Γιατί αργεί το σύμφωνο συμβίωσης;

[Το καθυστερεί μήπως η Εκκλησία των ομοφυλοφιλικών σκανδάλων;]

Το 1962, ένας καλλιεργημένος και πολύ αξιόλογος αρχιερέας, ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, μετά από παραμονή 12 ημερών στο αρχιεπισκοπικό θρόνο, για τον οποίο ψηφίστηκε από την Ιεραρχία, εν πλήρη επιγνώσει, λόγω των έντονων δημοσίων καταγγελιών και διαμαρτυριών που προηγήθηκαν της εκλογής του, αναγκάζεται να παραιτηθεί κάτω από την κατακραυγή των ομοφυλοφιλικών του σκανδάλων, που ξεσήκωσαν οι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις με τις οποίες βρισκόταν σε σύγκρουση για θέματα νομής της εξουσίας. Αργότερα η Σύνοδος τον αθώωσε και τον επανέφερε στην παλιά επισκοπή του (Αττικής). Το 1967 τον εκθρόνισε, μαζί με άλλους αρχιερείς και πολλές δεκάδες κληρικούς παρομοίων συμπεριφορών, η δικτατορία, η οποία εμφανίστηκε φαρισαϊκά και χωροφυλακίστικα ως καθαρτήριος δύναμη της Εκκλησίας. Η ομοφυλοφιλία (συχνά και η παιδεραστία) πολύ μεγάλης μερίδας του κλήρου, ιδιαίτερα του ανώτερου, ήταν πάντα κοινό μυστικό, που όμως δεν εμπόδισε την Εκκλησία και τους φανατικούς πιστούς της να υποκρίνονται πως το αγνοούν, να καθυβρίζουν τους ομοφυλόφιλους και να εμποδίζουν τον σχετικό στοιχειώδη δημοκρατικό νομοθετικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό, με επικεφαλής και πρωταγωνιστές του «αγώνα», διαβόητους ομοφυλόφιλους δεσποτάδες, που έφεραν από αυτό που τόσο χυδαία οι ίδιοι αποκάλεσαν «κουσούρι». Μοχλός τέτοιων θρασύτατων συμπεριφορών, ήταν πάντοτε ανάξιοι πολιτικοί που δεν ήθελαν να χαλάσουν τις πελατειακές σχέσεις τους με τον κλήρο, όπως καλή ώρα.

Το 1961, ένας καλλιεργημένος και πολύ αξιόλογος αρχιερέας, ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, μετά από παραμονή 12 ημερών στο αρχιεπισκοπικό θρόνο, για τον οποίο ψηφίστηκε από την Ιεραρχία, εν πλήρη επιγνώσει, λόγω των έντονων δημοσίων καταγγελιών και διαμαρτυριών που προηγήθηκαν της εκλογής του, αναγκάζεται να παραιτηθεί κάτω από την κατακραυγή των ομοφυλοφιλικών του σκανδάλων, που ξεσήκωσαν οι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις με τις οποίες βρισκόταν σε σύγκρουση για θέματα νομής της εξουσίας. Αργότερα η Σύνοδος τον αθώωσε και τον επανέφερε στην παλιά επισκοπή του (Αττικής). Το 1967 τον εκθρόνισε, μαζί με άλλους αρχιερείς και πολλές δεκάδες κληρικούς παρομοίων συμπεριφορών, η δικτατορία, η οποία εμφανίστηκε φαρισαϊκά και χωροφυλακίστικα ως καθαρτήριος δύναμη της Εκκλησίας. Η ομοφυλοφιλία (συχνά και η παιδεραστία) πολύ μεγάλης μερίδας του κλήρου, ιδιαίτερα του ανώτερου, ήταν πάντα κοινό μυστικό, που όμως δεν εμπόδισε την Εκκλησία και τους φανατικούς πιστούς της να υποκρίνονται πως το αγνοούν, να καθυβρίζουν τους ομοφυλόφιλους και να εμποδίζουν τον σχετικό στοιχειώδη δημοκρατικό νομοθετικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό, με επικεφαλής και πρωταγωνιστές του «αγώνα», διαβόητους ομοφυλόφιλους δεσποτάδες, που κουβαλούσαν αυτό που τόσο χυδαία οι ίδιοι αποκάλεσαν «κουσούρι». Μοχλός τέτοιων θρασύτατων συμπεριφορών, ήταν πάντοτε ανάξιοι πολιτικοί που δεν ήθελαν να χαλάσουν τις πελατειακές σχέσεις τους με τον κλήρο, όπως καλή ώρα.

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Στις 9 Νοεμβρίου δόθηκε στην ταπεινωτική και ψευδεπίγραφα δημοκρατική διαδικασία της αυτοαπακαλούμενης δημόσιας διαβούλευσης (ανταλλαγή ύβρεων και εκτόνωση ηλίθιων στο διαδίκτυο), το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης μετά από 9 μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος επισκεφθεί τη σχετική κυβερνητική ιστοσελίδα θα δει και τα εξής τραγελαφικά, που δεν εκπλήσσουν όποιον γνωρίζει τι σημαίνει κυβέρνηση του Αλ.Τσίπρα:
«Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε. …Τίθεται από σήμερα (σημ.Λακ.: δεν αναφέρει ημερομηνία) σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Σύμφωνο Συμβίωσης και άλλες διατάξεις». …. σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, …Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 14:00.

Νικόλαος Παρασκευόπουλος
Υπουργός Δικαιοσύνης, ……
“Ανακοινώνεται ότι λόγω πρωτοφανούς αριθμού σχολίων που συγκεντρώνει το αναρτημένο σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης, ο φόρτος εργασίας των διαχειριστών των σχετικών αναρτήσεων οδήγησε σε μικρό αριθμό αβλεψιών (δημοσίευση κειμένων με ανεπίτρεπτες εκφράσεις και καθυστέρηση ανάρτησης άλλων σχολίων). Γίνεται εντατική προσπάθεια επανελέγχου και ομαλής συνέχειας της διαβούλευσης. Σε κάθε περίπτωση οι συμμετέχοντες οφείλουν να τηρούν τους όρους συμμετοχής στη διαβούλευση”

Παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 14:00 η δημόσια διαβούλευση …
Νικόλαος Παρασκευόπουλος…».

Συνέχισε λοιπόν όσο μπορούσε τις καθυστερήσεις ο υπουργός Νικόλαος (ναι αυτός που θα δήμευε το ινστιτούτο Γκαίτε και τα έπιπλά του!), που δεν μπορεί να καταθέσει νομοσχέδιο, πριν να ακούσει τις χυδαιότητες κάθε παιδεραστή ή μαχαιροβγάλτη Χρυσαυγίτη, τις ιερεμιάδες κάθε ανώμαλης θεούσας και τις ενστάσεις κάθε κρυφοομοφυλόφιλου αρχιμανδρίτη. Έχει όμως προηγηθεί η καταδίκη της χώρας μας (πρόστιμο καταβολής 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τη δαπάνη για τα δικαστικά έξοδα) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μια νέα, μαζική προσφυγή 162 ζευγαριών, που ζήτησαν ξανά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την άρση της αδικίας.

Στην υπερσυντηρητική Κύπρο, με τον φιλοχρυσαυγίτη αρχιεπίσκοπο-τραπεζίτη-επιχειρηματία, που τον επαινεί ο κ. Γλέζος και τη δεξιά κυβέρνηση, το σύμφωνο ψηφίστηκε στις 26.11. Υπέρ τάχθηκαν 39 βουλευτές, εναντίον 12 και τρεις τήρησαν αποχή. Οι διαφωνήσαντες προέρχονται από όλα τα κόμματα, εκτός της ΕΔΕΚ. Ένας από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, που ψήφισε εναντίον, δήλωσε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να ψηφιστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης, όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, προφανώς επί το συντηρητικότερο, δεν έχω καιρό να ψάξω τι ακριβώς αβαρίες έκανε το συνάφι του Αλέξη, ώστε να προτείνει κάτι λιγότερο τολμηρό από αυτό της κυπριακής Δεξιάς. Στην Ελλάδα λοιπόν η πρώτη φορά Αριστερά επιμένει να κωλυσιεργεί, να παλινωδεί, να οπισθοχωρεί και να ταυτίζεται στο θέμα αυτό με ότι πιο καθυστερημένο έχει να επιδείξει η κρυφή και μόνιμη ουτοπία των ονείρων της, δηλαδή με τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολής καθώς και με τους ακροδεξιούς ψεκασμένους συμμάχους της. Όμως τα νομοσχέδιο αυτό έρχεται να καλύψει με τρόπο δίκαιο και ηθικό, ένα κενό που άφηνε περιθώριο για μεγάλη κοινωνική υποκρισία, ρατσισμό και βία, παρήγαγε ανθρώπινη δυστυχία και καταδίκαζε τη χώρα σε μια ακόμη πολιτισμική καθυστέρηση. Στην Εκκλησία έδινε και δίνει τη δυνατότητα να ηθικολογεί με αφόρητη υποκρισία, να τρομοκρατεί συνειδήσεις, να αναπαράγει το φυσικό της υπόστρωμα, δηλαδή τον απέραντο φαρισαϊσμό, να στρατολογεί δυστυχισμένους ομοφυλόφιλους που βλέπουν το ράσο ως κρυψώνα και επαγγελματικό καταφύγιο, για να στελεχώσουν τα μοναστήρια της και τον κλήρο της, πολλοί από αυτούς από παιδιά, με ότι αυτό συνεπάγεται (Bλ. www.pokrov.org )

Η Εκκλησία θέλει τη διαιώνιση της χειραγώγησης των ανόητων και των αδύναμων ανθρώπων, που τους φορτώνει με επινοημένες ενοχές, ενώ οι αξιωματούχοι της βαρύνονται αχαλίνωτα και μαζικά όχι μόνο με αυτές αλλά και με τα ασήκωτα αμαρτήματα της υποκρισίας, της αλαζονείας, της φιλαργυρίας, της αρχομανίας, της φιλοδοξίας, του εγωκεντρισμού, της παραχάραξης του ευαγγελικού λόγου μέχρι αντιστροφής του, ενώ συμπλέουν με κάθε αντιδραστικό, αντιδημοκρατικό πολιτικό ρεύμα φτάνοντας μέχρι του σημείου να στηρίζουν δικτατορίες και να ευλογούν τα ορμητήρια των χιτλερικών της Χ.Α.

