Είναι υποχρεωτική η επιλογή μεταξύ «δίχως όρους φιλοξενία» και εθνική-κρατική στεγανοποίηση;

[Αφήνουμε πίσω τις ευκολίες. Εννοώ ότι δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε ανάμεσα στη «δίχως όρους φιλοξενία» και στην εθνική-κρατική στεγανοποίηση]

φωτο: newsbomb.gr

φωτο: newsbomb.gr

Σκιές του προσφυγικού. Aπό τον Νικόλα Σεβαστάκη στη Lifo

Τι κάνουμε λοιπόν; Πώς αντιμετωπίζουμε τη νέα κατάσταση, αυτό που συνηθίσαμε να ονομάζουμε «προσφυγική κρίση»; Υπάρχουν αυτοί που απαντούν σαν να μην έχουν σημασία τα σύνορα, οι αντοχές των κρατών, τα μηνύματα που εκπέμπονται από μια πολιτική γενικής φιλοξενίας. Παραλληλίζουν το σημερινό κύμα με όλα τα κύματα προσφυγιάς που γνώρισε η Ιστορία. Με τους ξεριζωμένους της Μικράς Ασίας, κυρίως. Και ρωτούν, κάνοντας πως δεν ξέρουν: μα, γιατί να μην περάσουν στην Ευρώπη δέκα, πενήντα, ένα εκατομμύριο άνθρωποι; Τι εμποδίζει να υπάρξει μια πολιτική της αλληλεγγύης; Και ευθύς αμέσως εξαπολύουν όλες τις ζοφερές λέξεις στη σειρά: ευρωπαϊκός ρατσισμός, αποικιοκρατική αλαζονεία, δυτικός εγωισμός.

Αυτοί οι δημόσιοι τιμητές δείχνουν τους Αυστριακούς και τους άλλους της «ομάδας του Βίζεγκραντ» και λένε χαιρέκακα: να, λοιπόν, η αλήθεια της Ευρώπης, ορίστε η Ευρώπη-αστυνομία και στρατόπεδο και υποκρισία. Έπειτα, φυσικά, απαιτούν, από αυτή την ίδια απεχθή οντότητα (την Ευρωπαϊκή Ένωση) να ανοίξει όλα τα σύνορα και τις μπάρες. Ακόμα όμως και αν γινόταν κάτι τέτοιο, δεν θα αργούσαν οι νέες κατηγορίες: πως πρόκειται για άνοιγμα συνόρων άτιμο και δόλιο, για αναζήτηση φτηνής εργατικής δύναμης από την πλευρά ενός «γερασμένου ιμπεριαλισμού».

Έτσι, εδώ το συμπέρασμα είναι πως όποια εξέλιξη και αν υπάρξει στο δράμα, η ενοχή της Ευρώπης και το στίγμα της Δύσης είναι ανεξίτηλα. Ο πρώτος κόσμος είναι πάντα και εσαεί υπεύθυνος για όλα τα δεινά στην περιφέρειά του. Οι μητροπόλεις είναι οι βασικοί φορείς της πλανητικής ασθένειας και όλα τα υπόλοιπα απλά συμπτώματα. Σε τελική ανάλυση, για πολλούς ριζοσπάστες σχολιαστές το Ισλαμικό Κράτος είναι ένα κακοφορμισμένο τοπικό εξάνθημα ενός πλανήτη ρημαγμένου από τη Δύση. Έτσι έχει το μάντρα.

Στους αντίποδες, ωστόσο, συναντούμε μια άλλη προσέγγιση. Θα την ονομάσω ρεαλιστική, με τους όρους ενός κυνικού ρεαλισμού. Όσοι την προωθούν πιστεύουν πια πως τα ισχυρά σύνορα και οι κρατικές βουλήσεις είναι η μοναδική άξια λόγου πραγματικότητα. Η πολιτική Ευρώπη –λένε– είναι ένα ιδεαλιστικό μύθευμα, μια ιστορία τελειωμένη και ανυπόληπτη. Αυτός ο νέος «εθνικός ρεαλισμός» δεν αναζητά τη δικαιοσύνη του ανθρωπισμού αλλά την ισχύ και την αποτελεσματικότητα. Η αποτροπή των ροών πάει εδώ μαζί με την επιστροφή στα ισχυρά κράτη και στην κυριαρχία τους. Με αυτή την έννοια, κινήσεις όπως αυτές των Αυστριακών μπορεί να κριθούν ως υπαρξιακά αναγκαίες και όχι ως επικίνδυνες. Αφού η Ευρώπη ως Ιδέα δεν λειτουργεί, η λύση είναι η ανάκτηση της πρωτοβουλίας απ’ όσες κοινωνίες και εξουσίες θέλουν να σώσουν την κοινωνική τους συνοχή και τον έλεγχο στις επικράτειές τους.

