Ένας υπέροχος, αγγελικός κόσμος: ο κόσμος του Δημοσίου

[Οι γιατροί που βγάζουν «μαύρο χρήμα» καταστρέφοντας ακριβά μοσχεύματα σε εγχειρήσεις τα πετούν στον κουβά, ώστε το νοσοκομείο να παραγγείλει καινούργια από τις εταιρείες, γι αυτό κι ονομάζονται «κουβανέζικα λεφτά!]

dimosio12oct15

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στις 7 Οκτωβρίου στον «Ιανό» αράδιασε προς κοινό και ΜΜΕ, ένα ενδεικτικό μεν, αλλά πανάκριβο σε κόστος κατάλογο περιστατικών σουρεαλισμού, τρέλας, γέλιου και θλίψης που αναδεικνύει έναν άκρως διεφθαρμένο πελατειακό κράτος στηριζόμενο από διάφορες συντηρητικές κι ενίοτε «προοδευτικές» ιδεοληψίες κρατικισμού το οποίο συντηρείται μέσω και μιας έντεχνης μη-τυχαίας πελατειακής πολυνομίας στην οποία η Δικαιοσύνη δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Οριζοντίως και καθέτως μία ατέλειωτη διαπλοκή. Οι ετήσιες εκθέσεις του κ. Ρακιντζή θα θέλαμε να ξέρουμε να λαμβάνονται ποτέ υπόψη από τους κατά καιρούς «επανιδρυτές» τούτου του τσίρκου, του λεγόμενου και «Κράτος».

Σύμφωνα με επίσημα (!; υπάρχουν;!), το κόστος της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας ανέρχεται σε 33 δισ. τον χρόνο, άρα έχουμε 6 χρόνια κρίσης επί 33 δισ. = €198 δισ. (πάει το φάγαμε το χρέος!).

Ας απολαύσουμε μερικές απολαυστικο-χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε πολεοδομία, δημόσια έργα, ΟΤΑ και κοινωνική πρόνοια.
Διαβάζουμε με βάση το δημοσίευμα της «Κ» και της «Aftodioikisi.gr» (υπογραμμίσεις, σχόλια και αριθμήσεις δικές μου):

1. Πολεοδομίες: Αυτές ήταν και μάλλον είναι από τις πλέον «αμαρτωλές δημόσιες υπηρεσίες», αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν περίπου 2.000.000 παράνομα κτίσματα στην Ελλάδα, τα οποία έχουν πλέον γίνει σε μεγάλο βαθμό νόμιμα, καθώς οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύθηκαν τις ειδικές ρυθμίσεις. Το περιστατικό που δείχνει πιο ανάγλυφα την ανικανότητα της πολιτείας να δράσει είναι αυτό της Αικατερίνης Φωτοπούλου, που έκανε πολυετή δικαστικό αγώνα από το 1987 για να γκρεμιστεί ένας παράνομος τοίχος, ύψους 2,5 μέτρων, ο οποίος σηκώθηκε μπροστά από το εξοχικό της στη Φολέγανδρο και της κρύβει τη θέα στο Αιγαίο. Εχει δικαιωθεί ώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου η χώρα μας «έφαγε» 4 φορές πρόστιμο από 100.000 ευρώ για την υπόθεση της μη κατεδάφισης, αλλά ο τοίχος είναι στη θέση του. Για να πέσει, πρέπει να γίνει διαγωνισμός και να ταξιδέψει εργολάβος στη Φολέγανδρο.

2. Δημόσια έργα: Μια ανοιχτή πληγή. με τεράστιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτόν το μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύπαθο έργο της οδικής παράκαμψης Σπάρτης (τμήμα Σκούρα – Πυρί) μήκους 8,3 χλμ., που ξεκίνησε το 2007. Αρχικά κόστισε 17 εκατ. ευρώ, ο εργολάβος πληρώθηκε αλλά δεν τελείωσε ποτέ την παράκαμψη, καθώς σε πολλά σημεία οι εργασίες ήταν ανύπαρκτες! Παρ’ όλα αυτά, έγινε και προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου μετά την εντολή επιθεώρησης. Ο ανάδοχος, ενώ πήρε τα χρήματα, εν συνεχεία πτώχευσε και οι υπάλληλοι της πολεοδομίας που ενέκριναν την παράδοση, έπαιρναν συνεχείς μεταθέσεις γλιτώνοντας τις διώξεις και παραμένουν ατιμώρητοι. Το έργο «φάντασμα» εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ για να τελειώσει, ενώ η υπόθεση έφτασε στην Ευρώπη, που αναμένεται να τιμωρήσει τη χώρα μας με πρόστιμα.
Το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας καταργήθηκε το 2013 με υπουργική απόφαση. Χάρις σε έρευνα του ΓΕΔΔ, διαπιστώθηκε ότι κατά την περίοδο 2006-2011 έγινε φαγοπότι με πλασματικές υπερωρίες, έκτακτες παροχές, δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και εικονικά οδοιπορικά. Το Ταμείο είχε νομικό σύμβουλο 93 ετών το 2010 και είχε διοριστεί στο Δημόσιο ως βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

