Το «άγιο» Όρος κατά(!) του Σύμφωνου Συμβίωσης (θέμα για εκείνους… τακτοποιημένο)

[Αντιδράσεις από το Άγιο Όρος για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων -Μιλούν για «απειλούμενη εκτροπή»χο-χο-χο]

agio-oros22dec15

Την αναβολή της ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ζητά το Άγιο Όρος.

Με επιστολή που έστειλε η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους στον Υπουργό Δικαιοσύνης και τους Βουλευτές, εκφράζει την αντίθεση της στο σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων, ενώ δεν παραλείπει να στείλει και τις ευχές της, για τις γιορτές και το νέο έτος.

Διαβάστε την επιστολή:

Εξοχώτατε κύριε Υπουργέ,
Δια του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος έχομεν την τιμήν να υποβάλωμεν τας ευχάς της καθ᾽ ημάς Ιεράς Κοινότητος επί ταις επικειμέναις εορταίς των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

Πληροφορηθέντες την πρωτοβουλίαν της Κυβερνήσεως περί της νομοθετήσεως του συμφώνου συμβιώσεως, με διακηρυσσόμενον στόχον την ισότητα και την προάσπισιν των ατομικών ελευθεριών, επιθυμούμεν όπως Σας μεταφέρομεν την ανησυχίαν του Αγίου Όρους δια την απειλουμένην εκτροπήν (δια νόμου πλέον) από τας αρχάς και αξίας που συνιστούν την ταυτότητα και τας ρίζας της Ορθοδόξου Παραδόσεως και του πολιτισμού μας.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, σεβόμεθα βαθύτατα τας προσωπικάς επιλογάς του κάθε ανθρώπου, και το δικαίωμά του να θέτη τον εαυτόν του είτε εντός είτε εκτός της Εκκλησίας, διότι πιστεύομε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζη το θεόσδοτον αγαθόν της ελευθερίας του ατόμου.
Ωστόσο είναι σαφώς ξένον προς τα ήθη του λαού μας και ιδιαιτέρως προκλητικόν προς την ελληνικήν κοινωνίαν, να αφήνεται να εννοηθή ότι το «ομόφυλον ζεύγος» είναι δυνατόν να θεωρήται ως οικογένεια, με όλας τας εντεύθεν νομικάς και κοινωνικάς συνεπείας, ως η υιοθεσία τέκνων κλπ.

Παρακαλούμεν θερμώς να λάβητε υπ᾽ όψιν τα ανωτέρω ως φωνήν αγωνίας και ειλικρινούς ενδιαφέροντος δια την πορείαν αυτού του Τόπου, την τύχην του οποίου ενεπιστεύθη ο ελληνικός λαός εις την υμετέραν Κυβέρνησιν, και να μη προχωρήσετε εις την ψήφισιν του εν λόγω νομοσχεδίου, παραμονάς μάλιστα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Ίσως μία προς ώρας απόσυρσίς του, θα έδιδε τον απαιτούμενον χρόνον δια την ενδελεχή διαβούλευσίν του και την δυνατότητα να εκφρασθή επαρκώς η βούλησις του εντίμου ελληνικού λαού δια τόσον σοβαρά θέματα, ως ο θεσμός της οικογενείας.

Η ανωτέρω θερμή παράκλησις των πατέρων του Αγίου Όρους διαβιβάζεται και εις όλα τα κόμματα και τους βουλευτάς της Βουλής των Ελλήνων, με την προσδοκίαν να συμβάλλουν, εντός των δυνατοτήτων των, εις την αποτροπήν της «επείγουσας» ταύτης νομοθετήσεως.

Επί τούτοις, ευχόμενοι ολοθύμως ο ενανθρωπήσας Θεός χαρίσαι Υμίν ειρήνην και γαλήνην, εις δε το έργον Υμών βοήθειαν και ενίσχυσιν, διατελούμεν μετά τιμής
Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι
των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω

Πηγή

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

14 Responses to Το «άγιο» Όρος κατά(!) του Σύμφωνου Συμβίωσης (θέμα για εκείνους… τακτοποιημένο)

 1. Ο/Η ataktos λέει:

  για τις Σκουριες μοκο τα παιδια

 2. Ο/Η ataktos λέει:

  Άνθρωποι που έχουν αποτραβηχτεί απ’ την κοινωνία εκφέρουν άποψη για την κοινωνία απ’ την οποία έχουν (εθελουσίως) αποτραβηχτεί.

 3. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Τί θὰ ἔλεγαν ὅλοι αὐτοὶ νὰ πλήρωναν φόρους χωρὶς ἀπαλλαγές, ὥστε νὰ κάνῃ τὸ κράτος ἐπενδύσεις, νὰ ἐργασθοῦν οἱ νέοι νὰ δημιουργήσουν οἰκογένεια;

 4. Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

  Περικαλώ δεν συμβιούν εκεί άνδραι μεταξύ των τρίβοντας πιπέριον;

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://roides.wordpress.com/2011/10/10/10oct11/
  Ο μοναχός Νικόδημος ξεσκεπάζει το Άγ.Όρος

  10/10/2011
  ………………..
  Σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Τέταρτο” (Ιούνιος 1985), ο Άρχων Μέγας Μυρεψός του Οικ. Πατριαρχείου Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, συζητώντας για το Όρος, ρώτησε τον δημοσιογράφο, αν του “ρίχτηκε κανένας καλόγερος” και στην καταφατική απάντηση του συνομιλητή του, παρατήρησε: «Και εγώ είδα πολλούς να έχουν σπιτωμένους νέους, δόκιμους».
  Σε όποιον δεν αρκεί ούτε η μαρτυρία του Πεντζίκη, θα αραδιάσουμε περισσότερα ντοκουμέντα: Ο (ομοφυλόφιλος) μουσικός Ralph H. Brewster δημοσίευσε το 1935 το πολυδιαβασμένο «The 6000 Beards of Mount Athos», όπου γίνονται σοκαριστικές αναφορές στις ακατανόμαστες σεξουαλικές δραστηριότητες των μοναχών, μέσω των εμπειριών του νεαρού Έλληνα συνοδού του, κάποιου Γιώργου. Ο Γιώργος Βαξεβάνης στα ‘Επίκαιρα’ (11 Απρ 2010), αποκάλυψε το σεξουαλικό υπόστρωμα του σκανδάλου που λέγεται Βατοπέδι. («Βατοπαίδι – Συνωμοσία, Αποκρυφισμός και Εξουσία ΡΑΣΑ ΜΕ ΣΠΕΡΜΑ, ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΑΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»)

  Ότι αποκαλύφθηκε δεν οφείλεται στην ευαισθησία της Ι.Συνόδου της Κύπρου κατά της ιερής παιδεραστίας, οφείλεται στην εξοντωτική διαμάχη για την κατάληψη του αρχιεπισκοπικού θρόνου της Κύπρου, του τότε μητροπολίτη Πάφου και τώρα αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου και του αγιορείτη μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, που διαδέχτηκε το διαβόητο και για οικονομικά σκάνδαλα μητροπολίτη Χρύσανθο, στην επισκοπή του οποίου είχε θητεύσει ως προστατευόμενος και ο ροζ Γιοσάκης του παραδικαστικού. Στη διαμάχη δόθηκαν χτυπήματα κάτω από τη μέση, με μακροχρόνιο καταιγισμό αλληλοκατηγοριών για πολλά σεξουαλικά σκάνδαλα ακόμη και ομοφυλοφιλίας και παιδεραστίας κληρικών που πήραν διεθνή δημοσιότητα:
  ……………………..

  Όμως η συγκλονιστικότερη μαρτυρία για τις ακολασίες μεταξύ Γερόντων και υποτακτικών στο Άγιο Όρος είναι το πρόσφατο αποκαλυπτικό βιβλίο του ζωγράφου και αγιογράφου μοναχού Νικόδημου, τ.Γραμματέα (1978-1982) της Ι.Κοινότητας, «Το ταξίδι ενός αθώου», (εκδ. Λιβάνη-2011). Ομολογώ πως δεν τολμώ να μεταφέρω τις περιγραφές που περιλαμβάνουν δέσιμο με αλυσίδες του ψυχολογικά εξουθενωμένου θύματος πάνω στο κρεβάτι και τη σεξουαλική ασέλγεια μαζί με βασανιστήρια καθώς και την έριδα δυο μοναχών για τη διεκδίκηση του ίδιου νεαρού. Σημειώνω μόνο την παραγγελία του Γέροντα στο μαστροπό-επαγγελματία εραστή καλόγερων: «Βρες μου ένα αγόρι και φερ’το μου για να το έχω και εγώ σου δίνω τώρα 5000 δρχ.». (1972). Σημειώνω επίσης πως όπως προκύπτει από το βιβλίο, οι υποτακτικοί των διάφορων πορνοκαλόγερων, αν δεν είναι ανήλικα φτωχόπαιδα, ορφανά κλπ είναι ή πολύ νέοι άβουλοι ενήλικοι ή σε κάποιο βαθμό ψυχασθενείς, που δεν έχουν το σθένος να αντιδράσουν. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως δεν είναι φυσιολογικό κάποιος κανονικός νέος άνθρωπος να κάνει σε μια ερημιά το σκλάβο κάποιου γέρου. Νομίζω πως σε μια υγιή κοινωνία η δημοσίευση του βιβλίου θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει εισαγγελική έρευνα, διότι είναι σαφές πως η προσωπική του περίπτωση και η περίπτωση ενός ψυχασθενούς νέου που περιγράφει δεν ήταν άγνωστες στο Άγιο Όρος και καθόλου μεμονωμένες .
  ………………………

 6. Ο/Η eklag λέει:

  Αυτοί δεν έχουν καθόλου αποτραβηχτεί.
  Απλώς ανησυχούν μήπως με τα σύμφωνα συμφωνήσουν να αποτραβηχτούν ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ για διάφορους λόγους τραβιούνται εκεί πέρα!

