Το υπ. Παιδείας απαγορεύει αμοιβή για μεταπτυχιακά προγράμματα…

[η απόφαση του υπουργείου Παιδείας έχει ληφθεί χωρίς αξιολόγηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και χωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της στην ποιότητα των προγραμμάτων]

φωτο από την Καθημερινή επεξεργασμένη από Ροΐδη Εμμονές

φωτο από την Καθημερινή επεξεργασμένη από Ροΐδη Εμμονές

«Αγκάθι» η μη αμοιβή για τα μεταπτυχιακά

Του Απόστολου Λακασά στην «Κ» 5.2.16
Το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην απόφασή του να απαγορεύσει στους πανεπιστημιακούς να πληρώνονται για τη διδασκαλία στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Πρόκειται για απόφαση που επικρίνεται από τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι πλήττει την ανταγωνιστικότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καθώς ποιος θα επιλέξει να πληρώσει αδρά μεταπτυχιακές σπουδές, εάν αυτές δεν βασίζονται σε αναγνωρισμένους πανεπιστημιακούς.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρμόδια για την ανώτατη εκπαίδευση αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου εξετάζει την προοπτική να εντάξει στο νομοσχέδιο για την έρευνα, διάταξη που ορίζει ότι «οι πανεπιστημιακοί απαγορεύεται να λαμβάνουν οποιασδήποτε φύσεως και μορφής αμοιβές από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών». Η ίδια διάταξη αποτελούσε το άρθρο 9 (παράγραφος 16) του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, το οποίο, κατόπιν της αντίδρασης των δανειστών, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, δεν θα προχωρήσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά θα εξετασθεί στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Ωστόσο, χθες πληροφορίες ανέφεραν ότι η κ. Αναγνωστοπούλου εξετάζει να εντάξει την εν λόγω ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την έρευνα, που οδεύει προς τη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Η θέση του υπουργείου για την απαγόρευση των αμοιβών των πανεπιστημιών αιτιολογείται, όπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, από την προσπάθεια να δοθούν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες να βρουν δουλειά, με στόχο και τον περιορισμό της διαρροής εγκεφάλων από την Ελλάδα. Επίσης, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί σωρηδόν μεταπτυχιακά προγράμματα από καθηγητές που επιθυμούν, μέσω της αμοιβής από αυτά, να αναπληρώσουν τις περικοπές των μισθολογικών αποδοχών τους.

Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας έχει ληφθεί χωρίς αξιολόγηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και χωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της στην ποιότητα των προγραμμάτων. «Οι καθηγητές, αν δεν πληρωθούν για τις επιπλέον ώρες, θα προτιμήσουν να μη διδάξουν και θα καθίσουν με την οικογένειά τους ή θα κάνουν κάτι άλλο. Αυτό συνεπάγεται ότι τα μεταπτυχιακά θα κλείσουν, καθώς σχεδόν όλοι οι καθηγητές υπερκαλύπτουν τον διδακτικό φόρτο τους», ανέφερε στην «Κ» καθηγητής του ΟΠΑ, απαντώντας και στο επιχείρημα ότι υπάρχουν καθηγητές του ΕΜΠ που δεν πληρώνονται. «Κάθε Τμήμα στο ΕΜΠ έχει 60-80 καθηγητές, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοι στο ΕΜΠ να χρειάζεται να διδάξουν σε μεταπτυχιακά στο ΕΜΠ, ώστε να καλύψουν τον απαιτούμενο διδακτικό φόρτο, όπως ορίζει ο νόμος», λέει με νόημα.

Advertisements
This entry was posted in ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to Το υπ. Παιδείας απαγορεύει αμοιβή για μεταπτυχιακά προγράμματα…

  1. Ο/Η Dr Mesmer λέει:

    Νομίζω πως πρέπει να μην πληρώνονται μόνον εκείνοι που συμπληρώνουν, διδάσκοντας στα μεταπτυχιακά, το υποχρεωτικό διδακτικό τους «ωράριο».

  2. Ο/Η Τηλεγραφητής λέει:

    Χα! Εδώ πληρώνονται και δεν πατάνε. Φαντάσου τι θα γίνει αν δεν πληρώνονται κιόλας.

  3. Αρκετοί εκ των οποίων, βοηθοί κοιμήθηκαν και ξύπνησαν λέκτορες, πριν αλέκτωρ…..

  4. Υπουργείο Παδείας, με υπουργό τον κ. Φίλη, δεν σχολιάζεται με καμμία δύναμη… Ο,τικα να πεί κανείς πεφτει στο κενό…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.