Τι κάνουμε λοιπόν; Ως άτομα, ως πολίτες που έρχονται ενώπιον αυτής της σκληρής συγκυρίας;

Αφήνουμε πίσω τις ευκολίες. Εννοώ ότι δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε ανάμεσα στη «δίχως όρους φιλοξενία» και στην εθνική-κρατική στεγανοποίηση. Όχι όμως για λόγους πολιτικής ορθότητας, ούτε επειδή αποζητούμε πάντα μια πιο σύνθετη τοποθέτηση στα πράγματα. Υπάρχουν στιγμές στην Ιστορία που οι υπαρξιακές και πολιτικές επιλογές δεν φτιάχνουν ένα πράγμα. Και πολλές άλλες στιγμές που το ανάθεμα στους «φταίχτες» (όποιοι και αν είναι αυτοί) δεν σημαίνει τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αυτή είναι, μάλλον, και η στιγμή που ζούμε. Δεν σηκώνει ιδεολογικές καταχρήσεις των πληγών. Ούτε το κάλεσμα «ανοιχτά σύνορα», ούτε, πολύ περισσότερο, την κουραστική ρουτίνα του αριστερισμού να χρίζει πολιτικά υποκείμενα τα εκάστοτε θύματα μιας κατάστασης.

Αλλά με ανησυχεί και η άλλη άποψη. Αυτή που στο όνομα ενός ρεαλισμού της ισχύος μοιάζει να πηδάει στο τρένο των νέων αυταρχικών εθνικισμών που κατατρώνε την Ευρώπη. Λες και μπορεί να ρυθμιστεί το χάος με κινήσεις μοναχικών λύκων, με κράτη που υπονομεύει το ένα το άλλο σε ένα παιχνίδι χωρίς τέλος.

H no border ανευθυνότητα δεν υπολογίζει τις διαφορές ουσίας της σημερινής συγκυρίας από άλλες του μακρινού παρελθόντος. Δεν θέλει να καταλάβει ότι η πολιτική φιλοξενία είναι διαφορετική υπόθεση από την ηθική αναγνώριση του άλλου. Υποτιμά χονδροειδώς τα λεπτά ζητήματα των πολιτικών αξιών, τον ισλαμιστικό ολοκληρωτισμό, τα προβλήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Ο ρεαλισμός της εθνικής κυριαρχίας πάει να μιμηθεί στην ουσία την οπτική διαφόρων Ορμπάν για την κρατική ισχύ: αντικαθιστά βιαστικά τα υπερεθνικά όνειρα του χθες με στενόμυαλες κινήσεις αυτοσυντήρησης. Αντί να διορθώσει πλευρές ενός παραδείγματος, σπρώχνει ουσιαστικά στην ακύρωσή του.

Η τρίτη λύση, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, δείχνει υποτονική. Φαίνεται να μη διαθέτει ισχυρό ρεύμα και υποχωρεί κάτω από τα χτυπήματα του συναισθηματικού φιλο-μεταναστευτισμού από τη μια και του σκληρού εθνικισμού από την άλλη.

Επιμένοντας, ωστόσο, στη δύσκολη επιλογή, σώζουμε κάτι πολύτιμο: όχι την ψυχή μας (δεν αφορά κανέναν μια τέτοια σωτηρία) αλλά δυο-τρία σημαντικά πράγματα του φιλελεύθερου πολιτισμού. Τη μέριμνα για ένα κράτος δικαίου ικανό μεν να υπερασπίζεται την υπόστασή του αλλά και ευαίσθητο σε οικουμενικές αρχές. Τα κεκτημένα ενότητας της υπαρκτής Ευρώπης, παρά τα σχίσματα και τις θλιβερές δημαγωγίες που τη διαπερνούν. Την προσπάθεια, τέλος, να υπάρξει μια ρύθμιση του προσφυγικού, χωρίς να περιμένει κανείς το τέλος όλων των πολέμων ή το να γίνουν όλα τα κράτη ενάρετες και αγαπητικές οντότητες.

Η Ειδομένη, τα Διαβατά, η Μυτιλήνη, ο Πειραιάς, δεν είναι εικόνες για πύρινα στάτους που σπεύδουν να βαφτίσουν ναζιστική την Ευρώπη. Ας μη γίνουν και αφορμή να θάψουμε την Ευρώπη και να αναστήσουμε την εθνική μας μοναξιά. Θα είναι μια μοναχικότητα ευάλωτη στο χειρότερο που θα αναμασά το χαμένο της δίκιο, είτε βρίζοντας τους ξένους είτε ευλογώντας τα όπλα της. Όπλα άσφαιρα του αιώνιου ελληνικού παράπονου.