 7. Ο/Η Καλλίστρατος Κατακουζηνός, κωδονοκρούστης του αυτοκράτορος λέει:

  http://blogs.gossip-tv.gr/tv-critics/klarina-burana/gay-kalogeroi-aids/

  «Oι καλόγεροι στο Άγιον Όρος συντηρούν τον gay sex τουρισμό στα μοναστήρια»

  03 Δεκ 7:26 μμ
  «…και περιμένουν στη σειρά τα φάρμακα τους για το AIDS.” O Tάσος (Τaz) Θεοδωρόπουλος αναμεταδίδει το άρθρο – φωτιά.

  «Η υποκρισία της οργανωμένης θρησκείας, στηρίζει το φόβο και την πείνα. Ο Χριστόδουλος, ένας παράλογα δημοφιλής αρχιεπίσκοπος, στήριξε την άνοδο του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και υποστήριξε ότι τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν τα παιδιά από τον HIV. Την ίδια στιγμή οι μοναχοί του Αγίου Όρους έστησαν το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που έγινε ποτέ στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα συντηρούν τον gay sex τουρισμό στα μοναστήρια. Έξω από τη μονάδα του Συγγρού, μπορείς να δεις καλόγερους να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν τα φάρμακα τους για τον H.I.V.»

  Αυτές είναι μερικές από τις δηλώσεις του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, στο εξαίρετο άρθρο του νεοϋορκέζου Έλληνα συγγραφέα Ιωάννη Πάππου, με τίτλο «Fear & Loathing» και θέμα την άνοδο της ακροδεξιάς και της ομοφοβίας στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Το άρθρο δημοσιεύτηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα σε πωλήσεις και πλέον έγκριτα gay έντυπα του πλανήτη, το αμερικάνικο περιοδικό OUT στο οποίο μεταξύ άλλων μιλάνε η αγαπημένη Πάολα (όχι η τραγουδίστρια) αλλά και το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Τριανταφύλλου. Ο τελευταίος αναφερόμενος στην Λιάνα Κανέλλη, λέει χαρακτηριστικά, «προδότες σαν αυτήν που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε Ουγκάντα πρέπει φοβηθούν».

  Το διεισδυτικό άρθρο του Ιωάννη Πάππου που για άγνωστο (ή γνωστό;) λόγο δεν έχει αναπαραχθεί από τα ελληνικά media, δημοσιεύεται ολόκληρο στην ιστοσελίδα του περιοδικού OUT,
  http://www.out.com/news-opinion/2012/11/13/greece-gay-golden-dawn-party-homophobia?page=0,0

  http://www.lifo.gr/team/u653/29970

  Το Άγιο Όρος και η μεγαλομανία των μοναχών.
  Όταν ο έξω κόσμος φαντάζει πιο αθώος από τον μέσα.
  Φαντάζομαι ότι ακόμα και οι βαθιά θρησκευόμενοι τηλεθεατές, δύσκολα θα συγκράτησαν την αμηχανία τους ή ακόμα και την ενόχληση τους κατά την παρακολούθηση της χθεσινοβραδινής εκπομπής «Πρωταγωνιστές».

  Θα πρέπει η πίστη στο Θεό να σε έχει τυφλώσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε την καλοπέραση των μοναχών στις μονές του Αγίου Όρους να την περνάς για ασκητική ζωή. Κάποιοι θα πουν ότι η πρόκληση ήταν απ την πλευρά του δημοσιογράφου, που παρουσίασε αυτές τις εικόνες ευδαιμονίας, γαστρονομικής απόλαυσης τέτοια εποχή που ο κόσμος πεινάει. Διαφωνώ. Είναι σαν να κατηγορείς τον πολεμικό ανταποκριτή για τις σκληρές εικόνες που μεταδίδει. Συμβαίνει. Καταγράφεται. Δεν είναι ψέμα. Ποιος ο λόγος να το αποκρύψει;

  http://www.sporeas.gr/papades_papadies_arthro.htm
  9.4.2012 | 15:20

  ΠΑΠΑΔΕΣ… «ΠΑΠΑΔΙΕΣ»!!!

  (Απ’ αυτά που έχει δει το φως την δημοσιότητας)

  23 Απριλίου 2008

  του Γιώργου Οικονομίδη

  «Γεμίσαμε από ομοφυλόφιλους μητροπολίτες»

  «Έτσι όπως πάμε, θα δούμε και γάμους με gay παπάδες»

  (Δήλωση του προέδρου Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Ευστάθιου Κολλά)  http://www.independent.co.uk/travel/travel-an-agnostic-on-the-holy-mountain-slater-todd-smuggled-himself-into-mount-athos-the-greek-1381806.html
  Travel: An agnostic on the Holy Mountain: Slater Todd smuggled himself into Mount Athos, the Greek Orthodox republic sealed from women and the world
  SLATER TODD Saturday 6 August 1994

  ……
  CONFLICTS THAT SIMMER BENEATH THE CALM
  THE Holy Mountain is a place of peace and beauty. But Greek Orthodoxy’s earthly paradise has its fair share of serpents. Greek tabloids salaciously ‘document’ graphic photographs of homosexual acts, which look remarkably staged. Icon smuggling is not unknown, and deforestation is damaging the fragile ecosystem.

  http://easternchristianbooks.blogspot.gr/2015/01/gay-bathhouses-on-mt-athos.html
  Monday, January 26, 2015
  Gay Bathhouses on Mt. Athos?

  http://www.mountathos.co.uk/perceptions.html

  BrewsterΉs book on the 6000 beards is a curiosity which strangely, unlike Robert ByronΉs, is in print. Brewster was a young man too, a lovable and original figure, who travelled on Athos with a young Greek companion called Yiorgos in the 1920s. He writes simply, amusingly and observantly. The book departs from the norm in that, largely through the experiences of Yiorgos, it touches on the question of homosexuality on the Holy Mountain. Brewster himself was homosexual. His book is mildly shocking if it is true, and shocking in another way if it is not true.

  http://www.kaotonik.net/home/thk/agion-oros-alexakis-interview-epsilon-20080914
  Συνέντευξη Αλεξάκη για αγιο όρος στο έψιλον 2008 09 14
  from thk thk on 2008-09-16 17:33

  Μία μαφία ντυμένη στα μαύρα
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

  Ο συΥΥραφέας τού μ.Χ. ξεπερνά το ταμπού που περιβάλλει τη μοναστική πολπεία του Αθω και μιλά για τις απά­τες που εκπορεύονται από εκεί.

  Στη Γαλλία το βιβλίο σας (.

  Γράφετε ότι δεν έχει γίνει ούτε µία αρ­χαιολογική ανασκαφή στο Αγιο Ορος. Το απαγορεύουν τελείως. Το Αγιο Ορος χτίστηκε σε µια περιοχή όπου υπήρχαν πέ­ντε αρχαίες πόλεις! Εµαθα ότι ένα ολόκλη­ρο άγαλµα βρέθηκε όταν έφτιαχναν και­νούργιο πάτωµα στο κελάρι της Μονής Βατοπεδίου και, αντί να το βγάλουν από εκεί, το σκέπασαν µε τσιµέντο και συνε­χίζουν να χρησιµοποιούν την ι<άβα. Τόση είναι η περιφρόνηση που έχουν απέναντι στην αρχαιότητα. Ι<αι η άλλη, η περιφρό­νηση η µεγάλη, είναι απέναντι στο ελλη­νικό κράτος. Αυτοί ζουν µε το µύθο της Βυζαντινής Αυτοιφατορίας. Θεωρούν ότι είναι κληρονόµοι µιας αυτοκρατορίας, εξ ου 1<01 τα κείµενα που προβάλλουν για να διεκδικήσουν εκτάσεις.

  Είναl χαρακτηριστικό το ότι δεν βλέ­πει κανείς την ελληνική σηµαία στο Αγιο Ορος· βλέπει µόνο τη βυζαντινή. Η έπαρ­ση, ίσως όχι όλων των ηγούµενων, αλλά τουλάχιστον του Εφραίµ, είναι πελώρια. Θεωρεί ότι είναι πολύ πιο πάνω από τον Ι<αραµανλή αυτός. Αυτή είναι η νοοτροπία της ηγεσίας των µοναστηριών – διότι από κει και κάτω, µε τους νέους καλόγερους, τους δόκιµους, είναι ένα άλλο µεγάλο θέµα, ηθικό, ανθρώπινο. Το ότι υπάρχει µια συνε­χής παραβίαση των δικαιωµάτων του ανθρώ­που στο Αγιο Ορος είναι βέβαιο.

  Τι εννοείτε; Δείτε το σχολείο στις κα­ρυές. Δεν είναι θρησκευτικό, είναι δήθεν κανονικό σχολείο, όπου είναι εγκλωβlσµέ­να παιδιά 12-18 ετών, τα οποία µεγαλώ­νουν χωρίς να βλέπουν γυναίκα. Αυτό το τερατώδες πράγµα χρηµατοδοτείται από το υπουργείο Παιδείαςl Εχουµε κατάφω­ρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµά­των. Πώς εγκλωβίζεις παιδιά σ' έναν χώρο όπου δεν υπάρχει ούτε µία γυναίκα; Κα­νείς δεν τόλµησε να το σχολιάσει αυτό.

