Λειτουργία Κυριακής: Τα δικαιώματα του Νικολάκη του Ρωμανού

[Τα λόγια «του παιδιού»: Έρχεται Μαύρος Δεκέμβρης, θα σπάσουμε, θα λεηλατήσουμε, θα ανατινάξουμε]

romanos15nov15

Αυτούσιο απόσπασμα (λίαν πιστευτής!) «αντικαπιταλιστικής» ηλιθιότητας «του παιδιού, του Νικολάκη»:
«Ένας μήνας συντονισμένων δράσεων, με σκοπό να γνωριστούμε μεταξύ μας, να κατέβουμε στο δρόμο για να σπάσουμε τις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, να καταλάβουμε σχολεία, πανεπιστήμια και δημαρχεία, να μοιράσουμε κείμενα που θα διαδίδουν το μήνυμα της ανταρσίας, να βάλουμε εμπρηστικούς μηχανισμούς σε φασίστες και αφεντικά, να κρεμάσουμε πανό σε αερογέφυρες και κεντρικές λεωφόρους, να πλημμυρίσουμε τις πόλεις με αφίσες και τρικάκια, να ανατινάξουμε σπίτια πολιτικών, να πετάξουμε μολότοφ στους μπάτσους, να γεμίσουμε τους τοίχους με συνθήματα, να σαμποτάρουμε την ομαλή ροή εμπορευμάτων μέσα στα Χριστούγεννα, να λεηλατήσουμε τις βιτρίνες της αφθονίας, να πραγματοποιήσουμε δημόσιες εκδηλώσεις και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και σκεπτικά γύρω από διάφορες θεματικές αγώνα.
Να συναντηθούμε στα στενά της πόλης και να ζωγραφίσουμε με στάχτες πάνω στα άσχημα κτήρια των τραπεζών, των αστυνομικών τμημάτων, των πολυεθνικών, των στρατοπέδων, των τηλεοπτικών στούντιο, των δικαστηρίων, των εκκλησιών, των φιλανθρωπικών ομίλων.
Να απορρυθμίσουμε με χίλιους τρόπους τη θανάσιμη κοινωνική ομαλότητα των ψυχοφαρμάκων, της οικονομικής ασφυξίας, της μιζέριας, της εξαθλίωσης, της κατάθλιψης, ρυθμίζοντας την ύπαρξή μας στους ρυθμούς της αναρχικής εξέγερσης, εκεί που η ζωή αποκτάει νόημα· στην αδιάκοπη μάχη εναντίον της κυριαρχίας και των εκπροσώπων της. Να βάλουμε φωτιά στην εύθραυστη κοινωνική συνοχή και να βγούμε στους δρόμους, στραγγαλίζοντας πρώτοι το τέρας της οικονομίας, πριν μας εξοντώσει μέσα από τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς του και τους κουστουμαρισμένους δολοφόνους του, που στελεχώνουν τα κέντρα διοίκησης του οικονομικού πολέμου.»

###

Προς ηλιθίους σημείωση 1η: Ο Νικολάκης σπουδάζει στα ΤΕΙ Αθήνας –Mon Dieu!– Διοίκηση Επιχειρήσεων (των τρισκατάρ καπιταλιστικών επιχειρήσεων).

Προς ηλιθίους σημείωση 2η: Θυμάστε τον ανεκδιήγητο συνήγορό του Ραγκούση, που δήλωνε μπρος στις τηλεοπτικές κάμερες ότι «το μόνο που το ενδιαφέρει το παιδί είναι να σπουδάσει» και που ίδιος «εγγυάται πως δεν θα προβεί σε καμία αξιόποινη πράξη»;

Προς ηλιθίους σημείωση 3η: Παλαιότερη ανακοίνωση (πριν γίνει εξουσία) του ΣΥΡΙΖΑ: «αυτονόητη ανάγκη το παιδί να σπουδάσει χωρίς το ειδικό βραχιολάκι»

Εύλογη λοιπόν η ερώτηση/απορία του Κωνσταντίνου Ζούλα στη Καθημερινή 14.11.15 :
«Αν δεν το έχετε ακούσει, στο νέο ν/σ που βρίσκεται σε διαβούλευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης προτείνει να αφαιρεθεί από τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή η αρμοδιότητα της απόφασης για το ποιος μπορεί να βγει από τη φυλακή έστω με βραχιολάκι. Ο κ. Παρασκευόπουλος εισηγείται την απόφαση αυτή να την παίρνει στο εξής το Συμβούλιο των Φυλακών, ασχέτως αν ο τόπος βοά ότι εντός των φυλακών τον έλεγχο τον έχουν τα κυκλώματα και όχι το υπουργείο του. Σημειωτέον, δε, ότι προ έτους το Συμβούλιο των Φυλακών είχε ήδη γνωματεύσει υπέρ των εξόδων του Ρωμανού. Κατόπιν τούτων, γεννάται το εξής απλό ερώτημα: Αν ζητήσει άδεια ο Νικολάκης για να αρχίσει φέτος να παρακολουθεί μαθήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, θα την πάρει;» (δικές μου οι υπογραμμίσεις).

Είναι προτιμότερο να μας αποκαλούν… φιλελέδες, παρά ηλίθιους. Αυτή η χώρα, με αυτά τα… δεδομένα και τις νοοτροπίες που κυριαρχούν, δεν έχει κανένα, μα κανένα μέλλον.

Advertisements
This entry was posted in φασισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

45 Responses to Λειτουργία Κυριακής: Τα δικαιώματα του Νικολάκη του Ρωμανού

 1. Ο/Η τσακάλι λέει:

  1. Ο Ρωμανός πέρασε στο ΤΕΙ διοίκησης επιχειρήσεων και φοιτά στη τμήμα διοίκησης μονάδων υγείας. Αγνοείς το ίδρυμα
  2. Τα ΤΕΙ έχουν και εργαστηριακά μαθήματα όπου απαιτείται σχεδόν συνεχής παρουσία. Τουλάχιστον στο 70% των εργαστηρίων πρέπει να βρίσκεται αυτοπροσώπως. Τα εργαστήρια αποτελούν το πρακτικό μέρος ενός μαθήματος που έχει και θεωρητική διδασκαλία. Για την ώρα, μόνο αυτή παρέχεται στο Ρωμανό. Αγνοείς τι είναι εκπαίδευση
  3. Οι φυλακές δεν είναι «καταστήματα κράτησης» αλλά «σωφρονιστήρια», κατά την αστική δικαιοσύνη. Δηλαδή, οι αστοί επιβάλλουν τον εγκλεισμό προκειμένου να προφυλάξουν την κοινωνία από κακούργους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τιμωρήθηκε για απόπειρα ληστείας αλλά κρίνεται η ιδεολογία του κρατούμενου, όχι ο σωφρονισμός του να μην ξανα-αποπειραθεί ληστεία. Ολο αυτό φυσικά είναι μια μπούρδα, όταν ο Παπαγεωργόπουλος είναι ελεύθερος, ο Μαρινάκης δεν μπήκε ποτέ, αλλά τα πρεζόνια σαπίζουν εκεί μέσα.
  Αγνοείς τι είναι κρατική τιμωρία και τι γίνεται στις φυλακές

  4. Το κείμενο του Ρωμανού αναφέρεται σε γενικώτερη στάση απέναντι στο σύστημα που έφερε ψευτοαριστερούς να διαδηλώνουν εναντίον των αποφάσεών τους, την ώρα που στενάζουν όλοι από την οικονομική κρίση, πλην των πλουσίων. Αγνοείς πως οι εταιρείες των θρησκευάμενων ΔΕΝ έχουν οικονομικά προβλήματα και είναι πλούσιες.

  Ασε λοιπόν το Ρωμανό ήσυχο και ασχολήσου με στόχους τζιχαντιστών σαν τον Ανθιμο, κατά δήλωσή του.
  Στο σχολείο δεν έγινε κανένας χειρότερος άνθρωπος, κοπάνι !

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Τον είχαμε τότε υποστηρίξει στο αίτημα των σπουδών του (που δεν υλοποιεί τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) καλόπιστα, αλλά ο τρόπος του είναι απαράδεκτος.
  Υπάρχουν πάντως παιδιά που αξίζουν πολύ περισσότερο από το κάθε κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που παριστάνει τον Επαναστάτη με τόσο εσφαλμένο, στείρο και αυτοκαταστροφικό τρόπο.
  Κρίμα.

  Από τον καταυλισμό των Ρομά στο παιδαγωγικό, αλλά…:
  http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC

  Ζούσε σε καταυλισμό ρομά στην Κεφαλονιά, κατάφερε όμως να περάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μόνο που είναι τόσο φτωχός που δεν έχει τα χρήματα να αντιμετωπίσει τα έξοδα των σπουδών του! Ούτε χρήματα για να έρθει στην Πάτρα δεν είχε αλλά τον βοήθησαν όσοι γνώριζαν την προσπάθεια που έκανε, από το Λύκειο Κεραμείων Αργοστολίου αλλά και κάποιοι άλλοι. Παράλληλα ειδοποιήθηκε και ο Δήμος της Πάτρας, η Κοινωνική Υπηρεσία του οποίου ευαισθητοποιήθηκε άμεσα.

  • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

   Συγκινητικές ιστορίες τύπου Ξανθόπουλου, για τους βολεμένους που «μένουν Ευρώπη».
   Συγκινούνται υποκριτικά για το «καλό παιδί» που δεν έχει να σπουδάσει και το αντιπαραθέτουν συμφεροντολογικά στο «κακό παιδί» Ρωμανό. Φυσικά αν το «καλό παιδί» τα πάρει στο κρανίο και γίνει «κακό» (αντί να αποδέχεται τη χριστιανική «φιλανθρωπία»), θα αλλάξουμε άποψη…
   Απ’ την άλλη, στ’ αρχίδια μας για μερικά εκατομμύρια που δεν μένουν σε σπίτι, ή πεινάνε ή είναι πέντε χρόνια άνεργοι, ή είναι ανασφάλιστοι. Αρκεί να μην μας ταράζουν τους -νοκοκυραίικους- κύκλους μας…

   Έχεις σκεφτεί ποτέ να ζητήσεις δουλειά στον Σκάι, ή στο Μέγκα; Να μην βλέπουμε όλο την Τρέμη και τον Πορδοσάλτε.

   «Ακόμα μια προσπάθεια κύριοι για να γίνετε δημοκράτες… Ακόμα μια προσπάθεια…»
   (Μαρκήσιος Ντε Σαντ)

 3. Ο/Η eklag λέει:

  Όποιος δεν συχνάζει στις φυλακές ή τα σχολεία, αγνοεί πιθανώς το γεγονός ότι πλέον όχι μόνο «κάθε κακομαθημένο πλουσιόπαιδο» αλλά ολοένα και περισσότερα καλομαθημένα φτωχόπαιδα,
  αντιλαμβάνονται-παρά τις διαφορετικές αφορμίσεις-με παρόμοιο τρόπο την κάθαρση.
  Μέσω δηλ. της απόλυτης καταστροφής,ως εξάλλου και πολλές πια ομάδες μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς ανά τω κόσμω,έτοιμες να αναμετρηθούν όπως δηλώνουν με την όποια κρατική βία.
  Η στοχοποίηση του Χ ή του Ψ είναι επί της ουσίας κερασάκι στην τούρτα που διεθνώς καλούμεθα όλοι να καταπιούμε αμάσητη.

 4. Ο/Η Θέκλα Φακλάνα, πτωχεύσασα σεκσολόγος λέει:

  Ο εγγονός Νασιουτζικ να εκτίσει την ποινή του σπουδάζων εν σεμνότητι, να τύχει των ευεργετημάτων που το αστικό κράτος επιφυλάσσει στα ατίθασσα πλουσιόπαιδα, τέκνα πολιτικών κοκ και εξερχόμενος της ψειρούς να πολιτευθεί με την Αντσρσύαν η κάτι παρεμφερές, εν ανάγκη με τα λείψανα του Ξύριζα-Tσυριζα και παντού Γύριζα.

  • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

   Αν έκανες και λίγο σεξ (σεξολόγος γαρ) … Ο Ρωμανός πάντως κάνει, σε αντίθεση με σένα. Δηλ. απολαμβάνει των «ευεργετημάτων» που στερείσαι εσύ.

 5. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, γιατί ο έρωτας (με τη βία, το μπάχαλο, την καταστροφή περιουσιών αθώων ανθρώπων) και ο βήχας δεν κρύβονται.

  Το ημερολόγιο του 2009 που κυκλοφόρησε η «Αυγή», δείχνει μια πολύ επικίνδυνη αντίληψη για τη δημόσια συμφορά που προκάλεσαν οι κουκουλοφόροι κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους κατά της πόλης των Αθηνών το μαύρο Δεκέμβρη του 2008.

  Τα “αντικάλαντα 2008” της “Αυγής” (24/12/2008)

  «Ω έλατο, ω έλατο τι ωραία που αρπάζεις / Στο Σύνταγμα, στο Σύνταγμα τι ωραία που αρπάζεις! / Μπάτσους γεμάτο στα κλαδιά / Και διμοιρίες στη σειρά / Ω έλατο, ω έλατο δε θα μου τη γλιτώσεις / Βρε θα σε κάψω μια βραδιά /Κι ας έχει μπάτσους στα κλαδιά»

  Αυτό το κόμμα σήμερα κυβερνάει, αφού τίναξε τις τράπεζες στον αέρα, ικανοποιώντας μια παλιά του ιδεοληψία, με ένα παρανοϊκό δημοψήφισμα του οποίου το αποτέλεσμα διάβασε ανάποδα.
  Όμως οικονομική ζωή χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει και η εξαθλίωση των πολιτών, η ανεργία και η κατεδάφιση του κοινωνικού Κράτους είναι το μόνο βέβαιο αποτέλεσμά της.

   • Ο/Η Αλιέksiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii λέει:

    https://web.archive.org/web/20131228061144/http://syriza-vyrona.pblogs.gr/2008/11/384299.html

    ΣΥΡΙΖΑ ΒΥΡΩΝΑ

    Χώρος ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Βύρωνα.

    Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2008 10:35 πμ

    Με πρωτοβουλία σπουδαστών δραματικών σχολών

    Τα κάλαντα εφέτος

    Δακρυγόνα και φωτιές σκόρπισαν παντού / κάθε σπίτι και φωλιά οι μπάτσοι είναι παντού, Έι! / Δακρυγόνα και φωτιές μες τη γειτονιά / ήρθε η εξέγερση, βοηθάτε, ρε παιδιά / Δέντρο φωτεινό, καίει λαμπερό, / μήνυμα θα φέρει από τον λαό. / Μες στη σιγαλιά ακούμε τρία μπαμ / Και κάνει η αγάπη την καρδιά γροθιά. / Δακρυγόνα και φωτιές στο μικρό χωριό / και χτυπάν αλύπητα νέους στο ψαχνό, Έι! / Δακρυγόνα και φωτιές σκόρπισαν παντού / κι η Βουλή απέχει μόλις ένα ντου / Κόκκινες μπογιές, οι πέτρες είναι πολλές / τα κανάλια δείχνουν τις ίδιες παπαριές / Τρέχουν τα παιδιά, σε κάθε γειτονιά, / φωνάζουνε συνθήματα και σπάν’ στα πεταχτά / Δακρυγόνα και φωτιές στο εξωτερικό / Κόσμος πολύς στους δρόμους, κάτι τρέχει εδώ, Έι! / Δακρυγόνα και φωτιές, χρειάζεται αλλαγή / Ας δώσουμε στη γη μας ακόμα μια στροφή

    Ω έλατο

    Ω έλατο, ω έλατο τι ωραία που αρπάζεις / Όταν δεν είσαι Παρνασσό / Όταν δεν είσαι Πάρνηθα / Στο Σύνταγμα, στο Σύνταγμα τι ωραία που αρπάζεις! / Μπάτσους γεμάτο στα κλαδιά / Και διμοιρίες στη σειρά / Ω έλατο, ω έλατο δε θα μου τη γλιτώσεις / Βρε θα σε κάψω μια βραδιά /Κι ας έχει μπάτσους στα κλαδιά / Ω έλατο, ω έλατο, δε θα μου τη γλιτώσεις

    Κάλαντα Χριστουγέννων 2008

    Καλήν ημέραν άρχοντες / Κι ας μην, κι ας μην είναι ορισμός τους / Διαμαρτυρία κάνουμε / Κόντρα, κόντρα στο φασισμό τους / Οργή γεννάται σήμερον / Από, από τη νεολαία / Όλοι στους δρόμους βγήκαμε / Έλα έλα κι εσύ παρέα / Η εξουσία τρομοκρατεί / Τα μι, τα μίντια φιμώνουν / Στα σπίτια μας κλεινόμαστε / Και μας, και μας αποβλακώνουν / Κι η κρατική καταστολή / Μας δε, μας δέρνει, μας σκοτώνει / Με σπρέι μας ψεκάζουνε / Τα ΜΑΤ, τα ΜΑΤ κι οι ασφαλίτες / Μα εμείς δε λογαριάζουμε / Κι αυτοί, κι αυτοί μας λένε αλήτες / Καλά Χριστούγεννα λοιπόν / Αλλά, αλλά να μην ξεχνάμε / Για όσα ονειρευτήκαμε / Γι’ αυτά, γι’ αυτά μας πολεμάνε!

   • Ο/Η Po λέει:

    Από τα… αντικάλαντα της «ἁριστερής» Αυγής.
    μάλιστα.
    καλά «τα παιδιά»

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Ζακλίν ντε Ρομιγί,
    λίγο πριν πεθάνει:

    «Αυτό που λατρεύω στα ελληνικά κείμενα είναι η συνάντηση με τη γέννηση της έλλογης σκέψης… Ο Λόγος είναι το τείχος που προστατεύει από την κτηνωδία. Όποιος δεν ξέρει να εκφραστεί, όπως πολλοί νέοι σήμερα, τότε δεν του απομένουν παρά οι γροθιές, το ξυλοκόπημα, η ωμή, ανόητη και τυφλή βία».

  • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

   @
   «οικονομική ζωή χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει και η εξαθλίωση των πολιτών, η ανεργία και η κατεδάφιση του κοινωνικού Κράτους είναι το μόνο βέβαιο αποτέλεσμά της»

   Μπορεί ο Συριζα να διάβασε ανάποδα το δημοψήφισμα αλλά κι εσύ διαβάζεις ανάποδα την πραγματικότητα. Η διάσωση των τραπεζών είναι που διέλυσε την οικονομική ζωή, επέβαλε περικοπές στο κοινωνικό κράτος και έφερε εξαθλίωση.

   Ξέρεις ποιό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχετε εσείς οι νεοφιλελέδες; Της πειστικότητας, μια και όσα λέτε δεν μπορούν να παράγουν τέχνη.
   Κοίτα π.χ. η άλλη πλευρά πόσο καλά τα καταφέρνει:

 6. Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

  Ό,τι θυμάσαι χαίρεσαι. Η Ρομιγύ δεν αναφερόταν σε εξεγερμένους σαν αυτούς του Παγκόσμιου ’68 (ρώτα τώρα τί σχέση έχει ο Ρωμανός με αυτούς να γελάσουμε). Αυτά που αναφέρει («γροθιές, το ξυλοκόπημα, η ωμή, ανόητη και τυφλή βία») αφορούν την αγαπημένη σου αστυνομία και τους χρυσαβγίτες με τους οποίους συνεργάζεται για την εφαρμογή του εθνικού σου στόχου «μένουμε Ευρώπη».
  Μιλάς άπταιστα τη γλώσσα των νοικοκυραίων και βάζεις και κάνα τσιτάτο για τους αδαείς, σαν τον Άδωνι.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Πέρα από τα συμφραζόμενα που απουσιάζουν εδώ και πέρα από τις γνωστές της απόψεις, ακόμη και στο μικρό αυτό απόσπασμα που παράθεσα, το που αναφέρεται η Ρομιγί είναι ηλίου φαεινότερο:
   @Όποιος δεν ξέρει να εκφραστεί, όπως πολλοί νέοι σήμερα, τότε δεν του απομένουν παρά οι γροθιές, το ξυλοκόπημα, η ωμή, ανόητη και τυφλή βία».

   1.Η αστυνομία δεν συμπεριφέρεται άδικα, παράνομα ή βίαια επειδή δεν ξέρει να εκφραστεί.
   Παίρνει άνωθεν εντολές και προστασία γι’αυτό.
   2.Η Αστυνομία δεν ανήκει σε αυτό που η ελληνίστρια θα ονόμαζε «νέους»
   3.Η Αστυνομία δεν ασκεί ανόητη και τυφλή βία. Ασκεί την στοχευμένη και μελετημένη βία της εξουσίας.

   Η παράνομη και άδικη βία του Κράτους, όταν, όπου και σε όποιον βαθμό ασκείται θα αντιμετωπιστεί με την πειθώ του λόγου, με τον δημοκρατικό Τύπο, με τα πολλά μέσα που δίνει μόνο η αστική Δημοκρατία στους πολίτες, με τους συντεταγμένους κοινοβουλευτικούς και κοινωνικούς αγώνες, με τα συνδικάτα, με τους διανοούμενους. Η τυφλή και παράλογη βία κατά δικαίων και αδίκων των εξτρεμιστών αναρχικών (υπάρχουν και ειρηνικοί αναρχικοί, απόλυτα σεβαστοί), των κακομαθημένων παλιόπαιδων όπως των υιών Νάσιουτζικ και Βούτση, είναι εγκληματική, ηλίθια και ολοκληρωτική.

   • Ο/Η ανώνυμος λέει:

    Καλά εσεις αγνοείτε τα στοιχειώδη, όπως το ενθάδε πόνημα ενός τιτανοτεράστιου της διανόησης. Αντε σας το χαρίζω για την συλλογή σας από λαχανάκια, οοοπς ραδίκια ήθελα να πω, Βρυξελλών.

    Αυτό που συμβαίνει την τελευταία εβδομάδα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι η δεύτερη ελληνική επανάσταση, και κατά τη γνώμη μου είναι ίσως σημαντικότερη από την πρώτη

   • Ο/Η Βολταίρος λέει:

    http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG8992#.VknwRX86pm4.facebook

    Το βαρύ προνόμιο της Δύσης

    Ένα επίκαιρο κείμενο του Κορνήλιου Καστοριάδη
    DOC TV17.11.2015
    […..]
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ, τη μοναδικότητα και το βαρύ προνόμιο της Δύσης: πρόκειται γι’ αυτή την κοινωνικο-ιστορική αλληλουχία που ξεκινά στην αρχαία Ελλάδα και αρχίζει ξανά, από το 11ο αιώνα και μετά, στη δυτική Ευρώπη. Αυτή είναι η μόνη στην οποία βλέπουμε να προβάλει ένα πρόταγμα ελευθερίας, ατομικής και συλλογικής αυτονομίας, κριτικής και αυτοκριτικής. H πιο εντυπωσιακή επιβεβαίωση αυτού είναι ακριβώς ο λόγος ο οποίος καταγγέλλει τη Δύση. Διότι στη Δύση έχουμε τη δυνατότητα -τουλάχιστον ορισμένοι από εμάς- να καταγγέλλουμε τον ολοκληρωτισμό, την αποικιοκρατία, το δουλεμπόριο των Μαύρων, την εξόντωση των Ινδιάνων στην Αμερική. Όμως δεν έχω δει τους απογόνους των Αζτέκων, των Ινδών ή των Κινέζων να κάνουν μια ανάλογη αυτοκριτική. Απεναντίας, βλέπω ότι ακόμη και σήμερα οι Ιάπωνες αρνούνται τις θηριωδίες που διέπραξαν κατά το B Παγκόσμιο Πόλεμο.
    [….]