Πηγή: www.lifo.gr

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

22 Responses to Είναι υποχρεωτική η επιλογή μεταξύ «δίχως όρους φιλοξενία» και εθνική-κρατική στεγανοποίηση;

 1. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Καὶ ὅμως ἔχουν τὴν ἴδιαν λογικήν, αἱ δύο αὐταὶ θέσεις. Τὸ ξήλωμα τοῦ πουλόβερ, .
  Ἡ μία πλευρὰ τοὺς θέλει ὅλους, γιατί ἐὰν ἀρχίσουν οἱ περιορισμοὶ στὸ τέλος δὲν θὰ μπαίνει κανένας.
  Ἡ ἄλλη πλευρὰ δὲν θέλει κανέναν, γιατί ἐὰν περάσει ὁ πρῶτος, στὸ τέλος θὰ ἔρθουν ὅλοι.
  Γιατί δὲν γίνεται νὰ τηρηθοῦν συγκεκριμένοι νόμοι;
  Ἐπειδὴ ὅλα τὰ καθεστῶτα ἀπὸ ἐποχῆς Κωνσταντίνου Α’ Ἀποστάτου (Μέγας εἶναι ὁ Ἰουλιανός), εἶναι τρόπον τινὰ μονοθεϊστικά, ὁ κόσμος ἔχει μάθει νὰ μὴν ἐφαρμόζει τοὺς ἀφύσικους καὶ παράλογους νόμους, οἱ ὁποῖοι ὑπακούουν ἐξωκοσμικὲς λογικὲς μὲ συνέπεια νὰ μὴν ἐφαρμόζει νόμους γενικῶς.
  Ἡ τάσις εἶναι νὰ ἔχουμε ἀφ’ἕνος ἁγιοποίησιν κάποιου ἄκρου μὲ τὴν ἀντίστοιχον δαιμονοποίησιν τοῦ ἄλλου.
  Ἣ ἔχουμε τοὺς κακόμοιρους μετανάστες, οἱ ὁποῖοι ὡς ἄνθρωποι εἶναι χριστιανοὶ ἄγγελοι

 2. Ο/Η Διεθνιστής λέει:

  Φιλότιμη αλλά θλιβερή προσπάθεια «ξεπλύματος» της ΕΕ-ντροπής. Θυμίζω ότι ο Σεβαστάκης ήταν αυτός που είπε για κάποιους ότι δεν έχουν σημασία, γιατί δεν ψηφίζουν Σύριζα, θα ενδιαφερθεί πραγματικά για τους πρόσφυγες που δεν ψηφίζουν καθόλου;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ο Σεβαστάκης που τα είπε αυτά τα γελοία και άθλια, είναι ο αντιευρωπαϊστής, αντιδυτικός, αντιαμερικανός, αντινατοϊκός κλπ κλπ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης,
   http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113811473

   αυτός εδώ είναι διαμάντι, πραγματικός διανοούμενος, Δημοκράτης και Αριστερός και τον λένε Νικόλα.
   http://www.toperasma.gr/sebastakis_n/index.html
   Να προσέχεις σε παρακαλώ, γιατί οι ad hominem διέξοδοι δεν είναι οι καλύτερες, όχι μόνο επειδή εδώ χτύπησες μάλλον «ομοϊδεάτη» σου και λάθος στόχο, αλλά γιατί απλά αποφεύγουν να απαντήσουν στα επιχειρήματα του αντιπάλου και (νομίζουν πως) ξεφεύγουν με προσωπική επίθεση.

   • Ο/Η Διεθνιστής λέει:

    mea culpa, και μάλιστα διπλό! δηλ. και μπέρδεψα τους Σεβαστάκηδες και όντως μια τοποθέτηση του σε άλλο θέμα, δεν είναι επιχείρημα επί του θέματος. Όμως επί της ουσίας, του θέματος, αυτό που επικρατεί είναι η εθνο-κρατική στεγανοποίηση (με ωραία λόγια από τους φιλελεύθερους η όχι και τόσο ωραία από τους ευρω-φασίστες) και δεν βγάζω έξω το ελληνικό κράτος που για πρακτικούς λόγους δεν μπορεί να την πραγματοποιήσει αποτελεσματικά, άλλωστε και αυτό στην ΕΕ ανήκει.

   • Ο/Η Po λέει:

    πιστεύετε σε έναν τέτοιο γεωπολιτικό χώρο που ανήκει η χώρας μας, σε μια τόσο «ταραγμένη» (συνεχώς είναι) χρονικά συγκυρία, η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει εκτός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ;
    Και αν το διακηρύττουν ορισμένα κόμματα, θεωρείτε ότι το εννοούν;
    Αν το εννοούν είναι τραγικό και αν τα πιστεύετε είστε τραγικά αφελείς.

