Κόλαφος για την κυβέρνηση η απόφαση ΣτΕ για τις Σκουριές

Οριστικά άκυρη είναι η απόφαση της 19ης Αυγούστου του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες που αφορούν τα έργα ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

φωτο: capital.gr

Του Δημήτρη Δελεβέγκου στο capital.gr

Όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε την απόφαση 217/2016 βάσει της οποίας καθίσταται άκυρη η απόφαση του ΥΠΕΝ για την ανάκληση των τεχνικών μελετών στα δύο έργα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΝ είχε θεωρήσει ότι η Ελληνικός Χρυσός θα έπρεπε να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου που θα εφαρμόσει στην Ελλάδα και όχι στις εγκαταστάσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Outotec στη Φινλανδία.

Κατά τον υπουργό, δηλαδή, η διενέργεια των πειραματικών δοκιμών στη Φινλανδία δεν διασφάλιζε το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός θα έπρεπε να σταματήσει.

Κατά της απόφασης Σκουρλέτη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ τέσσερα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της υπουργικής απόφασης της 19ης Αυγούστου με την οποία διακόπηκαν αιφνίδια οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Αύγουστο, το ΣτΕ με την απόφαση 3191/2015 έκρινε ότι «η αιτιολογία ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών εντός Ελλάδας στην οποία στηρίχθηκε η ανάκληση των τεχνικών μελετών δεν εξηγεί γιατί απορρίπτονται ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών. Αλλά και επειδή μόνον το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών δοκιμών στο εξειδικευμένο εργαστήριο της Outotec».

Ως εκ τούτου, με την απόφαση του Αυγούστου το ΣτΕ διέταξε την προσωρινή αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη σε συνέχεια της οποίας το μεταλλείο στις Σκουριές επαναλειτούργησε ύστερα από ένα μήνα διακοπής λειτουργίας.

Πλέον, το ΣτΕ οριστικά αποφάσισε ότι η απόφαση Σκουρλέτη είναι άκυρη,εξέλιξη που είχε μεταδώσει το Capital.gr τον περασμένο Νοέμβριο.

Τέσσερις ακόμη αποφάσεις από το Ε’ τμήμα του ΣτΕ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ε’τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας  εξέδωσε σήμερα τέσσερις ακόμη αποφάσεις απο τις οποίες η μία απορρίπτει τις αιτήσεις ακυρώσεως της Ελληνικός Χρυσός κατά της παράλειψης έκδοσης άδειας δόμησης για το εργοστάσιο Εμπλουτισμού Σκουριών.

 Αναλυτικά, το Ε’ τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου:

-έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως της Ελληνικός Χρυσός κατά της παράλειψης έγκρισης του Συμπληρωματικού Προσαρτήματος Εμπλουτισμού με την ΣτΕ 221/2016 (απόφαση Π. Λαφαζάνη)

– απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως της Ελληνικός Χρυσός κατά της παράλειψης έκδοσης άδειας δόμησης για το εργοστάσιο Εμπλουτισμού Σκουριών υπ’ αρ. 84/2015 και 114/2015 (ΣτΕ 220/2016).

-απέρριψε (απόφαση 222/2016) την αίτηση ακυρώσεως του Δασικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (Μπάλιας) κατά του Προσαρτήματος 3 (ζητήμα φραγμάτων).

-απέρριψε (απόφαση 223/2016) την αίτηση ακυρώσεως του Αγγελόγλου κατά του Προσαρτήματος 3 (ζήτημα επενδυτικού) με την ΣτΕ 223/2016.

Κόλαφος για το ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου συνιστά κόλαφο για τον υπουργό που είχε υπεραμυνθεί της απόφασής του όσο και για τον  Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο στο διάγγελμά της 20ης Αυγούστου για «αποφασιστική παρέμβαση για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές που πιστοποιεί αυτό το νέο δείγμα γραφής (σημ.: της κυβέρνησης)».

Advertisements
This entry was posted in Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to Κόλαφος για την κυβέρνηση η απόφαση ΣτΕ για τις Σκουριές

 1. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Συγχαρητήρια στον Σκουρλέτη και τα άλλα κοπρόσκυλα!!
  Εύγε!!

