Το σκάνδαλο «Αλληλεγγύη» (τώρα «Αποστολή») και η «φιλάνθρωπη» εκκλησία

[ Μετά το φιάσκο των σάπιων πουλερικών, η υπόθεση της «Αλληλεγγύης» οδηγήθηκε στην ποινική και αστική δικαιοσύνη. Κατά την εκκαθάριση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, διαπιστώθηκε συνολική ζημιά 9.505.200 ευρώΜετά ιδρύθηκε η «Αποστολή»]

Τα εγκαίνια της «Αποστολής» έκανε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. Στη φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους επιχειρηματίες Λ. Λαυρεντιάδη (δεξιά) και Π. Κυριακίδη (αριστερά)

Τα εγκαίνια της «Αποστολής» έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. Στη φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους επιχειρηματίες Λ. Λαυρεντιάδη (δεξιά) και Π. Κυριακίδη (αριστερά)

Κοίτα την Αποστολή σου ή Λόγος περί ΜΚΟΑνδριανή Στράνη – Alfavita.gr

Σε χαλεπούς καιρούς οικονομικής κρίσης η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και συγκρούσεις, ενώ ο καπιταλισμός αναζητά τη σωτηρία του με το όνειρο της «ανάπτυξης». Από την άλλη, ο εμπόλεμος και απελπισμένος άνθρωπος προσδοκά μάταια την ατομική του σωτηρία μέσω της φυγής ή της αγοραίας τρυφής, ενώ η Εκκλησία καλείται να παραμείνει το «άλας του κόσμου» στρατευομένη και μάχιμη σε έναν κόσμο εξορίας και φτώχειας.

Η Εκκλησία είναι «σώμα Χριστού» (Κολοσ. 1,24) τα μέλη της οποίας είναι ο «Λαός του Θεού» (Α΄ Πετρ. 2,10). Με αυτή την έννοια, σώμα και μέλη τελούν σε αδιάσπαστη οργανική ενότητα (Α΄ Κορ. 12,12) με πορεία προς την Γη της Επαγγελίας. Όταν λοιπόν ο «Λαός του Θεού» πάσχει, ο Αη Λαός όπως εύστοχα τον ονομάζει ο Γιάννης Ρίτσος στο «Άσπρο Ξωκλήσι», τότε η Εκκλησία καλείται να εκπληρώσει την αποστολή της με τον Αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου και την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Ο Λαός του Θεού, η στρατευομένη εκκλησία, ακολουθεί τα ίχνη του ξυπόλητου Ναζωραίου για να θριαμβεύσει εντός του κόσμου και πέραν αυτού. Στην Πορεία προς την Βασιλεία του Θεού δεν υπάρχει πλούσιος και πένης, δεν έχει νόημα ο χρυσός και ο άργυρος, διότι «πάντα κόνις, πάντα τέφρα, πάντα σκιά» (Ακολουθία εις Κεκοιμημένους). Σ’ αυτήν την πορεία στην έρημο του καπιταλισμού, όπου κυριαρχούν οι αντιθέσεις, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι, η φτώχεια και η ανέχεια, το δίλημμα φιλανθρωπία ή κοινοκτημοσύνη παραμένει επίκαιρο για την Εκκλησία και ζητά απάντηση εδώ και τώρα από τον Λαό του Θεού. Το ζήτημα του πλούτου («Κεφαλαίου») και της έλευσης της Βασιλείας του Θεού τέθηκε ριζικά και καθαρά με τα Λόγια του Ιησού: «Αν θέλεις να γίνεις τέλειος, πήγαινε πούλησε τα υπάρχοντά σου και δώσε τα χρήματα στους φτωχούς και θα έχεις θησαυρό κοντά στον Θεό» (Ματθ. 19,21).

Στην Βασιλεία των Ουρανών ανατρέπονται οι κοινωνικές αντιθέσεις, εξισώνονται οι πάντες και «οι εργάτες του αμπελώνος» θα λάβουν όλοι από ένα δηνάριο (Ματθ. 20,1-16) και «έτσι θα γίνουν οι τελευταίοι πρώτοι και οι πρώτοι τελευταίοι» (Ματθ. 20,16). Είναι φανερό ότι για την Εκκλησία, η ιδιοκτησία και ο πλούτος αποτελούν εμπόδιο για τη Βασιλεία του Θεού: «Σας βεβαιώνω πως δύσκολα θα μπει πλούσιος στη Βασιλεία του Θεού. Και σας το επαναλαμβάνω. Είναι ευκολότερο να περάσει κάμηλος από βελονότρυπα, παρά να μπει πλούσιος στη Βασιλεία του Θεού.» (Ματθ. 19,23-24). Το ίδιο δριμύ κατηγορώ κατά των πλουσίων αποτυπώνεται στη συνείδηση της πρωτοχριστιανικής κοινότητας (90-100 μ.Χ.): «Ακούστε με τώρα και σεις οι πλούσιοι. Κλάψτε με γοερές κραυγές για τα βάσανά σας, που όπου να ’ναι έρχονται. Ο πλούτος σας σάπισε, και τα ρούχα σας τα ’φαγε ο σκώρος· το χρυσάφι σας και το ασήμι κατασκούριασαν (Ιακ. 5,1-3). Στην πάλη του με τον πλούτο («Κεφάλαιο») ο Λαός του Θεού δεν μπορεί να είναι υπηρέτης δύο αφεντάδων «γιατί ή θα μισήσει τον έναν και θα αγαπήσει τον άλλο ή θα προσκολληθεί στον έναν και θα περιφρονήσει τον άλλο. Δεν μπορείτε να είστε δούλοι και στον Θεό και στο χρήμα.» (Λουκ. 16,13).

Η εκκλησία ακολουθώντας τη «διδαχή των Αποστόλων» και τον δρόμο της πρωτοχριστιανικής κοινότητας των Ιεροσολύμων, ανέδειξε την κοινοκτημοσύνη ως το ιδεώδες κοινωνικό σύστημα ισότητας και δικαιοσύνης, αφού: «όλοι οι πιστοί έμεναν μαζί και είχαν όλα κοινά και πουλούσαν τα κτήματά τους και τις περιουσίες τους, και τα μοίραζαν σε όλους κατά την ανάγκη που είχε ο καθένας.» (Πράξ. 2,44-45). Αυτήν την Αποστολική και πρωτοχριστιανική Εκκλησία της κοινοκτημοσύνης και της ισότητας τιμούν και διδάσκουν οι Πατέρες της Εκκλησίας με τη ζωή και το έργο τους. Ωστόσο, από τον 4ο αιώνα, όταν η διωκόμενη και μαρτυρική Εκκλησία ακολουθεί τα βήματα του Μεγάλου Κωνσταντίνου και Μεγάλου Θεοδοσίου, διαμορφώνεται αργά αλλά σταθερά μια εκκοσμικευμένη εκκλησιαστική παράδοση, όπου Κράτος και Εκκλησία, Αυτοκράτορας και Πατριάρχης, συμπλέκονται πολιτικά και θεολογικά.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωτοχριστιανικό σύστημα της κοινοκτημοσύνης υποχωρεί σταδιακά και αντικαθίσταται από την φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη των πλουσίων. Οι Πατέρες της Εκκλησίας επικρίνουν αυτήν την εκκοσμίκευση, αφού θεωρούν ότι η ελεημοσύνη και η φιλανθρωπία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν το άλλοθι για τη δικαιολόγηση και διαιώνιση της κοινωνικής αδικίας. Με αυτό το πνεύμα ο Μέγας Βασίλειος απαγορεύει στους ποιμένες της Εκκλησίας να δέχονται δωρεές και προσφορές εκμεταλλευτών (PG 32), ενώ ο ιερός Χρυσόστομος, με αφορμή τον πλουτισμό της Εκκλησίας, διερωτάται: «Χρυσοχοείο και αργυροκοπείο είναι η Εκκλησία ή εργαστήρι Αγιότητας;» (Ομιλίες). Ωστόσο, η πατερική κριτική στην εκκοσμίκευση της Εκκλησίας υποχωρεί και περιορίζεται από την κυρίαρχη ιεραρχία στον βαθμό κατά τον οποίο Αυτοκράτορας και Πατριάρχης αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η εκκοσμικευμένη Εκκλησία στην ιστορική της εξέλιξη από τον μεσαίωνα μεταλλάσσεται από «σώμα Χριστού» σε μία κρατική θρησκευτική οργάνωση υποστήριξης των εκάστοτε οικονομικών και πολιτικών συστημάτων (Αυτοκρατορία, Τουρκοκρατία, Βαυαροκρατία, Αστική Δημοκρατία).

Μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους (1830) δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανακήρυξη του «Αυτοκέφαλου» της Εκκλησίας της Ελλάδας (1833) και την αναγνώριση αυτού από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης (1850). Έκτοτε η σχέση κράτους και Εκκλησίας ρυθμίζεται στα πλαίσια του Ελληνικού Συντάγματος, του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας (ΚΧ, Ν. 590/1977) και των νόμων του Κράτους. Ωστόσο, με το Ν.Δ. 126/1969, η Εκκλησία ορίζεται ρητώς ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) (ΚΧ, αρθρ. 1, παρ 4) γεγονός που ενώ διασφαλίζει νομικά τον δημόσιο χαρακτήρα της «εκκλησιαστικής περιουσίας», δημιουργεί πολλά προβλήματα στην οριοθέτηση των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του Σ.τ.Ε. (502/2011) με την οποία οι ιερές μονές χαρακτηρίζονται ΝΠΔΔ «ιδιαζούσης φύσεως», ενώ ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1994) έκρινε ότι οι ιερές μονές είναι ΜΚΟ και επομένως η περιουσία τους, ως ιδιωτική, προστατεύεται έναντι του κράτους. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το νομικό ζήτημα εάν η Εκκλησία της Ελλάδος υφίσταται ως ΝΠΔΔ ή ΜΚΟ, το ουσιαστικό ζήτημα που τίθεται είναι εάν η εκκλησία εκκοσμικεύεται κατά περίσταση λειτουργώντας ως «κυβερνητική» και «μη κυβερνητική» οργάνωση ή παραμένει πιστή στο πνεύμα του πρωτοχριστιανικού κομμουνισμού (κοινοκτημοσύνη, Πραξ. 4,32-34).

Το ανέφικτον και «ουτοπικόν» της κοινοκτημοσύνης μετατράπηκε σιωπηλά σε «κυτίον περίτεχνον» εντός ορατού σημείου του Ναού με την ενδεικτική γραφή «φιλόπτωχον». Εκεί, ο πιστός, φίλος του πτωχού ανθρώπου, δύναται να ρίπτει ολίγα από τα περισσευούμενα κέρματα της αγάπης, ενισχύοντας το έργο της φιλανθρωπίας χωρίς ενοχές και ερωτήσεις για το πόθεν ο πλούτος και η φτώχεια. Αλλά μόνον ο Θεός είναι φιλάνθρωπος. Τι νόημα έχει ο άνθρωπος να είναι φιλάνθρωπος; Μήπως αυτό δεν είναι ένδειξη φιλαυτίας και εγωισμού; Μήπως η φιλανθρωπία ακυρώνει σε τελευταία ανάλυση τον ίδιο τον άνθρωπο στον βαθμό που διατηρούνται οι ταξικές αντιθέσεις και η κοινωνική αδικία; Η Αποστολή της Εκκλησίας στον κόσμο δεν είναι η διατήρηση και συντήρηση της κοινωνικής ανισότητας και αδικίας με τη φιλανθρωπία, την ελεημοσύνη και τα μικρογεύματα εξάρτησης. Ο Γρηγόριος Νύσσης (4ος αιώνας) λέει: «Ποιο το όφελος αν δημιουργείς πολλούς φτωχούς με την εκμετάλλευση και κατόπιν ανακουφίζεις έναν με την ελεημοσύνη; Αν δεν υπήρχε το πλήθος των εκμεταλλευτών, δεν θα υπήρχε ούτε το πλήθος των εξαθλιωμένων.» (PG 46, 445).

Ωστόσο, η εξάρτηση της Εκκλησίας από το Κράτος διαμόρφωσε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας περιορισμένης και ελεγχόμενης «φιλανθρωπίας» για τη ρύθμιση και την εξισορρόπηση των κοινωνικών αντιθέσεων. Αυτή η φιλανθρωπία είναι μάλλον μπάλωμα και όχι μάλωμα της κοινωνικής ανισότητας και της αδικίας. Με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας (ιμπεριαλισμός), την παλινόρθωση του καπιταλισμού στις σοσιαλιστικές χώρες και την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας στη νεοφιλελεύθερη ΕΕ, παρατηρείται σημαντική αύξηση διαφόρων οργανώσεων σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον που ονομάζονται Non Governmental Organizations (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις – ΜΚΟ) και ιδρύονται με στόχο την αντιμετώπιση των διαφόρων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Οι οργανώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως ΜΚΟ επειδή δρουν ανεξάρτητα από τις εθνικές κυβερνήσεις, δεν ελέγχονται από το κράτος, λειτουργούν νομικά ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες (ΜΚΕ) και χρηματοδοτούνται από ιδιωτικοοικονομικές πηγές. Οι πρώτες γνωστές ΜΚΟ εμφανίζονται στην κοιτίδα του σύγχρονου καπιταλισμού, στις ΗΠΑ (1839) με σκοπό την παροχή «κοινωνικής πολιτικής» και δρουν «ανεξάρτητα» και παράλληλα με το κράτος. Η διεθνοποίηση των ΜΚΟ συντελείται με την ίδρυση του ΟΗΕ (1945) όπου στον καταστατικό χάρτη του ορίζονται οι αρχές και οι σκοποί των οργανώσεων αυτών (άρθρ. 71, κεφ. 10).

Μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου έως σήμερα, σημειώνεται ραγδαία αύξηση των διεθνών ΜΚΟ (40.000) με σκοπό την επίλυση διαφόρων εθνικών, περιφερειακών και διεθνών κοινωνικών προβλημάτων, όπως ο ρατσισμός, το προσφυγικό, τα ατομικά δικαιώματα, το περιβάλλον, το επισιτιστικό/διατροφικό, η υγεία και η παιδεία.

Ωστόσο η χρηματοδότηση, η διαχείριση και ο οικονομικός έλεγχος των εθνικών και διεθνών ΜΚΟ καθίσταται τις περισσότερες φορές αδιαφανής, αφού αυτές διέπονται από ένα διεθνές πολυδαίδαλο νομικό πλέγμα που μάλλον αποκρύπτει παρά φανερώνει τα γνωστά-άγνωστα παγκόσμια οικονομικά κέντρα. Στην Ελλάδα η ταχεία ανάπτυξη των ΜΚΟ που υπολογίζονται στις 900 περίπου (πρώτη γενιά ΜΚΟ χωρίς επίσημη καταγραφή έως το 2015) συμβαδίζει με το πνεύμα του «εκσυγχρονισμού» και του «εθελοντισμού» των κυβερνήσεων Σημίτη (1996-2004) με αφορμή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα. Με τις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή (2004-2009) και Γ. Α. Παπανδρέου (2009-2011) προωθείται η διεθνής και ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική, το κράτος πρόνοιας συρρικνώνεται, το Δημόσιο δαιμονοποιείται, το ιδιωτικό κεφάλαιο και η ελευθερία της αγοράς εκθειάζεται, αφού αυτή και μόνο αυτή αποτελεί το κριτήριο και το μέτρο της χρηματοοικονομικής «ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο αυτό, την περίοδο της χρεοκοπίας, των «μνημονίων» και του διεθνούς οικονομικού ελέγχου (2010-2016) η δράση των διαφόρων διεθνών και εθνικών ΜΚΟ έρχεται να καλύψει το κενό που αφήνει η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» αποτελεί η ίδρυση και δράση των «ιερών» ΜΚΟ (Αλληλεγγύη, Αγάπη, Αποστολή) που λειτουργούν ως «μη κυβερνητικές» και «μη κερδοσκοπικές» εταιρίες στο πνεύμα του καπιταλισμού που όπως φαίνεται δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της προτεσταντικής ηθικής (Max Weber). Η διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδας, εμπλεκόμενη στο σύγχρονο πνεύμα του καπιταλισμού, έπεσε στον «πειρασμό» των ΜΚΟ/ΜΚΕ θέλοντας η ίδια να δοκιμάσει την τύχη της στη μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική φιλανθρωπία. Η ιστορία της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης «Αλληλεγγύης» είναι ενδεικτική για την μετάλλαξη της Εκκλησίας από «Σώμα Χριστού» σε μία (μη); κερδοσκοπική εταιρία που σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα «φέσωσε» το κράτος με 14,6 εκατομμύρια ευρώ (Ελευθεροτυπία, 2/8/2009). Η ιδέα για τη σύσταση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύης» ξεκίνησε μετά την ίδρυση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ. Η «Αλληλεγγύη» την πρώτη περίοδο κυβέρνησης Κ. Καραμανλή (2004-2007) έλαβε από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ 3 εκατομμύρια ευρώ και σε τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της (2002) από το δυαράκι στο Κολωνάκι βρέθηκε με ιδιόκτητα γραφεία στην Κυψέλη (2006) και με προσωπικό 100 υπαλλήλους. Η αντίστροφη μέτρηση για την «Αλληλεγγύη» άρχισε με το σκάνδαλο των 340 τόνων σάπιων πουλερικών που είχαν αγοραστεί μέσω ενός προγράμματος του ΥΠΕΞ (Απρίλιος 2007). Το συγκεκριμένο «πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας» δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, το ΥΠΕΞ κατήγγειλε την «Αλληλεγγύη» και ζήτησε την έντοκη επιστροφή της χρηματοδότησης. Εξάλλου, η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» είχε χρηματοδοτηθεί από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ με το ποσό των 23.126.000 ευρώ για την υλοποίηση 32 προγραμμάτων ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, από τα οποία ολοκληρώθηκαν μόνο 10 προγράμματα (iefimerida – Ελλάδα, 27/2/2014).