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η Ελλάδα μπορεί να κλείνει παράνομα τα σύνορά της με νάρκες που ακρωτηριάζουν πρόσφυγες, να υψώνει τοίχο, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον γκρέμιζε, αλλά τώρα ανακάλυψε τις παράνομες νάρκες που κάνουν τον τοίχο απαραίτητο!
  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/h-paranomi-diatirisi-narkon-dikaiologia-gia-ton-frakti-ston-ebro-ekthetete-dipla
  να βασανίζει μετανάστες,
  http://www.avgi.gr/article/4359525/europaiko-dikastirio-53-katadikes-tis-elladas-gia-parabiasi-anthropinon-dikaiomaton
  να θαλασσοπνίγει στο Φαρμακονήσι (ΣΥΡΙΖΑ πριν πάρει την κυβέρνηση, γιατί μετά το ξέχασε),
  http://www.naftemporiki.gr/story/756687/boles-syriza-kata-m-barbitsioti-gia-tin-tragodia-sto-farmakonisi
  και οι Ελληναράδες, με το μεγσλύτερο ναζιστικό κόμμα στον κόσμο, να ληστεύουν ανενόχλητοι τους φουκαράδες «λαθρο» (!!!), που ήλθαν σταλμένοι να μας εξισλαμίσουν (!!!),
  αλλά φταίει πάντα η δυτική Ευρώπη (η ανατολική και η Ρωσία του Λαφαζάνη της Σρεμπρένιτσα, καλύτερα να μην πω τι κάνει), που τους φιλοξενεί όσο μπορεί, που μας πληρώνει λεφτά για τους πρόσφυγες, η Μέρκελ που τους φέρεται με καλοσύνη και το ΝΑΤΟ που εμποδίζει την περιοχή μας να γίνει Κόλαση και εγγυάται την ασφάλεια των συνόρων μας και την Ειρήνη στην περιοχή.
  Πόσο θράσος και πόση αχαριστία μπορεί να σηκώσει αυτή η χώρα;
  Δεν λέω πως η Δύση είναι άψογη ή πως δεν έχει ευθύνες, είναι όμως σχεδόν η μόνη εστία ανθρωπισμού σε έναν κόσμο τεράστιας βαρβαρότητας και οι πρόσφυγες το ξέρουν αυτό καλά όπως ξέρουν άριστα που θέλουν να πάνε.

 4. Ο/Η Liberal λέει:

  http://grpost.blogspot.gr/2016/03/blog-post_10.html#more

  10 Μαρτίου 2016

  Ψέμα στο ψέμα…

  Γράφει

  ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

  Το ζήσαμε κι αυτό.

  Γύρισε ο πρωθυπουργός από τη σύνοδο κορυφής και πανηγύριζε ότι αποσόβησε το κλείσιμο των συνόρων.

  Ισχυριζόμενος ότι η απόφαση θα ληφθεί στη νέα σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 17-18 Μαρτίου.

  Πριν περάσουν λίγες ώρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Τουσκ, δήλωσε ότι
  το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ζήτημα μονομερών ενεργειών κάποιων χωρών, αλλά κοινή απόφαση των 28!

  Δηλαδή, το κλείσιμο των συνόρων έχει και την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.

  Παρά τα όσα με περισσή περηφάνια διακήρυσσε.

  Και παρά τα ψέματα για εσωτερική κατανάλωση.

  Κι από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός κι οι συν αυτώ, μιλάνε για ανθρωπισμό.

  Μέγιστο ψέμα κι αυτό.

  Μέχρι τώρα ο ανθρωπισμός επιδεικνύεται ΜΟΝΟ από ιδιώτες, αφού ο κράτος του Αλέξη Τσίπρα είναι χαρακτηριστικά «απών».

  Ο δήθεν υπέρμαχος του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης κι οι λαλίστατοι υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς παρακολουθούν.

  Αδυνατούν να παρέμβουν, αδυνατούν να οργανώσουν ακόμη και μια απλή ενημέρωση των προσφύγων και των λαθρομεταναστών για το τι συμβαίνει.

  Μ’ ένα κράτος εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων να παρακολουθεί μόνο από τις τηλεοράσεις χιλιάδες πρόσφυγες να βουλιάζουν στις λάσπες της Ειδομένης.

  Ή να στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες υγιεινής στον Πειραιά και στο Ελληνικό.

  Κι εκεί ψέματα θέλησαν να πουν ή και λένε.

  Ας μη ξεχνάμε ότι πρώτο τους μέλημα δεν ήταν η συνδρομή βοήθειας στους ξεριζωμένους, αλλά η απαγόρευση πρόσβασης σε τηλεοπτικά συνεργεία και ΜΜΕ, μόνο και μόνο για να μη γίνονται γνωστές οι θλιβερές συνθήκες που επικρατούν.

  Τα πράγματα είναι σαφή και ξεκάθαρα.

  Ο Αλέξης Τσίπρας όλη την πολιτική διαδρομή του κόμματός του τη στήριξε σε τεράστια ψέματα.
  Τη στήριξε στη δική του αφελή ή κι επικίνδυνη υποκειμενικότητα.

  Στους δε ιθαγενείς πάντα μοίραζε κι εξακολουθεί να μοιράζει σανό.

  Από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μέχρι τα σκισμένα μνημόνια και από τα νταούλια που θα χόρευαν οι αγορές μέχρι την … άμεση διαγραφή του χρέους …την 13η σύνταξη, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση των πράξεων Νομοθετικού περιεχομένου και τώρα την συγκατάθεσή για να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα.