Αναρωτιέται κανείς αν σε ένα υπερώριμο αίτημα, πάγια προεκλογική δέσμευση της Αριστεράς, που δεν κοστίζει οικονομικά, που είναι ζήτημα ατομικών δικαιωμάτων, που βρίσκει σύμφωνη την Ε.Ε, που έχει θεσμοθετηθεί στην Δ.Ευρώπη ακόμη και από δεξιά κόμματα, που έχει δεδομένη μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), που θα φέρει σε δύσκολη θέση ΝΔ και ΚΚΕ, η κυβέρνηση Τσίπρα στέκεται τόσο άβουλη και αργοκίνητη, τι θετικό μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς; Επί της ουσίας, με εξαίρεση το νόμο για την ιθαγένεια η κυβέρνηση αυτή δεν έχει νομοθετήσει τίποτα, δηλώνει εν τοις πράγμασιν ότι όλα (εκλογικός νόμος, μυστικά κονδύλια, πόθεν έσχες, νόμος περί ευθύνης υπουργών, βουλευτικά προνόμια, αφορολόγητο Εκκλησίας, αρνησιδικία, κάθαρση στον κρατικό μηχανισμό, κατάσταση στην Αστυνομία, στρατιωτικοί εξοπλισμοί, φορολογικοί έλεγχοι κλπ) έχουν καλώς. Περιφρονεί την δεδηλωμένη θέληση για πρόοδο μιας ευρύτερης πλειοψηφίας βουλευτών σε πολλά από αυτά (στον εκλογικό νόμο όλοι πλην ΝΔ), περιφρονεί τα εξαιρετικά υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά της κοινής γνώμης (75% υπέρ του χωρισμού με Εκκλησία- ΒΗΜΑ, Κάπα Research-19.4.2015, 84% υπέρ της φορολόγησής της-MRB, REAL NEWS 6.4.2010), υποθέτω χάριν της σωτηρίας των ψυχών των κ.κ.Τσίπρα και Παππά, διότι έχει ένα περίεργο πάθος υπεράσπισης της κάθε λογής διαφθοράς, ένα υπερσυντηρητικό μένος διατήρησης των κακώς κείμενων και μια χαρακτηριστική αδιαφορία, τεμπελιά θα την έλεγα, για οτιδήποτε που πρέπει να αλλάξει αλλά δεν πιέζει γι’αυτό η «τρόικα». Ο ιστορικός του μέλλοντος θα προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια αυτής της προκλητικής απραξίας. Προσωπικά νομίζω πως πίσω από όλα αυτά είναι η αδίστακτη γκρίζα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο αφανής της περίγυρος, καθώς και το τρομερά χαμηλό πολιτικό επίπεδο των ασήμαντων ή τυχάρπαστων βουλευτών του, που έχουν επενδύσει επαγγελματικά στην πολιτική.

failos-homos

Ο φίλος του κ. Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, χτες στο facebook

ΥΓ
Τιμώντας και τη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα, δίνουμε

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

19 Responses to Γιατί αργεί το σύμφωνο συμβίωσης;

 1. Ο/Η Σαπφώ λέει:

  Λόγια, λόγια, λόγια. Από τις 9/6 ανακοινώθηκε «με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο» και από τότε δεν ψηφίστηκε ούτε κατέβηκε στη Βουλή.
  Ανακοινώνεται το Σύμφωνο Συμβίωσης

  http://www.efsyn.gr/arthro/anakoinonetai-symfono-symviosis
  09.06.2015

  Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης
  .
  Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για ένα σύμφωνο συμβίωσης που δεν αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια και ρυθμίζει ζητήματα κληρονομικά, ασφαλιστικά και φορολογικά είναι έτοιμο και αναμένεται να αναρτηθεί το πρωί της Τετάρτης, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης (http://www.ministryofjustice.gr/ ).
  Το νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, που αναμένεται να μπει στη δημόσια διαβούλευση σε περίπου 10 ημέρες, με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο.

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο κ.Κρανιδιώτης, πολιτευτής Β’ Πειραιά, ενοχλήθηκε από τον γενναίο σύντροφο του Χατζησάββα και το εκφράζει με τρόπο πολύ επιθετικό. Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει εκδηλώσει ανάλογη δυσαρέσκεια για διαβόητους υποκριτές ρασοφόρους κρατικούς υπαλλήλους-αξιωματούχους και για γενειοφόρες συζύγους και χήρες με ράσα;
  Δεν έχει ακούσει τίποτα σχετικά;
  Ο μακαρίτης ο συντηρητικός βαθύς γνώστης των εκκλησιαστικών παρασκηνίων, συγγραφέας 60 βιβλίων και δημοσιογράφος των εφημερίδων ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», «ΑΘΗΝΑΪΚΗ», «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών «ΕΡΤ», ΥΕΝΕΔ, Αθήνα 9,84 και Ωχ FM Β.Λαμπρόπουλος, ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του ΟΤΕ, της Τράπεζας Αθηνών, της Γενικής Γραμματείας Δασών και Περιβάλλοντος, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέλος και πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου (1986-1992) και πρόεδρος του Στεγαστικού Συνδέσμου μελών της ΕΣΗΕΑ., λέει μερικά αξιοπρόσεκτα πράγματα

  http://www.kalami.net/2005/arthra/xrysophgh.html

  Mε αφορμή τα σκάνδαλα στην Εκκλησία της Ελλάδος

  Μερικά ερωτήματα που δεν έχουν πάρει απάντηση

  Γράφει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Βασίλης Α. Λαμπρόπουλος

  Συγκλονίζεται καθημερινά η κοινή γνώμη με αποκαλύψεις για ιεράρχες, δικαστικούς και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής. Φυσικά τα σκάνδαλα στην Εκκλησία, ηθικής τάξεως και οικονομικά, ενοχλούν το λαό και τους πιστούς. Σκέφτονται πάρα πολύ τώρα οι εκκλησιαζόμενοι να αφήνουν χρήματα στα κουτιά των ναών. Γιατί διαπίστωσαν ότι τα χρήματα του λαού γίνονται βίλες, επενδύσεις στην Καραϊβική και σε τραπεζικά ομόλογα. Όσο για τα λεγόμενα ροζ σκάνδαλα από τις εκκλησιαστικές σχολές τα παιδιά «εκπαιδεύονται» στην αρσενοκοιτία! Πηγαίνετε σε μία εκκλησιαστική σχολή και δείτε μαζεμένα τα παιδιά. Είναι εύκολο να διαπιστώσετε πόσα απ΄ αυτά είναι κουνιστοί. Τα παιδιά αυτά οδηγούνται στην ιεροσύνη και στις κρεβατοκάμαρες υψηλόβαθμων στελεχών της Εκκλησίας, είτε για παθητική είτε για ενεργητική ομοφυλοφιλία.
  Ως παλαιός, και επί 28 χρόνια, εκκλησιαστικός συντάκτης, που παρακολουθεί και τα τωρινά τεκταινόμενα έχουμε να πούμε ότι:
  • Τίποτε απ΄ αυτά δεν ήταν άγνωστα στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Όλα είναι γνωστά και τα συζητούσανε μεταξύ τους οι μητροπολίτες. Όλοι ξέρανε για την Μπέμπα Μπλάνς, την Κάλας, τη Σούλα, τη Λέλα, τη Ρίτα, το Χωροφύλακα κ.λπ. Επομένως, ας μην απορούμε τώρα, απλώς βγήκε ένα σκάνδαλο και ακολούθησαν αποκαλύψεις για τα άλλα που σοβούσαν επί χρόνια.
  ……………
  Ειπώθηκε σε μία τηλεοπτική εκπομπή ότι μας έκανε το 1982 μήνυση για δημοσιεύματα και ένα βιβλίο με τίτλο «Αρσενοκοίτης;», πράγμα που δεν έκανε αργότερα στον κ. Τούμπα. Ουδέν αναληθέστερον. Ο κ. Καλλίνικος μας έκανε μήνυση όταν πρώτοι εμείς του κάναμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Εκείνος και η τρόικα δεν θέλανε να γίνει δικαστήριο, που κόστισε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όπως ήταν το σχέδιο της Χρυσοπηγής. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν αφορούσε το περιεχόμενο του βιβλίου –όπου ένας νεαρός κατήγγειλε στη Σύνοδο ότι τον χάιδευε στη διάρκεια της εξομολογήσεως, αλλά για το εξώφυλλο του βιβλίου, που είχε τη φωτογραφία του. Η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν στημένη με ανθρώπους των εκκλησιαστικών οργανώσεων και πιέσεις από την Ασφάλεια, για αποδυνάμωση των μαρτύρων. Ένας δικαστικός λ.χ. είναι ψάλτης στη μητρόπολη Αθηνών, από τότε κιόλας! Όσο για την καταγγελία στη ΔΙΣ μπήκε μέσα σε μία ώρα στο αρχείο, όπου ήρθε και η απάντηση του Καλλίνικου από τον Πειραιά, μεριμνεί του αρχιγραμματέα της ΔΙΣ επισκόπου Ταλαντίου Αμβροσίου, σημερινού Αιγιαλείας!
  • Η σύνδεση των ανθρώπων της Τρόικας και της Χρυσοπηγής γενικά με ύποπτα πρόσωπα με ακραίες ιδεολογικές αντιλήψεις, είναι γνωστή σ΄ όσους τους γνωρίζουν.
  …………………….
  Είναι καιρός να μπει το ΣΔΟΕ και ορκωτοί λογιστές στην Χρυσοπηγή, όχι ελεγκτές του δημοσίου, γιατί αυτοί προέρχονται, σε μεγάλη μερίδα, από τις χριστιανικές οργανώσεις.
  Αυτά προς το παρόν γιατί ο υπόνομος της Χρυσοπηγής και των άλλων ιεραρχών έχει πάρα πολλά.

 3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  http://adelfopoiemenoi.blogspot.gr/2007/06/espresso.html

  21 Ιουν 2007

  Συνέντευξη του π. Αβέρκιου στην Espresso

  Ερωτήσεις της Χαράς Αναστασάκη

  Ισχύει ότι είστε ο Φ.Γ. ο οποίος ξεκίνησε σε ηλικία 24 ετών από νησί και έφτασε στο Βόλο όπου χειροτονηθήκατε διάκος από τον τότε μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο;

  Αν είμαι πραγματικά ο Φ.Γ. δεν θα το αποκάλυπτα βέβαια.
  Αν πάλι δεν είμαι, γιατί να ενθαρρύνω όσους ψάχνουν να στρέψουν την έρευνα προς την κατεύθυνση μου;
  Το θέμα της ταυτότητας μου θα μείνει άλυτο, όσο μπορέσω να το κρατήσω έτσι.

  Θα θέλατε να μας παραθέσετε τις όποιες απόψεις σας για την ομοφυλοφιλία αλλά και το πως έχετε φανταστεί την «ιδιαιτερότητα» αυτή (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) εντός των κύκλων της εκκλησίας;

  Θεωρώ την ομοφυλοφιλία στον Κλήρο ως δεδομένη. Πάντοτε είχαμε ομοφυλόφιλους κληρικούς και πάντα θάχουμε. Το θέμα γεννιέται από τη στιγμή που οι χαμηλόβαθμοι ομοφυλόφιλοι κληρικοί υφίστανται διακρίσεις κοινωνικής και εκκλησιαστικής φύσης αφού η επίσημη Εκκλησία, δηλ. η εκκλησιαστική ηγεσία (που στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από ομοφυλόφιλους, φθασμένους όμως) δεν τολμά από εμφανή σκοπιμότητα να αντιμετωπίσει το θέμα με αρχηγικό σθένος. Να αναγνωρίσει την ύπαρξη του προβλήματος και να ξεκαθαρίσει αν η ομοφυλοφιλία αποτελεί σήμερα κώλυμα για ένα κληρικό ή όχι. Καταλαβαίνω τη δυσκολία μιας τέτοιας προσπάθειας απομέρους της ηγεσίας. Από την άλλη πλευρά όμως έως πότε θα συνεχίζεται αυτή η υποκριτική συμπεριφορά δεδομένου ότι όλοι οι κληρικοί, επίσκοποι και μη, κηρύττουμε την ανηθικότητα της υποκρισίας; Μέχρι πότε θα κρύβονται οι ομοφυλόφλοι κληρικοί, υψηλόβαθμοι ή χαμηλόβαθμοι; Δεν είναι καλλίτερα να ετοιμάσουμε το λαό της Εκκλησίας να συμβιβαστεί με το γεγονός αυτό, όπως με κατανόηση και συμπάθεια το δέχθηκαν ήδη οι Αγγλικανοί και σχεδόν όλοι οι Προτεστάντες; Και το θέμα έληξε εκεί. Ούτε άδειασαν οι ναοί τους ούτε μειώθηκε ο αριθμός των πιστών τους.

