Όπου ο σύντροφος υπουργός Σπίρτζης υποκύπτει μετά δακρύων και πόνου…

[Ο πόνος του υπουργού]

spirtzis17dec15

Κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο η φωτογραφία του Χρήστου Σπίρτζη να υποκύπτει μετά δακρύων και πόνου στις νεοφιλελεύθερες επιταγές των δανειστών υπογράφοντας τη σύμβαση για τα αεροδρόμια έχοντας πίσω του το πορτραίτο του Αρη Βελουχιώτη. Η πρώτη αντίδραση είναι να βάλεις τα γέλια από το συμβολικό τουρλουμπούκι ή να καταληφθείς από εικονοκλαστικό μένος, αν είσαι αριστερός.

Εχει πάντως αξία οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης να απευθύνουν σχετικές συστάσεις για τη διαχείριση συμβόλων και συμβολισμών. Δεν μπορώ να διανοηθώ για παράδειγμα υπουργό να υπογράφει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχοντας διπλά του το γνωστό αγαλματίδιο του Λένιν. Και του Βλαντίμιρ Ιλιτς τα κόκαλα θα τρίζουν και το τριχωτό της κεφαλής κάθε αριστερού, που έχει διαβάσει τα τσιτάτα του για τον ρολό των τραπεζιτών στον καπιταλισμό, θα μετατρέπεται σε… κάγκελο.

Θέλει ένα μέτρο, θέλω να πω, στον τρόπο που περνάει κανείς το «μήνυμα». Η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα με την επαναστατική γυμναστική στις πλατείες της αγανάκτησης όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργεί σοβαρούς κίνδυνους να χάσουμε το σύνορο ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό… Με τα πολιτικά, δε, χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης μπορεί να μπερδευτούμε ακόμη περισσότερο. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τον Πάνο Καμμένο σε τελετή υπογραφής οπλικών συστημάτων με αμερικανό εκπρόσωπο; Με άνεση μπορεί να έχει πίσω του το πορτραίτο του Ναπολέοντα Ζέρβα ή και του στρατηγού Παπάγου οπότε χάνει η μάνα το παιδί και οι συμβολισμοί τον μπούσουλα…

Βέβαια η Αριστερά από την εποχή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού είχε μια ροπή στην εικονοφιλία με όρους σχεδόν θρησκευτικής προσήλωσης, αλλά ο κ. Σπίρτζης δεν είναι δα και ούλτρα αριστερός για να αποτόλμα τέτοιους συμβολισμούς. Εδώ και να με συγχωρεί ο πονεμένος υπουργός έχει απολυτό δίκαιο ο Αλέκος Αλαβάνος που μιλάει για «πίσσα και πούπουλα». Για έναν συνεπή αριστερό ισχύει η διαπίστωση ότι «ο κόσμος της Αριστεράς βιώνει συναισθήματα λύπης, ντροπής αλλά και ενοχές, παραίτηση και απογοήτευση γι’ αυτή τη νεοφιλελεύθερη Αριστερά». Ας αναγνωρίσουμε το δίκιο του κ. Αλαβάνου, έστω κι αν δεν συμφωνούμε με την πολιτική και τις θέσεις του. Να λυπάται ο αριστερός για την εικόνα αυτή πάει στο διάτανο. Να πονάει ο ίδιος ο υπουργός ο οποίος υπογράφει μια συμφωνία για τα αεροδρόμια πολύ χειρότερη (λόγω δικών του καθυστερήσεων…) από εκείνη που είχαν συμφωνήσει οι σαμαροβενιζέλοι, είναι να τραντάζεσαι μέχρι δακρύων.

