κ. Φίλη, ΠΟΙΟΣ υπέθαλψε τις «ολιγομελείς ομάδες» που τώρα σας… ενοχλούν;

[«Ολιγομελείς ομάδες που πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, μετέτρεψαν εαυτούς σε ομάδες … κρούσης, ‘πετυχαίνοντας’ να ματαιώσουν και τη σημερινή συζήτηση που είχε διοργανώσει η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου'», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης στην Αυγή]

filis21.1.16

Θύμωσε ο σύντροφος Φίλης. Κάποιες «ομάδες» λέει κατάφεραν να ματαιώσουν τη συζήτηση για την Παιδεία. Τώρα ανακάλυψε ο σύντροφος Φίλης  τις «ολιγομελείς ομάδες επαναστατών»; Τόσα χρόνια το κόμμα του, το αυτοαποκαλούμενο και… αριστερό, δεν είχε αφήσει κατάληψη για κατάληψη που να μην την ενθαρρύνει και να την στηρίξει, όσο παράλογα κι αν ήταν τα αίτηματα. Ποιος εξέθρεψε και προσέφερε αμέριστη θαλπωρή σε όλο αυτό το αλλοπρόσαλλο, ανορθολογικό μπάχαλο των «ολιγομελών ομάδων»; Ποιος ανακοίνωνε την αλληλεγγύη του χειροκροτώντας τους φοιτητές που κλείδωναν καθηγητές σε δωμάτια, στερώντας τους τα στοιχειώδη, δηλαδή νερό, τροφή ακόμη και τουαλέτα! Τελείωσαν οι υποκρισίες και μαζί με αυτές, οσονούπω κ α ι εσείς μαζί με το ανεκδιήγητο συρφετό σας. Τελειώσατε. Μία μία θα βλέπεται τις δημοσκοπήσεις, σαν το μαρτύριο της σταγόνας, έως τις επόμενες εκλογές. Αυτό ήταν. Άντε γειά!

Όμως ας θυμηθούμε για παράδειγμα ένα άρθρο τη Λώρης Κέζα (23.10.11) παίρνοντας παράδειγμα το Πανεπ. Κρήτης, με τίτλο «Φοιτητές με βούρδουλα» αναφέρει:

Το πανεπιστήμιο παραδίδεται με ταχύ ρυθμό στην παραφροσύνη. Ένα επεισόδιο στην Κρήτη επιβεβαιώνει την υποψία. Οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής είχαν συνέλευση όταν κάποιοι φοιτητές έκαναν αυτό που κοσμίως ονομάζεται «παράσταση διαμαρτυρίας» δηλαδή μπούκαραν διακόπτοντας τη συζήτηση. Ζήτησαν να γίνουν οι εξετάσεις, οι οποίες χάθηκαν λόγω της φθινοπωρινής κατάληψης. Κάτι τέτοιο είναι παράνομο, καθώς ο νέος νόμος, ο νόμος ο μισητός, ο νόμος της ευρείας συναίνεσης, δεν επιτρέπει να εξετάζονται οι φοιτητές όταν έχουν αρχίσει τα μαθήματα. Η εξεταστική τοποθετείται υποχρεωτικά σε κενό διδασκαλίας.

Οι καθηγητές αρνήθηκαν να συναινέσουν και στο πλαίσιο της δημοκρατικής ανταλλαγής απόψεων οι φοιτητές είπαν ότι θα γίνει το δικό τους. Για να γίνουν πιο πειστικοί κλείδωσαν τους διδάσκοντες επί δεκατρείς ώρες. Δεν τους επέτρεπαν να πιούν νερό ούτε να πάνε προς νερού τους. Κάποιος από τους έγκλειστους ειδοποίησε τη αστυνομία και από αυτό το σημείο ξεκινά το δεύτερο δείγμα παραφροσύνης. Η έγνοια του πρύτανη, ο οποίος εξέδωσε δελτίο τύπου, ήταν να διευκρινίσει ότι η αστυνομία δεν μπήκε ποτέ μέσα στο κτήριο. Είχε την και αγωνία να εξηγήσει ότι δεν καταλύθηκε το άσυλο.

***

Για τον… διάλογο για την Παιδεία τώρα, με τον βαρυσήμαντο τίτλο της «Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου» (my ass!). Ας δούμε (και πάλι) τι ακριβώς είναι αυτός ο «Διάλογος»:

Στις αρχές Δεκεμβρίου του ’15 υπό τον τίτλο «Άρχισε ο διάλογος για την Παιδεία («μεταξύ ημών»;;;)» συγκεκριμένα αναφέραμε:

Στις 26.11.15 ο υπουργός Παιδείας (και Ορθοδοξίας κλπ) Νίκος Φίλης, ανακοινώνοντας την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την παιδεία μας τονίζει και μάλιστα κατηγορηματικά: «Α​​​​ν βάζαμε μόνο όσους συμφωνούμε, δεν θα κάναμε επιτροπή διαλόγου, θα κάναμε καθοδηγητική επιτροπή»