  Τι υποδοχή έχει το blog σας από συναδέλφους σας

  Η δημιουργία του μπλογκ είχε θετικότατη υποδοχή μεταξύ αδελφοποιημένων κληρικών, ακόμη και μεταξύ ομοφυλόφιλων λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας. Δεν έχω παράπονο. Ανοίξαμε μια συζήτηση κι ας μην είναι ακόμη απόλυτα ικανοποιητική. Είμαστε στην αρχή άλλωστε.

  […..]

  Αν γινόσασταν αρχιεπίσκοπος κάποια στιγμή στο μέλλον τι θα αλλάζατε στο πως χειρίζεται η εκκλησία τους ομοφυλόφιλους;

  Με τις ιδέες που έχω δεν πρόκειται ποτέ να γίνω αρχιεπίσκοπος ή πατριάρχης. Εκεί ψηλά φθάνουν άνθρωποι που δεν υποστηρίζουν καμια ιδέα και που έμαθαν να κολυμπούν μέσα σε ωκεανό ιδεών χωρίς ν’αφήνουν καμιά ιδέα να τους βουλιάξει. Ωστόσο έχω την άποψη ότι ένας αρχιεπίσκοπος ή πατριάρχης πρέπει να προσπαθήσει να συλλάβει τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος της ομοφυλοφιλίας στον Κλήρο σήμερα και να αναγνωρίσει την ανάγκη ότι κάτι πρέπει να γίνει.

  Από την εμπειρία σας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τι επικρατεί στο ζήτημα των ομοφυλόφιλων ιερέων;

  Οι ομοφυλόφιλοι κληρικοί στην Ελλάδα ζουν μια αφόρητη καταπίεση ψυχολογική και κοινωνική. Αν φανερώσουν τη σαρκική τους τάση ή προτίμηση είναι βέβαιο πως θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια γενική κατακραυγή, των ενοριτών τους, της κοινωνίας και του εκκλησιαστικού κατεστημένου. Δεν έχουν μέλλον ως ομοφυλόφιλοι κληρικοί. Γιαυτό υποκρίνονται και η υποκρισία είναι γι αυτούς υπολογίσιμη καταπίεση. Είμαι ενήμερος για τους κρυφούς πόθους τους να δούν το θέμα να προωθείται στα ανώτερα κλιμάκια. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις κάποιου σοβαρού ενδιαφέροντος απομέρους τους.

  [……]
  (Η παραπάνω συνέντευξη δόθηκε στην κ. Χαρά Αναστασάκη που τη χρησιμοποίησε για δημοσιευμά της στην εφημερίδα Espresso. Το δημοσιεύμα δεν το είδα ο ίδιος).

  Αναρτήθηκε από π. Αβέρκιος στις 21.6.07

  41 σχόλια:

 4. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  http://www.10percent.gr/old/issues/200602/14.html
  Ουαί υμίν!

  του Νίκου Μελά

  Και έχουν σοβαρούς λόγους να αρνούνται δικαιώματα σε αμαρτωλούς, γιατί ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα είναι σίγουρες ότι «η ομοφυλοφιλία είναι μια διεστραμμένη παρεκτροπή από του φυσικού. Είναι μία θεομίσητη μιαρή πράξη εντελώς έξω από την ακτινοβολία του χριστιανισμού. Είναι το όνειδος της ανθρωπότητας και ο μεγάλος κίνδυνος της ανθρώπινης κοινωνίας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Επιφέρει συσκότιση των φύλων και εμπνέει ιδεολογίες που προωθούν την αμφισβήτηση της οικογένειας, η οποία κατά τη φύση αποτελείται από δύο ετερόφυλους γονείς, τον άνδρα και τη γυναίκα. Παρίσταται ανάγκη όπως μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα της ομοφυλοφιλίας, πολιτεία, εκκλησία και κοινωνία γενικώς, προ της διάλυσης της οικογένειας και της πολλαπλής διάβρωσης της κοινωνίας μας, να φροντίσουν ώστε να παταχθεί η μυσαρή αυτή πράξη της ομοφυλοφιλίας με τα απαραίτητα δραστικά μέτρα πριν να είναι πολύ αργά». Τα παραπάνω υπογράφει ο κ. Ε. Κολλάς, γενικός γραμματέας του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας στο Βήμα της Κυριακής στις 10/7/2005 [To Βήμα, 10/7/2005] .

  Η Μπέμπα Μπλάνς, η Κάλας, η Σούλα, η Λέλα, η Ρίτα, η Βίκυ, η Μπούλα δίνουν πάτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να αρνείται κατηγορηματικά να νομοθετήσει υπέρ της συμβιώσεως ατόμων ίδιου φύλου επικαλούμενος διάφορες αρλούμπες [To Βήμα, 31/12/2005], γιατί τρέμει την αντίδραση των θρησκόληπτων ψηφοφόρων του!

  Πρόσφατα μάλιστα (5/1/2006) ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο να βγάλει διάγγελμα που θα καταδικάζει την ομοφυλοφιλία! [in.gr, 4/1/2006] Αυτό και αν είναι! Είχε να γίνει από το 390 μ.Χ. με τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Καλά πάμε, σε λίγο έρχονται οι απαγχονισμοί, ε, κύριε Παπαληγούρα;

  Πώς το είχε πει ο πρώτος (και τελευταίος) Χριστιανός επί της γης; Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί;

 5. Ο/Η Psycho λέει:

  http://www.kathimerini.gr/318521/article/epikairothta/ellada/skotwsame-ton-8eo-kai-orfaneyame
  06.04.2008
  «Σκοτώσαμε τον Θεό και ορφανέψαμε»

  Του Νικου Παπαχρηστου

  «Η Πολιτεία ορθώς πράττει και προωθεί το Σύμφωνο. Το ερώτημα όμως είναι αν η Ελλάδα είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή μια θεοκρατία τύπου «Χομεϊνί». Φαίνεται πως σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η Ελλάδα είναι θεοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό πως υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και άλλοι πολιτευόμενοι πριν ξεκινήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία πρέπει να περάσουν να φιλήσουν το χέρι του Δεσπότη. Και θα φροντίσουν οι κάμερες να το απαθανατίσουν αυτό, για να τους δουν οι ψηφοφόροι τους γιατί αλλιώς δεν έχουν ελπίδες…», λέει ο π. Φιλόθεος Φάρος.

  Χωρίς περιστροφές δηλώνει στην «Κ» αντίθετος με το πνεύμα της πρόσφατης αυστηρής απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που χαρακτήριζε «πορνεία» κάθε συζυγική σχέση εκτός του ορθοδόξου γάμου. «Δείχνει την ουσιαστική απομάκρυνση από το πνεύμα του Ευαγγελίου. Κατά την γνώμη μου διαστρέφεται το πνεύμα της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού.
  (………………………..)
  «Υποκριτές και Φαρισαίοι»

  Πολλοί μητροπολίτες αφήνουν να εννοηθεί πως θα πρέπει να επιβληθούν πνευματικές κυρώσεις σε βάρος όσων προχωρήσουν στη σύναψη «Συμφώνου Συμβίωσης». Τι λέει για αυτό ο πατέρας Φιλόθεος;

  «Ο Χριστός ήταν σαφής όταν είπε πως δεν ήρθε να κρίνει αλλά να σώσει τον κόσμο. (………)
  Πώς να το κάνουμε· δεν μίλησε για τις προγαμιαίες σχέσεις, αλλά είπε ξεκάθαρα πως δεν γίνεται να υπηρετεί κάποιος δύο Κυρίους, τον Θεό και τον Μαμωνά. Είπε επίσης πως όποιος έχει δύο χιτώνες να δίνει τον ένα».

  «Εμείς οι παπάδες έχουμε πολλές νευρώσεις σχετικά με τον ερωτισμό. Και πολλά από αυτά που λέμε μπορεί να είναι συνέπεια των νευρώσεών μας», υποστηρίζει μιλώντας στην «Κ» ο π. Φιλόθεος. «Πιστεύω ότι οι αυστηρότεροι από εμάς τους κληρικούς στα θέματα της σεξουαλικής ηθικής είναι είτε πιο νευρωτικοί σε σχέση με τον ερωτισμό είτε κρύβουν τα περισσότερα και θέλουν να έχουν ένα άλλοθι. Εμφανίζονται δηλαδή αυστηροί για να μην επιτρέψουν στον απλό άνθρωπο να σκεφθεί πως αυτοί μπορεί να έχουν μια έντονη προσωπική ζωή, σχετική με αυτό που εξίσου έντονα καταδικάζουν. Αναμφισβήτητα, πάντως, όταν κάποιος ελέγχει τον ανθρώπινο ερωτισμό έχει στα χέρια του αλυσοδεμένους τους ανθρώπους».

  (….)

 6. Ο/Η Eωσφόρος λέει:

  http://olympia.gr/2011/07/09/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%88%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%B5/

  Συνεργάτης του αρχιεπισκόπου «ψάρευε» παλ ικάρια στο διαδίκτυο! Μακελειό απόψε, με το ν Στέφανο Χίο.

  Posted by olympiada στο Ιουλίου 9, 2011

  Το Μακελειό απόψε αποκαλύπτει

  -Βίντεο ντοκουμέντο με στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου την ώρα που επιδίδεται σε cyber sex με νεαρούς στο διαδίκτυο.

  -Οι κολεγιές του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον μεγαλέμπορο οπλικών συστημάτων Τζόρτζ Χάλαγκ και το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

  http://www.kathimerini.gr/207702/article/epikairothta/politikh/se-anavrasmo-h-arxiepiskoph
  30.01.2005
  Σε αναβρασμό η Αρχιεπισκοπή

  Του Νικου Παπαχρηστου

  …………………

  Δικαστικοί και δικηγόροι

  Τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον θα στραφεί στην Μονή Πετράκη, όπου θα συνεδριάσει η ΔΙΣ. Ο αρχιγραμματέας της Συνόδου, π. Χρυσόστομος Σκλήφας, έμπιστος του αρχιεπισκόπου, πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι 12 αρχιερείς-μέλη της να ενημερωθούν σε βάθος για την υπόθεση. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητηθεί η γνώμη των δικαστικών και των δικηγόρων, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορες επιτροπές της Συνόδου.

