προσφύγων, που έχουν μια στάση απάνθρωπη και αντιανθρωπιστική».

  Μοιραστείτε το:

 7. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.lifo.gr/now/world/76463

  Γιατί οι Ρώσοι μισούν τους Σύρους πρόσφυγες; .

  Ρωσικής καταγωγής δημοσιογράφος διαβάζει σχόλια και προσπαθεί να δώσει μια απάντηση για την υστερία

  27.9.2015 | 11:44

  Την ώρα που η Ευρώπη πενθεί τους πρόσφυγες που χάνονται στη θάλασσα, οι Ρώσοι προβλέπουν τον επικείμενο«πλήρη εξισλαμισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και το «θάνατο του ευρωπαϊκού πολιτισμού», αναφέρει σε άρθρο της στο Daily Beast,η Elena Servetazz, προσπαθώντας να δώσει μία απάντηση στο ερώτημα «Γιατί οι Ρώσοι μισούν τους πρόσφυγες;», ερώτημα που γίνεται και τίτλος στο σχετικό άρθρο της. Αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν η φωτογραφία του νεκρού τρίχρονου Σύρου Αιλάν Κουρντί που ενώ συγκλόνισε την Ευρώπη, σε ορισμένες ρωσικές ομάδες στο Facebook, έγινε σύμβολο του κινδύνου που εγκυμονούν για την Ευρώπη οι πρόσφυγες από τη Συρία.
  (…………..)

 8. Ο/Η Ακραίος Κεντρώος λέει:

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την καταδίκη της Χ.Α.
  Το έδειξε αμέσως όταν ξεκίνησαν οι διώξεις, το συνεχίζει και σήμερα.
  Θεωρεί ότι η Χ.Α. κόβει ψήφους από τη ΝΔ και δίνει ελπίδες στο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη πρωτιά, οψέποτε χρειαστεί

  http://jailgoldendawn.com/2015/10/13/%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-n/

  Με απόφαση Παρασκευόπουλου, η δίκη του Noor 1 στην αίθουσα του Εφετείου που προοριζόταν για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

  jailgoldendawn / 13/10/2015

  «Οι συνήγοροι Πολιτικής Aγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλουμε την απροκάλυπτη ματαίωση της μεταφοράς της από τον Κορυδαλλό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, ενώ μάλιστα είχαν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα έργα λειτουργικού της διαχωρισμού από το υπόλοιπο κτίριο του Εφετείου, χωριστής εισόδου και εσωτερικής της διαρρύθμισης.

  Αντί όμως να μεταφερθεί εκεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως επανειλημμένα ζητήθηκε από την Πολιτική Αγωγή, εκατοντάδες κοινωνικούς φορείς, σύσσωμη την τοπική κοινωνία Κορυδαλλού, αλλά και την ίδια την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης με την υπ’ αριθμ 73774/7-10-2015 απόφασή του (ΦΕΚ Β’ 2160/7-10-2015) όρισε την αίθουσα αυτή ως τόπο διεξαγωγής μιας δίκης για εμπορία ναρκωτικών (Noor 1) και απέκλεισε τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής.

  Πρόκειται για απροσχημάτιστη αυθαιρεσία και εμπαιγμό όλων των παραπάνω, που δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί σταθερά την υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της δίκης, την απεμπόληση της ανάγκης ασφαλούς διεξαγωγής και απρόσκοπτης δημοσιότητάς της, και την περιφρόνηση ακόμα και του ίδιου του δικαστηρίου.

 9. Ο/Η Kάσυ Διάρη η ψεματιάρα λέει:

  Ζόμπι ψέμματα και πρόσφυγες |

  Του Ανδρέα Βασιλείου
  15/03/16 20:28

  Διαβάστηκε 3774 φορές
  http://www.enallaktikos.gr/ar24011el-zompi-psemmata-kai-prosfyges-toy-andrea-vasileioy.html

  Μαζί με τις εικόνες με την λάσπη της Ειδομένης, μια άλλη λάσπη κυκλοφορεί και προσπαθεί να δηλητηριάσει την δημόσια σφαίρα. Αναφέρομαι στην επικοινωνιακή καταιγίδα με τις κατασκευασμένες ειδήσεις (hoax) σχετικά με εγκλήματα των νεοαφιχθέντων στην Ευρώπη (ή για τα εν λόγω site, «λαθρομεταναστών»).

  Γιατί κατασκευάζονται αυτές οι ειδήσεις;

  Στόχος τους είναι η δημιουργία φόβου στους αναγνώστες τους ή η δικαιολόγηση του μίσους των δηλωμένων ρατσιστών. Στηρίζονται στην άγνοια των πολιτών που δεν έχουν ιδία γνώση των γεγονότων και των ανθρώπων κι αυτό αποδείχθηκε σε περιπτώσεις όπου η άφιξη των προσφύγων, ανέστρεψε το προϋπάρχον κλίμα φόβου (π.χ. Διαβατά).

  Ποιοι κατασκευάζουν τέτοιες ειδήσεις και τις ρίχνουν στο διαδίκτυο;

  Ας σταθούμε στις δυο βασικές κατηγορίες, με θολά τα μεταξύ τους, διαχωριστικά όρια: τις ακροδεξιές και τις click-bait ιστοσελίδες, αυτές δηλαδή που με παραπλανητικούς τίτλους, κατασκευασμένες ειδήσεις, τραβηχτικές φωτογραφίες κλπ προσπαθούν να εκμαιεύσουν την προσοχή (και το κλικ) του αναγνώστη. Αναφέρθηκα σε δυσδιάκριτα όρια, καθώς οι δεύτερες. συνειδητά ή ασυνείδητα, εξυπηρετούν την ατζέντα της ακροδεξιάς (φόβος, μίσος, εθνική ανωτερότητα κλπ).

  Πού υποτίθεται ότι συμβαίνουν αυτά τα φοβερά και τρομερά;

  Τα «γεγονότα» που εμφανίζονται συνήθως προέρχονται από το εξωτερικό κι αυτό για τρεις λόγους, από ο,τι καταλαβαίνω:

  α) Είναι πιο δύσκολο να διαψευσθούν, καθώς η Ελλάδα είναι μικρή χώρα.

  β) Το πρόβλημα της γλώσσας.

  γ) Η ανεπάρκεια έστω και μικρών γεγονότων εντός, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα.

  Για τα, σαφώς λιγότερα, ψέμματα που έχω εντοπίσει να αναφέρονται στην Ελληνική επικράτεια, είναι συχνό το φαινόμενο η «πηγή» της «είδησης» να προέρχεται από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα η είδηση για «φορτίο όπλων με παραλήπτες τους πρόσφυγες»! (παράδειγμα 1)

  Πώς κατασκευάζονται τέτοιες «ειδήσεις»;

  Ο ένας τρόπος είναι εκ του μηδενός, δηλαδή «με βάση πληροφορίες» ή «μαρτυρίες» που δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά αλλού. Η «είδηση» μπορεί να εμφανίζεται και σε διάφορες παραλλαγές στον χώρο και τον χρόνο.

  Ένας άλλος τρόπος είναι με την παρουσίαση οπτικού υλικού (βίντεο ή φωτογραφιών) αλλά παρουσιασμένου σε εντελώς κατασκευασμένο πλαίσιο. Έτσι ένα βίντεο με άσχετες συγκρούσεις με την Αστυνομία στην Κινσάσα του Κονγκό μετατρέπεται σε «επίθεση λαθρομεταναστών στα ΜΑΤ στην Αθήνα», ενώ η άρνηση των προσφύγων να δεχθούν ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό, λόγω διαμαρτυρίας μετατρέπεται σε άρνηση τους λόγω της παρουσίας του σταυρού στα κιβώτια. (Παραδείγματα 2)

  Ένας τρίτος τρόπος είναι να αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία διαστρεβλώνονται για να ταιριάξουν στην αφήγηση του τρόμου. Έτσι, ένας τσακωμός μεταξύ δυο προσφύγων που προκαλεί την επέμβαση της αστυνομίας σε κέντρο φιλοξενίας στην Ουγγαρία μετατρέπεται σε «σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα εργαζόμενη στο κέντρο». (Παράδειγμα 3)

  Ποια είναι τα σημεία αιχμής αυτής επικοινωνιακής καταιγίδας;

  Είδαμε παραπάνω ότι η προσπάθεια για τρομοκράτηση των γυναικών δείχνει ύψιστη προτεραιότητα για τους ξενοφοβικούς, καθώς αυτές ηγούνται του κύματος αλληλεγγύης που η πλειοψηφία της κοινωνίας δείχνει αυτό τον καιρό.

  Σημαντική παράμετρος είναι και η προσπάθεια να περάσει το μήνυμα «δεν είναι πρόσφυγες, είναι «λαθρομετανάστες». Έτσι δημιουργείται η απαραίτητη ανασφάλεια, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες ξέρουν από προσφυγιά. Τα νούμερα μαγειρεύονται (Παράδειγμα 4)

  Εκτός από την δημόσια ασφάλεια, οι πρόσφυγες πρέπει να εμφανιστούν και ως κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Πολύ πριν παρουσιαστούν τα δυο κρούσματα ηπατίτιδας στην Ειδομένη, τα ιστολόγια του τρόμου είχαν φροντίσει να «προειδοποιήσουν» με φτιαχτές φωτογραφίες. Όχι, δεν φταίνε οι άθλιες συνθήκες που το Ελληνικό κράτος άφησε να δημιουργηθούν, δεν φταίει που κοιμούνται στην λάσπη και το κρύο, αλλά το ότι «κουβαλάνε αρρώστιες». (Παράδειγμα 5)

  Φυσικά «απειλείται» και ο τρόπος ζωής, ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός, όπως το σύμβολο του, το χοιρινό πιτόγυρο. (Παράδειγμα 6)

  Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η καταιγίδα παραπληροφόρησης;

  Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν καλοί οδηγοί για να αποφεύγετε τις κακοτοπιές και σελίδες που συστηματικά αποδομούν τα ψέμματα του διαδικτύου. (Παράδειγμα 7)

  Το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο όταν λεγόμενα έγκριτα μέσα ή ακόμα και κρατικές υπηρεσίες αναπαράγουν ή κατασκευάζουν ψέμματα (Παράδειγμα 8)

  Προλαβαίνω την ερώτηση «Μα καλά, όλοι άγγελοι είναι τα εκατομμύρια που φεύγουν από εκεί;» Προφανώς και όχι, προφανώς και κάποιοι ελάχιστοι θα είναι και εγκληματίες, εξτρεμιστές ή κάτι αντίστοιχο και για αυτό πρέπει να μεριμνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Η προσπάθεια που γίνεται όμως είναι να εμφανισθεί αυτό ως συχνό φαινόμενο, ενώ είναι το ακριβώς αντίθετο. Επίσης είναι πιθανό να δημιουργηθούν και προβλήματα από την παραμονή των προσφύγων εδώ, ειδικά αν αυτά προκληθούν από την κακή οργάνωση της υποδοχής τους ή από προβοκάτσιες. Στο ενδεχόμενο αυτό, το μόνο που δεν θα χρειαζόμαστε είναι τους ντελάληδες του τρόμου.

  Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να τσεκάρουμε την αξιοπιστία αυτών που εμείς οι ίδιοι αναπαράγουμε στα κοινωνικά δίκτυα και να μην γινόμαστε άκριτα στρατιώτες της προπαγάνδας. Εξ ίσου σημαντικό να ορθώνουμε τον λόγο μας απέναντι σε προφανή ψέμματα. Συμμετέχοντας στην μάχη της αλήθειας ενάντια στο ψέμα, συμμετέχουμε στον πόλεμο της ανθρωπιάς ενάντια στο μίσος, που λαμβάνει χώρα σε όλη την Ευρώπη. (Παράδειγμα 9)

  Δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς συχνά πυροβολούμε ζόμπι ψέμματα (ο όρος είναι του κωμικού Bill Maher), που όσο κι αν τα «σκοτώνεις» αυτά σηκώνονται και ξαναπερπατούν…

  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ.