Μετά το φιάσκο των σάπιων πουλερικών, η υπόθεση της «Αλληλεγγύης» οδηγήθηκε στην ποινική και αστική δικαιοσύνη. Κατά την εκκαθάριση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, διαπιστώθηκε συνολική ζημιά 9.505.200 ευρώ. Το ΥΠΕΞ ζήτησε με τις καταλογιστικές του πράξεις την έντοκη επιστροφή των προκαταβολών που εκταμίευσε η «Αλληλεγγύη» με τις προσαυξήσεις, συνολικό ποσό 7.490.456,99 ευρώ. Σχετική αγωγή κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο (Αύγουστος 2010) και η δίκη προσδιορίστηκε για την 10η Ιανουαρίου 2013 (Αγιορείτικο Βήμα, 15/1/2015).

Η διαπλοκή της «Αλληλεγγύης» με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες απασχόλησε την δημοσιογραφική έρευνα όπως φαίνεται από σχετικό άρθρο για τη σχέση της Siemens και της «Αλληλεγγύης» (βλ. Siemens: δωρεές Μιχάλη Χριστοφοράκου προς Δημ. Φουρλεμάδη. Ευλόγησε και την «Αλληλεγγύη», Γ. Παπαδάκου, Μ. Παπουτσάκη. Ελευθεροτυπία, 14/2/2010). Στο σκάνδαλο της «Αλληλεγγύης» παρενέβη και ο τέως Μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος: «Για την Αλληλεγγύη έχω στείλει γράμμα εδώ και ενάμιση χρόνο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του λέω: “Δεν μάθατε τίποτα περί «Αλληλεγγύης», στην οποία αναμειγνύονται και πολιτικά πρόσωπα; Τι θα κάνετε; Νομίζω ότι το πάνε έτσι για να γίνει παραγραφή”» (βλ «Μεταξύ κατεργαρέων Αλληλεγγύη;», ιστοσελίδα Ροΐδη και Λασκαράτου εμμονές, 30/12/2011).

Μετά το σκάνδαλο και την κατάργηση της «Αλληλεγγύης», ιδρύεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών η ΜΚΟ Αποστολή (2010) ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με εθνική και διεθνή εμβέλεια, διατηρώντας τον ίδιο διευθυντή που είχε η «Αλληλεγγύη» (βλ. http://www.mkoapostoli.com). Η ΜΚΟ Αποστολή ως φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εμφανίζεται ως «έκφραση της αγωνίας της Διοικούσης Εκκλησίας» και αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος (βλ. σκάνδαλο «Αλληλεγγύη»), ενώ δηλώνει: «Δεν αποτελεί πρόθεσή μας να μετατραπούμε σε εργολάβους και κατασκευαστές», ωστόσο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Αποστολή αναλαμβάνει τη διαχείριση του κέντρου επείγουσας υποδοχής και φροντίδας προσφύγων (hot spot) στη Σάμο {δήλωση Κωνσταντίνου Δήμτσα, γεν. διευθυντή της ΜΚΟ Αποστολή, 18/2/2016 (www.mkoapostoli.com)}.

Με αφορμή την παρούσα φιλανθρωπική δράση, το χριστεπώνυμο ποίμνιο αγωνιά να ακούσει τη φωνή της Εκκλησίας για την ερμηνεία του προσφυγικού και τις αιτίες του πολέμου στη Συρία. Υπάρχει θεολογική και εκκλησιαστική απάντηση στο ερώτημα «Πόθεν πόλεμοι και μάχαι εν υμίν;» (Ιάκ. 4,1). Μήπως στην προκειμένη περίπτωση έχουν ευθύνη για τη διάλυση της Συρίας και το προσφυγικό οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία) και η «διαχείριση» των hot spots δεν λύνει, αλλά διατηρεί το πρόβλημα;

Το γεγονός ότι η «Αποστολή» ακολουθεί μια διαχειριστική λογική, φαίνεται από την ευθυγράμμιση αυτής στις γραφειοκρατικές τεχνοκρατικές επιταγές της ΕΕ για την απόκτηση «πιστοποίησης» προκειμένου να απορροφήσει την ανάλογη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Για τον λόγο αυτόν, διαβάζουμε: «Η Αποστολή απέκτησε διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση τεχνικών έργων και παροχής υπηρεσιών (τύπου Α και Β) η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013)» ενώ στη συνέχεια δημοσιοποιείται ότι «η Αποστολή είναι υποψήφια προς ένταξη στο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων… μέλος του μητρώου ΜΚΟ Euroaid της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και εθνικών και ευρωπαϊκών δικτύων» (www.mkoapostoli.com).

Ωστόσο, η Εκκλησία ως «Σώμα Χριστού» και ως θεανθρώπινος οργανισμός στενεύει την Αποστολή της όταν αναζητά τη διεύρυνση μέσα από την ένταξή της σε διεθνείς ΜΚΟ, οι οποίες ενδεχομένως συγκυριακά της προσδίδουν μία «προβολή» και «ευρυχωρία» αλλά μελλοντικά ίσως την εγκλωβίζουν σε ποικιλώνυμες αδιαφανείς πολιτικές και οικονομικές εξαρτήσεις.

Το φιλανθρωπικό έργο της ΜΚΟ Αποστολή στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου προβάλλεται από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «ΔΗΜΗΤΡΕΙΟ» στο Μοσχάτο, όπου προκειμένου να καλύψει την ανάγκη των γονιών για δημιουργική απασχόληση των μικρών μαθητών 6-12 ετών, οργανώνει πρωτοποριακό πρόγραμμα κάθε Σάββατο 10:00-14:00.

Ωστόσο, ενώ το παραπάνω πρόγραμμα προβάλλεται ως «ΔΩΡΕΑΝ» («όλα τα υλικά ζωγραφικής, κατασκευών, καθώς και ένα θρεπτικό κολατσιό και λιχουδιές, παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ»), στη συνέχεια αναφέρονται οι οικονομικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα με το μηνιαίο κόστος να κυμαίνεται από 30 έως 70 ευρώ για ένα έως τρία παιδιά, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η φιλανθρωπία της Εκκλησίας υπόκειται σε όρια και οικονομικές προϋποθέσεις, και γιατί αυτή η φιλανθρωπία διενεργείται από μία ΜΚΟ/ΜΚΕ, την «Αποστολή», και όχι απευθείας από την κάθε ενορία. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και της «Αποστολής» πρόσφατα αποφασίστηκε η παραχώρηση σχολικού χώρου από το σχολικό συγκρότημα γυμνασίων και ΓΕΛ Ταύρου για 10 χρόνια στην ΜΚΟ «Αποστολή» (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, 1/2/2016). Στην απόφαση αυτή η εκπαιδευτική κοινότητα (Σύλλογοι Διδασκόντων Καθηγητών, η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ) καθώς και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μοσχάτου-Ταύρου εκδήλωσαν τις έντονες ενστάσεις και επιφυλάξεις τους για την προώθηση ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, χορηγών, ΜΚΟ και αστικών ΜΚΕ, σε δημόσιους σχολικούς χώρους που λειτουργούν σε περίοδο οικονομικής κρίσης ως υποκατάστατα του κράτους πρόνοιας. Εξάλλου ερωτήματα προκύπτουν από την απόφαση του Δήμου και των υποστηρικτών της μακροχρόνιας (10ετούς) παραχώρησης σχολικών χώρων χωρίς την παρουσίαση του συμφωνητικού/συμβολαίου που προσδιορίζονται ρητώς οι όροι και οι προϋποθέσεις της παραχώρησης στην ΜΚΟ «Αποστολή». Για τον λόγο αυτόν, η σχολική κοινότητα με αποφάσεις και ψηφίσματα εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της στην παραχώρηση σχολικών χώρων σε ΜΚΟ εταιρίες όπως η «Αποστολή» (1ο Γυμνάσιο Ταύρου, 23/2/2016. 1ο ΓΕΛ Ταύρου. ΟΛΜΕ/ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ, 30/1/2016. Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, 13/2/2016). Οι αρμόδιοι φορείς και οι επιτροπές παραχώρησης φαίνεται ότι αγνοούν την αποστολή τους και μεταθέτουν την ευθύνη τους σε άλλη Αποστολή. Οι Άρχοντες και οι διαχειριστές γνωρίζουν ότι ο καιρός της ανοχής παρήλθε και ο σταυρωμένος Λαός θα αγνοήσει τη ρήση «Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Οι υπογράφοντες συμφωνίες και συμβόλαια είναι ενημερωμένοι για τα «καλά και συμφέροντα» και καλούνται να πράξουν τα δέοντα. Το σιγόντο στην πολιτική που λέει: «Λεφτά δεν έχουμε, τι να κάνουμε; Η μόνη οδός σωτηρίας είναι το “επιχειρείν”» είναι μονότονο, παλιό και φθαρμένο. Το «επιχειρείν» ας το επιχειρήσουν για τον εαυτό τους και ας αφήσουν την Εκκλησία και την Δημόσια Εκπαίδευση να εκπληρώσουν τον προορισμό τους κατά την φύση τους. Οι ΜΚΟ και ΜΚΕ δεν συνάδουν με τη φύση της Εκκλησίας και της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Ο πρωτοχριστιανικός ΙΧΘΥΣ (Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ), σύμβολο της Αποστολής της Εκκλησίας στον Κόσμο, φωτίζει τους σοφούς αλιείς να ρίχνουν τα δίχτυα τους σε διάφανα ύδατα, μακριά από «κυβερνητικές» και «μη κυβερνητικές» αποστολές που στενεύουν τον ορίζοντα της Εκκλησίας.

«Λόγος Κυρίου», Λαέ του Θεού, κοίτα την Αποστολή σου.

©Ανδριανή Στράνη

***

ΥΓ –Διαβάστε ορισμένα από τα επιμορφωτικά παλαιότερά μας:

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

24 Responses to Το σκάνδαλο «Αλληλεγγύη» (τώρα «Αποστολή») και η «φιλάνθρωπη» εκκλησία

 1. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  Θεολόγος είναι η αρθρογράφος;
  Δεν το λέω για κακό, ίσα ίσα, μπράβο της.

 2. Ο/Η Κάποιος λέει:

  http://www.spirospero.gr/index.php/politiki/97533-i-remoyla-kai-to-evlogison-despota
  Η ρεμούλα.. και το «ευλόγησον Δέσποτα»

  27 Φεβρουαρίου 2014.

  Άνθρωπος με τα πολλά πρόσωπα! Γενικός Διευθυντής ,Παπάς Φιλάνθρωπος και κολλητός του Δημήτρη Κοντομηνα. Έχοντας σπουδάσει Ιατρική στη Ρουμανία και με προσωπικές γνωριμίες στην ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης επελέγη προσωπικά από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για να αναλάβει τη διεύθυνση της εκκλησιαστικής ΜΚΟ. Το πρώτο γραφείο της.. «Αλληλεγγύης» βρισκόταν στο Κολωνάκι. Ένα δυαράκι στον ημιώροφο μιας πολυκατοικίας. Εκεί δούλευαν 3-4 υπάλληλοι με επικεφαλής τον Δημήτρη Φουρλεμάδη. Την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., δηλαδή το διάστημα 2004-2007 η «Αλληλεγγύη» φαίνεται, σύμφωνα με στοιχεία να έλαβε μόνο από την ΥΔΑΣ πολλά εκατομμύρια ευρώ. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, από το δυαράκι η «Αλληλεγγύη» μετακόμισε σε ιδιόκτητα γραφεία ενός εξαώροφου κτιρίου στην Κυψέλη. Και το 2006, δε, σε πολυτελή γραφεία που προκάλεσαν την απορία πολλών επισκεπτών τους. «Πού βρήκαν τόσα χρήματα;» αναρωτιόντουσαν πολλοί. Η αντίστροφη μέτρηση για την ΜΚΟ της Εκκλησίας ξεκίνησε όταν τον Απρίλιο του 2007 βρέθηκαν 340 τόνοι σάπιων κοτόπουλων σε αποθήκες ψυγείων. Τα κοτόπουλα είχαν αγοραστεί μέσω ενός προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών. Σήμερα ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είναι ένας εκ τον ισχυρών ανδρών της τηλεόρασης του ΑLPHA. Oμως ο ίδιος έχει και άλλη μία ιδιότητα.. αυτή του ιερέα! Η Εφημερίδα real θα αποκαλύψει ότι ο Φουρλεμάδης θα χειροτονηθεί πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ.Στην φωτογραφία βλέπετε στην εκκλησία του Οσίου Ποταπίου, που βρίσκεται στο ομώνυμο μοναστήρι στο Λουτράκι. Ο μητροπολίτης Κορίνθου προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Κάτω Δουνάβεως κ. Κασιανό από το Πατριαρχείο Ρουμανίας και συλλειτούργησε ο πατήρ Δημήτρης Φουρλεμάδης.


 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αντιπροσωπεία της Ι.Συνόδου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης, ο δήμαρχος κ. Μώραλης, η Μ. Βαρδινογιάννη και ο Σ.Ρουβάς βρέθηκαν στον Πειραιά όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι


  The philanthropists
  Εντός της εβδομάδος θα σχολιασθεί δεόντως

 4. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.iospress.gr/ios2002/ios20020519a.htm
  Η PRO EUROPA ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ

  Η επιστροφή του «φίλου»

  1. 2.

  Και να θέλαμε, δεν μας αφήνει ο αρχιεπίσκοπος να αγιάσουμε. Μετά τις αποκαλύψεις μας για τον πολυπράγμονα μυστικό σύμβουλό του και για τη μυστηριώδη εταιρεία «Pro Europa», ο κ. Π. Δρακόπουλος προήχθη, τελικά, σε ανώτερο στέλεχος της εκκλησιαστικής ιεραρχίας!!!

  Το άνοιγμα της Εκκλησίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα και η απόφαση του αρχιεπισκόπου να ιδρύσει ορισμένες ανώνυμες εταιρείες για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τη σκοτεινή ιστορία του φιλελεύθερου «θινκ τανκ» του κ. Χριστόδουλου και της μυστηριώδους εταιρείας του που έχει «ιδιωτικοποιήσει» μέρος της φιλανθρωπικής δράσης της Εκκλησίας.

  Μιλάμε για τον κ. Παναγιώτη Δρακόπουλο και την εταιρεία-φάντασμα «Pro Europa», η οποία εξακολουθεί να διατηρεί προνομιακές σχέσεις με την κορυφή της Εκκλησίας, κάτω από συνθήκες που δεν διακρίνονται από τη διαφάνειά τους. Ακόμα και ανώτερα στελέχη του εκκλησιαστικού μηχανισμού με αρμοδιότητες σε οικονομικά ζητήματα δηλώνουν παντελή άγνοια και εκφράζουν την απορία τους.

  Η αμηχανία τους είναι δικαιολογημένη. Ολα τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση της «Pro Europa» και του κ. Δρακόπουλου με την Εκκλησία είναι προσωπική υπόθεση του αρχιεπισκόπου.

  Οι λεπτομέρειες και οι όροι αυτής της σχέσης παραμένουν εφτασφράγιστο μυστικό, ακόμα και στα σημεία που θα έπρεπε να είναι προσιτά στον έλεγχο όλων των πολιτών, διότι αφορούν δραστηριότητες καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες. Πρόκειται για μια ιστορία φιλίας, πίστης και αφοσίωσης. Δυστυχώς, στη μέση παρεμβάλλονται και κάμποσα εκατομμύρια.

  * Ολα αυτά τα έχουμε περιγράψει σε δύο ρεπορτάζ του «Ιού της Κυριακής» («Το θινκ τανκ του κ. Χριστόδουλου», 21/1/2001 και «Σκάνδαλο κάτω απ’ τα ράσα», 28/1/2001). Θυμίζουμε ότι ο κ. Δρακόπουλος υπήρξε τη δεκαετία του ’80 ένας από τους βασικούς θεωρητικούς της αντιπασοκικής δεξιάς, σκληρός αντικομμουνιστής και υποστηρικτής του ατλαντισμού και των φιλοαμερικανικών ανελεύθερων καθεστώτων σε όλο τον κόσμο.

  * Μέσω της «Εποπτείας», του περιοδικού που διηύθυνε (με εκδότρια τη σύζυγό του), προσέγγισε όλους τους ισχυρούς της συντηρητικής παράταξης και αναμείχθηκε στο πολιτικό παιχνίδι με αποκορύφωμα την «αποκάλυψή» του, το 1991, ότι ο Εβερτ συνωμοτεί με τον Σκάι και τον Αλαφούζο για να ρίξει τον Μητσοτάκη. Την περίοδο εκείνη ανέπτυξε δεσμούς με τον φιλόδοξο και δυναμικό μητροπολίτη Δημητριάδος, τον σημερινό αρχιεπίσκοπο.

  * Η ανάμειξη του κ. Δρακόπουλου στα κοινά διακόπηκε αιφνιδίως το 1994, όταν η εφορία διαπίστωσε ότι η εκδοτική επιχείρηση στο όνομα της γυναίκας του, είχε αποκρύψει πωλήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών. Ο πρώτος καταλογισμός αναφερόταν σε χρέος ΦΠΑ 230 εκατομμυρίων. Ο τελικός καταλογισμός ήταν πολύ μεγαλύτερος.