  Σύμφωνα με τα «Δίπτυχα της Εκκλησίας», αυτοί είναι: Ο κ. Αν. Μαρίνος, επ. αντιπρόεδρος του ΣτΕ., ο κ. Σωκρ. Σωκρατίδης, τ. αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο κ. Κων. Τράκας, τ. αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Κρ. Μανώλης, νομικός σύμβουλος του Κράτους, ο κ. Αν. Κατράκης, επ. αρεοπαγίτης, ο κ. Ι. Ταμβίσκος, επ. σύμβ. Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Δ. Γιαννακόπουλος, πρόεδρος Εφετών, ο κ. Απ. Βλάχος, επ. πρόεδρος Εφετών, ο κ. Θεόδ. Ασπρογέρακας-Γρίβας, δικηγόρος καθώς και ο κ. Χαρ. Κότσιφας, επ. πρόεδρος Εφετών.

  Είναι πολύ πιθανό ο κ. Χριστόδουλος να επιδιώξει να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα. Αντιθέτως δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανό να περάσουν σύντομα την πόρτα της Αρχιεπισκοπής οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου, μητροπολίτες Αττικής κ. Παντελεήμονας και Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος.

  Τα ονόματα αμφοτέρων συνδέθηκαν με καταγγελίες με «ροζ» προεκτάσεις. Στελέχη της Ιεράς Συνόδου εκτιμούν ότι η διατήρηση των «στενών δεσμών» με τους δύο ιεράρχες στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων θα δημιουργούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα του αρχιεπισκόπου.

  http://img.pathfinder.gr/clubs/files/21360/201.html

  Eγγυητής «κάθαρσης» ο κυρίως υπόλογος 27/2/2005
  Tου Xρηστου Γιανναρα

  Tιμωρήθηκε με εξάμηνη αργία ο μητροπολίτης Aττικής και οι κατηγορίες που τον συνοδεύουν συντάραξαν συνειδήσεις. Aλλά η περίπτωσή του παραπέμπει απροκάλυπτα σε ευθύνες του αρχιεπισκόπου Aθηνών.

  Δεύτερη περίπτωση πρόκλησης κοινωνικού σάλου και σκανδαλισμού: ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος.

  Tρίτη συγκλονιστική περίπτωση: ο διαβόητος Aπόστολος Bαβύλης ή Φωκάς ή Γεωργιάδης ή μοναχός Pαφαήλ. Oι συστατικές επιστολές που του χορήγησε ο αρχιεπίσκοπος μπορούν να αποδοθούν σε ποιμαντική αφέλεια, αλλά η χρησιμοποίησή του σε «αποστολή» στα Iεροσόλυμα παραπέμπει σε αρμοδιότητες εισαγγελέα. Mέχρι στιγμής, όλα προδίδουν ότι ο Bαβύλας εστάλη για να μεθοδεύσει σε σκοτεινό παρασκήνιο την εκλογή συγκεκριμένου υποψηφίου στον πατριαρχικό θρόνο των Iεροσολύμων. Mε φρικιαστικές μεθόδους υποκόσμου.

  Στις ίδιες αρχιεπισκοπικές πρωτοβουλίες παραπέμπει και η περίπτωση του ιερομόναχου Nικόδημου Φαρμάκη, αδελφού της «Xρυσοπηγής». Eξι μήνες στα Iεροσόλυμα, η «αποστολή» που του είχαν αναθέσει οι πνευματικοί του προϊστάμενοι απαιτούσε από τον ιερομόναχο να οπλοφορεί. Σε κλίμα απαιτήσεων οπλοφορίας φαίνεται ότι κατορθώθηκε η εκλογή πατριάρχη υποχείριου της Aρχιεπισκοπής Aθηνών.

  Oικτρή φιγούρα ο πατριάρχης Iεροσολύμων: τα όσα η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει σε βάρος του προκαλούν κατάπληξη και δέος, αλλά και δακτυλοδεικτούν ως κύριο συντελεστή της εκλογής του τον αρχιεπίσκοπο Aθηνών. O τραγικής ανικανότητας κληρικός πρέπει να επελέγη από τη «Xρυσοπηγή» και να προωθήθηκε με μεθόδους μαφίας, για να έχει ο Aθηνών πατριαρχικό αντιστήριγμα στην προγραμματισμένη «κόντρα» του με το Oικουμενικό Πατριαρχείο. Eίναι συμπερασμός λογικής προφάνειας.

  Σεραφείμ Kουλουσούσας, ένα θλιβερό παιδί 26 χρόνων, θηλύγλωσσο, που εγκατέλειψε την ιερωσύνη όντας διευθυντής (ναι, διευθυντής!) του Iδιαιτέρου Γραφείου του αρχιεπισκόπου Aθηνών. Aν αυτός ο αυτοαποσχηματισμός διερευνηθεί, οι συνέπειες για το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον θα είναι δυσμέτρητες. Aνάστημα και επιστήθιος του Θεσσαλιώτιδος, δωρήθηκε στον αρχιεπίσκοπο για να καταλάβει την πιο υπεύθυνη θέση κοντά του. Oι διαψεύσεις που συνόδευσαν την απόπειρα αυτοκτονίας του ήταν ελάχιστα πειστικές, όχι σοβαρές.

  Tέλος, το αφετηριακό έναυσμα για τη διαρραγή του αποστήματος, ο φυλακισμένος σήμερα «αρχιμανδρίτης» Iάκωβος Γιοσάκης: Bομβάρδισε ο αρχιεπίσκοπος την κοινή γνώμη με διαβεβαιώσεις ότι «ουκ οίδε τον άνθρωπον». Aλλά στη Σύνοδο της Iεραρχίας υπάρχουν μητροπολίτες που πρέπει να κληθούν να καταθέσουν ενόρκως, αν δέχθηκαν ή όχι πιέσεις από τον αρχιεπίσκοπο και απειλές από τον Θεσσαλιώτιδος για να ψηφίσουν τον Γιοσάκη γραμματέα της Συνοδικής Eπιτροπής Nομοκανονικών Zητημάτων. Nα απαιτηθεί όρκος, αφού δημόσιοι άνδρες δειλιούν ως παιδίσκαι.

  Oλες οι φήμες για διαφθορά, σκάνδαλα και συμπεριφορές υποκόσμου εντοπίζονται σε πρόσωπα που όλα, χωρίς εξαίρεση, παραπέμπουν σε κάποια εξάρτησή τους, κάλυψή τους, προώθηση ή προστασία τους από τον αρχιεπίσκοπο Aθηνών.

 7. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

  http://www.patris.gr/articles/54058/18328?PHPSESSID=#.VmBYk2ahfmJ

  Το “κουσούρι” του Αρχιεπίσκοπου Ιάκωβου, η παρέμβαση Καραμανλή και ο ρόλος του Αυγουστίνου Καντιώτη

  Τα γεγονότα του 1962

  Του Κώστα Μπογδανίδη

  Η Ιστορία κάνει κύκλους. Αυτό είναι γνωστό. Αλλά ορισμένες φορές παίζει περίεργα παιγνίδια. Σήμερα ένας Ιάκωβος Γιοσάκης και ο μητροπολίτης Αττικής(Παντελήμων) έχουν κάνει άνω κάτω την Εκκλησία και φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

  Και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πιέζεται να πάρει θέση. Τέτοιες μέρες το 1962 ένας άλλος Ιάκωβος ο Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβος σκανδάλιζε την Εκκλησία με τα «κουσούρια» του κι όταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος με την εύνοια του Παλατιού έφερε σε δυσχερέστατη θέση την τότε κυβέρνηση. Και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής παρενέβη για να φύγει από το θρόνο του! Είναι ίσως ο πιο βραχύβιος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αφού έμεινε στη θέση του μόλις 12 ημέρες. Το μόνο που έλειπε από εκείνη την υπόθεση ήταν οι κασέτες, οι κρυφές κάμερες και ο …Μάκης Τριανταφυλλόπουλος!

  Το 1961 είχαν γίνει οι περιβόητες εκλογές που έμειναν στην Ιστορία ως «οι εκλογές της βίας και της νοθείας». Ο Κ.Καραμανλής αν και δεν αποδέχτηκε ποτέ ότι οι εκλογές είχαν νοθευθεί ο Ανένδοτος από την Ένωση Κέντρου είχε ξεκινήσει. Και η κυβέρνηση βρισκόταν σε αμυντική θέση αφού έπρεπε καθημερινά σχεδόν να αποκρούει τις επιθέσεις του Γ.Παπανδρέου και των συνεργατών του. Ήταν βαρύ το πολιτικό κλίμα και ξαφνικά στις αρχές του 1962 ήρθε να το…φάει και ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου. Ήταν 8 Ιανουαρίου όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του μακαριστού Θεόκλητου.

  Οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου ορίστηκαν για τις 13 του μήνα και ένα έντονο παρασκήνιο, ως συνήθως, παίχτηκε για το ποιος θα κερδίσει την εκλογή. Τρεις ήταν οι βασικοί διεκδικητές του θρόνου:

  -ο μητροπολίτης Καβάλας Χρυσόστομος

  -ο μητροπολίτης Μαντίνειας Γερμανός

  -και ο μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβος.

  Ο Ιάκωβος Βαβανάτσος που ήταν από το Γαλαξίδι εθεωρείτο ο πιο συγκροτημένος και ο πλέον καταρτισμένος θεολογικά από όλους. Είχε επίσης το πλεονέκτημα ότι ήταν αγαπητός από μεγάλη μερίδα της λεγόμενης αστικής τάξης, ενώ είχε και άριστες σχέσεις με την Φρειδερίκη και κατ’επέκταση όλο το Παλάτι. Ήταν δε από τους παλιότερους μητροπολίτες αφού είχε την μητρόπολη Αττικής από το 1936. Όλα έδειχναν ότι ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Μόνο που άρχισαν να εμφανίζονται ορισμένα δημοσιεύματα που χτυπούσαν τον Ιάκωβο για τα «κουσούρια» του και την προσωπική του ζωή. “Τοιούτος πρέπει υμίν αρχιερεύς” έγραψε χαρακτηριστικά η “Εστία”. Σε αυτή την ιστορία πρωτοστατούν κάποιοι σκληροί λαϊκοί και αρχιμανδρίτες με επικεφαλής τον Αυγουστίνο Καντιώτη, μετέπειτα μητροπολίτη Φλώρινας.

  Η εκλογή

  Η κυβέρνηση άρχισε να υποψιάζεται ότι το κλίμα χαλάει και επιχείρησε μέσω του αρμόδιου υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γρ.Κασιμάτη, να παρέμβει ώστε να υπάρξει μία μικρή αναβολή της εκλογής. Τότε μπήκε στην μέση η Φρειδερίκη που κάλεσε στα Ανάκτορα τον υπουργό και «του τράβηξε το αυτί». Έτσι, η εκλογή προχώρησε κανονικά για τις 13 Ιανουαρίου. Η αστυνομία πήρε μέτρα διότι είχαν πληροφορηθεί ότι θα υπάρξουν ταραχές.