  1. http://ellinikahoaxes.gr/2016/02/19/%CF%88%CE%B5%CF%85%CE%B4%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7-52-%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B1-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

  2. http://ellinikahoaxes.gr/2016/03/08/deite-ti-sas-perimenei-ellines/ και

  http://ellinikahoaxes.gr/2016/03/11/prosfiges-arnithikan-demata-me-vithia-apo-ton-erithro-stavro/

  3. Η είδηση όπως εμφανίζεται σε ξένο μέσο http://gatesofvienna.net/2016/01/everybody-must-get-stoned-especially-hungarian-cops/ και η εγχώρια εκδοχή της εδώ: https://www.facebook.com/dikastiriocom/videos/932582170171491/?hc_location=ufi

  4. Ενδεικτικά, η αυθεντική είδηση ότι από τους 1400 που έφτασαν μια μέρα στην Λέσβο, μόνο στους 150 επιτράπηκε να φύγουν από το νησί

  (εδώ: http://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/Lesvos-1-400-prosfyges-eftasan-apo-to-proi-Mono-150-tha-fygoyn-gia-ton-Peiraia/588326) μετατρέπεται σε «από τους 1400, μόνο οι 150 είναι πρόσφυγες» (εδώ: http://www.elkosmos.gr/apo-tous-1400-pou-eftasan-stin-lesvo-mono-150-ine-i-prosfiges/)

  5. http://www.volcanotimes.com/2016/02/blog-post_971.html

  6. Το παραμύθι έρχεται από το εξωτερικό, δείτε εδώ το αντίστοιχο με τα λουκάνικα:http://www.snopes.com/germany-bans-pork-under-sharia-law/

  7. http://ellinikahoaxes.gr/2014/09/15/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%BD-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AC/

  8. Δείτε χαρακτηριστικά, πως το Λιμενικό «αποφαίνεται» λανθασμένα για το πόσοι αφιχθέντες δικαιούνται ασύλου http://www.iefimerida.gr/news/242582/2015-mpikan-stin-ellada-804465-metanastes-apo-poies-hores-irthan-lista

  9. Η συστηματική προπαγάνδα δυσφήμισης των προσφύγων, βρίσκει την απάντηση του από Γερμανούς ακτιβιστές εδώ: http://hoaxmap.org/index.html

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέσμιος των ακροδεξιών της ΝΔ, ξεχνά τη θέση του πατέρα του για το Μακεδονικό και συρρικνώνει το κόμμα του στον υπερσυντηρητικό χώρο, τρέχοντας πίσω από την υποκρισία και το λαϊκισμό του Καμμένου.
  Έναν δειλό πρωθυπουργό με έναν δειλό αρχηγό της αντιπολίτευσης, δεν είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα.

  http://www.efsyn.gr/arthro/adeiazei-ton-mitsotaki-o-peter-spiegel
  «Αδειάζει» τον Μητσοτάκη ο Peter Spiegel

  16.03.2016, .

  Ο αρθρογράφος των Financial Times χαρακτηρίζει τον Γιάννη Μουζάλα ως τον υπουργό που απολαμβάνει τον μεγαλύτερο σεβασμό διεθνώς και αναρωτιέται αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε στο πρώτο του ατόπημα ζητώντας την παραίτησή του.

  Χαρακτηριστικά είναι τα tweets του Peter Spiegel, τα οποία -όπως φαίνεται παρακάτω- τράβηξαν την προσοχή της Νέας Δημοκρατίας.

  «Ένας από τους υπουργούς της Ελλάδας που απολαμβάνει τον μεγαλύτερο σεβασμό διεθνώς εξαναγκάζεται σε παραίτηση επειδή ανέφερε τη λέξη “Μακεδονία”;»

  • Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

   Κανένας δὲν εἶναι ὑποχρεωμένος νὰ συμφωνῇ μὲ τοὺς γονεῖς του.
   Ἕνας γραφιὰς μὲ ἐντολὴ τῶν ἀφεντικῶν κάτι ἔγραψε.
   Οἱ ΗΠΑ ὑποστηρίζουν ἕνα φασιστικὸ κράτος τὸ ὁποῖο δὲν ἔχει καταλάβει τί ἔχει γίνει μετὰ τὸν β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ὁ Τίτο εἶχε ὀνομάσει Μακεδονία ἕνα κρατίδιο μὲ σαφῶς ἐπεκτατικὲς βλέψεις.
   Οἱ Γερμανοὶ πῶς ἔμαθαν νὰ μὴν μιλοῦν γιὰ τὴν Σιλεσία;
   Οἱ Ἕλληνες πῶς ἔμαθαν νὰ μιλοῦν γιὰ χαμένες καὶ ὄχι γιὰ σκλάβες πατρίδες;
   Οἱ Σκοπιανοὶ γιατί ἔχουν εἰδικὴν μεταχείρισιν;

 11. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  https://www.facebook.com/petros.tatsopoulos?fref=nf

  Petros Tatsopoulos

  Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο ταιριαστό βρίσκω τον πολιτικό γάμο Τσίπρα – Καμμένου. Δύσκολα θα εντοπίσουμε άλλο ζευγάρι με πιο απροκάλυπτη περιφρόνηση για την ουσία και πιο ανεπιτήδευτη λατρεία για τα προσχήματα.

  Petros Tatsopoulos

  Δεν θα ξεχάσω ποτέ, από το μακρινό 1992, τον αμερικανό ανταποκριτή του CNN να μεταδίδει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ΕΝΑΝΤΙΟΝ της Μακεδονίας». Μάλιστα. Όσοι παρακολουθούμε ξένα ΜΜΕ, γνωρίζουμε ότι η FYROM αποκαλείται πάντοτε Μακεδονία (χωρίς εισαγωγικά). Όσοι είμαστε σε θέση να αντιπαραβάλουμε ένα πρωτότυπο κείμενο με μια μετάφραση, γνωρίζουμε ότι οι έλληνες μεταφραστές/επιμελητές/εκδότες -με λιγοστές εξαιρέσεις- είτε αντικαθιστούν σιωπηρά το Μακεδονία με το FYROM είτε προσθέτουν μια διευκρινιστική υποσημείωση. Τέλος, όσοι έχουμε μια μεγάλη ή μικρή πείρα από διεθνείς οργανισμούς (προσωπικά, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την περίοδο 2012-2014) γνωρίζουμε ότι σχεδόν ποτέ οι ξένοι δεν αποκαλούν τον γείτονά μας FYROM, ακόμη και αν παρίστανται στη συζήτησή τους Έλληνες, από τακτ και μόνο. Εάν τους πιάσεις κουβέντα για το ζήτημα -όπως έκανα εγώ μερικές φορές- θα σου πουν ότι δεν κατανοούν την εμμονή/παράνοια της Ελλάδας γύρω από το όνομα. Προσπάθησα τότε να τους εξηγήσω ότι η εμμονή μας, πέρα από τους ιστορικούς λόγους σε βάθος χρόνου, έχει να κάνει κυρίως με τον σύγχρονο αλυτρωτισμό της FYROM, έναν αλυτρωτισμό που ανα-τροφοδοτείται από το όνομα. Ελάχιστους έπεισα, ακόμη λιγότεροι πήραν στα σοβαρά την εδαφική απειλή για την Ελλάδα από το βόρειο «ποντίκι που βρυχάται».
  Ο Γιάννης Μουζάλας κινδυνεύει να χάσει το υπουργικό του κεφάλι επειδή αποκάλεσε σε τηλεοπτική εκπομπή την FYROM, Μακεδονία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βόρειος γείτονάς μας θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτό το υπουργικό ολίσθημα. Ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, σεσημασμένος πατριδοκάπηλος/θρησκειοκάπηλος/συνωμοσιολάγνος, που έχει καταπιεί μέχρι στιγμής την κάμηλο κι ευκαιρία ψάχνει να επανορθώσει, έσπευσε να εκμεταλλευτεί το ολίσθημα επίσης για να πουλήσει τσάμπα μαγκιά στο εγχώριο ακροατήριο. Εάν πάλι υποχρεωθεί ο Μουζάλας να παραιτηθεί για αυτόν τον λόγο, το διεθνές ακροατήριο θα βάλει τα γέλια με το παράδοξο, όπως έβαλε τα γέλια ο Πρόεδρος Μάο, διαβόητος μαζικός δολοφόνος, όταν έμαθε ότι ένας άλλος μαζικός δολοφόνος, ο Πρόεδρος Νίξον (μονάχα στην Καμπότζη έκαψε με ναπάλμ ένα εκατομμύριο αμάχους), υποχρεώθηκε να παραιτηθεί για… τηλεφωνικές υποκλοπές. Δεν μπορείς να πεις. Κανένας ποτέ δεν θα μας κατηγορήσει ότι υστερούμε διεθνώς στο Know How υποκρισίας.

 12. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Ἀνάμεσα στὴν Συρία καὶ στὴν Ἑλλάδα ὑπάρχει μία χώρα. Ἡ Τουρκία.
  Τόσο ἄσχημα τοὺς φέρονται στὴν Τουρκία;
  Δὲν ξέρω τί περιμένουν οἰ περισσότεροι πιὰ ἀπὸ τὴν Εὐρώπη.
  Εἶχε μία ταινία τὸ SpiegelTV γιὰ τοὺς πρόσφυγες. Στὴν Γερμανία τοὺς ἔχουν σὲ Παλαὶ Ντὲ Σπόρ.
  Πολλοὶ γυρνοῦν πίσω στὸ Ἰράκ. Μία γυναῖκα ἔλεγε ὅτι ἔμενε κοντὰ στὸ πεδίο συγκρούσεων κυβερνητικῶν δυνάμεων τοῦ Ἰρὰκ καὶ τρομοκρατῶν. Ἀναχωροῦσε γιὰ τὸ Ἰρὰκ μὲ τὸ ἀεροπλάνο, γιατί προτιμοῦσε νὰ πεθάνῃ παρὰ τὴν μεταχείρισιν ποὺ εἶχαν.
  Ἄλλοι λένε ὅτι ἔχουν συγγενεῖς στὴν Γερμανία. Δὲν γίνεται νὰ ὀργανώσουν κάτι μ’αὐτούς;

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Φίλε μου, ο τρόμος του θανάτου, αναδεικνύει τα ένστικτα της επιβίωσης και ο άνθρωπος θέλει να πιαστεί από κάπου, από οπουδήποτε. Είναι ευάλωτος και πιστεύει σε ότι νομίζει πως θα τον βγάλει από το αδιέξοδο. Θυμήσου τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, όταν πολλοί από αυτούς που πέθαναν, ήταν επειδή βρίσκονταν σε πανικό. Οι πρόσφυγες έχουν την μικρότερη ευθύνη. Την πρώτη ευθύνη την έχει ο αποκαλούμενος πολιτισμένος κόσμος, ο οποίος αφού προκάλεσε-άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα- αυτό το χάος, και ανίκανος να εύρει κοινά σημεία που μπορούν να ενώσουν τους ανθρώπους-πολιτισμός, τέχνες, επιστήμες- εισπράττει τα επίχειρα του «διαίρει και βασίλευε».

 13. Ο/Η eklag λέει:

  Είναι τουλάχιστον αμετροεπές να ψάχνει κάποιος αναλογίες για το πόσους πρόσφυγες μπορεί να αντέξει η Γερμανία με το ανθρώπινο-χεχε-πρόσωπο της Μέρκελ ή η τεράστια Τουρκία με το ανθρώπινο-χοχο-πρόσωπο του Ερντογάν σε σχέση με την χρεοκοπημένης Ελλάδα.
  Το τι τραβούν οι Χριστιανοί στη Συρία και όχι μόνο είναι επίσης τεράστιο κεφάλαιο και όχι άσχετο με την Ισλαμοφοβία και την Ισλαμοαπέχθεια.
  Για να ξέρουμε τι λέμε.