3. ΟΤΑ: Το α τ έ λ ε ι ω τ ο και διαχρονικό πεδίο διαφθοράς. Πρωταθλητές Α’ Κατηγορίας! Μπορεί ο «Καλλικράτης» να περιόρισε τον αριθμό των αιρετών στην αυτοδιοίκηση, αλλά σχεδόν όλοι οι δήμοι είναι ελλειμματικοί και οι δαπάνες τους είχαν πολλαπλασιαστεί. Πολύ συχνά η πολιτεία με νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποίησε παράτυπες δαπάνες, ατασθαλίες και σπατάλες που έκαναν οι δήμαρχοι, στέλνοντας παράλληλα σχετικές υποθέσεις στο αρχείο.
Από τις πλέον τραγελαφικές περιπτώσεις, δήμαρχος στα Ανω Λιόσια που πήρε ευρωπαϊκή επιχορήγηση 10 εκατ. ευρώ για τον δήμο και κατέθεσε τα χρήματα σε λογαριασμό στην Ελβετία στο όνομά του. Στην έρευνα που διενήργησε ο Γενικός Επιθεωρητής, ο αιρετός άρχοντας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι το επιτόκιο ήταν μεγαλύτερο στο εξωτερικό.

4. Υγεία: Χαμός! Απίστευτες ιστορίες.
α) «Χειρουργός δημοσίου νοσοκομείου είχε συμπεριλάβει στα «προσόντα» του και μια συστατική επιστολή από τον Γιακούμπ, τον οποίο δεν είχε ποτέ γνωρίσει. Πλην όμως παρουσιαζόταν ως καρδιοχειρουργός και έκανε εγχειρήσεις. Είχε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στους ασθενείς του και αυτός ήταν ο λόγος που διερευνήθηκε η περίπτωσή του».
β) «Αλλος γιατρός δημοσίου νοσοκομείου διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο. Απασχόλησε τον ΣΔΟΕ για τις μεγάλες καταθέσεις του. Οταν τον έπιασαν στα πράσα στο ιδιωτικό ιατρείο με επτά πελάτες να περιμένουν να εξετασθούν, δήλωσε πως είναι συγγενείς του και τους είχε καλέσει για τα γενέθλιά του, αλλά κανείς τους δεν είχε δώρο ή τούρτα…»
γ) «Κύκλωμα 32 γιατρών που δρούσε σε μεγάλο νοσοκομείο είχε διενεργήσει μέσα σε έξι μήνες 450 πλαστικές επεμβάσεις σε ασθενείς, τις οποίες πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Υπό το πρόσχημα ότι ορισμένες έπρεπε να εισαχθούν ως επείγοντα περιστατικά στο χειρουργείο (π.χ. σκωληκοειδίτιδα) δηλωνόταν ψευδής λόγος εισαγωγής και γινόταν επέμβαση «αποκατάστασης» του τραύματος». Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Τα λεγόμενα «κουβανέζικα λεφτά» είναι από την Κούβα;
Όχι, διαβάστε να μάθετε: Οι γιατροί που βγάζουν «μαύρο χρήμα» καταστρέφοντας ακριβά μοσχεύματα σε εγχειρήσεις, ώστε το νοσοκομείο να παραγγείλει καινούργια από τις εταιρείες, εισπράττουν «κουβανέζικα λεφτά».
Ονομάζονται έτσι διότι τα αχρηστευμένα μοσχεύματα πετιούνται στον κουβά του χειρουργείου, αλλά ο γιατρός εισπράττει ως μίζα το 30% της αξίας τους..