  Η εκλογή έγινε και ο Ιάκωβος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος παίρνοντας τους 33 από τους 58 ψήφους των Ιεραρχών. Με την έξοδό του ακούστηκαν πολλά χειροκροτήματα και το συνηθισμένο ‘άξιος’ , αλλά και ορισμένες αποδοκιμασίες. Ήταν η αρχή των όσων τραγελαφικών θα ακολουθούσαν. Ένας άλλος αρχιμανδρίτης βγήκε την επομένη και κατήγγειλε τον Αρχιεπίσκοπο επικαλούμενος φήμες για την προσωπική του ζωή, ενώ προσφυγή κατά του κύρους της εκλογής κατέθεσε κι ένας απόστρατος αξιωματικός. Ο Αυγουστίνος βγαίνει ανοιχτά και τον καλεί να παραιτηθεί και η Ιερά Σύνοδος αναγκάζεται να ξεκινήσει ανακρίσεις μετά τις καταγγελίες.

  Για να προλάβει τα χειρότερα το Παλάτι ο Αρχιεπίσκοπος καλείται σε ακρόαση από τον βασιλιά Παύλο, υπογράφεται εσπευσμένα το διάταγμα το οποίο επίσης επικυρώνει και ο υπουργός Παιδείας. Αρχίζουν όμως τα όργανα και στην αντιπολίτευση που χτυπά την κυβέρνηση συνεχώς και για το θέμα αυτό. Η κυβέρνηση για να ξεφύγει αναγγέλλει ότι θα φέρει πρόταση για το νέο καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, ενώ στις 18 του Γενάρη ο Ιάκωβος ανεβαίνει στα Ανάκτορα. Όλοι μαζί τον υποδέχονται με μεγάλες τιμές. Το ίδιο συνέβη και στην Μητρόπολη για την τελετή ενθρόνισης. Μόνο που εκεί συμβαίνουν δύο ακόμη πράγματα: είναι γεμάτος ο χώρος από αστυνομικούς που προστατεύουν την τελετή από τους διαμαρτυρόμενους, αλλά και απουσιάζει ο υπουργός Παιδείας! Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση δείχνει ότι κάνει ένα πρώτο βήμα προς τα πίσω. Το παλάτι αντιδρά και αρχίζουν οι πρώτες επιθέσεις του Παλατιού κατά του Καραμανλή, ενώ ο αυλάρχης Λεβίδης επιτίθεται κατά του Κασιμάτη.

  Στο μεταξύ αρχίζουν και βγαίνουν πια και μητροπολίτες κατά του Ιακώβου. Τον καλούν να παραιτηθεί. Σε ορισμένες μητροπόλεις της χώρας αποφεύγουν να μνημονεύουν και το όνομά του, δεν διαβάζουν καν τις εγκυκλίους! Στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής τα πράγματα είναι καλύτερα για τον Ιάκωβο, ενώ σπεύδει να βοηθήσει την κατάσταση και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας ο οποίος στέλνει μητροπολίτες από το Φανάρι για να συναντήσουν τον Αρχιεπίσκοπο. Ήταν μια προσπάθεια να δείξουν ότι και το Πατριαρχείο είναι με το νέο Αρχιεπίσκοπο.

  Το κλίμα έχει βαρύνει πολύ. Στην κυβερνητική σύσκεψη της 24ης Ιανουαρίου ο Καραμανλής αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να πάρει θέση και στην ανακοίνωση που εκδίδεται αναφέρει επί λέξει ότι η Εκκλησία έπρεπε να αντιμετωπίση εξ’ιδίας πρωτοβουλίας το θέμα’ λέγοντας ότι εφαρμόζει το νόμο με απόλυτη αμεροληψία:

  “Τούτου όμως μη γενομένου- συνεχίζει η ανακοίνωση-, η Κυβέρνησις διαπιστώνουσα την υφισταμένην εις το χριστεπώνυμον πλήρωμα διχοστασίαν περί το πρόσωπον του Αρχιεπισκόπου (…) προτίθεται να καταθέση αμέσως εις την Βουλήν νομοσχέδιον δια του οποίου αφ’ενός μεν θα καθορίζεται διά το μέλλον, ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα εκλέγεται μεταξύ των εν ενεργεία μητροπολιτών υπό μικτού σώματος κληρικών και λαϊκών αφ’ετέρου δε θα είναι δυνατή η κήρυξις εις χηρείαν του θρόνου εν περιπτώσει διχοστασίας περι το πρόσωπον του Προκαθημένου της Εκκλησίας. Η απόφασις θα λαμβάνεται ουχί υπό της Κυβερνήσεως, αλλά υπό του καθιερωμένου μικτού εκλογικού σώματος συγκαλουμένου μετ’απόφασιν του υπουργικού συμβουλίου”.

  Το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση ήταν προφανές. Εάν δεν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μόνοι τους οι ιεράρχες τότε θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο και θα χάσουν το προνόμιο να εκλέγουν τον ‘προκαθήμενό’ τους. Έστειλε δηλαδή το μήνμηα ο Καραμανλής ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει νόμο που θα προβλέπει ότι και οι απλοί κληρικοί θα συμμετέχουν στην εκλογή των μητροπολιτών! Οι ιεράρχες έπιασαν το υπονοούμενο. Και την επόμενη κιόλας ημέρα συνήλθε η ιεραρχία υπό την προεδρία του Ιακώβου που από την πρώτη στιγμή αρνιόταν να παραιτηθεί. Τώρα οι μητροπολίτες του ‘έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό’. Και ο ίδιος μετά από πολύωρη και δραματική συνεδρίαση αποφασίζει να παραιτηθεί!

  “Θυσιάζω και σφαγιάζω εμαυτόν και ρίπτομαι ως ο Ιωνάς εις την θάλασσαν, χάριν της κανονικής διοικήσεως και της ζωής της Εκκλησίας. Και είμαι βέβαιος, ότι η Ιστορία θα εκτιμήση την υπέρ της Εκκλησίας αυτοθυσίαν μου και ολοκληρωτικήν προσφοράν μου, με την διάπυρον ευχήν όπως η Πολιτεία μη τολμήση να επέμβη εις τα εσωτερικά της Εκκλησίας”.

  Στις 14 Φεβρουαρίου συνήλθε εκ νέου η Ιεραρχία και εξέλεξε σχεδόν παμψηφεί ως νέο Αρχιεπίσκοπο τον Καβάλλας Χρυσόστομο-πήρε τους 54 από τους 57 ψήφους. Αν και ο Ιάκωβος Αθωώθηκε από το Συνοδικό δικαστήριο για τις κατηγορίες η ιστορία έκλεισε εκεί. Σε εκείνη πάντως την εκλογής άνοιξε ένας νέος κύκλος αφού στη δεύτερη εκλογή εμφανίστηκε ένας άλλος φιλόδοξος, ο Ιερώνυμος Κοτσώνης(που τότε δεν ήταν μητροπολίτης!) που έμελλε να γίνει αργότερα Αρχιεπίσκοπος από την χούντα.

  ΠΗΓΕΣ

  -Από τον εμφύλιο στη χούντα, Σπ.Λιναρδάτου

  -Η μαύρη βίβλος

  -Εφ.ΠΑΤΡΙΣ, 1962

  -Εφ.Ακρόπολις, 1972

  -εφ.ΤΟ ΒΗΜΑ, 1962

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=44147

  Νίκος Ζαχαριάδης

  Η σκατοψυχιά της γειτονίτσας

  Με αφορμή τα σχόλια που ακολούθησαν μια πολιτική κηδεία

  Παρατρεχάμενος λακές πρώην πρωθυπουργού -απ’ αυτούς που έσπρωξαν πολύ κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντάς τον να μοιάζει με διέξοδο- αποφασίζει να ξεράσει, μέσω πληκτρολογίου, σχόλιο για τον Μηνά Χατζησσάβα. Αναμενόμενο. Οταν έχεις μάθει να πουλάς μίσος και φανατισμό, έτσι φουκαριάρικα θα συνεχίσεις την απεγνωσμένη προσπάθεια να ψαρέψεις μερικά likes μέσα από τον κοινωνικό υπόνομο.

  Το θέμα όμως δεν είναι η «αξύριστη χήρα» της εξουσίας, που μόλις την είδε να χάνεται, πετιέται σαν πορδή μπας και τον θυμηθούν ξανά. Το θέμα είναι όλοι αυτοί οι επώνυμοι των τηλεοπτικών πάνελ και οι τηλεθεατές τους. Που ξαφνικά «αγανάκτησαν» με τη σκατοψυχιά. Που έπεσαν από τα σύννεφα με τη μισαλοδοξία και τον ταλιμπανισμό της ελληνικής κοινωνίας.

  Λοιπόν, εσείς, υπερ-ευλαβείς τηλεοπτικοί πανελίστες, αφήστε ήσυχο τον Μηνά Χατζησάββα. Δεν δικαιούστε να κουνάτε λυπημένα το κεφάλι και να μιλάτε για απώλεια. Ούτε δικαιούστε να αγανακτείτε με τους εμετούς που αφήνουν διάφοροι κάτω από την είδηση της πολιτικής κηδείας ή του επικήδειου που
  εκφώνησε ο σύντροφός του.

  Δικό σας παιδί είναι όλος αυτός ο βόθρος. Εσείς τους καλοπιάνατε με τις καθημερινές ηθικολογίες σας και τις θρησκοληψίες σας. Με το υψωμένο δάχτυλο ξεσηκώνατε τη μικροαστική γειτονίτσα. Την παίρνατε από το χέρι και πηγαίνατε μαζί να κοιτάξετε μέσα από τις κουρτίνες, τον διπλανό που ήταν «διαφορετικός» Που «προκαλούσε». Και μετά τις σχολιάζατε σα να είναι όλα ΟΚ.

  Κάθε φορά που αποθεώνετε έναν λαϊκό τραγουδιστή, επειδή δήλωσε ότι προσεύχεται πριν βγει στη σκηνή του σκυλάδικου και την πέφτατε με ιερή αγανάκτηση σε όποιον επισήμαινε τη γελοιότητα του πράγματος, αυτούς ενισχύατε. Κάθε φορά που υστεριάζετε όταν κάποιος τολμήσει να αντιπαραβάλει ορθολογισμό απέναντι στους Γέροντες-προφήτες επειδή εσείς «πιστεύετε». Κάθε φορά που αγανακτούσατε απέναντι σε ένα δημόσιο πρόσωπο που έκανε κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσατε (ποιος νοιάζεται;), αδειάζατε λίγα ακόμα από αυτά τα βοθρολύματα της μισαλλοδοξίας ανάμεσά μας.

  Εσείς λοιπόν μάθατε και τους τηλεθεατές σας ότι έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν όπου γουστάρουν. Οπότε με αυτούς θα πορευτείτε τώρα, γιατί αυτός ο βόθρος σας αξίζει. Μη μου παριστάνετε και τους αγανακτισμένους επειδή ξαμολύθηκαν και νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα να μιλάνε για το κρεβάτι ή την πίστη του άλλου.

  Παλιά, όλος αυτός ο συρφετός είχε κάποιες αναστολές. Λίγη ντροπή. Εσείς τους αποθρασύνατε. Τους δώσατε την ασφάλεια ότι είναι πολλοί. Και γι’ αυτό, δικαιούνται να είναι αγράμματοι. Να είναι φανατισμένοι. Και να κλάνουν τις υβριστικές παρεμβάσεις τους, όπου βρουν. Αποκαλώντας τις μάλιστα με το θράσος του ηλίθιου, «απόψεις».