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    @
    «των εξτρεμιστών αναρχικών (υπάρχουν και ειρηνικοί αναρχικοί, απόλυτα σεβαστοί),»

    Η γνωστή μικροαστική φαντασίωση περί αποστειρωμένων «αναρχικών».

    @
    «των κακομαθημένων παλιόπαιδων όπως των υιών Νάσιουτζικ και Βούτση»

    Αναρωτήθηκες ποτέ μήπως το κακομαθημένο παλιόπαιδο είσαι εσύ; Σε λίγο θα μας πεις ότι πήγες και φυλακή για την ενότητα θεωρίας και πράξης σου…
    Ένας νάρκισσος (και βολεμένος του κερατά) είσαι. Ξέρεις τί εύκολο «ψωμί» βγάζει ένας ψυχολόγος απ’ τον τρόπο σου κι απ’ αυτά που γράφεις;

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    @
    «ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ, τη μοναδικότητα και το βαρύ προνόμιο της Δύσης: πρόκειται γι’ αυτή την κοινωνικο-ιστορική αλληλουχία που ξεκινά στην αρχαία Ελλάδα και αρχίζει ξανά, από το 11ο αιώνα και μετά, στη δυτική Ευρώπη. Αυτή είναι η μόνη στην οποία βλέπουμε να προβάλει ένα πρόταγμα ελευθερίας, ατομικής και συλλογικής αυτονομίας, κριτικής και αυτοκριτικής. H πιο εντυπωσιακή επιβεβαίωση αυτού είναι ακριβώς ο λόγος ο οποίος καταγγέλλει τη Δύση. Διότι στη Δύση έχουμε τη δυνατότητα -τουλάχιστον ορισμένοι από εμάς- να καταγγέλλουμε τον ολοκληρωτισμό, την αποικιοκρατία, το δουλεμπόριο των Μαύρων, την εξόντωση των Ινδιάνων στην Αμερική. Όμως δεν έχω δει τους απογόνους των Αζτέκων, των Ινδών ή των Κινέζων να κάνουν μια ανάλογη αυτοκριτική. Απεναντίας, βλέπω ότι ακόμη και σήμερα οι Ιάπωνες αρνούνται τις θηριωδίες που διέπραξαν κατά το B Παγκόσμιο Πόλεμο. »
    Κ. Καστοριάδης

    Αυτό που δεν κατάλαβες (όπως άλλωστε όλοι οι ευκαιριακοί συλλέκτες και εκτοξευτές τσιτάτων) είναι ότι ο Καστοριάδης δεν αναφέρερεται απλοϊκά στις «νόμιμες» δυνατότητες (ψευτο)αντιπολίτευσης που υπάρχουν στον δυτικό πολιτισμό. Αναφέρεται στον δυτικό τύπο ανθρώπου ως κοινωνικο-ιστορικό δημιούργημα, που όσο κι αν τον φιμώσουν ή τον καταπιέσουν θα συνεχίσει θέτει υπό αίρεσιν το καθεστώς στο οποίο ζει. Ο Καστοριάδης δεν φετιχοποιεί τον δυτικό πολιτισμό, όπως κάνουν κάποιες όψιμες νεοφιλελευθεράντζες στην Ελλαδίτσα, που τον ανακάλυψαν … το 2015. Στην εποχή του ο Καστοριάδης, κάτι τέτοιες τις τσαλάκωνε σαν τσίχλες.
    Αν είχες όλο το κείμενό του, που λόγω άγνοιας επικαλείσαι (περιέχεται στο βιβλίο του «Καιρός», εκδόσεις Ύψιλον) θα ήξερες τί λέει και θα ήξερες κι εσύ τί σου γινόταν.

  • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

   @
   «Η παράνομη και άδικη βία του Κράτους, όταν, όπου και σε όποιον βαθμό ασκείται θα αντιμετωπιστεί με την πειθώ του λόγου, με τον δημοκρατικό Τύπο, με τα πολλά μέσα που δίνει μόνο η αστική Δημοκρατία στους πολίτες, με τους συντεταγμένους κοινοβουλευτικούς και κοινωνικούς αγώνες, με τα συνδικάτα, με τους διανοούμενους.»

   Εδώ πάει το «κοιμήσου και παρήγγειλα».
   Πώς φαίνεσαι ότι δεν έχεις ιδέα από βία των κρατούντων και αμυντική αντιβία των αποκάτω… Ότι δεν σε έχει ακουμπήσει ποτέ μπάτσος ή ναζί ή ΚΝΑΤ. Ή ότι έχεις μαύρα μεσάνυχτα από πουλημένο συνδικαλισμό.
   Ο Ρωμανός είναι αυτός που δεν ξέρει να εκφραστεί, ή εσύ που αντιγράφεις τσιτάτα από διανοούμενους που δεν γνωρίζεις, ή κηρύγματα και χιλιομασημένα ποιηματάκια από τα λαϊκίστικα δελτία ειδήσεων;

   Διάβασε και λίγο Λυκιαρδόπουλο λοιπόν, μήπως κατεβείς από τον πλανήτη των βολεμένων στην πραγματική ζωή:

   «Ο σημερινός ιδεολογικός απολογητής του αστικού κράτους εμφανίζεται υποχρεωμένος να πλασάρει στην αγορά των ιδεών προφανείς αντιφάσεις ή ωραιολόγες ταυτολογίες: π.χ. αρνείται τη βία… «εκτός της περίπτωσης, που η βία είναι αναγκαία άμυνα κατά της βίας» συσκοτίζοντας με μια δημοκρατική φρασεολογία το ωμό γεγονός, ότι οι κανόνες, με τους οποίους παίζεται το νομικιστικό παιχνίδι στο επίπεδο της πολιτικής και το ηθικιστικό παιχνίδι στο επίπεδο της φιλοσοφίας δικαιώνουν πάντοτε αυτούς, που έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν τους κανόνες του παιχνιδιού: γιατί η εξουσία δεν είναι ποτέ παράνομη.» […]
   «Οι πρώτοι που καταδικάζουν τη βία είναι αυτοί ακριβώς, που κατέχουν ή διεκδικούν το μονοπώλιό της. Η βία όμως έχει μια πρωταρχική πηγή -την εξουσία και τον πόθο της εξουσίας. Όλες οι άλλες πηγές είναι μόνο τα συμπτώματα της πραγματικής αρρώστιας.» […]
   «Η πραγματική (και αντιφατική) φύση της Δημοκρατίας είναι αυτή, που εκδηλώνεται στο πανικόβλητο και γνησίως αντιδημοκρατικό μένος, που κυριεύει τους δημοκρατικούς μόλις πάει να «διασαλευθεί» λίγο η τάξη […] Ένα τζάμι να σπάσει σε κάποια διαδήλωση, οι εθνοπατέρες κουνάνε επιτιμητικά το δάχτυλο στους ατακτήσαντες και μή πολίτες: «Καθίστε φρόνιμα, αν θέλετε να έχετε δημοκρατία». Και κανένας δημοκράτης δεν βρέθηκε ποτέ να τους επιστρέψει αυτό το σόφισμα (που είναι και ειρωνεία και χλευασμός και υποκρισία) πετώντας τους κατάμουτρα τη σαρκαστική φράση του Νικολάι Γκόγκολ: «Αγαπάτε μας κι αξύριστους κύριοι, ξυρισμένους μας αγαπάνε κι άλλοι!». Γιατί κανένας δημοκράτης δεν ομολογεί, ότι το καθεστώς, που θέτει το δίλημμα: «Ή εγώ ή τα τανκς» στην πραγματικότητα κυβερνάει ήδη με τα τανκς, είτε αυτά είναι ορατά όπως στη Βαρσοβία και την Άγκυρα, είτε είναι αόρατα όπως στον «ελεύθερο» κόσμο.»

   (Από την «Έσχατη Στράτευση», 1985)

   Λες η Ρομιγύ (με ύψιλον) να διαφωνούσε μαζί του και να συμφωνούσε με σένα;

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Αρχικά η Ρομιγί έχει καταγραφεί στην ελληνική με ι, καλώς ή κακώς, με ι, καλώς κατ’εμέ διότι το y έχει καταναλωθεί και εκφραστεί ήδη σαν γ στην ελληνική μεταφορά και περιττεύει η αντιγραφή του σε υ.
    Ενδεικτικά, Wikipedia, Καθημερινή, Βήμα, Ελευθεροτυπία.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BD_%CE%BD%CF%84%CE%B5_%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B3%CE%AF
    http://www.kathimerini.gr/52658/opinion/epikairothta/politikh/plateia-romigi-gwnia
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=374693
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=387942

    Κάνετε πολύ απαξιωτικές και εύκολες κρίσεις ad hominem χωρίς να με ξέρετε και χωρίς να τεκμηριώνετε από πού προκύπτει η άγνοιά μου για τη Ρομιγί.
    Αυτό που παρέθεσα δεν αποτελεί τσιτάτο, είναι ολόκληρο, ολοκληρωμένο στη λογική του, απόσπασμα και σας απέδειξα με επιχειρήματα στα οποία δεν απαντήσατε, πως εσείς το παρερμηνεύσατε.

    Να μου επιτρέψτε να σας πω ότι γνωρίζω κάλλιστα τα αίσχη που γίνονται στις αστικές Δημοκρατίες, όσο πιο βαλκανικές ή ανατολίτικες ή λατινοαμερικανικές, τόσο χειρότερες, από τους κρατικούς μηχανισμούς, Αστυνομία, Δικαιοσύνη, υπουργούς, Εκκλησία κλπ και τα οποία στο βαθμό που μπορούμε τα αναδεικνύουμε συνεχώς με εμμονή σπάνια και συχνά επικεντρώνοντας σε αφανείς περιπτώσεις που δεν έχουν φωνή για να καταγγείλουν. Συμπάσχουμε και αγανακτούμε, τουλάχιστον όσο λέτε πως το κάνετε και εσείς.
    Όμως πιστεύουμε στην τεράστια δύναμη του Λόγου και του Διαφωτισμού και ξέρουμε πως οι αντιστάσεις τύπου Ρωμανού, υιού Βούτση, αδελφών Ξηρού και λοιπών παραφρόνων και ολοκληρωτικών αντιλήψεων ανθρώπων, όχι μόνο δεν βελτιώνουν στο ελάχιστο την κατάσταση αλλά ενισχύουν προσχηματικά τους σκληρούς κρατικούς και παρακρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και την πολύ δεξιά αντίληψη που ελλοχεύει στην κοινή γνώμη.
    Η αστική Δημοκρατία είναι το μόνο μέχρι στιγμής πολίτευμα που παρά τις αθλιότητές του, λιγότερες από οποιουδήποτε άλλου καθεστώτος, σου δίνει δυνατότητα να φωνάξεις, να διεκδικήσεις και να βρεις κάποιο δίκιο. Είδαμε πως κυβέρνησαν οι επαναστατικές δυνάμεις όπου κατέλαβαν την εξουσία.

