Μια λοβοτομημένη κοινωνία δέχεται παθητικά καταστροφές κάθε 17 Νοεμβρίου και κάθε 6 Δεκεμβρίου…

lovotomimeni9.12.15

[Θεωρούμε περίπου αυτονόητο ή και αναπόφευκτο πως όποιος μένει στα Εξάρχεια, ζει σε εμπόλεμη ζώνη και πως όποιος έχει ακόμη και ένα μαγαζάκι γύρω από το Πολυτεχνείο, είναι σχεδόν φυσικό να το βρει ένα πρωί καμένο ή λεηλατημένο από την εγχώρια εκδοχή των τζιχαντιστών οι οποίοι μπερδεύουν τον Μπακούνιν με τους αδελφούς Παλαιοκώστα]

Του ©Μάνου Στεφανίδη
Μια λοβοτομημένη κοινωνία δέχεται παθητικά και αδιαμαρτύρητα, δεκαετίες τώρα, αυτό τον βιασμό της καθημερινότητας της στις θεσμικές, πλέον, καταστροφές κάθε 17 Νοεμβρίου και κάθε 6 Δεκεμβρίου -με τα προεόρτια και τα μεθεόρτια τους- όπως και τους αναπόφευκτους εμπρησμούς του διαλυμένου κέντρου της Αθήνας όποτε οι επαγγελματίες συνδικαλιστές αποφασίσουν απεργία -διαδήλωση. Πρόκειται για εκατοντάδες διαδηλώσεις κάθε μέρα, δύο και τρεις φορές την ημέρα, οι οποίες παρά την μαχητικότητα και το εξ ορισμού δίκιο τους(;), δεν κατάφεραν ούτε την χώρα να γλυτώσουν από την πτώχευση ούτε τους Έλληνες από την τρομαχτική ανεργία και την ανάλογη διαπόμπευση από τους εταίρους -συμμάχους ούτε βέβαια την υποχρεωτική μετανάστευση που εξελίσσεται σε γάγγραινα ούτε τα κάπιταλ κοντρόλ να προλάβουν ή, έστω, να ακυρώσουν. 

Θεωρούμε περίπου αυτονόητο ή και αναπόφευκτο πως όποιος μένει στα Εξάρχεια, ζει σε εμπόλεμη ζώνη και πως όποιος έχει ακόμη και ένα μαγαζάκι γύρω από το Πολυτεχνείο, είναι σχεδόν φυσικό να το βρει ένα πρωί καμένο ή λεηλατημένο από την εγχώρια εκδοχή των τζιχαντιστών οι οποίοι μπερδεύουν τον Μπακούνιν με τους αδελφούς Παλαιοκώστα και τους νονούς της κόκας έχοντας ως μόνη άποψη την καταστροφή και το τυφλό μίσος προς οτιδήποτε δεν είναι μαύρο. Και που ομνύουν στο ξεθεμελίωμα όσων πραγμάτων φτιάξαμε εμείς οι «μικροαστοί» χωρίς κατ’ ανάγκη να ξεπουληθούμε ή να πατήσουμε επί πτωμάτων, δουλεύοντας σκληρά, προερχόμενοι από βαθιά φτώχεια -ο γράφων καμαρώνει γιατί είναι γιος εργάτη του Σκαραμαγκά, αν λέει αυτό κάτι στους νεοσσούς της εύκολης επανάστασης- ,και στήνοντας, όχι χωρίς λάθη ή παλινδρομήσεις ό, τι υπάρχει σήμερα σ’ αυτό τον τόπο. 

Από την άλλη ντρέπομαι για την υποκρισία όλου του πολιτικού συστήματος που ανέχεται με πρόδηλη σκοπιμότητα όλο αυτό το διαρκές χάος, όλα αυτά τα χρόνια, οι μεν ψαρεύοντας θολές ψήφους από το λούμπεν περιθώριο και οι δε δίνοντας την χρυσή ευκαιρία στις δυνάμεις καταστολής να είναι πάντα «ετοιμοπόλεμες».

