Το Δημόσιο πληρώνει €221.000 ενοίκιο σε άδειο κτίριο -Υπάλληλοι: «δεν πάμε είναι μακριά»!

[Ιστορία τρέλας -Το Δημόσιο πληρώνει €221.000 ενοίκιο (δηλαδή 2,65 εκατ. τον χρόνο) για το κτίριο του Κεράνη και δεν το χρησιμοποιεί!]

keranis12mar16

φωτογραφία από iefimerida.gr

Μια απίστευτη ιστορία τρέλας του ελληνικού Δημοσίου παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

Έχουν περάσει δεκατέσσερα χρόνια από το 2002, όταν δαπανήθηκαν περί τα 70 εκατ. ευρώ για να αξιοποιηθεί από το Δημόσιο το πάλαι ποτέ καπνεργοστάσιο «Κεράνης» στου Ρέντη. Το κτίριο έχει εμβαδόν 40.000 τ.μ., με τους χώρους στάθμευσης να είναι περίπου 2.880 τ.μ. (650 θέσεις πάρκινγκ). Οι θέσεις εργασίας, που μπορεί το κτίριο να φιλοξενήσει, είναι της τάξης των 2.100 έως 2.400 και το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλει το Δημόσιο είναι 221.000 ευρώ, δηλαδή 2,65 εκατ. τον χρόνο.

Ομως όσο και αν ακούγεται απίστευτο, το κτίριο είναι κλειστό. Οπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, «δεν είναι τα 221.000 ευρώ τον μήνα το μοναδικό κόστος για να κρατάμε το κτίριο κλειστό, διότι το Δημόσιο επιβαρύνεται με ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φύλαξη του κτηρίου από αστυνομικούς 24 ώρες το 24ωρο, που είναι υποχρεωμένοι να είναι εκεί».

Πίσω από αυτόν τον παραλογισμό υπάρχει, όπως είπε ο υπουργός, η προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν τη μετακίνηση με φήμες και σενάρια για αμίαντους, για προβλήματα στατικότητας, για προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Αλεξιάδης είπε: «Μόνο ότι έχει το κτίριο εξωγήινους δεν μας είπαν κι ότι κάποια στιγμή θα βγει από το υπόγειο ένα διαστημόπλοιο, όπως στα έργα επιστημονικής φαντασίας και θα καταστρέψει όσους είναι μέσα! Μπορεί να ακούσουμε και κάτι τέτοιο».

Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, που έχει πλήρη φάκελο, λέει ότι το κτίριο διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες για πολεοδομικά θέματα, στατικής επάρκειας, φωτισμού, αερισμού κλπ.

Ο κ. Αλεξιάδης επισκέφθηκε το κτίριο και όπως είπε «θα ζητήσω να ανοίξει και στους δημοσιογράφους για να δει ο ελληνικός λαός το μέγεθος του σκανδάλου, το τι είχαμε κλειστό τόσο καιρό και το τι έπρεπε να κάνουμε. Το κτίριο έχει άψογες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Είναι βιοκλιματικό, έχει μεγάλους χώρους, έχει μέσα εξοπλισμό και έπιπλα που είναι με τα νάιλον και τα χαρτιά πάνω. Έχει καταπληκτικό παιδικό σταθμό, με ειδική διαμόρφωση μέσα, έχει καταπληκτικό ιατρείο και είναι κλειστά όλα αυτά τα πράγματα. Είναι κλειστά ακόμα και για να χρησιμοποιηθούν και για τα παιδιά που είναι εκεί γύρω, τέλος πάντων».

Και συνέχισε: «Εχει και γραφεία υπουργών, που έχουν μετασκευαστεί με πολυτελείς εγκαταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, έχουν γίνει υπερβολικές δαπάνες. Για παράδειγμα, στο πάρκινγκ για να μεγαλώσουν οι θέσεις στάθμευσης υπάρχουν πολλά πάρκινγκ που ανεβαίνει το αυτοκίνητο σ’ έναν μηχανισμό, πατάς ένα κουμπί, ανεβαίνει ψηλά και μπαίνει από κάτω άλλο αυτοκίνητο. Τέτοια λεφτά πετάγαμε!