  Υπάρχει και αρχαιοκαπηλία. Αρχαιότη­τες που έχουν βρεθεί στο Ορος πουλήθη­καν στο εξωτερικό· εξαφανίζονται µυστη-ριωδώς βυζαντινά εικονίσµατα, τα οποία ύστερα από καιρό βρίσκονται στο Αζερ­µπα·ιτζάν ή όπου αλλού. Οι πυρκαγlές που ξεσπάνε σε µοναστήρια είναι για να δικαι­ολογήσουν την εξαφάνιση βυζαντινών ει­κόνων που έχουν πουληθεί. Το Αζερµπαϊ­τζάν δΕνΤΟ λέω τυχαία. Η Ιντερπόλκυνηγάει έναν µοναχό που κατέφυγε εκεί.

  Αναφέρετε και για αυτοκτονίες µονα­χών … Εχουν αυτοπυρποληθεί µοναχοί και, µάλιστα, την ηµέρα του Πάοχα. Οι αυ­τοκτονίες είναι συχνό φαινόµενο. Αυτό δεν βγαίνει έξω, δεν επεµβαίνει κανένας αναιφιτής ή εισαγγελέας. Αµφιβάλλω αν οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών αυτών το ξέ­ρουν. Εχουν δικαίωµα ζωής και θανάτου πάνω στους νεαρούς που βρίσκονται εκεί, οι οποίοι συχνά, όπως συµβαίνει στο στρα­τό, όπως συµβαίνει και στις φυλακές, περ­νάνε πάρα πολύ σοβαρές κρίσεις.

  Δεν βρήκατε κατάνυξη, πνευµατική α­νάταση ή µια θετική στάση ζωής; Βρή­κα µερικούς συµπαθείς µοναχούς, συνή­θως πολύ ηλικιωµένους, που δεν ενδια­φέρονται για το χρήµα, δεν ενδlαφέρονται για τη µαφία που λειτουργεί εκεί και έχουν µεγάλο πρόβληµα µε την κατάντια των µο­ναστηριών. Βεβαίως, αυτοί πιστεύουν­και αυτό είναι σεβαστό. Δεν είναι σεβαστό, όµως, να εξαπατά κανείς το ελληνικό δη­µόσιο ή να ασκεί πολιτική εξουσία.Δυστυχώς, το κυρίαρχο στοιχείο του Αγίου Ορους είναι το ενδιαφέρον για τα οικονοµικά. Ο µανδύας του µοναχού lφύ­βεl πίσω του µια µορφή θρησκευτικού κα­πιταλισµού, ο οποίος είναι σκληρότατος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις τεράστι­ες περιουσίες που έχουν αυτοί οι άνθρω­ποι (που ισχυρίζονται ότι είναι άνθρωποι του Θεού), δεν κάνουν κανένα κοινωφε­λές έργοl Θα µπορούσαν να χρηµατοδο­τούν γηροκοµεία, νοσοκοµεία, ορφανο­τροφεία … Ούτε στους Πελοποννήσιους, όταν κάηκαν τα σπίτια τους, δεν έδωσαν κάτι. Αν οι ίδιοι σέβονταν λίγο περισσότε­ρο τη θρησκεία τους, αν φέρονταν λίγο καλύτερα σε σχέση µε τις αρχές αυτής της θρησκείας, θα τους σεβόµουν κι εγώ λίγο παραπάνω. Αλλά εδώ µιλάµε για µια αλη­τεία, µία µαφία ντυµένη στα µαύρα!»

 8. Ο/Η ΑIDS λέει:

  http://nikitidis.blogspot.gr/2007/05/blog-post_23.html

  Έρευνα «Η επανάσταση των κοινοβίων»

  Δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία τον Αύγουστο του 1992

  28 Μαΐου 1991. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας πεθαίνει από Έιτζ ο μοναχός Δανιήλ της μονής Ιβήρων.

  Οι φήμες για σεξουαλικές εκτροπές ξεπέρασαν τα όρια της Ελλάδας και έγιναν σκανδαλοθηρικά αναγνώσματα στην Δύση. Ιδιαίτερα στον Μεσοπόλεμο η ελληνική κοινωνία διαμόρφωσε μία καθόλου κολακευτική γνώμη για τους Αγιορείτες. Ο συγγραφέας Κώστας Ουράνης, που επισκέφθηκε εκείνη την περίοδο (1930) τις ιδιόρρυθμες μονές Λαύρας και Βατοπεδίου, στις εντυπώσεις του που δημοσιεύτηκαν στο «Ελεύθερον Βήμα» γράφει:

  «Σήμερα, όταν γίνεται λόγος για το Αγιον Όρος, ο περισσότερος κόσμος χαμογελάει ένα χαμόγελο γεμάτο ειρωνεία και υπονοούμενα. Πηγή του χαμόγελου αυτού είναι ένα σωρό ιστορίες που κυκλοφορούν, σχετικές με την ζωή και τα ήθη των μοναχών, και που κοντά τους οι ιστορίες του Βοκακίου θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλες για παρθεναγωγεία. Η Γαλλίδα Μαρίζ Σουαζύ άντλησε και με τα δυο της χέρια απ’ αυτές, για να γράψει το γνωστό βιβλίο των «προσωπικών εντυπώσεών» της από το Αγιον Όρος».

  Το πνευματικό επίπεδο και η ηθική συγκρότηση πολλών ιδιορρυθμιτών μοναχών είχε πέσει τόσο χαμηλά ώστε να χρησιμοποιούν ιερά σκεύη για γλάστρες και παλιά βιβλία για χαρτί περιτυλίγματος. Οι μαρτυρίες είναι πολλές. Ο φωτογράφος Κώστας Βρεττάκος φωτογράφησε εντελώς πρόσφατα στο (ιδιόρρυθμο τότε) Βατοπέδι ένα ξυλόγλυπτο βημόθυρο, που ο ιδιορρυθμίτης μοναχός το είχε βάλει σαν πόρτα στο… ντουλάπι του.

  Στα ιδιόρρυθμα μοναστήρια δημιουργήθηκαν τάξεις πλούσιων και φτωχών μοναχών. Παρατηρήθηκε μάλιστα στις παρυφές τους και η συγκρότηση ενός λούμπεν προλεταριάτου, όπως θα λέγαμε με πολιτική ορολογία τους «καβιώτες» του Αγίου Όρους.

  Οι «καβιώτες» ήταν αλητόβια και άτακτα στοιχεία, που ή δεν είχαν χειροτονηθεί ποτέ μοναχοί ή είχαν αποσχηματιστεί και εκδιωχθεί από τις μονές τους για σοβαρά παραπτώματα. Περιφέρονταν βρώμικοι και άθλιοι στο Αγιον Όρος και πολλές φορές έξω απ’ αυτό, στις πόλεις και τα χωριά. Συνέβαλαν με την εμφάνιση, την αμάθεια και τον φανατισμό τους στην κακή εντύπωση που είχε για τους Αγιορείτες η ελληνική κοινή γνώμη.

  Αλλά το πιο τραγικό ήταν ότι πολλοί ιδιορρυθμίτες μοναχοί πρωταγωνίστησαν σε υποθέσεις ιεροσυλίας και αρχαιοκαπηλίας.

  Ιερόσυλοι και αρχαιοκάπηλοι

  Η οικονομική ανέχεια ανάγκασε πολλά μοναστήρια να βγαίνουν στην ζητιανιά. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο να οργανώνονται «ζητείες» (ζητιανιές) στις ορθόδοξες χώρες για να μαζευτούν χρήματα και να αντεπεξέλθουν οι μονές στα χρέη τους. Όποιος μοναχός ολοκλήρωνε αποτελεσματικά την ζητιανιά γινόταν αυτοδικαίως και Ηγούμενος (ή Προηγούμενος στα ιδιόρρυθμα).

  Στα 1885 ο σκευοφύλαξ της μονής Αγάθων έκοψε κομματάκια τα άγια λείψανα και τα πούλησε σε Ρώσους. Λίγο αργότερα, στα 1898, ο εκκλησιάρχης έκλεψε το σπουδαιότερο περγαμηνό έγγραφο της μονής, το Ευαγγέλιο του οσίου Ιωάννου του Καλυβίτη (11ου αιώνα). Ο συνεργός του, ένας δόκιμος μοναχός, συνελήφθη στην Αθήνα όταν προσπάθησε να πουλήσει το σπανιότατο κειμήλιο σε αρχαιοκάπηλους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής ήταν μια μικτή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και σεξ…

  Αυτές οι… «μικτές υποθέσεις» συνεχίστηκαν και φθάνουν μέχρι την εποχή μας. Οι φήμες στην δεκαετία του ’70, που αναπαράγονται ακόμα στις γειτονικές με το Αγιον Όρος περιοχές, οργίαζαν κι έλεγαν ότι οι σπείρες των αρχαιοκάπηλων έστελναν «καραβιές με αγοράκια» στα ιδιόρρυθμα μοναστήρια και για τις υπηρεσίες τους πληρωνόντουσαν με εικόνες, χειρόγραφα και άλλα κειμήλια, που οι ιδιορρυθμίτες έβγαζαν από τις μυστικές κρύπτες.

  Η πιο πρόσφατη «μικτή υπόθεση» συνέβη το 1986 στην ιδιόρρυθμη (τότε) μονή Βατοπεδίου και κατέληξε σε τραγωδία. Ο δόκιμος μοναχός Αναστάσιος Δανδίκας έκλεψε με δυο φίλους του 2 λειτουργικά ειλητάρια 13ου και 14ου αιώνα, 7 αυτοκρατορικά φιρμάνια και διάφορες εικόνες. Τα φυγάδευσαν από μυστικά μονοπάτια στην Κατερίνη. Ένας μέλος της σπείρας συνελήφθη από την Ιντερπόλ στο Μόναχο ενώ προσπαθούσε να πουλήσει τα κειμήλια.

