Εκκλησία: Αγοραίος «πατριωτισμός» και αφόρητη υποκρισία

[Ιεροκρύφια μυστήρια συλλογικής ανοχής της αγνής υπαίθρου]

Γιατί αγανακτείς καλέ μου; Σου χαλάσαμε χατίρι;

Γιατί αγανακτείς καλέ μου; Σου χαλάσαμε χατίρι;

Του Αναγνώστη Λασκαράτου
Έξω φρενών λέει ο Μητροπολίτης Καλύμνου και Λέρου Παΐσιος, για την απουσία της Κυβέρνησης στην Κάλυμνο την ημέρα της Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, υπάρχει και το βίντεο με το σχετικό σόου. Κάτι τρέχει στα γύφτικα δηλαδή, πολύ φασαρία για ένα ανύπαρκτο πρόβλημα σε ένα νησί που κατακλύζεται από πρόσφυγες και ο κρατικός δεσπότης του διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλον. Τα πανηγύρια είναι πολύ εύκολη και φτηνή εκδήλωση πατριωτισμού, το δύσκολο είναι να πληρώνει ας πούμε η Εκκλησία τους μισθούς των παπάδων της και τους φόρους που της αναλογούν. Αλλά η Μητρόπολη Καλύμνου έχει πολύ ασήκωτο αμαρτωλό πρόσφατο παρελθόν για το οποίο όχι μόνο δεν μετανιώνει, όχι μόνο δεν πληρώνει, αλλά καυχιέται κι από πάνω!

Αντιγράφω για τον προκάτοχο του σημερινού μητροπολίτη, τον άγιο Νεκτάριο (για τον οποίο είχε αποκαλυφθεί το 2005, ότι ως δεσπότης κατείχε άδεια οπλοφορίας, η οποία είχε εκδοθεί στο κοσμικό του όνομα Εμμανουήλ Χατζημιχάλης), δυο εκτεταμένα, πολύ συγκεκριμένα και σαφέστατα ρεπορτάζ στην κυριακάτικη εφημερίδα με την μεγαλύτερη τότε κυκλοφορία, που ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ («Πρώτο Θέμα», 10 Απριλίου 2005 & 24. Απρ. 2007):

«….Οι τρεις απεσταλμένοι του Πατριαρχείου που διερεύνησαν τις καταγγελίες στη Λέρο και Κάλυμνο κατά του μητροπολίτη Νεκτάριου, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στ’ αυτιά τους. Οι απίστευτες διηγήσεις αναφέρουν. «Κάποια αγόρια δέκα έως δώδεκα χρόνων μας εξομολογήθηκαν ότι τα κακοποιούσαν σεξουαλικά. Τα άγγιζαν στο παιδικό τους κορμάκι και τους ζητούσαν να κάνουν ακατανόητα πράγματα.» Ο απεσταλμένος αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος, προχώρησε παραπέρα κάνοντας ορισμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις. «Σας το εξομολογήθηκαν τα ίδια τα παιδιά;» Η συνεργάτιδα του οικοτροφείου κούνησε το κεφάλι της καταφατικά και πρόσθεσε: «Τα παιδιά μας τα είπαν αυτά μετά από πολλές πιέσεις και ερωτήσεις δικές μας. Δεν ήθελαν αρχικά να μας που τι έχουν. Είχαν πάθει σοκ. Έχουν καταστραφεί ψυχολογικά, μιλάμε για αγοράκια δέκα, έντεκα και δώδεκα χρόνων. Τα έγδυναν και τα κακοποιούσαν και μετά τους έκαναν δώρα.»…. Αν και τα στόματα των περισσότερων έμεναν κλειστά, κάποιοι εξομολογήθηκαν στους ιεράρχες της Εξαρχίας ότι ο Νεκτάριος είχε γίνει κάτι σαν ανέκδοτο στα στέκια της νεολαίας. «Όποιος είχε αφραγκιές, πήγαινε στον δεσπότη». Ούτε οι καταγγελίες ότι έχει καταπατήσει έναν ολόκληρο λόφο του Δημοσίου, σόκαραν πλέον την τριμελή Εξαρχία του Οικ. Πατριαρχείου. Αυτά ήταν πταίσματα μπροστά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών….. Εκτός των άλλων «κατορθωμάτων» του, ο μητροπολίτης Καλύμνου, ήταν και μέτοχος σε εταιρεία παραγωγής μελιού. Το συγκεκριμένο μέλι το διαφήμιζε ο ίδιος, από άμβωνος! «Μόνο το μέλι της συγκεκριμένης εταιρείας να τρώτε», έλεγε στα κηρύγματα του, εξηγώντας πως το μέλι αυτό ήταν πιο άγιο κι από το αγίασμα!!! «Αυτό το μέλι είναι πραγματικό αγίασμα, είναι η ίδια η ευλογία του Κυρίου», έλεγε στους εμβρόντητους πιστούς.

«Άγγελος ο Βαβύλης»

«Ο Απόστολος Βαβύλης είναι ένας πραγματικός άγγελος», έλεγε ο ιεράρχης. Τον Βαβύλη του τον σύστησε ο αρχηγός της Μοσάντ με τον οποίο γνωρίστηκαν σε «λασπόλουτρα στη Χάιφα», είχε πει στον Οικ. Πατριάρχη. Όμως, το μοναστήρι της Λέρου γινόταν ξενώνας για τον Γιοσάκη (σημ.Λασκ.: η Εκκλησία αποφεύγει προκλητικά να τον δικάσει, μέσα στη γενική σιωπή, παρά τις σε βάρος του φοβερές αποκαλύψεις!) και τον Κύριλλο Σταυρόπουλο, ενώ οι μοναχές διηγήθηκαν απίστευτε ιστορίες στους απεσταλμένους του Πατριάρχη, όπως π.χ. για τα προφυλακτικά που έβρισκαν.

Ο Μητροπολίτης, ο φαντάρος και διάκος.
Κάποτε ο μητροπολίτης Νεκτάριος κινδύνεψε να σφαγεί από Κρητικό για λόγους τιμής… Τρέχοντας από φόβο ο δεσπότης είπε στον κληρικό Χρύσανθο «εσύ είσαι ο δεσπότης τώρα», έβγαλε το εγκόλπιο, του το φόρεσε και τον έστειλε να αντιμετωπίσει τον μαινόμενο πατέρα. «Δεν είσαι εσύ ο δεσπότης, τον έχω δει σε φωτογραφία. Φέρτε τον εδώ να τον σφάξω τον θεομπαίχτη» ούρλιαξε ο πατέρας. «Εγώ είμαι ο δεσπότης, φοράω και εγκόλπιο, δεν βλέπετε;» ψέλλισε με τρεμάμενη φωνή ο κληρικός, που όφειλε να υπακούσει στον ιεράρχη. «Ποιος άλλος είναι μέσα;» ρώτησε ο πατέρας. «Ο διάκονός μου ο Χρύσανθος. Χρύσανθε! έλα παιδί μου!» Τότε εμφανίστηκε ο μητροπολίτης ως οικονόμος, ζωσμένος με μια ποδιά, κουβαλώντας δίσκο με καφέδες. «Ναι γέροντα, έχω φτιάξει καφεδάκια. Θέλετε;» ρώτησε ο μεταμφιεσμένος δεσπότης, για να συλλάβει τελικά η Αστυνομία τον εξαγριωμένο πατέρα…».

Πως τιμωρήθηκε ο άγιος; Με πρόωρη συνταξιοδότηση (υπήρχαν λεφτά) και με τιμητική προαγωγή σε μητροπολίτη Γάνου και Χώρας, για να μην φέρει τον τίτλο του τέως Καλύμνου που θα δημιουργούσε ερωτηματικά. Ενδιαφέρθηκε κάποιος Εισαγγελέας στη χώρα που ο Άρειος Πάγος εφευρίσκει νομολογίες για να αποφυλακίζει πρόωρα, ακροδεξιούς εκδότες εκβιαστές-Άρχοντες της Εκκλησίας (Γρ.Μιχαλόπουλο) και πορνοκλέφτες μητροπολίτες (τ.Αττικής Παντελεήμονα); [ΠΑΝΔΩΡΙΚΩΣ Ολισθηρό πατινάζ στον (Άρειο) Πάγο30.1.2012,13:30]

Μήπως ενδιαφέρθηκε η υποτιθέμενη κοινωνικά ευαίσθητη Αριστερά, που τα έχει κάνει πλακάκια με το πιο διεφθαρμένο κομμάτι του κλήρου; Άκρα του τάφου σιωπή, που δίνει στον άγιο Παϊσιο τη δυνατότητα να ασχημονεί με τόσο προκλητικό τρόπο:

(9.2.2010): «Η Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, την Κυριακή της Απόκρεω 7.2.2010, ετέλεσε τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο εις μνήμην του αειμνήστου Μητροπολίτου Γάνου και Χώρας, του από Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Νεκταρίου, εις την Ι.Μονήν των Αγίων Πάντων Καλύμνου. Ο Μητροπολίτης δι’ ολίγον αναφέρθη εις το πρόσωπον του εκλιπόντος και επεσήμανε το έργο το οποίο επετέλεσε , τόσο στην Ι.Μονή του Αγίου Σάββα στην Κάλυμνο όσο και στην Παναγία του Κάστρου στη Λέρο. Τέλος δε εψάλλη (sic) υπό σύμπαντος του Ι.Κλήρου και λαού το ‘αιωνία αυτού η μνήμη’».

