Άρχισε ο διάλογος για την Παιδεία («μεταξύ ημών»;;;)

paideiasLogo

Παρατήρηση πρώτη:
Πως μπορούμε να μιλάμε για διάλογο, όταν ήδη η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου έχει εξαγγείλει άμεσα νομοσχέδιο (και) για την επαναφορά της συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές; Βεβαίως με τη «συμμετοχή φοιτητών» εννοούνται, με βάση την 35ετή κοινωνική εμπειρία, η επίσημες κομματικο-συνδικαλιστικές παρατάξης. (Η κομματοκρατία αντεπιτίθεται)

Στις 26.11.15 ο υπουργός Παιδείας (και Ορθοδοξίας κλπ) Νίκος Φίλης, ανακοινώνοντας την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την παιδεία μας τονίζει και μάλιστα κατηγορηματικά: «Α​​​​ν βάζαμε μόνο όσους συμφωνούμε, δεν θα κάναμε επιτροπή διαλόγου, θα κάναμε καθοδηγητική επιτροπή»

Συμφωνούμε με τη δήλωση του υπουργού, αλίμονο. Έχουμε όμως ορισμένες πρόχειρες παρατηρήσεις:

 • Από τα 36 μέλη της επιτροπής, τα 11 είναι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, γενικοί γραμματείς του υπ. Παιδείας, συνεργάτες κάποιου εκ της υπουργικής τριπλέτας (Ν. Φίλης, Σία Αναγνωστοπούλου, Κ. Φωτάκης). Στην παραπάνω ενδεκάδα πρέπει να προστεθεί ο Νίκος Θεοχαράκης, πανεπιστημιακός, γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής επί Γιάνη Βαρουφάκη και νυν πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
 • Οκτώ μέλη της επιτροπής είναι είτε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε φίλα προσκείμενοι. Μεταξύ αυτών υπάρχουν περιπτώσεις που, παρά τα διαφορετικά πολιτικά-κομματικά «ένσημα» στη διαδρομή τους, σήμερα έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το επικρατούν σύστημα ΣΥΡΙΖΑ.
 • Από τα υπόλοιπα 16 μέλη, κάποια ελάχιστα χρεώνονται στη Ν.Δ. και τη συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που εύκολα προστρέχουν, καθώς είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και των θεσμικών events που εξασφαλίζουν δημοσιότητα!
 • Μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι έχουν εγγράψει αταλάντευτα σοβαρό ακαδημαϊκό στίγμα, το οποίο δεν υπερκαλύφθηκε από το κομματικό. [Απόστολος Λακασάς, Καθημερινή 27.11.2015]

…και συνεχίζει ο Απ. Λακασάς:

«Από τη σύνθεση της επιτροπής είναι σαφές ότι η ηγεσία του υπουργείου θέτει το πλαίσιο του διαλόγου προς τα κόμματα και την κοινωνία, αλλά ουσιαστικά επιδιώκει την ποδηγέτηση των αποτελεσμάτων του.

Αλλωστε με αυτό τον τρόπο επιτρέπεται και η φυγή προς τον ρεαλισμό. Ποιος δεν θυμάται ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ; Χθες ο κ. Φίλης ανέφερε «θα ήταν λάθος να προκαταλάβω ποιο θα είναι το σύστημα πρόσβασης». Μετά βεβαιότητας: Οι 16χρονοι να είναι σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή τα επόμενα χρόνια στο σύστημα πρόσβασης.

Αλλά οι υποσχέσεις για το σύστημα πρόσβασης δεν είναι το μόνο ζήτημα που η ηγεσία του υπ. Παιδείας δείχνει συμπτώματα… ασυνέπειας προεκλογικού και μετεκλογικού λόγου και επιλεκτικής μνήμης. Για παράδειγμα, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας αδρανοποιήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο πληθυντικός είναι περιττός. Το ΕΣΥΠ λειτουργούσε έως τον Ιανουάριο του 2015 και αδρανοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι το ν/σ Μπαλτά προέκυψε μετά διάλογο στο ΕΣΥΠ.»

***

 1. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο καθηγητής κ. Αντώνης Λιάκος, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών του οποίου τον σύνδεσμο με την συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» παραθέτουμε στην αρχή της παρούσας ανάρτησης δηλώνει: «Βασική προϋπόθεση στον ανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος, είναι ενεργή συμμετοχή σύσσωμου του εκπαιδευτικού κόσμου την οποία χαρακτήρισε πράξη αντίστασης απέναντι στην απαξίωση της εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια
 2. Ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου (ο σύνδεσμος επίσης στήν αρχή της ανάρτησης): «Ο Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία, πρέπει να ξανασυζητήσει παλιά προβλήματα με νέους όρους και να αποφύγει να αναλύσει νέα προβλήματα με ξεπερασμένους τρόπους. Οι δυσκολίες είναι προφανείς. Επίσης προφανείς, όμως, είναι και οι απαιτήσεις της κοινωνίας για ουσιαστικές συζητήσεις και πρωτοποριακά πορίσματα -Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής υπήρξαν ενθαρρυντικά σημάδια. Αποφασίστηκε να διαμορφωθεί η ατζέντα των συζητήσεων, με συναινετικό τρόπο, με τη συμμετοχή σε αυτήν την διαδικασία της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων. Ακούγεται αυτονόητο, όμως στην κουλτούρα αντιπαραθέσεων που έχει ευδοκιμήσει στη λειτουργία των κομμάτων μπορεί ένα τέτοιο βήμα να έχει τη σημασία του«