Μου πήρε καιρό να καταλάβω πως το κράτος των Εξαρχείων βολεύει όλο το φάσμα εξουσίας στην χώρα. Κυρίως γιατί εκπαιδεύει μεθοδικά εκείνο ακριβώς το παρακράτος που έχει ανάγκη κάθε επίσημο κράτος για να υπάρχει. Από κοντά και τα ΜΜΕ που έδωσαν από πρώτη στιγμή βήμα, άρα κύρος και αύρα, σε τύπους σαν τον Κασιδιάρη πριν ακόμα το μηντιακό σύστημα ipso facto τους καταστήσει σταρ. Σολιψισμός που θα έλεγε και ο κ. Μπογδάνος, από τους πρώτους agents provocateurs του είδους.
Τόσο, μακιαβελικά, απλά! 
Η ανικανότητα και η έλλειψη όρχεων των «υπευθύνων» ως προς την ανάληψη ευθυνών έπονται. Το πρώτιστο είναι πως οι ψυχασθενείς που καίνε κάθε τρεις και λίγο το κέντρο απαξιώνοντας κάθε εμπορική ή κοινωνική δραστηριότητα ως «αμαρτωλή » και διαλύοντας τον τουρισμό – άλλη αμαρτία αυτός – ,είναι απαραίτητοι στους μηχανισμούς του κράτους. Για αυτό και το κράτος τους πλαισιώνει, τους μπαχαλάκηδες, οπότε υπάρχει ανάγκη, από εθελοντές ασφαλίτες. Ποιοι κάψανε τους ξεχασμένους της Μαρφίν, ποιος έκανε στάχτη προχτές μια οικογενειακή επιχείρηση, ποια λογική υπαγορεύει σε μία ολόκληρη βουλή να νομοθετεί προσωπικό, αποκλειστικής χρήσης, νόμο για να απειλεί ο Ρωμανός από την φυλακή ότι θα ξανακάψει ό τι χτίσαμε όλοι μαζί, όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Είναι τύψεις ή είναι ωμό συμφέρον; Απαντήστε μόνοι σας.

__________

ΥΓ 1. Προσωπικά δεν ξέρω ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Φοβάμαι όμως πως την μεθεπόμενη θα την κάνει η Χρυσή Αυγή. Και τη στιγμή αυτή ουδείς δικαιούται να δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει. Ας δούμε απλώς τι συμβαίνει γύρω μας, τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Οι φασισμοί σηκώνουν ξανά κεφάλι.
ΥΓ 2. Το γράφω εδώ και χρόνια, ήταν και η άποψη του πολεοδόμου Γιώργου Κανδύλη: Το Πολυτεχνείο να μεταφερθεί στην Πολυτεχνειούπολη, ούτως ή άλλως υπολειτουργεί, και να επεκταθεί στο νεοκλασικό συγκρότημα του Λύσανδρου Καυταντζόγλου το Εθνικό μας Μουσείο. Και το κέντρο θα αναβαθμιστεί και θα αναδειχθούν όπως τους αξίζει οι θησαυροί του παραμελημένου Αρχαιολογικού.
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για μια προοδευτική κυβέρνηση που επιλέγει την θέση αντί της άρνησης. Και που έχει τη βούληση εκτός από να φυγομαχεί, να χτίσει και κάτι που μπορεί να αλλάξει την καθημαγμένη εικόνα και την διαβουκολημένη μοίρα αυτού του τόπου.
ΥΓ. 3  Από το 1990 που ξανακάηκε το Πολυτεχνείο και καταστράφηκε η πολύτιμη συλλογή πινάκων της ΑΣΚΤ, ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης συνέλεξε τα καμένα μαδέρια της οροφής και έφτιαξε με αυτά ξόανα μνήμης. Τα δείξαμε πριν από 3 χρόνια στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Αυτό μπορούμε να κάνουμε εμείς: να μεταμορφώνουμε το πένθος σε δημιουργία. Εσείς, τι μπορείτε;;;;

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, φασισμός, Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Μια λοβοτομημένη κοινωνία δέχεται παθητικά καταστροφές κάθε 17 Νοεμβρίου και κάθε 6 Δεκεμβρίου…

 1. Ο/Η eklag λέει:

  Μια λοβοτομημένη κοινωνία δέχεται παθητικά καταστροφές καθ’όλη τη διάρκεια του έτους,
  όση έκπληξη και αν αυτό προκαλεί στις δημιουργικές ομάδες δωματίου.
  Λοβοτομημένες φεύ κατά κανόνα και πολλές από αυτές.

 2. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Ἄρεσε τὸ τέχνασμα καὶ τὸ χρησιμοποιοῦν συνεχῶς. Τυρίμοι σὲ ὅλα τὰ χρώματα καὶ τὶς ἀποχρώσεις, γιὰ ὅλα τὰ σχέδια.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%BC%CE%BF%CF%82

  «Μετά το ξέσπασμα της μεταξικής δικτατορίας, ο Τυρίμος πέρασε στην παρανομία. Συνελήφθη το 1938 και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αίγινας. Αργότερα, το 1939, οι μεταξικές αρχές τον μετέφεραν στις φυλακές της Κέρκυρας, στην Αχτίνα Θ’ στην οποία κρατούνταν πλήθος κορυφαίων στελεχών του ΚΚΕ. Μετά από μερικές μέρες από τη μεταφορά του, κατά τις οποίες απέφυγε κάθε επικοινωνία με τα υπόλοιπα στελέχη – τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους κυρίως με σήματα μορς- ο Τυρίμος υπέγραψε δήλωση αποκήρυξης του Κομμουνισμού, και ζήτησε να περάσει στην υπηρεσία του μεταξικού καθεστώτος.