»Δεν υπάρχει τέτοιο κτίριο, τόσο μεγάλο κτίριο με τέτοιες συνθήκες σχεδόν πολυτέλειας, το οποίο κρατάμε κλειστό. Σας είπα ότι εκεί πληρώνουμε 221.000 ευρώ τον μήνα για είναι κλειστό. Ταυτόχρονα, σε κάποιες άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πληρώνουμε τα εξής τον μήνα: ΚΕΦΟΜΕΠ 32.870 ευρώ, ΚΕΜΕΕΠ 18.440 ευρώ, ΥΕΔΔΕ 15.360 ευρώ, ΕΜΥΣ 11.235 ευρώ, ΔΕΔ 8.000 ευρώ, ΣΔΟΕ 135.000 ευρώ. Αυτά είναι ενοίκια που πληρώνει τον μήνα το ελληνικό Δημόσιο, συν πάρα πολλά άλλα για να φτάσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών στα 24.000.000 ευρώ».

Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης, αναφερόμενος σε τρελές δαπάνες του Δημοσίου, αποκάλυψε ότι υπάρχουν υπηρεσίες που πληρώνουν ανά υπάλληλο για ενοίκιο 667 ευρώ, αλλού 704 ευρώ, αλλού 936 ευρώ. «Φαντάζομαι ότι αν πάμε σε ένα -όχι πεντάστερο- τετράστερο ξενοδοχείο και πούμε «για να φέρουμε τριάντα υπαλλήλους, πόσα θέλεις τον μήνα;», θα μας ζητήσει κάτι πολύ λιγότερο και θα τους δίνει και πρωινό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ είπε ότι στο κτίριο Κεράνη θα μετακομίσουν και υπουργικά γραφεία, με πρώτον-πρώτον τον ίδιο.

Πηγή

Advertisements
This entry was posted in Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

5 Responses to Το Δημόσιο πληρώνει €221.000 ενοίκιο σε άδειο κτίριο -Υπάλληλοι: «δεν πάμε είναι μακριά»!

 1. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  Τώρα τα ανακάλυψε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν αντιπολίτευση και σαν αξιωματική αντιπολίτευση και σαν κυβέρνηση δεν τα ήξερε;
  Πόσος χρόνος χάθηκε, πόσα λεφτά;

 2. Ο/Η ΗΡΩΝ λέει:

  Εάν είναι ενοικιασμένο, γιατί δεν το αφήνουν? Εκτός αν είναι από τα sale & lease back που ερευνά η Δικαιοσύνη. Το κτίριο αγοράσθηκε από το Δημόσιο επί Λαλιώτη, ανακαινίσθηκε πολυτελώς και έκτοτε κάθεται. Ειχε προβλήματα με την Πολεοδομία (στατική επάρκεια λόγω αλλαγής χρήσης) που ξεπεράσθηκαν, το πρόβλημα όμως του ελεύθερου ύψους στους χώρους εργασίας (μικρότερο από τα προβλεπόμενα από τον Κτιριοδομικό) δεν ξεπερνιέται. Οσο για το «είναι μακρυά», φαντάσου 2400 υπαλλήλους να σχολάνε ταυτόχρονα στην Θηβών με ελάχιστες αστικές συγκοινωνίες και χωρίς μετρό.

 3. Ο/Η eklag λέει:

  Ένα Σχολείο βέβαια εις την γύρω περιοχή το έκλεισαν προκειμένου να γλυτώσουν το μίσθωμα.
  Αριστερές Προτεραιότητες:Ακριβά Ξενοδοχεία και Hot Spots.