  * Το 1995, η εταιρεία περιλήφθηκε στη λίστα των μεγάλων φοροφυγάδων του υπουργείου Οικονομικών. Το ζεύγος Δρακόπουλου βρέθηκε τότε ξαφνικά στις ΗΠΑ.

  * Ο κ. Δρακόπουλος επέστρεψε στην Αθήνα το 1998, λίγες βδομάδες μετά την ανάρρηση του Χριστόδουλου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε το χρέος και οι διώξεις που εκκρεμούσαν.

  * Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, πάντως, ο κ. Δρακόπουλος προσκολλήθηκε στον αρχιεπίσκοπο και προσανατόλισε όλες του τις επιχειρηματικές και πνευματικές δραστηριότητες γύρω από την Εκκλησία.

  * Φορέας αυτών των δραστηριοτήτων ήταν μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία συστάθηκε το Σεπτέμβριο του 1998 με το όνομα «Pro Europa». Ο κ. Δρακόπουλος δεν είχε τυπική σχέση με την «Pro Europa», αλλά, υπό την ιδιότητα του «διευθυντή προγραμμάτων» της εταιρείας, πρωταγωνιστεί σε όλες τις δραστηριότητές της.

  * Με αυτή την ιδιότητα ανέλαβε να στήσει πρώτη φορά την ιστοσελίδα της Εκκλησίας έναντι 20 εκατ. δραχμών. Με την ίδια ιδιότητα εμφανίζεται ο κ. Δρακόπουλος και ως εμπνευστής και οργανωτής όλων των άλλων προγραμμάτων της εταιρείας που πήραν κατά διαστήματα διάφορες μορφές.

  * Για να δικαιολογηθεί αυτή η παράτυπη μεσολάβηση του κ. Δρακόπουλου, υποστηρίχθηκε ότι η «Pro Europa» είναι μια διεθνής οργάνωση, και ο κ. Δρακόπουλος είναι ο γενικός γραμματέας του «διεθνούς» τμήματός της. Οπως αποδείχθηκε από τη δημοσιογραφική έρευνα, αυτό το διεθνές τμήμα είναι ανύπαρκτο. Αλλά και η επίτροπος της Ε.Ε., Βιβιάν Ρέντινγκ, η οποία προβαλλόταν από την «Pro Europa» ως επίτιμη πρόεδρος του ελληνικού τμήματος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχει ιδέα!

  * Μετά τις αποκαλύψεις του «Ιού» στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας από τα βέβηλα μάτια του κοινού (και ιδιαίτερα των πιστών) όλα τα τεκμήρια της σχέσης του κ. Δρακόπουλου με την εταιρεία «Pro Europa». Παντού εμφανίζεται μόνο ο έμπιστος συνεργάτης του Νικόλαος Κανελλόπουλος ως «γενικός γραμματέας» της εταιρείας. Ακόμα και στο καταστατικό της εταιρείας ο κ. Κανελλόπουλος φέρεται να κατέχει το 90% των εταιρικών μεριδίων.

  * Αλλά, όπως είπαμε, ποτέ ο κ. Δρακόπουλος δεν είχε επίσημη σχέση με την εταιρεία. Απέφευγε να προκαλέσει το ενδιαφέρον όσων γνώριζαν το επιχειρηματικό του παρελθόν, την ένταξη της επιχείρησής του (περιοδικό «Εποπτεία») στους καταλόγους των μεγάλων φοροφυγάδων, τη φυγή του στο εξωτερικό και τη σιωπηλή του επάνοδο.

  * Ομως κανείς δεν είχε αμφιβολία για το γεγονός ότι όλη η υπόθεση της «Pro Europa» ήταν εξαρχής δική του «εφεύρεση». Το μαρτυρούν όσοι ήρθαν σε επαφή με την ιδιότυπη εταιρεία τα πρώτα χρόνια της σύστασής της, αλλά και το ίδιο το όνομά της. Η «Pro Europa» αποτελεί μετεξέλιξη της ομώνυμης εταιρείας που είχε συστήσει ο Δρακόπουλος στις ΗΠΑ, την περίοδο της απουσίας του. Πρόκειται για την «Pro Europa-Atlantic Association of Journalists» (Ατλαντική Ενωση Δημοσιογράφων), η οποία στεγαζόταν στην ίδια έδρα με την άλλη οργάνωση του ζεύγους Δρακόπουλου, το Atlantic Institute for European Affairs (Ατλαντικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), το οποίο εξέδιδε το περιοδικό «Ορθόδοξος Κόσμος».

  * Σημειώνουμε ότι στον «Ορθόδοξο Κόσμο», ο Δρακόπουλος ασχολιόταν και πάλι με τα εκκλησιαστικά, μόνο που τότε ήταν θερμός υπέρμαχος του πατριάρχη Βαθολομαίου, κατηγορούσε την Εκκλησία της Ελλάδος ότι «έχει αφεθεί στο έλεος του εθνικισμού και του απομονωτισμού» και συμπέραινε ότι «το βάρος για τη συμμετοχή της Ορθοδοξίας στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης πέφτει πάνω στους ώμους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως».

  Μόλις εκλέχθηκε βέβαια ο κ. Χριστόδουλος, ο φίλος του, άλλαξε άρδην απόψεις.

  Μια ιστορία «δικτύων»

  * Ολη η ιστορία των σχέσεων της «Pro Europa» με την Εκκλησία συνδέεται με την εξέλιξη των δικτυακών τόπων των δύο αυτών φορέων. Και τα δύο αυτά site, δηλαδή το http://www.ecclesia.gr και το http://www.proeuropa.gr, τα έστησε ο ίδιος ο κ. Παναγιώτης Δρακόπουλος. Μετά τα πρώτα μας δημοσιεύματα κάποιοι έσπευσαν να σβήσουν τα ίχνη αυτής της σχέσης, ομολογώντας έτσι τη βασιμότητα των δημοσιογραφικών ισχυρισμών.

  Εξαφανίστηκε αυθημερόν από τις κωδικοσελίδες της Εκκλησίας το όνομα epopteia.net, το οποίο φερόταν ως δημιουργός των σελίδων αυτών, και εξαλείφθηκε εντελώς το τμήμα επικοινωνίας με τους πιστούς. Ο λόγος ήταν απλός: στο τμήμα αυτό εμφανιζόταν να απαντά σε όλα τα ερωτήματα των πιστών εκ μέρους της Εκκλησίας ο κ. Παναγιώτης Δρακόπουλος και ο συνεργάτης του Γιώργος Βαλσάμης (υπεύθυνος και του site http://www.epopteia.net).

  * Ομως σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και συνέχεια. Ολόκληρο το site της «Pro Europa» πριν από λίγες μέρες εξαφανίστηκε! Αφήνοντας έκθετη την επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες παραπέμπουν σε έναν ανύπαρκτο δικτυακό χώρο, οι υπεύθυνοι του site προτίμησαν να το απαλείψουν.

  * Μετονομάστηκε οριστικά και ο δικτυακός τόπος Epopteia (www.epopteia.net), ο οποίος παρέπεμπε στο παλιό περιοδικό του Δρακόπουλου, την «Εποπτεία».

  * Η νέα ιστοσελίδα ονομάζεται Ellopos (www.ellopos.net) και έχει το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, εκτός από μια μικρή λεπτομέρεια. Απαλείφθηκε κάθε νύξη στο περιοδικό «Εποπτεία», καθώς και η «ενοχλητική» πλέον κολακευτική αναφορά στο ζεύγος Δρακόπουλου, που υπήρχε μέχρι προ τινος.

  * Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι στα ήθη του διαδικτυακού κόσμου όλα αυτά μοιάζουν ακατανόητα ή άνευ σημασίας. Ομως για μια εταιρεία που έχει κυρίως δικτυακή συγκρότηση (όπως η «Pro Europa»), η απάλειψη του site ισοδυναμεί με κλείσιμο των γραφείων μιας συμβατικής εταιρείας. Η μόνη ερμηνεία που μπορεί να δοθεί σ’ αυτή την αυτοκτονική πράξη, είναι ότι η διατήρηση της δικτυακής παρουσίας είχε αποβεί πλέον επιβαρυντική, εφόσον είχαν αποκαλυφθεί τα μυθεύματα του ιδρυτή της (περί «διεθνούς» χαρακτήρα, περί της επιτρόπου Ρέντινγκ, περί μεγαλόπνοων προγραμμάτων, κ.λπ.).

  Η επίσημη καταγγελία

  * Η πιο σοβαρή -και προσοδοφόρα- δραστηριότητα της «Pro Europa» είναι ασφαλώς το πρόγραμμα «Αγαπώ τα παιδιά», ένα πρόγραμμα «κοινωνικής αλληλεγγύης για τα παιδιά του δρόμου και τα κακοποιημένα παιδιά γενικά», το οποίο έχει ευλογήσει προσωπικά ο αρχιεπίσκοπος αφιερώνοντάς του δύο ομιλίες και συμμετέχοντας στο «χορηγικό δείπνο» που οργάνωσε η εταιρεία στο «Ιντερκοντινένταλ» (17/5/99) για να συγκεντρώσει χρήματα και επώνυμους υποστηρικτές. Το όνομα και η ευλογία του αρχιεπισκόπου είναι και το διαφημιστικό ατού της εταιρείας, το κλειδί που ανοίγει τα θησαυροφυλάκια των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και το πουγκί των πιστών.

  * Η χρηματοδότηση του προγράμματος στηρίζεται στην ομώνυμη πιστωτική κάρτα («Αγαπώ τα παιδιά – Mastercard») που έχει εκδώσει η Εθνική Τράπεζα. Στο επίσημο site της Εθνικής Τράπεζας η πιστωτική κάρτα «Αγαπώ τα παιδιά» – MasterCard διαφημίζεται ως «Μια κάρτα με ανεκτίμητα συναισθήματα». Δηλαδή, «μια κάρτα για ανθρώπους με κοινωνική ευαισθησία όπως εσείς… που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το εθνικό τμήμα του διεθνούς μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Pro Europa (…) Χρησιμοποιώντας τήν Αγαπώ τα Παιδιά MasterCard συνεισφέρετε κι εσείς: το 50% της ετήσιας συνδρομής της κάρτας σας και το 1% κάθε αγοράς που πραγματοποιείτε με αυτήν, αποδίδονται στο πρόγραμμα «Αγαπώ τα Παιδιά»».

  * Πρόσφατο «απολογισμό δράσης» του προγράμματος «Αγαπώ τα Παιδιά» δημοσιεύει σε τρεις σελίδες του το περιοδικό «EΘΝOshopping» (διαφημιστική έκδοση της ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ), στο τεύχος Μαρτίου 2002.

  Εκεί ζητείται από τους καταναλωτές να «αποκτήσουν την κάρτα» χρηματοδοτώντας περαιτέρω την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών.

  * Ζητήσαμε από το διευθυντή πωλήσεων της «Εθνοκάρτας», Αντώνη Βουράκη, να μάθουμε περισσότερα για τον κύκλο εργασιών της συγκεκριμένης κάρτας, για τα συνολικά ποσά που αποδίδονται στην «Pro Europa», καθώς και για τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μαζί της.

  * Το αίτημά μας δεν έγινε αποδεκτό, αν και επιμείναμε πως, όταν πρόκειται για οικονομική δοσοληψία με μη κερδοσκοπικό οργανισμό, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

  Και όχι μόνο η ΕΘΝΟΚΑΡΤΑ δεν δίνει τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα, αλλά δεσμεύει και την «Pro Europa». Ούτε αυτή μπορεί να αποκαλύψει τα έσοδά της από την πιστωτική κάρτα, χωρίς την άδεια της ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ!

  Αυτή η αδικαιολόγητη κρυψίνοια προκαλεί εντύπωση, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τη θορυβώδη εξαγγελία του προγράμματος με επίσημη παρουσίαση στο «Αθενς Πλάζα» (24/11/1999) από τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά και τον ίδιο τον κ. Χριστόδουλο. Οσο για την απόδοση του προγράμματος, για την αξιοποίηση δηλαδή των χρημάτων που συλλέγονται από την «Pro Europa», τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία είναι αυτά που παρουσιάζουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της «Pro Europa» στο νέο site (www.loveforchildren.gr). Ούτε η Εκκλησία ούτε κάποιος δημόσιος φορέας ελέγχει αυτή τη δραστηριότητα.

  * Το σίγουρο είναι ότι τόσο ο πρώτος διευθυντής του προγράμματος (καθηγητής Κωστής Μπάλλας) όσο και η δεύτερη (δρ Αναστασία Ρας Παρασκευοπούλου) έφυγαν κακήν-κακώς, ύστερα από ολιγόμηνη προσπάθεια. Αν κρίνουμε το πρόγραμμα από τις επίσημες εξαγγελίες των ιδρυτών του, θα καταλήξουμε σε μαύρες σκέψεις. Κεντρικός στόχος του ήταν «μέσα στο 1999 θα αρχίσει να λειτουργεί η πρώτη Παιδική Εστία, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες διαβίωσης και εκπαίδευσης παιδιών. Η πρώτη αυτή Εστία, θα ονομαστεί «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος» και θα είναι δυναμικότητος 40 παιδιών».

  * Περιττό να σημειώσουμε ότι καμιά παιδική εστία μ’ αυτό ή με οποιοδήποτε άλλο όνομα δεν ιδρύθηκε από την «Pro Europa».

  Παρόμοια τύχη είχε και το «Πρόγραμμα Αριστοτέλης», για το οποίο συγκέντρωνε χρήματα η «Pro Europa» το 1999. Υποτίθεται ότι μ’ αυτό το πρόγραμμα η εταιρεία θα συγκροτούσε ολόκληρο «δίκτυο επιδοτούμενων σχολών της ελληνικής γλώσσας στα Βαλκάνια και σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης». Το «δίκτυο» ήταν κι αυτό μια απλή ευχή. Δεν δημιουργήθηκε ούτε ένα σχολείο!

  * Αλλά πλέον διαθέτουμε και επίσημα στοιχεία από την ίδια την Εκκλησία για το χαρακτήρα και τις διαθέσεις αυτής της -κατά τα άλλα- «μη κερδοσκοπικής» εταιρείας.

  Δημοσιεύουμε σε διπλανή στήλη επιστολή που υπογράφεται από τον κ. Κωνσταντίνο Πυλαρινό, διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, στην οποία επισημαίνεται ανοικτά ότι:

  – Η εταιρεία αθετεί τις υποχρεώσεις της.

  – Υπερτιμολογεί τις υπηρεσίες της και

  – Ζητεί πληρωμή για υπηρεσίες που έχουν προσφερθεί δωρεάν.

  Πρόκειται για πρωτοφανή καταγγελία, όσο κι αν διατυπώνεται σε ουδέτερο και ήπιο ύφος. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η εταιρεία αυτή είναι «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα, η καταγγελία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

  * Ωστόσο, ούτε αυτή η ανοικτή διάσταση μεταξύ της «Pro Europa» και της Εκκλησίας δεν φαίνεται ικανή να διαταράξει τις στενές σχέσεις Δρακόπουλου-Χριστόδουλου.

  Συνέβη το αντίθετο: Ο Παναγιώτης Δρακόπουλος όχι μόνο δεν αποσύρθηκε από τη θέση του συνεργάτη του αρχιεπισκόπου, αλλά προήχθη σε διοικητικό στέλεχος της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  * Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς διοίκησης της Εκκλησίας, ο οποίος διευθύνει το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας (89,4 FM), τον Κλάδο Εκδόσεων, τον Κλάδο Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας και τον υπό εκκόλαψη Κλάδο Τηλεοράσεως.

  Πρόεδρος της Επιτροπής Διοικήσεως της Υπηρεσίας αυτής είναι ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος, αντιπρόεδρος ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, και μέλη ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, ο αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Παπανικολάου, η κυρία Αννα Παναγιωταρέα, ο κ. Ηλίας Παπανικολάου και βέβαια ο κ. Παναγιώτης Δρακόπουλος.

  * Ο κ. Δρακόπουλος απέκτησε επιπλέον και την ιδιότητα του διευθυντή της «Μυριοβίβλου Βιβλιοθήκης», δηλαδή της ηλεκτρονικής συλλογής κειμένων για την Ορθοδοξία και τον Νέο Ελληνισμό. Μέσω αυτής της ιδιότητας οργανώνει τη «Λέσχη Μυριόβιβλο» και εκδίδει το newsletter «Ecclesia Report». Εμφανίζεται, λοιπόν, και πάλι ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής μορφής του διαλόγου Εκκλησίας-πιστών και μάλιστα με την προσφιλή σ’ αυτόν μορφή του newsletter.

  Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν, αν πίσω από τον κ. Δρακόπουλο δεν εξακολουθούσε να στέκει ο μεγάλος του φίλος.

  Μαρτυρία για την «Pro Europa»

  Από το δημοσιογράφο Διαμαντή Σεϊτανίδη που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα από την εποχή που ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εποπτεία» (το οποίο εξέδιδε ο Παναγιώτης Δρακόπουλος), ζητήσαμε ένα σχόλιο για την υπόθεση που εξετάζουμε. Ο κ. Σεϊτανίδης υπήρξε συνιδρυτής της «Pro Europa» το 1998. Κατείχε το 50% της εταιρείας που θεωρούσε ότι θα έχει κυρίως πνευματικό και πολιτισμικό χαρακτήρα. (Το άλλο 50% κατείχε ο κ. Νίκος Κανελλόπουλος.) Από την 1η Απριλίου 1999 το ποσοστό του μειώθηκε στο 5%, αφού προηγουμένως διαπίστωσε ότι οι προσανατολισμοί της εταιρείας παρεξέκλιναν των αρχικών της στόχων. Ο κ. Κανελλόπουλος κράτησε το 90%. Το υπολειπόμενο 5% απέκτησε ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος. Το κεφάλαιο της εταιρείας από 100.000 αυξήθηκε τότε σε 1.000.000 δρχ. Ο κ. Σεϊτανίδης δεν έχει καμιά ουσιαστική σχέση (και γνώση) για τις σημερινές δραστηριότητες της εταιρείας και έχει ζητήσει να αποχωρήσει και τυπικά απ’ αυτήν.