 14. Ο/Η Μίμης ο σιδεράς λέει:

  http://www.free-sunday.gr/politics/item/12993-

  Ρεπούση: Η Ελλάδα δεν είναι πια γη της επαγγελίας για κανέναν

  Η Μαρία Ρεπούση έχει άποψη για το πώς φτάσαμε ως εδώ και για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, με ρεαλισμό και ευαισθησία. Η καθηγήτρια Ιστορίας στο ΑΠΘ πιστεύει ότι χάσαμε χρόνο και πολλή από την αξιοπιστία μας και, όπως συνήθως κάνει, δεν περιορίζει τη σκέψη της στην καταγγελία της Ε.Ε.

  Στην Αγγελική Σπανού

  Το αντέχουμε αυτό που συμβαίνει με τον εγκλωβισμό πολλών χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που δεν το θέλουν, στη χώρα μας;

  Θα ήταν μεγάλο σφάλμα να μην αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Μια πολύ μεγάλη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν μπορούμε προφανώς να αντέξουμε όλο το κύμα. Έχουμε όμως κι εμείς υποχρεώσεις υποδοχής. Οφείλουμε επίσης να αναλογιστούμε τα λάθη μας όλο το προηγούμενο διάστημα, να σχεδιάσουμε ρεαλιστικές πολιτικές και να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς. Δεν είναι λογικό να βρισκόμαστε μπροστά στο πρόβλημα μήνες τώρα και να μην έχουμε εξασφαλίσει στοιχειώδεις υποδομές προσωρινής έστω εγκατάστασης προσφύγων για τον αριθμό που μας αναλογεί.

  Το ότι οι πρόσφυγες φεύγοντας από την απόλυτη καταστροφή και έχοντας μπροστά τους έναν γολγοθά, για να φτάσουν στη Γερμανία π.χ., δεν επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα είναι κι αυτό χαρακτηριστικό της πραγματικότητας που βιώνει όλη η χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι πια η γη της επαγγελίας για κανέναν, όπως ήταν για κάποιους σε προηγούμενες μεταναστευτικές ροές. Προτιμούν να βουλιάζουν στην Ειδομένη περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα παρά να βρίσκονται σε ένα ελληνικό κέντρο υποδοχής.

  Είναι διαχειρίσιμη αυτή η κρίση που πέφτει πάνω στην άλλη, την οικονομική;

 15. Aλεξάκη ουτιδανέ, άχρηστε, δειλέ, οπορτούνα

 16. Ο/Η Η αεροπορική έξοδος του Μεσολογγίου λέει:

  Συνελήφθη ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου επειδή προσπάθησε να μεταφέρει αεροπορικώς μετανάστες στην Ιταλία

  Δημοσιεύθηκε: 16/03/2016

  Ο πρόεδρος αερολέσχης Μεσολογγίου και πρώην Δήμαρχος της πόλης συνελήφθη από την Αστυνομία γιατί προσπάθησε να μεταφέρει παράνομα αεροπορικώς μετανάστες στην Ιταλία.

  Συγκεκριμένα ο πρώην Δήμαρχος συνελήφθη την ώρα που επιβίβαζε σε αεροσκάφος της αερολέσχης εφτά Ιρακινούς, ανάμεσά τους τρία ανήλικα παιδιά, οι οποίοι φέρονται να τον είχαν πληρώσει για τη μεταφορά 30.000 ευρώ. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί με τη σχηματιθείσα σε βάρος του δικογραφία στον Εισαγγελέα.
  Αερολέσχη στο Μεσολόγγι εμπλέκεται σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

  Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη ο αρχηγός του κυκλώματος που είναι κουρδικής καταγωγής, ο πρόεδρος της αερολέσχης ο οποίος είναι και πρώην δήμαρχος, ο εξάδελφός του ο οποίος είναι πιλότος, ένα άτομο που μετέφερε τους μετανάστες από την Αθήνα στο Μεσολόγγι, καθώς και ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας.

  Επίσης, οι αστυνομικοί έχουν κατασχέσει το μικρό αεροσκάφος, καθώς και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

  Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της Εξόδου

 17. Ο/Η Πειραχτήρι λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε, μεταφέρω εδώ ένα εξαιρετικό σχόλιο στο φεισμπουκ κάποιου διαδικτυακού φίλου μου:

  «Θα πρότεινα στους ρατσιστές/ελληναράδες να διαβάσουν την τραγωδία «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Αλλά επειδή ξέρω πως δεν τα πάνε καλά με το διάβασμα θα τους πω την περίληψη με σύγχρονους όρους:

  Οι Αιγύπτιες «λαθρομετανάστριες» Δαναΐδες οδηγημένες από τον πατέρα τους, τον Δαναό, φτάνουν στο Άργος και ικετεύουν τον Πελασγό, τον βασιλιά του Άργους, να μην δώσει σημασία στο ότι είναι μελαμψές και κάθε άλλο παρά μοιάζουν με Ελληνίδες, αλλά να τους δώσει πολιτικό άσυλο και να μην τις επαναπροωθήσει πίσω στην Αίγυπτο. Παράλληλα εξηγούν στον βασιλιά ότι τις κυνηγάει ο Αιγυπτιακός στρατός ο οποίος όπου να ‘ναι θα φανεί στο Άργος με πολεμικές διαθέσεις.
  Ο βασιλιάς απαντάει πως «ο νόμος των θεών απαιτεί να δεχόμαστε τους λαθρομετανάστες και να πάνε να γαμηθούνε οι ακροδεξιοί. Όμως εφόσον υπάρχει το ενδεχόμενο πολέμου με την Αίγυπτο, εγώ δεν μπορώ να πάρω μόνος μου μια τόσο σοβαρή απόφαση. Θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός. Πρέπει να συμβουλευτώ τη γνώμη του λαού».
  Και συνεχίζει: «Πάρτε αυτά τα κλαδιά ελιάς και στολίστε τους ναούς των θεών μας ώστε να καταλάβει ο λαός πως είστε κυνηγημένοι πρόσφυγες, και τότε αναμφίβολα θα σας δώσει άσυλο σύμφωνα με τα έθιμά μας και τους νόμους των θεών μας. Αλλά αν πάρω μόνος μου την απόφαση να σας δεχτώ και εξαιτίας της απόφασής μου η Αίγυπτος μας κηρύξει τον πόλεμο, τότε ο λαός θα με κατηγορήσει. Αν πάλι δεν σας δώσω άσυλο και θυμώσουν οι θεοί με την πόλη μας, πάλι ο λαός θα με κατηγορήσει. Ας αποφασίσει ο λαός λοιπόν». Πράγματι, ο λαός αποφάσισε να δεχτεί τις εξωτικές λαθρομετανάστριες απ’ την Αίγυπτο.
  Εμφανίζεται ένας Αιγύπτιος αγγελιοφόρος, επικεφαλής μιας ομάδας Αιγύπτιων στρατιωτών, που έρχεται να ζητήσει από το βασιλιά του Άργους να εκδοθούν στην Αίγυπτο οι Δαναΐδες και ο πατέρας τους. Όμως ο βασιλιάς του Άργους, προς τιμήν του, εμφανίζεται και δηλώνει στους Αιγύπτιους ότι η πόλη του Άργους πάντοτε δίνει φιλοξενία στους κυνηγημένους. Τέλος, ζητάει απ’ τους Αιγύπτιους να ξεκουμπιστούν. Αυτοί φεύγουν απειλώντας με πόλεμο.
  Ο Δαναός ευχαριστεί το βασιλιά του Άργους, και στο τέλος οι Δαναΐδες ψάλλουν το άσμα της εξόδου ικετεύοντας τον Δία να τιμωρήσει τους εχθρούς τους.

  Αυτά γράφει, ελληναράδες μου, ο ροζ διεθνιστούλης Αισχύλος. Τραγωδίες που υμνούν τη λαθρομετανάστευση…
  ΕΔΩΣ ΑΡΓΟΙΟΙ!!!
  ΖΗΤΟ ΤΟ ΕΘΝΟΖ!
  ΕΞΟ Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!»

  Και όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει ο ίδιος την τραγωδία «Ικέτιδες» του Αισχύλου (σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη), εδώ θα διαβάσει αναλυτικά όσα είπαμε παραπάνω:
  http://reader.ekt.gr/bookReader/show/index.php?lib=GRLES&path=2325a#page/4/mode/2up

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Πολύ καλό,
   στο μεταξύ ο μεγάλος τιμονιέρης συναντήθηκε με την ηθοποιό, κάτω από τα βλέμματα των αυλικών του. Κάτι σαν Αφρικανός φύλαρχος, που έχει πρόβλημα με τα πόδια του

   http://www.protagon.gr/scripta/editorial/mia-tzoli-mas-swzei-44341083408

   Αν για τη διακυβέρνηση Καραμανλή η σημαντικότερη καλλιτεχνική στιγμή ήταν η εμφάνιση της Παπαρίζου στη Γιουροβίζιον, για την εποχή Τσίπρα είναι η Τζολί. Διότι από καλλιτέχνες του έχουν απομείνει πια η Αντζι Σαμίου, η Ραλία Χρηστίδου και οι Ζουγενέληδες

   Το outfit «παλικάρι στη δουλειά, στο σπίτι παλικάρι» και σε δεύτερο πλάνο Γεροβασίλη, Παππάς και Κουίκ σαν παρανυφάκια που περιμένουν να πάρουν αυτόγραφο, αποτυπώνουν κυρίως τον βαθύ πρωθυπουργικό επαρχιωτισμό

 18. Ο/Η eklag λέει:

  Να μην περάσουν στα ψιλά:

  «Εγώ δεν μπορώ να πάρω μόνος μου μια τόσο σοβαρή απόφαση».
  «Ο λαός πρέπει να αποφασίσει».
  «Θα πρέπει να συμβουλευτώ τη γνώμη του λαού».

  Ελπίζουμε όσοι παραθέτουν τα παραθέματα να τα έχουν πρώτα σε βάθος κατανοήσει οι ίδιοι.

  • Ο/Η Πειραχτήρι λέει:

   Φυσικά δεν περνούν στα ψιλά. Όμως πρέπει να δούμε και τα κίνητρα του Πελασγού να προσφύγει στο λαό.
   Ο Αισχύλος βάζει στο στόμα του βασιλιά τη φράση: «Κατ’ αρχής γαρ φιλαίτιος λεώς» (στο λαό αρέσει να κατηγορεί την εξουσία).
   Μήπως, λοιπόν, το κίνητρό του να προσφύγει στο λαό ήταν αυτό που λέμε σήμερα «πολιτικό κόστος»;

 19. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Το τι κάνει μια μάΝα, Χριστιανή, Μουσουλμάνα, Ελληνίδα ….

 20. Ο/Η eklag λέει:

  Κι ενώ κάποιοι σφυράνε κλέφτικα,
  στο λιμάνι άρχισαν τα μαχαιρώματα μεταξύ των αγαπητών προσφύγων.
  Κάτι ακούγεται και για προσπάθεια βιασμού μικρού κοριτσιού.
  Μερικοί ως φαίνεται δεν εννοούν στην Ευρώπη να εγκαταλείψουν τις αγαπημένες συνήθειες των πατρίδων τους όπου η γυναίκα θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση θηλαστικό.
  Περιττό να αναφερθούμε στον τουρισμό.
  Έναν τον είχαμε,πάει κι αυτός.
  Γιούργια στα παλιούρια!

 21. Ο/Η Antifa2 λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/03/blog-post_307.html

  Εκνευρίστηκε ο καντινιέρης … δουλοκτήτης

 22. Ο/Η laskaratos λέει:

  Γι’αυτά δεν θα βρεθεί η αρχιεπισκοπική βίλα με την πισίνα σε σχήμα τρούλου (ιδιοκτησία συγγενούς) ούτε το φιλόξενο εφοπλιστικό εξοχικό του Σουνίου με το σκαφάκι του γενναιόδωρου επιχειρηματία

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500091122

  Δημοσίευση: 19 Ιουλ. 2016
  Μεγάλες ελλείψεις στις δομές φιλοξενίας

  Σε κρατητήρια παραμένουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα


  ……………………….

  • Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

   Οὔτε οἱ ἐπαγγελματίες ἐπαναστάτες τῶν No Borders, μισθοδοτούμενοι ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ ὑποτίθεται πολεμοῦν, καταληψίες τοῦ Ἁγιοδημητρίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αὐτὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι στὰ hot spots, ὄχι κάθε καρυδιᾶς καρύδι ἀπὸ ἄσχετα μὲ τὴν Συρία μέρη. Οἱ Κοῦρδοι δείχνουν τὸ παράδειγμα γιὰ τὸ τί πρέπει νὰ κάνουν ἐνήλικες. Γιὰ τεχνογνωσία ὑπάρχουν καὶ τὰ χωριὰ SOS, τὸ χαμόγελο τοῦ παιδιοῦ κτλ.

 23. Ο/Η λέει:

  http://diktiospartakos.blogspot.gr/2016/08/frontex.html

  Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

  “Το Ελληνικό Λιμενικό πυροβόλησε κατά προσφύγων στο Αιγαίο” λένε έγγραφα της Frontex
  limeniko

  Ένα έγγραφο της Frontex που αποκαλύπτει η γνωστή και έγκυρη ιστοσελίδα theintercept.com υποστηρίζει ότι σκάφος του Λιμενικού Σώματος “γάζωσε” με 16 σφαίρες σε βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες! Το περιστατικό έγινε το Μάρτιο του 2014 κατά τη διάρκεια της προσπάθειας προσφύγων από τη Συρία να περάσουν στην Χίο με μια πλαστική βάρκα κι όχι με φουσκωτό.Υποτίθεται για μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα.
  Το έγγραφο που αποκαλύπτει το theintercept.com συνοδεύεται και από μαρτυρίες προσφύγων από τη Συρία οι οποίοι έχουν φθάσει πλέον στη Γερμανία.

  Σύμφωνα με όσα λέει ένας 19χρονος ο Rawan υποστηρίζει ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο τραυματίες από τα πυρά που δέχτηκε η βάρκα.Οι μάρτυρες λένε ότι ένας αξιωματικός κρατούσε πιστόλι και ένα μέλος του πληρώματος χρησιμοποίσε το πολυβόλο του σκάφους! Συνολικά στην βάρκα βρέθηκαν 16 τρύπες από σφαίρες!

  Το πιο φοβερό είναι ότι οι μάρτυρες λένε ότι στην αρχή δέχτηκαν πυρά και ο Τούρκος που είχε αναλάβει να τους περάσει στη Χίο έστρεψε τη βάρκα προς τα τουρκικά παράλια.Τότε λένε δέχτηκαν πυρά για δεύτερη φορά από το σκάφος του Λιμενικού το οποίο εμβόλισε τη βάρκα και ανέκοψε την πορεία της.

  Τίποτα απ΄ όλα αυτά βέβαια δεν είχε γίνει γνωστό στην Ελλάδα το 2014.

  Η ιστοσελίδα παρουσιάζε μια σειρά αναφορών της Frontex για περιστατικά στο Αιγαίο την περίοδο 2014-2015 κι ένα βίντεο:

  http://www.militaire.gr

 24. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.protagon.gr/epikairotita/mathima-anthrwpias-apo-ton-vasilia-tis-norvigias-

  Μάθημα ανθρωπιάς από τον βασιλιά της Νορβηγίας

  Εκφώνησε βαρυσήμαντο λόγο υπέρ των μεταναστών και των ομοφυλόφιλων μπροστά σε 1.000 άτομα
  Protagon Team

  6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016,

  Ευρώπη δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν και ο Βίκτορ Ορμπάν. Δεν είναι οι εθνικιστές, υπερσυντηρητικοί πολιτικοί που φαντασιώνονται μια σύγχρονη κοινωνία ομοιόμορφων πολιτών, εθνικής καθαρότητας και σεξουαλικού περιορισμού.

  Ευρώπη είναι και ο βασιλιάς της Νορβηγίας, Χάραλντ Ε’, ο οποίος εκφώνησε έναν διαπρύσιο λόγο υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών.

  Μιλώντας μπροστά σε 1.000 και πλέον καλεσμένους σε γκάρντεν πάρτι που διοργάνωσε έξω από το Βασιλικό Παλάτι στο Οσλο, ο Χάραλντ, μίλησε ενθέρμως υπέρ μιας χώρας που δεν θα περιορίζει τα σύνορά της και θα αποδέχεται το τρίπτυχο: «εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και γενναιοδωρία».

  Από τη στιγμή που η κεντροδεξιά συνεργάστηκε και ανέλαβε τις τύχες της χώρας (διακόπτοντας την οκτάχρονη κυριαρχία του Εργατικού Κόμματος), η ρητορική κατά των μεταναστών έχει κερδίσει πολλούς υποστηρικτές στη χώρα. Υπό την καθοδήγηση της Ερνα Σόλμπεργκ, την κυβέρνηση στηρίζουν το Συντηρητικό Κόμμα και το άκρως ξενοφοβικό Προοδευτικό Κόμμα.

  Προφανώς και ο βασιλιάς έχει άλλη άποψη για τα πράγματα. Γι’ αυτό και στο λόγο του υπενθύμισε πως: «Οι Νορβηγοί είμαστε επίσης μετανάστες από το Αφγανιστάν, την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Σομαλία και τη Συρία. Δεν είναι εύκολο να πει κανείς από πού προερχόμαστε και σε ποια εθνικότητα ανήκουμε. Πατρίδα είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά του καθενός. Αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί μέσα σε εθνικά σύνορα. Υπάρχουν Νορβηγίδες που αγαπούν γυναίκες, όπως και Νορβηγοί που αγαπούν άνδρες, αλλά και κορίτσια με αγόρια που αγαπιούνται μεταξύ τους».

  Σύμφωνα με τον Independent, ο Χάραλντ έκανε αναφορά και στο πώς οικοδομήθηκε η ενοποίηση της χώρας. Σε αυτήν συνέλαβε ο συνθέτης κλασικής μουσικής Κρίεγκ, ο Κίγκο, ένας DJ, το ροκ συγκρότημα Hellbillies και ο νορβηγός τραγουδιστής, Κάρι Μπρέμνες. Για να συμπληρώσει με νόημα: «Οι Νορβηγοί πιστεύουν στο Θεό και το Αλλάχ. Πιστεύουν σε όλα και σε τίποτα. Με άλλα λόγια: είμαστε Νορβηγοί, είστε Νορβηγοί. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου είναι ότι οι πολίτες θα ενδιαφερθούν ο ένας για τον άλλον και ότι θα χτίσουμε μια χώρα που θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία». Βέβαια, ο βασιλιάς, βάσει του Συντάγματος, δεν έχει καμία εξουσία και κατέχει μόνο έναν εθιμοτυπικό και τελετουργικό ρόλο.

 25. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου να μην δεχθούν προσφυγόπουλα στο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους, είναι παρήγορο ότι υπάρχουν και κάτοικοι της πόλης που λένε «όχι» στον ρατσισμό.

  Όπως αυτή η συνταξιούχος μαία, η οποία μιλώντας λίγες μέρες νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού.

  Ποιά είναι η θέση της Εκκλησίας και του τοπικού μητροπολίτη Nεαπόλεως (φωτ. με τον όσιο Εφραίμ);
  Η σιωπή;

  http://news247.gr/eidiseis/synentefxeis/giatroi-toy-kosmoy-sto-news-247-ta-prosfygopoyla-toy-wraiokastroy-einai-plhrws-emvoliasmena.4262260.html

  Γιατροί του Κόσμου στο NEWS 247: Πλήρως εμβολιασμένα τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο

  Όπως υπερασπιστήκαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε για χιλιάδες Ελληνόπουλα που βρίσκουν καταφύγιο στα Πολυϊατρεία μας, που στερούνταν τον εμβολιασμό, την ιατρική φροντίδα, τη μέριμνα όλο αυτό τον καιρό

  • Ο/Η Αntifa2 λέει:

   http://www.huffingtonpost.gr/2016/09/14/dhmarxos-oraiokastro-antiratsistikos-nomos-dikaiosynhs-koinwnia_n_12005582.html

   Το Υπ. Δικαιοσύνης «θυμίζει» στον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου -και όχι μόνο- τι προβλέπει ο αντιρατσιστικός νόμος
   HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη

   Σημειώνεται πως την Τρίτη και μετά την αποκάλυψη των αποφάσεων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δύο δημοτικών σχολείων στο Ωραιόκαστρο και στο Παλαιόκαστρο να προβούν σε καταλήψεις εάν γίνουν δεκτά στους χώρους των σχολείων προσφυγόπουλα, το ενδιαφέρον στράφηκε και στον Δήμαρχος του Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση.

   Αν και σχετικά συγκρατημένος χθες, Τρίτη μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί, δήλωνε στη HuffPost Greece «Έχουμε στείλει προτάσεις στην κυβέρνηση και είπαμε ότι αν δεν συμφωνήσουν θα πάμε σε κινητοποιήσεις». Λίγες ημέρες νωρίτερα όμως εμφανιζόταν λαλίστατος και γεμάτος…πάθος να μιλά σε συμπολίτες σε κεντρική πλατεία στο Ωραιόκαστρο. Σύμφωνα με το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube και αναπαραχθεί σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ.Γαβότσης ακούγεται να ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να γίνει κάτι με νόμιμο τρόπο για να περάσουν οι θέσεις τους για το θέμα. Όταν όμως ερωτάται από πολίτη εάν η πρόταση του είναι να «ανοίξω κεφάλια» ο Δήμαρχος απάντησε όλο νόημα «Μπράβο, εσύ το είπες αυτό. Δεν το είπα εγώ…».

   • Ο/Η Liberal λέει:

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/ta-wraiokastra-pefton-apo-mesa-44341227167

    Τα Ωραιόκαστρα πέφτουν από μέσα

    Γονείς στον αγιασμό. Ανησυχούν για τα παιδιά τους αλλά και για την εικόνα που θα εκπέμψουν οι ίδιοι

    Οι άνθρωποι σε περιβάλλον σχολείου μεταφορφώνονται, γίνονται περισσότερο συντηρητικοί. Και η συμπεριφορά του Ωραιοκάστρου εντάσσεται στη σφαίρα του αυτονόητου. Δηλαδή, συγγνώμη, τι διαφορετικό περιμένετε σε μία συντηρητική χώρα που έχει τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή;

    Κώστας Γιαννακίδης

    Οταν ο γιος μου πήγε στην Α’ Δημοτικού, στην πρώτη συγκέντρωση των γονέων της τάξης κάποιος είπε να μαζέψει τα e-mail και να φτιάξει μία mailing list για να κάνει πιο εύκολη την επικοινωνία μας. «Α, αυτά τα χειρίζεται ο σύζυγος», είπαν δύο μαμάδες, ούτε 35 ετών. Και άλλες δύο μας εξήγησαν ότι «παιδιά έχουμε σπίτι, δεν θα βάλουμε και Ιnternet». Ηταν 2005, στα Βριλήσσια.

    Με το παιδί πηγαίνεις για δεύτερη φορά σχολείο. Ξεκινάς και πάλι ως φοβισμένο πρωτάκι και σταδιακά εξελίσσεσαι σε κουρασμένο βετεράνο: μελετάς τις βάσεις σαν coach πάνω από τα στατιστικά του αντιπάλου και βλέπεις με πραγματικό οίκτο (και τρομακτική κούραση) τους κακομοίρηδες με τα πρωτάκια στο χέρι – ούτε τα χρόνια τους δεν ζηλεύεις.