 4. ΕΛΛΑΔΑ
  Ακατάλληλο το κτίριο «Κεράνη»
  ktirio_kerani.jpg
  Το ΣτΕ αποφάσισε ότι ο προτεινόμενος χώρος των καπναποθηκών «Κεράνη» δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις για να στεγάσει τα δικαστήρια του Πειραιά
  14.04.2015, 06:22 | Ετικέτες: δικαστήρια, Πειραιάς, δικηγόροι, δικαστές, Αθήνα, Πολυτεχνείο
  Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου
  Πλήρη δικαίωση για τους δικηγόρους του Πειραιά, που ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία έκρινε κατάλληλο το κτίριο των καπναποθηκών «Κεράνη» για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά, αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

  Την αίτηση, που συζητήθηκε στις 2 Απριλίου 2015, άσκησαν τρεις δικηγόροι του Πειραιά, οι Ευάγγελος Τσουρούλης, Ιωάννης Καρδαράς και Παναγιώτης Δέγλερης, ενώ κατέθεσαν στο ΣτΕ υπομνήματα ως πληρεξούσιος δικηγόρος η Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, και ο δικηγόρος Πειραιά Ιωάννης Βρέλλος.

  Περιβαλλοντική μελέτη

  Σύμφωνα με την απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ. αρ.1113/15), το συγκεκριμένο κτίριο «δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά» και συγκεκριμένα κρίθηκε ότι «ενώ πρόκειται για κτίριο άνω των 20.000 τ.μ., κατά σαφή παράβαση του νόμου δεν έχει συνταχθεί περιβαλλοντική μελέτη, δεν έχει ερευνηθεί η προσβασιμότητα του κτιρίου από δικαστές, δικηγόρους και διαδίκους και, ιδιαίτερα σε σχέση με τους κατοίκους των νησιών του Αργοσαρωνικού, δεν έχουν εκτιμηθεί οι κυκλοφοριακές παράμετροι και μάλιστα αναφορικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και μετατρέπονται χωρίς την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας χώροι γραφείων σε αίθουσες συνάθροισης κοινού (ακροατήρια)».

  Οι δικηγόροι Ι. Καρδαράς και Ι. Βρέλλος, μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, τόνισαν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικυρώνει την αντίθεση των φορέων και των πολιτών του Πειραιά για την εγκατάσταση των δικαστηρίων εκτός του κέντρου της πόλης και ταυτόχρονα αφήνει και μια πικρή γεύση για ότι το Δημόσιο ήδη καταβάλλει 2.652.000 ευρώ ετησίως ενοίκιο για το κτίριο του «Κεράνη» (πρώην ιδιοκτησίας του Δημοσίου), που πουλήθηκε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με άλλα 27 ακίνητα του Δημοσίου για τα οποία καταβάλλει 30 εκατ. ευρώ ενοίκια ετησίως, αρχικά στη θυγατρική της «Εθνικής Πανγαία Α.Ε.», η οποία εν συνεχεία πουλήθηκε στην ολλανδοϊσραηλινών συμφερόντων INVEL BV.

  Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 3 Απριλίου συναντήθηκαν αντιπροσωπείες του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, καθηγητών και μεταπτυχιακών σπουδαστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με σκοπό τη σύνταξη προμελέτης για την εγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής (απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο). Η προμελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο.

  http://www.efsyn.gr/arthro/akatallilo-ktirio-kerani

 5. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  http://www.capital.gr/story/3072634

  Τετάρτη, 14-Οκτ-2015 08:07

  Ασύλληπτη σπατάλη με τα ενοίκια του Δημοσίου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η κατάργηση της εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, η σπατάλη (και) με τα ενοίκια του Δημοσίου συνεχίζεται. Πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα το οποίο (και) η σημερινή κυβέρνηση αναγνωρίζει, αλλά μένει να αποδειχτεί εάν θα καταφέρει να το επιλύσει οριστικά. Για την ώρα, το Δημόσιο και οι εποπτευόμενοι από αυτό οργανισμοί συνεχίζουν να πληρώνουν για τη στέγαση των υπηρεσιών τους ακριβά ενοίκια αντί να αξιοποιούν τον μεγάλο αριθμό των ιδιόκτητων ακινήτων του.

  Αυτό, όταν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος για μισθώματα έχει περιοριστεί από περίπου 180 εκατ. ευρώ το 2009 σε 71 εκατ. ευρώ το 2014.

  Το ακίνητο του Γαβαλά

  Η περίπτωση του δεσμευμένου από την Επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος κτηρίου στην Κάντζα, που ανήκε στην εταιρεία Lak και παραμένει στα αζήτητα, αποτελεί κλασική περίπτωση διαχειριστικής ανεπάρκειας του ελληνικού Δημοσίου.