Το απολαυστικότερο σε αυτή την αρχαιομαρξιστική εικονομαχία είναι μια άλλη θαυμάσια φωτογραφία με έντονο ιδεολογικό κοντράστ. Την ημέρα που το τρεμάμενο χέρι του κ. Σπίρτζη υπέγραφε διαφωνώντας για τα αεροδρόμια, με ελάχιστες ώρες διάφορα, στην μητρόπολη του καπιταλισμού, τη Νέα Υόρκη, στο roadshow, κυβερνητικοί παράγοντες, παρέα με τους τροϊκανούς εκλιπαρούσαν funds και μεγιστάνες να ξεκινήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα των ευκαιριών. Οσο ανάλγητος κι αν είναι ο καπιταλιστής θα σκεφθεί δύο φορές να βάλει τα λεφτά του αν είναι να προκαλέσει δάκρυα και πόνο στο μισό υπουργικό συμβούλιο. Ανθρωποι είναι και αυτοί…

©Άρης Τόλιος/protagon.gr

Advertisements
This entry was posted in Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

9 Responses to Όπου ο σύντροφος υπουργός Σπίρτζης υποκύπτει μετά δακρύων και πόνου…

 1. Ο/Η Μάρθα Βούρτση λέει:

  Τον καύμένο!

 2. Ο/Η Eleftherios Michail λέει:

  Ποναν ωρε τα παληκαρια;

 3. Ο/Η Kάποιος λέει:

 4. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=671307

  Η ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη ως αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τους κοντινούς του ανθρώπους.

  Ελάχιστοι γνώριζαν ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ είχε συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ από την προεκλογική περίοδο με την πολιτική ιδιότητα του εκπροσώπου της Ριζοσπαστικής Σοσιαλιστικής Κίνησης. Η ΡΑΣΚ ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο χωρίς φιλοδοξία να συμμετάσχει στις εκλογές και αποτελείται από μέλη και στελέχη του κοινωνικού και συνδικαλιστικού ΠαΣοΚ το οποίο είχε στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου το 2007 αλλά στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε από τις μνημονιακές πολιτικές και από την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Με την ανακοίνωση της ίδρυσης της η ΡΑΣΚ καλούσε «κάθε επαγγελματία, εργαζόμενο, επιστήμονα, νέο, συνταξιούχο, άνεργο, κάθε πολίτη να κρίνει χωρίς φόβο και προκαταλήψεις. Να κατευθύνει τις εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση, στο άνοιγμα του δρόμου και στην επιτάχυνση των εξελίξεων για την επόμενη μέρα των εκλογών. Να συμμετάσχει στην προσπάθεια η πολιτική να γίνει υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών, να υπηρετεί τη χώρα μας».

  Ο σκοπός της ΡΑΣΚ ήταν να καταδείξει ότι: «Οι τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας επιβεβαιώνουν πλέον σε όλους, τη συνειδητή απόφαση των κυρίαρχων δυνάμεων του πολιτικού συστήματος, για τη συνέχιση του ελέγχου και της υποτέλειας της χώρας μας, τόσο από το Διευθυντήριο της Γερμανοκεντρικής Ευρώπης, όσο και από την ιδιότυπη ολιγαρχία, που έχει εγκατασταθεί στη χώρα.Οι τακτικές της διασποράς του φόβου στον Ελληνικό Λαό από τον Πρωθυπουργό και τους συνοδοιπόρους του, εντός και εκτός χώρας, έχουν ένα και μοναδικό στόχο: τη συνέχιση της εχθρικής πολιτικής προς το λαό και την κοινωνία, της υποτέλειας, της υπονόμευσης των εθνικών μας συμφερόντων, της διάβρωσης της λαϊκής κυριαρχίας, του οικονομικού και παραγωγικού μαρασμού, της αποδόμησης του Ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και της εκμετάλλευσης του Έλληνα εργαζόμενου (…) Αυτές οι αντιφάσεις, η κατασκευασμένη εικόνα της πορείας της χώρας, από τον τροϊκανό παράδεισο στην κόλαση, επιχειρούν τον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού από τα μεγάλα θέματα της χώρας και από τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας του (…) Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι η κρίση θα ξεπεραστεί την άλλη μέρα εκλογής μιας «αντιμνημονιακής» κυβέρνησης, χωρίς σχέδιο για την οικοδόμηση παραγωγικής δομής, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις αναγκαίες αλλαγές σε δομές και νοοτροπίες, για τις αλλαγές του πολιτικού συστήματος, για τις εθνικές κατευθύνσεις εξόδου από την κρίση, χωρίς τις αναγκαίες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για την πραγμάτωση του οράματος μιας πραγματικής προοδευτικής δημοκρατίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι προφανές ότι ο ριζοσπαστικός αριστερός σοσιαλιστικός χώρος, οι δυνάμεις της κοινωνίας και της προόδου, δεν εκπροσωπούνται από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα».

