Πάνω από 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «μεταναστεύσει» στη Βουλγαρία

[θλίψη-θλίψη-θλίψη]

voulgaria8.1.16

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και ο μεγάλος αριθμός των οποίων, μεταφέρθηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο στη Βουλγαρία, λόγω capital controls είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα του Βουλγαρικού τύπου σήμερα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Sega, περισσότερες από 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «μεταναστεύσει» στη Βουλγαρία, μόνο κατά τους τελευταίους μήνες.

Από το 2012 οι ελληνικές εταιρείες που μετακόμισαν στην Βουλγαρία είχαν αυξηθεί κατά 72% μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Οπως σημειώνεται, πολύ επιχειρηματίες φοβήθηκαν ότι οι επιχειρήσεις τους μπορεί να μην επιβιώσουν, καθώς η ελληνική οικονομία εξαρτάται έντονα από τις εισαγωγές.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων, το 2011, οι ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία έφταναν συνολικά τις 2.199 και το 2012 τις 3781.

Το Εμπορικό Μητρώο της Βουλγαρίας έδειξε από το 2013 ως το 2014, ακόμη και πριν από τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, οι ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν 30% σε 11.500. Το 2014, περίπου 2.500 νέες εταιρείες με 100% ελληνικό κεφάλαιο συστάθηκαν, καθώς η Βουλγαρία έχει ένα πολύ πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε σχέση με την Ελλάδα.

«Από το 2008, ο φόρος εισοδήματος και ο εταιρικός φόρος είναι στο 10%. Στη Βουλγαρία, μια εταιρεία με κέρδος 50.000 ευρώ πλήρωσε περίπου 10.000 λιγότερους φόρους από ό, τι στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα που οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες να εξάγουν τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία», σημειώνει η εφημερίδα.

Μετά τα capital controls, η μετανάστευση ελληνικών εταιριών, εκτοξεύτηκε και χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μεταφέρουν το φορολογικό τους μητρώο στη Βουλγαρία, έτσι ώστε να αποφύγουν τη γραφειοκρατία, τους περιορισμούς κεφαλαίων και τους υψηλούς φόρους, όπως αναφέρει η εφημερίδα. [fpress.gr]

Η Τασούλα Καραϊσκάκη στην «Κ» γράφει:

«[…]Παλινωδίες, καθυστερήσεις, υπαναχωρήσεις, μετέωρα βήματα, δύσκολη μείξη προοδευτισμού και οικονομικού ρεαλισμού. Κανένα αναπτυξιακό βήμα, νέες περικοπές, νέοι φόροι – 4,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2016…

Και αυτό πάνω σε ένα βεβαρημένο χθες: στα 85,5 δισ. ευρώ οι απλήρωτες υποχρεώσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Εξήντα χιλιάδες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία (προϋπήρχαν 11.500) και άλλες 10.000 στην Κύπρο – και το κύμα φυγής συνεχίζεται. Στο 1,24 εκατ. οι άνεργοι· κανένα εργαζόμενο μέλος σε 350.000 οικογένειες, οι 9 άνεργοι στους 10 χωρίς καμία στήριξη. Ενα εκατομμύριο εργαζόμενοι (στα 3,5 εκατ. απασχολουμένων), απλήρωτοι από 1 έως 5 μήνες, οι 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας προσωρινής απασχόλησης… [δικές μου οι υπογραμμίσεις]

Πρώτη Ιανουαρίου 2016. Λίγες ημέρες πριν, το 83% των Ελλήνων (ευρωβαρόμετρο) δεν είχε εμπιστοσύνη στο μέλλον, το 92% θεωρούσε πως ήταν σε καλύτερη κατάσταση παλιότερα, το 99% έκρινε πως η κατάσταση της εργασίας στη χώρα είναι «κακή», το 97% χαρακτήριζε «άσχημη» την κατάσταση της οικονομίας και το 70% πίστευε πως θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.[…]»

θλίψη-θλίψη-θλίψη

Advertisements
This entry was posted in ποίηση, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Πάνω από 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «μεταναστεύσει» στη Βουλγαρία

 1. Ο/Η Left and liberal λέει:

  Ωραίες είναι οι υποσχέσεις της Αριστεράς αλλά για να μοιράσεις δίκαια μια πίτα, πρέπει να την φτιάξεις πρώτα. Στο υπάρχον ανταγωνιστικό περιβάλλον, αυτό έχουμε, ξέρει να ρυθμίζεται, η Αριστερά ας το διορθώσει, να το ανατρέψει δεν μπορεί.
  Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αυτή είναι τραγική. Κάνει ότι και οι προηγούμενες και πολύ χειρότερα γιατί ξέρει μόνο να γκρεμίζει και φοβάται να χτίσει.
  Αγιασμοί, διορισμοί, κουκουλώματα, ταξίματα, ψέματα, μεγάλα λόγια και δανεικά από τους κακούς Ευρωπαίους, που τα θέλει και αγύριστα.
  Δεν σφάξανε, δεν τους κοροϊδεύουμε άλλο.