  Τον Ιούνιο του 2013 ο προφυλακισμένος τότε επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς είχε ζητήσει εγγράφως από τον υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το κτήριο στην Κάντζα, που φιλοξενούσε την έδρα της πτωχευμένης εταιρείας Lak, να μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής με αντάλλαγμα τη διαγραφή των οφειλών του. Το αίτημα αυτό είχε στηριχθεί στην πρόταση που είχε διατυπώσει τρεις μήνες νωρίτερα -τον Μάρτιο του 2013- ο τότε Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Το δεσμευμένο, δηλαδή, από το Δημόσιο ακίνητο να περάσει στην Περιφέρεια, η οποία με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομούσε 10 εκατ. ευρώ, ποσό που πληρώνει κάθε χρόνο σε ενοίκια.

  Ωστόσο, η πρόταση του επιχειρηματία βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με το γράμμα του νόμου. Για να αρθεί δηλαδή η δέσμευση του ακινήτου απαιτείται είτε η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και οκτώ χρόνια. Είτε η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, διαδικασία εξίσου χρονοβόρα. Στο πλαίσιο αυτό, η λύση είναι η θέσπιση τροπολογίας -μερικές γραμμές νόμου όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά νομικοί κύκλοι- που να προβλέπει ότι όταν το Δημόσιο εξοφλείται, η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, εν προκειμένω του κτηρίου του Λάκη Γαβαλά αίρεται. Πρόκειται για τροπολογία που ποτέ έως σήμερα έχει καταρτιστεί…

  Της σπατάλης

  Την ίδια στιγμή, πολυάριθμες είναι οι περιπτώσεις κατασπατάλησης χρημάτων σε ενοίκια, όταν το οικονομικό επιτελείο αναζητά ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα. Ενδεικτικά:

  -Το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει, ετησίως, ποσό της τάξης των 24 εκατ. ευρώ σε μισθώματα, την ώρα που θα μπορούσε να στεγάζει τις υπηρεσίες του στα πολυάριθμα ιδιόκτητα κτήρια που διαθέτει.

  -Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, χωρίς το τέως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (που προστέθηκε σε αυτό), στεγάζονται σε 19 διαφορετικά κτήρια (από αυτοτελή κτήρια έως και διαμερίσματα). Από αυτά τα 16 βρίσκονται στην Αθήνα και τα 3 είναι στη Θεσσαλονίκη. Για τους χώρους αυτούς το Δημόσιο καταβάλλει για μισθώματα, 2 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

  -Για 22 αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα πληρώνονται μισθώματα ύψους 22 εκατ. ευρώ.

  -Η Βουλή πληρώνει κάθε μήνα περίπου 100.000 ευρώ για την εκμίσθωση γραφείων.

  -Το κτήριο «Κεράνη», συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., που παραμένει άδειο. Το Δημόσιο το αγόρασε προς 35 εκατ. ευρώ το 1998, ενώ αντίστοιχο περίπου ποσό δαπάνησε για την μετατροπή του σε κτήριο γραφείων. Κατά καιρούς σχεδιαζόταν να μεταφερθούν εκεί το προσωπικό του υπουργείου Περιβάλλοντος και τα δικαστήρια του Πειραιά, ωστόσο κανένα σχέδιο δεν καρποφόρησε.

  -Το Δημόσιο πληρώνει, κάθε χρόνο, 400.000 ευρώ σε κοινόχρηστα και ενοίκια για το κτήριο του οργανισμού Enterprise Greece, ενώ υπάρχει ιδιόκτητο ακίνητο στην Ηλιούπολη που δεν χρησιμοποιείται. Πλέον έχει πωληθεί στην Εθνική Πανγαία, με τη συμφωνία να προβλέπει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να βρει στον ιδιώτη εκμισθωτή ή να αποπληρώνει το ετήσιο ενοίκιο ύψους 2,62 εκατ. ευρώ.

  -Στην Πρέβεζα πληρώνονται περίπου 28.000 ευρώ μηνιαίως για την μίσθωση των κτηρίων της Αστυνομίας και της ΔΟΥ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.