  «Ποιότητα ζωής αρίστη. Καλοπέραση. Κλασική μουσική και βαριά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά βιβλία. Ενα μικρό πρόβλημα στην όραση δεν θα μπορούσε να τον προβληματίσει: Εβλεπε τους ανθρώπους γύρω του σαν λεμόνια, που αποστολή στη ζωή είχαν να μετατραπούν σε λεμονόκουπες. Εμαθε, μάλιστα, να ζει με την ιδιομορφία αυτή, που αποδείχθηκε ότι του άρεσε πολύ.

  Με τον καιρό τα λεμόνια λιγόστευαν και οι λεμονόκουπες αυξάνονταν, αλλά εκείνος ήταν απορροφημένος από τον Μπαχ και τον Βιτγκενστάιν. Διωγμένος από την Ελλάδα κατέφυγε στην Αμερική, διωγμένος κι από κει επέστρεψε πίσω, αλλά δεν κατάλαβε ότι ποτέ του δεν βγήκε από την πραγματική του κατοικία, όπου ζει, εξήντα χρόνια τώρα, παρέα με τις λεμονόκουπές του. Ποτέ δεν βγήκε από το δικό του, καταδικό του, σπίτι: Τον σκουπιδοτενεκέ».

  ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

  (Ελευθεροτυπία, 19/5/2002

  +++++++$$$$$$$$$$$$$$++++++++++++++$$$$$$$$$$$$$$$$
  http://www.exapsalmos.gr/2016/01/26/o-christodoulos-tis-kardias-mas-kefaleo-5/

  Ο Χριστόδουλος της καρδιάς μας – Κεφάλαιο 5

  Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2016 από admin

  Γι’αυτή του την πολύτιμη συγγραφική προσφορά αναφέρει ένας συπγχρονος στοχαστής, ο Παναγιώτης Δρακόπουλος, εκ των συνεργατών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπουτο παρακάτω ωραίο κριτικό σημείωμα, που σαν την κατακλείδα του παρόντος κεφαλαίου τοποθετούμε:

  «Τα βιβλία του, πνευματικό απόθεμα της πατρικής του στοργής, παραμένουν αιώνιο μνημόσυνο των αγώνων και των ιδανικών του, των αρχών και των κανόνων της ζωής.
  +++++++++$$$$$$$$$$$$$$++++++++++++++$$$$$$$$$$$$$$$+++++++++

  Σκάνδαλο κάτω απ’ τα ράσα – β

  http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010128b.htm

  28 Ιαν. 2001 … Αρχισε να κυκλοφορεί το 1976 με εκδότη τον Παναγιώτη Δρακόπουλο. Με έφερε σε επαφή μαζί του ο Αιμίλιος Μπουρατίνος. Ημασταν όλοι …

  .

  Το «θινκ τανκ» του κ. Χριστόδουλου – α

  http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010121a.htm

  21 Ιαν. 2001 … Παναγιώτη Δρακόπουλο, ο οποίος έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1980 από την προσπάθεια να συγκεντρώσει στο περιοδικό «Εποπτεία» τον …

  .

  Η επιστροφή του «φίλου» – α

  http://www.iospress.gr/ios2002/ios20020519a.htm

  19 Μάιος 2002 … Π. Δρακόπουλος προήχθη, τελικά, σε ανώτερο στέλεχος της εκκλησιαστικής ιεραρχίας!!! Το άνοιγμα της Εκκλησίας στην επιχειρηματική …

  .

  Το «θινκ τανκ» του κ. Χριστόδουλου – β

  http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010121b.htm

  21 Ιαν. 2001 … Αυτό που ξενίζει όποιον διαπιστώνει την ιδεολογική προσέγγιση Χριστόδουλου- Δρακόπουλου είναι το γεγονός ότι η «Εποπτεία» εισήγαγε στην …

  .

  Παρασκήνια για την Pro Europa

  http://www.iospress.gr/…/paraskinio200101-02.htm

  4 Φεβ. 2001 … Ο στενός του συνεργάτης Παναγιώτης Δρακόπουλος με το βεβαρημένο παρελθόν και η Pro Europa (η οποία είναι δημιούργημα του κ.

  .

  H Pro Europa και ο Χριστόδουλος

  http://www.iospress.gr/hosted/tzoumas1.htm

  2 Ιουν. 2002 … Μας λέγει ακόμη ότι ο Δρακόπουλος έχει προβλήματα με την εφορία, σαν να είναι ο μόνος που έχει προβλήματα (ας έμπαινε, τουλάχιστον, στον …

  .

  H Pro Europa και ο Χριστόδουλος – απάντηση

  http://www.iospress.gr/hosted/tzoumas2.htm

  2 Ιουν. 2002 … ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ από πού αντλεί ο κ. Τζούμας το ύφος εισαγγελέα με το οποίο επενδύει την επιστολή υπεράσπισης του κ. Δρακόπουλου και …

  .

  Πόσο «Αγαπώ τα παιδιά»;

  http://www.iospress.gr/mikro2002/mikro20020615.htm

  15 Ιουν. 2002 … Δρακόπουλου ότι η πρώτη προσπάθεια ανασκευής του ρεπορτάζ του «Ιού» (19/5/ 02) από τον κ. Τζούμα απέτυχε. Δημοσιεύουμε αυτούσια και τη …

  .

  Πες μου το φίλο σου

  http://www.iospress.gr/…/paraskinio20050218.htm

  18 Φεβ. 2005 … Παναγιώτης Δρακόπουλος. Μέλος της πενταμελούς διοίκησης του εκκλησιαστικού οργανισμού «Επικοινωνιακή και Μορφωτική Υπηρεσία», στην …

  http://www.iospress.gr

  Σκάνδαλο κάτω απ’ τα ράσα – α

  http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010128a.htm

  28 Ιαν. 2001 … Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος προειδοποίησε εγκαίρως: «Προσέχτε τον Δρακόπουλο». Είχε, βλέπετε, ιδίαν πικρή πείρα. Αλλά κανείς δεν τον άκουσε.

  .

  Η επιστροφή του «φίλου» – β

  http://www.iospress.gr/ios2002/ios20020519b.htm

  19 Μάιος 2002 … Περιοδικό πού ίδρυσε ο Παναγιώτης Δρακόπουλος και η σύζυγός του Ζηνοβία. Πήρε διάφορες μορφές, από «θεωρητικό-φιλοσοφικό» μέχρι και …

  Η Νέμεσις του κ. Κυδωνιάτη

  http://www.iospress.gr/ios2008/ios20080504.htm

  4 Μάιος 2008 … Δρακόπουλου- δεν ήταν άλλος από τον «Κώστα Κυδωνιάτη»… ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ενδεικτικοί τίτλοι δημοσιευμάτων του «Κώστα Κυδωνιάτη» στο …

  .

  Ο Χριστόδουλος ξανασταυρώνεται

  http://www.iospress.gr/…/megalo20010616.htm

  16 Ιουν. 2001 … Και το σημαντικότερο: διαγράφηκε διά μιας όλη η αλληλογραφία των επισκεπτών, στην οποία απαντούσε ο ίδιος ο Δρακόπουλος (εκ μέρους της …

  .

 5. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Ρε ουστ, ηλίθιοι!!

 6. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  H Δικαιοσύνη τι κάνει; Περιμένει την παραγραφή;

 7. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Αὐτὲς οἱ κοινότητες μποροῦν νὰ ὐπάρξουν μὲ δωρεὲς ἀπὸ πλοῦτον προερχόμενον ἐκτός. Τὰ διάφορα μεσσιανικὰ κινήματα ἀνέμεναν θεϊκὴν παρέμβασιν ἐντὸς τῆς γενεάς των καὶ δὲν ἐνδιαφέρονταν γιὰ ἕνα γήινο πολιτικὸ σύστημα. Αὐτὴ δὲν ἦλθε καὶ ἔπρεπε νὰ προσαρμοσθοῦν. Τέτοιες κοινότητες μόνον παρασιτικῶς μπορεῖ νὰ ἐπιζήσουν. Τὸ Ἅγιον Ὄρος ὅπως λέει καὶ ἕνας πρώην μοναχός, μόνον μὲ ὐποστηρίζουσες αὐτοκρατορίες μπορεῖ νὰ ἐπιζήσῃ. Καὶ οἱ παπάδες Βασίλειος κτλ ὑποστήριξαν τὸν ἐκ φύσεως παρασιτικὸν μοναχισμόν.
  Ἥδη στὰ διηγήματα Πράξεις 5/ε΄ 1-11 ὐπάρχει ἡ ἱστορία γιὰ τὸν Πέτρο, τὸν Ἀνανία καὶ τὴν Σαπφείρα. Τὰ χρήματα τὰ μάζευαν οἱ Ἀπόστολοι, τὰ κατέθεταν οἱ λαϊκοὶ στὰ πόδια τους κιόλας, καὶ ὅσοι δὲν τὰ ἔδιναν ὅλα, ἔπεφταν ξεροί, τὸ πῶς ἀκριβῶς δὲν λένε…

  Δὲν βλέπω κάποια διαφορὰ μεταξὺ Ἀποστόλων, Πατέρων, Παπῶν καὶ Πατριαρχῶν. Ἡ Ἐκκλησία εἶναι ὁλόιδια. Ἁπλῶς ἔθεσε τὸ πλουτοπαραγωγικὸ κράτος ὑπὸ τὴν πνευματικῆ της κηδεμονίαν.

 8. Ο/Η του Φουρλεμάδη λέει:

  http://xairete.blogspot.gr/2013/12/alpha.html
  Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

  Δημήτρης Φουρλεμάδης: Από τα σάπια κοτοπουλα της «Αλληλεγγύης» του Χριστόδουλου… Τώρα και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Alpha
  Παράλληλα δε, και κουστουμάτος ιερωμένος (ήταν τις προάλλες και στο πανηγύρι στον όσιο Πατάπιο)

  http://www.gossip-tv.gr/showbiz/story/292897/apisteyto-o-dieythynon-symvoylos-toy-alpha-egine-papas
  Δεκ15 2013

  Απίστευτο: Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Alpha έγινε παπάς!

  Μπορεί στους τηλεοπτικούς κύκλους να γνωρίζουν τον Δημήτρη Φουρλεμάδη ως τον διευθύνοντα σύμβουλο του Alpha, όμως ο ίδιος έχει και άλλη μία ιδιότητα, αυτή του ιερέα!

  Ο νούμερο 2 ισχυρός άντρας του τηλεοπτικού σταθμού μετέβη πριν από λίγο καιρό στη Ρουμανία προκειμένου να χειροτονηθεί. Σύμφωνα με τη real, ο κ. Φουρλεμάδης κυκλοφορεί στη δουλειά του ως λαϊκός χωρίς να φοράει ράσα -δικαίωμα που του δίνει το γεγονός ότι ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανήκει σε κάποια μητρόπολη και λειτουργεί όποτε και όπου ο ίδιος θελήσει, αρκεί να έχει τη σύμφωνη γνώμη του οικείου μητροπολίτη. Το προηγούμενο Σάββατο μάλιστα στην εκκλησία του Οσίου Ποταπίου, που βρίσκεται στο ομώνυμο μοναστήρι στο Λουτράκι. Ο μητροπολίτης Κορίνθου προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Κάτω Δουνάβεως κ. Κασιανό από το Πατριαρχείο Ρουμανίας και συλλειτούργησε ο πατήρ Δ. Φουρλεμάδης.

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=572508

  Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

  Ποιος πήρε τις 500.000 για το Εργο Πολιτών;

  Υπόνοιες σκανδάλου στο υπουργείο Πολιτισμού

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2014 05:45

  Στο Εργο Πολιτών, που στεγαζόταν στον Πύργο των Αθηνών, εργάζονταν συνολικά 24 άτομα. Ως σύμβουλοι είχαν προσληφθεί εκπρόσωπος ομοσπονδίας εθελοντικών οργανώσεων, ο πολιτικός αναλυτής και πρώην συνεργάτης του κ. Καραμανλή Γιάννης Λούλης αλλά και ο πρώην διευθυντής της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» (η συγκεκριμένη ΜΚΟ ελέγχεται για σοβαρές ατασθαλίες) Δημήτρης Φουρλεμάδης. Στο Εργο Πολιτών φέρεται να εργάστηκε και πρώην πάρεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου που κατηγορήθηκε προσφάτως για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις, από το υπουργείο Εξωτερικών, της ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης. Η ίδια γυναίκα συνεργάστηκε -μετά τη συνταξιοδότησή της – και για την οργάνωση «Αλληλεγγύη» και είχε βρεθεί κατηγορούμενη και γι’ αυτή την υπόθεση.

  Του ΜΠ. ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

  Οι «κουμπάροι» έφαγαν… την ανθρωπιστική βοήθεια

  Ενα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας που προοριζόταν για την Aφρική και τη Mέση Aνατολή, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, χάθηκε στη διαδρομή μέσα από πρωτοφανείς διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν και σε δικαστική εμπλοκή. Tο πρόγραμμα είχε εκπονηθεί πριν από δύο χρόνια από την Yπηρεσία Διεθνούς Aναπτυξιακής Συνεργασίας (YΔAΣ) του υπουργείου Eξωτερικών και από την έναρξή του φάνηκε ότι βρισκόταν υπό την «προσωπική εποπτεία» του υφυπουργού Eυρ. Στυλιανίδη.

  ΕΘΝΟΣ
  11:55, 8/10/2006

  Aνετέθη στη MKO Aλληλεγγύη της Eκκλησίας της Eλλάδος, η οποία ανέλαβε να αγοράσει από την Eνωση Aγροτικών Συνεταιρισμών (EAΣ) Pοδόπης την αδιάθετη παραγωγή σιταριού και να κάνει ζυμαρικά για τα παιδιά της Aιθιοπίας, της Aιγύπτου και της Iορδανίας.

  H EAΣ στρέφεται και κατά της Aλληλεγγύης για μη τήρηση των συμφωνηθέντων και αξιώνει αποζημίωση στην περίπτωση που δεν καλυφθεί από την εταιρεία. H οργάνωση υπάγεται απευθείας στη διοίκηση της Eκκλησίας της Eλλάδος, με επικεφαλής τον Aρχιεπίσκοπο κ. Xριστόδουλο και εταίρους τους μητροπολίτες Θερμοπυλών και Bελεστίνου κ. Iωάννη και Δαμασκηνό.

  Tο νομικό συμβούλιο της EAΣ εξετάζει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε αγωγή κατά του Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται από το υπ. Eξωτερικών.

  Tο επισιτιστικό πρόγραμμα για την Aφρική και τη Mέση Aνατολή είχε εκπονηθεί από την YΔAΣ το φθινόπωρο του 2004 και παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον υφυπουργό Eξωτερικών, Eυριπίδη Στυλιανίδη, στις 30/10/2004, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της EAΣ στην Kομοτηνή, η οποία είναι και εκλογική του περιφέρεια.

  Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η οργάνωση Aλληλεγγύη θα αγόραζε από την EAΣ Pοδόπης 8.500 τόνους σιτηρών. H τιμή ορίστηκε στα 13 λεπτά το κιλό και η συνολική δαπάνη προϋπολογίστηκε σε 1,1 εκατ. ευρώ. Tο υπόλοιπο ποσό, περί τις 400.000 ευρώ, έχει εγγραφεί για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής του τελικού προϊόντος, των μεταφορικών, καθώς και τις διοικητικές δαπάνες της Aλληλεγγύης.

  Για τη μετατροπή του σιταριού σε ζυμαρικά επελέγη η εταιρεία ΣTAP Διανομών EΠE, η οποία, σύμφωνα με την Aλληλεγγύη, είχε κάνει την καλύτερη προσφορά. H παραγωγή ανετέθη στη βιομηχανία ΣTAP AE, η οποία είχε μόλις μεταφέρει το σύνολο της παραγωγικής της δραστηριότητας στη BIΠE Kομοτηνής, καθώς στις 29/12/2003 διέκοψε οριστικά τη λειτουργία της πρώτης μονάδας της, στη Mάνδρα Aττικής. Kαι η νέα μονάδα, όμως, το 2005 έβαλε «λουκέτο». Παρά ταύτα το πρόγραμμα αποφασίστηκε να συνεχιστεί με τη ΣTAP Διανομών EΠE, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα αναθέσει την παραγωγή ζυμαρικών σε άλλες εταιρείες της B. Eλλάδος.

  H συμφωνία προέβλεπε ότι η Aλληλεγγύη είχε την ευθύνη των πληρωμών και προς τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η διαδικασία που ακολουθήθηκε, όπως φαίνεται και εκ του αποτελέσματος, δεν διασφάλιζε πλήρως τα συμφέροντα της EAΣ. Mολονότι το σιτάρι έχει παραδοθεί, το οφειλόμενο ποσό δεν έχει καταβληθεί. H εταιρεία δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί και στις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Aλληλεγγύη, δηλαδή στην παράδοση της ποσότητας ζυμαρικών που είχε συμφωνηθεί.

  Σύμφωνα με καταγγελίες στην EAΣ Pοδόπης, το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας του σιταριού έχει μεταπωληθεί από τη ΣTAP σε άλλες επιχειρήσεις και σε εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών.