 9. http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh-toy-xronoy-o-kalogeros-poy-efyge-apo-to-agio-oros-gia-na-katastrepsei-me-variopoula-to-agalma-toy-poseidwna-sto-ypoyrgeio-paideias.3588274.html#.VbJbP_Qmrls.facebook

  Μηχανή του Χρόνου: Ο καλόγερος που έφυγε από το Άγιο Όρος για να καταστρέψει με βαριοπούλα το άγαλμα του Ποσειδώνα στο Υπουργείο Παιδείας!

  206 σχόλια

  Πρωτοφανές περιστατικό θρησκευτικού φανατισμού έγινε πρωτοσέλιδο τον Απρίλιο του 1976

  news247

  Ιούλιος 24 2015 08:25

  Ένα πρωτοφανές περιστατικό θρησκευτικού φανατισμού έγινε πρωτοσέλιδο τον Απρίλιο του 1976. Πρωταγωνιστής ήταν ένας καλόγερος από το Άγιο Όρος, ο οποίος κατέβηκε στην Αθήνα με σκοπό να καταστρέψει το άγαλμα του Ποσειδώνα που βρισκόταν στην είσοδο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

  Όλα ξεκίνησαν από ένα άρθρο του μητροπολίτη Φλώρινας κ. Αυγουστίνου Καντιώτη «για τα αιδοία του ειδωλολάτρη Θεού και το αίσχος των Αθηνών», το οποίο εξόργισε τον καλόγερο. Στο άρθρο ο Καντιώτης αναφερόταν μεταξύ άλλων και στο γύψινο αντίγραφο του αγάλματος του Ποσειδώνα, που κοσμούσε την είσοδο του Υπουργείου Παιδείας. Ο καλόγερος έγινε έξαλλος και αποφάσισε να δράσει. Πήρε ένα αυτοκίνητο και ταξίδεψε από τον Άθω έως την Αθήνα για να εξαλείψει -όπως πίστευε- τη ντροπή του Υπουργείου.

  Νωρίς το πρωί εισέβαλε στο κτίριο και άρχισε να χτυπά το άγαλμα με μια μεγάλη βαριοπούλα. Υπάλληλοι του υπουργείου προσπάθησαν να τον σταματήσουν, αλλά δεν πρόλαβαν. Ο καλόγερος χτυπούσε με μανία τον Ποσειδώνα φωνάζοντας: «Κάτω τα είδωλα». Έσπασε τα χέρια και τα πόδια του αγάλματος και πριν προλάβει να θρυμματίσει και το κεφάλι, αστυνομικοί έφτασαν στο Υπουργείο και τον συνέλαβαν. «Ήταν ένα φθοροποιό είδωλο. Αηδιαστικό και αισχρό. Αυτοί που το έστησαν στο Υπουργείο Θρησκευμάτων δεν είναι χριστιανοί», είπε για να δικαιολογήσει την πράξη του. Στο αστυνομικό τμήμα που οδηγήθηκε, συγκεντρώθηκαν δημοσιογράφοι, οι οποίοι του υπέβαλαν ερωτήσεις. «-Τι σε πείραξε περισσότερο από το άγαλμα του Ποσειδώνα; Μήπως η γυμνότης του; -Και αυτό. Γιατί να έχουν το είδωλο στο υπουργείο; Μήπως θέλουν να επαναφέρουν την ειδωλολατρία, όπως έκανε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης; Όχι, δεν θα το επιτύχουν».

  Ο καλόγερος όχι μόνο δεν ήταν μετανιωμένος, αλλά μονολογούσε: «Αχ δεν πρόλαβα του άτιμου να του σπάσω με το σφυρί και το κεφάλι». Μάλιστα απειλούσε να επιστρέψει στην Αθήνα νύχτα με δύο κάσες δυναμίτιδα και να κάνει στάχτη τον Ποσειδώνα. Σύμφωνα με το σχέδιο του θα έσπαγε τα τζάμια και θα έμπαινε στο Υπουργείο με τα φιτίλια έτοιμα για πυροδότηση. Στην ανάγκη, όπως δήλωνε, θα σκοτωνόταν μαζί και ο ίδιος, σαν τον Σαμουήλ στο Κούγκι.

  Στο εδώλιο

  Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. Στο δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί κόσμος που υποστήριζε τον καλόγερο. Όταν ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε από τον πρόεδρο τι είχε να δηλώσει για την κατηγορία, εκείνος απάντησε με ψυχραιμία: «Την αποδέχομαι. Έσπασα το άγαλμα γιατί ήταν το όνειδος της πόλεως και προκαλούσε την αγανάκτηση των χριστιανών», ενώ όταν τον ρώτησε αν ζητάει απαλλαγή από την κατηγορία είπε κατηγορηματικά όχι: «Να με βάλετε δύο φορές φυλακή. Εγώ πάντως έκανα ανθραγάθημα». Το δικαστήριο καταδίκασε τον καλόγερο σε φυλάκιση 8 μηνών, αλλά άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

 10. Ο/Η Red λέει:


  Ο Γιώργος Μαργαρίτης δηλώνει υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από gay ζευγάρια

 11. Ο/Η Liberal λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=44160

  Ο Μηνάς Χατζησάββας μας άφησε τρία δώρα. Μας υποχρεώνει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε:

  (α) ότι ζούμε σε μια από τις ελάχιστες χώρες του δυτικού κόσμου, σε μια από τις ελάχιστες φιλελεύθερες δημοκρατίες που όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αλλά ούτε καν το σύμφωνο συμβίωσης. Είναι ντροπή για τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν γιατί αρνήθηκαν να το κάνουν. Είναι απαράδεκτο ότι η σημερινή κυβέρνηση το καθυστερεί τόσο.

  (β) ότι ζούμε σε μια από τις ελάχιστες χώρες του δυτικού κόσμου, σε μια από τις ελάχιστες φιλελεύθερες δημοκρατίες που οι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον τρόπο διαχείρισης του σώματός τους μετά το τέλος της ζωής τους. Είναι ντροπή για όλους που εμπλέκονται σ’ αυτό το πολιτικό αλισβερίσι που δημιουργεί συνεχώς εμπόδια για την ίδρυση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων.
  .

  (γ) ότι ζούμε σε μια βάρβαρη κοινωνία. Όχι μόνο γιατί οι νόμοι της είναι βάρβαροι, όχι μόνο γιατί η ελληνική πολιτεία δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται αξιοπρεπείς στη ζωή και στο θάνατο αλλά και γιατί αυτή η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται καν ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν βλέπει ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων με λιγότερα δικαιώματα και μειωμένη προστασία από το νόμο. Δεν την ενοχλεί η διαπλοκή πολιτικής και «μεταφυσικής» εξουσίας ακόμα κι όταν οδηγεί σε απάνθρωπα αποτελέσματα. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό. Οι αντιδράσεις γύρω από τον θάνατο ενός ανθρώπου, οι αντιδράσεις για τη ζωή του και το θάνατό του, ήταν κάτι παραπάνω από χυδαίες. Άνοιξε ο βόθρος και ξεχείλισε η ομοφοβία, ο σεξισμός, ο ρατσισμός. Ξεπετάχτηκε αυθόρμητα ο Μεσαίωνας και οι άνθρωποι που ζουν ακόμα στον Μεσαίωνα. Μίσος, άγνοια, βλακεία, μικροψυχία, ανακατεμένα.

 12. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://toparatiritirio2012.wordpress.com/2015/12/04/%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%86-%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7/

  Ο κύριος Καθηγητής 22:19 σε 4 Δεκεμβρίου 2015

  Απάντηση στον Φ. Κρανιδιώτη
  Αν υπάρχει κάτι που δεν μπορώ να παραβλέψω σε ό, τι αφορά στην κυβέρνηση Σαμαρά, είναι ότι έδωσε βήμα έκφρασης σε μεγάλη ποικιλία εκδοχών του ακραίου πολιτικού ενστίκτου, ως υποτιθέμενη απάντηση στον επηρμένο αριστερό λόγο. Το ότι, σε απλά ελληνικά, κατέστησε ως λόγο το γρύλλισμα κάθε χριστιανόπληκτου υπερπατριώτη ο οποίος οραματίζεται την ανάκτηση της Πόλης από τους 300 του Λεωνίδα οι οποίοι θα προχωρούν στοιχηδόν σε τέλειο σχηματισμό διαβάζοντας ταυτόχρονα Ελεύθερη Ώρα και κάνοντας ευχέλαια πάνω από τη φωτογραφία του Ανθίμου. Υπέροχο μωσαϊκό ελληνικότητος με βυζαντινές ψηφίδες, ιωνικές ζωφόρους και μεταξική λεκάνη τουαλέτας, ενάντια στον ολοκληρωτισμό της άλλης πλευράς.
  …………………
  Αν ο κ. Κρανιδιώτης ήταν πραγματικά έξυπνος, θα έθιγε την ψηφοθηρική υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, έξωθεν των εκλογικών κέντρων του οποίου, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του Σεπτεμβρίου, σύσσωμοι εκπρόσωποι του Gay Pride κινήματος της χώρας μας χόρευαν τσάμικα και πανηγύριζαν μαζί με ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ, του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», πρώην ΠΑΣΟΚων, Αγανακτισμένων (άλλο υπέροχο μωσαϊκό). Την υποκρισία ενός ΣΥΡΙΖΑ που, ενώ υποσχέθηκε την νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης των ομοφύλων ζευγαριών, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο που κυβερνά, δεν έχει καταθέσει ακόμη το σχετικό νομοσχέδιο (ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κρυφογελά στη γωνία παρέα με τον παναγριώτατο –sic– Άνθιμο). Αυτή τουλάχιστον θα ήταν η αντίδραση ενός ανθρώπου ο οποίος χρησιμοποιεί το εργαλείο του ορθού λόγου και δεν γρυλλίζει. Αλλά σε αφήνει ο καπνός απ’ το θυμιατό να δεις καθαρά; Δεν σ’ αφήνει…

 13. Ο/Η laskaratos λέει:

 14. Ο/Η Zωζώ Σαπουνάκη λέει:

  http://www.aixmi.gr/index.php/h-elena-akrita-grafei-gia-ton-mhna/

  Η γνωστή δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα έγραψε στα ΝΕΑ ένα συγκλονιστικό κείμενο με αφορμή τον θάνατο του Μηνά Χατζησάββα και το μήνυμα του αγαπημένου του Κώστα Φαλελάκη σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη γραφειοκρατική διαδικασία, καθώς δεν μπορούσαν ως ζευγάρι ομοφυλοφίλων να έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

  Όπως έγραψε: «Στην πολιτική κηδεία του Μηνά Χατζησάββα ο σύντροφος του – κι επίσης εξαιρετικός ηθοποιός Κώστας Φαλελάκης– είπε:

  «Προσδοκούσε αυτό το γαμημένο σύμφωνο συμβίωσης που δεν έρχεται. Κι αντί για συλλυπητήρια θα έλεγα ότι υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι στην κοινωνία, το λέω, που είναι ομοφυλόφιλοι. Δεν το έκρυψε ο Μηνάς ποτέ αυτό. Δεν ντράπηκε ποτέ γι’ αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους.»