    Από σχόλιο του αγαπητού Βολταίρου (τον ευχαριστούμε για τις συνεισφορές του), δανείζομαι λίγο Καστοριάδη, απόσπασμα, όχι τσιτάτο:
    http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG8992#.VknwRX86pm4.facebookhttp://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG8992#.VknwRX86pm4.facebook

    Το βαρύ προνόμιο της Δύσης

    Ένα επίκαιρο κείμενο του Κορνήλιου Καστοριάδη
    DOC TV17.11.2015
    […..]
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ, τη μοναδικότητα και το βαρύ προνόμιο της Δύσης: πρόκειται γι’ αυτή την κοινωνικο-ιστορική αλληλουχία που ξεκινά στην αρχαία Ελλάδα και αρχίζει ξανά, από το 11ο αιώνα και μετά, στη δυτική Ευρώπη. Αυτή είναι η μόνη στην οποία βλέπουμε να προβάλει ένα πρόταγμα ελευθερίας, ατομικής και συλλογικής αυτονομίας, κριτικής και αυτοκριτικής. H πιο εντυπωσιακή επιβεβαίωση αυτού είναι ακριβώς ο λόγος ο οποίος καταγγέλλει τη Δύση. Διότι στη Δύση έχουμε τη δυνατότητα -τουλάχιστον ορισμένοι από εμάς- να καταγγέλλουμε τον ολοκληρωτισμό, την αποικιοκρατία, το δουλεμπόριο των Μαύρων, την εξόντωση των Ινδιάνων στην Αμερική. Όμως δεν έχω δει τους απογόνους των Αζτέκων, των Ινδών ή των Κινέζων να κάνουν μια ανάλογη αυτοκριτική. Απεναντίας, βλέπω ότι ακόμη και σήμερα οι Ιάπωνες αρνούνται τις θηριωδίες που διέπραξαν κατά το B Παγκόσμιο Πόλεμο.

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    @
    «Αρχικά η Ρομιγί έχει καταγραφεί στην ελληνική με ι, καλώς ή κακώς, με ι, καλώς κατ’εμέ διότι το y έχει καταναλωθεί και εκφραστεί ήδη σαν γ στην ελληνική μεταφορά και περιττεύει η αντιγραφή του σε υ.»

    Όπως λέμε «σαντιγί»…

    @
    «Κάνετε πολύ απαξιωτικές και εύκολες κρίσεις ad hominem χωρίς να με ξέρετε»

    Ξεχνάς ότι όποιος γράφει εκτίθεται, όχι μόνο ως «υπόληψη» αλλά και ως προσωπικότητα. Πρέπει να θεωρείς ηλίθιους αυτούς που σε διαβάζουν, για να νομίζεις ότι εσύ είσαι υπεράνω αυτού του κανόνα.

    @
    «Αυτό που παρέθεσα δεν αποτελεί τσιτάτο, είναι ολόκληρο, ολοκληρωμένο στη λογική του, απόσπασμα και σας απέδειξα με επιχειρήματα στα οποία δεν απαντήσατε, πως εσείς το παρερμηνεύσατε.»

    Την «ολοκληρωμένη» λογική του αποσπάσματος δεν την απέδειξες, μια και τη συγγραφέα δεν τη γνωρίζεις. Το μόνο που απέδειξες είναι ότι κατέχεις καλά την τέχνη του Άδωνι να πετάς τσιτάτα και μετά να «αποδεικνύεις με «επιχειρήματα» την ολοκληρωμένη λογική τους». Σιγά μην έγραφε η Ρομιγύ για να τη χρησιμοποιεί ο κάθε μικροαστός καραγκιόζης που παριστάνει τον «έγκριτο» και τον κουλτουριάρη. Όχι φυσικά πως αυτός δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει. Αλλά πάντως η Ρομιγύ δεν απευθυνόταν σε αυτόν, ούτε εξέφραζε αυτόν.

    @
    «Όμως πιστεύουμε στην τεράστια δύναμη του Λόγου και του Διαφωτισμού και ξέρουμε πως οι αντιστάσεις τύπου Ρωμανού, υιού Βούτση, αδελφών Ξηρού και λοιπών παραφρόνων και ολοκληρωτικών αντιλήψεων ανθρώπων, όχι μόνο δεν βελτιώνουν στο ελάχιστο την κατάσταση αλλά ενισχύουν προσχηματικά τους σκληρούς κρατικούς και παρακρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και την πολύ δεξιά αντίληψη που ελλοχεύει στην κοινή γνώμη.»

    Έχεις τρικυμία εν κρανίω. Στο κείμενο που αναρτάς ο Ρωμανός μιλάει για μαζική αυθόρμητη αμυντική βία της κοινωνίας, που θα καταστρέψει το κράτος (και δεν θα του αφήσει άθικτους τους «σκληρούς κρατικούς και παρακρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς»). Ο Ρωμανός είναι αναρχικός, όχι σταλινικός. Η «πολύ δεξιά αντίληψη που ελλοχεύει στην κοινή γνώμη» είναι η μικροαστική σύγχιση που έχεις.
    Ό,τι να ‘ναι…

    @
    «Συμπάσχουμε και αγανακτούμε»

    Χριστιανικά και μικροαστικά. Όταν όμως έρχεται η ώρα της αλήθειας μπαίνουμε φοβισμένοι στο μαντρί μας και υποστηρίζουμε αυτό με το οποίο αγανακτούμε. Σαν τις εναντίον του απεργίες που υποστηρίζει ο Συριζα. Με ολίγον Καστοριάδη φυσικά, γιατί και αυτόν (δεν) τον έχουμε διαβάσει.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Ακριβώς όπως σαντιγί, Chantilly-Romilly, έχουν την ίδια ορθογραφία και στα Γαλλικά στην κατάληξη και η μεταφορά στην Ελληνική ακολουθεί τους ίδιους γραμματικούς κανόνες. Άλλωστε Σαντιγί, αρχικά είναι όνομα πόλης.Επιμένετε με θράσος και φτηνή ειρωνεία ακόμη κι όταν έχετε προφανές άδικο, που σας το απέδειξα και με σοβαρές παραπομπές, αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με σας, τόσο το χειρότερο γι’αυτήν.
    Επειδή και σε άλλο σας σχόλιο κάνετε ακόμη και ψυχιατρικής υφής παρατηρήσεις πάνω στο πρόσωπό μου, νομίζω κι εγώ για σας, πως πάσχετε από το σύνδρομο Dunning-Kruger effect, αν θέλετε να μονομαχούμε με χτυπήματα κάτω από τη μέση και με προσωπικές επιθέσεις, εν είδει επιχειρημάτων.

    Για να τελειώσω, εμείς δεν πιστεύουμε στην Επανάσταση. Πιστεύουμε στις συνεχείς προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα γίνονται με ευρεία λαϊκή συναίνεση και οι οποίες βαθμιαία θα παραγάγουν και σοβαρό ποιοτικό αποτέλεσμα.
    Επανάσταση γίνεται μόνο σε δυο περιπτώσεις.
    1.Όταν υπάρχει τυραννία.
    Στην Ελλάδα οι πολίτες ψηφίζουν, τόσο ελεύθερα, που σήμερα κυβερνάει μια Αριστερά, κουτσή, στραβή, απατεώνισσα, αλλά αριστερής καταγωγής κυβέρνηση.
    2. Όταν υπάρχει λαός με διαμορφωμένη στην πλειοψηφία του μια ανώτερη ηθική συνείδηση, η οποία δεν ανέχεται άλλο τις ατιμίες των διαχειριστών του πολιτεύματος.
    Τέτοιος λαός δεν υπάρχει και πως θα μπορούσε δηλαδή να υπάρχει, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, θα έφτιαχνε καλύτερα κόμματα και θα τα ψήφιζε.
    @»ο Ρωμανός μιλάει για μαζική αυθόρμητη αμυντική βία της κοινωνίας, που θα καταστρέψει το κράτος».

    Ποιας κοινωνίας; Που ζείτε; Μάτια δεν έχετε, δεν βλέπετε, δεν ακούτε, δεν ξέρετε την ποιότητα της κοινωνίας μας; Ο Ρωμανός που δούλεψε, πότε μορφώθηκε, πότε διάβασε, ποιες είναι οι εμπειρίες του, τι ξέρει, τι έχει ζήσει, ποιους ανθρώπους έχει βοηθήσει, πέρασε έστω και μια γιαγιά στο απέναντι πεζοδρόμιο, με ποιο δικαίωμα αποφαίνεται από καθέδρας και σεις έχετε την απαίτηση από το δικό σας παπικό θρόνο, να τον πάρουμε στα σοβαρά;
    Αν ο Τσίπρας είναι ένας ψευδοπροφήτης, όπως πολύ σωστά τον αποκάλεσε ο Φερχόφσταντ μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο κι αυτός έκανε πως δεν άκουσε, ο Ρωμανός είναι ένα κακομαθημένο παλιόπαιδο που αν ήταν στο χέρι μου θα τον έβαζα να σκουπίζει την Ομόνοια δυο φορές την ημέρα ή να μαζεύει φράουλες στη Μανολάδα και ύστερα θα είχε το δικαίωμα να παραστήσει με τις περγαμηνές του ληστή μιας τράπεζας, τον καθοδηγητή της κοινωνίας.

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    @
    «Για να τελειώσω, εμείς δεν πιστεύουμε στην Επανάσταση. Πιστεύουμε στις συνεχείς προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα γίνονται με ευρεία λαϊκή συναίνεση και οι οποίες βαθμιαία θα παραγάγουν και σοβαρό ποιοτικό αποτέλεσμα.»

    Kι αν δεν υπάρχει » ευρεία λαϊκή συναίνεση» (αλήθεια: τί πάει να πει το «λαϊκή»;) θα πρέπει οι εξαθλιωμένοι να την περιμένουν;(!) Κι αν δεν έρθει ποτέ, θα πρέπει να πεθάνουν ησύχως;(!)

    @
    «Επανάσταση γίνεται μόνο σε δυο περιπτώσεις.
    1.Όταν υπάρχει τυραννία.
    Στην Ελλάδα οι πολίτες ψηφίζουν, τόσο ελεύθερα, που σήμερα κυβερνάει μια Αριστερά, κουτσή, στραβή, απατεώνισσα, αλλά αριστερής καταγωγής κυβέρνηση.
    2. Όταν υπάρχει λαός με διαμορφωμένη στην πλειοψηφία του μια ανώτερη ηθική συνείδηση, η οποία δεν ανέχεται άλλο τις ατιμίες των διαχειριστών του πολιτεύματος.»

    Της ηθικολογίας το ανάγνωσμα. Διάβασε τώρα και λίγον Καμύ («Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος») μήπως και καταλάβεις ότι η ζωή δεν χωράει στα σεμνότυφα κουτάκια σου κι ότι η επανάσταση αποτελεί πρώτα απ’ όλα μια μορφή συλλογικής εκδήλωσης του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης. Οι επαναστάσεις δεν γίνονται για τις απλοϊκότητες που νομίζεις, όπως οι «ατιμίες των διαχειριστών του πολιτεύματος». Με τη γεροντοκοριασμένη «λογική» σου καμμία επανάσταση δεν θα είχε γίνει ποτέ, μια και η γαλλική (ας πούμε), ή η ελληνική ήσαν αποτέλεσμα της δράσης ισχνών κοινωνικών μειοψηφιών.
    Κατάλαβέ το: καμμία πραγματική κοινωνική αλλαγή στην ιστορία δεν έγινε ποτέ με ειρηνικά ή κοινοβουλετικά μέσα (εκτός από την άνοδο του Χίτλερ που πραγματικά άλλαξε τη γερμανική κοινωνία…). Οι πραγματικές αλλαγές γίνονταν πάντα με μια γερή δόση αμυντικής βίας των εκμεταλλευομένων. Αυτό που -ιδεαλιστικά- βλέπεις να λειτουργεί στους δυτικούς θεσμούς («συνεχείς μεταρρυθμίσεις») εγκαθιδρύθηκε με αιματοβαμμένες επαναστάσεις. Για να φτάσουμε και στην Ελλάδα σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί αυτό που λέει (απλοϊκά είναι η αλήθεια) ο Ρωμανός.

    @
    «Τέτοιος λαός δεν υπάρχει και πως θα μπορούσε δηλαδή να υπάρχει, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, θα έφτιαχνε καλύτερα κόμματα και θα τα ψήφιζε.»

