Μπροστά στην απειλή της αλαζονείας

[Το αριστεροακροδεξιό κιτς μπροστά  στο δίλημμα πραγματισμός ή τυχοδιωκτισμός]

Konstantopoulou-Makri21sep15

Αυτό τουλάχιστον έληξε

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Η νίκη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΕΛ, με μια πρωτοφανώς ταξική κατανομή των ψήφων,  οφείλεται, μετά την κατάρρευση της απάτης της δήθεν διαχωριστικής γραμμής της αντιμνημονιακότητας,  σχεδόν αποκλειστικά στη συλλογική τεράστια φτώχεια του πολιτικού προσωπικού και στην απουσία κάθε βιώσιμης και σοβαρής εναλλακτικής λύσης. Όταν η πολιτική έχει υποχωρήσει τόσο άτακτα, ο αδιόρθωτος κοσμάκης επιλέγει τον πιο ψεύτη και τον ωραιότερο, συνελόντι ειπείν αυτόν που (νομίζει πως) του μοιάζει. Οι λαϊκές τάξεις, οι νεόπτωχοι, οι κατεστραμμένοι, είχαν χονδρικά να επιλέξουν μεταξύ αυτών που φαίνονταν πιο αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το μνημόνιο και κουβαλούσαν και ένα παρελθόν διαφθοράς και αυτών που φαίνονται πως θα το εφαρμόσουν τάχα πιο γλυκά και που η δίψα τους για διαφθορά είναι συγκαλυμμένη.  Αυτό το τελευταίο φυσικά, μόνο για όσους θέλουν να εθελοτυφλούν, μη αντέχοντας να δουν κατάματα την ωμή πραγματικότητα.  Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν άλλος πανάσχημος Σάντσο Πάντσα καβάλα όμως στον Ροσινάντε του Δον Κιχώτη,  κουβαλούσε μαζί του μια αναξιοπρεπέστατη και καταστροφική ήττα, που υποδύθηκε προκλητικά την υπερήφανη εθνική μάχη κι ας γελάει η Ευρώπη και το νοήμον κοινό, με αυτό το 5μηνο «διαπραγματευτικό» καραγκιοζιλίκι του απερίγραπτου σόουμαν της Αίγινας και του αρχηγού του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κομματικό μηχανισμό πλέον, έχει εξελιχθεί σε ένα καθαρά μεσσιανικό αρχηγικό λαϊκίστικο κόμμα, αντιμεταρρυθμιστικό, με έναν επικεφαλής, τον οποίο όλοι οι αχρείοι των μίντια, εκβιαζόμενοι από τα ένοχα οικονομικά τα δικά τους και των αφεντικών τους που δεν αντέχουν στη δοκιμασία του πραγματικού «πόθεν εσχες», τον κολακεύουν ως χαρισματικό, ενώ είναι ένας ανεκδιήγητος φασουλής και τυχοδιώκτης δημαγωγός, νοσηρά ψεύτης, απίστευτα αμαθής, που δεν θα πάει μακριά, λόγω της τραγικής οικονομικής συγκυρίας. Μόνος χειρότερος από αυτόν, ο συνέταιρός του. Το τραγικό είναι πως αν αυτό το τυχοδιωκτικό λαϊκοαριστερό-ακροδεξιό δίδυμο (που έχασε μόνο 2% και 7 έδρες) αποτύχει, θα συμπαρασύρει στο χαμό του τα πάντα. Μόνη ελπίδα είναι να  έχει πλέον, αυξημένα τα αισθήματα αυτοσυντήρησης και επαφής με τα πράγματα. Έτσι κι αλλιώς η ηγεσία του, προκλητικά προσκολλημένη σε κάθε λογής συμφέροντα, δεν υπόσχεται τίποτα καλό στα τεράστια ζητήματα της παραγωγικότητας, των οικονομικής υφής μεταρρυθμίσεων, του εκσυγχρονισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εξαφάνιση του απειλητικού για τη Δημοκρατία σταλινικού και παρανοϊκού συρφετού του ΛΑΕ, κόμματος ενός αυτοδιορισμένου ασήμαντου και αδίστακτου τριτοκοσμικού αρχηγού (υπόθεση Σρεμπρένιτσα), με μωροφιλόδοξη συναρχηγό την ασυγκράτητη κα Κωνσταντοπούλου ακολουθούμενη από την ακροδεξιά φίλη της μεταμφιεσμένη σε Πασιονάρια, είναι το μόνο παρήγορο. Έκοψε (προς το παρόν) το βήχα των πολιτικών απατεώνων που ενδημούν ακόμη στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα ήθελαν να επενδύσουν και τώρα στην αντιμνημονιακή φρεναπάτη.

Ο από τα πράγματα εξαναγκασμός του (δυστυχώς πολύ λίγου ως πολιτικού-ικανού μόνο ως μάνατζερ, αρχηγού ενός κόμματος με αρκετά αξιόλογα στελέχη) κ.Θεοδωράκη, να συμβάλει με το ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία ενός ισχυρού κεντρώου πόλου, είναι το επιτακτικά ζητούμενο. Μπορεί αυτός ο χώρος να σοβαρευτεί και να φερθεί σαν ένα υπεύθυνο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με το αλαζονικά αντιενωτικό Ποτάμι να στέργει σε συνεργασία;  Πολύ αμφίβολο αλλά αυτό είναι μονόδρομος. Κέρδισε τίποτα το Ποτάμι, από το φλερτ του αρχηγού του με τον Αρχιεπίσκοπο, από τον στρογγυλευμένο πολιτικό του λόγο, χωρίς τις αιχμές μιας δημοκρατικής κοινωνικής μεταρρύθμισης, με κορυφαίο επίδικο το θέμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Κέρδισε τίποτα από το διακριτικό φλερτ του με την απάνθρωπη δεξιά αντιπροσφυγική δημαγωγία, που γίνεται χειρότερη αν θυμηθούμε το δημοσιογραφικό ναυάγιο του αρχηγού του στο ρεπορτάζ της τραγωδίας του Φαρμακονησιού; Το ΠΑΣΟΚ, που επανακάμπτει δειλά, μπορεί να κάνει σοβαρή αυτοκριτική και ανανέωση, να συνεχίσει να είναι ενωτικό διατηρώντας και τις ανθρωπιστικές του θέσεις στο προσφυγικό, να καταπολεμήσει τον εγγενή παλαιοκομματισμό του, που οδήγησε προεκλογικά την (πολύ λίγη) αρχηγό του στο κατώφλι του Αρχιεπισκόπου Λαυρεντιάδη, Τσίπρα, ΣΔΟΕ και Κυριακίδη;

Θα μπορέσει η ΝΔ να γίνει ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα; Η απάνθρωπη τοποθέτησή της απέναντι στους πρόσφυγες, που τους αντιμετώπιζε με τραγικές επαναπροωθήσεις, με σκληρά στρατόπεδα και με τη βρισιά του λαθρομετανάστη, ηττήθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ και «η κυρά-Τασία», παρά την προφανή τους ανικανότητα, έχουν εδώ ηθικό πλεονέκτημα κι ας προσπάθησε η ΝΔ με γελοίο και κακοηθέστατο τρόπο να τους φορτώσει το δράμα της Συρίας και την φονταμενταλιστική ισλαμική λαίλαπα. Είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί ναι, στο ερώτημά μας. Ο πειρασμός της ηγεσίας Βορίδη και των παραστάσεων του Αδώνιδος, είναι παρών. Ο εναγκαλισμός της ΝΔ με την ακροδεξιά, παρά την ύπαρξη των ΧΑ-ΑΝΕΞΕΛ που καλύπτουν το χώρο, και το διαρκές ερωτικό φλερτ με την μεσαιωνική Ιεραρχία είναι φαινόμενα ασφυκτικά. Μπορούν να δουν στην αξιωματική αντιπολίτευση το εξαιρετικό παράδειγμα της σοφής και από κάθε σκοπιά μετρημένης κας Μέρκελ, μιας γυναίκας που με τον ορθολογισμό της, με τις ανθρωπιστικές της τοποθετήσεις και τη δημοκρατική της δεοντολογία δίνει ένα μέτρο για την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά; Φοβάμαι πως όχι, δεδομένης και της απουσίας σοβαρής και ευμεγέθους αστικής τάξης στη χώρα μας.