  Κι εξήγησε και γιατί το είπε:

  “Ήταν απίστευτο, πάντως, αυτό που έζησα στο νοσοκομείο όταν πήγα για να πάρω τη σορό του και αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης. Ήμουν ο άνθρωπός του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του”.

  Πάμε παρακάτω. Ή μάλλον πάμε πιο πίσω.

  Απ’ το Δημοτικό ήμασταν συμμαθητές και φίλοι. Φίλοι που χαθήκαμε και ξαναβρεθήκαμε κάποτε κάπου στη Θεσσαλονίκη. Ο Νικόλας (που δεν τον λέγαν ‘Νικόλα’), διευθυντής σε τράπεζα, ζούσε με τον σύντροφο του τον Γιάννη (που δεν τον λέγαν ‘Γιάννη’) δικηγόρο.

  Ο Νικόλας κι ο Γιάννης – αν κι ‘εξέχοντα’ μέλη της μέσης αστικής τάξης – ζούσαν στις παρυφές της κοινωνικής αποδοχής: Κύκλος φιλικός ΑΛΛΑ όχι επαγγελματικός. Κοινωνικές εκδηλώσεις ΑΛΛΑ όχι οικογενειακές. Κοινές διακοπές, ΑΛΛΑ με προσχήματα. Ταξίδια ΑΛΛΑ με προσοχή. Όπου κι αν πήγαιναν, ό,τι κι αν έκανε, αυτό το ‘ΑΛΛΑ’ τους ακολουθούσε σαν μαύρος ίσκιος.

  Ήταν, θα πεις, κι άλλες εποχές. Δεκαετία του 80 γνωρίστηκαν. Αγαπήθηκαν κι αποφάσισαν να πορευτούν μαζί. Μαζί και οι τρεις: Ο Νικόλας, ο Γιάννης και το βαριοϊσκιωτο ΑΛΛΑ τους.

  Όταν ο φίλος μου αρρώστησε – κι αρρώστησε βαριά – τα συγγενολόγια ουδόλως συγκινήθηκαν. Έτσι κι αλλιώς, ο πατέρας του ο ίδιος του είχε κλείσει την πόρτα στα μούτρα (γιατί το σόι του – με την αντρίλα που δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά – π@στηδες δεν βγάζει).

  Στο μακρύ ταξίδι στη νύχτα της νόσου του – ο Νικόλας δεν ήταν μόνος. Είχε δίπλα του όσους πραγματικά τον αγαπούσαν. Είχε εμάς τους φίλους του και πάνω απ’ όλα τον Γιάννη. Είχε τον Γιάννη.

  Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το πόσο άγριο ήταν το κουπί που τράβηξε ο σύντροφος του για τρία ολόκληρα χρόνια. Όχι μόνο για να σταθεί ψυχικά – αλλά και πρακτικά στον άνθρωπό του. Να δίνει καθημερινά μάχες με γιατρούς, νοσοκόμους, τραυματιοφορείς, κλινικές, εντατικές, αντιλήψεις, ομοφοβίες, καχυποψίες, κωλοσυστήματα:

  “Τι του είστε εσείς;”

  Τι του ήταν αυτός; Τίποτα. Ένα τίποτα του ήταν αυτός. Ένας τυχαίος του ήταν αυτός. ΄Ένας περαστικός, που είδε φως και μπήκε. Ένας παράφρων που σκέφτηκε “δεν μπαίνω στης φωτιάς την Κόλαση για έναν άγνωστό μου κύριο; κάποιον που δεν μου είναι τίποτα;”

  Ο φίλος μου ο Νικόλας έχασε τη μάχη. Στην αγκαλιά του συντρόφου του έγειρε, έκλεισε τα μάτια και ξεκουράστηκε πια. Στο άδειο τους σπίτι έβαλε το κλειδί ο Γιάννης. Έμεινε να κοιτάει τον τοίχο απέναντι, καλυμμένο απ’ τα συλλεκτικά κόμικς του συντρόφου του.

  Δεν πέρασαν λίγες ώρες και χύμηξε στο σπίτι ο ‘πατέρας’. Ο ‘πατέρας’ ο άφαντος. Ο ‘πατέρας’ που ούτε στο νοσοκομείο δεν πάτησε το πόδι του.

  Το πάτησε όμως στο διαμέρισμα. Και το πάτησε γερά. Όρμηξε στο σαλόνι – και ξέρετε ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε; Πήρε τηλέφωνο τον ΟΤΕ να αποσυνδέσουν το νούμερο ‘για να μην πληρώνει κερατιάτικους λογαριασμούς’ – το διαμέρισμα ήταν στο όνομα του Νικόλα. Κι έπειτα έφερε μέσα τις κούτες κι άδειασε ό,τι βρήκε μπροστά του. Ασημικά, πίνακες, το παραμικρό που το έκοβε να ‘χει αξία. Ο ‘πατέρας’ τώρα αυτό. Ο ‘πατέρας’ πάντα αυτό.

  Ο Νικόλας τον κοίταζε. Δεν αντέδρασε γιατί δεν τον ένοιαζε. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να ‘σώσει’ τα κόμικς. Τίποτα άλλο. Πρώτον να σώσει τα κόμικς και δεύτερον να τσακιστεί να φύγει ο άλλος.

  Οι ‘οικείοι’ (αυτοί που μοστράρονται σε πένθιμα αγγελτήρια στους στύλους της ΔΕΗ), δεν του επέτρεψαν να πάει στην κηδεία. Κάτσαμε πέντεξη φίλοι παρέα, σαν τους λεπρούς στο περιστύλιο του νεκροταφείου… Και μετά σε ένα ταβερνάκι. Να θυμόμαστε, να κλαίμε να γελάμε. Αυτό θα ήθελε κι αυτό κάναμε. Εμάς θα ήθελε κι εμάς είχε.

  Έχουν περάσει 10 χρόνια, αλλά αυτή η ιστορία πονάει πάντα. Και πονάει πολύ. Γιατί ακόμα κάποιοι αρνούνται το προφανές.

  Είναι όλοι αυτοί που λένε το μνημειώδες ‘δεν με νοιάζει τι κάνει ο γκέι στο κρεβάτι του’. Μα έρωτας δεν είναι το κρεβάτι, ρε μαλάκα. Έρωτας, δεν είναι η κλειστή πόρτα. Έρωτας είναι η κοινή ζωή, είναι οι κοινοί φίλοι, είναι τα κοινά δικαιώματα.

  Γιατί, λοιπόν, τα ομόφυλα ζευγάρια δεν δικαιούνται να ζήσουν όπως θέλουν. Και ποιος αποφασίζει για λογαριασμό τους; Όλοι εμείς οι μάγκες με τα χιλιάδες διαζύγια και τους αποτυχημένους γάμους μας;

  Δώστε τους ΓΙΑ ΑΡΧΗ το γ@μημένο σύμφωνο συμβίωσης -γιατί:

  “Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους.»

  Υ.Γ. Στη μνήμη του Νικόλα μου. Που δεν τον λέγαν Νικόλα».

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://theshadesmag.wordpress.com/2015/12/19/kkesimfonosimviosis/

  Το ΚΚΕ απέναντι στο σύμφωνο συμβίωσης
  Posted on December 19, 2015
  του Λ.

  Η κατάθεση και η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στο ίδιο φύλο, έστω και λειψού, έστω και χρονικά πολύ καθυστερημένου λόγω των υπόγειων συναλλαγών ΣΥΡΙΖΑ-εκκλησιαστικής Ιεραρχίας, αποτελεί δοκιμασία για το ΚΚΕ και τη ΝΔ καθώς και για την παρανοϊκή και αφύσικη συγκυβέρνηση της αριστεροακροδεξιάς.
  ………………….

  Ο κ.Κουτσούμπας αντιλαμβάνεται τη συνύπαρξη δυο ανθρώπων όπως και η Εκκλησία. Ως αιτία για τη δημιουργία οικογένειας και για την τεκνογονία. Αδυνατεί να αντιληφθεί τις έννοιες της συντροφικότητας (!), της αίσθησης ασφάλειας, της συναισθηματικής κάλυψης, τα δικαιώματα συμμετοχής των ανθρώπων στην κοινωνική ζωή, με ειλικρίνεια και καθαρότητα, το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία, τη νομική διάσταση μιας αναγνωρισμένης συμβίωσης που εξασφαλίζει ένα σωρό οικονομικές και πρακτικές καθημερινές διευθετήσεις. Αλλά και στενά να δει κανείς το γάμο, ως μηχανισμό κοινωνικής επίδειξης και ομογενοποίησης ή αναπαραγωγής και ανατροφής, η άποψη του κ.Κουτσούμπα πως δυο αξιοπρεπείς, ώριμοι και καλά συγκροτημένοι ομόφυλοι σύντροφοι δεν δικαιούνται, ασφαλώς κάτω από τη θεσμοθετημένη εποπτεία που ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες, να υιοθετήσουν ένα παιδάκι, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, τη στιγμή που ένα ετερόφυλο ζευγάρι, εγκληματιών κάθε λογής, ακόμη και ναζιστών, παιδεραστών, ναρκοεμπόρων, κλπ έχει κάθε δυνατότητα να το γεννήσει, δεν αντέχει στο φως της κριτικής. Ο κ.Κουτσούμπας κάνει τη χάρη στους ομοφυλόφιλους να τους επιτρέπει να υπάρχουν, με ένα τρόπο απαράδεκτα άδικο, που τον αποκαλύπτει μέσα στην ανοησία του, χωρίς να το αντιλαμβάνεται: «Εμείς συμφωνούμε να μην υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να ζήσουν μαζί, αυτό θεωρούμε ότι είναι προσωπική υπόθεση. Δεν είναι δημόσια και ούτε πρέπει να γίνει και με τέτοια νομοθετική ρύθμιση όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης..».

