Για τον παπα-Ρωμανίδη, «προφήτη της Ρωμιοσύνης»

[Aπό τις περιπέτειες του κ.Γιώργου Μεταλληνού]

metallinos1_14jan16

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Η κρατική Εκκλησία δεν απευθύνει την ακατάσχετη θαυματολογία της μόνο σε κουτές γριές ή σε διαταραγμένα πρόσωπα, που παρηγορούνται με τις πλαστικές σαγιονάρες αγράμματων καλόγερων και με τις ανεξάντλητες μεθύστερες προφητείες του ανώμαλου μίσους τους κατά των Τούρκων. Επιστρατεύει «μορφωμένους» κληρικούς για να μην ξεπέσει ολότελα στην καλογερίστικη σολομωνική. O κ.Γιώργος Μεταλληνός και ο Ναυπάκτου Ιερόθεος είναι οι αποθησαυριστές και ερμηνευτές του αποστάγματος των θεολογικών ρημάτων του πρωτοπρεσβύτερου και Θεολόγου Γιάννη Ρωμανίδη, με δυο βιβλία τους («..Ο προφήτης της Ρωμιοσύνης..» κλπ).  Ο μεν πρώτος καταδεχόταν να δημοσιεύονται άρθρα του, στα αποκρυφιστικά ακροδεξιά έντυπα του Μιχαλόπουλου, δίπλα στις ακατανόμαστες εκβιαστικές χυδαιότητες του εκδότη κατά κληρικών και ο δεύτερος, ήταν λαϊκός ιεροκήρυκας του Καλλίνικου Πούλου, μητροπολίτη Έδεσσας, διορισμένου δυο μήνες μετά το πραξικόπημα του 1967 με αντικανονικές διαδικασίες από τη Χούντα. Ο Πούλος είχε ξεκινήσει ως δεξί χέρι επί Κατοχής του αποκτηνωμένου δεσπότη Ιερόθεου του Μεσολογγίου και του αντάξιου διαδόχου του Θεόκλητου.  Αν συνυπολογίσουμε πως ο Ναυπάκτου τελείωσε το Γυμνάσιο στο Αγρίνιο, τότε το όνομα Ιερόθεος που φέρει αποκτά κάποια άλλη διάσταση και θα ήταν χρήσιμο να τον ρωτούσαν ποια είναι η γνώμη του για τον φασίστα Ιερόθεο της Αιτωλοακαρνανίας.


Αν αυτά τα περιβάλλοντα μαθητείας, αναδεικνύουν ενάρετα πρόσωπα, ας το κρίνει ο αναγνώστης.

Στον πρόλογο της έκδοσης του κ.Ιερόθεου σημειώνεται: «Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης …. ανέπτυσσε την αξία της Ρωμηοσύνης από θεολογικής, πολιτιστικής και ιστορικής πλευράς. …».  Βιογραφικός του ύμνος έχει επίσης διοχετευθεί στο επώνυμο λήμμα της Βικιπαίδεια, το οποίο κανείς δεν έχει φροντίσει να συμπληρωθεί με ανεπιθύμητες πληροφορίες που αποσιωπούνται (ποιος ενδιαφέρεται;), όπου διαβάζω και τα εξής: «Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ι. Ρωμανίδης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους θεολόγους του 20ού αιώνα και ανακαινιστής της Ορθόδοξης Θεολογίας, … Η εκλογή του για την Έδρα της Δογματικής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγινε στις 12 Ιουνίου 1968, αλλά δεν διωρίζετο, διότι κατηγορείτο ως ‘κομμουνιστής’. Τελικά ο διορισμός του έγινε το 1970″.

Από πού προέκυψαν οι υποψίες του κομμουνιστικού χρώματος του Ρωμανίδη, δεν καταδέχεται να μας πει το άρθρο, που αποφεύγει να διευκρινίσει πως όχι μόνο στο έτος εκλογής του αλλά και στο έτος του διορισμού του τυραννούσε το δικτατορικό καθεστώς, που φαίνεται πως μετά πείστηκε για την εθνικοφροσύνη του Ρωμανίδη, αν αυτή ήταν η αιτία  της καθυστέρησης και όχι οι ενδοθεολογικές επαγγελματικές και φατριαστικές αντιζηλίες (το πιθανότατο). Όμως το πόσο αριστερόφρων ήταν θα το δούμε παρακάτω μαζί με μια γελοία προσπάθεια του κ.Μεταλληνού να τον παρουσιάσει αυτή τη φορά ως σοσιαλίζοντα Δημοκράτη. Προτού συνεχίσω να επισημάνω πως το άρθρο της Βικιπαίδεια δεν αναφέρει τίποτα για το αν ο Ρωμανίδης υπήρξε έγγαμος, όπως φαίνεται, αφού δεν έγινε ποτέ του αρχιμανδρίτης. Νομίζω πως είχε μεν παντρευτεί, αλλά είχε ως κληρικός μετά διαζευχθεί, ατυχία που στους υποκριτικούς κύκλους της Εκκλησίας θεωρείται βλακωδώς ως παράπτωμα. Δεν τα αναφέρω αυτά για να μειώσω τον πρωτοπρεσβύτερο, άγαμος ή έγγαμος δεν λέει από μόνο του απολύτως τίποτα για το ήθος των ανθρώπων, απλά αν είχε διαζευχθεί και αυτό κρύβεται από τους συναξαριστές του, δείχνει άλλη μια υποκρισία που υπάρχει στο χώρο αυτό, ο οποίος σβήνει όποιο γεγονός δεν τον συμφέρει και κόπτεται υποκριτικά για την «χριστιανική οικογένεια», που ο ίδιος ο Θεός αυτοπροσώπως «συνέζευξε» αδιαχώριστα κι ας καλπάζουν τα διαζύγια των «ευλογημένων» γάμων, όταν σύμφωνα συμβίωσης ευτυχούν!

Ο Ρωμανίδης  λοιπόν ήταν υποψήφιος βουλευτής (1977) της απροκάλυπτα φασίζουσας βασιλοχουντικής «Εθνικής Παράταξης», γεγονός που το εξωραϊστικό άρθρο της wikipedia το κρύβει και καλό θα ήταν αυτό το στοιχείο να προστεθεί στο λήμμα. Αιχμή του μαύρου της δόρατος ήταν η νεολαία της η Ε.Ν.Ε.Π. («Ελληνική Νεολαία Εθνικής Παράταξης»), με δεκάδες τοπικές οργανώσεις, που ολοκάθαρα προπαγάνδιζε τον Εθνικισμό, μέσα από το περιοδικό «Κίνημα». Βιτρίνα της η Ε.Π. είχε τους Στέφανο Στεφανόπουλο, πρωθυπουργό της αποστασίας του 1965 και κόντε Θεοτόκη, τέως υπουργό της ΕΡΕ και της ΝΔ. Απλή ανάγνωση των εφημερίδων της προεκλογικής περιόδου της 20ης Νοεμβρίου 1977, από τον «Ελεύθερο Κόσμο» μέχρι την «Ελευθεροτυπία» και των περιγραφών των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Στεφ-Στεφ στο θέατρο Μινώα, της εισόδου  του στην Πάτρα και των ομιλιών του (12 και 13.11) στην Αμαλιάδα και στον Πύργο, όπου εμφανίστηκαν μεταφερόμενοι οπαδοί με ρόπαλα κλπ, μετατρέποντας την κεντρική πλατεία του Πύργου σε πεδίο μάχης, αποδεικνύει τι ήταν  η ΕΠ. Στιλέτα, αλυσίδες, σιδερένια αιχμηρά αντικείμενα, πέτρες χρησιμοποιήθηκαν από τους πρόδρομους της Χ.Α. στις επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, με τραυματισμούς πολιτών. Ανάλογα επεισόδια έγιναν την ίδια ημέρα και στη Ζάκυνθο. Η υποψηφιότητα του Ρωμανίδη στην Α΄ Θεσσαλονίκης με την «ακροδεξιά» (έτσι την ανακοίνωσε η θεσσαλονικιώτικη «Μακεδονία» της 21.10.1977, αλλά φαίνεται πως ο Ρωμανίδης δεν τη διάβασε και συνέχισε να πιστεύει πως είναι υποψήφιος σοσιαλιστικού δημοκρατικού κόμματος), τον συστέγαζε στο ίδιο ψηφοδέλτιο με πρόσωπα όπως ο πρώτος σε σταυρούς (1195) Οδυσσέας Τόσκας (ο Ρωμανίδης ήλθε 4ος με μόλις 407), που συμπτωματικά πέθανε φέτος. Στο ναζιστικό Στόχο (5.3.2015) μπορεί κανείς να διαβάσει «ΧΑΣΑΜΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟ, ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ …Πέθανε …ο Τόσκας Οδυσσέας, … πρόεδρος της Βασιλικής Ένωσις …(sic, το ‘ελληνόψυχο’ ορθογραφικό λάθος επαναλαμβάνεται δυο φορές!). Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ελληνόψυχου και μεγάλου φίλου του «Στόχου».

Στις 14.11 ο Γεώργιος Ράλλης είχε καταγγείλει το κόμμα Ρωμανίδη ως «κόμμα της ακροδεξιάς, αναβίωση του χουντισμού, κατευθυνόμενο από φανατισμένα στελέχη της δικτατορίας». Για να μην μακρηγορώ όμως να καταλήξω με την υπενθύμιση πως στα τέλη του 1978, είχε πάει στα κεντρικά γραφεία της νεολαίας (Ακαδημίας 64) η Δέσποινα Παπαδοπούλου μεταφέροντας την απαίτηση του άντρα της να μετονομασθεί η ΕΝΕΠ σε Νεολαία Γεωργίου Παπαδοπούλου.

Ο «σοφός» «προφήτης», ο οποίος, ακόμη κι αν πιστέψουμε πως ήταν πολιτικά βλαξ, ποτέ του δεν εφάρμοσε τη μετάνοια που κήρυττε και ποτέ του δεν απολογήθηκε για τη συμμετοχή του σε αυτό το ακροδεξιό συνονθύλευμα, όταν ας πούμε το πήρε χαμπάρι. Να σημειώσω άλλωστε πως ήξερε πως δεν είχε το δικαίωμα να συμμετέχει σε κανένα κόμμα, κανονικά έπρεπε να είχε καθαιρεθεί και αφοριστεί, διότι οι Ιεροί Κανόνες δεν επιτρέπουν στους κληρικούς να πολιτεύονται (στ΄, πγ΄ και πα΄, Αποστολικοί Κανόνες, ζ΄ κανόνας Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου και σχόλια επ’αυτών αγ. Νικόδημου Αγιορείτη). «…Πρεσβύτερος… κοσμικάς φροντίδας μη αναλαμβανέτω· ει δε μη, καθαιρείσθω»,  «ου χρη … πρεσβύτερον καθιέναι εαυτὸν εις δημοσίας διοικήσεις, … Ή πειθέσθω .. ή καθαιρείσθω»,  «πρεσβύτερος, … στρατείᾳ σχολάζων και βουλόμενος αμφότερα κατέχειν, ρωμαϊκὴν αρχὴν και ιερατικὴν διοίκησιν, καθαιρείσθω» και ο καταπέλτης καν. ζ΄της Δ΄Οικ. ορίζει και ανάθεμα: «Τους άπαξ εν Κλήρω τεταγμένους …ωρίσαμεν μήτε επί στρατείαν, μήτε επί αξίαν κοσμικήν έρχεσθαι. Ή τούτο τολμώντας, και μη μεταμελουμένους ώστε επιστρέψαι επί τούτο, ό διά Θεόν είλοντο, αναθεματίζεσθαι». Δάσκαλε που δίδασκες δηλαδή, όχι μόνο στο ουσιαστικό κομμάτι της απόλυτης αντίθεσης του κόμματος Ρωμανίδη με τις ευαγγελικές αρχές, αλλά και στο τυπικό της τήρησης των Ι.Κανόνων, που για την Ορθοδοξία έχουν μεγάλο κύρος.