ΥΓ 1
Έτσι γράφονται (και πάλι καλά) οι επίλογοι των συλλογικών ανοχών στα ιερά Δουνέικα της ελληνικής επαρχίας: Ένα τοπικό κείμενο γεμάτο μισόλογα (1/1/2010-aegeanews)

Εκοιμήθη ο Νεκτάριος στην αλλαγή του χρόνου

Ποιος έφταιγε; Θα πούμε: ο ίδιος, γιατί συχνά «ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι η μοίρα του» (Ηρ). Είχε αδυναμίες, ιδιοτροπίες που δεν προσιδιάζουν σε ιερωμένο και μάλιστα ιεράρχη. Πιθανόν να είχε και «κουσούρια», σύμφωνα με τις μαρτυρίες… Και βέβαια ένας ιεράρχης όταν φορτώνεται «θανάσιμα αμαρτήματα» και «κουσούρια» γίνεται πρόβλημα για μια μικρή τοπική κοινωνία.

Θα προσθέσουμε και κάτι άλλο. Ενώ (πιθανόν να) είχε όλα αυτά που του καταμαρτύρησαν και τον έδιωξαν από την Κάλυμνο, για να βρεθεί μητροπολίτης Γάνου και Χώρας (εκεί που γεννήθηκε ο Οσιος Σάββας ο εν Καλύμνω ασκήσας), ο εκλιπών ποιμενάρχης είχε ένα ακόμη θανάσιμο ελάττωμα: Ηταν απαράδεκτα αποκαλυπτικός, εξέθετε τον εαυτό του πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα τα ελαττώματα και τα «κουσούρια» να φαίνονται. Ιδού το μέγιστο θανάσιμο αμάρτημα της εποχής μας.  Αυτά λοιπόν ήταν τα κουσούρια του. Σε λεπτομέρειες δεν μπαίνουμε. Ηταν γνωστά και, όπως λένε, «σκανδάλισαν το χριστεπώνυμο πλήρωμα». Αγνωστο σε ποιο βαθμό. Δύο όμως πράγματα δεν έχουν καλή βάση για να «κάτσουν» φυσιολογικά.

Το πρώτο: Αν στον εκλιπόντα Νεκτάριο μερικοί διαπιστώσανε εκτροπές και δικαίως τις καταγγείλανε, θα έπρεπε καταγγείλουν με αγανάκτηση πολύ ράσο. Δυστυχώς όμως η κάθαρση έγινε μόνο στο πρόσωπο του Νεκταρίου. Και οι αγανακτισμένοι αναμάρτητοι, λαϊκοί, ρασοφόροι… και λοιπές δυνάμεις, δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους.

Μου έκανε όμως εντύπωση ότι οι περισσότεροι από τους επαναστατημένους λόγω ηθικής εκτροπής του Νεκταρίου, ήταν παρακοιμώμενοι τω μητροπολίτη επί πολλά έτη, βοώντες «εις πολλά έτη». Και μετά, μας είπανε: «άκυρο, αδελφοί»…. Αμαρτία είναι, τέλος, και η… δυσκοιλιότητα που έχουν μερικοί στο να δεχτούν ότι ο Νεκτάριος άφησε: … Β) Την οσιοποίηση του ηγουμένου Σάββα, στη μονή των Αγίων Πάντων. Ο Νεκτάριος πάλεψε να ανακηρυχθεί από το Πατριαρχείο Οσιος  «τα σύκα σύκα, και η σκάφη σκάφη». Επίσης, ο Νεκτάριος ήταν ο πρώτος διοργανωτής, στην Κάλυμνο, του θρησκευτικού τουρισμού….  κάνω μια διευκρίνιση, χρήσιμη, χρησιμότατη: στη μακρά ιεροψαλτική μου θητεία, ποτέ δεν υπήρξα «δεσποτικός». ..».

ΥΓ2
Ο Αγανακτισμένος:

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to Εκκλησία: Αγοραίος «πατριωτισμός» και αφόρητη υποκρισία

 1. Ο/Η του κώλου λέει:

  Δεν τρέχει τίποτα

  ++++»Ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας Νεκτάριος φέρεται να είχε λάβει ακόμη και άδεια οπλοφορίας από την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής το 1997, την οποία ανανέωσε δύο χρόνια αργότερα.

  Οταν αστυνομικοί του τμήματος Καλύμνου του ζήτησαν αργότερα νέα ανανέωση, εμφάνισε βεβαίωση Λιμενικής Αρχής της περιοχής του, σύμφωνα με την οποία απώλεσε το όπλο εν πλω και δεν χρειάστηκε νέα άδεια οπλοφορίας. Η άδεια οπλοφορίας είχε εκδοθεί στο όνομα Εμμανουήλ Χατζημιχάλης, όπως το κοσμικό όνομα του τότε Δεσπότη.»+++++

  http://www.24grammata.com/?p=37915

  Μια Σουλτάνα στο αιγαίο. Βιαστικά σβησμένες μνήμες.

  24grammata.

  Μανώλης Δημελλάς

  Στο σκοτεινό παρελθόν κρύβονται ένα σωρό γνωστά, δικά μας πρόσωπα, ξέμειναν στο τέλος ολομόναχα, γιατί έκαμαν εχθρούς πιο πολλούς από φίλους, εκεί στα τελευταία τους, στάθηκαν με μόνη παρέα τη σκιά τους, καταμεσής του κόσμου κι όμως ολομόναχοι, να κρύβουν τις ασύγχρονες στιγμές τους.
  Μια τέτοια ιστορική φιγούρα, που απέκτησε σπουδαίους φίλους κατάφερε να κάμει όμως εκατοντάδες πολέμιους ήταν και ο προηγούμενος μητροπολίτης Καρπάθου, ο μακαριστός Νεκτάριος Χατζημιχάλης.
  Διχάζονται οι γνώμες για την διαδρομή της ζωής του, φίλοι ακόμη μιλούν για τη δράση του, για τον ζήλο που πάλευε τα θέματα τις ζωής του.
  Όμως υπήρξε και ένα πλήθος που τον πετροβόλησε, χτύπησε άσχημα τον πρώην μητροπολίτη Λέρου, τόσο σκληρά και ανελέητα που θα τρόμαζαν ακόμη και οι χειρότεροι βαρυποινίτες, αν τους χρέωναν όλα αυτά στα λόγια, δίχως καμμιά δίκη.
  Οι τρεις απεσταλμένοι του Πατριαρχείου που διερεύνησαν το 2000, τις καταγγελίες στη Λέρο και Κάλυμνο κατά του μητροπολίτη Νεκτάριου, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στ’ αυτιά τους.
  Η ιστορία έμοιαζε με άθλια, μια βρωμερή επιστημονική φαντασία, τα στόματα που μίλησαν παρουσίασαν σκανδαλιστικές, ροζ ιστορίες που όμως δεν φαίνεται να διασταυρώθηκαν, σκεπάστηκαν με τα χρόνια, αφήνοντας ακόμη και σήμερα μαύρες σκιές γύρω από το όνομα του.
  Ο Μητροπολίτης, πήρε σαν κληρικός το όνομα Νεκτάριος, όμως βαφτίστηκε το 1932, Μανώλης, στην Κρήτη, νότια, ιδιαίτερη πατρίδα του τα Χανιά. Ένα φτωχόπαιδο που σπούδασε θεολόγος.
  Συνέχισε την γνώση σε πανεπιστήμια, στη Γαλλία και τη Γερμανία. Βρέθηκε κληρικός στη Μακεδονία, Ιεραπόστολος στο Ζαΐρ, βρέθηκε αρχιμανδρίτης στα Χανιά, του δόθηκε η θέση μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου. Όμως το χριστεπώνυμο πλήρωμα, κοινός ο κοσμάκης, επέλεξε άλλον για τη θέση. Αυτός που προτιμούσαν ήταν ο Ειρηναίος, έτσι από ένα μπέρδεμα, φυσικά με αρκετές προεκτάσεις, ο Νεκτάριος βρέθηκε στα γρήγορα μητροπολίτης Καρπάθου.
  Οι μεγάλες αθηναικές εφημερίδες εξύραν την στάση του στο θέμα της αντιδικίας, οι δηλώσεις του περιορισμένες και λιτές:

  “ Θα γίνει ότι πεί το φανάρι, ότι πει η εκκλησία”.
  Όλοι θεώρουσαν τυχερούς τους Καρπάθιους και τους Κασιώτες για την σπουδαία συγγειρία, που τους έφερε δώρο, έναν τόσο σπουδαίο και ξεχωριστό ποιμένα στο πλευρό τους.
  Ο παιδικός φίλος του Νεκτάριου, Παναγιώτης Κωστάκης περιγράφει στις 6/1/2010, στα “Χανιώτικα νέα”:
  Ο δεσπότης έφτασε στην Κάρπαθο με αντιτορπιλικό. Ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν ασύληπτος. Καμπάνες, χαλιά, μυρτιές και χαμόγελα ελπίδας γιατί είχαν μάθει πως ερχόταν ένας δεσπότης από την Κρήτη, ένας ηγέτης. «Νεκτάριον, τον από Κισάμου, παμψηφεί εξελέξαμεν μητροπολίτην Καρπάθου και Κάσου…..», ηχεί ακόμη στα αυτιά μου το μεγάλο μήνυμα. Έμεινε στην Κάρπαθο τρία χρόνια. Τον επισκέφτηκα μερικές φορές. Σε μια επίσκεψη με πήγε στο Μεσοχώρι. «Έλα», μου λέει, «να δεις το μοναδικό ελαιοτριβείο του νησιού». Ανήκε στην Παναγία τη Βρυσιανή και κατασκευάστηκε τον καιρό των Ιταλών. «Γιατί δεν γίνεται ένα καινούργιο» είπα εγώ με αφέλεια. «Μα πώς, με ποιο τρόπο, ποια γνώση, ποια χρήματα» ρωτά με πόνο ο παπα-Γιάννης, ένας άγιος λεβίτης. «Για αυτό είμαστε εδώ», απαντά ο δεσπότης, κοιτάζοντάς με στα μάτια. Η αλήθεια ήταν ότι κουραστήκαμε γιατί δεν ήταν εύκολο να εντάξεις μια ενορία στον αναπτυξιακό νόμο το 1981 και να πάρεις δάνειο από μιά τράπεζα χωρίς εγγυήσεις. Και όμως έγινε και με τη βοήθεια της Παναγίας τα μηχανήματα δεν έπεσαν στον γκρεμό κατά τη μεταφορά. Όταν όμως ήλθε ο υπουργός να το εγκαινιάσει τον βάλαμε να περάσει πεζός εκείνο το σημείο του γκρεμού γιατί δεν ξέραμε τις αμαρτίες του.

