Mentor de la Blanco

[«Ανοικτός» από παντού ο τέως υπουργός – εργολάβος που έπαιρνε κρατικά έργα]

mentor18.9.15

του Δημήτρη Μαρκόπουλου 18/09/2015
Ο αστυνομικός ήταν στη Φλώρινα την ημέρα που εμφανίζεται να βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής – Βενιζέλος: Μπορεί η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ να παίρνει δημόσια έργα με παρένθετα πρόσωπα; – Ο Φλαμπουράρης εξακολουθεί να παραμένει εκτεθειμένος δίχως να μπορεί να δικαιολογήσει τη μετοχική του παρουσία στην εταιρεία που έλαβε έργο από την περιφέρεια Πελοποννήσου
Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε απόλυτα τον πολιτικό του μέντορα Αλέκο Φλαμπουράρη, μέχρι μάλιστα και του σημείου να διαψεύσει (προφανώς για να απομειώσει τεχνητά το ύψος του σκανδάλου) και το ποσό του έργου μιλώντας για 1,5 εκατ. ευρώ όταν ήταν 3,9 εκατ. ευρώ, ο τέως υπουργός – εργολάβος δημοσίων έργων εξακολουθεί να είναι «ανοικτός» από παντού.

Μετά από ένα επικοινωνιακό μπαράζ αυτοδιαψεύσεων, αμφισβητούμενων στοιχείων κι αντιφατικών δηλώσεων, ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθεί να παραμένει εκτεθειμένος δίχως να μπορεί να δικαιολογήσει τη μετοχική του παρουσία στην εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ που έλαβε έργο από την περιφέρεια Πελοποννήσου. Έχοντας αποσυρθεί από την «κυκλοφορία» μετά και τις χθεσινές διάτρητες απαντήσεις του καθώς οι «κλισέ» δηλώσεις του στιλ «εξελίσσεται προσπάθεια σπίλωσης εις βάρος μου»που ακούγονται πάντα από τα κόμματα εξουσίας σε τέτοιες περιπτώσεις κοστίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως υπουργός εξακολουθεί να μην απαντά σε τίποτα.

Καμία απάντηση δεν έδωσε για το γεγονός πως ξαφνικά ανέτρεψε τη δήλωση του στον 9,84 και τον ΣΚΑΪ πως είναι μέτοχος στην εταιρεία, δεν απαντά γιατί έδωσε τις μετοχές του με αρχική ημερομηνία πληρωμής τον Νοέμβριο και σε δέκα δόσεις που θα αποπληρωθούν το 2018, ούτε ξεκαθαρίζει αν ο φερόμενος ως αγοραστής των μετοχών του Γιάννης Κοτταρίδης έχει κατάλληλο πόθεν έσχες για να στηρίξει αυτή την αγορά. Μήπως οι εγγυήσεις αυτής της πώλησης είναι τα κρατικά έργα που η ΔΙΑΤΜΗΣΗ από εδώ και στο εξής θα λαμβάνει; Μήπως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου; Και μήπως τελικά το γεγονός πως το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψε με τον συνεταίρο του επί της ουσίας είναι «μαϊμού» καθώς ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει εντός αυτού ούτε καν εγγυήσεις στην περίπτωση μη καταβολής των οικονομικών του απαιτήσεων, όπως πάντα προβλέπεται σε τέτοιες συμφωνίες;

Ταυτόχρονα εξακολουθεί ο κ. Φλαμπουράρης να προκαλεί την κοινή γνώμη αλλά και τη λογική όταν έχοντας τοποθετήσει ως αντιπρόεδρο κα μέλος του δ.σ. τον γιο του Μιχαλη Ρετσίνα Φλαμπουράρη επιμένει να υποστηρίζει πως «καμία σχέση δεν έχει ούτε και συμφέρον από την κατασκευαστική εταιρεία».

Κρίσιμο θέμα όμως που εκθέτει περαιτέρω τον 77χρονο εργολάβο είναι κι αυτό με την επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής του από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κι όχι από κάποιο ΚΕΠ. Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει άμεσα και πριν περάσει περισσότερος καιρός (άρα και μπορέσουν ενδεχομένως να υπάρξουν παρεμβάσεις προς πάσα κατεύθυνση ή αλλοίωση στοιχείων) να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία εισόδου ακόμα και τα οπτικά από τις καμερες στις 26 Ιανουαρίου 2015 στο Αρχηγείο για να διαπιστωθεί αν ο κ. Φλαμπουράρης και ο συνεταίρος του Γιάννης Κοτταρίδης όντως εισήλθαν στο κτήριο. Παράλληλα πρέπει να διερευνηθεί το κατά πόσο η σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει τελικά να εκτελεστεί καθώς ο νόμος είναι ξεκάθαρος: εν ενεργεία υπουργός δεν μπορεί να λαμβάνει κρατικά έργα. Ας μην εξχνάμε πως πολλές από τις κατηγορίες που απορρέουν από αυτή την υπόθεση όπως εκτιμά και η αντιπολίτευση, έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, επικαλούμενο εμπιστευτικό έγγραφο της ΝΔ, ο Αξιωματικός της Αστυνομίας την ημέρα που εμφανίζεται να βεβαιώνει στη ΓΑΔΑ το γνήσιο της υπογραφής Φλαμπουράρη στο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης της εταιρίας, βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία στη Φλώρινα.