ΥΓ: Αντιμέτωποι με αυτοδίκαιη αργία είναι, βάσει των νέων ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, 526 υπάλληλοι οι οποίοι βαρύνονται με κακουργήματα και πλημμελήματα.
Ο αριθμός προκύπτει βάσει στοιχείων που παρέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ως προς τα λεγόμενα «βαριά κακουργήματα», τα οποία θα αντιμετωπίσει η νομοθετική ρύθμιση, η κατανομή, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Ρακιντζή, έχει ως εξής: 28 υπάλληλοι κατηγορούνται για απιστία άνω των 150.000 ευρώ, 20 υπάλληλοι κατηγορούνται για απιστία άνω των 30.000 ευρώ, 17 υπάλληλοι κατηγορούνται για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», 14 κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και 5 για διακίνηση ναρκωτικών. Εφόσον υπάρξει αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη γι’ αυτές τις περιπτώσεις, τότε θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία και μόνο στην περίπτωση που αθωωθούν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του μηνός από το υπουργείο.
Ως προς την επιτάχυνση των πειθαρχικών, ήδη με εντολή του κ. Βερναρδάκη, αυτή την εβδομάδα συγκλήθηκαν όσα πειθαρχικά αδρανούσαν και έχει ξεκινήσει η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων.

ΥΓ2: Αν η δημόσια διοίκηση παραμείνει διεφθαρμένη και πελατειακή, δεν τασσόμαστε υπέρ ενός τέτοιου κράτους, προτιμούμε οι περισσότερες αρμοδιότητες και τμήματα να παραδοθούν σε έναν υπό έλεγχο ιδιωτικό τομέα. Να χειροτερέψουν τα πράγματα είναι μάλλον αδύνατον.

Τέτοιο δημόσιο δεν το θέλουμε.

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

16 Responses to Ένας υπέροχος, αγγελικός κόσμος: ο κόσμος του Δημοσίου

 1. Ο/Η eklag λέει:

  Τέτοιο δημόσιο θελουμε.
  Διαφορετικά δεν θα μας κυβερνούσαν πάντα εργολάβοι.
  Και τώρα που μιλάμε.

 2. Ο/Η eklag λέει:

  p.s.
  Και τέτοιο ιδιωτικό εξάλλου.
  Στο Παπάφειο ο Άνθιμος αφήνει τους μισούς τρόφιμους να βιάζουν τους άλλους μισούς
  και είναι όλοι ευχαριστημένοι.
  Tout va bien.

 3. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  φωτογραφίες
  http://goo.gl/tYq7wu

 4. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Τὸ θαῦμα τῆς Ὀρθοδοξίας. Ὁ λαὸς εἶναι ἐπηῤῥεασμένος ἀπὸ τὸν ἰσοπεδωτισμό τῆς Ὀρθοδοξίας, δηλαδὴ ὅτι κάθε ἄνθρωπος εἶναι πιὸ ἀδύναμος ἀπὸ τοὺς βελζεβούληδες καὶ ἄρα ὅλοι παρασύρονται ἐκτὸς καὶ ἂν δὲν θέλει ὁ Γιαχβέχ. Ἔτσι ἔχουμε σοφίες τοῦ τύπου, «ὅποιος ἔχει τὰ δάκτυλα στὸ μέλι, θὰ γλείψει τὰ δάκτυλά του», «ἔτσι εἶναι τὰ πράγματα στὴν Ἑλλάδα» κτλ.

 5. Ο/Η Διεθνιστής λέει:

  «ΥΓ2: Αν η δημόσια διοίκηση παραμείνει διεφθαρμένη και πελατειακή, δεν τασσόμαστε υπέρ ενός τέτοιου κράτους, προτιμούμε οι περισσότερες αρμοδιότητες και τμήματα να παραδοθούν σε έναν υπό έλεγχο ιδιωτικό τομέα. Να χειροτερέψουν τα πράγματα είναι μάλλον αδύνατον.»

  Classic: Ποναει κεφαλι – κοψει κεφαλι και προετοιμασια – προπαγανδα για την πληρη ιδιωτικοποιηση της υγειας.

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  Aυτά και πολλά ακόμη, εκτός κι αν η υποστήριξη προνομίων και διεφθαρμένων καταστάσεων σου έχει γίνει δεύτερη φύση γιατί ήδη βλέπεις τον εαυτό σου σαν κομμάτι του αρπακτικού συστήματος εξουσίας και κάνεις όνειρα για σένα και για τα εγγόνια σου:

  https://toparatiritirio2012.wordpress.com/2015/10/12/%ce%ba%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%b5-%cf%84%cf%83%ce%af%cf%80%cf%81%ce%b1-%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%b1-%ce%b9%cf%83%ce%bf%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%88%ce%ac%cf%87/

  Κύριε Τσίπρα! Ιδού τα ισοδύναμα που ψάχνετε!

  Παρατηρητήριο

  Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη

  ………….
  Τι λέει ο Λακόπουλος; Απλά …..
  Εν περιλήψει ο δημοσιογράφος απαριθμεί:

  1. Επτά ζώντες Προέδρους της Βουλής των Ελλήνων:

  i. Ζωή Κωνσταντοπούλου,
  ii. Ευάγγελο Μεϊμαράκη,
  iii. Φίλιππο Πετσάλνικο,
  iv. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη,
  v. Απόστολο Κακλαμάνη,
  vi. Σιούφα και
  vii. Πολύδωρα.