Το ΚΚΕ έχει να επιλέξει μεταξύ της καθηλωτικής μοναστηριακής και μουσειακής του απομόνωσης και της επιστροφής στο πρότυπο του εθνικού κομμουνιστικού κόμματος Φλωράκη. Μπορεί να γίνει αυτό; Είναι περίπου βέβαιο πως όχι. Είναι τόσο ανίκητη η ακινησία του και ο αυτοεγκλωβισμός του και τόσο αποδοτικά αυτά τα δυο, για μια αραχνιασμένη ηγετική ομάδα, που θα επικρατήσει η σιγή του νεκροταφείου. Η παρουσία του κ.Λεβέντη στη Βουλή είναι ένα σύμπτωμα απελπισίας, παρ’όλο που ομολογώ πως ο ίδιος-και όχι το ολότελα άγνωστο στελεχικό (;)  δυναμικό του-έδινε και δίνει μερικές φορές μαθήματα λογικής, εκμεταλλευόμενος το υπαρκτό κενό. Ας τον δούμε με κάποια συμπάθεια, ως ένα στοιχείο που αναδεικνύει την τρομερή ανεπάρκεια του πολιτικού κόσμου και το οποίο μπορεί να αποδειχθεί, με την προσωπική του εμπειρία και την ιδιότυπη ευφυϊα του, χρήσιμη παρουσία, που δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του χαβαλέ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες για την μικρή  ενίσχυση της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας. Αν η δίκη της συνεχίσει να αναβάλλεται με τόσο προκλητικό τρόπο, και τα ΜΜΕ και τα κόμματα συνεχίσουν να κρύβουν στο σκοτάδι τον οχετό που κρύβεται εκεί, θα πάρει επάνω του, οριστικά πλέον, την ευθύνη, να φορτώσει στην κοινωνία το τέρας Φρανκενστάιν, σαν απειλητικό σκιάχτρο και σαν αποδυναμωτικό της ΝΔ σχηματισμό. Αν ο κ.Τσίπρας φεύγοντας, άγνωστο πότε μετά από αυτήν την πύρρειο νίκη, από την πρωθυπουργία, θέλει να βαρύνεται και με αυτό το αίσχος οφείλει να ξέρει πως αυτός και το κόμμα του θα πληρώσουν αυτό το άγος πάρα πολύ ακριβά.

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

46 Responses to Μπροστά στην απειλή της αλαζονείας

 1. Ο/Η brexians λέει:

  Reblogged στις Νότια του Βασιλείου της Δανιμαρκίας και σχολίασε
  Η εξαφάνιση του απειλητικού για τη Δημοκρατία σταλινικού και παρανοϊκού συρφετού του ΛΑΕ, κόμματος ενός αυτοδιορισμένου ασήμαντου και αδίστακτου τριτοκοσμικού αρχηγού (υπόθεση Σρεμπρένιτσα), με μωροφιλόδοξη συναρχηγό την ασυγκράτητη κα Κωνσταντοπούλου ακολουθούμενη από την ακροδεξιά φίλη της μεταμφιεσμένη σε Πασιονάρια, είναι το μόνο παρήγορο. Έκοψε (προς το παρόν) το βήχα των πολιτικών απατεώνων που ενδημούν ακόμη στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα ήθελαν να επενδύσουν και τώρα στην αντιμνημονιακή φρεναπάτη.

 2. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

  Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό…με την Φώφη και τον Σταύρο!!!! Δαγγωτό!!!

  • Ο/Η Left and Liberal λέει:

   Η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η κολλεγιά του με την ακροδεξιά, τους άνοιξαν τον δρόμο. Τι να κάνουμε, κάθε σοβαρή Δημοκρατία χρειάζεται και ένα καλό Κέντρο, χρειάζεται και αναλογικό εκλογικό σύστημα, έτσι έλεγε πάντα η Αριστερά, εκτός κι αν θέλετε πόλωση, διχασμό και συγκρούσεις.

 3. Αυτό τό εκλογικό αποτέλεσμα δέν μπορεί νά θεωρηθεί νίκη όταν τό 45 % τών ψηφοφόρων απήχαν από τήν κάλπη. Ο μισός Ελληνικός λαός δείχνει τήν δυσαρέκειά του στό εκλογικό σύστημα, στούς πολιτικούς καί στά κόμματα. Επι πλέον μέ ποσοστό 25% δέν θεωρείσαι πρωθυπουργός όταν τό 75% δέν σέ θέλει καί σέ αποδοκιμάζει. Πού ζούμε , τέλος πάντων!

  Αυτόhttps://www.facebook.com/groups/club.merkeliston/

  • Ο/Η Ευγένιοσς λέει:

   Δυσαρέσκεια, και ότι άλλο μπορεί να ερμηνευτεί, μπορεί να έδειξε. Ευθύνες όμως δεν ανέλαβε με όποια οπτική και να το δει κανείς, οπότε τουμπεκί ψιλοκομμένο, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα και στο φινάλε αρκετά με τον «αθώο» λαό. Δεν τους φταίει κανένας.
   Υπήρχαν άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν(Ποια μέριμνα είχε άραγε για αυτούς το κράτος;), οκ σύμφωνοι, αλλά αυτοί ήταν το 43%; Με τίποτα και με την καμία που λέει ο μάγκας-δάγκας λαός. Γαργάρα λοιπόν όλοι αυτοί αλλά και οι συνήγοροι τους.
   Πού ζούμε τέλος πάντων!
   Κύριοι είστε έτοιμοι να δεχτείτε συζήτηση πως όποιος δεν ψηφίζει, γιατί απλά είναι ακατάδεκτος, θυμωμένος, κοπρίτης και δεν ξέρω τι άλλο να χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα ή τουλάχιστον να έχει σεβαστές κυρώσεις μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Όλα τα άλλα περί τρόπων εκλογικής διαδικασίας κ.τ.λ. κ.τ.λ. μπορούν να εξετασθούν στην συνέχεια. Πάμε λοιπόν……… άλλη μια κουβεντούλα περί «η ψήφος είναι δικαίωμα» και μπούρδες. Η ψήφος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Οι αμφισβητίες της ΥΠΟΧΡΈΩΣΗΣ και της νομικής της θωράκισης ως απαίτησης,κύριοι αντίπαλοι της Δημοκρατίας.Τέλος…… για να πάμε επιτέλους παρακάτω στα πιο σημαντικά που μας ταλαιπωρούν σαν χώρα.

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    Άντε πάγαινε ρε φασιστόμουτρο που θα με υποχρεώσεις να διαλέξω αφεντικό, όπως κάνεις εσύ. Γεννημένε ψηφοφόρε.

  • Ο/Η Eυγένιος λέει:

   Φασιστόμουτρο……….μάλιστα. Καμία υποχρέωση αγαπητέ αν δεν υπάρχει συναπόφαση σε αυτό που θεωρώ αναγκαίο. Εσύ ως τότε ζήσε την ανεξαρτησία σου άφοβα…….κυρίως της καλής σου γλώσσας- δείγμα υψηλής κατάρτισης και δημοκρατικού φρονήματος.Τα αποτελέσματα άλλωστε τα ζούμε και μόνο προς το καλό πηγαίνουν. Πιπέρι ληγμένο τα προϊόντα της εύκολης αθυροστομίας σου για να νοστιμεύεται η άνοστη πραγματικότητα σου………. γεννημένο σκλαβάκι.

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    @
    «όποιος δεν ψηφίζει, γιατί απλά είναι ακατάδεκτος, θυμωμένος, κοπρίτης και δεν ξέρω τι άλλο να χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα ή τουλάχιστον να έχει σεβαστές κυρώσεις μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση»

    Ενώ η δική σου γλώσσα είναι καλύτερη ηθικολόγε (και φασιστόμουτρο);

   • Ο/Η Eυγένιος λέει:

    Εσένα τι σε άγγιξε πιο πολύ……. το θυμωμένος ή το κοπρίτης………. και είδες τον εαυτό σου σε αυτό που λέω ως προσωπική ύβρη………Χαλάρωσε ……καρφώνεσαι τσάμπα και βερεσέ ………..

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    @
    «Εσένα τι σε άγγιξε πιο πολύ»

    Αυτό που με «άγγιξε» ήταν η μπόχα του φασιστόμουτρου. Αν είχες την καλωσύνη να πας λίγο πιο ‘κεί…

   • Ο/Η ευγένιος λέει:

    Πόσο πιο ‘κεί βρομόστομο;……… γιατί η βλακεία σου απλώνεται σε απίστευτο εύρος. Να κοιταχτείς γρήγορα…………..

