Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μηνύει καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου(!)

[Διότι την είχε χαρακτηρίσει «αφελή πολιτικάντισσα»]

©Δημήτρης Χαντζόπουλος στην Καθημερινή 24.02.16

©Δημήτρης Χαντζόπουλος

Με μια πρωτόγνωρη ενέργεια για ανώτατο δικαστή, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Βασιλική Θάνου κατέθεσε μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Στ.Τσακυράκη με αφορμή επικριτικό σχόλιο του στην προσωπική  του ιστοσελίδα.Αφορμή του  σχολίου ήταν  η επιστολή που απέστειλε, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως  υποστηρίζει στη μήνυση της η κυρία Θάνου ο κ.Τσακυράκης χρησιμοποιεί τους χαρακτηρισμούς «αφελής» και «πολιτικάντης»  οι οποίοι όπως υποστηρίζει ένέχουν  «περιφρόνηση και μείωση της τιμής και της υπόληψης μου αλλά και μείωση του κύρους του αξιώματος της Προέδρου του Αρείου Πάγου που η πολιτεία  μου ενεπιστεύθη και δικαιούμαι να απολαμβάνω».[Το Βήμα]

Όλη η απάντηση του κ. Στ. Τσακυράκη:

ΝΟΜΙΚΑ ΕΩΛΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, κατέθεσε μήνυση εναντίον μου. Με εγκαλεί για εξύβριση και δυσφήμηση για επικριτικό σχόλιό μου που αναρτήθηκε στο ιστολόγιό μου, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση. Θα επανέλθω αναλυτικά σε όσα μου καταλογίζει στη μήνυσή της. Περιορίζομαι να αναφέρω ότι ισχυρίζεται πως το περιεχόμενο του σχολίου μου ενείχε «μείωση του κύρους του αξιώματος, ήτοι αυτό της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και που δικαιούμαι να απολαμβάνω». Το αδίκημα της περιύβρισης αρχής έχει από το 1993 καταργηθεί και, προφανώς, το κύρος του δικού της αξιώματος και όλων των αξιωμάτων της ελληνικής πολιτείας δεν προστατεύεται από την έννομη τάξη.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου όφειλε να γνωρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ελληνική υπόθεση, στην Κατράμη κατά Ελλάδος, έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζης» για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα μπορούσα, επομένως, να χρησιμοποιήσω για την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρκατηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει δεχθεί το ΕΔΔΑ. Δεν το έκανα, διότι είμαι προσεκτικός και ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς μου. Το «αφελής» δεν αποτελεί ύβρη (ακούσατε σε κάποιο καφενείο να λέει κανείς «άντε ρε αφελή»;), είναι αξιολογική κρίση. Το ότι μιλά ως πολιτικάντης είναι ακόμη πιο φανερό ότι αποτελεί αξιολογική κρίση. Αμφότερες δε οι αξιολογικές κρίσεις στηρίζονται σε στέρεη γεγονοτική βάση, αυτή της επιστολής της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Εν ολίγοις, πρέπει να διαθέτει κάποιος πολύ πτωχά νομικά για να υποστηρίξει ότι το σχόλιό μου αποτελεί εξύβριση ή δυσφήμηση. Επ’ αυτού τόσο οι συνάδελφοί μου Καθηγητές Νομικής όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών οφείλουν να πάρουν θέση.

Σε όλο τον κόσμο, η δικαστική εξουσία είναι ιδιαίτερα ανεκτική στα επικριτικά σχόλια που δέχεται για ευνόητους λόγους, καθώς διαθέτει την εξουσία να φιμώνει οποιαδήποτε κριτική, τιμωρώντας τους πολίτες. Η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε Δικηγόρο για επικριτικά σχόλια είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά. Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ας προσθέσουμε ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει μόνη της πειθαρχική δίωξη κατά οποιουδήποτε δικαστή.

Ας μην ξεγελιόμαστε, αυτή η μήνυση πρέπει να πάει κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων. Υπό άλλες συνθήκες, θα ήμουν απαρηγόρητος, αν με εγκαλούσαν για παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων. Όμως, ειλικρινά, όχι μόνο δεν είμαι απαρηγόρητος, αλλά αισθάνομαι μεγάλη τιμή για τη μήνυση που ασκήθηκε εναντίον μου από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Την θεωρώ, κατά κάποιο τρόπο, αναπόφευκτη συνέπεια των αγώνων που έχω δώσει στη ζωή μου.

This entry was posted in σκέψεις, φασισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

26 Responses to Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μηνύει καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου(!)

 1. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

  Απαράδεκτη!