 2. Ο/Η ataktos λέει:

  Όπως τα πα…στημένα όλα

  Άρα….. πέσαν οι μίζες

 3. Ο/Η ataktos λέει:

  vasilinos.wordpress.com

  Ο Πωλ Ράϊτ είπε: «Φεύγω αν…», και όλους τους δημοσιογράφους τους έπιασε κατάθλιψη, προφανώς γιατί θα χάσουν «τη δουλειά τους» και τα μέσα στα οποία εργάζονται, τις διαφημίσεις τους. Σήμερα 20-1-2016 στην περιοχή μας χιόνιζε, οι δρόμοι είχαν πάγο, όμως η Eldorado συνεχίζει να στέλνει κομβόϊ από νταλίκες με τα εξαρτήματα για την αποπεράτωση του εργοστασίου εμπλουτισμού, ακόμα και με χιόνια και με πάγο. [ 874 more words. ]
  https://vasilinos.wordpress.com/…/%ce%bc%ce%b7-%ce%bc%ce%bf…

 4. Ο/Η Eco λέει:

  Καλά προεκλογικό πυροτέχνημα είχαν πετάξει, μην χαλιόσαστε έτσι.

 5. Ο/Η Εκεί που ήσουν λέει:

 6. Ο/Η ataktos λέει:

  Τα ραδιενεργά απόβλητα στους δήμους ! με πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού !

  http://apokalypseis.com/?p=6478

 7. Εγώ προτείνω ενα Δημοψήφισμα στα γρήγορα……

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  Οι Σκουριές είναι μια θλιβερή υπόθεση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων.
  Είναι το κλασσικό σκηνικό διχασμού των κατοίκων μιας περιοχής σε αυτούς που το έργο σημαίνει δουλειά (σε συνθήκες μάλιστα χρεοκοπίας) και στους άλλους που σημαίνει επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά είναι.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο γιατρός Στόκμαν του Ίψεν. Είναι ο πολιτικάντης που μετράει κουκιά και γέρνει προς τη μια μεριά αγνοώντας μια σοβαρή ανάγκη, διχάζει τους κατοίκους ρίχνοντας λάδι στη φωτιά και αδιαφορεί για τη συνέχεια. Η κίνηση Σκουρλέτη, όπως είχαμε γράψει κι εμείς, ήταν καθαρά προεκλογική υποκρισία, ξέροντας την τελική έκβαση.
  Ο ρόλος της Αριστεράς ήταν να έχει αναλάβει με ειλικρίνεια από Αντιπολίτευση τις ευθύνες της και να συμβάλλει και ως κυβέρνηση στις καλύτερες δυνατές συνθήκες λειτουργίας του εργοστασίου για το περιβάλλον, ιδανικές και εύκολες λύσεις σε τέτοιες συγκυρίες μάλιστα βαριάς ανάγκης, δεν υπάρχουν. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, δεν ζει σε επαναστατικές συνθήκες, αυτός είναι ο λαός της, αυτό είναι το διεθνές περιβάλλον και το μήνυμα που στέλνουν οι Σκουριές του ΣΥΡΙΖΑ στον έξω κόσμο, απειλεί την Ελλάδα να γίνει ένα νέο Ντητρόιτ.
  Προτίμησε ως αντιπολίτευση το γνωστό εκ του ασφαλούς ‘Όχι σε όλα’, το οποίο την δεσμεύει ακόμη και την αναγκάζει να κάνει υποκριτικές κινήσεις, που τις κάνει παντού, καθυστερώντας οποιαδήποτε λύση και χάνοντας κρίσιμο χρόνο.
  Αυτό δηλαδή που έκανε σε όλα και το πληρώνουμε όλοι, άλλος λίγο, άλλος περισσότερο, πολλοί θανάσιμα.

 9. Ο/Η ataktos λέει:

  Με επικίνδυνα απόβλητα γεμίζει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ τις στοές του μεταλλείου κάτω από τη Στρατονίκη
  http://antigoldgr.org/blog/2014/02/27/lithogomosi/

 10. Ο/Η ataktos λέει:

  Η άδειες στην Εl Dorado θα δοθούν τον Μάρτιο…. Πανό κάτω γύρο στις 20 – 03 2016. ( η πληροφορία με κάθε επιφύλαξη )

 11. Ο/Η ataktos λέει:

  ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΜΕΛΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ;

  http://tokoutsavaki.blogspot.gr/2016/02/blog-post_28.html#more

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.