  Oι καταγγελίες γνωστοποιήθηκαν και στην Aλληλεγγύη. Aπό την πλευρά της η εταιρεία αντέτεινε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην κακή ποιότητα του σίτου. H EAΣ απέστειλε στη MKO όλα τα αποτελέσματα των γεωπονικών ελέγχων που κατέρριπταν τις αιτιάσεις της ΣTAP, ωστόσο αντί άλλης απάντησης δεχόταν την εντολή το πρόγραμμα να συνεχιστεί.

  Εξώδικο από την Αλληλεγγύη
  H διοίκηση της Aλληλεγγύης αποφάσισε να κινηθεί κατά της εταιρείας, όταν το ανθρωπιστικό πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος της παράδοσης σιταριού, ενώ στο κεφάλαιο του τελικού προϊόντος δεν είχε καν ξεκινήσει. H Διεύθυνση προχώρησε σε εξώδικη καταγγελία της συμφωνίας με την εταιρεία ΣTAP Διανομών EΠE. Παράλληλα, έσπευσε να βρει εναλλακτική λύση, ζητώντας προσφορές από άλλες επιχειρήσεις παραγωγής ζυμαρικών. O διευθυντής της Aλληλεγγύης, Δ. Φουρλεμάδης, υποστηρίζει ότι «το πρόγραμμα εξελίσσεται ιδίοις εξόδοις και σύντομα πρόκειται να αποσταλεί φορτίο ζυμαρικών στην Iορδανία, ενώ ο προγραμματισμός ισχύει και για τις άλλες δύο χώρες, την Aίγυπτο και την Aιθιοπία».

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΥΔΑΣ
  «Μπαλάκι» μεταξύ υπουργών οι ευθύνες

  Eρωτηματικά δεν γεννά κυρίως η στάση της Aλληλεγγύης, η οποία προχώρησε σε εξώδικη καταγγελία της σύμβασης αντί άλλων νομικών μέτρων και επωμίζεται σήμερα το κόστος του προγράμματος, όπως δηλώνει ο κ. Φουρλεμάδης. Eρωτηματικά προκαλεί ιδιαίτερα η στάση της YΔAΣ, η οποία ως εποπτεύουσα υπηρεσία όχι μόνον δεν παρενέβη, αλλά άφησε να παρέλθει και όλο το χρονικό περιθώριο που είχε οριστεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος, δίχως να ασχοληθεί.
  (…..)

  http://piazzadelpopolo.blogspot.gr/2012/01/blog-post_7620.html

  2.1.12

  Τα λαμόγια της «Αλληλεγγύης» υπεράνω νόμου!!! Για παραγραφή πάει ο Δημήτρης Φουρλεμάδης!!!

  Σε συνέντευξη του στην CityPress την ημέρα των Χριστουγέννων ο πρώην μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος λύνει την σιωπή του! Μιλάει για οικονομικά εγκλήματα που έγιναν μέσω της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδας «Αλληλεγγύη» και μιλάει με ονόματα! Ποιος πρωταγωνιστεί; Ένας παλιός μας γνώριμος, σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης!

  Ο πρώην Μητροπολίτης μιλάει για την υπόθεση της «Αλληλεγγύης» και για εκατομμύρια ευρώ που έχουν καταχραστεί από τον Δημήτρη Φουρλεμάδη!

  Διαβάστε την συνέντευξη του Χρυσόστομου εδώ!

  Θυμηθείτε τα έργα και τις ημέρες του Δημήτρη Φουρλεμάδη στο αρχείο της Piazza del Popolo.

  •Μετακομίζει αλλά δεν χωρίζει…
  •Οκολλητός του Υπουργού απάντησε…με ψέματα
  •Δήμαρχεσίγουρα δεν γνωρίζεις τον Δημήτρη Φουρλεμάδη;;;
  •Φουρλεμάδηςτέλος;;; Αμ, δε!
  •ΗΜη Κυβερνητικές Μπίζνες της Εκκλησίας και τα πεπραγμένα της «Αλληλεγγύης»
  •Φέσια14.600.000€ των κολλητών των κουμπάρων!!!
  •Χρυσές επιχορηγήσεις σε ΜΚΟεπί υφυπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη
  •ΜίζεςΧριστοφοράκου και στον Φουρλεμάδη! Ευλόγησε και την «Αλληλεγγύη» η Siemens

 9. Ο/Η Θέκλα Φακλάνα, σεκσολόγος λέει:

  https://roides.wordpress.com/2011/12/30/30dec11/

  Πάει για παραγραφή ο κ.Φουρλεμάδης;


  [……]

  Ο μητροπολίτης τ. Ζακύνθου Χρυσόστομος άνοιξε (λίγο) το στόμα του και ξεμπροστιάζει το φίλο του, τον Αρχιεπίσκοπο “Αλληλεγγύης”-“Αποστολής”, Βουλιαγμένης, Βοιωτοπεδίου, Σιβιτανιδείου, Λαυρεντιάδη, Κατάρ, Ασωπού (Βουργένι) και Οινοφύτων (Στανιάτες) κ.Λιάπη:

  «Η Εκκλησία ακόμα ελέγχεται από το σύστημα Χριστόδουλου (“Free Sunday”: 25-12-2011)

  M.:“………….Το μόνο που άλλαξε ήταν, αντί Χριστόδουλου, Ιερώνυμος. Ο ένας φώναζε δυνατά ό,τι ήθελε να κάνει, ενώ ο άλλος το κάνει μουλωχτά……….

  Δ.: Καθ’ οδόν το τσουνάμι. Φοβάστε κάτι αντίστοιχο και σήμερα;
  Μ.:Στο δρόμο είναι το τσουνάμι.

  Δ: Τότε υπήρξαν οικονομικές και άλλες υποθέσεις που είχαν πλήξει την τότε ηγεσία της Εκκλησίας…
  Μ: Γιατί, δεν έχουμε οικονομικές τώρα; Τι έγινε με την «Αλληλεγγύη»; Τι έγινε με το Ίδρυμα Κόκκορη; Τι έγινε με τα… φιλέτα της Βουλιαγμένης, που τα πούλησαν αντί πινακίου άνευ φακής στη Σύνοδο;

  Δ.:Η υπόθεση της «Αλληλεγγύης» ανάγεται πάντως στην προηγούμενη περίοδο…
  Μ:Σύμφωνοι, αλλά τι έγινε; Έμεινε ατιμώρητος με τόσα εκατομμύρια που φέρεται ότι έχει καταχραστεί.
  Δ: Για ποιον μιλάτε;

  Μ:Για τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φουρλεμάδη. Έχει στείλει γράμμα στην επιτροπή [σ.σ.: της Εκκλησίας] που τον κάλεσε και τους είπε: «Δεν έρχομαι, αλλά να ξέρετε ότι τα λεφτά που ζητάτε τα έχω εγώ για να πληρώσω τα δικαστήρια όταν με κατηγορήσουν δημοσιογράφοι, ο Ζακύνθου κ.ά.». Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά πίσω τα χρήματα και η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Δεν πρέπει να βρει τους ενόχους; Να σας φέρω ένα παράδειγμα από τα εκατοντάδες που όζουν. Η «Αλληλεγγύη» κάνει με μια εταιρεία ένα συμφωνητικό για τη μεταφορά επισιτιστικής βοήθειας στο εξωτερικό. Το έργο κοστολογήθηκε 2 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά δεν γίνεται και η εταιρεία καλείται να πάρει την αποζημίωσή της, που ανήρχετο σε 1,2 εκατομμύρια! Το μεγάλο κακό όμως είναι αλλού: ότι μιλούσαν για πρόγραμμα που είχε ήδη λήξει! Για την «Αλληλεγγύη» έχω στείλει γράμμα εδώ και ενάμιση χρόνο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του λέω: «Δεν μάθατε τίποτε περί “Αλληλεγγύης”, στην οποία αναμειγνύονται και πολιτικά πρόσωπα; Τι θα κάνετε;». Νομίζω ότι το πάνε έτσι για να γίνει παραγραφή. Και επί τη ευκαιρία, ο κ. Δήμτσας [σ.σ.: γενικός διευθυντής της ΜΚΟ που διαδέχτηκε την «Αλληλεγγύη»] δεν ήταν και πριν συνεργάτης του Χριστόδουλου;…
  Δ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω στην υπόθεση των οικοπέδων της Βουλιαγμένης…
  Μ: Είναι σαφέστατη υπόθεση αμέλειας ή εγκληματικής πράξης…
  Δ: Ισχυρίζεστε δηλαδή ότι η απομάκρυνση του μητροπολίτη Ιωαννίνων και του κ. Ζαμπέλη από την Οικονομική Υπηρεσία οφείλεται στην υπόθεση αυτή;
  Μ: Και σε αυτή.

  Δ: Κάποια πρόσωπα της προηγούμενης κατάστασης μπορεί να παίζουν ρόλο στο να μη διαλευκαίνονται οι υποθέσεις;

  Μ: Ναι, ακριβώς αυτόν το ρόλο παίζουν. Αυτός είναι επικίνδυνος ρόλος……………..

  Δ: Όταν μιλάτε για αρχηγούς που δεν έχουν κότσια…

  Μ: Εννοώ και τον Αρχιεπίσκοπο. Όταν έχεις αδυναμίες, πρέπει να κρύβεσαι. Να μην ανεβαίνεις σε σκαλοπάτια ψηλότερα από εκείνα που μπορείς.

  Δ: Άρα κι εσείς στηρίξατε μια κακή επιλογή.

  Μ:Βεβαίως. Εκ των υστέρων το αναγνωρίζω….

  Δ:Δεν βλέπετε κάτι θετικό σε αυτά τα τέσσερα χρόνια;
  Μ:Ναι. Ότι δεν βγαίνουμε στους δρόμους να κραυγάζουμε. Ένα χαμηλό προφίλ περνάει πιο εύκολα και τις ανομίες…”.

  [,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,]

 10. Ο/Η Αδ.Κοραής λέει:

  Έδωσαν σχολικό χώρο στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ;
  Το υπουργείο πως το επιτρέπει;
  Nα ανεβεί τώρα και ο Φουρλεμάδης και στην καθηγητική έδρα

 11. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Θεοκρατία;

  Γράφτηκε από: Ι.Μ. Χαλκίδος. Δευτέρα, 07 Μάρτιος 2016

  Σε Δημοτικό Σχολείο λειτούργησε ο Χαλκίδος Χρυσόστομος (ΦΩΤΟ)

  Την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλο, τον Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Δανέλη – Εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Ψαχνών και Αρχιερατικό Επίτροπο Μεσσαπίων και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στο Δημοτικό Σχολείο Πολιτικών του Δήμου Μεσσαπίων, όπου, κατόπιν αιτήματος των διδασκάλων και των διδασκομένων, τέλεσε εντός της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Σχολείου τη Θεία Λειτουργία για τους μαθητές του Σχολείου, κατά τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες.

  Στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν και συμμετείχαν και τα μικρά παιδιά του Νηπιαγωγείου Πολιτικών.

  Με εξαιρετικό τρόπο χορωδία μαθητών του Σχολείου έψαλλαν, υπό τη διεύθυνση του Εφημερίου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Αργυρίου Στουραΐτη, όλους τους Ύμνους και τα Αναγνώσματα της Θείας Λειτουργίας.

  Όλοι οι μαθητές, με έκδηλο ενθουσιασμό συμμετείχαν στα τελούμενα, έχοντας στα χέρια τους και το κείμενο της Θείας Λειτουργίας, ενώ όσα παιδιά είχαν προετοιμαστεί και είχαν την άδεια των γονέων τους, συμμετείχαν και στο Κοινό Ποτήριο της Θείας Ευχαριστίας.

  Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος έδιδε επεξηγήσεις για τα τελούμενα, αναλύοντας έτσι το περιεχόμενο του Μυστηρίου.

  Στο τέλος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ιωάννα Καρακάλου και όλους τους διδασκάλους, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την φιλοξενία και την αγαστή συνεργασία, αλλά και τους μαθητές για την άξια προς μίμηση σχέση και στάση τους προς το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπως και τον Εφημέριο της Ενορίας π. Αργύριο Στουραΐτη, για την προετοιμασία της Θείας Λειτουργίας.

  Μετά τη διανομή του αντιδώρου οι μαθητές προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον Σεβασμιώτατο και αυτός ακολούθως διένειμε σε όλους αναμνηστικές ευλογίες.

  • Ο/Η Po λέει:

   αυτό δεν πρέπει να μείνει έτσι…

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Ο κος Φίλης θα καταπιεί κι αυτό;

    https://roides.wordpress.com/2014/03/20/20mar14/
    Ο μητροπολίτης Χαλκίδας υποδέχτηκε τον κύριο του τραγουδιού «Ελληνικά SS» Απ.Γκλέτσο…

    Posted on 20/03/2014 by Po

    Στα πλαίσια της περιοδείας της «Ελληνικής Αυγής» (sic)


    Είναι ένα στέλεχος το οποίο η Χρυσή Αυγή ίσως να μην έχει στην «πρώτη γραμμή» πλέον, καθώς τον έχουν κατηγορήσει πως κινείται «εκτός γραμμής» από τις κεντρικές εντολές του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο λόγος για τον μακρινό ξάδερφο του πρώην ηθοποιού και νυν δημάρχου Στυλίδας (και συνονόματου) Απόστολο Γκλέτσο, ο οποίος στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη βουλευτής με την Χρυσή Αυγή, ωστόσο τον Ιούνιο απέτυχε να εκλεγεί και πάλι. Ωστόσο, το ακροδεξιό μόρφωμα δεν τον άφησε…παραπονεμένο, καθώς φρόντισε σύμφωνα με το ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ) 355/26-07-2012, να τον διορίσει σε κενή οργανική θέση στη Βουλή.

    Ο κ. Γκλέτσος, έχει «πλούσιο» παρελθόν το οποίο φρόντισε να ανασύρει το blog Jungle Report το οποίο αναφέρει πως εδώ και χρόνια ήταν κιθαρίστας στο νεοναζιστικό συγκρότημα Hellenic Stompers, το οποίο κυκλοφόρησε κομμάτια μίσους όπως το «Ελληνικά SS» και το «White Europe».
    ………………………………
    Να θυμίσουμε επίσης:

    Σε έκτακτη επιστολή του (6.11.12), από το Ληξούρι, ο Αναγνώστης Λασκαράτος με γενικό τίτλο «Μιράκωλο: Επίσκοποι ανακαλύπτουν το Ευαγγέλιο» και με υπότιτλο «Μισόλογα, υποκρισία και αδικαιολόγητη ανοχή και συνενοχή στη Χ.Α», μεταξύ άλλων, αναφέρει:

    δ) Μεταξύ αυτών που καταδίκασαν (τη ΧΑ), ήταν και οι δεσπότες Χαλκίδας Κώστας Τριανταφύλλου και Κορινθίας Διονύσης Μάνταλος οι οποίοι είχαν επιτρέψει σε ιερείς τους να ευλογήσουν τις φωλιές της Χ.Α. στη Χαλκίδα (1.5.2012) και στη Νεμέα (1.4.2012). Μάλιστα η Χ.Α. αποκάλεσε το αγιασμό στη Χαλκίδα, με δυο ιερείς, «Ευλογία των όπλων», για να συμπληρώσει: «Τηρώντας το πανάρχαιο έθιμο της φυλής μας, ζητήσαμε να ευλογήσει ο Θεός των Ελλήνων … Ο πατριωτικός λόγος των δύο ιερέων ήταν η καλύτερη απόδειξη για την σημασία της θέσης μας περί του εθνικού ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει η Εκκλησία».

    Ο δεσπότης Χαλκίδας αρνήθηκε να καταγγείλει την αιρετική διδασκαλία για «Θεό των Ελλήνων» και την αντιπαραβολή «των ιερών με τα βέβηλα» («πανάρχαιο έθιμο της φυλής μας»).
    …………………..

 12. Παράθεμα: Το σκάνδαλο «Αλληλεγγύη» (τώρα «Αποστολή») και η «φιλάνθρωπη» εκκλησία | Ασμοδαιος

 13. Ο/Η Ένας λέει:

  http://fonirodopis.gr/press/66213
  Εκκλησιαστική ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  Προφυλακιστέοι για απάτες αυτοί που εξαπάτησαν την ΕΑΣ Ροδόπης

  27 Μάιος 2016

     

  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  Πόσοι άραγε απατεώνες δεν κρύβονται πίσω από τους ιερωμένους και μάλιστα πίσω από τις ηγεσίες της εκκλησίας και στην πορεία αποδεικνύεται ότι είναι άνθρωποι που απασχολούν την ποινική Δικαιοσύνη με τις άνομες δραστηριότητες τους; Θα θυμούνται οι περισσότεροι πολίτες την υπόθεση της ΜΚΟ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» που ιδρύθηκε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και είχε σκοπό να υλοποιήσει προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας ανθρώπων του τρίτου κόσμου.

  Μέσα στις δραστηριότητες της ΜΚΟ ήταν και η ενίσχυση ενός τοπικού ιδρύματος περίθαλψης νεοπροσφύγων στην Κομοτηνή τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν και με τη παρουσία του υπεύθυνου της ΜΚΟ Φουρλεμάδη. Ήταν η εποχή που Υπουργός ήταν ο δικός μας Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος προσπάθησε μέσω της οργάνωσης να βοηθήσει την ΕΑΣ Ροδόπης και να πουληθούν τα αδιάθετα σιτηρά για την παρασκευή ζυμαρικών για τους ανθρώπους της Αιθιοπίας.