 2. Ο/Η greekhelsinki λέει:

  Να παραιτηθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου
  «Μετά την απαράδεκτη έγκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου κατά του Σταύρου Τσακυράκη προσυπογράφω το ακόλουθο κείμενο (που έχει γραφεί από τον καθηγητή Τσακυράκη και έχει αναρτηθεί στο μπλογκ του) και καλώ όλους/ες (αρχίζοντας από τους συντελεστές του Books’ Journal) να το προσυπογράψουν ή/και να το αναρτήσουν σε άλλα ιστολόγια. Παναγιώτης Δημητράς»
  http://booksjournal.gr/slideshow/item/1918-να-παραιτηθεί-η-πρόεδρος-του-αρείου-πάγου

 3. Ο/Η eklag λέει:

  Η χώρα βουλιάζει από τις φυλές του Ισραήλ
  -και αυτές που κατά Γούντι Άλλεν έπρεπε να παραμείνουν χαμένες-
  και οι Καραγκιόζηδες το χαβά τους!
  Έφτασε η ώρα για περαιτέρω μονομερείς ενέργειες!
  Μην μας ξεπεράσει η Πεφωτισμένη Ευρώπη διάολε!

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αν η κυρία αυτή ενδιαφέρεται και για το κύρος του αξιώματος τον οποίο της έχει ανατεθεί να υπηρετεί, οφείλει να υποβάλει άμεσα παραίτηση.
  Είναι απολύτως προφανές πως δεν είναι ο κ. Τσακυράκης αυτός που επιτίθεται στο θεσμό που η κα Θάνου οφείλει να τιμά και να σέβεται, μαζί με τους νόμους του Κράτους.

 5. Ο/Η Lawyer λέει:

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=779672

  Δήλωση 14 καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου για τη μήνυση Θάνου κατά Τσακυράκη

  Εντονες οι αντιδράσεις

  Οι κκ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Δρόσος, Ιφιγ. Καμτσίδου, Ξεν. Κοντιάδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Αντώνης Μανιτάκης, Παν. Μαντζούφας, Αντώνης Παντελής, Γιάννης Τασόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Πηνελόπη Φουντεδάκη, καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

  1. Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η κ. Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπέβαλε μήνυση κατά του συναδέλφου μας καθηγητού Σταύρου Τσακυράκη, για ανάρτηση στην οποία είχε προβεί πέρσι στην προσωπική ιστοσελίδα του. Σε αυτήν ασκούσε κριτική στην κ. Θάνου για επιστολή που είχε αποστείλει μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στους προέδρους Ανώτατων Δικαστηρίων ευρωπαϊκών χωρών, «επεξηγώντας» την ψήφο του ελληνικού λαού. Σημειωτέον ότι η ίδια είχε δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή.

  2. Ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν δικαστικός λειτουργός -και μάλιστα ανώτατος- να θεωρεί ότι η άσκηση κριτικής σε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα συνιστά αξιόποινη πράξη. Κατά την πάγια σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου, εκφράσεις ασύγκριτα βαρύτερες από τις λέξεις «αφελής» και «πολιτικάντης», που χρησιμοποίησε ο συνάδελφος, έχουν κριθεί ότι συνιστούν καθ’ όλα θεμιτή κριτική.

  3. Αλλά και στη χώρα μας, από το 1934, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία, δεν περιορίζεται μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά περιλαμβάνει και το δικαίωμα των πανεπιστημιακών καθηγητών να διατυπώνουν άποψη για ζητήματα της αρμοδιότητάς και στα μέσα ενημέρωσης.

  4. Είκοσι και πλέον έτη μετά την κατάργηση του αδικήματος της περιύβρισης αρχής, παρωχημένου εδώ και πολλές δεκαετίες σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες, η ενέργεια της κ. Θάνου θέτει επί πλέον και ένα ζήτημα λειτουργίας του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου. Διότι, προερχόμενη από εν ενεργεία Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η μήνυσή της θέτει σε διακινδύνευση και αυτήν ακόμη την ελευθερία των δικαστών να διαμορφώσουν και διατυπώσουν αβίαστη κρίση, ακόμη και δικανική. Η διακινδύνευση αυτή καθίσταται ακόμη πιο έντονη ενόψει του ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίσθηκε όλως πρόσφατα, μπορεί μόνη να προβεί σε πειθαρχική δίωξη δικαστών

  5. Οι υπογράφοντες εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον συνάδελφό μας και την ελπίδα ότι, ύστερα από ωριμότερη σκέψη, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πράξει αυτό που σε μια δημοκρατική πολιτεία επιβάλλει το αξίωμά της, δηλαδή αποσύρει πάραυτα την νομικά αστήρικτη και σε κάθε περίπτωση ηθικά ελεγκτέα μήνυσή της.

  Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2016

  Σχόλια αναγνωστών (4)

 6. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Πραγματικὰ τόσες σπουδὲς καὶ νὰ μὴν ἔχει ξεφύγει ἀπὸ τὸ ἐπίπεδο τῆς θιγμένης κυράτσας;

 7. Ο/Η Χρίστος Σαρζετάλις λέει:

  http://www.iefimerida.gr/news/232060/xodepsan-1150-eyro-gia-ena-geyma-stin-vasiliki-thanoy-o-logariasmos-sto-dimo-lesvoy#ixzz41BoXO4fi

  Ξόδεψαν 1.150 ευρώ για ένα γεύμα στην Βασιλική Θάνου – Ο λογαριασμός στο δήμο Λέσβου

 8. Ο/Η πατριάρχης Αλέξιος λέει:

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ
  Η Ζωή για τους εκβιαστές δημοσιογράφους: Ο «αρχιμανδρίτης» Παππάς και ο «πατριάρχης» Τσίπρας να δώσουν εξηγήσεις

  Στις αποκαλύψεις από τον κοριό της ΕΥΠ, οι εκβιαστές δημοσιογράφοι επικαλούνται την γνωριμία τους με τον «Αρχιμανδρίτη» Νίκο Παππά, τον οποίο κατονομάζουν, και τον «Πατριάρχη Αλέξιο». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πιστεύει ότι «Πατριάρχης Αλέξιος», τον οποίο επικαλούνται οι εκβιαστές δημοσιογράφοι για να πιέσουν και να πάρουν διαφημιστικά πακέτα έναντι θετικών δημοσιευμάτων για την κυβέρνηση, είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

  Πηγή: Η Ζωή για τους εκβιαστές δημοσιογράφους: Ο «αρχιμανδρίτης» Παππάς και ο «πατριάρχης» Τσίπρας να δώσουν εξηγήσεις | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/253070/i-zoi-gia-toys-ekviastes-dimosiografoys-o-arhimandritis-pappas-kai-o-patriarhis-tsipras#ixzz41BqFkU97

 9. Ο/Η Kάποιος λέει:

  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%AC%CF%84%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7

  Η ενοχλητικά άτρωτη ελευθερία του Σταύρου Τσακυράκη
  ΜΑΚΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

  Χθες το απόγευμα, ο σεβαστός καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Σταύρος Τσακυράκης ενημέρωσε τους διαδικτυακούς φίλους του στο Facebook ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου κατάθεσε μήνυση εναντίον του για δυσφήμιση και εξύβριση.

  Όταν η πρόεδρος ενός ανωτάτου δικαστηρίου επιδιώκει την ποινική δίωξη ενός κορυφαίου ακαδημαϊκού και νομικού της χώρας, κάποιος βάσιμα μπορεί να εκτιμήσει ότι κάτι εξαιρετικά σοβαρό έχει συμβεί, κάτι που ανεπιφύλακτα δικαιολογεί μια τόσο ασυνήθιστη ενέργεια. Κι όμως. Η κ. Θάνου επιζητά τη «νόμιμη τιμωρία» του κ. Τσακυράκη εξαιτίας ενός καλογραμμένου άρθρου του μέσω του οποίου με βάσιμα επιχειρήματα την καλούσε να παραιτηθεί από το αξίωμά της. Σύμφωνα με το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, η κ. Θάνου, μεταξύ άλλων, θίγεται ιδιαίτερα από τους χαρακτηρισμούς «αφελής», «πολιτικάντης» και «πρώην συνδικαλίστρια».

  Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι προαναφερθέντες χαρακτηρισμοί δεν είναι καθαρά αξιολογικοί αλλά πράγματι θίγουν την τιμή και την υπόληψη της Προέδρου του Αρείου, η μήνυση της κ. Θάνου είναι θεσμικά αδιανόητη και συνιστά ουσιαστικά κατάχρηση εξουσίας καθώς καλεί ιεραρχικά κατώτερούς της δικαστές να αξιολογήσουν τις καταγγελίες της, γνωρίζοντας ότι διαθέτει πλέον και πειθαρχική εξουσία επ’ αυτών. Είναι δε τέτοια η έλλειψη ψυχραιμίας που επιδεικνύει, που κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι συνιστά από μόνη της αυτοτελή λόγο παραίτησής της.

  Ταυτόχρονα, η κ. Θάνου στέλνει ένα ιστορικά πρωτοφανές και θεσμικά επικίνδυνο μήνυμα περιστολής της ελευθερίας του ακαδημαϊκού λόγου καθώς δείχνει να μην ανέχεται την παραμικρή κριτική, ακόμα κι όταν αυτή διατυπώνεται με κόσμια έλλογο τρόπο κι όχι με φτηνές κραυγές και απρεπείς ύβρεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στα τηλεπαράθυρα που εμφανίζεται και σχολιάζει, πάλι κατά παράβαση της θεσμικής ιδιότητάς της, συγκεκριμένες δικαστικές υποθέσεις, δεν δείχνει να απεχθάνεται και τόσο το διάλογο ή να αποστρέφεται τη δημόσια έκθεση.