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   http://metarithmisi.gr/%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7/

   Άκου Λαφαζάνη

   Κώστας Κούρκουλος

   Ο Κώστας Κούρκουλος είναι δικηγόρος

   Μια φορά κι έναν καιρό που λες κ. Λαφαζάνη, στα χρόνια του Όθωνα, ένας αγράμματος εκδοροσφαγέας γουρουνιών που ζούσε σε χωριό των Καλαβρύτων, αρρώστησε από τυφοειδή πυρετό. Γλύτωσε από το θάνατο και τότε «είδε το φως του». Έτσι καλογέρεψε και στη συνέχεια αφιερώθηκε στη «διαφώτιση» όλης της Πελοποννήσου. Το όνομα που του έδωσαν οι πιστοί, ήταν «Παπουλάκος».

   [ σημ.Λασκ. Για αυτόν τον Τάλιμπαν της ρωμιοορθοδοξίας εδώ:
   https://roides.wordpress.com/2013/01/16/16jan13/ ]

   «Το σκοτάδι του μυαλού του…», όπως παρατήρησε ο Φωτιάδης, τρεφόταν με μαγγανείες και δεισιδαιμονίες. Με βάση λοιπόν τις δύο αυτές πηγές της «σοφίας» του (μαγγανείες και δεισιδαιμονίες, για να μην ξεχνιόμαστε), διατύπωσε και δίδαξε τις δύο «μεγάλες αλήθειες» του νεοελληνισμού: Ότι ο εχθρός μας είναι η Δύση και μοναδική φίλη μας η ομόδοξη Ανατολή, στο πρόσωπο κυρίως της Ρωσίας.

   Επιδόθηκε λοιπόν ο Παπουλάκος στον αγώνα να αποτρέψει τον εξελληνισμό των Ρωμιών, επειδή αυτό θα σήμαινε παράδοσή τους, στους «άθεους» Ευρωπαίους διαφωτιστές. Γι’ αυτό και ανακήρυξε ως εχθρούς του γένους, όλα τα «έργα του διαβόλου» που παρέπεμπαν στη Δύση ή έρχονταν απ’ αυτήν. Από τα ελληνικά γράμματα, που ήταν του «διαβόλου γράμματα», μέχρι την τεχνολογία. Γι’ αυτό και καλούσε τον Όθωνα να κλείσει όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, για να μην μαθαίνουν τα παιδιά «άθεα γράμματα». Άσε που θεωρούσε σκέτο «πορνείο» το πανεπιστήμιο.

   Οι προφητικές ασυναρτησίες του και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσε για να δείξει ότι δήθεν κάνει και θαύματα, ξεσήκωσαν όλο το Μοριά, με αποτέλεσμα να ακολουθείται από χιλιάδες φανατισμένου λαού. Έτσι, ο λαός της νότιας Ελλάδας συντονίστηκε με το παραλήρημα αυτού του αγράμματου καλόγερου, απέναντι στον κίνδυνο εξορθολογισμού της κοινωνίας, που ερχόταν από τη Δύση.

   Κάποια στιγμή βεβαίως, ο Παπουλάκος εξουδετερώθηκε. Όμως, η διδασκαλία του έγινε η ψυχή του γένους μας, όπως έλεγε και ο «μακαριστός» Χριστόδουλος. Και μας κατατρώει ακόμη και σήμερα, μια και «η παράδοση όλων των νεκρών γενεών, βαραίνει σαν βραχνάς στο μυαλό των ζωντανών», που λέει και ο Μαρξ.

   Έτσι, ως γέννημα αυτής της παράδοσης μας προέκυψες εσύ. Πραγματικό δηλαδή φάντασμα από το παρελθόν του σκοταδισμού, με δανεισμένη γλώσσα, με δανεισμένα συνθήματα και δανεισμένη στολή από τον Παπουλάκο. Και, σα να μην άλλαξε τίποτε, «το σκοτάδι του μυαλού σου…» – για να θυμηθούμε το Φωτιάδη – γεννά τις ίδιες μαγγανείες και δεισιδαιμονίες, όπως του Παπουλάκου. Με πρώτη απ’ όλες, το ότι ο μεγάλος εχθρός του γένους είναι η Δύση και μοναδικός φίλος η Ανατολή.

   Και βγάζεις κατάρες εναντίον της Δύσης – μόνο «εκπορνευθείσα» δεν τη λες, όπως την έλεγαν παλιότερα οι παπάδες – που μας εκβιάζει, για να μας κάνει δούλους. Και τρέχεις στις αυλές των βαρώνων της ομόδοξης Ανατολής και υποκλίνεσαι γεμάτος «αξιοπρέπεια» – γελοιότητα το λένε οι ανίδεοι γραικύλοι – σε κάθε μαφιόζο πρώην «Κακεμπίτη», για να μας απελευθερώσεις από τη σκλαβιά και τη δυστυχία της Δύσης. Με ανομολόγητο σκοπό βεβαίως, να μας οδηγήσεις εκεί που φύονται όχι μόνον «χολέρα και θρησκεία», όπως έγραφε σε επιστολή του ο Μάρξ, αλλά και ο θάνατος.

   Άκου λοιπόν κ. Λαφαζάνη

   Η Ευρώπη που καταριέσαι σαν το απόλυτο κακό, δεν είναι έργο της θείας πρόνοιας, ούτε αποτέλεσμα νόμων της ιστορίας. Είναι απλώς – και ευτυχώς – ανθρώπινη δημιουργία. Και όπως κάθε ανθρώπινη δημιουργία, έχει πολύ σοβαρές αρνητικές πτυχές, για τις οποίες θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

   Ταυτόχρονα όμως, είναι η ίδια μία πρωτοφανής δημιουργία στην ανθρώπινη ιστορία. Διότι, σ’ αυτόν το τόπο που εσύ θεωρείς κόλαση, συμβαίνουν μεταξύ των άλλων και τα εξής «θεότρελα» και «ανήκουστα»: Έχει δημιουργηθεί ο μοναδικός ανθρωπολογικός τύπος του ευρωπαίου πολίτη που, για πρώτη φορά μετά την Αθηναϊκή δημοκρατία, ανέτρεψε τη θρησκευτική παράσταση του κόσμου και γι’ αυτό συνειδητοποίησε ότι είναι υπεύθυνος για την ιστορία του. Άρα μπορεί να αμφισβητήσει την υπαρκτή εξουσία, να σκεφτεί ότι ο νόμος είναι άδικος, να το διακηρύξει δημόσια, να δράσει για να τον αλλάξει και να συμμετάσχει στον καθορισμό της μοίρας του.

   Στη Δύση δηλαδή δημιουργείται μία κοινωνία που μπορεί να θέτει ερωτήματα στον εαυτό της και να τον αμφισβητεί. Με άλλα λόγια, δημιουργείται μία κοινωνία που έχει την ικανότητα να αμφισβητεί τους δικούς της θεσμούς, επειδή συνειδητοποιεί ότι δημιουργός τους δεν είναι κάποιος απεσταλμένος του θεού ή της ιστορίας αλλά η ίδια, πράγμα αδιανόητο σε κάθε άλλον πολιτισμό. (Και στον δικό σου).

   Άσε που αυτοί οι θεσμοί της, επιτρέπουν στους πολίτες της να ζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους και να τη διαθέτουν κατά την κρίση τους. Να μην κόβουν δηλαδή τα χέρια αυτού που έκλεψε, να μην ακρωτηριάζουν τους παραβάτες, να μην θεωρείται η γυναίκα κατώτερο είδος, ούτε κτήμα του άνδρα, να μην δολοφονούνται δημοσιογράφοι επειδή ασκούν κριτική στον «τσάρο» (βλ. Ρωσία), να μην φυλακίζονται πολίτες επειδή διαφωνούν με τον ηγεμόνα (βλ. Βενεζουέλα), να μην εκτελούνται τέλος οι υπήκοοι, επειδή νύσταξαν μπροστά στον αρχηγό που έστειλε η ιστορία (βλ. Β. Κορέα) κ.ο.κ.

   Και προσοχή! Αυτά τα δικαιώματα δεν ήταν αυτονόητα, ούτε φύτρωσαν. Στηρίζονται σε τεράστιους δημοκρατικούς αγώνες διαδοχικών γενεών. Ούτε βεβαίως είναι «τυπικά» δικαιώματα, όπως ανόητα ισχυρίζονται όσοι τα υποτιμούν. Και μπορεί να είναι «μερικά», αλλά είναι βαθύτατα ουσιαστικά. Είναι αυτά που οδηγούν όλους τους κατατρεγμένους της γης, να δίνουν ακόμη και τη ζωή τους στα κύματα, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη.