  Μπορεί η ελληνική παροιμία να αναφέρεται για το πόσο χρόνο χαίρεται ο κλέφτης κι ο ψεύτης, αλλά πλέον είναι βέβαιο ότι κι η ελληνική κοινωνία αρέσκεται στο παραμύθι…

  Διαφορετικά με το τέλος του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης της «Πρώτη φορά Αριστερά», θα είχε επιβεβαιωθεί η παροιμία…

 5. Ο/Η Τσαχπινοκωλαράκης λέει:

  Χυδαιότητες Πάγκαλου. Αποκάλεσε «Τσαχπινοκολαράκη». τον Τσίπρα
  .
  ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

 6. Ο/Η Red λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/03/blog-post_40.html

  Γιατί ο Μητσοτάκης καλύπτει το «γαλάζιο» λαμόγιο;

  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 | 4:57 μ.μ.

  Όπως μας πληροφορεί το σημερινό «Ποντίκι» αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ με αφορμή ένα παραπολιτικό σχόλιο που δημοσίευσε ο Στέφανος Κασιμάτης στην «Καθημερινή» (3/3/2016) και έχει σχέση με το τι διαδραματίστηκε σε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με λαμόγιο βουλευτή ο οποίος πιθανόν να υπήρξε και πρώην υπουργός.

  Τα όσα αναφέρονται στο σχόλιο του Κασιμάτη, η εφημερίδα του Δελατόλλα τα θεωρεί δεδομένα αφού δεν υπήρξε διάψευση από την Ν.Δ και αναρωτιέται ποιο γαλάζιο στέλεχος είναι ο δράστης της λαμογιάς και ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της διαρροής.

  Ας τα πιάσουμε με την σειρά. Γράφει ο Σ.Κ στην εφημερίδα που αναφέραμε:

  Quiz

  Οι ασφαλέστερες προβλέψεις (αυτό το λέω και ως συμβουλή στους νεοτέρους) είναι εκείνες που αφορούν τα ασήμαντα. Γι’ αυτό και εγώ προβλέπω ότι η σταδιοδρομία σχετικά νεοφερμένου και υπέρμετρα φιλόδοξου πολιτικού της Κεντροδεξιάς πλησιάζει –συντομότερα από όσο θα ήθελε ο ίδιος– προς το αναπόφευκτο τέλος. Το λέω, επειδή ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον κάλεσε προ καιρού στο γραφείο του και του ανακοίνωσε ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες για την εντιμότητά του. Οταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε, του παρουσίασε και τα σχετικά στοιχεία.
  Κρίμα! Διότι ήταν εκείνος ο οποίος κάποτε επεσκέφθη ιεράρχη της Εκκλησίας και του ζήτησε την ευχή του, επειδή σκόπευε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος…

  Το αυτονόητο μεγάλο ερώτημα είναι: Ο αρχηγός της Ν.Δ έχει στα χέρια του στοιχεία για στέλεχος της παράταξης του που πήρε μίζες ή έκανε κάποια άλλη κουτσουκέλα και αντί να τα δημοσιοποιήσει και να αναγκάσει τον εμπλεκόμενο να λογοδοτήσει τα κρατάει στο συρτάρι του; Γιατί άραγε ο Μητσοτάκης συγκαλύπτει το συγκεκριμένο στέλεχος της παράταξης του; Κάποιος δικηγόρος δεν θα έλεγε ότι αυτό είναι «υπόθαλψη εγκληματία;».

 7. Ο/Η EΛΕΝΑ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ δρ ΧΗΜΕΙΑΣ λέει:

  Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
  Ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Σμύρνης απονέμει σήμερα στον Τσίπρα τον τίτλο του «επίτιμου διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας»

  Πηγή: Ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Σμύρνης απονέμει σήμερα στον Τσίπρα τον τίτλο του «επίτιμου διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/255292/idiotiko-panepistimio-tis-smyrnis-aponemei-simera-ston-tsipra-ton-titlo-toy-epitimoy#ixzz42WAncm8k

  • Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

   Την πάθανε οι Τούρκοι!

   Θα πάει ο Αλέξης εκεί και θα τους κάνει κατάληψη στο Πανεπιστήμιο!! Δεν θα ξαναγίνει μάθημα…

   • Ο/Η ΕΛΕΝΑ ΤΣΙΠΡΑ λέει:

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=450504

    ΑΡΘΡΟ Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

    Έντυπη Έκδοση
    Ελευθεροτυπία, Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

    (…)

    Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας μεγάλος ηγέτης. Δηλαδή, ο ίδιος νόμιζε ότι ήταν μεγάλος ηγέτης, όλοι οι άλλοι τον θεωρούσαν έναν μεγαλομανιακό τύραννο. Θεωρούσε ότι ήταν τόσο σοφός, ώστε, καθώς τη χώρα του την έβρεχε ο Δούναβις, αυτός είχε επιλέξει για τον εαυτό του το προσωνύμιο «Δούναβις της Σκέψης». Τον έλεγαν Νικολάε Τσαουσέσκου και τη σύζυγό του Ελένα. Η Ελένα είχε τελειώσει σε κάποιο ρουμάνικο ΤΕΙ βοηθός χημικού, αλλά είχε αυτοανακηρυχθεί διδάκτωρ χημικός μηχανικός και διηύθυνε ολόκληρο ερευνητικό κέντρο που έφερε το όνομά της και παρήγε μια ανακοίνωση τη βδομάδα, όπου εμφανιζόταν πρώτη η ίδια, χωρίς να έχει την παραμικρή ανάμειξη. Σε μια επίσκεψη του Νικολάε μάλιστα στην Αθήνα το 1980, η Ακαδημία Αθηνών είχε προσκαλέσει την Ελένα να κάνει επιστημονική ανακοίνωση με θέμα περί την τεχνολογία πολυμερών, όπου είχαν προλογίσει και τουλάχιστον δύο νεοδημοκράτες υπουργοί, προφανώς ειδικοί κι αυτοί στη συγκεκριμένη τεχνολογία!