  Όπως και να έχει, η κ. Θάνου δεν διάλεξε και τον πιο εύκολο αντίπαλο. Οι παραδόσεις του κ. Τσακυράκη στο μάθημα των Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων στη Νομική Σχολή της Αθήνας θα αποτελούν για πάντα μία από τις συναρπαστικές στιγμές των σπουδών μου. Δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ κάποιον να υπερασπίζεται με τέτοιο πάθος την ελευθερία του λόγου, δεν γνωρίζω πολλούς Έλληνές νομικούς που να έχουν δώσει τόσες πολλές και νικηφόρες μάχες για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

  Αν και θεωρώ ότι η απόσυρση της μήνυσης της κ. Θάνου θα ήταν μια ελάχιστη απόπειρα διάσωσης του κύρους του Αρείου Πάγου, ομολογώ ότι με γοητεύει η προοπτική μιας τέτοιας δίκης, μιας μετωπικής σύγκρουσης του μίζερου καθεσπρωπισμού με τον ενθουσιώθη φιλελευθερισμό. Σε όσες πολυτελείς καρέκλες ψηλά κι αν κάτσει το σκοτάδι, πάντα το φως στο τέλος θα νικά.

  Η κ. Θάνου άθελά της μας καλεί σε ένα θρίαμβο της ελευθερίας. Θα είμαστε εκεί.

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  Να μην ξεχνάμε και αυτήν την υπόθεση, με την οποία δεν ασχολείται ο Τύπος όπως της αξίζει

  http://www.koutipandoras.gr/article/162846/katharizoyn-vgenopoylo-meta-apo-allepallila-praxikopimata

  Καθαρίζουν Βγενόπουλο μετά από αλλεπάλληλα πραξικοπήματα

  23 Φεβρουαρίου

  132 Σχόλια

  Μετά την πραξικοπηματική αφαίρεση της δικογραφίας που αφορούσε έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του σε σχέση με τη Λαϊκή Τράπεζα, η εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη έθεσε την υπόθεση στο αρχείο λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν βρήκε καμία παράνομη πράξη.

  Η συγκεκριμένη έρευνα γινόταν επί δυο χρόνια από την εισαγγελία Διαφθοράς και τους εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο και ενώ η υπόθεση βρισκόταν στο στάδιο της Δίωξης, η δικογραφία αφαιρέθηκε από την Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη με το πρόσχημα της συσχέτισης με άλλη δική της υπόθεση.

  Το HOT DOC είχε επισημάνει πως η αφαίρεση της δικογραφίας και μάλιστα στο στάδιο της δίωξης ήταν παράνομη. Σύμφωνα με τη διάταξη με αριθμό Πρωτοκόλλου 1360 του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου παντελή, ο οποίος είχε την εποπτεία των εισαγγελέων για το οικονομικό έγκλημα, κανένας άλλος εισαγγελέας πλην των εισαγγελέων Διαφθοράς δεν μπορούσε να διενεργήσει έρευνα για διαφθορά.

  Παρά τις καταγγελίες η κ. Γεωργία Τσατάνη συνέχισε να χειρίζεται τη δικογραφία με την κάλυψη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για να καταλήξει σε αυτό που αναμενόταν, δηλαδή την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

  Ο ίδιος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υπεύθυνος για την πάταξη της Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχε χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή αφαίρεσης της δικογραφίας από τους εισαγγελείς διαφθοράς, ως δικαστικό πραξικόπημα.

  Η κυρία Τσατάνη, όπως έχει αποκαλύψει το koutipandoras.gr, χειρίστηκε στο παρελθόν υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων στα οποία αναφερόταν το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ωστόσο, δεν έστειλε τη δικογραφία αυτή στη Βουλή. Σημαντική λεπτομέρεια στην υπόθεση, είναι το γεγονός πως η κόρη της ήταν υποψήφια με τη ΝΔ και το Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο Ηράκλειο Κρήτης. Η ίδια μάλιστα, είχε ρόλο στη «σκιώδη» εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου ως προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

  Η απόφαση αρχειοθέτησης χαρακτηρίζεται από πηγές της κυπριακής Δικαιοσύνης ως προκλητική αφού, όπως υποστηρίζουν, η Εισαγγελία στην Ελλάδα είχε στα χέρια της πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που αποδεικνύουν πως η Λαϊκή Τράπεζα χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτηθούν παράνομα επιχειρηματίες που σχετίζονταν με τον Βγενόπουλο.