  Ο πρώην μοναχός Αναστάσιος πέθανε από Έιτζ στις 6 Ιανουαρίου 1992 στο «Νοσοκομείο Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Ο θάνατος του αποτέλεσε αντικείμενο ρατσιστικής αντιμετώπισης από το «Ράδιο Παρατηρητής».

  Μία αποκρουστική υπόθεση ιεροσυλίας συνέβη τον Δεκέμβριο του 1989 στη μονή Μεγίστης Λαύρας. Μία σπείρα από την Χαλκίδα διέρρηξε το σκευοφυλάκιο κι έκλεψε (ανάμεσα στ’ άλλα) τον μεγαλύτερο στον κόσμο σταυρό από Τίμιο Ξύλο, δώρο στη μονή του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά το 963!

  Αρχηγός ήταν ο πρώην ιδιορρυθμίτης μοναχός της Λαύρας στο διάστημα 1968-70 Ανδρέας Κ. Χατζηιωάννου. Το αποκρουστικό είναι ότι η σπείρα είχε κόψει τον μοναδικό διπλό σταυρό σε κομμάτια.

  «Κληρονομική κατάρα»

  Οι υποθέσεις ιεροσυλίας, οι αρχαιοκαπηλίες, τα σεξουαλικά σκάνδαλα αποτελούν τις αποδείξεις για το χαμηλό επίπεδο της εκτός κοινοβίων αγιορείτικης κοινωνίας, πριν το 1970. Η κρίση ήταν τόσο μεγάλη ώστε σχεδόν κανείς νέος, που είχε την μοναχική έφεση, δεν προτιμούσε να πάει σε αγιορείτικο μοναστήρι. Το 1963, όταν γιορτάστηκε η χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους, ο δημογραφικός μαρασμός ήταν τόσο μεγάλος ώστε πολλά μοναστήρια κινδύνευαν να κλείσουν. Οι περισσότεροι μοναχοί ήταν ηλικιωμένοι.

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=649569
  Καταδικασθείς σε τρις ισόβια ζούσε ως δόκιμος μοναχός στο Αγιον Ορος

  Είχε διαπράξει σωρεία οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2014

  Σε σκήτες και κελιά του Αγίου Όρους κρυβόταν τα τελευταία οκτώ χρόνια – ζώντας ως ερημίτης – ένας 48χρονος, καταδικασθείς σε τρις ισόβια για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων που διέπραξε σε βάρος του Δημοσίου.

  Πρόκειται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά πληροφορίες, για πρώην δημοτικό υπάλληλο, ο οποίος, σύμφωνα με πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών Αττικής, ως ελεγκτής εσόδων – εξόδων των δήμων Δάφνης και Υμηττού, καταχράστηκε, το διάστημα από το 1995 έως το 2002, το χρηματικό ποσό των 9 εκατ. ευρώ.

  Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία ελέγχθηκαν ποινικά κι άλλα άτομα, καταδικάστηκε ερήμην από το Κακουργιοδικείο Αθηνών.

  Συνολικά, σε βάρος του 48χρονου διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν 13 δικαστικές αποφάσεις για απάτη, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, χρέη προς το δημόσιο κ.ά., με τις οποίες καταδικάστηκε -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας- σε τρις ισόβια, εννέα έτη και 69 μήνες.

  Ακόμη, προέκυψε ότι αναζητείτο από τον Ανακριτή Αθηνών για απάτη.

  Όπως έγινε γνωστό, ο 48χρονος κρυβόταν την τελευταία οκταετία στον Άγιο Όρος, όπου προσποιούμενος τον δόκιμο μοναχό φέρεται ότι διέμενε σε σκήτες και κελιά. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για την ταυτότητά του και χθες το μεσημέρι συνελήφθη στις Καρυές του Αγίου Όρους από αστυνομικούς του οικείου τμήματος.

  Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί αρχικά στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

  Σχόλια αναγνωστών (4)

  Ονοματάκι.. δεν έχει; | 12/11/2014 13:40

  Κάτι άλλους, φουκαριάρηδες, που πέφτουν στα νύχια των δημοσιογράφων, τους εκθέτουμε πριν από δίκες, καταδίκες κλπ. ξατά το δοκούν… Ο συγκεκριμένος κύριος (καταδικασμένος ήδη) σε τι άραγε διαφέρει; Στο… ποσόν;

  Μάικ Φασολάκης

  απάντηση111

  θαυματα. | 11/11/2014 18:54

  Η .υποληποι τι ειναι/???. α.α. ναι κανουν θαυματα.. το να κρυβονται εκει ..ισωs εκαναν και συνεχιζουν να κανουν θαυυματα ε.τι νομιζετε εσειs ολοι η απιστοι ..

  apistos.

  απάντηση411

  ΚΑΚΟΓΕΡΟΙ | 11/11/2014 13:29

  Αν πατε στο ορος θα διαπιστωσετε οτι 3 στους10 ειναι κακογεροι με επιληψιμη συμπεριφορα, και το κακο ειναι οτι αυτοι πολλες φορες εκμεταλευοντε τους πραγματικα αναχωρητες αφιερωμενους στην αγαπη του Χριστουμας.

  GEORGE

  απάντηση2411

  χαιροταν τα φραγκα στη μονή | 11/11/2014 12:24

  Δεν θα με εξέπληττε αν μάθαινα οτι ο συγκεκριμένος υπάλληλος πληρωνεται μεχρι σήμερα. Ειμαι διορισμένος και καταδικασμένος και στο καπάκι εξαφανισμένος. Μα παντα πληρωμένος

 9. Ο/Η ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΑΣ λέει:

  http://www.24news.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=51010

  Νεα Υόρκη: Ροζ σκάνδαλο με Έλληνα ιερέα

  Οκτώβριος 06, 2015 21:10

  Σε παραίτηση υποχρεώθηκε ο ιερέας Γιώργος Πασσιάς, ιερέας του Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνος στη συνοικία Ουάσιγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης, μετά την αποκάλυψη κινηματογραφικού υλικού σεξουαλικού περιεχομένου, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο ίδιος και η 45χρονη ερωμένη του, ‘Εθελ Μπουζάλα.

  Ο 67χρονος παντρεμένος ιερέας φέρεται, μάλιστα, να άφησε έγκυο τη γεννημένη στο Περού Μπουζάλα, σύμφωνα με αποκαλύψεις της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας New York Post. Την υπόθεση αποκάλυψε στις εκκλησιαστικές αρχές ο σύζυγος της Μπουζάλα, που απέστειλε μήνυμα e-mail στην Αρχιεπισκοπή Βόρειας Αμερικής, καταγγέλλοντας την ανήθικη συμπεριφορά του ιερωμένου.

  Στα βίντεο, το περιεχόμενο των οποίων οδήγησε στην παραίτηση του Πασσιά, ο ιερέας εμφανίζεται να προβαίνει σε φετιχιστικές πράξεις με την Μπουζάλα, παρακολουθώντας τα οπίσθιά της, καθώς αυτή κάθεται πάνω σε τούρτα ή εμφανιζόμενος να ηδονίζεται την ώρα που η ευειδής Περουβιανή του χαϊδεύει το πρόσωπο με τα πέλματά της.

  Ο ιερεάς Πασσιάς, που ανήκει στην αδελφότητα του υπερσυντηρητικού γέροντα Εφραίμ, ιδρυτή της μονής του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα, υποχρέωνε τις γυναίκες της ενορίας του να φορούν μαντίλι στο κεφάλι όταν προσέρχονταν στη θεία λειτουργία.

  Το 2013, η Post είχε αποκαλύψει τη σχέση του Πασσιά με την Μπουζάλα, καθώς και τις οικονομικές ατασθαλίες του ιερέα στην ενορία του.

  Παρότι η Μπουζάλα δεν είχε πανεπιστημιακό πτυχίο, ούτε καν απολυτήριο λυκείου, ο Πασσιάς τη διόρισε διευθύντρια του ελληνορθόδοξου κατηχητικού σχολείου του Αγ. Σπυρίδωνα, καθώς και στη θέση του ταμεία της ενορίας. Σημειωτέον ότι, λίγο μετά την άφιξη του Πασσιά στην ενορία το 2006, ο νέος ιερέας προσέφερε τη διαχείριση τεσσάρων κτισμάτων, ιδιοκτησίας της εκκλησίας στην περιοχή, στην τράπεζα Alma Bank, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας βρίσκονται Ελληνοαμερικανοί φίλοι του Πασσιά, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Την ανακαίνιση των κτιρίων ανέλαβαν δύο εταιρείες εργολάβων με στενές σχέσεις με την Alma Bank.

  Οι «Εφραιμίτες»

  Ο πνευματικός πατέρας του Πασσιά, ιερομόναχος Εφραίμ, εμπνευστής του υπερσυντηρητικού νεο-μοναστικού ορθόδοξου κινήματος στις ΗΠΑ, έχει απασχολήσει τον ομογενειακό Τύπο και συγκεκριμένα την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας».

  Το 2012, το έγκριτο ελληνόφωνο έντυπο της Νέας Υόρκης αποκαλύπτει την αυτοκτονία Αμερικανού προσηλύτου στη μονή του Αγίου Αντωνίου στην πόλη Φλόρενς της Αριζόνας και τις προσπάθειες των ακολούθων του Εφραίμ να αποσιωπήσουν το περιστατικό.

  «Τονίζεται ότι έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικά χρόνια μια κάστα κληρικών αλλά και λαϊκών “νεοσυντηρητικών φονταμενταλιστών” σε ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι οποίοι είναι πλήρως αφοσιωμένοι στον Εφραίμ της Αριζόνας, που ασκεί πάνω τους τρομακτική επιρροή, ενώ οι ίδιοι έχουν τυφλή υπακοή σ’ αυτόν και στους οποίους έχει αποδοθεί η ονομασία “Εφραιμίτες”», αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας». «Ο Εφραίμ έτυχε της ολοκληρωτικής προστασίας και υποστήριξης του ιερέα Γεωργίου Πασσιά, ο οποίος ιεράτευε τότε στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ και πολύ περισσότερο στη συνέχεια όταν έγινε πρωτοσύγκελλος του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα.

  Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος είχε καταγγείλει τις δράσεις του π. Ευφραίμ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο όμως ο π. Εφραίμ είχε υποστηρικτή τον αείμνηστο μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο (Ρεπανέλλη), ο οποίος ήταν και ο τελευταίος σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, γι’ αυτό και στην αρχή το Πατριαρχείο δεν έκανε τίποτε», έγραφε τον Ιούνιο του 2012 ο «Εθνικός Κήρυκας».

  Πηγή: NEW YORK POST, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

 10. Ο/Η Frixos λέει:

  Μπορει οι καλογεροι, οι φασιστες, οι φοβικοι κ.α. οπισθοδρομικες κοινωνικες κατηγοριες να τασονται κατα του συμφωνου συμβιωσης ομοφυλων αλλα αυτο, απο μονο του, δεν το καθιστα ορθο.
  Για φιλελευθερους ανθρωπους, που τους χωριζει αβυσος με τους ανωτερω, υπαρχει και μια διαφορετικη αναγνωση του θεματος:

  Προσωπικα ειμαι υπερ του συμφωνου συμβιωσης ομοφυλων καθως επισης και υπερ οποιουδηποτε συμφωνου συναπτουν μεταξυ τους ενηλικα ατομα, ικανα προς δικαιοπραξια, υπο τις εξης προυποθεσεις:
  α) Οτι δεν βλαπτουν τους αλλους και
  β) Οτι δεν επιδοτουνται απο τον κρατικο κορβανά.

  Φυσικα ειμαι υπερ της ελευθερης επιλογης σεξουαλικου προσανατολισμου και δεν θεωρω την ομοφυλια ανωμαλια, ενω θεωρω οτι η σεξουαλικοτητα ειναι καθαρα προσωπικη επιλογη καθε ατομου και η εκκλησια ή το κρατος δεν εχει κανενα λογο να αναμιγνυεται σε προσωπικες υποθεσεις.
  Δεχομαι την αναμειξη του κρατους μονο στο πλαισιο μιας κοινωνικης συνθηκης προνοιας σε ετεροφυλες οικογενειες λογω αναπαραγωγης και τιποτα περαν τουτου.
  Και αυτο επειδη μονο η ικανοποιηση της γενετήσιας ορμης μας στο πλαισιο της αναπαραγωγικης διαδικασιας αποτελει …δουλειά, ενω σε καθε αλλη περιπτωση γινεται για λογους …αναψυχης και γιαυτο δεν πρεπει να επιδοτειται απο τον κρατικο κορβανα.

  Συνεπως οι κοινοτητες των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλοφιλων, των πολυγαμικων, των swingers και καθε ειδους ερωτοτροπουντων συνανθρωπων μας, αν θελουν να φτιαξουν τα δικα τους ταμεια για να χρηματοδοτησουν την ευτυχια τους.

  Εδω προσπαθουμε να ξεκολλησουμε τα ετεροφυλοφιλα τσιμπουρια απο το βυζι των επιδοτουμενων απο το κρατος ασφαλιστικων ταμειων, αν πλακωσουν και τα ομοφυλοφιλα αφανιστηκαμε ολοσχερως.

  Αλλωστε οταν μιλαμε για «ελευθερο σεξουαλικο προσανατολισμο» ειναι αυτονοητο οτι η σεξουαλικοτητα θα πρεπει να ειναι απαλλαγμενη απο καθε κρατικη εμπλοκη και δουλεία: Η επιδοτουμενη ομοφυλοφιλια δεν ειναι ελευθερη σεξουαλικη επιλογη, ειναι κατευθυνομενη και επιβαλομενη.

  ΕΠΙΜΥΘΙΟ: Χρονια πολλα, αισιον και ευτυχες το νεο ετος και γαμιεστε οπως γουσταρετε, αλλα δωρεαν, λεφτα τελος!

 11. Ο/Η Αγοράκια στο Όρος λέει:

  ΘΕΜΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ….
  Κορνάρος – Οι άγιοι χωρίς μάσκα – 5η συνέχεια

  http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/kornaros_agioi5.html

  Από τα τρίγυρα μοναστήρια και κελιά, μαζευτήκανε σήμερα οι πατέρες, στις Καρυές.

  Χειροτονείται ένας νέος ρασοφόρος σε διάκο.

  Είναι μεγάλο μυστήριο η χειροτονία του Διάκου. Γι’ αυτό πανηγυρίζουνε οι πατέρες. Καμπάνες χτυπούνε γιορτάσιμα, λόγοι γίνουνται, τραπέζια στρώνουνται με πλούσια ποικιλία φαγητά.

  Χαρά στο γέροντα που θα μπορέσει να βγάλει ένα διάκο από τους υποταχτικούς, που θα περάσουνε απ΄τα χέρια του.

  Δεν είναι μικρό πράμα αυτό. Ο υποψήφιος ξεμολογιέται στον πνεματικό τού «Άξιον Εστί», έτσι λέγεται το κελί του πνεματικού.

  Και μια που τo ’φερε έτσι η σειρά, μάθετε, πως έχει το λόγο του που λέγεται Εστί το κελλί.

  Ο πνεματικός που κάθεται τώρα εκεί, λένε οι κακές γλώσσες, πως δολοφόνησε το γέροντα του, για να μη μείνει αιωνίως του υποταχτικός. Τον τρόπο του τον είχε ο γέροντας. Και φλουριά κρυμμένα είχε και λίρα στερλίνα με το καλημαύχι μετρούσε καθ’ αργά.

  Μα μ’ όλες τις ανασκαφές που γίνηκαν ύστερα απ’ το σκοτωμό του, δε βρέθηκε τίποτε απ’ το μεγάλο θησαυρό. Κι ο καλογεράκος σκεφτότανε τη φτώχια του ένα βράδυ, λυπημένος, κρατώντας βαρύ το κεφάλι του μέσα στις παλάμες.

  Κείνη τη στιγμή μια εικόνα, δεν ξέρω ποιανού αγίου, χτύπησε τρεις φορές στον τοίχο που κρεμότανε! Κι ύστερα μίλησε. Κι έπειτα το’ ριξε στην ψαλτική. Το κελί πλημμύρισε από μια πρωτάκουστη μελωδία. Ο καλόγερος – ο σημερινός πνεματικός – απόμεινε κόκκαλο! Η εικόνα έψαλλε το «Άξιον Εστί» τρεις φορές! Έτσι το ’μαθε καλά ο πνεματικός.

  Την επομένη κόσμος και κόσμος πλημμύρισε το κελί. Τη θαματουργή εικόνα την σκεπάσανε τ’ ασημικά και τα χρυσάφια.

  Αφιερώματα από παντού φτάνανε κάθε μέρα στο κελί τού «Άξιον εστί».

  Κι οι καλόγεροι κάμανε πνεματικό επίσημο του Όρους τον ιδιοχτήτη του κελιού.

  Και τι πνεματικός! Νικοδημήτης. Ο πρώτος Νικοδημήτης στο Άγιο Όρος. Δεν είναι μικρή δουλειά αυτό. Το εξομολογητάριο του αγιορείτη Νικόδημου είναι φωτιά, καταμόναχη φωτιά, για τον παραστρατημένο «Πατέρα».

  Τα τελευταία χρόνια κανένας πνεματικός του Όρους, δε χρησιμοποίησε αυτό το ξομολογητάρι ως οδηγό του. Μόνο ο γέρο Σοφρώνιος προσπάθησε, μα στο κεφάλαιο που πρόκειται για την εξομολόγηση του υποψήφιου διάκου τα μπέρδεψε. Τα βρήκε ζόρικα.

  Γι’ αυτό είναι τεράστιο πράμα το να ξομολογηθεί κανένας σήμερα στον αυστηρό Νικοδημήτη πνεματικό τού «Άξιον εστί».

  Δυο σελίδες από το ξομολογητάρι, που οι άλλοι τις καρφιτσώνανε μαζί-μαζί, τις απομονώσανε, αυτός τις άνοιξε, εφάρμοσε τις οδηγίες που ’ναι γραμμένες κι εκεί.

  Τιμή στο γέροντα που δεν τρομάζει, όταν θα στέκεται ο υποταχτικός του μπροστά στον πνεματικό που κρατά ανοιχτές αυτές τις σελίδες. Φαινόμενο, θάμα, είναι ο υποψήφιος διάκος που δε θα τρέμουνε τα ποδάρια του, όταν ακούει να διαβάζεται η σχετική περικοπή: «Ο υποψήφιος διάκονος πρέπει να ερωτηθεί παρά του πνευματικού εάν η ανθρωπίνη φύσις τριβήν εποιήσατο περί την οπισθίαν οπήν, ή εάν εισήλθεν εν αυτή και συνάμα ροήν εποιήσατο. Και εν μεν τη πρώτη περιπτώσει επιβάλλεται…κ.λ.π.».

  Λοιπόν, του διάκου που χειροτονείται σήμερα δεν τρεμουλιάσανε τα γόνατά του την ώρα της εξομολόγησης.

  Ο γέροντάς του έχει πεθάνει από χρόνια πολλά, δέκα μόνο μέρες ζήσανε μαζί. Μήτε «τριβές» μήτε «ροές» μήτε λυγίσματα και τρεμουλιάσματα τρομάρας εμποδίζανε τη χειροτονία.