  Η προσχώρηση του Τυρίμου στη δικτατορία, σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν αποτέλεσμα της είδησης της εκτέλεσης του αδερφού του στην ΕΣΣΔ ως τροτσκιστή, κατά τη διάρκεια των σταλινικών εκκαθαρίσεων[5]. Αμέσως αφέθηκε ελεύθερος και εντάχθηκε στις αρχές Ασφαλείας[6]. Ο Τυρίμος τέθηκε επικεφαλής της επιχείρισης διώξης του Κομμουνισμού και αποτέλεσε τον κυριότερο σύμβουλο του Μανιαδάκη. Επιπλέον στα τέλη του 1939 ανέλαβε την ευθύνη για το σχηματισμό του νέου -υπό τη διεύθυνση της Ασφάλειας- καθοδηγητικού κέντρου του ΚΚΕ, της Προσωρινής Διοίκησης, η οποία είχε στόχο να προκαλέσει σύγχυση στους κόλπους των Κομμουνιστών, να οδηγήσει στη σύλληψη τα ελεύθερα στελέχη του ΚΚΕ που αγνοούσαν το ρόλο της ΠΔ και να εξαρθρώσει τον πραγματικό παράνομο καθοδηγητικό μηχανισμό του ΚΚΕ[7].

  Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος της Προσωρινής Διοίκησης και του Τυρίμου προσωπικά είχε καταγγελθεί από τον Θανάση Κλάρα (Άρη Βελουχιώτη) που είχε περάσει από τους κόλπους της, καθώς και από το Νίκο Πλουμπίδη που είχε την καθοδήγηση της Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής, η ΠΔ κατάφερε να επηρεάσει πολλά ανυποψίαστα μέλη του ΚΚΕ[8][9]. Ακόμα και ο Νίκος Ζαχαριάδης τάχθηκε με το μέρος της ΠΔ κατηγορώντας την Παλιά Κεντρική Επιτροπή σαν ασφαλίτικη και χαφιέδικη.
  »

 3. Ο/Η Ακραίος Κεντρώος λέει:

  Τα “αντικάλαντα” της “Αυγής” το 2009

  ”Ω έλατο, ω έλατο τι ωραία που αρπάζεις, θα σε κάψω μια βραδιά, κι ας έχει μπάτσους στα κλαδιά”

  Στις 24/12/2008 η επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε τα εξής «Αντικάλαντα 2008»

  «Ω έλατο, ω έλατο τι ωραία που αρπάζεις / Στο Σύνταγμα, στο Σύνταγμα τι ωραία που αρπάζεις! / Μπάτσους γεμάτο στα κλαδιά / Και διμοιρίες στη σειρά / Ω έλατο, ω έλατο δε θα μου τη γλιτώσεις / Βρε θα σε κάψω μια βραδιά /Κι ας έχει μπάτσους στα κλαδιά»

 4. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  Aπό τους αναρχομπάχαλους στον ακροδεξιό λαϊκισμό.
  Το εκκρεμές Τσιπροσύριζα

  http://www.kathimerini.gr/841379/opinion/epikairothta/politikh/o-syriza-ws-anel
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ΑΝΕΛ
  Πάσχος Μανδραβέλης

  Ε​​υτυχώς υπάρχει ο κ. Πάνος Καμμένος, και «η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» έχει πλέον θέση για τη δίωξη του ιστορικού Χάινς Ρίχτερ, επειδή ο τελευταίος έγραψε ένα βιβλίο για τη Μάχη της Κρήτης. Φυσικά, η θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι μαύρη σαν καλιακούδα, αντάξια της πιο σκοταδιστικής Ακροδεξιάς: «Στα εθνικά θέματα χρειάζεται μια κοινή πολιτική, μια πολιτική η οποία δεν θα οδηγεί σε ακραίες πράξεις, όπως η επίσημη ανακοίνωση πριν από λίγη ώρα από το Ποτάμι, που αποφάσισε να στηρίξει τον Χάινς Ρίχτερ, καθηγητή της Προϊστορίας του Πανεπιστημίου του Μάνχαϊμ, ο οποίος αυτή τη στιγμή δικάζεται στο Ρέθυμνο και υποστήριξε ότι βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές δεν χρησιμοποίησαν μόνο οι μονάδες εισβολής, αλλά και οι άτακτοι Κρήτες που έλαβαν τα όπλα εναντίον τους».