Ο πρωτοπρεσβύτερος και επίσης καθηγητής κρατικής Θεολογικής Σχολής Γιώργος Μεταλληνός, για να καλύψει τον Ρωμανίδη, δεν διστάζει να κάνει το μαύρο άσπρο, να αλλάξει ημερομηνίες και να πει παραμύθια, στο σχετικό βιβλίο του: «Με την πτώση των συνταγματαρχών, η Ελλάδα απέκτησε μια προσωρινή κυβέρνηση. Ήταν όμως περίοδος αντιποίνων (sic). Κηρύχθηκαν εκλογές. Αντιχουντικοί βασιλικοί πλησίασαν το π. Ρωμανίδη ζητώντας του να γίνει υποψήφιος του κόμματός τους (Εθνική Παράταξη). Μη όντας βασιλικός ο π. Ρωμανίδης, αλλά δημοκράτης, αρνήθηκε. … Παρ’ όλα αυτά ο π. Ρωμανίδης είδε το όνομά του να συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων του παραπάνω κόμματος στις εφημερίδες. Έστειλε τότε τηλεγράφημα στον αρχηγό του κόμματος, ζητώντας να διαγραφεί το όνομά του. Τότε μέλη του κόμματος προσπάθησαν να τον συγκινήσουν, λέγοντας ότι το κόμμα θα πληγωνόταν, αν επέμενε στην απάλειψη του ονόματός του. Το αποτέλεσμα ήταν να κατέλθει ως υποψήφιος, αφού ο αρχηγός του κόμματος τον διαβεβαίωσε ότι παραμένει σοσιαλιστής (sic) και δεν είχε ποτέ μεταβάλει την πολιτική ιδεολογία του, από την εποχή που αυτός ήταν συνάδελφος (sic, ορολογία ενός καθηγητή!) του Γ. Παπανδρέου και μέλος της κυβερνήσεώς του». Βέβαια στη βιασύνη του να κουκουλώσει τις πομπές του φίλου του, τον οποίο παρουσιάζει περίπου ως έναν ηλίθιο που θεωρούσε «σοσιαλιστή» έναν διάσημο, υπόλογο για εκ δεξιών πολιτική προδοσία του Κέντρου, ενεργούμενο του παλατιού, τον βουτυρομπεμπέ γιό της κυρα Φανής, παλαιοκομματικό μεγαλοαστό, που βρέθηκε στα 1977 αρχηγός-βιτρίνα του χουντικού κόμματος, ο πανεπιστημιακός (!) κ.Μεταλληνός (που παρουσιάζει την ημιτελή «κάθαρση» των εγκλημάτων της Χούντας ως «αντίποινα»! ), «ξεχνάει» πως αυτά δεν συνέβησαν το 1974, όπως τα έζησε, τα «ξέχασε» και τα περιγράφει ο ερευνητής το 2003 με δραματικό τόνο, αλλά το 1977. Ο κ.Μεταλληνός που λέει αυτές τις επιεικώς ανακρίβειες (δεν είναι η πρώτη φορά που λέει, ας τα πούμε, ψεματάκια, μερικοί θα τα έλεγαν ψεματάρες), με προχειρότητα η οποία δεν τιμάει την καθηγητική του ιδιότητα, ξέρει πολύ καλά πως ο Ρωμανίδης είχε επισύρει την οργή του φοιτητικού κόσμου με αφορμή το πανεπιστημιακό άσυλο (κινδυνολογούσε πως θα γίνονται ατιμώρητα  βιασμοί στα Πανεπιστήμια), πως είχαν γίνει επεισόδια εναντίον του και εναντίον μιας βοηθού του και πως ο ίδιος γνώριζε πολύ καλά και το ότι ήταν υποψήφιος και που ήταν υποψήφιος, πως το όργανο της Χούντας, ο  «Ελεύθερος Κόσμος» του Σάββα Κωνσταντόπουλου πρόβαλε προκλητικά με φωτογραφίες κλπ την υποψηφιότητά του (νομίζω μάλιστα με περιβολή λαϊκού-φωτ), πως ούτε ανήλικος ήταν ούτε είχε το ακαταλόγιστο, απλά οι αγιογράφοι του metallinos2_14jan16κάνουν αυτό που κάνουν συστηματικά οι ορθόδοξες αγιογραφίες, που παρουσιάζουν κακούργους βυζαντινούς αυτοκράτορες ως αγίους, αποσιωπούν και πλαστογραφούν.

Φαίνεται πως ο «σοφός» Ρωμανίδης είχε σοβαρό πρόβλημα να αντιληφθεί τι γινόταν στον περίγυρό του, εκτός κι αν είχε λόγους να μην το «αντιλαμβάνεται». Ένα άλλο γεγονός το επιβεβαιώνει. Διαβάζω σε έντυπο της Μητρόπολης Ναυπάκτου μια ομιλία, για την οποία μετά από τις φοβερές αποκαλύψεις, 22 μήνες αργότερα, σε βάρος του μνημονευόμενου εκεί Παντελεήμονα Μητρόπουλου, θα έπρεπε να είχε γραφτεί κάποια δικαιολογία, επανόρθωση ή συγνώμη από τη Μητρόπολη και από το διακεκριμένο ομιλητή ιερέα και όχι να επικρατήσει η απόλυτη σιωπή: «Ι.Μητρόπολις Ναυπάκτου, ‘Εκκλησιαστική Παρέμβαση’- Τεῦχος 174 – Ἰανουάριος 2011. Ἀφιέρωμα στὸν π. Ίωάννη Σ.    Ρωμανίδη: Ὁ διδάσκαλός μου ..:

…τοῦ Πρωτοπρ. π. Στεφάνου Αβραμίδη, Γραμματέως τής Συνοδικής Επιτροπής επί τών Διορθοδόξων καί Διαχριστιανικών Σχέσεων…Αλλά επιστρέφω στόν πατέρα Ιωάννη. Τέταρτο κοινό στοιχείο ήταν η σχέση μας μέ τήν Ι. Μονή Μεταμορφώσεως τής Βοστώνης. Τό 1958 ήλθε στή Βοστώνη καί φιλοξενείτο στήν Σχολή ο Μοναχός Παντελεήμων Μητρόπουλος, ο οποίος παρ’ όλο πού ήταν Αμερικανός είχε μεταβεί στό Αγ. Όρος όπου εκάρη Μοναχός στή Ρωσική Ι. Μονή τού Αγ. Παντελεήμονος αλλά καί αποτέλεσε μέλος τής συνοδείας τού Οσίου Ιωσήφ τού Σπηλαιώτου. Μετά από δύο  χρόνια, μέ τήν ευλογία τού τότε Επισκόπου Βοστώνης Αθηναγόρου καί μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Θυατείρων καί Μ. Βρετανίας, ίδρυσε κοντά στή σχολή Ι. Μονή επ’ ονόματι τής Θείας Μεταμορφώσεως. Τό Μοναστήρι έγινε πόλος έλξεως γιά πολλούς ιεροσπουδαστές, ανάμεσα στούς οποίους καί εγώ ο υποφαινόμενος. Κάθε Πέμπτη απόγευμα καί τίς Κυριακές μετά τή Θ. Λειτουργία επισκεπτόμουν τήν Μονή. Εκεί σέ ένα ξεχωριστό κελλί φιλοξενείτο η γερόντισσα Μητέρα τού π. Ιωάννου, η Γιάγια-Ρωμανίδη ….. Έτσι, στό Μοναστήρι βρίσκαμε συχνά καί τόν π. Ιωάννη πού ερχόταν νά επισκεφθεί τή μητέρα του…».

Που είχε εμπιστευτεί τη μάνα του ο Ρωμανίδης, σε ποια μονή σύχναζε και ο ίδιος; Αν ένας φωτισμένος άνθρωπος του Θεού, καθηγητής Πανεπιστημίου και πρωτοπρεσβύτερος, με τόσο κύρος στην Εκκλησία, ένας «προφήτης της Ρωμιοσύνης» που μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενά της και δεν βλέπει σε τι σκουπιδότοπο έχει εμπιστευτεί τη γριούλα μάνα του (τα εκθέσαμε αυτά τα ανατριχιαστικά στην «Ιστορία ενός μοναχού»-4.1), ένας άνθρωπος που δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τι γινόταν στον ιερό οίκο ανοχής-Γηροκομείο, ώστε να υπερασπιστεί τους αθώους μοναχούς που υπέκυπταν στις ομοφυλοφιλικές ορέξεις του οσίου ηγούμενου, ο οποίος τους έπειθε σαν νυμφομανείς ευσεβείς Ρωσίδες, με χωρία από την Π.Διαθήκη, πως η υποταγή τους στις ορέξεις του ήταν θεάρεστες (!), τότε ποιά είναι η θεολογική εγκυρότητα αυτού του ανθρώπου και ποια η σοβαρότητα όσων τον αγιογραφούν;

Αυτά που ήθελε να βλέπει ο Ρωμανίδης προκύπτουν από μια επιστολή του την οποία δημοσίευσε ο κ.Γιώργος Μεταλληνός: «…Πάντως ο μοναχός Παντελεήμων δεν είναι τυχαίος άνθρωπος. Έχει βγάλει καλό αμερικάνικο πανεπιστήμιο – και πολύ μορφωμένος και δυνατό κεφάλι. Γυρίζει με τα ράσα του και με τα γένια του και με όλα. Φθιάχνει κομβοσχοίνια, διδάσκει όσους ανθρώπους βρει και παντού εισαγάγει βυζαντινές εικόνες και φωνάζει να μη κόβουν τις ακολουθίες κ.τ.λ. Ο θεός να του δώση δύναμι και σας παρακαλώ να τον έχετε στην προσευχή σας διαρκώς, διότι πολλά θα εξαρτηθούν από τέτοια παιδιά. Προσεπάθησε να αρχίση ένα μοναστηράκι εδώ, αλλά η κεφαλή τον ημπόδισαν. Θέλουν δράσι (σημ. π. Γεωργίου Μεταλληνού: το δυτικό ευσεβιστικό πνεύμα!)…» (από το βιβλίο «… ο «προφήτης της Ρωμηοσύνης»», 2003, σ. 128-129). Φαίνεται πως ο «προφήτης» δεν έβλεπε τι γινόταν κάτω από τη μύτη του, εκτός κι αν έβλεπε και έκανε «τα στραβά μάτια», αφού ο Μητρόπουλος με τα κομποσκοίνια του και την ταλιμπανική γενειάδα του, εξέφραζε τη γνήσια Ορθοδοξία, η οποία αποκρούει κάθε εκδυτικισμό της «Ρωμηοσύνης».