  2. Έξι αρχηγούς πρώην κομμάτων που πλην ενός από αυτά τα κόμματα, τα λοιπά δεν έχουν επανεκλεγεί ή και δεν υφίστανται καν:

  i. Δημήτρης Τσοβόλας,
  ii. Νίκος Κωνσταντόπουλος,
  iii. Γιώργος Καρατζαφέρης,
  iv. Φώτης Κουβέλης,
  v. Μαρία Δαμανάκη και
  vi. Αλέκος Αλαβάνος.
  vii. Από κοντά και οι πρώην αντιπρόεδροι κυβερνήσεων, όπως ο Πάγκαλος.
  3. Έναν πρώην αντιπρόεδρο κυβέρνησης το Θεόδωρο Πάγκαλο και
  4. Τρεις Πρώην Πρωθυπουργούς:
  i. Γεώργιος Παπανδρέου,
  ii. Κωνσταντίνος Σημίτης και
  iii. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

  Αν προβούμε σε ενδελεχή έλεγχο είναι βέβαιο πως μπορεί να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις τέτοιου είδους.
  Εκτός του χώρου που καταλαμβάνουν τα γραφεία των ανωτέρω στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, ο δημοσιογράφος υπολογίζει και δεν έχουμε κανένα λόγο να θεωρήσουμε ότι υπερβάλει, ότι το προσωπικό της ΒτΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας που απασχολείται στην υπηρεσία τους, αγγίζει τα 250 άτομα.

  Επεκτείνοντας τη σκέψη του δημοσιογράφου και με απλούς υπολογισμούς που μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας αν ευσταθούν, το κόστος κάθε υπαλλήλου συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών δαπανών, του κόστους κτιρίου, τηλεφώνων και λοιπών προνομίων που απολαμβάνουν, ανέρχεται ετησίως σε 50.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αναγόμενο σε 12μηνη βάση ανέρχεται σε 12.500.000 ευρώ (!).

  ……….
  ________________

  και σ’ανώτερα στον αντισημίτη, με πρόεδρο τον ανιστασιακό Μπαλαούρα παρακαλώ:

  Αναδείχθηκαν σήμερα τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών επιτροπών με τον παραιτηθέντα αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Δημήτρη Κάμμενο να εκλέγεται αντιπρόεδρος στην Οικονομικών Υποθέσεων ….
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Πρόεδρος Γεράσιμος Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ), Αντιπρόεδρος Δημήτριος Καμμένος (ΑΝΕΛ), Γραμματέας, Αικατερίνη Παπανάτσιου (ΣΥΡΙΖΑ)

 7. Ο/Η Left and Liberal λέει:

 8. Ο/Η του Νικολόπουλου λέει:

  Ο αντιμνημονιακός Νικολόπουλος λάκισε για την καρέκλα

 9. Ο/Η Αριστείδης Καρατζόγλου λέει:

  Διευθυντής καρδιολογικής του ΕΣΥ, πολυεκατομμυριούχος φυσικά, έχει μεταξύ των συναδέλφων του το προσωνύμιο «Πάρκινσον» γιατί κατά την τοποθέτηση στεφανιαίων stent τα μισά τα πετάει αστειευόμενος «ωχ, μου γλίστρησε το άτιμο!». Για γέλια και για κλάματα.

 10. Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

  Γι’ αυτό ο Σουλτς και οι άλλοι «ευρωπαίοι» θέλουν να σταματήσει η συνεργασία του ΣΥΓΥΡΙΖΑ με τους Ψεκασμένους: για να συγκυβερνήσει η «δεύτερη φορά αριστερά» με τους αδιάφθορους πασόκες και το εξίσου αδιάφθορο ποταμίσιο κόμμα των κρατικοδίαιτων εργολάβων. Άλλωστε οι τελευταίοι είναι αποδεδειγμένα παιδιά του λαού και της φτωχολογιάς (http://www.fimes.gr/2015/10/christina-tachiaou/)

 11. Παράθεμα: Ένας υπέροχος, αγγελικός κόσμος: ο κόσμος του Δημοσίου | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

 12. Ο/Η κυριε σταθάααααααακη λέει:

  κύριε σταθάαααααααααααααααακη
  κου κου

 13. Ο/Η μειοψηφία λέει:

  αυτούς τους κερατάδες τους διεφθαρμένους πολιτικούς που διορίζουν διεφθαρμένους υπαλλήλους που διαφθείρουν τους τίμιους πολίτες ποιος διάολος τους ψηφίζει;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s