Με εύλογη την απορία μας, κάνουμε δύο απλές ερωτήσεις προς τους αξιότιμους  κ.κ. καθηγητές:

 • Με ποιες προϋποθέσεις θα πραγματοποιηθούν όλα όσα καλά και ωραία λέτε…
 • Μήπως κοροϊδευόμαστε «μεταξύ μας»;

 

Advertisements
This entry was posted in Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

5 Responses to Άρχισε ο διάλογος για την Παιδεία («μεταξύ ημών»;;;)

 1. Ο/Η του κώλου λέει:

  Αγαπητοί φίλοι να σας ευχαριστήσω αρχικά για την προηγούμενη ανάρτηση του σχολίου μου ως ποστ και αφεδύο να καταθέσω φωτογραφίες του υπουργού ορθοδοξίας Φίλη ληφθείσες στο οικονομικό πατριαρχείο.
  http://www.ekirikas.com/%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B9-%CE%BF-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82/

  «Συγχοροστάτησε» κι ο Φίλης

  TΡIΤΗ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 1, 2015 | The National Herald

  ΕΙΧΕ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΚΟ

  Ο Φίλης πήγε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έψαλε απ’ έξω το «Πιστεύω»

  http://www.iefimerida.gr/news/238680/o-filis-pige-sto-oikoymeniko-patriarheio-kai-epsale-ap-exo-pisteyo#ixzz3tA5fJF9L

 2. Ο/Η Po λέει:

  Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός κόμματος Νέου (πελατειακού) Τύπου:
  Η υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου διόρισε και τα δύο παιδιά της αδελφής της στο Δημόσιο

  • Περικαλώ καλέ μου, πατρίς θρησκεία, οικογένεια ήντον ανέκαθεν αυτό το βασίλειον του Καραγκιόζη, αναντάμ παπαντάμ..

   • Ο/Η Gothic λέει:

    Zουλιάρηδες ροιδολασκαρισμένοι, η κακία θα σας μείνει


    Γεννημένη στις 11 Απριλίου 1990 στην Πάτρα, η όμορφη ανιψιά της κ. Αναγνωστοπούλου σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και στα 25 της χρόνια βρέθηκε στο πλευρό του Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πριν από τον διορισμό της, η εντυπωσιακή Ελισάβετ εργάστηκε για ένα χρονικό διάστημα σε γνωστό καφέ-μπαρ του Κολωνακίου, το οποίο ανήκει στον σύζυγο της Κατερίνας Λάσπα -ένα στέκι που ακόμη το επισκέπτεται συχνά με τις παρέες της. Το «ντεμπούτο» της στα μέσα ενημέρωσης το έκανε κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό του Ιουλίου, όταν έκλεψε την παράσταση σε μια μάλλον βαρετή διαδικασία. Εκείνη την ημέρα, η νεαρή καλλονή κέντρισε το ενδιαφέρον των φωτογράφων με την εντυπωσιακή της εμφάνιση και μαγνήτισε όλα τα βλέμματα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου απαθανατίστηκε να συνοδεύει τη μητέρα της και αδελφή της Σίας Αναγνωστοπούλου. Μάλιστα, την ίδια ημέρα, οι φίλοι της πόσταραν τα δημοσιεύματα των σάιτ στη σελίδα της στο facebook, καμαρώνοντας για τη φίλη τους.

    Κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από την αδελφή του, Ελισάβετ, ο Στέφανος Σίσκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986 και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολογίας του ΑΤΕΙ Πατρών, ενώ μερικά χρόνια αργότερα πήρε πτυχίο από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1. Τα πρώτα δημοσιογραφικά του βήματα τα έκανε στο TVXS.gr του Στέλιου Κούλογλου και στη συνέχεια βρέθηκε στο πλευρό του επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρου Θεοδωράκη, αφού εργάστηκε για ένα διάστημα στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές».

    Η περσινή χρονιά τον βρήκε στο Star, όπου εργάστηκε για την εκπομπή «LiveU» της Πόπης Τσαπανίδου. Μάλιστα, στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο με την παρουσιάστρια να ξεκαρδίζεται στα γέλια με τις ατάκες του νεαρού δημοσιογράφου, λέγοντάς του: «Αν συνεχίσεις σε αυτό τον ρυθμό, κόβω το κεφάλι μου ότι θα κάνεις λαμπρή καριέρα στην τηλεόραση». Βέβαια, η όμορφη Πόπη έπεσε μάλλον έξω στις προβλέψεις της, αφού ο Στέφανος Σίσκος επέλεξε καριέρα στο πλευρό της θείας του στο υπουργείο Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στάθηκε δίπλα της και στο «επεισόδιο» με τους φοιτητές που είχαν πραγματοποιήσει πριν από 20 ημέρες συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας.

 3. Παράθεμα: κ. Φίλη, ΠΟΙΟΣ υπέθαλψε τις «ολιγομελείς ομάδες» που τώρα σας… ενοχλούν; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s