Θα αρκούσε αυτό το αντιευαγγελικό κατασκεύασμα της «Ρωμηοσύνης Ρωμαιοσύνης κλπ» του Ρωμανίδη (σύμπτωση κι αυτή με το επώνυμο ή επιλέχτηκε από τον φέροντα;), και η εμμονή του για τη συνωμοσία της «κατάργησης της Ρωμανίας και της δυτικοποίησης της Ορθοδοξίας», για να τον έχει αποβάλει από τους κόλπους της κάθε χριστιανική Εκκλησία, πλην της κρατικής ελληνικής και για να ερμηνευτεί απόλυτα η συμμετοχή του στη φασίζουσα «Εθνική Παράταξη» του «Ελεύθερου Κόσμου» του Σάββα Κωνσταντόπουλου, ότι μπουρδολογίες κι αν μετέλθει ο κ.Γιώργος Μεταλληνός. Οι αυθαίρετες ανοησίες του Ρωμανίδη, που μόνο επιστημονικός ή θεολογικός λόγος δεν είναι, διαψεύδουν όποιον τολμήσει να τον πάρει στα σοβαρά : «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ ΡΩΜΑΝΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ… Η  ΡΩΜΑΙΟΣΥΝΗ ΩΣ ΕΝ ΤΩ ΚΟΣΜΩ ΗΓΕΣΙΑ..

Ο Ρωμηός έχει ηγετικά αισθήματα από την Ρωμηοσύνη του… είναι από την Ρωμηοσύνη του αετός. Οι Ρωμηοί είναι μεταξύ τους αετοί και προς τους ξένους αετοί… Δεν ενδιαφέρει τον Ρωμηό τι λένε οι ξένοι γι’ αυτόν, γιατί τα κριτήρια του είναι ρωμαίϊκα… είναι σκληρός και ελεύθερος και ποτέ αφελής. Και όταν το σώμα του ή τα συμφέροντα του σκλαβωθούν, κάμνει ελιγμούς και υποκρίνεται ανάλογα με τις περιστάσεις, για να παραμείνει με την ευφυία του όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερη η Ρωμηοσύνη του. Με περηφάνεια τον Καραγκιόζη κάμνει και πάντοτε αδούλωτος αετός της Ρωμηοσύνης παραμένει. Ο Νεογραικισμός αρκετά ζημίωσε το Ρωμαίϊκο με τη λεγόμενη ξενομανία του, η οποία είναι στην πραγματικότητα δουλοπρέπεια στα αφεντικά του…. Όπως γίνεται σύμμαχος με όποιο συμφέρει εθνικά, κατά τον ίδιο τρόπο αποκτά όλα όσα χρειάζονται από τη σοφία των επιστημόνων του κόσμου, αλλά τα προσαρμόζει στον ρωμαίϊκο πολιτισμό του. Ποτέ δεν συγχέει τις θετικές επιστήμες με τον πολιτισμό, αφού γνωρίζει ότι και ο βάρβαρος μπορεί να έχει ή να αποκτήσει και να προαγάγει τις θετικές επιστήμες, για να χρησιμοποιήσει αυτές στην υποδούλωση και καταστροφή των ανθρώπων. Γι’ αυτό ο Ρωμηός γνωρίζει ότι είναι πνευματικά ηγέτης και σε αυτούς που είναι ως τεχνοκράτες και ως οικονομική δύναμη, ηγέτες…. Ο Γραικύλος νομίζει ότι τέτοια ηγεσία είχαν μόνο οι αρχαίοι Έλληνες και φαντάζεται τον εαυτό του ως τον φύλακα των ερειπίων τους. Θεωρεί συνεχιστές και ηγέτες του πολιτιστικού έργου των αρχαίων Ελλήνων τους Ευρωπαίους. Δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι μόνο η Ρωμηοσύνη είναι συνεχιστής και ηγέτης του ελληνικού πολιτισμού… Οι μεγαλύτεροι ήρωες της Ρωμηοσύνης συγκαταλέγονται μεταξύ των αγίων…  Η Ρωμανία Νικά Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 14 Σεπτεμβρίου 1974».

Αυτή λοιπόν είναι η αυτάρεσκη, εγωκεντρική και αλαζονική ευνοούμενη του Κυρίου φαντασιακή Ρωμανία, που κολακεύει τους Ρωμιούς κουφιοκεφαλάκηδες, απαξιώνει τους Χριστιανούς της Δύσης, η κατέχουσα την μόνη ορθή πίστη, καταγωγή και γνώση, με πιστοποιητικά των Ρωμανίδη-Μητρόπουλου, για την οποία επιβεβαιώνει ο κ.Μεταλληνός, επικαλούμενος τις ιερές μούμιες της ανατολικής καλογερικής αγυρτίας, που η προοδευμένη Δύση, ντρέπεται πλέον να τις παράγει όπως παράγει η φύση τα άφθαρτα  μαμούθ των παγωμένων κλιμάτων ή όπως κατασκεύαζε μούμιες το ιερατείο του Όσιρι: «Η Ευρώπη μετά το σχίσμα είχε μεν πρόοδο στα γράμματα και τις επιστήμες, ‘πνευματικά’ όμως (στη γνώση του Ακτίστου) είχε παρακμή και πτώση». Ο κ.Μεταλληνός επικαλείται και τον Ευγένιο Βούλγαρη που επισημαίνει πως «η Ευρώπη δεν αναδεικνύει Άγιους, με άφθαρτα λείψανα μετά το σχίσμα» («Τουρκοκρατία…»-Ακρίτας, 1993). Τα λείψανα, τα μακριά γένια, τα κομπολόγια, τα ράσα, οι βυζαντινές εικόνες, αναδεικνύονται σε μέτρο της χριστιανικής αρετής, ενώ η «δράσι», δηλαδή οι καλές και δύσκολες πράξεις αλληλεγγύης, απαξιώνονται ως δυτικός ευσεβισμός!

Πέρα όμως από τις επηρμένες φανφάρες ενός αντιευαγγελικού φυλετικού και θρησκευτικού εθνικισμού, υπάρχει για το Ρωμανίδη και η καραμανλίδικη καταγωγή της μητέρας του. Οι Καραμανλήδες, κατά τον Ραφαηλίδη και κατά πολλούς με σοβαρά επιχειρήματα, ήταν Τούρκοι και όχι απλά «τουρκόφωνοι» Ορθόδοξοι (σήμερα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι Ορθόδοξοι στην Γαγκαουζία),  απόγονοι των βυζαντινών «Τουρκόπουλων», που κατά το Νικηφόρο Γρηγορά. «τώ χριστιανικώ αναγεννηθέντες βαπτίσματι» «και την των Ρωμαίων ασπασάμενοι συνδιαίτησιν» μετείχαν στην «Ρωμαίων στρατιάν». Αυτά βέβαια δεν αφορούν τις δικές μας αξίες, που δεν χωρίζουν τους ανθρώπους κατά τη φυλή ή τη θρησκεία αλλά κατά τα έργα τους, όμως για τους Ορθόδοξους της κρατικής Εκκλησίας αυτές οι σκέψεις καταγωγής αποτελούν casus belli . Προσωπικώς βέβαια, πιστεύω, πως τα εκ των φωτογραφιών προκύπτοντα φυλετικά χαρακτηριστικά του πατρός Ρωμανίδου, είναι αμιγώς αρχαιοελληνικά, πιο πολύ και από αυτά του μελαμψού φύρερ Μιχαλολιάκου, που η κοψιά του αποδεικνύει το γονιμοποιό πέρασμα των στρατευμάτων του Ιμπραήμ από το Μωριά.

Δεν με ενδιαφέρει να μειώσω κανέναν, άλλωστε οι ιδέες μπορεί να υπάρχουν πέρα από τις όποιες ατυχίες των εμπνευστών τους, όμως τα πράγματα πρέπει να μπαίνουν στη θέση τους, τα γεγονότα να ερμηνεύονται και η πραγματικότητα να μην κρύβεται. Η πολλαπλά προκλητική και αθέμιτη παρουσία ενός κληρικού που εκπροσωπεί ένα ηγεμονικό, όσο και απροκάλυπτα ρατσιστικό, διχαστικό, αντιευαγγελικό, μεγαλοϊδεατικό και γελοίο, ιδεολογικό ρεύμα στην Εκκλησία, στο ψηφοδέλτιο μιας φασίζουσας παράταξης, κι ας ήταν νωπή η ανεξίτηλη ντροπή της χουντικής Εκκλησίας της 7ετίας, χωρίς να τον αποδοκιμάζει η Εκκλησία, πρέπει να καταγραφεί και στο διαδίκτυο, μαζί με την καταγγελία μιας ανόητης προσπάθειας ενός «συναδέλφου» του (για να χρησιμοποίησω το λεκτικό του κ.Μεταλληνού), να θολωθεί η ατμόσφαιρα αυτού του ανοσιουργήματος.

Φαίνεται πως ο κ.Μεταλληνός ειδικεύεται σε παραμορφωτικές σκοπιμοθηρικές παρουσιάσεις πεθαμένων. Μετά τον γρήγορο και αιφνίδιο θάνατο του καλοπροαίρετου τηλεοπτικού του συνομιλητή-αντιπάλου Βασίλη Ραφαηλίδη, που δεν πρόλαβε να γίνει Σκαρίμπας (έτρεψε σε φυγή τον επίδοξο επιθανάτιο εξομολόγο του), μετά την αυθαίρετη θρησκευτική του κηδεία από αμελείς συγγενείς και μετά την αυτόκλητη επικήδεια ομιλία του ίδιου, δεν δίστασε να πει πράγματα που δεν θα τολμούσε να πει αν ο μακαρίτης ζούσε, γιατί θα τον διέψευδε. Ο κ.Μεταλληνός στάθηκε πιστός στην καταγραμμένη μεθόδευση του κλήρου να οικειοποιείται φιλοσόφους-διανοούμενους και να σφετερίζεται το κύρος τους, μέσω της επώδυνης επιθανάτιας δοκιμασίας τους, από τον Μοντεσκιέ, το Βολταίρο και το Ντιντερό μέχρι τον Κίρκεγκορ, με ζήλο που εμπίπτει στην ιστορική ανεκδοτολογία.