    Οταν, λοιπόν, πήγα για δεύτερη φορά στο Δημοτικό, ξεκίνησα να παρατηρώ τους άλλους γονείς. Για την ακρίβεια, τις μαμάδες. Δεν υπάρχει τίποτα σεξιστικό σε αυτό, απλώς, στη μέση ελληνική οικογένεια είναι η μητέρα που αναλαμβάνει τα του σχολείου. Είναι ζήτημα αν σε μία τάξη με 25 παιδάκια εμφανιζόμασταν τρεις μπαμπάδες. Εβλεπα, λοιπόν, τις μαμάδες. Κατά βάση νέες εργαζόμενες γυναίκες, οι περισσότερες με μια κάποια μόρφωση. Το πρώτο που πρόσεξα είναι πως στο περιβάλλον του σχολείου αποβάλλουν τη θηλυκότητά τους. Ω, ναι παραμένουν γυναίκες. Ομορφες, νόστιμες, χαριτωμένες ή αδιάφορες. Ομως το σχολείο διώχνει από πάνω τους οτιδήποτε θηλυκό. Είναι μάνες. Εδώ θα πεταχτεί κάποιος και θα μου πει ότι είναι το περιβάλλον που έβαζε φίλτρο στη ματιά μου: ήταν ο χώρος του σχολείου που με έκανε να τις βλέπω με αυτόν τον τρόπο. Ισως, αλλά είναι και πολλά παραπάνω. Οι άνθρωποι σε περιβάλλον σχολείου γίνονται συντηρητικοί. Γίνονται μόνο γονείς. Ελληνες γονείς. Και δεν τους ενδιαφέρει μόνο το παιδί τους. Tους απασχολεί και η εικόνα που θα εκπέμψουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Δεν είναι εύκολη κατάσταση: υποσυνείδητα και ενδόμυχα βλέπεις τους άλλους –γονείς και παιδιά– και κάνεις τις συγκρίσεις. Και αυτό συμβαίνει σε ένα περιβάλλον βαθιά συντηρητικό που έχει σκοπό να φτιάξει καλούς Ελληνες. Πατρίδα και Ορθοδοξία. Οι αποκλίσεις από τον άξονα του Kαλού ελέγχονται από τον συντηρητικό μικρόκοσμο του σχολείου. Πριν φτάσουμε στους πρόσφυγες, αναρωτηθείτε πόσο εύκολα μπορεί να σταθεί σε ελληνικό σχολείο ένας δάσκαλος που δεν κρύβει την ομοφυλοφιλία του, μία δασκάλα με κάπως περίεργη κόμμωση ή τατουάζ σε εμφανές σημείο.

    Το Ωραιόκαστρο είναι ένα καθώσπρέπει πράσινο αστικό προάστιο της Θεσσαλονίκης. Εχει πια και πολλά ακριβά σπίτια, ωραίους δρόμους, μεγάλα δένδρα και κοντινές εξοχές. Οι παλαιοί του κάτοικοι έχουν προσφυγικές καταβολές, αλλά αυτό δεν μας λέει τίποτα, η μισή Θεσσαλονίκη έχει παππούδες πρόσφυγες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, το αίσχος άνθισε εκεί; Εχω την αίσθηση πως είναι τυχαίο. Θα μπορούσε να ανθίσει οπουδήποτε στην Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι θα το ξαναδούμε σε σημεία όπου θα απαιτηθεί ο συγχρωτισμός των ελληνόπουλων με τα παιδιά των προσφύγων.

    Διότι η ροπή μας προς το ρατσισμό πάει και κρύβεται πίσω από το ενδιαφέρον για τα παιδιά μας, το πλέον καθαγιασμένο ένστικτο που συχνά λειτουργεί και ως άλλοθι για απάνθρωπες συμπεριφορές. Ρωτήστε μαύρους ή Εβραίους συμπολίτες μας να σας διηγηθούν τα σχολικά τους χρόνια. Αν δε σε όλα αυτά προσθέσεις και την άγνοια για στοιχειώδη υγειονομικά θέματα, τότε η συμπεριφορά του Ωραιοκάστρου εντάσσεται στη σφαίρα του αυτονόητου. Δηλαδή, συγγνώμη, τι διαφορετικό περιμένετε σε μία συντηρητική χώρα που έχει τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή;

    Και ναι, εδώ η ευθύνη δεν είναι μόνο του δημάρχου ή των εκπαιδευτικών, των αρμόδιων οργάνων και πάει λέγοντας. Η ευθύνη είναι ατομική και συλλογική. Η μομφή αποδίδεται προσωπικά, σε έναν προς έναν τους γονείς που εγγράφονται με ονοματεπώνυμο σε μακρύ κατάλογο ντροπής.

    Και αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν με μεγαλόστομες ανακοινώσεις, οργισμένες αντιδράσεις και εφήμερα κηρύγματα. Αλλάζουν σταδιακά, μέρα με τη μέρα από ανθρώπους που ναι, στην αρχή θα μπουν στο περιθώριο της τοπικής και της σχολικής κοινωνίας. Μόνο στο θάρρος αυτών των μειοψηφιών ελπίζουμε. Τα Ωραιόκαστρα πέφτουν από μέσα.

 26. Ο/Η Liberal λέει:

  http://www.koutipandoras.gr/article/poly-sklhrh-anakoinwsh-toy-hraklh-gia-toys-ratsistes-goneis-kai-ton-dhmarxo-toy-wraiokastroy

  Πολύ σκληρή ανακοίνωση του Ηρακλή για τους ρατσιστές γονείς και τον δήμαρχο του Ωραιοκάστρου

  Σκληρή ανακοίνωση για το θέμα που έχει ανακύψει στο Ωραιόκαστρο με τους γονείς μαθητών δημοτικών σχολείων να αντιδρούν στη φοίτηση προσφυγόπουλων και τον δήμαρχο της πόλης να προτρέπει τους πολίτες να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, εξέδωσε το τμήμα τζούντο του Ηρακλή.

  Οι ιθύνοντες του τμήματος τζούντο του Γηραιού, τονίζουν μάλιστα στην ανακοίνωσή τους ότι οι ίδιοι δέχονται να διδάξουν τα προσφυγόπουλα δωρεάν, εις μνήμην των προσφύγων προγόνων τους και του Παύλου Φύσσα.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση

  «ΓΚΟΒΟΤΣΗΣ ΟΠΩΣ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ

  “Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξη ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα”.

  Αριστείδης Στεργιάδης (ύπατος αρμοστής Σμύρνης), καλοκαίρι 1922

  “Απαίσιοι πραγματικώς είναι οι εδώ Ελληνες, εκτός ελαχίστων. Επικρατεί Βενιζελισμός ογκώδης. Θα ήξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ διά να τους πετσοκόψη όλους αυτούς τους αχρείους”.

  ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

  Θεσσαλονίκη 14-9-2016

  Πέρασαν 94 χρόνια και οι απόγονοι των γουρουνιών ακόμα βρωμάνε. Είσαι εσύ Έλληνας γιατρός που έδωσες και τον όρκο του Ιπποκράτη. Ένα γουρούνι είσαι σαν τον Στεργιάδη.
  (….)

 27. Ο/Η Κορφιάτης λέει:

  http://www.argyrades.gr/2016/09/blog-post_183.html

  Στα παιδιά του Ωραιόκαστρου
  Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 14, 2016 Επικαιρότητα

  Της Νίνας Γεωργιάδου
  Οποιαδήποτε απεύθυνση σ’ αυτούς που συνυπέγραψαν ή αποδέχτηκαν σιωπηλά την τηλεγραφική επιστολή αποκλεισμού και μίσους του «συλλόγου γονέων», δεν έχει κανένα νόημα.

  Με ανύπαρκτη επίγνωση της ιστορικής τους ταυτότητας, με σάπια και ζέουσα την ανθρώπινή τους ουσία, μηδενισμένο το δείκτη της κοινωνικής τους ευαισθησίας και – όπως η «λακωνικότητα» της επιστολής τους δείχνει – αμφισβητούμενη τη δυνατότητα εγκεφαλικής επεξεργασίας, δεν έχουν κανένα κώδικα επικοινωνίας.

  Μόνο τα παιδιά τους, με το προνόμιο της περιορισμένης αλλοίωσης των ανθρώπινων κυττάρων τους , λόγω του νεαρού της ηλικίας, μπορούν, ίσως ακόμα, να καταλάβουν.

  Οι γονείς σας είναι εγγόνια προσφύγων. Ανθρώπων, δηλαδή κυνηγημένων, που έφτασαν εδώ από τον Πόντο, το 1922. έχοντας λίγοι αυτοί , ανάμεσα στους πολλούς , γλυτώσει απ’ το λεπίδι της γενοκτονίας.

  Οι γονείς σας είναι κουφοί και συναισθηματικά ανάπηροι, αφού τόσα χρόνια οι διηγήσεις των παππούδων τους για τον ξεριζωμό, το μαζικό θάνατο των δικών τους ανθρώπων και την απεγνωσμένη πορεία στα βουνά του Καυκάσου, δεν τους άγγιξαν καθόλου.

  Οι γονείς σας είναι επικίνδυνα αμόρφωτοι. Όχι με την αμορφωσιά που ισοσταθμίζεται από την ανθρωπιά, αλλά με την αμορφωσιά που επιδεινώνεται από την αποκτήνωση. Όχι μόνο δεν άκουσαν ποτέ για την πορεία στον Καύκασο αλλά δεν ξεστραβώθηκαν μια σελίδα Ιστορίας για να δουν ότι , όχι μόνο αυτοί, αλλά όλοι μας, έχουμε σημαδευτεί συνολικά ως λαός προσφυγών και μεταναστών στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και σε όλη την ιστορική μας πορεία.

  Οι γονείς σας δεν είναι απλά υποκριτές. Είναι μια αγέλη, που τα πρωινά της Κυριακής παριστάνουν , μεταξύ τους, τα προσευχόμενα πρόβατα και όλο το υπόλοιπο διάστημα γρυλίζουν ή ουρλιάζουν, κατά πώς τους παραγγέλνει ο τραμπούκος πρώτος της αγέλης, δήμαρχος (https://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/vinteo-otan-o-dimarhos-oraiokastroy-kaloyse-se-mi-nomimes-praxeis-enantion-ton)

  Τον εξελεξαν , τον στηριζουν , τον αποδέχονται, τον μιμούνται κι αυτό τους κάνει επικινδυνους και ως γονείς.

  Οι γονείς σας είναι γελοίοι αφού χρόνια τώρα δεν «απείλησαν» με κατάληψη γιατί δεν έχετε θέρμανση στο παγωμένο Ωραιόκαστρο ή γιατί δεν έχετε δασκάλους ή βιβλία. «Απείλησαν» όμως – οι ψευτοπαλικαράδες – γιατί δέκα φοβισμένα και κυνηγημένα παιδιά

  θα πήγαιναν να μάθουν γράμματα. Και είναι ακόμα πιο γελοίοι γιατί δεν διάλεξαν να αντιπαραθέσουν τη συλλογική τους δράση στην ανεργία, τη φτώχεια τις αιτίες που κάνουν καραβάνια νεόφτωχων να μεταναστεύουν σήμερα αλλά διάλεξαν να αντιπαραθέσουν τη «συλλογική τους μαγκιά» στο φοβισμένο βλέμμα παιδιών που είδαν τον πόλεμο , την πείνα και το θάνατο.

  Οι γονείς σας είναι κάλπικοι και υποκριτές, όχι μόνο γιατί παριστάνουν τα πρόβατα μια φορά την εβδομάδα αλλά γιατί – εκ των υστέρων – φρόντισαν να «ντυσουν» τη γυμνια της μισαλλόδοξης επιστολής τους , με το επιχείρημα της «υγειονομικής σας προστασίας».Επικαλέστηκαν – εκ των υστέρων – την πιθανότητα μετάδοσης φυματίωσης, αυτοί που φρόντισαν με όλους τους δυνατούς τρόπους να σας μεταδώσουν το ρατσισμό, συτό το βάκιλο της πανούκλας, να σας κολλήσουν την απανθρωπιά και να ξεριζώσουν τα ανθρώπινα αντανακλαστικά σας.

  Οι γονείς σας δεν είναι άξιοι να λέγονται γονείς. Δεν αγαπούν τα παιδιά. Όποιος σπέρνει τη μισαλλοδοξία και τον αποκλεισμό, στη θέση της καρδιάς έχει ένα ρεβύθι που δε χωράει ούτε την υποψία αγάπης για κανένα. Είναι σίγουρο πως δεν σας αφηγήθηκαν ποτέ ένα παραμύθι. Σας αγόρασαν πανάκριβα smart phones αλλά δεν φρόντισαν να σας δώσουν λίγη ανθρώπινη ουσία.