  Τα σιτηρά παρελήφθησαν, ζυμαρικά δεν έγιναν και η ΕΑΣ ακόμη ψάχνει να βρει κάποιον υπεύθυνο για να εισπράξει τις 500.000 ευρώ ενώ προσέφυγε και στα δικαστήρια. Την ίδια εποχή βγήκε στην επιφάνεια και η απάτη με την αγορά κατεψυγμένων κοτόπουλων που αυτά θα πήγαιναν στους λιμοκτονούντες του Ιράκ αλλά όπως δικαιολογήθηκαν οι άνθρωποι της ΜΚΟ λόγω βλάβης στα ψυγεία καταστράφηκαν.

 14. Ο/Η Κ.Δ. λέει:

  Η «Αποστολή» ξαναχτύπησε:

  https://www.efsyn.gr/arthro/apostoli-exetelesthi
  «Αποστολή» εξετελέσθη!

  Εκπαιδευτικοί φορείς και συλλογικότητες των περιοχών Ταύρου και Μοσχάτου καταγγέλλουν ως σκανδαλώδη την παραχώρηση στεγασμένου εκπαιδευτικού χώρου πάνω από 1.000 τ.μ. στη ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
  12.04.2017

  Συντάκτης: Χρήστος Κάτσικας

  Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου να παραχωρήσει το κτίριο των πρώην εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Ταύρου, που βρίσκεται εντός του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίων-Λυκείων της περιοχής, στη ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

  Εκπαιδευτικοί φορείς και συλλογικότητες της περιοχής, με πρωτοβουλία της Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο 1ο Λύκειο Ταύρου τη Δευτέρα, κατήγγειλαν τη σκανδαλώδη αυτή απόφαση παραχώρησης απαραίτητου στεγασμένου εκπαιδευτικού χώρου (πάνω από 1.000 τ.μ., με ένα από τα μεγαλύτερα αμφιθέατρα στη χώρα) στη ΜΚΟ.

  Παράλληλα, οι φορείς αποφάσισαν νέα σύσκεψη εντός του Απριλίου για την οργάνωση συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίου προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παραχώρηση, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί.

  Το χρονικό

  Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και της «Αποστολής» αποφασίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο η παραχώρηση σχολικού χώρου από το συγκρότημα Γυμνασίων και ΓΕΛ Ταύρου για 10 χρόνια στη ΜΚΟ «Αποστολή» (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, 1/2/2016).

  Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη δωρεάν παραχώρηση των χώρων του πρώην εργαστηρίου του ΕΠΑΛ μαζί με το 50% του αύλειου χώρου με αποκλειστική χρήση από την «Αποστολή» για τη δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και με σκοπό την «εξυπηρέτηση παιδιών ηλικίας 6-12 ετών από δοκιμαζόμενες οικογένειες μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, για μελέτη και ενισχυτική διδασκαλία, φαγητό, δημιουργική απασχόληση κ.λπ.».

  Στην απόφαση αυτή η εκπαιδευτική κοινότητα (Σύλλογοι Διδασκόντων Καθηγητών, η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ), καθώς και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μοσχάτου-Ταύρου είχαν εκδηλώσει τις έντονες ενστάσεις και επιφυλάξεις τους για την προώθηση ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, χορηγών, ΜΚΟ και αστικών ΜΚΕ, σε δημόσιους σχολικούς χώρους που λειτουργούν σε περίοδο οικονομικής κρίσης ως υποκατάστατα του κράτους πρόνοιας.

  Η εν πολλαίς αμαρτίαις

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» έχουν η ίδρυση και η δράση των «ιερών» ΜΚΟ («Αλληλεγγύη», «Αγάπη», «Αποστολή») που λειτουργούν ως «μη κυβερνητικές» και «μη κερδοσκοπικές» εταιρείες. Η ιστορία τής εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης «Αλληλεγγύης» είναι ενδεικτική.

  Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα, «φέσωσε» το κράτος με 14,6 εκατομμύρια ευρώ. Η «Αλληλεγγύη» την πρώτη περίοδο κυβέρνησης Κ. Καραμανλή (2004-2007) έλαβε από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ τρία εκατομμύρια ευρώ και σε τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της (2002) από το δυαράκι στο Κολωνάκι βρέθηκε με ιδιόκτητα γραφεία στην Κυψέλη (2006) και με προσωπικό 100 υπαλλήλους.

  Η αντίστροφη μέτρηση για την «Αλληλεγγύη» άρχισε με το σκάνδαλο των 340 τόνων σάπιων πουλερικών που είχαν αγοραστεί μέσω ενός προγράμματος του ΥΠΕΞ (Απρίλιος 2007). Το συγκεκριμένο «πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας» δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, το ΥΠΕΞ κατήγγειλε την «Αλληλεγγύη» και ζήτησε την έντοκη επιστροφή της χρηματοδότησης.

  Μετά το φιάσκο των σάπιων πουλερικών, η υπόθεση της «Αλληλεγγύης» οδηγήθηκε στην ποινική και την αστική Δικαιοσύνη. Κατά την εκκαθάριση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, διαπιστώθηκε συνολική ζημιά 9.505.200 ευρώ.

  Το ΥΠΕΞ ζήτησε με τις καταλογιστικές πράξεις του την έντοκη επιστροφή των προκαταβολών που εκταμίευσε η «Αλληλεγγύη» με τις προσαυξήσεις – συνολικό ποσό 7.490.456,99 ευρώ. Σχετική αγωγή κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο (Αύγουστος 2010).

  «Πιστοποίηση»

  Μετά το σκάνδαλο και την κατάργηση της «Αλληλεγγύης», ιδρύεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών η ΜΚΟ «Αποστολή» (2010) ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με εθνική και διεθνή εμβέλεια. Η ΜΚΟ «Αποστολή» αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος («Αλληλεγγύη»), ενώ δηλώνει: «Δεν αποτελεί πρόθεσή μας να μετατραπούμε σε εργολάβους και κατασκευαστές».

  Το γεγονός ότι η «Αποστολή» ακολουθεί μια διαχειριστική λογική φαίνεται από την ευθυγράμμισή της με τις γραφειοκρατικές τεχνοκρατικές επιταγές της Ε.Ε. για την απόκτηση «πιστοποίησης» προκειμένου να απορροφήσει την ανάλογη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

  Για τον λόγο αυτό, διαβάζουμε: «Η Αποστολή απέκτησε διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση τεχνικών έργων και παροχής υπηρεσιών (τύπου Α και Β) η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013)».

  Και διαφήμιση

  Το φιλανθρωπικό έργο της ΜΚΟ «Αποστολή» στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου προβάλλεται ήδη από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Δημήτρειο» στο Μοσχάτο, όπου, προκειμένου να καλύψει την ανάγκη των γονιών για δημιουργική απασχόληση των μικρών μαθητών 6-12 ετών, οργανώνει πρόγραμμα κάθε Σάββατο 10.00-14.00.

  Ωστόσο, ενώ το παραπάνω πρόγραμμα προβάλλεται ως «δωρεάν» («όλα τα υλικά ζωγραφικής, κατασκευών, καθώς και ένα θρεπτικό κολατσιό και λιχουδιές, παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ»), στη συνέχεια αναφέρονται οι οικονομικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα με το μηνιαίο κόστος να κυμαίνεται από 30 έως 70 ευρώ για ένα έως τρία παιδιά, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

  Ενα εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτή η φιλανθρωπία διενεργείται από μία ΜΚΟ/ΜΚΕ, την «Αποστολή», και όχι απευθείας από την κάθε ενορία. Σήμερα όλοι αυτοί οι φορείς επαναδραστηριοποιούνται καθώς, ύστερα από ένα προσωρινό, όπως φάνηκε, «πάγωμα» της παραχώρησης του χώρου, η ΜΚΟ «Αποστολή» επανέκαμψε λίαν προσφάτως…

 15. Ο/Η Nikolaos λέει:

  Είμαστε μια οικογένεια, αλλά εμείς δεν έχουμε να φάμε…

  Διαβάσαμε εδώ για την τελευταία διανομή τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκες, η οποία έγινε με την ευλογία του κ. Δωρόθεου. Τα τρόφιμα αυτά όπως αναφέρεται, συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος της μητρόπολης Σύρου – Τήνου κλπ. «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ».

  Είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ικανοποιεί τις ανάγκες συνανθρώπων μας οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν βρεθεί σε κατάσταση που δεν τους επιτρέπει να τις ικανοποιούν οι ίδιοι. Είναι αλήθεια ότι όταν κάποιος δεν έχει δυνατότητα να θρέψει την οικογένειά του, εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να τον βοηθήσουμε. Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας οι άνθρωποι αυτοί αυξάνονται και πληθύνονται και οι ανάγκες για δωρεάν διανομές τροφίμων γιγαντώνονται.

  Σε μια δεύτερη σκέψη μας, με τη λογική που προστάζει να ψάχνουμε λίγο περισσότερο κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας, αναρωτηθήκαμε δύο απλά πράγματα. Πρωτίστως, ποια είναι η αιτία που έχει φέρει τόσο κόσμο στην εξαθλίωση και στις πολυπληθείς ουρές των δωρεάν διανομών; Δεύτερον, πως χρηματοδοτούνται τα προγράμματα αυτά της μητρόπολης και από ποιόν;

  Ένας λόγος που οδηγούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε ουρές συσσιτίων και δωρεάν διανομών ειδών πρώτης ανάγκης, σε όλη την Ελλάδα, είναι οι απολύσεις, και οι μειώσεις μισθών που προωθούνται από την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Όταν μια οικογένεια ζει με δύο μισθούς των 800€, έχει προγραμματίσει τα οικονομικά του νοικοκυριού με βάση τους μισθούς αυτούς, έχει πάρει στεγαστικό δάνειο ή πληρώνει ενοίκιο, έχει ιατρικές ανάγκες κλπ και ξαφνικά ο ένας μισθός εξαφανίζεται λόγω απόλυσης ενώ ο δεύτερος μειώνεται κατά 30%, πώς να μην φτάσουν οι άνθρωποι αυτοί στα συσσίτια; Πως μπορεί μια οικογένεια να ανταπεξέλθει με 586€ στις υποχρεώσεις της;

  Ας εξετάσουμε τώρα το θέμα της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της μητρόπολης. Τα δύο προγράμματα που εμείς γνωρίζουμε ότι οργανώνει ή συμμετέχει η μητρόπολη Σύρου – Τήνου κλπ είναι το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» του ΣΚΑΙ, και το «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». Όλοι έχουμε δει τα «φιλανθρωπικά» καρότσια στα SuperMarket της Τήνου να μας καλούν για να βοηθήσουμε τους απόρους αγοράζοντας κάποια επιπλέον προϊόντα, πληρώνοντας κάποια επιπλέον χρήματα και ανεβάζοντας επιπλέον τον τζίρο των επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια τα τρόφιμα μαζεύονται με έξοδα από το δικό μας πορτοφόλι ενώ το μνημονιακό ΣΚΑΙ απλά προωθεί και διαφημίζει το όλο πρόγραμμα, εξυμνώντας παράλληλα καθημερινά τις πολιτικές που δημιουργούν την ανεργία και την εξαθλίωση! «Μπράβο στο ΣΚΑΙ και στη μητρόπολή μας» θα σκεφτεί όποιος ρίξει ένα πακέτο μακαρόνια στο καλάθι, και θα φύγει ήσυχος πως έκανε το καθήκον του.

  Η τελευταία διανομή τροφίμων όμως, στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2013 έγινε μέσω του προγράμματος «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». Το πρόγραμμα αυτό όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της μητρόπολης τέθηκε σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο του 2011 από τον κ. Δωρόθεο προς ανακούφιση των εμπερίστατων και οικονομικά αδύναμων κατοίκων των νησιών της μητρόπολης. Στην ίδια σελίδα, εντύπωση κάνουν διαφημιστικά λογότυπα (κάτω αριστερά) διαφόρων εταιρειών που έχουν βοηθήσει την μητρόπολη στην προσπάθεια αυτή μαζί με έναν σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα μιας από αυτές! Επίσης είναι αναρτημένο ευχαριστήριο δελτίο τύπου με λογότυπο της μιας εταιρίας. Οι εταιρείες αυτές είναι η γνωστή αντιπρόσωπος αυτοκινήτων «ΒΙΑΜΑΡ – SKODA Α.Ε.», τα καταστήματα καλλυντικών «HONDOSCENTER» και η εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών «DELLOITE».

  Σε άρθρο τοπικού ιστολογίου της Μυκόνου αναφέρεται ότι η «ευγενέστατη και παντός έργου αγαθού, πρόθυμη και δαψιλής χορηγός» κ. Δώρα Συγγελίδη, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΒΙΑΜΑΡ ύστερα από παρακλητικό αίτημα του κ. Δωρόθεου ενίσχυσε το πρόγραμμα. Η ιστορία της οικογένειας Συγγελίδη και η σχέση της με το ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχει εδώ, ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο γιος της κας Δώρας, κ. Πολυχρόνης Συγγελίδης είναι ο βασικός αντιπρόσωπος της εταιρείας AM General στην Ελλάδα, επίσης είναι πλέον βασικός μέτοχος του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη. Αναρωτιόμαστε τι σχέση μπορεί να έχει η φιλανθρωπία με τα αμερικάνικα άρματα μάχης.

  Στο ίδιο ιστολόγιο διαβάζουμε για την ενίσχυση του προγράμματος από τον πρόεδρο της HONDOS κ. Νικολάου Χόντου, «ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως», πάντοτε μετά από παρακλητικό αίτημα του κ. Δωρόθεου. Η εταιρία «HONDOSCENTER» είχε μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων της κατά 10% και τους είχε απλήρωτους ήδη 1,5 μήνα, από την 4/1/2012 όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Επίσης σε ανακοίνωση του δικτύου επισφαλώς εργαζομένων – ανέργων, καταγγέλλεται ότι μεγάλα καταστήματα της επιχείρησης αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους για 2 – 5 μήνες. Τέλος από καταγγελία που έγινε στο prezatv στις 25/1/13 μαθαίνουμε ότι μετά από το τεράστιο κύμα απολύσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα καταστημάτων, τα αφεντικά της HONDOS CENTER τρομοκρατούν τους εργαζόμενους με απόλυση προκειμένου να δεχτούν μειώσεις στους μισθούς τους. Αναρωτιόμαστε, αυτοί που ευεργετούν και ταΐζουν τους πεινασμένους είναι οι ίδιοι που τους δημιουργούν;

  Για την περίπτωση της «DELOITTE» θα σταθούμε σε δύο πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Ο τίτλος «παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών» που διαβάσαμε στο δελτίο τύπου της εταιρίας σημαίνει αναλυτικά ότι η εταιρεία παρέχει χρηματοοικονομικές, φορολογικές, λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα ο διευθύνον σύμβουλος της εταιρίας κ. Γιώργος Καμπάνης στον οποίο ο κ. Δωρόθεος απένειμε ευχαριστήριο πιττάκιο και το μετάλλιο της μητρόπολης καθώς επίσης καθαγίασε και την επιχείρησή του, μίλησε στις 30 Οκτωβρίου 2012 σε συνέντευξη κινέζου δημοσιογράφου για τις ευκαιρίες που δίνει η οικονομική κρίση στους επενδυτές! Χαρακτηριστικά είπε, «Η ολοένα δυσχερέστερη ευρωπαϊκή κρίση χρέους οδήγησε σε δραστική μείωση των τιμών στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσει κάποιος ελληνικά μετοχικά κεφάλαια. Ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού, και των επιχειρήσεων». Αναρωτιόμαστε, αυτός που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις δηλαδή το ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου είναι ο ίδιος που από αίσθημα φιλανθρωπίας βοηθάει την μητρόπολη;

  Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης ο τρόπος με τον οποίο η εν λόγω εταιρία συγκέντρωσε το ποσό των 14.000€ περίπου, που διέθεσε για το πρόγραμμα. Στα δελτία τύπου της εταιρίας και της μητρόπολης διαβάζουμε ότι τα χρήματα συγκεντρώθηκαν μέσω μιας καμπάνιας (διαφημιστικής εκστρατείας δηλαδή) με όνομα «Φιλανθρωπικός Μαραθώνιος Deloitte». Αναλυτικά λίγο πριν τον κλασικό μαραθώνιο Αθηνών, η Deloitte κάλεσε τους φίλους, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενούς της, να συνεισφέρουν στην συγκέντρωση χρημάτων για το πρόγραμμα «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». 77 δρομείς της Deloitte έτρεξαν στον κλασικό μαραθώνιο και οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοι στην Deloitte έκαναν τις δωρεές τους και συγκέντρωσαν το ποσό! Αναρωτιόμαστε, μια εταιρία με ετήσιο τζίρο παγκοσμίως 31,3 δισεκατομμύρια δολάρια, χρειάστηκε να μαζέψει χρήματα από τους φίλους και τους εργαζόμενούς της για να τα δωρίσει στη μητρόπολη;

  Προλαβαίνοντας ίσως όσους βιαστούν να χαρακτηρίσουν την έρευνά μας για το θέμα κλείνουμε λέγοντας πως όταν κάποιος πεινάει και του δώσεις τροφή σε λένε καλό και φιλάνθρωπο, αν όμως ψάξεις να βρεις γιατί πεινάει και προσπαθήσεις να πολεμήσεις την αιτία σε λένε κομμουνιστή.

  http://www.drasi-politon-tinou.gr/we/articles/130-eimaste-mia-oikogeneia

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Για την Ιστορία,σχετικά με την τελευταία φράση της αξιέπαινης Δράσης Πολιτών Τήνου:
   «όταν κάποιος πεινάει και του δώσεις τροφή σε λένε καλό και φιλάνθρωπο, αν όμως ψάξεις να βρεις γιατί πεινάει και προσπαθήσεις να πολεμήσεις την αιτία σε λένε κομμουνιστή».