    Αυτός είναι ο «λαός» (άλλη υπεργενικευτική αφαίρεση κι αυτή…) κι αν σου κάνει. Δεν μου είπες όμως τί θα κάνουν οι εξαθλιωμένοι, οι άστεγοι, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι, οι ανασφάλιστοι, οι χωρίς μέλλον (τους οποίους προφανώς δεν σε βολεύει να βλέπεις από τη γυάλα σου). Θα περιμένουν τον «λαό» να φτιάξει τους νέους εθνοσωτήρες;

    @
    «Ποιας κοινωνίας; Που ζείτε; Μάτια δεν έχετε, δεν βλέπετε, δεν ακούτε, δεν ξέρετε την ποιότητα της κοινωνίας μας; »

    Αυτή είναι η κοινωνία κι αν σου κάνει. Τί πρέπει λοιπόν να κάνουν όσοι ζορίζονται; Nηστεία και προσευχή; Ή να πάνε να ψηφίσουν; Ή να αναδείξουν υπομονετικά τους νέους εθνοσωτήρες;

    @
    » όπως πολύ σωστά τον αποκάλεσε ο Φερχόφσταντ »

    Αν επικαλείσαι τον έναν καραγκιόζη (http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/afentiko-etaireion-poy-kanoyn-business-stin-ellada-o-ferxofstant) εναντίον του άλλου, τότε δεν μπορεί παρά να είσαι κι εσύ καραγκιόζης (του ενός ή του άλλου είδους).

    @
    «ο Ρωμανός είναι ένα κακομαθημένο παλιόπαιδο που αν ήταν στο χέρι μου θα τον έβαζα να σκουπίζει την Ομόνοια δυο φορές την ημέρα ή να μαζεύει φράουλες στη Μανολάδα και ύστερα θα είχε το δικαίωμα να παραστήσει με τις περγαμηνές του ληστή μιας τράπεζας, τον καθοδηγητή της κοινωνίας.»

    Ούτε παπάς επί χούντας να ήσουν. Ευτυχώς που δεν είσαι γονέας (το πως το κατάλαβα, άσ’ το καλύτερα. Είπαμε, είσαι χρυσωρυχείο για τους ψυχολόγους). Αν ήσουν εκπαιδευτικός θα έτρωγες πολλά γιαούρτια (από τα «κωλόπαιδα» της «κωλοκοινωνίας» φυσικά).
    Σου το έχω ξαναπεί: ο Λασκαράτος κι ο Ροΐδης θα σας είχαν πάρει με τις πέτρες αν μπορούσαν να μάθουν ότι καταχράσθε τα ονόματά τους για να μηρυκάζετε αυτούς που εκείνοι έφτυναν.

    Αλονζί.

   • Ο/Η Όφη Σόφη, της σεξουαλικής επανάστασης λέει:

    Saltadore
    Με τη γεροντοκοριασμένη «λογική» σου καμμία επανάσταση δεν θα είχε γίνει ποτέ, μια και η γαλλική (ας πούμε), ή η ελληνική ήσαν αποτέλεσμα της δράσης ισχνών κοινωνικών μειοψηφιών.

    Ο άνθρωπος σου είπε επαναστάτα
    Επανάσταση γίνεται μόνο σε δυο περιπτώσεις.
    1.Όταν υπάρχει τυραννία

    Και στη γαλλική και ελληνική υπήρχε με το κιλό.

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    @
    «Ο άνθρωπος σου είπε επαναστάτα
    Επανάσταση γίνεται μόνο σε δυο περιπτώσεις.
    1.Όταν υπάρχει τυραννία

    Και στη γαλλική και ελληνική υπήρχε με το κιλό.»

    Tα δύο εκατομμύρια πραγματικών ανέργων που δεν θα ξαναβρουν ποτέ δουλειά, οι δεκάδες χιλιάδες άστεγοι και εξορισμένοι στη Γερμανία ή αλλού, όσοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, οι στρατιές της νεανικής ανεργίας κλπ., κατ’ εσέ πρέπει να θεωρούν ότι ζουν σε δημοκρατία ή τυραννία;
    Θα τους υποδείξεις εσύ; Ή μήπως νομίζεις ότι έχουν ανάγκη τη γνώμη του κάθε βολεμένου νοικοκυραίου που «μένει Ευρώπη»;
    Το έχεις πάρει είδηση ότι η «δημοκρατία» σου έχει αποκλείσει απ’ αυτήν κάμποσα εκατομμύρια, για να βολέψει εσένα και τους ομοίους σου; Το έχεις πάρει είδηση ότι το βολεματάκι σου «κάπως» συνδέεται με τον αποκλεισμό κάποιων άλλων; Ή νομίζεις ότι αυτό που συμβαίνει είναι … φυσικό φαινόμενο; Ή νομίζεις ότι με μερικά μεταρρυθμιστικά μερεμέτια θ’ αλλάξει η τύχη αυτών των εκατομμυρίων;
    Σε αυτούς απευθύνεται ο Ρωμανός και αυτοί κάποια στιγμή θα πάρουν το μήνυμα όπως πρέπει (ελπίζω δηλαδή…).
    Οι υπόλοιποι απλώς θα κοιτάτε, θα ηθικολογείτε και θα κουνάτε ως σημαιάκι την αγανακτισμένη σεμνοτυφία σας.

    Μια και «μένεις Ευρώπη» πάρε και λίγη γαλλική πολιτική παιδεία για να δεις ποιός είναι ο μοναδικός ιστορικά τρόπος για να γίνει η κι Ελλάδα κάποτε Ευρώπη:

    «Γνωρίζω ότι δεν τους υπολογίζετε γιατί η Αυλή είναι οπλισμένη΄
    σας ικετεύω όμως να μου επιτρέψετε να σας αναφέρω ότι πρέπει να τους υπολογίζετε πολύ κάθε φορά που οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι το πάν. Να σε ποιο σημείο βρίσκονται : κι αυτοί αρχίζουν να μην υπολογίζουν τα στρατεύματα σας γιατί το κακό είναι ότι η δύναμη τους υπάρχει μέσα στην φαντασία τους΄ και μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη σιγουριά ότι, εν αντιθέσει προς όλα τα άλλα είδη ισχύος,όταν φτάσουν σ΄ ένα ορισμένο σημείο, μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν .»
    (Καρδινάλιος του Ρετζ, Απομνημονεύματα)

   • Ο/Η Παλιός λέει:

    Ποιος εμπόδισε αγαπητέ Πολ Ποτ τους επαναστατημένους, αδικημένους, αγανακτισμένους που εκφράζει το εγγόνι του Νάσιουτζικ, να ψηφίσουν Ανταρσία;
    Θα κόστιζε πολύ λιγότερες σπασμένες τζαμαρίες βιβλιοπωλείων και καμένους κινηματογράφους

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    @
    «Ποιος εμπόδισε αγαπητέ Πολ Ποτ τους επαναστατημένους, αδικημένους, αγανακτισμένους που εκφράζει το εγγόνι του Νάσιουτζικ, να ψηφίσουν Ανταρσία;
    Θα κόστιζε πολύ λιγότερες σπασμένες τζαμαρίες βιβλιοπωλείων και καμένους κινηματογράφους»

    Kαι γιατί να ψηφίσουν τον οποιονδήποτε, κουτοπόνηρε βολεμένε ψηφοπελάτη; Για να παίξουν το στημένο παιχνιδάκι του στημένου εγχώριου κοινοβουλευτισμού;
    Για να περιμένουν κι άλλο τη «σωτηρία»; Ή για να προδοθούν για άλλη μια φορά;
    Τα βιβλιοπωλεία και οι κινηματογράφοι (που καίνε οι ασφαλίτες και οι συνεργάτες τους χρυσαβγίτες) σε μάραναν βολεμένε κουτοπόνηρε ηθικολόγε;

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    @
    «Ποιος εμπόδισε αγαπητέ Πολ Ποτ τους επαναστατημένους, αδικημένους, αγανακτισμένους που εκφράζει το εγγόνι του Νάσιουτζικ, να ψηφίσουν Ανταρσία;
    Θα κόστιζε πολύ λιγότερες σπασμένες τζαμαρίες βιβλιοπωλείων και καμένους κινηματογράφους»

    Kαι γιατί να ψηφίσουν τον οποιονδήποτε, κουτοπόνηρε βολεμένε ψηφοπελάτη; Για να παίξουν το στημένο παιχνιδάκι του στημένου εγχώριου κοινοβουλευτισμού;
    Για να περιμένουν κι άλλο τη «σωτηρία»; Ή για να προδοθούν για άλλη μια φορά;
    Τα βιβλιοπωλεία και οι κινηματογράφοι (που καίνε οι ασφαλίτες και οι συνεργάτες τους χρυσαβγίτες) σε μάραναν βολεμένε κουτοπόνηρε ηθικολόγε;
    Σε λίγο θα μας πεις ότι διαβάζεις βιβλία κιόλας, ή ότι πας και κινηματογράφο να δεις Ντε Σίκα και Λόουτς.

 7. Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

  Αφιερωμένο σε φιλήσυχους νοικοκυραίους, μπατσόφιλους μικροαστούληδες και κάθε άλλου είδους «ευρωπαίους».

  ΓΚΕΤΟ ΕΙΝΑΙ Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (ΚΑΙ Ο ΣΚΑΪ), ΟΧΙ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

  Η ευκολία με την οποία οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής βαπτίζουν φασιστικό οτιδήποτε δεν ταιριάζει στην ιδεολογία τους ή την αισθητική τους θα ήταν απλώς για γέλια. Αλλά, τελικά, γίνεται επικίνδυνο

  Συνήθως, για να μην πω πάντα, όταν διαβάζω τα κείμενα του Νίκου Βατόπουλου για την Αθήνα γελάω. Αν κυκλοφορείς στην πόλη και ιδίως στο κέντρο της νιώθεις σαν ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος να κάνει το ρεπορτάζ του από το γραφείο του. Η αστική του ματιά περιορίζεται μέχρι το Ζόναρς και τη Βαλαωρίτου και όταν ανακαλύπτει άλλες περιοχές, πιο underground ή συνοικίες χτυπημένες από την οικονομική κρίση, μένει έκπληκτος καταλήγοντας σε φαιδρά συμπεράσματα περί… ασυνέχειας της πόλης. Ξεπερνάει ακόμα και το συνάδελφό του στην ίδια εφημερίδα Δημήτρη Ρηγόπουλο, εκ των πρωτεργατών, παλιότερα, του πιο Δελφινάριο-κινήματος της πόλης, των Atenistas.

  O Νίκος Βατόπουλος λοιπόν ανακάλυψε το Σάββατο, στην Καθημερινή, τα Εξάρχεια. Και το περιγράφει ως ένα «αυτοδιοικούμενο καθεστώς παραβατικότητας». Και όχι μόνο αυτό, αλλά διακρίνει και φασιστικές ρίζες στο σχηματισμό του. «Η αυτόκλητη «δημοκρατία» των Εξαρχείων έχει προ πολλών ετών αποκλίνει από την κατηγορία μιας εναλλακτικής και μποέμ γειτονιάς και έχει με φασιστικές μεθόδους καταληφθεί από αντικοινωνικές ομάδες» γράφει. Όσοι συχνάζουν ή κατοικούν στα Εξάρχεια γνωρίζουν πόσο γελοιότητες είναι τα παραπάνω. Όσο για τη φτώχεια σε περιοχές προς τη Λιοσίων, το Πεδίον του Αρεως, το Σταθμό Λαρίσης και το Μεταξουργείο, ο Νίκος Βατόπουλος θεωρεί πως «αποτελούν τεράστια χάσματα στην αστική συνέχεια, που συμβάλλουν στην κοινωνική ανισότητα και στη διακοπή της λειτουργίας της πόλης». Ξέρετε, άλλοι μπορούν να θεωρούν τέχνη τα μικρά θέατρα στα Εξάρχεια και το Μεταξουργείο και άλλοι αποκλειστικά και μόνο τη Λυρική Σκηνή στο Ίδρυμα Νιάρχου.