  Φροντίστε όσο είναι καιρός να τη βρείτε μόνοι σας.

  Να ανοίξετε δρόμο ανάμεσα στο μίσος, την υποκρισία, την αμορφωσιά και τη γελοιότητα.

  Να τους πείτε κάποια στιγμή, «όχι στο όνομά μου».

  Να παίξετε και να αγκαλιαστείτε με τα παιδιά των προσφύγων για να πείτε στους γονείς σας, με τη δική σας παιδική ομορφιά, «ντρέπομαι για σένα».

  Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.

 28. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  http://www.sport24.gr/viral/to-ksespasma-toy-giwrgoy-mayridh-gia-to-wraiokastro.4264183.html

  Το ξέσπασμα του Γιώργου Μαυρίδη για το Ωραιόκαστρο: «Πάψτε να νομίζετε ότι είστε γαλαζοαίματοι»
  Δημοσίευση: 15 Σεπ. 2016 08:51

  Η αντιμετώπιση παιδιών προσφύγων από γονείς στο Ωραιόκαστρο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και το ξέσπασμα του Γιώργου Μαυρίδη: «Είμαι εγγονός τουρκόσπορου πρόσφυγα».

  Με λίγα λόγια είμαι εγγονός τουρκόσπορου πρόσφυγα που δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία και απλά από θέμα τύχης δεν γεννήθηκα 150 χλμ βορειότερα για να λέγομαι Βούλγαρος, Αλβανός, Σέρβος η Σκοπιανός.

  Καλό θα είναι λοιπόν κάποιοι γονείς εκεί στο Ωραιόκαστρο που μεγαλώνουν παιδιά να μην ξεχνάνε από που προέρχονται και να πάψουν να πιστεύουν ότι είναι γαλαζοαίματοι γιατί το μισό Ωραιόκαστρο είναι κτισμένο από Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   http://news247.gr/eidiseis/koinonia/mia-mhtera-sto-wraiokastro-eipe-yperhfano-oxi-ston-ratsismo.4262575.html

   Μια μητέρα στο Ωραιόκαστρο είπε υπερήφανο ΟΧΙ στον ρατσισμό

   Τι καταγγέλλει στο NEWS 247 μέλος του ΔΣ του συλλόγου του 5ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου. Η απόφαση για μη αποδοχή προσφυγόπουλων, ούτε ομόφωνη ήταν, ούτε μη αναμενόμενη. Τι υποστηρίζει ο δήμαρχος, που επιμένει για απομακρυσμένους χώρους εκπαίδευσης

   Χρήστος Δεμέτης

   Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 8ης Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε «ομόφωνα» η μη ένταξη παιδιών προσφύγων στο χώρο του σχολείου.

   Σε αντίθεση περίπτωση, ανακοινώνεται, θα προβούν σε κατάληψη του κτιρίου. Η είδηση προξένησε αντιδράσεις και έστρεψε όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο Ωραιόκαστρο.

   Όπως καταγγέλλει στο NEWS 247 η κ. Κατερίνα Καρανικολάου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου του 5ου Ωραιοκάστρου και μέλος του ΔΣ της ένωσης γονέων, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Η ίδια είχε διευκρινίσει εξ αρχής με ανάρτηση της στο Facebook πως υπήρξε αρνητική ψήφος, και συγκεκριμένα η δική της, καθώς και πέντε αποχωρήσεις.
   Επίσης, υπογραμμίζει πως η συμπεριφορά ήταν εν πολλοίς «αναμενόμενη» καθώς το ΔΣ του Συλλόγου είχε πέρυσι αρνηθεί να συνδράμει σε συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για προσφυγόπουλα με το σκεπτικό πως η βοήθεια πρέπει να προορίζεται «μόνο προς Έλληνες»!

   Μετά τη συνέντευξη μας με τον κ. Νικήτα Κανάκη, πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου ο οποίος βεβαίωσε πως όλα τα προσφυγόπουλα στην περιοχή είναι εμβολιασμένα, ρωτήσαμε την κ. Καρανικολάου αν ο Σύλλογος ήταν ενήμερος πως έχουν υλοποιηθεί οι εμβολιασμοί.
   «Προσπάθησα να ενημερώσω και να καθησυχάσω τους γονείς για το θέμα των εμβολιασμών, υπήρξε όμως υστερία και ρατσισμός», αναφέρει η ίδια στο NEWS 247.
   Τονίζει δε πως κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς είχε διαπιστώσει και η ίδια στο πρόσφατο παρελθόν και μας αναφέρει το παρακάτω περιστατικό:
   «Πέρυσι τον Μάρτη, ενώ πλήθος Σύλλογοι, Σωματεία κλπ διοργάνωναν συλλογή ανθρωπιστικού υλικού για πρόσφυγες, πρότεινα στο ΔΣ του συλλόγου να βοηθήσουμε το σύλλογο διδασκόντων που μάζευε υλικά για τα προσφυγόπουλα των Διαβατών. Η ομόφωνη (πλην εμού) απόφαση του ΔΣ ήταν ότι δεν βοηθάμε πρόσφυγες παρά μόνο Έλληνες!
   Και μάλιστα δεν θέλησαν να γραφτεί καν στο βιβλίο των πρακτικών αυτή η απόφαση (ίσως για να μην γίνουν εντελώς ρεζίλι) και όταν την έγραψα (ως γραμματέας του συλλόγου) με καθαίρεσαν με συνοπτικές διαδικασίες με το σκεπτικό ότι δημοσιοποιώ τα ιδιαίτερά τους».
   Συμπληρώνει μάλιστα ότι μέλος του Συλλόγου, μέλος της Χρυσής Αυγής, έχει καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στην ίδια αλλά και στον τον κ. Άγγελο Θέμελη, ο οποίος είναι επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Ωραιοκάστρου. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 9/12.
   Αξίζει να σημειωθεί πως μία ημέρα πριν την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ωραιοκάστρου, Αθανάσιος Τσολακίδης, μιλώντας και εκείνος στο NEWS 247, έκανε λόγο για «μεμονωμένη απόφαση ενός συγκεκριμένου συλλόγου που δεν εκφράζει συλλογικά τις θέσεις της Ένωσης».

   Γκετοποίηση και αντιδράσεις
   ……………………………….

 29. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.lifo.gr/now/greece/114760

  «Όχι» σε προσφυγόπουλα από σχολείο στην Φιλιππιάδα – Πρωτοφανής ανακοίνωση για θρησκευτικό φανατισμό και διαφορά πολιτιστικού επιπέδου Μετά την περίπτωση του Ωραιόκαστρου, γονείς στη Φιλιππιάδα εκφράζουν σε επίσημη επιστολή τους παρόμοιες αντιδράσεις 20.9.2016 Πηγή: http://www.lifo.gr

 30. Ο/Η Αntifa2 λέει:

  http://www.iefimerida.gr/news/294900/oraiokastro-paresyre-kai-skotose-mana-kai-aniliko-paidi-tis-me-ih-toy-exagriomenoi#ixzz4NHUcC5Gl

  Ωραιόκαστρο: Παρέσυρε και σκότωσε μάνα και το ανήλικο παιδί της με το ΙΧ του-Εξαγριωμένοι πρόσφυγες πυρπόλησαν το αμάξι [εικόνες]
  16|10|2016

  Δύο πρόσφυγες, μια μητέρα με το ανήλικο παιδί τη,ςέχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμη τραυματίστηκε σε τροχαίο δυστύχημα έξω από τη δομή Φιλοξενίας Φέσσα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Ενας ακόμη ανήλικος νοσηλεύεται τραυματισμένος.

  Τους τρεις πρόσφυγες παρέσυρε διερχόμενο Ι.Χ. και όταν οι άλλοι πρόσφυγες αντελήφθησαν τι συνέβη, επιτέθηκαν εξαγριωμένοι στον οδηγό τον οποίο είχε συλλάβει η Αστυνομία.

  Σύμφωνα με το Thestival.gr νεκροί είναι μια γυναίκα πρόσφυγας και ο ανήλικος γιος της, στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων, στο πρώην βιομηχανικό κτίριο Φέσσα, στο Ωραιόκαστρο. Ο θάνατος της γυναίκας ήταν ακαριαίος, ενώ το παιδί κατέληξε στη συνέχεια στο νοσοκομείο.

  Ανήλικος είναι και ο τραυματίας, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από το ΕΚΑΒ δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, ενώ φέρεται να έχει ορθοπεδικά τραύματα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στην περιοχή, καθώς επικρατεί ένταση. Πρόσφυγες πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του οδηγού που παρέσυρε τους πρόσφυγες. Υπό κράτηση τελεί ο οδηγός. Η Πυροσσβεστική επιβεβαίωσε ότι το αυτοκίνητο κάηκε ολοσχερώς, όπως και κάποιοι κάδοι στη γύρω περιοχή, αλλά τα οχήματά της δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν ακόμη.

  O οδηγός αναζήτησε καταφύγιο στο μόνιμο φυλάκιο της αστυνομίας που υπάρχει στο κέντρο, όμως οι πρόσφυγες έχουν επιτεθεί κι εκεί και πολιορκούν τον οδηγό και τους δύο αστυνομικούς που βρίσκονται μέσα

  Αυτή την ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σπεύδουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών ‘’Φέσσα’’ στην παλιά συμμαχική Ωραιοκάστρου.

 31. Ο/Η Mimi metallurgico λέει:

  Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν: Ανεπαρκής η κατάσταση στα κέντρα προσφύγων με ευθύνη των ελληνικών αρχών Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές
  Παράλληλα, η Ν. Μπερτό τόνισε, ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές.

  9.1.2017 Πηγή: http://www.lifo.gr

 32. Ο/Η laskaratos λέει:

  Απάντηση στους Χ.Α.-Ιερώνυμο και στον θαυμαστή του Τραμπ Καμμένο:

 33. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.lifo.gr/now/people/132646

  «Είμαι Gay. Είμαι Αλβανίδα. Είμαι Πρόσφυγας» – Η Μαίρη Συνατσάκη μιλά ανοιχτά για το μίσος και τη διαφορετικότητα στην Ελλάδα του 2017 Η θαρραλέα ανάρτηση της γνωστής παρουσιάστριας στο κανάλι της στο YouTube

  Με συχνές παρεμβάσεις τις μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, αναρτήσεων στα social media ή του καναλιού της στο YouTube, η γνωστή παρουσιάστρια Μαίρη Συνατσάκη εκφράζει συχνά τις απόψεις της και τοποθετείται ανοιχτά κατά διαφόρων εδραιωμένων στερεοτύπων και αντιλήψεων. Αυτή τη φορά, με ένα βίντεο που ανέβασε στο κανάλι της στου YouΤube, εφορμούμενη και από προσωπικά μηνύματα που έχει λάβει από φαν της, μιλά για τον ρατσισμό, τα στερεότυπα, τις διακρίσεις και το μίσος και εξηγεί με απλή γλώσσα τι σημαίνει να είσαι ομοφυλόφιλος, μετανάστης ή πρόσφυγας στην Ελλάδα του 2017. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι χρειάζεται να εξηγήσω σε κάποιον άνθρωπο ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν έχει καμία διαφορά από το να είσαι ετεροφυλόφιλος. Είσαι άνθρωπος. [..] Το μίσος είναι το πιο εύκολο πράγμα να κάνεις και να αισθανθείς», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η γνωστή παρουσιάστρια. Το βίντεο που αναρτήθηκε την Τετάρτη στο YouTube έχει ήδη περισσότερα από 350,000 views.

 34. Ο/Η Αλαμάνα λέει:

 35. Ο/Η Stilian Ariston λέει:

  Οι ελληνόφωνοι χριστιανοί απλά με την αντιδιαφωτιστική και αντικοινωνική συμπεριφορά τους δείχνουν πόσο ξένος τους είναι ο πραγματικός, δηλ. ιστορικός Ελληνισμός. Δυστυχώς γι’αυτούς, ο Ελληνισμός είναι Ανθρωπισμός και για το λόγο αυτό διαφέρει έτη φωτός από τον (απ’αυτούς θεοποιημένο) προτού διακόσια χρόνια επινοημένο «Ελληνισμό».