  Τα Χριστούγεννα του 1981 ο δεσπότης Καρπάθου και Κάσου έστειλε το παρακάτω μήνυμα στο ποίμνιο:

  “Μέσα στο κοινωνικό κλίμα της αλλαγής, εύχομαι και εγώ ο πνευματικός σας πατέρας, να αποκτήσωμε και την σπουδαιότερη αλλαγή, που είναι η αλλαγή στην νοοτροπία μας, στην καθημερινή μας συμπεριφορά, στην στάση μας απέναντι στον θεό και τον συνάνθρωπο.

  Μόνο η αλλαγή που έχει την αναφορά της στην αληθινή μετάνοια, δεν είναι χίμαιρα και ουτοπία, αλλά πηγή πνευματικής δημιουργίας, αυτοκαθάρσεως των θεσμών και αξιολογήσεως χάριν του λαού των ραγδαίων κοινωνικών μεταβολών. Εύχομαι σε όλους,αυτή την εσωτερική αλλαγή, απαραίτητη προυπόθεση σε μια σωστή κοινωνική αλλαγή, που θα ριζωνει στα ορθόδοξα βιώματα και έτσι θα κάνει πιο φωτισμένη τη μέρα της ζωής του μαρτυρικού λαού μας”.

  Στο μήνυμα του, ο τότε ποιμένας της Καρπάθου, δείχνει μπροστά από την εποχή του, αναγνώρισε την έννοια της ουσιαστικής αλλαγής και την προτείνει σαν πρώτη προσωπική δράση.

  Είναι τα δικά του χρόνια που στην Κάρπαθο γέμιζαν ασφυκτικά οι εκκλησιές, ξεκίνησαν τότε οι εργασίες αποκατάστασης του Αγίου Γεωργίου Βασσών, ιδρύθηκε με την δικιά του προσπάθεια, ταπητουργική σχολή στις Μενετές και δούλεψε με ζήλο για την κτηριακή αποκατάσταση των εκκλησιών. Όμως στις μέρες του, τον Φλεβάρη του 1983, άγνωστοι έβαλαν δυναμίτη στην Ευαγγελίστρια, την εκκλησία στα Πηγάδια, ήταν οι απάντηση στην εφορία αρχαιοτήτων που δεν έδινε την άδεια για επέκταση θεωρώντας το κτήριο μνημείο, που ήταν ήδη κλειστό και χτυπημένο από τον σεισμό του 1948.

  Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που φέρεται σαν «Άγιος» μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, ο Νεκτάριος, που είχε κοσμήσει με τη μορφή του και το μητροπολιτικό ναό, βάζοντας τον εαυτό του ανάμεσα σε «συνάδελφους» αγίους της Εκκλησίας. Εύκολα ξετρυπώνει ο ιστορικός άρθρα και κείμενα λίβελλους, όπου κάποιοι εξομολογήθηκαν στους ιεράρχες της Εξαρχίας ότι ο Νεκτάριος είχε γίνει κάτι σαν σεξουαλικό ανέκδοτο στα στέκια της νεολαίας.

  Ακούστηκαν τέτοιες ερωτικές ιστορίες που και ο πιο προχωρημένος, μοντέρνος συνάνθρωπος θα έκλεινε τα αυτιά του, ενώ η εμπλοκή του στα σκάνδαλα του πατριαρχείου Ιεροσολύμων δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την σχέση με το Πατριαρχείο και τον έκαμε ακόμη πιο μισητό. Οι εφημερίδες αναφέρουν καθημερινά το όνομα του, θείος του περιβόητου Βαβύλη, ο Νεκτάριος φέρεται μπλεγμένος σε λασπόλουτρα με αρχηγούς της Μοσάντ, ενώ στους φίλους του ανέφερε πως όλα έγιναν σε μια προσπάθεια να ξεμπλέξει τον ανηψιό του.

  Ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας Νεκτάριος φέρεται να είχε λάβει ακόμη και άδεια οπλοφορίας από την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής το 1997, την οποία ανανέωσε δύο χρόνια αργότερα.

  Οταν αστυνομικοί του τμήματος Καλύμνου του ζήτησαν αργότερα νέα ανανέωση, εμφάνισε βεβαίωση Λιμενικής Αρχής της περιοχής του, σύμφωνα με την οποία απώλεσε το όπλο εν πλω και δεν χρειάστηκε νέα άδεια οπλοφορίας. Η άδεια οπλοφορίας είχε εκδοθεί στο όνομα Εμμανουήλ Χατζημιχάλης, όπως το κοσμικό όνομα του τότε Δεσπότη.

  Άλλες φωνές, μίλησαν επώνυμα για τα “χούγια και τις ιδιαιτερότητες που τον έφαγαν”, χαρακτηρίζοντας αχάριστο ένα τμήμα του ποιμνίου. Ενδεικτικά αναφέρουν και ορισμένα έργα του, όπως την εκκλησία του Οσίου Σάββα, στους Αγίους Πάντες, με το μοναδικό στα Βαλκάνια καμπαναριό και με τις (έστω ημιτελείς) τρεις αίθουσες στην κορυφογραμμή. Την οσιοποίηση του ηγουμένου Σάββα, στη μονή των Αγίων Πάντων. Ο Νεκτάριος πάλεψε να ανακηρυχθεί από το Πατριαρχείο Οσιος. Ήταν ο πρώτος διοργανωτής του θρησκευτικού τουρισμού, στην Κάλυμνο.

  Εκοιμήθη στα 77 του, παραμονή πρωτοχρονιάς του 2010 και στο μνήμα του, στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγ. Χριστοφόρου – Κορακιών Ακρωτηρίου, δίνει την δική του διάσταση στην ιστορία με ένα κύρηγμα του ιερού Χρυσοστόμου:

  ‘…Όσον μέγας ει, τοσούτον ταπείνου σαυτόν. Όταν αναβής εις ύψος, ασφαλισθήναι χρείαν έχεις ίνα μη πέσης… Τί μέγα φρονείς, άνθρωπος ων, της γης συγγενής, ομοούσιος της τέφρας εν τε τη φύσει εν τε τη γνώμη και τη προαιρέσει των πραγμάτων;

  Σήμερον πλούσιος, αύριον πένης· σήμερον χαίρων, αύριον λυπούμενος· σήμερον εν δόξη, αύριον εν γήρα. Μη ίσταται τι των ανθρωπίνων, αλλ’ ώσπερ των ποταμίων ρευμάτων μιμείται τον δρόμον…

  Τί ουν μέγα φρονείς άνθρωπε, ο καπνός, η ματαιότης; Άνθρωπος γάρ ματαιότητα ωμοιώθη. Ωσεί χόρτος αι ημέραι αυτού. Εξηράνθη ο χόρτος και το άνθος αυτού εξέπεσεν…’.

  Πολλές, εύκολες κουβέντες, σαν κουτσομπολιά, ανοίγουν πάνω σε ιστορίες που παίζουν με σκανδαλιστικές λεπτομέρειες μιας ζωής.

  Λένε πως δεν υπάρχει καπνός δίχως φωτιά, όμως «ὁ ἀποθανών δεδικαίωται ἀπό τῆς ἁμαρτίας» (Ρωμ. 6,7). Ὅταν οἱ πολλοί λένε ὁ ἀποθανών δεδικαίωται, ἐννοοῦν ὅτι ὁ ἄνθρωπος πού πέθανε ὁποιοσδήποτε κι ἄν ἦταν εἴτε καλός εἴτε κακός ἐφόσον πέθανε ἔχει δικαιωθεῖ καί ἔχει σωθεῖ στήν μετά θάνατον ζωή.

  Δεν συμφωνούν φυσικά όλοι με αυτό, όμως δεν θα ανοίξουμε δίκες με τις λέξεις, παρόλα αυτά, τέτοιες ιστορίες επιβεβαιώνουν κανόνες για μάτια ανοιχτά και στόματα που δεν πρέπει να κρύβουν αλήθειες και γεγονότα.

  Ακόμη σήμερα στους μικρούς τόπους βασιλεύει η σιωπή και η συνενοχή, μαθαίνουμε την ιστορία συνήθως κατά λάθος και όταν έχει περάσει στο παρελθόν, όμως η ζωή δεν είναι μυθιστόρημα, ούτε πρόβες, ούτε κρυμμένα σενάρια.

  Το περιδιάβασμα στη ζωή του Νεκταρίου είναι ακόμη μια σπουδαία ευκαιρία να κάνουμε πιο ουσιαστική την κοινωνική συμβίωση μας, αλήθεια μπορεί να μείνει τίποτε κρυφό;

 2. Ο/Η Justice League λέει:

  http://greekamericannewsagency.com/2010-01-19-17-52-24/2010-01-21-18-56-31/30363-giosakis26914
  Πώς μια μήνυση του Αρχιμανδρίτη Γιοσάκη(γύρισε εις βάρος του και) έβγαλε στην επιφάνεια παλιές καλά «θαμμένες» υποθέσεις

  Καταχωρήθηκε από τον/την Αλέξανδρος Στεφανόπουλος on 26 Σεπτεμβρίου 2014. Δημοσιεύθηκε στο Εκκλησια

  ζωντανεύοντας μνήμες και «φαντάσματα» …από το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν στην Ελλάδα και την Νέα Υόρκη…

  Πώς «συνδέονται» με τον γνωστό Αρχιμανδρίτη οι Σ.Τζούμας, Μητρ. Δωδώνης Χρυσόστομος, Αρχ. Κυρός Χριστόδουλος, Αρχ. Ιερώνυμος, δημοσιογράφοι, αλλά και ο καθηρημένος μοναχός Παϊσιος…

  Το παρασκήνιο της «καταδίκης» και τα παραλειπόμενα της αθώωσης του δημοσιογράφου, όλα όσα έρχονται αλλά και όσα δεν αποκαλύφθηκαν στην «δίκη» με απόντα-αν και πολιτικός ενάγων εναντίον του Δημοσιογράφου Α. Στεφανόπουλου- τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Παύλο Γιοσάκη

  ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ… ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ…

  Ολόκληρη η δίκη της έφεσης του Δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου στην Ελλάδα κατά Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη. Πώς και γιατί αθωώθηκε; Τι είπανε μάρτυρες; τι πρότεινε και γιατί ο εισαγγελέας έδρας.