Συμφωνούμε με τη δήλωση του υπουργού, αλίμονο. Έχουμε όμως ορισμένες πρόχειρες παρατηρήσεις:

 • Από τα 36 μέλη της επιτροπής, τα 11 είναι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, γενικοί γραμματείς του υπ. Παιδείας, συνεργάτες κάποιου εκ της υπουργικής τριπλέτας (Ν. Φίλης, Σία Αναγνωστοπούλου, Κ. Φωτάκης). Στην παραπάνω ενδεκάδα πρέπει να προστεθεί ο Νίκος Θεοχαράκης, πανεπιστημιακός, γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής επί Γιάνη Βαρουφάκη και νυν πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
 • Οκτώ μέλη της επιτροπής είναι είτε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε φίλα προσκείμενοι.Μεταξύ αυτών υπάρχουν περιπτώσεις που, παρά τα διαφορετικά πολιτικά-κομματικά «ένσημα» στη διαδρομή τους, σήμερα έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το επικρατούν σύστημα ΣΥΡΙΖΑ.
 • Από τα υπόλοιπα 16 μέλη, κάποια ελάχιστα χρεώνονται στη Ν.Δ. και τη συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που εύκολα προστρέχουν, καθώς είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και των θεσμικών events που εξασφαλίζουν δημοσιότητα!
 • Μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι έχουν εγγράψει αταλάντευτα σοβαρό ακαδημαϊκό στίγμα, το οποίο δεν υπερκαλύφθηκε από το κομματικό. [Απόστολος Λακασάς, Καθημερινή 27.11.2015]

Ωραίος διάλογος, πράγματι!

Ο Θάνος Βερεμής («Κ» 10.01.16):
Οταν, επιτέλους, οι γονείς και οι μέλλοντες γονείς των φοιτητών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ συνέλθουν από τη σημερινή παραζάλη και αντιληφθούν σε τι πραγματικά αποβλέπει η εκτροπή της εκπαίδευσης από τον νόμο Διαμαντοπούλου πίσω στον νόμο-πλαίσιο του 1982, θα θυμώσουν πάρα πολύ με τους σημερινούς υπευθύνους.

Οσοι, όπως ο γράφων, εργάστηκαν στην ανώτατη εκπαίδευση, γνωρίζουν καλά ότι οι παρεπιδημούντες στα ΑΕΙ ήταν δύο λογιών: το ανώτερο 10% των πραγματικών φοιτητών που περάτωναν εγκαίρως τις σπουδές τους και έβρισκαν δουλειά, ή συνέχιζαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, και οι «αιώνιοι» φοιτητές-πολιτευτές που καθυστερούσαν ηθελημένα την αποφοίτησή τους. Από τους δεύτερους, ελάχιστοι πέρασαν το κατώφλι των αιθουσών διδασκαλίας, αλλά με την κομματική τους δραστηριότητα προετοίμαζαν την κατοπινή τους πολιτική σταδιοδρομία. Πρόκειται, βέβαια, για μειοψηφία του συνόλου των «αιωνίων σπουδαστών», όμως αποτελούσαν πάντοτε τον βιότοπο των πολιτευτών.

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

10 Responses to κ. Φίλη, ΠΟΙΟΣ υπέθαλψε τις «ολιγομελείς ομάδες» που τώρα σας… ενοχλούν;

 1. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Ο Θάνος Βερέμης («Κ» 10.01.16):

 2. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Δὲν ἐφηῦρε ἡ μαρξιστοαριστερὰ τὸν τραμπουκισμό. Ἁπλῶς δείχνει ἀνίκανη νὰ ἀλλάξῃ κάτι σὲ κάποια κοινωνία. Οἱ παραβολάνοι ἐφεύρεσις τῶν χριστιανῶν ἐπισκόπων εἶναι.

 3. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  Έσπειραν ανέμους, έκαναν τη βλακεία να πάρουν την κυβέρνηση με μεγάλα ψέματα, τώρα θα λουστούν και θα θερίσουν θύελλες.

 4. Ο/Η IK λέει:

  Αυτό, με εκκλησιατικούς όρους λέγεται: «ους έθρεψε το μάνα».

  ΙΚ

 5. Ο/Η kseeath λέει:

  Καμιά σχέση με κανένα «κίνημα της γραβάτας»
  http://wp.me/pryYN-2hg

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ:

  http://www.cnn.gr/news/ellada/story/19651/thyella-antidraseon-gia-to-anevasma-theatrikoy-ergoy-toy-savva-xiroy-apo-to-ethniko-theatro

  Θύελλα αντιδράσεων για το ανέβασμα θεατρικού έργου του Σάββα Ξηρού από το Εθνικό Θέατρο

  26 Ιανουαρίου 2016

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.