   Την έχει πει, όχι ακριβώς έτσι αλλά με ταυτόσημο νόημα, ο «κόκκινος Επίσκοπος», δηλαδή ο μακαρίτης Βραζιλιάνος Αρχιεπίσκοπος Ολίντα και Ρεσίφε, Ντομ Χέλντερ Καμάρα, μια μεγάλη μορφή του πραγματικού Χριστιανισμού

   • Ο/Η Nikolaos λέει:

    Αν και υπάρχουν τόσα σκάνδαλα στην ελλαδική εκκλησία που δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθούμε με τους κακόδοξους παπικούς, ας γίνει γνωστό οτι ο Oscar Romero εξαιρέθηκε επί δεκαετίες από την φάμπρικα των αγίων του Βατικανού με το πρόσχημα οτι υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με το θάνατό του (δολοφονήθηκε σε ναό την ώρα που λειτουργούσε) αν ήταν μαρτύριο «in odium fidei» ( από μίσος για την πίστη) ή αν ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών δραστηριοτήτων του.

    Βλέπετε δεν ήταν η «Μητέρα» Τερέζα της Καλκούτας που συγκέντρωσε δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία μαζεύτηκαν από τις προσφορές των αφελών συγκλονισμένων πιστών που είχαν βρει στο πρόσωπό της μια δήθεν ζωντανή αγία. Δισεκατομμύρια κρυμμένα σε λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που οι αναγκεμένοι και άρρωστοι που είχαν στριμωχτεί στα κωσταλέξικα «σπίτια της αγάπης» συνέχιζαν να κοιμούνται σε σάπια στρώματα στο πάτωμα και να τους προσφέρεται «ιατρική φροντίδα» με μη αποστειρωμένα εργαλεία. Χαρακτηριστική η αποκάλυψη μιας πρώην καλόγριας που δουλειά της ήταν να στέλνει ευχαριστήριες επιστολές σε ευεργέτες. Συχνά χτύπαγε το τηλέφωνο από άτομα που ήθελαν να μάθουν αν έφτασε η επιταγή των 50 χιλιάδων δολαρίων. Μια φορά η καλόγρια τσαντίστηκε τόσο πολύ που ήταν έτοιμη να απαντήσει πώς έχουν λάβει άπειρα τσεκς με το ίδιο ποσό ή και παραπάνω ώστε να της είναι αδύνατον να θυμηθεί.

    Αυτή την Τερέζα την κάνανε αγία μόλις πέντε χρόνια μετά το θάνατό της, χωρίς καν να περιμένουν να θαυματουργήσει…Ο Ρομέρο «ταχτοποιήθηκε» στον παράδεισο μόλις πρόπερσι και έπειτα από πολύ προβληματισμό…
    Στην κηδεία του έπεσαν αδέσποτες σφαίρες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι.

    https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%93scar_Romero

    http://www.srai.org/mother-teresa-where-are-her-millions/

 16. Ο/Η Nikolaos λέει:

  Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που δημοσιεύθηκε το παρακάτω άρθρο (10.07.2011)

  Οι βωµοί και το παγκάρι

  Ωραία λοιπόν…Η Ορθόδοξη Εκκλησία «που στάθηκε πάντα κοντά στον λαό» θα παραµείνει χώρια και µακριά από τις θυσίες του. Το κράτος θα συνεχίσει να µισθοδοτεί τον κλήρο της,περιλαµβανοµένων και όσων νέων θα προσληφθούν (κουβέντα, φυσικά,για απολύσεις…), αλλά δεν θα προχωρήσει σε καµία πραγµατική φορολόγηση της περιουσίας και των εσόδων της. Και δεν θα εκποιηθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο από τα τόσα αχρησιµοποίητα και µη «φιλέτα»που διαθέτει για να µειωθεί το εθνικό χρέος.

  Αυτά προσυπέγραψε τις προάλλες, περιχαρής µάλιστα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος _ που πρέπει να τρέµει τον Ανθιµο της Θεσσαλονίκης περισσότερο και απότην τρόικα _ ύστερα από µια προσωπική συνεργασία του µε τον Αρχιεπίσκοπο. Που υποσχέθηκε µεγαλύτερη κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας. Με πιο απλά λόγια: ένα βελτιωµένο (ίσως)

  πινάκιο φακής στα όποια συσσίτια. Ο καθένας µπορεί να καταλάβει ότι η κυβέρνηση, που δεν µπορεί εύκολα να τα βγάλει πέρα, ταυτόχρονα, µε τους ιδιοκτήτες ταξί, µε την ΠΝΟ, µε τους πανεπιστηµιακούς, µε τους συνδικαλιστές της ∆ΕΗ, µε τους εκπροσώπους κάθε λογής συντεχνιών, µε τους «Αγανακτισµένους» που οργίζονται µόνο το βραδάκι, µε το που πέφτει ο ήλιος, ενώ πριν το Σύνταγµα είναι ο παράδεισος κάθε παρεµπορίου, µε τουςκουκουλοφόρους και µε πολλούςάλλους, δεν µπορεί να τα βγάλει πέρα και µε τους παπάδες. Αυτό µόνο ο Σηµίτης το πέτυχε, µε τις ταυτότητες.

  Αν ήταν συνεπής µε όσα διατείνεται ότι πιστεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία, θα έπρεπε να είναι το στήριγµα του λαού και να συµµερίζεται τις τύχες και τους πόνους του. Πέρα από τα µεγάλα λόγια, δενσυµβαίνει όµως κάτι τέτοιο. Και αυτό είναι προκλητικό. Κυρίως που ορισµένοι εφηµέριοι (αλλά και Μητροπολίτες)

  δεν διστάζουν να λαϊκίζουν ασύστολα από άµβωνος και να δηλώνουν και αυτοί «αγανακτισµένοι» (π.χ. ο εκ γενετής αγανακτισµένος Ανθιµος), µερικοί µάλιστα µε το ύφος του δήθεν οσιοµάρτυρα διωκόµενου από την «ξενόδουλη» εξουσία.

  Η αλήθεια είναι ότιη Πολιτεία έχει αποδεχθεί σιωπηρά µια πολύ παράδοξη και συνταγµατικά ανορθόδοξη (!) κατάσταση: δεν προχωρεί στον χωρισµό της από την Εκκλησία, της επιτρέπει να παρεµβαίνει πολύ συχνά σε θέµατα πολιτικής, όπως η Παιδεία, αλλά ταυτόχρονα της αναγνωρίζει ένα καθεστώς «ετεροδικίας» και «ετερονοµίας» που θυµίζει λεόντειο εταιρεία. Ή πιο απλά: «τα δικά σου δικά µου και τα δικά µου δικά µου»: Για ποιον λόγο το καθεστώς της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας είναι από κάθε άποψη τόσο διαφορετικό από το καθεστώς της περιουσίας του κάθε πολίτη και της κάθε συλλογικότητας,κυρίως όταν το Κράτος (εµείς όλοι) καλείται να µισθοδοτεί τους λειτουργούς της; Ολα αυτά είναι πονηρά, χαµερπή, τιποτένια. Και δεν αρµόζουν σε κανέναν.

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=410371

  Ξεχώρισα δύο σχόλια αναγνωστών, προφανώς ιερέων ή νεωκόρων:

  Αντι – ορθόδοξη υστερία | 10/07/2011 20:53
  Εντάξει κύριε Σωμερίτη, το έχουμε καταλάβει εδώ και πολύ καιρό ότι είστε πολύ προοδευτικός και δημοκράτης…Έχουμε επίσης καταλάβει ότι – προφανώς – δεν είστε χριστιανός Ορθόδοξος. Κουβέντα φυσικά για τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία των Εβραίων της Ελλάδας ( βλέπε ΚΙΣ ) και την ιδιότυπη φορολογική τους ασυλία. (απορία Nikolaou: την περιουσία και τα ακίνητα των 40000 σφαγιασθέντων από ναζί εβραίων της Θεσσαλονίκης ποιός τα ορέγεται σήμερα? Σίγουρα το ΚΙΣ?)

  (Προς Θεού, μην μας πουν…αντισημίτες !!! Κουβέντα για το μεγάλο ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου ( συγνώμη, αξιοποίηση ήθελα να πω ). Μέχρι και οι Τούρκοι ορέγονται να αγοράσουν 2-3 νησάκια μας, αλλά για εσάς το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι…παχυλοί μισθοί των 800-1000 ευρώ των κληρικών…Δεν πειράζει όμως…η Ιστορία του Έθνους θυμάται τον Παπαφλέσσα, τον Διάκο, τον Χρυσόστομο Σμύρνης, τον Γερμανό Καραβαγγέλη, και τους ΧΙΛΙΑΔΕΣ Ορθοδόξους κληρικούς και λα’ι’κούς που έχουν μαρτυρήσει και πέσει για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΑ. Η Εκκλησία δεν είναι τα κτίρια, αλλά η ζώσα συνείδηση του Έθνους. Οι Έλληνες , κύριε ,είμαστε ΕΘΝΟΣ ( δηλ. άνθρωποι με κοινή καταγωγή, γλώσσα, ήθη και ΘΡΗΣΚΕΙΑ ) και ΟΧΙ απλώς «λαός» ( δηλ. ένα άθροισμα ατόμων εντός ορισμένου χώρου ). Αυτός είναι ο λόγος που όλοι εσείς οι ψευτοφιλελεύθεροι και ψευτοπροοδευτικοί χτυπάτε ειδικά την Ορθοδοξία. Σας ενοχλεί το γεγονός ότι αποτελεί συνεκτικό στοιχείο της ιδέας του Έθνους, και ΔΕΝ κόπτεσθε ξαφνικά για τον «λαό» ! Αλήθεια, εσείς τι μισθό παίρνετε κύριε Σωμερίτη ;; Όσο γι’αυτό τον περιβόητο «χωρισμό» Εκκλησίας – Κράτους, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αντι-ιστορική μπαρούφα από αυτήν ! Η θρησκεία και το κράτος ήταν ΠΑΝΤΟΤΕ συνδεδεμένα στην Ελληνική Ιστορία, από τα αρχαία ακόμα χρόνια, όταν οι βασιλείς έπαιρναν χρησμούς πριν κάνουν οτιδήποτε, ακόμα και πολεμικές εκστρατείες ! Η Ελληνική κοσμοθέαση είχε πάντα την αίσθηση του ιερού , και η Ορθοδοξία αποτελεί την κοινή νοηματοδότηση της ζωής του 98%. των Ελλήνων . Πείτε καλύτερα ότι αυτό είναι που σας ενοχλεί, και αφήστε το ότι δήθεν κόπτεσθε για την ενίσχυση της οικονομίας. Αντιδράστε καλύτερα στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου από το εθνοπροδοτικό ΠΑΣΟΚ !!

  ***στο επόμενο σχόλιο ο μισθός των ιερέων πέφτει μέσα σε λίγες ώρες από τα 800-1000 ευρώ, στα 700, αλλά πάντα τσιμουδιά για τα «¨τυχερά» από τρισάγια, πρόσφορα, βαφτίσια, γάμους, παρακλήσεις, υπέρ υγείας κλπ..***

  Ντροπή σας | 10/07/2011 17:25
  Η Εκκλησια κ. Σωμερίτη ηταν και ειναι πάντοτε κοντά στον κόσμο απλα εσεις δεν το καταλαβαίνεται επειδή προφανώς δεν εχετε ιδέα το τί ειναι Εκκλησία. Η Εκκλησία μας δεν ειναι θρησκεία ούτε οργανωση ειναι το Σωμα του Χριστου. Ο σκοπός της ειναι να φέρει τον Χριστό μεσα στις καρδιές μας μεσα στο στπιτια μας. Γιατί κατηγορείτε τους, κατα πλειoψηφία, ταπεινούς ιερείς-εργατες με τον μισθό των 700 Ε που τρεχουν ολη μερα σε συσίτια, σε νοσοκομεια, σε διαφορα ιδύματα να βοηθήσουν οποιον χτυπίσει την πόρτα τους. Ειναι ντροπή σας να μιλάτε έτσι γιαυτούς που βαπτίζουν τα παιδια σας, σας παντρευουν, σας εξομολογούν και σας κοινωνούν κανοντασας Ανθρώπους με Χριστό, που εχουν την ελπίδα της Ανάστασης και οχι της απελπισίας. Οσο για την περιουσία της οταν χρειαστει θα τα δωσει όλα όπως εκανε και κατα την μικρασιατική καταστροφή, θαρθει η ώρα να τα δωσει εκει που πρεπει και οχι στα λαμόγια και στους τοκογλύφους που μας κουβαλήσατε εσεις οι εξυπνοι στο σβερκο μας αυτα τα τελευταια χρόνια
  Prodromos Agioros Karies

  Δεύτερο άρθρο….αν λείπουν 27000 ευρώ από το άγνωστο υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού του επίσης άγνωστου και πρωτάκουστου για μένα Γέρμα Καστοριάς…φανταστείτε τί γίνεται στις ενορίες του λεκανοπεδίου…που άνθρωποι ψάχνουν στους κάδους έξω από τους ναούς. Τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμμύδια…

  30.000 ΕΥΡΩ ! – «Τα πήρε όλα και …έφυγε» ο ιερέας του Γέρμα
  «Μάγκας ο παπάς», λένε οι κάτοικοι του Γέρμα

  Δείτε τι δήλωσε στη ΣΕΝΤΡΑ, ο εκκλησιαστικός Επίτροπος Γέρμα, Λάζαρος Πρώιος και οι κάτοικοι του χωριού

  Ανάστατη είναι η κοινωνία του Γέρμα μετά την …αποκάλυψη ότι ο ιερέας του Γέρμα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη ΣΕΝΤΡΑ, ο εκκλησιαστικός Επίτροπος του χωριού, Λάζαρος Πρώιος, κατέθεσε σε προσωπικό του λογαριασμό το ποσό των 30.000, περίπου, ευρώ, τα οποία μετέφερε από τον λογαριασμό της Εκκλησιαστικής Επιτροπής στο όνομά του. Το πώς έγινε η διαδικασία της μεταφοράς των χρημάτων, παραμένει ανεξήγητο για τους κατοίκους, αφού ο ιερέας δεν είχε πρόσβαση στον Λογαριασμό της Επιτροπής.

  Η …αφαίμαξη του Λογαριασμού αποκαλύφθηκε όταν ο Επίτροπος πήγε στην Τράπεζα για ενημέρωση του βιβιλιαρίου, ανακαλύπτοντας ότι αρκετές χιλιάδες ευρώ έχουν μεταφερθεί …δια μαγείας στον λογαριασμό του ιερέα.

  Αμέσως, ο Επίτροπος ενημέρωσε την Μητρόπολη, παραδίδοντας και τα βιβλιάρια, προκειμένου να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

  Ο ιερέας , πάντως, δεν εμφανίστηκε στη λειτουργία της περασμένης Κυριακής…

  http://oladeka.com/wp-content/uploads/2016/02/germas-iereas-30000eyro.jpg?resolution=1280,1

  Μετά από παρεμβάσεις της Μητρόπολης Καστοριάς, ο Ιερέας επέστρεψε τα χρήματα που είχε πάρει από τραπεζικό λογαριασμό του Ιερού Ναού Γέρμα Καστοριάς, καταθέτοντας σε υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης, χθες το πρωί, το ποσό των 27.000 ευρώ.
  Αυτά αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στη Μητρόπολη Καστοριάς από τον εκπρόσωπο τύπου της Μητρόπολης Πατέρα Νικόλαο Γιαννουσά,την Νομική Σύμβουλο της Μητρόπολης Ευγενία Μάτα και τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους του Ιερού Ναού Γιώργο Σπύρου και Λάζαρο Πρώιο.

  Η Νομική Σύμβουλος Ευγενία Μάτα, ανέφερε ότι την περασμένη Πέμπτη, τα δυο μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Γέρμας διαπίστωσαν μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ιερού Ναού ότι υπάρχει ένα χρηματικό έλλειμμα. Ενημέρωσαν αμέσως την Ιερά Μητρόπολη, η οποία έσπευσε την επόμενη μέρα την Παρασκευή το πρωί και συγκρότησε οικονομική επιτροπή ελέγχου.

  Με βάση τον πρόχειρο διαχειριστικό έλεγχο που έγινε, το έλλειμμα το οποίο διαπιστώθηκε στους λογαριασμούς του Ναού ήταν περίπου 27.000 ευρώ.

  «Μετά από παρεμβάσεις της Μητρόπολης, ο Ιερέας έχει επιστρέψει ήδη τα χρήματα χθες το πρωί, για την ακρίβεια 9:55 το πρωί, σε υποκατάστημα Θεσσαλονίκης προέβη στην κατάθεση του χρηματικού ποσού των 27.000 ευρώ» ανέφερε η κ Μάτα. Χθες συγκλήθηκε έκτακτο Μητροπολιτικό Συμβούλιο και ελήφθησαν αποφάσεις για περαιτέρω έλεγχο.