  …Αλλά και αποκαλύψεις για : τον γνωστό επικοινωνιολόγο Σωτήρη Τζούμα, Αρχ. Ιερώνυμο, και για το τεράστιο σκάνδαλο παιδεραστίας του καθηρημένου Παϊσιου,

  ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ
  ____________________________________________
  http://directnews.gr/greece/52016-kolafos-gia-ton-arximandrith-iakovo-giosakh-kai-ta-paradikastika-kuklomata-apofash-efeteiou-pou-athoose-dhmosiografo.html

  Κόλαφος για τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη και τα παραδικαστικά κυκλώματα απόφαση Εφετείου που αθώωσε δημοσιογράφο
  Κόλαφος, για τον γνωστό από την εμπλοκή του σε παραδικαστικά κυκλώματα αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, αποτελεί η ομόφωνη απόφαση…

  του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθήνας, με την οποία αθωώθηκε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, από τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων. (…..)
  Απολογούμενος ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος είπε ότι ο ίδιος έζησε από κοντά ως δημοσιογράφος στα πλαίσια του ρεπορτάζ τα όσα είχαν συμβεί το 1996 στην ιερά μονή Αγίων Θεοδώρων στα Κύθηρα με εμπλεκόμενο τον Ιάκωβο Γιοσάκη και είχε αποκαλύψει τις ανασκαφές που γίνονταν στο χώρο για την ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων. Έζησε επίσης από κοντά και αποκάλυψε τα όσα συνέβησαν χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ, όταν οι ιερωμένοι που φιλοξενούσαν το Γιοσάκη ενεπλάκησαν σε μεγάλο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το οποίο συγκλόνισε τους κόλπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. (……)
  ______________________________________________________________

  ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΗΝΥΣΗΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΟΣΑΚΗ ΚΑΤΑ του δημοσιογράφου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΗΝΑ, ΕΦΕΤΕΙΟ, Παρασκευή 19 09 2014

  Ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Παύλος Γιοσάκης, υπέβαλε μήνυση στον Δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο (εκ των αρχαιότερων στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ ) στις 27 Ιουνίου 2008 με αφορμή δημοσίευμα –(άρθρο σχόλιο) του στο γνωστό για τον αποκαλυπτικό χαρακτήρα του κεντρικό portal http://www.greekamericannewsgency.com της 23ης Δεκεμβρίου 2007.

  Το άρθρο σχόλιο του Α.Σ τον Δεκέμβριο του 2007 με τίτλοΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙείχε γίνει με αφορμή τα τότε διαδραματιζόμενα γεγονότα και καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που εν πρώτοις δικαίωναν τον δημοσιογράφο στην μεγάλη δημοσιογραφική έρευνά του αναφορικά με το (πρώτο) παραδικαστικό κύκλωμα και τις εξελίξεις που δικαίωναν τον Α.Σ σε όσα επί χρόνια έγραφε κ αποκάλυπτε καθόν διάστημα ήταν στην Ελλάδα (από το 1994 μέχρι και το 2000 που έφυγε για τις ΗΠΑ). Κύκλωμα και δραστηριότητες που φαίνεται να εμπλεκόταν ο αρχιμανδρίτης.

  Το άρθρο – σχόλιο είχε κάνει ο Α.Σ σε συνδυασμό και με όσα συνέβησαν στο Σικάγο την περίοδο που υπηρετούσε εκεί ο Γιοσάκης. Γεγονότα που επίσης είχαν λάβει τεράστιες διαστάσεις και στον Αμερικάνικο Τύπο.

  Ο Δημοσιογράφος Α.Σ. τότε μάλιστα – στο δημοσίευμα του 2007- είχε προαναγγείλει και την αποκάλυψη ενός άλλου ακόμα μεγαλύτερου σκανδάλου επίσης τεραστίων διαστάσεων, όπως εν συνεχεία απεδείχθη, χωρίς όμως τότε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την βόμβα και το σκάνδαλο που εν συνεχεία θα αποκάλυπτε τον Οκτώβριο του 2010 στην Νέα Υόρκη. Σκάνδαλο το οποίο αφορούσε τον μέχρι πρότινος πανίσχυρο κληρικό Μητροπολίτη Τυάνων-κατά κόσμον Παίσιο (Εμμανουήλ Λουλουργά) του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο οποίος σχετιζόταν με τον Γιοσάκη από τα χρόνια που εκείνος βρισκόταν στο παλαιό ημερολόγιο όταν ήταν στην Ελλάδα. Πράγματι τον Οκτώβριο του 2010 ο Α.Σ αποκάλυψε ένα βαρύτατο σκάνδαλο παιδεραστίας και κακοποίησης ανηλίκων με σεξουαλικά όργια που ελάμβαναν χώρα μέσα και σε εκκλησιαστικά οικήματα, μοναστήρια, μετόχια στην επικράτεια των ΗΠΑ τα οποία από το 1996 με την υπαγωγή των δυο –Βικεντίου Παϊσίου στο νέο ημερολόγιο και την ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ- ανήκαν κα ανήκουν στην πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο οποίο υπαγόταν ο εν λόγω Ιεράρχης μέχρι και την ημέρα της καθαίρεσης του στην τάξη των Μοναχών.

  Μετά τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου ΑΣ και το σάλο που δημιουργήθηκε και αφού πέρασαν δυο χρόνια τον Μάρτιο του 2012 ο Μητροπολίτης Παϊσιος (κατά κόσμον Εμμανουήλ Λουλουργάς) καθαιρέθηκε από την Πατριαρχική Σύνοδο στην τάξη των μοναχών! Χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί το γιατί(;) και το πως(;) φτάσαμε στην καθαίρεση των δυο πρώην ισχυρότατων κληρικών…

  Διευκρινίζεται πως ο πρώην Επίσκοπος Απαμείας, πνευματικό τέκνο του Εμμανουήλ Λουλουργά και εκ των εξ απορρήτων του, τελευταία στενός συνεργάτης και Οικ. Πατριάρχη κ. κ. Βαρολομαίου μέχρι και λίγο προ της καθαιρέσεως του, δεν είχε καμία απολύτως σχέση με κακοποίηση παιδιών και ήταν εκείνος που διεξήγαγε τις ανακρίσεις εναντίον του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο στην κοινότητα του Σικάγου(μετόχι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου).

  Είχε προηγηθεί της καθαιρέσεως το πόρισμα της Πατριαρχικής Εξαρχίας υπό τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν φρικτές και ανείπωτες μαρτυρικές καταθέσεις των θυμάτων οι οποίες μέχρι σήμερα –τέσσερα χρόνια μετά τις αποκαλύψεις και σχεδόν δυο μετά τις καθαιρέσεις – δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Η υπόθεση αυτή παρά την καθαίρεση Παϊσίου-Βικεντίου είναι σε εξέλιξη…Η δημοσιογραφική έρευνα η οποία συνεχίζεται κανονικά –πλέον στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες που πέρασε ο Μοναχός Παϊσιος – θα φέρει πολύ σύντομα νέα συγκλονιστικά στοιχεία για την φρικτή υπόθεση που συγκλόνισε τον Ελληνισμό των ΗΠΑ και συντάραξε συθέμελα την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως…

  Η καθαίρεση Παϊσίου και Βικεντίου, στις τάξεις των μοναχών θεωρείται μείζον γεγονός πρωτόγνωρο και πρωτοφανές για τα δεδομένα και τα χρονικά του Οικ. Πατριαρχείου σε μια πορεία σχεδόν 18 αιώνων… Συνήθως όλες οι προηγούμενες «περιπτώσεις» επιβολής εκκλησιαστικών ποινών για μεγάλα ή παρόμοια ηθικής τάξεως παραπτώματα έφταναν μέχρι της απομάκρυνσης από τα καθήκοντα του εκάστοτε ιεράρχη που τιμωρήθηκε και την ένταξη αυτού στους εφησυχάζοντες ή σχολάζοντες ιεράρχες αλλά πληρώνονταν κανονικά και ποτέ δεν είχαμε φτάσει και μάλιστα κατ αυτόν τον πρωτόγνωρο τρόπο σε καθαιρέσεις χωρίς ανακοινώσεις…

  Είναι η πρώτη φορά που το Πατριαρχείο έφτασε στην ανώτατη των εκκλ. Ποινών, την καθαίρεση και αυτό γιατί τα όσα αποκάλυψε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ο Δημοσιογράφος ΑΛΕΞ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ , έχοντας απέναντι του το σύνολο σχεδόν του ομογενειακού Τύπου-ένθεν κακείθεν- με στοιχεία, ηχητικά ντοκουμέντα και έγγραφες καταγγελίες εναντίον του Εμμανουήλ Λουλουργά ήταν αδιάσειστα.

  ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ:
  http://greekamericannewsagency.com/2010-01-19-17-52-24/2010-01-21-18-56-31/30363-giosakis26914

 3. Ο/Η Justice League λέει:

  Ο πιστολάς δεσπότης Καλύμνου Νεκτάριος και άλλοι 69 σαν και δαύτον

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:W4qPC29743kJ:www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es050328.txt+&cd=5&hl=el&ct=clnk&gl=gr
  ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
  ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ΄
  ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΘ΄
  Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005
  (…………)
  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.
  Τέταρτη είναι η με αριθμό 750/22.3.2005 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Κωνσταντόπουλου προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, σχετικά με τη δράση παρακρατικών κυκλωμάτων κλπ..
  Το ειδικότερο περιεχόμενο της ερώτησης του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
  «Όλα όσα αποκαλύπτονται τους τελευταίους μήνες παραπέμπουν σε πολυπλόκαμη δράση με τα χαρακτηριστικά και τη δομή οργανωμένης ομάδας διείσδυσης σε καίριους τομείς της Πολιτείας.
  Απόστρατοι και επίσκοποι, κληρικοί και πράκτορες, δικαστές και παραεκκλησιαστικές αδελφότητες, μυστικές υπηρεσίες και ιεράρχες, επιχειρηματίες και ανακριτές, στελέχη της ΕΥΠ και πολιτικά επιτελεία, συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί και εν ενεργεία θεσμικοί φορείς εμπλέκονται σε πρακτορικές αποστολές, εξωτερικής πολιτικής, εμπορικών συναλλαγών, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, ξεπλύματος χρήματος.
  Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
  Θα αποφασίσει επιτέλους η Κυβέρνηση να αποδεχθεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των επικίνδυνων δραστηριοτήτων στελεχών και υπηρεσιών της ΕΥΠ;
  Θα υπάρξουν μέτρα και ποια για να σπάσει αυτή η σχέση μηχανισμών οργανωμένου εγκλήματος και κρατικών φορέων εντός της Αστυνομίας, της Δικαιοσύνης και διαφόρων άλλων Υπουργείων;
  Πέραν των δικαστικών και διοικητικών ενεργειών της ηγεσίας του Α.Π., το Υπουργείο Δικαιοσύνης γνωρίζει την ύπαρξη εντός των δομών της Δικαιοσύνης μηχανισμών που προαναγγέλλουν τοποθετήσεις στην ηγεσία του Α.Π. και τη διοίκηση της Δικαιοσύνης, και τι πράττει προς εξουδετέρωσή τους;
  Είναι ακριβές ότι ο μοναχός Νικόδημος Φαρμάκης, συνεργάτης και συνοδός των Βαβύλη, Τριανταφυλλάκη και του κ. Καλλίνικου της Χρυσοπηγής, διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και αν ναι, με εισήγηση ποιου και πότε;».
  Ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
  ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Κύριε Πρόεδρε, το πρόβλημα της διαφθοράς έχει πολλές πτυχές και πολλές πράγματι ρίζες. Σήμερα, όμως, στη χώρα μας υπάρχει μία Κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει τη διαφθορά στο δημόσιο βίο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, μεθοδικά και αποφασιστικά. Διαμορφώνουμε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει τον αποτελεσματικό έλεγχο των απαξιωμένων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, θεσμών, επιδεικνύουμε αταλάντευτη πολιτική βούληση σύγκρουσης με τη διαφθορά και καθίδρυσης διαφάνειας σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.
  Ρωτάτε, κύριε Πρόεδρε, τι μέτρα λαμβάνουμε για να περιορίσουμε τη διαφθορά στη δικαιοσύνη, αλλά και τις πιθανές διασυνδέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα. Τον προηγούμενο μήνα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έφερε στη Βουλή το ν. 3227/2005: «Μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου της Δικαιοσύνης» που ψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο των Βουλευτών.
  Ειδικότερα θέλω να θυμίσω ότι μεταξύ άλλων με τις διατάξεις του νόμου αυτού μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα η δωροδοκία δικαστή και ομοίως τιμωρείται και όποιος δωροδοκεί δικαστή. Διασφαλίζεται το αδιάβλητο των κληρώσεων για τις ποινικές συνθέσεις και αποκλείεται η αντικατάσταση δικαστή από πρόσωπο εκτός αυτών που έχουν κληρωθεί σε ανύποπτο χρόνο. Αν ζητηθεί προτίμηση της συζήτησης αυτή δίδεται με αιτιολογημένη πάντοτε πράξη του δικαστή. Ελέγχεται πειθαρχικά όποιος δικαστής καθυστερήσει την έκδοση αστικής υπόθεσης πέραν του οκταμήνου. Εισάγεται ο θεσμός του εφέτη επόπτη ανακριτών για να ελέγχει την εύρυθμη λειτουργία του ανακριτικού έργου. Ουσιαστικοποιείται και εντατικοποιείται το έργο της επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών. Υπάρχουν και άλλα μέτρα, τα οποία αυτήν τη στιγμή δεν έχω τον επαρκή χρόνο για να αναπτύξω, σημειώνω, όμως, ότι πιστεύω ακράδαντα ότι το πρώτο και το καθοριστικό, επιτρέψτε μου να πω, βήμα για την κάθαρση στη δικαιοσύνη συντελέστηκε παράλληλα με τα άλλα διοικητικά και πειθαρχικά μέτρα που η ίδια η δικαιοσύνη λαμβάνει.
  Τώρα όσον αφορά στην αναφορά σας σε ύπαρξη μηχανισμών εντός των δομών της δικαιοσύνης, που προαναγγέλλουν τοποθετήσεις στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και τη διοίκηση της δικαιοσύνης, δηλώνω κατηγορηματικά ότι και αν στο παρελθόν υπήρχαν τέτοιοι μηχανισμοί, σήμερα πλέον δεν έχουν κανένα ελεύθερο πεδίο για δράση και άσκηση επιρροής. Δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα από κανένα κύκλωμα ή παρακρατικό μηχανισμό.
  Τέλος όσον αφορά στο θέμα Φαρμάκη, έχω να θέσω υπόψη του Σώματος ότι οι εταιρείες προστασίας ανηλίκων, συνολικά εξήντα τρεις τον αριθμό ανά την επικράτεια, είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, διοικούνται από άμισθο –το καθένα- επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος ορίζεται δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός και ένα από τα μέλη του συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.2331/95 προβλέπεται να είναι εκπρόσωπος του δήμου ή της Εκκλησίας.
  Πράγματι την 15η Σεπτεμβρίου του 2004 προτάθηκε και στη συνέχεια στις 14 Οκτωβρίου ορίστηκε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης με εισήγηση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αγγελόπουλου, Προέδρου του Συμβουλίου.
  Συνομολογώ πράγματι, ατυχής η επιλογή. Σημειώνω όμως ότι κατά τον χρόνο του ορισμού του δεν βαρυνόταν με οποιαδήποτε ενοχοποιητική σκιά. Ακόμα να σημειώσω ότι αμέσως μετά από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και τη διατύπωση των σε βάρος του καταγγελιών, ο αρχιμανδρίτης παραιτήθηκε από το συμβούλιο της εταιρείας και η παραίτησή του, όπως είναι αυτονόητο, έγινε αμέσως δεκτή.
  Περισσότερα για τη πάταξη της διαφθοράς –τα μέτρα, δηλαδή, που έχουμε πάρει- θα μου επιτρέψετε να πω στη δευτερολογία μου.
  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
  Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όσα μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί δεν επαρκούν. Δεν τα υποβαθμίζω, δεν τα υποτιμώ, αλλά δεν επαρκούν. Και θα σας έλεγα μην εφησυχάζετε και μην αδρανείτε.
  Υπάρχει παρακρατικό κύκλωμα. Γνωστές ξένες μυστικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει σε καίριους θεσμούς. Αγοράζουν και πουλάνε χαλκευμένα σενάρια και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια. Στα Ιεροσόλυμα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, στον εκκλησιαστικό χώρο και στον οικονομικό τομέα χτυπήθηκαν καίρια εθνικά συμφέροντα, ξεπλύθηκε χρήμα, πουλήθηκαν κειμήλια, διακινήθηκαν ναρκωτικά, όπλα και πληροφορίες.
  Το κράτος δεν μπορεί να είναι τηλεθεατής και αναγνώστης, ούτε βεβαίως το θέμα του παρακρατικού κυκλώματος είναι υπόθεση επικοινωνιακής και διαφημιστικής εκστρατείας. Ποιος καθορίζει τις εθνικές αποστολές και την εξωτερική πολιτική; Οι Βαβύληδες είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Είναι πολιτική παράκρουση να γίνονται φίρμες και κεντρικά πρόσωπα κρύβοντας πίσω τους το πραγματικό πρόσωπο του παρακράτους και της διαπλοκής.
  Υπάρχουν κυκλώματα, μηχανισμοί στη δικαιοσύνη που προαναγγέλλουν τις επικείμενες πολιτικές αποφάσεις, κύριε Υπουργέ, για την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Όπως επίσης, στο εσωτερικό της ΕΥΠ και της Αστυνομίας γίνεται πόλεμος αλληλοεξόντωσης διαφόρων κέντρων.
  ___________________________________________________________
  Θα σας το πω ευθέως: Το «Γιοσάκειο και το Βαβύλειο άγος» δεν είναι σύμπτωμα συγκυρίας. Είναι πολιτικό το θέμα. Είναι υπόθεση δημοκρατίας. Διαλύστε με δημοκρατική νόμιμη διαδικασία τη «Χρυσοπηγή» και όλες τις παραθρησκευτικές οργανώσεις. Παρέχουν κάλυψη σε έκνομες δραστηριότητες παρακρατικών πλοκαμιών. Δώστε στη δημοσιότητα τους κληρικούς και ιεράρχες που οπλοφορούν. Είναι περίπου εβδομήντα τον αριθμό. Δημοσιοποιείστε και ελέγξτε κάθε δωρεά και ευεργέτημα προς εκκλησιαστικούς φορείς και κάθε παροχή από αυτούς προς τρίτους.
  «Οι Φίλοι του Τζανείου», μία άλλη οργάνωση του κ. Καλλίνικου, τι ρόλο παίζει στον Πειραιά και ποια είναι η στελέχωση του διοικητικού της συμβουλίου; Βάλτε πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΥΠ και σε τομείς της Αστυνομίας, όπως τα ναρκωτικά και το οικονομικό έγκλημα.
  ____________________________________________________

  (…..)