   Ξέρω πως εσύ βλέπεις μόνο την άλλη πλευρά της Ευρώπης, η οποία είναι εξ ίσου υπαρκτή. Εκείνη δηλαδή που έκανε πολέμους, που προκάλεσε αδικίες και αιματοχυσίες, που έκανε στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.ο.κ.

   Γι’ αυτό, άκου και πάλι κ. Λαφαζάνη:

   «Δεν εφεύρε η Ευρώπη τον πόλεμο, το μίσος προς τους άλλους, το ρατσισμό, την υποδούλωση, τις σφαγές εξόντωσης, την αναγκα­στική πολιτιστική αφομοίωση: η καταγραμμένη ιστορία ξεχειλίζει απ” αυτά. Η Ευρώπη τα εφάρμοσε και αυτή. Μα η ιδιαιτερότητά της είναι πως όλα αυτά στην Ευρώπη αμφισβητήθηκαν και πολεμή­θηκαν από μέσα». (Κ. Καστοριάδης, «Καιρός»).

   Και εδώ κ. Λαφαζάνη είναι η διαφορά μας. Με άλλα λόγια, η δυνατότητά μας να αμφισβητούμε τους θεσμούς μας, θεωρώντας ότι είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας, δημιουργεί αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στη δική μας Ευρώπη και στην κοινωνία που εσύ έχεις υπ’ όψη σου να επιβάλεις. Και γι’ αυτήν ακριβώς τη διαφορά μισείς θανάσιμα την Ευρώπη.

   Και επειδή αυτό το μίσος για τους θεσμούς της Ευρώπης δεν τολμάς να το αποκαλύψεις (η υποκρισία είναι διαχρονικό γνώρισμα του σταλινισμού), το συγκαλύπτεις κάτω από τον πιο χυδαίο εθνικισμό που έχουμε ζήσει. (Αν και ο εθνικισμός είναι μόνον χυδαιότητα, αφού το μόνο που καλλιεργεί πλέον, είναι το μίσος απέναντι στον Άλλο). Είναι τυχαίο ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όρισες, δεύτερο μάλιστα, ένα άτομο που περιφέρει τους αφρούς του εθνοτικού μίσους, όπου εμφανίζεται; Για να μη μιλήσουμε για την γνωστή ιέρεια του μίσους, που εμφανίζεται ως «συμπρόεδρος» του κόμματος.

   Βεβαίως, ο κάθε γνωστικός θα μου πει ότι ματαιοπονώ, επιχειρηματολογώντας απέναντί σου. Διότι, καθώς δίδαξε ο θεωρητικός της αυτονομίας, «όπως δεν μπορούμε ποτέ, απέναντι σ” ένα σοφιστή, σ” έναν ψεύτη, σ” έναν απατεώνα, να τον αναγκάσουμε να παραδεχτεί την αλήθεια (σε κάθε επιχείρημα θα απαντά με καινούριες σοφιστείες, ψέματα και απάτες), έτσι δεν μπορούμε ποτέ να αποδείξουμε σε έναν ναζί ή σε έναν σταλινικό την ανωτερότητα της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης».

   Η απάντησή μου είναι ότι δεν προσπαθώ να σου αποδείξω «την ανωτερότητα της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης». Αντίθετα, την απόφασή μας να υπερασπιστούμε αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες χωρίς περιστροφές και υποσημειώσεις, περιγράφω. Διότι, για να παραφράσω το λόγο μιας από τις τραγικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αριστεράς, «ανάμεσα στην ναζιστική θηριωδία και τη σταλινική βαρβαρότητα, εμείς επιλέγουμε την Ευρώπη».

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    Ό,τι ακριβώς γράφετε επιλεκτικά για τον Λαφαζάνη, ισχύει 100% και για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαποκαλούμενους «ευρωπαϊστές» του πολιτικού ΣΑΣ συστήματος. Το παιδί για τα θελήματα του Μπόμπολα, ο ΤσιπροΜεϊμαράκης, ο ΣαμαροΒενιζελοΚουβέλης, ο ΛεβεντοΨεκασμένος, ή όποιος άλλος ψηφίσατε, δεν είναι λιγότερο τριτοκοσμικός και ανατολίτης.
    Εκτός από το ότι ψηφίσατε κάποιον εξίσου τριτοκοσμικό με τον Λφαζάνη, από τη χρήση που κάνετε του Καστοριάδη, συμπεραίνω ότι το ίδιο τριτοκοσμικός και ανατολίτης είστε κι εσείς. Κάποιοι άλλοι τριτοκοσμικοί που τόλμησαν να τον επικαλεστούν κάποτε είναι οι ψευτοβιομήχανοι αυτής της μπανανίας (http://www.matrix24.gr/2014/02/%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81/).

    Έχει γράψει κάμποσα για τον δικό σας δυτικοφανή ανθρωπότυπο ο Καστοριάδης. Αν μάλιστα συνεχίσετε να προκαλείτε κατ’ αυτόν τον τρόπο (δηλ. χρησιμοποιώντας τον όπως οι ψευτοβιομήχανοι που τόσο θαυμάζετε) θα σας αραδιάσω μερικά.

 4. Ο/Η Οι Ψεκασμένοι λέει:

 5. Ο/Η Διεθνιστής λέει:

  Λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε ολίγων (καπιταλιστών) ανδρών (και γυναικών – δεν είμεθα φαλλοκράτες), η αρχή.
  Η υποταγή – διαπλοκή της πολιτικής (δηλ. του κράτους) στην οικονομία (δηλ. στο μεγάλο κεφάλαιο), έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που τα αφεντικά παίρνουν τα στελέχη από τις επιχειρήσεις τους και τα τοποθετούν στο κράτος για να συνεχίσουν να κάνουν ουσιαστικά την ίδια δουλειά, από άλλο πόστο.
  Φιλότιμη αλλά άπελπις η προσπάθεια δημιουργίας «θετικών» ηρώων π.χ. η Μέρκελ (η Μέρκελ!), ο Φέρχοφσταντ κ.λ.π.
  Εννοείται ότι εκεί έχουν καλύτερους μάνατζερ, ως πιο ανεπτυγμένες χώρες, και στο κράτος και στις επιχειρήσεις.
  Οι δικοί μας έχουν και ένα αντικειμενικό επιπλέον μειονέκτημα.
  Διοικούν και υπό τυπική κηδεμονία, όχι σε ότι αφορά γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις, αλλά λεπτομέρειες καθημερινής διαχείρισης.
  Δημοκρατία χωρίς κυριαρχία, είναι σαν τους δήμους των ελληνιστικών πόλεων, υπό την ρωμαίκή αυτοκρατορία. (Αδικώ τις ελληνιστικές πόλεις, είχαν σημαντικότερες εξουσίες).
  Τι ποιότητα ανθρώπων περιμένουμε να προσελκύσει μια τέτοια προοπτική;
  Σε λίγο όσοι διατελούν κυβερνήτες, μετά θα αλλάζουν το όνομα τους, όπως στην βρεταννική αποικία που περιγράφει ο Μπάροουζ.
  Οπότε μπορούμε είτε να παριστάνουμε ότι δεν ξέρουμε τίποτα για το «φόνο» και να γκρινιάζουμε για το διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα και τους διεφθαρμένους πολιτικούς (ποιός τους διαφθείρει άραγε;) η να αντιστρέψουμε το αγαπημένο τσιτάτο του (αιωνία του η μνήμη) ευρωκομμουνισμού.
  «Η δημοκρατία η θα είναι σοσιαλιστική η δεν θα υπάρχει»

 6. Ο/Η Nomorecoal λέει:

  Το άρθρο σας είναι μια από τις πιο εύστοχες μετεκλογικές τοποθετήσεις που διάβασα σήμερα, αλλά θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο. Ανάμεσα στους πάρα πολλούς λόγους για τους οποίους επισκέπτομαι καθημερινώς τη σελίδα και διαβάζω τα άρθρα σας, μπορώ να προσθέσω και την ανοιχτόμυαλη και ώριμη αντίδρασή σας απέναντι στο γεγονός της εισόδου του Βασίλη Λεβέντη στη βουλή.