 8. Ο/Η Antifa2 λέει:

  Mία απόφαση που θα έχει φρικάρει Βούτση, Γλέζο, Κωνσταντοπούλου και σχεδόν όλο το ΣΥΡΙΖΑ.
  Το Ευρωκοινοβούλιο χαλάει την πιάτσα της ανοχής.

  Μετά την αποβολή του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριου Συναδινού από τη συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς δέχεται θετικά σχόλια από τα ελληνικά κόμματα.

  Μετά το ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωση για την απαράδεκτη τοποθέτηση του Συναδινού έβγαλε και το Ποτάμι και αναφέρει:

  «Μπράβο στον Μαρτιν Σουλτς.
  Όταν οι κανόνες υπάρχουν και εφαρμόζονται, όταν στους δημοκρατικούς θεσμούς ο διάλογος διαχωρίζεται απο το μίσος, τότε Χρυσαυγίτες και όσοι άλλοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές θα καταδικαστούν στη σιωπή και στη λήθη.
  Για μια ακόμη φορά το Ευρωκοινοβούλιο δείχνει στην Κομισιόν (και σε όσα κράτη θέλουν να λέγονται ευρωπαϊκά) το δρόμο».

 9. Ο/Η Antifa2 λέει:

  Ο συνέταιρος Τέρενς πριν τη συγκυβέρνηση

 10. Ο/Η Διεθνιστής λέει:

  «πιστεύετε σε έναν τέτοιο γεωπολιτικό χώρο που ανήκει η χώρας μας, σε μια τόσο «ταραγμένη» (συνεχώς είναι) χρονικά συγκυρία, η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει εκτός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ;
  Και αν το διακηρύττουν ορισμένα κόμματα, θεωρείτε ότι το εννοούν;
  Αν το εννοούν είναι τραγικό και αν τα πιστεύετε είστε τραγικά αφελείς.»
  Δοκιμασμένη τακτική η σύγχυση, ανάμεσα σε ανάλυση, κριτική και σε πρόταση πολιτικής στρατηγικής. Ανάλυση και κριτική μπορούμε να κάνουμε χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε προτάσεις στρατηγικής. Τα πολιτικά κόμματα, είναι υποχρεωμένα να το κάνουν. Άρα επι της συγκεκριμένης κριτικής τι λέτε; Επι της στρατηγικής πρότασης, μόνο το ΚΚΕ, ουσιαστικά έχει τέτοιες θέσεις και σίγουρα μπορεί να το λέει εκ του ασφαλούς, όσο δεν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, οπότε πολιτεύεται με βάση ΑΡΧΕΣ. Αν αποκτήσει αυτή την ευθύνη, (με τους όρους που θέτει) μάλλον θα έχουν εν τω μεταξύ αλλάξει πολλά τριγύρω.Η πράξη πάντως δείχνει ότι «τραγικά αφελείς» έχουν αποδειχθεί οι πιστεύοντες στις αγαθές προθέσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επίσης αυτοί που ξεκίνησαν την Αντίσταση, σε μια Ευρώπη, που κυριαρχούσε από τα Πυρηναία ως τα Καρπάθια, ο Άξονας, ήταν σύμφωνα με την λογική σας «τραγικά αφελείς».