Ο κ. Μεταλληνός δεν θα έτυχε να μάθει τη γνώμη του μακαρίτη Ραφαηλίδη: «Πάντα είχα την έμμονη ιδέα πως αυτοί που εκφωνούν επικήδειους είναι λίγο ως πολύ απατεώνες» («Διαβάζω», αριθ. 66-6.4.’83). Ο πρωτοπρεσβύτερος άφησε να εννοηθεί πως ο νεκρός είχε ζητήσει να κηδευθεί θρησκευτικά, σαν άλλος Γλέζος που θέλει τον αρχιεπίσκοπο Λαυρεντιαδοκυριακίδη να τον ψάλλει, αλλά τα αδέλφια του νεκρού τον διέψευσαν αποδίδοντας τον ισχυρισμό αυτό σε παρεξήγηση («Ελευθεροτυπία», 23-9-2000). Το τι αξία έχουν λοιπόν οι ισχυρισμοί Μεταλληνού, μπορεί να το κρίνει ο αναγνώστης από την ευκολία με την οποία ο αρθογράφος των «Ν.Α.» του Μιχαλόπουλου, λέει ύποπτες και παραμορφωτικές ανακρίβειες. Ο Ραφαηλίδης δεν ήταν Γλέζος (ήταν ακριβώς το αντίθετό του) για να θέλει θρησκευτική κηδεία, ο Ρωμανίδης δεν ήταν δημοκράτης, ήταν ακροδεξιός, ο Ρωμανίδης δεν πολιτεύτηκε το 1974 με το στανιό αλλά το 1977, συνειδητά, η απόδοση δικαιοσύνης μετά τη μεταπολίτευση στους πρωταίτιους της Χούντας, δεν ήταν «αντίποινα», ο διαβόητος για τα ομοφυλοφιλικά του όργια με νεαρούς μοναχούς του όσιος Παντελεήμων Μητρόπουλος, δεν ήταν ένα ενάρετο πρότυπο κληρικού, ο πορνοφασίστας μητροπολίτης Κορνάρος ήταν βασανιστής και όχι αριστερός εξόριστος της Μακρονήσου, όπως σιωπηλά συγκατένευσε ο κ.Μεταλληνός σε λάθος του Ραφαηλίδη, η Ιεραρχία συνεργάστηκε σύσσωμη με τη Δικτατορία χωρίς ούτε μία (1) εξαίρεση, η δήλωση Κίσινγκερ, που διακινεί η ακροδεξιά συκοφαντική μηχανή, δεν έγινε ποτέ και δεν μπορούσε ο κ.Μεταλληνός να την έχει ακούσει ο ίδιος με τα αυτιά του (βλ Ν.Σαραντάκου: «Η περιβόητη δήλωση Κίσινγκερ για τον ελληνικό λαό και ο Λάκης Λαζόπουλος»22 Απρ 2008: «…ο π. Μεταλληνός, προσκαλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή το 2003, δήλωσε ότι όχι μόνο υπάρχει η δήλωση Κίσινγκερ, αλλά και την άκουσε ο ίδιος με τ’ αυτιά του…»).

Χείλη ιερέως ου ψεύδονται; Έχω την υποψία πως ψεύδονται και παραψεύδονται (για ‘ιερό’ σκοπό, που αγιάζει τα μέσα).

 

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

15 Responses to Για τον παπα-Ρωμανίδη, «προφήτη της Ρωμιοσύνης»

 1. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Μια ιερή πνευματική σειρά: Ιερόθεος Μεσολογγίου-Καλλίνικος Πούλος-Ιερόθεος Ναυπακτίας βιογράφος Ρωμανίδη


  http://www.agriniopress.gr/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF/#sthash.9SvhVxef.dpuf

  Αφιέρωμα στον Ναυπακτιώτη Μητροπολίτη Εδέσσης Αείμνηστο Καλλίνικο Πούλο

  Ως οδηγό μου θα έχω τα πάρα πολλά άρθρα-κείμενα-επιστολές-τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία, που έχει κατά καιρούς γράψει, το πνευματικό του παιδί, ο Αρχιμανδρίτης τότε νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ
  Σε ηλικία είκοσι επτά χρονών στρατεύτηκε στα ΛΟΚ (Δυνάμεις Ορεινών Καταδρομών ) ήταν εποχή του συμμοριτοπόλεμου και ως στρατιώτης κήρυττε το λόγο του Θεού εμψυχώνοντας στρατό και λαό. Τελείωσε το Στρατό την 1 Απριλίου 1949. Είχε όμως διοριστεί από το 1942 ως Γραμματέας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, οπότε συνεχίζει και μετά από το στρατό να εργάζεται εκεί.

  Από τη θέση αυτή δίνει μεγάλη σημασία στη Κατήχηση των παιδιών. Λειτουργεί Κατηχητικά Σχολεία, διδάσκει το λόγο του Θεού με θέρμη, γίνεται αγαπητός σε όλα τα παιδιά των Σχολείων. Γράφει τις εγκυκλίους του Μητροπολίτου Ιεροθέου, τον ακολουθεί σε όλες τις περιοδείες. Παραμένει συνεχώς στα Γραφεία της Μητροπόλεως και εργάζεται για την διεκπεραίωση των υποθέσεών της. Ο Επίσκοπος Ιερόθεος τον αγαπά πάρα πολύ και είναι το στήριγμά του.

  Μετά την εκλογή του αδελφού του Κωνσταντίνου σε Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, ο Επίσκοπος Ιερόθεος προκειμένου να αναπληρώσει τη θέση του Πρωτοσύγκελλου προχώρησε σε χειροτονία, το Δημήτριο. Έτσι γράφτηκε στην Ιερά Μονή Μυρτιάς Τριχωνίδας και η κουρά του έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου στις 23 Νοεμβρίου 1957. Το όνομα που έλαβε ήταν Καλλίνικος. Την επόμενη ημέρα 24 Νοεμβρίου και στον ίδιο Ναό χειροτονήθηκε Διάκονος από τον αδελφό του Επίσκοπο Κωνσταντίνο. Η φήμη του Καλλινίκου είχε φθάσει σε όλο το Νομό.

  Ακολούθησε η χειροτονία του σε Πρεσβύτερο και η προχείρισή του σε Αρχιμανδρίτη έγινε μετά από μια εβδομάδα, την 1 Δεκεμβρίου 1957, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου.

  Ως Πρωτοσύγκελλος έχει περισσότερες ευθύνες. Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος προσβάλλεται από καρκίνο και τον περισσότερο καιρό βρίσκεται για θεραπεία στην Αθήνα. Ο Καλλίνικος τώρα γίνεται η ψυχή και η καρδιά της Μητροπόλεως. Η αγάπη του για την Εκκλησία είναι μεγάλη και πραγματική. Οι σχέσεις του με τον Ιερόθεο ήταν άριστες, η προσωπικότητα του Επισκόπου τον επηρέασε πάρα πολύ. Δύο χρόνια πριν την κοίμησή του έγραφε για τα προσόντα και τα χαρίσματα που είχε ο Πρωτοσύγκελλός του:

  «Από της 31ης Ιουλίου 1942 μέχρι του διορισμού του ως Πρωτοσυγκέλλου διετέλεσε Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως επιδειξάμενος εξαιρετικήν διοικητικήν και επιστημονικήν ικανότητα και έκτακτον δραστηριότητα και αφοσίωσιν εις το καθήκον, εργατικός και εν τοις Γραφείοις και εκτός αυτών ως Ιεροκήρυξ εν τοις Ιεροίς Ναοίς Πόλεων και υπαίθρου, εν Φυλακαίς και εν τω Στρατεύματι ομιλών ου μόνον κατά τας Εορτάς, αλλά πολλάκις και κατά τας καθημερινάς, έχει δε το εξαιρετικόν χάρισμα να ενθυμήται τα Ιερά Κείμενα και να χρησιμοποιή αυτά κατά την διαλάλησιν του λόγου του Θεού, μελετηρός, ανώτερος χρημάτων και προσεκτικός εις την ζωήν του».

  Στις 12 Μαΐου 1961 μετά από πολύμηνη ταλαιπωρεί με τον καρκίνο, εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Ιερόθεος. Τώρα ο Καλλίνικος καλείται να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για την λειτουργία της Μητροπόλεως, έτσι και έγινε. Ο Ιερόθεος όρισε τον Καλλίνικο και εκτελεστή της Διαθήκης του.

  Τοποτηρητής, της Μητροπόλεως ορίζεται από την Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος. Ο οποίος παρέμεινε μέχρι το Νοέμβριο του 1965 όπου και έγινε η τοποθέτηση του νέου Μητροπολίτη Θεόκλητου Αβραντινή. Στο διάστημα αυτό ο Καλλίνικος συνεργαζόταν άριστα με τον Ιγνάτιο ο οποίος τον χειροθέτησε Πνευματικό και σε σχετικό πιστοποιητικό του γράφει:

  http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2011/06/h.html

  Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

  H εκκλησία στην Κατοχή

  Μητροπολίτης Μεσολογγίου Ιερόθεος

  Το 1944 κόντρα σε κάθε διαμαρτυρία ανοίγει τον τάφο του προκατόχου του και με μεταφορικά μέσα Γερμανών μεταφέρει τα κόκκαλά του σε κενοτάφιο αφού πρώτα κλέψει την ποιμαντορική ράβδο και το εγκόλπιό του. Ο δημοσιογράφος Θέμος Κορνάρος που το 1945 θα φέρει το θέμα στην δημοσιότητα κατηγορείται για κομμουνισμό και στέλνεται στην Μακρόνησο. Ο Ιερόθεος στο δικαστήριο ισχυρίζεται ότι τον τάφο τον άνοιξε γιατί ο προκάτοχός του τον επισκέπτονταν στον ύπνο του και του έλεγε ότι δεν αισθάνονταν άνετα με τα δύο αυτά σκεύη που είχαν θέση πίσω στην εκκλησία. Το ίδιο έτος ο Ιερόθεος πουλάει τα άλευρα της αρχιεπισκοπής στον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού και αργότερα στον λαό του Μεσολογγίου δηλώνει ότι τα έκλεψαν. Σε μεταγωγή του για λειτουργία στο Αιτωλικό λιθοβολείται από τον κόσμο και εξαπολύει την γερμανική του φρουρά να διαλύσει το πλήθος. Ο Ιερόθεος είχε όμως και καλούς φίλους. Ιστορικά έχουν μείνει τα γλέντια που παρέθεσε στον Ιταλό στρατηγό Καζάλε Ματζάνι ενώ δίπλα στην αρχιεπισκοπή εδράζονταν οι φυλακές των πατριωτών. Ο Ιερόθεος επίσης είναι και ο υπαίτιος του «ξυρίσματος» του παπά Κωνσταντίνου Βαλή, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ΕΑΜική αντίσταση εκτελώντας απίθανες αποστολές και άθλους πατριωτισμού. Και η λίστα εγκλημάτων του είναι ακόμα μεγάλη. Η μητρόπολη Μεσολογγίου συντάσσει καταλόγους για τους ναζί με τα ύποπτα στοιχεία. Παράλληλα ο Ιερόθεος δημιουργεί την οργάνωση Εθνικός Συναγερμός που στελεχώνεται με γκεσταπίτες, ληστές μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας κτλ και έχει ως κύριο στόχο της την καταπολέμηση του ΕΛΑΣ. Η οργάνωση αυτή επιβιώνει έως και τον εμφύλιο όπου δρα ως παρακρατικό αντικομουνιστικό απόσπασμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική διοίκηση το 1943 μοίρασε κάποια κίτρινα φυλλάδια τα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων: « Ο αγών του γερμανικού στρατού εναντίον των ανταρτών και των αποτυφλωμένων συνενόχων του, ηυλογήθη υπό του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ιερόθεου…»

  Ιερέας Σπύρος Καραβιάς

  Ιερέας του χωριού Σπολάιτα και έμμισθος γκεσταπίτης μέλος της οργάνωσης Εθνικός Συναγερμός.

  Ιερέας του χωριού Δοκίμιο

  Ληστής, χαφιές και φασίστας πρώτης κατηγορίας. Λειτουργούσε με το αυτόματο κρεμασμένο στο στήθος.