 7. Ο/Η massilia λέει:

  Γιατί αγαπητέ κ. Λασκαράτε «αδιόρθωτος κοσμάκης»; Συμφωνώ με όλα τα σημεία της ανάλυσής σας αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί κακοχαρακτηρίζετε τη συμπεριφορά του λαού στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

  Η ξεκάθαρη πρόθεση να τιμωρηθεί η ΝΔ για τις ιστορικές της ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο είναι αδικαιολόγητη; Κι αν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πέσει σε μονοψήφια ποσοστά όπως το ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ στα αριστερά υπήρχε η εναλλακτική του σύριζα, στα δεξιά η εναλλακτική είναι οι ναζί της ΧΑ; Στα δεξιά απατεώνες ή δολοφόνοι, στα αριστερά απατεώνες ή φασουλήδες, κι ύστερα φταίει το profanum vulgus.

  Επιπλέον το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα δεν δείχνει ότι, τόσο τον περασμένο Γενάρη όσο και χθες, ο λαός/κόσμος/εκλογικό σώμα δεν έδωσε καμία σημασία στις γελοίες προεκλογικές απατεωνιές στυλ πρόγραμμα Θεσσαλονίκης κλπ, αλλά ψήφισε οδηγημένος από τον πραγματικό φόβο που γεννούσε η προοπτική να συνεχίσουν να διαχειρίζονται την κρίση οι μισάνθρωποι της προηγούμενης συγκυβέρνησης με τις Αμυγδαλέζες, τους Ξένιους Δίες και τη φυλάκιση των οροθετικών γυναικών;

  Ο «αδιόρθωτος κοσμάκης» μαύρισε τη ΛΑΕ, τιμώρησε την έλλειψη καθαρότητας του Ποταμιού, δεν εμπιστεύτηκε για άλλη μια φορά τα πολιτικά απολιθώματα του Περισσού και εν τέλει ψήφισε τη μόνη – δυστυχώς, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία – προοπτική κάποιας κυβερνητικής σταθερότητας. Το ότι αυτή αντιπροσωπεύεται από έναν «τυχοδιωκτικό πολιτικό σχηματισμό του οποίου ηγείται ένας ανεκδιήγητος φασουλής και τυχοδιώκτης δημαγωγός, νοσηρά ψεύτης, απίστευτα αμαθής» είναι μια εξαιρετικά δυσοίωνη ιστορική σύμπτωση αλλά δε νομίζω πως πρέπει να τη φορτώσουμε στο πόπολο.

  Δεν εξιδανικεύω το «μεγαλείο του λαού» αλλά τα τελευταία χρόνια το μίσος για τον απαίδευτο όχλο έχει γίνει κολλητικό, όταν μια προσεχτικότερη ματιά – ακόμα και στις αποφάσεις που έχουν καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως παραδείγματα της λαϊκής αφροσύνης – θα έπρεπε, νομίζω, να μας κάνει περισσότερο επιεικείς.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αγαπητή masilia,
   ασφαλώς διαθέτει μπόλικη λογική η τοποθέτησή σας γιατί όπως λέω κι εγώ δεν υπήρχαν ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις.
   Δεν ξέρω όμως αν όλοι ψήφισαν με το δικό σας σκεπτικό ή με μια ανόητη πεποίθηση πως ο Τσίπρας είναι μάρτυρας του λαού που πολέμησε στα μαρμαρένια αλώνια.
   Άλλο πράγμα η λογική του μικρότερου κακού, σεβαστή καθ’όλα, και άλλο η ψήφος με ενθουσιασμό.

   Νomorecoal,
   ευχαριστώ.

   Διεθνιστή,
   «Η δημοκρατία η θα είναι σοσιαλιστική η δεν θα υπάρχει».
   Δεν μπορώ να διαφωνήσω αν με τον όρο σοσιαλισμό, εννοείται το δημοκρατικό σοσιαλισμό όπως τον είδαμε π.χ. στη Σουηδία του Πάλμε, γιατί υπάρχει και η κατ’επίφασιν Δημοκρατία του Τσάβες.
   Όσο για την κα Μέρκελ, δεν την πρόβαλα ως πρότυπο δικό μου, την πρόβαλα ως κεντροδεξιό πρότυπο.

   vagelis,
   νομίζω πως η απάντησή μου στη masillia,
   εν μέρει σας καλύπτει.
   Όσο για το τι ψήφισα, δεν θέλω να κρυφτώ:
   Με βαριά καρδιά. Το μικρότερο κακό στη δεδομένη συγκυρία.
   Το Ποτάμι, στο οποίο όμως έχω σούρει, όχι μόνο από εδώ, αλλά και όπου δει, τα εξ αμάξης.
   Δεν είμαι παθητικός ψηφοφόρος.

   • Ο/Η massilia λέει:

    Μια μικρή παρατήρηση: Στις εκλογές δεν ψήφισα και πιστεύω ότι υπήρξαν πολλοί σαν και μένα που αψήφησαν τους θλιβερούς αυτούς πολιτικούς σχεδιασμούς, όχι εξαιτίας του κόστους της βενζίνης ή του καλού καιρού αλλά σαν ενεργητική απάντηση στο απελπιστικό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Σέβομαι όμως όσους διάλεξαν την επιλογή του μικρότερου κακού και υπ’ αυτή την έννοια πιστεύω ότι η ετυμηγορία θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη. Επειδή όμως μοιράζομαι μαζί σας, κ. Λασκαράτε, την «εκτίμηση» στο πρόσωπο του μικρού μας τιμονιέρη, μοιράζομαι και την απαισιοδοξία σας για το μέλλον. Ελπίζω ο vagelis να μην με κακοχαρακτηρίσει αλλά μου είναι τελείως αδύνατο να βρω κάτι καλό να πω για κάποιον από τους μικρούς ή μεγάλους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που αναφέρει.

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    Όχι, είσαι ενεργητικός ψηφοφόρος. Ψήφισες με «βαριά καρδιά το μικρότερο κακό».
    Και μετά του «σέρνεις τα εξ’ αμάξης» για να αυθυποβάλλεσαι ότι είσαι ενεργητικός κι ότι δεν σε πιάσανε κορόιδο.

    «Ενεργητικός ψηφοφόρος»… Τί άλλο θ’ ακούσουμε.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Yπάρχουν οι ηλίθιοι και οι παλιάνθρωποι που ψήφισαν τον Τσίπρα με ενθουσιασμό, οι δεύτεροι από συμφέρον ή επειδή λατρεύουν και υπηρετούν την αγυρτία.
    Υπάρχουν αυτοί που το κάνουν με τη λογική του μικρότερου (κατ’αυτούς) κακού.
    Τους τελευταίους τους σέβομαι.

    Υπάρχουν και ελάχιστοι ψηφοφόροι που ψηφίζουν το κατ’αυτούς πάλι μικρότερο κακό αλλά πολεμούν κάθε κακό που αυτό έχει.
    Αυτοί είναι καλύτεροι.
    Όσοι απέχουν ενισχύουν άθελά τους το ποσοστό της Χ.Α. ζητώντας το ανύπαρκτο.
    Αν το έκαναν αυτό στην καθημερινότητά τους θα είχαν απομονωθεί.
    Η αυτοσυντήρησή τους δεν τους το επιτρέπει, εκεί συμβιβάζονται.
    Το κάνουν όμως εκεί που θίγεται το σύνολο.
    Νομίζω πως σκέπτονται λάθος.

    Το ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού, η ελπίδα εκλογής του Διαμαντούρου, ο ευρωπαϊσμός του, η παρέμβαση Θεοδωράκη στον Φερχόφσταντ και η παρουσία του Τατσόπουλου, ήταν 6 από τις αιτίες που με έκαναν να το ψηφίσω.
    Ελάχιστοι όμως έχουν πολεμήσει τις κακές πλευρές αυτού του κόμματος όσο εγώ.
    Παρακάτω θα βρείτε τον ορισμό του ενεργητικού ψηφοφόρου.
    Νομίζω πως θα σας φανεί χρήσιμος.

    http://gather8.com/poster/view/4639
    https://roides.wordpress.com/2014/07/16/16july14/
    https://roides.wordpress.com/2014/02/28/28feb14/
    https://roides.wordpress.com/2014/08/01/1aug14/
    https://roides.wordpress.com/2014/04/17/17apr14/
    https://roides.wordpress.com/2015/09/07/7sep15/
    https://roides.wordpress.com/2015/09/03/3sep15b/

   • Ο/Η Διεθνιστής λέει:

    Διαφωνούμε, αλλά θα είμαι σύντομος.
    Ο καπιταλισμός με κοινωνικό κράτος δεν είναι σοσιαλισμός, είναι το πλησιέστερο στον σοσιαλισμό που μπορούμε να έχουμε, εντός του καπιταλισμού.
    Στην Βενεζουέλα, επίσης καπιταλισμό έχουμε, με μια προσπάθεια για στοιχειώδες κοινωνικό κράτος, αλλά σε συνθήκες φτώχειας, υπανάπτυξης και ιμπεριαλιστικής αμερικανικής υπονόμευσης..
    Όμως η δημοκρατία είναι κατ΄επίφαση με πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό τρόπο στην Ελλάδα, αφού στην Βενεζουέλα, η πολιτική του κράτους θα είναι ουσιαστικά διαφορετική ανάλογα με το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, ενώ στην Ελλάδα ξέρουμε πως, ότι και να ψηφίσουμε η πολιτική είναι καθορισμένη μέχρι και τις λεπτομέρειες.

  • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

   @
   «Παρακάτω θα βρείτε τον ορισμό του ενεργητικού ψηφοφόρου.
   Νομίζω πως θα σας φανεί χρήσιμος.»

   Kι εγώ που νόμιζα ότι ο ορισμός του ενεργητικού ψηφοφόρου είναι να ψηφίζει:
   «με βαριά καρδιά το μικρότερο κακό».

   Τόση ενεργητικότητα βρε παιδί μου…

 8. Παράθεμα: το (μ-λ) συζητά με το (λ-μ) | Τσιρκολάνδη

 9. Ο/Η vagelis λέει:

  Διαβάζω συνέχεια κατηγορίες για τον ΣΥΡΙΖΑ τον ΛΑΕ κάποιες για την ΧΑ το ποτάμι το ΠΑΣΟΚ την ΝΔ το ανύπαρκτο ΚΚΕ .
  Δεν έχω δει τοποθέτηση υπέρ κάποιου κόμματος ή έστω υπέρ κάποιου .
  Οκ η εκλογές τελείωσαν βγήκε ότι βγήκε εσείς όλοι που δεν τοποθετήστε υπέρ κάποιου τι ψηφήσατε ;
  Δεν είδα εναλλακτικές προτάσεις.
  Εγώ ψήφησα ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι πρέπει κάτι να ψηφήσω και χωρίς να μπορώ να βρω κάποια εναλλακτική.

 10. Ο/Η Frixos λέει:

  Τα αποτελεσματα των εκλογων ιδωμένα απο μια αλλη οπτικη γωνια.

  Πρωτο «κομμα» ειναι η αποχη με 43,43% (ψηφισε μονο το 56,57% των εγγεγραμμενων)
  Απο κει και περα:
  Το 35,46% που πηρε ο Τσιπρας αντιστοιχει στο 20% του εκλογικου σωματος
  Το 3,69% που πηρε ο Καμενος αντιστοιχει στο 2,08% του εκλογικου σωματος
  Το 6,99% των φασιστων αντιστοιχει στο 3,95 του εκλογικου σωματος.

  Αυτο το (20+2=) 22% του Ελληνικου εκλογικου σωματος χειριζεται την τυχη της χωρας με τον τροπο που ολοι βλεπουμε.

  Οι γιορτες και οι πανηγυρισμοι (των Συριζανελ) εχουνε κοντο φιτιλι, αντιθετωςη κατασταση που θα τους διαθεχθει θα ειναι αδυσωπητη και εχει μεγαλη διαρκεια.
  Την περιμενουμε κρατωντας την αναπνοη μας

 11. Ο/Η του κώλου λέει:
 12. Ο/Η Frixos λέει:

  Επειδη πιο πανω γινεται λογος περι δημοκρατιας, Ανατολης και Δυσης κλπ

  Η δημοκρατια μπορει να ειναι «το καλυτερο συστημα» αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ειναι για ολες τις κοινωνιες, υπαρχουν κοινωνιες που εχουν αλλη κουλτουρα, αλλη αντιληψη για την ζωη και τον ανθρωπο, αλλη κοσμοθεαση απο αυτη της δημοκρατιας.
  Μπορει η Ελλαδα σαν χωρα/κρατος να ειναι δημιουργημα της Δυσης αλλα η Ελληνικη κοινωνια δεν εχει καμια σχεση με τις δυτικες.
  Ποτε δεν ειχε.

  ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΣΤΡΑΠΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:

  Ο αρχαιος ελληνικος κοσμος ανεκαθεν ηταν πνιγμενος στον ιδεαλισμο και τις δεισιδαιμονιες, οι αντιληψεις των πληθυσμων που ζουσαν εδω οσμονωταν απο τον εξ ανατολων ιδεαλισμο (ζωροαστρισμος και παει λεγοντας).

  Η υλιστικη κοσμοαντιληψη εκανε την εμφανιση της με τους προσωκρατικους Ιωνες φυσικους φιλοσοφους (Αναξιμανδρος, Αναξαμενης, Θαλης, Ηρακλειτος, Δημοκριτος απο Θρακη), γνωστους ως «υλοζωϊστές», αλλα ποτε δεν εγινε mainstream σε αυτα τα μερη καθως η ιδεαλιστικη σκεψη με τη μορφη των εθνικων θρησκευτικων δοξασιων κυριαρχουσε απολυτα.

  Η ελληνιστικη περιοδος (Αλεξανδρινη και Ρωμαϊκη) ηταν η πιο ενδιαφερουσα περιοδος ζημωσεων και ιδεων μεσα σε συνθηκες απολυτης παγκοσμιοποιησης.

  Πνευματικο προϊον αυτης της περιοδου ειναι η απολυτως υλιστικη Επικουρεια φιλοσοφια απεναντι στην οποια η θεολογικη αριστοκρατια εδειξε ολη της τη βαρβαροτητα: Ολοκληρο το τεραστιο εργο, 38 τομων («Περι της φυσεως των πραγματων») του Επικουρου, καταστραφηκε και οτι ξερουμε γιαυτο το γνωριζουμε απο …τους επικριτες του!

  Ο Νεοπλατωνισμος (αρχικα σχολη Αλεξανρειας – Ωριγεννης, Αυγουστινος και αργοτερα -στη βυζαντινη του εκδοχη- Μηχαηλ Ψελλος, Πληθων Γεμιστος κλπ) πηρε τη σκυταλη του ιδεαλισμου απο τον Ιουδαϊσμο και τον μεταμορφωσε στη συχρονη μορφη του τον Χριστιανισμο προκειμενου να του εξασφαλισει βιζα εισοδου στη Δυση (Ρωμαικό κοσμο), γιαυτο και σχεδον ολοκληρο το (ιδεαλιστικο) εργο του Πλατωνα περισωθηκε απο τους ιερεις.

  Ο Ιλλύριος (Ιλλυρια = σημερινη Αλβανια) «Μεγας» Κωνσταντινος δεν μετεφερε τυχαια την εδρα Ανατολικα («Νεα Ρωμη» – Κωνσταντινουπολη).

  Η χριστιανικη εκκλησια δεν διασπαστηκε (σχισμα) επειδη καποιοι αντιδικησαν αν το πουλι (Αγιο Πνευμα) προερχεται ή οχι απο τον πατερα (Filioque),

  Η Ρωμαϊκη Αυτοκρατορια ηταν πολλα διαφορετικα κομματια, ο πραγματικος Ρωμαϊκος κοσμος ηταν το Δυτικο τμημα της, «εμεις» ανηκαμε στον Ανατολικο τομεα (μετεπειτα «Βυζαντιο»).

  Στο Βυζαντιο δεν χρειαστηκε να υπαρξει Μεσαιωνας γιατι η κυριαρχια του ιδεαλισμου ηταν αδιαμφισβήτητη.

  Ο Λουκας Νοταρας δεν μιλουσε τυχαια οταν ελεγε «Καλυτερα σαρικι Τουρκικο μεσα στην Πολη παρα τιάρα Παπική», στηριζοταν σε πλατες γιγαντα (λαϊκη βαση).

  Η Αναγεννηση, ο Διαφωτισμος, ή Γαλλικη Επανασταση, η Βιομηχανικη Επανασταση ελαβαν χωρα στο Δυτικο κοσμο και δεν ακουμπησαν την ευρυτερη Ανατολικη (και Νοτια) πλευρα.
  Ετσι, οταν ο Δυτικος κοσμος εξορθολογιστηκε (= ενηλικιωθηκε) μεσω του διαφωτισμου, αυτο δεν συνεβη στην Ανατολη.