 4. Ο/Η Κρής λέει:

  Για τον «αείμνηστο» κατά τον σημερινό δέσποτα Παϊσιο, «αιωνία του η μνήμη» λέει ο Παϊσιος, πιστολέρο πρώην Λέρου Καλύμνου Αστυπάλαιας Νεκτάριο Χατζημιχάλη
  Γκουγκλάροντας όλο και κάτι έχει μείνει που δεν το σβήσανε.
  Η Απογευματινή είχε γράψει πολλά το 2005 σε μεγάλη έρευνα για την Εκκλησία (νομίζω του Πάσχου Μανδραβέλη), που κράτησε πολλές μέρες, ειδικά για τη θητεία του στην Κρήτη ως Σχολάρχη της παπαδοσχολής κ.ά. πολλά. Γνωστή φίρμα,όλοι τον ξέρανε αλλά όλοι κάνανε μόκο.

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=2785389

  Παρασκευή 1 Απρίλη 2005

  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
  Σελίδα 39

  ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

  «Αγια … λασπόλουτρα»!

  «Εκανα λασπόλουτρα με τον αρχηγό της Μοσάντ»!

  Ετσι δήλωσε στην «εμβρόντητη» (σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Απογευματινής») Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης ο μητροπολίτης Λέρου, Νεκτάριος Χατζημιχάλης. Εκεί, μέσα στη λάσπη, ο «Αγιος» ζήτησε τη βοήθεια του αρχιπράκτορα για να στηρίξει το πνευματικό του τέκνο, τον Ιωνά Μούρτο, για το ιεραποστολικό του έργο στην Κορέα. Ο εν λόγω ιεραπόστολος, για τον οποίο ο Αγιος ζήτησε την εκδούλευση από τον αρχηγό της Μοσάντ (την ώρα που έκαναν «λασπόλουτρα»), είναι αυτός που ψευδομαρτύρησε για την έκδοση δελτίου ταυτότητας στον Βαβύλη με το όνομα Φωκάς…

  *

  Τι απ’ αυτά ισχύει; Τι άλλο θα ακούσουμε; Τι να πεις, για όλα αυτά τα απίθανα κομμάτια του παζλ, που προκύπτουν καθημερινά; Και, κυρίως, πώς να διακρίνεις τους πρωταγωνιστές τους, έτσι βουτηγμένοι που ‘ναι μες στη λάσπη…

  http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2378
  Misha
  Ένταξη: 18 Ιούν 2007
  Δημοσιεύθηκε: Σαβ Μάϊ 24, 2008 10:38 am Θέμα δημοσίευσης
  Για τον πρ.Καλύμνου, γνωστό και με γαργαλιστικά παρωνύμια στα Δωδεκάνησα και στους εκκλησιαστικούς κύκλους,αφού το ζήτησες:

  Ενα σκάνδαλο απίστευτων διαστάσεων σόκαρε τη κοινή γνώμη, με επίκεντρο τις δραστηριότητες της μητρόπολης Καλύμνου. Πάνω από εκατό χειρόγραφες σελίδες από σημειώσεις λέγεται ότι κράτησε ο αρχιγραμματέας της Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου.
  Οι τρεις απεσταλμένοι του Πατριαρχείου που διερεύνησαν τις καταγγελίες στη Λέρο και Κάλυμνο κατά του μητροπολίτη Νεκτάριου, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στʼ αυτιά τους.
  Οι απίστευτες διηγήσεις αναφέρουν.
  «Κάποια αγόρια δέκα έως δώδεκα χρόνων μας εξομολογήθηκαν ότι τα κακοποιούσαν σεξουαλικά. Τα άγγιζαν στο παιδικό τους κορμάκι και τους ζητούσαν να κάνουν ακατανόητα πράγματα.» Ο απεσταλμένος αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος, προχώρησε παραπέρα κάνοντας ορισμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις. «Σας το εξομολογήθηκαν τα ίδια τα παιδιά;» Η συνεργάτιδα του οικοτροφείου κούνησε το κεφάλι της καταφατικά και πρόσθεσε: «Τα παιδιά μας τα είπαν αυτά μετά από πολλές πιέσεις και ερωτήσεις δικές μας. Δεν ήθελαν αρχικά να μας που τι έχουν. Είχαν πάθει σοκ. Έχουν καταστραφεί ψυχολογικά, μιλάμε για αγοράκια δέκα, έντεκα και δώδεκα χρόνων. Τα έγδυναν και τα κακοποιούσαν και μετά τους έκαναν δώρα.»

  Ιστορίες φρίκης

  Μετά τις καταγγελίες αυτές, ο επικεφαλής της Εξαρχίας, μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίος,(νυν αρχιεπ.Κρήτης) δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη, ούτε καν να κοιτάξει στα μάτια τις παιδοψυχολόγους. Κρατούσε το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια του, παρακαλώντας προφανώς να είναι όλα αυτά που ζούσε ένας κακός εφιάλτης. Οι δύο Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και ο αρχιμανδρίτης δεν άντεξαν και κάποια στιγμή ξέσπασαν σε κλάματα.
  Όλα φαίνονταν απίστευτα. Ο «Άγιος» μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Νεκτάριος, είχε κοσμήσει με τη μορφή του και το μητροπολιτικό ναό, βάζοντας τον εαυτό του ανάμεσα σε «συνάδελφους» αγίους της Εκκλησίας. Αν και τα στόματα των περισσότερων έμεναν κλειστά, κάποιοι εξομολογήθηκαν στους ιεράρχες της Εξαρχίας ότι ο Νεκτάριος είχε γίνει κάτι σαν ανέκδοτο στα στέκια της νεολαίας. «Όποιος είχε αφραγκιές, πήγαινε στον δεσπότη». Ούτε οι καταγγελίες ότι έχει καταπατήσει έναν ολόκληρο λόφο του Δημοσίου, σόκαραν πλέον την τριμελή Εξαρχία του Οικ. Πατριαρχείου. Αυτά ήταν πταίσματα μπροστά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
  Εκτός των άλλων «κατορθωμάτων» του, ο μητροπολίτης Καλύμνου, ήταν και μέτοχος σε εταιρεία παραγωγής μελιού. Το συγκεκριμένο μέλι το διαφήμιζε ο ίδιος, από άμβωνος! «Μόνο το μέλι της συγκεκριμένης εταιρείας να τρώτε», έλεγε στα κηρύγματα του, εξηγώντας πως το μέλι αυτό ήταν πιο άγιο κι από το αγίασμα!!! «Αυτό το μέλι είναι πραγματικό αγίασμα, είναι η ίδια η ευλογία του Κυρίου», έλεγε στους εμβρόντητους πιστούς.

  «Άγγελος ο Βαβύλης»

  «Ο Απόστολος Βαβύλης είναι ένας πραγματικός άγγελος», έλεγε ο ιεράρχης. Τον Βαβύλη του τον σύστησε ο αρχηγός της Μοσάντ με τον οποίο γνωρίστηκαν σε «λασπόλουτρα στη Χάιφα», είχε πει στον Οικ. Πατριάρχη. Όμως, το μοναστήρι της Λέρου γινόταν ξενώνας για τον Γιοσάκη και τον Κύριλλο Σταυρόπουλο, ενώ οι μοναχές διηγήθηκαν απίστευτε ιστορίες στους απεσταλμένους του Πατριάρχη, όπως π.χ. για τα προφυλακτικά που έβρισκαν.

  Ο Μητροπολίτης, ο φαντάρος και διάκος.

  Κάποτε ο μητροπολίτης Νεκτάριος κινδύνεψε να σφαγεί από Κρητικό για λόγους τιμής. Όπως διηγείται ο πατέρας Χρύσανθος, κληρικός που είχε επιλέξει τη σιωπή λόγω «εκκλησιαστικής υπακοής», είδε «σαν μάνα εξ ουρανού» την Εξαρχία, ο Νεκτάριος κάποτε προχώρησε σε άσεμνη πρόταση και χειρονομία προς νεαρό φαντάρο εκ Κρήτης, Ο φαντάρος το είπε στον πατέρα του, κι εκείνος πήρε το βαπόρι για Λέρο κι εμφανίστηκε στο επισκοπείο κρατώντας μαχαίρι. «Ακούσαμε έντρομοι τις φωνές ενός άνδρα που έβριζε τον δεσπότη και ζητούσε να τον δει για να τον σφάξει, επειδή ατίμασε τον γιο του. Τρέχοντας από φόβο ο δεσπότης είπε στον κληρικό Χρύσανθο «εσύ είσαι ο δεσπότης τώρα», έβγαλε το εγκόλπιο, του το φόρεσε και τον έστειλε να αντιμετωπίσει τον μαινόμενο πατέρα. «Δεν είσαι εσύ ο δεσπότης, τον έχω δει σε φωτογραφία. Φέρτε τον εδώ να τον σφάξω τον θεομπαίχτη» ούρλιαξε ο πατέρας. «Εγώ είμαι ο δεσπότης, φοράω και εγκόλπιο, δεν βλέπετε;» ψέλλισε με τρεμάμενη φωνή ο κληρικός, που όφειλε να υπακούσει στον ιεράρχη. «Ποιος άλλος είναι μέσα;» ρώτησε ο πατέρας. «Ο διάκονός μου ο Χρύσανθος. Χρύσανθε! έλα παιδί μου!» Τότε εμφανίστηκε ο μητροπολίτης ως οικονόμος, ζωσμένος με μια ποδιά, κουβαλώντας δίσκο με καφέδες. «Ναι γέροντα, έχω φτιάξει καφεδάκια. Θέλετε;» ρώτησε ο μεταμφιεσμένος δεσπότης, για να συλλάβει τελικά η Αστυνομία τον εξαγριωμένο πατέρα.