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Διεθνιστή,
   κατ’αρχήν σε ευχαριστώ για τη γενναία στάση σου στο θέμα μιας αβλεψίας σου αλλά και γενικότερα την αυτοκριτική σου για κάποια μέθοδο απάντησης.
   Σπανιότατη στην Ελλάδα η αυτοκριτική
   https://roides.wordpress.com/2016/03/10/10mar16/#comment-85133
   _______________
   Ως προς το ΝΑΤΟ κλπ
   Όλοι φαντάζομαι, όλοι οι λογικοί εννοώ, θέλουμε έναν κόσμο χωρίς στρατούς, εξοπλισμούς πολέμους κλπ
   Eμάς μας ενδιαφέρουν οι λύσεις των προβλημάτων στις υπάρχουσες συνθήκες. Άλλο τα οράματα, άλλο η πραγματικότητα.
   Η στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθαρά αλήτικη.
   Λυπάμαι για τη λέξη, αλλά οι κραυγές Ολανδρέου, go back Σόιμπλε, μαντάμ Μέρκελ, οι παρανοϊκές υποσχέσεις, το δημοψήφισμα, η καταστροφή των τραπεζών κλπ, εκτός από δείγματα τραγικής έλλειψης παιδείας, ήθους, παχυλής άγνοιας, εγκληματικής ανευθυνότητας, ήταν πολύ τυχοδιωκτικές και βλέπουμε τώρα τον εκφωνητή τους να γλείφει εκεί που έφτυνε, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής διάθεσης.
   Θεωρώ το ΝΑΤΟ τρομερά χρήσιμο σήμερα, την Ε.Ε. απαραίτητη όσο ποτέ.
   Σε μια ανθρωπότητα που τρίζουν τα θεμέλιά της, είναι δυο σταθερές με κάποιο σοβαρό πυρήνα αξιών και με αποτελεσματική ισχύ.
   Ασφαλώς δεν εκφράζουν αυτά που εγώ θα ήθελα, αλλά δείξε μου το καλύτερο, δείξε μου τώρα δυο ηγέτες καλύτερους από τη Μέρκελ και τον Ομπάμα, δείξε μου μια περιοχή του πλανήτη με αξίες καλύτερες από αυτές που αναγνωρίζει η Δύση.
   Ρωσία, Κίνα, οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες, το Βιετνάμ, η Β.Κορέα, αποτελούν κοινές Κολάσεις, ειδικά η δεύτερη, η πρώτη είναι η έδρα μιας Μαφίας.
   Η ηγεσία της Κούβας ομολόγησε δημόσια τα εγκλήματά της και τα λάθη της.
   Τα καθεστώτα Βραζιλίας-Βενεζουέλας αποκαλύφθηκαν ένοχα, μόνο εστίες σαν τον Καναδά, την Ουρουγουάη, την Αυστραλία και το Ισραήλ (αυτό δεν θα σου αρέσει καθόλου), έχουν επαφή με τον ανθρωπιστικό πολιτισμό σε έναν τραγικό κόσμο.

   • Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

    Σκίτσο ολλανδικής εφημερίδας προκαλεί αντιδράσεις: Δείτε τον… Ελληνα που ψήφισε «όχι»

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2015 16:06 |

    Σκίτσο ολλανδικής εφημερίδας προκαλεί αντιδράσεις: Δείτε τον… Ελληνα που ψήφισε «όχι»

    http://nstatic.tanea.gr/22249055_dgh.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTUlMmYwNyUyZjA3JTJmMjIyNDkwNTVfZGdoLmpwZyZ3PTY2MCZoPTM3NiZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPXRydWUmYXQ9NA%3d%3d

    Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κοινωνικά δίκτυα το σκίτσο που δημοσίευσε η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, που απεικονίζει έναν Ελληνα (ο οποίος συμβολίζει τη χώρα μας) να απλώνει το χέρι του ζητιανεύοντας για βοήθεια, την ώρα που με το άλλο του χέρι υψώνει το… μεσαίο δάχτυλο στους δανειστές.

    Πρόκειται, προφανώς, για τη χιουμοριστική ερμηνεία του ολλανδού σκιτσογράφου για το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος: οι Ελληνες είπαν «όχι» στη λιτότητα, αλλά την ίδια στιγμή δεν θελουν να βγουν από την ευρωζώνη.

    Ο Ελληνας παρουσιάζεται ως ένας χοντρός, τριχωτός, αξύριστος καπνιστής, που κάνει διακοπές με το ένα χέρι απλωμένο να ζητά λεφτά και με το άλλο να το υψώνει κάνοντας τη γνωστή άσεμνη χειρονομία.

   • Ο/Η Διεθνιστής λέει:

    Λυπάμαι αλλά μάλλον το επιχείρημα του Ρο, είναι πιο πειστικό, εννοώ το «ύστατο επιχείρημα», που χρησιμοποίησαν και οι Αθηναίοι εναντίον των Μηλίων. Η δική σας, στην βάση «αξιών» υπεράσπιση του κυρίαρχου ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, μέσω δαιμονοποίησης των μη υποτασσόμενων πλήρως δυνάμεων και ωραιοποίησης του απαρτχάϊντ καθεστώτος του Ισραήλ, μόνο σαν ψυχολογική προσαρμογή στο αναπόδραστο μπορώ να το ερμηνεύσω. Όμως οι Ερωπαϊκές χώρες, μπορούν έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσουν την πορεία προς τον όλεθρο, αν ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα σταματήσει την συμμετοχή τους στην πολεμοχαρή επίθεση εναντίον της Ρωσίας (and beyond).