  Ούτε που του περνάει από το μυαλό πως ο δικός του κομμουνισμός ήδη έχει δεχτεί πως θα υπάρχει στην κοινωνία που ονειρεύεται, μια κατηγορία ανθρώπων υποδεέστερων, των οποίων η συντροφικότητα, θα θεωρείται δεύτερης κατηγορίας, ιδιωτική υπόθεση, χωρίς νομική κάλυψη, χωρίς δημόσια δικαιώματα. Επιτρέπει μεγαλόψυχα το ΚΚΕ σε αυτούς τους ανθρώπους να επιβιώνουν, δεν θα τους αποκεφαλίζει ή απαγχονίζει όπως το νέο Χαλιφάτο ή η Σαουδική Αραβία, αλλά θα πρέπει να κρύβονται. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ξέρουμε καν αν το επιτρέπει, διότι η πρακτική των ομοϊδεατών του όπου κυβέρνησαν, ακόμη και στην Κούβα, πρακτική από την οποία δεν έχει αποστασιοποιηθεί ούτε με στοιχειώδη άσκηση κριτικής, δεν μας βεβαιώνει για κάτι τέτοιο. Η πρώτη ψηφοφορία στην σχετική επιτροπή της Βουλής αποκάλυψε και εμπέδωσε μια αλήθεια, πως ΚΚΕ, ΧΑ, ΑΝΕΛ, Εκκλησία, βρίσκονται σε κάποια ζητήματα στην ίδια σκοτεινή πλευρά του λόφου, στον ένα ή στον άλλο βαθμό. Η αδυναμία του ΚΚΕ να αντιληφθεί αυτήν του την αυτοκατάταξη, γεμίζει με θλίψη κάθε προοδευτικό πολίτη, που αναλογίζεται πόσες χιλιάδες άνθρωποι θυσίασαν την ελευθερία τους, την ευτυχία τους, τη ζωή τους την ίδια για κάτι που κατέληξε ένα κομματικό μικρομάγαζο, μαυσωλείο επαγγελματικών στελεχών και εμπορίου μουχλιασμένων ιδεών.

  http://www.skai.gr/news/greece/article/302303/ereuna-pamak-gia-skai-perimenoun-barytera-metra/#ixzz3umCik6Is

  77% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ διαφωνούν με το κόμμα τους:

  Έρευνα ΠΑΜΑΚ για ΣΚΑΪ- 18/12/2015
  …………..
  Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών
  Για το σημαντικό αυτό ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα, οι μισοί και πλέον των ερωτηθέντων (55,5%) απάντησαν ότι συμφωνούν απόλυτα ή μάλλον συμφωνούν με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό 31,5% δηλώνει απόλυτα ή μάλλον αντίθετο.

  Στον απόηχο όσων συνέβησαν κατά την ψήφιση επί της αρχής του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η έρευνα καταγράφει ότι οι πλέον θετικοί είναι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού (80%), του ΚΚΕ (77%), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (75%), εν συνεχεία του ΣΥΡΙΖΑ (66%), ακολουθούν με 43,5% οι ψηφοφόροι της ΝΔ και 35% της Ένωσης Κεντρώων. 28,5% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ απάντησε θετικά ….

  • Ο/Η Red λέει:

   http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/12/blog-post_761.html

   ΚΚΕ: Σοσιαλισμός χωρίς ομοφυλόφιλους

   Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015 | 4:12 π.μ.

   Πηγή: Γιώργος Λαουτάρης – «Πριν»

   Με τη μέση ομοφοβική και συντηρητική κυρίαρχη αντίληψη επιλέγει να συμπλέει το ΚΚΕ στο ζήτημα της ομοφυλοφιλίας. Σε έναν πράγματι αγεωγράφητο σχεδόν χώρο πολιτικά και φιλοσοφικά για την αριστερή σκέψη, που κατά κύριο λόγο έχει μείνει στις αναλύσεις του ‘Ενγκελς του 1884, ο Περισσός μένει, μακριά από μια προσπάθεια μάχιμης αλλά και σύγχρονης προσέγγισης των ζητημάτων της οικογένειας και της σεξουαλικότητας.

   Δεν υπάρχει ίσως χαρακτηριστικότερη τοποθέτηση από αυτήν του Γιάννη Γκιώκα, που ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ για το Σύμφωνο Συμβίωσης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής. Αιτιολογώντας τη διαφωνία του ΚΚΕ με το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής σημείωσε ότι το μελανό σημείο του είναι πως “ανοίγει ο δρόμος για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια”, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται ακόμη στην ατζέντα. “Ανοίγει και πολιτικά και νομικά ο δρόμος, αυτές είναι ο προθέσεις σας”, τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας και συμπύκνωσε τη θέση του ως εξής: “Μια ατομική επιλογή, καθ’ όλα σεβαστή, αναγορεύεται μέσω αστικού δικαίου σε οικογένεια”.

   (…….)

 16. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο άνθρωπος που επένδυσε στην ακροδεξιά και στην αφόρητη υποκρισία της, στο χυδαίο φαρισαϊσμό των δεσποτάδων, στο τυφλό μίσος κατά των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών κατακτήσεων του δυτικού πολιτισμού, στην καθυστέρηση των ηθών, ανακάλυψε τώρα την Αμερική και λέει τα αυτονόητα, τα λέει, δεν ξέρουμε αν τα εννοεί.

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/systrateysh-dhmokratikwn-dynamewn-me-aformh-to-sumfwno-symviwshs-zhta-o-tsipras.3830384.html

  Συστράτευση δημοκρατικών δυνάμεων με αφορμή το Σύμφωνο Συμβίωσης, ζητά ο Τσίπρας

  «Η ελληνική κοινωνία αποδείχτηκε ότι δεν είναι φοβική και μίζερη», είπε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε συγγνώμη που δεν αναγνωρίστηκαν νωρίτερα τα δικαιώματα ομόφυλων ζευγαριών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

  Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

 17. Ο/Η Liberal λέει:

  Με 194 ψήφους υπέρ και 55 ψήφους κατά, αλλά και 51 απόντες, το σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Η συζήτηση που προηγήθηκε τα είχε… όλα: Ομοφοβικά παραληρήματα, έντονους διαξιφισμούς, ενδοκυβερνητικές κόντρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χυδαία υπονοούμενα και αντεγκλήσεις.

  Ενδιαφέρον παρουσίασε φυσικά και η ψηφοφορία τόσο για το πώς ψήφισαν βουλευτές όσο και για κάποιες απουσίες με νόημα.

  Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ουσιαστικά από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι ενώ η ΝΔ όπως και οι ΑΝΕΛ διχάστηκαν. Κάθετα αρνητική ήταν η Χρυσή Αυγή όπως και το ΚΚΕ.

  Από την ψηφοφορία απουσίαζαν μεταξύ άλλων, ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αδωνις Γεωργιάδης.

  Από την ΝΔ, όπου ψήφισαν κατά συνείδηση υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Υπέρ ψήφισαν μόλις 19 βουλευτές, 29 επέλεξαν «όχι» και 27 ήταν απόντες. Από τους ΑΝΕΛ υπήρξαν 3 «ναι», 5 «όχι» και 1 απών.

  Ηχηρές ήταν οι απουσίες βουλευτών, μεταξύ άλλων: Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Τραγάκης, Μάριος Σαλμάς, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τσιάρας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κώστας Κατσαφάδος, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Καραγκούνης, Ελενα Ράπτη

  «Οχι» ψήφισαν μεταξύ άλλων οι Μάκης Βορίδης, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιάννης Βρούτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αννα Καραμανλή, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Αν. Δημοσχάκης, Κ. Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Κουκοδήμος, Καρασμάνης, Ιω. Κεφαλογιάννης

  Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν οι ο Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Στάθης Παναγούλης, ενώ από τους ΑΝΕΛ «όχι» ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

  «Ναι» πάντως ψήφισαν μεταξύ άλλων, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.α.

  Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζε η Φώφη Γεννηματά, από το Ποτάμι απούσα ήταν η Κατερίνα Μάρκου. Από την Ενωση Κεντρώων απών ήταν ο Αριστείδης Φωκάς, όπως απούσα ήταν και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ο Θανάσης Παφίλης, ενώ «όχι» ψήφισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

  Τσίπρας: Συγνώμη που καθυστερήσαμε

  Πηγή: Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης – Τα «ναι», τα «όχι», οι απουσίες με νόημα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/242250/psifistike-symfono-symviosis-ta-nai-ta-ohi-oi-apoysies-me-noima#ixzz3v7SVSs92

  Θεοδωράκης: Κράτος και Εκκλησία δεν έχουν καμία σχέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους
  Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συντηρητικό» και «άτολμο»

 18. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο Αθηνών Ιάκωβος είχε και άλλα προβλήματα, που δεν τον τιμούν καθόλου:

  http://aera2012.blogspot.gr/2012/04/blog-post_29.html

  Πώς έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο Δαμασκηνός το 1941

  Του Δημοσθένη Κούκουνα
  ………………………………..

  Είναι καταφανής η πικρία που ένιωθε ο Χρύσανθος, παρακολουθώντας τις ενέργειες για την ανατροπή του, στις οποίες αναμιγνύονταν ακόμη και κάποιοι που μέχρι τότε δήλωναν αφοσιωμένοι στον ίδιο. Επρόκειτο για εκείνους που έβλεπαν να έρχεται νέα ηγεσία στην Εκκλησία της Ελλάδος και έσπευδαν να δηλώσουν φιλία προς τον επερχόμενο Αρχιεπίσκοπο. Φυσικά, πρώτοι είχαν σπεύσει οι δεδηλωμένοι αντίπαλοί του, όπως ο Μητροπολίτης Μεγαρίδος Ιάκωβος (ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών για λίγες μέρες), ο οποίος έφερε βαρέως τον εκ μέρους του Χρυσάνθου περιορισμό των ορίων της δικαιοδοσίας του. Ο Ιάκωβος ήταν ο πλέον δραστήριος ιεράρχης για την ανατροπή του Χρυσάνθου, όπως προκύπτει και από την ακόλουθη εγγραφή στο ημερολόγιο του τελευταίου:

  «1 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ο φίλος Μ. μου φέρει φωτοτυπίαν του ακολούθου γράμματος του Μητροπολίτου Μεγαρίδος προς τον Γεωργάκην, δικηγόρον ευνοούμενον αυτού και του Δαμασκηνού και όργανον, ως λέγεται, των Γερμανών. Το γράμμα έχει ως εξής:

  «Αγαπητέ μας κ. Γεωργάκη,

  ο Μακαριώτατος Δαμασκηνός θα σας εζήτησε και θα σας εξέθεσε τα πράγματα τα εκκλησιαστικά. Πολύ και θερμώς παρακαλώ μετά του Στεφάνου και χωριστά ενεργήσατε παρά τοις κυρίοις αυτοίς να μας αφήσουν ησύχους να λύσωμεν ένα τοιούτον σπουδαίον διά την πίστιν μας ζήτημα που μας έχει λυώσει κυριολεκτικώς την καρδιά μας. Με το θάρρος της φιλίας και αγάπης απευθύνομαι προς υμάς, βέβαιος ότι δεν θα παρεξηγηθώ. Έγραψα και εις τον Στέφανον. Να μη το πάρη ως αστείον ή το αργοπορήση, διότι χρειάζεται ενέργεια. Παρακαλώ εχεμύθειαν.

  Με αγάπην, Μεγαρίδος Ιάκωβος».

  Και το γράμμα αυτό είναι αποκαλυπτικόν των ενεργειών και ραδιουργιών. Οι «κύριοι αυτοί» είναι οι Γερμανοί και προ πάντων η Γκεσταπό, μεθ’ ης έχει στενάς σχέσεις ο Γεωργάκης και ο ομότροπος αυτώ Στέφανος, υιός δυστυχώς του καλού Γ. Στρέιτ. Έναντι των τοιούτων ραδιουργιών και υπό τοιαύτην φρικτήν δουλείαν, καθ’ ην όλοι οι οπωσδήποτε ισχύοντες είναι γερμανόδουλοι και όργανα των Γερμανών, τι να πράξη ο Αρχιεπίσκοπος; Να εξακολουθήση βαδίζων ακλινής την υψηλήν εκκλησιαστικήν και εθνικήν γραμμήν, την οποίαν εβάδισε καθ’ όλην την ζωήν και να πέση αλύγιστος παρά να λυγίση και να πέση. Εν αμίλλαις πονηραίς αθλιώτερος ο νικήσας».
  …………………………..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.