  «Έχουν ληφθεί αποφάσεις από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, προκειμένου να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή Εκκλησιαστικές προανακρίσεις, έτσι ώστε να βγει ένα τελικό πόρισμα σχετικά με το τι έγινε, για ποιο λόγο μπορεί να εισπράχθηκαν και ότι τυχόν άλλο προκύψει» δήλωσε η Νομική Σύμβουλος της Μητρόπολης.

  http://oladeka.com/2016/02/%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%88%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BF-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AD%CE%B1/

 17. Παράθεμα: Σε ποια…τσέπη χάθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια της εκκλησιαστικής «ΜΚΟ Αλληλεγγύη»;;; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 18. Ο/Η K.Δ. λέει:

  http://www.alfavita.gr/apopsin/2o-gymnasio-tayroy-athina-hatziesmer-gia-tin-istoria-toy-onomatos#ixzz5CSUWh2d4
  Ανδριανή Στράνη
  2o Γυμνάσιο Ταύρου «Αθηνά Χατζηεσμέρ»: Για την Ιστορία του ονόματος

  Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Απρίλιος, 2018 – 16:01

  (ΦΕΚ 1264/τ.Β/11-4-2012)

  Για την Ιστορία του ονόματος

  Σαν σήμερα, 11 Απριλίου του 2012, πριν από έξι χρόνια, ημέρα Τετάρτη, Μεγάλη Τετάρτη κατά το ορθόδοξο εορτολόγιο, ανακοινώνεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της Πολιτείας να τιμήσει την ηρωίδα Επονίτισσα Αθηνά Χατζηεσμέρ (1924-1944) που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή (5-9-1944). Με το ΦΕΚ (1264/τ.Β/11-4-2012) το 2ο Γυμνάσιο Ταύρου δεν είναι τυχαίος αριθμός αλλά έχει όνομα και ιστορία. Έχει σφραγίδα. Ονομάζεται «Αθηνά Χατζηεσμέρ». Το σχολείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κορυζή και Θράκης στον Ταύρο, τοπο-γραφικό με βαρύ-τονο φορτίο. Στη γωνία των δρόμων Θράκης και Κορυζή σημαδεύτηκε η Ιστορία του Ταύρου. Εδώ, την περίοδο της κατοχής στρατωνιζόταν η γερμανική φρουρά των Δημοτικών Σφαγείων που εμπλέκεται με την ανθρωποσφαγή των έξι πατριωτών στην ταβέρνα του Θανάση Χαλκιά (2 Μάη 1944). Εδώ, μετά την απελευθέρωση (12-10-1944) και μέχρι την οπισθοχώρηση του ΕΛΑΣ μετά τη μάχη του Μακρυγιάννη (6-14/12/1944) ήταν το κέντρο των Πολιτικών Γραφείων του ΕΛΑΣ Νέων Σφαγείων (Ταύρου), το Γραφείο της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. (Δημήτρη Σούτου, Η Συμβολή των Ταυριωτών στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα 1940-45, Ταύρος 1993, σσ. 176-181 και 313-317). Εδώ, στις 11 Απριλίου του 2012 επέστρεψε νικήτρια η Ταυριώτισσα Επονίτισσα Αθηνά στο Γραφείο της ΕΠΟΝ και του Σχολείου της. Η Δικαίωση της Ιστορίας. Δικαιώθηκε; Η Ιστορία μιλάει. Το 2ο Γυμνάσιο Ταύρου ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την ονοματοδοσία των σχολείων με αναφορά στην τοπική ιστορία (2008). Η δεκαετία 2008-2018 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την «περιπέτεια» του ονόματος του σχολείου. Στον Ταύρο όπως μετονομάστηκαν τα Νέα Σφαγεία (ΦΕΚ 22,τ.Α,19-1-1943) γειτονιά λαϊκή και προσφυγική, ξεπρόβαλε η άτρομη Αθηνά με το δόρυ, σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης και πάλης ενάντια στη Γερμανική Κατοχή.

  Γέννημα θρέμμα της «συνοικίας των ονείρων» με τις παράγκες στα λασπόνερα (Γερμανικά), παιδί ξεριζωμένων προσφύγων Μικρασιατών, έδειξε γρήγορα την αγωνιστική της διάθεση, πάλεψε και θυσιάστηκε για τη Λευτεριά της Πατρίδας. Στάθηκε όρθια μπροστά στον τοίχο της Καισαριανής και τίμησε την Ιστορία του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ. Και ενώ οι Πατριώτες έφευγαν όρθιοι για τον άλλο και για έναν Άλλο Κόσμο, οι δοσίλογοι, σκυφτοί συνεργάτες των Γερμανών έκαναν τη βρωμοδουλειά των Ναζί και των ντόπιων λακέδων τους. Μετά την απελευθέρωση, οι καταδότες γερμανοτσολιάδες συνταξιοδοτήθηκαν και επιβραβεύτηκαν με ανάλογες θέσεις για την στήριξη της αστικής τάξης με τη βοήθεια των Άγγλων. Οι αγωνιστές δημοκράτες και κομμουνιστές εκτοπίστηκαν στα ξερονήσια (Μακρόνησος, Αη-Στράτης, Γιούρα, Ικαρία) και οι εκτελεσμένοι στην Καισαριανή αγνοήθηκαν σα να μην έζησαν. Στην «Οδό των Ηρώων» τα δάκρυα των κατοίκων της Καισαριανής πότιζαν τη γη και γίνονταν ένα με το αίμα των εκτελεσμένων που έσταζε από τα γερμανικά καμιόνια στο δρόμο προς το Γ΄ Κοιμητήριο. Και μετά σιωπή. Στην αφάνεια έμεινε και η Αθηνούλα. Μέχρι την αναγνώρισή της από την Πολιτεία είχαν περάσει 68 άδηλα χρόνια. Για το λόγο αυτό το ΦΕΚ της Μεγάλης Τετάρτης του 2012 θεωρήθηκε προτύπωση και σημείο Ανάστασης για την Αθηνά Χατζηεσμέρ. Σήμαινε το τέλος των Παθών της. Ωστόσο, η συνέχεια της Ιστορίας έδειξε ότι τίποτα δεν είναι εύκολο για τους αγωνιστές. Μετά την αναγνώριση και τη δημοσίευση του ΦΕΚ πέρασε ένας χρόνος για να μάθουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Το όνομα ίσως κάπου παράπεσε… Τα συχαρίκια τα μάθαμε τυχαία από τον «Διόφαντο» και με καθυστέρηση …γιατί η Αθηνά αν και Θεά δεν είχε την τύχη του Οδυσσέα Ελύτη συγκατοίκου της στο ίδιο ΦΕΚ. (Α. Σ., Αθηνά Χατζηεσμέρ και Οδυσσέας Ελύτης: Δυο ξένοι στο ίδιο ΦΕΚ, alfavita, 27-10-2014). Την τιμήσαμε για πρώτη φορά ανήμερα της σχολικής γιορτής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 2013. Και μετά σιωπή. Πέρασαν 6 χρόνια από την ονοματοδοσία και το σχολείο της δεν πήγε «περίπατο» για να την συναντήσει στα κυπαρίσσια της Λευτεριάς. Ακόμα μας περιμένει.

  Δεν ήρθε ο Καιρός οι μαθητές να γνωρίσουν την Ιστορία του Τόπου τους; (A. Σ., Η Ιστορία στο κάδρο, alfavita, 28-10-2017). Δεν την ξεχάσαμε όλοι. Το Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης Ταύρου μετά από συνεχή αιτήματα προς τον Δήμο (2-12-2015, 19-3-2018) και το Σχολείο (15-2-2016, 25-9-2017) πρότεινε να τοποθετηθεί στον εσωτερικό προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου μαρμάρινη τιμητική πλακέτα με σύντομο βιογραφικό της Ταυριώτισσας Επονίτισσας και την αναγραφή του αντίστοιχου ΦΕΚ με το οποίο η Πολιτεία αναγνωρίζει τη θυσία της Αθηνάς Χατζηεσμέρ. Αρωγός της πρωτοβουλίας του Παραρτήματος στάθηκε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του (19-2-2017) για την άμεση τοποθέτηση της τιμητικής πλακέτας μέσα στο σχολείο. Άλλοι, εντός και εκτός των τειχών που «ρυθμίζουν» τις τύχες των σχολείων ήταν πιο διστακτικοί ή αδιάφοροι για την υπόθεση. Ακούστηκε και η άποψη ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν έχει αρμοδιότητα για την τιμητική πλακέτα του ονόματος του σχολείου! Είχαμε μπει για τα καλά στην εποχή της ανάθεσης και της κρίσης. Στον καιρό της οικονομικής και «ανθρωπιστικής» κρίσης η κοινωνία προσπάθησε να αντιδράσει. Ξέσπασε και αγανάκτησε στις πλατείες. Ένα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω. Στο τέλος φοβήθηκε και οπισθοδρόμησε. Δυσκολεύτηκε να σηκώσει το βάρος της Αντίστασης και οι επιλογές μετατοπίζονταν στην απόρριψη μέρους του φορτίου με την ελπίδα της διάσωσης. Οι ώμοι έγερναν από τα προβλήματα ή σηκώνονταν για να δηλώσουν αδιαφορία. Η λογική «περασμένα-ξεχασμένα», ο κόσμος «προχωράει μπροστά», «η ανάπτυξη έρχεται» και άλλα τέτοια χωρίς αιδώ για την ιστορική μνήμη, προσμετρώνται στις συνήθεις «εκπτώσεις» του πεπτωκότος ανθρώπου. «Δάσκαλος σκυφτός, αμόρφωτος λαός», ήταν το σύνθημα της εκπαιδευτικής κοινότητας τη περίοδο αυτή. Το σχολείο, καθρέφτης της κοινωνίας βρέθηκε και αυτό σε κρίση. Σε κρίση βρέθηκε και η προτεινόμενη τιμητική πλακέτα για την Επονίτισσα Αθηνούλα. Δεν τοποθετήθηκε. Ο Δήμος περίμενε την απόφαση του σχολείου. Το σχολείο προσπάθησε να συντομεύσει το προτεινόμενο κείμενο του Παραρτήματος της Εθνικής Αντίστασης. Η αφαίρεση της «Επονίτισσας», του ΦΕΚ του Υπουργείου Παιδείας και άλλων βιογραφικών στοιχείων της Αθηνάς Χατζηεσμέρ από την τιμητική πλακέτα θα την έκαναν οικονομικότερη ή φτηνότερη; Φτηνότερη ναι, οικονομικότερη όχι. Αλλά ποιον φοβίζει σήμερα η ΕΠΟΝ; Ποιος και γιατί αρνείται τη σημασία του ΦΕΚ στην τιμητική πλακέτα;

  (……)

  http://www.alfavita.gr/apopsin/2o-gymnasio-tayroy-athina-hatziesmer-gia-tin-istoria-toy-onomatos

 19. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  Αγαπητοί μπλόγκερς μην ξεχνάτε 2 Μάρτη συνεχίζεται η δίκη του ανθρώπου του Χουντόδουλου, του Φουρλεμάδη
  Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης κυκλοφορεί στη δουλειά του ως λαϊκός χωρίς να φοράει ράσα -δικαίωμα που του δίνει το γεγονός ότι ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανήκει σε κάποια μητρόπολη και λειτουργεί όποτε και όπου ο ίδιος θελήσει, αρκεί να έχει τη σύμφωνη γνώμη του οικείου μητροπολίτη.

  «Κατέρρευσε» ο Κοντομηνάς:
  Του Νίκου Καρούντζου

  Σε κατάσταση απόλυτου εκνευρισμού βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha καθώς αδυνατεί να αντιληφθεί πως είναι δυνατόν επί χρόνια ο Δημήτρης Φουρλεμάδης που είχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου έκανε δώρα σε συγκεκριμένες μητροπόλεις και Μητροπολίτες με λεφτά του Alpha χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει

  Ο Δημήτρης Κοντομηνάς όπως αναφέρει σε συνομιλητές του, καθημερινά ανακαλύπτει και νέες δωρεές όταν η πλευρά Φουρλεμάδη ισχυρίζεται ότι διάσπαση των σχέσεων ήταν επιλογή του αποχωρούντος καθώς δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθεί στα «αιτήματα» του μεγαλομετόχου σε άλλες εταιρίες του ομίλου που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

  Την όξυνση των σχέσεων των δύο πλευρών που ακολούθησε η αποχώρηση Φουρλεμάδη από όλες τις εταιρίες που ελέγχει ο κ. Κοντομηνάς (όμιλος ΔΕΜΚΟ) ακολουθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες διαχειριστικός έλεγχος από ελεγκτική εταιρία που ανήκει στην ομάδα της επονομαζόμενης Big Four που έχει παραγγείλει ο ιδιοκτήτης των εταιριών του ομίλου ΔΕΜΚΟ και του Alpha.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το bankingnews υπήρχαν συγκεκριμένοι μητροπολίτες και μητροπόλεις που έλαβαν δώρα από τον Alpha κατ’ εντολή Φουρλεμάδη.

  Μάλιστα οι Μητροπολίτες αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη δίκη για τα χαλασμένα κοτόπουλα της ΜΚΟ Αλληλεγγύη, (μια υπόθεση που είχε συνταράξει το πανελλήνιο) η οποία έχει ξεκινήσει αρχές Δεκεμβρίου του 2017 και έχει διακοπεί για την 1η Φεβρουαρίου 2018.

  Ορισμένοι εκ των Μητροπολιτών που έλαβαν δώρα κινήθηκαν στην Ιερά Σύνοδο εναντίον του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου όταν αυτός εισηγήθηκε τη λήψη απόφασης για παράσταση πολιτικής αγωγής της Εκκλησίας της Ελλάδος στη δίκη για τα κοτόπουλα.

  Στην εν λόγω συνεδρίαση της Ιεραρχίας η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ έφθασε στο σημείο να απειλήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

  Ο εν λόγω Μητροπολίτης κατά σύμπτωση έλαβε δωρεά από τον Alpha και όσο ήταν διευθύνων σύμβουλος ο κος Φουρλεμάδης, ένα αυτοκίνητο Dodge Avenger και οικοσκευή αξίας περίπου 4.500 ευρώ.

  Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος έλαβε ένα αυτοκίνητο Peugot 508 (ΙΡΚ 2151) αξίας 30.000 ευρώ και οικοδομικά υλικά.

  Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και στενός φίλος του κου Φουρλεμάδη έλαβε δώρα οικοδομικά υλικά για δύο μοναστήρια αξίας 25.000 ευρώ και δύο αυτοκίνητα, ένα Chevrolet Spark ( ΙΡΒ 6668) αξίας 12.000 ευρώ κι ένα Peugot 508 (ΙΡΚ 8492) αξίας 31.000 ευρώ.

  Οικοδομικά υλικά και οικοσκευή αξίας 27.500 ευρώ έλαβε και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος πήρε επιπλέον και δύο αυτοκίνητα, ένα Peugot 208 HDI (ΙΡΚ 1204) αξίας 17.500 ευρώ κι ένα Peugot 1.6 HDI για το φιλόπτωχο ταμείο της Μητροπόλεώς του αξίας 15.600 ευρώ.

  Στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο δωρίστηκε ένα Nissan NV200 (ΥΤΒ 4531) αξίας 17.500 ευρώ.

  Στην Μητρόπολη Ελλασόνας δωρίστηκε Volvo V60 (ΙΡΑ 4205) αξίας 23.000 ευρώ, ενώ το πιο ακριβό δώρο από τον κ. Φουρλεμάδη έλαβε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ένα Peugot 508 (ΙΡΚ 6343) με δερμάτινα καθίσματα και full extra αξίας 55.500 ευρώ.

  Δώρο αυτοκίνητο έλαβε και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ένα Saab 9 5 (IOB 4443) αξίας 36.500 ευρώ.

  bankingnews

  http://www.athensvoice.gr/greece/415673_xekinise-i-diki-gia-tin-ypexairesi-sti-mko-tis-ekklisias-allileggyi

  Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» Δημήτρη Φουρλεμάδη και των τριών συγκατηγορουμένων του, σε υπόθεση υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία της οργάνωσης, πριν περίπου δώδεκα χρόνια.

  Στην υπόθεση, πλην του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ, Δημήτρη Φουρλεμάδη, που κατηγορείται για απιστία και υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, κατηγορούμενοι είναι επίσης, η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για απλή συνέργεια στα αδικήματα του πρώτου και δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως καθώς φέρονται να βεβαίωσαν ότι στα ταμεία της ΜΚΟ υπήρχε η επιχορήγηση που είχε δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, αν και τα χρήματα είχαν ήδη δαπανηθεί.

  Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Δ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ που είχαν πιστωθεί από το ΥΠΕΞ το 2005, για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι τα οποία φαίνεται να δαπανήθηκαν για άλλους σκοπούς και με παραστατικά που αφορούσαν ανάγκες της οργάνωσης. Το βούλευμα αναφέρεται επίσης και σε άλλες επιχορηγήσεις μικρότερων ποσών που είχαν δοθεί για φιλανθρωπικές αποστολές, όπως για ποσό 250.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών – μιας μεταφορά που όμως δεν έγινε, διότι δεν είχε βρεθεί, ούτε ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής, αλλά ούτε και το εμπόρευμα.

  Στο δικαστήριο κατέθεσε ο επικεφαλής της ΜΚΟ, που έχει πλέον μετονομαστεί σε «Αποστολή», Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο οποίος χαρακτήρισε τον Δημήτρη Φουρλεμάδη «μαέστρο και ουσιώδη διαχειριστή της “Αλληλεγγύης”, ενώ για το ρόλο των άλλων δύο μελών της Επιτροπής είπε ότι ήταν τυπικός. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον έλεγχο που ζητήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος τον Μάιο του 2008 στην «Αλληλεγγύη», ο οποίος «επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Τα ταμεία της, ενώ θα έπρεπε να είχαν μέσα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, είχαν μόλις 330.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 180.000 ήταν δεσμευμένα για την κάλυψη επιταγών και άμεσα ταμειακά διαθέσιμα περί τις 5.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον κ. Φουρλεμάδη να μας παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία, και δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει την επόμενη ημέρα. Όμως δεν το έκανε και δεν έδωσε καμία εξήγηση».

  Για τις οικονομικές εκκρεμότητες της ΜΚΟ, το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν δεσμευθεί ακίνητα της οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

  Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Μαρτίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.