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Δεν υπερασπίζομαι απολύτως κανέναν εξουσιαστή. Τίποτα από ότι υπάρχει ως καθεστώς δεν με εκφράζει, συγκριτικά μόνο υποστηρίζω. Δεν είμαι τόσο παράλογος για να θέλω τη συντριβή του καλύτερου υπάρχοντος ως λύση, λύση που θα οδηγήσει σε μια πραγματική παγκόσμια Κόλαση,
    Ο δυτικός κόσμος εκπροσωπεί σήμερα κάποια κεκτημένα της ανθρωπότητας. Αυτά δεν πρέπει να χαθούν στο όνομα της αριστερής υποκρσίας που εκ του ασφαλούς ζητάει το μέγιστο, όταν δεν μπόρεσε ποτέ της όπου κυβέρνησε να εξαφαλίσει το ένα από τα δυο ελάχιστα, δηλαδή την ελευθερία της έκφρασης, όσο για το άλλο, δηλαδή το ψωμί, κι αυτό συχνά το έδινε με δελτίο.
    Η όλη πολιτική του Ισραήλ δεν έχει τη συνολική μου επιδοκιμασία και κρίνεται πάντα και με συνέπεια, με βάση τις σταθερές αρχές που έχουμε εμείς, δεν είμαστε όμως τόσο διαστροφικοί, παλιάνθρωποι ή εθελότυφλοι, ώστε να κλείνουμε σαν την ελληνική Αριστερά και πολλούς ακόμη, τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά στο μίσος που έχει η Χαμάς κατά της ανθρωπότητας και στη σοβαρή απειλή που αυτό, αθροιζόμενο με το παρόμοιο μίσος συγγενών δυνάμεων της περιοχής, αποτελεί για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

    Δεν υπάρχει καμία πολεμόχαρη απειλή σε βάρος της Ρωσίας.
    Η χώρα αυτή έχει έναν εχθρό, την πλειοψηφία του λαού της, που με την ψήφο του αναδεικνύει και μετά ανέχεται ή και στηρίζει, μαφιόζικες και τυραννικές καταστάσεις στην εξουσία. Να σας βρω δικαιολογίες των ανθρώπων αυτών, την μακροχρόνια κουλτούρα του αυταρχισμού, την οικονομική ανάγκη, την άγνοια, τον άνωθεν τρόμο κλπ, ευχαρίστως, δεν κρίνουμε αφ’ υψηλού, έχουν όλη μας τη συμπάθεια, ξέρουμε πως δεν είμαστε υποχρεωτικά καλύτεροι, ίσως είμαστε πιο τυχεροί (όμως όλοι μας μπορεί να βρεθούμε στη θέση τους ή και χειρότερα), αλλά δεν κοροϊδεύουμε και τον εαυτό μας.

 11. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  Διαψεύδει το αρμόδιο υπουργείο

  Απαγόρευση εισόδου στα hot spots καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

  Απαγόρευση εισόδου της Διεθνούς Αμνηστίας στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και τα hot spots καταγγέλλει ο διευθυντής της οργάνωσης, Γιώργος Κοσμόπουλος.

  Όπως επισημαίνει ο κ. Κοσμόπουλος, η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει εδώ και δύο εβδομάδες γραπτά και προφορικά άδεια πρόσβασης στους χώρους φιλοξενίας από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας, ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα απάντηση.

  «Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία μαζί τους, ρίχνουν το μπαλάκι από τον ένα στον άλλο με αποτέλεσμα να μην έχουμε βγάλει άκρη» εξηγεί.

  Σήμερα, Παρασκευή, μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας επιχείρησαν να εισέλθουν σε χώρο φιλοξενίας στο Ελληνικό, αλλά δεν τους επιτράπηκε η είσοδος. Αντίστοιχη απαγόρευση εισόδου υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα και στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών. «Δεν γίνεται να απαγορεύεις την είσοδο σε οργανώσεις που παρακολουθούν την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει ο ίδιος.

  Σε επικοινωνία του Αθηναϊκού Πρακτορείου με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι «δεν έχει υπάρξει καμία απαγόρευση πρόσβασης προς τη Διεθνή Αμνηστία. Από την οργάνωση ζητήθηκε η βιντεοσκόπηση κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη συνοχή των κέντρων φιλοξενίας. Προτεραιότητά μας είναι η είσοδος στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, οι εργασίες επέκτασης των δομών και στη συνέχεια η ικανοποίηση αιτημάτων βιντεοσκόπησης».

  Ενημέρωση προσφύγων στη Βικτώρια

  Εν τω μεταξύ, την παρουσία των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να ενημερώνουν επισήμως τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας για τις δομές, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν και να μεριμνούν για την προστασία τους ζητά το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

  Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, η αστυνομία διώχνει τους πρόσφυγες από την πλατεία, αλλά εκείνοι δεν έχουν πού να πάνε και δεν γνωρίζουν ποια κέντρα φιλοξενίας λειτουργούν ή πώς θα μεταφερθούν εκεί.

  «Αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι αναγκάζονται να περπατάνε γύρω από την περιοχή, αφού δεν τους επιτρέπεται να καθήσουν ούτε στα παγκάκια, εκτεθειμένοι, χωρίς να ξέρουν πού να απευθυνθούν» σημειώνεται.

  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 12. Παράθεμα: Άλλο πρόσφυγας και άλλο οικονομικός μετανάστης, όμως δίχως Κράτος, πώς… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.