Κριτική για την υπόθεση άσκησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε: «Δηλαδή τι μας λέει ο κ. Φλαμπουράρης; Ότι με το που έγινε Υπουργός μπήκε ο γιος του στο Δ.Σ. της εταιρείας και μεταβίβασε τις μετοχές σε ένα νέο άνθρωπο, φίλο δικό του και του κ. Τσίπρα, και έπαψε να έχει ενδιαφέρον για την εταιρεία αυτή, έπαψε να ασχολείται και ότι ανεξαρτήτως του πότε άλλαξε η μετοχική σύνθεση και εάν είναι έγκυρο ή εάν είναι ενδεχομένως νοθευμένο το έγγραφο αυτό, το ιδιωτικό συμφωνητικό, ο ίδιος από μακριά, αδιάφορος, δεν ασκεί καμία επιρροή, δεν ασχολείται με το τι κάνει αυτή η εταιρεία, ή η εταιρεία του, που είναι το έργο της ζωής του, που είναι η δουλειά του, που είναι η περιουσία του, τι κάνει στα δημόσια έργα;»

Και συνέχισε « Μα, με συγχωρείτε, τι ψάχνουμε να βρούμε; Ψάχνουμε να βρούμε εάν είχε γίνει μια μεταβίβαση έγκυρα και εμπροθέσμως; Εγώ σας λέω ότι είχε γίνει. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η εταιρεία αυτή μπορεί να πάρει όλα τα δημόσια έργα του κόσμου; Η οποία μπορεί να έχει παρένθετα πρόσωπα απλώς;».

[©Πρώτο Θέμα]

This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

2 Responses to Mentor de la Blanco

 1. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Μεταβιβάζονται εταιρείες με ιδιωτικά συμφωνητικά;
  Εδώ μια καλύβα και θέλεις συμβολαιογράφο.
  Έτσι μπορούν να κρυφτούν πολλά.
  Η εφορία δεν πρέπει να ενημερωθεί άμεσα;

 2. Ο/Η Lawyer λέει:

  http://www.capital.gr/story/3063343
  Σκιές και νέα ερωτήματα για την εταιρεία Φλαμπουράρη

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε το Capital.gr, με την αρωγή ειδικών αναλυτών, στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Διάτμηση ΑΤΕ, της εταιρείας του Αλέκου Φλαμπουράρη, πρώην υπουργού Επικρατείας και εκ των στενότατων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.

  Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε την υλοποίηση εργολαβικής σύμβασης ύψους 3,9 εκατ. ευρώ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο ο κ.Φλαμπουράρης ήταν υπουργός, στο φως έρχονται νέα ευρήματα που χρήζουν σαφείς απαντήσεις.

  Το γεμάτο ταμείο

  Αναλυτικά, η έρευνα των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας του διαστήματος 2003-2011 φανερώνει ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού 38.00 ταμείου είναι εξαιρετικά υψηλό. Ο λογαριασμός 38.00 αντιστοιχεί στα χρηματικά διαθέσιμα που μία εταιρεία διαθέτει στην έδρα της σε φυσική μορφή, δηλαδή όχι σε τραπεζικές καταθέσεις.

  Συγκεκριμένα, η Διάτμηση ΑΤΕ είχε υπόλοιπο λογαριασμού:

  – το 2003 318,1 χιλιάδες ευρώ
  – το 2004 864 χιλιάδες ευρώ
  – το 2005 552,6 χιλιάδες ευρώ
  – το 2006 700,6 χιλιάδες ευρώ
  – το 2007 1,3 εκατ. ευρώ
  – το 2008 1,9 εκατ. ευρώ
  – το 2009 1,3 εκατ. ευρώ
  – το 2010 74,6 χιλιάδες ευρώ και
  – το 2011 περίπου 1 εκατ. ευρώ

  Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι συναλλαγές άνω ενός εύλογου ποσού υποχρεωτικά γίνονται με τραπεζική διαμεσολάβηση και όχι με μετρητά από το ταμείο προς συμμόρφωση με τους νόμους περί ξεπλύματος χρήματος αλλά και τον Κώδικα Φόρου Εισοδήματος για την έκπτωση δαπανών. Εξάλλου, η ύπαρξη σημαντικών υπολοίπων μετρητών στο ταμείο ενισχύει τον κίνδυνο εγκληματικής ενέργειας, ενώ δεν επιφέρει έσοδα από τόκους, κάτι που θα ήταν ζητούμενο για μία εταιρεία.