  Πως πέθανε ο γέροντάς του νωρίς δε θα πει τίποτε. Εδώ πιστεύουνε και στην επέμβαση του νεκρού….όπως πιστεύουνε και στην άσπορη σύλληψη της Παναγιάς. Κι ο μακαρίτης, είναι γνωστό, πως δε σηκώθηκε από το μνήμα του.

  Τ’ άλλα καλογεροπαίδια με ζήλεια παρακολουθούνε το μυστήριο της χειροτονίας του καινούριου διάκου. Ποτέ δε θα μπορέσουνε αυτά να γίνουνε διάκοι. Κι αυτό που λένε συναμεταξύ τους κρυφά σιγανά, πως: «Έπρεπε να ρωτούνε το γιατρό πριν της χειροτονίας» το λένε από ζήλεια ασφαλώς και ποτέ δε θα θέλανε το γιατρό για δικό τους λογαριασμό.

  Πολλές φορές κατηγορήσανε τους αγιορείτες για «ντεμπελόσκυλα» που νοιάζονται μόνο για το στομάχι και το χουζούρι τους.

  Δεν είχανε δίκιο. Παραβλέψανε αυτό το αθάνατο εξομολογητάρι του δασκάλου Νικόδημου. Είναι ένα τρανό δείγμα της πνεματικής παραγωγής σε τούτο τον τόπο.

  Και μόνο αυτή η περικοπή, για τη χειροτονία του διάκου, αν είχε γραφτεί, θα ’ταν αρκετή για ν΄αντιπροσωπεύσει τη χώρα του Άθω στον κόσμο της σοβαρής πνευματικής δημιουργίας.

  Κι ο πάτερ Ανανίας το νοιώθει αυτό, το καταλαβαίνει καλά. Κι όταν εύχεται στο νεοφώτιστο: «ενάρετον και τον υπόλοιπον βίον και να θελήσει ο Κύριος να ομοιάσει τους μεγάλους διδασκάλους του Όρους» εννοεί το Νικόδημο και τους άλλους πνευματικούς δημιουργούς.

  Ο διάκος κοιτάζει χάμω από σεβασμό. Ασάλευτος ακούει τα λόγια του Ανανία, που γίνηκε, ζώντας ακόμα, άγιος.

  Και μια που το ’φερε η σειρά, όλος ο κόσμος ξέρει πως ο πάτερ Ανανίας ο Κουτλουμουσιανός, φεύγει από το μοναστήρι 4 βδομάδες το χρόνο. Εξαφανίζεται. Κανένας δε θα ’ξερε τι γινότανε όλον αυτό τον καιρό, αν κάποιοι κυνηγοί δεν τον βρίσκανε στην κορυφή του Άθω. Εκεί σε μια σπηλιά, γονατιστός, νηστικός, άγρυπνος, προσεύχεται όλες αυτές τις μέρες, για τη σωτηρία του κόσμου…

  Άλλο πράμα είναι το ότι τον έπιασε η αστυνομία – κατά διαβολική σύμπτωση – ακριβώς σε μια τέτοια περίοδο να ξεφορτώνει στις αχτές της Καλλιάγρας τσιγαρόχαρτο, καπνό και χασίς.

  Αυτά τα πράματα θα του τα πέταξε επίτηδες στο δρόμο του, ο μεγάλος πειρασμός. Κι αυτός τα πήρε, για πείσμα του Σατανά, να στείλει όξω από τον τόπο του Θεού, στη Χαλκιδική και στη Μακεδονία. Μα στην ώρα τον έπιασε η αστυνομία και του στοίχισε αυτή η υπόθεση 60 χιλιάδες δραχμές.

  Κι ο Θεός μόνο ξέρει, πώς το βρήκε ο άγιος Ανανίας αυτό το ποσό!

  Μα εδώ ίσα-ίσα φάνηκε η δύναμη και η αρετή αυτού του εκλεχτού του Θεού.

  Δεν απογοητεύτηκε. Δε βαρυγκόμιασε ενάντια στο φτωχό αμαρτωλό, που τον είπε και τον κατάγγειλε για λαθρέμπορα.

  Αντίθετα. Αμέσως ξαναγύρισε στη σπηλιά της προσευχής, για να επικοινωνήσει με το Θεό, να παρακαλέσει για τη σωτηρία του καταδότη.

  Μεγάλη ψυχή! Ανυπολόγιστα δυνατή κι ενάρετη ψυχή ο Ανανίας!!…

  Γι’ αυτό στον γυρισμό του, όταν του ξαναπέταξε στο δρόμο του ο Διάβολος πάλι πακέτα, γεμάτα σύνεργα του Σατανά, τα ξαναπήρε.

  Τον ξαναπιάσανε. Μα τι σχέση έχει; Σε κάθε τέτοια περιπέτεια νικούσε κι από μια φορά το Σατανά….

  Εκεί, στις αχτές της Καλλιάγρας, ανταμώσαμε ένα βράδυ, εγώ αυτός κι ο Σπύρος ο Κουμπής. Μας γιόμισε και τις τσέπες καπνό….

  Γι’ αυτό τώρα, τη στιγμή που συμβουλεύει τον καινούριο διάκο, με λοξοκοιτάζει. Όχι πονηρά, όχι εχθρικά. Έτσι σαν καταναλωτή των «αμαρτωλών πραγμάτων», που του πετούσε στο δρόμο του ο πειρασμός, για …πειρασμό και σκανδαλισμό…

  Αυτά τα πράματα, αυτοί οι συλλογισμοί με κάνανε ν’ αφαιρεθώ και να μη μπορώ να σας περιγράψω την τελετή της χειροτονίας.

  Μα και πως θα την περίγραφα τι θα ’βγαινε; Είναι ένα «μυστήριο», μια τελετή τέλος πάντων για…το θρίαμβο της αρετής και της εγκράτειας, μέσα σε τούτο τον τόπο με τα τάγματα των Εωσφόρων, των διαβόλων και των διαβολάκων.

  «Ο Θέμος Κορνάρος «ο κουμπάρος» την ώρα της κουβέντας» (Σχέδιο του Γ. Φαρσακίδη, 1950)

  Την ώρα που διαλυότανε ο κόσμος, ύστερ’ από την τελετή, ένας μαυρογένης, ψηλός, ξερακιανός καλόγερος, άρπαξε τον «πάτερ-Παΐσιο» το δοντογιατρό από τα γένια. Τον αγριοκοίταξε, του τάνυσε δυο τρεις φορές πέρα δώθε τη γενειάδα, κι ύστερα τον τραβούσε έτσι και ακολουθούσανε την πομπή.

  Η αφορμή ήτανε ασήμαντη.

  Ο ασκητής είχε αφιερώσει στην εικόνα τ’ άγιου Παντελεήμονα, μια εγγλέζικη λίρα.

  Ο καλόγερος δοντογιατρός την πήρε και την έκαμε τόντια. Δυό δόντια, που τα πέρασε στην κάτω μασέλα του «πάτερ-Αβέρκιου» του Κελλιώτη. Αυτουνού που πέθανε αργότερα από παραφόρτωμα του στομαχιού.

  Τίποτε άλλο….

  Κανένας ασκητής δε σκέφτηκε να μπει στη μέση. Δεν χωνεύανε τον Παΐσιο για δυό λόγους: ήτανε δοντογιατρός, που πάει να πει «βάζω χέρι στα έργα του Θεού». Ύστερα ήτανε και πλούσιος.

  Μα δε φτάνει αυτό. Τα πλούτια του τα ’κανε σε βάρος τους. Κι αν δε κουραστήκατε, ακούσετε πώς τα κατάφερε, με ποιο τίμιο τρόπο τ’ απόχτησε.

  Οι καλόγεροι του Άγιου Όρους έχουνε ένα προνόμιο, σαν αγιασμένοι ανθρώποι που είναι: να ψωνίζουνε όλα τα είδη, από το ψωμί ως τη βελόνα, από την «Ελεύθερη ζώνη» της Θεσ/κης αφορολόγητα. «Τράνζιτο» όπως το λένε. Έτσι τη ζάχαρη την έχουνε με 4 δραχμές, το ρύζι τους με 3½, στο στάρι με τη σχετική αναλογία κτλ.

  Ο Παΐσιος λοιπόν, οικονόμος άνθρωπος, καλός νοικοκύρης, με τη λίρα που περίσσεψε από τα δόντια του Αβέρκιου, με το λαδάκι που έσταζε από τα καντήλια, με τη ρακή που πήγαινε στη Θεσ/κη για να μην υπάρχει στο Όρος αυτή η βρωμιά, κατάφερε να ’χει μερικά παραδάκια.

  Λίγα παραδάκια βέβαια μα την δουλειά του την έκανε. Τα τράνζιτα όλα μαζευόντουσαν στην πρώτη αποθήκη -στα υπόγεια του κελιού του. Αργότερα σιγά-σιγά, μεταφέρνονταν στη δεύτερη αποθήκη – στην Καβάλα. Αυτό το κανόνιζε η ζήτηση.

  Τώρα το ότι μεταφέρνουνται καθόλου στο Αγ. Όρος αυτά τα εμπορεύματα, δεν είναι στο παθητικό του καλού εμπόρου.

  Σε βλογημένο τόπο μπαίνουνε. Βλογημένα βγαίνουνε. Μέσα στα πακέτα με τα πανικά, τοποθετούνε και τις νταμιτζάνες της ρακής. Έτσι προφυλάγουνται….από το σπάσιμο. Μόνο από το σπάσιμο. Είναι το λοιπόν γιά δεν είναι έξυπνος και καλός εμποράκος ο πάτερ Παΐσιος, ο δοντογιατρός του Όρους;

  Πώς να μη τον φτονήσουνε λοιπόν οι ασκητές;

  Είναι να τους σιχαίνεται κανένας όπως βλέπει τη χαιρεκάκια τους, να ξεχειλά απ΄τα μάτια τους καθώς τον βλέπουνε να τον τραβούνε απ’ τα γένια και τον στραπατσέρνουνε σαν …αγιογδύτη, σαν κατεργάρη τοκογλύφο, αυτό το σεβάσμιο ασκητή, όξω στην αυλή της εκκλησίας του Πρωτάτου.