  Η μαγιά της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να φουσκώνει αλλά ο μόνος που γνώριζε το βάθος των διεργασιών ήταν ο συντονιστής της οργανωτικής γραμματείας της ΡΑΣΚ Σπύρος Παπασπύρος. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της Κίνησης, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Παπασπύρος είπε στους παρευρισκόμενους ότι «θα είμαστε μέσα στην επόμενη κυβέρνηση με συμμαχίες και με φιλοδοξίες».

  Ουδείς αντελήφθη τι εννοούσε μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Η ΡΑΣΚ, πάντως, όπως διευκρινίζουν στελέχη της δεν θα κόψει τους δεσμούς της με το κομμάτι του ΠαΣοΚ με το οποίο συνομιλεί. Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ έδεσε όταν η ηγεσία του κόμματος λείανε τον λόγο της και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διακινδυνευθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η χώρα, αλλά δεν συμφωνεί με τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση.

 5. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  https://www.facebook.com/petros.tatsopoulos
  Petros Tatsopoulos

  Θερμή παράκληση. Προς όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης. Συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού. Μην μας αποπροσανατολίζετε άλλο με τις υπογραφές σας. Θέλουμε να μας μιλάτε μονάχα για τα συναισθήματά σας. Πόσο πονάτε, πόσο υποφέρετε, πόσο δεν αντέχετε αυτό που κάνετε, πόσο θα θέλατε να κάνετε αυτό που θέλατε και όχι αυτό που κάνετε. Τέτοια. Ευχαριστώ.

 6. Ο/Η Serafim vs tsimpouki λέει:

  Oι τραγικές συνέπειες του αυνανισμού:
  O Σεραφείμ ξαναχτυπάει
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63717266
  ΕΘΝΟΣ On Line
  17:50 28/9/2012

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

  Μητροπολίτης Σεραφείμ: Χυδαία πράξη ο στοματικός έρωτας

  Για τους κινδύνους στην υγεία από το στοματικό έρωτα, τον οποίο χαρακτηρίζει χυδαία πράξη, μιλά σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ.

  • Ο/Η Θέκλα Φακλάνα, θεολόγος στοματολόγος λέει:

   Έπαινοι Πειραιώς Σεραφείμ για Αμβρόσιο & ΚΚΕ για το σύμφωνο-«Στοματικός έρωτας και πρακτικές της ομοφυλοφιλίας γεννούν καρκίνους»
   Τετάρτη, 16 Δεκέμβριος 2015 13:49
   Από desk agioritikovima
   Στο πλευρό του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου στέκεται στο θέμα της ομοφυλοφιλίας και δη του συμφώνου συμβιώσεως ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως κάνει και ιδιαίτερη αναφορά στις θέσεις του ΚΚΕ, που υπενθυμίζεται πως αντιδρά στο νομοθέτημα. Σε σημερινή ανακοίνωσή του επανέρχεται και σε τοποθετήσεις που είχε κανει από το 2012 κατά του στοματικού έρωτα, αλλά και πρόσφατα για τις πρακτικές της ομοφυλοφιλίας που…γεννούν καρκίνους

   • Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

    Θέκλα υπάρχει ειδικό ποστ για τον Σεραφίνο. Μας φτάνει εδώ ο Σπί σπιρ σπιτρζης πωστονλένε.

 7. Ο/Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ λέει:

  Το αποκαλυπτικό βίντεο για τον Τσίπρα και το δημοψήφισμα

  Το τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

  ThisIsACoup – Episode 3 – OXI, THE GREEK WORD FOR NO

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.