  Το HOT DOC και το koutipandoras.gr έχουν τονίσει κατ΄ επανάληψη το τελευταίο διάστημα πως στην Εισαγγελία Εφετών υπάρχει κύκλος λειτουργών της Δικαιοσύνης που με νομικισμούς και κατ΄ επίφαση έρευνες φροντίζει να απαλλάσσει ή να μην εξετάζει ευθύνες συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

  Στο εσωτερικό της Εισαγγελίας Εφετών και του Αρείου Πάγου υπάρχουν αλλεπάλληλες πειθαρχικές διώξεις ενάντια σε εισαγγελείς οι οποίοι καταλήγουν να αθωώνονται από ελεγκτικά όργανα που είναι και αυτά υπό πειθαρχικό έλεγχο ή αντιμετωπίζουν καταγγελίες για διαφθορά.

  Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει ξεφύγει από αυτό που μπορεί κάποιος να αποκαλέσει απονομή Δικαιοσύνης. Το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης χρησιμοποιείται συστηματικά για να καλυφθούν ευθύνες συγκεκριμένων συμφερόντων.

  Εισαγγελείς φτάνουν στο σημείο με ανακοινώσεις τους, τις οποίες καλύπτουν πίσω από θεσμικά όργανα, να επιτίθενται σε δημοσιογράφους οι οποίοι προχωρούν σε αποκαλύψεις. Είναι χαρακτηριστικό πως σε δίκες του Κώστα Βαξεβάνη ο ίδιος ο εισαγγελέας εμφανίζεται στην έδρα και προτείνει φυσικά πάντα την καταδίκη του.

  Απέναντι στην κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παραμένει θεατής αλλά οφείλει να κάνει χρήση των δυνατοτήτων που του δίνει το Σύνταγμα προκειμένου να καθαρίσει το χώρο της Δικαιοσύνης.

  Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του Ανδρέα Βγενόπουλου, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η εισαγγελία δεν βρήκε κανέναν ενοχοποιητικό στοιχείο. Είναι εντυπωσιακό πως την ώρα που η ελληνική Δικαιοσύνη δεν βλέπει ενδείξεις ενοχής Βγενόπουλου, οι κυπριακές αρχές ζητούν να τον ανακρίνουν ενώ έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις εναντίον των στενών συνεργατών του στη Λαϊκή Τράπεζα.

 11. Ο/Η elias λέει:

  Η κυρία Θάνου, βάσισε την επιχειρηματολογία της στο ότι η κριτική του κυρίου Τσακυράκη καταρρακώνει το κύρος του θεσμού της δικαιοσύνης που αυτή εκπροσωπεί. Δεν φάνηκε όμως να νοιάζεται από την καταρράκωση του κύρους της δικαιοσύνης από την απελευθέρωση του Ρουπακιά.

 12. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://realpolitics.gr/archives/83358

  Φιλαράκι του Τσίπρα και υμνητής της Χρυσής Αυγής ο ΣΥΡΙΖΑίος εκβιαστής του οποίου χθες είχε δημοσιεύσει άρθρο το left.gr

  Ιδιαίτερα σχολιάστηκε το γεγονός ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες για εκβιασμό είναι ο Χρ. Φράγκου, ο συντάκτης του άρθρου περί ανατροπής Τσίπρα από τη Google το οποίο έγραψε για το sofokleousin.gr και αναδημοσίευσε το left.gr.

 13. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο Αθανασίου της ΝΔ την είχε κατηγορήσει ως ευνοιοκρατική επιλογή.
  Μπορεί ο εν λόγω να μην είναι η προσωποποίηση του άψογου πολιτικού, αλλά ο καθένας μπορεί να συμπεράνει:

  Η ανακοίνωση του Χ. Αθανασίου έχει ως εξής:

  «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει και το δόγμα «μεταμεσονύχτια περιφρόνηση της δικαστικής εξουσίας», ευελπιστώντας ότι με την επιλογή της τέταρτης κατά σειρά αρχαιότητας, στην επετηρίδα, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, θα κάμψει το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών.
  Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε μεταμεσονυχτίως (σήμερα ώρα 2:00 π.μ.) να επιλέξει, ως νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την κυρία Θάνου, τέταρτη αντιπρόεδρο κατά σειρά αρχαιότητας, χωρίς ταυτόχρονα να καλύψει τις αντίστοιχες κενές θέσεις προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
  Η επιλογή της έγινε κατά παράβαση της αρχαιότητας , μια τακτική που οι τ. υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα.
  Προφανώς, η επιστολή της κυρίας Θάνου προς τον κ. Γιούνκερ πριν από μερικούς μήνες αποτέλεσε επαρκές ουσιαστικό προσόν (!) για την επιλογή της στην θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.
  Προσόν, ικανό να παρακάμψει στην επετηρίδα τρεις άξιους αρχαιότερους συναδέλφους της, αλλά και επαρκές (!) αφού, εδώ και ένα έτος, πλήρως ευθυγραμμίστηκε με τις επιλογές της Κυβέρνησης, κατά παράβαση κάθε δικαστικής δεοντολογίας, που επέβαλε την προώθηση, των δυσάρεστων για την Κυβέρνηση, δικαστικών διεκδικήσεων, για τις οποίες είχε (η Κυβέρνηση) προεκλογικά δεσμευτεί και για τις οποίες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υπό την προεδρία της, προκλητικά εσίγασε.
  Η Νέα Δημοκρατία βεβαιώνει τους δικαστικούς λειτουργούς ότι θα είναι παρούσα σε κάθε επιχειρούμενη απόπειρα χειραγώγησης της Ελληνικής Δικαιοσύνης και ζητεί από όλους να ασκούν τα καθήκοντά τους με θάρρος, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, όπως, εξάλλου, μέχρι σήμερα πράττουν»

 14. Ο/Η του κώλου λέει:

  άντε και στης Τατιάνας Στεφανίδου

  http://www.parapolitiki.com/2016/02/ti-douleia-exei-i-proedros-tou-areiou-pagou-sta-tileparathira.html#more

  Τι δουλειά έχει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να σχολιάζει συγκεκριμένη υπόθεση στα τηλεπαράθυρα;

  23.2.16

  Το έβλεπα και δεν το πίστευα. Για μερικά δευτερόλεπτα σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν και η σύνδεση θα γίνει τηλεφωνικά και για πολύ λίγο. Αλλά όχι, έπεσα έξω: ναι, η ίδια Πρόεδρος του Αρείου Πάγου βγήκε σήμερα στα τηλεπαράθυρα να σχολιάσει την εξέλιξη συγκεκριμένης υπόθεσης.

  Πρόκειται φυσικά για τη Βασιλική Θάνου και την πρόνοια της να σχολιάσει την υπόθεση της αποφυλάκισης Ρουπακιά στο παράθυρο του Mega, ξεπερνώντας αλλά και ευτελίζοντας τον θεσμικά ουδέτερο και «βουβό» ρόλο της. Απορώ με το ότι δεν έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της οι ενώσεις των δικαστών και τα πολιτικά κόμματα.

  Ελπίζω να μην πάρουν σβάρνα τα κανάλια και οι πρόεδροι των υπόλοιπων ανωτάτων δικαστηρίων, ελπίζω να μην δούμε τα πάντα να διασύρονται σε αυτή τη χώρα. Ας είναι αυτός ο πάτος.

 15. Ο/Η ataktos λέει:

  Δεν σας ενοχλεί όπου διά του άρθρου 90§5, η προαγωγή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και του Προέδρου και αντιπροέδρου, γίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να δίνεται στην εκτελεστική εξουσία η δυνατότητα να ελέγχει πλήρως τη δικαιοσύνη, αφού στις ηγετικές αυτές θέσεις τοποθετεί δικαστές της απόλυτης εμπιστοσύνης της; Δεν σας πειράζει η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης; Ο έλεγχος δε της δικαιοσύνης εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας επιτυγχάνεται πλήρως, αφού στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προεδρεύει ο Πρόεδρος του αντίστοιχου Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο οποίος επηρεάζει καταλλήλως τα μέλη του. Αλλά ο έλεγχος επιτυγχάνεται και αμέσως με την αναγνώριση στον υπουργό Δικαιοσύνης του δικαιώματος διαφωνίας προς τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (άρθρ.90§3). Δεν σας πειράζει που με προκλητικά αντισυνταγματικό τρόπο απέκτησε και η νομοθετική λειτουργία δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον νόμο 3841/2010; Δεν σας πειράζει που με το άρθρο 1 αυτού του νόμου, ορίζεται ότι πριν από την εισήγηση του αρμοδίου υπουργού και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, απαιτείται η διατύπωση γνώμης από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επί ενός καταλόγου υποψηφίων που προτείνονται από τον υπουργό, η οποία δεν είναι δεσμευτική για την εισήγηση του υπουργού; Αυτή η αντισυνταγματική διάταξη, δεν σας πειράζει; Σας βολεύει; Η ωμή παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στην εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με ένα συνταγματικώς ανύπαρκτο όργανο της Βουλής, την καλούμενη «διάσκεψη των Προέδρων» της, δεν σας πειράζει; Δεν σας πειράζει που οι ανώτατοι δικαστές καθίστανται υποχείριοι της νομοθετικής εξουσίας και έτσι χειραγωγείται πλέον η δικαιοσύνη;Δεν σας πειράζει, λ.χ. το άρθρο στο διαδίκτυο με τίτλο «GRECO: «Δικαστές, εισαγγελείς και βουλευτές είναι οι άρχοντες της διαφθοράς στην Ελλάδα»; ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ. Το άρθρο αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της Ομάδος Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2015, εντός της οποίας περιγράφονται αναλυτικά οι βαθιές ρίζες της διαφθοράς τόσο στο πολιτικό, όσο και στο δικαστικό σύστημα. Η έκθεση επισημαίνει ότι η διαφθορά των ανωτέρω φορέων και θεσμών αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα οδηγήθηκε στην οικονομική κρίση και στη συγκάλυψη και την επέκτασή της. Με την έκθεσή τους απευθύνονται δεκαεννέα (19) συστάσεις προς την Ελλάδα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πάταξη της διαφθοράς των βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων, διότι βάσει των στοιχείων που με έκθεσή της δημοσιοποίησε πάλι η ευρωπαϊκή επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2014, το 99% των Ελλήνων (που είναι το υψηλότερο της Ευρώπης), θεωρεί ότι για όσα βιώνουμε στην Ελλάδα φταίει η διαφθορά.