  Τα Εξάρχεια είναι μια αθηναϊκή γκρίζα ζώνη σημειώνει ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, αν πάτε όμως στα γραφεία της εφημερίδας στο Φάληρο, θα αντικρίσετε όχι γκρίζα αλλά μία πραγματικά μαύρη, πολεμική, ζώνη. Μόνο ελεύθεροι σκοπευτές δεν υπάρχουν (μάλλον δηλαδή, δεν παίρνω και όρκο). Διαθέτουν ιδιωτική ασφάλεια, κάμερες, τείχη σαν εκείνα που υψώνονται στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες, κάγκελα και (ηλεκτροφόρα;) σύρματα. Σαν φυλακισμένοι μοιάζουν.

  «Τα Εξάρχεια έχουν αποσχιστεί από την πόλη» γράφει ο Βατόπουλος. Ενώ η Καθημερινή, ο Σκάι και οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους τους, αποτελούν μέρος της, έτσι;

  http://www.thepressproject.gr/article/84135/httpwwwe-tetradiograrticle12926Gketo-einai-i-Kathimerini-kai-o-Skai-oxi-ta-Eksarxeia

 8. Ο/Η τσακάλι λέει:

  «Ὁ βασιλιᾶς, γιὰ νὰ τοὺς ἔχῃ κοντά της ἡ ἀγαπημένη του γυναῖκα, ἐζήτησε νὰ τοὺς εὕρῃ καμμιὰ δημόσια θέσι εἰς τὴν πρωτεύουσά του. Βλέποντας πόσον ἦτο ἡ γριὰ φρόνιμη, οἰκονόμα, νοικοκυρά, λιγόφαγη καὶ εἰς ὅλα τακτικὴ τὴν ἔκανεν ὑπουργίναν ἐπὶ τῶν οἰκονομικῶν. Ὁ γέρος ὅμως ἦταν πλέον δυσκολοβόλευτος. Δὲν ἤξευρεν ὁ ἄνθρωπος οὔτε νὰ γράφῃ οὔτε νὰ διαβάζῃ. Ὁ βασιλιὰς ἐπονοκεφαλοῦσε νὰ εὕρῃ πῶς ἦτο δυνατὸν νὰ τὸν οἰκονομήσῃ, ὅταν ἔτυχε ν᾿ ἀποθάνῃ ὁ ἐπὶ τῆς δημοσίας ἐκπαιδεύσεως ὑπουργός. Μὴ ἔχοντας πρόχειρον καμμίαν ἄλλην, ἔδωκεν εἰς τὸν γέρον τὴν θέσιν τοῦ μακαρίτη, καὶ ἀπὸ τότες ἐγεννήθη καὶ σῴζεται ἀκόμη εἰς πολλὰ μέρη ἡ συνήθεια νὰ δίδεται εἰς τὸν πλέον ἀγράμματον τὸ ὑπουργεῖον τῆς παιδείας.-»

  …και πολλά ακόμη υπουργεία.
  Η πλέον αγαπημένη συνήθεια των αστών είναι να εξηγούν τα πάντα με τη βοήθεια των ΜΜΕ, καθένας έχει 2 γνώμες και 3 απόψεις, αλλά κυρίως μαύρα μεσάνυχτα.
  Ετσι, το ISIS είναι τζιχαντιστές αιμοβόροι μουσουλμάνοι που σκοτώνουν στο όνομα του Αλλάχ, και όχι συμμορία των δυτικών που ελέγχει χώρες και χρηματοδοτούν πετρελαιάδες, από τη Λέρο πέρασαν όλοι οι δολοφόνοι που χτύπησαν το Παρίσι και δεν ήταν Γάλλοι-Βέλγοι πολίτες και πάει λέγοντας…
  Ετσι, το δεξιό παραμύθι περί συριζαίων και συγκοινωνούντων αναρχικών συνεχίζεται.
  Καμία έκπληξη, συνεχίστε να αναπαράγετε τους αστικούς σας μύθους.

  • Ο/Η Po λέει:

   «Ετσι, το ISIS είναι τζιχαντιστές αιμοβόροι μουσουλμάνοι που σκοτώνουν στο όνομα του Αλλάχ, και όχι συμμορία των δυτικών που ελέγχει χώρες και χρηματοδοτούν πετρελαιάδες»

   Συνωμοσία του κεφαλαίου και αστικός μύθος το χτύπημα στο Παρίσι από φανατικούς μουσουλμάνους!
   δεν είσαι μόνο τσακάλι αλλά και… γάτα με πέταλα!

   Δεν μίλησες για τον διεθνή σιωνισμό και με ανησυχείς. 🙂

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    @
    «Συνωμοσία του κεφαλαίου και αστικός μύθος το χτύπημα στο Παρίσι από φανατικούς μουσουλμάνους!»

    Aυτό κατάλαβες ότι σου είπε;

   • Ο/Η Po λέει:

    ήταν τόσο ακατανόητα βαθύς ο φιλοσοφικός του σχολιασμός, γι’αυτό.

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    Οk, νόμιζα ότι όντως δεν κατάλαβες τί σου είπε. Τώρα πείστηκα ότι απλώς κάνεις τη πάπια σαν καλός κουτοπόνηρος νεοέλλην.

 9. Ο/Η eklag λέει:

  Αναρχικοί βάρεσαν αναρχικούς και μετά ζήτησαν λέει συγγνώμη!
  Δεν πάμε καλά…
  Με βλέπω τραπεζίτη…

 10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αφωτίστου Φιλέλληνος, Σχέδιο αφηγήματος “ΔΕΚΑ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ”

  ΝΟΕ17Κατηγορία: Αναγνώσεις, καταχώρηση από: Σωτήρης Παστάκας

  (ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΥΘΕΙ Η ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ
  ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973)
  ΚΑΙ ΑN ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΤΣΙ;

  Σκηνή πρώτη :
  (Παρασκευή απόγευμα 16 Νοεμβρίου 1973)

  Μετά από τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, και εξαιτίας της καταπίεσης, της πρωτόγνωρης φτώχειας και των προβλημάτων λόγω της πρώτης ενεργειακής κρίσης, ο λαός της Αθήνας, έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης και οι πιο επαναστατικοί ήδη έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια.

  Βέβαια, φάνηκε κάτι περίεργο : ανάμεσα στο επαναστατημένο πλήθος που ήδη από το βράδυ της Πέμπτης είχε καταλάβει κρατικά κτίρια, είχαν ανακατευτεί και έλληνες φοιτητές από την Ιταλία και την Γαλλία, με μερικούς “φιλέλληνες’ επαναστάτες από τον Μάη του 68, φέροντες όπλα που τα είχαν εισάγει σταδιακά και λαθραία τα καλοκαίρια, από το ’70 κι ύστερα, την περίοδο των διακοπών.
  Δυό μελαχροινές κοπέλες η Μαρίνα και η Αρετή και δύο φοιτητές, o Λάκης με λεπτά χαρακτηριστικά και κατσαρά μαλλιά κι ο Μάκης, συντοπίτης των δυό φοιτητριών, κοντός με ελάχιστο λαιμό απ’ όπου φύτρωνε ένα πελώριο κεφάλι, από την κατάληψη του Πολυτεχνείου μιλάνε με έναν αγριεμένο νέο φοιτητή που γυάλιζε το μάτι του, τον Λέοντα.

  Ο Λέων, ήταν ο γεροδεμένος μοναχογιός αριστερού μικροεργολάβου, ντυμένος με αμπέχωνο, χοντρό μπουτζίν και άρβυλα, αξύριστος. Έσερνε μια μπετόβεργα μήκους ενός μέτρου, διαμέτρου 12 χιλιοστών, που την είχε προσάγει για αυτοάμυνα μαζί με τσέρκια από κοντινή οικοδομή για να κάνει “φιόγκο’ τις πόρτες της περίφραξης του ΕΜΠ.
  Πρώτος μίλησε o Λάκης :

  – “Ο αέρας μυρίζει μπαρούτι , πρέπει να διαλύσουμε την κατάληψη’.
  – “Μα τι λετε τώρα , ο λαός έχει ξεσηκωθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω θα γίνουμε ρεζίλι’, είπε ο Λέων
  – “Είσαι προβοκάτορας’, του είπε προκλητικά o Λάκης.

  Ήδη από την Τετάρτη, οι οργανωμένοι φοιτητές προσπαθούσαν να σταματήσει η κατάληψη, γιατί δεν μπορούσαν να ελέγξουν το αυθόρμητο.

  Η Μαρίνα, μία νοστιμούλα φοιτήτρια, μέλος της ΑΝΤΙΕΦΕΕ , κόρη αξιωματικού της χωροφυλακής, με ένρινη φωνή του είπε :

  -“Συνάδελφε έχει δίκιο ο Λάκης, αν δεν φύγουμε θα χυθεί αίμα.’
  -“Πρέπει να κρατήσουμε τις Θερμοπύλες’, είπε ο Λέων και σκέφθηκε ότι έπρεπε να δέσει με πρόσθετους φιόγκους από τσέρκια τις σιδερένιες πόρτες της Στουρνάρη και της Τοσίτσα
  -“Είσαι προβοκάτορας’, επανέλαβε ο Λάκης.

  Ο Λέων εκνευρίσθηκε, οι φλέβες στο λαιμό του διογκώθηκαν, ένοιωσε κάτι σαν να τον τσίμπησε αλογόμυγα και ουρλιάζοντας «φύγε ρε πούστη μη σε σκοτώσω» πήρε στο κυνήγι τον Λάκη στην αυλή του κτιρίου των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, αλλά ο Λάκης ήταν ταχύτατος και άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τις μπασκέτες. Σύντομα, ο Λέων αντιλήφθηκε το γελοίον του πράγματος και παράτησε το κυνηγητό.

  Σκηνή δεύτερη :
  (Παρασκευή απόγευμα 16 Νοεμβρίου 1973, 16:17)

  Μέχρι το ηλιοβασίλεμα (18:11) οι πιο επαναστατικοί είχαν πλαισιωθεί από αγριεμένους άνεργους οικοδόμους που είχαν πληγεί από την κρίση και αγωνιστικά στοιχεία από το Θριάσιο πεδίο (απόγονους ομόθρησκων αρβανιτών που με τους έλληνες είχαν συμμετάσχει στην ελληνική επανάσταση) .
  Οι καταλήψεις κρατικών κτιρίων, συνέχισαν επιτυχημένα, με εκθετικό ρυθμό, έως το βράδυ, λόγω της ελάχιστης αντίστασης που έδειχναν οι αστυνομικοί και της σφοδρότητας των επιθέσεων από τους αγριεμένους άνεργους οικοδόμους και από έλληνες φοιτητές εξωτερικού, ενώ οι λίγοι “φιλέλληνες’ επαναστάτες του Μάη του 68, έπαιζαν περισσότερο οργανωτικό ρόλο.

  […]

  http://www.poiein.gr/archives/11622/index.html

  ΥΓ Επετειακον καθως ξημερωνει

  • Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

   17 Νοεμβρίου, 2015 στις 17:21
   Αντώνης Κακαράς
   15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2011 @ 11:05 ΜΜ
   17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 – ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

   του Αντώνη Κακαρά
   http://kakaras.wordpress.com/
   antonis.kakaras@gmail.com

   Από το μεσημέρι της Παρασκευής θεάθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος άντρες με πολιτικά, που κουβαλούσαν δύσκολα καλυπτόμενα μακρύκανα όπλα, τυλιγμένα με εφημερίδες και νάιλον. Πήγαιναν να πάρουν θέσεις σε ταράτσες, απ’ όπου σε λίγο θα πυροβολούσαν διαδηλωτές ή ανύποπτους διερχόμενους, παρ’ ότι… ναι υπήρχαν ακόμα ανύποπτοι.