  Ιερέας Σπύρος Παπαθανασίου

  Τιμητικός λοχαγός των Ταγμάτων Ασφαλείας με το παιδί του εθελοντή στον γερμανικό στρατό.

  Ιερέας Γιάννης Παπαποστόλου

  Πράκτορας στων ναζί στο Παναιτώλιο. Όταν τον αποκαλύφθηκε από το ΕΑΜ κινδύνευσε και έφυγε για το Αγρίνιο. Τα πράγματά του μετέφεραν εκεί γερμανικά αυτοκίνητα. Τρεις ημέρες μετά βοηθά στην οργάνωση επιδρομής των Γερμανών στο Παναιτώλιο. Συλλαμβάνονται 28 πατριώτες και εκτελούνται σε άγνωστη τοποθεσία

  Ηγούμενος της μονής Αγγελοκάστρου Θεόφιλος

  Διορισμένος από τον μητροπολίτη Ιερόθεο και δεξί του χέρι. Πούλησε την εκκλησιαστική περιουσία της μονής σε ντόπιο τσοπάνο με τον οποίο είχε έχθρα λόγω της σχέσης του με την κόρη του. Αργότερα διορίζεται επόπτης ιερέων και μοναστηριών. Σε αυτή την θέση καταληστεύει επιβάλλοντας φόρο τα γειτονικά μοναστήρια. Το χειμώνα του 1944 διαφθείρει κορίτσι 17 ετών και το κλέβει μεταφέροντάς το στο Αιτωλικό. Η σιωπή της οικογένειας εξαγοράζεται από τον Ιερόθεο. Τον Μάρτη του 1944 επιτίθεται σε δεύτερο κορίτσι μικρής ηλικίας. Τον δέρνουν και αιτιολογεί την πράξη του ως τεστ αρετής. Ο Θεόφιλος αργότερα στελεχώνει και την Χ.

 2. Ο/Η Ιερέας Χ. λέει:

  H υποψηφιότης του πατρός Ιωάννου Ρωμανίδου, υπήρξε και αυτή καθ’εαυτήν και δι’ους επέλεξεν, ένα τεράστιον και ασυγχώρητον, ως μηδέποτε αποκηρυχθέν, εκκλησιολογικόν κάνδαλον, μια ασεβεστάτη καταπάτησις των Ιερών Κανόνων. Πάσα απόπειρα δικαιολογήσεως ψευδής και αναξία εστί.

  http://panayiotistelevantos.blogspot.gr/2012/04/blog-post_8942.html

  Sunday, April 1, 2012

  Η ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  Του Παναγιώτη Τελεβάντου

  Την κακοδοξία ότι (άκουσον! άκουσον!) οι κληρικοί μπορούν να εκλέγονται βουλευτές ελέγχει με θάρρος και κανονική ακρίβεια ανώνυμος σχολιαστής από τον ιστοχώρο.

  Ας μην αναφερθούμε στο όνομα του συντάκτη του σχολίου, επειδή ο ίδιος προτιμά την ανωνυμία, αν και φυσικά δεν υπάρχει άλλος στο συγκεκριμένο χώρο που ξέρει κανονικό δίκαιο, εκκλησιαστική ιστορία και θεολογία.

  Την παρουσία αρκετών κακόδοξων διαπιστώνουμε στο συγκεκριμένο χώρο που τους ενοχλούν τα άγια λείψανα και η λαική ευσέβεια και τον “Αμέθυστο”, ο οποίος στο διάλειμμα της αισχρολογίας στην οποία συστηματικά επιδίδεται, ασχολείται με τα όνειρα του χρυσού γάιδαρου της Μαρί Λουίζ και την οντολογία του Χάιντεγκερ (αυτή τον μάρανε!).

  Παραθέτουμε το σχετικό σχόλιο.

  ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑΣ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  Ποιός είπε, ότι «η ιδιότητα του βουλευτή δεν έχει καμμία σχέση με την άσκηση εξουσίας, που απαγορεύουν οι ιεροί κανόνες στους κληρικούς»; Τι καινοφανής άποψη είναι αυτή και σε ποιά αγιογραφικά ή πατερικά κείμενα στηρίζεται;

  Εμείς, γνωρίζουμε από αιώνες τις τρεις εξουσίες, που πηγάζουν από το λαό και διακρίνονται μεταξύ τους: την εκετελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Οι βουλευτές σε ποιά ανήκουν ή δεν ανήκουν σε καμμία και δεν λογοδοτούν στο λαό; Εμείς γνωρίζουμε, ότι ανήκουν στη νομοθετική ΕΞΟΥΣΙΑ. Ή δεν είναι έτσι;

  Από την άλλη γνωρίζουμε ότι ο ζ΄ κανόνας της Δ΄ Οικουμενικής απαγορεύει σε κληρικό την άσκηση οποιασδήποτε κοσμικής εξουσίας: «Τους άπαξ εν Κλήρω τεταγμένους και μοναστάς, ωρίσαμεν μήτε επί στρατείαν, μήτε επί αξίαν κοσμικήν έρχεσθαι. Ή τούτο τολμώντας, και μη μεταμελουμένους ώστε επιστρέψαι επί τούτο, ό διά Θεόν είλοντο, αναθεματίζεσθαι».

  Από πότε λοιπόν ο βουλευτής δεν κατέχει κοσμικήν εξουσίαν; Και εάν δεν κατέχει κοσμικήν εξουσίαν, τότε τι κατέχει, πνευματικήν εξουσίαν ή δεν κατέχει καμμίαν εξουσίαν; Μήπως, ως κοσμική εξουσία νοείται μόνον η εκτελεστική;

  Όσον αφορά τα παρατεθέντα παραδείγματα θεωρούνται τουλάχιστον ατυχή:

  Δηλ. επειδή ο π. Ι. Ρωμανίδης έθεσε υποψηφιότητα με την «Εθνική Παράταξη», η πράξη του αυτή θεωρείται εκκλησιολογικά ορθή;

  Ή επειδή ο π. Δ. Στανιλοάε διετέλεσε ταυτόχρονα και βουλευτής στο ρουμανικό κοινοβούλιο σημαίνει ότι η πράξη του είναι ορθή σύμφωνα με τους Ι. Κανόνες;

  Ή επειδή ο Μόσχας Κύριλλος είναι ταυτόχρονα και βουλευτής στο ρωσικό κοινοβούλιο σημαίνει, ότι πράττει ορθά;

  Όσο μεγάλος θεολόγος και εάν θεωρείται ένας κληρικός, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αλάνθαστος. Εδώ, έχουμε αγίους της Εκκλησίας, που πλανήθηκαν περί την Πίστη και όχι απλώς έσφαλλαν (κατά το Μ. Φώτιο) και θα ανακηρύξουμε τους ανωτέρω αλάνθαστους;

  Λίγο προσοχή χρειάζεται, όταν διακηρύσσουμε θέσεις αντικανονικές, που δεν θεμελιώνονται με αποδείξεις και κείμενα, απλώς και μόνο για να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα.

 3. Ο/Η του κώλου λέει:

  Αντιμνημονιακά έπεα-Εθνικέ εκστρατείε
  Μεταλληνός και Νικολόπουλος (ΣΥΡΙΖΕΛ)
  Π. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ
  Μεταλληνός για τον εαυτό του: «Που είναι οι διανοούμενοι»

  Ο Μεταλληνός ερμηνεύει τα θαύματα
  Θαύματα Θαύματα Θαύματα
  Το θαύμα του Αρχάγγελου

  http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=1812&obcatid=1
  Συντάραξε ολάκερη τη Ρόδο και το Πανελλήνιο το θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

  Σύγχρονος γέροντας ερμηνεύει γιατί δάκρυσε ο Αρχιστράτηγος

  (30/10/2013 10:31)

  Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου πιστές γυναίκες που μετέβησαν στο μικρό εκκλησάκι του Ταξιάρχη που βρίσκεται στο κοιμητήριο της Ιαλυσού βρέθηκαν ενώπιον ενός παράδοξου γεγονότος. Από τα μάτια του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, της ιστορικής εικόνας που χρονολογείται από το 1896 είδαν να τρέχουν δάκρυα. Αμέσως ειδοποίησαν τον εφημέριο! Εκείνος μόλις είδε το παράδοξο τούτο σημείο ενημέρωσε τον Μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλο, έναν φιλακόλουθο και ταπεινό Ιεράρχη.
  Xριστιανική αγάπη και ευγένεια
  Όξω οι πούστιδοι

  http://lykavitos.gr/archives/130018
  Τα “πουστ…ά” της Ευρώπης και ο…Νικολόπουλος. Το διαδίκτυο “έσκισε” τον γελοίο Έλληνα βουλευτή (εικόνες)

 4. Ο/Η +π.Π. λέει:

  Θίξατε όσο δεν φαντάζεστε κύριε Ροιδη Λασκαράτε ένα θέμα που έχει θαφτεί βαθιά όσο δεν μπορείτε να υποψιαστείτε την υποψηφιότητα του μεγάλου Ρωμανίδη με το χουντικό κόμμα το 1977. Καλά κάνατε χάριν της αληθείας. Παρακολουθείστε όλον το διάλογο, από τον οποίο εκθέτω μερικά τμήματα. Θρασύτατη απάντηση νεαρού υποστηρικτή του Ρωμανίδη σε πολιό θεολόγο:
  «τον καιρό μετά την πτώση της χούντας δημιουργήθηκε πολιτικός πανικός. Με αποτέλεσμα τα κόμματα τότε να προσπαθήσουν να ψαρέψουν από καίριες θέσεις ( οπως καθηγητάς πανεπιστημίων ) ανθρώπους για να κατέβουν ως βουλευτές. Υποψήφιο θύμα της Ε.Π.Ε ήταν ο π. Ρωμανίδης»

  http://sinevohia.gr/index.php?topic=1164.25
  Ἰωάννης
  Sr. Member
  ****

  Μηνύματα: 485
  Προφίλ

  Ο Ρωμανίδης και η θεολογική του συμβολή

  « Απάντηση #25 στις: 06 Ιουνίου, 2010, 05:43:28 μμ »

  Εγώ σε πλήρη αντιδιαστολή με εσάς κυριε Μποζοβίτη χρησιμοποιώ τεκμηριωμένα επιχειρήματα και πηγές για να απαντώ και όχι απαράδεκτες και προσβλητικές εκφράσεις. Τις οποίες μόνο άνθρωποι που δεν έχουν ουδεμία σχέση με το αντικείμενο θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν.Είμαι 18 ετών και ξέρω να σέβομαι τους μεγαλυτέρους μου, αλλα σε θέματα πίστεως είμαι αμείληκτος και αγωνιστικός!!! Δέν ανέχομαι προσβολές που ουδεμία μα ουδεμία βαση έχουν και καμία επιχειρηματολογία δεν τις στηρίζει. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΑ, ότι γράφετε απο δώ και πέρα να το στηρίζετε και να μην πετάτε ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΑ!!!
  ……..

  Ξένια
  Αρχιτρίκλινος
  Hero Member
  ***

  Μηνύματα: 3283
  Προφίλ

  Ο Ρωμανίδης και η θεολογική του συμβολή

  « Απάντηση #26 στις: 06 Ιουνίου, 2010, 10:21:04 μμ »

  καλά βρε συ χαλάρωσε λίγο! Να πω ότι ήταν πνευματικός σου πατέρας πάει στο καλό!