  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ:
  Οσο υπηρχε το «Ανατολικο Μπλοκ» ο Ελληνικος αντιδυτικισμός, ειδικα αυτος της δεξιας, κρυβοτανε κατω απο την κουβερτα του αντικομουνισμου, μολις ο …υπαρκτος σοσιαλισμος κατερευσε το αντιδυτικο φιδι εδειξε τη γλωσσα του.

  Ο Λαφαζανης ειναι ο σημερινος Λουκας Νοταρας που ενδεδυμενος την λεοντη του εθνοπατριωτισμου υποσχεται Ρωσικο χαβιαρι για το λαο.

  Το ειδος «Χριστοδουλος» ειναι ο αντιστοιχος Σχολαριος Γεναδιος και ολοι οι Αντι-Ευρωπαϊστες ειναι οι συχρονοι φανατισμενοι ανθενωσικοί.

  Ωστοσο η Δυση που κατορθωσε να εξελιχθει και να γινει κυριαρχη, εδω και 200 χρονια φαινεται να εχει κανει τις (βασικες) επιλογες της σχετικα με τη χωρα αυτη.

  Ετσι ο Τσιπρας και η ψεκασμενη παρεα του αναγκαστηκαν να μασκαρευτουν με τα ρασα των ΟΥΝΙΤΏΝ, αλλα μην τους πιστευετε: μεσα στο κεφαλι τους κουβαλανε το κομουνιστικο χωριο τους.

  • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

   @
   «Ο Λαφαζανης ειναι ο σημερινος Λουκας Νοταρας που ενδεδυμενος την λεοντη του εθνοπατριωτισμου υποσχεται Ρωσικο χαβιαρι για το λαο.»

   Σύμφωνοι. Ενώ το παιδί για τα θελήματα του κρατικοδίαιτου τριτοκοσμικού ψευτοαστού Μπόμπολα, ο ΣαμαροΒενιζελοΚουρέλης, ο Μεϊμαράκης, η Φωφώ, ο Τζήμερας, ο δηλωμένος ευρωπαϊστής Άνθιμος (http://hellasforce.com/2015/06/29/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CE%B8%CE%B5%CF%83/), η άρτι «ευρωπαϊστική» Χρυσή Αβγή (http://hassapis-peter.blogspot.gr/2015/09/blog-post_78.html) -και οι ψηφοφόροι τους- είναι οι φορείς … του ευρωπαϊκού και δυτικού πνεύματος στην Ελλάδα;

   @»ολοι οι Αντι-Ευρωπαϊστες ειναι οι συχρονοι φανατισμενοι ανθενωσικοί.»

   Ενώ οι «ευρωπαϊστές» είναι «ενωτικοί» και θέλουν να κάνουν την Ελλάδα Ευρώπη;;;!!!

   XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Τόση (ορθή) ιστορική ανάλυση για να στηριχτεί μια τόσο πανηλίθια ιδεοληπτική σχηματοποίηση;
   Φρίξο μ’, χαραμίζεσαι εδώ μέσα. Καλύτερα να γίνεις σύμβουλος επί των ιστορικών σε κάποιο «ευρωπαϊστικό» κόμμα.

   Καλά λένε πάντως, ότι όλα αυτά τα βλαχαδερά που «μένουν Ευρώπη» θα έμεναν ευχαρίστως Αλβανία ή Τανζανία αν τα ευρώ που έχουν κρύψει στο στρώμα ή στο εξωτερικό ήσαν αντίστοιχης προέλευσης.

 13. Ο/Η eklag λέει:

  Το 22-λέει-του εκλογικού σώματος χειρίζεται την ατυχία της χώρας.
  No further comment.

 14. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ποιόν κοροϊδεύει ο κ.Παπαδημούλης;
  Για τον Πάνο δεν έχει ακούσει τίποτα;

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=333481
  ΚΑΜΠΑΝΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 39 ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

  Παρέλαση ρατσισμού

  Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ

  ………….
  «Ελληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε γουρούνι Αλβανέ», ή το «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό» και το ανατριχιαστικό «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ’ αυτούς».
  ………..
  Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν πρώτες δύο αλλοδαπές κυρίες, οι οποίες έχουν αρραβωνιαστεί με μέλη του αγήματος, δείγμα κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης ότι δεν εμφορείται η ομάδα από ρατσιστικά αισθήματα. Πάντως, ένας από τους συνηγόρους δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την πεποίθησή του ότι «είμαστε ανώτερη φυλή εμείς οι Ελληνες». Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσαν και ο υποναύαρχος ε.α. Ι. Θεοφανίδης, ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Β. Πολίτης και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του παριστάμενου βουλευτή Πάνου Καμμένου να καταθέσει.
  ________________________

  Αντίθετος ο Παπαδημούλης σε υπουργοποίηση προσώπου «με ρατσιστιστικές απόψεις»

  Την αντίθεσή του στην υπουργοποίηση «ενός προσώπου με ακραίες και ρατσιστικές απόψεις» εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
  Με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε πάντως την στήριξή του στην κυβέρνηση Τσίπρα.

  Αναλυτικά έγραψε: «Στηρίζω απολύτως την Κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν είμαι όμως καθόλου ευτυχής με την υπουργοποίηση ενός προσώπου με ακραίες κ ρατσιστιστικές απόψεις».
  _________________

  Ποιόν κοροϊδεύει ο κ.Παπαδημούλης;

  http://olympia.gr/2014/01/29/%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%88%CF%84%CE%B5-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1/

  Έλενα Κουντουρά: Αποκαλύψτε τώρα τον αριθμό των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

  Posted by olympiada στο Ιανουαρίου 29, 2014
  …………….
  ________________________________

  Ποιόν κοροϊδεύει ο κ.Παπαδημούλης;

  http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/politiki/o-mihalis-mpakas-kataggelei-ton-terens-koyik-gia-ta-akrodexia

  06/03/2014 |
  O Μιχάλης Μπάκας καταγγέλει τον Τέρενς Κουίκ για τα ακροδεξία παιχνίδια με τους τους μετανάστες
  …………………………

 15. Ο/Η Red λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/09/t.html

  Tο αυγό του φιδιού σπάει και το φίδι αλωνίζει με επιλογή του ίδιου του Τσίπρα.

  Από ΒΑΘΥ , Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 | 1:01 μ.μ.


  «Είμαι της Τάξεως και της Ηθικής. Το Αναγκαστικο αλοδαπο πουστροδικαιο δε θα περάσει», έγραφε ο αγράμματος, αναφερόμενος στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Έχοντας ανοίξει πόλεμο και με Εβραίους και με Τσιγγάνους και με αριστερούς, και με ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί όποιος ξέρει έστω και λίγα για το τι λέει ένας ……
  Αυτός ο …..λέγεται Δημήτρης Καμμένος και είναι υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα.

  Υ.Γ 1 Η είδηση που υπάρχει στην φωτογραφία που παραθέτουμε δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα παραπολιτικά στις 13/9/2015, χωρίς ποτέ να διαψευστεί. Φυσικά, το γελαστό παιδί ήξερε πως ο Δημήτρης Καμμένος -ο ….. που επιλέχτηκε για υφυπουργός- είχε επισκεφτεί στο νοσοκομείο τον χουντικό αρχιβασανιστή Θεοφιλογιαννάκο, εκφράζοντας την αφοσίωσή του στα κοινά ιδανικά της εθνικοφροσύνης.
  Δεν πιστεύω αυτή τη φορά, αντί για Καισαριανή, να πάει λουλούδια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ…

  Υ.Γ 2 Προσωπικά, εκδηλώσεις ανθρωποφαγίας, αυριανισμού και χυδαιότητας τις καταγγέλλω συστηματικά, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Αλλά η πολιτική κριτική είναι υποχρέωσή μας, πόσο μάλλον όταν το αυγό του φιδιού σπάει και το φίδι αλωνίζει με επιλογή του ίδιου του Τσίπρα.