  πηγή: «Το Πρώτο Θέμα» 24. Απρ. 2007.

  http://kaistriotis.blogspot.gr/2010/02/35-2211975.html
  «Ψυχικά λεπρόν» χαρακτήρισε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Χανίων, αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Χατζημιχάλης, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κίσσινγκερ.

  https://www.pemptousia.gr/2014/12/geron-gavriil-o-kafsokalivitis-1916-2010/

  Ο γέρων Γαβριήλ πήρε κάποια μέρα ξαφνικά και απροειδοποίητα τηλέφωνο τον παπα Χριστόδουλο και του είπε: «πες στους πατέρες στη Λέρο να κάνουν πολλή προσευχή. Έρχεται μεγάλος πειρασμός». Πράγματι, μετά από πολύ λίγο ξέσπασε το σκάνδαλο με τον τοπικό Επίσκοπο, τον μακαριστό Νεκτάριο Λέρου, Πάτμου και Αστυπάλαιας (+2009), το οποίο οδήγησε και στην απομάκρυνσή του, όπως τον είχε προειδοποιήσει με θαυμαστή προορατικότητα προ πολλών ετών ο πνευματικός του πατέρας γέροντας Αμφιλόχιος της Πάτμου (+1970).

 5. Ο/Η Εωσφόρος λέει:


  http://www.adslgr.com/forum/threads/36621-%CE%93%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-split-5001/page28

  10-04-05, 17:51 #414

  Το avatar του μέλους no_logo

  no_logo

  Εγγραφή:20-07-2003

  σήμερα το θέμα είχε ένα άρθρο για τον Νεκτάριο που είναι μητροπολίτης Καλύμνου.
  Οι περιγραφές όταν βγούνε στον αέρα θα γίνει σεισμός για την εκκλησία α.ε.
  Με λίγα λόγια το άρθρο μιλούσε για τους ανακριτές του πατριαρχείου (εκεί ανήκει) που επήγανε να ελέγξουνε τις καταγγελίες για τον μητροπολίτη.
  Υπήρξαν καταγγελίες από τις εργαζόμενες σε κάποιο ορφανοτροφείο που διατηρεί ο μητροπολίτης πως τα παιδάκια τους έχουν εκμυστηρευτεί βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις από το παπαδαριό. Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει πως ακούγοντας αυτά τα πράγματα οι επίσκοποι από την Κωνσταντινούπολη σε κάποια φάση άρχισαν να κλαίνε. (μιλάμε για αγοράκια 10-12 ετών)
  Υπήρξαν καταγγελίες πως οι νεολαία του νησιού όταν δεν έχει λεφτά πάει στον Νεκτάριο που τους δίνει χαρτζιλίκι με κάποιο αντάλλαγμα βέβαια, που όλοι ξέρουν

  Σε μία εκκλησία στην Αστυπάλαια (Παναγιά του κάστρου) ο Νεκτάριος έχει κάνει την αγιογραφία του επίσης ανάμεσα στους άλλους αγίους

  http://www.haniotika-nea.gr/42329-mitropolitis-nektarios/#ixzz42c3bfgLo
  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

  Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ

  Πετροβολούν τα δέντρα που κάνουν καρπό, λέμε στην Κρήτη. Αν έχεις έργο εθνικής εμβέλειας και αν έχεις αναγνώριση σε όλες τις ηπείρους για την προσφορά σου στο γένος των ρωμιών και την ορθοδοξία είναι λογικό να προκαλείς τον φθόνο εκείνων των κληρικών και λαϊκών στον δρόμο των οποίων θα βρεθείς. Ο Νεκτάριος, μεταξύ των άλλων, είχε προσωπική φιλία τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Οι μεσολαβητές δεν έχουν πάντα καλή τύχη. Ο Νεκτάριος είχε και την ατυχία να σχετίζεται ο ανιψιός του με τον περιβόητο Βαβύλη. Στο μέσο λοιπόν της κρίσης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, των σκανδάλων για το παραδικαστικό κύκλωμα με Γιοσάκη κ.λπ., ο Νεκτάριος, με την παρότρυνση τοπικών κύκλων και τη βοήθεια ενός δημοσιογράφου, φορτώθηκε με μια σειρά κατηγορίες. Το Φανάρι, για να δείξει ότι είναι αυστηρό και ότι σε αντίθεση με την Αθήνα, δεν ανέχεται τίποτε, έστειλε μια Επιτροπή στην Κάλυμνο και μετά κάλεσε τον Νεκτάριο στη Σύνοδο και τον ανάγκασε να παραιτηθεί.
  Η φιλία μου με τον αείμνηστο μητροπολίτη Νεκτάριο δεν με καθιστά αξιόπιστο, ανεξάρτητο μάρτυρα και γιαυτό δεν θέλω να δώσω βάρος στη γνώμη μου για το ανυπόστατο όσων εκ των κατηγοριών έχω προσωπική αντίληψη. Εξ άλλου το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με μια κίνηση δικαιοσύνης, τον τοποθέτησε το 2008 σε μητρόπολη του Οικουμενικού Θρόνου. Θα ήθελα όμως να παρακαλέσω δημόσια τον νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, πρόεδρο της Επιτροπής που πήγε στην Κάλυμνο, την εντιμότητα του οποίου ουδείς αμφισβητεί, να συμβάλλει με μια ενέργειά του στην αξιοπιστία της ιστορικής μνήμης της εκκλησίας. Τον παρακαλώ λοιπόν να γράψει ένα ιδιόχειρο σημείωμα για την πραγματική εικόνα που σχημάτισε για όσα κατηγορήθηκε ο μητροπολίτης Νεκτάριος Χατζημιχάλης. Σε ένα τέτοιο σημείωμα που θα υπερβαίνει «…τας δοθείσας εντολάς και οδηγίας και όσα ήκουσε, καλά και άσχημα», θα μπορεί να αποτυπωθεί η κρίση ενός έντιμου αρχιερέως με σκοπό να πληροφορηθεί ο ιστορικός του μέλλοντος για τη βασιμότητα ποιων κατηγοριών και για το αν υπήρχαν κατηγορίες τις οποίες το Φανάρι δεν εγνώριζε όταν συνέχαιρε και ανεδείκνυε τον Νεκτάριο και όταν του ανέθετε κρίσιμες για την εκκλησία αποστολές. Και επειδή η εκκλησιαστική τάξη δεν πρέπει να διαταραχθεί ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να σφραγίσει το σημείωμα αυτό με την εντολή να ανοιχτεί μετά από είκοσι -τριάντα χρόνια.

  http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/history/kathimerini_arximandritismos.htm
  Ο αρχιμανδριτισμός, ασθένεια της Εκκλησίας.

  Οι άγαμοι κληρικοί από νεαρή ηλικία μαθαίνουν καλά την τέχνη των συμμαχιών που θα τους οδηγήσει στον επισκοπικό θρόνο.

  Άρθρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη*. Καθημερινή της Κυριακής, 27-02-2005

  Η κρίση που συγκλονίζει την Εκκλησία της Ελλάδος και έχει επεκταθεί, για την ώρα, και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν είναι ασφαλώς κρίση προσώπων, όπως προσπαθούν πολλοί επίσκοποι και πολιτικοί να την παρουσιάσουν προκειμένου να την υποβαθμίσουν – χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι όσοι ενέχονται δεν πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπουν οι κανόνες της Εκκλησίας και οι νόμοι του κράτους. Η κρίση είναι θεσμική, ηθική και πνευματική.

  Είναι τόσο βαθιά μάλιστα, που τίποτε από εδώ και πέρα δεν θα είναι για την Εκκλησία της Ελλάδος όπως πριν, κάθε επιστροφή στην προ της παρούσης κρίσεως κατάσταση είναι πλέον αδύνατη. Ποια θα είναι η νέα πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από το πόσο η Εκκλησία θέλει και μπορεί να συζητήσει εις βάθος τα αίτια αυτής της δίχως προηγούμενο κρίσης και να πράξει ανάλογα.

  Τα αίτια της κρίσης μπορούν να αναζητηθούν σε πολλές κατευθύνσεις. Θα κάνουμε λόγο και εμείς εδώ για ένα από αυτά, θεσμικού χαρακτήρα, μέσα από το οποίο, ωστόσο, μορφοποιείται και εκφράζεται όλη η ηθική και πνευματική παθολογία της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας. Θα μιλήσουμε για τον αρχιμανδριτισμό. Είναι τυχαίο ότι όλοι για τους οποίους γίνεται δυσφήμως λόγος τις μέρες αυτές είναι αρχιμανδρίτες ή πρώην αρχιμανδρίτες (δηλαδή επίσκοποι);

  Κληρικοί καριέρας:
  Τι είναι οι αρχιμανδρίτες; Είναι άγαμοι ιερείς εν τω κόσμω, χωρίς όμως να είναι μοναχοί – είναι απλώς εγγεγραμμένοι για τυπικούς λόγους στο μοναχολόγιο μιας μονής. Το τρίτον τούτο γένος, πέραν των εγγάμων παπάδων και των μοναχών, είναι κληρικοί καριέρας. Φόρεσαν τα ράσα, σε νεαρότατη συνήθως ηλικία, ορεγόμενοι εκκλησιαστικών αξιωμάτων και κυρίως βέβαια επισκοπής. Γίνονται αρχιμανδρίτες για να γίνουν δεσποτάδες. Άγαμοι ιερείς στον κόσμο υπήρχαν πάντοτε στην Εκκλησία, μόνο σήμερα όμως και κυρίως στα όρια της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν συγκροτήσει χωριστό σώμα και έχουν αποκτήσει τόση δύναμη.