  Ωστόσο, το ξέρουνε καλά, πως θα του τα ξαναδώσουνε τα τράνζιτα μισοτιμής….

  «Όλον τον κόσμο τον τσάκισε η οικονομική κρίση. Γιατί το Αγ. Όρος δεν έπαθε τίποτε;»

  Είναι τα λόγια του Ανατόλιου του Οικονόμου του μοναστηριού Κουτλουμούση. Μας τα ’λεγε, όταν σκάβαμε τ΄αμπέλια στην Καλλιάγρα.

  Δεν ξέρω τι μου ’ρθε να τα θυμηθώ τούτη στη στιγμή.

  Μ’ αυτό δεν μ’ εμποδίζει να θυμούμαι και την απάντηση του Σπύρου:

  «Γέροντα, πόσο κάνουνε 4+5; Δηλαδής μια οκά ζάχαρη και μια οκά καφές; Εννιά δεν κάνουνε; Εν τάξει. Και 25+78; Πάλι μια οκά ζάχαρη και μια οκά καφές 103 δεν μας κάνουνε; Δε με κάνετε λέω γω και μένα τίποτις…πορτάρη γιά καμπανάρη στο μοναστήρι;»

  Ακόμη θυμάμαι πως ο πάτερ Ανατόλιος απάντησε έτσι: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτ…Γιάννη δυό δικελιές να δίνεις. Όχι ψευτοδουλειές…»

  Α! αυτό ίσως μου ’ρθανε στο νου, γιατί ο Ανατόλιος μόνο προσπάθησε να συμβιβάσει αυτούς που μαλλιοτραβιόντουσαν. Κι άκουγα την επιχειρηματολογία του….

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  Αυτά όλα, δεν είναι παρά αμυδρή εικόνα, μιας πραγματικότητας. Κι η πραγματικότητα αυτή δεν είναι άλλο από το βρυκολακιασμένο ρασοκρατικό Μεσαίωνα. Κι εμείς κυβερνούμαστε από βρυκόλακες.

  Αδιάφοροι, δουλοπρεπείς, χαμοζωίτες, καραγκιοζοπαίχτες (στην καλύτερή μας εκδήλωση) καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια κι αφήνουμε το βρωμερό βρυκόλακα να πιπιλάει το αίμα και την αθρωπιά μας.

  Δεν είμαι ο πρώτος που βλέπει αυτούς τους εξευτελισμούς, που γίνουνται σε βάρος μιας ολάκερης εποχής, μιας ακέριας εργαζόμενης ανθρωπότητας.

  Κι άλλοι, με χίλια μάτια πάρα πάνω από μένα, τα ’δανε τα αίσχη αυτά. Ποιητές, δημοσιογράφοι, λόγιοι, ανθρώποι του Νόμου, υπεύθυνοι άρχοντες, πατήσανε και ζήσανε στην αμαρτωλή αυτή γη.

  Κανένας δε μίλησε. Ο Νόμος κοιμήθηκε. Η πολιτεία, συστηματικά κι επίσημα σκέπασε πάντα αυτό τον κοπρόλακκο, στον οποίο φυτρώνουνε οι άγιοι λαθρέμποροι, οι όσιοι σαρκέμποροι, οι μεγαλόμαρτυρες παιδεραστές και δολοφόνοι.

  Γι’ αυτούς που και ο χαρακτηρισμός «χτήνη» θα ’τανε αλαφρός, αν δεν πρόσβαλλε τα εργατικά ζώα, θυσιάσαμε και θυσιάζουμε ζωές, πληθυσμούς ολάκερους, πολιτισμό, ηθική, ανθρώπινη υπόσταση.

  Μην ξεχνάει κανένας την τραγωδία της Χαλκιδικής. Και τότε δε θα ξεχάσει και τους χριστιανούς του Άθω.

  Φοβηθήκανε μη δώσουνε μια δεκάρα στους σεισμοπαθείς, που σταθήκανε οι σκλάβοι τους οι αλύτρωτοι, 10 συνεχόμενους αιώνες. Κλειστήκανε στο Κράτος τους. Βάλανε φύλακα, αμπελικό, το επίσημο ελληνικό Κράτος: διατάξανε τον πολιτικό γενικό διοικητή, να υπογράψει διαταγή, που ν’ απαγορεύει την είσοδο σε κάθε άνθρωπο και «προ πάντων στους δημοσιογράφους». Κι αυτό καταλαβαίνετε γιατί: για να κρύψουνε την ψευτιά που διαδώκανε πως είχε τάχα σοβαρές ζημιές και τ’ Άγιον Όρος. Που μεταφράζεται σε απλούστερη νεοελληνική γλώσσα: για να φυλάξουνε τα πλούτια τους και τα χρυσάφια τους. Για να εξασφαλίσουνε την οικοδομήσιμη ξυλεία, που σαπίζει στις παραλίες του Όρους, 3-4 χρόνια απούλητη κι αζήτητη.

  Και το Κράτος, δούλος υπάκουος και ταπεινός του μεσαιωνικού Κράτους, εσφράγισε αυτή την ψευτιά του καλόγερου, με τη σφραγίδα την επίσημη.

  Εφορολόγησε τον εργάτη και τον αγρότη, μάζεψε απ’ αυτούς 15 εκατομμύρια δραχμές (σταγόνες αίμα θα ’λεγα) για ν’ αγοράσει την οικοδομήσιμη ξυλεία, που χρειαζότανε για την πρόχειρη στέγαση των σεισμοπαθών.

  Η περισσότερη ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε είναι ντόπια. Δηλαδή αγιορείτικη. Που θα πει: πλερώσαμε κι από πάνω, ακριβά-ακριβά, τη θηριωδία, την εγκληματικότητα των άγιων Μπαμπάνηδων και των όσιων Γιαγκούληδων της χριστιανικής πολιτείας του Άθω.

  Μα και κάτι άλλο έχω να πω: όσοι πατήσανε τον τόπο αυτό, θα παρατηρήσανε ένα πράμα: νερό να ζητήσεις ή ψωμί, μπορεί να μη σου δώσουνε οι θησαυροφύλακες του Θεού. Κρασί όμως με τη στάμνα σε ποτίζουνε. Κι αυτό έχει το λόγο του.

  Σκλάβοι χρειάζουνται να δουλέψουνε τη Γη, για να θρέψουνε τα γουρούνια του Όρους. Μα πρέπει να δουλέψουνε τσάμπα. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεριζωθεί απ’ τον άνθρωπο, η καρδιά κι η συνείδηση και να παραλύσουνε τα νεύρα. Ο αλκοολισμός είναι ο βοηθός για τη δημιουργία αυτών των ανθρώπινων ομοιωμάτων. Και τον καλλιεργούνε με μαστοριά μοναδική οι ρασοφόροι παραμορφωτές της «φύσης».

  Λίγοι εργάτες απ’ αυτούς που μπαίνουνε στο Άγιον Όρος, καταφέρνουνε να φύγουνε.

  Σ’ όλη τους τη ζωή γυρνούνε αλήτες στο περιβόλι της Παναγιάς παρακαλώντας να τους πάρουνε οι ασκητές στη δουλειά τους, μόνο για ένα ξεροκόμματο ψωμί.

  Κι αυτά όλα για να εξασφαλίσουνε την άνεση στους αγιορείτες, να επιδίδονται αποτελεσματικότερα στα λαθρεμπόρια, στη παραλυσία, στις δολοφονίες και στη συγγραφή Νικοδημήτικων πορνογραφημάτων.

  Να σκεφτεί κανένας ποια υπηρεσία προσφέρουνε στο σύνολο το κοινωνικό, αυτά τα αλητόσκυλα, απέναντι στ’ αγαθά που χαίρουνται είναι ν’ ανατριχιάσει και να σιχαθεί τον άνθρωπο με την εγκληματική ανεχτικότητά του.

  Δουλειά τους είναι η απάτη. Τίποτε άλλο. Απατούνε και τον ίδιο τους εαυτό. Απατούνε το Κράτος και ζούνε απ’ τα ταμεία του. Απατούνε το χωρικό και τον εργάτη και τους κλέβουνε.


  Ο συγγραφέας σε επίσκεψη στο γραφείο του Λένιν στη Μόσχα

  Απατούνε τη μάνα και της παίρνουνε το παιδί της.

  Αυτό το τελευταίο έχει ξεχωριστή σημασία: δεν περνά χρόνος – έχουμε ακούσει όλοι – που να μη χαθούνε κάμποσα παιδάκια από 6-8 χρονών. Οι Εβραίοι χρειάζονται τέτοιας ηλικίας χριστιανόπαιδα για το Πάσχα τους, μας έχουνε μάθει να πιστεύουμε. Κι όμως δεν τα χρειάζονται οι Εβραίοι παρά οι Άγιοι του Άθω, για το κρεβάτι τους, για μηχανές της ηδονής.

  Μάλιστα. Εκεί πρέπει ν’ αναζητηθούνε τα παιδιά, που χαθήκανε και που χάνονται ταχτικά.

  Υπάρχουνε σ΄αυτό το διαφθορείο παιδιά από 14 χρονώ και πάνω, που δεν ξέρουνε ούτε μάνα ούτε πατέρα. Τα ονόματά τους τα ’χουνε ξεχάσει. Την πατρίδα τους δεν την θυμούνται. Μόνο από κάτι μικροεπεισόδια, από κάποιες θαμπές αναμνήσεις σου δίνουνε να καταλάβεις από ποια ηλικία τα μαζέψανε οι τίμιοι αυτοί άνθρωποι με τις χίλιες μάσκες και τον βούρκο τον ψυχικό.