   Αργότερα και μόλις άρχισε να σκοτεινιάζει, στο σιντριβάνι της πλατείας Βικτωρίας μερικοί έριχναν νερό στα μάτια τους προσπαθώντας, χωρίς αποτέλεσμα, να τα ανακουφίσουν από τα πρώτα δακρυγόνα, που είχαν αρχίσει να πέφτουν. Στο ύψος της πλατείας την ίδια ώρα, μεγάλη ομάδα διαδηλωτών διασχίζοντας την Αριστοτέλους, ξήλωνε από τα πεζοδρόμια τα σήματα της τροχαίας και ένα στέγαστρο από τη στάση των λεωφορείων. Στην Πατησίων, λίγο πιο κάτω από τον ΟΤΕ, είχε ακινητοποιηθεί διαγώνια ένα τρόλεϊ φορτωμένο με συνθήματα κλείνοντας έτσι το δρόμο, ενώ δίπλα στεκόταν μια μεγάλη ομάδα αστυφυλάκων. Έξω από το Πολυτεχνείο, στο οδόστρωμα, είναι αναμμένες φωτιές που τροφοδοτούνται με εφημερίδες για τα δακρυγόνα που έχουν πνίξει την περιοχή. Ένα ειδικό όχημα της αστυνομίας περνάει με μεγάλη ταχύτητα σκορπίζοντας και άλλα, ενώ τα μεγάφωνα μέσα στο χώρο του πανηγυριού που θα ξετυλιγόταν σε δράμα, διακόπτουν κατά διαστήματα τα συνθήματα και δίνουν οδηγίες προστασίας απ’ τα αέρια.

   Οι πύλες και απ’ τις τρεις πλευρές είναι αμπαρωμένες και δεν επιτρέπεται από τους έγκλειστους η είσοδος πλέον σε κανέναν. Μέσα από τα κάγκελα και σκαρφαλωμένοι σ’ αυτά στέκουν οι νέοι, κουνώντας σημαίες και κραυγάζοντας ότι μέχρι τότε τους απαγόρευαν. Η κεντρική πύλη είναι υποστυλωμένη με δοκάρια. Μια ομάδα μετακινεί τραμπαλίζοντας ένα αυτοκίνητο «Μερσεντές» και το στήνει πίσω της. Σε λίγο, με τον ίδιο τρόπο, θα μεταφερθεί και ένα μικρότερο δίπλα στο προηγούμενο.

   Μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου, παρά το σκοτάδι που κυριαρχεί έξω από0 τα κτήρια, ο τόπος σφύζει από ζωή. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, γυρίζει ρωτώντας αν είδε κανείς μια πιτσιρίκα, για να της δώσει τη ζακέτα της μην τυχόν και κρυώσει….Είναι μόνο δώδεκα, καταλάβατε, θα μου κρυώσει η εγγονούλα….!
   Κατά διαστήματα φτάνουν νεαροί με μηχανάκια που φέρνουν μηνύματα από τις συγκρούσεις που έχουν αρχίσει στην Αθήνα, από πολιορκίες κτιρίων και τέτοια, σκληρά, αιματηρά. Ακούγονται πυροβολισμοί και κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες για νεκρούς, ενώ μεταφέρονται τραυματίες στο πρόχειρο ιατρείο, σε κάποιο από τα κτίρια του Πολυτεχνείου. Ο σταθμός ζητάει ιατρικό υλικό. Μια ομάδα μεταφέρει φορείο και εύκολα διακρίνεται ότι ο μεταφερόμενος είναι νεκρός. Ακούγεται ότι στην ταράτσα του απέναντι ξενοδοχείου υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές, δεν διαπιστώθηκε τελικά αν μέσα στο Πολυτεχνείο πυροβολήθηκε κανείς.

   Τα τανκς που πλησιάζουν, πρώτα ακούγονται και μετά φαίνονται με τους αναμμένους προβολείς, ενώ συγχρόνως σβήνουν τα φώτα σε όλη την περιοχή καθώς διακόπηκε το ρεύμα. Σαν με σύνθημα ξαφνικά όλα σώπασαν, η παγωμάρα διακόπτεται μόνο από ψιθυρίσματα. Ο σταθμός όμως εξακολουθεί να λειτουργεί και μια ομάδα νέων, φωνάζοντας συνθήματα, διασχίζει το πλήθος που συγκεντρώθηκε στον κεντρικό μπροστινό περίβολο. Ήταν εμφανής η προσπάθεια να δοθεί κουράγιο στους έγκλειστους, που πάγωσαν με την εμφάνιση των αρμάτων. Καταφτάνουν τρία και στέκονται κατά μήκος της Πατησίων, με το πρώτο στο ύψος ακριβώς της κεντρικής πύλης. Περιφέρουν τους προβολείς στις προσόψεις των γύρω κτιρίων, απ’ όπου ακούγονται να χτυπάνε τα πορτοπαράθυρα που κλείνουν οι ένοικοι. Μια ριπή πέφτει στο μπαλκόνι ό,που διακρίνεται ανοικτή κάποια πόρτα.

   Πίσω από τα τανκς βρίσκεται μια στοιχισμένη σειρά αντρών με πολιτικά, που ακουμπάνε σε μεγάλα φρεσκοκομμένα στειλιάρια ενώ μερικοί απ’ αυτούς τα κραδαίνουν απειλητικά. Πολλοί στρατιώτες παίρνουν θέση κυκλώνοντας από αριστερά το Πολυτεχνείο και μια μεγάλη ομάδα βρίσκεται κοντά στο πρώτο άρμα.

   Όλοι κρατούν όπλα. Μετά το πρώτο πάγωμα οι συγκεντρωμένοι πίσω από τα κάγκελα, απευθυνόμενοι στους στρατιώτες, αρχίζουν να φωνάζουν το σύνθημα «είμαστε αδέλφια σας», ενώ άλλοι αποδοκιμάζουν κάποιον που εκσφενδόνισε ένα μπουκάλι προς την Πατησίων, και έναν άλλον που έριξε μερικά νεράντζια. Αυτές ήταν και οι μόνες πράξεις αντίδρασης στην όλη επιχείρηση.

   Έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την έξοδο των περικυκλωμένων και κάποιος έχει ανέβει όρθιος στον μεσαίο πέτρινο στύλο της πύλης, κουνώντας συνεχώς τα χέρια του σαν να θέλει να καθησυχάσει το πλήθος, που είναι πλέον σιωπηλό από κάτω. Τα λίγα λεπτά που δόθηκαν από τον αξιωματικό που διαπραγματευόταν με κάποιους της συντονιστικής επιτροπής για την έξοδο, κοντεύουν ήδη να τελειώσουν. Ο ανεβασμένος στο στύλο εξακολουθεί να κινεί τα χέρια του καθησυχαστικά, χωρίς να σταματά. Δεν παίρνει είδηση το άρμα, που στρέφοντας προς τα πίσω το πυροβόλο του, έχει ξεκινήσει εναντίον της πύλης.

   Ακούει όμως το μούγκρισμα της μηχανής μόλις αυτή ανεβαίνει το διάζωμα που χωρίζει την Πατησίων, γυρίζει έντρομος και γκρεμίζεται δίπλα στις ερπύστριες τη στιγμή που η πύλη και η υποστύλωση διαλύονται.

   Η «Μερσεντές» και το μικρότερο αυτοκίνητο λιώνουν κάτω από το άρμα που προχωρώντας συνεχώς πατάει πύλη, δοκάρια και αυτοκίνητα και σταματάει πιο πέρα, έχοντας εκπληρώσει την αποστολή του. Ο κόσμος που ήταν στα κάγκελα, πάνω στα δοκάρια και στα αυτοκίνητα μέσα από τη πύλη, έχει σκορπίσει φωνάζοντας έντρομος. Οι στρατιώτες μπαίνουν τρέχοντας σε δύο γραμμές δεξιά και αριστερά από το άρμα και δημιουργούν ένα διάδρομο μέσα απ’ τον οποίο αρχίζει η έξοδος. Οι φαντάροι καθοδηγούν τους εξερχόμενους, μερικοί μάλιστα παίρνουν απ’ το χέρι γυναίκες και τους συνιστούν να προσέχουν που πατάνε, για να μη χτυπήσουν από τις σκόρπιες λαμαρίνες και πέτρες. Κάποιος φωνάζει να μην καπνίσει κανείς φαντάρος, γιατί κάτω υπάρχει βενζίνη από τα διαλυμένα αυτοκίνητα.

   Ο συνεχής οξύς ήχος που ακούγεται, όταν προβάλλεται η ταινία της εισβολής στο Πολυτεχνείο, είναι απ΄ την κολλημένη κόρνα της «Μερσεντές», που ισοπεδώθηκε και χτυπούσε συνεχώς όλη την ώρα της εξόδου, εκφράζοντας τη δική διαμαρτυρία. Όσοι περνούν πίσω από το άρμα, δέχονται τα καυσαέρια και τις φλόγες από την τεράστια εξάτμιση της μηχανής που δουλεύει συνεχώς. Μια κοπέλα έχει αγκαλιάσει έναν αξιωματικό και σε κατάσταση υστερίας του φωνάζει να τη σώσει. Αυτός προσπαθεί να την καθησυχάσει, λέγοντάς της πως γι’ αυτό ήρθε ο στρατός στο Πολυτεχνείο.

   Παράλληλα, στον τοίχο έξω απ’ την πύλη στην Πατησίων, έχουν στηθεί οι ροπαλοφόροι και χτυπάνε με τα ξύλα όποιον προλάβουν. Κάποιος στρατιώτης ορμάει σε έναν απ’ αυτούς και τον γκρεμίζει χτυπώντας τον με τον υποκόπανο του όπλου του στην κοιλιά, βρίζοντάς τον συγχρόνως: «Γιατί χτυπάς, ρε μαλάκα»…!! Ολόκληρο το τετράγωνο του Πολυτεχνείου είναι κυκλωμένο και τρέχοντας όλοι προσπαθούν να βρουν άνοιγμα να περάσουν.

   Αριστερά στη Στουρνάρα βρίσκεται παραταγμένο ένα τμήμα λοκατζήδων με επικεφαλής αξιωματικό που διακρίνεται πολύ καλά. Τέσσερα χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1978 στο πολεμικό ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ ο ίδιος αξιωματικός θα εκμυστηρεύεται στο συντάκτη του παρόντος με κάθε ειλικρίνεια τα συναισθήματα από την παρουσία του εκείνο το βράδυ στο Πολυτεχνείο. Στη Μπουμπουλίνας, ξεπροβάλλει πίσω από ένα αυτοκίνητο κάποιος με πιστόλι στο χέρι και το προτείνει φωνάζοντας «πίσω τσογλάνι και σ’ έφαγα».

   Στην άλλη γωνία, μια ομάδα από νέους είναι γύρω από έναν στρατιώτη και μια κοπέλα του λέει πως έχει και αυτή αδελφό στα ΛΟΚ και τον εκλιπαρεί να τους βοηθήσει. Ο στρατιώτης ξεκινάει τρέχοντας προς την πλατεία Εξαρχείων, καταπάνω σε μια πυκνή σειρά από αστυνομικούς που κλείνουν το δρόμο. Συγχρόνως πυροβολεί στον αέρα ενώ πίσω του τρέχει η ομάδα των φυγάδων, που πέφτει πάνω στο φράγμα των αστυνομικών. Οι τελευταίοι τους περιμένουν με τα ρόπαλα και τους χτυπούν. Κάποιοι έπεσαν κάτω… κάποιοι πέρασαν και γλίτωσαν. Ο στρατιώτης έκανε μεταβολή και γύρισε πίσω. Από τα μπαλκόνια πετούν προς τους αστυνομικούς γλάστρες και στις πολυκατοικίες ανοίγουν οι πόρτες δίνοντας άσυλο. Στην κορυφή ενός δρόμου ένας γέρος στέκεται με τα χέρια στη μέση και φωνάζει στους αστυνομικούς ν’ αφήσουν τα παιδιά να φύγουν.