  Δείτε επίσης και το από 4-2-2014 άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδος «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στο διαδίκτυο, με τίτλο: «”Πρωταθλήτρια” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαφθορά η Ελλάδα».Ποιος, κ. Εισαγγελέα, ανέχεται τη διαφθορά στην Ελλάδα; Ποιος είναι υπεύθυνος για την πάταξή της; Όλα αυτά δεν σας πειράζουν;
  https://vasilinos.wordpress.com/2016/02/25/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9/

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   @»Δεν σας ενοχλεί όπου διά του άρθρου 90§5, η προαγωγή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και του Προέδρου και αντιπροέδρου, γίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο….;».

   Μας ενοχλεί με το παραπάνω γι’ αυτό στο σημερινό μας ποστ και πολύ πριν καταθέσετε εδώ το ερώτημά σας, λέω στην τελική παράγραφο:

   https://roides.wordpress.com/2016/02/26/26feb16/
   «Ζούμε σε μια χώρα που η κυρία πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν το έχει σε τίποτα, εξανέκαθεν αυτό, να σε τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί, ακόμη κι αν είσαι Συνταγματολόγος, προκειμένου να προστατεύσει την αφεντιά της ή αργότερα και τον πατριάρχη που την διόρισε (σε πείσμα της συνταγματικής διάκρισης των εξουσιών, άλλο ένα ακόμη πρόβλημα που όχι μόνο δεν το άγγιξε η «πρώτη φορά», αλλά επωφελήθηκε)….».

 16. Ο/Η ataktos λέει:

  Ακούω να μου μιλούν για «δικαιοσύνη» τη στιγμή που «εκείνοι που ειναι σε θεση να ξερουν» προφητευουν μια μελλοντική ελληνική κοινωνία όπου το πιο περιζητητο επαγγελμα θα ειναι Υπάλληλος της BlackWater/Academi. (Αντε,, με το καλο να μας ερθει, αν δεν ειναι ηδη εδω..Και απο τώρα σπευδουν να προσφέρουν επαγγελματικη κατάρτιση http://korelko.gr/seminaria/eleytheroi-skopeytes/

 17. Ο/Η eklag λέει:

  Ελεύθεροι Σκοπευτές;
  Τρέχω να γραφτώ!
  Να γιατί αξίζει να χαζολογάμε στο Internet!

 18. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Ποιός θὰ δικάσῃ τὴν ὑπόθεσιν; Πρωτοδίκης, Ἐφέτης καὶ μετὰ Ἄρειος Πάγος; Τί γίνεται στὴν συγκεκριμένην περίπτωσιν;

 19. Ο/Η Παλιός λέει:

  http://booksjournal.gr/slideshow/item/1926-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B7-%E2%80%93-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7

  Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

  Παναγιώτης Δημητράς

  H δικαστίνα που μήνυσε τον Σταύρο Τσακυράκη ήταν στη σύνθεση του δικαστηρίου που αθώωσε τον Κώστα Πλεύρη, αποφασίζοντας ότι το βιβλίο του δεν ήταν αντισημιτικό αλλά στρεφόταν «κατά των εβραιοσιωνιστών». Υπενθυμίζεται ότι ο Καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος είχε αποκαλέσει την απόφαση εκείνη επονείδιστη, χωρίς να μηνυθεί ποτέ.

  Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου μήνυσε την 1η Φεβρουαρίου 2016 τον Καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη για εξύβριση και δυσφήμηση επειδή σε περσινό επικριτικό σχόλιο για δημόσια επιστολή της σε ευρωπαίους ομολόγους της την αποκάλεσε «αφελή» και «πολιτικάντη» που με την επιστολή εκείνη «καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς και εκθέτει τη χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά».