 36. Ο/Η οδηγός λεωφορείου λέει:

  https://racistcrimeswatch.wordpress.com/2017/07/28/1-367/

  28/07/2017: Οδηγός κατεβάζει πρόσφυγα με το μωρό της από λεωφορείο στο Ρέντη

  Καταγγελία για ρατσιστική συμπεριφορά οδηγού του ΟΑΣΑ-Κατέβασε από το λεωφορείο μητέρα πρόσφυγα με το μωρό της

  Ο οδηγός υποστήριξε πως απαγορεύονται δυο καροτσάκια με παιδιά μέσα στο όχημα


  Φωτογραφία που τράβηξε μέσα στο λεωφορείο ο καταγγέλλων

  Οδηγός αστικού λεωφορείου καταγγέλλεται για ρατσιστική συμπεριφορά, καθώς κατέβασε από το λεωφορείο αλλοδαπή γυναίκα μαζί με το παιδί της. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν συνέβη το περιστατικό κατέβηκαν, από το λεωφορείο όλοι οι επιβάτες.

  Σύμφωνα με την καταγγελία η οποία έγινε επωνύμως από τον δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό, ο οδηγός απαίτησε να κατέβει από λεωφορείο η γυναίκα η οποία είχε μπει στο όχημα με το παιδί της σε καροτσάκι. Το περιστατικό συνέβη χθες στην περιοχή του Ρέντη στη γραμμή Αθήνα-Πέραμα.

  Η γυναίκα ήταν πρόσφυγας αναφέρει ο κος Παργινός και λέει πως ο οδηγός υποστήριξε πως απαγορεύονται δύο καροτσάκια με παιδιά στο λεωφορείο. Ωστόσο όπως υποστήριξε ο κος Παργινός στο δελτίο του Alpha δεν υπήρχε άλλο καροτσάκι μέσα στο λεωφορείο και υπήρχε αρκετός χώρος.

  O καταγγέλων κάνει λόγο για ρατσιστική συμπεριφορά και αναφέρει πως όλοι οι επιβάτες υποστήριξαν την γυναίκα, αλλά επειδή ο οδηγός ήταν ανένδοτος κατέβηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από το λεωφορείο. Ο ΟΑΣΑ έχει ενημερωθεί προφορικώς για το συμβάν ενώ αναμένεται να γίνει και επώνυμη καταγγελία.

 37. Ο/Η του Μουζάλα λέει:

  http://www.athensvoice.gr/politics/412358_ore-gianni-moyzala-poy-einai-o-palios-moy-filos

  Ωρέ Γιάννη Μουζάλα, πού είναι ο παλιός μου φίλος;
  Σε ρωτάω μονάχα: Άξιζε;
  Δημήτρης Φύσσας

  Ωρέ Γιάννη Μουζάλα, όταν μπήκες στην κυβέρνηση που μπήκες, αρχικά όχι σαν υπουργός, σε είχα υπερασπιστεί, γιατί ήσουν ξεχωριστός – εσένα μονάχα τον Πανούση, τον Παρασκευόπουλο και τον Παπαϊωάννου (τον καθένα γι΄ αλλους λόγους). Δεν μπορεί, τα Γραφεία Τύπου σου και οι κοινοί μας φίλοι (Ν. Τζ.) θα σου είχανε πει για την αρθρογραφία μου και για τις εκπομπές μου στο ραδιόφωνο, τότε που πήγαινα κόντρα σε όλους και εκφραζόμουνα θετικά για σένα.

  Δεν ήταν η σπουδαία προσωπική σου ιστορία, δεν ήσουν μονάχα ο παλιός φίλος και σύντροφος (όλοι έχουμε αλλάξει έκτοτε), δεν ήταν μόνο τα κρασιά κι οι εκδρομές στο Μαραθώνα.

  Ήτανε η ελπίδα ότι γι΄ αυτό που έκανες ήσουνα ο καταλληλότερος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ήσουνα ο Γιάννης Μουζάλας, που παράτησε το ιατρείο του και τους διεθνείς «Γιατρούς», που έμπλεξε μέσα στα σκατά κι έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά για να κάνει καλύτερη τη θέση των προσφύγων και των μεταναστών, των ταλαίπωρων, των κατατρεγμένων.

  Δεν ήσουνα ανεπάγγελτη τραμπάλα, σαν τον πρωθυπουργό σας
  Δεν ήσουνα αγενής και προπετής, σαν την Κωνσταντοπούλου
  Δεν ήσουνα παιδί του κομματικού σωλήνα, σαν το Σκουρλέτη
  Δεν ήσουν γιέσμαν και γιεσγούμαν, σαν τη Φωτίου και τον Κοντονή
  Δεν ήσουνα αμόρφωτος, σαν τον Καρανίκα
  Δεν αύξαινες από το πρώτο λεπτό της θητείας σου το δημόσιο χρέος, σαν το Βαρουφάκη
  Δεν ήσουνα πρόσωπο σκοτεινό, σαν τον Παππά
  Δεν ήσουνα αφοπλιστικά αφελής (ή και αφελώς αφοπλιστική), σαν τη Βαλαβάνη
  Δεν ήσουνα καραμανλική γέφυρα, σαν τον Παπαγγελόπουλο
  Δεν ήσουνα αρνητής του παρελθόντος σου, σαν τον Κοτζιά
  Δεν ήσουνα αριστεριστής εκτός τόπου και χρόνου σαν το Λαφαζάνη
  Δεν ήσουνα πρωθυπουργικός παππούς, σαν το Φλαμπουράρη
  Δεν ήσουνα ακροδεξιός, σαν τον Καμμένο
  Δεν ήσουν ανίκανος, σαν τον Τόσκα ή την Κονιόρδου
  Δεν ήσουνα πασόκος, σαν τον Κουρουμπλή και το Σπίρτζη
  Δεν ήσουνα αντικείμενο ad hoc νομοθεσίας, σαν τη Μπαζιάνα
  Δεν ήσουνα σταλινικός και/ή καριερίστας, σαν τα εννιά δέκατα της κυβέρνησης.
  Ήσουνα ή έστω φαινόσουνα ξεχωριστός. Δημόσιο respect, κι ας βρισκόσουνα σ΄ αυτό το δίχως αρχή και τέλος πράμα, το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

  Τώρα μετρήθηκες με κάτι περισσότερο από πρόσφυγες και μετανάστες. Μετρήθηκες με ικέτες, με ανθρώπους που ζητάνε πολιτικό άσυλο. Μετρήθηκες – και ποιο το αποτέλεσμα; «Μανί, θεκέλ, φάρες». Ψάξε μόνος σου τι σημαίνει. Εγώ, στο όνομα της παλιάς φιλίας, αρνιέμαι να το γράψω.

  Σε ρωτάω μονάχα: Άξιζε;

 38. Ο/Η Kάσυ Διάρη λέει:

  http://ellinikahoaxes.gr/2018/03/19/ktinotrofos-piani-sta-prasa-metanastes-na-sfazoun-ta-zontana-tou/

  Τι έχει συμβεί με το βίντεο που μετανάστες σφάζουν αρνί στη Λέσβο

  Από Θοδωρής Δανιηλίδης – 19 Μαρτίου 20180

  Ένα βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο με τον ισχυρισμό, ότι «κτηνοτρόφος έπιασε στα πράσα τρεις μετανάστες να σφάζουν τα ζωντανά του», δημιούργησε σάλο στα social media.

  Ψευδής είδηση.

  Το είδαμε στο lesvosnews.gr (αρχική δημοσίευση) και στα thecaller.gr, iefimerida.gr, athensmagazine.gr, triklopodia.gr, politisonline.com, thestival.gr, katohika.gr, ellhnografos,
  diaforetiko.gr, tinealarissa.gr και άλλες.

  Όπως διαβάζουμε στο παραπάνω άρθρο, «Με απύθμενο θράσος τρεις μετανάστες μπήκαν μέρα – μεσημέρι μέσα σε αγρόκτημα κτηνοτρόφου κοντά στο ΚΥΤ Μόριας και άρχισαν να σφάζουν τα ζωντανά του.
  Ο κτηνοτρόφος που τους παραφύλαγε επί ημέρες γιατί έχανε κάθε τόσο και λιγάκι τα ζωντανά του, τους έπιασε στα «πράσα» και για να εξασφαλίσει το βίντεο – ντοκουμέντο προσποιήθηκε τον φίλο και τους κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο.Για να μην τον καταλάβουν μάλιστα τους έπιασε την κουβέντα την ώρα που έσφαζαν ένα αρνί και τους είπε να τους δώσει πέντε ευρώ για να του δώσουν λίγο κρέας.
  Αυτοί μάλιστα φάνηκαν γενναιόδωροι και προσφέρθηκαν να του βάλουν λίγο κρέας σε μία σακούλα δωρεάν !!!
  Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο που κάνει το γύρω του διαδικτύου μέσα από το Facebook.»

  Όμως τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η αστυνομία προσήγαγε τους τρεις Ιρακινούς που φαίνονται σε αυτό. Στην κατάθεσή τους ανέφεραν ότι είχαν αγοράσει το αρνί ζωντανό, από έναν κρεοπώλη – κτηνοτρόφο του νησιού. Στη συνέχεια κλήθηκε ο κρεοπώλης για κατάθεση, ο οποίος επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό των τριών Ιρακινών. Μετά την επιβεβαίωση ότι όντως είχαν αγοράσει το αρνί από αυτόν, η αστυνομία τους άφησε ελεύθερους.

  (…..)

 39. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.efsyn.gr/arthro/mayro-metopo
  Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
  Το «μαύρο μέτωπο»

  24.04.2018

  Υπάρχει «μαύρο μέτωπο» στη χώρα; Ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει. Το προσδιόρισε μάλιστα με τη μορφή μιας συμμαχίας πολιτικών, επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων. Στα πολιτικά συμφέροντα τοποθέτησε την ηγεσία της Ν.Δ., τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο και όλους εκείνους που διαμορφώνουν μια πολιτική γραμμή, η οποία επένδυε στη θεωρία της αριστερής παρένθεσης και τώρα επιδιώκει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου.

  Στα επιχειρηματικά συμφέροντα ενέταξε εκδοτικά συγκροτήματα και μέσα διάδοσης ψευδούς πληροφόρησης, διωκόμενους ολιγάρχες, ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου που εμφανίζονται ως επιχειρηματίες. Αυτά που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι υπαρκτά;

  ……..
  Πώς να εξηγηθεί το φαινόμενο ανύπαρκτες ειδήσεις να γίνονται πρωτοσέλιδα ή πολύωρες αναμεταδόσεις, ενώ άλλα αποσιωπούνται και εξαφανίζονται, όπως η πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας «Documento» για την offshore, η οποία χρηματοδότησε την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» όσο και την εταιρεία της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη; Για δεύτερη μέρα δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την Πειραιώς, αλλά και σχεδόν κανένα ΜΜΕ δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί μαζί της.

  …….
  _________________________

  Το Μαύρο Μέτωπο Τσίπρα-Καμμένου:

  http://www.athina984.gr/2018/04/25/395329/

  Ελλάδα: Η κυβέρνηση αψηφά το ΣτΕ αναφορικά με τους αιτούντες άσυλο
  25 April 2018

  Επαναφέρει την πολιτική γεωγραφικού περιορισμού που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά
  Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ανατρέψει τη δεσμευτική απόφαση του δικαστηρίου για τον τερματισμό της καταχρηστικής πολιτικής εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά εγείρει προβληματισμούς αναφορικά με το κράτος δικαίου, ανέφεραν σήμερα 21 οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
  Αντί να εκτελέσει την απόφαση της 17ης Απριλίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, η κυβέρνηση εξέδωσε διοικητική απόφαση που επαναφέρει την πολιτική – γνωστή ως «πολιτική γεωγραφικού περιορισμού». Επίσης, στις 19 Απριλίου εισήγαγε νομοσχέδιο προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για την επαναφορά της εν λόγω πολιτικής στο ελληνικό δίκαιο. Οι βουλευτές πρέπει να αντιταχθούν σε αυτές τις αλλαγές και να ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να σεβαστεί την απόφαση.