 2. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Πάνω από 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «μεταναστεύσει» στη Βουλγαρία + 10.000 στην Κύπρο =πόσο μας κάνει;; Σύνολο 70.000!!

 3. Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

  Υπάρχει όμως και η φωτεινή πλευρά!

  Όταν η Ελλαδάρα διώξει και τον τελευταίο άξιο, ικανό και παραγωγικό πολίτη της και μείνουν μόνα τους τα ποικιλόχρωμα ψωροκομματόσκυλα (πάνω από 1 εκατ.) που εχουν καταλάβει (αξιοκρατικά) θέσεις στο Δημόσιο, πληρώνονται αργομισθίες και δημιούργησαν το παγκόσμια πρώτο σε επιδόσεις Κράτος-Απατεώνα-Κλέφτη-Ψεύτη, πιθανότατα θα φαγωθούν μεταξύ τους και επιτέλους θα ησυχάσουμε.

  Προς το παρόν τρώνε τις σάρκες των συμπολιτών τους, πάρα πολλοί βέβαια εκ των οποίων, για να είμαστε δίκαιοι, είχαν ακριβώς το ίδιο Greek Dream: Να βρεθούν με μια ωραία αργομισθία και άπειρα προνόμια σε μια θέση του Δημοσίου, κομμένη και ραμμένη ειδικά για την πάρτη τους.

  Δεν «έκατσε» σε όλους μας η θεσάρα, διαφορετικά ΟΛΟΙ θα ήμαστε βολεμένοι (πάντα αξιοκρατικά) στο Δημόσιο, να δανείζεται δισεκατομμύρια για να περνάμε καλά καταναλώνοντας εισαγόμενα και παράγοντας σκατούλες…!

  Πέρα από τα …αστεία, οι γειτονικές μας χώρες στα βόρεια εκσυγχρονίζονται και κάνουν μεγάλα βήματα ανάπτυξης (κατά σημαντικό μέρος με ελληνικά κεφάλαια!), ενώ η Ελλαδάρα παραπαίει. Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εγκαθίστανται στη Βουλγαρία, λουκέτα στην Ελλαδάρα.

  Ο πάνσοφος, ευσεβής και πάντα αγγελικά αθώος λαός των ρωμιών έχει κάνει τις επιλογές του…

  Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, δηλαδή!

  • Ο/Η Prodromos Kenteroglou λέει:

   δυστυχως αυτο κρατος δεν διορθωνεται….παντα ο ιδιωτικος τομεας πληρωνε το δημοσιο και απτεωνιστικο αχταρμα και στη δραχμη να γυρναγαμε τα ιδια χαλια θαμαστε με τους απατεωνες πολιτικους τους συνδικαληστες και παρατρτεχαμενους δημ.υπαλληλους….

 4. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

  Για αυτό οι Βούλγαροι τρώνε με χρυσά κουτάλια. Εμπρός στο δρόμος που χάραξε η Βουλγαρία και το Μπαγκλαντές!!!

  • Ο/Η Aκραίος Κεντρώος λέει:

   Δεν τρώνε με χρυσά κουτάλια, αλλά δεν θα έτρωγαν καθόλου αν δεν πήγαιναν ξένες επενδύσεις στα εδάφη τους.

 5. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Κάποτε τὰ προϊόντα τῆς Δυτικῆς Γερμανίας παρήγοντο στὴν Ἀνατολικὴ Γερμανία, ὅπως ἔπιπλα, πληντύρια κἄ. Μετὰ τὴν πτῶσιν τοῦ κομμουνισμού δὲν ἔμεινε τίποτα στὴν Ἀνατολικὴ Γερμανία. Δὲν εἶχαν ἀποκτήσει γνώσεις γιὰ ἱδρύσουν ἐπιπλοβιομηχανίες καὶ ἄλλες τέτοιες ἐπιχειρήσεις.

  http://www.capital.gr/story/3093739/giati-i-troika-thelei-na-afanistei-i-epixeirimatikotita-stin-ellada

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.