  Φαιά η θέση του κ. Καμμένου, αλλά τουλάχιστον η κυβέρνηση έχει πει κάτι για τον Μεσαίωνα στο Πλημμελειοδικείο Κρήτης. Διότι από την Αριστερά της Προόδου δεν ακούγεται άχνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση· από τους βουλευτές του και τους «οργανικούς (τρομάρα μας!) διανοούμενούς του» δεν ακούσαμε τίποτε. Κάλεσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη να κάνει φροντιστήριο Ιστορίας στον συνεταίρο του κ. Καμμένο, αλλά μάλλον ο υπουργός είναι απασχολημένος να μετράει τα ακίνητά του και δεν προλαβαίνει ούτε μια δήλωση να κάνει. Ενα δημοσίευμα είχε για τη θλιβερή αυτή υπόθεση η «Αυγή» κι αυτό δανεικό· αναδημοσίευσε το εξαιρετικό άρθρο του κ. Μιχάλη Μητσού στον δικτυακό τόπο «amagi.gr».

  Στις απαρχές της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομίζαμε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ αυταπατώνται ότι το τέρας του εθνικολαϊκισμού ξυπνάει και κοιμάται ανάλογα με τα νταούλια που αυτοί χτυπούν» («Ο πειρασμός του εθνικολαϊκισμού», Καθημερινή 15.2.2015). Τα πράγματα αποδείχθηκαν πολύ χειρότερα. Ο κ. Καμμένος βαράει τα νταούλια της παλαιάς κοπής εθνικοφροσύνης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χορεύουν στον ρυθμό του. Να θυμηθούμε τη συνέχιση των ακριβών στρατιωτικών παρελάσεων; Την κ. Ρένα Δούρου που συνδιοργάνωσε με τον ΥΕΘΑ πανηγυράκια στο Σύνταγμα, όταν στρατιώτες μοίραζαν πλαστικές σημαιούλες και οι κλαρινιτζήδες παιάνιζαν; Τον πρωθυπουργό με διάφορες στολές παραλλαγής σαν να είναι αρχηγός του Εθνικού Στρατού; Ολες οι αρχές της Πρώτης Φοράς κουρσεύτηκαν από τον ακροδεξιό συνεταίρο της, αποδεικνύοντας ότι η εξουσία είναι τα καλύτερο αναλγητικό για κάθε ευαισθησία.

  Ευτυχώς λοιπόν απέμειναν οι συνήθεις ύποπτοι για να διασώσουν τις αξίες της ελευθερίας και την τιμή της χώρας, η οποία θα γίνει και πάλι περίγελως της οικουμένης με την πιθανή καταδίκη ενός ιστορικού για το έργο του. Το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που εξέδωσε ανακοίνωση «Οι σύγχρονοι ιεροεξεταστές αφθονούν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά βρίσκονται και πολιτικοί που για να “χαϊδέψουν αυτιά” καταθέτουν ως μάρτυρες κατηγορίας. Είναι καθήκον λοιπόν όλων εκείνων που υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου να πάψουν να σιωπούν». Διαμαρτυρήθηκαν οι καθηγητές κ. Κώστας Κωστής και Τάσος Γιαννίτσης και το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γιατί αν περιμέναμε από την κυβερνώσα Αριστερά, δεν θα βλέπαμε ούτε σ’ αυτόν τον τομέα προκοπή. Τα στελέχη της είναι πολύ απασχολημένα να μετρούν καταθέσεις, ακίνητα και πελατειακούς διορισμούς.

  • Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

   Παρακάτω λέει ὅτι δὲν θεωρεῖ ὁ Richter τὴν μάχη τῆς Κρήτης καὶ τὴν ἐπακολουθεῖσα καθυστέρησιν ἐπιθέσεως στὴν Σοβιετικὴν Ἕνωσιν, ὡς σημαντικὲς γιὰ τὴν ἔκβασιν τοῦ πολέμου. Δὲν εἶναι στὸ πεδίο του, ἐὰν ἀντὶ τῆς 22ας Ἰουνίου ἐπιτίθεντο στὶς 6 Ἀπριλίου ἢ ἐνωρίτερον, τί θὰ συνέβαινε.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Heinz_A._Richter
   «2015 erhob der kretische Staatsanwalt Paterakis auf Grundlage des Gesetzes 927/1979 (Leugnung des Holocaust) Anklage gegen ihn. Anlass war, dass Richter in seinem Buch Operation Merkur (das die Luftlandeschlacht um Kreta beinhaltet) die kriegsentscheidende Bedeutung griechischer Partisanen im Zweiten Weltkrieg verneint, worin die Staatsanwaltschaft eine rassistische Verunglimpfung von Kriegsopfern sieht. Ihm drohen bis zu drei Jahre Haft. Die deutsche Botschaft in Athen sprach Richter die Empfehlung aus, griechischen Boden zu meiden und nicht zur Gerichtsverhandlung zu erscheinen.[2][3][4]»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.