  Η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία κυβερνιέται –διάβαζε: δυναστεύεται– από τους αρχιμανδρίτες, από αυτό το σώμα φιλόδοξων, αθεολόγητων, απαίδευτων, αυταρχικών και ψυχολογικά προβληματικών –ίνα μη τι χείρον είπωμεν– ανθρώπων. Όταν ένα χριστιανόπουλο, δεκαεφτά ή δεκαοχτώ χρόνων, θέλει να βάλει τα ράσα, όχι για να γίνει παπάς ή καλόγερος αλλά αρχιμανδρίτης, κάτι δεν πάει καλά εξαρχής με την ψυχική ισορροπία του. Οι αρχιμανδρίτες ξέρουν καλά ένα μόνο πράγμα, αυτό ακριβώς που ξέρει κάθε καριερίστας, την τέχνη των συμμαχιών: σε ποιον να προσκολληθούν, με ποιον και πότε να συμμαχήσουν, με ποιους να συνάψουν σχέσεις δοσοληψίας, οι οποίες, όπως έδειξε η παρούσα κρίση, μπορεί να φτάσουν και πολύ μακριά.

  Νοσηρό φαινόμενο:
  Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να εμποδίσει, στη σύγχρονη κοινωνία των ατομικών δικαιωμάτων, έναν άνθρωπο να γίνει άγαμος παπάς, όπως κάποιος άλλος γίνεται άγαμος δάσκαλος, δικαστής ή υδραυλικός. Ούτε εμείς είμαστε αντίθετοι σε κάτι τέτοιο. Το νοσηρό φαινόμενο του αρχιμανδριτισμού, στο οποίο επωάζονται όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε τούτες τις μέρες, είναι εκείνο που πρέπει να λάβει οριστικό τέλος, και όχι η άγαμη ιεροσύνη. Υπάρχουν κανονικά μέσα για να γίνει αυτό. Θα αναφέρουμε τρία.

  1. Το ηλικιακό όριο που θεσπίζουν οι εκκλησιαστικοί κανόνες για τη χειροτονία σε διάκονο (το εικοστό πέμπτο) και σε πρεσβύτερο (το τριακοστό) να αυξηθεί, προκειμένου περί αγάμων κληρικών, κατά πέντε έτη (τριάντα και τριάντα πέντε αντιστοίχως), ώστε η απόφαση για άγαμη ιεροσύνη να είναι, όσο γίνεται περισσότερο, ώριμη, στερεή και δοκιμασμένη.

  2. Οι άγαμοι κληρικοί στον κόσμο να μην παίρνουν το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Το οφίκιο αυτό να περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στα μοναστήρια, στους ηγουμένους των μονών, στους επικεφαλής της μάνδρας. Θα διορίζονται δηλαδή άγαμοι ιερείς στους ενοριακούς ναούς και δεν θα γίνονται με την πρώτη, όπως εν τοις πράγμασι συμβαίνει σήμερα, προϊστάμενοι των ναών ούτε βεβαίως θα προΐστανται στις ακολουθίες. Θα γίνονται και αυτοί προϊστάμενοι με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που γίνονται και οι έγγαμοι.

  Δεν είναι νοητό νεανίσκοι είκοσι τόσων χρόνων να δυναστεύουν, ελέω επανωκαλυμμαύχου, παπάδες με τριάντα και σαράντα χρόνια ιεροσύνης. Επίσης να μην καταλαμβάνουν κατ’ αποκλειστικότητα ούτε καν κατά προτεραιότητα τα λογής εκκλησιαστικά αξιώματα και υψηλές διοικητικές θέσεις (αρχιερατικοί επίτροποι, πρωτοσύγκελλοι, ιεροκήρυκες μητροπόλεων κ.λπ.).

  Δεν θα αποκλείονται από αυτά, αλλά θα δικαιούνται να τα λάβουν εξίσου όπως και οι έγγαμοι. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι είναι αποτελεσματικότερο τις κρίσιμες διοικητικές θέσεις που απαιτούν μακρά πείρα και γνώση (όπως αίφνης η θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου) να τις αναλαμβάνουν έγγαμοι ιερείς για να εξασφαλίζεται μια απρόσκοπτη διοικητική συνέχεια. Οι σημερινοί αρχιμανδρίτες τις θεωρούν τις θέσεις αυτές, όπως και πράγματι είναι, προθάλαμο του επισκοπικού θρόνου.

  3. Να εκλέγονται επίσκοποι και από τις τάξεις των εγγάμων ιερέων. Η αγαμία των επισκόπων δεν ίσχυε ανέκαθεν στην Ανατολική Εκκλησία (μέχρι και τον 5ο αι. οι περιπτώσεις εγγάμων επισκόπων δεν είναι σπάνιες), νομοθετείται από τον Ιουστινιανό τον 6ο αι., επικυρώνεται με τον ιβ’ κανόνα οικονομίας της Πενθέκτης (691 – 692), και είναι καιρός πλέον να αρθεί. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα υπέρ της. Κανένα απολύτως. Τουναντίον μάλιστα η τραγική έλλειψη ικανών και άξιων εκκλησιαστικών ανδρών επιβάλλει, κατά στοιχειώδη λογική, να διευρυνθεί το πεδίο επιλογής των επισκόπων, να συμπεριλάβει κατ’ ανάγκην και τους εγγάμους.

  Όσο απομένουν Χριστιανοί…
  Οι αποφάσεις της συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (18 – 19 Φεβρουαρίου) επιβεβαίωσαν, για άλλη μια φορά, ότι οι επίσκοποι είναι βαθιά νυχτωμένοι, ότι εθελοτυφλούν και υποκρίνονται. Ούτε είχα ούτε έχω καμιά ελπίδα ότι θα θελήσουν οι άνθρωποι αυτοί να απαλλάξουν την Εκκλησία από τον νοσηρό εναγκαλισμό του αρχιμανδριτισμού, είναι όλοι τους άλλωστε σαρξ εκ της σαρκός του αρχιμανδριτικού γένους.

  Θέλω ωστόσο να αισιοδοξώ ότι οι ελάχιστοι μυαλωμένοι επίσκοποι που υπάρχουν θα θελήσουν να λάβουν στις επαρχίες τους κάποια ουσιώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης και ότι μέσα στο πλαίσιο των μέτρων αυτών θα επαναθεωρήσουν και το ρόλο των άγαμων κληρικών στην Εκκλησία. Ό,τι κάνουν πάντως ας το κάνουν όσο απομένουν ακόμη Χριστιανοί στον τόπο μας.

  * Ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης είναι διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία.
  [Το άρθρο εκφράζει απόψεις του συντάκτη του]

 6. Ο/Η Psycho λέει:

  Γελάει με τον δεσπότη της Καλύμνου στη σύσκεψη για τους πρόσφυγες, γελάει συνέχεια ο τίποτας καμαρώνοντας και όλοι αναρωτιούνται γιατί


  Ειρωνικά σχόλια…

  Bild για Τσίπρα: «Η χώρα του είναι χρεοκοπημένη κι αυτός γελάει…»

  Μίνα Αγγελίνη 06/02/2015

  «Ο Αλέξης Τσίπρας γελάει στη μισή Ευρώπη», σχολιάζει ειρωνικά στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Bild, την ώρα που η πατρίδα του είναι χρεοκοπημένη.

  «Η χώρα του είναι χρεοκοπημένη κι αυτός γελάει…». Η Bild υπενθυμίζει επίσης στους αναγνώστες της πως το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ. «Την ώρα που η πατρίδα του βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αυτός μοιράζει χαμόγελα…».

  «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Κύπρο, τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και εν συνεχεία επέστρεψε στην πατρίδα του. Ο φακός τον δείχνει πάντα να έχει πολύ καλή διάθεση, να χαμογελά σε όλους τους σταθμούς της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του από την ανάληψη των καθηκόντων του.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Στους 70 κουμπουροφόρους κληρικούς που ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είχε καταγγείλει στη Βουλή πως oπλοφορούν,
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:W4qPC29743kJ:www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es050328.txt+&cd=5&hl=el&ct=clnk&gl=gr
  ανάμεσά τους και τον καταγγελθέντα δημόσια (και μηδέποτε διερευνηθέντα) για παιδεραστία άγιο Λέρου, Καλύμνου κλπ Νεκτάριο και τον φιλάνθρωπο αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη που συνεχίζει τη φιλανθρωπική του δράση, να προσθέσουμε και έναν ιερέα της Αχαϊας:

  http://messinia1234.com/%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BE%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA/

  Πάτρα: Καταδίωξαν παπά, παραβίασε κόκκινα και είχε μαζί του όπλο και μαχαίρι !

  by Ηλίας Γεωργόπουλος · 25 Αυγούστου 2015

  ……Ο ιερέας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν σταμάτησε τελικά … εξύβρισε τους αστυνομικούς…

  http://www.iliaoikonomia.gr/%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD/

  ΠΑΤΡΑ: Γλεντζές παπάς με όπλο σε «ελληνάδικο»! Συνελήφθη στην Γούναρη

  25 Αυγούστου, 2015, 07:58
  ………..
  Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο αυτοκίνητο οι άνδρες της Αστυνομίας βρήκαν ένα πιστόλι και ένα μικρό μαχαίρι. Έτσι οι δύο συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αφέθηκαν ελεύθεροι και πλέον, ο ιερέας και ο αδελφός του, θα κληθούν ν’ αποδείξουν στο δικαστήριο σε ποιον ανήκει το όπλο και κατά πόσο έφεραν άδεια ή όχι.
  ……………………

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s