  ……..
  panagiota k giannis
  Συνευωχήτης
  **

  Μηνύματα: 71
  Προφίλ

  Ο Ρωμανίδης και η θεολογική του συμβολή

  « Απάντηση #29 στις: 07 Ιουνίου, 2010, 01:57:31 πμ »

  ισχυριζεστε οτι τα γεγονοτα σχετικα με την συμμετοχη του π.Ρωμανιδη σε ακροδεξιο κομμα εξεληχθηκαν πολυ διαφορετικα απο αυτα που αναφερει ο πατηρ Μεταλληνος στο βιβλιο του \»πρωτοπρεσβυτερος Ιωαννης Σαββας Ρωμανιδης -ο προφητης της ρωμιοσυνης\» .. και ακριβως επειδη δεν θελουμε να χαβουμε ευκολα οτι μας σερβιρουν τι στοιχεια εχετε να προσκομισεται για να υποστηριξεται αυτα που ισχυριζεστε????λετε οτι τα ζησατε γιατι ομως να σας πιστεψουμε την στιγμη που τα στοιχεια μας τα εχουμε αντλησει απο βιβλιο το οποιο το εχει γραψει ο πατηρ Μεταλληνος ο οποιος ηταν πολυ στενος συνεργατης κ φιλος του π. Ρωμανιδη συνεπως ηταν καλος γνωστης των γεγονοτων και ο οποιος ειναι πολυ αξιολογος ανθρωπος και δεν θα εγραφε ψευδη?????αν εχετε στοιχεια προσκομιστε τα αλλιως μην διαδιδεται αβασιμες πληροφοριες κ θα σας παραδεχτω….. κ ετσι ομως να ειναι οπως τα λετε τι σχεση εχουν οι προσωπικες του επιλογες με την θεολογια του?αλλωστε ουδεις αναμαρτητος.επισης ο π. Ιωαννης ηταν εξυπνος νοημων ανθρωπος και ειναι δυσκολο εως αδυνατο ν πιερασει το χουντικο κομμα για σοσιαλοδημοκρατικο.Και στα βιβλια του οπου μιλαει για πολιτικη οι ιδεες του ειναι δημοκρατικοτατες !

  ΠΑΜΕ ΑΛΛΟΥ ΤΩΡΑ.
  ENΩ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΕΠΑΡΚΩΣ στα περί συμμετοχής του π.Ρωμανίδη σε ακροδεξιο κόμμα εσείς συνεχίζετε να καταχωρείτε τα ίδια χαλκεύματα με τα ίδια ατεκμηρίοτα λόγια και να ακυρώνετε τα γραφόμενα μου με απλές βρισιές. Ωραία επιστημονική μέθοδος!!!!
  Δεν θα έπρεπε να επαναλάβω τα ίδια και λόγω σωμάτικης και πνευματικής κοπόσεως , διότι ωφείλατε να μελετήσετε καλά τις απαντήσεις μου κάτι το οποιο μάλλον δεν κάνατε και αν κάνατε, λόγω τις εμπάθεια σας προς το πρόσωπο του παπα-Γιάννη πού είναι ηλίου φαεινότερη σε όλο το φόρουμ εσείς τα απορρίψατε λες και ήταν απτο μυαλό μου και χωρίς αναφορές και τεκμήρια!!! ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΑΤΕ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ!!!
  Επαναλαμβάνω λοιπόν , τον καιρό μετά την πτώση της χούντας δημιουργήθηκε πολιτικός πανικός.Με αποτέλεσμα τα κόμματα τότε να προσπαθήσουν να ψαρέψουν από καίριες θέσεις ( οπως καθηγητάς πανεπιστημίων ) ανθρώπους για να κατέβουν ως βουλευτές. Υποψήφιο θύμα της Ε.Π.Ε ήταν ο π. Ρωμανίδης.Τον πλησίασαν λοιπόν αντιχουντικοί βασιλικοί και του ζήτησαν να κατέβει με το κόμμα τους!!! Ο παπα-Γιάννης όντας δήμοκράτης και εντελώς αντίθετος με την πολιτική τους ιδεολογία ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ \’\’ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ\’\’ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ \’\’ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ\’\’. Εγώ έχω επίσης στα χέρια μου 20 ηχογράφημένες διαλέξεις του οπου φαίνονται ξεκάθαρα οι αντιλήψεις του! Παρολα αυτά είδε το όνομα του στίς εφημερίδες μεταξύ των υποψηφίων και αμέσως με τηλεγράφημα ζήτησε την διαγραφή του κάτι το οποίο δεν έγινε αλλά ούτε και εκλέχθηκε ποτέ… ΟΥΤΕ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΑΝΕ, ΟΥΤΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ!!! ΕΛΕΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! Αλλά και διαφορετικά να\’ χαν τα πράγματα επηρεάζει σε κάτι την θεολογία??? ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝ.ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΟΣ ΠΑΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΑΠ\’ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ?????????????? ΣΑΦΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΜΠΑΘΕΙΣ….ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ… ΛΟΓΩ ΚΟΥΡΑΣΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΑΡΓΟΤΕΡΑ…
  ……………….

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://roides.wordpress.com/2011/12/14/14dec11/

  «Οι πονηριές του κ. +Γιώργου Μεταλληνού+

  Posted on 14/12/2011

  … απέναντι στον Βασίλη Ραφαηλίδη και αλλού

  Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

  ………………………………………………………………………..

  Θέλω να σημειώσω πως ο κ.Μεταλληνός επωφελήθηκε από την προχειρότητα των συγγενών του Β.Ραφαηλίδη, ο οποίος πέθανε σχεδόν αιφνιδιαστικά και ήταν ο μόνος που εκφώνησε επικήδειο στη θρησκευτική (!) κηδεία ενός δηλωμένου ως άθεου: “Περίμενα αυτές τις μέρες που αρχίζει η νέα τηλεοπτική περίοδος να σε συναντήσω πάλι στα κανάλια” (“Ελευθεροτυπία”, 24-9-2000), ήταν η εισαγωγή του μόνου εξόδιου λόγου στη μνήμη ενός γόνιμου αγωνιστικού πνεύματος. Ο κ. Μεταλληνός δεν θα έτυχε να μάθει τη γνώμη του μακαρίτη: «Πάντα είχα την έμμονη ιδέα πως αυτοί που εκφωνούν επικήδειους είναι λίγο ως πολύ απατεώνες» («Διαβάζω», αριθ. 66-6.4.’83). Μιλάω για «πονηριές» του κ.Μεταλληνού απέναντι στον αξέχαστο Βασίλη Ραφαηλίδη, για τους εξής τουλάχιστον τρεις λόγους, όπως προκύπτουν από το παρακάτω βίντεο, με αφορμή την άγρια παιδεραστική δράση ακροδεξιού αρχιμανδρίτη με 6 μαθητές του στην μετεμφυλιοπολεμική Καστοριά:

  Α) Προσπαθεί (5:12 στο βίντεο), να αποδείξει (επωφελούμενος από την καλοπροαίρετη στάση απέναντί του, του εμφορούμενου από την κλασσική άγνοια του αριστερού διανοούμενου περί τα εκκλησιαστικά και χαρακτηριστικά καλόπιστου Ραφαηλίδη) πως η Ιεραρχία δεν συνεργάστηκε ολοκληρωτικά με τη Χούντα, πράγμα ψευδέστατο, γιατί αφ’ενός η Ιεραρχία σύσσωμη υπηρέτησε τη Χούντα και οι δεσποτάδες της χουντικής αριστίνδην Συνόδου ποτέ δεν τιμωρήθηκαν, αφ’ετέρου οι λίγοι δεσποτάδες που διώχθηκαν από τη Δικτατορία, δεν διώχθηκαν για το δημοκρατικό τους φρόνημα, αλλά παραιτήθηκαν εκβιαζόμενοι για ηθικά σκάνδαλα, με φωτογραφίες και υλικό, ο ίδιος δε ο παλατιανός αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διώχτηκε ως γηραιός και συγκαλύπτων τα ηθικά σκάνδαλα, διότι η Χούντα ήθελε να ξεφορτωθεί τους «κίναιδους» μητροπολίτες και να φτιάξει μια «ηθικά καθαρή» Ιεραρχία με τη βοήθεια ακροδεξιών κληρικών όπως οι Ιερώνυμος Κοτσώνης και Αυγουστίνος Καντιώτης, οι οποίοι δεν είχαν φήμες ομοφυλοφιλίας σε βάρος τους.
  Για την εμετική στάση της Ιεραρχίας στη Χούντα, έχουμε γράψει σε τρεις συνέχειες εδώ,
  https://roides.wordpress.com/2010/04/21/21apr10/
  εδώ
  https://roides.wordpress.com/2010/04/20/20apr10/
  και εδώ
  https://roides.wordpress.com/2008/04/21/junta_ecclessia/
  διαλύοντας τις σχετικές αερολογίες-δικαιολογίες του κ.Μεταλληνού και του μητροπολίτη Ναυπάκτου και κλείνω το θέμα μου επισημαίνοντας πως αρκούν οι βλάσφημες δοξολογίες στις οποίες η Ιεραρχία σύσσωμη συμμετείχε εμπαίζοντας τα θεία κάθε 21η Απριλίου, για να την καταδικάσει σύσσωμη αμετάκλητα.

  Β) Δηλώνει ο κ.Μεταλληνός (0:29 στο βίντεο) πως έχει πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία των ιερωμένων, αλλά δεν μας εξηγεί γιατί τότε είναι ιερέας της Εκκλησίας των κρυφοομοφυλόφιλων επισκόπων, γιατί σιωπά στα σκάνδαλά τους, γιατί δεν καταγγέλλει κηδόμενος της «ευπρέπειας του Οίκου Του», την ιερή ατιμωρησία ακόμη και παιδεραστών κληρικών καταδικασμένων στα πολιτικά δικαστήρια, γιατί δεν καταγγέλλει σήμερα την προκλητική ιερή ατιμωρησία ακόμη και του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, η οποία βγάζει κυριολεκτικά μάτι, γιατί πανεπιστημιακός αυτός, αρθογράφος, ομιλητής, συγγραφέας, τηλεπερσόνα, δεν καταγγέλλει το γεγονός πως ουδέποτε προσήχθη σε δίκη ούτε ο φίλος του Χριστόδουλου, ο κλέφτης Παντελεήμων Αττικής, ο βασιλιάς των ροζ κασετών για χάρη του οποίου ο Χριστόδουλος έκανε ακόμη και πλαστογραφία ψηφοδελτίων.

  Γ) Σε κάποια στιγμή της συζήτησης αναφέρει το διαβόητο πορνο-φασίστα μητροπολίτη Πρεβέζης Στέλιο Κορνάρο και την παρουσία του στη Μακρόνησο. Ο Ραφαηλίδης καλόπιστα νομίζει πως ο Κορνάρος ήταν κάποτε Αριστερός εξόριστος, αγνοώντας πως εκεί ήταν ως βασανιστής και ρουφιάνος-εξομολόγος, και τον ρωτά δυνατά (6:42 στο βίντεο) αν είναι έτσι. Ο κ.Μεταλληνός αν και ακούει την ευκρινέστατη ερώτηση του Αριστερού συνομιλητή του που τον τιμά διαλεγόμενος μαζί του, δεν διαλύει την παρεξήγηση όπως οφείλει, αλλά αποφεύγει να την απαντήσει αφήνοντάς την να αιωρείται. Αυτό είναι νομίζω μια συνειδητή ενέργεια σε βάρος της ιστορικής αλήθειας αλλά και της Αριστεράς και του συνομιλητή του και των (όσων) ακροατών αφήνει στην πλάνη τους.
  ……………………………………….».