  Όταν αθώωνε τοn Κώστα Πλεύρη

  Η τότε απλή Αρεοπαγίτισσα Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου στις 4 Μαρτίου 2010 μαζί με την πλειοψηφία των συναδέλφων της επικύρωναν την «επονείδιστη», κατά τον Καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο (Θέμα και Παραλλαγές, ΕΤ-1 29 Ιανουαρίου 2010), αθωωτική απόφαση του Εφετείου Αθηνών για τον Κώστα Πλεύρη για το αντισημιτικό παραλήρημά του, αφού αποφάνθηκε πως ο Κώστας Πλεύρης με το βιβλίο του δεν προσβάλλει την αξία των Εβραίων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους (αφού, υποτίθεται, στρέφεται κατά των… «εβραιοσιωνιστών» και όχι των Εβραίων). Μαζί με τους άλλους Αρεοπαγίτες επικύρωσαν το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης του Εφετείου Αθηνών θεωρώντας τον Πλεύρη «επιστήμονα και ιστορικό» ο οποίος στο βιβλίο του ασκεί «κριτική των ιστορικών προσώπων, η οποία δεν είναι προσχηματική και δεν εκφεύγει από τα επιστημονικά πλαίσια». Στη συνέχεια αποφάνθηκαν πως «η απαλλακτική για τις αποδιδόμενες στον κατηγορούμενο αξιόποινες πράξεις κρίση του δικαστηρίου της ουσίας οικοδομείται και θεμελιώνεται στην περί πραγμάτων κυρίαρχη παραδοχή του ότι ‘δεν καταφέρεται συλλήβδην κατά των Εβραίων, αλλά κατά των εβραιοσιωνιστών’, οι οποίοι προφανές είναι ότι δεν αποτελούν ομάδα προσώπων που εντάσσεται στην έννοια της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, κατά την προδιαληφθείσα του όρου έννοια… δεν προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να προτρέψει τον αναγνώστη σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά των Εβραίων, ή να εκφράσει προσβλητικές κατά των Εβραίων ιδέες εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους».

  Ας σημειωθεί πως κανένας δεν μήνυσε τον Καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο για την επίκριση εκείνης της δικαστικής απόφασης με χαρακτηρισμό πολύ σκληρότερο από αυτούς που χρησιμοποίησε ο Καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης για μια συνδικαλιστική επιστολή (και όχι δικαστική απόφαση) της Βασιλικής Θάνου.

 20. Ο/Η ataktos λέει:

  Μετά τη μήνυση, η θεσμική απρέπεια

  http://www.anixneuseis.gr/?p=140192

 21. Ο/Η Εγκεφαλικό κύτταρο λέει:

  Αυτό ή αυτό είναι πιο απρεπές (ή δυσοίωνο ή επικίνδυνο ή τριτοκοσμικό ή καταλυτικό της θεσμικής ανεξαρτησίας ενός εκάστου);
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500061961.
  Και για να συμπληρώσω το σχόλιο του Παλιού από την ίδια πηγή:
  «Η πρόσφατη διάταξη (με νόμο Παρασκευόπουλου βεβαίως, βεβαίως, συνέπεια της οποίας είναι το περιστατικό με την εισαγγελέα και τη δικογραφία Βγενόπουλου) με βάση την οποία η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να προβεί σε πειθαρχική δίωξη δικαστών δημιουργεί μια επιπρόσθετη παραδοξότητα στην υπόθεση αυτή. Κάθε δικαστής που θα κληθεί να την εκδικάσει τελεί σε ιδιαίτερες σχέσεις καθήκοντος ή εξάρτησης με έναν από τους διαδίκους. Θα ήταν άρα ενδεχομένως υποστηρίξιμο ακόμη και ότι συντρέχει λόγος εξαίρεσης για όλους τους δικαστές;
  Η επίμαχη υπόθεση ελευθερίας της έκφρασης δεν είναι σημαντική εξ αιτίας του νομικού ζητήματος που θέτει, η απάντηση στο οποίο είναι από συνταγματική σκοπιά αυτονόητη, αλλά λόγω της ιδιότητας των διαδίκων. Η ίδια η υποβολή μήνυσης με το περιεχόμενο αυτό από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ακριβώς εξ αιτίας του αξιώματός της, επιτελεί το πάγωμα του ελεύθερου διαλόγου. Κάθε κριτική και κάθε επιστημονικός σχολιασμός της υπόθεσης αυτής τείνει να καταστεί εν δυνάμει μηνύσιμος. «

 22. Παράθεμα: ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ | Homo Naturalis

 23. Παράθεμα: Ανακοίνωση Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για παρέμβαση Β. Θάνου – #Novartis | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.