   Στην Αλεξάνδρας μια άλλη ομάδα από άρματα κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ένα αυτοκίνητο προβάλλει έτοιμο να βγει στη λεωφόρο και με πανικόβλητο τον οδηγό στρίβει επιτόπου και τρυπώνει στο δρόμο από τον οποίο ήρθε, γλιτώνοντας την τελευταία στιγμή τη σύγκρουση. Ένα άλλο σταματάει και παίρνει τρεις που παρακαλούν τον οδηγό να τους μεταφέρει όπου πάει ο ίδιος. Το ότι αυτός άκουγε από το ράδιο δυνατά έναν σταθμό που εξέπεμπε για το Πολυτεχνείο, το ότι δεν έδειχνε να φοβάται καθόλου και το ότι ήταν έξω με αυτοκίνητο εκείνη την ώρα, έβαλε σε υποψία τους επιβάτες, που κατέβηκαν λίγο πιο κάτω, στη Φωκίωνος Νέγρη. Στους δρόμους δεν υπάρχει ψυχή, είναι ακόμα νύχτα, αλλά κοντεύει να ξημερώσει, και στην πλατεία Κυψέλης, στη στάση των τρόλεϊ, ένας εισπράκτορας με στολή περιμένει να πάει, καθώς φαίνεται, στη δουλειά του. Κάτω από μια συστάδα δέντρων πιο κει μόλις και διακρίνεται μια μεγάλη ομάδα από αστυνομικούς, που στέκουν όρθιοι και αμίλητοι.

   Αργά το πρωί του Σαββάτου ακούγονται οι πυροβολισμοί από τανκς που κατεβαίνουν την Αχαρνών, ενώ στην Πατησίων σταματάει ένα καμιόνι με αστυνομικούς που ορμάνε και ξυλοκοπούν όσους κάθονταν αμέριμνοι στο ζαχαροπλαστείο Φούτζι. Στο τέρμα της Αχαρνών, έξω από μια πολυκατοικία, σταματάει ένα απ’ τ’ άρματα και ένα καμιόνι με άντρες της ΕΣΑ. Προπηλακίζουν ένα παιδί και το πεζοδρόμιο γεμίζει γάλατα και γιαούρτι που ο μικρός μετέφερε από το απέναντι καφενείο ….. Η τηλεόραση δείχνει εικόνες από το ρημαγμένο Πολυτεχνείο. Οι βανδαλισμοί και τα προβοκατόρικα συνθήματα, που είχαν γραφτεί εκ των υστέρων, αποδίδονται στους φοιτητές.

   Την άλλη μέρα, Κυριακή μεσημέρι, ο αξιωματικός της Αστυνομίας που είχε βάρδια στο κέντρο Άμεσης Δράσης της Τροχαίας μαθαίνει τις λεπτομέρειες μιας εκτέλεσης ενός νέου έξω από το Πολυτεχνείο, γωνία Στουρνάρα και Πατησίων. Τις μετέδιδε με το ραδιοτηλέφωνο ο οδηγός ενός περιπολικού, όπως ακριβώς τις έβλεπε μπροστά στα μάτια του. Αυτός ο αξιωματικός τις διηγούταν δεκάξι χρόνια μετά με σιγανή φωνή και ανατριχιάζοντας. Ο νέος έδειχνε να μην ξέρει πως είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία, όταν ο συνοδηγός του περιπολικού του φώναξε έντονα να εξαφανιστεί. Μόλις έστριβε για να φύγει, ένας αξιωματικός του Στρατού που κατέβηκε με στολή εκστρατείας από ένα τζιπ, τον πυροβόλησε. Ο χτυπημένος γονάτισε και γύρισε να κοιτάξει αυτόν που τον χτύπησε. Ο τελευταίος πλησίασε και τον ξαναπυροβόλησε, από κοντά αυτή τη φορά. Ο νέος ξάπλωσε στην άσφαλτο και ο εκτελεστής του τον πυροβόλησε τρίτη φορά, έχοντας φτάσει ακριβώς από πάνω του. Και οι δύο είναι γνωστοί πια.

   Αυτό ήταν το Πολυτεχνείο. Ο εισπράκτορας του τρόλεϊ στη στάση, ο φαντάρος με το υποκόπανο, ο άλλος που ξόδευε τα πυρά στον αέρα να δώσει θάρρος στους φυγάδες, ο οδηγός του περιπολικού, ο αξιωματικός των ΛΟΚ με τις τύψεις, κάποιος άλλος με την ίδια στολή μα αλλιώτικος…. Και εκείνη η γυναίκα που έψαχνε την εγγόνα της μέσα στο χαμό και το πανηγύρι, να της δώσει τη ζακέτα να μην κρυώσει το παιδί…….
   Δέκα επτά του Νοέμβρη του 2011, αυξήθηκαν οι κατάρες και τα συσσίτια…. λιγόστεψαν τα σκουπίδια που όλο και περισσότεροι τα σκαλίζουν ψάχνοντας…. στέρεψαν οι ευχές…ελπίδες φαίνονται μονάχα με την αργή μαζί…

   https://kanali.wordpress.com/2009/11/16/emp1973_sk/#comment-3595

   ΥΓ Συγχαρητηρια! Το αυτοβιογραφιο σας κειμενο συμπληρωνει καποια κενα σε σχεση με τους σκοπευτες των ταρατσων και τους ροπαλοφορους οπαδους της δικατοριας.
   Ως πρωτοετης φοιτητης του ΕΜΠ, εζησα τα γεγονοτα απο τις πρωτες γενκες συνελευσεις εως τις 20.00 της Παρασκευης, οποτε αναγακστηκαμε να διαφυγουμε λογω δακρυγονων στην Πατησιων. Στη συνεχεια, λογω γειτονιας, μερικοι φιλοι φοιτητες πηγαμε κοντα στην πλαινη πορτα του Ρυθμιστικου και ακουγαμε τα ασθενοφορα να φερνουν τραυματιες. Μεττα εως την εισοδο του τεθωρακισμενου, ακουγα τον σταθμο του πολυτεχνειου.

   Οντως υπηρξαν αρκετοι νεκροι οχι μονον την Παρασκευη, αλλα και το Σαββατο και την Κυριακη, οπως γραφει ο Τσεβας.

   Το Σαββατο, ξυπνησα νωρις και ξανακατεβηκα απο το σπιτι μου και περασα μπρστα απο την γκρεμισμενη πυλη της Πατησιων και αμεσως μαυρισε ο τοπος στην Αβερωφ-Τοσιτσα απο αστυνομικους οποτε διαφυγαμε προς την πλατεια Αιγυπτου. Ακουγαμε καποιους κροτους αλλα τοτε ως πρωτοετης και απειρος δεν μπορουσα να καταλαβω οτι ηταν πυροβολισμοι. Περι τις 10.45 ειδα οδοφραγματα με λεωφορεια μεταξυ ΑΣΣΟΕ και πλατειας Αιγυπτου (Αλεξανδρας και Πατησιων) και κοσμο να διαδηλωνει στα καθετα στενα στην Μαυρομματαιων. Συνεχισαμε την πορεια μας στην Μαυρομματαιων και καναμε ωτοστοπ στην Ευελπιδων σε εναν ελληνα φοιτητη στην Γαλλια (Renault 5TL με κιτρινες γαλλικες πινακιδες) που μας πηγε μεσω περιφερεικου ως τον Χολαργο….
   Στις 11.00 απο το ραδιοφωνο του αυτοκινητου ακουσαμε οτι κηρυχθηκε απαγορευση κυκλοφοριας……

 11. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=746630

  Παππάς Ανδρέας

  Υπεράσπιση του ορθού λόγου

  Προσπαθώντας πάντα να ακολουθώ την παραίνεση του Γκράμσι «ούτε να ενθουσιάζεσαι ούτε να αγανακτείς, αλλά να προσπαθείς να καταλάβεις» (σε από μνήμης, ελεύθερη απόδοση), ακούω όλον αυτόν τον καιρό με πολλή προσοχή κάθε πιθανή εξήγηση για όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή, και για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ειδικότερα. Κάποιος τον Γενάρη υπόσχεται δέκα πράγματα, εκλέγεται, αλλά δεν κάνει κανένα από αυτά. Εν συνεχεία, καλεί τους πολίτες σε δημοψήφισμα, εκείνοι ψηφίζουν Α και αυτός (ευτυχώς, βέβαια, για τη χώρα) κάνει το Β. Λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα, ο ίδιος αυτός ηγέτης, του οποίου μάλιστα η κυβέρνηση έχει ήδη χρεώσει τη χώρα με καμιά πενηνταριά και βάλε δισ. ευρώ επιπλέον, κερδίζει και πάλι τις εκλογές, με το ίδιο περίπου ποσοστό, και με δεδομένη και υπογραμμένη την υποχρέωση να εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα απ’ ό,τι οι προηγούμενοι. Μη μου πείτε ότι το όλο σενάριο δεν πάσχει από λογική σκοπιά, ότι το όλο σχήμα δεν «μπάζει» από κάπου.

  • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

   Από πουθενά δεν μπάζει. Απλά ο νεοέλληνας δεν έχει πολιτικές παραδόσεις, όπως οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί λαοί που έχουν κατακτήσει με αίμα (κι όχι με εκλογές) τα κεκτημένα τους.
   Ο νεοέλληνας είναι ένας θρασύδειλος «ειρηνιστής» χωρίς συλλογική μνήμη αυθεντικών κοινωνικών επαναστάσεων. Γι’ αυτό δεν μπόρεσε να περιφρουρήσει το «όχι στο ευρώ πάση θυσία» του δημοψηφίσματος. Και μετά απ’ αυτό πήγε και ψήφισε το θεωρούμενο ως μή χείρον. Το μόνο συνεπές σκεπτικό είναι ανθρώπων όπως ο Ρωμανός. Αν αυτό υιοθετείτο πιο μαζικά, δεν θα έβλεπες καμμία αντίφαση.

   • Ο/Η Δρ. Ριγολέτο Φανφάρας/εγκληματολόγος λέει:

    ΄Όσοι κολακεύουν την ματαιοδοξία του Ρωμανού και τον αναγορεύουν σε καθοδηγητή των επαναστατημένων(;) μαζών του προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες γιατί του φουσκώνουν τα μυαλά. Αυτός θα μένει στο κελί του με λιγότερες πιθανότητες να μειωθεί η ποινή του από την μεγαλόψυχη στους επώνυμους αστική Δημοκρατία και με μεγαλύτερες δυσκολίες να βγαίνει στη σχολή του. Οι θαυμαστές του θα έχουν κάνει τη δουλειά τους σε βάρος του. Όταν εκεί στα 30 του πήξει λίγο το μυαλουδάκι του θα καταλάβει πόσο κακό του κάνανε οι απολογητές του, εκ του ασφαλούς αυτοί.

   • Ο/Η ανώνυμος λέει:

    Γιατρέ μου μόλις καταχωρήθηκε το screenshot του μήνα:

    Κατά τα (κοινωνιολογικά) φαινόμενα,
    βρισκόμαστε στην μεταβατική περίοδο
    μεταξύ καναπέος και φασεμπουκτουιτερέος.

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    Ok ας διαλεξουμε για καθοδηγητές, εκφραστές και απολογητές μας το Σκάι, το Ρέγγα Τσάνελ, τους Θεοδωράκη/ Μπόμπολα, τον Τσίπρα, τους σταλινικούς, τον Τέλλογλου, τη Χρυσή Αβγή, τον Μπουμπούκο, τον Βορίδη, τον Άνθιμο (που «μένει κι αυτός Ευρώπη») και βεβαίως τον ΔΟΛ.
    Έτσι θα πήξει το μυαλό μας στις μαλακίες, σαν το πηγμένο δικό σου. Κατάλαβες τώρα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s