 16. Ο/Η Antifa2 (Ξεφτίλα Τσίπρα) λέει:
 17. Ο/Η Eυγένιος λέει:

  Ροιδολασκαράτοι όταν βάζατε άκριτα και επιπόλαια προθεσιόμετρα στις ανάρμοστες συμπεριφορές της κοινοβουλευτικής και εξοκοινοβουλευτικής Αριστεράς κατά την εδραιωμένη μεταπολιτευτικά μόδα δεν βλέπατε το εξής απλό. Ποιόν καλύτερο αντίπαλο θα διάλεγε αν μπορούσε να επιλέξει μόνος του ο Τσίπρας πέρα από την Χ.Α.Τώρα ζούμε την εξέλιξη του «παιδιά είμαι ο χειρότερος που μπορούσατε να έχετε αλλά ακόμα και εγώ καμιά σχέση με τους πιθήκους…….διαλέχτεεεεεεεε τώρα που κληρώνει». Τι περιμένει; ….. απλά το στραπάτσο στο γεωπολιτικό επίπεδο ή την εσωτερική ασφάλεια (γιατί αυτό είναι το ουσιαστικό υπόβαθρο που ζούμε τα τελευταία χρόνια….αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία και ας μην χαλάμε άδικα τον ύπνο μας) Αυτό λοιπόν το υπολογίζει σοβαρά,το φοβάται γιατί πραγματικά τον ξεπερνάει και δεν ξέρει που πέφτουν τα τέσσερα και φυλάγεται.Πώς μα είναι απλό. Δεν θέλει να το λύσει άμα σκάσει θέλει να μπορεί να το χρεώσει. ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΆ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ. Χρέωσε τον Λαφαζάνη και τον Βαρουφάκη πρόσφατα, παλαιότερα στον Αλαβάνο, τον Κουβέλη και πάει λέγοντας και την σκαπούλαρε συνέχεια, τώρα άμα κάτσει το προαναφερθέν στραπάτσο που θα το χρεώσει; ……. μα στον συνέταιρο,τον φύλακα άγγελο του μικρού Αλέξη, ως αρμοδιότερο στα Εθνικά.To έχει μυριστεί μάλλον και ο χοντρούλης και κάνει και τον μπάτλερ υποδοχής και άλλων κομμάτων μπας και τον πιάσει από μπροστά και διαφυλάξει την σωτήρια αποκλειστικότητα ………αλλά το παιδί αυτό πουλάει και την μάνα του…….στον θείο Πάνο θα κολλήσει. Α όσο για την χώρα …….βράστα και χέστα…..η χώρα δεν είναι το θέμα τους ιδίως όταν έχουμε 50% αποχή.
  P.S. Άλλωστε ο Πανούσης ήρθε η ώρα που έπρεπε να πάει σπίτι του.Τα μπαλαντέρ και τα ΑΤΟΥ δεν είναι για να βρίσκονται συνέχεια στο παιγχνίδι.

 18. Ο/Η Frixos λέει:

  Σαλταδόρε,
  θα επανελθω με πρωτη ευκαιρια, να εισαι εδώ γυρω.

 19. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Τὰ φασιστικὰ καὶ τὰ κομμουνιστικὰ κόμματα βολεύουν τὸ Σύστημα.

 20. Ο/Η Frixos λέει:

  Σαλταδόρε,
  ως συνεχεια προηγουμενων σχολιων, ακροθιγως και μεσα σε λιγες γραμμες αναφερθηκα στο θεμα Δυση – Ανατολη, την ιστορικη τους εξελιξη καθως και την θεση και την εξελιξη αυτου του τοπου και των ανθρωπων του διαχρονικα.
  Δεν ειδα να εχεις κατι ουσιαστικο να πεις ή να αντιτεινεις επ αυτων, π.χ. αν καποια απο οσα αναφερω ειναι ανακριβη, αντιθετως το μονο που ειδα ειναι να εκδηλωνεις τη δυσφορια σου σε σημειο αγανακτησης (για την «πανηλίθια ιδεοληπτική σχηματοποίηση» που εκανα) καθως και να διατυμπανιζεις τη δυσκολια σου (ή την αρνηση σου) να κατανοησεις οτιδηποτε περα απο το προφανες: πχ πως γινεται ο Ανθιμος να ειναι υπερ του ευρώ («ψηφιστε ΝΑΙ»).
  Σε αυτο το τελευταιο ισως μπορεσω να σε διαφωτησω: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/153015/erga-aksias-500-ekat-sto-espa-apo-tin-ekklisia-tis-ellados

  ομως στο θεμα της αγανακτησης που σε διακατεχει δεν μπορω να σε βοηθησω, χρειαζεσαι ειδικο (ή δακρυγόνα).

  ΥΓ
  Σημειωσε επισης (για να μην το ξεχασεις) οτι τα «βλαχαδερα» προτιμουνε να μενουν στην Ευρωπη και οχι στην «Αλβανια ή Τανζανια», ειτε εχουν εκατομυρια ειτε δεν εχουν ουτε ενα ευρω (εσυ δεν βλεπεις ουτε τηλεοραση, μαλλον θα’σαι …του ποιοτικου θεαματος).

  • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

   Χαίρομαι που παραδέχεσαι, ότι η πανηλίθια ιδεολογική σχηματοποίηση που έκανες αφορά στο ότι θεωρείς δυτικούς («ενωτικούς») τα κρατικοδίαιτα ποταμίσια αποβράσματα της Διαπλοκής, τη Τζάκρη, τον Άνθιμο, τον Μιχαλολιάκο, τον Σαμαροβενιζέλο κλπ.
   Οπότε, αφού το παραδέχεσαι, γιατί συνεχίζεις να εκτίθεσαι;

   Αυτό που σου είπα -και που κάνεις πως δεν κατάλαβες- είναι ότι όλοι οι (β)ρωμηοί είστε πάνω απ’ όλα (β)ρωμηοί, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Κι αυτό δεν κρύβεται με τίποτα, αν κρίνουμε από την … ευρωπαϊκή σου συνείδηση, όπως έλαμψε στην ως άνω πανηλίθια σχηματοποίησή σου.
   Από κάτι «ευρωπαίους» καραγκιόζηδες σαν κι εσένα, κατάντησε έτσι αυτή η χώρα.

   Κρύψε καλά τα ευρώ σου στο στρώμα «ευρωπαίε» γκρέκο μασκαρά, γιατί αυτές ήσαν οι τελευταίες εκλογές πριν το grexit του επόμενου καλοκαιριού (το αργότερο). Τότε θα δεις δάκρυα και «αγανακτισμένους» ξεβολεμένους «ευρωπαίους»…

   • Ο/Η Frixos λέει:

    Ανυπαρκτε, αδεια χλαινη, ασπαλακα του κατω κοσμου, ακαθαρτο πνευμα του σταλινισμου,

    κατι γκουγκλιζα και βρεθηκα τυχαια εδω, στο σημειο που πριν πεντε (5) χρονια αφησες τον εμετο σου με τα υπολειματα της προφητειας σου περι grexit, ως διαπιστευτηριο της καποτε οδυνηρης για την ανθρωποτητα υπαρξης σου.

    Στο κιβουρι μαζι με το φασισμο, για παντα.

 21. Ο/Η Frixos λέει:

  Αγαπητε Πατερουλη, ακουω τις κραυγες σου αλλα -για να είμαι ειλικρινης- δεν μπορω να καταλαβω μεσα από ποιο πηγαδι βγαινουνε, το μονο που καταλαβαινω είναι ότι πρεπει να είναι πολύ βαθυ και να είναι πολύ σκοτεινα εκει που βρισκεσαι.
  Επισης ότι θα πρεπει να είναι πολύ κρυα εκει κατω, γιαυτο ελπιζω να φορας παντα εκεινη τη χλαινη σου.
  Μαθε λοιπον ότι και ο επανω κοσμος αντιμετωπιζει ακομα μεγαλυτερα προβλήματα, θα μπορουσα μαλιστα να πω ότι εχει τα χάλια του.

  Και μερικα νεα απο εδω πανω (update): Τωρα τελευταια, εδω και καμια 25ετία, πιασανε αυτα τα καθηκια οι αντιδραστικοι και ριξανε τη μεσοτοιχια και κανανε το Βερολίνο «μπατε σκυλοι αλέστε…», επισης οι ναϋλον καλτσες παραγονται και διακινουνται σχεδόν παντου ελευθερα, γιαυτο κατσε καλυτερα εκει που εισαι γιατι αν ανεβεις εδω και δεις την κατασταση θα καταπιεις το μουστακι σου.

 22. Ο/Η Frixos λέει:

  Δεν σε φομαμαι, δεν εισαι παρα μονο ενας νεκρος, ξουτ από δω, στ΄αγρια ορη και στ’ αγρια βουνα υπαγε Ιωσηφ Βησαρονοβιτς Τζουκασβιλι.

  Αναθεμα σε Λαφαζανη που πηγες και ανοιξες το καπακι και ξεμπουκαρισε το φαντασμα του Πατερουλη.
  Γρηγορα ένα παλουκι

  YΓ: Κε Ροϊδη, γιατι εξαφανιστηκε το προηγουμενο σχολιο μου;

 23. Ο/Η Παρντόν; λέει:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.