 6. Ο/Η Αttention s'il vous plaît ! λέει:

  http://www.newsit.gr/ellada/Agios-Kosmas-o-Aitolos-De-tha-plirothei-to-xreos/499228

  Προφητεία Αγίου Κοσμά Αιτωλού: «Δε θα πληρωθεί το χρεός..»

  Σε μια από τις διδαχές του ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε προβλέψει μεταξύ άλλων για το χρέος : «Θα σας επιβάλλουν μεγάλο και δυσβάστακτο φόρο, αλλά ΔΕΝ θα προφθάσουν»!

 7. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  Απελευθερώστε τον ποιητή Ashraf Fayadh από την καταδίκη του σε θάνατο από τις ισλαμικές βασιλικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας.
  YΠΟΓΡΑΨΤΕ
  https://www.amnesty.org.uk/actions/free-ashraf-fayadh-saudi-arabia-palestinian-poetry-apostasy-execution

  Take action

  Sign the petition

 8. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  Νέο κατόρθωμα των νεοθεούσων του συριζα

  http://www.kathimerini.gr/845655/opinion/epikairothta/politikh/to-leykwma-toy-syriza
  ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

  Το λεύκωμα του ΣΥΡΙΖΑ

  «​Η ανεξιθρησκία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ενώ η θρησκευτική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Το κράτος διασφαλίζει την ακώλυτη άσκησή της και σέβεται όλα τα θρησκεύματα. Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται στη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση, έτσι ώστε να μην έχει ομολογιακό χαρακτήρα, αλλά η ύλη του να περιλαμβάνει εισαγωγή στην ιστορία, την κοινωνιολογία και τη δογματική όλων των θρησκειών», αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θέσεις όμως αυτές γράφτηκαν προτού το κόμμα έρθει στην εξουσία. Γιατί σήμερα όλα αυτά μοιάζουν με εφηβικό λεύκωμα που επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως «Τι είναι κράτος; Τι είναι Εκκλησία; Και ποια σχέση θέλουμε να έχουν μεταξύ τους;». «Στενή», φαίνεται πως είναι η κυνική απάντηση της κυβέρνησης, της πρώτης αριστερής για να μην ξεχνιόμαστε, που έχει αποφασίσει πως ο κατευνασμός της Εκκλησίας ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Ειδικότερα ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς αποφάσισε να ρίξει γέφυρες προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, παραχωρώντας του τη Ροτόντα, όπου θα μπορεί να τελεί λειτουργία μία Κυριακή κάθε μήνα. Επί χρόνια η Αριστερά έδινε μάχη προκειμένου το μνημείο, που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, να έχει διαθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Το αντίστοιχο θα ήταν για παράδειγμα μια προοδευτική τουρκική κυβέρνηση (όχι η φιλοϊσλαμική του Ερντογάν) να αποφασίσει πως η Αγία Σοφία θα λειτουργεί ως τζαμί μία Παρασκευή τον μήνα.

  Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας (Ερευνας και Θρησκευμάτων, πόσα οξύμωρα να χωρέσει ένας τίτλος;) περιμένει για μία ακόμη φορά τις ευλογίες της Διεθνούς (θέλει να πει Διαρκούς) Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) για να προχωρήσει στην αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε θρησκειολογικό. Ολα αυτά λίγους μήνες αφότου η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωσοτπούλου είχε τολμήσει να θίξει το ζήτημα της απλοποίησης της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία, για να επανέλθει στην τάξη έπειτα από μια όχι και τόσο χριστιανικού περιεχομένου επίθεση από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Προχώρησε λοιπόν, λέει το ρεπορτάζ του συναδέλφου Απόστολου Λακασά, σε μια «μικρή μετατόπιση» η ΔΙΣ ύστερα από μαραθώνια συνάντηση με τους θεολόγους, ώστε να διδάσκονται τα παιδιά πέρα από τον Χριστιανισμό και «άλλες θρησκείες». (Μόνο που προτείνεται «οι προσθήκες αυτές να γίνουν στο τέλος κάθε βιβλίου, ώστε οι μαθητές…να αποκτήσουν συγκροτημένη εικόνα»).

  Ολα αυτά συμβαίνουν καθώς η σύγκρουση σουνιτών και σιιτών κλιμακώνεται σε χώρες που βρίσκονται στη γειτονιά μας, το προσφυγικό κύμα διογκώνεται και η συζήτηση για την προάσπιση της πολυπολιτισμικότητας ή τη συμμόρφωση των νεοεισερχομένων με τις ευρωπαϊκές αξίες λαμβάνει υπαρξιακές διαστάσεις στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Τις περισσότερες φορές το Grexit, ο αποκλεισμός από την Ευρώπη και ο παραδοσιακός μας αυτισμός, είναι απλώς επιλογή.

 9. Ο/Η του κώλου λέει:

  Ελληνικά του κώλου, όπως πάντα από τη romfea.
  O Tσίπρας μετέφερε στον πρωτοσύγκελο τις ευχές του αρχιεπισκόπου!

  Γράφτηκε από: Romfea.gr. Πέμπτη, 14 Ιανουάριος 2016

  Ο Πρωτοσύγκελλος και ο Τσίπρας

  ROMFEA.GR | Τον Αρχιεπίσκοπο εκπροσώπησε σήμερα, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης.

  Λίγο πριν την έναρξη ο Πρωτοσύγκελλος είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και αναφέρθηκε στην συνεργασία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής με το ΕΚΔΔΑ.

 10. Ο/Η Liberal λέει:

  http://www.espressonews.gr/cover-story/2016/01/145260/gamos-arhimandriti-me-andra

  COVER STORY

  Πέταξε τα ράσα λίγο πριν γίνει δεσπότης

  Γάμος αρχιμανδρίτη με άνδρα

  Πέμπτη, Ιανουάριος 21, 2016 – 10:59

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Eίναι ένας ειλικρινής άνθρωπος που εγκατέλειψε μόνος του την ιερωσύνη, γνωστός για το ότι έδωσε το ένα του νεφρό για μεταμόσχευση σε 16χρονο ενορίτη του, σώζοντάς του τη ζωή.
   Έχουμε γράψει γι’αυτόν:

   https://roides.wordpress.com/2011/08/24/24aug11/
   Εκκλησία κατά μεταμοσχεύσεων ζωτικών οργάνων
   …………………………………………
   ΥΓ2

   Ο μοναδικός Έλληνας (Ελληνοαμερικανός για την ακρίβεια) ιερέας που χάρισε όργανό του (στην αιρετική Δύση, η γενναιοδωρία αυτή μεταξύ μη συγγενών έχει συμβεί αρκετές φορές) σε ενορίτη του, (όλοι τους όμως προσφωνούνται πατέρες), ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χαιρόπουλος στις ΗΠΑ, εγκατέλειψε αυτόβουλα την ιερωσύνη. Διαβάστε:

   «…ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χαιρόπουλος….εγκαταλείπει την ιεροσύνη, ζητά να καθαιρεθεί και να επιστρέψει στις τάξεις των λαϊκών. .. αφού πριν από πέντε χρόνια δώρισε το ένα του νεφρό και σώθηκε ένα δεκαεξάχρονο Ελληνοαμερικανόπουλο…….στην ερώτηση (σημ.Λασκ. για τα αίτια της παραίτησης) αν συντρέχουν αιτίες ηθικής φύσεως και συγκεκριμένα ομοφυλοφιλίας, παιδεραστίας ή κάτι άλλο, είπε «απολύτως όχι».Επίσης, όταν ρωτήθηκε αν σκέπτεται να νυμφευθεί, απάντησε ότι «σ’ αυτή τη φάση αυτό που σκέπτομαι μόνο είναι η απόφαση εγκατάλειψης της ιεροσύνης και τίποτε άλλο» και συμπλήρωσε «αλλά δεν αποκλείω τίποτε». Η καινούργια ιδιότητα του π. Χαιρόπουλου είναι εκπρόσωπος και επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάπτυξης του Οργανισμού «Children’s Tumor Foundation»…. «ασχολείται με την ασθένεια που λέγεται neurofibromatosis, …ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής π. Νικόλαος Τριανταφύλλου όταν πληροφορήθηκε ότι ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χαιρόπουλος προτίθετο να εγκαταλείψει την ιεροσύνη τον κάλεσε και του είπε να αναλάβει Διευθυντής της φοιτητικής ζωής της Σχολής, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν επέτρεψε το διορισμό του….».

   Σημ.Λασκ.: Ενώ αν είχε διαπράξει παιδεραστία όπως οι φίλοι του κ.Δημήτριου κληρικοί που τους προστατεύει προκλητικά, φοβάμαι πως ο διορισμός θα ήταν άμεσος.

   Η δωρεά του νεφρού του σε μικρό ενορίτη του!
   Από τον ‘Εθν.Κήρυκα’, Ν.Υόρκης
   http://www.archbishopspyridon.gr/spyridon_2008/nh_heropoulos2_31may08.html
   Fr. Heropoulos Leaves Priesthood