  Και το νόστιμο είναι πως η εισαγωγή των παιδιών που γίνεται με την απάτη, ή με τους ειδικούς πράχτορες, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του Όρους. Γι’ αυτό όταν ο Βενιζέλος πήγε στο Βατοπέδι, το πρώτο παράπονο που του κάνανε οι καλόγεροι ήτανε πως «η αστυνομία απαγορεύει την είσοδο …παιδιών στο Όρος».

  Η απάντηση του πρωθυπουργού ήτανε, να καλέσει τον αστυνομικό διοικητή του ¨Ορους (τον ανθυπασπιστή Τσαπάκη) να του ζητήσει σχετικές εξηγήσεις. «Εκτελώ ανωτέρας διαταγάς». Έτσι του απάντησε ο αστυνομικός.

  «Εγώ καταργώ κάθε προηγούμενη διαταγή».

  Μ’ αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός εσφράγισε την ελεεινή διαταγή, που επιτρέπει στους ρασοσατύρους να εξασκούνε ελεύθερα το εμπόριο της παιδικής σάρκας.

  ΚΑΤΗΓΟΡΩ, μπροστά στο μεγάλο λαϊκό δικαστήριο, τη σπείρα των αγιορειτών και τους συνενόχους της.

  ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ, στον φορολογούμενο λαό, στον κόσμο των πεινασμένων και των απόκληρων της ζωής, τη διπλή εκμετάλλευση που τους γίνεται, για χάρη των 4 χιλιάδων παρασίτων του αμαρτωλού βουνού.

  ΔΕΙΧΝΩ με ονόματα πραγματικά, τους κακοποιούς.

  Καθόλου δεν απευθύνομαι προς τους υπεύθυνους άρχοντες κι ούτε ζητώ του κακού τη γιατρειά απ’ τις αρχές.

  Στους φθισικούς, στους άστεγους, στους πεινασμένους, στους άνεργους, στους λεπρούς της σπιναλογκίτικης κόλασης, στους φυλακισμένους στα υγρά μπουντρούμια του Ιτζεδίν, της Αίγινας, του Φίρκα κλπ., σ΄αυτούς μιλώ.

  Και για σανατόρια έχει μέρος και για λεπροκομείο της ανθρωπιάς και για φυλακές αγροτικές και για δασοκομικές σχολές ανεχτίμητο φυτικό πλούτο.

  Για τους σεισμοπαθείς της Χαλκιδικής έχει και ξυλεία οικοδομήσιμη 100 φορές παρά πάνω απ΄όση χρειάζονται και τρόφιμα και ρουχισμό για δεκάδες ολόκληρα χρόνια.

  Στο χέρι τους είναι να τα διαθέσουνε όπως νομίζουνε πιο καλά και τίμια, στο χέρι τους και να τα χαραμίσουνε στους φεουδάρχες, που κατοικούνε και λυμαίνονται 10 αιώνες τώρα τη χώρα του Άθω.

  Αυτό είναι το περίφημο, το θρυλοτυλιγμένο Άγιον Όρος, η κεφαλή της Ορθοδοξίας. Με την αυριανή ονομασία του: «Βουνό της υγειάς και της επιστήμης».

  Θ.ΚΟΡΝΑΡΟΣ

  Σκίτσο του από το περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα»
  Εικόνες από εδώ
  http://stithaghi.blogspot.gr/2014/04/44-23-1970.html

 12. Ο/Η Red λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/12/blog-post_16.html

  «Χριστιανική αγάπη» και «Ιερά» μπινελίκια αρχιρασοφόρων

  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 | 5:03 μ.μ.

  Δεκάδες τα σκίτσα, οι γελοιογραφίες και τα καυστικά σχόλια που προκάλεσε το «κήρυγμα» που έκανε για τους ομοφυλόφιλους ο δεσπότης Αμβρόσιος. Δεν πρωτοτύπησε φυσικά. Είχε προηγηθεί ο «άγιος» Πειραιά, Σεραφείμ Μετζελόπουλος κάνοντας την «διάγνωση» ότι «η ομοφυλοφιλία οδηγεί σε καρκινογενέσεις». ενώ ο ίδιος στο παρελθόν σε κήρυγμα που έκανε στο «ποίμνιο» του αναφέρθηκε στην δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου. Τότε παρατώντας το καλυμμαύχι του δεσπότη και φορώντας την τήβεννο του δικαστή είχε βγάλει «πόρισμα»: Το θύμα «είναι ο ίδιος υπαίτιος για τη δολοφονία του», αφού σύμφωνα πάντα με τον αρχιρασοφόρο «οι «τέτοιοι» πάνε γυρεύοντας».

  Ακολουθώντας τα βήματα αυτού του «φωτισμένου» πνευματικού ηγέτη και ένας καλόγερος του «αγίου» όρους. είχε δώσει την «αγιασμένη» προτροπή του «Όποια γυναίκα σκοτώσει πούστη, θα πάει στον παράδεισο».

  Για να σας δείξουμε πάντως την «χριστιανική αγάπη» που επικρατεί αναμεταξύ των «αγίων πατέρων» της «Ιεράς» Συνόδου, που μας ψάλουν αυτά τα τροπάρια σας παραθέσουμε ένα περασμένο δημοσίευμα από την εφημερίδα «Ποντίκι» (22/3/07):

  «Θέλετε, καλοί μας χριστιανοί, για την επιμόρφωσή σας να πάρετε μια γεύση απ’ αυτό το απάνθισμα φράσεων, λέξεων, επιθέτων, για να δείτε τι πλούτο λεξιλογικό έχουν οι ερίφηδες όταν είναι να θάψουν ο ένας τον άλλον;

  Ακούστε πώς στόλιζαν τους εν Χριστώ αδελφούς τους:

  Αρσενική πόρνη, πουστόγερος, γομάρι, έκφυλος, κίναιδος, αρχικίναιδος, πισωγλέντης, γυναικωτός, λούστρος, τομάρι, αλήτης, γύφτος, πόρνος, μιζαδόρος, μαέστρος της διαπλοκής, τρέμων από τα οπίσθια, πορνικό στοιχείο, αποδεδειγμένα κλέφτης και ομοφυλόφιλος.

  Κι ακόμη παραθέτουν τα εξής χριστιανικά: κλέφτης χηρών και ορφανών, κλέφτης των παγκαριών, ρασοφόρος δαίμονας, θαμών δυσόσμων νεανικών δωματίων, Εωσφόρος, πόρνη αδερφή, Αντίχριστος, γυνή που γυρίζει μονίμως τα οπίσθια, βιτσιόζος, σιδηροδέσμιος αδελφάτου.

  Κι αν δεν φτάνουν αυτά, οι ευσεβείς ρίχνουν… κι άλλα κοσμητικά επίθετα που, αν τα άκουγε ένας κανονικός άνθρωπος, θα έπαιρνε πέτρες και δεν θα άφηνε αρτιμελή να κυκλοφορεί δίπλα του.

  Απολαύστε κι’ άλλα:

  Ηλίθιος, ρεμάλι, καραγκιόζης, γουρούνι, «Γανυμήδης», μαύρος ως πίθηκος, ανίκανος και ανώμαλος, τσαρλατάνος, άπατος και αχόρταγος, βοθρώδης, δαιμονοκρατούμενος, ανθρωποειδές, ανήθικος, διεφθαρμένος και αλήτης, αρχιαλήτης, σατανικό πρόσωπο, σατανικό καρκίνωμα της Εκκλησίας, Αγιος πανούργος, φουκαριάρης που έγινε πάμπλουτος, ανάξιος, φιλοχρήματος, πρώην περιπτεριούχος, μούτσος ηλεκτρολόγος και ξενοδοχοκαμαριέρης που φόρεσε το ράσο, δοτός.

  «Αγια» μπινελίκια

  Θέλετε κι άλλα; Δώστε βάση αν το βαστάει η καρδιά σας και η όρεξή σας να ακούει εκκλησιαστικά… μπινελίκια:

  Ασήμαντος χωρικός, δέσμιος δαιμονικών ατόμων, πρωτομάστορας της οικονομικής ρεμούλας, ρασπουτίνος, ρασπουτίνος πατερούλης, πωρωμένος, καλοπερασάκιας, πρώην ρακένδυτος που τα κονόμησε, αχαρακτήριστος, άπληστος με το ένα πόδι στον τάφο, άθλιος με τα δυο πόδια στην κόλαση, σβούρας, μονίμως χασμώμενος και ντοπαριζόμενος, συνεταίρος του εκκλησιαστικού υποκόσμου, πιόνι, συνεταίρος του Πάπα, φαιδρός αγιότατος, σαμάρι, «βεντούζα» και «πεθερά», «σύζυγος αρσενικοθήλυκου», υπηρέτης πορνικών και υλικών αμαρτιών, αρχιρουφιάνος, ωραιοπαθής και βλαξ, φαιδρός, έχων σαθρά και δαιμονική καρδία».

  Ε, δεν μπορείτε να πείτε; Χάριν των «αγίων πατέρων» -την ευλογία τους να έχουμε- σας εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιο.

 13. Ο/Η ataktos λέει:

  Το ερώτημά μου είναι: πέραν της νομοθετικής ρύθμισης, η συμβίωση των ομοφυλόφιλων, ήταν ή όχι μια πραγματικότητα: Αφού, λοιπόν, ήταν μια πραγματικότητα, δεν έπρεπε να ρυθμιστεί και νομοθετικά;

 14. Παράθεμα: Θέμος Κορνάρος, Οι άγιοι χωρίς μάσκα -αγοράκια στο Άγιο Όρος | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.