  Τα ερωτήματα, λοιπόν, που τίθενται από την έρευνα των υπολοίπων του λογαριασμού 38 ταμείου είναι σαφή:

  – Πώς δημιουργήθηκαν, πώς μειώθηκαν και κατά πόσο στους λογαριασμούς αυτούς ενδέχεται να περιλαμβάνονται ποσά σχετικά με συναλλαγές προς μέλη διοίκησης που απαγορεύονται από το άρθρο 23α του ΚΝ 2190/1920; Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία εμφανίζεται το 2009 να έχει στο ταμείο 1,3 εκατ. ευρώ, ποσό που μειώνεται στις 74,6 χιλιάδες ευρώ το 2010 και αυξάνεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ το 2011.

  -Πώς η εταιρεία ρισκάρει να διατηρεί τόσο υψηλά ποσά στο ταμείο της και να μην τα καταθέτει στην τράπεζα; Σε ποιον φυσικό χώρο η εταιρεία διαφύλασσε τόσο μεγάλα ποσά χρημάτων; Ο αντίλογος, βέβαια, θα μπορούσε να είναι ότι η εταιρεία εξέδιδε επιταγές ημέρας, οι οποίες δεν είχαν εισπραχθεί και εμφανίζονταν ως υπόλοιπο λογαριασμού στο ταμείο.

  Είναι δυνατόν όμως, να συμβαίνει αυτό, συστηματικά, σε κάθε χρήση, καθώς:

  -Δεδομένων των υψηλών αυτών ποσών στο ταμείο, δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ενέχει ο κίνδυνος πληρωμής δαπανών χωρίς παραστατικά ή δανεισμού της διοίκησης ή πραγματοποίησης «άλλου είδους» συναλλαγών;

  -Πώς είναι δυνατόν να μην έχει διαταχθεί έλεγχος από τις φορολογικές αρχές για το ζήτημα αυτό, δεδομένου ότι η εταιρεία υποβάλλει κάθε χρόνο τις οικονομικές καταστάσεις της μαζί με τη δήλωση φόρου εισοδήματος στην αρμόδια ΔΟΥ; Να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι υπάρχουν ανέλεγκτες φορολογικά χρήσεις, επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της Διάτμηση.

  Από το 2011 σε ΦΕΚ

  Παράλληλα, η έρευνα στο Εθνικό Τυπογραφείο αποκαλύπτει ότι η Διάτμηση ΕΠΕ έχει να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης από το 2011.

  Αυτή, δηλαδή, υπήρξε η τελευταία χρονιά που η τεχνική εταιρεία εμφανίζει δημοσιευμένες στο ΦΕΚ οικονομικές καταστάσεις και γι’αυτό, όπως εξηγούν στο Capital.gr ειδικοί, συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 48 βάσει του οποίου:

  – «η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον εάν η εταιρεία δεν έχει υποβάλει, προς καταχώριση, οικονομικές καταστάσεις τριών τουλάχιστον συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση». Με άλλα λόγια, ο υπουργός Ανάπτυξης διαθέτει το έννομο συμφέρον για να προχωρήσει στην άρση της άδειας της εταιρείας.

  Αναμφισβήτητα, ο αντίλογος θα μπορούσε να είναι ότι η εταιρεία δημοσίευσε τις οικονομικές καταστάσεις στην οικεία Νομαρχία ή στον Τύπο.

  Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις οικονομικές καταστάσεις της. Και, άλλωστε, πώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέκρινε τη σύμβαση του έργου τη στιγμή που οι οικονομικές καταστάσεις της Διάτμηση δεν έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ; Ποιες, δηλαδή, οικονομικές καταστάσεις υπέβαλε η εταιρεία στο φάκελο του έργου;

  Συμπτώσεις

  Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα φαίνεται να συμπληρώνει το παζλ. Ότι η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών που εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις φαίνεται να έχει προέλθει από συνεταίρους (partners) της εταιρείας που ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Energa και του Alter, εταιρείες που έχουν απασχολήσει σε βάθος και επί μακρόν τις ελεγκτικές αρχές.

  dimitris.delevegos@capital.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s