   By Theodore Kalmoukos
   Special to The National Herald

   BOSTON.- Archimandrite John Heropoulos who served faithfully as Deacon to the late Archbishop Iakovos and was also one of the close confidants of former Archbishop Spyridon and specifically Director of his Private Archbishopric Office is leaving the holy priesthood and has petitioned to be defrocked and return to the ranks of the laity.
   Very Reverend John Heropoulos is a priest gifted with pastoral and administrative abilities and also sensitive humane attitudes towards fellow humans. Proof of that is the donation of a kidney to a 16 year-old Greek American which saved his life. In an interview with The National Herald, Fr. Heropoulos spoke about his life changing decision citing over-exhaustion as a major reason for leaving. He said he was “burned out” and also was concerned of pressure on his remaining kidney, while he did not rule anything out including the possibility of marriage.
   Starting with the basic question of if it is possible to name the reason or the reasons that he is leaving the holy priesthood, Fr. Heropoulos said, “I thank you very much for this opportunity. I have been a clergyman, including my years as Deacon, for approximately 20 years and I can tell you they were the best years of my life. I am so gratified for the opportunity that the Church had given me to serve the people and two Archbishops. I have come to the point where I have been burned out from all the responsibilities and also some considerations regarding the kidney due to some stress put on that, so I came to the decision that it will be best to end twenty beautiful years into a transition into some other work which is service oriented.”
   Asked if this decision is his, is it something that he decided at the very last minute or has he contemplated it for a long time, Fr. Heropoulos said, “This decision is completely my decision and it has taken place over the last three to four years. I went on sabbatical in June of 2007 and have completed almost a year sabbatical with the blessings of the Archbishop and the full intention of taking the sabbatical was to think, pray and reflect that was the correct decision.”
   He went primarily to Greece for a period of time for reflection and then he returned and lives in Boston “so I can be close to my parents.”
   Asked if he was sure it was his decision and not pressed by anyone else or any situation, he said “I was not pressed by anyone else or by any other situation”.
   Asked if there are any reasons of ethical questions, specifically homosexuality, pederasty, or anything else, he said emphatically, “Absolutely not.”
   Asked what he thinks of what is going in our Church with pedophilia, he said, “No comment.”
   Asked how he feels about homosexuality in the priesthood, Fr. Heropoulos said, “I think that priests are obligated whether it is homosexual or heterosexual activity to abide by the ethics and morals of the Church.”
   But Fr. Heropoulos said that he does not tolerate the homosexual lifestyle.
   Fr. Heropoulos stated that his parents have been very supportive about his decision.
   “I thank God I have a loving father and mother,” he said. “They are both 80 years old and they have always supported every decision in my life and they continue to support this decision, and I also have my brother’s complete support.”
   Asked if he has any remorse for becoming a priest and did he change his mind about it, he said, “Absolutely not. The 20 years I was in the clergy were the best 20 years of my life.”
   Would Archimandrite Heropoulos choose the same career path of going to seminary, becoming a priest again and especially a celibate priest, or would he follow some other profession? He say yes.
   “I would,” he said. “If I had to do everything all over again I would definitely become a priest again, I would defiantly go to our School Hellenic College and Holy Cross.”
   He agreed that initially he became a priest to remain a priest. To the Herald’s point that he did not become a priest to say at some point that he is burned out and leaving, Fr. Heropoulos replied with just one word, “Correct.”
   Asked if is this burned out situation he mentioned and his concern about his kidney, is enough of a reason for someone like him to leave the priesthood, he said, “There are two issues. The one issue will be the burn out, the physical exhaustion and I only bring to your attention that during these 20 years that I have been serving two Archbishops, Iakovos and Spyridon in very demanding jobs which I am thankful for of course, but these jobs were very demanding. I always served very large communities as well as working on the full clean up at ground zero of 9/11 as a Red Cross chaplain, I have seen bodies, body parts, and countless other things. Then considering some physical situations regarding the kidney, I thought that after 20 very beautiful years that it was time to go to some other service.”
   In regards and since you mentioned the kidney donation twice thus far, did he ever have any regrets about doing it?
   “Never,” he said. “If I had another kidney to give, I would give that as well.”
   Sources told the Herald Archimandrite Heropoulos is leaving the priesthood because he did not become a Bishop. If he had become a Bishop, would he have stayed in the priesthood?
   “My personal decision to leave the priesthood and do charitable work has absolutely nothing to do with not becoming a Bishop,” he said.
   Would Fr. Heropoulos consider getting married?
   “At this point all that I have thought about has been limited to the huge decision from decommissioning out of the priesthood and I have not thought passed that, but I rule nothing out,” he said.
   In terms of his new employment, he said, “Three weeks ago I began a new job with The Children’s Tumor Foundation. The headquarters is in New York City but there is a Boston Office. This Foundation deals with the disorder call neurofibromatosis. I will primarily be a spokesman for the disorder and a fundraiser. There is a hope to sponsor a Conference with Greek doctors to do medical research so we may improve health care to the Greek children in Greece.”
   Asked if he has been offered a position to become the Dean of Students at the Holy Cross School of Theology by Fr. Nicholas Triantafilou, the president of the School of Theology and if Archbishop Demetrios did not allow this appointment go through, Archimandrite Heropoulos, said “I do not know anything regarding the communication between Fr. Triantafilou and Archbishop Demetrios. The only thing that I know is that I did have a conversation with Fr. Triantafilou regarding that position, but it was never really offered. We spoke about the position.”
   Asked to describe what were some of the most beautiful experiences that he had as a priest, he said, “By far the best moments were serving as a parish priest working with the people in the three following communities, St. Nicholas in Flushing, St. Paraskevi in Greenlawn, New York and St. George in Hartford, Connecticut.”
   When it was pointed out that he left out his time in the administrative position at the Archdiocese as a Director of the Private Office of the former Archbishop Spyridon, Fr. Heropoulos explained, “I leave that out only because those years were very challenging and difficult years for everybody, not me alone, and I always felt closeness when I was with the people at the grassroots level in the parish with sacraments and counseling and with that type of ministry.”
   When asked if those three years close to Spyridon were difficult on him, and if so, in what way, he said, “Yes,” and added, “Anyone who remembers the years of transition in the Church during those years will know that they were very intense, political, and a trying time for everyone. By virtue of being the Director of the Office of the Archbishop I was put in the center of much of this which caused tremendous personal stress. However even in that position I learned many things, that we can’t control certain things in life and other we can.”
   Fr. Heropoulos did not want to discuss any unique conversations that he may have had with the former Archbishop Spyridon on some ecclesiastical matters.
   “I would rather not talk about that,” he sai
   What he remembers most from Archbishop Iakovos was “his tremendous speaking ability” and from former Archbishop Spyridon “his deep concern for the future of the Church.”
   He also said that he communicates with Archbishop Spyridon “very rarely through e-mail” and that he called him recently when Spyridon was in town.
   Asked if he feels a sense of responsibility towards the students of Holy Cross who have gone there to study Theology to become priests and what message his departing the holy priesthood possibly sends to the young priests, he said, “The massage will be to study and dedicate themselves to high principals of the Church, but also to know themselves, to know what is in their heart and to also know far they can go but also their limits.”

 11. Ο/Η Liberal λέει:

  Ο πρώην Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χαιρόπουλος παντρεύτηκε με άνδρα στη Βοστώνη

 12. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, επιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα:

  http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/15722-ta-anthropina-dikaiomata-kai-i-uperbasi-tous
  Τα ανθρώπινα δικαιώματα, και η υπέρβασή τους
  Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Ναυπάκτου. Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017

  …………………………..
  Ὅταν κανείς γίνεται Κληρικός, τότε μέ τήν θέλησή του ἀποφασίζει νά ὑπερβῆ καί νά ἀπεκδυθῆ τά φυσικά ἀνθρώπινα δικαιώματά του ………
  Μόνος του καί δημόσια, μέ τήν ἀποδοχή τῆς ἱερωσύνης του, δήλωσε κατά τόν πλέον ἐπίσημο τρόπο ὅτι ἀπεκδύεται μερικά φυσικά ἀνθρώπινα δικαιώματά του, ὅπως γιά παράδειγμα …..τό δικαίωμα συμμετοχῆς του σέ ἐκλογικές αὐτοδιοικητικές καί βουλευτικές διαδικασίες γιά τήν κατάληψη μιᾶς τέτοιας δημόσιας θέσης πού δέν συμβιβάζεται μέ τήν ἱερωσύνη κ.ἄ…..
  _________________

  παρακάτω όμως επικαλείται το Ρωμανίδη, που πολιτεύτηκε και μάλιστα με ένα ακροδεξιό κόμμα
  (δάσκαλε που δίδασκες…)
  __________________
  ………………………….
  4. Τά ἀνθρώπινα δικαιώματα, κατά τόν π. Ἰωάννη Ρωμανίδη

  Ὁ π. Ἰωάννης Ρωμανίδης ἔλεγε ὅτι ἡ Ἐκκλησία κατά τήν τρίτη χιλιετία ἔχει νά ἀντιμετώπιση τρία μεγάλα προβλήματα, τρεῖς προκλήσεις πού προέρχονται ἀπό τόν οἰκουμενισμό, τά ἀνθρώπινα δικαιώματα καί τήν πρόοδο τῶν ἐπιστημονικῶν ἐρευνῶν, καί αὐτή ἡ ἀντιμετώπιση πρέπει νά γίνη μέσα ἀπό τήν δική της παράδοση…..
  Ὅπως ἀναλύει ὁ Andrew Sopko, ὁ π. Ἰωάννης Ρωμανίδης, ὁμιλοῦσε γιά τά ἀνθρώπινα δικαιώματα μέσα ἀπό τήν προοπτική τῆς Ἐκκλησίας.
  ……………………

 13. Ο/Η AC λέει:

  Εθνικός Κήρυκας. Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018

  https://www.ekirikas.com/%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80/

  Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αρνήθηκε να υποβάλει παραίτηση, όπως του ζήτησε ο Πατριάρχης
  Του Θεοδώρου Καλμούκου 30 Μαΐου, 2018

  ΒΟΣΤΩΝΗ. Πρωτοφανής κρίση ξέσπασε μεταξύ οικουμενικού Πατριαρχείου και Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος αρνήθηκε να παραιτηθεί στην έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

  Συγκεκριμένα ο Πατριάρχης ζήτησε επίσημα την παραίτηση του πριν λίγη ώρα εν Συνόδω, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος είπε όχι.

  Τόνισε ότι θέλει να συνεχίσει για να λύσει τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής. Υπογραμμίζεται ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να βάλει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σε περιπέτειες την Αρχιεπισκοπή και την Ομογένεια της Αμερικής, εάν δεν προλάβει το Πατριαρχείο.

  Υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση Πατριάρχη –Αρχιεπισκόπου πριν από τη Σύνοδο κατά την οποία ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του είπε ότι πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται την παραίτηση του.

  Ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε λέγοντας ότι θέλει να παραμείνει για να λύσει ο ίδιος τα προβλήματα.

  Ο Πατριάρχης έθεσε το θέμα στη Σύνοδο επίσημα καλώντας τους αρχιερείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

  Αναφορικά με τα λεχθέντα κατά την αποφοίτηση της Θεολογικής Σχολής περί «αυτοκεφαλίας», ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι δεν άκουσε τι ελέχθη διότι δεν λειτουργούσαν καλά τα μικρόφωνα.

  Επίσης στην Σύνοδο διαβάστηκε η έκθεση της Price waterhouse για τον Άγιο Νικόλαο επί της οποίας διεξήχθη ζωηρή συζήτηση από τους συνοδικούς, οι οποίοι επισήμαναν αντιφάσεις σ’ αυτή. Ερωτηθείς γιατί δεν συνεχίζονται οι εργασίας ανοικοδόμησης είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

  Ο Πατριάρχης πήρε το λόγο και τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν χρήματα διότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους.

  Εν τω μεταξύ πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιοι ιεράρχες από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι οποίοι συμβουλεύουν τον Αρχιεπίσκοπο να μην παραδώσει την παραίτηση του, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε και τη δική τους αποχώρηση.

  Σε περίπτωση που επιμείνει ο Αρχιεπίσκοπος να μην υπακούσει στο κέλευσμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, η μόνη επιλογή που απομένει πλέον είναι να γίνει εκλογή να του δοθεί μία άλλη Μητρόπολη από το Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια να προχωρήσει η Σύνοδος σε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

  Τονίζεται ότι ο Πατριάρχης και η Σύνοδος έφτασαν στο σημερινό σημείο εκζήτησης της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου κ. Δημήτριου, βλέποντας την επί πολλούς μήνες ολοκληρωτική φθίση που μαστίζει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής μέχρις σημείου να υποθηκεύσει τα κτίρια των γραφείων της στο Μανχάταν προκειμένου να λάβει τραπεζικό δάνειο, προφανώς από την τράπεζα Alma Bank, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», για να πληρώσει τα χρέη της.

  Υπενθυμίζεται πως η ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν έχει σταματήσει πριν από έξι μήνες, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί εάν και πότε θα ξαναρχίσουν οι εργασίες οικοδομής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.