 40. Ο/Η Έλληνες λάθρο λέει:

  https://grassrootreuter.wordpress.com/2014/02/25/%CE%AD%CE%BE%CF%89-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82/

  “έξω οι έλληνες”!
  February 25, 2014

  Ένα ενδιαφέρον άρθρο από το περιοδικό Serajevo


  Εφημερίδα της “ομογένειας” αναρωτιέται…

  Αν το έλεγε κανείς πριν 20, 15, 10 ή 5 χρόνια, θα τον πέρναγαν για τρελό. Αλλά συμβαίνει. Συμβαίνει αυτό που το 99,9% του ντόπιου πληθυσμού θεωρούσε αδιανόητο για τον εαυτό του: απελπισμένοι ελληνάρες μεταναστεύουν “παράνομα”· και γεύονται (θα γευτούν ακόμα περισσότερο…) τα σκατά με τα οποία τάισαν και ταΐζουν εκατοντάδες χιλιάδες άντρες και γυναίκες εδώ και 20 χρόνια. Αντιγράφουμε:

  Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες περίπου 1.000 Ελληνες έφτασαν με τουριστικές βίζες στην Αυστραλία, αναζητώντας εργασία, στέγη και μια καλύτερη ζωή, ενώ από τον Ιούνιο ο αριθμός των ελλήνων μεταναστών που έφτασε στη μακρινή χώρα αγγίζει τους 3.000. Διαμένοντας σε ξενώνες και με τους Αυστραλούς να τους αντιμετωπίζουν σαν λαθρομετανάστες, καθώς δεν έχουν άδεια εργασίας, παλεύουν τώρα να βρουν μια δουλειά ώστε να παραμείνουν στη χώρα. “Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Αισθάνομαι θλίψη. Καθημερινά έρχονται εκατοντάδες έλληνες και οι περισσότεροι είναι σε απελπισία”, δηλώνει … ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης και συνεχίζει: “Αλλοι έρχονται διερευνητικά και άλλοι εντελώς απροετοίμαστα, για να εγκατασταθούν και να αποκτήσουν μια νέα ζωή. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε να βρούμε χώρους διαμονής ώστε να μπορούν έστω και να προσωρινά να μείνουν κάπου”, καταλήγει ο κ. Παπαστεργιάδης.

  Ο κ. Κώστας Μάρκου είναι ο γραμματέας της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης. Ο ίδιος τονίζει πως “υπάρχει ένα κλίμα πανικού και μια απογοήτευση. Ερχονται πολλοί και δεν ξέρουν πού να μείνουν. Είναι σε απόγνωση και δεν κάνουν καλή προεργασία”. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που μέχρι να βρουν στέγη μένουν για μερικές ημέρες στα γραφεία της Κοινότητας. “Όσοι μεταναστεύουν θεωρούν πως ερχόμενοι στην Αυστραλία θα βρουν αμέσως δουλειά. Κάνουν λάθος. Η εύρεση εργασίας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και χρειάζεται πολύ ψάξιμο και τρέξιμο”, αναφέρει ο κ. Μάρκου και συστήνει στους ενδιαφερόμενους να έχουν οπωσδήποτε κάνει μια έρευνα αγοράς προτού ταξιδέψουν μέχρι την Αυστραλία…
  Που είναι λοιπόν εκείνο το αγέρωχο, σκληρό ύφος του αναπτυγμένου επιβήτορα του κόσμου, που είχαν αυτοί και όλοι οι παρόμοιοί τους στα μέρη μας; Που είναι οι βεβαιότητες ότι οι μετανάστες, πρώτα απ’ τα βαλκάνια και την ανατολική ευρώπη, κι ύστερα απ’ την ασία και την αφρική, είναι “τρίτης διαλογής” άνθρωποι; Που είναι εκείνα τα γεμάτα από αδιαφορία και ρατσιστική αηδία βλέμματα; Χωράνε άραγε στις βαλίτσες;

  Κι έχουν, ωστόσο, κάτι λίγα πλεονεκτήματα: ταξιδεύουν κυριλέ, σαν τουρίστες, κι όχι στοιβαγμένοι σε βάρκες. Δεν έχουν να περάσουν ναρκοπέδια, ούτε φράχτες. Φτάνουν γρήγορα στον (νομίζουν) “παράδεισο” κι όχι μετά από 4, 5 ή 10 χρόνια βίας, συλλήψεων, φυλακίσεων, “διοικητικών απελάσεων”. Κι ωστόσο δεν έχουν να ελπίζουν σε πολύ περισσότερα. Είναι γνωστός ο φασισμός / ρατσισμός των λευκών αυστραλών· μεγαλούργησε για πολλές γενιές σε βάρος των ιθαγενών, των δικών τους “μαύρων”.
  Τι θα λένε, λοιπόν, οι αυστραλοί “πιασμένοι” στους δρόμους, στις δουλειές, στα λεωφορεία όταν βλέπουν έλληνες μετανάστες τελευταίας φουρνιάς; Θα λένε εμείς δεν είμαστε ρατσιστές – αυτοί είναι βρωμιάρηδες… Θα λένε έλληνες… βουλιάξανε τη χώρα τους και τώρα ήρθαν να καταστρέψουν κι εμάς… Θα λένε έλληνες… κοπρίτες… Θα λένε να τους προσέχετε αυτούς τους έλληνες: τους δίνεις το χέρι και μετά πρέπει να μετρήσεις τα δάκτυλά σου, αν τα έχεις όλα… Θα λένε δουλεύουν για όσο νάναι και μας παίρνουν τις δουλειές… Αυτά θα λένε. Αυτά λένε οι φασίστες παντού στον αναπτυγμένο καπιταλιστικά κόσμο· και δεν έχει καμία σημασία εναντίον ποιών τα λένε. Είναι πάντα οι “ξένοι”.

  ταν φούσκωνε η σκατοπλημμύρα του φασισμού / ρατσισμού στα μέρη μας, στις αρχές των ‘90s, κάποιοι – ανάμεσά τους κι εμείς – προσπάθησαν να αντιστρέψουν την κατάσταση θυμίζοντας (μέσω διάφορων μορφών προπαγάνδας) ότι δεκάδες χιλιάδες ντόπιων είχαν υπάρξει μετανάστες εργάτες στην ευρώπη, στην αυστραλία, στη βόρεια αμερική, για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Οι βλακείες που εισπράταμε σαν “απαντήσεις” ήταν απύθμενες. Ναι… αλλά εμείς δεν πήγαμε παράνομα (λες και η “νομιμότητα” ή η “παρανομία” βαρύνει τον μετανάστη κι όχι το κράτος και τ’ αφεντικά που τον εκμεταλλεύονται). Ναι… αλλά εμείς δεν βρωμάγαμε… Ναι… αλλά εμείς είμασταν ήσυχοι και δεν δεν δημιουργούσαμε προβλήματα… Διαπιστώσαμε τότε (όχι χωρίς φρίκη) πόσο βαθειά είναι η απανθρωπιά εκείνου που βρίσκει την ευκαιρία να πατήσει πάνω σε κάποιον άλλον, η απανθρωπιά ακόμα και της πιο μικρής εξουσίας· πόσο εύκολο και ευχάριστο είναι το κέρδος του να εκμεταλλεύσαι έναν εργάτη γης, μια καθαρίστρια, ή μια γκαρσόνα στο κωλόμπαρο, επειδή το κράτος και η νομοθεσία σου τους σημαδεύουν στο κεφάλι μ’ ένα πιστόλι· και πόσο εύκολα ξεχνάει ο χθεσινός μετανάστης και σημερινός “άρχοντας στον τόπο του” ότι και “βρωμιάρης” υπήρξε, και “εγκληματίας”, και “παράνομος”, όχι επειδή έτσι ήταν πράγματι, αλλά επειδή έτσι τον έβλεπαν οι ντόπιοι – οι κατά περίπτωση δυνατοί που φτιάχνουν τις πιο έγκυρες “αλήθειες”.
  Πέρασε ο καιρός. Οι ντόπιοι ξύπναγαν και κοίμιζαν τον ρατσισμό και την απανθρωπιά τους ανάλογα με το πως βόλευε τα αγαμημένα τους μήντια ή τις δικές τους μικροανάγκες επιβεβαίωσης. Αλλά ο καπιταλισμός δεν κάνει διακρίσεις! Η μηχανή που υποτιμάει και συντρίβει τις ζωές δεν δουλεύει μόνο στο αφγανιστάν, στο πακιστάν, στη σομαλία ή στη σενεγάλη… Δουλεύει παντού όταν δεν συναντάει εμπόδια της προκοπής.
  Κι έτσι ήρθε η σειρά των πανέξυπνων, πανέμορφων, καλλιεργημένων, ικανών ελλήνων να ρίχνουν βιαστικά δυο αλλαξιές ρούχα σε μια βαλίτσα, και να ψάχνουν ξανά την “τύχη” τους μακριά. “Νόμιμα” ή “παράνομα”, “λαθραίοι” ή “με χαρτιά” θα ζήσουν στο πετσί τους (κατά ένα μέρος σίγουρα) εκείνα που είπαν, εκείνα που σκέφτηκαν, εκείνα που έκαναν στους Άλλους τα χρόνια της ευδαιμονίας. Ήδη αυτό συμβαίνει ακόμα και σ’ εκείνους / εκείνες που δεν είναι προλετάριοι αλλά φοιτητές ή καλοπληρωμένοι μισθωτοί στην ευρώπη: αααχααά…. έλληνας είπες ε; Να οι υποτιμητικές γκριμάτσες, να τα στραβά κοιτάγματα… Θα ψάχνουν εκεί, στην “ξενητειά”, ανθρώπους με γνώση και κατανόηση, και δεν θα βρίσκουν – εκτός από τίποτα αναρχικούς.
  Όμως είμαστε σίγουροι πως ούτε όσοι / όσες βρεθούν σε τέτοια δύσκολη θέση και κατάσταση (ούτε οι συγγενείς και οι φίλοι τους) θα καταλάβουν! Δεν θα καταλάβουν τι έκαναν (και τι δεν έκαναν) οι ίδιοι ενάντια στους “αλβανούς”, στους “βούλγαρους”, στις “ουκρανές”, τις “ρωσίδες”, τις “φιλιππινέζες”, τους “αφγανούς”, τους “πακιστανούς” και τους “μαύρους”. Δεν θα καταλάβουν γιατί αυτές τις ωραίες εποχές θα αναπολούν!… Τις εποχές που ήταν από πάνω.
  Έτσι θα γίνει. Εν τω μεταξύ δεν ακούμε καθόλου εκείνα τα θηρία αριστεροσύνης, επαναστατικότητας (και αριστερού ρατσισμού) που για καιρό, με κορύφωση μάλιστα τον καιρό της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών απ’ την βόρεια αφρική, έριχναν τους κεραυνούς τους στους μετανάστες, κατηγορώντας τους για λιποψυχία, δειλία, φιλοτομαρισμό, κι όλα τα υπόλοιπα, που “κάνουν τουρισμό μολύνοντας τα ήθη και τα έθιμα της ελλάδας”, “εγκαταλείποντας την πατρίδα τους”, αντί “να μείνουν εκεί να πολεμήσουν τον ιμπεριαλισμό”… Που είναι αυτοί οι ατζέντηδες του μικροαστισμού; Γιατί δεν πάνε να κάνουν αλυσίδες με τα (συχαμένα) κορμιά τους στα αεροδρόμια, να εμποδίσουν αυτούς που φεύγουν τρέχοντας για να βρουν δουλειά αλλού; Γιατί δεν βγάζουν πύρινους λόγους να τους καταγγείλουν για προδότες; Γιατί λούφαξαν; Μήπως έχουν κανά σπίτι στο εξωτερικό, μαζί με τίποτα καταθέσεις, και την έχουν κάνει για ‘κει;
  Τα λαμόγια!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.